Kategori
Uncategorized

Bastardët që po na vjedhin shpresën, nderin dhe krenarinë.

Nga Kreshnik Osmani

—Ata që na vodhën me “Taksën Majko” te Rrugës së Kombit që u zhduk dhe u përpi nga vrima e zezë e korrupsionit pa e marrë vesh askush.
—Ata që vendosin sot të aneksojnë Veriun e Shqiperisë me taksën dhjetë euroshe për 70 klm, si në asnjë vend të botës bazuar ne (standart jetese- te ardhura-çmin-sasi kilometrash).
—Ata që na vjedhin me konçensionet dhe PPP-të e famshme. Ata që na vjedhin votën dhe na e blejnë atë me paratë e vjedhura 50 euro. Ata që na vjedhin naftën dhe kromin.

Ata që na vjedhin detin dhe naftën poshtë tij.
—Ata që na vjedhin Atdheun dhe na perzenë prej tij.
—Ata që na vjedhin ne spitale, ne zyra, në shkolla, në rrugë, në burgje, në gjykata, në polici, në ajer në qiell dhe në tokë.
—Ata që na vjedhin jetën e rinisë duke ua mbushur hundet me hashash e kokainë.
—Ata që na vjedhin bregdetin, malin, kodrën, fushën, detin, lumin, liqenin.
–Ata që po na vjedhin nderin dhe po i detyrojnë vajzat e familjeve të varfëra të kurvërojnë për të fituar të drejtat e tyre për shkollim, karriere dhe jete më të mirë.

Ata që po shkaterrojnë nderin e femijëve tanë nëpër shkolla duke ua mësuar atyre ndyrësinë dhe perversitetin.
–Ata që po na pinë gjakun si vampirë me dhëmbët e tyre të qenit.
—Ata qe na kane vjedhur median, radion, gazetën, revistën dhe shoqerinë civile.
—Ata që na vjedhin shendetin me miell kaceroz Serbie. Vjedhin jetë pleqsh me ilaçe të “rimbursuara” te skaduara Indie.
—Ata që vjedhin jetët tona me hekur të rrezatuar Ukraine. Me ushqime të qelbura dhe të skaduara Serbie.

Ata që na vjedhin asfaltin, fletoret, gomat, fashot, gjilpërat, paracetamolin, serumin, çarçafët.
—Ata qe na vjedhin dritat, ujin, naftën, benzinën, frymën dhe pështymën.
—Ata që na vjedhin të shkuarën, të tashmen dhe te ardhmen.
—Ata që na vjedhin shpresën, nderin dhe krenarinë. —Ata që na poshtërojnë çdo ditë me arrogancën e dhjamrave dhe jakave te tyre te bardha.
—Ata që na ç’nderojnë çdo ditë dhe dalin në televizionet e tyre te blera me konçensionet e gjakut që të provojnë virgjerine e tyre, jane raca me hajdute, me kriminale dhe me bastarde që mund të kete deshmuar ndonjehere historia e Shqiperise. Por edhe një popull që nuk mbron nderin, gjakun dhe pasurinë e tij nuk ndryshon shumë nga ata bastardë.
—Ata na njohin mirë, prandaj nuk na kanë frikë për sytë dhe rrylat e tyre te enjtur prej krimit, korrupsionit, grabitjes, mashtrimit dhe babëzisë!

Kategori
Uncategorized

Pse emigrojnë shqiptarët.

Cilat janë vendet nga emigrojnë dhe vendet për ku emigrojnë?

Në një shkrim të portalit “Quora” bëhen 2 pyetje.

Pyetja e parë: Cilat janë vendet më të preferuara nga emigrantët?

Pyetja e dytë: Nga cilët vende qytetarët duanë më shumë të largohen?

Janë rreth 700 milion qytetarë që duan të largohen nga vendet e tyre, ose rreth 15 përqind e popullsisë adulte.

Arsyet kryesore janë.

I) konfliktet;—II) gjendja e vështirë ekonomike dhe—III) fatkeqësitë e ndryshme.

Në shkrim jepet një arsye e veçantë për Shqipërinë, një papunësi e lartë që i shtyn qytetarët të largohen nga Shqipëria.

Vendet kryesore ku duan të shkojnë janë SHBA e para. Pastaj Gjermania, Kanadaja, Britania e madhe, Franca, Australia, Arabia Saudite. Rreth 20 vende tërheqin më shumë se dy të tretat e emigrantëve.

Kurse 10 vendet nga të cilat qytetarët duan të largohen më shumë janë: Sierra Leone, Haiti, Shqipëria, Liberia, Kongo, Republika Domenikane, Hondurasi, Armenia, Siria, Salvadori.

Ajo që bie në sy është se Shqipëria, një vend anëtar i NATO dhe kandidat i BE është vend ii tretë në botë nga i cili qytetarët duan të largohen. Madje ajo që bie në sy është se nëse në vitet 2010-2012 donin të emigronin nga Shqipëria vetëm 36 përqind të qytetarëve në moshë madhore, në 2013-2016 kjo shifër është rritur duke arritur në 56 përqind dhe klasifikuar Shqipërinë në vendin e tretë në botë. Pra një rritje me rreth 60 përqind.

https://www.weforum.org/agenda/2017/11/these-are-the-countries-migrants-want-to-move-to?utm_source=quora

Image

Kategori
Uncategorized

Mrekullia e teqesë së Baba Aliut, në majën e kodrës së Alipostivanit

Nga Gerta Zaimaj

Gjithmonë dera e saj është e hapur, çdo ditë ky vend pret me dhjetëra njerëz, qofshin besimtarë ose jo. Ajo ngrihet majë një kodrine dhe duket sikur vetë Zoti e ka pikturuar pozicionimin e saj aty.

Nëse gjatë ditës bëhesh kurioz, sepse në largësi nuk arrin dot ta kuptosh çfarë mund të jenë ato ndërtesa aq të bukura në formë kupole, maj kodrine dhe rrethuar nga male, në mbrëmje nga ndriçimi duket si një qytet më vete. Është Teqeja e Baba Aliut në fshatin Alipostivan të Përmetit. Një mrekulli e vërtetë!

Rruga që të çon në të është problematike, dhe jo e asfaltuar, kjo tregon që duhet të kalosh pak vështirësi për të marrë kënaqësinë dhe qetësinë që të fal ky vend, ato gjërat që arrihen me vështirësi kanë vërtet vlerë dhe duhen më shumë. Rruga malore nga e cila Teqeja nuk duket aspak, e shton edhe më tepër kureshtjen e çdo njeriu dhe nuk të bën që të stepesh, përkundrazi kush e merr atë rrugë e çon deri në fund. Dhe sapo hyn në fshatin e vogël pamje fantastike të mbulon hapësirën që shfaqet përpara.

Një portë e madhe të pret para se të hysh në Teqe. Është ndërtuar me qemer të lartë, me gurë të bukur të disa llojeve, është projektuar aq madhështore saqë kalimin në anën tjetër te saj mezi e pret. “Teqeja e Baba Aliut Alipostivan -1857”, është mbishkrimi mbi portën hyrës, i cili tregon kur është ndërtuar kjo Teqe për herë të parë nga Baba Aliu, në nder të të cilit ky vend mban emrin.

Ringritja e Teqesë

Gjatë diktaturës ky vend u shkatërrua totalisht nga regjimi, e çdo gjë u sheshua me tokën. U desh një punë e madhe dhe gjithçka të niste nga fillim. Por ai që e ka ngritur edhe më lartë prestigjin dhe emrin e këtij vendi është kleriku që e drejton, Baba Hekuran Nikollari. Një punë e jashtëzakonshme e bërë vetëm si rezultat i korrektësisë dhe menaxhimit më të mirë të mundshëm të të ardhurave nga besimtarët. Kjo Teqe është bërë nga kontributet e besimtarëve kryesisht bektashian, por edhe të tjerë. Menaxhimi i mire dhe efiçent i përdorur nga Baba Hekuran Nikollari, që do ta kishin zili edhe shumë institucione dhe administrata të çdo niveli, e ka sjellë këtë vend në formën që është sot. Asnjë abuzim dhe asgjë e çuar dëm, vetëm punë, përkujdesje dhe korrektësi është adoptuar aty.

Baba Hekuran Nikollari i rreth të ‘50-tave njihet dhe respektohet me përulje në të gjithë zonën e jugut të Shqipërisë është klerik i rrallë, zemërgjerë, i ndershëm shumë i drejtpërdrejtë dhe ajo që është më e rëndësishmja është se t’i mbush momentet kur je aty me pozitivitet dhe mirësi e po ashtu këshilla të vlefshme të jep më vete. Shpirti i tij i madh shihet që nga mënyra se si i pret njerëzit e i ndihmon ata, e ka derën hapur për të gjithë, vetëm mirësi dhe bekime uron për jetën e secilit. Falë tij kjo Teqe tanimë nuk është vetëm një qendër fetare për bektashinjtë, por një institucion i vërtet me shumë vlera.

Ajo është një qendër turistike për vizitorë nga Shqipëria dhe bota. Pritje të ngrohta Babai i rezervon si për politikanë, zyrtarë të lart ashtu edhe për njerëz të thjeshtë edhe të varfër.

“Zoti, do t’ju ndihmojë, për shëndet të mirë të gjithë ju familjarisht”, nuk rresht së ja uruar të gjithëve.

Teqeja pasuri kombëtare

Kjo Teqe është një pasuri kombëtare. Aty prehen klerikë të mëdhenj që kanë punuar dhe e kanë ndihmuar popullin në ditë të vështira, prandaj dhe populli i ka dashur. Ndërtesat e Teqesë janë të bardha dhe konturet me jeshile, kupolat e tyre ndrijnë si dielli. Është me të vërtet një projekt i menduar më së miri çka e bën të shtrihet në të gjithë pllajën e kodrinës e gjithë natyra përreth e gjelbëruar dhe e mirëmbajtur.

Pastërtia është ajo që dallon aty kudo.

Teqeja me Tyrbet dhe me ambiente e tjera janë lidhur me rrugë e shkallë prej betoni. Në të dy krahët e Teqesë janë bërë tarraca të cilat janë mbjellë me peme frutore, por edhe me perimet gjatë verës, e që të gjitha këto konsumohen nga besimtarët që e frekuentojnë dhe punëtorët që kujdesen për këtë vend. Ato nuk tregtohen.

Në Teqe Babai ka edhe disa punëtorë që kujdesen për gjithçka dhe që ju shërbejnë edhe njerëzve.

Të flasësh me detaje për këtë projekt madhështor nuk do të mjaftonin as me dhjetëra paragrafë, por ajo që duhet vënë në dukje është se ky objekt përveçse ka vlera shpirtërore për besimtarët, nga të tjerët, turistë të huaj shihet si një objekt me vlera të rralla kulturore.

Aty është me të vërtet çdo gjë në vendin e vet, perfekte, e rrallë të të zënë sytë rregull të tillë… Një qytezë shembullore.

Veçuar nga ambientet e Teqesë, pak më tutje është duke u ndërtuar edhe një hotel çka do të lehtësoj edhe me tepër akomodimin e njerëzve që vizitojnë Teqenë e Baba Aliut.

Ky vend është shembulli më i mirë për t’u marrë nga të gjithë ne dhe nga të gjitha institucionet, për mënyrën si të mirëpret, për mënyrën si punohet, për mënyrën si komunikohet e për mënyrën si drejtohet e menaxhohet, për mënyrën se si e organizon komunitetin e vet.

Faleminderit Baba Hekurani për këtë model që i jep shoqërisë. Ky ansambël i vërtetë i Teqesë jo vetëm duhet promovuar, por në asnjë mënyrë nuk duhet humbur pa u vizituar, sepse nga aty kemi të gjithë se çfarë të mësojmë./PROlajm.al

Kategori
Uncategorized

Ju tregoj trafikantin e 1997-tës që sot u jep leksione studentëve.

Nga Konstadin Koliqi/

Ne kete momente, nje TV, po jep te perseritur, nje emision, ku flitet per historite e emigrimit te shqiptareve, aresyet, motivet perse ka ndodhur dhe po ndodhe kjo dukuri, me shume shqiptare…..jane ftuar disa personalitete te fushave te ndryshme por …..eshte i ftuar edhe nje trafikante, qe ka lidhje te forta me ngjarjen me te rende te emigracionit shqiptar…….ngjarjen e 28 marsit 1997, ku lane jetet e tyre ne funde te detit, 119 njerez qe kerkonin te largoheshin nga ferri i kaosit shqiptar, per nje jete me te sigurte dhe me te mire….ngjarje qe e shkeputa nga materiali kryesor i atyre ngjarjeve te atij viti te zi, 1997…..ndofta do te merziteni, por me detyroi ky trafikane qe per habin time, por jo vetem, ishte dhe eshte i mirepritur ne detyra te larta shteterore dhe ne edukimin e te ardhmes tone, studenteve !!!!!!!!!….hidhini nje sy, se nuk beni keq ta kujtoni, per te mos u perseritur te tilla ngjarje shume te renda.

…….. më dt 25 Mars, informohem se, në Vlorë është bërë plani për të marrë një anije nga Saranda, dhe me të, do të niseshin klandestinë për në Itali. Në Vlorë nuk kishte asnje anije. E vetmja anije që kishte mbetur, që mund të lundronte ishte Kater i Radës, ne Sarande, i vogël, i vjetër dhe me shërbim të kufizuar portual.

Më dt 26 Mars, anija vjen në Vlorë, nga Sarande, prurja e saja e organizuar nga Zani Caushi dhe menjehere, vihet nën sundimin e « Sulltanit të Vlorës » sic kishte qejf të quhej Zani Caushi . Menjëherë u hap lajmi se do të nisej për në Itali një anije luftarake, kundrejt pagesës prej 1,5 million liretash për person. Turma njërëzish, afroheshin por kur merrnin vesh se pronari ishte Zani Caushi, largoheshin për vetë namin, prej krimineli që ai kishte, në tërë vëndin, jo vetëm në Vlorë. Atëhere, në Vlorë, shkon z. Arben Malaj, në atë kohë Ministër i Financës të Qeverisë të Pajtimit Kombëtar, futet në port, i afrohet anijes, gjithmonë në shoqërinë e Zanit dhe shokëve të tij. Kjo në mëngjesin e dt 27 Mars. Menjëherë, u hap lajmi se anija ishte e Arben Malajt, Zani ishte vetëm arkëtari. Kështu u rrit besimi tek njërëzit, të cilët ishin aty rreth e rrotull dhe mbushën menjëherë anijen, në të cilën hypën 153 veta dhe u nisën drejt Italisë. Tashmë, historia e anijes dihet , por unë dua t’ju them atyre që e mbytën dhe atyre që kërkojnë trupat e të afërmve të kërkojnë, jo 80 veta, por 119 njërëz të mbytur. Dua tju kujtoi se në ato lista emrore që hypen në atë mjet lundrues, ishin edhe 22 vajza të kthyera nga Italia, para krishtlindjeve, por që nuk gjetën afrimin nga familjet e tyre, ose…..dhe nuk u ngeli gjë tjetër, vec të kthehen prap tek semaforët, për të nxjerr bukën por edhe fitimet e atyre që tashmë kishin marrë drejtimin e vëndit……

Vazhdova në detyrë, derisa, si Ministër erdhi Zabit Brokaj. Puna u bë e pamundur. Kisha për epror atë që drejtonte rebelët, pjesën më kriminale të tyre, që po të më kishte kapur atje, do të më rripte të gjallë. U largova nga detyra me motivacionin : « nuk ke arsimin përkatës, shkollën e sigurimit. » U them atyre që më komunikuan urdhërin : « Nderoj tim Atë që nuk më dërgoi në atë që vetëm shkollë nuk e quaj.»
Dhe nga ai moment, që ishte data 15 Gusht 1997, dita e lindjes time, ngela i pa punë dhe për më tepër i kërcënuar dhe shantazhuar, familjarishtë. Të gjitha ishin të pritëshme dhe të kuptueshme, papunësia, varfëria, indiferenca edhe e shokëve e miqvë, kërcënimet personale nga njërëz të njohur dhe të panjohur, por kërcënimi që i bënin fëmijve të mij, ata që kishin punuar me mua në të njëjtin dikaster, këtë nuk e prisja, por edhe nuk ja u fal……edhe pse janë deputet të atij dhe këtij Parlamenti………

Kategori
Uncategorized

Mos më mundo më kot, nënë… poezi nga Sokol Olldashi

– poezi nga Sokol Olldashi – vëllimi poetik “Teatri i Hijeve”

TË DIELËN

Do të shkoj në varreza të dielën,
Pa dalë dielli ende në ndajnatë,
S’do ta zgjoj rojen syfjetur,
Qetësisht do ta mbyll portën prapë.

Do të eci i heshtur ndër varre,
Në mes emrash që të shumtën s’i njoh.
Pak vend bosh do gjej të ngul kryqin,
Në dheun nga shirat bërë llohë.

Do të ndez më pas një qiri,
Një cigare me qiririn të ndez,
E paketën në plis do ta fsheh,
Që ta pi pasi të vdes.

E do të ik…

TË PAKTËN TI

Mos më mundo më kot, nënë!
Mos më fol
Për pranverë,
Lule,
Qiej të kaltër,
Zogj,
Mirësi!
Mos më gënje, të lutem,
As për Mujër, Halilër,
Që kasaphanën ta ndërrojnë me kasaphanë,
Për ëngjëj çengelë,
Ku varur rrinë kombet,
Si lopë të rrjepura, me miza ndër zorrë!

Mos më gënje, zemër!
Të paktën ti …


U JAP NJERËZVE SHANSIN E FUNDIT

Larg do të iki.
Larg kohës,
Larg tingullit,
Larg dritës,
Larg jetës.
Në inekzistencën
E çastit,
Qetësisë,
Errësirës,
Në abstraksionin e humbjes,
Për të mos kuptuar asgjë
Nga ligësaia juaj naïve,
Nga hipokrizia e lindur.
Më pas do të kthehem,
E
Në qofshi
Siç jeni,
Rishtaz do të shkoj
Për të mos u kthyer kurrë më.

ORËT KANË MBETUR

Orët kanë mbetur qysh ditën që unë vdiqa.
Hija e lavjerrësit,
Prej shekujsh e palëvizshme,
Shtrihet mbi kalendarin,
Prej ku fletët gjith janë grisur.
Ka mbetur
Veç kartoni i bardhë i zhgënjimit.
I bardhë
Si çarçafët e një krevati të rrëmujshëm,
Të palëvizur që nga dita
E Dashurisë.

Orët kanë mbetur,
Që kur s’je më ti.

_

TEATRI I HIJEVE

Rolet u ndanë keq në Skenën e Madhe

Që në fillim.

Më pas…

Gjithçka kish marrë fund

E s’mund të ç’bëhej.

Regjisori,

Këtë e kuptoi i fundit

Ndaj kur sipari u ngrit

Iku

Duke thënë se do të kthehej

Pas Shfaqjes…

_

“G…”

E dija, patjetër e dija
Që një ditë mund të vinte si kjo
Më kot u mundova t’i fshihem
Dhe kur ikën të gjen vetë ajo.

G. Kjo është kënga e fundit për ty
Nuk e di në e do dhe këtë
Por s’mundesha ta mbaja përbrenda
S’mundesha ta lija pa zë.

Tani G. bëj si di ti
Unë të premtoj veç një gjë
Sido që të zgjedhësh në fund
Un do t’ vij ose iki pa zë.

Rezultate imazhesh për sokol olldashi poezi

Kategori
Uncategorized

Llustraxhiu që na zbardh faqen.

– nga Altin Bamllari –

Nëse ndihesh faqezi, por edhe nëse ndihesh i turpëruar nga faqezinjtë, unë zbulova një llustraxhi në zemër të Londrës që ta zbardh faqen për 5 minuta.

Quhet Romi Topi, ose ndryshe, llustraxhiu me kravatë. Do pyesni ju: po ky llustron, apo bën make-up? E pra, ky i bën të dyja. Anglezëve ua shkëlqen këpucët e shqiptarëve ua zbardh faqen.

Po si? – do thoni ju!

Ja ashtu, sikurse Inva Mula e Ermonela Jahaj, si Rita Ora e Dua Lipa, si Tedi Papavrami, si Kledi Kadiu, si Fadil Berisha, si Ilir Shaqiri, si Ermal Meta, si të gjithë ata shqiptarë të mirë që na nderojnë anembanë botës.

Tani e teprove! – do më qortoni ju. Aspak! Ky djalë është një ambasador i shkëlqyer i njerëzve të thjeshtë, i gjithë shqiptarëve që punojnë e sigurojnë jetën ndershmërisht. Ky djalë është një xhevahir, një shpirt bujar që rrezaton vetëm mirësi, që dashuron punën dhe familjen e vet e, për më tepër, krenar që është shqiptar. Ky nuk është një llustraxhi i zakonshëm, ashtu siç e përfytyroni ju në rrugët e Tiranës. Ky është një artist me “audiencë” të lartë.

17 vjet në Burlington Arcade. 50 palë këpucë në ditë. Me mijëra e mijëra klientë, që u flet e u tregon të vërtetën tonë. E pashë vetë. Qëndrova aty. Ai ishte për ta si një magjistar.

Kur shkova për ta takuar, në celular kisha adresën e firmës, “Shoes Shine Service”.

Me të mbërritur, në korridorin lluksoz pashë një djalë duke llustruar. Desha ta pyes, por pastaj vazhdova drejt. S’mund të jetë ai. Unë po kërkoja një zyrë. Pastaj pyeta dikë. Ai buzëqeshi e më tregoi me dorë: Ja ku e ke!
U ktheva mbrapsht. I fola shqip. Ai u çua menjëherë. Hoqi dorezën e djathtë e më takoi si nga anët tona.

– Është patrioti im, është shqiptar, – i tha klientit, duke i kërkuar njëkohësisht edhe ndjesë. Ja mbarova. Kam edhe dy të tjerë e do ta mbyll.

Dhe ashtu bëmë. Ai paketoi gjërat, unë mbusha celularin me foto. Ai para, unë pas. Me Romin s’kishte llafe. Nuk ngeli njeri pa e përshëndetur. Matanë rrugës futemi në dyqanin më të famshëm të purove. I madhi Churchill porosiste pikërisht këtu. Një burrë i vjetër përqafon Romin, i biri po ashtu, një i tretë i jep dorën.

– Altin, kjo është familja ime, ky është babai im. Një atmosferë e parrëfyer. Ky djalë u bënte magji të gjithëve .

–Më ka ardhur ky miku nga Shqipëria. Do shkojmë për darkë e do ta ndezim nga një puro. -Zgjidh e merr, foli “babai”.

Ç’të zgjidhja? Zgjodha një Cohiba mesatare. Jo tha plaku. Po më kursen. Merr këtë dhe më zgjati një pako. Nuk po ua them çmimin. Romi hodhi lekët, plaku ia fuste në xhep. Bëmë foto. Ikëm. Kalojmë në rrugën më të famshme të këmishave. Ndalojmë te një dyqan luksoz. Na përshëndet pronari.

-Këto janë produktet e mia, më thotë Romi. Unë e shoh si guak. Set furçash, bojërash, kremrash, lidhësesh ngjyra-ngjyra.

-I porosis në Kinë dhe m’i paketojnë me logon time. Kam edhe tre llustraxhinj të tjerë që punojnë për mua, një italian, një polake e një indian. I kam shpërndarë në tre qendra të ndryshme. I kam trajnuar dhe e bëjnë punën si unë. Më ftojnë në evente të ndryshme edhe firmat e mëdha si, Ralph Lauren, Gucci, Louis Vuitton, Dior e Breguet.
Këto po thoshim kur arritëm te Gaucho, restoranti me emër argjentinas.

Aty ndërruam temë. Me këtë djalë mund të bisedoje për gjithçka. Më magjepsi me historinë e tij të dashuirisë me vajzën hollandeze, me të cilën ka sot tre fëmijë. Por ajo që më la pa fjalë ishte akti i tij human i para 4 vjetëve. Kishte ardhur në Sarandë dhe notoi deri në Korfuz me idenë që të mblidhte fonde në ndërtimin e një monumenti simbol për gjithë të arratisurit dhe të vrarët në kufi.

Bashkia bëri sikur e mbështeti, por s’u kujdes aspak t’i bënte jehonë në shtyp, përveç një gazete të vogël lokale. Ndërsa media zhurmëmadhe, ngjarje të tilla s’i ka hiç në refrene. Sidoqoftë, Romi bëri të vetën.

U ndamë vonë. Rrugës për në shtëpi, duke sistemuar disa mendime, bëra një paraleIizëm midis bojaxhinjve të fasadave dhe Romit, korçarit që na e zbardh faqen përditë, ndryshe nga ata që na e nxijnë.

Kategori
Uncategorized

Familja në rrezik, mbroni fëmijët tuaj!

– Nga Herion Mesi –

“Një transeksual që shpjegon para të miturve kënaqësinë e eksperiencës së saj/tij biseksuale… është ngacmim seksual ndaj të miturve”- thotë një ish-diplomat që i ka shërbyer Shqipërisë në SHBA. Shkurt përbën vepër penale, nëse ky shpjegim, apo leksion “edukativ” siç e quan Qeveria, i këtij transeksuali është bërë pa miratimin e prindërve të këtyre të miturve.

Ajo që ka ndodhur me gjimnazistët e Tiranës nuk është as më shumë e as më pak se një sulm kimik ndaj popullatës së pambrojtur – nëse do i referohemi ligjeve ndërkombëtare të Luftës. Ky është kontaminim i qëllimshëm i brezit të ri ku në shënjestër është FAMILJA, si i vetmi institucion që ka në dorë pavarësinë e edukimit të një fëmije. Dhe ashtu si të gjithë ata/o prindër që besoj tek institucioni i familjes, askush nuk ka të drejtë të ndërhyjë në mënyrën e edukimit ndaj fëmijës tim.

Nëse do më duhet t’i flas ndonjëherë për këta LGBT-istat, do e di unë ç’t’i them, askush tjetër nuk duhet t’i flasë për ta pa praninë time.
Një pyetje kam për ministren e Arsimit dhe të gjithë ata/o deputetë dhe shtetarë prindër, shumica e të cilëve i kanë shkolluar fëmijët e tyre jashtë shtetit dhe që sot po mbrojnë LGBT-istat: Sa herë fëmijët e tyre kanë ndjekur leksione të tilla? Nëse i kanë ndjekur, sa herë janë njoftuar nga institucioni arsimor përkatës? Sa herë fëmijët e tyre kanë ndjekur të tilla leksione pa miratimin e tyre?
Pra në vend që të shpjegojë se ky është aplikim i një programi të huaj, Ministria e Arsimit të sqarojë a janë pyetur prindërit e atyre adoleshentëve për këtë program? Nëse po, të zbardhë diskutimet e bëra me ta dhe të na thotë emrat e të gjithë prindërve! Nëse jo, atëherë gjithkush që ka ndërmarrë një nismë të tillë duhet të japë shpjegime ligjore. Personalisht, nuk dua t’i hyj çështjes moralisht, pasi jam i sigurt që një mesazh i njerëzve të tillë, që gjithmonë na shiten si viktima të padhunuar asnjëherë, nuk vlen!

P.S: Një mesazh për të gjithë adoleshentët: Përdorini “hallatet” sa të mundeni, por sipas qëllimit të përcaktuar nga Krijuesi që në gjenezë e mos ua ndryshoni destinacionin, pasi 3500 vjet më parë Zoti i ndëshkoi banorët e Sudomës dhe Gomorrës, pikërisht për shkak të çoroditjes së tyre seksuale!

Kategori
Uncategorized

Merr fund dilema mijëravjeçare/ Veza pulën apo pula vezën, ja përgjigja

Merr fund dilema mijëravjeçare/ Veza pulën apo pula vezën, ja përgjigja

Veza e bëri pulën apo pula vezën? Përse thinjen flokët? Përse ushqimi i pashëndetshëm shijon më shumë se ai i shëndetshëm?

Këto pyetje dhe shumë te tjera kanë bërë që miliona njerëz të vrasin mendjen për përgjigjet. Mirëpo tashmë ato e kanë një përgjigje. Profesori britanik, Chris Smith, nga Universiteti i Mançesterit iu përgjigj shumë pyetjeve të kësaj natyre si më poshtë.

Veza e bëri pulën apo pula vezën?

Veza ka qenë një metodë riprodhimi përpara se të shfaqej pula. Për shembull dinozaurët riprodhoheshin me veze. Në këtë mënyrë, pula që njohim sot mund të ketë dalë nga një vezë e paraardhëses së saj. Në këtë mënyrë veza e ka bërë pulën dhe jo pula vezën.

Përse thinjen flokët?

Ngjyra e flokëve i dedikohet sekrecioneve të një lloj pigmenti, i cili fillon e shteron me rritjen e moshës. Flokët janë natyralist pa pigment, pra të thinjura.

Përse ushqimet e pashëndetshme shijojnë më shumë se të shëndetshmet?

Ne kemi një preferencë gjenetike për ushqimet e ëmbla dhe të yndyrshme sepse ato përmbajnë shumë energji. Gjithashtu, ne kemi një nevojë gjenetike për kripë.

