Kategori
Uncategorized

Mallakastra. Nafta dhe Ulliri.

Bujar Muçaj

Nafta dhe ulliri

Mund të harrosh gjëra të tjera pa përmendur, por binomin naftë-ulli kurrsesi, se pa këtë binom nuk mund ta njohësh Mallakastrën e sotme. Jo më kotë e përmëndëm në fillimet e librit¹ Nimfeun e famshëm, por duhet të përmëndim edhe një nga emblemat e Muzakëve që kishin të gdhendur dhe dy rrëkeza nafte, duke na treguar që qysh në ato kohë banori i këtyre trojeve, bylyni apo mallakastrioti e myzeqari i mëpasëm e dinte se jetonte mbi këtë xhevair të çmuar. Ndërsa për ullirin këtë hyrje do të doja ta ilustroja me disa vargje të poetit Xhevahir Spahiu.

Raport lufte

I perëndishmi Padishah!

Zjarri i xhehnemit

mbi Arbërinë ra.

Dhjetë mijë frymë

I dërguam në atë botë:

Shtatë mijë arnautë,

Tre mijë ullinj të moçëm.

Të paudhët

I shkuam me shpatë,

Drurët

I dogjëm të gjithë të gjallë.

Tre ditë e tre net: ç’aromë profetike

E një flake ylberore,

Veç të ishe aty.

Zoti im!

Shërbëtori yt i përunjur

Ibrahim

E kundërta ka ndodhur me një pushtues tjetër, me gjermanët e pikërisht në Mallakastër diku midis Hekalit e Kashit ku ishte disklotuar një repart. U ishin mbaruar drurët apo qymyri dhe nuk dinin me çfarë të gatuanin. Një “mik” ideali i tyre nga anët tona e mori vesh seç kërkonin, i papërtuar rrëmben sopatën dhe nisi të presë ullirin më të afërm. Nga çadra ku pushonte i madhi i tyre doli një britmë, e cila sa nuk e rrëzoi nga pema mikun shqiptar.

-Nein!

Ulliri i shpëtoi ndëshkimit të egër, nuk u pre dhe guzhina përdori për gatim ca arka të boshatisura municioni nga Ruhri i largët.

Dy shëmbuj diametralisht të kundërt që flasin shumë nga kohë të ndryshme, nga pushtues që vinin njëri nga lindja e tjetri nga perëndimi, të dy superfuqi të kohës së tyre. Diku kam lexuar se ullinjtë e Hekalit janë ndër më të vjetrit e Shqipërisë e të Ballkanit. Ullinjtë e moçëm mund t’i shohësh në çdo fshat të tejendanë Mallakastrës. Është gjë e rrallë ose e pamundur të gjesh shtëpi në këtë krahinë që të mos kultivojë ullirin. Me nam të mirë janë ullinjtë e Cakranit, Hekalit, Kashit, Greshicës, Ruzhdies, Gjinoqarës, Siqecës, Visokës, Kuqarit, Margëlliçit, Aranitasit, Dukasit, Rrerësit, Kashit, Fratarit etj.

Në librin austriakut Voith “Lufta e Durrësit midis Qezarit dhe Pompeit”na tregon më së miri sipas studimeve të tij se:

“Në kohën e Qezarit Mallakastra merrej me blektori dhe me kultivimin e ullinjve…”

Në fillim nafta sikur i prishi qetësinë shekullore ullirit, por më pas pema e lashtë u mësua, duke e pranuar e duke patur dashur pa dashur një lloj armonie me të. Nga kohë e vjetër e më pas na kanë arritur disa toponime edhe për ullinjtë:

Ullinjtë e Kolës, Ulliri i Kuq, Ullinjtë e Menxarakut, Lagja e Ullinjëve, Ulliri i Rrapo Hekalit, Pesë Ullinjtë, Ullinjtë e Toskëve, Ullinjtë e Qarrishtës, Ullinjtë e Gjeneralit (Mbjellë këta në vitet tridhjetë nga Xhemal Aranitasi ish ministër i mbrojtjes i Zogut 25-39),Ullinjtë e Hajredinit (Fratarit) në Bejar, Ullinjtë e Topave në Hekal etj.

Nuk mund të shikosh një pejsazh me ullinj pa një sondë nafte midis tyre apo anasjelltas. Atë ekollogji që “dogji”pakujdesia e të nxjerrit të “arit të zi” i lashti ulli përpiqet ta çojë në vend pak nga pak, me durim e këmbngulje.

Po citoj përsëri Xhevair Spahiun poetin e dashuruar marrëzisht pas ullinjëve në poezinë e shkurtër por të dhimbëshme “Mallakastra” në librin “Ferrparajsa” në faqen 84.

Valëzim i valëzuar

i një shkretimi të shkretuar-

këto brigje.

Pikëllimin kullosin kopetë e ullinjve.

Burimi i parë i naftës në këtë zonë u çel më 19 korrik 1926 nga shoqëria “Anglo-Persiane” në Patos, e cila kishte marrë me konçension për të kërkuar naftë 220 000 ha dhe për të shfrytëzuar 60 000 ha . Një shoqëri tjetër amerikane që kishte futur kthetrat në naftën shqiptare ishte dhe “Standart Oil”, e cila kishte marrë me konçension 51 000 ha . Më pas kjo zonë u shfrytëzua nga italianët të cilët blenë konçensionet e shoqërisë “Anglo-Persiane”. Shoqëritë italiane ishin “Agip”dhe “Aipa”. Duke folur në librin e tij “Politika e Italisë në Shqipëri” mëkëmbësi i mbretit në Shqipëri Jakomoni kur flet për përparimin teknik në trugun e lashtë të traditave perndimore ndërmjet të tjerave shkruan:

“…Berati, në këmbët e malit të Tomorrit, vendbanimi legjendar i perëndive, në truallin e të cilit gjenden shtresëmbajtëset e naftës së Devollit e të Patosit …”

Për nxjerrjen e naftës janë mbajtur statistika të rregullta nga viti 1929 e këtej. Në vitin që thamë është nxjerr vetëm 100 ton. Viti rekord i nxjerrjes së naftës mbahet viti 1974 me shifrën 2 248 227 ton. Rezervat e llogaritura në zonën Patos-Marinëz dhe asaj të Visokës të mara së bashku janë 280 270 219 tonë, duke nxjerrë prej tyre 24 662 296 tonë. Edhe rëra bituminoze që gjendet në zonën e Patos-Kasnicës në një territor prej disa hektarësh është një pasuri që mendohet deri 15 000 000 m3 . Në ditët e sotme kapaciteti nxjerrës ka arritur deri në 50 000 tonë në vit. Venburimi i gazit metan në Frakull i zbuluar në vitin 72 është shfrytëzuar deri në vitin 88-të dhe mendohet se sasia e përgjithëshme e vendburimit arrin në 107 233 893 N. m3. Nga vendndodhja e dikurshme e zjarrit të famshëm të Nimfeut është nxjerrë sasia 101 841 158 N.m3. Në përfytyrimin popullor nafta mendohet se është një lumë ku një degëz e tij kalon edhe ndër ne dhe po të ecësh me magjinatën popullore pak a shumë bindesh sikur je para një të vërtete. Naftë ka në rrethinat e Kuçovës, ndjekim rrugën duke zbritur në Myzeqe të Beratit në zonën e Kozare – Arrëzës, kalojmë në Myzeqe të Lushnjës në Divjakë ku ka gaz hidhemi në të Fierit drejt Povelçës, bëjmë një kthesë gjarpërushe si lumi i Semanit, por në të kundërt drejt Frakullës, sulemi disa gradë kthesë për në Kallm -Verri, në bregun tjetër pastaj duke filluar nga Jakodina, Belina, Marinza, Sheqishta, Zharrëza, marrim përpjetë Kuqarit, Patosit, Dukasit, Banajt, Rusinjës, Margëlliçit, Rrerësit, Gjorgozit, Visokës, Patosit-Fshat, Belishovës, Ballshit, Drenovës, Kashit, Hekalit, Mollajt, Poçemit, hidhemi pastaj matanë Vjosës drejt Labërisë, në Karbunarë, Gorisht, Amonicë, duke ju shtuar lumit dhe “rrëkeza” e Drashovicës që na kujton se pusi i parë i çpuar për naftë në Shqipëri është pikërisht aty, në vitin 1916 nga italianët. Në Amonicë përpara na del masivi shkëmbor i maleve duke e përfunduar përfytyrimin popullor në Finiq të Sarandës. Ndërsa për specialistët është krejt ndryshe dhe shkencërisht kanë përcaktuar thellësitë e shtresave të ndryeshme, llojin e naftës që nxirret në çdo vendburim, katet e tyre etj. Për naftë është shpuar gjithandej Mallakastrës edhe në Aranitas, Panahor, Kalenjë, Metoh e gjetkë, por pa dhënë ndonjë rezultat. Për kuriozitet po shtojmë se për dekada me radhë në linjat tona detare dhe ndërkombëtare ishte një anije çisternë me emrin “Patosi”. Uzina e përpunimit të thellë të Naftës në Ballsh, e cila bënë pjesë sot në shoqërinë aksionere ARMO, është një uzinë ndër të paktat e më cilësoret që i rezistoi ekonomisë së tregut dhe furisë vetvrasëse të nëntëdhjetë e shtatës. Si përfundim, Nafta dhe Ulliri janë dhe mbeten dy nga pasuritë më të çmuara të krahinës e të vendit. Dhe për të dyja këto pasuri Mallakastra mbanë kreun paçka se në ndonjë shkrim ose studim shkencor e ndonjë “shkencëtar” flokëthinjur e sup rënë nga pesha e gradave të marra kohët e fundit e quan me të pa drejt krahinë e prapambetur.

Figura të shquara në vite në naftë mund të përmëndim:

Lipe Nashi*, Kapllan Hajdari, Sotir Skorovoti, Hysni Ajasllari, Uani Çapo, Avni Liçaj, Zarif Saliaj, Barjam Shehu, Qemal Rrapushi, Kiço Kasapi, Sokrat Pitushi,Myrteza Kepi, Muhamet Shehu**, Sheme Mara, Napolon Mërtiri, Sabri Hoxha, Nexhip Xhuveli, Haki Fejzo, Adil Zotaj, Pjetër Leka, Feruze Nepravishta, Beqir Alia, Ramiz Xhabia, Miti Dhamo, Petro Olldashi, Ilia Karaduni, Piro Bozdo, Bahri Shanaj, Protoko Murati, Nebi Sulkaj, Enriko Veizi***, Abib Pasha, Koço Plaku****, Milto Gjikopulli*****, Kamber Brezhani, Sulo Kamberi, Nikodhim Shtrepi, Skender Elbasani, Belul Kamberi, Fatmir Shehu etj. Ndërsa nga të huajt që i dhanë aq shumë nxjerrjes së naftës në vendin tonë e veçaënrisht në Mallakastër është inxhinieri polak Zuberi****** i cili është i pari që bëri hartën gjeologjike të Shqipërisë dhe njihet si zbulues i vendburimit të Patosit. U eksekutua nga rregjimi komunist si sabotator në zonën e naftës Kuçovë. Kanë dhënë kontributin e tyre plot specialistë nga Italia, Anglia, Jugosllavia, Hungaria, Çekia, Bashkimi Sovjetik, Rumania, Kina etj. Në kohë të komunizmit në Patos dilte një revistë shkencore e titulluar “Nafta dhe Gazi”(1972-1991) e cila ishte e një cilësie të lart.

* Lipe Nashi ish drejtor i përgjithshëm i naftës. Me rastin e festave të çlirimit nëntor 1974 merr titullin Hero i Punës Socialiste. Pak muaj më pas në mars të vitit 75 arrestohet dhe dënohet si armik i popullit, si sabotator në naftë. Pas daljes nga burgu në një intervistë dhënë gazetës “Nimfeu” 1 tetor 1991, Lipe Nashi do të shprehej:

“Nga regjimi 46-vjeçar, ndër të tjera u cilësova si shumë shokë të mi, si armik dhe sabotator në naftë. Këtë akuzë ma bëri Enver Hoxha, të cilit të mos ja hamë hakun, ishte i zgjuar …për poshtërsi, por jo si shkencëtar, siç mundohej të të paraqitej nëpërmjet një matriali të gjerë që la të shkruar dhe që unë s’di se sa ju shërbeu pasardhësve. E vërteta është se veçanërisht në fushën e naftës padituria e tij ishte totale për të mbuluar këtë padituri e mëndjemadhësi që pasqyrohej rrënqethshëm në ekonomi, ai fabrikoi armiq e sabotatorë sipas cikleve të përcaktuar vetëm nga një mëndje e çmendur.”

Mbas vdekjes së Lipe Nashit një nga sheshet kryesore të Patosit mban emrin e tij.

**Myrteza Kepi nga Preza e Tiranës dhe Muhamet Shehu nga Bicaj i Kukësit ranë në krye të detyrës në Linas të Elbasanit pas një shpërthimi të një nënstacioni pompimi që dërgonte naftën në rafinerinë e Cërrikut. Emrin e Myrtezait e mbanë një shkollë e mesme në Kuçovë, ndërsa të Muhametit një shkollë në Patos. Për kujtim të dy heronjëve rruga për nga qendra e Patosit, deri në Stadiumin e futbollit mbanë emrin “Heronjtë e Linasit”

***Enriko Veizi specialist i mirfilltë në insitutin e kërkimeve të naftës, një nga karikaturistët më të mëdhenj që ka nxjerrë Shqipëria.U dënua me grupin e përfolur sabotator në naftë duke parë lirinë me ardhjen e demokaracisë. Pa ju gëzuar mirë lirisë ndërroi jetë më 1992. Nga njerëz të ndryshëm të artit e të kulturës është propozuar që t’i ngrihet një monument në Patos, Fier apo dhe Himarë që ishte vendlindja e tij.

****Koço Plaku një nga specialistët gjeologë më të mirë që kishte nafta, vëllai i të njohurit Panajot Plaku, u dënua me vdekje, kur s’kishte as tre muaj që ishte martuar. Kishte zbuluar vendburimin e Gorishtit dhe atë të Cakranit. Para se të arrestohej kam punuar me të në Pusin Verria 33 në zonën e çpimit Kallm –Verri.

*****Milto Gjikopulli një nga specialistët më të mirë që kish gjeologjia shqiptare dhe ajo e naftës në veçanti. U dënua me vdekje si sabotator në sektorin e naftës.

******Zuberi, inxhinier polak, një nga gjeologët më të mëdhenj të botës. Kishte zbuluar venburimin e Bakusë në Bashkimin Sovjetik në kohë të Leninit. Më vonë u angazhua me Shoqërinë Anglo – Persiane në Gjirin Persik e më pas erdhi në Shqipëri. Kudo ku shkeli hartoi dhe përpiloi me saktësi hartat gjeologjike. Dha një kontribut të madh në zonën e Kuçovës dhe është zbuluesi i zonës naftëmbajtëse të Patosit. Në një nga bormbadimet e aviacionit Anglo – Amerikanë i vritet gruaja në Kuçovë. Në Shqipëri si para lufte e më pas punoi me përkushtim. Hartat gjeologjike të Zuberit referohen edhe sot në shumë vende të botës.

¹Kjo pjesë është shkëputur nga libri “Aranitasi dhe Mallakastra midis legjendës dhe të vërtetës” të Bujar Muçës. Botuar se pari ne gazeten ”Albania Press” Athine.

Kategori
Uncategorized

Gazetarët Simon dhe Eliona Shkreli shkarkohen nga puna për një status në ”Facebook” mbi situatën politike.

Të flasësh për demokraci në një vend që përherë e më shumë vetë media është nën ndikimin e politikës është mjaft e vështirë.
Jo më larg se dje burrë e grua gazetarë janë pushuar nga puna për shkak të një statusi në ‘Facebook’ mbi situatën politike në të cilën po kalon vendi.

Është fjala për gazetarin shkodran Simon Shkreli dhe bashkëshorten e tij të cilët punonin një median lokale në Shkodër. Lajmin ua kanë bërë të ditur papritmas në kohën që Shkreli ishte në studion e lajmeve duke bërë punën e tij si çdo ditë tjetër.

“Shqipëria ka kenë e shkume për lesh, tash ka shku në p*** t’sams”, është ky postimi që i ka kushtuar mjaft shtrenjtë të dyve.

Pas kësaj të shumta kanë qenë mesazhet sensibilizuese në ndihmë të gazetarit. Vetë ai ka reaguar me një status në rrjetet sociale.

“Si njeri i lire jam munduar gjithmone te shpreh mendimin tim. Por ja qe edhe liria e ka nje çmim. Kam zgjedh e do zgjedhi te ruaj lirin time. Pavaresisht pasojave! Respekt per koleget dhe miqt!!!”, shkruan Shkreli.

Në statuset e tij në profilin e vetë në ‘Facebook’ Shkreli jo pak herë ka shprehur qëndrimet kundër mënyrës sesi po qeveriset vendi:

1-Une ose jam i marre ose ne jemi popull pa memorie. I sillet dhurate nga Kisha Katolike Ditmir Bushatit, te birit te ish sekretarit te pare, pjese e asaj nomenglature qe ka persekutu e shkatrru Kishen e Madhe, Kishen e Zojes, Kishen Franceskna,e Kishen e Shenkollit e shume kisha tjera. Une o jam i marre ose ata njerez qe drejtojne Kishen su plase fare per gjakune e Martireve. Dhurate qe i dorezohet nga Kardinal France Rode. Une jam per falje, por me pare duhesh me kerku falje per me kene i falun. Falje s’ka kerkua asnjehere, asnje nga ata qe persekutuan kleriket, e as nga femijet e tyre!!!

2-Pasi e ka shkaterruar e ka denuar, e ka perbaltur per 50 vite. Sot na mbane edhe leksione se si ne duhet te ndjekim edhe ti Lutemin Zojes se Shkodres….

3-Deputet do kemi more ta marrsha tane jane me targa Tirane. Por ma e keqja asht se edhe ata qe po na vijn tu u thirre ne taraf mundohen me fol shkodrançe. Po te pakten neper dasma me pas ardh o burre ne Shkoder kishe mesu dicka…

Në një intervistë të dhënë për ‘’Tirana Today’’, gazetari Shkreli ka deklaruar se vendimi është tërësish politik dhe se ata nuk mund të ankohën pasi nuk kanë pasur as edhe një kontratë pune me televizionin.

Kujtojmë se në rrjetet sociale çdokush është i lirë të shprehë qëndrimet e tij personale dhe kjo nuk ka pse të reflektohet tek puna e tyre. (E.K/SHUPLAKA)
Simon dhe Eliona Shkreli

Kategori
Uncategorized

Kandidatët për Deputetë të Partisë Socialiste, pa emra, pa personalitete, thjesht servilët e kryetarit të Partisë Jakup B. GJOÇA

Jakup B. GJOÇA
Kandidatët për deputetë të PS për parlamentin e ri 2017-2021 janë (gati 90 %) anonimë për Shoqërinë Cilive. Pa asnjë kontribut shoqëror. Pa asnjë aktivitet partiak. Pa asnjë personalitet intelektual. Madje, edhe po të pyesësh në lagjen ku jetojnë, me emra nuk i njohin as konshiu përballë.
Kryetari i PS, Edi Rama, duke përfituar nga sistemi zgjedhor, ku elektorati nuk voton drejtpërdrejt në zgjedhjet parlamentare kandidatin që dëshiron për deputet, por një Listë Partiake të kandidatëve për deputetë, ka përzgjedhur në renditjet përfituese të Listave për Deputetë, ata kandidatë që janë tërësisht jo personalitete, por thjesht vetëm numra kartonësh, që kanë vetëm duar që të ngrenë dhe ulin kartonin e Votës, sipas urdhërit partiak, pa gjykuar asnjëherë, nëse projektligji që duhet votuar, pa duhet rrëzuar është në Dobi të Shoqërisë, apo është një shërbesë ligjore në interes të dikujt dhë në dëm të Shoqërisë!
Kryetarit të PS, Edi Ramës nuk i duhen më deputetë si Ben Blushi, si Mimoza Hafizi që ta kundërshtojnë, edhe kur kryetari i PS shkel Statutin e PS dhe vetëzgjidhet kryetar partie me farsën e Referendumit, ngaqë trembet të votohet nga anëtarët e PS.
Kryetari I PS, Edi Rama në 2017 vepron njësoj sikurse Enver Hoxha, që bënte deputetë kooperativistët e thjeshtë, sepse ata kishin “entuziazmin” dhe “dëshirën” që të votonin symbyllur çdo ligj, edhe sikur ky ligj të shkruante që “ 3+ 4 = 8”, sepse kështu thotë Kryetari I Partisë Socialiste, dhe Edi Ramën nuk mund ta kundërshton dot kurrë, nëse do të vegjetosh!”
Në Listat për Kandidatë për Deputetë të PS për parlamentin e ri 2017-2021 nuk kemi asnjë intelektual, që është shquar qoftë jashtë Shqipërisë, qoftë edhe në Shqipëri.
Në Listat për Kandidatë për Deputetë të PS për parlamentin e ri 2017-2021 nuk kemi asnjë aktivist të Shoqërisë Civile, që të ketë kontribuar për interesat e Komunitetit dhe të ketë kundërshtuar të gjitha ato shkelje flagrante të Ligjit dhe Të Të Drejtave të Qytetarëve nga Qeveriu!
Në Listat për Kandidatë për Deputetë të PS për parlamentin e ri 2017-2021 nuk kemi asnjë të ri dhe të re, që është shquar në jetën e tyre, jashtë “stanit” të FRESSH-it partiak të Jozelës.
Në Listat për Kandidatë për Deputetë të PS për parlamentin e ri 2017-2021 nuk kemi asnjë shqitar që është shquar në emogracion, për veprimtarinë e tij intelektuale, që Partia Socialiste të bënte Ftesë të gjithë shqiptarëve emigrantë, që të vijnë dhe të kontribojnë në Shqipëri dhe për Shqipërinë, me përvojën që kanë fituar në Vendet Demokratike të përparuara!
Në Listat për Kandidatë për Deputetë të PS për parlamentin e ri 2017-2021 nuk kemi asnjë personalitet të Botës Akademike, që nuk është katandisur në puthëdorë të (asnjë) kryetari partie!!!
Përkundrazi….
Në Listat për Kandidatë për Deputetë të PS për parlamentin e ri 2017-2021 kryetari i PS riciklon për deputetë, të gjithë zyrtarët e lartë të Qeverisë, që dështuan plotësisht në Qeverinë e Rilindjes Socialiste.
Është Trup për Korçës e Mësinjëtores, që Elisa Spiropali, e cila dështoi si drejtore e Përgjithshme e Doganave (ku u akuzua, sepse korrupsioni u bë fenomen mbizotërues dhe të ardhurat dështuan tërësisht, dhe u shkarkua nga Kryeministri), t’i përfaqësojë si deputete, kur ndërkohë, këtë Spiropali nuk e njeh asnjë qytetar i Korçës, sepse nuk ka jetuar kurrë aty!
A mund të votojnë dibranët patriotë dhe të mençur Ilir Beqaj për deputetë, i cili si ministër dhe me dhjetëra tendera dhe koncensione të Shëndetësisë Publike, i akuzuar për mungesë transparence dhe që deri tani vetëm ka heshtur përballë akuzave?
Është injorim intelektual për Elbasanin e Normales, që Taulant Balla të përfaqësojë Listën e Kandidatëve për Deputetë të PS, ndërkohë që Taulanti ende nuk ka asnjë diplomë të ndonjë universiteti të rregullt, por që diplomën e ka marrë më korrespodent në Rumani, dhe që në jetën e tij nuk ka asnjë aktivitet akademik, përveçse se ka kryer detyrën e zëdhënësit të çdo kryetari të PS!!!
Përsëri në Listën e kandidatëve të PS për Deputetë janë ata bizmenmenë miliarderë, klientët e kryetarit të PS Edi Rama, që në mandatet e tyre të mëparshme si deputetë kurrë nuk kanë diskutuar në komisionet parlamentare, dhe në asnjë séancë plenare të Parlamentit, ngaqë nuk kanë asnjë dije juridike dhe profesionale, por që dinë vetëm të ulin dhe ngrenë me zellshmëri kartonin e Votës, siç i urdhëron kryetari i Partisë!!!
90 % e kandidatëve për deputetë të Listës së Partisë Socialiste janë anonimë për qytetarët shqiptarë, janë pa asnjë kontribut intelektual, nuk kanë asnjë personalitet shoqëror, janë “fruta” pa shije të prodhurata në “serrat” e Unit të Kryetarit të PS, janë pa ngjyrë si uji, janë “gjethe rozë” sepse u mungon “klorofili” i Jetës.
Nëse në Shqipëri, do të kishim Sistemin Elektoral, ku votuesi do të përzgjidhte në Listën për Kandidatë për Deputetë dhe do të votonte drejtpërdrejt atë kandidat që dëshiron dhe jo Listën rendore të Partisë, atëhere, 90 % e kandidatëve të Listës së Partisë Socialiste nuk do të merrnin votbesimin as të familjarëve të tyre!!!
Shqiptarët e pësuan 50 vjet me parlamentin “Lolo” të Sistemit Kominist, ku askush nga deputetët nuk guxonte të kritikonte ligjet e përgatitura nga PPSH.
Edi Rama po e mbush parlamentin sërish në 2017 me rilindasit socialistë Made In Lenka Çuko, Pali Miska, Simon Stefani, Pilo Peristeri, Prokop Murra…
Kandidatët për deputetë të Listës së Partisë Socialiste, kur të votohen nga shqiptarët, thjesht 4 vjet me mandatin e tyre si deputetë, DO TË VEGJETOJNË në karriket e deputetëve, për t’u bërë hije ligjeve të Kryeministrit Rama që do votojnë për interesat vetiake të kryeministrit Edi Rama.

Kategori
Uncategorized

Diplomatët ‘Denizullu Serpe’ perëndimorë në Shqipëri.

Diplomatët 'Denizullu Serpe' perëndimorë në Shqipëri

Është shumë problematike për të ardhmen e krizës politike aktuale në Shqipëri që disa ambasadorë perëndimorë i japin mbështetje regjimit Rama-Meta të cilët së bashku të bëjnë atë që nuk guxoi ta bënte dot as diktatori i fundit komunist në Europë.

Nga Ndriçim Kulla

Afërsisht 100 vjet më parë, Faik Konica, me qëllim që të thumbonte disa bashkatdhetarë të tij diplomatë, të cilët bënin gafa të mëdha, shkruajti një prozë satirike ku Shqipëria paraqitej si një shtet afrikan i quajtur Zulluland dhe diplomatët shqiptarë të kohës përshkruheshin në personazhin e një diplomati të këtij shteti, ambasadori Denizullu Serpe, i cili shkon në kryeqytetet perëndimore ku le nam me budallallëqet e tij. Meqenëse për lexuesin është e njohur kjo prozë e pavdekshme e Konicës, nuk po e përshkruaj më tepër atë. Konica shpresonte që me shkrime të tilla të bënte një lloj katarsisi mbi bashkëkombësit e tij, t’ u jepte atyre një pasqyrë për të parë veten, në mënyrë që të ndreqnin të metat e tyre.

Konicës as që i shkonte ndërmend se rreth një shekull më vonë diplomatët e llojit “Denizullu Serpe” do të vinin në Shqipëri nga Perëndimi, si përfaqësues të shteteve të mëdha perëndimore. I tillë është z. Bernd Borchardt, i cili ka nja 20 vjet që vjen rrotull sa nga Kosova në Shqipëri, herë si ambasador i Gjermanisë, herë i OSBE-së, herë i EULEX-it, e kushedi se çfarë tjetër. Këtë z. Borchard, deri disa vite më parë, e kishim në Shqipëri për disa vjet si ambasador të Gjermanisë. Tani vonë na u kthye në Tiranë si ambasador i OSBE-së.

Z. Borchardt ditët e fundit na çuditi me një “perlë” të llojit “Denizullu Serpe” kur tha se mospjesëmarrja e opozitës në zgjedhjet e qershorit do të jetë vetëm një rresht në raportin e OSBE-ODIHR për zgjedhjet e ardhshme në Shqipëri.

Duke patur parasysh standardin demokratik dhe pluralisht që kërkon në të vërtetë Gjermania dhe Europa me siguri,që elitat në Gjermani, por dhe mediat aty madje në çdo vend tjetër europian, po qe se do kishin një pasqyrë të vërtet të kushteve zgjedhore të realitetit akual shqiptarë dhe atë çfarë kërkon opozita, jo vetëm do ishin çuditur me këtë qëndrim, por do reagonin me ashpërsi.

Ambasadori Borchardt përfaqëson një organizatë ndërkombëtare (OSBE-në) e cila ka 57 shtete anëtarë në nja pesëmbëdhjetë prej të cilëve opozita është realisht inekzistente është një fasadë. Shumica e këtyre shteteve janë në ish-Bashkimin Sovjetik, por jo vetëm atje. Në një vend të tillë është shndërruar kohët e fundit Turqia. Madje ka shqetësime se në këtë rrugë po hynë edhe vende europiane që mendohej se ishin demokraci të konsoliduara. Të deklarojë një përfaqësues i lartë i OSBE, siç është një ambasador i kësaj organizate në një shtet, se mospjesëmarrja e opozitës në zgjedhje është një gjë aq e parëndësishme sa mund ta kalohet si fenomen vetëm me një rresht në një raport voluminoz, kjo është pikërisht ajo gjë që duan të dëgjojnë sundimtarët e regjimeve autoritare. Meqenëse OSBE e paska ulur kaq shumë standardin në një vend të NATO-s si Shqipëria, do të thonë ata, atëherë ne po e dëbojmë edhe këtë opozitë të rreme që kemi toleruar.

Opozita shqiptare nuk merr pjesë në zgjedhje sepse ka një problem të madh. Këto zgjedhje me drogën e pa administrueshme nga toka ,nga qielli dhe nga ajri do të jenë fiktive si në Rusi, Bjellorusi dhe në republikat ish-sovjetike aziatike. Vetë ambasadori Borchardt pak kohë më parë e bëri të qartë se si do të ishin këto zgjedhje kur deklaroi në një intervistë televizive se nga trafiku i drogës në Shqipëri qarkullonin dy miliardë euro që do të përdoreshin në zgjedhje për të blerë deputetë. Të nesërmen, z. Borchardt, na doli në një pozitë qesharake në krah të Ministrit të Punëve të Brendshme Saimir Tahiri, në atë kohë ishte akoma në detyrë, dhe e përgënjeshtroi vetveten duke thënë se e kishte patur fjalën për vitin 2013.

Ne e pamë dhe dëgjuam z. Borchardt në këtë intervistë të flasë në anglisht, dhe anglishtja e tij është perfekte. Nuk është si anglishtja e Denizullu Serpes plot gabime gramatike dhe me ngatërrime të kohëve të foljeve, që kur flet për të ardhmen, ka në mendje të shkuarën. Nuk është në nderin e këtij ambasadori që e lejon veten të përdoret si Denizullu Serpe, personazhi humoristik i Konicës.

Një tjetër personazh i llojit “Denizullu Serpe” është bërë edhe ambasadorja e Bashkimit Europian në Tiranë, zonja Romana Vlahutin. Ajo do të mbahet mend në Shqipëri që kur u ndërtua bunkeri te sheshi i Ministrisë së Brendshme dhe opozita organizoi protesta kundër ngritjes së këtij simboli të diktaturës së kuqe, zonja Vlahutin i lyen flokët e saj me një ngjyrë të kuqe të ndezur, si të donte të shprehte solidaritetin e saj me kauzën e bunkerit. Zonja Vlahutin tani e ka bërë kauzë të saj zhdukjen e partisë më të madhe të opozitës shqiptare nga skena politike, duke u zëvendësuar në parlament me një opozitë të rreme. Është për të ardhur keq që kjo zonjë vjen nga një vend ish-komunist dhe me moshën që ka, e njeh se c’ është partia-shtet, pavarësisht se në variantin e butë dhe liberal të Jugosllavisë titiste.

