Kategori
Uncategorized

Nazistët, apo -Lëvizja e Rezistencës Nordike (NMR)

Lëvizja e rezistencës nordike
Mburoja e NMR-së në demonstratën në Borlänge më 1 maj 2016. Udhëheqësi Simon Lindberg me rroba civile.Foto:David Lagerlöf

NMR u formua në vitin 1997 me emrin Lëvizja e Rezistencës Suedeze (SMR), nga pjesët më radikale të mjedisit ideologjik racor të Suedisë. Högerextrema Nationell Ungdom, një rrjet brenda Rinisë Demokratike të Suedisë në Stokholm, fillimisht lançoi SMR-në si një grup elitar të mbyllur me kërkesa të rrepta anëtarësimi, i cili do të funksiononte si një pararojë në revolucionin nazist. Frymëzimi erdhi, ndër të tjera, nga lideri fashist rumun Corneliu Codreanus Järngarde . Rinia Kombëtare u bë bashkimi rinor i SMR.

Udhëheqësi i parë i SMR-së ishte Klas Lund nga Nationell Ungdom, i cili kishte qenë redaktor i gazetës së tyre Folktribunen, e cila u bë organi i shtëpisë së SMR-së (dhe në vitin 2000 u zëvendësua nga organizata Nationellt Motstånd). Në vitet 1980, Lund kreu një dënim me burg për vrasje dhe kur u largua u bë lider në një ish-rrjet militant, Vitt Ariskt Motstånd (VAM) , nga i cili SMR-ja e hershme mori shumë nga anëtarët e saj.

SMR u nda në vitin 2001 dhe Lund, i cili përfaqësonte falangën më elitare dhe me pamje të brendshme të organizatës, mbeti lider.

Në vitin 2006 Rinia Kombëtare u shpërbë dhe anëtarët e saj u zhytën në SMR.

Menjëherë pas zgjedhjeve të 2014, SMR u zgjerua me një degë parlamentare, e cila u drejtua nga Per Öberg, me një sfond në Riksfronten , i cili u zgjodh në emër të SMR në një mandat të SD në këshillin bashkiak Ludvika.

Simon Lindberg është lideri i Lëvizjes së Rezistencës Nordike.

Në vitin 2015, Klas Lund u zëvendësua nga Simon Lindberg, me një sfond në Frontin Nacional Socialist (NSF) dhe Frontin Popullor , si drejtues i organizatës.

Në vitin 2016, organizata filloi ta quante veten Lëvizja e Rezistencës Nordike dhe dega suedeze dhe organizatat e saj simotra në vendet e tjera skandinave tani u deklaruan se ishin degë nën një “Këshill Kombëtar” qendror me Lindberg si “kryeorganizator”.

Në vitin 2016, NMR u vendos si grupi më aktiv i ekstremit të djathtë të Suedisë dhe mori një pozicion dominues në mjedisin radikal nacionalist.

Në 2018 dhe 2022, NMR doli në zgjedhjet e përgjithshme, por nuk fitoi asnjë vend.

Duan të përmbysin demokracinë

NMR janë nazistë dhe e shohin veten si një “majë shtize revolucionare”. Qëllimi i tyre është të përmbysin demokracitë nordike dhe t’i zëvendësojnë ato me një “shtet të udhëheqjes nacional-socialiste” të unifikuar nën kontrollin politik dhe udhëheqjen ideologjike të NMR.

Prandaj, ata rekrutojnë, trajnojnë dhe indoktrinojnë aktivistë të cilët përmes formimit të opinionit dhe dhunës do t’i hapin rrugën revolucionit.

Aktivistët jetojnë në një sistem rigoroz dhe hierarkik me kërkesa totalitare për jetën dhe veprimtarinë e tyre të përditshme, me synimin për t’i rafinuar në një elitë shpirtërore dhe fizike.

Frymëzimi nga lideri fashist rumun Codreanu dhe organizata e tij paraushtarake Järngardet në vitet 1930 pasqyrohet, ndër të tjera, në doktrinën elitare të ngjashme me sektin, si dhe në ngjyrat politike të NMR – jeshile, e bardhë dhe e zezë – si dhe në terminologjinë e tyre, ku ndarjet gjeografike quhen “pothuajse”, e cila nga ana e saj përbëhet nga “grupe luftarake” anëtarësh. Megjithatë, NMR është laike, ndryshe nga krishterimi ortodoks fanatik i Codreanut.