Përse qielli i kuq natën do të thotë kohë me diell ditën pasardhëse?

Kjo ndodh për shkak se mjegullat e larta, të cilat më pas formojnë retë e shiut, në një moment të natës apo pas perëndimit të diellit, formojnë një kënd të ngushtë me rrezet e tij duke prodhuar kështu qiellin e kuq. Por nëse kjo ndodh sapo ka rënë nata, deri në mëngjes ato re janë larguar apo janë shkarkuar diku larg.

Përse duhet të flemë gjumë?

Asnjë nuk është i sigurt për këtë. Disa thonë se duhet të rikuperohemi pas aktivitetit ditor. Gjithsesi, Gjumi ka një rol të pazëvendësueshëm në zhvillimin e trurit. Mungesa e gjumit sjell çrregullime në tru.

Kategori
Uncategorized

24 marsi 1999: Kosova nga Liria deri te Pavarësia

24 marsi 1999: Kosova nga Liria deri te Pavarësia
Më 24 mars 1999, pasdite, në orën 4:20 pm me orën e Uashingtonit dhe 10;20 e natës me kohën e Kosovës, Presidenti i 42-të i SHBA-ve, William Jeferson Clinton – Bill Klintoni në momentin historik, të fillimit të fushatës së sulmeve ajrore, kur fluturakët e natos po fluturonin duke bombarduar Beogradin, iu drejtua nga Shtëpia e Bardhë, gjithë kombit amerikan lidhur me këtë ngjarje duke thënë :
“Bashkëkombas të mi: në këtë moment trupat serbe po lëvizin nga një fshat tek tjetri, po bombardojnë vendbanimet, civile dhe po djegin shtëpit. Ne po shohim njërëz të pafajshëm të përzënë me forcë nga shtëpitë e tyre, njërëz që me forcë janë vendosur para togave të pushkatimit dhe gjuajtur me plumba.
Burrat kosovarë janë ndarë nga familjet e tyre, prindërit dhe fëmijët bashkë, të vënë në rresht janë gjuajtur me një herë me armë zjarri. Kjo që po ndodh në Kosovë, nuk ka asgjë të ngjashme me luftën dhe me ligjet tradicionale dhe kodet të luftës; kjo është një luftë e padrejtë e kryer me të gjitha arsenalet ushtarake ndaj njërëzve të pafajshëm, që nuk mund të mbrohen dhe kur ata dhe udhëheqësit duan vetëm paqe.
Pra, bashkëkombas të luftojmë që ta mbyllim këtë tragjedi e cila për ne është një kërkesë morale.”
“Misioni (bombardimet) ynë është më se i qartë: të tregojmë se ne edhe NATO e kemi seriozishtë, që t’u lëmë të kuptojnë atyre që kontrollojnë në Sërbi sot(24 mars 1999) se është e domosdoshme të ndrrojnë rrugën, të ndalojnë këtë lloj ofensive të ndërrmarrë duke derdhur gjak kundër qytetarëve të Kosovës, ta ndalojmë atë me të gjitha format që duhet ndaluar, duke e dëmtur seriozishtë ushtrinë Serbe që është kundër njerëzve të pafajëshëm në Kosovë. Dhe në se presidenti Millosheviq – nuk i bindet paqes at’here na takon neve që duke përdorur forcën ushtarake ta ndalim atë dhe atij t’i shpallim luftën.
Në anën tjetër, Serbia dhe personalisht Millosheviqi – nuk i kanë pranuar bisedimet për zgjidhjen paqësore e politike të çështjes së Kosovës. Millosheviqi, përveç sundimit ndaj shqiptarëve me një sistem të paparë, filloi edhe ofensivat dhe krimet e veta masive kundër popullit shqiptar: me vrasje dhe masakra masive, djegie, dëbim masiv të shqiptarëve nga Kosova dhe me spastrimin etnik të Kosovës…
“Bashkëkombas: unë jamë i bindur se rreziku për të hapur luftë dhe bërë diçka nga SHBA-s, nuk është aq i madh sa çështë rreziku të rrimë duarkryq dhe të mos bëjmë asgjë, që të nxjerrim nga ky rrezik njërëzit që nuk mund të mbrohen dhe tek ne amerikanët kanë interesa kombëtare. Sikur, ne sot, së bashku me aleatët(NATO) tonë, ta lëmë që kjo luftë e padrejtë të vazhdojë, athere, preisdenti Millosheviq, do të inkurajohet nga hezitimi ynë duke e qujatur luftën e tij, si një drejtësi duke vrarë njërzit në Kosovë.
Kështu që atij ne i lëmë dorë të lirë për të bërë më shumë masakra, dhe më shumë shpërngulje me forcë të qindra mijra refugjatve të cilët presin vetëm mbrojtejen tonë. Tani, bindja jonë e fortë për gjithçka që po ndodhë në Kosovë, është e vetmja shprese e popullit të Kosovës. Populli i saj megjithse Kosovën kanë vendin e tyre nuk mund të jetojnë atje, prandaj na duhet ne t’i sigurojmë jetën e tyre dhe ata të mos kenë më frikë për jetën”
Bombardimet e NATO-s u pritën me reagimin e ashpër, tipik për Millosheviqin. Shqiptarë të panumërt u masakruan dhe u hodhën nëpër varre masive. Ndërkaq, grupet e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës sulmonin forcat serbe në terren dhe të ndihmonin NATO-n.
Atyre u ishin bashkuar edhe vullnetarë nga Shtetet e Bashkuara, dhe Europa e kudo ku ishin shqiptarët.
Qindra mijëra shqiptarë të Kosovës vazhduan të linin shtëpitë e të zhvendoseshin drejt Shqipërisë dhe vendeve të tjera fqinje, pamje që të kujtonin Luftën e Dytë Botërore.
Përballë asaj që po ndodhte, Amerika dhe aleatët e saj nuk u tërhoqën.
Pas një fushate ajrore të NATO-s që zgjati 78 ditë, forcat serbe kapitulluan. Më 12 qershor 1999, një forcë masive e NATO-s filloi të hyjë në Kosovë, e pritur me gëzim nga popullata.
Ardhja e 50 mijë paqeruajtësve shënoi një kthesë vendimtare për fatet e popullit të Kosovës.
Në fillim, Kosova e lirë administrohej nga një mision i Kombeve të Bashkuara, UNMIK. Vetëm pak muaj pas mbarimit të luftës popullata shqiptare ishte kthyer thuajse e gjitha dhe kishte nisur përpjekjet e rindërtimit.
Shtetet e Bashkuara ishin të parat që ndihmuan këto përpjekje.
Në fillim të vitit 2001, në Uashington kishte ardhur një administratë e re dhe më 24 korrik të atij viti Presidenti George W. Bush vizitoi Kosovën.
Ai shprehu mbështetje për idenë që kosovarëve t’u jepeshin më shumë përgjegjësi për t’i marrë vetë në dorë punët e tyre.

Çështja e statusit të Kosovës ndonëse ishte objekt diskutimesh dukej ende e largët. “Standardet përpara statusit” ishte formula me të cilën doli UNMIK-u në vitin 2002, por këto standarde nuk ishin të formuluara qartë dhe u pritën me reagime negative në Kosovë.

Përpjekjet e vërteta për zgjidhjen përfundimtare të statusit u ndërmorën nga administrata Bush në vitin 2005.
Në pranverë të vitit 2005, Presidenti Bush dhe Sekretarja e Shtetit Condoleezza Rice vendosën që Shtetet e Bashkuara të merrnin rolin drejtues për të çuar deri në fund punën e bërë nga administrata e mëparshme Clinton për vendosjen e paqes në Ballkan.
Nëpërmjet disa personaliteteve me rëndësi, administrata ndërmori përpjekje për të bindur Sekretarin e Përgjithshëm të OKB-së Kofi Annan dhe anëtarët e Këshillit të Sigurimit për të filluar procesin e statusit të Kosovës.
Ndërkaq, në Kongresin amerikan, me nxitjen e ish-Kongresmenit Joe DioGuardi, qysh më parë kishin filluar përpjekjet për të paraqitur një rezolutë në mbështetje të pavarësisë së Kosovës.
Rezoluta u paraqit në vjeshtë 2004 nga ligjvënësi Tom Lantosh dhe u paraqit përsëri në janar 2005.
Në Kongresin amerikan, për Kosovën kishte gjithnjë konsensus megjithë mosmarrëveshjet mes dy partive politike për çështje të tjera.
Më 18 maj, 2005, Nënsekretari i shtetit Nicholas Burns paraqiti përpara Kongresit një nismë të re politike amerikane për Kosovën në bashkërendim me Kombet e Bashkuara dhe Grupin e Kontaktit të fuqive botërore. Ai deklaroi se viti 2005 ishte viti i vendimit për Kosovën, pra se SHBA synonin fillimin e një procesi që do të përcaktonte statusin e Kosovës.
Ndonëse në atë kohë ishte ende e paqartë se cili do të ishte statusi përfundimtar, SHBA dhe Grupi i Kontaktit kishin deklaruar se e përjashtonin një kthim të Kosovës nën kontrollin serb. Ato përjashtonin gjithashtu çdo ndryshim kufijsh dhe çdo ndarje të Kosovës.
Edhe udhëheqësit e Kosovës kishin deklaruar se për ta pavarësia ishte e panegociueshme.
Qeveria serbe, nga ana e saj, ngulte këmbë se Kosova nuk duhej të bëhej kurrë e pavarur.
Partnerët kryesorë të Shteteve të Bashkuara në përpjekjet për përcaktimin e statusit të Kosovës ishin Britania, Franca dhe Gjermania.
Vështirësia më e madhe ishin qëndrimet penguese të qeverisë ruse.
Në 26 janar 2007, kur i dërguari i posaçëm i Kombeve të Bashkuara, ish-presidenti finlandez Martti Ahtisaari, paraqiti propozimin për statusin përfundimtar të Kosovës, u bë e qartë se pavarësia ishte tashmë e pashmangshme.
Rekomandimet e Ahtissarit e linin në dorë të Kosovës të shpallte pavarësinë nga Serbia. Por ato kërkonin gjithashtu mbikëqyrje ndërkombëtare mbi Kosovën.
Plani Ahtisaari për pavarësinë iu nënshtrua shqyrtimit në Këshillin e Sigurimit. Por Rusia ishte kundër.

Më 10 qershor 2007, Presidenti George W. Bush vizitoi Shqipërinë, ku iu bë një pritje prej heroi.

Dhe jo më kot. Vizita zgjati vetëm 8 orë, por deklarata që ai bëri në Shqipëri do të mbahej mend dhe ndikimi i saj nuk do të vononte të dukej.
“Në një moment në kohë, më mirë herët sesa vonë, detyrohesh të thuash: durimi arriti aty ku nuk mban më. Kosova është e pavarur,” deklaroi Presidenti amerikan. Ai tha se çdo plan për t’i zgjatur më tej bisedimet duhet të përfundonte me pavarësinë e sigurt.
Rreth nëntë muaj pas kësaj deklarate, më 17 shkurt 2008, Kosova shpalli pavarësinë nga Serbia, duke u bërë shteti më i ri në botë.
Dhjetëra mijëra njerëz në Kosovë mbushën rrugët për të festuar ditën që e kishin dëshiruar prej dekadash.
Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e tyre kryesorë perëndimorë e njohën menjëherë pavarësinë e Kosovës.
Shpallja e pavarësisë erdhi pas një konflikti të përgjakshëm që la pas 14 mijë të vrarë dhe pas një periudhe mbikëqyrjeje nga Kombet e Bashkuara që e la Kosovën me një status të papërcaktuar dhe pa drejtim.
Më në fund, Kosova mund të shpresonte të konsolidonte shtetin dhe institucionet me një siguri për të ardhmen.
Duke folur përpara parlamentit, ish Kryeministri Hashim Thaçi tha: “Ne, udhëheqësit e popullit tonë, të zgjedhur në mënyrë demokratike, nëpërmjet kësaj deklarate shpallim Kosovën shtet të pavarur dhe demokratik”.
Atë ditë, njerëzit shprehnin nderimin për SHBA, arkitekte e fushatës së bombardimeve të NATO-s kundër forcave serbe. Prishtina dhe qytetet e tjera ishin të mbushura me flamurë amerikanë dhe njerëzit thërrisnin: “Faleminderit USA” dhe “Zoti e bekoftë Amerikën”.
Që nga 17 shkurti 2008 kur u shpall e pavarur, Kosova ka kaluar nëpër sfida të brendshme dhe të jashtme. Shtetet e Bashkuara janë treguar të gatshme për të ndihmuar.

Në nëntor 2009, gjatë një vizite në Kosovë, ku përuroi një statujë të ngritur për nder të tij, ish-Presidenti Bill Clinton u bëri thirrje qytetarëve për të ndërtuar një shoqëri shumetnike me pakicën serbe dhe pakicat e tjera. “Shtetet e Bashkuara gjithnjë do ta ndihmojnë Kosovën,” tha ai.

Në fushën diplomatike, Kosovës iu desh të ndeshej me kundërshtimet e Serbisë.

Serbia protestoi ndaj pavarësisë dhe përmes Këshillit të Sigurimit kërkoi opinionin e Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë në Hagë.

Më 22 korrik 2010, Gjykata shpalli vlefshmërinë e deklaratës së pavarësisë, duke thënë se ajo nuk binte në kundërshtim me të drejtën ndërkombëtare.
Gjatë administratës së Presidentit Obama, mbështetja amerikane për Kosovën vazhdoi.

Megjithë fushatën e gjerë të Serbisë për të bindur vendet e ndryshme të mos e njohin shtetin e ri, Kosova ka siguruar deri tani rreth 116 njohje dhe është pranuar në dhjetra organizata ndërkombëtare.

Administrata e Presidentit Trump ka shprehur mbështetje të fortë për Kosovën.
Me rastin e 10-vjetorit të pavarësisë, ndihmësi kryesor i Presidentit Trump për sigurinë kombëtare, H.R. McMaster, e bëri të qartë këtë mbështetje:
“Shtetet e Bashkuara do të qëndrojnë me ju ndërsa ju forconi institucionet demokratike, mbroni të drejtat e njeriut, përballeni me korrupsionin dhe krijoni një shoqëri të përgjegjshme ndaj sundimit të ligjit.”
Sot, 19 vjet nga çlirimi dhe 10 vjet pas pavarësisë, Kosova i ka hedhur sytë drejt një të ardhmeje që synon anëtarësimin në Kombet e Bashkuara, Bashkimin Evropian dhe në NATO.
Kategori
Uncategorized

“Vrasja dhe djegia u krye në pyllin e errët të Valbonës.

1944/Batalioni komunist “Perlat Rexhepi” vrau dhe dogji në zjarr Atë Lekë Lulin

Atë Lek Lulashi ishte ndër të paktët klerikë që simpatizonte hapur Mbretin Zog, ndërsa gjatë luftës e shfaqi haptazi qëndrimin e tij tejet të vërtetë se komunizmi ishte i keq për Shqipërinë. Për këtë arsye, komunistët vendosën ta vrasin e më pas këtë ngjarje ta interpretonin sipas dëshirës së tyre.

Atë Leka udhëtoi nga Kastrati i Malësisë së Madhe në Tropojë për të marrë pjesë në një mbledhje të forcave politike. Komunistët si injorantë edhe në shpjegime, e justifikuan vrasjen sikur ndodhi nga shkaku se kleriku ishte “ndërlidhës midis gjermanëve dhe britanikëve” (!). Në fakt, vetëm komunistët mund të bëjnë aleatë gjermanët dhe britanikët në vitin 1944. Partizani vrasës kryesor, e ka përshkruar në këtë mënyrë krimin makabër:
“Vrasja u krye në pyllin e errët të Valbonës. Patër Lekë Luli ish dërguar nga armiku i popullit Abaz Kupi që të lidhte veprimet e Gani Kryeziut me reaksionin e Dukagjinit dhe me partitë e tjera reaksionare të Lumës e të Mirditës për të ndaluar forcat e ushtrisë NÇL për çlirimin e krahinave të veriut. Kufoma e tradhtarit të popullit Patër Lekë Luli u vu në zjarr të madh ku iu dogjën edhe eshtrat. Më vonë, shkuan 100 reaksionarë të shtyrë nga kleri reaksionar i Shkodrës për t’i gjetur shenjat, por pluhuri i tij ishte zhdukur”.

Kastriot Dervishi/

Kategori
Uncategorized

Edi Rama ka kryer Krime të Neveritshme ndaj shqiptarve

Erl Kodra/

PADITJE:
Republika e Shqipërisë kundër Edvin Ramës

Edi Rama ka kryer Krime të Neveritshme ndaj shqiptarve

Nëse do të isha Prokuror i Republikës, me këto prova do ta arrestoja Kryeministrin Edi Rama;

1. Fallsifikim, fshehje dhe mohim fakti (Raportet e Sherbimit Informativ) për mbjelljen Shqipërisë me drogë, si dhe përfshirjen e Ministrit të Brendshëm dhe mbi 100 oficerëve të lartë të Policisë së Shtetit në këtë veprimtari kriminale.
Ky krim i rendë penal është konsumuar plotësisht nga Kryeministri. Këto Raporte janë prova që e fundosin atë.

2. Ndërprerjen e ndihmës ekonomike për 20.000 familje në nevojë ekstreme, duke e rrezikuar seriozisht jetën e tyre.

–Ky krim përbën veprën më të rëndë penale, kryer me vetëdije të plotë, kundër jetës, dhe ndaj një numri të jashtëzakonshëm qytetarësh.

–Konventa Ndërkombëtare për të Drejtat Ekonomike, Sociale dhe Kulturore parasheh, se e Drejta për Ushqim është një e Drejtë Elementare e Njerëzore.
–Mospërmbushja, për më tepër përjashtimi i qëllimshëm i shtetasve nga sistemi i ndihmës ekonomike, cilësohet si “Krim i Neveritshëm”. –

–Mijëra gra, burra, fëmijë dhe të moshuar sonte flenë të uritur, sepse Edi Rama u ka prerë kafshatën e gojës.

–Ky është thjesht një Krim i Neveritshëm i kryer me vetëdije të plotë nga Kryeministri Edi Rama.

Kategori
Uncategorized

Propoganda e LGBT në shkolla/ Dritan Kaba: Ky debat pret, vëmendja tani duhet …

Propoganda e LGBT në shkolla/ Dritan Kaba: Ky debat pret, vëmendja tani duhet ...

Postimi i Dritan Kaba.

SOT SHKODRA KA NEVOJE PER NDIHMEN E TE GJITHEVE, LERINI LGBT

Mbreme, papritmas, doli problemi i propagandes ne gjimnaze i LGBT, qe realisht eshte kunder Familjes dhe Zotit, Ndersa ne shkolla nuk lejohet as politika as feja te beje propagande nuk duhet te lejohet as LGBT, por problemi eshte komplet tjeter. Kjo propagande po lancohet sot se ka vetem nje qellim shmangien e vemendjes se publikut nga permbytjet ne Shkoder. Kjo behet duke ditur fare qarte sensibilitetin e shoqerise per kete lloj propagande.Do i kerkoja miqve te mije, kjo puna e propagandes se LGBT ne shkolla, pret. Te permbyturit ne Shkoder nuk presin. Ata sot jane jashte vemendjes se Qeverise, jane jashte vemendjes se televizioneve te blera me koncensione e leje ndertimi per kulla. Keta qytetare shqiptare sot jane ne veshtiresi per ekzistence dhe do jene akoma me shume kur te ike uji. Gjendja e tyre do te rendohet edhe me shume per shkak te mos shpalljes se gjendjes se jashtezakonshme nga Qeveria, se nuk do ju demshperbleje kush humbjet. Per ta permbytja do te vazhdoje edhe pas ikjes se ujit.Kjo shmangie e fokusit eshte nje taktike qeveritare e stilit sorosian. Nje skandal, nje problem, nje afere korruptive kalohet duke i hedhur opinionit nje tjeter edhe me te madh, qofte kjo edhe e sajuar, nese nuk ekziston per momentin.Me mijera qytetare te Shkodres sot jane ene rrezik per ekzistence,per kete duhet te shqetesohemi sot. Pse Qeveria pa drejtim nuk shpall gjendjen e jashtezakonshme?Sa per propaganden e LGBT duhet thjeshte nje padi ne gjyq per te shkarkuar nga puna te gjithe ata drejtues qe ambjentet e shkollave i perdorin per propagande, qofte kjo edhe LGBT.Sot Shkodra ka nevoje per ndihme. Sot duhet te jemi, te gjithe bashke, per te sensilibizuar opinionin qe e lene te shurdher dhe te verber mediat e blera dhe neglizhenca kriminale e Qeverise. Sot duhet te ngreme zerin fort kunder kesaj Qeverie te papergjegjshme.Sot Shqiptaret jane pa drejtim.

Kategori
Uncategorized

Bektashizma dhe kombi shqiptar.

Si e ‘pushtoi’ bektashizmi Shqipërinë në emër të Jezu Krishtit, dijes dhe tolerancës për gratë e alkoolin

Bektashinjtë sot kanë festën e tyre më kryesore; atë të “Sulltan Novruzit”. Që nga 20 Nëntori i vitit 1925, Shqipëria është bërë kryeqendra botërore e kësaj feje tolerante, të cilën shqiptarët e përqafuan me zell në përpjekje për të gjetur një “rrugë të mesme” mes të shkuarës së tyre të krishterë dhe islamizimit të dhunshëm gjatë sundimit të gjatë osman.Dita e Novruzit e cila quhet ndryshe edhe si dita e “Sulltan Novruzit”, përkon me ditën e lindjes së Imam Aliut në Qabe. Sipas historisë së bektashinjve, në këtë ditë çdo gjë rigjallërohet dhe lind shpresa për gjithë njerëzimin. Sot festohet “Një Ditë e Re”, kur të gjithë shpresojnë për një të ardhme më të mirë; është dita e Imam Aliut, dhëndrit të profetit Muhamed, i cili ka qenë krahu i djathë i Profetit. Festa e 22 marsit është më kryesorja në botën bektashiane, sepse sipas tyre sot rigjallërohet jeta. Vetë fjala “Nevruz”, që vjen nga gjuha e lashtë persishte, do të thotë “Dita e re”, ndërsa “Sulltan” është titulli “i lartë” që tregon rëndësinë e kësaj dite.LEXO EDHE:

Zuckerberg thyen heshtjen: Më falni, kemi shkelje besimiImage

Bektashizmi është një “fe” e lindur, për të ngërthyer më të mirat e islamizmit, budizmit dhe krishtërimit në pikëpamjen teologjike. Nga na tjetër, ajo u tregua e hapur për mendimin më përparimtar filozofik të kohës dhe e vuri dijen dhe atdhetarizmin në themel të saj. Panteizmi (Zoti gjendet gjithkund në tokë, e në natyrë) është një nga veçantitë e kësaj feje. Prandaj edhe Naim Frashëri, si një bektashi i madh, u këndonte bukurive të natyrës së Shqipërisë duke e ndërthurur mjeshtërisht fenë ku besonte, me atdhedashurinë.Bektashizmi shqiptar ka nxjerrë figura të shquara që shkrinë pasurinë dhe jetën për Shqipërinë: Naim, Sami, Abdyl e Mithat Frashëri, Gjysh Ali Gjirokastrën, Aqif Pashë Elbasani, Natali Klerë, Hafëz Ali Korçën, Syrja Vlorën, Edvin Zhak, Faik Konicën, Musine Kokalarin e qindra patriotë dijetarë e mendimtarë të tjerë.

Image

Por si u përhap bektashizmi në Shqipëri?Në këtë speciale të bazuar në të dhëna të marra nga historia zyrtare e Shqipërisë, SYRI.net po ju sjell një seri faktesh interesante që ndoshta shumëkush nuk i ka ditur më parë.Bektashizmi si tolerancë fetareIslami u përhap në tokat shqiptare jo vetëm në variantin e vet kryesor, sunit, por edhe në formën e sekteve (tarikateve) të ndryshme, siç ishin bektashizmi, halvetizmi, rufaizmi etj. Dëshmi të pranisë së këtyre sekteve mistike në territorin shqiptar janë teqetë e ndërtuara në një numër vendbanimesh. Midis sekteve islamike në fjalë, bektashizmi fitoi një popullaritet dhe shtrirje të konsiderueshme në viset shqiptare.Bektashinjtë u shfaqën së pari në formën e një urdhri dervishësh në pjesën aziatike të Perandorisë Osmane (Anadoll).Themelues dhe mbrojtës i këtij urdhri mistik ishte Haxhi Bektashi, i lindur në Iran më 1249 dhe i vendosur në Turqi më 1284. Rol të veçantë në ngjizjen e ideve të Haxhi Bektashit patën kontaktet e tij me besimet aziatike të budizmit dhe të hinduizmit gjatë udhëtimeve që ai kreu në Indi, Tibet e në Kinë. Themeluesit e bektashizmit që në fillim dolën kundër rreptësisë doktrinare dhe dogmatizmit, duke shpallur dashurinë për të gjithë, vëllazërinë dhe bashkimin. Ndryshe nga tradita islamike, bektashinjtë e zhvilluan letërsinë e vet fetare kryesisht në gjuhën osmane dhe jo arabisht dhe persisht.

Image

Në emër te JezusitNjë nga misionarët kryesorë të Haxhi Bektashit, i cili u bë i famshëm për predikimin e urdhrit bektashian në hapësirat ballkanike, ka qenë Sari Salltëku, për të cilin qarkullojnë mjaft tregime dhe legjenda. Sari Salltëku, i cili u shndërrua në një nga personalitetet më të shquara të bektashizmit, në fillim të shek. XIV u dërgua nga Haxhi Bektashi në Ballkan e në Shqipëri dhe i maskuar me veladonin e një murgu të krishterë, me durim e maturi të veçantë, punoi për të mbjellë farën e besimit bektashian. Shkupi, Ohri, Kruja dhe Janina ishin disa nga qytetet kryesore, ku ndaloi Sari Salltëku për të përmbushur misionin e lartpërmendur. Shenjtori bektashian ndihmohej në punën e vet nga një numër dervishësh, të cilët i përhapnin parimet bektashiane duke u paraqitur publikisht në emër të profetit Jezu Krisht dhe jo të Haxhi Bektashit.Madje Sari Salltëku dhe bashkëpunëtorët e vet themeluan në Korfuz edhe një “institut ortodoks”, i cili në të vërtetë u përdor për të përhapur në popull idetë e lirisë, dashurisë dhe të disiplinës bektashiane.Që prej kohës së themelimit sekti (tarikati) bektashian erdhi duke u plotësuar nga pikëpamja ideore dhe organizative, derisa në fundin e shek. XV Balim Sulltani do t’i jepte trajtën përfundimtare këtij urdhri.Bektashizmi që në fillimet e veta u paraqit si një sekt islamik liberal, duke qenë i afërt në shumë aspekte edhe me krishterimin. Tri ishin elementet kryesore mbi të cilat mbështetej besimi bektashian: e vërteta (hakikati), dituria (marifeti) dhe ligji (sheriati). Këta tre elementë konsiderohen si shtylla të këtij besimi dhe si parimet udhëheqëse të veprimtarisë së njeriut. Në këtë mënyrë porositej që ndjekësit e këtij urdhri të ishin të drejtë dhe të sinqertë kudo dhe kurdo, të luftonin për të qenë sa më të ditur dhe të zbatonin ligjet e vendit ku jetonin.

Image

Liberalizmi dhe revolucioni kundër dogmave të islamitNdryshe nga besimtarët sunitë, bektashinjtë nuk e kishin të ndaluar përdorimin e pijeve alkoolike dhe nuk e pranonin mbulesën e fytyrës së grave kur dilnin në publik. Bektashizmi respektonte ekzistencën dhe zhvillimin e lirë të kombeve dhe të besimeve të ndryshme fetare. Parajsa (xheneti) dhe ferri (xhehenemi) për bektashinjtë s’ishin gjë tjetër veçse prehja e shpirtit kur njeriu bën mirë dhe vuajtja e tij kur njeriu bën keq në jetë. Falja gjithashtu pakësohej nga pesë herë vetëm në dy herë në ditë, ndërsa agjërimi, nga një muaj në dhjetë ditë, duke ndërprerë vetëm të pirët e ujit.Natyra liberale dhe eklektike e bektashizmit e bëri këtë sekt mjaft të pranueshëm e tërheqës për mjedisin ballkanik e veçanërisht për atë shqiptar, ku feja e krishterë bashkëjetonte me elementë të fuqishëm të trashëgimisë pagane të periudhës parakristiane. Në këtë mënyrë, përhapja e bektashizmit në tokat shqiptare u bë një nga aspektet kryesore të procesit të islamizimit të popullsisë, duke e shoqëruar këtë proces që nga fillimet e tij. Edhe pse, siç u theksua më sipër, tradita bektashiane duhet të ketë qenë e hershme në Shqipëri (fundi i shek. XIV-fillimi i shek. XV), burimet historike të njohura deri më tani i regjistrojnë gjurmët e saj që nga gjysma e dytë e shek. XVII.

