Kategori
Uncategorized

Gatishmëria e Suedisë po përshtatet për t’u përballur me më të keqen – luftën, urinë dhe varrezat masive

Linku. https://www.expressen.se/nyheter/sveriges-beredskap-stalls-om-for-att-hantera-det-varsta-krig-svalt-och-massgravar/

POLICIA E SIGURIMIT

Ka pasur një ndryshim historik në gatishmërinë suedeze – pas dekadash paqeje si pikënisje, Suedia po përgatitet seriozisht për një luftë që do të godasë vendin. Ndryshimi përfshin një reformë gjithëpërfshirëse të gatishmërisë që prek rreth 60 autoritete. Të paktën 27 miliardë dollarë në vit do të nevojiten në investime, njoftoi MSB të hënën. Në të njëjtën ditë që shteti fqinj Norvegjia vendosi të rrisë gatishmërinë një hap.

Një përshkallëzim i mëtejshëm nuk mund të përjashtohet dhe mund të ndodhë shumë shpejt, tha Lena Hallin para rreth 40 krerëve të autoriteteve që janë mbledhur për të planifikuar bashkëpunimin e ardhshëm me Forcat e Armatosura Suedeze.

Kreu i shërbimit të inteligjencës ushtarake, Must, gjeneralmajor Lena Hallin, e përshkroi më herët në tetor situatën në zonën e afërt si më të rëndën që nga vitet 1980, me një tablo kërcënimi që është më komplekse sesa gjatë Luftës së Ftohtë.

Civilët mund të bëhen objektiva në Suedi

Lufta në Ukrainë, ku popullsia civile, spitalet dhe infrastruktura janë objektiva të drejtpërdrejta të sulmeve të Rusisë, ka treguar brutalisht dobësitë edhe në mbrojtjen civile suedeze. Përfundimi është se nuk është më e mundur të supozohet se ndiqen ligjet e luftës, popullsia civile mund të jetë objektiv edhe në Suedi. 

Që nga 1 tetori i këtij viti, Suedia ka dhjetë sektorë gatishmërie që duhet të forcojnë qëndrueshmërinë civile në funksione të rëndësishme shoqërore. Çdo sektor drejtohet nga një autoritet përgjegjës. 

Ndarja e re është mirëpritur, por në të njëjtën kohë, disa autoritete shprehin shqetësimin se vetë riorganizimi do të jetë një sfidë shtesë në një situatë sigurie tashmë nën presion, ku vendi duhet të përgatitet edhe për anëtarësimin e ardhshëm në NATO. Kjo duket qartë nga raportet që autoritetet e urgjencës i kanë dorëzuar qeverisë se si po ecën puna. 

Expressen ka shqyrtuar raportet, të cilat janë kryesisht konfidenciale. Informacioni për dobësitë e shoqërisë është ndër gjërat më sekrete të disponueshme, por mes vijave të kryqëzuara duket se disa autoritete shohin se Suedia është larg objektivave të gatishmërisë.

Qeveria e mëparshme nuk ka vepruar sipas propozimeve

Säpo është një nga autoritetet që beson se vetë reforma sjell sfida të mëdha. Se çfarë do të thotë anëtarësimi i mundshëm në NATO duhet të sqarohet shpejt, shkruan Säpo në raport. 

Shoqëria duhet gjithashtu, sipas Säpo, të bëjë të qartë se si duhet të menaxhohet siguria e furnizimit në nivel kombëtar, rajonal dhe lokal. Dhe si duhet të zhvillohen prioritetet në një situatë krize kur burimet e kufizuara shoqërore kërkohen nga shumë njerëz në të njëjtën kohë – diçka që do të paraqesë “sfida të mëdha” sipas Säpo. 

Tashmë në maj, MSB paraqiti një raport të parë me rekomandime për qeverinë e asaj kohe se si të forcohej mbrojtja civile dhe kërkoi 6.2 miliardë dollarë kontribute shtesë për buxhetin e 2023. 

MSB propozoi disa vendime konkrete të qeverisë, duke përfshirë që autoritetet duhet të ngarkohen me përgatitjen për një situatë kur produkte të rëndësishme duhet të racionalizohen. Dhe si do të rifutet detyra civile në të gjitha pjesët e saj sipas ligjit për detyrën e mbrojtjes totale. Të sigurojë disponueshmërinë e personelit në shërbimet e urgjencës, kujdesin ndaj fëmijëve dhe kujdesin mjekësor në rast rreziku të luftës dhe luftës.

Por nga propozimet e majit, asgjë nuk është bërë ende realitet, sipas drejtoreshës së përgjithshme të MSB Charlotte Petri Gornitzka. Këtë ajo e thotë menjëherë pasi ka dorëzuar në Qeveri pjesën e dytë të raportit me propozim masat. 

MSB shkruan se 27 miliardë do të nevojiten në vit gjatë një faze fillestare prej disa vitesh për të rikthyer në këmbë mbrojtjen civile. Një pjesë e madhe e parave do të shkojnë për bashkitë dhe rajonet që janë përgjegjëse, ndër të tjera, për shërbimet e urgjencës dhe kujdesin shëndetësor.   

– Është rasti që gjendja e gatishmërisë është diçka që ne e kemi çmontuar në Suedi dhe të cilën tani duhet ta rindërtojmë në një mënyrë moderne, thotë Charlotte Petri Gornitzka.

Këtë herë, megjithatë, nuk bëhet fjalë për ndërtimin e rezervave të mëdha ushqimore, por më shumë për sigurimin e aftësisë për të prodhuar mallra të rëndësishme.

– Ka nevoja shumë konkrete që duhen për të prodhuar ushqime dhe ilaçe dhe e kemi pasur të qartë se mund të kushtojë më shumë.

– Suedia është një vend që funksionon mirë, ne ndihmojmë njëri-tjetrin, kemi një sistem vullnetar që funksionon kur duhet vërtet. Por ne duhet të identifikojmë dobësitë dhe të ndërtojmë qëndrueshmëri dhe të marrim lartësinë për gatishmërinë për luftë dhe lartësi, thotë Charlotte Petri Gornitzka.

700 sugjerime

Përpara raportit të ndërmjetëm në maj, MSB kishte marrë mbi 700 propozime për masa për rreth 70 autoritete. Ndër propozimet janë investime në energjinë rezervë dhe furnizim të fuqishëm me karburant, sensorë për të zbuluar përpjekjet e ndërhyrjeve dixhitale në infrastrukturën kritike, zgjerimi i pikave të sigurisë bashkiake ku publiku mund të kërkojë mbrojtje, furnizimi me ushqim duke përfshirë ujin. 

Mirëmbajtja e vonuar në infrastrukturën e rëndësishme nuk përfshihet në investimin miliardarë, është një kosto përveç asaj që u prezantua të hënën. 

Sipas Charlotte Petri Gornitzka, në të ardhmen do të kërkohet gjithashtu që çdo qytetar të marrë përgjegjësinë për gatishmërinë e tij. 

– Nëse mund t’ia dilni vetë sot, duhet të vazhdoni të merrni përgjegjësinë për situatën tuaj edhe në luftë, në mënyrë që mbështetja e shoqërisë të përdoret kryesisht për më të dobëtit. 

Një nga dobësitë e Suedisë është furnizimi me ushqime. Llogaritjet e bëra nga Agjencia Suedeze e Ushqimit në emër të qeverisë tregojnë në tre skenarë se si do të ndikohej popullsia e Suedisë nëse furnizimi me ushqim do të zvogëlohej me 25, 50 ose 75 për qind. 

Tashmë në skenarin e parë, ekziston një shqetësim i madh në mesin e popullatës, disponueshmëria e ushqimit do të jetë më pak se nevoja dhe disa do të humbin peshë dhe do të vuajnë nga mungesa e vitaminave dhe lëndëve ushqyese të rëndësishme, shkruan Agjencia Norvegjeze e Ushqimit.

Hap pas hapi – nëse ushqimi zhduket

Në rast të përgjysmimit të furnizimit me ushqim, shoqëria do të vuajë nga “ankthi dhe stresi shumë i madh” tashmë pas disa javësh. Nëse situata vazhdon për tre muaj ose më shumë, një pjesë e madhe e popullsisë do të ketë shumë pak ushqim dhe rrezikon nga uria, sipas raportit “Ushqimi në gatishmëri të lartë”.

Nëse ushqimi reduktohet me 75 për qind, banorët e vendit do të jenë të pafuqishëm tashmë pas një deri në katër javë, dhe nëse një situatë e tillë krize vazhdon për tre muaj ose më shumë, një pjesë e madhe e popullsisë do të vdesin nga uria, sipas Suedisë Food. Agjencia.

Sipas studimeve të mëparshme, Suedia aktualisht është e vetë-mjaftueshme vetëm në drithëra, sheqer dhe karrota. 

“Suedia sot do të kishte vështirësi të furnizonte popullsinë me ushqim të sigurt dhe ujë të sigurt në rast të një gjendjeje të shtuar të jashtëzakonshme ose lufte,” shkruajnë Agjencia Suedeze e Ushqimit dhe Agjencia Suedeze Bujqësore në një studim të botuar në 2020.

Sipas Federatës Kombëtare të Fermerëve, LRF, 50 për qind e ushqimit që hamë importohet – por prodhimi suedez varet gjithashtu nga mallrat e importuara. 

– Ajo që ne prodhojmë në Suedi është, nga pikëpamja e gatishmërisë, shumë e varur nga inputet e importuara. Është lëndë djegëse, plehra, produkte për mbrojtjen e bimëve dhe deri diku fara që nuk prodhohen në Suedi. Në një situatë të përçarjes dhe krizës në botën e jashtme, ne jemi shumë të cenueshëm, thotë Palle Borgström, kryetar i LRF.

Varësia nga plehrat e importuara ndihet tashmë sot, pjesa më e madhe e plehrave komerciale prodhohej nga gazi natyror rus dhe tani ka një mungesë në tregun botëror. 

– Ka pasur një rritje të mprehtë të çmimeve me çmime tre, katër herë më të larta se ai që ishte çmimi normal më parë dhe se ka thjesht një mungesë në situata të caktuara, thotë Palle Borgström.

“Ne kemi jetuar në atë paditësi”

Ish-deputeti i moderuar i Parlamentit Björn Körlof është një nga disa debatues që kanë dhënë alarmin se gatishmëria është lënë pas dore. Gjatë viteve 1980 dhe 1990, ndër të tjera ka qenë drejtor i përgjithshëm i Agjencisë së Mbrojtjes Psikologjike, Agjencisë së Fortifikimeve dhe shef i Shërbimit Kombëtar Suedez, tani është anëtar i Akademisë së Shkencave Ushtarake. 

– Kur Bashkimi Sovjetik u shemb, atëherë ne çmontuam si mbrojtjen ushtarake ashtu edhe atë civile. Nuk do të kishte luftë. Ishte e pakuptimtë, thotë ai. 

– Ne kemi jetuar në atë paditësi, deri tani. 

Ndër të tjera, Körlof thekson mungesën e planifikimit për të evakuuar sasi të mëdha njerëzish nga zonat e prekura nga lufta. 

– Gjatë Luftës së Ftohtë kishte, ndër të tjera, plane evakuimi për pjesë të mëdha të Stokholmit që do të zhvendoseshin në Dalarna dhe Västmanland, sot nuk ka fare mundësi përkatëse, pavarësisht se një e treta e popullsisë së vendit jeton në rajonet metropolitane. 

Sipas Körlof, sot ekziston një bllokim mendor në shoqëri kundër të kuptuarit se sa serioze është situata e re e politikës së sigurisë. 

– Ekziston një ndjenjë e përgjithshme se kjo nuk prek Suedinë, por është koha që qeveria të fillojë të flasë qartë dhe të flasë se sa serioze është situata. 

Autoritetet suedeze tani po planifikojnë në mënyrë aktive për situatat më të errëta absolute që mund të imagjinohen. Askund nuk është aq e qartë sa në raportet e Bordit Kombëtar të Shëndetësisë dhe Mirëqenies. 

Si autoriteti përgjegjës për sektorin për shëndetin dhe kujdesin mjekësor, është përgjegjësi e Bordit Kombëtar të Shëndetësisë dhe Mirëqenies të ofrojë mbështetje për rajonet në punën për të rritur aftësinë për të trajtuar një fluks të papritur dhe të papritur pacientësh.

Këshilla për kujdesin shëndetësor

Në raportin “Prioritetet e infermierisë në luftë dhe fatkeqësi në kohë paqeje”, personeli shëndetësor këshillohet se si të veprojë në situata ekstreme. Dhe të njëjtat parime etike që zbatohen në kohë paqeje zbatohen gjithashtu në luftë dhe në fatkeqësi në kohë paqeje.Kjo do të thotë, ndër të tjera, që spitalet nuk duhet t’i japin përparësi viktimave suedeze mbi ushtarët e armikut – të gjithë duhet të kenë të njëjtën të drejtë për t’u kujdesur.Në të njëjtën kohë ata do të detyrohen të kujdesen me racion dhe të marrin shumë vendime të vështira. Raporti përshkruan, për shembull, një sulm ajror kundër Suedisë me shumë të vdekur dhe disa qindra njerëz me lëndime të rënda dhe të rrezikshme për jetën. Në një situatë të tillë, burimet duhet të përdoren në mënyrë që të përfitojnë numrin më të madh të të lënduarve, të cilët kanë shanset më të mira për të mbijetuar, që do të thotë se njerëzit me një prognozë më të keqe mbijetese mund të mbeten pa kujdes. 

Një tjetër skenar që paraqitet është se si, pas një sulmi terrorist, personeli mjekësor detyrohet t’i lërë pacientët deri në vdekje të sigurt në një spital të djegur. 

“Duhet të bëhet një ekuilibër midis përdorimit të burimeve të nevojshme për të shpëtuar një pacient të vetëm dhe masës në të cilën ai burim mund të përdoret për të përfituar më shumë pacientë të tjerë me kushte po aq të rënda ose më të rënda,” shkruan Bordi Kombëtar i Shëndetit dhe Mirëqenies dhe përfundon skenarin:

“Shënim: Pacientëve të mbetur në situatën aktuale u jepet lehtësim simptomatik përmes analgjezisë dhe qetësimit, në mënyrë që vuajtja e tyre të reduktohet në minimum”.

Kisha planifikon për varreza masive

Kisha e Suedisë është gjithashtu pjesë e përgatitjes civile dhe është përgjegjëse në paqe dhe luftë për operacionet funerale në thelb në të gjithë Suedinë.

Ashtu si autoritetet, edhe kisha tani po punon për t’u përgatitur për të pamendueshmen. Planifikimi përfshin se cilat vende mund të përdoren për varrimin e shumë të vdekurve dhe si duhet ruajtur dinjiteti në varrosjet masive urgjente. 

– Ka pasur rekomandime që çdo drejtor funerali duhet të mbajë një rezervë toke për të përballuar atë situatë, kjo kërkesë nuk ekziston më. Por brenda Kishës së Suedisë rekomandohet ende. Ne përpiqemi të punojmë me drejtuesit që të kemi rezerva të tilla. Por është pikërisht një çështje e tillë për të cilën duhet të punojmë tani, thotë Erika Brundin, zëvendëssekretare e përgjithshme e Kishës së Suedisë. 

Tashmë në vitin 2017, FOI përcaktoi se është e rëndësishme të identifikohen paraprakisht vendet për varrezat masive që nuk rrezikojnë të ndotin burimet e ujit dhe se duhet të ketë kostume mbrojtëse për personelin e varrimit dhe transportit. Sidomos në rastet që përfshijnë kontaminim nga armët radioaktive ose kimike. 

Varrimi i shumë njerëzve ka qenë gjithashtu pjesë e aktiviteteve stërvitore për Kishën e Suedisë. 

– Në një farë mase është përfshirë në ushtrime të ndryshme, por është edhe diçka që e shohim se duhet të vazhdojmë. 

Si mendoni se ndikon në shoqëri që ne tani duhet të mendojmë të pamendueshmen?

– Njerëzit ndjejnë një shqetësim më të madh dhe ne e kemi vërejtur këtë, por edhe shumë pjesë të tjera të shoqërisë. Kisha e Suedisë është e përfshirë në shoqëri në të gjitha llojet e krizave, aksidenteve, zjarreve dhe kur njerëzit ndihen shumë keq, thotë Erika Brundin.

Ajo thekson se kisha nuk është e huaj për gjërat e tmerrshme në botë. 

 – Kisha mund të jetë një vend për biseda të tilla dhe një vend ku mund të jepet mbështetje. Si për ankthin që mund të ndjeni tani kur duhet të përgatitemi për këtë dhe kur duhet të mendojmë shumë të panjohura dhe të pakëndshme. Por edhe në një situatë të tillë ku ndodhin edhe gjërat më të pakëndshme, thotë Erika Brundin.

Expressen i ka kërkuar kryeministrit Ulf Kristersson një koment mbi pikëpamjen e qeverisë për masat e propozuara të MSB.