Një diplomat i llojit “Denizullu Serpe” është bërë fatkeqësisht edhe ambasadori amerikan në Tiranë, z. Donald Lu. Kjo është për të ardhur veçanërisht keq se ky zotëri ka si paraardhës të tij një plejadë ambasadorësh të vendit të tij të madh në Shqipëri, që janë bërë pjesë e historisë sonë me një kontribut të madh në ndërtimin e institucioneve dhe ndërtimin e demokracisë. Dhe jo vetëm që nga viti 1991, kur u rivendosën marrëdhëniet, por edhe shumë kohë më parë, që në vitet ’20 që unë i kam pasqyruar me korrektësi, nderim dhe respekt në librin tim botuar kohët e fundit “Marrëdhëniet Shqiptaro- Amerikane”.

Z. Lu ka dalë me tezën se zgjedhjet edhe pa pjesëmarrjen e opozitës janë të ligjshme dhe legjitime. Z. Lu e ka shumë gabim nga ana juridike dhe mënyra sesi flet tregon se nuk e ka lexuar Kushtetutën e Republikës së Shqipërisë. Neni 3 i Kushtetutës, i cili sanksionon bazat e shtetit, përmend si një nga këto edhe pluralizmin, që është detyrim kushtetues të mbrohet dhe të respektohet. Zgjedhje pa opozitë, ose më saktë pa partinë më të madhe të opozitës, atë që ka pjesën dërmuese të deputetëve të opozitës, do të thotë që këto zgjedhje nuk janë realisht pluraliste, por ka një pluralizëm të rremë.

Teza se zgjedhjet janë të ligjshme dhe legjitime edhe pa opozitën është një tezë e vjetër dhe e konsumuar në Shqipëri. E thoshin njerëzit e Ramiz Alisë, kur opozita e lindur nga lëvizja e dhjetorit 1990 kërkonte shtyrjen e zgjedhjeve të caktuara për më 10 shkurt 1991, sepse donte kohën e nevojshme për t’ u përgatitur. Atëherë njerëzit e regjimit thoshin se zgjedhjet janë të ligjshme edhe pa opozitën, sepse ajo nuk merr pjesë me dëshirën e saj. Ramiz Alia nuk guxoi të bëjë zgjedhje pa opozitën në 10 shkurt 1991, por i shtyu ato për më 31 mars.

Është shumë problematike për të ardhmen e krizës politike aktuale në Shqipëri që disa ambasadorë perëndimorë i japin mbështetje regjimit Rama-Meta të cilët së bashku të bëjnë atë që nuk guxoi ta bënte dot as diktatori i fundit komunist në Europë

Kategori
Uncategorized

Një rekomandim i papritur për Bashën.

17522682_1456125011105342_9034260787109375312_n

Avokati Altin Goxhaj, i njohur si një mbështetës i fortë i Presidentit të SHBA-ve, Donald Trump, dhe denoncues i shumë prej çështjeve me ndikim politik në vend.

Goxhaj, i pari që ka denoncuar ndikimin e Soros në politikën shqiptare, i propozon kreut të opozitës, Lulzim Basha një ide të papritur sesi të veprojë në mes të krizës që ka përfshirë vendin.

Goxhaj shkruan se lëvizja e radhës që Basha duhet të bëjë është dorëzimi i të gjitha mandateve që opozita disponon, në të gjitha institucionet shtetërore dhe politike.

Zoti Lulzim Basha! Kur të arrihet pika e vlimit dorëzo mandatet e anëtarëve të KQZsë, deputeteve, këshilltarëve bashkiakë, kryebashkiakëve, nëpunësve të bashkive, dhe të çdo posti demokrat kudo ku ka mbet! Pastaj zyrtarisht Shqipëria është Parti-Shtet i PPSH (statusi ligjor i PS) e ku i vetmi ndryshim është që marksizmi është zëvendësuar me Sorosizmin,”-shkruan Goxhaj.

Goxhaj i bën thirrje Bashës t’a lejojë Ramën të shkojë i vetëm, të njihet Shqipëria si një republikë oligarkike kanabistani.

Republika Popullore Socialiste e Shqipërisë do të quhet Republika Oligarkike e Kanabistanit!

Goxhaj thekson se nëse Basha e kthen mosbindjen civile në një akt dhe nuk e lë thjesht me deklarata atëherë dhe SHBA-të do i ketë në krah njësoj si në dhjetorin e ’90.

Edhe atëhere në 1990 Ramizi deshi të shpikë si Opozitë: Bashkimet Profesionale të Kristaq Ramës, Organizatat e Grave të Valdete Salës, Bashkimit të Punës së Rinisë së Remzi Lanit dhe Fatmir Xhafës! Bashkitë do të ri jenë si Komitetet Ekzekutive!

Pastaj le të hanë m.. Knutët, Vllahutinët, Hanët e Sorosit se fatin e vet do ta vendosin vetë shqiptarët! Dhe Amerika e Trump do të jetë në krah tonë, njësoj si në 1990,”-shkruan Goxhaj. 

Goxhaj shkruan se nëse Basha ndahet njëherë e mirë nga e shkuara e PD-së dhe dëgjon zërin e demokracisë, atëherë do bëhet Kryeministër i shqiptarëve.

 Bëj siç të themi ne dhe do të bëhesh Kryeministër jo për vete por për të shpëtuar Shqipërinë! Asnjë betejë për demokracinë s’ka qenë kurrë e lehtë dhe pa rrezik! Por kjo është rruga e vetme! Mjafton ta vazhdosh atë që ke nisur,”-mbyll Goxhaj shkrimin e tij

Kategori
Uncategorized

ATE QE NUK E BEN SHTETI.

Kategori
Uncategorized

Doda: Jo kinezëri në shqipëri. Borshard na kërkoi të zhdukim PD_në.

Doda ikën nga takimi me ambasadorët: Borshard na kërkoi të zhdukim PD. Jo kinezëri në Shqipëri
Doda ikën nga takimi me ambasadorët: Borshard na kërkoi të zhdukim PD. Jo kinezëri në Shqipëri

12:02, 28/04/2017
Takim i tensionuar ka qenë ai i ambasadorëve të BE-së, OSBE-së dhe SHBA-së me përfaqësuesit e partive te vogla.

Këtë kanë shprehur si Nard Ndoka ashtu edhe deputetja e PDIU-së, Mesila Doda e cila tregoi se ambasadori i OSBE-së Bern Borshard është shprehur që të hyhet në zgjedhje pa PD-në.

Siç tregoi deputetja Mesila Doda, ambasadori i OSBE-së është shprehur se “mungesa e PD-së në zgjedhje do të jetë vetëm një fjali në raportin që do të përgatitet”.

Mësohet se Doda i ka thënë ambasadorit Borshard në sy të ambasadorit Lu, i cili është me origjinë aziatike se: “Kinezëri të tilla nuk do lejojmë të ndodhin në Shqipëri. Zgjedhje pa opozitën nuk mund të ketë”.

Doda doli 10 minuta më herë nga takimi me ambasadorët dhe u shpreh se biseda ka qenë e tensionuar dhe jo e qetë.

Kategori
Uncategorized

Berisha-Ramës: Do ikni të veshur me fustanë si në ’96.

 

Ish-Kryeministri Berisha paralajmëroi dje fundin e pashmangshëm të Ramës dhe largimin e tij nga pushteti, bashkë me narkotrafikun e krimin e organizuar, me të cilët sot ai qeveris vendin. Berisha foli dje në ditën e 69 të protestës në sheshin e lirisë, ndërsa i bëri thirrje Ramës të largohet e t’i hapë rrugë krijimit të qeverisë teknike, çka do të garantojë mbajtjen e zgjedhjeve të lira dhe të ndershme. Ai tha se opozita nuk do të tërhiqet nga kauza e saj për zgjedhje të lira dhe të ndershme, ndërsa shprehet e vendosur për të bërë çdo sakrificë për mbrojtjen e votës së lirë. “Këtu karshi nesh është një drogmen, një përdorues droge pervers, karshi nesh është një njeri i papërgjegjshëm që e shndërroi Shqipërinë në narkorepublikë dhe ju them të lexoni se çfarë janë narkorepublikat. Narkorepublika ka ekzistuar vetëm një në botë. Nuk është Kolumbia, nuk është Meksika, por ishte Panajama e Noriegës, njeriu të cilin e ndihmuan për të bërë demokraci dhe shtet ligjor, por që e shndërroi Panamanë në epiqendër të të gjitha trafiqeve të Amerikës Latine, që e bëri bankën e tij, njëlloj si Edi Rama sot, kanal të zi të larjes së parave të drogës. Edi Rama, njëlloj si Noriega pasi bëri fushatë të gjerë për legalizimin e drogës, pasi u dha dritë jeshile dhe urdhëroi policinë për të ndërtuar infrastrukturën e mbjelljes së saj, tani kërkon votat nëpërmjet drogës. Ne jemi këtu për t’i thënë atij, por dhe mbarë botës, se jemi të vendosur për të bërë çdo sakrificë për votën tonë të lirë, për të çmontuar republikën e Noriegës, për të çmontuar narkorepublikën dhe për të ndërtuar këtu shtetin ligjor, republikën e ligjit, atë të lirive dhe të drejtave të qytetarëve. Vjen tek ju me fjalë boshe, kakaris si gjel në pleh! Pyesni prindërit tuaj, pavarësisht nga përkatësia partiake, cilin nga 41 premtimet kryesore ka mbajtur Edi Rama në këto katër vite? Sot gazeta më e madhe e botës gjermane ‘Frankfurter Allemigne Zaitung’ i jep një përgjigje për të gjithë ju. Që të gjitha premtimet e tij u faktuan pas katër vitesh vetëm fjalë boshe, shprehet ajo. Ju të rinj që ishit me detyrim dje në Korçë: Pyesni prindërit tuaj, cilit prej tyre i shkoi rruga tek ngastra gjatë këtyre katër viteve, cilit prej tyre i shkoi uji tek parcela këto 4 vite, cili prej tyre shiti prodhimet më mirë gjatë këtyre katër viteve? Cili prej tyre mori naftën pa akcizë gjatë këtyre katër viteve, cili prej tyre mori naftën pa taksën e qarkullimit gjatë këtyre 4 viteve? Cili prej tyre mund t’ju thotë se ai premtoi para katër viteve se do të barazonte pensionet e fshatit me të qytetit? Cili mund t’u thotë se vërtet ky ka 5-fishuar investimet për fshatin shqiptar? Atëherë të gjithë ju, bashkë me prindërit tuaj duhet të ngriheni fuqishëm kundër një mashtruesi që kërkon t’ju grabisë dhe plaçkisë ju votën dhe të ardhmen për karrigen e tij. E njëjta gjë është në qytet. Premtoi heqjen e taksave për biznesin e vogël! Vetëm qiranë e ka bërë më të lartë se sa ç’paguanin të të gjitha taksat biznesmenët e vegjël. Premtoi se do të ulte korrentin, të hiqte TVSH-në e ushqimeve. Sot ato janë qartësisht 15% më shtrenjtë se ç’ishin 4 vite më parë. Ndaj thonë gazetat e botës se ky kreu juaj që të gjitha i ka fjalë boshe”, tha Berisha. Berisha u ndal tek turi i Ramës së fundmi në qytete të ndryshme të vendit, ndërsa vuri në dukje mashtrimet me të cilat ai u drejtohet qytetarëve. “Edi Rama po shëtit këto ditë nëpër Shqipëri si fantazma e Nastradinit, me një moto për të zëvendësuar mashtrimet e vjetra me gënjeshtra të reja. Në çdo takim u thotë qytetarëve: ‘Kemi bërë shumë, por më shumë do të bëjmë’, pra kemi mashtruar shumë, por më shumë do të mashtrojmë. Këto kohë, meqë kjo është pranvera më e thellë e vetmisë së tij, me detyrim merr nxënësit e shkollave nga Delvina dhe i sjell në Vlorë, nga Elbasani dhe Përrenjasi i çon në Korçë. Unë me ndjenjat më miqësore iu drejtohem këtyre të rinjve: Mos u mashtroni nga ky njeri, i cili pas diktatorëve të diktaturës komuniste është armiku më i egër personal i çdo të riu shqiptar. Shtroni sot pyetjen vetes: Çfarë ka ndodhur me shkollimin tuaj në këto 4 vite? Do të gjeni se familjet tuaja ishin të detyruara në vitin 2016 të paguanin tre herë më shumë tarifën e shkollimit se në vitin 2013”, tha Berisha. Duke iu referuar pikërisht ligjit klientelist të arsimit, Berisha tha: “Do të gjeni se në vitin 2017, me ligjin e mbylljes së dyerve të universiteteve për të varfrit, çdonjëri prej jush do të paguajë 4 herë më shumë se ç’paguante 4 vite më parë si tarifë universitare. Pra, çdo familje, do të paguajë për një fëmijë sa ç’paguante katër vite më parë për tre ose katër fëmijë për të shkolluar. Shkollimi është vetëm njëra anë. Hidhni sytë tek bashkëmoshatarët tuaj. Cili prej tyre është punësuar? Sa prej tyre janë punësuar? Papunësia në vitin 2013 për të rinj ka qenë 21%. Papunësia për të rinjtë sot është rreth 50%. Lini shifrat, hidhni sytë tek bashkëmoshatarët tuaj, tek njerëzit që ju njihni: Janë të punësuar apo janë të detyruar të largohen nga vendi i tyre për kafshatën e gojës, për punë sepse punë nuk gjejnë në Shqipëri?! Së treti, ju jeni të rinj, ne po luftojmë në këtë çadër, po luftojmë në mbarë Shqipërinë më shumë se për çdo gjë tjetër për ju dhe të ardhmen tuaj! Kur vendi juaj nuk ju siguron një shkollim, me Noriegën në krye, ju bën gjëmën me drogën. Ju jeni të rinj, vajza dhe djem, mund të ketë prej jush që dhe thith ndonjë cigare hashash dhe ajo ka shijen e vet. Ka prej jush që shkojnë edhe më tutje. Por edhe një gjë jua them me dashurinë, respektin dhe dhembjen më të madhe: asgjë nuk ju shkatërron ju të ardhmen, asgjë nuk shkatërron më shumë karakterin dhe njeriun, forcën dhe vitalitetin e tij sesa droga dhe kjo betejë që ne bëjmë është se ne besojmë tek ju, besojmë tek e ardhmja e Shqipërisë në duart tuaja”, tha Berisha.

Si u evakua Rama nga Blloku në Zall Herr kur rrëzohej busti

Berisha ka shprehur bindjen se do të jetë forca e revoltës popullore, e cila do të largojë përfundimisht Ramën nga pushteti dhe do t’i rezervojë atij fundin e merituar. “Ky është narkoshteti, ky shteti i banditëve, i bandave, i organizatave kriminale, ky shtet duhet të çmontohet! Çdo ditë na takon të mendojmë për format më të fuqishme të mosbindjes civile dhe i themi Edi Ramës: Mos guxo, mos guxo të bësh hapa drejt zgjedhjeve se do të kesh fundin fatal që meriton me duart e tua! Të jesh i bindur që ata që ke rreth teje dhe nuk të lejojnë ty të japësh dorëheqjen, nuk kanë asnjë hall tjetër veç milionat që kanë vjedhur së bashku me ty, nuk kanë asnjë dhembshuri apo dashuri për ty përveç mundësisë për të vjedhur dhe më shumë. Ata do t’ia mbathin, midis tyre dhe të veshur me rroba grash siç bëri Gramoz Ruçi më 1996-ën. Po tani nuk është më ’96, por është revolucioni demokrat që do t’ju kërrejë me radhë aty ku e meritoni. Edi Rama, mos imagjino se mund të shkosh në zgjedhje duke ua përvetësuar votën shqiptarëve. Jetën janë të vendosur ta japin, por votën jo! Mjerë ti po vazhdove në këtë rrugë! Të hënën që kaloi, revolucioni demokratik, që ka shtatmadhorinë në këtë çadër, ka shtabin e vet në këtë çadër, ka trurin e vet në këtë çadër, ka zemrën e vet në këtë çadër njohu një zhvillim të ri të madh: Filloi mosbindjen civile, e cila do të flakë Edi Ramën në koshin e plehrave të historisë njëlloj si etërit e tij! Dua t’ju kujtoj një moment: Më 20 shkurt 1991, është evakuuar me autoblind të ushtrisë Ramiz Alia bashkë me familjen e tij dhe njerëzit e tjerë dhe është dërguar në Zall Herr. Tani Edi Rama nuk ka Zall Herr më për ty. As në Surrel nuk mund të rrish. Të garantoj se kjo çadër shumë shpejt do të të kërrejë ty nga ajo zyrë, do të të japë vendin që meriton. Mos mendo që do të çojë Mimi autoblindat, se nuk do të jetë as ajo aty ku është”, u shpreh ish-kryeministri.

Mashtrimi me legalizimet, lejet janë falso

Berisha denoncoi dje mashtrimin që Rama po bën ndaj qytetarëve me shpërndarjen e lejeve të legalizimit, ndërsa tha se lejet që shpërndan qeveria nuk janë gjë tjetër veçse letra falso pa asnjë vlerë. “Shëtit si fantazma e Nastradinit nga një zonë në tjetrin duke shpërndarë lejet e legalizimit. Po ç’janë ato? Letra më e pavlerë që ekziston! Qytetarë, leja e legalizimit është një letër falso, me të cilën ai do t’ju hedhë hi syve për mashtrimin që u bëri se do të bëjë legalizimet falas, se edhe Enver Hoxha po të ngrihet s’do t’u prishë dot shtëpinë e tyre, se ju s’do të paguani një qindarkë për legalizimet. Pyesni pak: Sa janë tarifat sot krahasuar me 3 vjet më parë? Janë 60% më të larta dhe ka tendencë t’i rrisë më shumë! Sa janë tapitë e firmosura? As 1000 nuk janë. Të gjitha ato që jep janë leje mashtrimi.
Kini besim se PD, se qeveria e ardhshme e kryeministrit Lulzim Basha do të konsiderojë tapinë 1 euro për të gjithë ju, për të mbyllur njëherë e përgjithmonë në koshin e plehrave të historisë Nastradinin që ka dy muaj që jeton me maskë në zyrën e tij”, tha Berisha.

Rama, autori i bllokimit të Reformës në Drejtësi

Shkelja e marrëveshjes së 21 korrikut në lidhje me Reformën në Drejtësi nga ana e Edi Ramës bëri që sot një vit pas arritjes së marrëveshjes, reforma të jetë e bllokuar dhe përgjegjës për këtë bllokim është vetë kryeministri.
“Çadra e lirisë, protesta e opozitës, është bërë një çështje europiane, çështje botërore vetëm e vetëm se çështje europiane, çështje perëndimore e botërore është liria e votës, është vota e lirë. Ju keni dëgjuar dhe do të dëgjoni prapë, miq, vizitorë, që thonë PD të votojë reformën. Unë ja u them me respektin më të madh që kam ndaj tyre, me ndershmerinë më të madhe se s’bëjnë gjë tjetër vetëm përsërisin një mashtrim të Edi Ramës. Sepse PD, siç po qëndron për votën, po qëndron edhe për ato parime mbi të cilat ndërtohet drejtësia e çdo vendi të lirë. Ndaj ju qytetarë në këtë çadër dhe kudo që jeni, duhet të uleni dhe t’i shpjegoni çdo shqiptari të vërtetën siç është. Më 21 korrik, Lulzim Basha, Ilir Meta, Edi Rama bashkë me diplomatë të huaj ranë dakord për të votuar Kushtetutën, për të votuar bashkërisht reformën zgjedhore, 7 ligjet e drejtësisë. Nga mbarë bota, jo Edi Rama, por Lulzim Basha mori përgëzimet më të zjarrta dhe urimet më të përzemërta. Të nesërmen, Edi Drama, Edi Ligësia shkeli marrëveshjen! Nga 7 ligje, votoi 6 prej tyre pa konsensus. Do të votonte edhe Prokurorinë speciale, por e ndaloi ambasada amerikane, e cila i nxori kartonin e kuq dhe i tha se ligjet marrëveshja i parashikon të votohen, me konsensus, ndryshe po e votove pa konsensus qeveria amerikane s’të mbështet. E bëri për sytë e bukur të opozitës apo për dashurinë ndaj opozitës? Jo! E bëri se opozita po mbronte ato parime që janë jetike për një prokurori që të funksionojë në përputhje me ligjin dhe jo diktatin e qeverisë. Ndaj ne e votuam atë dhe ai ligj është i votuar. Të dashur qytetarë, duhet ta dini se shkatërrimtari dhe pengesë kryesore e Reformës në Drejtësi është Edi Rama sepse është i lidhur nga gishti i këmbës deri në truallin e kokës me krimin, drogën, vjedhjen.
Është Edi Rama që jeton në një rezidencë të gjatë sa një pallat, për të cilën s’ka shpenzuar asnjë qindarkë, është Rama që ka ndërtuar pallat 5-katësh kur ishte kryebashkiak pa asnjë faturë, është Edi Rama sepse sa erdhi në pushtet, bashkë me vëllain filloi trafikun e kokainës, është Edi Rama sepse për paratë e drogës hapi drogën në të gjithë Shqipërinë dhe krijoi këtu narkorepublikën. Është Edi Rama, sepse vetëm me klanin Nushi kanë përvetësuar para të të sëmurëve shqiptarë, para të taksapaguesve shqiptarë në tendera dhe koncesione mbi 400 mln dollarë. Është Edi Rama që ndau qindra miliona euro me CEZ në kurriz të taksapaguesve. Ky s’po bën shtet, por vetëm narkorepublikën. Para pak minutash po lexoja sesi firma e një trafikanti, firma e një të akuzuari për vrasje, firma e kryetarit socialist të Bashkisë së Poliçanit ka detyrime ndaj KESH-it të papaguara, 180 mijë USD! Mendoni për një moment, një statistikë tjetër: Më 2015 thotë policia, arrestuam 22 mijë shqiptarë se nuk kishin paguar faturat e energjisë elektrike. E arrestuan tjetrin dhe vdiq në burg për 35 USD! E lanë të vdiste nga i ftohti një nënë 90-vjeçare në fshatrat më të thella të Mirditës kurse baroni i drogës dhe i vrasjeve, miku i ngushtë i Edi Ramës nuk paguan 180 mijë USD”, tha Berisha.

A.Shahini

Kategori
Uncategorized

Ambasadori Lu në Tiranë, katandiset Lolo në Oborrin kryeministror të Ramës.

 

Jakup B. GJOÇA

E pabesueshme dhe e paimagjinueshme, deklarata e Ambasadorit Amerikan Lu në “Zërin e Amerikës”: “Zgjedhjet parlamentare në Shqipëri mund të konsiderohen të ligjshme, edhe pa Opozitën”!

Këtë deklaratë sa herë e kishte bërë vetëm Kryetari i Partisë Socialiste dhe kryeministri Edi Rama, por që ditët e fundit, jo vetëm që nuk guxon më që ta përsëritë, por është detyruar, me penderënë, që të pranojë. Madje, edhe ndryshimin e Kodit Zgjedhor, edhe shtyrjen e datës së zgjedhjeve parlamentare, vetëm e vetëm që Opozita të marrë pjesë në zgjedhje….por pa Qeveri Teknike!

Nuk e di, nëse ndonjë Ambasador i SHBA në 1946 do të guxonte që të bënte të këtillë deklaratë publike, që “ Zgjedhjet parlamentare në Shqipëri mund të konsiderohen të ligjshme, edhe pa Opozitën”, kur Enver Hoxha burgosi dhe pushkatoi deputetët e Opozitës dhe paskëtaj, bëri zgjedhje parlamentare vetëm me PKSH!!!

Edhe në 1991, kur Presidenti Ramiz Alia lejoi subjekte të tjera politike, përveç PPSH, të merrnin pjesë në zgjedhjet e para pluraliste, sikurse Organizatat e Rinisë, të Grave, Bashkimet Profesionale, ato u cilësuan “PARODI” “FARSË POLITIKE”, sepse Presidenti Aliaj përjashtoi qëllimisht Partinë Demokratike, e para parti politike në Shqipërinë e pasvitit ’90-të!!!

Asokohe, SHBA këmbëngulën që në Shqipëri të zgjillohen Zgjedhje të lira Demokratike, me pjesëmarrjen  DOMOSDOSHMËRISHT edhe të Opozitës!

Dhe, i detyruar nga protesta e gjerë popullore, Presidenti Ramiz Aliaj, pas disa muajsh pranoi ripërsëritjen e zgjedhjeve të reja pluraliste parlamentare, me pjesëmarrjen edhe të Partisë Demokratike!!!

Atëhere, si mundet që Ambasadori i SHBA në Tiranë, Donald Lu të deklarojë në “Zërin e Amerikës”, që: “Zgjedhjet parlamentare në Shqipëri mund të konsiderohen të ligjshme, edhe pa Opozitën”!

A shpreh Ambasadori Lu edhe politikën zyrtare të SHBA, të Presidentit Donald Tramp?

A mund të njohin zyrtarisht SHBA një qeveri e cila ka dalë nga zgjedhjet parlamentare pa pjesëmarrjen e Opozitës?

A muns të imagjinohet që SHBA të njohin zgjedhje parlamentare në ndonjë vend tjetër të Botës, ku Opozita nuk merr pjesë në zgjedhje, pikërisht sepse akuzon Pushtetin se do të manipulojë, do të blejë votat me paratë e Krimit?

A është misioni diplomatik i Ambasadorit Amerikan Lu që të shprehet publikisht, se “Zgjedhjet parlamentare në Shqipëri mund të konsiderohen të ligjshme, edhe pa Opozitën”?

SHBA, edhe pse kanë me Kinën marrëdhënie diplomatike, tregëtare të nivele të larta, prapëseprapë, sa herë SHBA e kritikon Kinën, pikërisht, sepse nuk lejon pluralizmin politik dhe se kësisoj, shkel të Drejtat e Njeriut dhe nuk zbaton standarte demokratike!!!

Atëhere,  si ka mundësi që ambasadori Lu të shprehet publikisht se në Shqipëri sot, mund të zgjillohen zgjedhje parlamentare të ligjshme edhe pa pjesëmarrjen e Opozitës?

Ambasadori Lu, duhet të jetë i pari që duhet të përkrahte Kauzën e Opozitës, për Qeveri Teknike, e cila të përkujdesohet për zgjedhjet parlamentare, sepse Ambasadori Lu ka denoncuar i pari kriminalizimin e Parlamentit para zgjedhjeve vendore në 2015!

Por kryeministri dhe kryetari I PS Edi Rama e shpërfilli, e injoroi publikisht Ambasadorin Lu, dhe nuk  e dëgjoi Apelin e ambasadorit Lu për të mos kandiduar për kryebashkiakë persona me rekorde kriminale. Ambasadori Lu, e kishte detyrim diplomatik dhe detyrim politik, që të distancohej publikisht nga kryeministri Rama, duke mos e trajtuar më si partner politik,  pasi KQZ-ja,  zyrtarisht, I hoqi mandatin kryebashkiakut socialist pikërisht për shkak të rekordeve kriminale, të cilat I denoncoi paraprakisht Ambasadori Lu!

Ambasadori Lu, në nëntor 2015 denoncoi publikisht ministrat e korruptuar të qeverisë së kryeministrit Rama, që pengojnë dhe nuk duan Reformën në Drejtësi, por kryeministri Rama e shpërfilli dhe e injoroi publikisht ambasadorin Lu, duke deklaruar menjëherë, se asnjë ministër I tij (I akuzuar për korrupsion nga Ambasadori Lu) nuk do të shkarkohet!

Majfton kjo, që ambasadori Lu të mos e trajtonte më kryeministrin Rama si partner politik!

Ambasadori Lu, e di gjuhën shqipe, e kupton shumë mirë! Atëhere, nuk ka dëgjuar, nuk ka parë kronikat televizive (përveç burimeve të tjera dipmolatike) që në Shqipëri kultivohet gjërësisht Canabis dhe trafikohet me tonelata nëpër Europë?

Ambasadori Lu, si diplomat karriere, nuk e kupton dot, se kultivimi I Canabis në të gjithë territorin e Shqipërisë në sipërfaqe më të madhe edhe  sesa  gruri, misri, pemëtaria së marra së bashku, është pasojë e bashkëpunimit të drejtëpërdrejtë të Qeverisë me Botën e Krimit të Organizuar???

Ambasadori Lu, si diplomat karriere, a arrin të kuptojë dot se trafikimi i tonelatave Canabis nëpër Europë nga Shqipëria, nga doganat, nga Deti dhe kufijtë e Shqipërisë bëhet vetëm me bashkëpunimin e drejtpërdrejtë të Qeverisë së Kryeministrit Rama me Krimin e Organizuar???

Atëhere, si mundet që një ambasador i SHBA në Shqipëri të heshtë, kur qeveria është bashkëpunëtore në kultivimin e gjerë të Canabis në Shqipëri dhe është bashkëpunëtore edhe në Trafikimin e Canabis nga Shqipëria në Europë?

Ambasadori Lu, mori pjesë drejtpërdrejtë në procesin e zgjedhjeve vendore në 2015-të, sepse vetë deklaroi që votat blohen dhe manipulohen.

Atëhere, me miliardat euro që janë siguruar nga trafikimi i Canabis, a nuk është rrezik më i madh blerja e votës? Kush mund ta blejë votën me para? Mazhoranca, apo Opozita?

Ambasadori Lu, me gjithë këto fakte, a bindet se Opozita ka të drejtë politike, që një qeveri e korruptuar, një kryeministër që kriminalizoi Parlamentin, nuk mund të garantojnë zgjedhje parlamentare të lira?

A ëshët mision diplomatik i Ambasadorit të SHBA në Tiranë, që të mbrojë me çdo kusht që  zgjedhjet parlamentare të zhvillohen të lira? Dhe së pari, zgjedhjet parlamentare mund të dhunohen, të cënohen, të rrezikohen nga Pushteti!!!

Vetëm një ambassador, që është katandisur Lolo në Oborrin kryeministror, mund të guxojë që të shprehet publikisht se zgjedhjet parlamentare në Shqipëri mund të jenë të ligjshme, edhe pa pjesëmarrjen e Opozitës.

Zgjedhje parlamentare pa Opozitës, i shërbejnë pushtetit të një Diktatori, por kurrë Demokracisë së Shqipërisë!!!

Dhe kur një Ambasador i huaj mbështet dhe përkrah zgjedhje parlamentare pa Opozitën, atëhere, mjerisht, ky ambasador është kantandisur në Lolo të Oborrit kryeministror!!!

Kategori
Uncategorized

Jeniçeri shqiptar që u bë poeti më i njohur i Perandorisë.

JahjaBejDukagjiniNjë shkrim interesant është botuar  në “Daily Sabah” për Jahja Beg Dukagjinin, një prej të ashtuquajturve Poetë të Divanit.

Jahja Bej Dukagjini (1498- 1575) XIII

Përveç vezirëve me origjinë shqiptare që kanë bërë emër në mesin e autoriteteve më të larta të Perandorisë Osmane, në kohën e sundimit të Sulltan Sylejmanit, sundimtarit  më të madh të kësaj Perandorie, krahas katër vezirëve shqiptarë të asaj kohe shquhet edhe poeti, shkrimtari dhe shoku besnik i djalit kokëprerë të Sulltanit, shehzade Mustafa.

Jahja beu ishte me origjinë nga Principata e madhe e Dukagjinasve. Në historinë turke njihet si: Dukagjin-Zade Jahja Bej, apo Tashlixhali Jahja. Është ndër personalitetet e pakta të kohës, i cili jo vetëm që nuk kishte mohuar origjinën e vetë, por me mburrje kishte shkruar për atë origjinë “spartane”, që ka jetuar dhe rron me shpatë, gjithnjë i kërcënuar, por gjithnjë e mbijetuar, nga shekulli në shekull.