Image

Fillesat në ShqipëriSipas të dhënave të përftuara nga udhëpërshkrimi i gjeografit osman Evlija Çelebiu, në disa qytete shqiptare të kësaj kohe ekzistonin vende të shenjta dervishësh, si teqe, tyrbe etj. Me terma më konkretë përmendet teqeja e Haxhi Bektash Veliut në Kaninë të Vlorës e ndërtuar nga Sinan Pasha si vepër bamirësie. Në qytetin e Vlorës gjithashtu ekzistonte një teqe bektashiane me emrin e Baba Sulltanit (e njohur ndryshe me emrin Kuz Baba). Prania e bektashizmit dëshmohet në këtë kohë edhe në qytetin e Gjirokastrës, kur thuhet se shumica e popullsisë së këtij qyteti ulej dhe ngrihej duke thirrur për Aliun (është fjala për dhëndrin e profetit Muhamed, imam Aliun, për të cilin bektashinjtë kishin adhurim të veçantë); festonin krahas dy Bajrameve si ditë të shenjta, Shën Gjergjin, Nevruzin, Shën Mitrin, Sari Salltëkun, dhe në këto festa pinin verë të kuqe dhe raki. Edhe në vendbanime të tjera shqiptare, si në Pogradec, Mitrovicë, Kaçanik etj., sipas burimit të mësipërm, ekzistonin teqe bektashiane, çka flet për shtrirjen relativisht të gjerë të këtij sekti islamik deri në vitet 60-70 të shek. XVII.Një nga qendrat e spikatura të bektashizmit shqiptar ishte bërë qyteti i Krujës, ku disa dëshmi interesante, siç janë gurët e varreve me simbole bektashiane që datojnë përkatësisht në vitet 1717 e 1728, flasin qartë për praninë e këtij urdhri në qytet të paktën që nga dhjetëvjeçarët e parë të shek. XVII. Lidhjet e ngushta të Krujës me bektashizmin duken qartë edhe në faktin se, krahas disa teqeve e zavijeve (teqe të vogla) bektashiane, në rrethinën e qytetit ka ekzistuar në Kreshtën e Malit edhe vendi i shenjtë me emrin e Sari Salltëkut, qendër e njohur pelegrinazhi jo vetëm për besimtarët e këtij sekti, por edhe për njerëz të besimeve të tjera.

Image

Ali Pashë Tepelena dhe bektashizmiRitmet e përhapjes së bektashizmit në radhët e popullit shqiptar u shpejtuan gjatë gjysmës së dytë të shek. XVIII dhe fillimeve të shek. XIX, kohë kur urdhri i mësipërm fitoi mbështetjen e Ali pashë Tepelenës, sundimtarit të Pashallëkut të Janinës. Duke qenë kundërshtar i pushtetit qendror osman, në mënyrë të vetvetishme pashai tepelenas u afrua me korpusin e jeniçerëve, në këtë kohë opozitar i pushtetit sulltanor. Me këtë shpjegohen prirjet e tij adhuruese ndaj sektit bektashian, i cili ishte fe sunduese në radhët e jeniçerëve. Madje, thuhet se vetë Ali Pasha përqafoi bektashizmin dhe bëri çmos për fuqizimin e këtij urdhri në Shqipëri. Sundimtari i Janinës u lidh ngushtë edhe me një nga misionarët e bektashizmit në Shqipëri, Sheh Memiun (Sheh Mimi), veprimtaria e të cilit ishte veçanërisht e spikatur në Krujë dhe në rrethin e saj, ku u ndërtua në vitin 1802 edhe një teqe me emrin e tij.Kryeqendra e pashallëkut, Janina, ishte kthyer në vendqëndrim për mjaft dervishë e misionarë të ndryshëm të urdhrit bektashian, të cilët vinin nga Stambolli apo qendra të tjera të Perandorisë Osmane, të larguar prej andej për arsye të ndryshme. Brenda territorit të pashallëkut dervishët bektashianë gjenin kushte të përshtatshme dhe trajtim të privilegjuar nga ana e Ali Pashës. Atyre u viheshin në dispozicion shuma të hollash dhe ndërtesa për banim, ndërsa në mjaft raste edhe prona të konsiderueshme. Kështu, Sheh Bursaliu i ardhur nga Anadolli, shef i një teqeje në Prevezë, gëzonte një benefic vjetor prej 20 000 frangash dhe një shtëpi të kushtueshme, kurse një tjetër dervish me prejardhje nga Maroku, Seid Ahmet Efendiu (misionar diplomatik i Ali Pashës), u pajis me prona tokësore të konsiderueshme me të ardhura prej më se 20 000 frangash, duke u emëruar njëkohësisht edhe si sheh i një teqeje pranë qytetit të Pargës.Një tjetër dinjitar i urdhrit bektashian në Pashallëkun e Janinës, Sheh Ahmeti nga Siria, shef i një teqeje në hyrje të qytetit të mësipërm, zotëronte gjithashtu sipërfaqe të gjera tokësore me të ardhura të lakmueshme.Pas likuidimit të korpusit të jeniçerëve nga sulltan Mahmuti II më 15 qershor 1826, në Stamboll dhe në qendra të tjera të Perandorisë Osmane, shpërtheu një stuhi e fortë dhune e represioni kundër urdhrit bektashian. Në kryeqytetin e perandorisë u shkatërruan mjaft teqe të këtij urdhri, u arrestuan, u burgosën, u ezekutuan ose u dëbuan baballarë, dervishë, si dhe u konfiskuan libra të shumtë. Mirëpo nuk kaloi shumë kohë dhe urdhri bektashian filloi ta rimarrë veten me shpejtësi. Nga ana tjetër, furtuna kundërbektashiane e sulltan Mahmutit II në viset shqiptare kaloi pa pasoja të rënda, duke mos përjashtuar këtu ndonjë ndikim negativ që ushtroi në këtë drejtim rivaliteti midis Ali pashë Tepelenës si mbrojtës i bektashizmit dhe Bushatllinjve të Shkodrës si mbrojtës të islamit sunit dhe kundërshtarë të bektashizmit.

Image

Shqipëria kryeqendër botërorePor Bektashizmi në Shqipëri mori një rëndësi akoma më të madhe kur qendra botërore e tij kaloi nga Ankaraja në Tiranë, pas vendimit që dha Asambleja Kombëtare Turke më 20 Nëntor 1925, në haze të të cilit u-mbyllën të gjitha Teqete dhe Zavijet bektashiane në Turqi. Në këtë mënyrë, Shqipëria u-bë Selia e Përgjithshme e Bektashizmit, në krye të së cilës u vu Nijazi Dedeja, ish kryetari i Teqesë se Haxhi Bektashit në Turqi. Ai erdhi nga Ankaraja në Tirane më 1931. Nijazi Dedeja ishte Shqiptar nga Kolonja e Korçës.Nuk dihet më siguri se sa është numri i Bektashinjve në vende të ndryshme të botës, por besohet se arrin në 7 milion ndjekës, shumica e të cilëve jetojnë në Lindjen e Afërt e të Mesme, në Afrikën Veriore dhe në Ballkan. Vetëm në Shqipëri llogaritej të ishin mbi 200,000 bektashinj përpara vitit 1938, që do të thotë rreth njëzet për qind i numrit të përgjithshëm të popullsisë në atë kohë.Baba Ali Turabiu, ish-titullari i Teqesë së Tomorit, në veprën e tij Historia e Përgjithshme e Bektashinjvet, botuar në Tiranë më 1929, shkruan se: “Para shkatërrimit te Jeniçerëve dhe shpërndarjes së sektit bektashian më 1826, mbaheshin statistika te përvitëshme dhe ato tregonin se numri i bektashinjve në atë kohë ishte 7. 370. 000: nga të cilët 100. 000 në Shqipëri, 120. 000 në Stamboll dhe pjesa tjetër ishte e shpërndarë ne Irak, Gjirit, Maqedoni dhe vise të tjera të Ballkanit.”Një tjetër ngjarje me rëndësi për Bektashinjtë e Shqipërisë ka qënë Kuvendi i tyre që u-mbajt në Teqenë e Turanit, afër Korçës, në Shtator të vitit 1929, nën kryesinë e Baba Kamber Prishtës. Në atë Kuvend, në të cilin morën pjesë delegatë pothuajse nga të gjitha viset e Shqipërisë, u hartua dhe u aprovua Rregullorja e Bektashinjve Shqiptarë. Në bazë të kësaj Rregullore, e cila u aprovua edhe nga Parlamenti Shqiptar, Shqipëria u-nda në gjashtë Gjyshata: Prishtë, Krujë, Elbasan, Korçë, Frashër dhe Gjirokastër.Pranë Kryeqendrës Bektashiane në Tiranë u-krijuan edhe ky Këshilla: Këshilli i Përgjithshëm, i përbërë nga dymbëdhjetë anëtarë laikë dhe klerikë; dhe Këshilli i Shenjtë, i përbërë nga titullarët e gjashtë Gjyshatave me kryetar Kryegjyshin. Këshilli i Përgjithshëm merrej me çështje administrative dhe Këshilli i Shenjtë me çështje fetare.

Image

Sekt i Islamit apo fe më vete?Bektashizmi, me gjithë se është një sekt i Fesë Islame, konsiderohej përgjithësisht në Shqipëri si një fe më vete. Kjo rridhte për arësye të rëndësisë dhe të numrit të madh të besnikëve që kishte. Prandaj elementi bektashi merrej kurdoherë parasysh. Gazeta “Albania” e Faik Konicës botonte pothuaj gjithnjë në faqen e fundit të saj këtë lajmërim: “Grupi i bashkëpunëtorëve të revistës sonë përbëhet nga Myslimanë, Orthodhoksë, Katolikë dhe Bektashinj.”Madje kjo gjë u mor parasysh edhe nga Kongresi Historik i Lushnjes në vitin 1920, i cili formoi Këshillin e Naltë të Shtetit Shqiptar, të përbërë nga katër veta që përfaqësonin fetë në vendin tonë: një Sunni, një Ortodoks, një Katolik dhe një Bektashi. Anëtari bektashi ishte Aqif Pashë Elbasani.

Image

Zuckerberg thyen heshtjen: Më falni, kemi shkelje besimiImage

Bektashizmi është një “fe” e lindur, për të ngërthyer më të mirat e islamizmit, budizmit dhe krishtërimit në pikëpamjen teologjike. Nga na tjetër, ajo u tregua e hapur për mendimin më përparimtar filozofik të kohës dhe e vuri dijen dhe atdhetarizmin në themel të saj. Panteizmi (Zoti gjendet gjithkund në tokë, e në natyrë) është një nga veçantitë e kësaj feje. Prandaj edhe Naim Frashëri, si një bektashi i madh, u këndonte bukurive të natyrës së Shqipërisë duke e ndërthurur mjeshtërisht fenë ku besonte, me atdhedashurinë.Bektashizmi shqiptar ka nxjerrë figura të shquara që shkrinë pasurinë dhe jetën për Shqipërinë: Naim, Sami, Abdyl e Mithat Frashëri, Gjysh Ali Gjirokastrën, Aqif Pashë Elbasani, Natali Klerë, Hafëz Ali Korçën, Syrja Vlorën, Edvin Zhak, Faik Konicën, Musine Kokalarin e qindra patriotë dijetarë e mendimtarë të tjerë.

Image

Por si u përhap bektashizmi në Shqipëri?Në këtë speciale të bazuar në të dhëna të marra nga historia zyrtare e Shqipërisë, SYRI.net po ju sjell një seri faktesh interesante që ndoshta shumëkush nuk i ka ditur më parë.Bektashizmi si tolerancë fetareIslami u përhap në tokat shqiptare jo vetëm në variantin e vet kryesor, sunit, por edhe në formën e sekteve (tarikateve) të ndryshme, siç ishin bektashizmi, halvetizmi, rufaizmi etj. Dëshmi të pranisë së këtyre sekteve mistike në territorin shqiptar janë teqetë e ndërtuara në një numër vendbanimesh. Midis sekteve islamike në fjalë, bektashizmi fitoi një popullaritet dhe shtrirje të konsiderueshme në viset shqiptare.Bektashinjtë u shfaqën së pari në formën e një urdhri dervishësh në pjesën aziatike të Perandorisë Osmane (Anadoll).Themelues dhe mbrojtës i këtij urdhri mistik ishte Haxhi Bektashi, i lindur në Iran më 1249 dhe i vendosur në Turqi më 1284. Rol të veçantë në ngjizjen e ideve të Haxhi Bektashit patën kontaktet e tij me besimet aziatike të budizmit dhe të hinduizmit gjatë udhëtimeve që ai kreu në Indi, Tibet e në Kinë. Themeluesit e bektashizmit që në fillim dolën kundër rreptësisë doktrinare dhe dogmatizmit, duke shpallur dashurinë për të gjithë, vëllazërinë dhe bashkimin. Ndryshe nga tradita islamike, bektashinjtë e zhvilluan letërsinë e vet fetare kryesisht në gjuhën osmane dhe jo arabisht dhe persisht.

Image

Në emër te JezusitNjë nga misionarët kryesorë të Haxhi Bektashit, i cili u bë i famshëm për predikimin e urdhrit bektashian në hapësirat ballkanike, ka qenë Sari Salltëku, për të cilin qarkullojnë mjaft tregime dhe legjenda. Sari Salltëku, i cili u shndërrua në një nga personalitetet më të shquara të bektashizmit, në fillim të shek. XIV u dërgua nga Haxhi Bektashi në Ballkan e në Shqipëri dhe i maskuar me veladonin e një murgu të krishterë, me durim e maturi të veçantë, punoi për të mbjellë farën e besimit bektashian. Shkupi, Ohri, Kruja dhe Janina ishin disa nga qytetet kryesore, ku ndaloi Sari Salltëku për të përmbushur misionin e lartpërmendur. Shenjtori bektashian ndihmohej në punën e vet nga një numër dervishësh, të cilët i përhapnin parimet bektashiane duke u paraqitur publikisht në emër të profetit Jezu Krisht dhe jo të Haxhi Bektashit.Madje Sari Salltëku dhe bashkëpunëtorët e vet themeluan në Korfuz edhe një “institut ortodoks”, i cili në të vërtetë u përdor për të përhapur në popull idetë e lirisë, dashurisë dhe të disiplinës bektashiane.Që prej kohës së themelimit sekti (tarikati) bektashian erdhi duke u plotësuar nga pikëpamja ideore dhe organizative, derisa në fundin e shek. XV Balim Sulltani do t’i jepte trajtën përfundimtare këtij urdhri.Bektashizmi që në fillimet e veta u paraqit si një sekt islamik liberal, duke qenë i afërt në shumë aspekte edhe me krishterimin. Tri ishin elementet kryesore mbi të cilat mbështetej besimi bektashian: e vërteta (hakikati), dituria (marifeti) dhe ligji (sheriati). Këta tre elementë konsiderohen si shtylla të këtij besimi dhe si parimet udhëheqëse të veprimtarisë së njeriut. Në këtë mënyrë porositej që ndjekësit e këtij urdhri të ishin të drejtë dhe të sinqertë kudo dhe kurdo, të luftonin për të qenë sa më të ditur dhe të zbatonin ligjet e vendit ku jetonin.

Image

Liberalizmi dhe revolucioni kundër dogmave të islamitNdryshe nga besimtarët sunitë, bektashinjtë nuk e kishin të ndaluar përdorimin e pijeve alkoolike dhe nuk e pranonin mbulesën e fytyrës së grave kur dilnin në publik. Bektashizmi respektonte ekzistencën dhe zhvillimin e lirë të kombeve dhe të besimeve të ndryshme fetare. Parajsa (xheneti) dhe ferri (xhehenemi) për bektashinjtë s’ishin gjë tjetër veçse prehja e shpirtit kur njeriu bën mirë dhe vuajtja e tij kur njeriu bën keq në jetë. Falja gjithashtu pakësohej nga pesë herë vetëm në dy herë në ditë, ndërsa agjërimi, nga një muaj në dhjetë ditë, duke ndërprerë vetëm të pirët e ujit.Natyra liberale dhe eklektike e bektashizmit e bëri këtë sekt mjaft të pranueshëm e tërheqës për mjedisin ballkanik e veçanërisht për atë shqiptar, ku feja e krishterë bashkëjetonte me elementë të fuqishëm të trashëgimisë pagane të periudhës parakristiane. Në këtë mënyrë, përhapja e bektashizmit në tokat shqiptare u bë një nga aspektet kryesore të procesit të islamizimit të popullsisë, duke e shoqëruar këtë proces që nga fillimet e tij. Edhe pse, siç u theksua më sipër, tradita bektashiane duhet të ketë qenë e hershme në Shqipëri (fundi i shek. XIV-fillimi i shek. XV), burimet historike të njohura deri më tani i regjistrojnë gjurmët e saj që nga gjysma e dytë e shek. XVII.

Image

Fillesat në ShqipëriSipas të dhënave të përftuara nga udhëpërshkrimi i gjeografit osman Evlija Çelebiu, në disa qytete shqiptare të kësaj kohe ekzistonin vende të shenjta dervishësh, si teqe, tyrbe etj. Me terma më konkretë përmendet teqeja e Haxhi Bektash Veliut në Kaninë të Vlorës e ndërtuar nga Sinan Pasha si vepër bamirësie. Në qytetin e Vlorës gjithashtu ekzistonte një teqe bektashiane me emrin e Baba Sulltanit (e njohur ndryshe me emrin Kuz Baba). Prania e bektashizmit dëshmohet në këtë kohë edhe në qytetin e Gjirokastrës, kur thuhet se shumica e popullsisë së këtij qyteti ulej dhe ngrihej duke thirrur për Aliun (është fjala për dhëndrin e profetit Muhamed, imam Aliun, për të cilin bektashinjtë kishin adhurim të veçantë); festonin krahas dy Bajrameve si ditë të shenjta, Shën Gjergjin, Nevruzin, Shën Mitrin, Sari Salltëkun, dhe në këto festa pinin verë të kuqe dhe raki. Edhe në vendbanime të tjera shqiptare, si në Pogradec, Mitrovicë, Kaçanik etj., sipas burimit të mësipërm, ekzistonin teqe bektashiane, çka flet për shtrirjen relativisht të gjerë të këtij sekti islamik deri në vitet 60-70 të shek. XVII.Një nga qendrat e spikatura të bektashizmit shqiptar ishte bërë qyteti i Krujës, ku disa dëshmi interesante, siç janë gurët e varreve me simbole bektashiane që datojnë përkatësisht në vitet 1717 e 1728, flasin qartë për praninë e këtij urdhri në qytet të paktën që nga dhjetëvjeçarët e parë të shek. XVII. Lidhjet e ngushta të Krujës me bektashizmin duken qartë edhe në faktin se, krahas disa teqeve e zavijeve (teqe të vogla) bektashiane, në rrethinën e qytetit ka ekzistuar në Kreshtën e Malit edhe vendi i shenjtë me emrin e Sari Salltëkut, qendër e njohur pelegrinazhi jo vetëm për besimtarët e këtij sekti, por edhe për njerëz të besimeve të tjera.

Image

Ali Pashë Tepelena dhe bektashizmiRitmet e përhapjes së bektashizmit në radhët e popullit shqiptar u shpejtuan gjatë gjysmës së dytë të shek. XVIII dhe fillimeve të shek. XIX, kohë kur urdhri i mësipërm fitoi mbështetjen e Ali pashë Tepelenës, sundimtarit të Pashallëkut të Janinës. Duke qenë kundërshtar i pushtetit qendror osman, në mënyrë të vetvetishme pashai tepelenas u afrua me korpusin e jeniçerëve, në këtë kohë opozitar i pushtetit sulltanor. Me këtë shpjegohen prirjet e tij adhuruese ndaj sektit bektashian, i cili ishte fe sunduese në radhët e jeniçerëve. Madje, thuhet se vetë Ali Pasha përqafoi bektashizmin dhe bëri çmos për fuqizimin e këtij urdhri në Shqipëri. Sundimtari i Janinës u lidh ngushtë edhe me një nga misionarët e bektashizmit në Shqipëri, Sheh Memiun (Sheh Mimi), veprimtaria e të cilit ishte veçanërisht e spikatur në Krujë dhe në rrethin e saj, ku u ndërtua në vitin 1802 edhe një teqe me emrin e tij.Kryeqendra e pashallëkut, Janina, ishte kthyer në vendqëndrim për mjaft dervishë e misionarë të ndryshëm të urdhrit bektashian, të cilët vinin nga Stambolli apo qendra të tjera të Perandorisë Osmane, të larguar prej andej për arsye të ndryshme. Brenda territorit të pashallëkut dervishët bektashianë gjenin kushte të përshtatshme dhe trajtim të privilegjuar nga ana e Ali Pashës. Atyre u viheshin në dispozicion shuma të hollash dhe ndërtesa për banim, ndërsa në mjaft raste edhe prona të konsiderueshme. Kështu, Sheh Bursaliu i ardhur nga Anadolli, shef i një teqeje në Prevezë, gëzonte një benefic vjetor prej 20 000 frangash dhe një shtëpi të kushtueshme, kurse një tjetër dervish me prejardhje nga Maroku, Seid Ahmet Efendiu (misionar diplomatik i Ali Pashës), u pajis me prona tokësore të konsiderueshme me të ardhura prej më se 20 000 frangash, duke u emëruar njëkohësisht edhe si sheh i një teqeje pranë qytetit të Pargës.Një tjetër dinjitar i urdhrit bektashian në Pashallëkun e Janinës, Sheh Ahmeti nga Siria, shef i një teqeje në hyrje të qytetit të mësipërm, zotëronte gjithashtu sipërfaqe të gjera tokësore me të ardhura të lakmueshme.Pas likuidimit të korpusit të jeniçerëve nga sulltan Mahmuti II më 15 qershor 1826, në Stamboll dhe në qendra të tjera të Perandorisë Osmane, shpërtheu një stuhi e fortë dhune e represioni kundër urdhrit bektashian. Në kryeqytetin e perandorisë u shkatërruan mjaft teqe të këtij urdhri, u arrestuan, u burgosën, u ezekutuan ose u dëbuan baballarë, dervishë, si dhe u konfiskuan libra të shumtë. Mirëpo nuk kaloi shumë kohë dhe urdhri bektashian filloi ta rimarrë veten me shpejtësi. Nga ana tjetër, furtuna kundërbektashiane e sulltan Mahmutit II në viset shqiptare kaloi pa pasoja të rënda, duke mos përjashtuar këtu ndonjë ndikim negativ që ushtroi në këtë drejtim rivaliteti midis Ali pashë Tepelenës si mbrojtës i bektashizmit dhe Bushatllinjve të Shkodrës si mbrojtës të islamit sunit dhe kundërshtarë të bektashizmit.

Image

Shqipëria kryeqendër botërorePor Bektashizmi në Shqipëri mori një rëndësi akoma më të madhe kur qendra botërore e tij kaloi nga Ankaraja në Tiranë, pas vendimit që dha Asambleja Kombëtare Turke më 20 Nëntor 1925, në haze të të cilit u-mbyllën të gjitha Teqete dhe Zavijet bektashiane në Turqi. Në këtë mënyrë, Shqipëria u-bë Selia e Përgjithshme e Bektashizmit, në krye të së cilës u vu Nijazi Dedeja, ish kryetari i Teqesë se Haxhi Bektashit në Turqi. Ai erdhi nga Ankaraja në Tirane më 1931. Nijazi Dedeja ishte Shqiptar nga Kolonja e Korçës.Nuk dihet më siguri se sa është numri i Bektashinjve në vende të ndryshme të botës, por besohet se arrin në 7 milion ndjekës, shumica e të cilëve jetojnë në Lindjen e Afërt e të Mesme, në Afrikën Veriore dhe në Ballkan. Vetëm në Shqipëri llogaritej të ishin mbi 200,000 bektashinj përpara vitit 1938, që do të thotë rreth njëzet për qind i numrit të përgjithshëm të popullsisë në atë kohë.Baba Ali Turabiu, ish-titullari i Teqesë së Tomorit, në veprën e tij Historia e Përgjithshme e Bektashinjvet, botuar në Tiranë më 1929, shkruan se: “Para shkatërrimit te Jeniçerëve dhe shpërndarjes së sektit bektashian më 1826, mbaheshin statistika te përvitëshme dhe ato tregonin se numri i bektashinjve në atë kohë ishte 7. 370. 000: nga të cilët 100. 000 në Shqipëri, 120. 000 në Stamboll dhe pjesa tjetër ishte e shpërndarë ne Irak, Gjirit, Maqedoni dhe vise të tjera të Ballkanit.”Një tjetër ngjarje me rëndësi për Bektashinjtë e Shqipërisë ka qënë Kuvendi i tyre që u-mbajt në Teqenë e Turanit, afër Korçës, në Shtator të vitit 1929, nën kryesinë e Baba Kamber Prishtës. Në atë Kuvend, në të cilin morën pjesë delegatë pothuajse nga të gjitha viset e Shqipërisë, u hartua dhe u aprovua Rregullorja e Bektashinjve Shqiptarë. Në bazë të kësaj Rregullore, e cila u aprovua edhe nga Parlamenti Shqiptar, Shqipëria u-nda në gjashtë Gjyshata: Prishtë, Krujë, Elbasan, Korçë, Frashër dhe Gjirokastër.Pranë Kryeqendrës Bektashiane në Tiranë u-krijuan edhe ky Këshilla: Këshilli i Përgjithshëm, i përbërë nga dymbëdhjetë anëtarë laikë dhe klerikë; dhe Këshilli i Shenjtë, i përbërë nga titullarët e gjashtë Gjyshatave me kryetar Kryegjyshin. Këshilli i Përgjithshëm merrej me çështje administrative dhe Këshilli i Shenjtë me çështje fetare.

Image

Sekt i Islamit apo fe më vete?Bektashizmi, me gjithë se është një sekt i Fesë Islame, konsiderohej përgjithësisht në Shqipëri si një fe më vete. Kjo rridhte për arësye të rëndësisë dhe të numrit të madh të besnikëve që kishte. Prandaj elementi bektashi merrej kurdoherë parasysh. Gazeta “Albania” e Faik Konicës botonte pothuaj gjithnjë në faqen e fundit të saj këtë lajmërim: “Grupi i bashkëpunëtorëve të revistës sonë përbëhet nga Myslimanë, Orthodhoksë, Katolikë dhe Bektashinj.”Madje kjo gjë u mor parasysh edhe nga Kongresi Historik i Lushnjes në vitin 1920, i cili formoi Këshillin e Naltë të Shtetit Shqiptar, të përbërë nga katër veta që përfaqësonin fetë në vendin tonë: një Sunni, një Ortodoks, një Katolik dhe një Bektashi. Anëtari bektashi ishte Aqif Pashë Elbasani.