Kategori
Uncategorized

Propozimi i Gaz Bardhit: Të shkrihen strukturat e PD, Këshill Drejtues i emëruar ku të jemi të barabartë

Kategori
Uncategorized

Nazistët, apo -Lëvizja e Rezistencës Nordike (NMR)

Lëvizja e rezistencës nordike
Mburoja e NMR-së në demonstratën në Borlänge më 1 maj 2016. Udhëheqësi Simon Lindberg me rroba civile.Foto:David Lagerlöf

NMR u formua në vitin 1997 me emrin Lëvizja e Rezistencës Suedeze (SMR), nga pjesët më radikale të mjedisit ideologjik racor të Suedisë. Högerextrema Nationell Ungdom, një rrjet brenda Rinisë Demokratike të Suedisë në Stokholm, fillimisht lançoi SMR-në si një grup elitar të mbyllur me kërkesa të rrepta anëtarësimi, i cili do të funksiononte si një pararojë në revolucionin nazist. Frymëzimi erdhi, ndër të tjera, nga lideri fashist rumun Corneliu Codreanus Järngarde . Rinia Kombëtare u bë bashkimi rinor i SMR.

Udhëheqësi i parë i SMR-së ishte Klas Lund nga Nationell Ungdom, i cili kishte qenë redaktor i gazetës së tyre Folktribunen, e cila u bë organi i shtëpisë së SMR-së (dhe në vitin 2000 u zëvendësua nga organizata Nationellt Motstånd). Në vitet 1980, Lund kreu një dënim me burg për vrasje dhe kur u largua u bë lider në një ish-rrjet militant, Vitt Ariskt Motstånd (VAM) , nga i cili SMR-ja e hershme mori shumë nga anëtarët e saj.

SMR u nda në vitin 2001 dhe Lund, i cili përfaqësonte falangën më elitare dhe me pamje të brendshme të organizatës, mbeti lider.

Në vitin 2006 Rinia Kombëtare u shpërbë dhe anëtarët e saj u zhytën në SMR.

Menjëherë pas zgjedhjeve të 2014, SMR u zgjerua me një degë parlamentare, e cila u drejtua nga Per Öberg, me një sfond në Riksfronten , i cili u zgjodh në emër të SMR në një mandat të SD në këshillin bashkiak Ludvika.

Simon Lindberg është lideri i Lëvizjes së Rezistencës Nordike.

Në vitin 2015, Klas Lund u zëvendësua nga Simon Lindberg, me një sfond në Frontin Nacional Socialist (NSF) dhe Frontin Popullor , si drejtues i organizatës.

Në vitin 2016, organizata filloi ta quante veten Lëvizja e Rezistencës Nordike dhe dega suedeze dhe organizatat e saj simotra në vendet e tjera skandinave tani u deklaruan se ishin degë nën një “Këshill Kombëtar” qendror me Lindberg si “kryeorganizator”.

Në vitin 2016, NMR u vendos si grupi më aktiv i ekstremit të djathtë të Suedisë dhe mori një pozicion dominues në mjedisin radikal nacionalist.

Në 2018 dhe 2022, NMR doli në zgjedhjet e përgjithshme, por nuk fitoi asnjë vend.

Duan të përmbysin demokracinë

NMR janë nazistë dhe e shohin veten si një “majë shtize revolucionare”. Qëllimi i tyre është të përmbysin demokracitë nordike dhe t’i zëvendësojnë ato me një “shtet të udhëheqjes nacional-socialiste” të unifikuar nën kontrollin politik dhe udhëheqjen ideologjike të NMR.

Prandaj, ata rekrutojnë, trajnojnë dhe indoktrinojnë aktivistë të cilët përmes formimit të opinionit dhe dhunës do t’i hapin rrugën revolucionit.

Aktivistët jetojnë në një sistem rigoroz dhe hierarkik me kërkesa totalitare për jetën dhe veprimtarinë e tyre të përditshme, me synimin për t’i rafinuar në një elitë shpirtërore dhe fizike.

Frymëzimi nga lideri fashist rumun Codreanu dhe organizata e tij paraushtarake Järngardet në vitet 1930 pasqyrohet, ndër të tjera, në doktrinën elitare të ngjashme me sektin, si dhe në ngjyrat politike të NMR – jeshile, e bardhë dhe e zezë – si dhe në terminologjinë e tyre, ku ndarjet gjeografike quhen “pothuajse”, e cila nga ana e saj përbëhet nga “grupe luftarake” anëtarësh. Megjithatë, NMR është laike, ndryshe nga krishterimi ortodoks fanatik i Codreanut.

Duke i bërë haraç Hitlerit

NMR e quan veten Nacional Socialistë dhe, përveç Adolf Hitlerit, citon ideologun nazist danez Povl Riis-Knudsen si një burim të rëndësishëm frymëzimi. Racizmi biologjik është themeli i qartë i politikës së tyre. Antisemitizmi i teoricienëve të konspiracionit është qendror për ideologjinë e tyre. NMR feston Hitlerin dhe Gjermaninë naziste – një mani e reflektuar nga përdorimi i tyre i runës së demit, një simbol i përdorur gjithashtu nga nazistët gjermanë – por thotë se ideologjia e tyre është një “politikë e re për një epokë të re”. Ata e konsiderojnë veten si të djathtë dhe të majtë, dhe shpesh theksojnë “socializmin” në ndërtimin e “socializmit kombëtar”.

NMR agjiton kundër shtetit demokratik, kundër imigrimit dhe multikulturalizmit, si dhe kundër “sionizmit” dhe “globalizmit” (hebrenjve), kapitalizmit, komunizmit, feminizmit dhe lëvizjes LGBTQ. Një qëllim i qartë është të dëbojë “shumicën e të gjithë atyre që nuk janë etnikisht evropiano-veriorë ose të grupeve etnike të lidhura ngushtë” nga vendet nordike. NMR drejton propagandë kundër sindikatave, anëtarët e të cilëve duan të tërheqin për t’u bërë simpatizantë.

Dega Parlamentare

Shtresa drejtuese e NMR-së është vendosur në pjesë të ndryshme të Dalarnës, kryesisht në fshat, dhe është gjithashtu në Dalarna që investimi më i madh është bërë për pjesëmarrjen në sistemin parlamentar.

Tashmë në vitin 2014, disa nga anëtarët më të shquar të lëvizjes u votuan në këshillat bashkiakë në Borlänge dhe Ludvika me mandate demokratike të Suedisë. U bë e mundur sepse SD përdorte në vend të ashtuquajturat lista të hapura. Kjo do të thoshte se anëtarët dhe simpatizantët e NMR-së mund të merrnin fletëvotimet e zbrazëta të SD-së dhe të shkruanin në emrat e njerëzve në organizatën e tyre. SD nuk mund të bëjë asgjë për të më pas.

Zëdhënësi i NMR-së Pär Öberg mund të zërë drejtpërdrejt një vend në këshillin bashkiak Ludvika. Një largim nga SD bëri që Pär Sjögren nga NMR që nga gushti 2017 të merrte një vend të rregullt në këshillin bashkiak të Borlänge. Organizata kishte gjithashtu mbështetje nga një ish-demokrat suedez i dëbuar në komunën Säter, me një sfond në partinë e suedezëve, i cili kishte shprehur prej kohësh mbështetje për NMR.

Në lidhje me riorganizimin e NMR-së, u njoftua se synonte të dilte në zgjedhjet e përgjithshme të vitit 2018, me kandidatë në Ludvika, Kungälv dhe Boden. Fushata elektorale e organizatës u dëmtua në shumë raste nga trazira dhe dhuna. Pas zgjedhjeve, ishte e qartë se sipërmarrja kishte dështuar dhe NMR nuk fitoi asnjë mandat komunal. Në zgjedhjet parlamentare ata morën 0.03% të votave.

Në zgjedhjet e vitit 2022, NMR kandidoi në katër komuna: Ludvika, Munkedal, Vetlanda dhe Örkelljunga. Edhe një herë partia ishte pa mandat. Në zgjedhjet parlamentare , partia u tërhoq dhe mori gjithsej 847 vota. 

Bashkëpunimet ndërkombëtare

Organizatat simotra të NMR-së në vendet nordike u shfaqën gjatë shekullit të 21-të dhe ndryshonin në shkallën e tyre të aktivitetit dhe pavarësisë. Që nga viti 2016, ato janë bashkuar brenda NMR.

Kontaktet midis NMR dhe Lëvizjes Perandorake Ruse të ekstremit të djathtë (RIR) filluan në vitin 2015. Në tetor 2016, RID dhuroi një shumë të pazbuluar parash për NMR-në dhe kontaktet u përshkruan në fund të atij viti nga Simon Lindberg si “të mira”. .

Një organizatë tjetër me të cilën NMR ka rregullisht shkëmbime organizative është Der Dritte Weg gjermane.

Bombardimi

Në shtator 2016, një 28-vjeçar vdiq disa ditë pasi u rrah keq nga anëtarët e NMR në Helsinki. Incidenti shkaktoi zemërim të madh në Finlandë dhe çoi në diskutime politike për ndalimin e organizatës.

Në vitin 2017, NMR në Suedi mori vëmendjen për një numër ngjarjesh befasuese. Disa anëtarë të NMR janë dënuar për një seri shpërthimesh në Goteborg gjatë dimrit 2016–2017. Në fillim të prillit 2017, shoqata hebraike në Umeå u mbyll pas një sërë kërcënimesh dhe ngacmimesh që i atribuohen NMR-së. Në korrik 2017, organizata mori pjesë në javën e politikanit në Almedalen, diçka që ndezi një debat të madh.

Me fjalët e tyre

“Ne nuk jemi të kënaqur ku jemi dhe nuk do të jemi derisa flamuri ynë të fluturojë në majë të shtëpive të Riksdag në të gjithë Nordikët!” 
– Simon Lindberg, Nordfront, 3 maj 2017

“Sot kemi një tokë të përsosur për të sjellë përpara një formë të re politike të botëkuptimit Nacional Socialist.” 
– Fredrik Vejdeland, Nordfront, 22 nëntor 2015

“Lëvizja e rezistencës duhet të trembë mendjelehtët dhe frikacakët nga lufta. Nuk bëhet fjalë për rekrutimin e sa më shumë që të jetë e mundur, por para së gjithash për të rekrutuar ata pak që mund të plotësojnë radhët brenda organizatës. Për t’i siguruar organizatës një bërthamë të brendshme aktivistësh fanatikë, të cilët nga ana e tyre përcjellin mesazhin kombëtar për masat në një masë gjithnjë e më të madhe.” 
– Klas Lund, Rezistenca Kombëtare, 2003

“Një rajon i bashkuar nordik do të siguronte pavarësinë e popujve nordikë dhe kështu mbijetesën e tyre racore dhe kulturore – dhe nga kjo kështjellë nordike, një luftë e mëtejshme për nacionalsocializmin mund të organizohej dhe të zhvillohej më pas në të gjithë botën.” 
– Klas Lund, Nordfront, 4 mars 2010

“Lëvizja e rezistencës është një organizatë revolucionare nacional-socialiste. /…/ Ne duhet të bëhemi të njohur si një forcë e pakompromis që është diametralisht e kundërt me sistemin. Ne duhet ta përgatisim popullin duke përhapur mesazhin nacionalsocialist edhe tani. Ne duhet të shpallim vizionin tonë për një rajon të lirë dhe të bashkuar nordik dhe të kritikojmë vazhdimisht sistemin aktual. Ngadalë por me siguri, ne duhet të ndërtojmë një bazë revolucionare të mirëorganizuar dhe vazhdimisht të përpiqemi të zgjerojmë ku të mundemi, në mënyrë që të kemi një pozicion fillestar optimal kur të vijë koha.” 
– Klas Lund, Nordfront, 10 tetor 2011

“Politika e lëvizjes së rezistencës nordike bazohet në një bazë biologjike.” 
– Mikael Karlsson, Nordfront, 18 dhjetor 2015

“Mbijetesa dhe liria jonë racore është qëllimi absolutisht më i rëndësishëm i luftës politike të Lëvizjes së Rezistencës Nordike. Kundër kësaj ka shumë kërcënime, ndër të cilat më alarmanti dhe urgjenti sot është imigrimi masiv i njerëzve racialisht të huaj që po ndodh në rajonin nordik”. 
— “Rruga jonë”, programi partiak i Lëvizjes së Rezistencës Nordike, Nordfront, 15 dhjetor 2015

“Kryetari, anëtarët, auditori. Po, mendoj se ka shumë grindje këtu, ekonomia afatshkurtër. Unë mendoj se është e pakuptimtë. Unë nuk përfaqësoj SD-në këtu, siç e dinë shumë, unë përfaqësoj Lëvizjen Suedeze të Rezistencës. Për ne, është e vetëkuptueshme që Brunnsvik nuk i vihet në dispozicion industrisë cinike të emigracionit masiv të orkestruar nga globalistët sionistë në një nivel më të lartë. Kush në fakt ka një plan: kush dëshiron të asgjësojë njerëzit tanë, ne nuk do të pajtohemi me këtë.”
— Pär Öberg në këshillin bashkiak të Ludvika, 26 janar 2015, në debatin nëse komuna do të merrte Folkhögskola Brunnsvik të LO. S, deputeti, SD dhe Pär Öberg votuan pro propozimin, i cili u miratua

Kategori
Uncategorized

Ta mbështesim kryemimistrin nëse kallëzon penalisht mediat që përpiqen ta korruptojnë

Kryeministri Edi Rama ka njoftuar në tuiter se disa media kombëtare janë përpjekur ta korruptojnë. Dhe se në refuzim total, këto po përpiqen të dizinformojnë me lajme të ndryshme mbi policinë. 

Ne duhet ta besojmë kryeministrin sepse siç e dimë nuk ka bir kurve të thotë se ai i ka marrë lekë dikujt. Dhe meqenëse nuk kemi ku t’i gjejmë këta lloj bij të shqipes me të cilët z. Rama ndan të ardhmen, por jo paratë, dorëzohemi, e besojmë. Ai është qelibar. Nuk themi se i ka duart akullore se sa herë dalin foto me thonjtë krromë që nuk i pastron kurrë. Por moralisht është oshënar.

Megjithatë, pyesim: pse nuk kallëzon agresorët penalisht z. Rama?

Druhet se do thonë se po bën proces politik?

Atëherë zotohemi, se nese ka një kallëzim për ata që tentojnë ta korruptojnë apo që i kërkojnë gjëra të paligjshme, ne do ta mbështesim. Pa rezerva. Si shërbëtor i popullit, z. Rama duhet të zbulojë letrat dhe të bëjë edhe një foto andej nga SPAK si fotot me sfurk që poston së fundmi.

ResPublica S.Zaimi /

Kategori
Uncategorized

Berisha appealed to Albanians in the USA: Do not vote for any candidate supported by George Soros in the November elections

“First of all, I have never said that the decision is not institutional, I am aware of what the Secretary of State is. Mr. Escobar, if he has a single document, bring it to the Albanian authorities. In the interview he gave to the journalist Sokol Balla, he said that he would bring evidence, but he did not bring anything.

l call on Congress to undertake a comprehensive investigation into how Congressional law was flagrantly violated in this case.

I tell Escobar that those who follow Berisha are people who accept, to delegate conscience, to accept lies for truth, they are the most civilized people.

Escobar’s statement constitutes a flagrant interference in the internal affairs of a political party. so since we are here, I invite Albanian-Americans not to vote for the candidates supported by George Soros.

As Soros is a ferocious enemy of democracy, he is the main author of this dramatic decline, of the protection of Edi Rama and the destruction of the reformed justice system”, said Berisha.

Berisha thirrje shqiptarëve në SHBA: Mos votoni asnjë kandidat të mbështetur nga George Soros në zgjedhjet e nëntorit

Oct 27, 2022 | 22:17

Ish-kryeministri Sali Berisha i bëri thirrje këtë të enjte të gjithë shqiptaro-amerikanëve që jetojnë ën SHBA që në zgjedhjet e nëntorit të mos votojnë asnjë kandidat të mbështetur nga George Soros.

sali berisha

Berisha e cilësoi Sorosin si një armik të egër të demokracisë shqiptare dhe shkatërrimit të sistemit të drejtësisë dhe ndaj ftoi të gjithë diasporën shqiptare në SHBA të mos votojë kandidatët e mbështetur prej tij.

“Së pari nuk kam thënë kurrë që nuk është institucional vendimi, jam i vetëdijshëm çfarë është Sekretari i Shtetit. Zoti Eskobar nëse ka një dokument të vetëm ta sjellë pranë autoriteteve shqiptare. Ai në intervistën që i dha gazetarit Sokol Balla tha se do sillte prova por nuk ak sjellë asnjë gjë.

Së treti ai i thotë institucioneve të Edi Ramës të ndërmarrin sulm ndaj Sali berishës. I bëj thirrje kongresit të ndërmarrë një hetim të gjithanshëm se si është shkelur në mënyrë flagrante ligji i Kongresit në këtë rast. Unë i them Eskobar se ata që ndjekin Berishën janë njerëz që pranojnë, të delegojnë ndërgjegjjen, të pranojnë gënjeshtrën për të vërtetë, janë njerëzit më të qytetëruar.

Nuk ka më njerëz që pranojnë dogmën “fakte kemi po nuk i themi”. Deklarata e Eskobar përbën një ndërhyrje flagrante në punët e brendshme të një partie politike. ndaj meqë jemi këtu, ftoj shqiptaro-amerikanët të mos japin asnjë votë për kandidatët e mbështetur nga George Soros.