Raca ime është racë shqiptare…

E gjithë familja ime me shpatë rronte.

Tamam si zemër luani,

Ata si shqiponjat ndërtojnë shtëpitë e tyre mes gurësh.

Ky është gjeni, origjina e atij që është shqiptar.

Ai është si margaritar, i fshehur mes gurësh… shkruan në një ode të tij, në gjuhën turke.

Jahja bej Dukagjini, pavarësisht se ishte poet i oborrit mbretëror ai ishte edhe një burrë trim dhe shumë i mirëpritur edhe nga vetë Sulltan Sylejmani, e sidomos nga Ibrahim Pashë Pargaliu. Në anën tjetër ishte shoku më i ngushtë dhe më i dashur i djalit të Sulltanit, shehzade Mustafasë. Edhe ky si shumë e shumë shqiptarë të tjerë ishte rrëmbyer që në fëmijëri, me ligjin e Devshirmesë, që lejonte turqit të merrnin fëmijë të krishterë, qoftë edhe në mënyrë të dhunshme, me qëllim për t’i arsimuar fetarisht dhe ushtarakisht dhe për t’ i bërë pjesë të Perandorisë. Jahja beu ishte vëlla i Vezirit të njohur  Ahmet Bej Dukagjini.

Është ndër të vetmit shqiptarë të mirënjohur të cilit iu kursye koka dhe jo vetëm sepse ishte shok i ngushtë dhe shoqërues besnik i djalit të Sulltanit, por për faktin se ishte dijetar e mbi të gjitha poet, të cilët i çmonte shumë Sulltan Sylejmani.

Ishte në mesin e dijetarëve dhe personaliteteve më të mëdha të kohës, si: Iskender Çelebiu, Ibrahim Pashë Parga, Kadri Efendiu, Xhafer Çelebiu, pastaj shkrimtari më i madh i kohës, Lutfi pasha, po ashtu me origjinë shqiptar nga rrethi i Vlorës e shumë të tjerë. Ngritja e tij në karrierë fillon si jeniçer, në mesin e kalorësisë së kohës, pastaj  kapiten i lartë, (bylykbash), sekretar i jeniçerëve dhe më vonë në siutën intelektuale të dijetarëve më në zë të kohës.

Jahja Beu ka marrë pjesë në Betejën e Çaldiranit në kohën sulltan Selimit I në 1514 dhe në fushatën që asokohe u ndërmor kundër Egjiptit në vitet 1516-1517, pastaj në një ekspeditë kundër  Bagdadit në vitin  1535 në kohën  Sulltan Sulejmanit. Ai kishte  fituar respektin e autoriteteve më të rëndësishme të kohës, duke përfshirë edhe Sulltanin, i cili e çmonte  për shkak të poezive të tij. Po jo të gjithë e donin dhe nderonin poetin më të madh të perandorisë së kohës. Atë e urrenin dy pashallarë të njohur, të cilët janë të njohur edhe për intrigat e kurthet që ia kishin përgatitur, Shehzade Mustafait. Ata ishin Mehmet bej Kajaliu e sidomos Veziri i Madh Rrustem pashai, me origjinë kroate, më vonë dhëndër i Sulltanit. Jahja beu kishte shkruar poezi ironike e sarkastike kundër dy pashallarëve, ndërsa Rrustem Pashanë e kishte konsideruar si armik të poetëve.

Në vitin 1553, pas intrigave të njëpasnjëshme që kishte kurdisur mbretëresha e zgjedhur e Sulltanit, zonja Hyrem me origjinë ruse-ukrainase, Sehzade Mustafa u ekzekutua nga Sulltan Sulejmani, babai i tij. Jahja beu asokohe ndodhej në Ergel të Konjës dhe  kishte shkruar elegjinë e tij të njohur për princ-Mustafanë. Elegjia e tij u bë shkak edhe për largimin nga Stambolli, nga frika e intrigave të Rrustem Pashait, edhe pse  Sulltan Sylejmani nuk kërkoi që Jahja beu të ndëshkohet për shkak të poezisë që ai ia kishte kushtuar djalit të tij. Me qëllim për t’i ikur persekutimit, Jahja beu me gjuhën lakonike të poezisë kishte shkruar: “Ne e dënuam atë së bashku me Padishahun, por e vajtuam së bashku me tërë njerëzinë”.

Pasi ishte kthyer në çifligun e tij në Taslixhe të Bosnjes, Jahja beu krahas punëve të ndryshme administrative, vazhdoi të merret me shkrime e poezi.

Ka shkruar divanin e njohur: “Mbreti e lypësi”, pastaj pesë romanca të njohura për dashurinë, të deklamuara me një alegori mistike, por jo nën ndikimin e traditës  mistike iraniane. Ka shkruar edhe romancën e njohur me temë nga Kur-ani e Besëlidhja e Vjerër,  “Jusufi e Zylehja”, “Trëndafili” mbi njëmijë petale”, ku ka përshkruar mrekullitë e Profetit Muhamed. Libri i Qytetit e shumë poezi, divane, ode me tema të ndryshme fetare, etj. Deceniet e fundit të jetës i ka kaluar kryesisht në vende të ndryshme të Rumelisë, por më tepër ka qëndruar në vendlindjen e tij në Taslixhe ku edhe ka vdekur në vitin 1575

.https://www.dailysabah.com/portrait/2017/04/15/taslicali-yahya-a-janissary-poet

Poezia për shqiptarët

Në radiokosovaelire.com gjeta një poezi të Jahja Begut të përkthyer në shqip. (Aty mora edhe fotografinë e përdorur këtu lart). Poezia karakterizohet nga krenaria e jashtëzakonshme për prejardhjen shqiptare:
Raca ime është racë shqiptare…
E gjithë familja ime me shpatë rronte.
Tamam si zemër luani,
Ata si shqiponjat ndërtojnë shtëpitë e tyre mes gurësh.
Ky është gjeni, origjina e atij që është shqiptar.
Ai është si margaritar, i fshehur mes gurësh…

 

të kohës. (Ruben Avxhiu)

Taşlıcalı Yahya: A janissary poet.

A soldier and diwan poet, who lived in the 16th Ottoman Empire, Taşlıcalı Yahya was known to be the greatest mathnawi poet after Fuzuli in his lifetime. The ‘Elegy for Shahzade Mustafa’ is his most famous work

It is not true that Ottoman diwan poets used to write their poems in the palace laying around and avoiding participating in regular life, even though prejudices tell us the exact opposite. The same old prejudice shows that poets who were able to gain the acceptance of the art community and prepare diwan for us could belong to each and every class and occupation. What we mention here as class is the class formed in the city. We emphasize this matter because farmers, who made up 90 percent of Ottoman society, did not even know how to read and write.

Still, when we take a glance at the occupations of diwan poets, we see that ilmiye (one of the four Ottoman institutions that comprised of scholars) has dominance over others. This is normal, because the way to being a diwan poet was literacy, which was directly proportionate to madrasah (school of Islamic knowledge) education. Today, nearly all poets are graduates.

Both carpenters and janissaries wrote poems

Another interesting point is the striking number of poets who were craftsmen and soldiers. There were even some saddlers and carpenters among Ottoman poets. One of the most strange ones were janissary poets. No one would expect a soldier living a life of war to write poems. A janissary writing poems and manawis and collecting those poems in a diwan was not regarded as strange, however, but rather rewarded.

Ottomans had such a great janissary poet that even the TV audience has an idea about him due to Muhteşem Yüzyıl (The Magnificent Century), a TV series about the life of Ottoman sultans). This great poet’s name is Taşlıcalı Yahya Beğ, the poet who composed the Elegy for Sehzade Mustafa. “Beğ” is an important title, showing he was the commander of janissaries. In him, we have a ghazi or war veteran who spent a life fighting infidels and rebels.

We will speak on the Elegy for Sehzade Mustafa, yet firstly a close look at this hero’s life is required.

‘Warrior of a rocky town from a noble family’

No official record as to Yahya Beğ’s birthplace and date has been found. According to his poems where he talked about himself, his homeland was “Taşlıca” (Pljevlja), located in the north of today’s Montenegro, and he belonged to the Dukagjin family, which was noble and Albanian. In other words, the mother tongue of this poet, who wrote unique poems in Turkish, was not Turkish, which shows Turkish as a language of empire.

The Dukagjin family is estimated to have been Norman in origin and located by Duc Jean in Shkodra. Again, as to these estimations, after moving to this location, they began becoming Albanian. According to Taşlıcalı’s own words, Duc Jean and his clan decided to settle in Taşlıca following a military expedition.

The birth date of Yahya Beğ is also uncertain, yet historians generally agree on 1488 or 1489. This janissary poet, who passed away in 1582 after the ages of Sultan Selim the Stern, Suleiman the Magnificent, Selim the Blond and Murad the III, lived a life lasting 93-94 years.

Having been taken to the hearth of Conscript Boys, Yahya was guarded by Şihabüddin Beğ, a man who realized his talent and was also the secretary of the hearth. Thanks to this, he was able to receive lessons from very important scholars and could avoid some of the difficulties of being a janissary. Put differently, he could find adequate time for intellectual activities.

A sword in one hand, a divit in the other

Ottoman poets used to write poems with a quill pen in a box which is called a “divit.” They used to sink the pen into the inkwell and write on paper, papyrus or even leather. Taşlıcalı Yahya had two tools of his art: the sword and divit. The first one was for fighting with the enemy; the other for writing kasidas.

His life and poetry were interconnected. When he was 25, he participated in the long military expedition to Egypt along with Sultan Selim the Stern and wrote epic kasidah promoting Selim as a mujahid (a Muslim warrior fighting with infidels). Yahya Beğ’s kasidas were mostly unadorned, pure, decided and consistent.

The sultan he loved most was – naturally in a sense – Suleiman the Magnificent, who spent most of his life on the battlefields just like the janissaries under his command. The good thing about this is that Suleiman was both a poet and a warrior too. Also, the 16th century was an age of wars for both West and East; the poems written in that age naturally praised war heroes.

Fight between the real and imaginary

On the one hand Yahya Beğ as a young janissary participated to endless wars and rose in ranks; and on the other, he fought for better positions by dedicating kasidas to commanders and sultans. Once he got lots of compliments from scholars as he was invited to Shayk al-Islam Kemalpaşazade’s pavilion, even though he had his “börk” (military helmet) on. However, the execution of Defterdar İskender Çelebi who patronized him hindered his career.

While Taşlıcalı Yahya was standing and reading his poem to Kemalpaşazade, a famous poet of the time, Hayali Bey was present too and was mortified by the young janissary’s poem. Then the hostility between the two poets began. Both tried to get closer to the sultan and severely competed with each other. Like their professions and lifestyles, their poetry were different too. Hayali Bey was the master of fancy, affective and lyrical poems as his name implies (“Hayali” means imaginary). In contrast, Taşlıcalı’s poems were realistic, bellicose and epic. However, Taşlıcalı could not work behind the scenes like his rival.

The beginning of the end: Elegy for Şehzade Mustafa

Both his rival’s tricks and his own sharp tongue brought trouble on Taşlıcalı. He wrote his famous elegy (“mersiye,” a poem written after the death of a loved person) for Sehzade Mustafa, who was executed during Nahcivan military expedition. Whereas the elegy did not directly address the sultan who ordered his son’s execution, it criticized him indirectly and more importantly, it severely targeted Rüstem Paşa, who was the enemy of Sehzade Mustafa. The elegy is a fascinating poem and a timeless piece of Turkish poetry.

Rüstem got very angry when he heard the elegy and called Taşlıcalı in order to openly reprimand him. Taşlıcalı lost his properties and was exiled by Rüstem. The poet had his revenge years after, when he wrote a “hicviye” — a critical poem addressing someone — in the form of an elegy after Rüstem’s death.

Taşlıcalı could not recover himself once more in economic terms. His efforts came to nothing and he ultimately went to Tımaşvar Fortress on the border of the Balkans and fought with infidels. Having headed toward being a dervish, the poet died in Bosnia, in Loznica or Dubrovnik according to historians. When he died, he was worn out, weary and introverted.

Kategori
Uncategorized

Cohu Azem Hajdari, cohu. Toka dhe monumentet nuk janë më për ty.

Qershori po vjen, ja edhe pak, tjetri më shpejt do te vijë,
veç ndërrimit të stinëve, viteve, asgjë tjetër s’do të ndryshojë.
Të zhgënjyer, hallexhinj, zagarë, lypsarë, azilantë, sekserë,
do të sjellë përsëri me bollëk kjo, ajo, dhe ajo tjetër verë.

Cohuni……Cohuni për veten, fëmijët tuaj or të mjerë, ndryshe…. asgjë s’do ndyshojë, asgjë, veç ndërrimit të stinëve,
bisha përsëri do jetë në pushtet,
endrra për një jetë më të mirë, iku diku larg, ajo u vra,
Iku për të mos u këthyer më kurrë, bashkë me të edhe ne,
ikem te trembur, tmerruar, dhunuar, e vrarë nga djajtë e zinj.

Po ku jeni ju….
ju….
ju ata që shpresën ndezët dhe sollët tek  ky popull, ëndërrat e lirisë.
ju u lartesuat dhe mbetët, përjetësisht atje lart, në altarin e lirisë,
ju…heronj te vertete, që askush nuk mundi dot më t’ju zëvëndësojë.
Mjerë, o i mjerë ky popull, të mjerët ne, nën diktatin dhe  dhunën e kujt ramë dhe jetojmë,
Në duart e kujt vendi ka rënë.             Kokën varur, i dhunuar, zhgënjyer, pa shpresë.

Azem çohu ku je.                                         Cohu bre burrë i dheut, boll ndejte atje.

Çohu o sokëllima e malit.                     Kaq  vite që ty po të presim Azem Hajdari,
çohu.
Cohu dhe ndale vampirin si dikur, nga pas i ke të gjithë, me ty.
Le të tallen, të qeshin, djajtë e pa besë, ata këtë ditë pritën,
që ti, zëri, urugani i demokracisë dhe liria, të heshtë, të vdesë.

Çohu Shqipe mali çohu.

Po kush do të mund të çohet, ata që partinë e këthyhen në biznes familjar,
ata që demokracinë e përdorën, e ropën, e molën si Lopë,
ata që kurvëria, pabesia dhe dosjet ful i ndjekin nga pas,
ata që bustin e Enverit me krenari e mbajtën në shpinë, ata bukshkelë, zagarica, zagarë, ish ministra apo sot deputetë që si mizat e h*lesë  në hamamët e pushtetit gumëzhijnë.

Çohu Azem, çohu, të presin,
ti nuk duhesh më monument, ti je dhe duhesh i gjallë.

Kuçedra edhe ujin e ka zënë, pak nga pak dhe ajrin po na e merr.
Diktatura me një tjetër fytyrë , më të egër ëshë rikëthyer në dhimbje dhe tmerr,
Bijtë, nipërit, mbesat e atyre qe ju vranë, sot janë këthyer në krye të kombit, baballarë.

Çohu Azem Hajdari çohu,
të presim,
toka dhe monumentet nuk janë më për ty.

Cohu Azem cohu.                                              Mijra djem e vajza të presin në ‘Cadrën e lirisë’ , cohu për ti këthyer nderin dhe dinjtetin Shqipërisë.                                         Cohu.

 

Kategori
Uncategorized

Problemi i Krizës Politike është Krimi dhe Korrupsioni i Kryeministrit Rama.

 

Jakup B. GJOÇA

Kriza politike në Shqipëri është pasojë e bashkëpunimit të Kryeministrit me Krimin dhe Korrupsioni i qeverisë së Rilindjes Socialiste. Si e tillë, Zgjidhja e Krizës Politike në Shqipëri është largimi i Kryeministrit Rama nga Qeveria dhe domosdoshmërisht, krijimi i një qeverie Teknike, e cila do të organizojë dhe mbikqyrë procesin zgjedhor. Nëse, edhe ndërkombëtarët e SHBA dhe Bashkimit Europian, ambasadorët e akredituar në Tiranë, kërkojnë zgjidhje të Krizës Politike në Shqipëri, me kryeministër Ramën, është e njëllojtë sikur ata të alibojnë edhe kriminalizimin e Parlamentit nga Kryetari i PS Edi Rama, edhe korrupsionin e qeverisë së Rilindjes me Kryeministër Edi Ramën.

Kur Bashkimi Europian thekson në 2016-n, që Korrupsioni është fenomen që nuk është luftuar, fajëson drejtpërdrejtë Korrupsionin e qeverisë aktuale të Kryeministrit Rama. Dhe, që të luftohet korrupsioni i qeverisë së kryeministrit Rama, nuk mund të pritet Reforma në Drejtësi. Ambasadori amerikan Donald Lu, në nëntor 2015 publikisht denoncoi që ministrat e korruptuar nuk e duan Reformën në Drejtësi.

Atëhere, me një qeveri të korruptuar, siç e pranon zyrtarisht edhe BE që është qeveria e Kryeministrit Rama, nuk mund të presësh zgjedhje të lira dhe të ndershme parlamentare!

Vetë Bashkimi Europian, në funddhjetorin e 2016-s, problemin e kriminalizimit të Politikës Shqiptare dhe Korrupsionin në Shqipëri e përcaktoi si faktorë politikë që Shqipërisë i mohoi haqpjen e negociatave për anëtarësimin e saj në Bashkimin Europian.

Natyrisht, kriminalizimi i Politikës në Shqipëri është pasojë e politikës që ndjek Kryeministri Edi Rama. Opozita, është e pamundur që, të jetë faktor politik i Kriminalizimit të Politikës.

Personat me rekorde kriminale, që u bënë deputetë në Parlamentin aktual shqiptar janë deputetë të Partisë Socialiste. Është kryetari i PS, Edi Rama, që i përzgjodhi këta persona me rekorde kriminale dhe i bëri deputetë. Kryetari i PS Edi Rama i përdori këta persona me rekorde kriminale në fushatën elektorale të zgjedhjeve parlamentare të 2013-s, për të fituar votën. Edi Rama  u mbështet, së pari në financimin që këta persona me rekorde kriminale i bënë fushatës elektorale të Partisë Socialiste. Këto financime elektorale nuk u deklaruan kurrë nga PS, sepse burimet financiare ishin jo transparente. Askush, sado bizmenmen i ndershëm të jetë, nuk mund të financojë një parti politike, pa patur qëllim kryesor FITIMIN. Kryetari i PS Edi Rama i shpërbleu financuesit elektoralë të PS edhe duke i bërë deputetë, pavarësisht se ata kishin rekorde kriminale. Kryetari i PS Edi Rama ishte i ndërgjegjshëm se personat që e financuan elektoralisht në 2013 kishin rekorde kriminale, sepse, së pari, Edi Rama e dinte që ata kishin të ardhura financiare jo nga aktiviteti I bisnezit të ndershëm. Së dyti, edhe sikur të pranojmë që Kryetari I PS nuk kishte dijeni për rekordet kriminale të kandidatëve për deputetë që përzgjodhi në Listat e PS, prapë mban përgjegjësi Politike!

Së dyti, personat me rekorde kriminale, që u bënë deputetë përdorën në fushatën elektorale edhe ligjin “ E të Fortit” në electoral, për të ushtruar terror psikologjik mbi elektoratin. Këto fenomene u denoncuan në fushatën elektorale, por askush, as KQZ dhe as Prokuroria, as Policia e Shtetit nuk ushtruan detyrën ligjore për të parandaluar dhunën dhe terrorin psikologjik ndaj elektoratit.

Fenomeni i kriminalizimit të listave të kandidatëve u përsërit edhe në zgjedhjet vendore të 2015-s, aq sa ambasadori amerikan në Tiranë Donald Lu publikisht në mënyrë të përsëritur u bëri Apel kryetarëve të Partive ( duke fotografuar kryetarin e PS Edi Ramën), që të mos kandidonte për kryebashkiakë persona me rekorde kriminale. Ky Apel u injorua nga kryetari i PS. Atëhere, ambasadori Lu i bëri Apel elektoratit shqiptar që të mos votonte kandidatët për deputetë që kanë rekorde kriminale.

Mirëpo, ndaj elektoratit u ushtrua dhunë psikologjike dhe Bota e Krimit financoi fushatën elektorale të kandidatëve me rekorde kriminale.

OSBE në raportin e saj paszgjedhor të 2015-s raportoi se procesi zgjedhor në Shqipëri u finacua nga burime jo transparente, bëri fjalë për fenomenin e blerjes së Votës. Natyrisht, u fotografua se këto i bëri mazhoranca, sepse Opozita e denoncoi këtë fenomen të blerjes së votës.

Më vonë, 2 vjet pas zgjedhjeve vendore të 2015-s,, KQZ u detyrua t’i heqë mandatin kryebashkiakut socialist, pikërisht për rekorde kriminale, atij kryebashkiaku ku kryeministri Edi Rama e mbështeti në kundërshtim me Apelin e Ambasadorit amerikan për ta hequr nga kandidimi!!!

Atëhere, këto fakte ( si edhe dhjetëra të tjera) janë të mjaftueshme për t’i dhënë  kryetarit të PS dhe Kryeministrit Edi Rama përgjegjësinë e plotë politike të Kriminalizimit të Parlamentit dhe Pushtetit Vendor!

Kryeministri Rama është përgjegjësi politik edhe i fenomenit të “Canabiziminit” të Shqipërisë. Dhjetëra tonë Canabis tregëtohen nga Shqipëria  nëpër Europë, kamionë me tonelata ngarkesë dalin nga doganat shqiptare, dhe natyrisht, është qeveria e  Rilindjes ajo që lejon haptazi këto tonelata Canabis të trafikohen nga Doganat, nga Deti, me avionët “mushkonjat” – siç i ka cilësuar vetë Edi Rama, sepse janë qeveritarët rilindas ata që bashkëpunojnë me trafikantët e Canabis. 1 ton Canabis i Kultivuar kërkon dhjetëra hektarë tokë, dhe Policia e Shtetit nuk pa, nuk dëgjoi, nuk zbuloi, nuk luftoi, apo kultivimi i dhjetëra hektarë Canabis u bë pikërisht nën përkujdesin e Policisë së Shtetit, sepse kështu është urdhëruar nga qeveria?

Nuk mund të pranohet as justifikim, as argumentim, që përgjegjës mund të jenë disa persona, qoftë edhe komisarë dhe kryekomisarë të Policisë së Shtetit, që lejuan kultivimin e dhjetëra hektarë Canabis. Asnjë person i vetëm, sado pozitë shtetërore të lartë të ketë, nuk mund të përkujdesë dot dhjetëra hektarë kultivim Canabis, pa mbështetjen e drejtpërdrejtë të Qeverisë, sikurse asnjë doganier, apo drejtor dogane nuk mund të lejojë asnjë ton Canabis të trafikohet nga Dogana, pa urdhër nga Qeveria!!!

Europa e ka cilësuar Shqipërinë, ku qeveris kryeministri Rama, si “Kolumbia e Canabis” e Europës!!!

Kjo përgjegjësi politike e kryeministrit Rama për kriminalizimin e Parlamentit dhe Pushtetit Vendor merr përmasa më frikësuese, për zgjedhjet parlamentare të 18 qershorit 2017, duke menduar se me miliardat euro që kanë (për)fituar nga bashkëpunimi me Krimin, ata, që kanë edhe monopolin e Piramidës funskionale të Administratës Zgjedhore,  e kanë më të lehtë se kurrë edhe blerjen e votës dhe manipulimin e rezultatit zgjedhor. Kryeministri Rama u përkujdes që Reforma e re Zgjedhore të mos lejonte numërimin elektronik të votave, sepse kjo do t’i hiqte monopolin e manipulimit të votave.

Kryeministri Rama u përkujdes që Reforma e re Zgjedhore të mos zhbënte Sistemin Zgjedhor me Listat e Mbyllura të Kandidatëve për Deputetë, sepse, nuk do kurrë që votuesit me votë të zgjedhin deputetin që duan, por do që ai, si kryetar i PS,  të ketë monopolin edhe të përzgjedhjes të atyre personave që do bëhen deputetë!

Atëhere, negociatorët ndërkombëtarë, dhe Bashkimi Europian nuk mund të pranojnë zgjidhje të Krizës Politike me një qeveri, ku kryeministër është Edi Rama.

Dhe askush, as ndërkombëtarët në SHBA dhe Bashkimin Europian, as ambasadorët në Tiranë, por as shqiptarët nuk mund të presin zgjedhje parlamentare  të lira dhe të ndershme me kryeministrin Rama, i cili është faktori i kriminalizimit të Politikës shqiptare dhe përgjegjësi politik dhe penal i Korrupsionit në Shqipëri

Kategori
Uncategorized

Ish-kryeministri Berisha tregon nëse pretendon për t’u bërë president.

Kategori
Uncategorized

Dështimi i negociatave për të blerë votën e lirë.

Bledi KASMI

Negociata nuk pati sa kohë nuk kishte një plan politik për zgjidhjen e krizës së votës. Bisedimet mbeten në paradhomën e dy negociatorëve që mbanin në duar një plan të qeverisë që më më shumë se për të zgjidhur krizën ishte për të shpëtuar Ramën nga përmbysja popullore me votë të lirë.
Kryetari i opozitës Basha e refuzoi. Ishte një pakt turpi. Një vetvrasje për opozitën dhe kauzën e shqiptarëve për votën e lirë. Ai synonte që, Rama pasi ka qeverisur për katër vite si Kryeministër i LSI dhe PDIU, në këto gjashtë javë të tjera të bëhej edhe Kryeministër i PD dhe opozitës dhe disa ministrave që do të ishin nën hyqmin e tij!
Si do të arrihej kjo ? Sipas planit alla sorosian të përpunuar në Tiranë dhe të lexuar në orët e pasdites së djeshme, Rama do të vazhdonte të ishte Kryeministër deri në ditën e zgjedhjeve, por përveç ministrave të PS, LSI, ky pranonte që të kishte edhe disa ministra të propozuar nga opozita, a thua se opozita prej 67 ditësh po protestoka dhe ka ngritur këtë lëvizje popullore për të ndarë qeverinë si tavën e byrekut për të ngopur disa individë.
Përpjekja e Ramës për të tërhequr PD në qeveri, ishte një ofertë amatoreske dhe djallëzore. Sipas saj, Rama do të vazhdonte të ishte garanti i krimit të organizuar në qeveri, por kësaj rradhe ai do të kishte edhe koperturën e opozitës si fasadë për të legjitimuar këtë aktivitet banditesk.
Rama mendonte se në këtë mënyrë mund të blinte me postin e Shalsit apo shalëve të tjerë në qeveri edhe lëvizjen popullore, edhe kauzën e zgjedhjeve të lira edhe betejën për luftën ndaj krimit dhe narkotrafikut. Nisur nga këto kalkulime të Ramës bisedimet e djeshme nuk mund të konsiderohen serioze.
Ato nuk i shërbyen zgjidhjes së problematikës që ka sot vendi dhe nuk e zgjidhën problemin e votës. Rama ka humbur një mundësi për të dalë nga spiralja e një tmerri pa fund që do të përjetojë gjatë ditëve dhe javëve të ardhshme. Shqipëria në vitin 1991 u përfshi në një betejë nga Tirana në Shkodër për votën e lirë nga manipulimi i zgjdhjeve të 31 Marsit. Eshtë absurde të mendohet se ajo që nuk o tolerua atëhere do të mund të falet sot 16 vite pas në Qershorin 2017.
Opozita ka kërkuar një qeveri teknike pa Ramën në qeveri, ndërsa Rama me delirin e liderit global paraqiti në tryezë një zgjidhje ku të pranohej si Kryeministër edhe nga ministra të PD dhe ai de fakto të shpallej mbret , se në këtë mënyrë nuk do të kishim më as opozitë.
Oferta tjetër e bërë po sipas këtij plani, që në fund të ditës rezultoi të ishte një humbje kohe, ishte që Rama pranonte të shtynte zgjedhjet me tre javë. Për të parën herë, Rama gjithsesi tërhiqet nga teza e vet që ka këmbëngulur deri tani se zgjedhjet nuk shtyhen dhe se e vetmja datë kushtetuese është 18 qershori. Na dilka si datë kushtetuese edhe 16 korriku. Natyrisht, sepse ka dhe data të tjera që mendon opozita dhe që janë edhe koha më optimale për të përmbushur procesin e zgjedhjeve të lira.

Kategori
Uncategorized

Kujdes, ja si ju vjedhim.

Qytetarët në Tiranë dhe rrethe janë ndeshur shpesh me njerëz, që prezantohen si vullnetarë e që kërkojnë para për të ndihmuar njerëz në nevojë.

Kamera e fshehtë e emisionit “STOP” ka arritur të demaskojë punën e dy grupeve të ndryshme, që hiqen si bamirës, por paratë që marrin nga kutitë e ndihmës i fusin në xhepat e tyre.

Agim Hajdari, që ka një shoqatë të tillë, tregon mekanizmin e mbledhjes së të hollave dhe përfitimet. Po kështu një grup vajzash, që jetojnë me para të fituara në këtë mënyrë.

Kamera e fshehtë e emisionit “STOP” shfaq me zë e figurë se si një grup vajzash punësojnë persona, rroga e të cilëve përfitohet nga paratë e ndihmave.

Qytetarja – Po, tani më thuaj?

Organizatorja – Atëherë, siç i sheh edhe këto kutitë, ne dalim me këto.

Qytetarja – Po. Nisma vullnetare në ndihmë të familjeve. Po.

Organizatorja – Ne dalim me këto, e zemë unë me ty, kupton? Ndahemi domethënë bëhemi çift dhe shkojmë nëpër rrethe. Për shembull shkojmë në Vlorë, shkojmë 5 grupe e zemë, dyshe dyshe, kupton? Edhe na çojnë këta me makinë.

Qytetarja – Po.

Organizatorja – Orari fillon nga ora 10 në mëngjes, ndonjëherë ndodh që mund të vish herët këtu, se mund të shkosh nëpër rrethe në Shkodër, e kupton? Do fillosh atje në orën 10 me 2, katër orët e para. Pastaj dy orë i ke pushim, që mund të hash ndonjë gjë dhe ke 4 mijë lekëshin, plus 10 mijë lekë (të vjetra), që i thonë 300 mijë lekë (të vjetra), nëse ti shkon nëpër rrethe. Plus që do hash ndonjë gjë e do pish ndonjë gjë me 4 mijë lekëshin tënd.

Qytetarja – E kuptoj. Si punë diete.

Organizatorja – Po, si punë diete. Ndërsa 10 mijë lekë (të vjetra) i fut në xhep, që i bie domethënë 300 (mijë lekë të vjetra) në muaj, nëse ti vjen përditë paradite – mbasdite.

Organizatorja – Kjo ishte. Ti do thuash vetëm kaq, do marrësh kutinë dhe do përshëndesësh njerëzit. Edhe do t’ju thuash: “Përshëndetje! Si kaluat? Më falni për shqetësimin”, kur jemi në plazh flas. Kur jemi në plazh, do t’ju thuash: “Më falni, që ju shqetësoj. Ne jemi nisma vullnetare në ndihmë të familjeve në nevojë dhe fëmijëve me sindromën Down dhe autik. Keni dëshirë të kontribuoni sadopak?”

Qytetarja – Po ku korrespondon kjo domethënë? Se në qoftë se, një person bën një pyetje, ku shkojnë këto lekë, e ke parasysh?

Organizatorja – Këto lekë shkojnë, ke shumë të drejtë, sepse normale.

Qytetarja – Duhet të dish t’ju kthesh (përgjigje)…

Organizatorja – Ty do të pyesin në rrugë, po jo se unë nuk kam besim se ku shkojnë këto lekë. Këto lekë shkojnë në ndihmë të familjeve në nevojë, jemi nga shoqata rinore do thuash. Jemi mbledhur një grup rinor dhe ne jemi vullnetarë, domethënë nuk marrim lekë për vete, e kupton? Sepse kështu do t’jua shpjegosh, se thonë këta i marrin lekët për vete.

Qytetarja – Kjo është ndonjë shoqatë?