Image

Bektashinjtë sot kanë festën e tyre më kryesore; atë të “Sulltan Novruzit”. Që nga 20 Nëntori i vitit 1925, Shqipëria është bërë kryeqendra botërore e kësaj feje tolerante, të cilën shqiptarët e përqafuan me zell në përpjekje për të gjetur një “rrugë të mesme” mes të shkuarës së tyre të krishterë dhe islamizimit të dhunshëm gjatë sundimit të gjatë osman.Dita e Novruzit e cila quhet ndryshe edhe si dita e “Sulltan Novruzit”, përkon me ditën e lindjes së Imam Aliut në Qabe. Sipas historisë së bektashinjve, në këtë ditë çdo gjë rigjallërohet dhe lind shpresa për gjithë njerëzimin. Sot festohet “Një Ditë e Re”, kur të gjithë shpresojnë për një të ardhme më të mirë; është dita e Imam Aliut, dhëndrit të profetit Muhamed, i cili ka qenë krahu i djathë i Profetit. Festa e 22 marsit është më kryesorja në botën bektashiane, sepse sipas tyre sot rigjallërohet jeta. Vetë fjala “Nevruz”, që vjen nga gjuha e lashtë persishte, do të thotë “Dita e re”, ndërsa “Sulltan” është titulli “i lartë” që tregon rëndësinë e kësaj dite.LEXO EDHE:

Zuckerberg thyen heshtjen: Më falni, kemi shkelje besimiImageBektashizmi është një “fe” e lindur, për të ngërthyer më të mirat e islamizmit, budizmit dhe krishtërimit në pikëpamjen teologjike. Nga na tjetër, ajo u tregua e hapur për mendimin më përparimtar filozofik të kohës dhe e vuri dijen dhe atdhetarizmin në themel të saj. Panteizmi (Zoti gjendet gjithkund në tokë, e në natyrë) është një nga veçantitë e kësaj feje. Prandaj edhe Naim Frashëri, si një bektashi i madh, u këndonte bukurive të natyrës së Shqipërisë duke e ndërthurur mjeshtërisht fenë ku besonte, me atdhedashurinë.Bektashizmi shqiptar ka nxjerrë figura të shquara që shkrinë pasurinë dhe jetën për Shqipërinë: Naim, Sami, Abdyl e Mithat Frashëri, Gjysh Ali Gjirokastrën, Aqif Pashë Elbasani, Natali Klerë, Hafëz Ali Korçën, Syrja Vlorën, Edvin Zhak, Faik Konicën, Musine Kokalarin e qindra patriotë dijetarë e mendimtarë të tjerë.ImagePor si u përhap bektashizmi në Shqipëri?Në këtë speciale të bazuar në të dhëna të marra nga historia zyrtare e Shqipërisë, SYRI.net po ju sjell një seri faktesh interesante që ndoshta shumëkush nuk i ka ditur më parë.Bektashizmi si tolerancë fetareIslami u përhap në tokat shqiptare jo vetëm në variantin e vet kryesor, sunit, por edhe në formën e sekteve (tarikateve) të ndryshme, siç ishin bektashizmi, halvetizmi, rufaizmi etj. Dëshmi të pranisë së këtyre sekteve mistike në territorin shqiptar janë teqetë e ndërtuara në një numër vendbanimesh. Midis sekteve islamike në fjalë, bektashizmi fitoi një popullaritet dhe shtrirje të konsiderueshme në viset shqiptare.Bektashinjtë u shfaqën së pari në formën e një urdhri dervishësh në pjesën aziatike të Perandorisë Osmane (Anadoll).Themelues dhe mbrojtës i këtij urdhri mistik ishte Haxhi Bektashi, i lindur në Iran më 1249 dhe i vendosur në Turqi më 1284. Rol të veçantë në ngjizjen e ideve të Haxhi Bektashit patën kontaktet e tij me besimet aziatike të budizmit dhe të hinduizmit gjatë udhëtimeve që ai kreu në Indi, Tibet e në Kinë. Themeluesit e bektashizmit që në fillim dolën kundër rreptësisë doktrinare dhe dogmatizmit, duke shpallur dashurinë për të gjithë, vëllazërinë dhe bashkimin. Ndryshe nga tradita islamike, bektashinjtë e zhvilluan letërsinë e vet fetare kryesisht në gjuhën osmane dhe jo arabisht dhe persisht.ImageNë emër te JezusitNjë nga misionarët kryesorë të Haxhi Bektashit, i cili u bë i famshëm për predikimin e urdhrit bektashian në hapësirat ballkanike, ka qenë Sari Salltëku, për të cilin qarkullojnë mjaft tregime dhe legjenda. Sari Salltëku, i cili u shndërrua në një nga personalitetet më të shquara të bektashizmit, në fillim të shek. XIV u dërgua nga Haxhi Bektashi në Ballkan e në Shqipëri dhe i maskuar me veladonin e një murgu të krishterë, me durim e maturi të veçantë, punoi për të mbjellë farën e besimit bektashian. Shkupi, Ohri, Kruja dhe Janina ishin disa nga qytetet kryesore, ku ndaloi Sari Salltëku për të përmbushur misionin e lartpërmendur. Shenjtori bektashian ndihmohej në punën e vet nga një numër dervishësh, të cilët i përhapnin parimet bektashiane duke u paraqitur publikisht në emër të profetit Jezu Krisht dhe jo të Haxhi Bektashit.Madje Sari Salltëku dhe bashkëpunëtorët e vet themeluan në Korfuz edhe një “institut ortodoks”, i cili në të vërtetë u përdor për të përhapur në popull idetë e lirisë, dashurisë dhe të disiplinës bektashiane.Që prej kohës së themelimit sekti (tarikati) bektashian erdhi duke u plotësuar nga pikëpamja ideore dhe organizative, derisa në fundin e shek. XV Balim Sulltani do t’i jepte trajtën përfundimtare këtij urdhri.Bektashizmi që në fillimet e veta u paraqit si një sekt islamik liberal, duke qenë i afërt në shumë aspekte edhe me krishterimin. Tri ishin elementet kryesore mbi të cilat mbështetej besimi bektashian: e vërteta (hakikati), dituria (marifeti) dhe ligji (sheriati). Këta tre elementë konsiderohen si shtylla të këtij besimi dhe si parimet udhëheqëse të veprimtarisë së njeriut. Në këtë mënyrë porositej që ndjekësit e këtij urdhri të ishin të drejtë dhe të sinqertë kudo dhe kurdo, të luftonin për të qenë sa më të ditur dhe të zbatonin ligjet e vendit ku jetonin.ImageLiberalizmi dhe revolucioni kundër dogmave të islamitNdryshe nga besimtarët sunitë, bektashinjtë nuk e kishin të ndaluar përdorimin e pijeve alkoolike dhe nuk e pranonin mbulesën e fytyrës së grave kur dilnin në publik. Bektashizmi respektonte ekzistencën dhe zhvillimin e lirë të kombeve dhe të besimeve të ndryshme fetare. Parajsa (xheneti) dhe ferri (xhehenemi) për bektashinjtë s’ishin gjë tjetër veçse prehja e shpirtit kur njeriu bën mirë dhe vuajtja e tij kur njeriu bën keq në jetë. Falja gjithashtu pakësohej nga pesë herë vetëm në dy herë në ditë, ndërsa agjërimi, nga një muaj në dhjetë ditë, duke ndërprerë vetëm të pirët e ujit.Natyra liberale dhe eklektike e bektashizmit e bëri këtë sekt mjaft të pranueshëm e tërheqës për mjedisin ballkanik e veçanërisht për atë shqiptar, ku feja e krishterë bashkëjetonte me elementë të fuqishëm të trashëgimisë pagane të periudhës parakristiane. Në këtë mënyrë, përhapja e bektashizmit në tokat shqiptare u bë një nga aspektet kryesore të procesit të islamizimit të popullsisë, duke e shoqëruar këtë proces që nga fillimet e tij. Edhe pse, siç u theksua më sipër, tradita bektashiane duhet të ketë qenë e hershme në Shqipëri (fundi i shek. XIV-fillimi i shek. XV), burimet historike të njohura deri më tani i regjistrojnë gjurmët e saj që nga gjysma e dytë e shek. XVII.ImageFillesat në ShqipëriSipas të dhënave të përftuara nga udhëpërshkrimi i gjeografit osman Evlija Çelebiu, në disa qytete shqiptare të kësaj kohe ekzistonin vende të shenjta dervishësh, si teqe, tyrbe etj. Me terma më konkretë përmendet teqeja e Haxhi Bektash Veliut në Kaninë të Vlorës e ndërtuar nga Sinan Pasha si vepër bamirësie. Në qytetin e Vlorës gjithashtu ekzistonte një teqe bektashiane me emrin e Baba Sulltanit (e njohur ndryshe me emrin Kuz Baba). Prania e bektashizmit dëshmohet në këtë kohë edhe në qytetin e Gjirokastrës, kur thuhet se shumica e popullsisë së këtij qyteti ulej dhe ngrihej duke thirrur për Aliun (është fjala për dhëndrin e profetit Muhamed, imam Aliun, për të cilin bektashinjtë kishin adhurim të veçantë); festonin krahas dy Bajrameve si ditë të shenjta, Shën Gjergjin, Nevruzin, Shën Mitrin, Sari Salltëkun, dhe në këto festa pinin verë të kuqe dhe raki. Edhe në vendbanime të tjera shqiptare, si në Pogradec, Mitrovicë, Kaçanik etj., sipas burimit të mësipërm, ekzistonin teqe bektashiane, çka flet për shtrirjen relativisht të gjerë të këtij sekti islamik deri në vitet 60-70 të shek. XVII.Një nga qendrat e spikatura të bektashizmit shqiptar ishte bërë qyteti i Krujës, ku disa dëshmi interesante, siç janë gurët e varreve me simbole bektashiane që datojnë përkatësisht në vitet 1717 e 1728, flasin qartë për praninë e këtij urdhri në qytet të paktën që nga dhjetëvjeçarët e parë të shek. XVII. Lidhjet e ngushta të Krujës me bektashizmin duken qartë edhe në faktin se, krahas disa teqeve e zavijeve (teqe të vogla) bektashiane, në rrethinën e qytetit ka ekzistuar në Kreshtën e Malit edhe vendi i shenjtë me emrin e Sari Salltëkut, qendër e njohur pelegrinazhi jo vetëm për besimtarët e këtij sekti, por edhe për njerëz të besimeve të tjera.ImageAli Pashë Tepelena dhe bektashizmiRitmet e përhapjes së bektashizmit në radhët e popullit shqiptar u shpejtuan gjatë gjysmës së dytë të shek. XVIII dhe fillimeve të shek. XIX, kohë kur urdhri i mësipërm fitoi mbështetjen e Ali pashë Tepelenës, sundimtarit të Pashallëkut të Janinës. Duke qenë kundërshtar i pushtetit qendror osman, në mënyrë të vetvetishme pashai tepelenas u afrua me korpusin e jeniçerëve, në këtë kohë opozitar i pushtetit sulltanor. Me këtë shpjegohen prirjet e tij adhuruese ndaj sektit bektashian, i cili ishte fe sunduese në radhët e jeniçerëve. Madje, thuhet se vetë Ali Pasha përqafoi bektashizmin dhe bëri çmos për fuqizimin e këtij urdhri në Shqipëri. Sundimtari i Janinës u lidh ngushtë edhe me një nga misionarët e bektashizmit në Shqipëri, Sheh Memiun (Sheh Mimi), veprimtaria e të cilit ishte veçanërisht e spikatur në Krujë dhe në rrethin e saj, ku u ndërtua në vitin 1802 edhe një teqe me emrin e tij.Kryeqendra e pashallëkut, Janina, ishte kthyer në vendqëndrim për mjaft dervishë e misionarë të ndryshëm të urdhrit bektashian, të cilët vinin nga Stambolli apo qendra të tjera të Perandorisë Osmane, të larguar prej andej për arsye të ndryshme. Brenda territorit të pashallëkut dervishët bektashianë gjenin kushte të përshtatshme dhe trajtim të privilegjuar nga ana e Ali Pashës. Atyre u viheshin në dispozicion shuma të hollash dhe ndërtesa për banim, ndërsa në mjaft raste edhe prona të konsiderueshme. Kështu, Sheh Bursaliu i ardhur nga Anadolli, shef i një teqeje në Prevezë, gëzonte një benefic vjetor prej 20 000 frangash dhe një shtëpi të kushtueshme, kurse një tjetër dervish me prejardhje nga Maroku, Seid Ahmet Efendiu (misionar diplomatik i Ali Pashës), u pajis me prona tokësore të konsiderueshme me të ardhura prej më se 20 000 frangash, duke u emëruar njëkohësisht edhe si sheh i një teqeje pranë qytetit të Pargës.Një tjetër dinjitar i urdhrit bektashian në Pashallëkun e Janinës, Sheh Ahmeti nga Siria, shef i një teqeje në hyrje të qytetit të mësipërm, zotëronte gjithashtu sipërfaqe të gjera tokësore me të ardhura të lakmueshme.Pas likuidimit të korpusit të jeniçerëve nga sulltan Mahmuti II më 15 qershor 1826, në Stamboll dhe në qendra të tjera të Perandorisë Osmane, shpërtheu një stuhi e fortë dhune e represioni kundër urdhrit bektashian. Në kryeqytetin e perandorisë u shkatërruan mjaft teqe të këtij urdhri, u arrestuan, u burgosën, u ezekutuan ose u dëbuan baballarë, dervishë, si dhe u konfiskuan libra të shumtë. Mirëpo nuk kaloi shumë kohë dhe urdhri bektashian filloi ta rimarrë veten me shpejtësi. Nga ana tjetër, furtuna kundërbektashiane e sulltan Mahmutit II në viset shqiptare kaloi pa pasoja të rënda, duke mos përjashtuar këtu ndonjë ndikim negativ që ushtroi në këtë drejtim rivaliteti midis Ali pashë Tepelenës si mbrojtës i bektashizmit dhe Bushatllinjve të Shkodrës si mbrojtës të islamit sunit dhe kundërshtarë të bektashizmit.ImageShqipëria kryeqendër botërorePor Bektashizmi në Shqipëri mori një rëndësi akoma më të madhe kur qendra botërore e tij kaloi nga Ankaraja në Tiranë, pas vendimit që dha Asambleja Kombëtare Turke më 20 Nëntor 1925, në haze të të cilit u-mbyllën të gjitha Teqete dhe Zavijet bektashiane në Turqi. Në këtë mënyrë, Shqipëria u-bë Selia e Përgjithshme e Bektashizmit, në krye të së cilës u vu Nijazi Dedeja, ish kryetari i Teqesë se Haxhi Bektashit në Turqi. Ai erdhi nga Ankaraja në Tirane më 1931. Nijazi Dedeja ishte Shqiptar nga Kolonja e Korçës.Nuk dihet më siguri se sa është numri i Bektashinjve në vende të ndryshme të botës, por besohet se arrin në 7 milion ndjekës, shumica e të cilëve jetojnë në Lindjen e Afërt e të Mesme, në Afrikën Veriore dhe në Ballkan. Vetëm në Shqipëri llogaritej të ishin mbi 200,000 bektashinj përpara vitit 1938, që do të thotë rreth njëzet për qind i numrit të përgjithshëm të popullsisë në atë kohë.Baba Ali Turabiu, ish-titullari i Teqesë së Tomorit, në veprën e tij Historia e Përgjithshme e Bektashinjvet, botuar në Tiranë më 1929, shkruan se: “Para shkatërrimit te Jeniçerëve dhe shpërndarjes së sektit bektashian më 1826, mbaheshin statistika te përvitëshme dhe ato tregonin se numri i bektashinjve në atë kohë ishte 7. 370. 000: nga të cilët 100. 000 në Shqipëri, 120. 000 në Stamboll dhe pjesa tjetër ishte e shpërndarë ne Irak, Gjirit, Maqedoni dhe vise të tjera të Ballkanit.”Një tjetër ngjarje me rëndësi për Bektashinjtë e Shqipërisë ka qënë Kuvendi i tyre që u-mbajt në Teqenë e Turanit, afër Korçës, në Shtator të vitit 1929, nën kryesinë e Baba Kamber Prishtës. Në atë Kuvend, në të cilin morën pjesë delegatë pothuajse nga të gjitha viset e Shqipërisë, u hartua dhe u aprovua Rregullorja e Bektashinjve Shqiptarë. Në bazë të kësaj Rregullore, e cila u aprovua edhe nga Parlamenti Shqiptar, Shqipëria u-nda në gjashtë Gjyshata: Prishtë, Krujë, Elbasan, Korçë, Frashër dhe Gjirokastër.Pranë Kryeqendrës Bektashiane në Tiranë u-krijuan edhe ky Këshilla: Këshilli i Përgjithshëm, i përbërë nga dymbëdhjetë anëtarë laikë dhe klerikë; dhe Këshilli i Shenjtë, i përbërë nga titullarët e gjashtë Gjyshatave me kryetar Kryegjyshin. Këshilli i Përgjithshëm merrej me çështje administrative dhe Këshilli i Shenjtë me çështje fetare.ImageSekt i Islamit apo fe më vete?Bektashizmi, me gjithë se është një sekt i Fesë Islame, konsiderohej përgjithësisht në Shqipëri si një fe më vete. Kjo rridhte për arësye të rëndësisë dhe të numrit të madh të besnikëve që kishte. Prandaj elementi bektashi merrej kurdoherë parasysh. Gazeta “Albania” e Faik Konicës botonte pothuaj gjithnjë në faqen e fundit të saj këtë lajmërim: “Grupi i bashkëpunëtorëve të revistës sonë përbëhet nga Myslimanë, Orthodhoksë, Katolikë dhe Bektashinj.”Madje kjo gjë u mor parasysh edhe nga Kongresi Historik i Lushnjes në vitin 1920, i cili formoi Këshillin e Naltë të Shtetit Shqiptar, të përbërë nga katër veta që përfaqësonin fetë në vendin tonë: një Sunni, një Ortodoks, një Katolik dhe një Bektashi. Anëtari bektashi ishte Aqif Pashë Elbasani.Image

Kategori
Uncategorized

Faktet/ Si u shit “sallata ruse” e Taulant Ballës si “ruletë ruse”

Taulant-Balla.jpg?fit=1000%2C666
Prej më shumë se dy javësh, e gjithë paria e Partisë Socialiste ka ndërmarrë aksionin për “denigrimin” e kundërshtarit të saj, Partisë Demokratike, me atë që quhet “lobimi rus”.

Situata është shumë e qartë- pa asnjë fakt, provë apo të dhënë të besueshme, mekanizmat qeveritarë duan të lidhin partinë alternative qeverisëse, PD, me lobingje ruse.

Sipas mediave pro-qeveritare, Partia Demokratike ka paguar lobistin amerikan Nick Muzin për të realizuar disa takime të lidershipit të PD me zyrtarë të lartë amerikanë, para zgjedhjeve 2017. Dhe, këto para janë paguar nga një kompani off-shore, me seli në Skoci, “Biniatta Trade LP”, e cila është nën kontrollin e kompanive ruse.

Në këtë mënyrë, synohet që, të paktën mediatikisht, të krijojnë idenë se Partia Demokratike është përfshirë në një lojë vrasëse, “ruletë ruse”. Por, gjithçka nuk është as më shumë e as më pak se një “sallatë ruse”, e ideuar, organizuar dhe zbatuar nga qeveria shqiptare, me mbështetjen e pakursyer të fondacionit Soros.

Fakti 1- Kush e publikoi

Kontratat e lobimit, të deklaruara sipas ligjit nga Partia Demokratike, janë publikuar nga dy media, të njohura botërisht të lidhur me fondacionin “Soros”.

  • Së pari, u publikuan nga BIRN-Albania, në nëntor 2017. Kjo agjenci është e njohur për fondet që merr nga fondacioni Soros;
  • Së dyti, u publikuan nga revista amerikane “Mother Jones”, në shkurt 2018. Kjo revistë, e ekstremit të majtë, e financiar nga George Soros.

Fakti 2- Koha e publikimit

Është interesant fakti se “investigimet” e mediave të mbështetura nga Soros kanë publikuar çështjen e kontratave të lobimit, pikërisht në momentet kur Partia Socialiste Shqiptare dhe vetë Edi Rama kanë qenë në pozita shumë të vështira, për shkak të keq-qeverisjes së tyre.

-BIRN-Albania e publikoi “investigimin” e tij në 22 nëntor 2017. Në atë kohë, Edi Rama, prishi paktin e xhentëlmenëve me Lulëzim Bashën, nënshkruar në Maj 2017, duke marrë me forcë Prokurorin e Përgjithshëm në një moment kritik kur prokuroria po kërkonte me forcë arrestimin e bashkpunëtorit të tij të ngushtë Saimir Tahiri.

Ai e dinte që kjo sjellje do të acaronte situatën politike. Për t’i paraprirë, ndikoi në publikimin e kontratave të lobimit të PD, nëpërmjet BIRN-Albania, e cila është nën kontrollin e tij, nëpërmjet Soros.

-Mother Jones e publikoi “investigimin” e saj në Shkurt 2018, në një kohë kur në Shqipëri u zbulua rreth 613 kg kokainë, sasia më e madhe e kapur në vendin tonë. Policia nxitoi të arrestonte një roje objekti dhe një shofer kamioni me qëllim që të mos prekeshin padronët e vërtet të kokainës. Situata që pasoi ishte dërrmuese për Edi Ramën dhe qeverinë e tij.

Për ekspertët e luftës kundër kriminalitetit, një ngarkesë e tillë, e ardhur nga Kolumbia, mund të mbërrinte vetëm me sigurim nga strukturat shtetërore. Qeveria “Rama” është e shënjuar me njollë të zezë për raportet me drogën.

Në këtë situatë, qeverisë i duhej një çështje për të larguar vëmendjen dhe angazhon “Mother Jones” për t’iu rikthyer historisë së lobimit të PD-së në SHBA. Për ta bërë më interesant artikullin, “Mother Jones” përfshin edhe një sallatë pikante ruse, e cila mund të konsumohej lehtësisht në tregun publik shqiptar.

Fakti 3- Nuk ka asnjë fakt

Mediat që publikuan investigimet e tyre për kontratat e “dyshimta” të lobimit të PD, nuk kanë asnjë fakt që të lidhin Lulëzim Bashën apo opozitën me “Biniatta Trade LP” dhe aq më tepër me kompani ruse.

E vërteta, e dokumentuar plotësisht, është që Partia Demokratike ka nënshkruar kontratë lobimi me Nick Muzin dhe kompaninë e tij “Stonington Strategies” për një shumë në total prej 125 mijë dollarë.

BIRN-Albania, në “investigimin e tij, i referohet dokumentave që kompania e Nick Muzin ka dorëzuar në zyrën e FARA-s, në Departamentin e Drejtësisë.

Nick Muzin e ka deklaruar pranë FARA-s kontratën me Partinë Demokratike në mars 2017. Shuma e kontraktuar është 125 mijë dollarë.

Më pas, BIRN publikon një dokument shtesë të Nick Muzin, në nëntor 2017, ku deklaron se ka marrë edhe 650 mijë dollarë nga Partia Demokratike. Sipas dokumentave të FARA-s, kjo shumë është paguar nga “Biniatta Trade LP”. Kjo shumë, nuk rezulton e deklaruar nga Partia Demokratike dhe ky është “zbulimi” i BIRN.

Por, në fakt, asnjë investigim nuk e provon me dokumenta lidhjen e PD-së me “Biniatta Trade”. As mediat e financuara nga Soros nuk kanë arritur të zbulojnë një kontratë të tillë, pasi ajo nuk ekziston.

E pyetur nga BIRN për kontratat e mësipërme, Partia Demokratike mohoi si pagesat në vlerën e 525 mijë USD për “Stonington Strategies” ashtu edhe çdo marrëdhënie financiare me kompaninë guackë “Biniatta Trade LP”.

BIRN nuk arriti të provojë asgjë në këtë drejtim, por u rrek që me këtë investigim të shpërndante tymnaja në tregun publik shqiptar.

Strategjia e tymnajës vijoi tre muaj më pas, me “Mother Jones”. Në të njëjtën linjë me BIRN, ajo shkruan për kontrata lobimi të PD të padeklaruara, duke i shtuar edhe përfshirjen e kompanive ruse.

Në kontratën ndërmjet “Stoningtone Strategies” dhe “Biniatta Trade LP” nuk rezulton në asnjë vend Partia Demokratike.

Kjo kontratë synon:

– promovimin e rolit të komunitetit të biznesit shqiptaro-amerikan në ekonominë e SHBA

– kërkime për raste të suksesshme biznesi shqiptar në Europë dhe krijimin e modeleve për kompanitë shqiptaro-amerikane

– promovimin e historisë së Shqipërisë në shtete të ndryshme të Amerikës

– Evidentimin e diasporës shqiptare dhe komunitetit shqiptaro-amerikan të biznesit

Pra, në asnjë vend nuk përmendet Partia Demokratike dhe, për më tepër, asnjë prej elementëve të kontratës nuk përfshihet në interesat strategjikë të PD-së. (Lexo kontratën e plotë)

Me një kapërcim “taulant-ballare”, revista “Mother Jones arrin në përfundimin se PD është lidhur me lobingje ruse. Por, edhe vetë revista është munduar që të mos arrijë në përfundime tërësisht të sakta, pasi nuk kishte asnjë mundësi provueshmërie.

Në asnjë dokument dhe në asnjë zyrë ligjore nuk mundën të gjenin një dokument që e lidhte PD me “Biniatta Trade”.

“Mother Jones” ka kontaktuar zëdhënësin e Muzin, i cili deklaron se “Muzin besonte se Biniatta Trade ishte një kompani private në pronësi të mbështetësve të Partisë Demokratike të Shqipërisë”.

Pra, edhe nëse konsiderohet i saktë ky citim, rezulton që as Nik Muzin nuk ka gjetur ndonjë lidhje të PD me “Biniatta…”, por vetëm “besonte se ….” ato kishin lidhje.

Në vijim, zëdhënësi i Muzin thotë për “Mother Jones” se, “….gjatë punës së tij për PD-në nuk doli ndonjë lidhje ruse e asnjë lloji…”.

Pra, e gjithë historia rezulton një “sallatë ruse”. BIRN flet për kontrata të padeklaruara, por nuk ka asnjë provë për ekzistencën e kontratës ndërmjet PD dhe “Biniatta Trade”.

Nga ana tjetër, “Mother Jones” flet për lidhje të PD me lobingje ruse, por nuk sjell asnjë provë në këtë drejtim.

“Fjalë, vetëm fjalë, zotërinj”!

Nga Boldnews.al

Kategori
Uncategorized

Shpikje shqiptare/ Prodhohet raki hashashi! Nuk do e besoni sa kushton litri.

Shpikje shqiptare/ Prodhohet raki hashashi! Nuk do e besoni sa kushton litri

Një litër raki hashashi në tregun ilegal grek kushton 25 Euro.

Kështu, në zonat e thella të Përmetit, kultivuesit e lëndës narkotike kanë bërë një shpikje të veçantë. Bëhet fjalë për prodhimin e rakisë së hashashit, e cila, siç raporton Engjëll Serjani, ka pasur mjaft sukses edhe pse është ende në fazë eksperimentale.

Procesi teknologjik i përftimit të produktit alkoolik është i thjeshtë dhe tërësisht i ngjashëm me atë të rakisë së rrushit. Kultivuesit e hashashit paraprakisht përziejnë mushtin e rrushit të shtrydhur me sasi gjethesh dhe boçesh të hashashit.

Prodhuesit e teknologjisë novatore nuk e tregojnë raportin e përzierjes së lëngut të rrushit me masën e lëndës narkotike. Pas përfundimit të procesit të fermentimit të mushtit të përzier, lëngu i fermentuar vendoset për zierje në kazanët e bakrit.

Pas përfundimit të procesit të distilimit në kazanët prej bakri, përftohet një lëng i bardhë me aromë dhe shije hashashi. Sipas prodhuesve të saj, rakia e hashashit vjen më e butë, ka shije më të mirë dhe efekte më të ndryshme nga ajo e rrushit.

Prodhuesit klandestin e kanë më të lehtë të shmangin kontrollet e policisë duke trafikuar lëngun e rakisë, se vetë hashashin.Disa emigrantë përmetarë kanë filluar ta eksportojnë rakinë e hashashit në Greqi.

Një litër raki hashashi në tregun ilegal grek kushton 25 Euro. Pritet që shumë shpejt ky produkt i ri të gjejë shtrirje edhe në zona të tjera ku hashashi është depozituar e fshehur.

Image

Kështu, në zonat e thella të Përmetit, kultivuesit e lëndës narkotike kanë bërë një shpikje të veçantë. Bëhet fjalë për prodhimin e rakisë së hashashit, e cila, siç raporton Engjëll Serjani, ka pasur mjaft sukses edhe pse është ende në fazë eksperimentale.

Procesi teknologjik i përftimit të produktit alkoolik është i thjeshtë dhe tërësisht i ngjashëm me atë të rakisë së rrushit. Kultivuesit e hashashit paraprakisht përziejnë mushtin e rrushit të shtrydhur me sasi gjethesh dhe boçesh të hashashit.

Prodhuesit e teknologjisë novatore nuk e tregojnë raportin e përzierjes së lëngut të rrushit me masën e lëndës narkotike. Pas përfundimit të procesit të fermentimit të mushtit të përzier, lëngu i fermentuar vendoset për zierje në kazanët e bakrit.

Pas përfundimit të procesit të distilimit në kazanët prej bakri, përftohet një lëng i bardhë me aromë dhe shije hashashi. Sipas prodhuesve të saj, rakia e hashashit vjen më e butë, ka shije më të mirë dhe efekte më të ndryshme nga ajo e rrushit.

Prodhuesit klandestin e kanë më të lehtë të shmangin kontrollet e policisë duke trafikuar lëngun e rakisë, se vetë hashashin.Disa emigrantë përmetarë kanë filluar ta eksportojnë rakinë e hashashit në Greqi.

Një litër raki hashashi në tregun ilegal grek kushton 25 Euro. Pritet që shumë shpejt ky produkt i ri të gjejë shtrirje edhe në zona të tjera ku hashashi është depozituar e fshehur.

Image

Kështu, në zonat e thella të Përmetit, kultivuesit e lëndës narkotike kanë bërë një shpikje të veçantë. Bëhet fjalë për prodhimin e rakisë së hashashit, e cila, siç raporton Engjëll Serjani, ka pasur mjaft sukses edhe pse është ende në fazë eksperimentale.

Procesi teknologjik i përftimit të produktit alkoolik është i thjeshtë dhe tërësisht i ngjashëm me atë të rakisë së rrushit. Kultivuesit e hashashit paraprakisht përziejnë mushtin e rrushit të shtrydhur me sasi gjethesh dhe boçesh të hashashit.
Prodhuesit e teknologjisë novatore nuk e tregojnë raportin e përzierjes së lëngut të rrushit me masën e lëndës narkotike. Pas përfundimit të procesit të fermentimit të mushtit të përzier, lëngu i fermentuar vendoset për zierje në kazanët e bakrit.Pas përfundimit të procesit të distilimit në kazanët prej bakri, përftohet një lëng i bardhë me aromë dhe shije hashashi. Sipas prodhuesve të saj, rakia e hashashit vjen më e butë, ka shije më të mirë dhe efekte më të ndryshme nga ajo e rrushit.Prodhuesit klandestin e kanë më të lehtë të shmangin kontrollet e policisë duke trafikuar lëngun e rakisë, se vetë hashashin.Disa emigrantë përmetarë kanë filluar ta eksportojnë rakinë e hashashit në Greqi. Një litër raki hashashi në tregun ilegal grek kushton 25 Euro. Pritet që shumë shpejt ky produkt i ri të gjejë shtrirje edhe në zona të tjera ku hashashi është depozituar e fshehur.