Pasi Soros është një armik i egër i demokracisë, është autor kryesor i kësaj rënie dramatike, i mbrojtjes së Edi Ramës dhe i shkatërrimit të sistemit të drejtësisë me reformë”, tha Berisha

Kategori
Uncategorized

Chartergate, Berisha calls for Rama’s resignation after Prime Minister’s abuse with €22-million chartered flights is revealed

Democratic Party Chairman Sali Berisha requested Albanian Premier Edi Rama’s resignation today after his expensive charter flights worth €22 million were exposed by the Iranian hacker group Homeland Justice.

“Edi Rama must step down and leave immediately because he is the only Prime Minister in Europe and the world that has had 137 chartered flights”, said Berisha.

There is no Prime Minister that has made even half of Rama’s chartered flights. 22 million Euros is a crazy abuse, it is more than the Politic Bureau of the communist dictatorship spent in 20 years. This is sucking the pensioners, doctors, teachers’ blood”.

Kategori
Uncategorized

Fuqia për të ndikuar në botë. -Fuqia për të parandaluar luftën.

Artileri apo diplomaci kulturore?

Rreth armëve të forta dhe të buta në një botë ku numri i luftërave po rritet.
Çfarë është me të vërtetë më efektive kundër grupeve terroriste dhe luftënxënësve – artileria e rëndë apo diplomacia kulturore?

Kanë kaluar 25 vjet që kur shkencëtari politik amerikan dhe profesori i Harvardit, Joseph Nye , shpjegoi pikëpamjen e tij me famë botërore për pushtetin dhe se si një vend mund t’i ndajë mjetet e tij të mundshme të pushtetit në mjete të forta – pra ushtarake dhe ekonomike – dhe të buta, të cilat. janë më shumë për t’i bërë të tjerët të duan të njëjtën gjë si ju.

Konflikti i sotëm ka të bëjë me pushtetin.
-Fuqia për të ndikuar në botë. -Fuqia për të parandaluar luftën.
-Fuqia për të zgjidhur konfliktet e infektuara.
Fokusi nuk është te muskujt ushtarakë, por te ai tjetri i butë. Çfarë është ajo? Dhe mbi të gjitha, sa efektiv është?

Çfarë lidhje ka arti me pushtetin dhe politikën e jashtme të suksesshme? Muzetë britanikë kanë pasur prej kohësh një pozicion unik, me një diplomaci kulturore të pavarur dhe krijuese. Kajsa Boglind e Konflikt shkoi në muzeun Victoria and Albert në Londër për të parë se çfarë rëndësie ka diplomacia kulturore në një fuqi të madhe që është detyruar të shkurtojë mbrojtjen në të njëjtën kohë që ajo që quhet fuqi e butë duket gjithashtu se është në rrugën drejt stagnimi.

Nuk bëhet fjalë më për ushtrinë e kujt fiton, por historia e kujt fiton, thotë profesori i Harvardit, Joseph Nye, i cili është ai që shpiku termin “fuqi e butë” në vitin 1990.

Kategori
Uncategorized

Meta: Tirana and its Mayor are symbols of corruption and destruction for dark interests

Freedom Party Chairman Ilir Meta said in his party’ Convent today that the Albanian capital Tirana and its Mayor Erion Veliaj are symbols of the elimination of the local power, of corruption and destruction of a city for the sake of dark interests.

The Freedom Party will run joint candidates with the Democratic Party in the next year’s local elections. “The Freedom Party and the united opposition knows that will face a monist, totalitarian regime that has usurped all powers but one: the power of freedom”, said Meta.

”Tirana and its Mayor are symbols of the elimination of the local power, of corruption and destruction of a city for the sake of dark interests, like it was the case with the criminal demolition of the National Theater. Tirana has turned into a trap of concrete, stress, traffic and endless waste of time, where corruption kills the lives and health of children, senior citizens and all the citizens”.

“Today, more than ever, Tirana needs change and the victory of the opposition and its program for the rescue of Tirana and all municipalities of the country”, said the former President of Albania.

Kategori
Uncategorized

Ai pothuajse gjithmonë humbet, gjë që është një lajm i keq për Joe Biden dhe demokratët.

Nëse gjërat shkojnë vërtet keq, ju do të humbisni gjithashtu shumicën tuaj super të hollë në Senat, ku vetëm vota vendimtare e Zëvendës Presidentes Kamala Harris i jep partisë avantazhin.

Për Biden, do të ishte një fatkeqësi e vogël.
Në një situatë të tillë, ai e ka shumë të vështirë ta kalojë politikën e tij.
Aq më tepër që gatishmëria e republikanëve për të bashkëpunuar me Biden është afër zeros.

Nëse republikanët kontrollojnë të gjithë Kongresin, gjithçka që mbetet është që Biden të vendosë me dekret dhe të vërë veton ndaj projektligjeve republikane që ai nuk i miraton.
Nëse pushteti i Biden zvogëlohet, shanset e tij për t’u rizgjedhur në vitin 2024 gjithashtu zvogëlohen nëse ai zgjedh të kandidojë.

I vetmi perjashtim !
Pjesëmarrja e votuesve në SHBA është shumë e ulët në zgjedhjet presidenciale çdo katër vjet, por është edhe më e ulët në zgjedhjet afatmesme.
Prandaj, partia që arrin të përfshijë më shumë votuesit e saj zakonisht fiton.

Këtu, republikanët kanë një avantazh sepse ka zemërim të madh midis konservatorëve dhe shumë votuesve të pavarur kundër mënyrës së Bidenit për të drejtuar vendin.
Inflacioni i lartë, çmimet gjithnjë e më të larta të ushqimeve dhe karburanteve janë gjëra që shqetësojnë dhe i bezdisin njerëzit.

Zgjedhjet afatmesme janë një mënyrë për të treguar pakënaqësi me punën e presidentit aktual.
Nëse shikoni historikisht, pothuajse gjithmonë ndodh që partia e presidentit aktual humbet vende në Dhomën e Përfaqësuesve.
Përjashtimi i vetëm në kohët moderne është kur republikanët arritën të ruanin pushtetin në Kongres pas dy viteve të para të George W Bush në pushtet.

Kjo falë sulmeve terroriste të 11 shtatorit 2001, të cilat bënë që shifrat e popullaritetit të Bushit të ngriheshin në qiell

Por në të kaluarën, politikanët nga të dyja partitë kryesore ndjenin një përgjegjësi më të madhe për të bashkëpunuar edhe kur qiramarrësi i Shtëpisë së Bardhë nuk ishte i partisë së tyre. Sot, pjesa më e madhe e politikës ka të bëjë me shkatërrimin e palës kundërshtare në vend që t’i shërbejë popullit amerikan.

Ekonomia vendos

Demokratët kishin shpresuar se vendimi i Gjykatës së Lartë këtë verë për të shfuqizuar të drejtat kombëtare të abortit do të nxiste më shumë demokratë të votonin. Por javët e fundit, situata e rëndë ekonomike duket se ka eklipsuar zemërimin për kufizimet e abortit. Të paktën nëse duhen besuar sondazhet e opinionit.

Biden shpreson se disa lajme të mira për ekonominë do të bëjnë që momenti të zhvendoset edhe një herë. Një e tillë erdhi dje kur u duk se ekonomia amerikane u rrit me 2.6 për qind gjatë tremujorit të tretë të vitit. Një rritje e papritur e madhe dhe diçka që zvogëlon rrezikun që SHBA po shkon drejt një recesioni.

Presidenti po përpiqet gjithashtu të vërë në dukje se vlerësimi i ekspertëve të ekonomisë është se inflacioni do të zbutet ndjeshëm vitin e ardhshëm.

Për fat të keq për Biden, erdhi një lajm tjetër që nuk ishte aq pozitiv. Norma fikse e hipotekës në SHBA tani është mbi shtatë për qind. Më shumë se dyfishuar krahasuar me një vit më parë. Një tjetër kosto e rritur që i shtohet rritjeve të tjera të çmimeve.

Popullaritet rekord i ulët

Demokratët tani po vënë bast gjithçka në përpjekjen për të mbajtur shumicën e tyre të paktën në Senat, ku sondazhet e opinionit u japin atyre një shans. Nëse është pak a shumë një ligj natyror që partia e presidentit humbet gjithmonë Dhomën e Përfaqësuesve në zgjedhjet afatmesme, lidhja nuk është aq e qartë kur bëhet fjalë për Senatin. Në gjashtë nga 19 zgjedhjet e fundit afatmesme, partia e presidentit madje ka fituar vende në Senat ose të paktën i ka mbajtur ato.

Ashtu si në zgjedhjet presidenciale, është gara në disa shtete të afërta ajo që vendos. Shumica dërrmuese e zgjedhjeve tashmë janë vendosur në mënyrë efektive, sepse shumë shtete janë ose shumë republikane ose demokratike.

Së fundi, një faktor që flet kundër Bidenit dhe demokratëve. Vlerësimi i miratimit të Biden është i dyti më i keqi i çdo presidenti deri më tani në detyrë.

Nga ana tjetër, republikanët fituan dy vende në Senat pikërisht në atë kohë, në zgjedhjet afatmesme të 2018-ës

Nga: Wolfgang Hansson

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/3EM97v/den-sittande-presidentens-parti-forlorar-nastan-alltid?pinnedEntry=980226

Kategori
Uncategorized

Sulmi i ri në Krime, “më i madhi deri më tani”

Pak pas orës 4:00 të mëngjesit me orën lokale të së shtunës, guvernatori i emëruar i Rusisë, Mikhail Razvozjayev, dha alarmin për një sulm të vazhdueshëm në gjirin jashtë qytetit të Sevastopolit, ku ndodhet flota ruse e Detit të Zi.

“Asgjë nuk është dëmtuar në qytet.
Jini të mirë dhe ruani qetësinë.
Situata është nën kontroll”, ka shkruar guvernatori në Telegram.
Ministria e Mbrojtjes e Rusisë deklaroi më vonë se ishin nëntë dronë fluturues dhe shtatë dronë nënujorë që i përkisnin ushtrisë ukrainase që sulmuan.

Në intervistat me mediat shtetërore ruse, guvernatori Razvozjayev e përshkroi atë si “sulmin më të gjerë” në portin e Sevastopolit që nga shpërthimi i Luftës së Madhe, raporton AFP.

“Pakujdesi” me eksploziv

Ministria dhe guvernatori pro-rus Razvozjayev, pretendojnë se vetëm një minahedhës pësoi dëme të vogla në sulm. Në të njëjtën kohë, në rrjetet sociale po qarkullojnë imazhe që tregojnë disa anije të djegura që thuhet se i përkasin flotës ruse të Krimesë, por autenticiteti i imazheve nuk është konfirmuar.

Sipas palës ruse, të 16 anijet sulmuese u shkatërruan gjithashtu.

Anton Gerashchenko, këshilltar në Ministrinë e Brendshme të Ukrainës, jep një pamje krejtësisht të ndryshme të asaj që ndodhi, raporton AP. Ai sugjeron se ka pasur “pakujdesi” në trajtimin e eksplozivëve në bordin e katër anijeve ruse në portin e Sevastopolit: mes tyre një fregatë, një anije sulmi amfibe dhe një anije që mbante raketa lundrimi.

Fajësoni Britaninë

Ministria ruse e Mbrojtjes veçon gjithashtu Britaninë e Madhe. Marina britanike ndihmoi në planifikimin dhe përgatitjen e këtij sulmi, sipas Rusisë. E njëjta njësi brenda marinës britanike akuzohet në të njëjtën frymë se është përfshirë në sabotimin e tubacioneve të gazit Nord Stream 1 dhe 2, për të cilat Rusia është përpjekur vazhdimisht të akuzojë vendet perëndimore.

Ministria e Mbrojtjes e Britanisë hedh poshtë akuzat ruse.

“Për të zhvendosur fokusin nga trajtimi i saj katastrofik i pushtimit të paligjshëm të Ukrainës, Ministria Ruse e Mbrojtjes po përdor pretendime të rreme të përmasave epike”, shkroi ministria në Twitter.

“Kjo histori e fabrikuar thotë më shumë për argumentet që përdoren brenda qeverisë ruse sesa për Perëndimin.”

Sulme të shumta

Guvernatori, Michail Razvozjayev, informoi qysh herët banorët e gadishullit të aneksuar se fotografitë e asaj që ndodhi në port nuk duhet të shpërndahen, gjë që ai e shpjegoi duke thënë se mund të zbulojë sekretet e mbrojtjes.

Sulmi është një nga disa sulme të kohëve të fundit në gadishullin e okupuar të Krimesë. Në fillim të tetorit, ura që lidh gadishullin me Rusinë u sulmua, duke shkaktuar shembjen e saj të pjesshme dhe në gusht, disa shpërthime ndodhën në një bazë ajrore në veri të Sevastopolit.

Gadishulli i Krimesë është qendror për ushtarët rusë në Ukrainën jugore që marrin furnizimet dhe mbështetjen që u nevojiten në luftimet e vazhdueshme. Dhjetëra mijëra civilë janë zhvendosur në lindje në qarkun Kherson, ku një sulm ukrainas në qytetin me të njëjtin emër është i pashmangshëm.

Kategori
Uncategorized

Rama violates Western sanctions, 11,000 cubic meters of Russian gas cleared by Albanian customs

The Albanian government has violated Western sanctions against Russia as shipment of liquid gas aboard the Russian ship Alkaid has been cleared at the customs in the Albanian harbor of Porto Romano.

Documents obtained by Syri TV show that the Albanian authorities allowed the clearance of 11,000 cubic meters of liquid gas destined for the Albanian market. Alkaid docked in Porto Romano on October 6, 2022 and the shipment was cleared on October 26.

The shipment of the liquid gas from the port of Ust Luga near Saint Petersburg in Russia belonged to Sibur, a Russian company sanctioned by the West.

Rama has been caught in the act in his plan to take Albania further away from its European path by siding with the countries that sponsor Russia’s war in Ukraine.

Kategori
Uncategorized

Spiuni rus me identitet brazilian José Assis Giammaria (40) është në të vërtetë rusi Mikhail Valerievich Mikushin (44).

Personi akuzohet për veprimtari të paligjshme të inteligjencës kundër sekreteve shtetërore që mund të dëmtonin interesat themelore kombëtare (neni 121 i Kodit Penal).

Shkeljet e këtij neni dënohen me gjobë ose me burgim gjer në tre vjet.

– Hetimi që kemi filluar tani është në fazën fillestare. Ekziston rreziku që provat të ngatërrohen, thotë Blom.

Burri qëndroi në Norvegji me emrin José Assis Giammaria dhe kishte një pasaportë braziliane.

PST beson se ai është një shtetas rus, emri i vërtetë i të cilit është Mikhail Valerievich Mikushin, i porositur nga inteligjenca ruse.

“Nuk jemi plotësisht të sigurt për identitetin e tij, por jemi mjaft të sigurt se ai nuk është brazilian”, thotë Blom.

Megjithatë, PST beson se Mikhushin ka lindur në Rusi dhe ka lindur më 19 gusht 1978.

Kategori
Uncategorized

Berisha slams Erdoğan’s pro-Rama meddling as against Albanian interests: The Turkish President cannot decide for Albania

The President of Turkey cannot dictate which school should work and which shouldn’t or who the Foreign Minister must be.

I have no sympathy for (former Foreign Minister) Ditmir Bushati, but he (Erdoğan) cannot interfere for firing him”.


“The President of Turkey cannot interfere to decide who the Head Mufti must be, because the Albanian President and Prime Minister cannot do that either; and this is unacceptable”.


“The Albanian Islam is Western Islam. It has a glorious history, from the stance for the alphabet and the decision for the translation of Quran, decisions that gave it the physiognomy of the European Islam.

We must be clear, we have our own specifics.
We are a multi-religious nation. We are brothers only to each-other. Brotherhood exists only inside a nation, not outside it”, Sali Berisha.

Kryetari i Partisë Demokratike Sali Berisha i dërgoi një mesazh të qartë presidentit turk Recep Tayyip Erdoğan, duke kritikuar ndërhyrjen e tij në punët e brendshme të Shqipërisë duke mbështetur kryeministrin Edi Rama në kundërshtim me interesin e popullit shqiptar.

“Dëshiroj t’i them hapur Presidentit të Turqisë se puna që ai po bën për pushtetin e Edi Ramës është në kundërshtim të hapur me interesat e shqiptarëve.

Gjithashtu, veprimet vasalike të Edi Ramës nuk i shërbejnë një bashkëpunimi afatgjatë mes dy vendeve”, tha Berisha në konferencën e tij javore për shtyp duke komentuar mbylljen e institucioneve arsimore turke në Tiranë me kërkesë të Erdoganit.

“Presidenti i Turqisë nuk mund të diktojë se cila shkollë duhet të funksionojë dhe cila jo ose kush duhet të jetë Ministri i Jashtëm. Nuk kam simpati për (ish-ministrin e Jashtëm) Ditmir Bushati, por ai (Erdoğan) nuk mund të ndërhyjë për shkarkimin e tij”.

“Presidenti i Turqisë nuk mund të ndërhyjë për të vendosur se kush duhet të jetë kryemyftiu, sepse këtë nuk mund ta bëjnë as presidenti dhe kryeministri shqiptar; dhe kjo është e papranueshme”.

“Islami shqiptar është islami perëndimor.
Ka një histori të lavdishme, që nga qëndrimi për alfabetin dhe vendimi për përkthimin e Kuranit, vendime që i dhanë fizionominë e Islamit evropian.