Duke i bërë haraç Hitlerit

NMR e quan veten Nacional Socialistë dhe, përveç Adolf Hitlerit, citon ideologun nazist danez Povl Riis-Knudsen si një burim të rëndësishëm frymëzimi. Racizmi biologjik është themeli i qartë i politikës së tyre. Antisemitizmi i teoricienëve të konspiracionit është qendror për ideologjinë e tyre. NMR feston Hitlerin dhe Gjermaninë naziste – një mani e reflektuar nga përdorimi i tyre i runës së demit, një simbol i përdorur gjithashtu nga nazistët gjermanë – por thotë se ideologjia e tyre është një “politikë e re për një epokë të re”. Ata e konsiderojnë veten si të djathtë dhe të majtë, dhe shpesh theksojnë “socializmin” në ndërtimin e “socializmit kombëtar”.

NMR agjiton kundër shtetit demokratik, kundër imigrimit dhe multikulturalizmit, si dhe kundër “sionizmit” dhe “globalizmit” (hebrenjve), kapitalizmit, komunizmit, feminizmit dhe lëvizjes LGBTQ. Një qëllim i qartë është të dëbojë “shumicën e të gjithë atyre që nuk janë etnikisht evropiano-veriorë ose të grupeve etnike të lidhura ngushtë” nga vendet nordike. NMR drejton propagandë kundër sindikatave, anëtarët e të cilëve duan të tërheqin për t’u bërë simpatizantë.

Dega Parlamentare

Shtresa drejtuese e NMR-së është vendosur në pjesë të ndryshme të Dalarnës, kryesisht në fshat, dhe është gjithashtu në Dalarna që investimi më i madh është bërë për pjesëmarrjen në sistemin parlamentar.

Tashmë në vitin 2014, disa nga anëtarët më të shquar të lëvizjes u votuan në këshillat bashkiakë në Borlänge dhe Ludvika me mandate demokratike të Suedisë. U bë e mundur sepse SD përdorte në vend të ashtuquajturat lista të hapura. Kjo do të thoshte se anëtarët dhe simpatizantët e NMR-së mund të merrnin fletëvotimet e zbrazëta të SD-së dhe të shkruanin në emrat e njerëzve në organizatën e tyre. SD nuk mund të bëjë asgjë për të më pas.

Zëdhënësi i NMR-së Pär Öberg mund të zërë drejtpërdrejt një vend në këshillin bashkiak Ludvika. Një largim nga SD bëri që Pär Sjögren nga NMR që nga gushti 2017 të merrte një vend të rregullt në këshillin bashkiak të Borlänge. Organizata kishte gjithashtu mbështetje nga një ish-demokrat suedez i dëbuar në komunën Säter, me një sfond në partinë e suedezëve, i cili kishte shprehur prej kohësh mbështetje për NMR.

Në lidhje me riorganizimin e NMR-së, u njoftua se synonte të dilte në zgjedhjet e përgjithshme të vitit 2018, me kandidatë në Ludvika, Kungälv dhe Boden. Fushata elektorale e organizatës u dëmtua në shumë raste nga trazira dhe dhuna. Pas zgjedhjeve, ishte e qartë se sipërmarrja kishte dështuar dhe NMR nuk fitoi asnjë mandat komunal. Në zgjedhjet parlamentare ata morën 0.03% të votave.

Në zgjedhjet e vitit 2022, NMR kandidoi në katër komuna: Ludvika, Munkedal, Vetlanda dhe Örkelljunga. Edhe një herë partia ishte pa mandat. Në zgjedhjet parlamentare , partia u tërhoq dhe mori gjithsej 847 vota. 

Bashkëpunimet ndërkombëtare

Organizatat simotra të NMR-së në vendet nordike u shfaqën gjatë shekullit të 21-të dhe ndryshonin në shkallën e tyre të aktivitetit dhe pavarësisë. Që nga viti 2016, ato janë bashkuar brenda NMR.

Kontaktet midis NMR dhe Lëvizjes Perandorake Ruse të ekstremit të djathtë (RIR) filluan në vitin 2015. Në tetor 2016, RID dhuroi një shumë të pazbuluar parash për NMR-në dhe kontaktet u përshkruan në fund të atij viti nga Simon Lindberg si “të mira”. .

Një organizatë tjetër me të cilën NMR ka rregullisht shkëmbime organizative është Der Dritte Weg gjermane.

Bombardimi

Në shtator 2016, një 28-vjeçar vdiq disa ditë pasi u rrah keq nga anëtarët e NMR në Helsinki. Incidenti shkaktoi zemërim të madh në Finlandë dhe çoi në diskutime politike për ndalimin e organizatës.