Organizatorja – Jo, akoma nuk jemi bërë shoqatë.

Qytetarja – Jeni thjesht të rinj?

Organizatorja – Po, jemi thjesht të rinj që po grumbullojmë lekë dhe po ndihmojmë të varfërit. Kupton? Edhe ty, ka raste, që do të pyesi ndonjë, po ne nuk kemi besim, jo këtej jo andej. Atëherë, ti i tregon, domethënë është një bexhë, kemi bexhën. I thua që përfaqëson, që ti të më besosh mua e para dhe e dyta do i tregosh nenin dhe do t’i tregosh: Ky është neni, që mund ta bëjë çdo njeri, ka të drejtë të futet në këtë punë, çdo njeri. Kupton?

Qytetarja – Po pjesën e pagave tona? Ne mbajmë pagat nga kontributet?

Organizatorja – Po nga kontributet. Domethënë, kur të vish këtu ti në darkë, që mbaron turnin, përshembull në darkë, të jep 10 mijë lekëshin ai çuni.

Qytetarja – Nga ato që ke mbledhur?

Organizatorja – Po, por njerëzit kur të pyesin, se thonë po juve i mbani lekët për vete, ti do i thuash: “Jo, unë jam vullnetare.”

Qytetarja – Po pjesën e siguracioneve? Apo është pa siguracione?

Organizatorja – Nuk ka siguracione.

Qytetarja – Zakonisht kontribuojnë shumë?

Organizatorja – Po! Për shembull, kur kam ardhur për herë të parë këtu në punë, që i bie para dy muajsh, kam bërë 70 mijë lekë (të vjetra) turnin e parë, për katër orë, ose 80 mijë lekë (të vjetra), kam bërë edhe turnin e dytë prapë 60 mijë lekë (te vjetra).

Por çfarë ndodhi kur kjo qytetare u punësua?

1/Punonjësja – Vajza, përshëndetje! Më falni pak?

Qytetarja – Po.

Punonjësja – Jemi një nismë vullnetare, në ndihmë të familjeve në nevojë. Në qoftë se keni mundësi të kontribuoni sadopak…

Qytetarja – Unë jam pa portofol sot.

Punonjësja – Mirë, faleminderit!

2/Punjonjësja – Goca, përshëndetje!

Qytetarja – S’kam kohë.

Punonjësja – Mirë, faleminderit.

Më falni që po ju shqetësoj. Jemi një nismë vullnetare, në ndihmë të familjeve në nevojë. Në qoftë se keni mundësi të kontribuoni sadopak? Me aq mundësi sa keni? Ju falenderoj! Po mund ta lini këtu, keni kutinë.

4/Punonjësja – Mund t’ju them diçka. Jemi një nismë vullnetare në ndihmë të familjeve në nevojë.

Qytetari – E di, e di, se 100 herë më keni ndaluar.

Punonjësja përfundoi me sukses turnin e parë prej 4 orësh, nga ku mblodhi 50 mijë lekë (të vjetra). Jo keq si fillim, apo jo?

Agim Hajdari është në krye të një shoqate fitimprurëse, i cili shpjegon se si funksionon mbledhja e parave dhe përfitimin që ka.

Agimi – Kemi edhe biznese të tjera, po kemi dhe një biznes. Dhe ndërmjet tyre kemi dhe tip shoqate, është fitimprurëse. A më kupton?

Qytetarja – Si fitimprurëse, se nuk e kuptoj?

Agimi – Fitimprurëse domethënë që ne i paguajmë njerëzit (punonjësit).

Qytetarja – Nuk është vullnetare?

Agimi – Jo jo, s’është vullnetare, është me lekë.

Qytetarja – Është me pagë?

Agimi – Me pagë. Konsiston kështu… shoqata qendrën e ka këtu. Punon, ai që punon direkt në terren merr 15 mijë lekë (të vjetra) në ditë. Shkojmë me makinat tona ktheheni me makinat tona. A më kupton?

Qytetarja – Ne do dalim në terren. Çfarë do bëjmë konkretisht?

Agimi – Ne kemi piketuar fëmijët që do shërojmë.

Qytetarja – Si piketuar? I keni zgjedhur?

Agimi – Po. I kemi zgjedhur, i kemi piketuar me anën e organeve të pushtetit vendor.

Qytetarja – Pse këto fëmijët, që do shërojmë ne, që…

Agimi – I kemi piketuar me fotografi, me numër llogarie, me të gjitha. Ku të gjejë më lirë (spital më të lirë), ky është fitimi im. Unë e dua në Tiranë me thënë të drejtën, se të shkoj nëpër rrethe kot, ato lekë lart e poshtë. Se unë kam bilance, kam mbledh kaq lekë, edhe do bëj dalje kaq lekë. A më kupton? Prandaj e kam bërë fitimprurëse, të jem në rregull me shtetin.

Qytetarja – E keni të regjistruar?

Agimi – Po , po me NIPT e me të gjitha.

Qytetarja – Po si e ka (emrin)?

Agimi – NIHL- 1 .

Qytetarja – Ne çfarë do t’ju themi njerëzve?

Agimi – Hiç, ne jemi shoqata filan, urdhëro numrin, jam filania. Punojmë për x fëmijë. Nqs dëshiron hidhi! Nëse nuk dëshiron, hidhi në numër të llogarisë, ja ku e ke.

Qytetarja – Do kemi ndonjë kuti ne?

Agimi – Patjetër. Kuti të vogël, kaq. Unë i kam bërë të vogla, që mos jenë shumë të mëdhaja.

Qytetarja – Po, që është e sigurtë, që këto lekë shkojnë për ndihmë? Që edhe ne të paktën, kur t’jua themi robve….

Agimi – Unë heq gjithë shpenzimet tuaja, makina, a më kupton? Pjesën e tatimit ma heq shteti. Ça ngelet fitoj.

Qytetarja – Sa mund të shkojë rroga për shembull?

Agimi – Këtu rroga, po punove 30 ditë, të shkon 350 mijë lekë (të vjetra).

Qytetarja – 30 ditë. Ideja është këtu, që a ia del që të na paguash edhe neve edhe të mbledhim për ata kalamajtë.

Agimi – Unë të thashë, dy muaj kam.

Qytetarja – Keni ndihmuar ndonjë?

Agimi – Kemi filluar ne.

Qytetarja – Keni mbaruar ndonjë të paktën?

Agimi – Jo mo, nuk mbaron për dy muaj, do lekë shumë.

Punonjësja – Ne jemi edhe 3-4 grupe nga 100 (mijë lekë të vjetra).

Qytetarja – 300- 400 (mijë lekë të vjetra).

Punonjësja – Po!

Menaxheri – Kjo është vajza, që ne e kemi me fotografi.

Qytetarja – Kjo goca.

Menaxheri – Kjo vajza është dy vjeçe. Quhet Kledja Dervishi, është e lindur dhe banuese në fshatin Katier të Përrenjasit dhe ka nevojë për një operacion jashtë vendit. Kjo është kutia kontribuuese.

Agimi – Kjo duhet të vijë me vulë.

Menaxheri – Duhet të kapësh 100 mijë lekë (të vjetra). E kape 100-çen, e kapi dhe tjetri, futemi në makinë, nisemi e vijmë në Tiranë.

Pra, mund të themi që po krijohen vende të reja pune, mjafton të kesh dëshirë për të punuar (fituar) dhe mund të gjesh opsione nga më të ndryshme… /tvklan/

Kategori
Uncategorized

Prej cilave vise shqiptare vinin 39 Kryeministrat Shqiptarë të Perandorisë Osmane?

Shqiptarët qeverisën perandorinë osmane si kryeministra, për një periudhë kohore prej vjetësh në 500 vite sa qeverisi kjo perandori. Kryeministrat shqiptarë i dhanë osmanëve Anadollin, Konstandinopojën, Irakun, Jemenin, Egjiptin, Algjerinë, Libinë, Arabinë, Sirinë, Hungarinë, Krimenë, Kretën etj.

Pra, me punën dhe mendjen e shqiptarëve, u ngrit perandoria osmane. Ky është një fakt që pranohet nga vetë turqit dhe historianët që studiojnë këtë periudhë të historisë.
Gjatë shekullit të 18-19, nuk ka pasur shumë shqiptarë në rangun e kryeministrit dhe shihet që perandoria pati disfata të tmerrshme që vunë në pikëpyetje ekzistencën e saj. Po të mos ishte për disa shtete perëndimore të cilat donin ta mbanin për kundrapeshë ndaj Rusisë, patjetër që do të kishte rënë.
39 Vezirët/Kryeministrat shqiptarë të Perandorisë osmane dhe prejardhja e tyre nga viset shqiptare të Ballkanit por edhe vendeve tjera ku kishin lindur shpesh harrohen dhe nuk
1 – Gjedik Ahmet Pasha
Kryeministër i perandorisë me origjinë shqiptare. Ai ka qenë kryeministër në vitet 1475-1479. Gjatë kohës së qeverisjes së tij me anë të flotës ushtarake, arriti të pushtojë pjesën më të madhe të Krimes, e cila bllokoi rrugën tregtare të Evropës për në lindje.
Arriti që të fitojë luftën kundër Venedikut, duke i imponuar një marrëveshje paqeje të favorshme, sipas së cilës Venediku do u kalonte osmanëve të gjitha ishujt e Egjeut, përveç Kretës dhe Korfuzit dhe do i paguante tribute vjetore perandorisë. Në 1478 ushtritë osmane ndërmorën ekspedita plaçkitëse në territoret austriake. Ai nuk pranoi të merrte pjesë në pushtimin e Shkodrës, dhe për këtë u shkarkua nga posti i kryeministrit.
Kryeministrat kishin meritën për sukseset ushtarake, sepse ata ishin komandantë të operacioneve ushtarake dhe përgjigjeshin me kokë para sulltanit në rast dështimesh.
2 – Daut Pasha
Sipas Sami Frashërit, është me origjinë shqiptare, i marrë rob nga sulltani kur ishte fëmijë. Në saje të aftësive dhe talentit të tij të lindur, në kohën e sulltanit Mehmed II u bë bejlerbe i Rumelisë dhe Anadollit.
Në vitin 1483, në kohën e Sulltan Bajazitit, duke qenë bejlerbe i Anadollit, kaloi në postin e kryeministrit dhe arriti të drejtojë me sukses punët e rëndësishme të shtetit osman. Në vitin 1496, u largua nga detyra, dhe pas dy vitesh vdiq.
3 – Haim Ahmet Pasha
Kryeministër me origjinë shqiptare nga vitet 1496-1514. Gjatë qeverisjes së tij nënshtroi Hercegovinën dhe ndërmori disa ekspedita plaçkitëse në Hungari, Austri, Poloni.
Edhe pse ishte vendosur paqja me Venedikun, ai ende mbante disa pika strategjike të cilat lakmoheshin nga osmanët, prandaj vazhduan luftimet, kryesisht në det.
Flota osmane korri një fitore historike në betejën e Leopantos në Korinth, kundër flotës së Venedikut me të cilin ishte bashkuar Hungaria, Franca dhe Spanja, të bekuara nga Papati.
Fitorja mbi Venedikun nuk solli ndonjë plaçkë lufte të madhe, por vetëm u futi frikën evropianëve që të mos merreshin me osmanët, dhe nga ana tjetër, nxori superioritetin e flotës osmane kundër flotës perëndimore. Në këtë kohë, e gjithë Azia e vogël u përfshi në shtetin osman.
Gjatë qeverisjes së tij filloi një luftë e gjatë me shahun e Iranit, sepse ai kishte pushtuar Irakun, Armeninë, Kurdistanin dhe kërkonte edhe Azinë e Vogël shtëpinë e osmanëve. Kjo luftë mori karakter fetar, sepse iranianët ishin shiit dhe turqit synit.
Përfundimisht, Irani u mund në vitin 1514 aq sa Osmanët hynë në territoret e vetë shtetit të Iranit dhe morën një pjesë të madhe të arkës së shtetit. Ai arriti që gjatë qeverisjes së tij të mundte Venedikun fuqinë mesjetare detare, dhe pas kësaj edhe vetë Iranin, i cili kishte më tepër zotërime se sa osmanët.
Përfundimisht, Azia e vogël, gjatë qeverisjes, së tij u bë e osmanëve, që do të ishte dhe qendra e kombit turk. Pra, shqiptarët pushtuan edhe territoret historike ku shtrihet sot kombi turk.
4 – Ahmet Pashë Dukagjini
Ka qenë kryeministër për një periudhë të shkurtër kohe nga vitet 1514, deri në vitin 1515 dhe rrjedh nga familja e madhe e Dukagjinëve. Gjatë qeverisjes së Sulltan Selimit, ai ka qenë ushtarak i lartë me titullin gjeneral, dhe më pas ka qenë bejlerbe i Rumelisë, pra, qeveritar i Ballkanit, dhe më vonë u bë kryeministër.
Dukagjini, gjatë kohës së qeverisjes së tij si qeveritar i Egjiptit, synoi pavarësinë e këtij vendi nga pushteti i Sulltanit. Ai u rebelua kundër sulltanit, por u mund nga forcat ushtarake, dhe koka e tij e prerë iu dërgua sulltanit në Stamboll.
5 – Ibrahim Pasha
Ishte me origjinë nga Butrinti, por ka studiues që thonë nga Parga e Çamërisë, gjithsesi, ishte shqiptar. Gjatë një ekspedite ushtarake në trojet shqiptare sulltani e mori, dhe e rriti në pallatin e tij së bashku me të birin, Sulejmanin, i cili në 1520, bëhet sulltan, dhe shokun e tij të fëmijërisë e bën kryeministër.
Pra, ai u rrit me sulltan Sulejmanin e ndritur që ishte një nga sulltanët më të mëdhenj të perandorisë, ndoshta më i madhi. Ai u edukua dhe mori arsimin e mjaftueshëm për të qenë një ushtarak dhe politikan i zoti.
Ka qenë kryeministër nga vitet 1523-1536. Ai u martua me motrën e sulltanit, i cili i bëri një dasëm madhështore. Si u bë kryeministër, drejtoi fushatat për pushtimin e Beogradit dhe Rodosit.
Kështu, në vitin 1526 ai u vu në krye të një ushtrie prej 100.000 vetash, dhe u nis kundër Hungarisë. Në gusht të po atij viti u zhvillua beteja e Mohaçit ku Hungarezët u mundën dhe, pas kësaj, ushtria osmane mori Budën kryeqytetin e vendit. Kjo betjë, në të cilën mori pjesë dhe sulltan Sulejmani, ishte një betejë historike, sepse osmanët pas kësaj erdhën në kufijtë e Evropës qendrore dhe e kërcënonin seriozisht atë.
Beteja e Mohaçit ishte një nga betejat më të mëdha që kanë zhvilluar osmanët, por me komandant shqiptar. Po të kihet parasysh që Hungaria bëri një luftë 100-vjeçare, që nga 1444 kur kërkoi ndihmën e Skënderbeut, rëndësia e kësaj fitoreje është historike.
Në vitin 1529 ushtria osmane prej 250.000 ushtarësh, të komanduar nga Ibrahimi, në të cilën merrte pjesë dhe vet sulltani, rrethoi Vjenën. Vjena u bombardua ashpër por nuk u dorëzua. Në dështimin e ushtrisë osmane, në marrjen e Vjenës, ndikoi negativisht i ftohti me të cilin nuk ishte mësuar ushtria osmane, pasi ajo vinte nga një zonë e ngrohtë.
Në vitin 1532 ishte kryekomandant i një lufte tjetër me Austrinë por më tepër për territoret hungareze. Në këtë luftë ai i shkaktoi disfatë Austrisë dhe arriti që përfundimisht të kthente Hungarinë në një provincë të perandorisë osmane.
Në vitin 1534 arriti të pushtonte Azerbajaxhanin dhe zgjeroi më tej territoret e shtetit osman në lindje. Ibrahimi ka nënshkruar dhe Kapitulacionet me Francën, që shumë studiues i quajnë në disfavor të Turqisë përsa i përket ekonomisë, sepse tregtarët francezë ishin të privilegjuar në perandori, por nga ana tjetër kapitulacionet ishin një marrëveshje me Francën kundër armikut të përbashkët, Austrisë, të cilën donin ta sulmonin njëkohësisht.
Kështu, e parë në kuadër të politikës së jashtme nuk ishte aspak një marrëveshje e keqe, sepse bënte aleate një shtet perëndimor. Ai arriti të shtypte me armë të gjitha kryengritjet brenda vendit.
Në vitin 1536 vritet në pallatin e Sulltanit aty ku u rrit, por nuk dihet se kush e vrau dhe për çfarë, megjithëse shumë historianë thonë se u vra për xhelozi, ngaqë kishte arritur të kishte sukses.
Nuk besoj të ketë pasur dorë sulltani në vrasjen e tij ashtu siç ndodhte rëndom tek osmanët, sepse ata ishin rritur bashkë që fëmijë, dhe një sulltan i madh si Sulejmani nuk mund të kishte shpirt kaq të vogël.
Në histori mbetet një nga vezirët më të mëdhenj të njërit prej sulltanëve më të mëdhenj të perandorisë osmane. Ai ka meritën se arriti të pushtojë Hungarinë, e cila kishte 100 vjet që sfidonte osmanët, sulmoi Austrinë edhe pse s’e pushtoi me atë veprim tmerroi Evropën, pushtoi Azerbajxhanin, nënshkroi marrëveshje aleance me Francën etj.
6 – Ajaz Mehmet Pasha
Qe kryeministër në vitet 1536-1539 pas vdekjes së Ibrahimit. Ishte nga Vlora dhe kishte lindur në Vuno. Hyri në pallatin e Sulltanit me sistemin e devishermesë, që ishte marrja e fëmijëve të krishterë në moshë të vogël, dhe edukimi për shërbimin në ushtri ku më të mirët mbaheshin për shërbimin në pallatin e sulltanit.
Në fillimet e karrierës së tij ka qenë bejlerbej, pra qeveritar i Anadollit dhe i Damaskut. Shtypi kryengritjen e shqiptarit Ahmet Pasha, një funksionar i lartë i shtetit i rebeluar ndaj qeverisë qendrore. Mori pjesë në betejën e Mohaçit dhe të Rodosit krahas shqiptarit tjetër që ishte në atë kohë kryeministër Ibrahm Pashës. Në vitin 1536 u bë kryeministër, detyrë që e mbajti derisa vdiq në 1539.
Gjatë qeverisjes së tij ai drejtoi fushatën ushtarake kundër Rumanisë dhe arriti të pushtojë Rumaninë e Mildavinë. Midis lumenjve Dniepër dhe Dniestër u krijua një sanxhak i ri me tokat e pushtuara.
Në vitin 1538 flota osmane mundi në Prevezë flotën e tre fuqive të perëndimit, atë të Karlit të V Habsburg, të Venedikut dhe Papatit. Pas kësaj humbjeje Venediku u detyrua të lëshonte disa qytete në Dalmaci dhe të paguante një tribut vjetor të rëndë në favor të osmanëve. Ai mori pjesë në shtypjen e kryengritjes në vendlindjen e tij, Himarë, pasi ishte kryeministër e ndoshta nuk mund të bënte dot ndryshe se i priste kokën sulltani.
Kryeministri Ajaz Ahmet Pasha ka meritën se pushtoi Rumaninë dhe Moldavinë si edhe mundi flotën detare evropiane.
7 – Lutfi Pasha
Qeverisi si kryeministër në vitet 1539-1541. Ishte me origjinë nga Vlora, nga ku osmanët e morën që të vogël. Ai u rrit në pallatin e sulltanit, ku mori të gjithë edukimin e nevojshëm politiko-ushtarak. Historianët e kohës kanë thënë se është “Shqiptar kokëfortë e inatçi, Ai mori pjesë në rrethimin e Vjenës në vitin 1529 së bashku me ushtarakë të lartë shqiptarë, dhe kryeministrin po shqiptar. Ka qenë bejlerbe i Rumelisë, pra i Ballkanit.
Ai ka marrë pjesë në betejën e Otrantos kundër italianëve, të cilët edhe u mundën. Pas vdekjes së kryeministrit, shqiptari Ajaz Mehmet Pasha, ai u bë kryeministër. Gjatë qeverisjes së tij, bëri paqe me Venedikun, që ishte tepër e favorshme për osmanët sepse ajo sillte territore, para dhe qetësi. Ai hyri në bisedime për paqe me Austrinë. Në luftë me arabët mori disa territore të Jemenit, dhe arriti të dalë në detin e Kuq.
Në vitin 1541 u tërhoq nga detyra me dëshirën e vet, por arsyet nuk dihen. Marrëdhëniet e tij me sulltanin qenë të mira, sepse ai ishte dhëndër te sulltani, pasi ishte martuar me motrën e tij.
8 – Rustem Pasha
Kryeministër i perandorisë me origjinë shqiptare, që qeverisi në vitet 1544-1552 dhe për herë të dytë, në vitet 1555-1560 pas vdekjes së Kara Ahmet Pashës, pra ai qeverisi perandorinë për 13 vjet. Ai arriti të fusë në perandori disa vise të Jemenit. Në qeverisjen e tij u pushtua Tripoli në Libi, pasi theu flotën spanjolle, që mbante një pjesë të madhe të Afrikës Veriore.
Ai organizoi e drejtoi një luftë të dytë kundër shahut të Iranit në vitin 1548 e cila do të përfundonte me disfatë për Iranin dhe marrëveshjen e paqes do e nënshkruante një shqiptar tjetër, Kara Ahmet Pasha.
9 – Kara Ahmet Pasha
Atë e morën të vogël nga trojet shqiptare dhe e rritën në pallatin e sulltanit, ku mori dhe edukimin e nevojshëm për të qenë një qeveritar dhe ushtarak i zoti. Sulltani i dha të motrën për grua, ashtu siç bënin shpesh sulltanët me figura të mëdha e të forta të shtetit. Gjatë karrierës së tij ka qenë bejlerbej i Rumelisë, me këtë emër quheshin zotrimet osmane në Ballkan.
Në 1526 mori pjesë në betejën e Mohaçit kundër Hungarisë. Gjatë kohës që ishte kryeministër, në vitet 1553-1555, u ngarkua të merrej vesh me shahun e Iranit dhe nënshkroi me të një marrëveshje paqeje, sipas së cilës Iraku mbeti nën sundimin osman, Gruzia dhe Armenia u ndanë më dysh, ndërsa Azerbajxhani kaloi nën sundimin e shahut të Iranit.
Marrëveshja e paqes ishte e favorshme se perandoria doli në gjirin Persik, pra ishte një tjetër shqiptar pas atij që e nxori perandorinë në detin e Kuq, që i dha gjirin Persik shtetit osman. Me flotën osmane u kryen edhe disa pushtime në Afrikën Veriore.
Në 1555 i prenë kokën, edhe pse qe dhëndërr i sulltanit, arsyet se përse nuk dihen.Megjithëse qeverisi për një kohë të shkurtër ai arriti që t’i japë perandorisë gjirin Persik dhe një pjesë të Afrikës Veriore.
10 – Semiz Ahmet Pasha
Ishte kryeministër me origjinë shqiptare gjatë viteve 1579-1580 pra, për një kohë të shkurtër, ku nuk janë shënuar shumë ngjarje të rëndësishme. Përpara se të bëhej kryeministër ishte bejlerbe i Rumelisë. Ai mori për grua të bijën e ish-kryeministrit Rustem Pasha.
11 – Koxha Sinan Pasha (1506-1596)
Ka qenë kryeministër i perandorisë 5 herë në vitet 1580-1582; 1584-1585; 1589-1591; në 1593; 1595-1596. Ka lindur në Topjanë të Lumës, pra ishte shqiptar dhe u rrit në pallatin e sulltanit.
Gjatë karierës së tij ka shërbyer si qeveritar në Tripoli të Libisë dhe në Damask të Sirisë. Ai ka meritën që nënshtroi përfundimisht Jemenin të cilin pjesërisht e kishin nënshkruar dy shqiptarë të tjerë. Me pushtimin e Jemenit perandoria doli në detin Arabik.
Në vitin 1580 drejto vetë fushatën ushtarake kundër Persisë dhe Hungarisë, edhe pse ishte në moshë të thyer. Ai mori pjesë edhe në një luftë tjetër kundër Austrisë, e cila përfundoi me marrëveshje paqeje, por pas vdekjes së tij. Vendlindjes së tij, Lumës, i lehtësoi taksat dhe detyrimet, gjithashtu ngriti në Kaçanik një kështjellë dhe një xhami.
12 – Ferad Pasha
Edhe ai si kryeministrat e tjerë shqiptarë u rrit në pallatin e sulltanit ku mori edukimin e nevojshëm. Gjatë karrierës së tij qeverisi Rumelinë, si bejlerbe. Qe kryeministër gjatë viteve 1591-1592 dhe në vitin 1595.
Ka marrë pjesë në luftë kundër Austrisë e cila në këtë kohë zgjati disa vjet. Ai drejtoi luftën kundër Vllahisë, pas së cilës u pushua nga puna dhe u vra nga rivalët e tij po shqiptarë.
13 – Merre Husein Pasha
Ishte me origjinë shqiptare. Ka nisur karrierën si kuzhinier, dhe më vonë shërbeu si vali në Misir. Shërbeu si kryeministër në vitet 1601-1602, pra për një kohë të shkurtër. Ai quhej Merre, sepse për kundërshtarët e tij përdorte fjalën shqip merre, zhduke, kështu që i mbeti ky emër.
14 – Jemishxhi Hasan Pasha
Sipas Sami Frashërit është me origjinë shqiptare. (Sami Frashëri… f.komp.45).Ka ngjitur shkallët e karrierës ushtarake dhe qeveritare në sajë të aftësive të tij. Në vitin 1602-1603, ishte kryeministër i perandorisë.
15 – Kujxhu Murat Pasha
Ka qenë me origjinë shqiptare. Ishte kryeministër gjatë viteve 1606-1611, pra për rreth 5 vjet. Gjatë qeverisjes së tij u nënshkrua amrrëveshja e paqes me Austrinë, me të cilën perandoria kishte disa vite që kishte rifilluar luftën.
Në 1606 me Austrinë u nënshkrua një traktat paqeje 10 vjeçare, sipas së cilës, të dyja palët nuk patën përfitime territoriale. Austria i dha perandorisë një tribut vjetor prej 200 000 dukatësh ari dhe nga ana tjetër, osmanët njohën sundimtarin e Vjenës si perandor.
Këto kushte nuk ishin të favorshme për osmanët, por shteti u detyrua, pasi në vend kishte plasur një kryengritje e madhe dhe nuk kishte se si të luftohej jashtë kur kishte probleme e anarki brenda vendit. Ai arriti që të shtypte kryengritjen e madhe brenda vendit, të quajtur si kryengritja Xhelaliane.
Kështu në një betejë në vitin 1608, kur kryeministri ishte 90 vjeç, arriti të shkatërrojë ushtrinë kryengritëse dhe të asgjësojë pjesën më të madhe të sajr.
16 – Nasuh Pasha
Ishte shqiptar dhe qeverisi si kryeministër në vitet 1611-1614 vite gjatë të cilave mbretëroi një gjendje paqeje pa luftra të mëdha. Para se të bëhej kryeministër ka punuar si qeveritar i Halepit dhe i Bagdadit.
17 – Ohril Hysein Pasha
Ai lindi në zonën e Pogradecit, dhe vdiq në vitin 1622. U rrit në pallatin e sulltanit dhe më pas u bë komandant i jeniçerëve, dhe qeveritar i Rumelisë. Mori gradën vezir dhe shërbeu si kryeministër gjatë vitit 1621.
18 – Hasan Pasha
Ai ishte me origjinë shqiptare. U mor i vogël dhe u edukua në oborrin e sulltanit. Në fillim ka qenë bejlerbej i Rumelisë, pastaj vezir i gradës së ulët deri sa u bë vezir i madh ose kryeministër në vitin 1624.
19 – Taban Mehmet Pasha
Ishte kryeministër me origjinë shqiptare i perandorisë në vitet 1631-1637, pra për 5 vjet. Vite që nuk patën ngjarje të mëdha. Pas detyrës u burgos dhe u ekzekutua, sepse kështu bënin shpesh sulltanët.
20 – Mustafa Pashë Kamekeshi
Lindi në Vlorë, dhe hyri në ushtrinë osmane me anë të sistemit të devishermes. Kushti i parë që të bëje karrierë në perandorinë osmane ishte që të bëheshe mysliman, kështu, duke qenë se shqiptarët nuk janë fanatikë fetarë, por përkundrazi, janë tepër tolerantë për fenë e tjetrit, nuk e patën problem të ndërrojnë fenë.
Në fillim hyri në radhët e ushtrisë së jeniçerëve, dhe arriti deri në postin e komandantit të flotës ushtarake osmane. U dallua si kryekomandant në rrethimin e Irakut ku merrte pjesë dhe vetë Sulltan Murati IV, për suksesin e së cilës mori dhe titullin vezir i madh që ishte titulli më i lartë në hierarkinë e qeverisjes, dhe qeverisi vendin në vitet 1637-1644.
Ai nuk ishte vetëm ushtarak i zoti, por edhe financier i zoti, sepse arriti të kryejë me sukses një reformë financiare me anë të së cilës nxori buxhetin e shtetit nga kriza. E vrau sulltani sepse ky donte të ndërmerrte një reformë administrative që nuk i pëlqeu, pasi binte ndesh me interesat e tij.
21 – Xhixhan Mehmet Pasha
Me origjinë shqiptare nga i ati, ndërsa nga e ëma nga familja e sulltanit. Ai u rrit dhe u edukua në oborrin e sulltanit, dhe qeverisi në vitet 1644-1645.
Karrierën e nisi si vali i Egjiptit, dhe më vonë i Damaskut. Gjatë kohës së qeverisjes së tij mori Kretën, të cilën e mbante ende Venediku. Marrja e Kretës ishte një fitore për perandorinë, sepse ajo kishte një pozitë gjeografike të mirë, dhe nga ana tjetër dëbohej përfundimisht Venediku nga Egjeu dhe Mesdheu lindor.
22 – Kara Mustafa Pasha
Me origjinë shqiptare, i lindur në Shqipëri. Ai shkoi në Stamboll si jeniçer dhe arriti të bëhej komandant i ushtrisë së jeniçerëve. Ka qenë dy herë kryeministër në vitet 1649-1650 dhe 1655. Gjatë detyrës si ministër i marinës, mundi flotën Venedikase.
23 – Tarhanxhu Mustafa Pasha
Ishte me origjinë nga Mati dhe qeverisi vendin në vitet 1652-1653. Karrierën e nisi si qeveritar i Egjiptit, dhe më vonë i Selanikut. Ishte kryeministër i parë që në kushtet e ndalimit të fushatave dhe plaçkitjeve arriti të bëjë buxhetin e shtetit për të menaxhuar më mirë të ardhurat dhe shpenzimet.
Ai ra viktimë e zgjuarsisë së vet, sepse askujt nuk i interesonte buxheti i shtetit, se të gjithë kërkonin të hanin sa të mundeshin, pra fenomeni i korrupsionit është aq i vjetër sa dhe profesioni më i vjetër në botë. Për të thuhej se ishte i pakorruptueshëm, dhe bënte detyrën si duhej, kështu që natyrisht s’do ta kishte të gjatë. Xhelozitë e kundërshtarëve bënë që ai të pushohej nga puna dhe të ekzekutohej.
24 – Qypyrli Mehmet Pasha
Ishte shqiptar nga Berati, lindur në një familje të varfër dhe kishte punuar si kuzhinier i sulltanit. Ai nuk kishte arsim, madje, ishte analfabet, nuk dinte të shkruante dhe të lexonte.
Por edhe pse i pashkolluar, kishte cilësi të tjera që e bënë kryeministër të perandorisë në vitin 1656-1661, në moshën 75-vjeçare. Para se të bëhej kryeministër, kishte punuar si qeveritar i Damaskut, Jerusalemit dhe Tripolit.
Ai e mori pushtetin duke i vendosur disa kushte sulltanit si; të zgjidhte vetë ndihmësit e bashkëpunëtorët e tij në qeverisje dhe të ishte i lirë në qeverisjen e vendit, gjë që s’e kishte bërë asnjë kryeministër deri në atë kohë.
Vendi ishte futur në krizë, dhe ai arriti të balancojë buxhetin e shtetit duke vënë dorë në arkën e vakëfeve dhe të sulltanit. Forcoi disiplinën në ushtri e cila kishte filluar të çartej dhe të humbiste betejat, rriti efikasitetin e flotës ushtarake.
Gjatë qeverisjes së tij mundi Venedikun, dhe drejtoi fushatën ushtarake në Poloni. Vendosi qetësinë në vend duke vrarë me mijëra vetë që nuk i bindeshin dhe midis tyre partirarkun ortodoks të Stambollit.
25 – Fazlli Ahmet Pasha Qypyrliu
Pas vdekjes së Mehmetit vendin e tij e zuri i biri Fazlliu, që qeverisi për një kohë prej 15 vjetësh nga 1661-1676. U edukua në Stamboll dhe ishte më pak i ashpër se sa i ati.
Karrierën e filloi si vali i Damaskut dhe pastaj si kryeministër në një moshë të re 26-vjeçare. Në politikën e jashtme u mor me Austrinë, të cilën gjeneralët shqiptarë nuk e kishin thyer dot. Ai pushtoi kështjellat rreth Vjenës, dhe po përgatitej të pushtonte dhe vetë kryeqytetin Austriak, gjë që tmerroi Evropën.
Me gjithë përpjekjet e mëdha nuk arriti të pushtojë Vjenën. Gjatë qeverisjes së tij pushtoi tërësisht Kretën, pasi shqiptari që e pushtoi për herë të parë kishte lënë disa kështjella pa pushtuar dhe në vitin 1666 ripushtoi Jemenin i cili ishte pushtuar më parë nga 2 kryeministra shqiptarë, por që nga 1635 ishte shkëputur nga perandoria.Vdiq në moshën 46-vjeçare, në vitin 1676 nga një sëmundje e pashërueshme.
26 – Fazlli Mustafa Pashë Qypyrliu
Ishte djalë i dytë i Mehmet Qypyrliut dhe ngjiti shkallët e karrierës shumë shpejt me ndihmën e të afërmve, por dhe me meritat e veta.
Në vitin 1690-1691 u emërua kryeministër në një kohë kur Austria, gjatë mungesës së shqiptarëve, në qeverisje, nga 1676 deri në 1690, pra për 14 vjet kishte mundur ushtrinë osmane në vitin 1683 dhe kishte marrë territore të mëdha në Ballkan.
Në krye të një ushtrie mundi austriakët dhe rimori territoret në Danub, Nishin dhe Beogradin. Ai trajtoi shumë mirë të krishterët dhe popullsinë jomyslimane të perandorisë, ashtu siç kanë bërë historikisht shqiptarët.r
27 – Ali Pashë Arabxhiu
Lindi në Ohër. Hyri në ushtri si jeniçer dhe përfundoi si komandant i jeniçerëve. Më vonë u bë komandant i rojeve në oborrin e sulltanit. Në vitin 1691 bëhet kryeministër deri në 1692. Sulltani nuk miratoi disa veprimtari politike të tij në drejtimin e shtetit, dhe për këtë arsye e ekzekutoi.
28 – Hysen Qypyrliu
Me origjinë nga familja e madhe e Qypyrlinjëve, kushëri i parë me bijtë e Mehmet Qypyrliut. Në fillim qe ministër i marinës, dhe pas mbrojtjes së Beogradit kundër austriakëve, u bë kryeministër në vitet 1697-1702.
29 – Dalltaban Mustafa Pasha
Ishte shqiptar i lindur në Manastir, i cili ngjiti shkallët e karrierës në sajë të aftësive të tij politiko-ushtarake. Nga jeniçer në komandant të jeniçerëve. Ai qeverisi në disa vilajete si në Bagdad, Bosnjë dhe Anadoll. Qeverisi vendin si kryeministër në vitet 1702-1703.
30 – Numan Pashë Qypyrliu
Me origjinë nga familja e qypyrlinjëve, ishte nipi i Mehmet Qypyrliut, dhe qeverisi shtetin në vitin 1710. Para se të bëhej kryeministër në vitin 1708 u martua me të bijën e sulltanit.
31 – Haxhi Halil Pashë Shqiptari
Ishte nga Elbasani. Ai ngjiti shkallët e karrierës me mundim dhe punën e vet, duke kryer disa detyra si komandant ushtarak e qeveritar, deri sa në vitin 1716 u bë kryeministër.
32 – Ivaz Zade Halil Pasha u bë kryeministër në vitin 1770.
33 – Almedar Bajraktar Mustafa Pasha
Ishte shqiptar dhe mori detyrën e kryeministrit pasi hipi në fron sulltan Mahmut Hani II. Ka qenë një ushtarak dhe tregtar i zoti. Ka marrë pjesë në ekspeditën ushtarake kundër Rusisë. Ai ndihmoi Selimin III që të reformonte ushtrinë e pabindur të jeniçerëve dhe u bë kryeministër nga sulltan Mahmuti II.
34 – Memish Pasha i zgjuar ishte kryeministër në vitet 1808-1809.
35 – Gjirtili Mustafa Nail Pasha
Ishte me origjinë nga Kosturi, që sot grekët e quajnë Kastoria, dhe u bë kryeministër 3 herë me ndërprerje në 1853, 1854, 1857. Përpara se të bëhëj kryeministër ai qeverisi Kretën për disa vjet duke vendosur paqen dhe qetësinë atje. Ai qe ministër disa herë, derisa u bë kryeministër i perandorisë.
36 – Mehmet Ferit Pashë Vlora
Ishte kryeministër në vitet 1902-1908 dhe ka lindur në Janinë, pasi la postin e kryeministrit u bë kryetar senati dhe ministër i brendshëm.
37 – Mirsili Said Halim Pasha
Ishte nipi i Mehmetit të Kavallës. Ai u bë senator dhe më pas kryetar i Senatit në 1912, ministër i brendshëm, dhe kryeministër në vitet 1913-1917.
38 – Ahmet Izet Pasha
Me origjinë nga Manastiri, qe kryeministër në vitin 1918.
39 – Demat Ferit Pasha
Ishte kryeministri i fundit i perandorisë osmane në 1919-1920PERANDORIA[1].jpg