Duhet të jemi të qartë, ne kemi specifikat tona.
Ne jemi një komb shumëfetar.
Ne jemi vetëm vëllezër me njëri-tjetrin. Vëllazëria ekziston vetëm brenda një kombi, jo jashtë tij”, tha Berisha.

Kategori
Uncategorized

19 milion Euro “shpenzime qejfi qeverirarë”, se diplomatike nuk janë aspak.

Avokate Adriana Kalaja /

19 milion Euro “shpenzime qejfi qeverirarë”, se diplomatike nuk janë aspak.

Referuar standartit të Bashkimit Europian, 1 shkollë kërkon investime në ndërtim me vlerë 600 mijë Euro, ndërsa 1 spital 1 milion e 200 mijë Euro.

Ja të bëjmë pak llogari (jo si llogaria e Skifterit Lulzim):

10 spitale x 1,200,000 Euro = 12,000,000 Euro

11 shkolla x 600,000 Euro = 6,600,000 Euro

Gjithsej: 18,600,000 Euro

Tepronin dhe 400 mijë Euro sa për një çerdhe-kopësht.

Do thoni ju pse Edvini i biri i vrasësit të poetit do i bënte shkollat e spitalet?

Ai kaq i ka pare xhepi. 😉

Se mos duhej t’i bënte mafiozi Veliaj, se dhe ai për udhëtime ja kalon “shefit” me detyrim?

Së shpejti abuzimet e Veliajt…… 😉

Jo vetëm me udhëtinet…….. 😉

Ps 1: Te 313 lopatën do ja japim me vete për të përfunduar “Pyllin Orbital”.

Ps 2: Me bisht të super madh se i duhet.

Kategori
Uncategorized

Kina ”qendër sekrete policore kontakti” në një zonë industriale në Stokholm.

Oficeri i policisë kineze i punësuar mbikëqyrës

Si ”drejtor i Servicecentrum Stockholm nën “Stacionet e Policisë për kinezët jashtë shtetit” të Qingtian (përkthim i përafërt) për një periudhë tre vjeçare”

Dokumenti i drejtuesit të policisë kineze ne Stockholm .

Stafi i hotelit i pavetëdijshëm.

Billström reagon !

Ministri i Jashtëm Tobias Billström thotë për TT se qeveria e merr seriozisht informacionin.

– Ne synojmë të sigurojmë që çështja t’i dorëzohet nga ana e qeverisë autoriteteve ligjzbatuese, veçanërisht policisë së sigurisë.

Raporti për zyrat e policisë kineze në mbarë botën ka tërhequr shumë vëmendje ndërkombëtarisht.

Departamenti i Punëve të Jashtme i Irlandës ka urdhëruar ambasadën kineze të mbyllë zyrën e saj dhe në Kanada policia ka njoftuar se po nisë një hetim.

Ambasada kineze në Stokholm mohon në një email drejtuar TT se zyrat angazhohen në aktivitete policore.

“Të ashtuquajturat “stacione policore” të cilave ju referoheni janë, me sa dimë, në fakt qendra shërbimi kineze.

Ata asnjëherë nuk janë marrë me “veprimtari policore”.
Detyra e tyre është të ofrojnë ndihmë vullnetare për qytetarët kinezë jashtë vendit, për shembull rinovimin e patentës së shoferit”, shkruan ambasada

Sipas një raporti nga organizata Safeguard Defenders, e cila përshkruan shkeljet e të drejtave të njeriut në Kinë, Kina ka krijuar mbi 50 zyra policie në afërsisht 30 vende.

Përfaqësuesit kinezë, për aq sa kanë komentuar të dhënat, kanë pohuar se operacionet kanë funksione administrative.

Por sipas Safeguard Defenders, ata angazhohen në mbikëqyrje, kërcënime dhe presion kundër të mërguarve kinezë.

Një nga zyrat e caktuara është në Stokholm.

Në një artikull në faqen e lajmeve të Rrjetit Nordik Kinez, themelimi i "Stacionit Kinez të Policisë Jashtë shtetit dhe Qendrës së Shërbimit të Stokholmit" përmendet në lidhje me një ngjarje Krishtlindjesh në 2018.

Mes pjesëmarrësve është edhe ambasadori i atëhershëm i Kinës, Gui Congyou, i cili mund të shihet në foto në lidhje me fjalimin e tij.

Avtal tyder på kinesisk polis i Stockholm.

Kina påstås driva ett illegalt poliskontor i Stockholm. Ett fyra år gammalt anställningsavtal för en lokalanställd kinesisk polis tycks bekräfta att så är fallet.– Vi tar allvarligt på de här uppgifterna, säger utrikesminister Tobias Billström (M). 🔺Att utan tillåtelse bedriva polisiär verksamhet på ett annat lands territorium av det slag som beskrivs i rapporten är enligt juridiska experter ett brott mot folkrätten. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/4oBja6/avtal-tyder-pa-kinesisk-polis-i-stockholm

Kategori
Uncategorized

Beteja për furnizimet me armë për luftën e Putinit

Lufta kundër Ukrainës ka hyrë në një fazë më intensive ku Rusia ka shtuar sulmet e saj nga ajri.

Dronët dhe robotët e lundrimit janë përdorur për të sulmuar qytetet e Ukrainës, infrastrukturën strategjike dhe objektivat civile si parqet dhe këndet e lojërave.

Një zbulim i gazetarëve investigativë në Bellingcat tregon se disa nga ushtarakët rusë që kontrollojnë raketat kanë marrë trajnime më parë gjatë operacionit rus në Siri.

Sipas analistëve ushtarakë, Rusia ka marrë dërgesa të dronëve iranianë, ndërsa Ukraina përdor dronët turq Bayraktar.

Si Rusia ashtu edhe Ukraina kanë vështirësi në sigurimin e furnizimeve afatgjata të armëve.

Ukraina po kërkon vazhdimisht ndihmë me sisteme të reja armësh dhe municionesh për t’u mbrojtur kundër sulmit rus.

Deri më tani, një sërë vendesh perëndimore e kanë furnizuar Ukrainën me sasi të mëdha armësh, por pyetja është se për sa kohë vendet e stresuara ekonomikisht do të jenë në gjendje të vazhdojnë furnizimin.
Nga ana ruse, është e dyshimtë nëse industria vendase e armëve mund të prodhojë sasinë e nevojshme të armëve.

Në të njëjtën kohë, Rusia është e varur nga komponentë nga Perëndimi – diçka që mund të bëhet më e vështirë për shkak të sanksioneve kundër Rusisë.
Dëgjoni sa e rëndësishme është që të dyja palët të kenë armë të mjaftueshme.

Kur forcat ruse u detyruan të largoheshin nga pjesë të Ukrainës, ata lanë pas tanke dhe pajisje të tjera ushtarake.
Ato armë tani janë marrë përsipër nga Ukraina dhe janë bërë një shtesë e rëndësishme për forcat ukrainase.
Sipas inteligjencës britanike, armët e sekuestruara përbëjnë një pjesë të konsiderueshme të arsenalit të armëve të Ukrainës.
Korrespondentët e radios Rusia po kalon situatën si për Ukrainën ashtu edhe për Rusinë për sa i përket aksesit në armë dhe sa e rëndësishme është çështja e armëve për vazhdimin e luftës.

Kategori
Uncategorized

Berisha after the agreement with Meta: We support the primaries and any candidate that decides to run

Democratic Party Chairman Sali Berisha said he will support anyone that will enter the primaries before the local elections of May 14, 2023.

“The candidate for the municipality of Tirana, as well as the candidates for every municipality in Albania, will be elected by the primaries. We agreed that this coalition will fully support the primaries”,

Berisha said after he and Freedom Party Chairman Ilir Meta signed the agreement on cooperation for the local elections.

”I congratulate anyone that will decide to test themselves in an unprecedented race in the history of this country that intends to end the chairpersoncracy and overthrow the old practices of choosing the representatives”.

Democrat member Belind Këlliçi has expressed his will to run for Tirana’s Municipality and Berisha said he would support him and anyone else that will decide to run.

Kategori
Uncategorized

Why are Blinken and the Sorosians cold to France like the devil to incense?

Pse Blinken dhe sorosjanët i frigohen” Francës si shejtani temjanit ?

Prova kemi por nuk i tregojmë për askend deklaron sekretari Blinken.

Nuk ndodh kështu, nuk ndodh kështu …Deklaron dadua e piktorit, guvernatorja Kim, kur e pyesin per proçesin gjyqsor të hapur nga Dr.Berisha në Francë …

Provat i keni këtu, gjejini deklaron kaseta e prishur -Eskobar …

-Spiunët bërtet mashtruesi dhe piktori hajdut, i biri i vrasësit të Havzi Nelës, ish bashkpuntori stazhist i revistës së spiunëve dikur …

Si ndodh atëhere ?

🔺Si ”Armer bërthamore” në Irak !
-Një ”gabim” per ca interesa leshi, duke shkatërruar, vrarë, dhe masakruar një popull dhe nje komb të tërë …
-Dhe në fund mbas asaj masakre mijra të vrarësh, doli se ishte një gabim informacioni ???

🔺Muxhahedinët :
I deklaruat me të drejtë organizatë e majtë terroriste, harxhuat miliarda dollarë për ti shkatërruar …
-Tani i bëtë miq, dhe harxhoni miliarda të tjera per ti ushqyer dhe mbrojur duke ja u vënë në qafë shqiptarëve …

🔺 Kurdët ? (nuk e kam fjalën per PKK-në)

 • Ju premtuat shtet kur ata luftuan perkrah jush dhe u sakrifikuan me mijra e mijra perballë ushtrisë dhe krimeve të Asadit .
  Tani ???

🔺Këtë doni edhe në Shqipëri ?

-Bashkpunim me narkoshtetin për të vazhduar eksperimentin e filluar në vitet 1997, atë të destabilizimit dhe përplasjeve të skllevërve nën diktaturë, duke u përpjekur të shkatërroni Partinë Demokratike,të vetmen forcë politike të mbijetuar që rrëzoj diktaturën komuniste në europen lindore .

Dikur bëhej një dasëm, (por dhenderri ishte adëm (e kishte bibilushin sa per te bere çiçin)

Motra e dhendrrit që e dinte të vërtetën nga e keqja këndonte :
-Hidhe dridhe vallen o, ko…qe madh i motrës o.
Nusja e lodhur dhe mërzitur, në një moment i këthehet kunstës ”këngëtare” .
-Mos u mburr mos u luvdo, sonte natën do ja shoh.

Me këngën e parë të këndezit (gjelit) nusja therret kunatën (të motren e dhenderrit) dhe i këndon …

-Moj Delinë moj halle madhe, dhëndrri skishte ko…qe fare …

Në keni prova dhe doni të na shpëtoni ne, apo qymyr fyturën tuaj, nxirrini, ose depozitoini ato në gjykatë, atje në Paris …

 • Nëse ”provat” (si çanta e zezë e barba Takut) që ju pretendoni se po na i servirni, janë si bibilushi i dhëndërrit, mbushni baulet tuaja me milionat e krimit, mafies shqiptare, dhe grisni bithën andej nga keni ardhur me Xhixhile – Prrallat tuaja …

Fatmirësisht ne e respektojmë vëndin e lirisë 🇺🇸, por ne sjemi arabë …

Why are Blinken and the Sorosians cold to France like the devil to incense?

We have proof, but we don’t tell anyone, Secretary Blinken declares.

It doesn’t happen like that, it doesn’t happen like that… The painter’s nanny, Governor Kim, declares when asked about the legal process opened by Dr. Berisha in France…

You have the evidence here, find it, says the broken tape -Eskobar…

 • Spies screams the fraudster and thief painter, the son of Havzi Nela’s killer, the former intern colleague of the spy magazine once… How does it happen then?
 • 🔺As a “nuclear weapon” in Iraq!
  -A “mistake” for some vested interests, destroying, killing, and massacring a people and an entire nation…
 • And in the end, after that massacre of thousands of people killed, it turned out to be an information error ???
 • 🔺The Mujahideen:
  You rightfully declared it a left-wing terrorist organization, spent billions of dollars to destroy…
 • Now you made them friends, and spend billions more to feed and protect them, putting them on the neck of the Albanians…
 • 🔺 The Kurds? (I’m not talking about the PKK)
 • You promised a state when they fought by your side and sacrificed thousands and thousands in front of the army and the crimes of Assad.
  Now ???
 • 🔺 Do you want this in Albania too?
 • Cooperation with the narco-state to continue the experiment started in 1997, that of destabilization and clashes of slaves under the dictatorship, trying to destroy the Democratic Party, the only surviving political force that overthrows the communist dictatorship in Eastern Europe. Once upon a time there was a wedding, (but the bridegroom was a man (he had enough Bible to do the chichi) The bridegroom’s sister who knew right from wrong sang:
  -Shut up and dance, my big sister…
  The bride, tired and bored, at one point turns to the art of “singing”.
 • Don’t brag, don’t brag, I’ll see you tonight. With the first song of the rooster, the bride calls her sister-in-law (the groom’s sister) and sings to her…
 • My Delina, my great aunt, the bridegroom was just… what… If you have evidence and want to save us, or burn your face, bring it out, or file it in court, there in Paris…
 • If the “evidence” (like Barba Taku’s black bag) that you claim to be serving us, is like the groom’s bibliush, fill your trunks with the millions of crime, the Albanian mafia, and tear the bitha from where you came with Xixhile – Your fairy tales… Fortunately, we respect the land of freedom 🇺🇸, but we are Arabs…
Kategori
Uncategorized

Moskoviti: Ne jemi një vend i grave tani

Më pak burra janë parë në restorantet, dyqanet dhe tubimet shoqërore të Moskës javët e fundit .
Kjo është raportuar nga
New York Times, e cila vizitoi qytetin.
Shumë burra rusë janë thirrur në “mobilizimin e pjesshëm” të Putinit për të luftuar në Ukrainë.
Të tjerët kanë ikur ose janë fshehur.

Gratë përpiqen të mbështesin njëra-tjetrën .

”Ndjehem sikur jemi një vend i grave tani,” i tha New York Times Stanislava, një 33-vjeçare banore e Moskës, e cila kohët e fundit u përpoq të merrte disa miq meshkuj për të ndihmuar në lëvizjen e disa mobiljeve për festën e saj të ditëlindjes.

Shumë gra të martuara kanë mbetur në Moskë që kur burrat e tyre ikën atje, ose para ose pas ardhjes së urdhrit të rekrutimit.

Disa nga ata me të cilët foli gazeta thonë se përpiqen të shohin njëri-tjetrin për të biseduar dhe mbështetur njëri-tjetrin kur ndihen të vetmuar.

Ata kanë frikë se njerëzit e tyre nuk do të kthehen të gjallë.
Që kur Kremlini urdhëroi mobilizimin, ka pasur një rrjedhë të vazhdueshme raportesh për rekrutët që humbën jetën para se të largoheshin nga Rusia.

Këto janë raporte për vetëvrasje, sulme të supozuara në zemër dhe vdekje të çuditshme në paraburgimin e policisë ruse, të përpiluara nga faqja e pavarur ruse e lajmeve Meduza.

Vdekje misterioze të rekrutëve

Ndër të tjera, një burrë 39-vjeçar thuhet se vdiq nga një atak në zemër më 27 shtator në një stacion policie në Vladivostok në bregdetin e Paqësorit të Rusisë , ku ai ishte dërguar pasi kishte pasur një lloj mosmarrëveshjeje në zyrën lokale të rekrutimit.

Disa rekrutë gjithashtu janë gjetur të vdekur në baza të ndryshme ushtarake në Rusi, me shkaqe të panjohura të vdekjes.

Në një nga bazat ushtarake në Omsk, në Siberinë perëndimore, një rekrutë e re u gjet i vdekur më 2 tetor, ku nuk mund të përcaktohej shkaku i vdekjes.

Në të njëjtën datë, një tjetër rekrut vdiq rreth 60 milje larg. 35-vjeçari, i cili sipas nënës së tij duhet të kishte aplikuar vullnetarisht për ushtrinë në fund të shtatorit, mësohet se ka pësuar një atak në zemër teksa ndodhej në një bazë në Novosibirsk. Mirëpo, nëna i thotë Meduzës se me sa dihet, djali nuk kishte sëmundje të zemrës.

Kategori
Uncategorized

Rolet e dyfishta të Erdoganit mes NATO-s dhe Rusisë

Ndërsa Turqia ka ushtrinë e dytë më të madhe të NATO-s, Presidenti Erdogan vepron si ndërmjetës në negociatat me Presidentin rus Vladimir Putin.

Turqia ka një vendndodhje strategjike në Bosfor dhe ka kontroll mbi transportin detar në Detin e Zi.

Por ndërkohë që Erdogan konsiderohet se ka një marrëdhënie të mirë me Putinin,
Erdogan eksporton drone në Ukrainë.

Turqia kërcënon të ndalojë aplikimin e Suedisë në NATO. Dëgjoni për lojën nga presidenti turk Tajip Erdogan dhe sa larg është i gatshëm të shkojë.

Presidenti Recep Tayyip Erdoğan i ka bërë kërkesa të qarta Suedisë në mënyrë që ai të pranojë të pranojë Suedinë në aleancën e mbrojtjes.