Image

Kategori
Uncategorized

Masakra partizane në Gjirokastër e udhëhequr nga Shefqet Peçi. Rrëfimi për ngjarjen e nëntorit ’43

Një skene horror i ngjan përshkrimi që i ka bërë Tomor Kokalari, një ngjarjeje që ka tronditur Gjirokastrën në mesin e nëntorit 1943. Partizanët e udhëhequr nga Shefqet Peçi kishin rrethuar Gjirokastrën me qëllim eleminimin e gjithë nacionalistëve, të cilët arrestoheshin dhe pushkatoheshin vetëm me një fjali: “Gjyqi partizan ju ka dënuar me vdekje”. Përshkrimi i kësaj ngjarje lënë në kujtimet e Tomor Kokalarit u soll në vëmendje pak vite më parë nga Muzeu Kokalari në Gjirokastër. Nië pjesë të këtyre kujtimeve i sjellim si më poshtë:
***
DITE TERRORI/ Nga kujtimet e Tomor Q. Kokalarit
Nga të gjitha kujtimet dhe ngjarjet e përjetuara gjatë luftës do të veçoja ndoshta më të dhimbshmen dhe tragjiken për qytetarët e Gjirokastrës. Aty nga mesi i nëntorit 1943 partizanët kishin rrethuar qytetin. Më pas hynë në qytet dhe rrethuan shtëpitë e disa prej nacionalistëve. Në godinën e gjimnazit u vendos shtabi partizan me Shefqet Peçin, Islam Radovickën, Shemshi Totozanin etj. Në shkollë sollën njëri pas tjetrit nacionalistët e arrestuar. Ata të gjithë ishin njerëz që gëzonin respektin dhe simpatinë e gjirokastritëve dhe veç faktit që kishin pikëpamje të kundërta me komunistët as kishin marrë pjesë në luftë kundra tyre dhe as kishin kryer ndonjë krim. I arrestuari i parë ishte Muzafer Shehu. Atë e sollën ashtu siç e kishin gjetur vetëm me çorape leshi, me këmishë të bardhë dhe me jelek të zi. Pasi e futën për 2-3 minuta në lokalin e shkollës, ku u komunikohej vetëm: “Gjyqi partizan ju ka dënuar me vdekje”, e nxorrën dhe e pushkatuan tek godina karabina që ishte ngritur në kopshtin e Dalipajve. Tërë këto veprime ne i ndiqnim nga dritaret e shtëpisë të tmerruar. Më pas pushkatuan dhe djalin e tij, Duron. Ai ishte vetëm 17 vjeç dhe i tronditur që i kishin marrë babanë erdhi të shihte përse e kishin thirrur. Mbërriti në momentin që sapo e ekzekutonin dhe pa menduar e duke uluritur u hodh përsiper trupit të tij që ndërkohe qe i shtrirë për tokë. Partizanët e qelluan edhe atë me breshëri megjithëse nuk ishte në listën e atyre që kishin “arrestuar” dhe më pas u dogjën edhe shtëpinë. I dyti i arrestuar ishte Sefedin Haderi, të cilin partizanët e vranë duke e qelluar me rovole në kokë mu para shkolles “Drita”. Babai ishte bërë meit, duke parë i llahtarisur atë që po ndodhte para syve tanë. Që të dy, si Muzaferin edhe Sadedinin i kishte shokë dhe shumë miq. Pas tyre njërin pas tjetrit sollën dhe vrane vëllain e Ajdin Matos, Tajar Çarçanin, Vasil Shahinin, Hajro Laten, Emin Kokalarin, Qemal Libohovën, Boco Kalon. Shumica e tyre mbetën të vrarë përreth murit të kopshtit tonë. Kam të gjallë para syve pushkatimin e Bocos. Ishte një burrë i shendetshëm, me mustaqe të zeza, vishej zakonisht me të bardha. Për të kisha degjuar të thoshin se ishte shumë trim. Gjithashtu thoshin “Bocon s’e zë plumbi”. Si e nxorrën nga “gjyqi partizan” e sollën tek muri i kopshtit tonë për ta ekzekutuar. “Kthehu mbrapa!” – i thanë partizanët. Ai u përgjigj: “Burrat e kanë zakon t’i presin plumbat me gjoks përpara” dhe vazhdoi: “Vetëm djalin, mos ma vrani”. Tarja, djali i Bocos kish pas qenë profesor i italishtes në Gjimnaz. Partizanët e kishin rrethuar brenda në shtëpi. I bënë thirrje për t’u dorëzuar, por ai nuk pranoi. Nderkohë i vunë zjarrin shtëpisë. Mes zjarrit e flakëve Tarja filloi të qëllojë dhe mundi të vrasi një partizan e të plagosi një tjetër. Pastaj partizanët arritën ta qëllojnë dhe ta lënë dhe Taren të vdekur. Kjo ngjarje terrori tronditi dhe krijoi një gjendje dëshpërimi në mbarë Gjirokastrën, pavaresisht nga pikpamjet e ndryshme që mund të kishin banorët e qytetit dhe rrethinave./

Kategori
Uncategorized

PSE KRUHESH… shoku Kryeministër?.

”Kush more unë kruhem?”

“Po.
Sa herë flet Saliu, ti djersit, kruhesh. Kruan kryet, b…, qafën…ça ke?”

1-Në një nga konferencat ekzibicioniste popullore, “gju më gju me popull” në Lezhë, para tre vjetësh,në ditët më të lumtura të krenarizmit të vet, kur kryerilindasi po “bënte shtet” thërret mirditasin; “Hajde këtu ti. Pse flet nga vendi.” Mirditasi zbaton urdhërin. Kryeministri e pyet me nënqeshje dhe ironi,siç di vetëm ai, duke i shtrirë mikrofonin. “Fol këtu or ti. Nga je ti, ku e ke shpinë?” Fshatari i tregon fshatin. “Më thuaj adresën.

Ke apo s’ke adresë ti? Ndryshe po s’pate adresë si mund të gjej unë-shteti ty? Bash kur kryekrenaristi po bënte gati dorën për t’ja puthur, fshatari ia pret me të njëjtën lakoni e kortezi: “or ti kryeministër, shteti e di mirë adresën time, ndryshe nuk do të mbërrinin faturat…e pagesave” Meqënëse lakonia e mirditasit i’a plasi qyrret ironisë së Tij, nënqeshja e kryeministrit u konvertua në një buzëqeshje të terratisur…

2-Afro dy vjet më vonë prapë me duar të lagura nga puthjet e tapimarrësve jugas, kryeKrenaristi thërret postribasin: “hajde ketu ti more. Mos fol prej andej.” I shtrin mikrofonin. “Fol këtu, ça ke për të thanë. Që jam burrë i mirë e di. Këtë ma the.” Postribasi përsëriti:

“Je burrë i mirë” “Këtë e mora vesh se jam burrë i mirë,-gulçoi sikletshëm ironia e k/ministrit, për tja hipur ironisë së fshatarit,-na thuaj ndonjë gjë tjetër” Atëhere postribasi, që s’ishte trembur prej komunistave, jo më prej komunist-ucave i bëri një pyetje të thjeshtë shkatërruese, sidomos për ata që kurohen për psikopatologji kronike; “Pse kruhesh, pse djersit.” K/ministri, nga shkodrani maksimumi mund të priste ndonjë ironi të hollë a elegante, po jo grusht turinjve; ”Kush more unë kruhem?” “Po. Sa herë flet Saliu, ti djersit, kruhesh. Kruan kryet, b…, qafën…ça ke?”

Zef Zefi/

Kategori
Uncategorized

Shoqja jone kampionia e Ballkanit‏.

Shoqja jone kampionia e Ballkanit‏

Shoqja jone kampionia e Ballkanit‏

Nga Urim Gjata, Selanik

Kudo ku e sheh dhe e takon ndjen nje dashuri dhe krenari te ligjshme per shoqen tone emigrante, ngritesen e flamurit tone kombetar me krenari dhe dashuri ne shume vende te botes.
Alma Thano ose <raketa fluturuese> kampionia ballkanike ne Turqi me 1983 me kohen 11,07 ne 100 metra. Ben pjese ne historine e atletikes sone se pa perseritshme se bashku me Pavlina Evron, Ajet Tosken, Donika Hanxharen dhe Anila Mekshin.Vete Alma ne ate kampionat mori 4 medalje te arta duke ngritur disa here me krenari flamurin kombetar ne kete kampionat Ballkanik duke mposhtur shume ish kampione te tjera Ballkanike..
Alma kjo vajze e brishte qe askujt prej te huajve nuk ja mbushi mendjen kur doli ne gare tregon presidenti i federates Ajet Toska. Me vrullin dhe krenarine e saj, e rrethuar me dashurine e te gjitheve. Ngriti per here te pare flamurin tone kombetar ne mes shume e shume flamujve te shteteve te tjera pjesmarrese ne kete kampionat.
Kjo ishte hera e pare qe ekipi jone kombetar arrinti kete rekord ballkanik,i cili vaxhdon te ruhet ende i pa thyer.
.Por Alma para dhe mbas thyerjes se ketij rekordi,ka thyer dhe 20 rekorde ne Shqiperi qe nga moshat e reja deri tek te rriturat. Pervec garave 100 metro eshte konkuruese dhe ne garat e tjera, si Kercim se gjati, garat 100 m, 200 m, 300 m, me pengesa ne te cilat eshte dalluar dhe eshte nderuar me medalje.
Por ne familje nuk ishte vetem Alma pjese e sportit Shqiptar. Bashkshorti i saj Maqo Floqi, ishte nje nga mes fushoret me te mire te ekipit te Skenderbeut te korces,dhe disa here
i ekipit tone kombetar.Nje nga futbollistet qe beri emer duke fituar dashurine dhe duartrokitjet e pa nderprera te te tifozeve dhe shikuesve Shqiptare.Dhe vajza e saj sot eshte nje atlete e mrekullushme.
Ne vitin 91 si shume bashkatdhetare te saj dhe Alma me familjen e saj emigroj ne Greqi, ku qendron prej 18 vjetesh.
Pak ka ndryshuar nga ajo raketa fluturuese per te cilen tifozet korcare ngriten dhe nje kenge,duke treguar krenarine e tyre per kete vajze Korce. E sheh ne rruge duke biseduar apo ndimuar bashkatdhetaret e saj ashtu te qeshur,si nje nene dhe moter e
dhemshur,si nje njeri me zemer te madhe,ashtu sic ka qene gjithmone,e paster ne shpirt.Krenare per vendin e saj,te kaluaren e saj,miqte dhe shoket e saj.
Alma Thano ky emer i dashur jo vetem per shoket dhe miqte e saj por dhe per emigrantet eshte i njohur jo vetem ne Shqiperi por dhe ketu ne qytetin disa milionesh ne Selanik.
Keshtu ne zgjedhjet e fundit, z Alma Thano kandidoj per Deputete ne Partine e re< Levizja per mbrojtjen e te drejtave dhe lirive te njeriut> Kandidim qe perfaqsonte dhe interesat e emigranteve shqiptare ne Greqi.
Puna dhe ndima e saj humane ne ndime te emigranteve,ne forcimin e miqesise dhe bashkpunimit ndermjet dy vendeve tona,beri ate qe.
Federata Boterore e Paqes me qender prane OKBse ku aderojne personalitete boterore te fushave te ndryshme. Ta nderoje ne nje aktivitet madheshtor ne Shtator 2006. Ne Cetine te Malit te Zi me cmimin e madh AMBASADORE E PAQES.
Rruga ime thote Alma ishte dhe eshte e veshtire,por jo e pa arritshme. Te jesh nje Ambasadore e Paqes. Te jetosh me hallet dhe problemet e vellezerve dhe motrave te mij emigrante dhe te jesh pjese e zgjidhjes se tyre, kjo nuk eshte lodhje eshte kenaqsi, dhe detyrim qe i kam vene vetes.Ne duhet te kethehemi dhe te investojme ne vendin tone, Qeveria na ka letesuar dhe po na leteson kushtet qe ne te zhvillojme biznesin tone tani dhe ne Shqiperi,kjo eshte e ardhmja e jone dhe e femijeve tane.
Futja e vendit ne Nato dhe se shpejti ne Bashkimin Europjan jane nje pune e gjate por dhe fitore e shtetit Shqiptar, te reformave te qeverise demokratike,por dhe punes dhe ndimes se madhe te emigranteve ne investimet e tyre ne Shqiperi,ne forcimin e miqesise dhe bashkpunimit. Ku nje rol jo te vogel kane luajtur dhe emigrantet, nepermjet grupimeve, shoqatave, dhe gjithe aktiviteteve te tyre. Gjithashtu sqaron z Alma dhe shtypi ne emigracion ka luajtur dhe luan nje rol te dores se pare ne zgjidhjen e shume problemeve qe i shqetesojne emigrantet. Kudo qe jemi shprehet duhet te tregojme me nder qe jemi pjese e nje nga kombeve me te vjetra ne rajon. Krenare per vendin tone, femijet tane, te ardhmen tone.

Kategori
Uncategorized

Rama prapë kërcënon Europën, por kërcënimi është vetë Ai .

Rama sot në Bruksel e kërcënoi Europën.

Ishte po e njëjta tezë: Nëse nuk na pranoni në Europë do të shkojmë gjetiu, pra me Turqinë, Rusinë apo Kinën.

Vetëm kështu mund të përkthehet thjeshtë kërcënimi i tij.

Kërcënimi i vërtetë për Europën s’janë Shqipëria e shqiptarët por qeveria Rama dhe vetë Rama. Përse?

a. Sepse Rama është një kryeministër, i paaftë, i korruptuar e arrogant;

b. Sepse Rama ka kapur shtetin, ka vënë nën kontroll biznesin, median, shoqërinë civile;

c. Sepse Rama ka lidhje të fuqishme me krimin e organizuar dhe klanet mafioze,

d. Sepse Rama ka shkatërruar shtetin ligjor;

e. Sepse Rama ka vënë nën kontroll më së fundmi edhe drejtësinë;

f. Sepse Rama e klientela e tij pasurohen, kurse qytetarët e papunë varfërohen çdo ditë;

g. Sepse Rama ka rritur borxhin dhe rrënuar ekonominë;

h. Sepse Rama s’ka model asnjë lider europian por adhuron Erdoganin, Putin dhe drejtuesit kinezë;

i. Sepse Rama është i gatshëm të ndezë flaket e nacionalizimit e populizmit në rajon;

j. Sepse Rama e do Europën për të shtrënguar duart e bërë foto me drejtuesit e këtyre vendeve të saj;

k. Sepse Rama nxit qytetarët e Shqipërisë të emigrojnë e këtë e konsideron sukses të qeverisjes së tij;

l. Sepse Rama konsumon shuma kolosale për të kompromentuar zyrtarë të lartë e përfaqësuesit e huaj.

Shkurtimisht: E vetmja pengesë e madhe e pakapërcyeshme për Shqipërinë lidhet me shqetësimin që kanë qytetarët europianë për korrupsionin e lartë të qeverisë Rama dhe kapjen e shtetit prej saj. Për lidhjet e saj me krimin e narkotrafiqet. Për mungesat e mëdha të sundimit të ligjit. Për rrënimin e ekonomisë. Dhe mbi të gjithë drejtohen së drejtuesi i saj mburret që qytetarët e vendit të tij emigrojnë drejt BE.

Me pak fjalë: Në Shqipëri mbretëron “oligarkia, korrupsioni, krimi, nrakotrafiqet, banditizmi dhe klanet mafioze të lidhura me qeverinë”. Sadoqë Rama përpiqet ti fshehë këto probleme apo të mashtrojë drejtuesit europianë apo të komprometojë përfaqësuesit e tyre, qytetarët europianë e kanë shprehur opinionin e tyre.

Kategori
Uncategorized

A më e vjetër është gjuha shqipe apo feja muslimane, katolike apo ortodokse?

Ish deputeti i Lidhjes Demokratike të Kosovës, Gani Geci, përmes një postumi në facebook, ka kërkuar sqarime nga historianë shqiptarë dhe teolog të tre feve, asaj muslimane, katolike dhe ortodokse.

Ai ka parashtruar se a është më e vjetër është gjuha shqipe apo feja muslimane, feja katolike apo feja Ortodokse?

“Po e bëj këtë pytje për të qenë i qartë se kush e flet këtë gjuhë, a ma parë lidhet prej gjuhëss apo prej fesë? Sipas logjikës sime fëmija së pari kur mbush dy vjet fillon të flasë, pra së pari mëson gjuhën, pastaj fetarët p.sh Katolikët e pagzojnë ,Muslimanët e bëjnë synet (djalin)”, ka shkruar Geci, përcjellë “Bota sot”.

Ky është postimi i plotë:

Të nderuar historian shqiptarë, të nderuar teolog shqiptarë të tre feve: Muslimane Katolike dhe Ortodokse.

A keni mundësi me ma shpjegua se a ma e vjeter është gjuha shqipe apo feja Muslimane apo feja Katolike apo feja Ortodokse?

Po e bëj këtë pytje për të qenë i qartë se kush e flet këtë gjuhë, a ma parë lidhet prej gjuhëss apo prej fesë?

Sipas logjikës sime fëmija së pari kur mbush dy vjet fillon të flasë, pra së pari mëson gjuhën, pastaj fetarët p.sh Katolikët e pagzojnë ,Muslimanët e bëjnë synet (djalin).

Por, a ka mundësi që fëmija shqiptarë psh.mundet me lind në Kinë dhe nëse nuk jeton në rrethin ku flitet gjuha e prindërve fëmija mund ta mësoj një gjuhë tjetër,por unë po flas si tërësi dhe si teritor ku ne kemi jetuar brez pas brezi,pra po pyes që në këto pjesë ku flitet gjuha shqipe ndër shekuj.

Ne a ma përparë jemi te lidhur për gjuhe apo për feve ?

Tanimë dihet se Kombet kanë lindur më vonë se fetë por gjuhët ekzistojnë më herët se fetë.

Ne familjet e gjuhëve botërore dhe Evropiane, gjuha shqipe ështe një gjuhë e veçantë indo-evropiane dhe si e veçantë nuk takon as gjuhëve Sllave, as gjuhëve Gjermane,as gjuhëve Spanjolle ,as gjuhës Rome e as gjuhës greke, as gjuhës frenge, as gjuhës turke.

Gjuha jonë është gjuhë e veçantë, meqë është gjuhë e veçantë ta trajtojm si të veqantë, të na lidh mes vete veçanërishtë, pra te gjithë shqiptarët të lidhemi veçanërishtë për gjuhes tonë te veqantë që flitet para Krishtit e para Muhamedit dhe feja le të mbetet dëshirë,e gjuha obligim të na bashkojë.

Nuk po e them këtë në kuptimin Komunist që të ndalohen fetë se na jemi Shqiptarë por ta marrin si prioritet të lidhjes mes të gjithë neve që e flasim këtë gjuhë dhe të mos mbetet prioritet feja.

Një nënë Muslimane Shqiptare dhe e mbuluar së pari ia mson fëmijës së vet gjuhën që ajo flet në rreth ku jeton dhe ku flitet gjuha shqipe!

Po ashtu edhe një nanë Katolike Shqiptare në rrethin ku jeton dhe flitet shqip së pari ua mëson gjuhn fëmijës së vet.

Meqë ështe kështu që të dy nënat si ajo e besimit Katolik dhe si ajo e Besimit Musliman së pari po ia mëson gjuhën fëmiut edhe ne kur të rriteni është më së miri të lidhemi prej asaj gjuhe që na e kanë mësuar nënat tona qofshin muslimane apo katolike!

Pra gjuha fillimisht flitet në familje pastaj në rreth apo fshatë, pastaj në rreth më të gjërë, pastaj në një trevë, pastaj me gjërë deri sa bëhemi një komunitet i madhë!

Kategori
Uncategorized

Qeveria në zi/ Bota shpall Edi Ramën lider global të korrupsionit.

Java që lamë pas u karakterizuar me dy lajmë të zymta, për rritjen e nivelit të vjedhjes nga kjo qeveri, por që të dy lajmet u përzien me mjegullën e madhe të skandaleve, arrestimeve, akuzave politike dhe teatrit të qeverisë. Bëhet fjalë për dy sondazhe, të realizuara nga organizma prestigjioze dhe të besueshme, që flasin për rritjen e korrupsionit në Shqipëri. Sondazhi i parë është realizuar nga Organizata e Kombeve të Bashkuara, ku sipas të cilit rreth 89 për qind e shqiptarëve besojnë që korrupsioni në Shqipëri është gjerësisht i përhapur.

Sipas të dhënave të OKB, Shqipëria rezulton të jetë vendi i 20 më i korruptuar në botë, ku gati 9 në dhjetë shqiptarë besojnë se korrupsioni në shtet dhe në qeveri është gjerësisht i përhapur. Sondazhi i dytë, është kryer nga Instituti për Demokraci dhe Ndërmjetësim (IDM) dhe Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim (PNUD).

Sipas sondazhit të dytë, 88 për qind e shqiptarëve besojnë që korrupsioni ka kapur Shqipërinë. Sipas këtij, sondazhi krahasuar me vitin 2016, për vitin 2017 shifrat e përballjes personale me korrupsionin në qeverisjen vendore janë rritur me 6 pikë përqindje, ndërsa për qeverisjen qendrore me 5 pikë përqindje. E thënë ndryshme, shqiptarët vidhen gjashtë pikë më shumë nga kryetarët e bashkive dhe pesë pikë më shumë nga qeveria, krahasuar me vitin 2016.

Me Edi Ramën kryeministër Shqipëria po njeh nivelet më të larta korrupsionit. Edi Rama po tejkalon edhe Sali Berishën për korrupsion dhe afera. Nëse dy sondazhet do të ishin pozitive, propaganda qeveritare nuk do të pushtonte disa ditë. Por, të dy sondazhet kanë shembur propagandën qeveritare për gjoja luftë qeveritare. Sondazhet thonë se kryetarët e bashkiave dhe qeveria janë në garë se cila palë të vjedhë më shumë paratë e shqiptarëve dhe pasuritë publike.

Ministrat vijojnë abuzimet në terezi të tyre, kryeministri shpërndaj si plaçkë pasuritë publike në terezi të tij, drejtorët vjedhin me tendera sa munden, kryebashkiakët vjedhin me tendera dhe leje ndërtimi, administrata merr ryshfet sa të mundet dhe ku si të mundet. Në këtë situatë ka ndikuar edhe opozita, e cila e frikësuar mendon vetëm se si të mbrojë pasuritë që ka vjedhur kur ka qenë në pushtet dhe ankohet se qeveria po vjedh më shumë se ajo.

E gjithë demagogjia e Edi Ramës për të luftuar korrupsionin në këto pesë vite të qeverisjes së tij konsiston vetëm në propagandë, teatër, nisma qesharake që i rrëzon vetë më vonë, në strategji në letër, konferenca dhe fjalime.

Për të parë se sa serioz është Edi Rama në kundër korrupsionit, po sjellim në vëmendje një shembull të thjeshtë, por trishtues dhe poshtërues për shqiptarët.

Në fillim të vitit 2015, Edi Rama prezantoi me bujë një portalin atikorrupsion, duke e prezantuar si një rezolucion. Në fillim të 2015, Edi Rama tha: “Ka ardhur koha që të kurojmë imazhin e Shqipërisë në luftën kundër korrupsionit. Shqipëria nuk është atdheu i korrupsionit, por që kjo të kthehet në një të vërtetë të dëshiruar ne duhet të luftojmë së bashku. Duhet ta çlirojmë imazhin e vendit me zgjidhjen e problemit dhe jo me makijazh. Kushdo që gjendet përballë një situatë korrupsioni, ka në dispozicioni një armë që ne e ftojmë që ta përdorë. Kemi hapur një front të gjerë reformash dhe në funksion të çdo sektori kemi çelur kantiere të mëdha transformimi rrënjësor. Nëse ka një veçori të përbashkët të gjithë të këtyre kantiereve, që kanë të bëjnë me riorganizimin dhe mirëqeverisjen e territorit, rritjes së cilësisë së kujdesit shëndetësor, arsimit, bujqësisë, kulturës, turizmit e të tjerë, është lufta kundër korrupsioni”.

Gati tre vite më vonë, në fund të vitit 2017, Edi Rama e hodhi poshtë këtë portalin që prezantoi në fillim të vitit 2015, si një nismë që nuk dha rezultat. Në tetor të vitit 2017, Edi Rama prezantoi nismën e radhës, bëri shfaqjen e radhës.

Këtë radhë Rama tha: “Platforma nuk është një portal, po një mekanizëm inovativ për të përfshirë drejtpërdrejtë qytetarët në qeverisjen e vendit në proceset vendimmarrëse, në luftën kundër korrupsionit. Kjo platformë është mundësia e çdo shqiptari për të qenë pjesë e koalicionit të madh të njerëzve të këtij vendi. Kjo ka për ta bërë këtë vend të denjë për fëmijët tanë dhe po ashtu është arma e çdo shqiptari që e do Shqipërinë me shtet, punë, mirëqenie”.

Ky është serioziteti i Edi Ramës në luftën kundër korrupsionit, ndërkohë që shemb teatro dhe ndërton kulla, bllokon të gjithë pronat në bregdet për t’ua dhënë klientëve të tij, emëron shokët dhe dashnoret në postet kyçe, bën paratë e popullit rrush e kumbulla, jep me koncesion paratë e shëndetësisë dhe një pjesë të mirë të parave i investon në propagandë për të çoroditur njerëzit.
Një Komb.

Kategori
Uncategorized

Viti 1934/ Gjylo Hoxha, nëna e Enverit jepte fajde me napolona floriri me 12% kamatë.

Nga Vasfi BARUTI

Shpallje-Ankandi, për interesa të kreditores Gjylo Hoxha

Zyra e Përmbarimit në Gjirokastër, me Nr. 157/34/ D. C., bën “Shpallje – Ankandi” në gazeta “Vatra” e datës 30 gusht 1934 dhe sipas procedurave ligjore Shpallja përsëritet dy herë me një vazhdimësi prej 45 ditë dhe ditën e fundit bëhej “shitja e arave” të Hazbi Omarit (debitor) në zbatim të vendimit të gjyqit për interesa të kreditores Gjylo Hoxha e bija e Jonus Çuçit dhe bashkëshorte e Halil Hoxhës, nga Gjirokastra.

Ç’kishte ndodhur? Gjylo Hoxha ushtronte “profesionin” huadhënëse me kamate “napolona ari metal” në Gjirokastër dhe njëra nga huadhënëset, që dihet, është ajo e 8 dhjetorit 1932 (me kontratë ligjore) gjirokastritit Hazbi Omarit: i jep hua 116 (njëqind e gjashtëmbëdhjetë) “napolona ari metal” me kamatë vjetore 12 (dymbëdhjet) për qind, por huamarrësi Hazbi Omari ishte jo korrekt në kthimin e huas dhe kamatës, puna shkoi në gjyq dhe e fitoi Gjylo Hoxha; dhe përfundimisht me noterin publik Vangjel Koça, një nga yjet e publicistikës së viteve ’30, vendimi gjyqësor kalon për zbatim në Zyrën e Përmbarimit Gjirokastër, e cila nxjerr në ankand 46 (dyzet e gjashtë) parcella toke pronë të Hazbi Omarit, me trashëgimi nga Isuf Omari, (babai) nga Gjirokastra. Nxjerrja nëw ankand e 46 parcella toke në interes të kreditores Gjylo Hoxha është një argument domethënës se ato 116 napolona flori ishin një kapital i madh shumë për kohën por edhe për sot.

“Shpallje – Ankandi”, për 46 parcellat tokë bujqësore në katundin Gjergucat të Gjirokastrës, e botuar në Vatrën e 30 gushtit ’36, përfillimi vjen me disa të dhëna për kreditoren Gjulo Hoxha, debitorin Hazbi Omari dhe huadhënien me kamatë: “Duke qënëse debitori original Isuf Omari [babai i Hazbi Omarit]… nuk është kontaktuar në këtë Zyrë dhe të paguante 116 napolona ari metal, bashkë me kamatën e tyre me 12 për qind në vit, që nga data 8-12-1932, … në favor të kreditores Gjylo, bijë e Jonus Çuçit dhe e shoqe e Halil Hoxhës nga Gjirokastra. … Në bazë të detyrimit në fjalë dhe në mbështetje të rregullores së Kryesisë të Përmbarimit më datë 4-7-1934 mbasi u kryen veprimet e duhura ligjore nxjer dhe shet në ankand 46 pjesë të arave të poshtëshënuara dhe të zotënueme nga debitori Hazbi simbas kopjes së regjistrit kadastral të lëshuara nga Zyra e Hipotekave të Libohovës…” Shpallja e Ankandit, në ¾ e faqes së gazetës, vijon me të dhëna për 46 parcella toke, që dalin për shitje në ankand, si vendndodhja e parcellave, me kë kufizohen ato etj. Dokumenti i shpalljes së ankandit mban autorsinë e përmbaruesit Javer H. Grapshi.

Gjylo Hoxha, pa të ngjashmen e vet me femër shqiptare!