Kategori
Uncategorized

Fatmir Xhafa nuk mund të fshihet

Fatmir Xhafa nuk mund të fshihet

Fatmir Xhafa nuk mund të fshihet

Nga Bledi Kasmi 22/04/2017

Kanë kaluar më shumë se 72 orë nga deklarata e bërë nga Kryeprokurori, Llalla, i cili ngriti dyshime për destinacionin e drogës së bllokuar nga policia në të gjitha operacionet e zhvilluara prej saj.

Ndonëse kjo ishte një deklaratë publike dhe që bëhej jo nga ndonjë zyrtar i nivelit të ulët, por nga kreu i Prokurorisë së Përgjithshme çuditërisht prej tre ditësh Ministria e Brendshme dhe Drejtoria e Policisë heshtin.

Gjatë ditëve të fundit janë organizuar disa operacione nga policia pas kërkesës së Prokurorisë ku janë sekuestruar tonelata droge, si dhe janë zbuluar laboratorë modern për përpunimin e kanabisit si në Përmet, Fier dhe Tiranë.

Droga ka qenë depozituar në magazina shtetërore dhe ruhej me forca të armatosura. Në të gjitha rastet zbulimi është bërë nga Prokuroria, ndërsa policia ka dekonspiruar operacionet duke bërë të mundur largimin e trafikantëve që kanë lidhje me zyrtarët e policisë.

Pyetjet që shtrohen janë se ku ka përfunduar kjo drogë e bllokuar nga Prokuroria?  Ligji e thotë qartë se ajo do të duhet që të asgjësohet në prani të prokurorit, gjë e cila nuk ka ndodhur. Përse policia e ka përjashtuar Prokurorin nga ky proces sikurse e kërkon ligji? Ku janë procesverbalet e zhdukjes së lëndës narkotike? Përse nuk bëhen publike nga Ministria në një kohë që ka një akuzë publike nga Prokuroria?

Është e qartë se përse Prokuroria është mënjanuar nga një proces mjaft i rëndësishëm. E para, sepse nuk ka patur asgjësim të kanabisit dhe e dyta për të mos pasur asnjë dëshmitar në këtë krim që e implikon akoma dhe më shumë policinë në trafikun e lëndëve narkotike.

Operacionet më të bujshme të bllokimit të drogës nuk janë ndërmarrë nga policia, por janë iniciuar nga Prokuroria e Përgjithshme dhe Shërbimi Informativ. Ajo çfarë është konstatuar nga këto operacione ka qenë se droga në magazinat e drogës ka qenë në pronësi të zyrtarëve të lartë të qeverisë dhe deputetëve të PS.

Ata jo vetëm që nuk janë penalizuar, por edhe droga e kapur me këto operacione të bujshme i është kthyer sërish atyre duke i bërë nul këto aksione të koordinuara nga Prokuroria dhe Shërbimi Informativ.

Fatmir Xhafa nuk mund të fshihet më. Ai duhet të sqarojë opinionin publik se çfarë ka ndodhur me drogën e bllokuar. Duhet të sqarojë se e kujt është përgjegjësia ? Opinioni duhet të dijë fundja nëse Xhafa ka frikë tani nga Tahiri apo vëllai i tij në këtë histori ku droga e bllokuar nga magazinat ngarkohet me skafet e narkopolicisë për t’u trafikuar drejt Italisë.

Nuk bëhen fjalë për disa kilogramë, por sipas shifrave të policisë bëhet fjalë për 10 mijë ton drogë dhe vlera e saj llogaritet në disa qindramiliona euro në tregun europian.

Kategori
Uncategorized

Dosje/ I madhi Mitrush Kuteli në hetuesi: Zbardhen deponimet e tij.

Kategori
Uncategorized

“Në djall zgjedhjet e koalicionet, po na vrasin me ushqimet dhe ilaçet”

SHPERTHEN MENTOR KIKIA / “Në djall zgjedhjet e koalicionet, po na vrasin me ushqimet dhe ilaçet që na japin”

Në një kohë që në vend po diskutohet gjatë për zgjedhjet, koalicionet, opozitën dhe maxhorancën, gazetari Mentor Kikia kërkon më shumë vëmendje në ushqimet që konsumojmë përditë si dhe ilaçet që na rekomandojnë mjekët.

Sipas tij, i konsultuar edhe me specialistë të fushave përkatëse, sëmundjet kancerogjene janë rritur për shkak të prodhimeve OMGJ që konsumojmë.
STATUSI
Në djall koalicioni e zgjedhjet, këta po na vrasin!
Bisedova me një mjek sot, i cili më tha se shkaku kryesor i rritjes së sëmundejeve kancerogjene janë ilaçet(përdorimi pa kriter që bëhet si nga vetë njerëzit ashtu dhe me rekomandim mjeku) dhe ushqimet.
Bisedova me një mik, pedagog i veterinarisë. Më renditi rreziqet që vijnë nga mishi i kafshëve që rriten me hormone. Më foli për produktet blegtorale që prodhohen nga qumështi pluhur. Më foli për kosin e “lopës” me qumësht pluhur. Më foli për djathin e “deles” e të “dhisë” që bëhen me qumësht pluhur dhe aromatizues artificialë. Më foli për rrezikun e sallameve që bëhen me 3-4 fishin e kimikateve për ti zgjatur jetën sallamit.
Bisedova me një tjetër njeri, ekspert i sigurisë ushqimore dhe më foli për miellin që përdoret për bukë, me nivel proteine shumë të ulët. Më foli për bukën e “zezë’ që nxihet vetëm nga solucione kimike dhe shitet si bio. Më foli edhe për verën, një shishe e të cilës kushton sa një kg rrush, që prodhohet me ujë, alkol dhe ngjyrues artificial.
Pastaj edhe domatet me hormone që piqen për 24 orë, kastraveci që rritet për 48 orë, shalqini që peshon 15 kg e qe mban aromë kungulli…
Lexova edhe fjalimin e djeshem te Albin Kurtit në parlamentin e Kosovës, që fliste fiks për të njëjtat gjëra. Që akuzonte një grup tregtarësh vrasës që importonin krundet e Serbisë e i shesin për miell buke në tregun e Kosovës dhe Shqipërisë. Që fliste për prodhuesit e bulmetit që nuk ua blejnë qumështin fermerëve, por produktet i bëjnë me qumësht pluhur…
Mjeku që takova këtë mëngjes më tha se këta jo po e vrasin popullin, por po i ndryshojnë edhe genin me këto që po i fusin në trup.
Por ku flitet për këto probleme? Kush ngre zërin? Askush. Të gjithë flasin për politikë. Të gjithë e kanë mendjen tek koalicioni. Po na vrasin o njerëz, po na shkatërrojnë organizimin, po na deformojnë fëmijët fizikisht dhe mendërisht.
Në djall vaftë koalicioni dhe zgjedhjet, këta po na vrasin. Ndërsa ata që i prodhojnë dhe na i shesin këto produkte, sëbashku me ata që duhet ti kontrollojnë, fëmijët e tyre i kanë në Vjenë, në lagjen e oligarkisë shqiptare.

<img src="https://urimgjata.files.wordpress.com/2017/04/mentor-kikia1.jpg&quot; alt="mentor-kikia[1].jpg" width="600" height="430" class="alignnone size-full wp-image-11728"

Kategori
Uncategorized

“Në djall koalicioni e zgjedhjet, këta po na vrasin!”.

Kategori
Uncategorized

Vendi në duart e krimit. Ja statistikat rekord të vrasjeve, atentateve dhe tonelatave drogë në vetëm 12 ditë.

Vendi në duart e krimit. Ja statistikat rekord të vrasjeve, atentateve dhe tonelatave drogë në vetëm 12 ditë

Vendi në duart e krimit. Ja statistikat rekord të vrasjeve, atentateve dhe tonelatave drogë në vetëm 12 ditë

11:25Paralelisht me rëndimin e situatës politike dhe këmbënguljen e kryeministrit Rama se qeveria e tij është në detyrë dhe “kushtetuese”, vendi ka rënë në rënie të lirë në duart e krimit të organizuar dhe atij ordiner. Vetëm gjatë 12 ditëve të para të muajit Prill çdo ditë janë kapur rreth 1.5 tonë drogë, pa llogaritur sasitë përtej kufirit, shkruan SYRI.net.

Dhe të mendosh që sipas statistikave që vijnë nga organet e specializuar të huaja për krimin dhe trafiqet, sasia e kapur zakonisht përbën vetëm 1/10 e asaj që trafikohet realisht. Vetëm sipas të dhënave zyrtare të vetë policisë shqiptare gjatë këtyre ditëve të para të këtij muaji janë sekuestruar plot 17 tonë e 690 kilogramë kanabis.

Por situate e rënduar kriminale mund të quhet e dalë jashtë kontrollit edhe përsa i përket krimit të vrasjeve. Janë rikthyer frikshëm gjatë këtij muaji atentatet dhe vrasje mafioze, duke arritur kulmin me ekzekutimin e komisar Artan Cukut. Janë pesë vrasje e shumë atentate që kanë ndodhur vetëm në 12 ditët e para të muajit Prill, shkruan SYRI.net.

Ja statistikat e frikshme që ka mbjell krimi në më pak se dy javë gjatë këtij muaji;

1 Prill: 50 kilogramë kanabis u gjetën në Lezhë. Po këtë ditë një makinë në Pogradec shpërtheu nga një sasi eksplozivi.

2 Prill: 2 ton e 55 kilogramë kanabis u kapën në Mat dhe 200 kilogramë të tjerë gati për shitje u gjetën në një tunel, në njësinë Administrative Baz.

4 Prill: Në Durrës nipi vret gjyshen e më pas veten. Në të njëjtën ditë kapen 1,7 ton kanabis nga Guarda di Finanza në Karaburun të Vlorës.

5 Prill: 52 kilogramë kanabis u kapën nga policia kufitare e Sarandës dhe 9 kilogramë të tjerë në Qukës.

7 Prill: Policia greke kap 1,5 tonë kanabis në një gomone me tre skafistë shqiptarë në kufirin tonë, nisur nga Shqipëria.

8 Prill: U ekzekutua në Tiranë komisari Artan Cuku në sheshpushimin e pallatit ku banonte. Në të njëjtën ditë rreth 12 tonë drogë u sekuestruan  në një prej ish-magazinave të rezervave të shtetit në fshatin Pagri të Përmetit dhe 45 kilogramë kanabis të tjera u kapën  në Tiranë.

10 Prill: U vra në Vlorë me 15 plumba Elidon Mehmeti, teksa po udhëtonte me makinë. Po në Vlorë, Bashkim Brahajt ju vendos eksploziv poshtë makinës, ndërsa në Tiranë e Fushë-Krujë ndodhën dy grabitje të armatosura.

Më 11 Prill: Vritet me thikë në Durrës një 58 vjeçar biznesmen. Rreth 27 kilogramë kanabis u sekuestruan nga policia e Shkodrës.

Më 12 Prill: 17 kilogramë kanabis u kapën në Sarandë.

Kategori
Uncategorized

“Në djall koalicioni e zgjedhjet, këta po na vrasin!”.

Kategori
Uncategorized

‘U përdora nga Vlahutin’/ Ish shefi i EURALIUS në Tiranë për vizitë private.

‘U përdora nga Vlahutin’/ Ish shefi i EURALIUS në Tiranë për vizitë private
‘U përdora nga Vlahutin’/ Ish shefi i EURALIUS në Tiranë për vizitë private

Ish shefi i “EURALIUS” është kthyer për një vizitë private në Tiranë, më së shumti për t’u “pastruar” pas shkarkimit të tij, shkarkim që erdhi si pasoje e manipulimit të tekstit të reformës në drejtësi që ju dërgua Venecias.

Burime për Syri.net bëjnë me dije se Devile është takuar privatisht me politikanë ku ju ka sqaruar se Vlahutin dhe jo ai ishte autori i tekstit abuziv që ju dergua Venecias. Sipas tij, Vlahutin është nën ndikimin dhe shërbimin e Edi Rames.

Ambasadorja pasi ka detyruar dhe përdor për interesa personale drejtuesit e EURALIUS, i ka hedhur në rruge ata, siç është dhe rasti i ish shefit të këtij institucioni. Devil ka bërë me dije se është i gatshëm të takojë edhe ministrin e Jashtëm gjerman për të treguar se si është përdorur Vlahutin në Tiranë.

Kategori
Uncategorized

Shënimet e Williams, historia e tmerrshme e Turqisë në Shqipëri.

Kur kam folur për robërinë e Shqiptarëve nën Turqi, nuk kam patur në mendje mizori, tortura, vrasje dhe therje. Këto veprime bien mbi persona të veçuar të cilët vuajnë, vdesin dhe harrohen. Shkenca e torturës, thelbi i tiranisë dhe djallëzia e vrasjes janë në kulmin e tyre kur i drejtohen një grupi dhe shpirtit e jetës së një shteti. Duket si e pamundur që një qeveri të tregojë haptazi vendimin e vet për të shkatërruar lumtërinë e për të mohuar shpresat dhe dëshirat e një populli nën sundim. Por kjo është historia e tmerrshme e Turqisë në Shqipëri. Malësorët trima nuk u shtruan kurrë dhe shumica e tyre kundërshtuan edhe pagesen e taksave. Ata vdisnin në grupe pse rrinin së bashku për t’u mbrojtur nga mësymjet e herë pas herëshme të ushtrive turke, të cilave kurrë s’ia lëshuan shtëpitë e tyre. Por ata nuk mund të rnbronin edhe fushat ku ishte mundësia më e madhe e përparimit dhe qytetërimit. Për Turqinë, fushat kishin dy vlera: e para si burim të ardhurash dhe e dyta për të mbledhur ushtarë. Popullit i vinin taksa të mëdha që i mblidhnin pa mëshirë. Taksat dërgoheshin në Turqi dhe shumë pak shpenzoheshin në vend. Në këtë mënyrë e ropi Turqia pasurinë e vendit. San Xhuliano, tani vonë ministër i jashtëm i Italisë, thotë se qyteti i Vlorës paguante 1’000’000 franga në vit dhe vetëm 20’000 shpenzoheshin aty. Gjithashtu edhe në Vilajetin e Janinës mblidheshin 9’000’000 franga, prej tq cilave vetqm 2’000’000 shpenzoheshin për atë vilajet.

Mbledhja e ushtarëve
Por e ardhura tjetër ishte edhe më e vlefshme. Shqipëria nxirrte pothuaj ushtarët më trima në Europë. Malësorët Shqiptarë të lartë, të fortë e të pafrikshëm, përbënin gardën e Sulltanit. Mirditasit dhe malësorët përgjithsisht viheshin në pjesët më me rëndesi të ushtrive turke. Shumë  prej tyre morën lavdërime dhe pozita të larta si në ushtri ashtu edhe në administratë. Edhe në ditët e Romës pat qenë ideja për ta bërë Shqipërinë një fole për rritje dhe nxjerrje luftëtarësh, por Turqit e përmbushën këtë ide. Duhet shënuar se po të ishte Shqipëria e përparuar, e edukuar dhe e lumtur, nuk do t’i jepte ushtarë Turqisë. Për këtë arsye padituria, veçimi i saj nga bota e përparuar dhe varfëria u zgjodhën prej turqëve si vegla për të mbajtur nën thembër këtë popull trim.

Coptimi i vendit
Siç duket, ishte vendosur në çdo fuqi mendore zhvleftësimi moral, intelektual, shpirtëror, ekonomik dhe politik i këtij populli. Zyrtarët që të gjithë ishin të pasjellshëm; të ashtëqujturat salla të drejtësisë, gjyqet, nuk mbronin as persona as pasuri. Njerëzit viheshin në burg me dëshmira të fshehta. Gjithë lëvizjet për bashkim prisheshin nga nëpunësit e pashpirt dhe gjithë masat për punë e industri pengoheshin nga tagrambledhësit. Mund të thuhet se këto janë kondita edhe në vende të tjera të nënurdhëruara, por jo kaq sistematikisht. Miniera ari patën qenë punuar prej Romakëve e argjendi prej venedikasve. Këto patën qenë mbyllur shumë kohë përpara me urdhër qeveritar dhe tani as vendi nuk u dihet. Pyje të mëdha shkonin më kot dhe kalbeshin për arsyera ligjore dhe transportimi. Ndërsa në shtetet e tjera të Europës ka një endje të madhe hekurudhash, ky vend nuk ka asnjë rrugë hekuri prej Veriu në Jug. Fuqira të mëdha ujrash nuk përdoren; porte shumë të mirë janë pa mbrojtje dhe pa ndërtesa doganore. Lumenj, nëër të cilët duhej të lundronin avullore me transportuar lëndët e pyjeve në tregjet botëore, janë të vdekur e të padobishëm. Përveç ç’ka lanë Romakët, rrugë të tjera nuk ka; një njeri për të shëtitur prej bregut në brendinë e vendit ose prej një qyteti në tjetrin, duhet të shkojë mbas gjurmave ose nëpër ndonjë rrugë qorre. Portet e sigurtë dhe hekurudhat do të ishin mjete për të bashkuar Shqipërinë me botën e jashtme dhe rrugët e gjëra do ta bënin të lehtë kalimin prej një qyteti në tjetrin. Por ndërlidhje të tilla do t’i kujtonin popullit dobinë e qytetërimit dhe do të bëheshin shkak kundërshtimesh dhe kryengritjesh. Parimi i mallkuar për të mbajtur këtë vend të veçuar, si brenda me njëri-tjetrin ashtu dhe me botën e jashtme, ishte shkak që e la këtë vend të verbët e të errët, ndërsa nëpunësit e Turqisë mbushën botën e jashtme me propaganda mbi egërsinë e këtij populli dhe rreziqet e udhëtimit në këtë vend. Por historitë dhe shënimet nuk tregojnë për ndonjë të huaj që u gjend ndonjë herë në rrezik në tokën Shqiptare; doemos ata që nuk prunë me vehte ndonjë komplot ose tjetër qëllim të keq për popullin. Përgjithësisht çmohet mikpritja e Shqiptarëve prej atyre të huajve sa më tepër që ata e vizituan këtë vend me qëllim miqsor. Në këtë tokë me fjalën qytet quajmë një vend që nuk ka më shumë se 40’000 banorë.

Një tokë e begatë
Në Shqipëri ka fusha të mëdha dhe pjellore të cilat mund të ushqenin miliona, por tani ato vetëm gërricen me një parmendë druri e nuk punohen. Shumica e tyre janë të mbuluara me barishte të padobishme ku kullos bagëtia e dobët e vendit. Minierat janë të pagërmuara e të paditura. Ata më me dituri në mineralogji thonë se toka Shqiptare ka qymyr guri, vajguri, hekur, asfalt e bakër, por zbulimi dhe shfrytëzimi i tyre nuk është lejuar kurrë. Prodhimi i të lashtave, misrit, ullijve, pemëve e vreshtave, po të përpunoheshin do të ishte shumë i madh, ndërsa peshku nuk ka të sosur. I shkreti bujk, me që të shumtën e veglave si dhe kaun me nga tokën shpesh herë i merrte me qera nga se do të paguante medoemos e me çdo sakrificë taksat e rënda, edhe pse vetvetiu i varfër  nga rrjedhat e kohëve, ndalëngadalë la punimin e tokës që nën një punim të mirë mund të nxirrte miliona e u vu të ruajë ato pak bagëti që pati dhe toka pjellore u la pothuaj krejtësisht si vend kullotë. Por edhe bagëtia e tij është në një gjendje shumë të keqe; leshi nga ashpërsia e tij ka një vlerë shumë të pakët dhe raca e bagëtisë se tij nuk është përtërirë kurrë. Sasia e madhe e lëkurëve shkon më kot për pamundësinë e transportit dhe për padijen e përgatitjes së tyre. Pa shikoni! Sa keq! Në mes të Europës një tokë e pasur, një tokë pjellore të ndodhet në këtë gjendjë si me qenë në mes të një shkretëtire!

Parimi i zhvleftësimit
Shqipëria ka plot gojëdhana të së kaluarës por turqit nuk lejonin gërmime, gjë që mund t’i sillte ndërmend këtij populli lulëzimin e parë. Mësimi i gjuhës Shqipe ishte krejt i ndaluar në çfardo shkolle. Sot nuk ka ndonje alfabet të caktuar, s’ka shtypshkronja që të shtypin gazeta dhe libra për këtë popull. Rregullat turke arrestonin dhe internonin ata të cilëve u gjenin qoftë edhe në postë libra të çdo lloji në gjuhën Shqipe. Gjuha e Shqiptarve duhej të heshte për hir të sunduesit. Që mos me u dhënë raste për bashkim për të kërkuar lirinë dhe të drejtat e tyre, turqit ndiznin dhe shtonin çdo ditë e më tepër armiqësinë në mes familjeve, lagjeve, katundeve dhe besimeve të ndryshme. Fanatizma dhe shpërblimet që merrnin kryetarët e vendit kanë qenë helmi më i fortë për të mëkëmbë çdo të keqe dhe kanë rënduar zgjedhën e kanë penguar përparimin. Djali katundar i lindur në Shqipëri u rrit krejt i paditur për arsye se Turqia lejoi të hapen shumë pak shkolla në gjuhën e saj, përveç atyre të huaja; kështu që mos të zgjohej mendja, shpresa dhe ambicja e të riut Shqiptar. Babai i shkretë, i mbytur në varfërinë e tij, mund t’i jepte djalit të vet vetëm një rrugë jashtë shtetit duke e dërguar në Stamboll ku medoemos do t’i përshtatej jetës ushtarake, do të gufosesh nën një uniformë me xhufka dhe do të ushqehesh nga kazani i mbretit. Megjithatë kurrë nuk e pa të arsyeshme sundimtari turk zgjimin e djalit Shqiptar.

Europa përkrah sundimin turk
Diplomacia e Europës e ka njohur gjithmonë karakterin e keq të sundimit turk. Për turp të kësaj diplomacie i është thënë kjo e vërtetë në shesh, por gjithë këtyre protestave fuqitë e mëdha i janë përgjegjur: “Shqiptarët janë një racë e egër”. Asnjë njeri në Europë nuk e njohu më mirë popullin dhe tokën Shqiptare sesa italiani i famshëm, Markezi San Xhuliano. Me një penë të fortë ky zotni e ka hartuar kulmin e mizorisë me të cilën sundimi turk poshtëroi dhe shkretoi një popull, për trimërinë dhe kapacitetin e të cilit ky shkrimtar ka një respekt. Por, sikurse e thotë edhe vete, nga pozita diplomatike që kish iu desh me i mohuar të drejtat e Shqiptarëve me këto fjalë: “Prandaj Italia interesohet me e lënë të paprekur nderin e Sulltanit në Shqipëri nga çdo pikpamje; përkundrazi, me sa të jetë e mundur do ta mëkëmbë edhe më dhe do të ndalojë çdo gjë që mund të shkaktojë zhdukjen e sundimit të tij ose që mund të shkaktojë kondita të cilat, herët a vonë, mund të bëhen shkak për ndërhyrje të huaj ose për shqetësim të përgjithshëm”. Me këtë shpirt i dënoi Europa shqiptarët me robërinë e ndyrë dhe veçimin e tyre nga bota e jashtme, me shtypjen e pasurisë dhe të industrisë së tyre, me paditurinë që e mëkëmbi çdo ditë, me fanatizmin që futi në mes tyre, me varfërinë dhe me shtypjen e ndjenjave të tyre.280797_m[1].jpg

Kategori
Uncategorized

Anekdotat kundër regjimit: Hodha grepin në Lanë dhe zura 10 labë.

Ish-drejtori i arkivave në Ministrinë e Brendshme, Kastriot Dervishi ka publikuar në faqen e tij në “Facebook” dokumente të sigurimit që tregojnë zbërthimin e disa anekdotave në kohën e regjimit komunist.
 
Disa nga anekdotat
“Hodha grepin në Bunë dhe zura një krap, e hodha në Lanë dhe zura 10 labë”.
“Dakort jemi me alfabetin, tha një lab në Kongresin e drejtshkrimit, por veç gërma “l” të dalë e para që të lexohet “l,a,b”
 
Gjatë diktaturës komuniste shqiptarët mundoheshin që stresin që u jepte ai regjim ta hiqnin nëpërmjet anekdotave.
 
Në jo pak raste, regjimi këto i trajtonte si agjitacion e propagandë. Anekdotat ishin një mjet i fshehtë agjitativ me të cilat viheshin në lojë dukuri të regjimit komunist. Sjell sot për shembull (bashkëlidhur, pjesë të përzgjedhura) një raport të një organi vendor. Komiteti i Partisë së Punës së Rrethit Dibër, me një shkresë të datës 6.4.1973 drejtuar Komitetit Qendror të Partisë së Punës, njoftonte opinionet që qarkullonin në popull.
 
Komiteti ishte i shqetësuar sepse këto anekdota në pamjen e parë dukeshin si humor për të kritikuar të metat, por në të vërtetë “dëmtonin formimin e opinionit të shëndoshë revolucionar”. Informacionet e këtij lloji, si praktikë silleshin nga Sigurimi i Shtetit për komitetet e partisë.
 
Ato bënin pjesë në informimin e rregullt njëmujor që vinte te komitetet në fjalë në lidhje me ato që mendonte populli, në të vërtetë jo aq i lumtur sa ç’dilte në fjalimet programatike e propagandistike të kongreseve e plenumeve entuziaste komuniste”, shkruan në Facebook, Kastriot Dervishi.