Në listën e kërkesave përfshihet, ndër të tjera, që Suedia të dorëzojë një numër personash të cilët Erdogan i cilëson si “terroristë”.

Por deri më tani, Suedia në asnjë mënyrë nuk i është afruar numrit të njerëzve që Turqia kërkon të deportohen.
Pyetja është nëse qeveria e re ka shanse më të mira për të negociuar me Turqinë dhe Erdoganin?

Që nga viti 1984, guerrilja kurde e PKK-së ka zhvilluar një luftë të armatosur në Turqi për autonomi më të madhe dhe të drejta të shtuara për kurdët, një konflikt që ka çuar në dhjetëra mijëra të vdekur.

Udhëheqësi gueril Abdullah Öcalan është i burgosur në ishullin Imrali jashtë Stambollit në Turqi që kur u arrestua nga shërbimi turk i sigurisë dhe u dërgua në Turqi në vitin 1999. Suedia, Turqia, SHBA dhe BE i klasifikojnë guerilët e PKK-së si terroristë.

Megjithatë, Suedia dhe Turqia kanë pikëpamje të ndryshme për milicinë e armatosur kurde YPG, e cila ka qenë një nga grupet e armatosura më efektive në betejat kundër lëvizjes terroriste IS në Siri.

Sipas Suedisë dhe aleancës mbrojtëse të NATO-s, YPG-ja ka qenë një partner i rëndësishëm në luftën kundër terroristëve të IS, por Turqia beson se YPG-ja gjithashtu duhet të klasifikohet si një grup terrorist.

Në Siri, koalicioni ndërkombëtar kundër grupit terrorist IS ka ofruar mbështetje ajrore për grupin e armatosur SDF, një aleancë e, ndër të tjera, grupeve kurde, arabe dhe asiriane/siriane.

Grupi më i fortë luftarak brenda aleancës është YPG kurd.

Ushtria amerikane ka punuar ngushtë me YPG-në në Siri dhe nuk i ka klasifikuar ata si terroristë.

Kjo tashmë ka mërzitur presidentin turk Erdogan, i cili barazon PKK-në dhe YPG-në dhe beson se të gjithë ata duhet të shihen si terroristë.

Pasi Finlanda dhe Suedia aplikuan për anëtarësim në NATO, ndarja brenda aleancës është bërë gjithnjë e më e qartë.

Kategori
Uncategorized

Silueta e Ambasadores që nuk i rri asnjë kostum, por të gjitha hijet i shkojnë

Silueta e Ambasadores

Obeze është silueta e saj,
një buffalo i stërmadh,
pllakator i hiperfuqisë.
Hartë e Amerikës me Grand Canyion si hepim frojdian.

E atij vendi që zbret nga qielli si gyp ujrash shiu
për të bërë luftën, paqen, shiun, diellin
dhe një sundae të paparë për të dielat protestante.

Silueta e saj.
Me shkopin dhe karrotën
dhe një chip on her shoulder.
Zbret ajo në Shqipëri,
vendin që nuk ka shpatulla, por vetëm zemërata.


Në vendin e Ponc Pilafit,
konsullit romak që e vret Krishtin me paçe koke në gojë,
vendin e Princit Wied që nuk e zhbën dot Kavajën dhe as Shijakun
e haxhiut Qamil.
Zbret ajo si stalaktite në shpellë,
një emoticon metalurgjik i melting pot-it amerikan.

Një siluetë si e saj nuk vjen më, thonë admiruesit.
Është një çukë e re: me Lenkë dhe mëndafsh në vend të teritalit.
Pa Myzeqenë hambar- por me ishullin Guam,
pa tytat e Traktatit të Varshavës –por me Artikullin 5 të NATO-s.

Është ëndrra amerikane përmbi Lindjen e largët,
Actekët mbi Ande,
Paqësorin e trazuar dhe Alpet dinarike.
Një siluetë pra,
që nuk i rri asnjë kostum, por të gjitha hijet i shkojnë.

Silueta e Ambasadores.
Një ‘qe palla’ me të padrejtët,
Një gisht mbi të drejtët.
Një gong që bie në minutën e parë
për të lajmëruar raundin e ri të bisedimeve,
që do të përmbyllet duke kërcyer rreth çështjes
(by dancing around the issues).


Duke bërë filibusterin demokracisë.
Sepse ajo, si një himen,
nuk e mban peshën fallike të ngjarjeve,
dhe thërret në skenë një shtatzani të ndërprerë,
jo me çezarian, por me cancel culture.

Shqipërisë i vjen anash ajo siluetë.
Dhe i pëshpërit për 100 vjetorin e marrdhënieve,
një coitus interrupted.
Por… Fuck Hodja!
If we see culture we cancel it.

Alfred Lela /

Kategori
Uncategorized

Berisha: Basha të marrë statusin e të penduarit

Personalitete të diasporës më kanë konfirmuar se kanë firmosur deklarata për para që nuk i kanë dhënë dhe janë të gatshëm ta deklarojnë para drejtësisë.

Po prokuroria shqiptare kishte urdhër nga Edi Rama të mbyllë çështjen dhe nuk mori në pyetje asnjë prej tyre.

Ndërsa Meta, është një gjah i mirëfilltë shtrigash i Edi Ramës”, tha Berisha.

Kategori
Uncategorized

Kurti: Threats to Kosovo’s independence, sovereignty, and territorial integrity will not be tolerated

Kosovo Premier Albin Kurti said it is unthinkable that Kosovo will tolerate threats to its independence, sovereignty, and territorial integrity. In his address before the General Council of Lëvizja Vetëvendosje (Kurti’s party the Self-Determination Movement), the Prime Minister drew attention to what Serbia did yesterday and what Russia is doing today.

“We thought that with the end of wars Serbia caused in the Balkans Europe found permanent peace, but Russia today is doing what Serbia did yesterday”, said Kurti.

“These two nations have historic, cultural ties to one another in the lines of autocracy, despotism, aggression, and genocide.

Kosovo is doing its part by siding immediately and unconditionally with the nations that condemned Russia and supported Ukraine’s independence and territorial integrity”.

“Let everybody know that, when we demand that Ukraine’s independence and territorial integrity be respected, we can’t even think that we may ever tolerate threats to Kosovo’s independence, sovereignty, and territorial integrity. Those are always and anywhere indisputable for us”.

Kategori
Uncategorized

The police murders Ardi Veliu hid

Director General of the State Police Veliu ignored calls for his resignation showing up instead before the parliamentary Security Commission where not only he did not apologize, but attacked verbally the abused boy’s single mother.

Veliu said she was to blame for her son’s behavior and showed some pictures where the woman was seen holding a gun.

It turned out the woman was an actress and the picture Veliu showed was taken from some movie she had played. It also offered the Albanian citizens the chance to see how Ardi Veliu was deceiving only to hide the police crimes.

Ignoring many protests that followed, Albanian Premier Edi Rama promised he would let go anyone but Ardi Veliu. Why he needed Veliu that much became clear only a few days prior to the April 25, 2021 general election, when Pjerin Xhuvani was murdered in Elbasan following an election-related confrontation.

Ardi Veliu showed up in a press conference, taking by his side a prosecutor that soon would be catapulted to SPAK, the Albanian Special Structure against Corruption. Both lied shamelessly saying that no electoral material was found at the crime site. Once again they hid the police role which, as would be proven later, had allowed the serious crime take place.

Ardi Veliu’s manipulations peaked in December 2020. The police murdered young man who was literally doing nothing. Klodian Rasha was assassinated at cold blood near his home.

Veliu commenced efforts to manipulate what happened immediately after the crime. The media close to the government reported the young man was running away from police because he was carrying a gun. Later it was said the victim had pointed the gun at the police.

As Tirana was burning from the youth protests for Klodian Rasha’s murder, video footage from security cameras near the place of the incident showed it was a clear murder by a police officer who had been previously accused of using drugs.

And yet the murders committed by police and in the police precincts did not stop, marking a dark record not only for Albania but wider. Rasha’s history was repeated with Lear Kurti’s murder last week. Kurti, 32, died after being beaten brutally by police officers. Again Ardi Veliu intervened to manipulate the incident. The same scenario seen with Rasha. Veliu manipulated, and the government media tarnished the victim.

In all the cases, behind Veliu stands Edi Rama. Always ready to attack anyone that touches Veliu. Always ready to protect any version of the crime. In Lear Kurti’s case too, the first thing the “prosecutor” Rama did was attacking the opposition and defend Veliu. Because he needs him! Because he is the man that defends the criminal gang beneath the uniform of the State Police!

Kategori
Uncategorized

Ministri i jashtëm Suedes: “Ne jemi plotësisht prapa një politike që do të thotë se organizatat terroriste nuk kanë të drejtë të funksionojnë në territorin suedez”.

Qeveria e qendrës së djathtë të Suedisë do të përmbushë të gjitha kërkesat sipas një marrëveshjeje me Turqinë për t’u bashkuar me NATO-n dhe do të përqendrojë marrëdhëniet e jashtme në fqinjësinë e saj të afërt duke hequr dorë nga “politika e jashtme feministe” e administratës së mëparshme, tha të hënën kryediplomati i vendit.

Turqia ngeci përpjekjen historike të Suedisë dhe Finlandës për t’u bashkuar me NATO-n për shkak të shqetësimeve se të dy vendet – Suedia në veçanti – ishin bërë një strehë e sigurt për anëtarët e PKK-së dhe grupet e lidhura me to.

Sipas një memorandumi mirëkuptimi të nënshkruar nga qeveria e mëparshme me prirje të majtë të Suedisë në një samit të NATO-s në qershor, Suedia dhe Finlanda u angazhuan të mos mbështesin grupet kurde në Siri që Turqia thotë se janë të lidhur me PKK-në dhe të heqin embargot e armëve ndaj Turqisë të vendosura pas inkursionit të saj. në Sirinë veriore në vitin 2019.

Ata gjithashtu ranë dakord të “adresojnë kërkesat në pritje të dëbimit ose ekstradimit të të dyshuarve për terrorizëm”, gjë që është dëshmuar më e ndërlikuar për shkak të përkufizimit të gjerë të terrorizmit në Turqi, ku ligjet kundër terrorizmit janë përdorur për të goditur kundërshtarët e presidentit Rechep Taip Erdogan .

Gjithçka që është shkruar në memorandumin trepalësh dhe për të cilën është rënë dakord nga të tre palët, duhet të përmbushet, duhet të përmbushet nga të treja palët,” tha Billström, duke shtuar se “gjithçka gjithashtu duhet të bëhet në mënyrë ligjore. mënyrë të sigurt.”

PKK ka udhëhequr një kryengritje të armatosur kundër shtetit turk që nga viti 1984 dhe konflikti që atëherë ka rezultuar në vdekjen e dhjetëra mijëra njerëzve.

Paul Levin, drejtor i Institutit për Studimet Turke në Universitetin e Stokholmit, tha se :

🔻Qeveria e re mund të ketë një avantazh ndaj qeverisë së mëparshme socialdemokrate në trajtimin e Turqisë, sepse ajo nuk ka të njëjtat lidhje me diasporën kurde në Suedi.

🔻Megjithatë, pavarësia e autoriteteve dhe e gjykatave në Suedi “vendos kufijtë për atë që është e mundur, dhe po ashtu edhe e drejta ndërkombëtare”, tha Levin.
Hungaria dhe Turqia janë të vetmet vende të NATO-s që nuk e kanë ratifikuar ende pranimin e Suedisë dhe Finlandës, vende tradicionalisht të paangazhuara që nxituan të aplikojnë për anëtarësim pas pushtimit të Ukrainës nga Rusia në shkurt.

Ashtu si shumica e vendeve evropiane, Suedia ka marrë qartë anën e Ukrainës në luftë, duke furnizuar forcat e saj të armatosura me armë antitank, pushkë sulmi dhe raketa kundër anijeve. Ukraina i ka kërkuar gjithashtu Suedisë të sigurojë sistemin e artilerisë Archer dhe sistemin portativ të mbrojtjes ajrore RBS-70. Billström tha se qeveria e re nuk ka vendosur ende për këto kërkesa.

"Ne jemi të gatshëm të përpiqemi të japim sa më shumë ndihmë që të jetë e mundur për qeverinë ukrainase në luftën e saj heroike kundër forcave ruse," tha Billström. “Do të shohim kur të kemi bërë vlerësimet e duhura për këto çështje.”
Kategori
Uncategorized

Strömmer: Mjetet kundër terrorizmit duhet të përdoren kundër bandave kriminale.

Ministri i Drejtësisë Gunnar Strömmer (M)

Sipas hetimit, këto masa mund të kenë rrezik për integritetin e individit, por çdo rast duhet paraprakisht të gjykohet nga një gjykatë, dhe Ministri i Drejtësisë Gunnar Strömmer (M) mirëpret propozimin e hetimit.

Strömmer: Verktyg mot terrorism ska få användas mot gäng. https://sverigesradio.se/artikel/strommer-verktyg-mot-terrorism-ska-fa-anvandas-mot-gang

Kategori
Uncategorized

Marine Le Pen – zonja e madhe e nacionalizmit të krahut të djathtë .

Me kalimin e kohës, edhe vetë Marine do të bëhet diçka si një pikë uji në politikën franceze.
Kur ajo mori drejtimin e Ballit Kombëtar pas babait të saj në vitin 2011, filloi një përpjekje për të demonizuar partinë në mënyrë që të arrinte një pjesë më të madhe të popullsisë.

Kategori
Uncategorized

Kanibalizëm : Nuk pendohet për kanibalizëm.

BURIM I FORTË: Në vitin 2016, Roberto Canessa botoi librin “Më duhej të mbijetoja”, i cili përshkruan përvojat e tij në Ande.
Këtu ai është i ftuar në emisionin televiziv britanik ‘Lorranie’ në të njëjtin vit.

Pothuajse saktësisht 50 vjet më parë, më 13 tetor 1972, disa anëtarë të një ekipi regbi ishin në bordin e një avioni nga Montevideo në Uruguaj në Santiago të Kilit për të luajtur një ndeshje miqësore.

Por gjatë rrugës hasin kushte shumë të këqija atmosferike.
Për shkak të kësaj, piloti llogariti gabimisht vendin e uljes së avionit dhe u përplas në një shpat mali në Ande.

Të uritur:
Tetë nga 16 burrat që i mbijetuan rrëzimit të avionit në Ande, 13 tetor 1972. Fotografia u bë një natë para se të shpëtoheshin.
Foto: AP/NTB

Vetëm 16 burra mbijetuan.

Me synimin e mbijetesës !

Për 16 të mbijetuarit, ky do të ishte fillimi i shumë ditëve të luftimeve të vështira për mbijetesë.

Që nga momenti kur avioni u rrëzua, u deshën 72 ditë para se të gjendeshin.

Në fillim, 16 burrat ushqeheshin me karamele dhe verëra të avionit.
Kur këto depo u boshatisën, burrat u detyruan të mbushnin stomakun me pambuk nga sediljet e aeroplanit.

Nëse njëri prej nesh vdiste, të tjerët ishin të detyruar të hanin trupin tonë, thotë Canessa për
Independent .

Në dokumentarin “Stranded” nga viti 2007, 16 burrat përshkruajnë se si përdornin copa xhami për të prerë të vdekurit, dhe më pas i raciononin copat e vogla mes tyre.

Një nga të mbijetuarit e tjerë, Carlitos Paez, thotë për Independent se nuk e ka të vështirë të hajë mish njeriu.
– Nuk ka shije të veçantë.

Ndihma është shumë larg .

Përfundimisht, Canessa dhe një nga të mbijetuarit e tjerë, Fernando Parrado, vendosën të largoheshin nga pjesa tjetër e grupit për të gjetur ndihmë.

Në udhëtimin pesë kilometra në mal, ata morën një thes gjumi të bërë vetë dhe çorape të mbushura me mish njeriu.
Pas dhjetë ditësh, ata panë tre burra secili me një kalë.
Duke hedhur një gur të mbështjellë me letër drejt anës së lumit, Parrado mori mesazhin se të mbijetuarit e rrënojave të avionit ishin në rrezik vdekjeprurës.

Pak para natës së Krishtlindjes, 22 dhjetor 1972, dy burrat u çuan në siguri me një helikopter.
Në këtë kohë, Parrado dhe Canessa peshonin më pak
se 40 kilogramë .
Të nesërmen u shpëtuan edhe pjesa tjetër e të mbijetuarve nga rrëzimi i avionit.

REZISTENT: Coche Inciarte (ish), Roberto Canessa dhe Carlos Paez në skenën e rrëzimit të avionit, 30 vjet më vonë.

Andes plane crash survivors have ‘no regrets’ over resorting to cannibalism. https://www.independent.co.uk/news/world/americas/andes-plane-crash-survivors-cannabalism-b2203833.html

Kategori
Uncategorized

Meta: The Socialist Renaissance is merely a sect, Rama is Albania’s most irresponsible clown

The former President made a distinction between the Socialist Party base and its governance that was baptized as Rilindja (The Renaissance) from Rama.

We are not against the Socialists, I’m only talking about Rilindja, because it is a sect that has usurped everything, the first one it usurped was the Socialist Party.

Then he went on to capture the state, which is 100% captured today.

They captured the state by capturing Lulush”, said Meta, using a diminishing nickname for Lulzim Basha.

Meta said Rama is “drinking the Albanian children’s blood”, always trying to find “misfortunes” to justify the state of the country.