Gjylo, bashkëshorte e Mulla Halit dhe nëna e “princit” EH, në qeverimin e Mbretit Zog I, ushtronte me mjeshtëri huadhënie “monedha flori metali”, me kamatë prej 12 për qind. Gjylo një mesogrua, babaxhane siç shihet e në foto, analfabete, me fëmijëri e bashkëshorte në mjedise familjare ku mbretëronte gjysmëmesjeta me zakone e tradicionalizma të mbrapshta, dhe Gjylo Hoxha bënte ferk për kohën, e dua të besoj se nuk kishte të ngjashmen e vet: kreditore me monedha ari të metalta, ama me kamatë të majme. Pa të ngjashmen e vet jo më në Gjorokastër, por shumë më shumë se atje.

S’vihet në dyshim se Gjylo ishte besimtare e thekur e Zotit, si bijë e familjes Çuçi dhe nuse e familjes së Hoxhatëve, që në breza vetëm hoxhë kishte “prodhuar”, si Hysen Hoxha i shkolluar në universitete të njohur në vendet e Lindjes, por edhe bashkëshorti mulla Halil Hoxha, edhe ky i medresuar, ama huadhënia me kamatë dënohej ashpër nga Kurani, po kështu dhe nga bashkëshorti mulla Halili, por ja që Gjylo i kapërceu këto pengesa. Dhe pyetja: Përse, me këtë punë kundër Kuranit nuk merrej mulla Halili, por atë ia kishte lënë bashkëshortes, Gjylos? Sepse mulla Halili ndjehej i pazoti (i zoti të shiste vetëm letra cigaresh dhe shërbesa fetare), kurse Gjylo ishte e zonja për huadhënie flori me kamatë, në punë me shkallë të lartë vështirësie e sfidash, po Gjylo ishte vërtet e zonja!

Për një grua, “zanati” i huadhënies, aq më tepër huadhënie në monedhë floriri, i çmuar dhe i kërkuar, ishte me vështirësi specifike e sfida: Të njihje mirë huamarrësin, me besim se ai kishte burime pasurore për kthimin e huas bashkë me kamatën; të viheshe në lidhje me hipoteka, noterë e të tjera nuhatje të domosdoshme. Edhe për të bërë verifikime pasurore dhe plotësuar dokumente juridike dhe zonja Gjylo Hoxha ia dilte të fitonte monedha të arta, të fitonte dhe me ata që nuk respektonin kontratën, siç është dhe rasti i shpalljes së ankandit me gjirokastritin Hazbi Omari.

Kreditore me monedha ari, në rastin e dhënë në “Shpallje Ankandi”, jep huadhënie 116 monedha ari metalike dhe logjika elementare le të kuptohet se kreditore Gjylo, që jep aq monedha kredi, por ”loja” kërkon të ruaj në shtëpi edhe më shumë monedha floriri në gjendje, për t’i kredituar me debitorë të tjerë, edhe për të akumuluar kapital. Dhe s’dihet se kur e filloi e deri kur zonja Gjylo e vazhdoi kreditimin me monedha flori metalike!

A thua s’është mekat të shkruash se nëna e Enverit bënte kreditime me monedha të florinjta? një e drejtë qytetare e ligjiore e saj! Paçka se s’dihet nëse si kreditore floriri ishte regjistruar në bashki ose jo, paguan taksën përkatëse apo jo dhe jam disi dyshues nëse Gjylo do të ishte korrekt me ligjin! E i kam dy ngasje që më lehtësojnë të shkruaj këto pak rreshta. Më së pari, si nëna e ish-diktatorit dhe si një zonje e vetçliruar nga prangat gjysmëmesjetare që robëtonin gruan shqiptare, dhe që shfaq aftësi si edhe burrat e zotë për t’u marrë me një “biznes” të vështirë, ama tepër i vlerë. Së dyti, janë edhe disa paralele që mund të hiqen me djaloshin Enver H., që fiton bursë në Liceun Frances të Korçës, apo i papunë (pas prerjes së bursës) në Paris, që siç ka shkruar Nexhmije H. ai “s’ngopte barkun me bukë”, për të ardhur në “konflikti” me të vërtetën: Enver H., liceist në Gjirokastër, fiton bursë (nga Bashkia) në Liceu i Korçës, i listuar në listën e familjeve të varfëra të Gjirokastrës, kur nëna e tij ishte kreditore floriri! Ose Enveri “vuante” për bukën e gojës i papunë në Paris dhe familja s’i ven në ndihmë; apo jetesa në Paris me ndihmën e studentit gjirokastrit Hasan Jero, që do të shpërblehej me “Dekorim” pas koke, sapo erdhi në pushtet EH; Ase me ndihmë bujare nga studenti Said Kryeziu, vëllai i Gani Kryeziu – në shkëmbim[!?] të pjesëmarrjes aktive të EH në lëvizjen e fshehtë sërbe kundër Qeverisë së Ahmet Zogut, siç shihet në dokumenti i Arkivit Britanik [i zbuluar nga historiani Erald Kapri]…

Në librin tim të fundit, “Enver Hoxha, gjysma tjetër e Hënës” (2018) s’kam mundur të kem në të argumentin e Gjylo Hoxhës, si kreditore floriri me kamatë. Por në libër konstatoj se familja e Hoxhatëve ishte e varfër: FamiJla e Halil Hoxhës jetonte me të ardhurat qe fitonte nga shërbimet si hoxhë – larja e xhenazeve, synetllëqet, festime fetare etj.; ndonjë e ardhur e paktë si peshëmatës i prodhimeve bujqësore (e s’ishte i vetmi ai) apo si shpërndarës i lajmërimeve për gjyqet e Bashkisë. Dhe kësi të ardhurash janë të pakta për jetesë dhe jo më me to të vihet një kapital për të filluar “biznesin” me kredidhënie në monedha floriri. Edhe shtëpia ku banonte familja, nga vit 1917 e më pas, ishte nga më e fundit të Gjirokastrës, të paktën imazhin e saj na e ka lënë me diçiturë vetë Enver H. Albanologë e biografë të huaj vitet fundit në botimet e tyre vijnë me fakte befasuese për familjen e Hoxhatëve, që vështirë të jenë të besueshme, megjithatë meritojnë të vihen në vëmëndje. Për albanologun Bernd Ficher [familja e Enver Hoxhës] ishte “Familje tregëtare dhe pronare tokash” dhe s’është gjetur ndonjë gjurmë tregëtie, ishte pronare e 4 ha. tokë në Dropull, por thuhet se nuk mundi t’i verë në shërbim. Për historianin e njohur Simon Montefiore, autor i mjaft figurave historike, si Stalini etj., “[Enver Hoxha] ishte djali i një tregëtari të kamur veshjesh” dhe për të “kamurin” Halil Hoxha s’është gjetur ndonjë e dhënë burimore si tregëtar apo tregëtar i kamur veshjesh.

Për të ardhur në fund të këtyre shënimeve, mbetet pezull dilema: Cili ishte burimi fillestar i kapitalit me monedha ari të metalta që kreditonte me kamatë Gjylo Hoxha? Apo Gjylo mori rrugën e këtij kreditimi me monedha të pakta për të ardhur në qindra apo së paku në ato 116 që kreditoi me kamatë gjirokastritin Hazbi Omari? Ama një gjë është konstante: Gjylo Hoxha ishte një e zonjë grua që mundi të çlirohej nga mjergull e dëndur fanatizmi mesjetar, përndryshe nga ç’vuajti masa e grave/të rejave shqiptare.

Kategori
Uncategorized

180 letra, për tu riatdhesuar në Jugosllavi.

78-vjeçari nga Gostivari i internuar në Seman, shkroi 180 letra për riatdhesim.

Kastriot Dervishi/

Shqiptarët nga trojet shqiptare në Jugosllavi, të cilët emigruan për arsye politike në Shqipëri, u keqtrajtuan në mënyrën më të pabesueshme nga regjimi komunist i E.Hoxhës.

Në kampet e Llakatundit, Semanit, si dhe në Shijak, ata kaluan në disa procese keqtrajtimesh e denigrimesh.

Nga kjo sjellje, shumë prej tyre kërkuan të riatdhesohen në Jugosllavi sepse regjimi i E.Hoxhës po u rezultonte më i keq se ai i Titos.

Mjafton të vëresh letrat e shumta që shqiptarët emigrantë dërgojnë drejt udhëheqjes komuniste për të kuptuar se në çfarë mizerje ishin futur ata.

Një rast i rrallë që dëshmon dëshpërimin e tyre ishte ai i 78 vjeçarit Rexhep Ajet Tahirit, nga Toplica e Gostivarit, i cili i shkruan plot 180 letra Enver Hoxhës në mënyrë që ta lejojë të largohet nga kampi i Semanit e të riatdhesohet.

Tahiri kishte ardhur në Shqipëri më 15.1.1949. Nga viti 1957 e deri në vitin 1961 kur shkruan letrat e fundit, ai jetonte në kampin e Semanit. Megjithëse shkroi 180 letra, Partia e Punës nuk ndryshoi qëndrim për sjelljen e saj, ndaj emigrantit nga Gostivari.

Kategori
Uncategorized

Karta ruse ‘varroset’ nga Kongresi në SHBA, Rama vazhdon sulmin si Donkishoti.

Karta ruse ‘varroset’ nga Kongresi në SHBA, Rama vazhdon sulmin si Donkishoti

Komisioni i Kongresit për Shërbimet Inteligjente deklaroi të hënën, në datën 12 mars 2018, se “nuk u gjet asnjë fakt apo provë që të tregonte ndërhyrjen ruse në fushatën e Trump dhe prandaj faza e pyetjeve për këtë hetim u përmbyll.” Konkretisht u deklarua se “nuk u gjet asnjë ndërhyrje, lidhje apo konspiracion mes fushatës së Trump dhe Rusëve”, thuhet në përmbledhjen një-faqëshe të komisionit, të cilën demokratët e kritikuan , kurse Presidenti Trump e publikoi në faqen e tij në tuiter. Kështu “u varros” thashemnaja me kartën ruse.

Natyrisht Beteja e demokratëve me këtë kartë do të vazhdojë, brënda e jasht SHBA, duke u përqëndruar jo vetëm te Trump, por edhe te ministrat e tij, këshilltarët, njerzit e familjes, te lobistët e tij për të arritur deri në Tiranë. Synimi është të goditet fuqimisht e vazhdimisht Trump, si një individ i lidhur me rusët, që është në krye të vëndit me asistencën ruse dhe që rrethohet nga individë e partner, brënda e jasht SHBA, të lidhur me rusët dhe që punojnë kundër SHBA. Njëri prej këtyre rasteve është edhe ai me “lobistët e Bashës”, agjentë të KGB (sipas medias Mother Jones të sponsorizuar nga kundërshtarët e Trump) që paskan futur në kurth kryetarin e PD së Shqipërisë, për të mos lejuar Shqipërinë të integrohet në BE.

Sulmi i Ramës me kartën ruse kundër Bashës e PD-së s’ka të bëjë aspak as me Bashën e as me PD, por natyrisht ka efekte kolaterale mbi Bashën e PD. Në fakt ky është një sulm i orkestruar nga e njëjta makineri, dhe është pjesë e strategjisë për të goditur Trump e enturazhin e tij, si gjoja të lidhur me rusët. Në fakt përmes këtij sulmi synohet të tregohet konkretisht se edhe lobisti kanadez pranë Trump është i lidhur me rusët dhe me shërbimin e fshehtë rus. Pra përmes këtij sulmi, në shënjestrën kryesore është vënë përsëri Trump. Ky mund të quhet një sulm anti-Trump që Rama po përdor kundër Bashës e PD, sulm që vazhdohet nga Rama në Tiranë ndërkohë që Komisioni amerikan i Shërbimeve Inteligjente në Kongres e “varrosi” kartën ruse të ndërhyrjes.

Sulmi i Ramës me kartën ruse, edhe këtë rradhë, duke qartë se është i orkestruar nga e njëjta makineri përderisa është angazhuar një media periferike e majtë, agresive anti-Trump dhe e financuar nga miliarderë Anti-Trump. Një media, e cila cdo ditë boton artikuj kundër Trump duke sajuar lidhje të Trump dhe enturazhit të tij me rusët. Sulmi i fundit i rimarrë nga Rama është njëri prej tyre.

Sulmi i Ramës me kartën ruse, duket qartë se sponsorizohet nga e njëjta makineri anti-Trump, sepse mediatizimin e saj e ka bërë një media periferike, e cila dihet se financohet nga miliarderë anti-Trump dhe me tej artikulli i saj rimerret edhe nga gazetë e madhe, po ashtu një media e pozicionuar kundër Trump, që çdo ditë sulmon Presidentin e SHBA. Kjo rimarrje bëhet për të mbajtur gjatë në media këtë çështje si dhe për të krijuar idenë se çështja është serioze.

Sulmi i Ramës me kartën ruse, që Rama është angazhuar këtë rradhë për ta kryer edhe kundër Bashës, është në realitet sulmi i tretë i Ramës kundër Presidentit të SHBA. Sulmi i parë u krye nga Rama gjatë fushatës elektorale, kur ai do të deklaronte në CNN apo në Nju Jork Times, se kandidati për president i SHBA është “turpi i njerëzimit”. Sulmi i dytë kundër Trump, do të ishte votimi i Ramës në sesionin e OKB kundër nismës së Trump për Jeruzalemin, gjë që e detyroi atë ta klasifikonte Shqipërinë në grupin e “vendeve armike”. Ky është sulmi i tretë, që SHBA-së dhe Presidentit Trump i vjen nga Shqipëria, më konkretisht nga Rama.

Sulmi anti-Trump i Ramës me kartën ruse, duke akuzuar lobistin kanadez, si agjent të KGB dhe se është paguar nga Basha për të lobuar kundër integrimit të Shqipërisë në BE, ka për shënjestër indirekt edhe disa lidera europiane. Është evidente se për shkak nivelit shumë të lartë të korrupsionit të qeverisë Rama dhe të lidhjeve të saj me krimin, mafian e narkotrafiqet, disa vende europiane janë të rezervuara për të lejuar hapjen negociatat me Shqipërinë. Këtë qëndrim të tyre kundër hapjes së negociatave, Rama kërkon ta paraqesë se gjoja qenka marrë për shkak se opozita shqiptare është angazhuar me ndihmën e lobistëve, agjentë rusë, që po ashtu i kanë mundësuar Bashës një takim me Trump. Ky është edhe aspekti më qesharak dhe më idiot i këtij sulmi, që për të maskuar korrupsionin, lidhjet me krimin e narkotrafiqet e qeverisë së tij, Rama po kërkon t’ia hedhë fajin opizitës, duke e paraqitur PD të lidhur me Rusinë dhe që punon kundër integrimit të vendit në BE. Thënë ndryshe, që Kryemininstrin e korruptuar, të inkriminuar dhe të lidhur me mafian e narkotrafiqet, e pengon pozita që ka paguar disa lobistë rusë për të bindur/friksuar liderat europaine të vendosin negativisht për hapjen e negociatave me BE. Pra Basha me ndihmën e lobistëve, agjentë të KGB, paska ndikuar edhe në vendimmarrjen e Merkelit e të disa drejtuesve të tjerë të BE, kundër integrimit të Shqipërisë në BE.

Ndërkohë që “çështja e ndërhyrjes ruse” është “varrosur” në Kongresin e SHBA, Rama me kartën ruse, njëlloj siç bënte Donkishoit me mullinjtë e erës, po vazhdon sulmin kundër Trump në Tiranë duke provuar se është veçse një vegël periferike, duke u implikuar rrezikshëm në cështjet e brëndshme të SHBA.

Syri.net, 14 mars 2018

Kategori
Uncategorized

Hashash, kokainë, emigrim

Kryeministri i Shqipërisë ka gjetur te lidhja e supozuar ruse e Lulzim Bashës, mundësinë për të dalë nga situata e vështirë ku e futi operacioni i kapjes së 613 kg kokainë në Durrës. Edhe pse Policia e Shtetit ka qenë më e matur në deklarimet e veta, kryeministri po kërkon të marrë flamurin e luftëtarit ndaj trafiqeve për të synuar trullosjen e opinionit publik me një përrallë që nuk hahet. Në këtë kuadër, sot dhe dje, Edi Rama ka kthyer faqen e vet në Facebook në një pedal shpërndarjes njoftimi për shtyp, videosh me tekst, prej nga ku shantazhon dhe kërkon të bindë gjithkënd se Lulzim Basha është njeri i lidhur me rusët. Në një prej materialeve të shpërndara, z. Rama I bën thirrje Bashës “të pushojë”, sepse siç thotë ai “në lojë është interesi i Shqipërisë”. Më tej akoma, sot Rama lëshoi edhe shashkën e teatrit kombëtar me idenë se do të kishte një zhvendosje vëmendjeje, ndërkohë që ka njoftuar se do të ketë një intervistë me Eni Vasilin në Studio e Hapur, që zakonisht përdoren kur kryeministri do të thotë atë që do, pa u ngacmuar shumë me pyetje që nuk i konvnojnë.

Situata që kërkon të trazojë PS-ja dhe kryeministri është qesharake. Një lidhje e mundshme ruse e Bashës duhet të hetohet nga prokuroria, pasi përndryshe kemi të bëjmë me një standard për të cilin zotëria akuzonte dikur Sali Berishën. Është prokuroria ajo që duhet të flasë për produksionin më të fundit të Kinostudios “Shqipëria e Rilindur”, edhe për shkak se kryeministri, sado që shantazhon, nuk duket se ka në dorë përjashtimin nga jeta politike të kreut të PD-së.

Sot lajmi më me rëndësi është Kokaina e Durrësit, për të cilën mesa thonë të dhënat, kryeministri nuk ishte njoftuar. Kokaina e cila paralajmëron se Shqipëria është rruga e drogës në Europë dhe kjo gjë nuk mund të mohohet dot siç u mohua para syve të shqiptarëve Republika e Hashashit. Nuk ka konspiracion tjetër në Shqipëri dhe kushdo që kërkon të gënjehet me përrallën e Lulzim Bashës poliagjent, është fatkeqësi e vetvetes.

Marrë nga Respublica.al

Kategori
Uncategorized

Spiuni kodosh, Palush Koliqi.

PORTRETI KRIMINAL I HILMI SEITIT

Nga Fritz Radovani
Në datën 10 maj 1950, rreth orës 22:00, një krismë jo e zakonshme e derës së shtëpisë më zgjoi nga gjumi… Nana doli në korridor dhe pyeti: Kush asht..? U ndigjue një za i panjohtun burri, që tha: “Hape portën, jemi Sigurimi i Shtetit!”. Nana hapi derën dhe, unë ashtu si isha i zhveshun, nga shtrati dola pranë Nanës te dera, tue u dridhë prej frikës, kur hynë tre vetë civila.
Pyeten Nanën se ku asht Alfonsi, i cili, atë kohë mbërriti nga kuzhina. Ai u përgjigj: Qe ku jam!… Ma zeshkani dhe trupmadhi prej tyne, i tha: Jeni i arrestuar si “armik i popullit”, ndërsa dy të tjerët bllokuen dyert për me fillue kontrollin e shtëpisë… Ai që njoftoi arrestimin e vëllaut, ma vonë mësuem se ishte shoferi i njohtun për vepra të tilla, Ahmet Suji, një torturues i pashpirt.
I vuni prangat vëllaut dhe dolën përdere… Vaji i Nanës na topiti aq shumë, sa harruem fare se në duert e kujt përfundoi vëllau maturant 18-vjeçar, që asokohe po përgatitej për provimet e shtetit. Edhe pse isha 10 vjeç, arrestimet e dajave dhe të afërmve na kishin “burrnue” para kohe, tue na formue në shpirt një urrejtje të pashoqe për sistemin diktatorial komunist, që, në Shkodër, asht kenë ma i pamëshirshmi, po edhe ma i mnershmi që ka njohtë historia në krejt Lindjen komuniste europiane.
Të nesërmen edhe vëllau tjetër, Tonini, u përjashtue nga gjimnazi, si një nga “elementët e papajtueshëm me frymën e shkollës së re revolucionare”, shënon në amzën e gjimnazit drejtori hetues Skënder Villa. Unë shkojsha në klasë V, po, të nesërmen, filluen edhe sofratasat që nuk na u ndanë asnjëherë për ma shumë se 40 vjet nga dera e shtëpisë…
ME KË DO TË MBUSHESHIN 26 BURGJET E BIRUCAT E SIGURIMIT TË SHKODRËS QË NGA 1946-A?
Rrobaqepësi Filip Daia, tha: “Toskënia paska kenë ma e madhe se Italia..!”, mbasi në të gjitha shtëpijat e Shkodrës nuk kishte një dhomë bosh…të gjitha ishin të mbushuna me oficera e halabakë të mbërthyem në armë e spaleta që kishin ardhë me “ndërtue” socializmin…
Mbas largimit të terroristit Zoji Thëmeli, si kryetar i Degës së Mbrendshme të Shkodrës, në vendin e tij erdhi major Hilmi Seiti. Njihej nga mjaft persona shkodranë, mbasi në vitet e rinisë së tij, aty nga 1939-40, kishte ardhë si student në Shkodër, dhe kishte kenë në konviktin “Malet tona”. Nuk dihej se nga erdhi, as nga shkoi, por njihej i ardhun nga Çamëria…
Dihej se, që në vitet e para mbas 1944-s ishte angazhue me forcat e ndjekjes, që ma vonë u quejt “Sigurimi i Shtetit”, një nga organet e njohtuna terroriste të sistemit komunist shqiptar, që në themelimin e tij, ku, asokohe (1950), punuen me zell shumë nga emnat e njohtun dhe të paharrueshëm për krime, si: Ali Xhunga, Herakli Kocani, Qamil Gavoçi, Qazim Kapisyzi, Fahri Kraja, Rasim Mushani, Rasim Dedja, Shyqyri Çoku, Dul Rrjolli, Xheudet Miloti, Isa Miloti, Çesk Shoshi, Lilo Zeneli, Kasem Troshani, Hamdi Ulqinaku, Fadil Paçrami, Xhemal Selimi, Asllan Lici, Elez Mesi, Dulaç Lekiqi e Aranit Çelat me shokë… që, nuk lanë gja pa ba mbi rininë e pleqninë shkodrane, vetëm për me zhdukë themelet e traditave atdhetare të vendosuna në shekuj nga kjo qytetari. P
ikërisht, asht ajo kohë kur major Hilmi Seiti i drejtohet Ministrisë së Mbrendshme me ket kërkesë nga ana e tij: “Në Gjimnazin e Shkodrës vlon propaganda antikomuniste, na dërgoni sa më parë 100 (njëqind) konviktorë nga Jugu”… (Dosja H. Seiti, Arkivi i M. M. Tiranë, 1998). Asht viti 1949, kur kryetari i Degës së Brendshme të Shkodrës, i posaardhun për me zbatue politiken kriminale komuniste, ndien nevojën se i duheshin edhe 100 “konviktorë”, 100 spiunë, 100 agjentë, 100 kriminelë, 100 komunistë, 100 kuadro të ardhshme të Sigurimit! Pra, duheshin edhe 100 katilë të tjerë, përveç atyne qindrave që ishin në çdo skutë e kand të qytetit.
Nuk i mjaftonin të Veriut, po i donte nga “Jugu”… për me realizue veprën e fillueme nga komunistët jugosllavë, që në themelimin e Partisë Komuniste në vitin 1941 prej tyne, vepër e cila do të lante me gjak të gjitha trojet tona, por në mënyrë të veçantë, Veriun, e posaçërisht ato troje që ndër shekuj i kishin ba ballë rrebeshit shovinist sllav e, që nuk u thyen kurrë: Malet e Veriut! “Partia” kje e gatshme me ia plotsue dëshirën, kështu u kompletue grupi i spiunëve në qytetin e Shkodrës dhe, rinia shkodrane do të survejohej e spiunohej nga: Ferit Mandia, Vehbi Çanga, Bardhyl Dushi, Feço Mandia, Vladimir Misja, Hajredin Çeliku, Çiril Pistoli, Iljaz Fishta, Agim Bejleri, Jonuz Dini, Haxhi Pela, Jonuz Tuli, Xhemal Dini, Sadush Kumbaro, Emil Mborja, Satber Jubani, Ilir Gjylbegu, Qemal Jashari, Jani Çomo, Angjelin Kumrija e deri te Bep Jubani me shokë në vitin 1956, të gjithë ishin në shërbim të diktaturës dhe organit të saj terrorist, Sigurimit të Shtetit.
Si të tillë, Sigurimi i dërgoi me krye edhe studime jashtë shtetit, prej nga këta erdhën të “formuem” si spiunë dhe agjentë, tue i shërbye partisë ata vetë bashkë me gra e trashigimtarët e tyne, edhe sot në gjiun e Partisë Socialiste nën maskën e “demokracisë”…
Në vitin 1950, prova e parë e besueshmënisë së Hilmisë ndaj Sigurimit mbas daljes nga burgu të vetë atij, asht kenë arrestimi dhe torturat që ai i ka ba me duert e veta studentave të Shkodrës, që u arrestuen njëherësh më 10 maj: Alfons Radovani, Viktor Luka, Et’hem Bakalli, Njazi Uruçi, Mërgim Dani, Nexhip Osmani, Ferit Myftia, Pjerin Vata dhe Gjon Mark Ndoi e, mbas pak ditësh, të Ismail e Olimpi Barutit…dhe, kur Alfonsi u lirue, tregoi se bash ai Hilmi ishte ai që i ka shkulë nga goja dhëmballët me pinca të elektricistit, që komandonte elektroshokun…
SEITI, DHUNUESI I RINISË
Hilmi Seiti asht ndër kryetarët e Degës së Shkodrës, që ka dhunue ma shumë se të gjithë të tjerët rininë shqiptare, tue i detyrue me dajak e tortura me nënshkrue deklarata bashkëpunimi me Sigurimin komunist, tue i premtue vende pune apo “falje” gabimesh në tentativa arratisjeje dhe, asht ndër ma të shquemit që ka shburrnue popullsinë shqiptare në brezin kufitar, tue i detyrue me spiunue jo vetëm njeni-tjetrin, por edhe tue i ba vegla të Sigurimit për shërbime edhe në shumë shtete të hueja, tue fillue nga SHBA-të e deri tek UDBja jugosllave, me të cilën bashkëpunoi deri atë ditë që i hangri kokën… E, për këtë fakt le të flasin mbarë diaspora që ka braktisë Atdheun e trojet shqiptare, e detyrueme me ikë nga votrat e veta shekullore për me ia lëshue shovinizmit e dreqit mallkuem, veç për me shpëtue nga arrestimi i sigurt dhe internimet e familjeve të tyne.
Implikimi i shumë të rinjve me organet e Sigurimit, kur ishin në shërbim ushtarak apo kur rrëmbeheshin nga dëshira e pasioni për sport, rekrutimi i tyne nga ana e Hilmi Seitit, asht kenë dhe mbetët ende sot, jo vetëm për Shkodrën, por për gjithë Shqipninë baza amorale e shkatërrimit të shumë familjeve të nderueme dhe që ka ndikue dhe vazhdon me kenë prap një dam i madh për çështjen tonë kombëtare, mbasi me djallëzi dhe inteligjencë, Hilmia ka ditë ku me prekë dhe ku me shpartallue në mënyrë të pandreqshme edukatën e shkollave fetare të Shkodrës, të cilat janë kenë vatrat kryesore të edukimit moral, kulturor, politik, ekonomik dhe atdhetar për të gjithë popullin shqiptar, pa dallim feje dhe krahine, që në hapjen e dyerve të tyne para vitit 1900.
Nëse ka njeri që ka shkatërrue qindra familje tue i internue dhe tue nxi biografitë e tyne, me aq shumë pasoja për vite të tana asht Hilmi Seiti, i cili në 1954 internoi dhjetëra familje shkodrane në Kuç të Vlonës, shumica e të cilve edhe u burgosën, vetëm se ishin intelektualë. Asht pikërisht ai grup ku përfshihej edhe daja i em, Paulin Pjetër Prennushi, i cili vuejti 4 vjet atje pa asnjë ndihmë nga familja, mbasi së shoqes nuk i epte punë askush, dhe ka jetue vetëm me ndihmën e vëllazenve të saj.
Ndërsa daja tjetër, Mikel Pjetër Prennushi, u arrestue nga Hilmia, në vitin 1952 dhe u torturue nga ai dhe Xheudet Miloti, në mënyrën ma shtazore, se ishte krejt i pafajshëm dhe i kërkohej prej Sigurimit “me pranue se ka lidhje me Muharrem Bajraktarin”, që asokohe qarkullonte në zonat e Vaut të Dejës, ku Mikeli punonte puntorë krahu në rruga-ura. Kjo ngjau prej tij vetëm se Mikeli kishte krye akademinë ushtarake në Itali… dhe, për këtë të dy katilët e dënuen 10 vjet heqje lirie, të cilat i kreu në kampet e shfarosjes…
Ç’FAT I PRISTE VIKTIMAT E SIGURIMIT-PËRBINDËSH MBAS LIRIMIT NGA BURGU…?
Kazma, lopata, fermat, rrugët, përndjekja, vuejtja, fukarallëku, frika dhe “etiketa” e varun në derën e shtëpisë: “Ky është armik i deklaruar nga lufta e klasave”, firma Hilmi Seiti. Dhe, kjo “etiketë” pasohej nga trashigimtarët e tyne deri në zhdukjen e brezit të vet… Hapni dosjen e tij dhe shihni se pse u gradue “gjeneralmajor” ai qen e bir qeni, kur Enver Hoxha po i përgatiste “qefinin”…? – Pikërisht, sepse aktiviteti i tij plotësoi të gjitha dëshirat dhe trillet e udhëheqësit të partisë, i cili, mbasi kënaqej më këta bisha në haremin e tij, kishte edhe dëshirën me u kënaqë, ashtu si shpjegon në librin e tij, i ndjeri At Konrrad Gjolaj: “Atje Ai (Don Dedë Malaj, shënimi em) kishte pasë rrezik e kishte ra ndër duert e një hamsi njerëzish, njëfarë Nevzat Haznedari, i cili njihej se para se me i pushkatue njerëzit, kishte ajamë (qejf, dëshirë) me u ra me levë kokës dhe me i pa tue u hedhë si pula kur u pret kokën…” (te libri “Çinarët”, faqe 160, viti 1996, Shkodër). Plumbi që Enver Hoxha u jepte miqve të vet ishte shpërblim i partisë për “mirënjohjen” që ai kishte për veprat kriminale të tyne!
NETËT ME FEMRA NË PALLATET LUKSOZE DHE “ARTISTET” E TEATRIT “MIGJENI”
Enver Hoxha, Mehmet Shehu, Kadri Hazbiu e sa katilë të tjerë, nuk e kishin sjellë pa u mendue mirë se kush u duhej atyne në Shkodër, u duhej Hilmi terroristi, që kishte dhanë prova “besnikrije” ndaj Partisë me kohë në labirintet e Ministrisë së Brendshme, që atëherë kur Koçi Xoxe me shokë e dërgonin te burgu i femnave për me zgjedhë “ato” rrezikzeza, me të cilat këta amoralë do të kalonin natën në pallatet e tyne luksoze… dhe, kur morën si shpërblim nga Partia “plumbin kokës”, thoshte pikërisht Ajo… “Nëna Kate”, që kishte mbajtë çelësat e atij burgu: “Morën atë që kanë lipur me kohë ata maskarenj…!”
Dhe, nuk duhet harrue kurrë se i tillë ishte mendimi i shumë e shumë familjeve të ndershme shkodrane, që e njohtën dhe e pësuen ndër votrat e tyne imoralitetin dhe pafëtyrsinë e Hilmi Seitit me shokë…gja, të cilën besoj e kujtojnë mirë të gjithë ata që njohtën spiunin kodosh, Palush Koliqi, apo “aktorët” e Teatrit “Migjeni” atë ditë… të veshuna me vela të zezë, me lot përfaqe, tue shkue mbas arkivolit të Hilmisë… Atë që para tij kërkoi toger Baba, atë i dha “partia” edhe Hilmi Seitit e mbas tij edhe Mehmetit, Kadriut, Feçorrit e me radhë…ashtu, “si i banë hyzmetin, ia ndjenë lezetin”, tha Shkodra atëherë…
Mos ndoshta, ju Enver Kushi, bashkëgjakës i Hilmi Seitit, kur flisni për “burrërinë e tij” me ato bushtrat e teatrit, ju keni dashtë me përfshi edhe gratë e vajzat e nderueme të Shkodrës, që u masakruen dhe u përdhunuen të lidhuna me vargoj anijesh ndër tavolinat e hetuesisë së atyne kriminelave të pamoralë e atdhe, si, Hilmi Seiti, Ahmet Suji, Ferit Mandija, Iljaz Fishta, Nevzat Haznedari, Dhimitër Shkodrani, Xheudet Miloti, kolonel Mehdi Bylbyli, Feçorr Shehu… etj.?
VDEKJA E PAPRITUR E HILMI SEITIT DHE MALLKIMI I PLAKËS QË SHKONTE NË KISHË
Hilmi Seiti duket se mori mallkimin e asaj Plakës shkodrane që, me shkarpa në dorë, ecte e zdathun te fabrika e makaronave drejt Pazarit të Vjetër. Ndërsa po ruhej nga një makinë “gas” që po fluturonte nga shpejtësia, u hap dera dhe u ndigjue një za i panjohtun: “Vishi nëne, vishi pantoflet, se do të ftohësh e nuk do të të shërojë Zoja e Shkodrës!” dhe Plaka, që po shkonte në Kishën e Zojës së Këshillit të Mirë, brinj Kalasë Rozafat, më 25 prill 1960, rreth orës 10:00 paradreke, për meshën e orës 11:00, iu përgjigj atij zani bastard, pa pritë e pa e mendue fare: “Zoja e Shkodrës, jarebi deri nesër të theftë qafën..!”
Një rast i rrallë dhe i veçantë, po me të vërtetë ndodhi. Në datën 26 prill 1960, papritmas u hap lajmi në Shkodër: “Ka vdekë Hilmi Seiti!”. Flitej se Sigurimi kishte kërkue me gjet cila kje ajo Plakë gojëmjaltë, siç e quejti gjithë populli i Shkodrës, por nuk mujti me i ra në të… “Fjala e saj në vesh të Perëndisë…!”. Më datë 27 prill, mbas homazheve në komitetin ekzekutiv të Shkodrës, të gjithë në rresht e pa ba za, as majtas, as djathtas, u drejtuem kah vorrezat e dëshmorve te spitali civil…
Kategori
Uncategorized