281691[1].jpg

Kategori
Uncategorized

Anekdotat kundër regjimit: Hodha grepin në Lanë dhe zura 10 labë

Ish-drejtori i arkivave në Ministrinë e Brendshme, Kastriot Dervishi ka publikuar në faqen e tij në “Facebook” dokumente të sigurimit që tregojnë zbërthimin e disa anekdotave në kohën e regjimit komunist.
 
Disa nga anekdotat
“Hodha grepin në Bunë dhe zura një krap, e hodha në Lanë dhe zura 10 labë”.
“Dakort jemi me alfabetin, tha një lab në Kongresin e drejtshkrimit, por veç gërma “l” të dalë e para që të lexohet “l,a,b”
 
Gjatë diktaturës komuniste shqiptarët mundoheshin që stresin që u jepte ai regjim ta hiqnin nëpërmjet anekdotave.
 
Në jo pak raste, regjimi këto i trajtonte si agjitacion e propagandë. Anekdotat ishin një mjet i fshehtë agjitativ me të cilat viheshin në lojë dukuri të regjimit komunist. Sjell sot për shembull (bashkëlidhur, pjesë të përzgjedhura) një raport të një organi vendor. Komiteti i Partisë së Punës së Rrethit Dibër, me një shkresë të datës 6.4.1973 drejtuar Komitetit Qendror të Partisë së Punës, njoftonte opinionet që qarkullonin në popull.
 
Komiteti ishte i shqetësuar sepse këto anekdota në pamjen e parë dukeshin si humor për të kritikuar të metat, por në të vërtetë “dëmtonin formimin e opinionit të shëndoshë revolucionar”. Informacionet e këtij lloji, si praktikë silleshin nga Sigurimi i Shtetit për komitetet e partisë.
 
Ato bënin pjesë në informimin e rregullt njëmujor që vinte te komitetet në fjalë në lidhje me ato që mendonte populli, në të vërtetë jo aq i lumtur sa ç’dilte në fjalimet programatike e propagandistike të kongreseve e plenumeve entuziaste komuniste”, shkruan në Facebook, Kastriot Dervishi.

281691[1].jpg

Kategori
Uncategorized

Zonja Vdekjeprurëse që vrau 309 nazistë.

Zonja Vdekjeprurëse që vrau 309 nazistë

Lyudmila Pavlichenko konsiderohet si femra më e suksesshme si snajperiste në histori.

Ajo është gruaja më vdekjeprurëse gjatë Luftës së Dytë Botërore, gjatë së cilës ajo vrau 309 ushtarë e oficerë të lartë nazistë.

E cilësuar si Zonja Vdekjeprurëse, fotot e saj historike bardhezi dhe të shoqeve të saj së fundmi janë shndërruar me ngjyra nga rusja Olga Shirnina.

 

http://www.smithsonianmag.com/history/eleanor-roosevelt-and-the-soviet-sniper-23585278/

Kategori
Uncategorized

Ti vetë, di gjë se ku e ke llafin?

E mbani mend Ilir Metën pas zgjedhjeve të vitit 2015 kur deklaroi se “kur unë them po është po”? Ishte një mesazh për Sali Berishën që donte të thoshte se unë e mbaj fjalën, pra bashkë mund të bashkëpunojmë. Këtë shprehje vetë – lavdërimi të burrërisë së imagjinuar, kreu i LSI-së e përforcoi kur në një emission televiziv deklaroi se “Lulzim Basha të gënjen edhe për orën”.

Të dyja “incidentet me inat” të Metës janë në themel përpjekje për të ngjizur fabulën se dy burra ka politika: Ilir Meta dhe Sali Berisha.

Mit i tranzicionit, i gënjeshtërt sa më nuk ka, dhe i përgënjshtruar së fundmi nga vetë Meta dhe Berisha bashkë. Në katër vite të qeverisjes allasoj të aleancës aktuale, Meta sipas Berishës ka qenë një pagues për vrasje, i inkriminuar, hajdut I CEZ-it, e pastaj një njeri i përgjegjshëm, e shumta mbi të mund të heshtet, ndërkohë që Berisha ka shkelur syrin edhe me çështjen e sistemit zgjedhor.

Meta nga ana e tij nuk e ka zakon etiketimin e tjetrit. Plus që në këtë 4 vjeçar ai ka preferuar të flasë përmes vartësve. Të cilët që nga 21 korriku 2016, thonë paradite atë që përgënjeshtron Meta në mbrëmje.

Duhet qeveri besimi, nuk thashë që Edi Rama të japë dorëheqjen”. “Hiqni dorë nga arroganca, Aleanca jonë vazhdon”. “Ka probleme me kanabisin, policia ka bërë punë jo të keqe“.

Këto binome të kundërtash gatuhen përditë nga kuzhina tradicionale e LSI-së e cila do të duhet të ngjiste vetëm në gazetën “Integrimi”. Por çuditërisht ajo po ngjit edhe në Çadrën e PD-së. Sot deputeti Çelaj i LSI-së ka deklaruar se “ne nuk hyjmë në zgjedhje pa opozitën”. Mirëpo LSI-ja është regjistruar për zgjedhje, ajo ka një anëtar në KQZ, ka hapur procedurat për presidentin dhe ka dëgjuar çfarë tha ministri I Jashtëm gjerman. Mund të merret me mend se këtë këngë e vazhdon sot një çikë më tutje Petrit Vasili, për të ardhur darka kur Meta të shfaqet me ato fjalitë e veta të thjeshta si prej detyre shtëpie të klasës së parë për të çliruar socialistët se “jemi bashkë”.

Mirëpo kjo lojë nga lojë nervash që ka njëfaarë kuptimi ka kalur në karagjozllëk politik që nuk gjen precedent. Forcat politike marrin disa vendime të cilat edhe në metrin e LSI-së nuk mund të jenë post –tender, apo pre –tender. Sepse një forcë politike merr përgjegjësi përmes akteve, jo vetëm deklaratave. Përndryshe Meta duket se po i pëlqen kjo lloj politike prej gazetari që ulet bën një shkrim, nesër bën një të dytë, pasnesër porosit një opinion, një ditë tjetër i thotë një gazete tjetër shkruaj pak këtë, në fundjavë kërkon ndonjë “letër nga populli” që të shprehë pakënaqësi, si e si të shtyjë javën deri sa të lexojë se çfarë ka në mendje Edi Rama. E çuditshmja këtu është se PD-ja është blerësja më e rregullt e këtij tirazhi budallallëqesh që duhet të përfundojë me një akt të LSI-së dhe Metës që duhet të sqarojnë: janë apo jo në qeveri

Kategori
Uncategorized

Receta italiane anti-terror: Përgjigje e ashpër, më shumë armë e më pak dialog.

italia

Në mënyrë paradoksale bota ende nuk ka një strategji të unifikuar e të mirëfilltë për të luftuar terrorizmin.

Sipas profesorit të Universitetit të Bolonjës, Ranieri Razzante, i cili është njëkohësisht avokat dhe Drejtor i Observatorit për Pastrim Parash dhe atij për Financimin e Terrorizmit në Universitetin e Romës, ndaj terrorizmit duhet një luftë me armë dhe aspak dialog.

Razzante, i cili është edhe këshilltar i Komisionit Anti-Mafia të parlamentit italian në një intervistë për ‘Sputnik’ ka thënë:

‘Përgjigja ime nuk dëgjohet shpesh pasi shumë liderë druhen të shprehen kështu apo të veprojnë në këtë mënyrë, por kundër terrorizimit na duhen armë dhe luftë e vërtetë. Lufta që na kanë shpallur kërkon armë dhe jo dialog. Asnjë dialog me terroristët pavarësisht asaj që përfaqësojnë, vetëm luftë e armatosur dhe shpartrallim’.

Më tej ai këshillon që vendeve që financojnë grupet terroriste si ISIS apo edhe të tjera t’u vihen sanksione nga SHBA-të, BE-ja dhe vendet e tjera.

Në fund të intervistës Razzante thotë se vendet që bëjnë tregti dhe financojnë terroristët dhe për të cilët ka prova, ndaj këtyre vendeve duhet vendosur embargo deri sa të ndërpresin ndihmën për ta.

‘Nuk mund të lejojmë që vendet në kontinente të ndryshme që financojnë terrorizmin të vijojnë të qeta tregtinë dhe mbështjen për ta. Ndaj tyre duhet embargo e fortë nga të gjitha institucionet ndërkombëtare derisa të heqin dorë’.

Përshtati në shqip Hashtag.al

Kategori
Uncategorized

kontributet e George Soros, për një vatër Kanabisi.

George Soros’s Contributions to a Cannabis Hotbed

Kategori
Uncategorized

Leon Trocki: Unë dëshmitari i masakrave serbe ndaj shqiptarëve në Shkup (1912).

Leon Trocki:

Unë, dëshmitari i masakrave serbe ndaj shqiptarëve në Shkup

I njohur edhe si bashkëpunëtor në disa gazeta të rëndësishme të kësaj kohe, dhjetori i vitit 1912 e gjen atë si i dërguar special të gazetës ruse “Kievskaja Misl” në Shkup dhe rrethinat e tij për të bërë një reportazh lufte. Por, i gjendur në mes të një masakre të organizuar të serbëve ndaj popullsisë shqiptare, ai nuk ngurron te shkruajë me tone akuzuese për atë që pa me sytë e tij. Gazeta “Kievskaja Misl”, që botohej në Kiev në gjuhën ruse, në atë kohë ishte më e madhja dhe më e rëndësishmja që botohej jashtë kryeqytetit, Moskës. Për të, shkruanin pothuaj të gjitha penat më të mira të kohës, nisur nga publicisti Llunaçarski, duke vazhduar me shkrimtarët Korolenko, Paustovski e Gorki e për të përfunduar me politikanët si Leon Trocki e të tjerë. Dihet se Leon Trocki, me origjinë hebreje, ishte një nga dy pretendentët për të marrë postin e Leninit pas vdekjes. Por ai humbi përballë Stalinit dhe më pas u detyrua të largohej nga Bashkimi Sovjetik për të gjetur vdekjen në Meksikën e largët, pas një atentati të organizuar nga kundërshtarët politikë. Koha që Trocki sjell në reportazhin e tij ka qenë nga më të vështirat për shqiptarët dhe mbijetesën e tyre. Me fillimin e Luftës Ballkanike, Shqipëria ishte gjysmë e shkretuar dhe trupat serbe, në emër të luftës kundër Perandorisë Osmane, ndërmorën një sërë pushtimesh, të cilat u shoqëruan me masakra masive kundër popullsisë krejtësisht të paarmatosur. Sipas shtypit të kohës, gjatë kësaj ofensive humbën jetën rreth 250 mijë shqiptarë. Gazetari austriak Leo Frojdlih, edhe ky me origjinë hebreje, autor i librit “Golgotha Shqiptare”, i përshkruante masakrat e serbëve në vjeshtën e vitit 1912, deri në pranverën e 1913­s, në trojet shqiptare, Kosovë, Maqedoni me këtë gjuhë: “Me qindra e mijra kufoma të masakruara notonin në rrjedhat e lumenjve. Ata që mundin t’u shpëtonin sëmundjeve, urisë, plumbave të pushkëve të këmbësorisë dhe gjyleve të artilerisë serbe, grumbulloheshin në vende të caktuara dhe u jepej nga një plumb kokës. Më keq e pësonin ata që fshiheshin në shtëpitë e tyre. Pas kontrolleve të imta që bëheshin për plaçkitje dhe florinj, të fshehurit gjendeshin lehtë dhe thereshin si berrat. Torturat më të mëdha i pësonin gratë shqiptare, të cilët përdhunoheshin, lidheshin, dhe pasi bëheshin kapicë, mbuloheshin me kashtë dhe digjeshin të gjalla. Në rast se ato ishin shtatzëna, u çahej barku me bajonetë dhe pasi u nxirrej fëmija, vendosej në majë të bajonetës apo të hunjve. Pas masakrimit serbët pinin verë, këndonin dhe hidhnin valle. Kishte raste që ata gjatë therjes mblidhnin gjakun në kupa dhe e hapnin gostinë me të”. Më poshtë, reportazhi i plotë i Leon Trockit, botuar në gazetën ruse “Kievskaja Misl”, në dhjetor 1912, veç të tjerave shërben për të rrëfyer edhe përsëritjen e historisë me masakrat e gjenocidin serb gjatë viteve 1998­1999 në Kosovë.

Genocidi në zonën e Preshevës

Leon Trocki – “Kievskaja Misl” 23 dhjetor 1912.

Kam pasur rastin, për fat apo fatkeqësi, ta vizitoj Shkupin, disa ditë pas Betejës së Kumanovës. Qysh në fillim u irritova nga autoritetet e Beogradit lidhur me lejen për qarkullim. Për shkak të pengesave që më bëri Ministria e Luftës, fillova të mendoj se njerëzit që e udhëhiqnin luftën nuk e kishin ndërgjegjen të pastër dhe se atje poshtë, ata po kryenin veprime krejt ndryshe nga sa paraqitej në shtypin zyrtar. Kjo përshtypje ose parandjenjë m’u përforcua pas takimit me një oficer, i cili kishte qenë në Shkup me ushtarët e Shtabit të Përgjithshëm. Oficeri, të cilin e kisha njohur për një kohë të gjatë, ishte njeri i ndershëm. Mirëpo, sapo ai e mori vesh se unë po shkoja për në Shkup, meqë realisht edhe e kisha marrë lejen për të shkuar atje, me një qëndrim të hapur armiqësor më tha se nuk duhet të shkoja dhe se nuk e iste Sovjetike, fillon të botohet në Shën Pjetërburg. 1970 Për herë të parë u festua Dita e Tokës. 2016 Dita e 113 e vitit, kanë mbetur edhe 253 ditë nga mbarimi i tij… Vdiq 1616 Miguel Cervantes de Savedra (1547­ 1616) ­ romancier e dramaturg ndër ma të njohurit e shek. të 16­të. Fama e tij botërore lidhet në veçanti me figurën e Don Kishotit të Mançës. Data e saktë e lindjes nuk gjendet në regjistra. (Mendohet se ka lindur me 29 shtator, ditën e San Miguelit). Botë Sporti dhe Futbolli Gazeta Aforizma e ditës Kafe letrare “Savra­MonAmour!” Nji libër… nji dritare Rubrika e Heretikut Hapësirë Debati Kënga si Kujtesë Shqipja e Dialektit Revista Arbëria Video…poezi Foto­Video Pasione­Foto Hapësira Juaj… Lazer Radi – Jeta (1916­ 1991) Boterori Brazil 2014 Biografi e Dr. Lazër Radi Botimet Miqtë e Lazër Radit Historia përmes fotosh Poezia Artikuj 1935­1939 Intervista Përkthime Artikuj 1935­1939 Artikuj 1939­1944 Artikuj 1991­1998 për të shkuar atje, me një qëndrim të hapur armiqësor më tha se nuk duhet të shkoja dhe se nuk e kuptonte pse Beogradi po vepronte në këtë mënyrë, sipas tij, duke i lejuar “të huajt” të shkonin në Shkup. Në Vranjë, në kufirin me Serbinë, kur e kuptoi se nuk do ndryshoja vendimin, oficeri serb e ndërroi zërin dhe filloi të më përgatitë për pamjet që do të shikoja kur të arrija në Shkup. “Këto janë gjëra të pakëndshme, por fatkeqësisht janë të paevitueshme…”, – më tha ai. Kjo, më duhet ta pranoj, se më bëri edhe më shumë të dyshoja. Kjo do të thotë se veprat e liga, për të cilat ishte dëgjuar deri në Beograd, nuk ishin të rastësishme, nuk ishin raste të veçanta e të izoluara, përderisa një oficer i trajtonte si “nevoja të shtetit”. Dikush duhej të kishte të dhëna për këto. Kush? Ushtria apo qeveria? Përgjigjen për këto pyetje e mora sapo arrita në Shkup. Trishtimi im filloi porsa e kaluam kufirin. Në orën 5 pasdite, iu afruam Kumanovës. Dielli po perëndonte dhe errësira tashmë kishte fituar terren. Sa më shumë errësohej, aq më tepër shiheshin flakët e zjarrit që shkonin përpjetë. Po digjej gjithçka përreth nesh. Të gjitha fshatrat shqiptare, të afërta dhe të largëta, ishin kthyer në shtëllunga zjarri, deri te hekurudha. Ishte ky shembulli i veçantë i një lufte të tmerrshme shkatërruese që pashë në zonat e luftimeve. Në një çast, pasuria e atyre njerëzve, e trashëguar nga gjyshërit e stërgjyshërit dhe e fituar me mund, po kthehej në flakë. Kjo monotoni zjarri na përcolli gjatë gjithë rrugës deri në Shkup.

Genocidi ndaj shqiptarëve 1912

Zbrita nga vagoni me të cilin udhëtova.

Tërë qyteti ishte i heshtur, në rrugë nuk shihje njeri të gjallë, vetëm para stacionit të trenit ishte një grup ushtarësh, prej të cilëve mbërrinin zëra të dehurish. Secili shkoi në rrugën e vet, ndërsa unë mbeta i vetmuar në stacion. Shkova te grupi i ushtarëve. Katër ushtarë mbanin bajonetat në gjendje gatishmërie. Në mesin e grupit të ushtarëve qëndronin dy të rinj shqiptarë, me takije të bardhë. Një ushtar, çetnik i dehur, mbante në dorë thikën, ndërsa në dorën tjetër shishen e rakisë. Çetniku i urdhëroi shqiptarët të shtriheshin për tokë. Ata, gjysmë të vdekur nga frika, u ulën në gjunjë. Pas urdhrit tjetër, ata u ngritën. Këtë ai e përsëriti disa herë… Pastaj çetniku, duke sharë dhe duke kërcënuar, u drejtoi majën e thikës edhe viktimave të tjera. I detyroi të pinë raki, pastaj… i puthi. I dehur nga forca, rakia dhe gjaku, ai argëtohej duke luajtur me ta ashtu si macja e egërsuar me minjtë. Të njëjtat veprime, e njëjta psikologji. Të tre ushtarët e tjerë, edhe ata të dehur, qëndronin duke ruajtur se mos shqiptarët po iknin ose do kundërshtonin, derisa çetniku të argëtohej. “Këta janë arnautë”, – më thotë një ushtar, “tash do t’ i ther!”. Prej frikës u largova nga grupi. Nuk kishte kuptim të mundohesha për të mbrojtur shqiptarët. Ata mund të shpëtonin nga këta ushtarë vetëm nga një forcë tjetër e armatosur. E gjithë skena luhej në stacionin e trenit. Sapo mbërriti treni tjetër, ika për të mos dëgjuar britmat e tmerrshme dhe thirrjet e shqiptarëve për ndihmë… Në rrugët e qytetit dhe në vetë qytetin ishte aq qetësi, sa dukej sikur ishte i shkretë. Të gjitha dyert ishin mbyllur qysh nga ora gjashtë pasdite. Me të rënë nata, çetnikët fillonin punët e tyre. Futeshin dhunshëm nëpër shtëpitë e shqiptarëve dhe turqve, duke vrarë e plaçkitur. Shkupi kishte 60 mijë banorë, gjysma e të cilëve ishin shqiptarë e turq. Disa nga ata sigurisht që kishin ikur, por shumica kishte mbetur. Tashmë, gjatë natës kundër tyre kryheshin krime. Dy ditë pas arritjes sime në Shkup, e para gjë që me të cilën përballesha në mëngjes ishte grumbulli e kufomave të shqiptarëve me koka të thyera nën Urën e Vardarit, mu në qendër të qytetit. Disa thoshin se ishin shqiptarë, të cilët ishin mbytur nga çetnikët, të tjerët thoshin se ata i kishte sjellë uji i lumit. Vetëm një gjë dihej: ata njerëz nuk ishin vrarë në luftime… Shkupi ishte kthyer në një kamp të rëndomtë ushtarak. Popullata, sidomos shqiptarët dhe myslimanët fshiheshin nëpër rrugë për të mos u parë nga ushtarët serbë. Në mesin e masës së ushtarëve dallohen edhe fshatarë serbë, të cilët kanë ardhur këtu nga vende të ndryshme të Serbisë. Duke u justifikuar se kanë ardhur për të gjetur bijtë dhe vëllezërit e tyre, ata kalojnë nëpër Kosovë duke plaçkitur. Bisedova me tre prej atyre “torbaxhinjve”. Më i riu, një burrë i shkurtër, i sojit të “trimave”, lavdërohej sesi me pushkën e tij kishte vrarë dy shqiptarë, ndërkohë që dy të tjerë i kishin ikur. Bashkudhëtarët e tij, fshatarë të moshuar, e vërtetonin rrëfimin e tij.

Genocidi ndaj shqiptarëve 1912

 

“Një gjë nuk është e mirë, ankoheshin ata – Nuk kemi para me vete. Këtu mund të marrësh sa të duash qe dhe kuaj…

” Paga e ushtarit është dy dinarë (75 kopekë). Ushtari shkon në fshatin e parë të shqiptarëve dhe e merr kalin e parë që gjen. Përmes ushtarëve mund të marrësh një pendë qe për 20 dinarë. Serbët nga rrethina e Vranjës, në mënyrë masive janë nisur drejt fshatrave shqiptare me qëllim për të rrëmbyer gjithçka që gjejnë. Gratë serbe kanë ngarkuar në shpinë edhe dyer e dritare të cilat i kanë marrë nëpër fshatrat shqiptare. Ndërkohë erdhën dy ushtarë. Ata bëjnë pjesë në çetat, të cilat çarmatosin shqiptarët. Një ushtar pyet ku mund ta këmbejë një lirë. Kërkova të ma tregojë lirën, meqë nuk kisha parë monedhë turke. Ushtari fillimisht shikon anash, pastaj e nxjerr floririn nga qesja, duke rrëfyer se ka edhe të tjera, por nuk dëshiron të rrëfejë sasinë. Një lirë turke këmbehet me 23 franga. Erdhën edhe ushtarë të tjerë. Po dëgjoja bisedat e tyre. “Nuk e di sa shqiptarë kam vrarë! – thotë njëri – por te asnjëri prej tyre nuk kam gjetur diçka të vlefshme për ta marrë. Dhe, kur ia kam hequr kokën një nuseje të re, te ajo kam gjetur 10 lira!”. Për bëmat e tyre, ata flasin krejt lirshëm. Kjo është e zakonshme për ta. Njerëzit nuk e kuptojnë se sa ndryshime të brendshme kanë sjellë vetëm disa ditë të luftës. Mund të shihet se deri në çfarë niveli shkon njeriu nga rrethanat. Në kushte të organizmit barbar të luftës, njerëzit shpejt brutalizohen dhe këtë ndoshta edhe nuk e kuptojnë. Një tog ushtarësh po marshonte rrugës kryesore të Shkupit. Një i dehur, sipas të gjitha gjasave, një turk i marrë, filloi t’i mallkonte. Ushtarët ndaluan. E mbështetën turkun tek muri më i afërt dhe e pushkatuan në vend. Toga vazhdoi tutje, ashtu sikur edhe popullata që ishte në rrugë.

Genocidi ndaj shqiptarëve 1912

 

Biseda me oficerin që e njihja: “Po pjekim zogj dhe po vrasim arnautë. Jemi lodhur tashmë!” Në mbrëmje, në një pijetore, takova një oficer, të cilin e njihja. Njësia e tij kishte qenë e stacionuar në Ferizaj, në qendrën e shqiptarëve, “Serbia e vjetër”. Me njerëzit e tij, rreshteri kishte tërhequr një top të madh të rrezikshëm, gjatë marshimit nga Koçani deri në Shkup. Topi do t’i dërgohej ushtrisë, e cila kishte rrethuar Edrenenë. ­Çfarë detyrash keni tani në Ferizaj mes shqiptarëve? – e pyes. “Po pjekim zogj dhe po vrasim arnautë. Jemi lodhur tashmë!”,­ thotë, duke bërë grimasa dhe duke hapur gojën nga lodhja. Pastaj vazhdon: “Ka shumë njerëz të pasur mes tyre. Afër Ferizajt kemi hyrë në një fshat të pasur, me shtëpi si kështjella. Pronari ishte një njeri i pasur, i cili kishte tre bij. Ishin katër meshkuj dhe shumë gra. Të gjithë i kemi nxjerrë nga shtëpia, i kemi radhitur gratë dhe para syve të tyre u kemi therur burrat. Gratë nuk qanin nga frika. Na u lutën t’i lejonim të futeshin në shtëpi dhe të merrnin rrobat e tyre. I lejuam. Ato pastaj na dhanë nga një dhuratë. Pastaj i vumë zjarrin tërë vendit…!” “Si mund të veproni në mënyrë kaq brutale? – e pyes i tmerruar nga rrëfimi i tij “Nuk e di as vetë, mësohet njeriu. Në një kohë tjetër, nuk do të kisha qenë në gjendje ta vrisja një plak apo një fëmijë të pafajshëm. Në kohë lufte, sikundër e dini, komandanti urdhëron dhe ju duhet ta zbatoni urdhrin. Shumë gjëra si këto kanë ndodhur. Gjatë bartjes së atij topi deri në Shkup, gjatë rrugës takuam një qerre, në të cilën ishin shtrirë katër burra të mbuluar deri në brez. Menjëherë nuhata erën e jodit. Diçka ishte e dyshimtë, mendova. Ndalova qerren dhe i pyeta kush ishin dhe ku shkonin. Heshtnin, duke u justifikuar se nuk dinin serbisht. Me ta ishte vetëm qerrexhiu, një rom, i cili na tregoi se katër të plagosurit kishin marrë pjesë në luftime në Merdare. Ishin plagosur dhe tani po ktheheshin nëpër shtëpi. E kuptova se kush ishin. ­Zbritni! – urdhërova. E kuptuan çfarë po u thosha, por hezitonin. Ç’të bësh? Vendosa bajonetën në pushkë dhe i thera të katërt… E kisha njohur këtë njeri. Kishte qenë kamerier në Kragujevc. Njeri pa ndonjë kualitet. Jo luftarak nga natyra, kamerier, ashtu sikur të gjithë kamerierët në vendet e tjera. Një kohë ishte edhe në Sindikatën e Kamerierëve. Ishte madje edhe sekretar, por u largua… Dhe shikoni tani se në çfarë është kthyer! ­Përse veproni si banditë, po vrisni dhe po plaçkitni, pa bërë asnjë dallim! – bërtita, duke ndjerë një neveri për njeriun me të cilin kisha biseduar. Eprori u gjend në një situatë të vështirë. U duk sikur diçka i kishte rënë ndërmend. Pastaj duke u munduar ta justifikonte veten, i bindur dhe serioz, shqiptoi një frazë, e cila kishte edhe më shumë të zeza sesa kisha parë dhe dëgjuar. “Jo. Nuk është ashtu. Ne, ushtria e rregullt, i përfillim në mënyrë rigoroze rregullat, asnjëherë nuk vrasim njeri më të ri se 12 vjeç. Për çetnikët nuk të them asgjë me siguri. Ata janë kokë më vete. Unë mund të siguroj për ushtarët!” Rreshteri nuk siguronte për çetnikët. Dhe me të vërtetë, ata nuk pranonin asnjë kufizim. Të rekrutuar nga mesi i të papunëve, të paaftëve, elementë të ligj dhe të pavlerë, nga turma më e ulët, argëtoheshin me egërsinë e tyre me krimet, plaçkitjet dhe dhunën. Veprat dëshmonin shumë kundër tyre. Edhe ushtria e shteti ndiheshin jo mirë nga banalitete të tilla të përgjakshme të çetave të degjeneruara. Ata u detyruan të marrin masa dhe ende pa mbaruar lufta, i çarmatosën dhe i kthyen nëpër shtëpitë e tyre.

Shkupi në 1912 me 85% shqiptarë

Kthimi

Nuk isha në gjendje ta duroja edhe më tej atë atmosferë, nuk kisha stomak për ta duruar. Interesi politik dhe vetëdija morale, për të parë me sy se si bëhen gjërat e tilla, u fundosën. Tashmë kisha vetëm një dëshirë: Të kthehesha sa më parë. Sërish u gjeta në tren. Po shikoja fushat e gjera rreth Shkupit. Çfarë bukurie, çfarë gjerësie! Njerëzit mund të jetonin mirë këtu. Çfarë dobie ka të flas kur ju vetë i dini këto ide, porse ato në atë vend më tingëllonin dhjetë herë më fort. Pesëmbëdhjetë minuta nga nisja e trenit, hodha vështrimin jashtë dhe pashë në një largësi prej 200 jardësh nga stacioni një kufomë me takije në kokë, me fytyrë përdhe dhe duar të shtrira. Rreth 50 jardë nga hekurudha po qëndronin dy roje serbe, pjesë e forcave që po ruanin hekurudhën. Me siguri kjo ishte vepër e tyre. Tutje, tutje, vetëm të largohem sa më parë nga ky vend.

Jo larg nga Kumanova, në një livadh, afër hekurudhës, ushtarët po hapnin një gropë të madhe. I pyes se për çfarë po hapej ajo gropë. Më thanë se gropa po hapet për mish të prishur, që ndodhej në dhjetë apo 15 kamionë, të cilët ishin parkuar anës rrugës. Ushtarët nuk e kishin marrë mishin që u kishte takuar. Krejt nevojat e tyre ushqimore, madje edhe më shumë se u nevojiteshin, ata i merrnin nga shtëpitë e shqiptarëve: djathë, qumësht, mjaltë. “Në atë kohë hëngra më shumë mjaltë, që ua merrnim shqiptarëve, sesa kisha ngrënë gjatë tërë jetës sime!”, – më thotë një ushtar. Për çdo ditë, ushtarët serbë thernin qe, dele, derra, pula, të cilat i hanin duke i hedhur mbetjet tej. “Neve nuk na duhet mishi. Sa e sa herë u kemi shkruar atyre në Beograd të mos na dërgojnë mish, por ata e bëjnë këtë sipas disa rregullave!”. Kështu qëndrojnë gjërat kur shikohen nga afër. Mishi po prishet, si mishi i njerëzve, ashtu edhe i kafshëve, fshatrat janë bërë shkrumb e hi, njerëzit po dëbohen, “njerëzit mbi 12 vjeç”… të gjithë janë barbarizuar, duke humbur fytyrën e tyre njerëzore… Lufta po del në sipërfaqe si kryesorja dhe më e rëndësishmja, do t’i shihni krimet nëse shpalosni pak perden, e cila rri varur para veprave të “trimërisë” së ushtarëve

Kategori
Uncategorized

Zbulohet letra e Sigurimit: Feçor Shehu ngjallte frikë, kamarierët të kompromentuar.

Kategori
Uncategorized

Hodha grepin në Bunë dhe zura një krap, e hodha në Lanë dhe zura 10 labë”. Kjo sipas Sigurimit do të thoshte se Tirana ishte mbushur me lebër.

Kategori
Uncategorized

Lubonja: Ky është regjimi i dytë.