As he called Rama “Albania’s most irresponsible clown”, Meta said the Prime Minister’s polls always show good results for him because he makes them himself.

“A bomb is upon us as long as we have him ruling, this country couldn’t have a bigger misrotune”, said Meta. “The Renaissance’s mission is the country’s depopulation, impoverishment, and destruction. Rama is an hostage and vassal of the biggest anti-Albanian circles”.

Kategori
Uncategorized

Macron : Vështirë kundër SHBA

Presidenti francez Emmanuel Macron kritikon politikën e tregtisë dhe energjisë së SHBA për krijimin e të ashtuquajturit “standard të dyfishtë” për shkak të çmimit ekonomik që Evropa po paguan për luftën e Rusisë në Ukrainë.

Ai thotë se :

“Ekonomia amerikane bën zgjedhje për hir të atraktivitetit, të cilën unë e respektoj, por krijon një standard të dyfishtë me çmime më të ulëta të energjisë brenda vendit, ndërsa shet gaz natyror në Evropë me çmime rekord”, thotë Macron sipas Bloomberg.

Kategori
Uncategorized

Strategjia e re brutale e rusëve: “Kiev do të notojë në mut”

Popullsia ukrainase po shkon drejt një dimri të ashpër, beson Joakim Paasikivi, nënkolonel dhe mësues në Akademinë e Mbrojtjes.

Rusia ka ndryshuar strategjinë e saj në luftë dhe qëllimi i ri është i qartë.

– Ju eliminoni atë që e bën shoqërinë të tolerueshme.

Domethënë ujë, ujëra të zeza dhe gjithçka të tillë. Ata krijojnë një situatë të tmerrshme për njerëzit.

Janë dronët iranianë që bëjnë të mundur strategjinë e re.

Duke ndërprerë energjinë elektrike dhe ngrohjen, Rusia shpreson të shtypë popullsinë ukrainase dhe ta bëjë vendin të pabanueshëm në kohë që të godasë dimri i ashpër.

Njerëzit do të detyrohen të ikin nga shtëpitë e tyre përmes borës.

– Por ka të bëjë edhe me qetësimin e skifterëve në Moskë kur lufta shkon keq për Rusinë.

Kjo është pikërisht ajo për të cilën propaganduesit në televizionet ruse kanë zhurmuar, thotë Joakim Paasikivi.

Disa ditë më parë, politikani dhe ushtaraku rus Andrey Gurulyov u shfaq në televizionin rus dhe u shpreh ngrohtësisht në favor të planeve të reja.

– Një javë pasi të fikim energjinë elektrike, Kievi do të notojë në mut.

Sipas Joakim Paasakivi, taktikat e reja ruse të kujtojnë një teori të vjetër të fuqisë ajrore italiane nga shekulli i 20-të që thotë se popullsia duhet të shtypet nga bombardimet në shkallë të gjerë.

Problemi i vetëm është se rusët nuk kanë kapacitetin për ta bërë këtë, kështu që në vend të kësaj ata synojnë objektiva që krijojnë vuajtjet më të mëdha të mundshme për popullatën. Ose siç thotë Andrey Gurulyov:

– Do të çojë në një vërshim refugjatësh drejt Perëndimit. Bëhet e pamundur të mbijetosh pa ujë, ujëra të zeza, ngrohje, dritë dhe ushqim.

Andrey Gurulyov në TV rus.

Andrey Gurulyov në TV rus.

Për të ndaluar taktikat e reja ruse, ukrainasit duhet të gjejnë një mënyrë për të rrëzuar dronët iranianë. Mbrojtja ajrore aktuale e Ukrainës dhe ato të premtuara nga Perëndimi janë ndërtuar për raketa më të mëdha.

Të shkaktojë dëme maksimale

Dronët e lirë dërgohen së bashku me raketa më të mëdha në sulmet ajrore. Kjo do të thotë se do të ketë shumë dronë dhe raketa në ajër për t’u rrëzuar në të njëjtën kohë. Atëherë raketat e mëdha kanë një shans më të mirë për të kaluar dhe për të shkaktuar dëme maksimale.

– Do të jetë e paqëndrueshme në planin afatgjatë, mbrojtja e tyre ajrore nuk është e përshtatshme për këtë. Ju duhet një lloj sistemi bllokimi për t’i rrëzuar ata, problemi i vetëm është se dronët janë kaq budallenj.

Dronët kanë teknologji shumë të thjeshtë për t’u rrëzuar nga sistemet e zakonshme të bllokimit. Në vend të kësaj, ukrainasit do të kishin nevojë për sisteme të ngjashme me atë që izraelitët kanë në kupolën e tyre të hekurt për t’u mbrojtur kundër raketave të bëra vetë.

Por nëse mund ta përdorin është e dyshimtë, thotë Joakim Paasikivi.

– Ata kanë thënë se nuk do të kontribuojnë me armë, por përkundrazi me sisteme mbrojtëse si sisteme bllokimi si ky. Por deri më tani është e paqartë se çfarë do të thotë kjo.

Qendra e qytetit të Kievit pas sulmeve ruse më 10 tetor.

Qendra e qytetit të Kievit pas sulmeve ruse më 10 tetor.Foto: Roman Hrytsyna / AP

Qendra e qytetit të Kievit pas sulmeve ruse më 10 tetor.
Qendra e qytetit të Kievit pas sulmeve ruse më 10 tetor.Foto: Roman Hrytsyna / AP
Kategori
Uncategorized

ILLYRICUM SACRUM ~ A multi-volume historical work written in Latin dealing with history of the Catholic Church in the Illyrian Peninsula.

The part of the work Illyricum Sacrum (ILIRIA KRISHTERE) that deals with church history within the territory of the Albanian state, was tranlated in Albanian (finished in 1963) by Monsignor Frano Ilia.

The volume VII aligns the Christian history and links it with the civil one of the Metropolies of Djoklea, Tivar, Shkodra, Durrës and Sirmi and the suffragans or deceches that depend on them. From this volume and forward, have also been translated the parts that belong to the internal borders of Albania, that is, to Shkodra and Durrës and their suffragans, where the foundation of cities and counties are described, and the Christian and civil history of those places is well linked.

The volume VII itself, covers the historical lands up to the beginning of the XVIII century, when it was also published.

ILLYRICUM SACRUM ~ A multi-volume historical work written in Latin dealing with history of the Catholic Church in the Illyrian Peninsula.

The first five volumes (issued 1751-1775) were authored by Daniele Farlati; the volumes 6 (1800) and 7 (1817), were coauthored by Jacopo Coleti, who also published the last volume in 1819, with the ninth tome printed in the period 1902-1919, as an appendix to Frane Bulić’s, Bulletino di archeologia e storia dalmata.

The part of the work Illyricum Sacrum (ILIRIA KRISHTERE) that deals with church history within the territory of the Albanian state, was tranlated in Albanian (finished in 1963) by Monsignor Frano Ilia. The volume VII aligns the Christian history and links it with the civil one of the Metropolies of Djoklea, Tivar, Shkodra, Durrës and Sirmi and the suffragans or deceches that depend on them. From this volume and forward, have also been translated the parts that belong to the internal borders of Albania, that is, to Shkodra and Durrës and their suffragans, where the foundation of cities and counties are described, and the Christian and civil history of those places is well linked. The volume VII itself, covers the historical lands up to the beginning of the XVIII century, when it was also published.

Note: Monsignor Frano Ilia (in the photo, 1943) was born in the village of Juban in Shkodra, on February 21, 1918. He was ordained a priest on December 18, 1943, and served in Tirana, Shkodra, Milot and its surroundings. In 1967 he was arrested by the sinful communist regime of Albania, and on April 25, 1968 was sentenced to death, which was later commuted to life imprisonment and forced labour. He served as the first Archbishop of Shkodra of the post-communist Albania. He was appointed Bishop of Shkodra and ordained by Pope John Paul II, during his visit to Albania on April 25, 1993.

Monsignor Frano Ilia passed away on this day, 14 years ago (October 22, 1998). May his soul rest in eternal peace.

illiricumsacrum #iliriakrishtere #franoilia #shkodra #illyria #albania #christianityinalbania #communistsrotinhell

ILLYRICUM SACRUM ~ Një vepër historike me shumë vëllime e shkruar në latinisht që trajton historinë e Kishës Katolike në Gadishullin Ilirik. Pesë vëllimet e para (botuar 1751-1775) u autorizuan nga Daniele Farlati; vëllimet 6 (1800) dhe 7 (1817), ishin bashkëautor nga Jacopo Coleti, i cili gjithashtu botoi vëllimin e fundit më 1819, me tomën e nëntë të shtypur në periudhën 1902-1919, si shtojcë e Frane Bulić-it, Bulletino di archeologia e storia dalmata.

Pjesa e veprës Illyricum Sacrum (ILIRIA KRISHTERE) që trajton historinë e kishës brenda territorit të shtetit shqiptar, është përkthyer në shqip (përfunduar në vitin 1963) nga Imzot Frano Ilia. Vëllimi VII përafron historinë e krishterë dhe e lidh atë me atë civile të Mitropoleve të Gjokleas, Tivarit, Shkodrës, Durrësit dhe Sirmit dhe sufraganëve apo deçeve që varen prej tyre. Nga ky vëllim e në vazhdim janë përkthyer edhe pjesët që i përkasin kufijve të brendshëm të Shqipërisë, pra Shkodrës e Durrësit dhe sufraganëve të tyre, ku përshkruhet themeli i qyteteve dhe qarqeve dhe historia e krishterë e civile e atyre. vendet janë të lidhura mirë. Vetë vëllimi VII, mbulon trojet historike deri në fillim të shekullit XVIII, kur edhe u botua.

Shënim: Imzot Frano Ilia (në foto 1943) lindi në fshatin Juban të Shkodrës, më 21 shkurt 1918. U shugurua meshtar më 18 dhjetor 1943 dhe shërbeu në Tiranë, Shkodër, Milot me rrethinë. . Në vitin 1967 arrestohet nga regjimi mëkatar komunist i Shqipërisë dhe më 25 prill 1968 dënohet me vdekje, e cila më pas u ndryshua me burgim të përjetshëm dhe punë të detyruar. Ai shërbeu si Kryepeshkopi i parë i Shkodrës i Shqipërisë postkomuniste. Ai u emërua ipeshkëv i Shkodrës dhe u shugurua nga Papa Gjon Pali II, gjatë vizitës së tij në Shqipëri më 25 prill 1993.

Imzot Frano Ilia u nda nga jeta në këtë ditë, 14 vjet më parë (22 tetor 1998). Shpirti i tij u preftë në paqe të përjetshme.
Kategori
Uncategorized

Harxhi :Marre/turp t’ju vij të gjithëve bashkë që jeni përdorur nga bijtë e bllokut, ju të ashtuquajtur bij të të persekutuarve -që ose jeni të blerë e të shitur për pesë lek, -ose vuani sindromën e Stokholmit.

Të nderuar miq, mbrëmë në mesnatë grupi i deputetëve të drejtuar nga #enkelejdalibeaj dhe i famshmi nga raportet e inteligjencës amerikane, #lulzimbasha, kanë bashkuar haptazi votat me maxhorancën neo-bllokmene për një ndryshim ne ligjin Nr.45/2015 “Per te Drejten e Informimit per Dokumentat e ish-Sigurimit te Shtetit te Republikes.”

18 deputetët e Partisë Demokratike të cilët kanë përfituar mandatin e pamerituar nga #LulzimBasha dhe fatkeqësisht kanë marrë besimin e mijëra demokratëve, do ta marrin me vete këtë turp deri aty ku ata do të frigoheshin!


Marre/turp t’ju vij të gjithëve bashkë që jeni përdorur nga bijtë e bllokut, ju të ashtuquajtur bij të të persekutuarve që ose jeni të blerë e të shitur për pesë lek, ose vuani sindromën e Stokholmit.


Ky është një skandal që shuan përfundimisht qëllimet tuaja të vërteta jo vetëm për të mos bërë drejtësi për krimet e komunizmit por për ta mbyllur turpshëm këtë diskutim në një kohë që demokratët prisnin dekomunistizimin.


Ju o 18 deputetë të mjerë keni pranuar turpin e madh pa kërkuar falje ndaj askujt që shumë prej jush në drejtim të PD deri vjet, nuk keni bërë asgjë për dekomunistizimin.

Ky ishte show juaj i fundit politik. Pas kësaj ju mund të merrni vetëm mëshirën e të persekutuarve të pafajshëm dhe të vërtetë, të demokratëve dhe të djathtëve në kohën kur ne diskutojmë të ardhmen ideologjike të së djathtës tonë.


Ky ishte një skandal dhe duke u bërë pjesë e maxhorancës në fuqi, të cilët e hodhën poshtë Ligjin e Lustracionit të propozuar nga ne në vitin 2008, ju shitët përfundimisht kauzën tonë antikomuniste!

Unë dhe shumë demokratë kemi vendosur moralin para çdo debati dhe veprimi politik, por ju nuk pyesni për moral.

Jam pro me dy duar për dekomunistizimin e plotë të shoqërisë sonë, sepse pa atë nuk do të ketë demokraci të plotë në këtë vend, por nuk mund të bëhem palë kurrë me ata që tallen me lustracionin, që e kanë tjetërsuar atë ndër vite, që e kanë bastarduar kauzën antikomuniste shqiptare dhe që e përdorin atë për gjueti shtrigash.

shqipërianërrezik #shqipëriaantikomuniste

Kategori
Uncategorized

Bombarduesit amerikanë B-1B zbarkojnë në Guam për të ‘frenuar kundërshtarët’ dhe për të siguruar aleatët

“Ai ka për qëllim të dërgojë një mesazh se Shtetet e Bashkuara qëndrojnë ngushtë me aleatët dhe partnerët e tyre për të penguar provokimin e mundshëm,” tha zëdhënësi i Pentagonit, gjeneral brigade Pat Ryder në një konferencë, kur u pyet nëse misioni kishte për qëllim t’i dërgonte një mesazh Koresë së Veriut. .

Prania e bombarduesve synon gjithashtu të tregojë se Shtetet e Bashkuara kanë aftësinë për të kryer operacione globale në çdo kohë, shtoi ai.

Koreja e Veriut ka kryer një numër rekord të testeve raketore këtë vit, duke përfshirë lëshimin e një mbi Japoni. Zyrtarët në Uashington dhe Seul thonë se Koreja e Veriut gjithashtu duket e gatshme të rifillojë testimin bërthamor për herë të parë që nga viti 2017.

Koreja e Veriut ka kryer gjashtë teste bërthamore që nga viti 2006.

Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj në Korenë e Jugut dhe Japoni kanë rritur shfaqjet e forcës ushtarake në përgjigje të testeve raketore të Koresë së Veriut, duke përfshirë kryerjen e stërvitjeve detare me një aeroplanmbajtëse amerikane dhe organizimin e stërvitjeve të mëdha në terren për herë të parë në vite. Lexo më shumë

Bombarduesit B-1B kanë marrë pjesë në shfaqjet e forcës kundër Koresë së Veriut në vitet e mëparshme. Koreja e Veriut denoncon stërvitjet ushtarake nga Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj si provokuese dhe prova të qëllimeve armiqësore.

Gjatë qëndrimit të tyre të përkohshëm në Guam, bombarduesit do të bashkëpunojnë me forcat aleate të paspecifikuara për disa misione stërvitore në Indo-Paqësorin, tha në një deklaratë Forcat Ajrore të SHBA.

“B-1 është një platformë veçanërisht e aftë në këtë rajon, duke qenë në gjendje të udhëtojë në distanca të mëdha dhe të mbajë fuqi të konsiderueshme zjarri me precizion dhe municione të ndalimit”, tha në deklaratë nënkoloneli Daniel Mount, i skuadronit të 37-të të bombave.

Misionet e grupit të punës bombardues “luajnë një rol kritik në frenimin e kundërshtarëve të mundshëm dhe sfidimin e llogaritjes së vendimeve të tyre”, tha një tjetër oficer.

Tensioni ka qenë gjithashtu i lartë muajt e fundit mbi Tajvanin e vetëqeverisur, të cilin Kina pretendon.

Një vizitë në ishull në gusht nga kryetarja e Dhomës së Përfaqësuesve të SHBA Nancy Pelosi zemëroi Kinën, e cila më pas nisi stërvitjet ushtarake pranë ishullit. Ato kanë vazhduar, edhe pse në një shkallë shumë të reduktuar

Kategori
Uncategorized

Suedia liston ‘veprime konkrete’ mbi shqetësimet e Turqisë për ofertën e NATO-s

Suedia dhe Finlanda nisën hapat e tyre për t’u bashkuar me NATO-n në maj në përgjigje të pushtimit rus të Ukrainës, por hasën në kundërshtime nga Turqia, e cila akuzon dy vendet nordike se strehojnë, siç thotë ajo, militantë nga Partia e ndaluar e Punëtorëve të Kurdistanit (PKK) dhe të tjerë. grupe.

Stokholmi dhe Helsinki mohojnë se strehojnë terroristë, por janë zotuar të bashkëpunojnë me Ankaranë për të adresuar plotësisht shqetësimet e saj të sigurisë dhe për të hequr embargot e armëve. Megjithatë, presidenti i Turqisë Tajip Erdogan tha që më 6 tetor se kërkesat e saj ende nuk ishin përmbushur.