Studiuesi publikon dokumentin/ Si i shpëtoi komandanti i Ballit, hebrenjtë e Beratit.

Studiuesi Erald Kapri ka publikuar në rrjetet sociale një dokument përmes të cilit provohet se si Kadri Cakrani ka shpëtuar hebrenjtë e Beratit.

“Për herë të parë zbulohet një letër e rrallë nga lufta e cila hedh dritë mbi shpëtimin e mbi 2 mijë hebrenjve në Shqipëri. Bëhet fjalë për qindra hebrentë e Beratit të cilët u shpëtuan vetëm falë ndërhyrjes së Kadri Cakranit, Komandantit të Ballit Kombëtar. I studiuar në Vjenë dhe djali i firmëtarit të pavarësisë Hajderin Cakranit, Kadri Cakrani është investuar personalisht që të shpëtonte nga duart e gjermanëve hebrentë e Beratit”, shkruan Kapri në rrjetin social.

Postimi i Erald Kaprit

Si i shpëtoi qindra hebrenjtë e Beratit komandanti i Ballit Kombëtar

Për herë të parë zbulohet një letër e rrallë nga lufta e cila hedh dritë mbi shpëtimin e mbi 2 mijë hebrenjve në Shqipëri. Bëhet fjalë për qindra hebrentë e Beratit të cilët u shpëtuan vetëm falë ndërhyrjes së Kadri Cakranit, Komandantit të Ballit Kombëtar. I studiuar në Vjenë dhe djali i firmëtarit të pavarësisë Hajderin Cakranit, Kadri Cakrani është investuar personalisht që të shpëtonte nga duart e gjermanëve hebrentë e Beratit.

Në letrën e bërë publike sot nga pinjolli i kësaj familje, avokati Kujtim Cakrani, ish komandanti i Ballit i shkruante xhaxhait të vetë në Mallakastër që të mriëpriste dhe të strehonte mes familjeve të zonës hebrenjtë. Kjo është një nga ngjarjet që kombi shqiptar nderohet botërisht, dhe kjo falë aty familjeve shqiptare që shkrinë pasurinë e tyre për të themeluar dhe ngritur shtetin shqiptar.

Me këtë ngjarje sapo u krenua në SHBA edhe kryeministri Rama por duke thënë gjysmën e së të vërtetës. Të paktën herës tjetër, kur të flasë për Ballin Kombëtar në Parlament, të shprehë mirënjohjen e duhur për këtë organizatë të nacionalizmit shqiptar.

Letra e plotë

“Berat,11.9.943

Bektash Cakranit, Cakran, Mallakastër (konfidenciale në dorë)

Xhaxha, po të shkruaj urgjent mes halleve të shumta që pllakosën tani me kapitullimin e italianëve, pasi ti e ke Mallakastrën në dorë. Duhet me urgjencë të transportojmë nga Berati tek ju një numër të madh njerëzish, që tani për tani nuk kemi as mjete për ti prurë aty.Bëhet llaf për çifutët këtu tek ne që janë me qindra dhe halli është se po të merret vesh kush janë, kanë për ti shkuar në plumb të tërë dhe Beratin vetë që aq është i gjithi. Nuk dihet se nga mund tu vejë haberi dhe as besim nuk kam, kohë jo e jo se edhe ti mësheh me dokumenta muhamedane nëpër familje këtu, s’dihet nga del fjala dhe mua më duhet të shkoj në plumb Beratin pastaj. Duhet domosdo të piqem dhe me Mit’hat Frashërin dhe ata në Tiranë të mos jepet asnjë informatë ku janë sa, si e qysh.Nuk duhet të bjenë në dorë të armatës gjermane që është duke ardhur asnjë çifut nga këta që kanë qënë dhe kanë ardhur në Berat, për arsye se dihet qëndrimi i gjermanëve për ta. Gjithashtu nuk duhet të konsiderohen shqiptarët dhe Berati si mëshehës të tyre, për arsye se do të mbizotërojë mbi popullatën më prapa një klimë terrori. Po edhe për aty gjithë ai milet nuk e mbëshehim dot dhe kohë për ti prurë po ka mbetur akoma. Tjatër rrezik që ti e di vetë është se po u muarr vesh Mallakastra mund të digjet. Dërgo njeri urgjent me korierin tim.

Ne foto

Kadri Cakrani

Komandant i Pergjithshem i Ballit Kombetar

Kategori
Uncategorized

Lluksi i familjes Gjiknuri, apartamente 300.000 euroshe dhe udhëtime egzotike në Mauritius…

Pak kohë më parë, gazetarët e Portalit – Tpz.al zbuluan një hije skandali me deklarimin e të ardhurave të familjes pasanike të Damian Gjiknurit. Padyshim një nga ministrat më të rrezikuar nga SPAK-u, që fillon sëshpejti punë.
Sipas Tpz.al, Ministri i Energjisë, Industrisë dhe Transporteve, Damian Gjiknuri, ka rritur ndjeshëm të ardhurat dhe shpenzimet gjatë dy viteve të fundit, 2016-2017.
Gjiknuri & co, është e njohur për pasionin familjar të udhëtimeve të shtrenjta, në vende egzotike, duke filluar nga Santa Quaranta (ku edhe ka mjaft detaje që do të zbulohen) e deri në Ishujt Mauritius, ku më e pakta shpenzohet 1.000 euro nata, pa llogaritur udhëtimin dhe harxhimet extra.
Opozita e ka vënë prej kohësh në qendër të denoncimeve të saja, babëzinë e rrallë të Gjiknurit, që sipas Opozitës, është ministri më i korruptuar i kabinetit Rama, madje edhe vetë kryeministri, e ka shprehur disa herë në ambiente të mbyllura, sikletin jo te vogël që ka, nga rekordet e babëzisë që ka ai.
Nga një hulumtim të bërë nga Tpz.al, Gjiknuri e ka nisur karrierën e tij politike, me të ardhura modeste, ku përfitonte pagën si deputet dhe rrogën që merrte bashkëshortja e tij, Rovena Gjiknuri, si drejtuese e një Departamenti në Top Channel. Tpz.al mëson se Rovena (Agolli) Gjiknuri ka qënë arkitekte e Shtëpisë së “Big Brother”, pothuajse në çdo sezon.
Përpara se sa të rekrutohej nga Rama, thuhet se Gjiknuri, si ish punonjës i Shik, ka patur aty, një karierë të “shkëlqyer” dhe mbresëlënëse, ku dhe janë shënuar edhe aty rekorde të papara, që lidhen sigurisht me detyrën përkatëse.
Nga deklaratat e pasurisë, familja Gjiknuri, nuk i kalonin 40 milionë lekë (të vjetra) të ardhura në një vit. Pavarësisht manovrave, duke marrë hua nga bashkëshortja, apo duke deklaruar të ardhura nga punët private, përgjatë viteve 2012-2015, familja Gjiknuri i kishte shifrat e të ardhurave apo shpenzimeve, në nivele deri diku normale.
Rovena Gjiknuri, shënoi një rritje të lehtë të aktivitetit të saj privat, deri në 17 milion lekë (të vjetra), përveç pagës që merrte si arkitekte e “Big Brother” në Top Channel. Brenda tre viteve, 2012-2015, familja Gjiknuri, me të ardhurat e siguruara, arritën të shlyejnë pjesërisht kreditë që kishin marrë për një banesë me vlerë 50 milion lekësh si dhe kredinë për një makinë në vlerën e 18 200 euro.
Viti 2015 dhe 2016, mund të cilësohen si të “artë” për Ministrin e Energjisë dhe bashkëshorten e tij. Kjo e fundit pasi shet makinën me një çmim prej 15 mijë eurosh, blen një Mercedes Benz në shkurt 2015 me një vlerë prej 44 000 euro. Për blerjen e kësaj makine, Rovena Gjiknuri ka marrë një kredi pranë një banke të nivelit të dytë.
Ndërkohë në 2016, familja Gjiknuri kryen porosinë për blerjen e një apartamenti me vlerë tepër të lartë, 271 450 euro, për të cilin është paguar kësti i parë 100 000 euro me kredi. Ndërkohë mbetet e paqartë, sesi Ministri Gjiknuri, do të shlyejë edhe pjesën e mbetur prej 171 450 eurosh për blerjen e shtëpisë luksoze.
Ajo që bie në sy, është 3-fishimi i të ardhurave të Rovena Gjiknurit, krahasuar me një vit më parë. Në vitin 2016, ajo deklaron 6 231 627 lekë, nga punët private si arkitekte.
Por pavarësisht rritjes të së ardhurave, kurrësesi nuk mund të justifikohen blerja me kredi e një apartamenti super të shtrenjtë si dhe një makine luksoze. Po t’i shtosh këtu edhe kredinë e pashlyer të banesës së parë (rreth 26 milion lekë të vjetra), rezulton se familja Gjiknuri është e zhytur në luks dhe borxhe.

Megjithatë, këto manovra me kredi për të mos blerë me para kesh në dorë, janë të njohura nga politikanët shqiptarë. Nëse do të ishte një qytetar me të njëjtat të ardhura si familja Gjiknuri, kurrësesi nuk mund të ketë këto asete, dhe asnjë lehtësi nga bankat e nivelit të dytë për të marrë 3 kredi të majme. (mbështetur mbi investigimin e Tpz.al)

Kategori
Uncategorized

Lluksi i ish Of/të ShIK_ut,Gjiknuri, apartamente 300.000 euroshe dhe udhëtime egzotike në Mauritius…

Përpara se sa të rekrutohej nga Rama, thuhet se Gjiknuri, si ish punonjës i Shik, ka patur aty, një karierë të “shkëlqyer” dhe mbresëlënëse, ku dhe janë shënuar edhe aty rekorde të papara, që lidhen sigurisht me detyrën përkatëse.

Lluksi i familjes Gjiknuri, apartamente 300.000 euroshe dhe udhëtime egzotike në Mauritius…

Pak kohë më parë, gazetarët e Portalit – Tpz.al zbuluan një hije skandali me deklarimin e të ardhurave të familjes pasanike të Damian Gjiknurit. Padyshim një nga ministrat më të rrezikuar nga SPAK-u, që fillon sëshpejti punë.
Sipas Tpz.al, Ministri i Energjisë, Industrisë dhe Transporteve, Damian Gjiknuri, ka rritur ndjeshëm të ardhurat dhe shpenzimet gjatë dy viteve të fundit, 2016-2017.
Gjiknuri & co, është e njohur për pasionin familjar të udhëtimeve të shtrenjta, në vende egzotike, duke filluar nga Santa Quaranta (ku edhe ka mjaft detaje që do të zbulohen) e deri në Ishujt Mauritius, ku më e pakta shpenzohet 1.000 euro nata, pa llogaritur udhëtimin dhe harxhimet extra.
Opozita e ka vënë prej kohësh në qendër të denoncimeve të saja, babëzinë e rrallë të Gjiknurit, që sipas Opozitës, është ministri më i korruptuar i kabinetit Rama, madje edhe vetë kryeministri, e ka shprehur disa herë në ambiente të mbyllura, sikletin jo te vogël që ka, nga rekordet e babëzisë që ka ai.
Nga një hulumtim të bërë nga Tpz.al, Gjiknuri e ka nisur karrierën e tij politike, me të ardhura modeste, ku përfitonte pagën si deputet dhe rrogën që merrte bashkëshortja e tij, Rovena Gjiknuri, si drejtuese e një Departamenti në Top Channel. Tpz.al mëson se Rovena (Agolli) Gjiknuri ka qënë arkitekte e Shtëpisë së “Big Brother”, pothuajse në çdo sezon.
Përpara se sa të rekrutohej nga Rama, thuhet se Gjiknuri, si ish punonjës i Shik, ka patur aty, një karierë të “shkëlqyer” dhe mbresëlënëse, ku dhe janë shënuar edhe aty rekorde të papara, që lidhen sigurisht me detyrën përkatëse.
Nga deklaratat e pasurisë, familja Gjiknuri, nuk i kalonin 40 milionë lekë (të vjetra) të ardhura në një vit. Pavarësisht manovrave, duke marrë hua nga bashkëshortja, apo duke deklaruar të ardhura nga punët private, përgjatë viteve 2012-2015, familja Gjiknuri i kishte shifrat e të ardhurave apo shpenzimeve, në nivele deri diku normale.
Rovena Gjiknuri, shënoi një rritje të lehtë të aktivitetit të saj privat, deri në 17 milion lekë (të vjetra), përveç pagës që merrte si arkitekte e “Big Brother” në Top Channel. Brenda tre viteve, 2012-2015, familja Gjiknuri, me të ardhurat e siguruara, arritën të shlyejnë pjesërisht kreditë që kishin marrë për një banesë me vlerë 50 milion lekësh si dhe kredinë për një makinë në vlerën e 18 200 euro.
Viti 2015 dhe 2016, mund të cilësohen si të “artë” për Ministrin e Energjisë dhe bashkëshorten e tij. Kjo e fundit pasi shet makinën me një çmim prej 15 mijë eurosh, blen një Mercedes Benz në shkurt 2015 me një vlerë prej 44 000 euro. Për blerjen e kësaj makine, Rovena Gjiknuri ka marrë një kredi pranë një banke të nivelit të dytë.
Ndërkohë në 2016, familja Gjiknuri kryen porosinë për blerjen e një apartamenti me vlerë tepër të lartë, 271 450 euro, për të cilin është paguar kësti i parë 100 000 euro me kredi. Ndërkohë mbetet e paqartë, sesi Ministri Gjiknuri, do të shlyejë edhe pjesën e mbetur prej 171 450 eurosh për blerjen e shtëpisë luksoze.
Ajo që bie në sy, është 3-fishimi i të ardhurave të Rovena Gjiknurit, krahasuar me një vit më parë. Në vitin 2016, ajo deklaron 6 231 627 lekë, nga punët private si arkitekte.
Por pavarësisht rritjes të së ardhurave, kurrësesi nuk mund të justifikohen blerja me kredi e një apartamenti super të shtrenjtë si dhe një makine luksoze. Po t’i shtosh këtu edhe kredinë e pashlyer të banesës së parë (rreth 26 milion lekë të vjetra), rezulton se familja Gjiknuri është e zhytur në luks dhe borxhe.

Megjithatë, këto manovra me kredi për të mos blerë me para kesh në dorë, janë të njohura nga politikanët shqiptarë. Nëse do të ishte një qytetar me të njëjtat të ardhura si familja Gjiknuri, kurrësesi nuk mund të ketë këto asete, dhe asnjë lehtësi nga bankat e nivelit të dytë për të marrë 3 kredi të majme. (mbështetur mbi investigimin e Tpz.al)

Kategori
Uncategorized

Si u mbytën anijet për disa dhrami.

Një gjë më habit, ata oficera që u larguan nga detyrat, më 28 Shkurt, nga vënd komanda e bazës së Vlorës , Fitim Halili, Roland Nasto, Mitat Islami, etj drejtojnë sot Flotën, apo oficerat që rrëmbyen anijet e tyre luftarake për në Itali, dhe disa nga këta u vunë në shërbim të tyre, ngrihen në përgjegjësira drejtuese !!!

Nga ish drejtues i SHISH për bregdetin e jugut, Konstadin Koliqi.

Per te mos u harruar ato dite te veshtira per shqiptaret, por edhe per politikanet qe e drejtuan dhe po e drejtojne sote, vendin, kam shkeputur nje pjese nga materiali kryesor qe bene fjale per ato ngjarje makabre te v.97, ne ditet e para te atij Marsi te zi…..

…….po më dt 1 dhe 2 Mars, u shkatërrua dhe u vodh baza e riparimit të anijeve në Porto Palermo, e futur e gjitha në tunel , me një vlerë disa miliona dollarëshe.
Më vjen informacioni se po shkatërrohej dhe vidhej baza e anijeve në Sarandë.

Dërgova atje njërëz të cilët më prunë informacione se po mbyteshin anije, pothuajse të reja dhe këto po bëheshin në favor të gazetarëve dhe fotoreporterëve Grek, të cilët u jepnin disa Dhrahmi, kundrejt hedhjes së granatave luftarake, në anije, ku filmohej shpërthimi dhe mbytja e anijeve.

Sipas informacioneve, këtë tmerr për institucionet, repartet ushtarake, por edhe për njërzit, e drejtonin Gramoz Ruci, i cili kuartierin e tij e kishte ngritur tek hoteli i piluriotit, pak metra para bazës detare në Limjon, drejtonte Arbër Qilimi që dorzoi repartin që komandonte dhe e bashkoi me kryengritjen, Xhevat Kocia, ish oficer i lartë, i përzënë nga ushtria për shkaqe ordinere.

Po nga këto informacione, bëheshim me dije se në zonën Sarandë, Delvinë Gjirokastër, tashmë kishin zbarkuar nga Greqia dhe po vepronin në mënyrë intensive për organizimin e kryengritjes dhe drejtimin e saj për në Tiranë, krerët politik te saj, Arben Imami dhe Ridvan Peshkëpia.

Informohem se në bazën e Sarandës, kishin mbetur pa u shkatërruar, 2-3 anije . Në Shtabin e Përgjithshëm, u mor vendimi që këto anije të tërhiqeshin nga Saranda dhe të bazoheshin në Durrës. U bënë planet përkatëse të cilat do të zbatoheshin nga katër anije të bazës së Durrësit, më dt 7-8 Mars.

Më dt 6 Mars, informohem se Komandanti i grupit të anijeve dhe një grup oficerash, jo vetëm që nuk do të zbatonin planin, por do të largoheshin, me gjithë anijet luftarake në drejtim të Italisë, po qe se do te merrni nje detyre te tille, per te rimorkjuar anijet nga Saranda.
Kur me erdhi ky informacion, në fillim nuk e besova dhe s’kishte se si ta besoja, prandaj, vendosa të shkoja vetë në Durrës, në vëndbazimin e anijeve dhe të bisedoja vet me ata.

Në takimin që pata, me Komandantin e grupit, ai, pa ju dridhur qerpiku, ma pohoi « Po qe se do të na urdhëroni të vemi në Sarandë të jeni te sigurtë se nuk do të vemi atje por do të ikim në Itali dhe skeni se cfar të na bëni, le të quhemi tradhëtar . !!!!!!! »
Nuk dija cfarë të thoja. Eshtë e vështirë të bisedosh me oficerat që janë shumë trima në tradhëti dhe frikacak në zbatimin e detyrave.
Planin e anulluam.

Anijet patën fatin e të tjerave. Gjatë këtyre ditëve, mblodhëm anijet në Durrës për ti ruajtur nga ndonjë sulm me qëllim eksodi, por nuk dinim se nga kush të kishim frikë, kush do të na i rrëmbente, populli apo oficerat që i drejtonin.

Informatat flisnin që më tepër duhet të ruanim shtëpinë nga i zoti i saj !!!! Kjo u vërtetua.

Pak rremujë ndodhi në Durrës, më 13-14 Mars dhe të parët që u larguan, në drejtim të Italisë, qenë anijet luftarake dhe pothuajse vetëm me kuadrot dhe ekuipazhet e tyre. Anijet u strehuan në bazën e Brindizit. Italianët, kishin kohë që i kishin marrë masat dhe mendoj se jo vetëm në bregun e tyre por edhe në bregun tonë . Kuadri i lartë i shërbimit sekret italian, z. Balice, e kishte zbatuar detyrën, kundrejt Shtetit të tij …

Një gjë më habit, ata oficera që u larguan nga detyrat, më 28 Shkurt, nga vënd komanda e bazës së Vlorës , Fitim Halili, Roland Nasto, Mitat Islami, etj drejtojnë sot Flotën, apo oficerat që rrëmbyen anijet e tyre luftarake për në Itali, dhe disa nga këta u vunë në shërbim të tyre, ngrihen në përgjegjësira drejtuese !!!

Në një nga ditët e marsit, kur ministër kishte ardhur z. Shaqir Vukaj, me ndodhi një incidentë i rëndë ne koridoret e ministrisë.

Një oficer i Flotës, kishte disa ditë që kur kaloja ne koridoret e zyrave, me shante nga familja, gruaja, fëmijtë e sharje të tjera të rënda. Për këtë vura në dijeni shefin tim, S.K. i cili më këshilloi të ruaja gjakftohtësinë. Por veprimi i këtij oficeri, nuk po ndalonte.

Një ditë, në orën e fillimit të punës, në koridorin e hyrjes, më del përpara ky oficer i komandës së Marinës, me detyrën e shefit të lundrimit, një shok i ngushtë i Komandantit te Flotës, K/Admiral Edmond Zhupani dhe me hidhet duke më goditur në fytyrë. I largohem pak, aq sa hapa krahun dhe falë Zotit, i dhashë një goditje, aq të fortë sa ra në gjëndje të fikti. Për këtë, më thirrën, më kritikuan dhe më thanë se do të mbaj përgjegjësi të madhe. U them atë shprëhjen popullore se « mua më ka goditur gjylja e topit, cfar do të më bëjnë plumbat tuaj » .
Dalngadalë, me këtë gjëndje edhe po mësoheshim dhe punën e bëja, më shumë për forcë zakoni, kur më dt 14 Mars, informohem se nga Muzeu Arkiologjik, në Durrës, ishin vjedhur objektet arkeologjike, vetëm të periudhës ilire, ndërsa ato të periudhës romake dhe helene ishin të pa prekura. Dija që këto objekte ruheshin në vënde tepër të sigurta, me kod sekret dhe këto i dinin dhe mund të hynin atje vetëm pesë veta, në shkallë vëndi, duke filluar nga Kryeministri … Informacioni u vërtetua, objektet ishin vjedhur dhe të dhënat më conin tek një kryetar partie i njohur, sidomos gjatë rrebelimit si drejtues i tij, por edhe arkeolog tepër i njohur….
Unë, akoma nuk dua ta besoj që janë shqiptarët që bënë këtë vjedhje të tmerrshme, këtë thesar të pazëvëndësueshëm, sepse me këtë na është vjedhur identiteti si komb.
Ky veprim makabër, u bë në favor të shërbimit sekret Grek, i cili zbaton politikën Greke për të humbur identitetin shqiptar dhe stërnipave tanë, tu thonë se në këtë tokë, jetojnë minoritar dhe jo autokton, shqiptarë dhe pasardhës te ilirëve.
Në gjithë këtë katrahurë, kam mendimin se kjo vjedhje është më e rëndë në historinë e kombit tonë.

Kategori
Uncategorized

Loja ruse e Ramës synon BE-në.

Shkrimi i mëposhtëm është botuar më 29 nëntor 2016. Janë shërbimet sekrete gjermane, ato të cilat kanë identifikuar që në fillim lojën ruse të Ramës për ta përdorur atë për të mbuluar drogën si dhe për ti bërë presion Bashkimit Europian për ta pranuar Shqipërinë pa kushte në gjirin e vet. Shkrimi hedh dritë mbi dokumentimin e plotë të drogës nga shërbimimi sekret gjerman, BND. Kjo skemë e Ramës e zbërthyer 15 muaj më parë e bën më të qartë sot për të kuptuar akuzat false të sponsorizuara nga Rama me të ashtuquajturat financime ruse të PD.
Arsyeja se përse Rama vendosi të hedhë pikërisht në këtë moment kartën ruse është se ka të bëjë me tre zhvillime të rëndësishme në planin e brendshëm dhe atë ndërkombëtar. Në planin e brendshëm Rama synon që përmes zhurmës së krijuar të mund të heqë vëmendjen nga afera 180 milionë euro e kokainës ku është i implikuar vëllai i tij, Olsi Rama, ndërsa në terren është raportuar mbërritja e agjentëve të DEA-s të cilët po hetojnë se përse dështoi operacioni që do të çonte në arrestimin e bosit të kokainës.
Arsyeja e dytë se përse po pompohet personalisht nga Rama ky lajm i rremë i gatuar në kuzhinën e Soros ka të bëjë me goditjen finale të Ramës ndaj hetimeve ndaj Tahirit.