Në vitin 2017, NMR në Suedi mori vëmendjen për një numër ngjarjesh befasuese. Disa anëtarë të NMR janë dënuar për një seri shpërthimesh në Goteborg gjatë dimrit 2016–2017. Në fillim të prillit 2017, shoqata hebraike në Umeå u mbyll pas një sërë kërcënimesh dhe ngacmimesh që i atribuohen NMR-së. Në korrik 2017, organizata mori pjesë në javën e politikanit në Almedalen, diçka që ndezi një debat të madh.

Me fjalët e tyre

“Ne nuk jemi të kënaqur ku jemi dhe nuk do të jemi derisa flamuri ynë të fluturojë në majë të shtëpive të Riksdag në të gjithë Nordikët!” 
– Simon Lindberg, Nordfront, 3 maj 2017

“Sot kemi një tokë të përsosur për të sjellë përpara një formë të re politike të botëkuptimit Nacional Socialist.” 
– Fredrik Vejdeland, Nordfront, 22 nëntor 2015

“Lëvizja e rezistencës duhet të trembë mendjelehtët dhe frikacakët nga lufta. Nuk bëhet fjalë për rekrutimin e sa më shumë që të jetë e mundur, por para së gjithash për të rekrutuar ata pak që mund të plotësojnë radhët brenda organizatës. Për t’i siguruar organizatës një bërthamë të brendshme aktivistësh fanatikë, të cilët nga ana e tyre përcjellin mesazhin kombëtar për masat në një masë gjithnjë e më të madhe.” 
– Klas Lund, Rezistenca Kombëtare, 2003

“Një rajon i bashkuar nordik do të siguronte pavarësinë e popujve nordikë dhe kështu mbijetesën e tyre racore dhe kulturore – dhe nga kjo kështjellë nordike, një luftë e mëtejshme për nacionalsocializmin mund të organizohej dhe të zhvillohej më pas në të gjithë botën.” 
– Klas Lund, Nordfront, 4 mars 2010

“Lëvizja e rezistencës është një organizatë revolucionare nacional-socialiste. /…/ Ne duhet të bëhemi të njohur si një forcë e pakompromis që është diametralisht e kundërt me sistemin. Ne duhet ta përgatisim popullin duke përhapur mesazhin nacionalsocialist edhe tani. Ne duhet të shpallim vizionin tonë për një rajon të lirë dhe të bashkuar nordik dhe të kritikojmë vazhdimisht sistemin aktual. Ngadalë por me siguri, ne duhet të ndërtojmë një bazë revolucionare të mirëorganizuar dhe vazhdimisht të përpiqemi të zgjerojmë ku të mundemi, në mënyrë që të kemi një pozicion fillestar optimal kur të vijë koha.” 
– Klas Lund, Nordfront, 10 tetor 2011

“Politika e lëvizjes së rezistencës nordike bazohet në një bazë biologjike.” 
– Mikael Karlsson, Nordfront, 18 dhjetor 2015

“Mbijetesa dhe liria jonë racore është qëllimi absolutisht më i rëndësishëm i luftës politike të Lëvizjes së Rezistencës Nordike. Kundër kësaj ka shumë kërcënime, ndër të cilat më alarmanti dhe urgjenti sot është imigrimi masiv i njerëzve racialisht të huaj që po ndodh në rajonin nordik”. 
— “Rruga jonë”, programi partiak i Lëvizjes së Rezistencës Nordike, Nordfront, 15 dhjetor 2015

“Kryetari, anëtarët, auditori. Po, mendoj se ka shumë grindje këtu, ekonomia afatshkurtër. Unë mendoj se është e pakuptimtë. Unë nuk përfaqësoj SD-në këtu, siç e dinë shumë, unë përfaqësoj Lëvizjen Suedeze të Rezistencës. Për ne, është e vetëkuptueshme që Brunnsvik nuk i vihet në dispozicion industrisë cinike të emigracionit masiv të orkestruar nga globalistët sionistë në një nivel më të lartë. Kush në fakt ka një plan: kush dëshiron të asgjësojë njerëzit tanë, ne nuk do të pajtohemi me këtë.”
— Pär Öberg në këshillin bashkiak të Ludvika, 26 janar 2015, në debatin nëse komuna do të merrte Folkhögskola Brunnsvik të LO. S, deputeti, SD dhe Pär Öberg votuan pro propozimin, i cili u miratua

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s