Në letrën e saj drejtuar Turqisë, Suedia tha se “veprim konkret është ndërmarrë për të gjithë elementët thelbësorë të marrëveshjes trepalëshe”.

Policia suedeze e sigurisë dhe kundër terrorizmit, Sapo, “ka intensifikuar punën e saj kundër PKK” dhe ajo bëri “një vizitë të nivelit të lartë” në Turqi në shtator për takime me agjencinë e inteligjencës turke MIT, thuhej në letër.

Ministria e Jashtme e Suedisë, Ministria e Jashtme e Turqisë dhe dega e komunikimit e zyrës së Erdogan nuk iu përgjigjën menjëherë një kërkese për koment mbi letrën.

Zyrtarët suedezë ia dorëzuan letrën, e cila nuk ishte raportuar më parë, në zyrën e Erdogan dhe ministrisë së jashtme në fundjavë, tha një burim i njohur me situatën, duke kërkuar anonimitetin për shkak të ndjeshmërisë mbi të.

Letra kishte për qëllim të siguronte Turqinë për përpjekjet e Suedisë mes bisedimeve dypalëshe në vazhdim dhe të inkurajonte miratimin përfundimtar të ofertës së anëtarësimit në NATO, shtoi burimi.

Sipas letrës, autoritetet suedeze “kryen analiza të reja të rolit të PKK në kërcënimet ndaj sigurisë kombëtare të Suedisë dhe në krimin e organizuar (dhe) kjo ka të ngjarë të çojë në rezultate konkrete.”

PKK, e cila mori armët kundër shtetit turk në vitin 1984, konsiderohet një grup terrorist nga Turqia, Bashkimi Evropian dhe Shtetet e Bashkuara. Si pjesë e bisedimeve për memorandumin e qershorit, Turqia ka kërkuar ekstradimin e 73 personave nga Suedia dhe një duzinë të tjerëve nga Finlanda, ku ka të bëjë me grupe të tjera.

Në letër thuhet se Stokholmi ka ekstraduar një shtetas turk më 31 gusht me kërkesë të Ankarasë, pas një vendimi të 11 gushtit dhe se gjithsej katër ekstradime janë bërë në Turqi që nga viti 2019.

Ekstradimet u diskutuan nga një delegacion suedez që vizitoi Ankaranë në fillim të tetorit, sipas letrës.

“Suedia është e përkushtuar të adresojë kërkesat për ekstradim në pritje të të dyshuarve për terrorizëm në mënyrë të shpejtë dhe të plotë,” duke marrë parasysh inteligjencën turke dhe në përputhje me ligjin suedez dhe Konventën Evropiane për Ekstradimin, thuhej në letër.

Parlamentet e të 30 vendeve anëtare të Organizatës së Traktatit të Atlantikut të Veriut (NATO) duhet të miratojnë ofertat e Suedisë dhe Finlandës, të cilat do të shënonin një zgjerim historik të aleancës ndërsa lufta në Ukrainë vazhdon.

Në shenjë se bisedimet po përparonin, ministri i jashtëm suedez tha të premten se pret që dy vendet e fundit, Turqia dhe Hungaria, të votojnë së shpejti për aplikimet e saj në NATO.

Erdogan u citua nga transmetuesit turq të thoshte të premten se kryeministri i sapoemëruar i Suedisë Ulf Kristersson mbështet luftën kundër terrorizmit dhe se ata do të takohen për të diskutuar ofertën e NATO-s dhe ekstradimet.

Një ditë më parë Kristersson tha pas takimit me sekretarin e përgjithshëm të NATO-s se qeveria e tij “do të dyfishojë përpjekjet për të zbatuar memorandumin trepalësh me Finlandën dhe Turqinë”.

Kategori
Uncategorized

Media shtetërore turke përndjek gazetarin në Suedi

Po përpiqen të më shtypin.

Por nuk do ta lë veten të ndikohet nga kjo, thotë Bülent Kenes.

Gjykata e Lartë suedeze ka refuzuar më parë kërkesën e Turqisë për ekstradim.

Kush ështê Būlent Kenes .

Bulent Kenes (Ph.D.) është një akademik dhe gazetar që ka mbi 25 vjet përvojë profesionale.

Ai ka menaxhuar botime të shumta, si në turqisht ashtu edhe në anglisht. Ai ka mbajtur poste të larta editoriale në media të ndryshme si e përditshmja Zaman (redaktor i lajmeve të huaja dhe koordinator i lajmeve), Turkish Daily News (koordinator i lajmeve) dhe agjencia e lajmeve Anadolu (shefi i zyrës së Nju Jorkut). Kenes ishte kryeredaktor i së përditshmes Bugün (2006) dhe kryeredaktor themelues i Today’s Zaman (2007-2016; gazeta u sekuestrua më 4 mars 2016 nga regjimi i Erdoganit dhe u mbyll zyrtarisht në korrik 2016).

Kenes ishte ndër themeluesit e Qendrës së Stokholmit për Lirinë.

Ai shërbeu si kryeredaktor vullnetar nga 2017-2019. Ai është i vendosur në Stokholm, ku jeton si gazetar dhe akademik turk i mërguar. Ai është gjithashtu ndër themeluesit e Qendrës Evropiane për Studime Populizmi (ECPS).

https://www.populismstudies.org/persons/dr-bulent-kenes/

Kategori
Uncategorized

Berisha comments the law on opening the secret files: There’s no lustration, only witch hunting against Ilir Meta

Three practices exist, one is opening the files and everyone can go and get acquainted to their own file. This is the German practice. It already exists today in Albania, with a few modifications”.

The first one is not about de-communistization. The second practice has been applied in most former communist countries and it is called the lustration practice.

This practice, which Edi Rama objects categorically, prohibits the entire nomenclature, the entire secret police, with officers and collaborators of all levels, in addition to the communist nomenclature, from running for public offices and leadership positions.

This is the practice of lustration, which was first implemented in former communist countries by Vaclav Havel, a respected man.

Edi Rama said it was anti-European. Havel was and remains a promoter of the Europeanism of former communist countries”.

“This practice was adopted, after Czechoslovakia, from Albania, in 1996. In this practice, besides the lustrations, there’s a law article that entitles the citizens to get acquainted to their file and their persecutors”.

“I have here the Law of 2008. Look at Article 26, the right to be acquainted with the personal file. Every Albanian citizen has the right to be familiar with their personal data contained in the files of the Sigurimi, according to the law. So, no restrictions. To have access in the data, a citizen submits a request to the state authority.

The authority within 30 days is obliged to return a negative answer if there is no data. In any case, the citizens have access only to their personal data. This Article gives the opportunity to every Albanian to receive their files and have access to them”.

“There is another law passed by the Democratic Party government – for the first time in Albania – the law on the punishment of crimes of communism and communist genocide. According to that law, every person that finds their persecutor has the right to appear in the prosecutor’s office and demand their punishment. Precisely this law was sent by Edi Rama to the Constitutional Court and was overturned from five judges that were in a complete conflict of interest…”

“This is a witch-hunting law against Ilir Meta. It is an amendment against Meta. We thought he would return the lustration law, because every persecuted person and society demands that those who have committed crimes should not be in office. That is the legitimate expectation. It is also precisely what Edi Rama does not accept. And he vowed that this will never happen. So we submitted this law with some changes. We are never for witch hunting, making a law for just one person.”

“We are never for the destruction of juridical certainty, the decisions of the two previous commissions cannot be annulled by anyone other than the court. They are objected in a court of law. If we continue with the practice of gangsters like these, I guarantee you that tomorrow they can pass another law on property, on private assets, on private activities. There is no country in the world that does something like this, except for junta-led ones”, said Berisha.

Kategori
Uncategorized

Shtëpia e Bardhë: Ushtria iraniane në Krime .

Irani ka vendosur ekspertë ushtarakë në Krimenë e pushtuar nga Rusia për të ndihmuar Rusinë të kryejë sulme me dronë kundër Ukrainës,

raporton BBC.

Informacioni vjen nga Shtëpia e Bardhë.

“Ne vlerësojmë se personeli iranian ishte në terren në Krime duke ndihmuar Rusinë në këto operacione,” u tha gazetarëve zëdhënësi i sigurisë kombëtare të Shtëpisë së Bardhë, John Kirby.

Sipas tij, Irani tani është i përfshirë drejtpërdrejt në luftën në Ukrainë me personel dhe duke furnizuar palën ruse me armë.

Kirby tha gjithashtu se SHBA-ja “do të bëjë gjithçka që mundet për të ekspozuar, penguar dhe përballur Iranin që dërgon armë që përdoren kundër popullit të Ukrainës”.

Kategori
Uncategorized

Skeda e ngjarjeve kriminale që tronditën vendin me autorë policët

Laer Kurti është i riu i radhës që gjeti vdekjen në duart e efektivë të Komisariatit numër 3 në Tiranë.

Hetimet do sqarojnë përgjegjësinë e strukturave të rendit për vdekjen e 32-vjeçarit, por fakt është se në rastin e shoqërimit tij janë shkelur rëndë protokollet dhe askush nuk mundet të justifikojë mungesën e një ambulance kur Komisariati numër 3 nuk është më larg se 1500 metra me Spitalin e Traumës.

Inskenimet e Kupolës së Policisë së Shtetit nxitën revoltat qytetare, teksa kokë turku nuk bë përgjegjësi kryesor, ish-Drejtori i Policisë Ardi Veliu, por ministri i Brendshëm i asaj kohe Sandër Lleshi.

Në prill të 2022 në Komisaritian e Kavajës do të vetëvarej 31-vjeçari Ylvi Meta, i arrestuar si i dyshuar për një vjedhje.

Misteri mbuloi dinamikën e kësaj ngjarjeje të rëndë.

Në 28 mars të 2022 në ambientet e brendshme të komisariatit numër 5 në Kamëz humb jetën pas një zjarri në qeli 26-vjeçari, Arben Mici dhe mbetet i plagosur një tjetër.

Zjarri ne qeli ishte shkaktuar nga Mici, teksa rojet përgjegjës ishin duke shikuar një ndeshje futbolli.

Në 20 maj të 2018 në Komisariatin e Korçës do ndërronte jetë pas torturave të policisë Enea Ftoj, vetëm 27 vjeç, i cili ishte arrestuar për vjedhje.

Familja akuzoi drejtuesit e policisë, por hetimet nuk u çuan asnjëherë deri në fund.

Në 3 gusht të 2022 do regjistrohej tragjedia e Potamit në Himarë, ku 7-vjeçarja Jonada Avdiaj do humbte jetën pasi do goditej nga skafi që drejtohej nga efektivi I policisë Arjan Tase.

Ngjarja e rëndë u pasua me protesta masive në disa qytete të vendit.

6 shtator 2022 Thoma Konomi, 57 vjeç nga Gjirokastra ka ndërruar jetë në Sanatoriumin e Tiranës 10 ditë pasi ishte arrestuar nga Policia Kufitare e Kakavijës.

Vëllai i tij pretendoi se Konomi ndërruar jetë për shkak të rrahjes nga policët e kufirit.

Ai është vëllai i Franc Konomit, i ekzekutuar në Tiranë vite më parë.

Vdekjet e shkaktuara nga policia

🔻Klodian Rasha
🔻Jonada Avdia
🔻Laer Kurti
🔻Ylvi Meta
🔻Enea Ftoj
🔻Arben Mici
🔻Çaush Saliasi
🔻Thoma Konomi

Kategori
Uncategorized

Tani fillon gjyqi – Gruaja suedeze e ISIS-it

E konvertuara dhe “matriarkja e IS”, Camilla Olofsson, është 57 vjeçe dhe sot ajo është në gjyq për, së bashku me një burrë rreth të 30-tave, pasi kanë kryer një sërë krimesh të rënda që dyshohet se kanë ndodhur në Siri në vitet 2012-2015. Ajo ka qenë prej kohësh në radarin e Säpo-s si një person me lidhje me mjedise të dhunshme islamike. 

Historia e Camilla Olofsson është e ndërlikuar dhe e çrregullt.
Ajo ka lindur në Tännäs, Jämtland, ka nënshtetësi suedeze dhe sipas të dhënave të popullsisë së Agjencisë Suedeze të Taksave, ajo është regjistruar në një apartament në Farsta në jug të Stokholmit që nga fundi i marsit të këtij viti. Vetëm disa ditë më vonë, në fillim të prillit 2022, Camilla Olofsson u arrestua dhe u ndalua nën dyshimin për një sërë krimesh të rënda.

Camilla Olofsson së pari fitoi vëmendjen ndërkombëtare tashmë në nëntor 2001 në lidhje me kompaninë amerikane të medias CNN duke treguar biletën e saj të avionit në ajër. Arsyeja ishte se bileta ishte gjetur në një fole të Al-Kaedës në Xhalalabad.

Camilla Olofsson ishte e martuar me Mohamed Moumou, një emigrant maroken dhe i njohur në qarqet terroriste. Për një kohë, ai ishte edhe i dyti në komandë i Al-Kaedës, diçka për të cilën Buletini raportoi më herët. Çifti u martua në vitin 1994 dhe kishin pesë fëmijë së bashku dhe të dy kaluan një kohë të gjatë së bashku në Afganistan.

Burri ishte i përfshirë në rekrutimin dhe regjistrimin e njerëzve për sektin terrorist që më vonë do të bëhej i njohur si Shteti Islamik.
Burri u godit për vdekje

Gjatë kohës së tij në Suedi, Mohamed Moumou drejtoi një xhami apartamentesh në Brandbergen në Haninge dhe u bë një figurë qendrore në atë që Policia e Sigurisë zakonisht e quan "rrjeti i Afrikës së Veriut".

Në vitin 2008, ai emigroi nga Suedia dhe sipas informacioneve të Expressen, thuhet se ai u vra në një sulm amerikan në Lindjen e Mesme po atë vit, kjo është edhe diçka për të cilën tregoi Buletini. Në atë kohë, Camilla Olofsson ishte diku tjetër.

Mohamed Moumou përmendet në raportin "Midis Salafizmit dhe Xhihadizmit Salafist" të prodhuar nga Universiteti i Mbrojtjes.

Gjatë një periudhe 20-vjeçare, nëna e pesë fëmijëve, Camilla Olofsson, është regjistruar në mbi 25 adresa të regjistrimit civil në Suedi. Olofsson gjithashtu ka jetuar jashtë vendit në disa raste. Ajo emigroi nga Maroku në vitin 2002, pas së cilës emigroi në një vend të panjohur në vitin 2008, dhe më pas emigroi përsëri nga Egjipti në vitin 2012. Camilla Olofsson ka taksuar zero disa vite në dhjetëvjeçarin e fundit.

Olofsson ka një nënë e cila është e regjistruar në Jämtland. Babai është i panjohur për autoritetet.
U martua me vajzën

Në vitin 2013, Camilla Olofsson, së bashku me një burrë suedez rreth të 30-tave, udhëtuan në Siri për t'iu bashkuar Shtetit Islamik. Me të në udhëtim, Olofsson kishte dy vajzat e tij, të cilat në atë kohë ishin dhjetë vjeç.

Sipas informacioneve për Expressen, 30-vjeçari duhet të ishte banues në Järvafältet, ku më parë ishte regjistruar në regjistrin e popullsisë edhe Camilla Olofsson.
Camilla Olofsson ka dy djem, njëri prej të cilëve thuhet se është vrarë në betejë. Të dy djemtë thuhet se kanë qenë të përfshirë në mjedise të dhunshme islamike.

Njëri nga djemtë që është ende gjallë sot është rreth të 20-ave. Në vitin 2012, ai u mor në paraburgim nga Säpo, kur dyshohej se do të largohej nga Suedia për të marrë pjesë në një konflikt të armatosur në Siri. Megjithatë, djali arriti të arratisej, por më vonë u arrestua në Turqi për lidhje të dyshuara me IS.

Lexoni gjithashtu: Gudmundson: Tridhjetë vjet vetëkënaqësi pas lirimit të grave të IS
Në vitin 2012, Camilla Olofsson udhëtoi me dy vajzat e saj në Siri, në mënyrë që ato të shkolloheshin në ideologjinë e IS. Në fund të vitit 2013, Camilla Olofsson e martoi vajzën e vetme me 30-vjeçaren në një ceremoni në Idlib të Sirisë. Vajza ishte vetëm 12 vjeç në kohën e martesës. Vajza thuhet se është përdhunuar në disa raste nga burri.

Pas ca kohësh, Olofsson, burri dhe vajzat u kthyen në Suedi. Dyshimet se vajza ishte e martuar lindën në pranverën e vitit 2019, kur u mor një raport shqetësimi nga shkolla e vajzës. Raporti i shqetësimit zbuloi se ajo ishte martuar me një burrë të moshuar në Siri.

Prandaj, gjykata administrative vendosi në vitin 2020 të kujdeset për vajzën sipas LVU, (Ligji për kujdesin ndaj të rinjve). Në të njëjtin vit, Camilla Olofsson u dënua për krime përfitimi për mashtrimin e përfitimit të strehimit. Para këtij dënimi, ajo ishte e pandëshkuar.