Analisti Fatos Lubonja i përgjigjet akuzave të shkrimtarit Ismail Kadare dhe e fut atë në një “thes” me ish-shefin e hetuesisë së regjimit komunist, Qemal Lame dhe me botuesin Henri Çili, kur thotë se iu duhet njëri-tjetri për të fabrikuar akuzat ndaj tij.
Ndërsa Kadare i përgjigjet letrës së botuesit të “Mapo”, Henri Çili ku shprehet se nuk do ta falte denoncimin politik të Fatos Lubonjës për të, gjatë gjyqit të të atit, Todi Lubonja, analisti tregon se si qëndron e vërteta.
“E para, shpreh keqardhje të madhe se si vazhdon kultura e manipulimit, stimulimit të heronjve të rremë. Kadare në jetën e tij punon vazhdimisht në këtë formë për të transformuar veten e tij, duke krijuar një Kadare falso. Është qesharake ajo që thotë. Unë kam thënë vetëm se im atë kishte simpati për Kadarenë dhe Agollin se i konsideronte më me kurajë artistike. Kurse ai sikur paskam thënë se ka qenë ai kryetari i grupit armiqësor të liberalizmit që ka influencuar edhe Todi Lubonjën. Po pse nuk e arrestuan atëherë? Të thuash këto që thotë Kadare është të tallesh me njerëzit që e kanë jetuar atë kohë”, thotë ai.
Sa për shprehjen “Gjuha serbe një jevgë përballë zonjës së rëndë shqipe”, Lubonja pretendon se është Kadareja që e ka artikuluar në këtë formë dhe shton: “Unë as nuk shpik, as nuk shtoj e transformoj siç më akuzon. Nëse ky është një makabritet, sikurse thotë Kadare, hapni gazetën ‘Drita’ të datës 30 shtator 1990 të cilës i jam referuar. Ky vetë e ka thënë”.
Lubonja i referohet dy njerëzve me të cilët Kadare ka bashkëpunuar për të fabrikur akuzën e tij. Qemal Lame është shefi i hetuesisë që në kohën e errët, përgjegjës për fabrikimin e tërë atyre gjyqeve, që duhet të ishte dënuar sepse ka shkelur edhe ligjet e asaj kohe. “Këta janë përdhunues që pasi kanë përdhunuar, akuzojnë viktimën se pse ka hapur këmbët”.
Sa për botuesin ai thotë se është “Sinonimi i njeriut të pamoralshëm që e krijoi ky tranzicion” dhe që ka interesat e tij në gjithë këtë histori. “I duhet Kadareja për të mbajtur universitetin”, shtoi ai.
Analisti shton se kemi të bëjmë me regjim të dytë që vazhdon me mekanizmat e regjimit të parë.

Kategori
Uncategorized

Bujar Nishani e konfirmon: Kishte një atentat të organizuar ndaj Bashës.

Presidenti Bujar Nishani ka konfirmuar se ndaj kryetarit të Partisë Demokratike Lulzim Basha ishte planifikuar një sulm terrorist dhe për këtë arsye u shtua siguria ndaj tij.

Nishani e bëri këtë deklaratë në emisionin “Arena” të Dritan Hilës në Ora News, duke shtuar se agjencitë e Inteligjencës kanë arritur të parandalojnë një ngjarje që është organizuar nga të huaj me qëllim destabilitetin e vendit.

“Nuk kemi vetëm miq, por ka edhe aktorë që synojnë destabilizimin e Shqipërisë dhe rajonit. Por ne kemi edhe institucione që tentojnë parandalimin e këtyre tentativave. Po. Ne kemi institucione që kanë kapacitetet të parandalojnë tentativën për destabilitet nga aktorë të jashtëm, por nuk duhet të mendojmë se nuk ekzistojnë tentative të tilla. Fakti i sigurisë së liderit të opozitës tashmë është duke u konsideruar dhe po konsiderohet me seriozitet nga agjensitë kryesore ligjzbatuese të shtetit”, deklaroi Bujar Nishani.

Në media sot u publikua lajmi se vrasës të huaj me pagesë janë kontraktuar për vrasjen e Lulzim Bashës, me qëllim destabilizimin e Shqipërisë dhe të rajonit.

Kategori
Uncategorized

Për cilën Shqipëri po flasim?!

Për cilën Shqipëri po flasim?!

 Cila është Shqipëria që duan këta të rinj? Shqipëria e mbuluar pëllëmbë për pëllëmbe me kanabis? Shqipëria që duam, Shqipëria ku vriten biznesmenë dhe zyrtarë policie mes kryeqytetit, apo është Shqipëria që duam ajo që nxjerr çdo ditë kufoma të rinjsh në brigjet e Jonit dhe Adriatikut, të cilët vriten për pazare droge? Cila është Shqipëria që duam sipas kryebashkiakut të kryeqytetit?

Nga Hysni Gurra/

Shqipëria ka ende shumë rrugë për të bërë, për të dalë nga qerthulli i politizimit të tejskajshëm të shoqërisë. Ky mendim të përforcohet teksa sheh të rinj të shumtë, votues për herë të parë, të cilët brohorasin dhe çirren për partinë, në një shesh të papërfunduar, midis pluhurit dhe katrahurës të një kantieri ndërtimi.

Të gjithëve na ka rastisur të ndjekim nga afër ose larg fushata elektorale edhe në vendet europiane. Kurrë, askund, nuk sheh të rinj kaq të politizuar. Nën sloganin “Shqipëria që duam”, të rinjve u mbajnë fjalime politikanë relativisht të rinj në moshë, përveç njërit, kryeministrit, por të vjetër në huqe. Të korruptuar, të paaftë dhe dështakë në politikëbërje. Shqipëria që duam – thotë ish Ministri i Brendshëm!

Cila është Shqipëria që duan këta të rinj? Shqipëria e mbuluar pëllëmbë për pëllëmbe me kanabis? Shqipëria që duam, Shqipëria ku vriten biznesmenë dhe zyrtarë policie mes kryeqytetit, apo është Shqipëria që duam ajo që nxjerr çdo ditë kufoma të rinjsh në brigjet e Jonit dhe Adriatikut, të cilët vriten për pazare droge? Cila është Shqipëria që duam sipas kryebashkiakut të kryeqytetit? Ajo Shqipëri që po krijon Kryetari i Bashkisë së Tiranës me kioska? Çfarë modeli duhet të ndjekin të rinjtë e Shqipërisë, modelin e lali Erit, i cili mund të jetë i vetmi kryebashkiak në botë që paguan me taksat e qytetarëve mbi 40 persona për t’i bërë propagandë fasadave të tij? Cila është Shqipëria që duam sipas kryebashkiakut, ajo Shqipëri, ajo Tiranë ku kryetari i bashkisë nuk kursen as personat me aftësi ndryshe për të bërë propagandë për të?

Në Tiranë ekziston një shoqatë e personave që nuk dëgjojnë, stafi i së cilës në këmbim të projekteve, bën nga mëngjesi në mbremje propagandë për lali Erin anëtarëve te saj. Ky është rast i vërtetë. Ky njeri, i cili iu paraqit Shqipërisë si modeli i ri në politikë, është i frikshëm, nuk njeh kufij njerëzorë dhe caqe në përdorimin e fëmijëve, të moshuarve, të pastrehëve dhe njerëzve me aftësi ndryshe për qëllimet e tij personale. Ky është modeli i Shqipërisë që duam për të rinjtë? Cila është Shqipëria që na ka lënë kryeministri i sotëm? Shqipëria vendi i fundit më rajon për klimën të bërit biznes, Shipëria në vendin e parë në rajon për varfëri dhe nivelin e korrupsionit. Cila Shqipëri?

Shqipëria që po dorëzon ky kryeministër plot e për plot më kanabis, korrupsion, konçensione abuzive, parlament me kriminelë, bashki me kriminelë. Arsim të lartë skandaloz! Shëndetësi katastrofë! Bujqësi paramesjetare! Kjo është Shqipëria që duan këta që e drejtojnë. Por, a është kjo Shqipëria që duan ata të rinj të cilët brohorasin të pavetëdijshëm në Sheshin Skënderbej? Dyshoj të jetë kjo Shqipëria që duan këta të rinj! Nëse kjo është vërtet Shqipëria që duan edhe këta të rinj, atëherë ata dhjetëra mijëra të rinj, të cilët nuk e duan këtë model të korruptuar, kriminal dhe mediokër, duhet ose të mbledhin plaçkat e të largohen nga ky vend, ose të ngrihen dhe t’i tregojnë vendin këtij modeli të shpifur.

Kategori
Uncategorized

Skenar për eliminimin e Bashës, policia e konfirmon.

 

altin qato

Pas lajmit tronditës publikuar në Opinion.al se një skenar atentati ndaj Lulzim Bashës, gazetarët kanë pyetur Drejtorin e Përgjithshëm për Sigurinë Publike, Altin Qato.

“Mund të kemi një deklaratë më vonë për këtë”, tha Qato teksa ishte në një konferencë për mediat lidhur me operacionin e drogës në Skrapar.

Përgjigja e Qatos la të hapur mundësinë se policia ka informacion ndaj këtyre kërcënimeve dhe fakteve se po organizohej një atentat për eleminim e tij fizik të liderit të opozitës. Pra, ai nuk e mohoi këtë lajm.

Do të presim të dëgjojmë policinë në lidhje me këtë ngjarje të rëndë që ka tronditur opinionin publik.

Kategori
Uncategorized

Ka një plan për të vrarë Lulëzim Bashën.

Alarmi i Fevziut: Ka një plan për të vrarë Lulëzim Bashën

Në shkrimin e tij më të fundit, Blendi Fevziu jep një lajm rrënqethës: Po përgatitet eleminimi fizik i kreut të Opozitës.

“Shërbime të specializuara të sigurisë ishin informuar se ndaj kreut të opozitës shqiptare po organizohej një atentat për eleminim e tij fizik.” Shkruan gazetari i njohur.
Madje ai shton se është edhe identifikuar personi që është ngarkuar ta bëjë këtë vrasje. Ja çfarë shkruan Fevziu: “Personi më i përfolur dhe më rrezikshëm është një individ me rekorde kriminale, vrasës me pagesë, që jeton jashtë Shqipërie dhe që ka vënë edhe një herë tjetër në gadishmëri policinë shqiptare në vitit 2011 pas një informacioni se donte të godiste një tjetër politikan të rëndësishëm të saj kohe në Tiranë. Informacioni duhet t’i jetë përcjellë strukturave të sigurisë në Shqipëri dhe sipas informacioneve tona, është zyrtarizuar edhe me letërkëmbim midis tyre.”
Për të përforcuar seriozitetin dhe alarmin e këtij lajmi, gazetari shkruan: “Shefi i SHISH ka pasur një takim urgjent me Presidentin e Republikës dhe më pas, ka takuar po kaq urgjent Ministrin e Brendshëm Xhafa dhe Kryeministrin Rama.”

Kategori
Uncategorized

Protesta e PD – Çadra tokë e “xanun”, Berisha: Akt përçarës, Rama fyeu shqiptarët.

Gazeta Telegraf.                                            Ish-kryeministri Sali Berisha ka sulmuar sot një zyrtar të Komisionit Europian. Nga çadra e protestës, Berisha pretendon se një zyrtar nga Brukseli erdhi në Tiranë si misionar për të blerë mandate për llogari të Ramës.

Berisha nuk përmend emër, por thotë se ky zyrtar takoi partitë aleate të PD duke i kërkuar atyre të hyjnë në zgjedhje.

Berisha: Këtu para 5-6 ditësh erdhi një misionar, erdhi dhe mblodhi parti të tjera të opozitës. Ta kishte dërguar Kominterin i Josif Stalinit, ndryshe nuk mund tu fliste. Çfarë u tha drejtori që erdhi nga Brukseli kryetarëve të partive opozitare?! U tha; tani lereni PD dhe Lulzim Bashën të kalben në çadër, por futuni merrni ato mandate se u erdhi radha. Erdhi me misionin të shkatërrojë opozitën, erdhi të ndërtojë opozitën sipas Edi Ramës. Dy gjëra do ti them atij: Sigurisht ti nuk erdhe nga Kominterni, sepse Kominterin ka degada që ka përfunduar në koshin e historisë. I sigurtë jam se nuk more porosinë nga Komisioni i BE, sepse ky është institucione që ndërtohet mbi ligje demokratike, por ti erdhe ose si anëtar i klubit 4700 euro metri katror ose erdhe si anëtar i klubit të kanabisit të Tiranës. Por misionin tënd të turpshëm je treguar i pamend, sepse ata burra që takove atë ditë, përfaqësues të partive aleate i kanë këtu aleatët prej 56 ditësh. Dëgjo tani, se edhe emrin nuk ta di: Nëse ata nuk do kishin ardhur në këtë çadër me vullnetin e tyre të lirë, Edi Rama do tu kishte bërë atyre çdo shpërblim, nëse ata nuk do ishin në çadër Edi Rama do të ishte i gatshëm ti falte nga një magazinë si ajo e Përmetit me drogë. Na kujtove ato kohërat e Perandorisë Osmane, kur Sulltani para se të dërgonte ushtritë dërgonte qeset me para, erdhe këtu të blesh mandate për llogari të Ramës, turpi të mbuloftë. Thirrja ime për KE: largojeni këtë njeri nga Komisioni, largoni njerëzit e korruptuar nga Komisioni. Ky është një akt i turpshëm dhe nuk i bën nder as Komisionit dhe as vendit nga i cili ka ardhur.

Sali Berisha i është përgjigjur edhe kryeministrit Rama duke i thënë se ka ofenduar shqiptarët me shprehjen tokë e “xanun”

Berisha: Së pari me shprehje tënde prej ordineri ti mendove se mund të fyesh ata që përdorin faljen “xanun”, por harron që ata janë shumicë në diellin shqiptar. Harron se ky është një akt përçarës i turpshëm, por harron se po të garantoj ty se ata dhe secili prej tyre janë 1000 herë me njeri sesa ti. Ata i thonë Shqipërisë Shqipëri dhe e duan këtë vend më shumë se ti. Ata i thonë familjes familje dhe nuk ndajnë kurrë konceptin që ti ke për familjen, sepse ata i thonë dinjtetit njerëz dinjitet dhe i bindur të jesh ti se janë të gatshëm të të bëjnë ty që lana të të duket vaskë floriri. Por ti Edi Rama je verbuar, ti nuk lexon çfarë shkruhet në muret e çadrës. Në çdo centimetr shkruhet “guxo po deshe”. Ti sillesh si skuth, nga një studio në një tjetër duke u zënë me gazetarët, edhe njëherë guxo po deshe.

Kategori
Uncategorized

Dhjetë hapat urgjentë që duhet të ndërmarrë Qeveria Teknike për arsimin Nga Dr. Albano ZHAPAJ.

Sot më tepër se kurrë, kur publikisht është kuptuar dhe pranuar dështimi i së arshtuquajturës “Rilindje në Arsim” si pjesë e pandarë e modelit të dështuar qeverisës që solli pushteti i rilindjes, është urgjente të përcaktohen hapat e parë që duhet të ndërmarrë Qeveria e ardhshme Teknike në sistemin arsimor të vendit.
Kriza e thellë politike dhe humbja e moralit qeverisës së mazhorancës aktuale për të vijuar qeverisjen e këtij vendi, duhet të sjellë rrjedhimisht dorëheqjen e qeverisë aktuale dhe ndërmarrjen e hapave konkretë të gjithë faktorëve politikë në ndërtimin e një Qeverie Teknike, e cila përveçse do të punojë për sigurimin e kushteve për zgjedhje të lira e të ndershme, do t`i duhet të përballet edhe me pasojat tragjike që ka lënë pas keq qeverisja aktuale në fushën e arsimit.
Kaosi i krijuar i krijuar në arsim është i dukshëm dhe i prekshëm në çdo institucion arsimor të këtij vendi, nga Vermoshi e deri në Konispol, dhe natyrisht që një Qeveri Teknike sado e aftë që të jetë do ta ketë të vështirë të rikuperojë dëmet e sjella, por të paktën do t`i duhet të ndjekë disa hapa konkretë, të cilat në gjykimin tim dhe të mjaft ekspertëve në arsim, do të duhen të ndërmerren medoemos, për t`i dhënë sistemit arsimor frymëmarrjen e nevojshme për t`u ringritur sadopak.
Llogjika qeverisëse e deritanishme na dha të kuptojmë përfundimisht se qeveria e rilindjes nuk ka pasur kurrë asnjë synim për përmirësimin e arsimit në përgjithësi dhe rritjen e cilësisë dhe zhvillimin e arsimit të lartë në veçanti. Kësisoj mbetet detyrë prioritare e Qeverisë Teknike të ndërmarrë hapa konkretë për t`i hapur rrugë zhvillimit të arsimit, sidomos i atij të lartë.
Hapi i Parë: Të rrisë urgjentisht kuotat e pranimeve në Universitetet Publike, brenda kuadrit dhe hapësirave të tyre fizike. Në këtë mënyrë rriten shanset e të rinjve për t`u shkolluar dhe plotësohet edhe një detyrim kushtetues që shteti ka ndaj arsimimit të qytetarit.
Hapi i Dytë: Të ulë tarifat e studimit në nivele të pranueshme për familjet shqiptare, duke mos i çuar ato më tepër se 20% të kostos së programit të studimit. Të ardhurat e universiteteve publike nuk cenohen nga këto ulje tarifash, pasi do kenë rritje si pasojë e rritjes së numrit të studentëve.
Hapi i Tretë: Pranimet në Universitetet Publike të bëhen nga vetë universiteti publik, ashtu siç e parashikon Ligji i Arsimit të Lartë, dhe jo me “Formular të centralizuar” dhe të dirigjuar nga Ministria e Arsimit. Universitetet të krijojnë portalet e tyre të posaçme online nga ku maturantët të aplikojnë, dhe Ekzekutivi i Arsimit thjesht të koordinojë aplikimin në këto portale. Edhe universitetet private mund të bëjnë të njëjtën gjë, por të mos paralelizohen me universitetet publike, për shkak se shërbimi që ato ofrojnë për të “njëjtin produkt” nuk është me tarifë të ekstremist të ndryshme. Maturantët të zgjedhin vetë nëse duan të shkojnë tek privati, dhe të mos detyrohen nga askush dhe asgjë të aplikojnë me detyrim.
Hapi i Katërt: Të krijohen kushtet për transferimin në universitetet publike të atyre studentëve që kanë shkuar me detyrim në institucionet e arsimit të lartë privat në vitin akademik 2016-2017, dhe që plotësojnë kriteret për të shkuar në degët ku meritojnë, sipas kritereve të universitetit publik përkatës. Në këtë mënyrë i jepet çdo të riu e të reje mundësia të përfitojë nga studimet me tarifë shtetërore, dhe njëkohësisht zbatohet një parim bazë i Marrëveshjes së Bolonjës, ai i transferimit të studimeve.
Hapi i pestë: Të lejojë zbatimin e autonomisë dhe lirisë akademike, institucionale dhe menaxheriale të universietetve publike, duke u dhënë atyre mazhorancën në Bordet e Menaxhimit, si dhe drejtimin e këtyre bordeve natyrisht. Njëkohësisht duhen spastruar Bordet e Administrimit nga militantët dhe arrogantët partiakë të pushtetit, që skanë asnjë lidhje me arsimin, dhe zëvendësuar ato me njerëz seriozë e profesionistë të përgjegjshëm.
Hapi i gjashtë: Të çlirojë zyrat e Ekzekutivit të Arsimit, Drejtorive Rajonale Arsimore, Zyrave Arsimore Rajonale, si dhe Drejtorive të Shkollave të Arsimit Parauniversitar nga individët e paaftë, të teseruarit e partisë pushtet, nga arrogantët, hajdutët dhe gjobvënësit, si hap themelor i frymëmarrjes së munguar në arsimin parauniversitar dhe institucionet menaxhuese të arsimit publik në vend. Në këtë formë jo vetëm fillon e merr jetë zhvillimi i arsimit por edhe eliminohen mundësitë e deformimit të vullnetit të votës së lirë të mësuesve dhe punonjësve teknikë në institucionet arsimore publike.
Hapi i shtatë: Shkollat dhe ambientet e saj t`i kthehen nxënësve, në to të mos lejohen mbledhje apo takime të asnjë grupimi politik, ashtu siç po ndodh rëndom sot në shkollat shqiptare, të cilat janë kthyer në ambiente e zyra të partisë pushtet.
Hapi i tetë: Të ndalohet rreptësishtë ndërprerja e mësimit dhe çuarja e nxënësve nëpër tubimet elektorale të kujtdo subjekti politik. Shenjtëria e institucionit arsimor dhe përgjegjësia e mësimdhënies duhet t`i mbivendosen çdo tentative apo joshjeje nga subjektet politike për pjesëmarrje në tubimet e tyre politike.
Hapi i nëntë: Qeveria Teknike të menaxhojë me përgjegjësi Maturën Shtetërore dhe provimet e saj, duke mos lënë shkas hajdutëve apo mashtruesve të fusin dorë në provimet e shtetit, ku nxjerrja e tezave të provimeve ka rezultuar të ketë dalë më herët se vet provimet dhe është shitur rëndom tek ofertuesi më i mirë.
Hapi i dhjetë: Të ç`bëjë koncesionet e shëmtuara që lidhen me kryerjen e provimit të gjuhës së huaj për maturantët nga agjencitë private, dhe të gjitha ato koncesione që lidhen me tekstet, autorët dhe agjencitë joserioze të prodhimit të tyre. Vetëm kështu fëmijët tanë do të kenë në dorë tekste cilësorë dhe jo të imponuar nga klientët e ish qeverisë pushtet.
Shumëkush do të mendonte se këto janë gjëra që një Qeveri Teknike do ta kishte të vështirë t`i zbatonte në pak muaj jetëgjatësi të saj, por atakush profesionistë seriozë dhe me integritet e dinë fort mirë që janë gjëra që me vullnet të mirë dhe profesionalizëm realizohen dhe me sukses biles, pa më të voglën mëdyshje.
Plagët aktuale nga të cilat lëngon arsimi aktual do të kërkojnë një kohë më të gjatë për t`u shëruar, por në rast se Qeveria Teknike e fillon me këto dhjetë prioritete urgjente, me siguri që do t`i hapë rrugën një procesi zinxhir të ringritjes së arsimit, parauniversitar dhe universitar, duke lënë një bazë të shëndoshë teknike mbi të cilën do të vijojë punën qeveria e re që do të dalë nga vullneti i sovranit.

Kategori
Uncategorized

Dule’s accusation confirmed, this is the EU official who made the dirty suggestion to steal the Democratic Party votes.

Union for the Human Rights chairman Vangjel Dule revealed a shocking detail yesterday about the role of the foreign diplomats accredited in Albania. Dule said an important diplomat made him and several other allies of the Democratic Party (PD) a dirty suggestion, or rather a criminal suggestion for the democratic parameters.

“Abandon the cause of the Democratic Party, enter the elections as planned by Edi Rama and take as many mandates as possible from those left empty from the biggest opposition party, which has nearly 600 thousand votes”.

That was the implied Mafioso-like suggestion of the diplomat, whose name is revealed today by Syri.net.

Even though Dule was reserved in telling the name of the important diplomat, it was not very difficult to learn his name, since many other witnesses were present in the meeting.

It was the infamous Romana Vlahutin, the EU Delegation head in person. The EU Ambassador, who makes no efforts to hide she is at Rama’s unconditioned service, is under probe from her superiors in Brussels for the alleged corruption affair of purchase of a sheikh-like residence in Tirana.

What was the plan and what really happened in the negotiation that could be very well considered as a coup against the democratic principles of an independent republic?

Vlahutin set up a meeting with Lulzim Basha’s main allies Vangjel Dule, Dashamir Shehi and Fatmir Mediu on April 6, after having called for “help” in Tirana Eduard Auer, chief of Division for the Western Balkans.

After the old rhetoric that they should return to the parliament and enter the elections despite Basha’s insistence, she made the “big suggestion”, as similar as two drops of water to the one Rama has been making recently:

“Enter the elections and take (steal) the mandates of the Democratic Party”.

SYRI.net has learnt the answer was a categorical NO, furthermore Republican Party chairman Mediu argued with Eduard Auer, who, after the failed attempt, asked for the talk to be held within the borders of confidentiality.

It is understood Ambassador Romana Vlahutin stands behind this masquerade that is going over the limits of the political developments in the country and she is doing everything in her power and in full contradiction to her duty to save Edi Rama from the situation where he has put himself after transforming the country in hugest cannabis cultivator in the world.

Syri.net

Kategori
Uncategorized

Bushati: Shqipëria, pjesë e Jugosllavisë së re ide e Ramës.

 

Ideja për krijimin e një Jugosllavie të re nuk ka qenë e Presidentit serb Vuçiç, por e kreut të qeverisë shqiptare Rama, iu cili po ashtu ka shprehur vullnetin e tij politik që Shqipëria t’i bashkëngjitet kësaj Jugosllavie të re. Kjo është përjashtuar hapur dhe prerë nga ministri i Jashtëm i Kosovës, Hoxhaj, i cili në prani edhe të Bushatit ka thënë se Kosova e kundërshton këtë ide të Ramës sepse nuk ka asnjë nostalgji as për Jugosllavinë e Titos, as për atë të Millosheviçit.
Ideja e bashkimit të Shqipërisë si pjesë të Jugosllavisë së dikurshme ka qenë edhe pjesë e planit të Titos me Enver Hoxhën, e cila synonte që Shqipëria të hiqte dorë nga pavarësia dhe të bëhej republikë e shtatë e Jugosllavisë së atëhershme. Aty ku e la diktatori Hoxha atëherë tani po e vazhdon Rama.
Ideja politike për rikthimin e “ish-Jugosllavisë plus Shqipërinë”, tashmë jo përmes ushtrisë, por përmes ekspansionit ekonomik në rajon, ka provokuar një përplasje diplomatike në Tiranë mes shefave të diplomacisë së Shqipërisë dhe Kosovës. Takimet e Edi Ramës me Aleksandër Vuçiç në Beograd, nuk u panë asnjëherë me dashamirësi në Kosovë, interesi i së cilës duket të jetë anashkaluar, me propozimet që janë bërë në samitet e përbashkëta me BE.
Deklarata e fortë e presidentit të sapozgjedhur serb, ka sjellë në Tiranë ministrin e Punëve të Jashtme të Kosovës, Enver Hoxhaj. Ky e ka bërë të qartë se Kosova nuk është e interesuar për tregun e përbashkët në rajon, një ide e mbështetur dhe e mirëpirtur nga serbët.
Në konferencën e përbashkët për mediat, mes Enver Hoxhajt dhe Ditmir Bushatit, u panë qartë ndarjet mes dy vendeve tona për shkak të deklaratës së fortë të Vuçiç, që në një intervistë për “Politico”, u pyet nëse kishte ndërmend rikthimin e ish-Jugosllavisë.
“Është Jugosllavia e vjetër, plus Shqipëria. Është një ide politike, por që nuk rrezikon sovranitetin e tyre. Do të rrisë ekonomitë tona. Na duhet rritje vjetore prej 4% deri në 5%, jo 3%. Kjo nuk mjafton”.
Ditmir Bushati dhe Enver Hoxhaj ishin në dy qëndrime diametralisht të kundërta. Ndërkohë që Hoxhaj e dënoi qartë këtë retorikë të Aleksandër Vuçiç, Ditmir Bushati nuk mbajti asnjë qëndrim, por tha se i takon zgjedhësve serbë ta gjykojnë deklaratën.
“Natyrisht është në të drejtën e tij si përfaqësues i një prej vendeve pjesëmarrëse në Ballkanin Perëndimor të ketë nostalgji për Titon, për Millosheviçin dhe për këtë ai të dëshirojë se në fund të ditës çdo politikan e ka llogarinë me qytetarët që përfaqëson”, u shpreh Ditmir Bushati.
“As unë, as familja ime nuk ka pas nostalgji as për Titon, as për idetë e Vuçiçit për Titon e ish-Jugosllavinë. Për shqiptarët e Kosovës, Jugosllavia ka qenë burgu më i gjatë, më i tmerrshëm dhe ne nuk dëshirojmë të kemi kthim të nostalgjive të tilla”, tha Enver Hoxhaj.
Duke folur për të mirat e tregut të lirë në rajon, ministri i Punëve të Jashtme të Shqipërisë, Ditmir Bushati pranoi se ideja fillestare ka qenë e Edi Ramës. Kryeministri shqiptar ka qenë nismëtar i një plan veprimi për një treg të përbashkët në rajon, të propozuar në Samitin e Parisit.
Në Samitin e Parisit, bashkë me Komisionin Europian vjet, ramë dakord që krahas aspekteve të krijimit të tregut të përbashkët të energjisë dhe krahas aspekteve të krijimit të komunitetit të përbashkët në fushën e transportit, ku vendet e Ballkanit Perëndimor janë pjesë e dy nismave, të kishim edhe një plan veprimi me masa me karakter ligjor, administrativ, institucional nga të 6 vendet pjesëmarrëse për të unifikuar sa më shumë praktikat tona tregtare. Këtu jemi ne. Ky është qëndrimi jonë, shumë i qartë.
Qëndrimi i Shqipërisë, qëndrimi i kryeministri Rama në Samitin e Parisit si nismëtar i asaj që unë shpjegova deri tani, në mbledhjen e Sarajevës që është parapërgatitore, për Samitin e Triestes është ky që unë konfirmova.
Por nisma e Edi Ramës duket se nuk është këshilluar më parë me autoritetet në Kosovë. Dje, ministri i Punëve të Jashtme të Kosovës e quajti “të parakohshëm” tregun e përbashkët në rajon. Kosova ende vuan një regjim vizash, me të cilin tregu i lirë është pa kuptim, ndërsa Serbia dhe vasalja e saj, Bosnja-Hercegovina nuk i njohin pikat doganore të Kosovës.
Përderisa Serbia nuk e njeh Kosovën dhe përderisa Bosnja nuk e njeh Kosovën dhe sillet si shtet vasal, për ne diçka e tillë duket e parakohshme.
Jemi duke bërë një analizë të detajshme dhe nëse Dogana e Kosovës do të vendoset jo në veri ku është aktualisht në Jarinë, por do të vendoset në Suboticë, siç thotë Vuçiç që nuk e njeh doganën tonë ne do të kemi gati 1 miliard më pak.
Edhe nëse flasim për liri të lëvizjes së njerëzve, unë përmenda që ne nuk kemi liberalizim vizash. Për në tregu rajonal pa liberalizim vizash, është po ashtu pa kuptim se njerëzit nuk mund të lëvizin.
Kundërshtimi i nismës së propozuar nga Edi Rama në aspektin ekonomik, duket se i ka shkuar përshtat idesë politike të Aleksandër Vuçiç, por nuk bën pjesë në interesat e Kosovës. Pikërisht për këtë, ministri i Punëve të Jashtme të Kosovës, Enver Hoxhaj shkoi deri aty sa të korrigjonte kolegun e tij, Ditmir Bushatin, kur i tha se nuk preferonte ta quante rajonin Ballkani Perëndimor, por Europa Juglindore

Kategori
Uncategorized

FOTO-GALERI/ Të rinjtë në “Çadrën e Lirisë”.

Foto; Hamza Hatika
Foto; Hamza Hatika
Foto; Hamza Hatika
Foto; Hamza Hatika
Foto; Hamza Hatika
Foto; Hamza Hatika
Foto; Hamza Hatika
Foto; Hamza Hatika
Foto; Hamza Hatika
Foto; Hamza Hatika
Foto; Hamza Hatika
Foto; Hamza Hatika
Foto; Hamza Hatika
Foto; Hamza Hatika
Foto; Hamza Hatika
Foto; Hamza Hatika
Foto; Hamza Hatika
Foto; Hamza Hatika
Foto; Hamza Hatika
Foto; Hamza Hatika
Foto; Hamza Hatika
Kategori
Uncategorized

“Kurva e BE_së” Konfirmohet akuza e Dules. Ja kush është zyrtari i BE-së, që u ofroi vjedhjen e votave të PD-së…

Kryetari i një partie të vjetër parlamentare në vend, PBDNJ, Vangjel Dule dje dekonspiroi një fakt tronditës, që ka të bëjë me rolin e diplomatëve të huaj në vendin tonë. Sipas Dules një diplomat i rëndësishëm, edhe në prani të 4-5 aleatëve të tjerë të Partisë Demokratike, u ka bërë atyre një ofertë të pistë, ose më saktë kriminale për parametrat e demokracisë.

“Braktisni kauzën e PD-së, hyni në zgjedhje sipas planit të Edi Ramës dhe merrni sa më shumë mandate nga ato të lënat bosh nga partia më e madhe opozitare në vend, që përfaqëson rreth 600 mijë vota.”

Kjo ka qenë e nënkuptuar oferta tipike mafioze e këtij diplomati, emrin e të cilit sot po e zbulohet.