Sipas aktgjykimit për shkeljen e kontributit, Olofsson duhet të ketë jetuar në kushte të rregullta.
Në mars të këtij viti, vajza u arrestua pasi u përpoq të merrte një vajzë katërvjeçare në Katar, sipas Expressen. Sipas vendimit të Gjykatës Administrative, vajza, e cila tashmë është rreth të 20-ave, duhet të ketë qenë e kontrolluar fort nga familja gjatë gjithë edukimit të saj dhe thuhet se ka qenë e indoktrinuar në një mjedis ekstremist.
Status i lartë në qarqet islamike

Që nga pranvera e kaluar, Camilla Olofsson dhe burri rreth të 30-tave janë ndaluar në burgun Kronoberg. Ata u paditën së fundmi në gjykatën e qarkut të Solnës me dyshimin për një sërë krimesh të rënda që dyshohet se janë kryer në Siri midis 2013 dhe 2015. Säpo ka bërë disa raportime shqetësuese në lidhje me familjen kohët e fundit. Është e paqartë nëse raportet kanë lidhje me arrestimin dhe ndalimin e tyre.

Camilla Olofsson akuzohet për trafikim njerëzor, martesë të detyruar dhe ndihmë dhe nxitje për përdhunim të rëndë. Burri rreth të 30-tave akuzohet për trafik njerëzish, martesë të detyruar dhe një numër të madh përdhunimesh të rënda ndaj vajzës.
Camilla Olofsson është e njohur në qarqet terroriste për më shumë se 30 vjet dhe sipas studiuesit të terrorit Magnus Ranstorp, ajo është një nga gratë që kishte statusin më të lartë në këto qarqe.
Sot fillon gjyqi në Gjykatën e Qarkut të Solnës. Negocimi kryesor zhvillohet me dyer të mbyllura.
Kategori
Uncategorized

Kristersson po ndërton një qeveri të përsosur .

Qëndrim kreativ !

Midis tyre është Gunnar Strömmer (M), Ministri i ri i Drejtësisë.

Në sipërfaqe, ai duket të jetë një figurë e qëndrueshme dhe e rreptë.

Por ajo me të cilën kemi të bëjmë në të vërtetë këtu nuk është asgjë më pak se një vizionar krijues.

Në fillim të këtij viti, Strömmer u vu pas murit nga Kalla fakta e TV4.

Si sekretar i moderuar i partisë, ai kishte këshilluar donatorët e mundshëm për mënyra krijuese për të anashkaluar ligjin për kontributet anonime partiake.

Një qasje e tillë imagjinative ndaj ligjit është pikërisht ajo që i kërkohet një ministri i ri i drejtësisë – në fund të fundit, ai duhet të përpiqet të zbatojë një politikë ligjore që

është akuzuar se është kundër kushtetutës .

Fleksibilitet moral !

Kristersson ka zgjedhur Romina Pourmokhtari (L) si Ministre të Mjedisit.

Fushata zgjedhore personale e Pourmokhtarit për Riksdag u bazua në një opozitë të fortë, liberale të SD-së.

Por ministri i ri i mjedisit ka treguar një fleksibilitet dhe gatishmëri mbresëlënëse për kompromis.

Tani ajo është ministre në një qeveri që sundon në mëshirën e demokratëve suedezë.

Një integritet i tillë moral do të jetë i dobishëm gjatë një mandati të kufizuar nga zgjidhje të vështira.

Besim i fortë !

Në kohë të vështira – inflacion, luftë, krizë të energjisë elektrike – është e rëndësishme të mos humbasësh shpresën.

Për fat të mirë, disa ministra në qeverinë e Kristersson kanë një sfond në krishterimin radikal.

Si Ministrja e Çështjeve Ekonomike Ebba Busch dhe Ministrja e Financave Elisabeth Svantesson janë ish-anëtare të Lifets ord.

Organizata është e njohur për besimin e pakompromis të anëtarëve të saj, i cili shpesh rezulton në një opozitë fundamentaliste ndaj abortit.

Udhëheqës i fuqishëm !

E fundit, por jo më pak e rëndësishme, sigurisht, ne kemi vetë Ulf Kristersson.

Ai është një njeri me vullnet të fortë, të cilin e ka treguar vazhdimisht gjatë karrierës së tij të gjatë politike.

Gjatë kohës së tij si këshilltar komunal në Strängnäs, sipas ish-punonjësve, ai hidhte letra dhe stilolapsa kur nuk merrte atë që donte.

Është pikërisht qëndrimi që do t’i kërkohet një kryeministri me shumë kriza për t’u përballur dhe me një sfond të vështirë qeveritar.

Është vetëm për të uruar Ulf Kristersson.

Nga Susanna Kierkegaard /
Kategori
Uncategorized

Rusët vjedhin kamerat e matjes se shpejtesise per ti instaluar në dronët …

Policia suedeze e sigurisë deklaron se është në dijeni të lidhjes mes vjedhjeve të kamerave të radarëve përgjatë rrugëve suedeze dhe dronëve rusë të prodhuar në mënyrë artizanale.

– Por ne nuk kemi mundësi të hyjmë në më shumë detaje ose të flasim për punën tonë të inteligjencës, thotë Fredrik Hultgren-Friberg, zëdhënës i shtypit në Säpo.

I suksesshëm pavarësisht ndërtimit të thjeshtë

Sipas Ministrisë së Mbrojtjes së Ukrainës, dronët rusë të prodhuar në shtëpi kanë marrë pjesë në sulme të shumta kundër Ukrainës dhe ushtrisë ukrainase.

Pavarësisht nga ndërtimi relativisht i thjeshtë dhe amator, ato janë përdorur me sukses për të zbuluar dhe gjetur pozicionet e mbrojtjes ukrainase.

Thuhet se ato janë përdorur edhe për gjetjen e objektivave të artilerisë.

Pavarësisht nëse ato shiten në Rusi apo jo, është një biznes i shtrenjtë për Administratën Suedeze të Transportit.
Kostoja është rreth 250,000 SEK për të zëvendësuar çdo kamera shpejtësie.

- Duhet të restaurohet pak përreth, kabineti dhe kabineti elektrik mund të jenë vandalizuar dhe duhet të restaurohen.
Tani kemi deri në 100 kamera, kështu që janë shumë para, thotë Eva Lundberg, koordinatore kombëtare për operacionet e ATK-së në Administratën Suedeze të Transportit, për Dalademokraten.
Kategori
Uncategorized

Mësuesi Ali Gjata: ”Rilindasi i fundit i penës”.”

Rreth një vit më parë me inisiativën e drejtorit Muharrem Meko për evidentimin e vlerave që ende qëndrojnë të mbuluara nga pluhuri i harresës.

“Rilindasi i fundit i penës” dokumentari kushtuar Ali Gjatës rikthen vëmëndjen ndaj figurave të shquara të arsimit në Qarkun e Korçës.

Dëshmitë e njerëzve që e njohën nga afër Ali Gjatën vlerësojnë mësuesin që hapi të parat shkolla shqipe në fshatrat Çaushli, Kakaç Leminot, Pirg e një pjesë të mirë të zonës së Gorës.

Një realizim i RTSH KORÇËS

Kategori
Uncategorized

Berisha calls on doctors to protest against the collapse of the healthcare system.

“It’s time for doctors, nurses, sanitary personnel, to mobilize. Why should they earn 50-60% less than their colleagues in Kosovo?

It happens because millions of Euros are disbursed daily to their waste incinerators company. This company belongs to the ministers”, said Berisha.

”He (Rama) says there’s no money. There is no money because he pays 6 million Euros for the satellites, 4 million for a wooden installation like no one else in the world.

I’ve never heard about a sultan or a dictator pay 4 million Euros for his eye”.

Kategori
Uncategorized

FALEMINDERIT O VAJZË .

Sa herë, merrja kohë për t’biseduar me veten, dilje ti

vargani i ngjarjeve, do pasojë me bërjen pa u ngutur

me të parë e me të bërë, ti, për mua nuk ishe rastësi

ne, rujatëm ndërgjegjen e pastër, aspak për tu dukur

Niko Poet Gjiriti /

Ja deshëm t’mirën të tjerëve, m’shum atyre q’njohëm

të dashurosh, s’të mposht dot mërzia, me fjalë, vepra

mposhtëm dyshimet, pa u ankuar, në jetë seç hoqëm

me sy të burgosur për familje përjetësisht unë mbeta

Babai jot, poeti s’asht i mbështjellë, nga ata që s’ditën

s’ka fshehtësi në botë q’nuk merret vesh, do zbulohet

kostume këshillash, mbase të shtërnguan, s’të volitën

pas çdo bisede me ty bijë qielli n’shpirt, më pastrohet

Në thellësi të shpirtit ngela fanatik ideje, dashuria, je ti

ngacmova deri në dhimbje kureshtje pa m’ardhur turp

faleminderit o vajzë e shenjtë dobisë respektit dashuri

dinjiteti familjar qëllimi bëri mos kemi nga askush turp

Kategori
Uncategorized

Dy burrat me flamurin e kombit .

”Nëse opozita është e vendosur për të fituar Tiranën, Elbasanin, Durrësin e fiton që sot.

Po nuk duhet humbur më kohë. Çdo ditë që kalon është një kohë që humbet”, tha Meta për emisionin ‘Pushti’ në Faxneës.

”Këtu është goditur në themel sistemi opozitar, jo thjesht si PD apo PL. Këtë goditje ja bëri Basha në bashkëpunim me Ramën.

Prandaj opozita është e vonuar në këtë përballje. Duhet ecur shumë shpejt, sepse jepen kulla nga 70 kate, dhe jepen për të blerë sa më shumë mundësi për tjetërsimin e pushtetit vendor.

Ne mbështesin kandidatët që bie dakord PD.

PD të bashkojë shqiptarët kundër rilindjes.

Është e rëndësishme që të merren vendime sa më parë.

Për çdo emër që del nga primaret është përgjegjësi e PD dhe e Berishës dhe ne do ta mbështesim, sepse çdo rezervë e jona do ti shërbente Edi Ramës”, tha Meta.

Kategori
Uncategorized

Një qeveri që nuk ka ndërmend të mbajë gishtat e kryqëzuar

Më e ashpër dhe, përveç kësaj, edhe më e ashpër – qeveria e re nuk ka ndërmend të heqë dorë në luftën kundër krimit të rëndë kërcënues për sistemin tonë, premtoi kryeministri Ulf Kristersson (M) në deklaratën e tij qeveritare.

Të mirët të drejtët dhe mendimtarët janë të tmerruar, ndaj nevoja akute për ti thënë ndal krimit nuk ka ligj.

Kategori
Uncategorized

Të lindurit e huaj janë më të prekur nga varfëria – pothuajse shtatë herë më e zakonshme

Varfëria materiale dhe sociale nënkupton një llogaritje kolektive të aftësisë së një personi për të përballuar lloje të ndryshme shpenzimesh.

Ka disa pika të ndryshme në lidhje me këtë, duke përfshirë aftësinë për të paguar shpenzime të paparashikuara, për të shlyer borxhet, për të qenë në gjendje të mbani shtëpinë mjaftueshëm të ngrohtë, për të marrë pjesë në aktivitete shoqërore që kushtojnë para, akses në një makinë dhe më shumë.

Kur një person vuan nga varfëria materiale apo sociale, kjo do të thotë se nuk mund të përballohet standardi normal i jetesës që ekziston në vend.

Një person që nuk mund të përballojë pesë ose më shumë nga artikujt e klasifikuar si një standard normal jetese sipas definicionit në varfëri materiale dhe sociale.

Sipas sondazhit të fundit të

Statistikave të Norvegjisë për vitin 2021, afërsisht tre përqind e të gjithëve në Suedi që janë 16 vjeç e lart kanë jetuar në varfëri materiale dhe sociale gjatë vitit të kaluar, që korrespondon me afro 300,000 banorë.

Suedia i përket një prej vendeve në BE me varfërinë materiale dhe sociale më të ulët në mesin e të lindurve vendas, por kjo nuk vlen për të lindurit e huaj të vendit.

Megjithatë, kjo ndryshon ndjeshëm kur i njëjti studim llogaritet për personat e lindur jashtë vendit në Suedi.

Vitet e fundit, varfëria materiale dhe sociale është rritur në mesin e të lindurve të huaj në vend, dhe situata për të lindurit vendas ka mbetur e pandryshuar.

– Por varfëria materiale dhe sociale është pothuajse shtatë herë më e zakonshme në mesin e të lindurve të huaj sesa në mesin e të lindurve vendas në Suedi.

E llogaritur në atë mënyrë, dallimet në Suedi janë më të mëdhatë në të gjithë BE-në, thotë Helena Månsson, studiuese në Statistikat e Suedisë.

Në vitin 2021, 10.3 për qind e të gjithë të lindurve të huaj në Suedi jetonin në varfëri materiale dhe sociale, por për të lindurit në shtëpi proporcioni ishte 1.5 për qind.

– Dallimet më të mëdha midis të lindurve vendas dhe të huaj kanë të bëjnë me aftësinë për të paguar një shpenzim më të madh të papritur, aftësinë për të përballuar pjesëmarrjen e rregullt në një aktivitet të kohës së lirë dhe nëse mund të përballoni një pushim njëjavor çdo vit, thotë Månsson.

43 për qind e të lindurve të huaj nuk kishin aftësinë për të paguar shpenzime të paparashikuara në vitin 2021, shifra korresponduese për të lindurit në vend ishte njëmbëdhjetë për qind.

Në mesin e të lindurve jashtë vendit, 22 për qind nuk kishin mundësi të shkonin me pushime, krahasuar me katër për qind për personat e lindur në Suedi.

Gabriella Mait / Politolog me fokus në menaxhimin e krizave dhe sigurinë. Njohur me politikën e Lindjes së Mesme dhe politikën e jashtme suedeze dhe spanjolle

Kategori
Uncategorized

Ulf Kristersson (M) Kryeministri i ri: Unë jam mirënjohës

Ulf Kristersson bëhet kryeministri i 35-të i Suedisë.

Udhëheqësi i moderuar u votua në Riksdag (Parlament) të hënën.

– Ndihem shumë mirë, dhe u jam mirënjohës, thotë ai

Pasi u zgjodh kryeministër,

Ulf Kristersson mbajti një konferencë për shtyp ku theksoi se është modest për këtë detyrë.

– Ndihem shumë mirë, dhe u jam mirënjohës, thotë ai.

Kristersson thotë se ka një shumicë në Riksdag, për herë të parë pas një kohe të gjatë.

E vështirë do të jetë sepse edhe detyrat janë të vështira, thotë ai.

Kur u pyet se cili do të jetë vendimi i parë politik që do të marrë, Kristersson thotë:

– Cili do të jetë vendimi i parë do të zbulohet shumë shpejt.

Një nga gjërat që është lartë në listën prioritare është, sipas Ulf Kristersson, mbështetja e premtuar për çmimin e energjisë elektrike që do të arrijë më 1 nëntor.

– Do të vijë sa më shpejt.

Por një qeveri nuk mund të marrë një vendim derisa të marrë detyrën dhe kjo do të ndodhë vetëm nesër, thotë ai.

A ishte gabim t’u premtosh votuesve diçka?

– Aspak.

Premtimi ynë mbetet, por ju duhet të jeni në brendësi të qeverisë për të marrë vendime të tilla.

Qeveria e re e Suedisë

Të moderuarit

Ulf Kristersson, kryeministër Ministër i
BE-së, Jessica Roswall
Ministër i Drejtësisë, Gunnar Strömmer Ministër i
Migracionit, Maria Malmer Stenergard Ministër i
Punëve të Jashtme, Tobias Billström Ministër i
Mbrojtjes, Pål Jonsson Ministër i
Financave, Elisabeth Svantesson
Ministër i Kulturës, Parisa Liljestrand

Kristian Demokratët

Ministri i Energjisë dhe Ushqimit dhe Zëvendëskryeministri, Ebba Busch
Ministër i Çështjeve Sociale, Jakob Forssmed Ministri i
Shëndetësisë, Acko Ankarberg Johansson
Ministri i Çështjeve Rurale, Peter Kullgren

Liberalët

Ministrja e Arsimit, Mats Persson
Ministrja e Arsimit, Lotta Edholm
Ministrja e Klimës dhe Mjedisit, Romina Pormoukhtari Ministrja e
Tregut të Punës dhe Integrimit, Johan Pehrson

Demokratët suedezë nuk marrin poste ministrore, por janë pjesë e një zyre koordinimi me zyrtarë politikë në Zyrën e Qeverisë.

Kategori
Uncategorized

Forcat e armatorura suedeze pajisen me silurat e reja Torped 47…

Saab deklaron se :

“Prodhimi dhe dorzimi i parë i silurit tonë të ri të lehtë shënon një moment historik të rëndësishëm për projektin e zhvillimit, i cili është një nga më të mëdhenjtë ndonjëherë brenda njësisë sonë të biznesit Underwater Systems.

Tani fillon procesi i vënies në punë dhe zëvendësimit të silurëve ekzistues të lehtë të Suedisë me atë të ri, me prodhimin nga Saab.

“Me këto prodhimin të fundit nga firma suedeze Saab, Marina Mbretërore Suedeze, do të ketë një silur të lehtë të nivelit të lartë në krye të teknologjisë,” tha Görgen Johansson, kreu i zonës së biznesit të Saab Dynamics. .

Torpedoja e re, e lehtë u porosit nga Suedia në 2016, e ndjekur nga Finlanda në 2018

Saab ju dorzon forcave të armatosura, silurat e para (Torped 47)