Pavarësisht se Vangjel Dule u tregua i rezervuar në dhënien e emrit të diplomatit të rëndësishëm, meqenëse në këtë bisedë ka pasur edhe shumë dëshmitarë të tjerë, nuk ishte shumë e vështirë që të zbulohej edhe identiteti i këtij të huaji që ka organizuar këtë kërkesë dhe ofertë, që kërkon hapur deformimin sipas mënyrave mafioze të rregullave të lojës, në një demokraci.

Bëhet fjalë për “të famshmen” Romana Vlahutin, dora vetë ambasadorja e Bashkimit Europian në Tiranë. Ambasadorja që tashmë nuk e fsheh se është në shërbim pa kushte të Edi Ramës, që po hetohet nga shefat e saj për një aferë korrupsioni për blerjen e një rezidence “sheikësh” në Tiranë.

Por cili ka qenë plani dhe çfarë ka ndodhur në këtë bisedë, që mund të quhet pa frikë një puç kundër parimeve demokratike të një Republike të Pavarur?

Vlahutin pasi ka thirrur “për ndihmë” në Tiranë Eduard Auer, shef i Divizionit për Ballkanin Perëndimor më datën 6 Prill, nga ora 17:30-18:30, ka organizuar një takim me aleatët kryesorë të Lulzim Bashës, Vangjel Dule, Dashamir Shehi dhe Fatmir Mediu.

Image

Pas retorikës së dalë boje tashmë, që duhet të futen në parlament, nuk është e drejtë qeveria teknike, duhet të futen në zgjedhje pavarësisht nga këmbëngulja e Bashës etj, etj, në fund ju ka lëshuar edhe “ofertën e madhe”, e njëjtë si dy pika uji që ka kaq ditë, që bën edhe Edi Rama;

Hyni në zgjedhje dhe merrni (vidhni) votat dhe mandatet e Partisë Demokratike…

Përgjigjja ka qenë një “Jo” e prerë.

Madje kryetari i Partisë Republikane ka replikuar ashpër me Eduard Auer, i cili pas kësaj tentative të dështuar ka kërkuar, që të paktën biseda të mbahet në kufijtë e konfidencialitetit.

Prapa gjithë kësaj maskarade që kalon kufijtë e zhvillimeve politike në vend, mësohet se qëndron ambasadorja Romana Vlahutin që po bën gjithçka edhe në kundërshtim të plotë me detyrat që ka për rolin e saj nga Brukseli për të shpëtuar Edi Ramën nga kjo situatë, ku e ka future veten pasi shndërroi vendin në fermën më gjigante në botë të drogës.

SYRI.net

Kategori
Uncategorized

Shpërthen Basha: Vettingu, projekt mafioz i ambasadorëve! Rama duhet arrestuar!

Lideri i opozitës Lulzim Basha ka akuzuar drejtpërdrejt Kryeministrin Rama dhe ambasadorët e SHBA-ve dhe BE-së se janë të implikuar në krijimin e një reforme në drejtësi në favor të qeverisë. Madje Basha ka kërkuar edhe arrestimin e Ramës.
Basha e ka cilësuar vettingun e reformës në drejtësi si një projekt mafioz ku “bashkëfajtorë” janë Rama dhe ambasadorët e huaj. Por sipas Bashës ambasadorët do të japin së shpejti llogari për ndërhyrjen e tyre ne reformën në drejtësi dhe vetting.

“Rinia kërkon ndryshim, jo thjesht një hap por një përmbysje të Republikës së Vjetër. E kërkojnë këtë si shpresë, rrugën por edhe përbetimin e tyre për ti dhënë shqiptarëve shpresën dhe besimin për të ndërtuar jetën në vendin e tyre. Republika e Vjetër është në themel një komplot kundër qytetarit shqiptar, një komplot ekonomik, politik dhe kundër lirive e të drejtave të shqiptarëve. Këtë e kemi ilustruar me padrejtësitë që përjetoni në jetën e përditshme.

Dua të ndaj fare shkurt disa shifra zyrtare të Republikës së Vjetër që vërtetojnë sesa i thellë është komploti ekonomik.

A e dini sa është vjedhja/ Plot 2.8 miliardë euro, që po ta marrim për frymë popullsie në një vend që ka më pak se 2.8 mln banorë, sepse tjetët janë larguar. I bie 1 mijë euro për frymë, jo për familje, por për frymë.

Llogaritni, ky komplot ekonomik ka arritur tju zhvasë vetëm përmes fondeve publike, pa llogaritur koncensionet dhe krimin e organizuar, ju ka vjedhur q mijë euro për frymë.

Si mund ta kuptojnë më mirë shqiptarët këtë komplot ekonomik? Kjo nuk i ndan shqiptarët në të majtë e të djathtë, sepse ju siguroj se kjo vjedhje nuk është vetëm për të djathtët, por për këdo.

Këtë ju e shihni kudo, mjerimi ekonomik, rënia e fuqisë blerëse, shëndetësia në ditët e saj më të zeza, çmimet e rritura të naftës.

Po shkojnë këto para? Kush i vjedh këto para? Mos vallë shkojnë në xhepat e anëtarëve të PS? Jo, nuk shkojnë në xhepat e anëtarëve të PS, por në kontot bankare të një grushti pushtetarësh dhe një grushti kriminelësh që përbëjnë së bashku kupolën e komplotit kundër qytetarëve shqiptarë.

Si mund ta humbin ata këtë betejë? E tha mirë njëri nga parafolësit. Vettingu në politikë! Por kush ja bën vettingun në politikë? Ja bëjnë qytetarët! Por vetëm me zgjedhje të lira dhe të ndershme.

Atë që do të bëjë me vettingun në drejtësi, Rama do ta bëjë dhe me vettingun në politikë. Me atë në drejtësi do të fusë në dorë aparatin e drejtësisë që ai dhe i gjithë grupi i tij i korruptuar të mos i hyjë asnjë halë.

Projekti i vettingut është projekt mafjoz ku janë përfshirë diplomat të lartë në Tiranë për llogari të Edi Ramës, kanë marrë peng ekspertët e BE dhe së shpejti ora do të vijë kur të japin përgjegjësi demokratike në një institucion demokratik siç është BE.

Komploti është zbuluar, jo herët por në kohë. Gjithcka është bërë me një qëllim, jo për të ndihmuar shqipërinë për të patur prokurorë e gjyqtarë të pavarur, por për ti dorëzuar drejtësinë Edi Ramës. Ky ka qenë projekti, një projekt jo pro Shqipërisë por Edi Ramës.

Ne jemi këtu, jam këtu, i vendosur të qëndroj si pengesë totale për kapjen e drejtësisë nga Edi Rama. Kjo nuk ka për të ndodhur kurrë më.

Formula jonë është Nulan Hahn dhe jo si formula Rama Tahiri Shullazi.

Dhe jo ndonjë i korruptuar me pasaportë të huaj, që spo ja them emrin sa për kortezi dhe që së shpejti do të japë llogari.”-tha Basha

Kategori
Uncategorized

Ne kurrë nuk thërritëm ‘Atdhe Popull’

Të nderuar populli Romun, shpresoj që letra ime që lexohet. Unë që po ju shkruaj jam Hamdi Skeja.                           Jam Shqiptar, por në Shqipërinë time ka pak, shumë pak Shqiptar. Popull i dashur, shembull i një bote të zhurmshme, ju lutem, nëse ju patët vullnetin e vullkant’t, dua të ju kërkoj një nder.

Ju lutem, vendi ynë ka 27 vite që po shtypet, po përdhoset , po vidhet , po shkatërrohet, po “përdhunohet” nga pushtetarët.                                               Ne si popull jemi shumë të mirë , shumë mendjelehtë.                                               Ne si popull gënjehemi shumë shpejt, deri në një thes miell, e di, do të qeshni me lot, por kjo është e verteta.

Ne jemi patriot të shtirur, të shtypur.   Ne jemi si popull që ngrihemi vetëm kur na thotë partia, si dikur në kohën e *Qoftlargut*.                                         Kishim 50 vjet, që duartrokisnim “parti Enver”, por edhe pas ngrodhjes së atij, ne vazhduam sërisht atë refren “parti Enver” dhe nuk thamë njeherë “atdhe popull”.

Ndaj ju lutem, ejani dhe protestoni ashtu siç bëtë për vendin tuaj dhe Ne do u’a japim gjysmen e shqipërisë. Fundja, nëse vini ju,.gjysma tjetër e shqiperisë na mjafton..
Ju lutem, më kuptoni!
Pres pergjigjen tuaj pozitive!
Me respekt,
Hamdi Skeja!

Kategori
Uncategorized

Plasari: Ambasadorët shiten dhe blihen, e ka treguar historia e diplomacisë.

Screen Shot 2017-04-10 at 12.20.30 PM

Studiuesi dhe publicisti Aurel Plasari në një intervistë në Top Channel, me Adi Krastën, ka treguar historinë e tij të konfliktit me filantropin Xhorxh Soros dhe ambasadorin amerikan që ka qenë në Shqipëri.

Plasari shkruan në Facebook, një pjesë nga intervista e cila nuk është e dukshme në video, pasi është filmuar me kamera amatore.

Hashtag.al ka zbardhur të plotë të gjithë reagimin e Plasarit lidhur me këtë çështje.

Më 1993 ky njeri, ky individ, ka ardhur në Shqipëri nga p… i s’ëmës për të më sulmuar mua. Pra ky këlysh k…, – këtë shprehje e kam nga Kryeshërbëtori ynë, – vinte në atdheun tim për të më sulmuar mua! A e përfytyron të mund t’i shkoja unë atij në ShBA dhe ta sulmoja?! Unë thosha që nuk mund të japin mësim në Universitet studentë pa diploma, nga ata që promovonte Sorosi i mbështetur nga vegla e tij në Shqipëri ambasadori i atëhershëm…”,-shkruan Plasari në Facebook.

Në intervistë ai tregon për ‘shërbëtorët’ e Soros, të cilët me anë të promovimeve dhe pagesave të Soros, sulmojnë këdo që nuk është pjesë e foncadionit. Plasari thekson se historia e diplomacisë ka treguar një të vërtetë që asnjë diplomat nuk e thotë në Shqipëri, se ambasadorët mund të shiten dhe blihen, njësoj si çdo nënpunës i administratës.

Deklarata e plotë e Plasarit:

    ***

Të nesërmen pritej me gëzim që fuqia e këtij njeriu do të ishte që unë duhet të ndëshkohesha ose do të largohesha nga ajo detyrë. Çuditërisht pas takimit me presidentin e atëhershëm, të nesërmen në mënyrë të pacipë njoftoi që pranonte dorëheqjen e drejtorit të fondacionit SOROS.

I jam mirënjohës Presidentit të atëhershëm për çfarë i ka thënë dhe çfarë i ka nxjerrë në tryezë atë natë, të vërtetat që lidheshin me njerëzit e fondacionit. Kaq!

Jam marrë në atë vit kur më ka ngacmuar. Janë marrë 1 vit më përpara kur unë kam ngacmuar një nga këlyshët e vegjël të tij, kone që na tregon, bën një libër për demokracinë në Shqipëri. E promovon kryeshërbëtori me disa shërbëtorucë të tjerë.

Çfarë thotë ai në atë libër, i paguari nga SOROSI. Ai tregon që sa i keq është Sali Berisha, sa i mirë është Edi Rama, sa i mirë është Remzi Lani, sa i keq është Aurel Plasari, sa i mirë është filani i Sorosit, sa i keq është Rudolf Marku”.

 Po t’ju bëja një recension unë do i nxirrja një listë të tillë e do të thosha, ja recensioni dhe ja librat që vazhdojnë propagandojnë të paguarit edhe të krijuarit, krijesat e këtij fondacioni. Kaq më duhet mua të kuptoj. Mbas atij reagimi të ’93-shit është përsëritur edhe një incident me ambasadorin e atëhershëm amerikan.

Një grup studentësh ishte ftuar, do shkonte në një universitet të Amerikës për vizitë. Ishte ftesa për studentët dhe për mua, si zv/dekan, studentëve iu dha viza kurse mua jo. Atëherë unë i jam drejtuar me termin historik ambasadorit sovjetik të ShBA-së në Republikën e Shqipërisë, (e kanë atje), me asnjë ambasador tjetër kjo nuk është përsëritur më.

 Unë kam vajtur në Amerikë në çdo aktivitet që më kanë ftuar, deri në strukturat më të larta dhe kjo vërteton që ai ambasadori e kishte personale.

 Është e palejueshme, për një ambasador i kujtdoqoftë, mllefi personal , që iu prish qejfi ustait Soros. E palejueshme për mendësinë time. E di çduhet të jenë ambasadorët? Ambasadorët janë qelq i tejdukshëm që vetëm transmetojnë çfarë u thotë shteti.

Nuk janë për t’u marrë këtu me, jo këtë e dua e atë nuk e dua. Kur kam bërë historinë e diplomacisë ata duhet të dinë edhe një gjë që nuk ua thonë kryetarëve; asnjë diplomat në Shqipëri nuk e thotë.

Në çdo manual të historisë së diplomacisë ka ambasadorët që tradhtojnë shtetin e tyre, që shiten dhe blihen. Pra nuk ka mit dhe kult për ambasadorin. Ambasadori mund të jetë vulnerabël, mund të jetë mëkatar, si çdo nëpunës tjetër i shtetit.

  ***

/Hashtag.al/

Kategori
Uncategorized

“PS e lidhur me krimin, Rusia po fërkon duart në pritje të destabilitetit, SHBA të ndërhyjë”.

&quot;PS e lidhur me krimin, Rusia po fërkon duart në pritje të destabilitetit, SHBA të ndërhyjë&quot;

Përmes një komenti të botuar në Huffington Post, Luke Coffey, drejtor i Douglas dhe Sarah Allison Qendrën Heritage Foundation-së për Politikë të Jashtme, shkruan se një sërë zyrtarësh të lartë të Partisë Socialiste janë të lidhur me organizata të mëdha të trafikut të drogës.

Luke shton se filantropisti George Soros gjithashtu ka një ndikim të madh tek PS si dhe se Rusia po “fërkon” duart, në pritje që kriza politike të çojë vendin në destabilitet, në mënyrë që ajo të përfitojë në kurriz të politikës së SHBA-ve në rajon.

Mbi këto argumente, Luke I bën thirrje Sekretarit të Shtetit Tillerson që të ndërhyjë në Ballkanin Perëndimor, në mënyrë që politika anti-perëndim të mos përfshijë rajonin.

Luke Coffey*

I pozicionuar në këndin juglindor të Evropës, Ballkani është 4,500 milje larg nga Bregu Lindor. Pra shumica e amerikanëve do të jenë të justifikuar nëse pyesin: “Çfarë lidhje ka ky rajon me ne?” Por stabiliteti dhe siguria në Ballkan është e rëndësishme për SH.B.A-të për shumë arsye. Rajoni ka qenë historikisht një pikë e nxehtë për luftërat në Evropë – disa nga të cilat janë tërhequr edhe trupat e SHBA-së në luftë. Kjo është arsyeja që SHBA-së ka investuar miliarda si ndihmë aty, që nga fundi i Luftës së Ftohtë.

Disa pjesë të rajonit kanë qenë edhe vatra të ekstremizmit islamik dhe bashkarisht, Ballkani ka dërguar qindra luftëtarëve të bashkohen me Shtetin Islamik në Siri. Gjatë gjithë kohës, Rusia është aktive në rajon, duke u përpjekur të minojnë interesat e SHBA-së atje. Tani ka kërcënime politike, të cilat kërcënojnë të zhbëjnë përpjekjet e Amerikës për të sjellë sigurinë dhe begatinë në rajon – me paratë e taksapaguesve të SHBA.

Sipas një letre të nënshkruar së fundmi nga gjashtë senatorë dhe kongresmenë, organizata si Fondacioni Shoqëria e Hapur e George Soros, po forcojnë e lëvizjet politike të krahut të majtë në rajon në kundërshtim me interesat amerikane, dhe përdororin fondet e siguruara nga USAID-i për ta bërë këtë. Shtete si Rusia janë duke përfituar nga destabilizimin politik që pasoi për të promovuar një axhendë anti-perëndim. Stabiliteti dhe siguria e siguruar në rajon që nga fundi i viteve 1990 mund të jetë në prag të një shpërbërjeje të madhe, duke qënë se demokracia dhe qeverisja janë duke u vënë në provë. Shihni se çfarë po ndodh në Maqedoni.

Ndikimi i jashtëm në vend ka çcuar në një ngërç politik që ka lëkundur themelet demokratike. Kjo duhet të jetë një thirrje zgjimi për politikëbërësit SHBA-së. Ndërkohë, një stuhi po afrohet në Shqipëri, ku zgjedhjet parlamentare janë planifikuar për në qershor. Si një vend anëtar i NATO-s, rreziqet janë edhe më të larta në Shqipëri dhe kërcënimi për destabilizimin e rajonit është edhe më i madh. Nëse gjërat shkojnë keq, Rusia do të jetë aty për të marrë çfarë do të ngelë. Janë tre faktorë që duhen marrë në konsideratë.

Së pari, zgjedhjet e ardhshme duhet të jenë transparente, të lira dhe të hapura. Partia Demokratike në opozitë e ka humbur besimin në procesin zgjedhor dhe qeveria nuk ka bërë asgjë për të lehtësuar frikën e manipulimit. Edhe Bashkimi Evropian ka shprehur shqetësime në lidhje me mundësinë për parregullsi zgjedhore. Së dyti, korrupsioni është i përhapur kudo në Shqipëri. Në zemër të këtij korrupsioni është tregtia e drogës në rajon. Shqipëria duket se është në rrugë të mbarë për t’u bërë epiqendra evropiane e trafikut të drogës.

Zyrtarë të lartë të Partisë Socialiste në pushtet janë të lidhur me organizata të mëdha të trafikut të drogës dhe kryeministri Edi Rama është akuzuar në mënyrë të vazhdueshme për dështimin e goditjes së operacioneve të tyre. Së fundi, ashtu si në Maqedoninë fqinje, ekziston një shqetësim serioz në lidhje me grupe të jashtme si Fondacioni i Shoqërisë së Hapur.

Përzierja e zotit Soros në Shqipëri, përmes Departamentit të Shtetit nuk është asgjë e re. Dihet tashmë nga emailet e hakuara të John Podesta-s,se kur Hillary Clinton kryesonte Departamentin e Shtetit, Z. Soros ka komunikuar drejtpërdrejt me Clinton dhe stafin e saj. Rex Ë. Tillerson duhet t’i japë fund kësaj praktike menjëherë. Në këtë pikë, është e vështirë për të parë se sa ndikim Sh.B.A mund të ushtrojë në Shqipëri. Z. Rama kohët e fundit e ka përshkruar presidentin Trump si “turpi i qytetërimit tonë.” Kjo nuk është një bazë e mirë për marrëdhënie të shëndetshme SH.B.A-Shqipëri! Por të paktën, ne mund të mos u japim mundësi atyre që nuk i kanë interesat e Amerikës në zemër. Politikëbërësit amerikanë u treguan të papërgatitur për dramën politike në Maqedoni. Nuk mund të përballojmë që të njëjtat gabime të përsëriten në Shqipëri. Uashingtoni duhet t’i kushtojë shumë më tepër vëmendje se çfarë po ndodh në Ballkan. Përndryshe investimet tona masive atje pas Luftës së Ftohtë do të shkojnë dëm. *Luke Coffey është drejtor i Douglas dhe Sarah Allison Qendrën Heritage Foundation-së për Politikë të Jashtme

Kategori
Uncategorized

Surprizon Vangjel Dule: Diplomatët e huaj na kanë ofruar në mënyrë sekrete të futemi në zgjedhje.

Surprizon Vangjel Dule: Diplomatët e huaj na kanë ofruar në mënyrë sekrete të futemi në zgjedhje

Gjatë një takimi me auditorin e Universitetit Europian të Tiranës, kreu i PBDNJ-së Vangjel Dule, ka surprizuar me deklaratën e tij, ku thotë se diplomatë të huaj i kanë thënë që të hyjë në zgjedhje, pasi në mungesë të PD-së mund të sigurojë më shumë deputetë.

“Në takimet me diplomatët kryesisht kanë qenë në formën e paraqitjes së argumentave të njohura nga ana e partive të opozitës. Kam dëgjuar dhe diçka të cilën po ta kisha dëgjuar individualisht nuk do të merrja përgjegjësinë ta thoja publikisht. Fatmirësisht isha dhe me kolegë të tjerë politikanë, ditët e fundit, që dëgjova një propozim kaq cinik që nuk e besova se e dëgjova.

Na u tha në prani të përfaqësuesve të 4-5 forcave politike që ndoshta mund të ishtë një shans i mirë për ne që të përfitonim nga mospjesëmarrja e Partisë Demokratike në zgjedhje për të marrë ndonjë mandat më tepër. Nëse do të isha “tete a tete” me atë bashkëbisedues nuk do të merrja përgjegjësinë ta thoja publikisht, por isha me fat se isha me të tjerë që e dëgjuan. Duhet ta keni të qartë që ka dhe nga këto mendime”, u shpreh Dule.

Duhet thënë se dy janë diplomatët e huaj aktivë në kontaktet me partitë shqiptare, Romana Vlahutin, ambasadorja e BE-së, dhe ambasadori i SHBA-ve Donald Lu.

Ky i fundit prej disa javësh ka shmangur protagonizmin në publik pas sinjaleve nga Uashingtoni, por mesa duket ka vendosur të luajë nën rogoz.

Kategori
Uncategorized

Vrasja e komisarit, flet ish- kreu i policisë: Ju tregoj pse u vra miku im Artan Cuku

Ish-drejtori i Përgjithshëm i Policisë së Shtetit, Ahmet Prençi, i ftuar në emisionin “Debati” në Channel One të Roland Qafokut është shprehur se ish-oficeri Artan Cuku është vrarë për shkak të detyrës. Po ashtu, Prençi ka shprehur habi për mos reagimin e Edi Ramës në lidhje me vrasjen, edhe pse, sipas tij, ata njiheshin me njëri tjetrin.

1. Zoti Prençi, si mik por edhe në cilësinë e detyrës së dikurshme të drejtorit të Policisë së Shtetit, si e përjetuat vrasjen e komisar Artan Cuku?

Unë kisha dy javë që isha takuar me Artanin. Kur mësova ngjarjen realisht e kam përjetuar keq. Është një ngjarje tejet e rëndë dhe nuk e imagjinoj dot se si miku im Artan Cuku nuk jeton më. Unë të falenderoj ty si gazetar që po organizon këtë emision homazh për Artan Cukun sepse ai vdiq për këtë shtet dhe është viktimë e luftës ndaj krimit. Kjo vrasje tregon se sa alarmante është situata me rendin dhe me sigurinë në Shqipëri, por është një alarm edhe për ata drejtues policie që janë lënë të papaunë si Artan Cuku. Krimi ka goditur rëndë njerëzit që kanë dhënë dhe sakrifikuar kaq shumë për shtetin. Policët në këtë vend janë kaq të pambrojtur dhe të rrezikuar në çdo kohë. Arma e krimit ka goditur shtetin. Imagjinoni se ç’ndodh me njerëz të thjeshtë.

2. Zoti Prençi, si e keni njohur ju Artan Cukun?

Unë futem tek ata njerëz që komisar Artan Cukun e kam njohur shumë mirë dhe kemi qenë miq. Kisha dëgjuar për punën e tij që spikaste dhe më pas kemi punuar dhe bashkëpunuar dhe jemi bërë edhe miq. Që nga kjo njohje unë kam bashkëpunuar në mënyrë të vazhdueshme me të. Dua të them që Artan Cuku ka mbaruar Akademinë e Rendit me medalje ari. Ndërkohë që në të gjitha detyrat që ka patur ka arritur rezultate të larta. Ai ka kaluar në të gjitha shkallët e karrierës dhe nuk ka patur asnjëherë kapërcime duke u ngritur në detyrë në mënyrë të beftë. Si ish-drejtues dhe bashkëpunëtor në punën e policisë dua të them që Artan Cuku ishte i pagabueshëm në hetimin e veprave penale. Ai kishte aftësi të rralla. Merrte pjesë vetë në operacion, drejtonte vetë gjithçka dhe sakrifikonte vetë gjithçka.

3. Atëherë, duke qenë se ka patur këto cilësi kaq të rralla përse e larguan nga policia dhe si e përjetoi Artan Cuku këtë largim?

Imagjinoni një oficer policie që ka punuar në vijën e parë të luftës së krimit dhe befas është pa punë dhe i hedhur në rrugë.  Ai u shkarkua me firmën e drejtorit të Përgjithshëm Artan Didi me motivacionin “shkurtim funksioni organik dhe pamundësi emërimi në një detyrë tjetër” neni 57 pika 2 gërma b e ligjit për Policinë e Shtetit. Një largim i turpshëm, absurd dhe aspak i motivuar. Në fakt e përjetoi shumë shumë keq largimin nga policia. Ato kohë e takoja pothuajse përditë. Ai ishte në një mërzi totale. U mundova ta qetësoja për ti thënë që jeta i kishte këto. Por ai realisht ishte prekur dhe zhgënjyer shumë. Por koha kalonte dhe një ditë më tha se nuk e dija që kishte dhe këtë mënyrë jetese.

4. Zoti Prençi, sipas jush, me ato që dini dhe keni informacion, përse e kanë vrarë komisar Cukun?

Natyrisht nuk do ishte as etike e as morale që unë këtu të jepja versione dhe të dhëna. Është një grup hetimor që është ngritur për këtë ngjarje dhe të shpresojmë që të arrihet në zbardhjen e kësaj ngjarje kaq të rëndë. Por mua po më lë shije shumë të keqe fakti që dha këtu gazetari Flamur Vezaj sipas të cilit kjo ngjarje është referuar nga policia dhe është regjistruar në prokurori me veprën penale të gjakmarrjes. Kjo më lë një shije shumë të keqe. Sipas kësaj që thotë gazetari i bie që ngjarja qënka zbuluar. Kjo është absurde. Sipas kësaj, gjithnjë sipas kësaj që thotë gazetari Vezaj, hetimi lidhet me ngjarjen e vitit 2005 gjë që është absurde ta thuash dhe deklarosh vetëm pak momente pasi ndodhi ngjarja. Unë dua të them se kam bindjen se Artan Cuku është vrarë për detyrën që ka ushtruar në të kaluarën si drejtues i lartë i policisë së shtetit. Gazetari thotë që kjo vepër penale është shënuar në këtë mënyrë në mënyrë që të cilësohej si vepër penale e rëndë dhe që të hetohet nga prokuroria e Krimeve të Rënda. Por aty mund të cilësohej shumë lehtë vrasje për shkak të cilësive të larta të detyrës. Artan Cuku ishte oficer në lirim. Ai kishte gradën drejtues i parë, ishte komisar dhe pavarësisht se nuk e ushtronte detyrën ai kishte fituar edhe gjyqin duke e cilësuar të paligjshëm shkarkimin e  tij. Kështu që pavarësisht që shpresat i kam të mëdha spese në prokurorinë e Krimeve të Rënda ka prokurorë shumë të aftë, kjo puna e referimit më lë një shije shumë të keqe. Nuk dua të flas më për këtë sepse realisht po më lë një shije shumë të keqe. Është abusrde. Nuk dua ta teproj të them se mund të ketë edhe dashakeqësi.

5. A mund të jetë vrarë Artan Cuku për aktivitetin privat?

Jo. Në asnjë mënyrë. Nuk bëhet fjalë fare. Nuk kishte asnjë arsye që Artan Cuku të vritej përveçse detyrës si drejtues i policisë së shtetit.

6. Deri tani si të janë dukur veprimet hetimore të kryera me ato që ju dini?

Nuk mund të paragjykoj dhe gjykoj se jam larg hetimit. Por më ka lënë përshtypje jo të mirë edhe fakti që disa detaje deri familjare policia i ka bërë publike në media. Ato mund të shkatërrojnë hetimin dhe si e tillë është pakujdesi në rastin më të mirë që jepen këto detaje. Unë do të doja tu jepja këshillë atyre që merren me këtë ngjarje që të jenë shumë të kujdesshëm dhe të matur kur bëjnë deklarata dhe bëjnë publike detaje nga hetimi. Ky është një turp i madh dhe është nxjerrje e sekretit të hetimit.

7. A ishte angazhuar Artan Cuku politikisht gjatë kësaj kohe? A ishte ai i përfshirë në mbështetje të opozitës siç ka patur  nga disa ish-drejtues të policisë që janë atashuar në Partinë Demokratike?

Në mënyrë absolute jo. Dua tu them një detaj. Artan Cuku ende shpresonte se do të vazhdonte karrierën dhe shpresonte se do kthehej në punë. Më thoshte se ne këtë punë dimë të bëjmë mirë dhe për këtë kemi investuar në jetë. Por fati u tregua i keq me të. Policia e Shtetit është institucioni që e ka paguar më shtrenjtë tranzicionin. Janë mbi 250 policë të vrarë nga viti 1990 deri më sot. Ndërkohë edhe më e rëndë bëhet gjendja për ata që janë të papunë. Janë 1 mijë policë të hedhur në rrugë mbi bazën e të njëjtin motiv që u largua edhe komisar Cuku. Dhe si Artan Cuku asnjë mbi 100 ish-drejtues të lartë të Policisë së Shtetit që janë hedhur në rrugë. Dhe imagjinoni të gjithë kanë qenë bashkëpunëtorë në zbulime të ngjarjeve të rënda, në aksione dhe në çdo veprimtari të policisë kundër krimit. Pas marrjes së informacionit se Artan Cuku ishte vrarë në vendin afër ngjarjes ishin rreth 50 ish-drejtues të lartë të policisë që janë të papunë që shkuan të interesohen për fatin e Artan Cukut.

8. A iu bë nderi i duhur Artan Cukut me ceremoninë mortore të organizuar nga policia?

Jo. Ka një paradoks këtu që kjo polici e shkarkoi e largoi dhe e hodhi në rrugë dhe kjo polici i bën një ceremoni mortore. Pastaj ka edhe një problem tjetër. Çfarë ishte ajo ceremoni e organizuar në drejtorinë e policisë së Tiranës? Ceremonitë behën në drejtorinë e Përgjithshme të Policisë së Shtetit dhe jo në atë të Tiranës. Por duket  se drejtuesit nuk kanë patur kurajën të realizonin një ceremoni në atë vend ku dhanë urdhrin për ta larguar Artan Cukun. Policia e Shtetit nuk është prona e askujt. Mund të jetë drejtor Ahmet Prençi, Haki Çako, Artan Didi, kjo nuk ka rëndësi. Ne vijmë dhe shkojmë, po policia është e të gjithë policisë dhe e shtetit shqiptar.

9. A ruhej e fshihej Artan Cuku? A ju kishte shfaqur ai ndonjë shqetësim si mik?

Në mënyrë të prerë ju them jo. Ai madje nuk mbante as pistoletë me vete. Një personi si ai që kishte hobi armët kishte të paktën 1 vit e gjysmë që nuk mbante armë me vete. Nuk kishte as roje e nuk kishte shfaqur asnjë shqetësim. Nëse ai do ta kishte një të tillë të paktën ne miqve të tij, mua Aleks Hajdarit do na thoshte. Kam edhe një diçka tjetër. Si ka mundësi që kryeministri Edi Rama që është kaq aktiv me deklarata në televizione dhe rrjete sociale nuk ka thënë qoftë edhe një fjalë të vetme për vrasjen e Artan Cukut. Madje nuk ka qenë as prezent në ceremoninë e homazheve . Më ka bërë shumë përshtypje kjo.

10. Po a e njihte kryeministri Rama komisar Cukun?

Po e njihte shumë mirë. Komisar Cukun e njihte edhe gjatë kohës që kryeministri Rama ka qenë edhe në opozitë kemi patur marrëdhënie shumë korrekte. Padyshim që njiheshin sepse i ka lidhur puna ai si drejtues policie në Vlorë dhe Rama si politikan, kryetar i PS madje edhe kur sapo mori detyrën e kryeministrit. /b.l/noa.al/

Fotogaleri