Vetëm një ditë pasi nxorri lajmin e rremë, Rama u takua dje në mënyrë sekrete me ish-ministrin nën hetim për trafikun e drogës. Ai po përgatitet të lirojë Tahirin nga akuzat dhe në këtë mënyrë të shpëtojë edhe veten dhe për këtë i duhet një zhurmë e stisur si ajo e këtyre ditëve me financimet fantazmë ruse të opozitës.
Arsyeja e tretë dhe kjo është edhe më finalja ka të bëjë me vendimin që Komisioni Europian pritet të marrë në lidhje me rekomandimin për hapjen e negociatave për anëtarësim në BE të Shqipërisë. Duke parë sensibilitetin në rritje të Bashkimit Europian nga rreziku rus, Rama po e keqpërdor këtë kartë me lajmin e rreme të “Mother Anetës” dhe duke sajuar një rrezik imagjinar që vinka nga opozita me të ashtuquajturat financime ruse.
Shërbimi sekret gjerman ka paralajmëruar të paktën 15 muaj më parë për këtë skemë të Ramës që është e njëjtë me atë të Vuçiç në Serbi. Të dy sipas shërbimeve gjermane përdorin kartën ruse për të shantazhuar BE në vendimmarrje. Ndaj Rama po synon me lojën ruse pikërisht BE-në.

Shkrimi
Gjatë muajve shtator-tetor 2016, ministri i Brendshëm, Saimir Tahiri sulmoi në disa dalje publike deputetin Koço Kokëdhima dhe median e tij “Shekulli”.

Sulmet e Tahirit erdhën pasi “Shekulli” publikoi një serial delikat shkrimesh që kishin lidhje me kanabisin dhe situatën e rënduar me mbjelljet në Shqipëri.
Kjo ishte një “dhuratë e thartë” për Tahirin dhe Ramën, të cilët kishin arritur deri atëherë ta mbanin të izoluar çështjen e kanabisit.
Po çfarë thoshte gazeta e Kokëdhimës? Gazeta po interpretonte disa aksione të Prokurorisë që u finalizuan me kapjen e disa tonelatave sasie kanabis. Por gazeta zbuloi se, Prokuroria ishte furnizuar me informacion nga SHISH-i, ndërsa ky i fundit, duket se ka pasur aleatë në këtë nismë dy shërbime inteligjente të huaja.
“Hashtag.al” ka mësuar se Shërbimi Inteligjent i Gjermanisë kishte nisur punën operative që prej muajit maj-qershor, për të evidentuar të gjithë hierarkinë policore që ishte implikuar dhe mbronte mbjelljet me kanabis. Por në lojë ishte dhe shërbimi inteligjent italian. Madje roli i këtij të fundit ka qenë i sikletshëm, sepse italianët ishin të përçarë.
Guardia di Finanza mbështet qeverinë Rama dhe ishte e interesuar në bojkotimin e hetimeve, ndërsa Shërbimi Inteligjent italian funksiononte në tjetër korridor dhe nxiste hetimet. Roli dhe informacionet e BND-së gjermane ishin vendimtare në zbërthimin e skemës dhe zbulimin e individëve dhe rrethanave gjeografike që dokumentonin biznesin në fjalë.

Edi Rama dhe Saimir Tahiri e kanë ditur shumë mirë se kush po luante dhe se cilën palë kishin kundër.
Ishte BND-ja gjermane dhe SHISH-i ato që po dokumentonin biznesin fitimprurës të kanabisit dhe implikimin e zyrtarëve të rëndësishëm policorë të rilindjes. Dhe që prej qershorit 2016, kur nisi puna operative e shërbimeve në terren, Kryeministri Rama karikoi gjithë bateritë mediatike rilindëse që të shmangnin me çdo kusht vëmendjen nga çështja e kanabisit.
Madje Rama nxiti personalisht debatin për “importin e plehrave”, duke provokuar dhe komentuesit e tij në Facebook dhe gradualisht strategjia e tij funksionoi, po flitej më pak për kanabisin dhe më shumë për çështjen e importit të plehrave.
Edi Rama kishte siguruar heshtjen e ambasadorit amerikan Lu për kanabisin, por dhe heshtjen e ambasadores së BE-së Vlahutin, kishte siguruar partneritetin e Guardia di Finanza-s, por dështoi të ndikonte mbi Shërbimin Inteligjent italian.
Është kanabisi dhe shndërrimi i qeverisë shqiptare në një kupolë karteli arsyeja bazike e shqetësimit të gjermanëve, çka shpjegohet dhe me angazhimin direkt të BND-së.
Të gjitha këto zhvillime dhe hetime pas kuinte Rama i ka ditur në kohë reale, por mesa duket i ka ditur dhe Kokëdhima, i cili i publikoi tek “Shekulli”, duke prekur “telat” më delikatë të rilindjes dhe duke thyer heshtjen për një çështje ku nuk guxonin të pipëtinin as ata “dy ambasadorët e Vetingut”.

SMS-të për Rusinë
Edi Rama është zyrtari më i informuar në Shqipëri, patjetër që ai e ka ditur se raportet e BND-së për kanabisin në Shqipëri, janë dërguar në të gjitha rangjet përkatëse politike në Gjermani, deri tek kancelarja Merkel. Ai e di shumë mirë se gjermanët e kanë të zbërthyer skemën e implikimit të policisë së tij në këtë biznes. Me siguri, zyrtarët gjermanë nuk është se i gënjen mendja se personi më i interesuar në Shqipëri për reformën në drejtësi, mund të jetë i njëjti që komandon dhe kontrollon mbjelljet kolosale me drogë.
Por ndonëse figuron në raportet e inteligjencës gjermane si përgjegjës për shndërrimin e Shqipërisë në një parcelë gjigante droge, Edi Rama po bën çdo gjë që ky fakt të mbahet jashtë vëmendjes së publikut. Drejtori i tij i Informacionit, zoti Endri Fuga, ka shpërndarë për mediat proqeveritare një SMS, si porosi të kryeministrit.
Kjo SMS i orientonte gazetarët tek një artikull i agjencisë “Reuters”, ku Rama citohej duke u ankuar për “vështirësitë e mëdha” në betejën për integrim, si pasojë e rrymave antiBE që ekzistojnë në Ballkan. Rama linte të nënkuptuar si pengesë faktorin rus.

Krejt papritur, kryeministri që s’ka lënë gurë pa lëvizur për të penguar hetimin e shërbimeve gjermane dhe SHISH-it për kanabisin, po i tregon botës dhe shqiptarëve se sa të vështirë e paska ai punën integruese si pasojë e presioneve anti-BE. (!)
Kjo tezë e re mediatike e Ramës, përveçse mediokre, është dhe një kopje e shëmtuar e tezave që përdor zakonisht kryeministri serb Vuçiç, i cili kur i leverdis, përdor presionet ruse për të kapur sa më shumë nga BE-ja.
Por ndryshe nga Vuçiç, Rama nuk po e përdor tezën e tij për të kapur ndonjë gjë, por thjesht sa për të maskuar fundosjen e negociatave për shkak të kanabizimit të vendit.
Në ndryshim nga Serbia, ku rusët kanë një ndikim real dhe të prekshëm, në Shqipëri, Rama ka pasur mbështetje të dorës së parë nga qeveria amerikane, madje ka pasur dhe “mirëkuptimin e heshtur” të tyre kur vinte puna për mbjelljet me kanabis. Situata është krejt e ndryshme.Por mesa duket, mirëkuptimi ka munguar nga pala gjermane, ndërsa BND-ja dhe SHISH ja kopsitën letrat e implikimit me kanabisin.

Kategori
Uncategorized

Ujku i Sigurimit.

VELEDIN BILBILI DHE GRUPI “ARMIQËSOR” I DUKATIT
Veledin Bilbili e la me gisht në gojë Sigurimin e Shtetit në vitin 1948, ndërsa kishte vajtur ta arrestonte në shtëpinë e tij në Dukat. Ai doli nga një derë e fshehtë e shtëpisë dhe u arrtis. Në prill të vitit 1949, zbarkoi nga një nëndetse në Karaburun dhe mori 9 shokë ideali antikomunist, ndërmjet tyre edhe baban e gjeneralit famëkeq Halim Xhelo që kishte vajtur në Dukat të arrestone të atin.
Kjo ikje e tërboi Sigurimin e Shtetit dhe ushtroi raprezalje çnjerzore mbi famijet dhe bazat e të arratisurve…Nga Enver Lepenica
1.Organizat Antikomuniste “Rilindja Kombëtare”
Nacionalistët largpamës si Bego Gjonzeneli, Tahir Hoxha, Maliq Koshena e parashihnin një fund tragjik të diktaturës komuniste. Ata nuk e ndalën asnjëherë luftën dhe punën e tyre kundër diktaturës komuniste, prandaj lëvizja nacinaliste “Rilindja Kombëtare” mund të quhet e filluar që më 1945, megjithëse ajo mori forme organizative në fund të vitit 1947.

Ajo u formua në burgun e Vlorës nga Bego Gjonzeneli, Maliq Koshena, Hamdi Gjoni, Meçan Hoxha, Telha Shehu, Murat Demiri, Dilaver Rrapo, Riza Çize, Dushan Koçiu etj. Qëllimi kësaj organizate ishte lidhja me anglo-amerikanët dhe rrëzimi i sistemit diktatorial komunist. Kryetar i organizatës u zgjodh Bego Gjonzeneli. Ata rekrutuan edhe tre polic Loro Simonin, Orhan Bogdanin dhe Hajdar Dushkun me anën e të cilëve mbanin lidhje nga jashtë burgut.
Në vitin 1949 u amnistuan dhe u liruan Riza Çize, Telha Shehu, Murat Demiri etj. Këta dhe të tjerë e shtrinë aktivitetin e organizatës në shumë fshatra të Vlorës, Kurvelesh, Mallakastër

dhe në Gjirokastër.Sigurimi Shtetit ra shpejt në gjurmët e organizatës me anë të bashkëpunëtorit “Gishtëza” dhe e dominoi organizatën duke eleminuar pa mëshirë, me zjarr dhe me hekur kundërshtarët e tij politik. Më 25 nëntor 1949, u arrestuan 81 anëtarë të organizatës. Në grupin e parë u gjykuan me bujë të madhe 25 vetë nga të cilët u dënuan: 11 vetë me vdekje, 4 vetë me 20 vjet, 5 vetë me 15 vjet, 4 vetë më 12 vjet dhe 1 me 7 vjet. Vazhduan pastaj arrestime dhe dënime të shumta. (Arkivi MPB D. 2475)
Arratisja e grupit dukatas.
Një ndër udhëheqësit më aktiv të kësaj organizate jashtë burgut ishte Veledin Bilbil Çapaj nga Dukati, që mundi ti shpëtonte mizorisë komuniste, duke u arratisur në Greqi. Petref Agaj që u dënua me vdekje ka deklaruar në gjyq: “Në maj të 1948 jam takuar në Vlorë me Veledin Bilbilin. Ai më tha se kemi formuar një organzatë dhe duhet të punojmë…” dhe më poshtë: “Kur jesh në pazar më takoi Baftiar Feriku dhe më tha se të do Rushit Grabova. Bashkë me Baftiarin shkuam në zyrën e Piro Xhezos që e kishte në sheshin e Flamurit. Aty takuam: Rushit Grabovën. Veledin Bilbilin, Fejzo Lulon, Qemal Dalanin nga Trevëllazëri, Dervish Hodon, Piro Xhezon dhe Baftiar Ferikun”. Është fjala për një mbledhje të krerëve të organizatës jasht burgu ku me propozim të Veledin Bilbilit e Rushit Grabovës u formua një komitet me emrin “Drita” dhe me sekretar Piro Xhezon.
Aktiviteti organizatës jasht burgut ka filluar me lirimin nga burgu të Veledin Bilbilit, Dervish Hodos, Riza Çizës etj. Këta ishin përgatitur në burg dhe jasht u bënë udhëheqës dhe organizatorë të lëvizjes antikomuniste.

Siç pamë më lart ata formuan një komitet për drejtimin operativ të punës si dhe në disa fshatra formuan këshilla sekrete.
Veledini punoi me përkushtim për të krijuar një degë të fuqishme të organizatës në Dukat. Për këtë ai ka bërë disa mbledhje radhazi në të cilat kanë marrë pjesë: Xhelo Koçiu babai gjeneralit të Sigurimit Shtetit Halim Xhelo (Dukatit), Laze Thanasi, Gani Hamiti, Ahmet Blyshi, Laze Berdua, Cane Dervishi, Haxhi Hasko, Halim Hodo, Dervish Cane, Jazo Ademi etj. Në një nga këto mbledhje në Dukat u vendos:
Nga ish ballistët, familjet e të vrarëve dhe të pushkatuarve të formohej fshehtas një çetë e armatosur e cila të ishte e gatshme për veprime luftarake kur t’i kërkohej.
Veledin Bilbili të binte në kontakt me diversantët dhe të shkonte në Greqi për të raportuar situatën e dhunës që ishte në Shqipëri.
Për këtë mbledhje Gani Hamiti ka deklaruar: “Duhet t’ja bëjmë “bamp” që Europa ta marrë vesh që nuk e durojmë skllavërinë e të na ndihmojë të përmbysim pushtetin e shtrigave”.
Në një mbledhje tjetër ku mori pjesë Veledin Bilbili si drejtues, Dervish Hodua, Piro Xhezua etj u ndanë detyra për sejcilin dhe u kërkua që të raportohej për zabtimin e tyre.
Sigurimi Shtetit me anë të komunistëve, njerëzve të dobët dhe frikacakë që ishin bërë spiunë e bashkëpunëtor të tij e ndiqte organizatën. Ata punonin që sa më shumë “armiq” të binin në rrjetën e tyre dhe shpresonin që ti kapnin në flagrancë kur ata do të bënin takim me aleatët, siç mendohej. Mirëpo ky moment po vonohej, kështu që Sigurimi vendosi që krahas spiunëve të tjerë të rekrutonte edhe Laze Thanasin, shok besnik i Veledin Bilbilit. Në zyrat e Sigurimit Laze Thanasi pranoi të bashkëpunojë me Sigurimin e Shtetit dhe e firmosi deklaratën. Porsa u kthye në Dukat Lazia u tregoi shokëve çfarë i kish ngjarë, duke u thënë se ditët i kishin të numëruara dhe se grupi ishte në rrezik, prandaj ai propozoi të arratiseshin, si e vetmja rrugë shpëtimi.
Veledini Bilbili u porpozoi Cane Dervishit, Shaqir Bejos dhe Ahmet Blyshit, që të bënin një lojë për të shpëtuar: të shkonin me Vlorë tek kryetari Degës Punëve të Brëndshme dhe ti propozojnë atij bashkëpunim për çfarë ai ka nevojë. Ashtu bënë edhe ata. Por dhelpërat e vjetra të trajnuar prej ujqërve Serb e nuhatën lojën dhe e refuzuan bashkëpunimin.
Pas dy ditësh Sigurimi dërgoi në Dukat, të birin e Xhelo Koçiut, Halim Xhelon gjeneralin famëkeq të Sigurimit që përfundoi i varur në birucat e Burrelit prej shokëve të tij komunist. Halim Gjenerali ose Halim Stalini siç e quante ai veten duke kërkuar nëpër fshat të atin Xhezo Koçiun anëtar aktiv i grupit, arriti tek shtëpia e Dervish Canes dhe pyeti për babanë. E shoqja e Dervishit i tha se kanë shkuar në fshat të vjetër. Halimi nxitoi për atje por nuk gjeti gjë, atëherë u kthye përsëri tek shtëpia e Dervishit, por edhe atje e gjeti shtëpinë bosh.
Ç’kishte ngjarë në fakt? Kur Halim Xhelua kishte trokitur në shtëpi të Dervish Canes atje ndodheshin nëntë burra: Xhelo Koçiu, babai i Halimit, Cane Dervishi djali Dervishit, Gani Hamiti, Laze Berdo, Shaqir Bejo, Halim Hodo, Laze Thanasi, Ahmet Blyshi, por e zonja e shtëpisë e kishte gënjyer duke i thënë se babai tij kishte shkuar në fshat të vjetër. Ndërkohë që gjenerali udhëtonte në drejtim të fshatit të vjetër për të arrestuar babanë e tij, të nëntë burrat trima, dualën fshehtasi nga shtëpia dhe udhëtuan në drejtim të kundërt, kështu ata burra fshatarë e lanë gjeneralin, ujkun e vjetër të Sigurimit me gisht në gojë!Më 27 prill 1949 ky grup ra në kontakt me mikun e besës dhe udhëheqësin e rezistencës antikomuniste të Dukatit Veledin Bilbilin, i cili kishte ardhur nga Greqia në Dukat me nëndetëse me detyrë për të shpëtuar shokët e tij të idealit.Në historinë e Sigurimit të Shtetit ky akt është fiksuar me këto fjalë: “Grupi Hodo Metos nga Tragjasi, Ilia Konomit nga Palasa, Jorgji Martikos nga Dhërmiu dhe dy oficera grek më 27 prill 1949 morën me vete 10 dukatas midis tyre edhe Xhelo Koçiun dhe pesë veta nga Dhërmiu”.3.Terrori Sigurimit të Shtetit mbi familjet, strehuesit e të arratisurve.
Arratisja e grupit të Dukatit tregoi dëshirën dhe trimërinë e dukatasve për të mos ju nënshtruar mizorisë dhe dhunës të Halim Xhelos e Kadri Hazbiut, të Hysni Kapos e Mehmet Sehut. Kjo arratisje e tronditi armën mizore të Sigurimit të Shtetit dhe e bëri atë më mizore dhe më të pashpirt. Me dhunën, terrorin dhe pabesinë që ushtruan në Dukat ata hodhën vëllanë kundër vëllait, duke shkelur çdo kod zakonor e ligjor të Shqipëtarëve.Bashkë me grupin prej 9 vetash ishte nisur edhe Jazo Adem Jazaj në atë kohë 63 vjeç i cili nuk mundi t’i ndiqte shokët sepse u sëmur. Shokët e porositën të strehohej te fshatari tyre besnik Sinan Ali Hamiti. Pas Sinanit, Jazo Ademi u strehua te Dervish Iliazi dhe në fund te Shyqyri Bodua, ku u kap më 31.8.1949, pas katër muajve në arrati në pyjet e Dukatit. Pas arrestimit të Jazo Ademit u arrestuan edhe14 burra të tjerë, për të cilët Gjykata e Shkallës së Parë me kryetar Vangjel Kocani dha për ta dënime çnjerzore:
Jazo Ademi, Sinan Ali Hamiti, Beqir Qamil Jazo, Haxhi Hasko, Mete Ali Myftari u dënuan me vdekje me pushkatim. Hysni Aliaj, Sinan Jazo, Dervish Jazo, Haxhi Qepi, dhe Shyqyri Bodo me 20 vjet burgim. Siri Jazaj, me 15 vjet, Zini Hamiti me 8 vjet, Dervish Ahmet Hibraj dhe Alem Blushi me 7 vjet dhe Hasim Hamzo, me 2 vjet punë të detyruar.(Vendimi nr. 116, dt. 23.12.1949)
Por dora e ngrohtë e partisë siç dihet “mendonte” per popullin dhe dënmet me pushkatim i ktheu me burgim dhe të zezs dukatas u dergjën burgjeve dhe kampeve të punës së detyruar për 25 vjet.Për të gjith të dënuarit u vendos sekuestrimi i pasurisë dhe humbja e të drejtave elektorale.Të dhjetë familjet e të arratisurve u internuan .Çfarë kishin bërë këta burra që u dënuan me vdekje dhe familjet e tyre u internuan?Të 15 burrat e dënuar ishin fshatarë, bujq e blektorë, pa arsim ose e shumta me arsimin fillore. E tërë jeta e tyre kishte shkuar pas bagëtive ose në ara, por ata ishin me ndjenja kombëtare dhe nuhatja e mençurisë popullore i kishte shpurë në përfundimin se komunizmi ishte sistem çnjerzor prandaj duhet të luftonin dhe të mos nënshtroheshin.Jazo Ademi ka deklaruar në hetuesi nën tortura çnjerzore: “Jam analfabet, me profesion bari dhe bujk… Pushteti më ka marrë më tepër se njemijë kokë bagëti: dhën, dhi, lopë e qe. Kam biseduar me Xhelo Koçinë, sot i arrtisur, dhe thoshim si do bëjmë se keshëm frikë mos na arrestojnë si kulakë dhe na vrasin se Xhelua më thosh kulakët në Rusi i kanë vrarë… Traktorë për tokën ne nuk na jepnim se ishim kulakë. Kështu ditën vejm me dhën dhe natën diheshim jashtë… Kështu që unë u nisa për t’u arratisur, por në rrugë u sëmura dhe rashë si i vdekur, Gani Hamiti dhe Xheloi Koçiu më vunë dorën në ballë dhe më thanë kur të mngrihesh shko te Sinan Ali Hamiti, se atje do vim të të marrim” (Arkivi MPB, F.1, D. 1474)Ky ishte i tërë faji i Jazo Ademit, ndërsa faji i Sinan Hamitit, i Shyqyri Bodos që dënoheshin me vdekje ishte se kishin strehuar Adem Jazon që siç thoshin hetuesit komunistë ishte armik i popullit.
Jeta e mundimshme e Veledin Bilbil Çapaj (1903-1981
Veledini ruante zakonet, traditat dhe ishte njeri bujar. Ai i urrente komunistet dhe thosh: “Këta brashnjarë duan të bëjnë popullin të hajë në gavetë si ushtarët. Dinte italisht e nuhaste të keqen dhe e evitonte. Paratë i kthente në kapital.
Ai u lidh me Lëvizjen Antifashiste dhe më 5 gusht 1943, ka marrë pjesë në luftën në Llogora. Pas kësaj lufte italianët bënë raprezalje dhe kontrolle në fshat dhe arrestuan: Veledin Bilbilin, Xhafer Asllan Çapaj, Sadudin Ahmet Alushi dhe Musa Goxhon. Musa Goxhua ju dha italianëve 3-4 qypa me mjaltë dhe shpëtoi. Tre të tjerët i çuan për ti pushkatuar. Veledini e dinte italisht dhe e kuptoi që do i pushkatonin, prandaj u thotë shokëve të iknin me vrap. Ndërsa Veledini u nis me vrap, shokët hezituan për momentin dhe pastaj u nisën dhe ata. Xhafer Çapaj dhe Sadudin Alushi u vranë nga plumbat e fashistëve dhe u shpallën dëshmor, Veledini shpëtoi.
Në pranverën e vitit 1943, zbarkoi në gadishullin e Karabarunit misioni Anglo-Amerikan i cili u prit nga Skënder Muço, Hodo Meto, Veledin Bilbili, Sulejmën Meço, Maliq Koshena, Gani Hamiti, Halim Hodo, Çane Dervishi, Axhem Imeri, Xhelil Imeri etj.
Veledini zotëronte një pasuri të madhe tokë arë, kullota e pyje si dhe 4 shtëpi 2 në Dukat dhe 2 në Kepin e Gjuhzës Karaburun, 750 dynym tokë etj.
Ndërmjet burrave të shquar të Dukatit si Shaqir Bejua, Xhelo Koçiu , Cane Dervishi, Azem Shehu, Jazo Ademi, Ahmet Blyshi, Shyqyri Mislliu, Xhezo Mislliu, Axhem Imeri, Maliq Koshma, Xhelil Imeri, Çelo Imeri, Ahmet Mëhilli, Selman Hamiti, Hamdi Gjoni etj., përmëndej edhe emri Veledin Bilbil Çapaj.
Më 1943 komunisti Salo Petoshati po u fliste fshatarëve të tij Dukatas dhe u tosh: “Partia jonë i ka rrënjët në shkëmb…” Aty kaloi edhe Veledin Bilbili shoqëruar me Shaqir Bejua e Cane Dervishi. Kur e dëgjoi Veledini i tha Salo komunistit: “Partia juaj i ka rrënjët tek gënjeshtra e pabesia vrasëse, e në i pastë në shkëmb, një ditë ai shkëmb do të bëhet pluhur dhe do ta marrë era, të m’i mbash mënt këto fjalë o Salo komunisti.Nën shtypjen e komunistëve,tre herë i arrestuar, dy herë i shpëton arrestimit.
Oficer i lartë i Sigurimit të Shtetit Mustafa Hoxha, ka lënë kujtimet e tij në shërbim të diktaturës komuniste, ku shkruan ndërmjet të tjerave edhe për Veledin Bilbilin: “Veledini, pas çlirimit, nisi një fushatë të hapur anti-qeveritare. Ai propogandonte parulla për të përmbysyr rendin socialist. Në Dukat njihet historia e Murat Goxhos i cili kish qenë ushtar në Turqi, erdhi lajmi se qe vrarë dhe njerëzit e qanë. Më pas Murati erdhi i gjallë në fshat dhe dukatasit thoshin: “U ngjall Murati”. Veledini e përdorte këtë shprehje “U ngjall Murati” që kishte kuptimin që u ngjallën Anglo-Amerikanët dhe po vijnë!”.
Në vitin 1947, i sigurtë se do t’ja merrnin mallin e gjënë një pjesë të plaçkave i transportoi dhe i fshehu tek miku i tij besnik Musa Gaxho.
Ai ishte i lidhur edhe me desantët ose emisarët e lirisë që vinin nga bota e lirë për të luftuar këtu në atdheun e tyre me kuçedrën e kuqe. Kështu ndërmjet të tjerëve ai ka strehuar në Zabrek të Dukatit në një kasolle për 15 ditë rresht Izet Vrazhdon, Lahe Nuron dhe Ahmet Kukën. Këto lëvizje të tij kishin rënë në sy të Sigurimit dhe spiunëve dukatas që përgjonin natë e ditë, prandaj ai ishte në shënjestër.Për këtë veprimtari antikomuniste Veledini u arrestua tre herë, por falë inteligjencës tij natyrore, shkathtësisë, miqsisë dhe qëndresës, komunistët nuk mundën në asnjë rast të provonin fajsinë e tij. Dy herë të tjera ai me guxim dhe shkathtësi i shpëtoi arrestimit, kur bandat e ndjekjes i trokitën në derë të shtëpisë.
Herën e parë e arrestuan më 1945 për vrasjen e një partizani dhe për arrestimin e Ramadan Alushit. Për 45 ditë rresht u torturua në hetuesi, por u lirua për mungesë provash.
Herën e dytë e arrestuan në shtator 1948 në Himarë, ku Veledini kish vajtur për të biseduar me miqt e tij për t’u arratisur në Greqi. Këtë herë ai u ndihmua nga Izeir Nuhu, çam, oficer Sigurimi, por që kish ndenjur në Dukat e qe ndihmuar prej familjes së Veledinit.
Kështu vazhduan ta arrestonin Veledin Bilbilin. Herën e katërt që vanë për ta arrestuar, Sigurimi e gjeti Veledinin maje çatisë duke rregulluar tjegullat.Hyni brenda, – u tha Veledini – se po zbres!ë fakt Veledini zbriti dhe kaloi nga dera e pasme e shtëpisë dhe nga ai moment u hodh në arrati, i ndjekur kudo këmba këmbës prej bandave të Sigurimit të Shtetit dhe spiunëve të tyre.Në vitin 1949, ai u dënua me vdekje në mungesë dhe në vitin 1959, ai nuk u fal prej qeverisë shqipëtare.Në arrti në tokën mëmë.
Ai flinte me net të tëra jashtë. Në netët e ftohta gdhihej në kasollet e bagëtive në mal, që ishin bosh. Kur vinte darka bashkë me errësirën e shoqja Velideja bashkë me të birin Idain vinin përpara një ka të cilit i kishin lidhur posht barkut një trastë me ushqime dhe ia shpinin Veledinit. Po të takonin njeri do të thoshin se po ja çojnë të zotit Musa Goxhos. Dhe nëse do ta takonin kur të ktheheshin do të thoshin se na pati ikur kau dhe e gjetëm këtej nga Goxhajt! Kështu ngryseshin dhe gdhiheshin netë të tëra.
Veledini sipas sinjalit që merrte nga e shoqia dhe i biri vente edhe në shtëpi për t’u ndërruar. Ata ishin marre vesh për këtë sinjal: E shoqia dhe i biri kontrollonin territorin dhe nëse nuk do të shihnin ndonjë gjë të dyshimtë të hidhnin në mur një qylym të kuq. Një ditë në të errur Veledini pa qilimin e kuq dhe mbriti në shtëpi me shpejtësi të madhe. Nuk kaluan as pesë minuta dhe trokiti porta. Ishte hera e parë që Veledini nuk e mendoi të keqen dhe doli vetë e hapi derën. Kur ç’të shoh forcat e ndjekjes të armatosur.Erdha, u tha Veledini, sa të marr kapelen! Ai u fut brenda dhe me shkathtësinë që e karakterizonte iku nga dera e pasme e shtëpisë duke kaluar mure e gjerdhe.
Kjo ishte hera e pestë që ai u shpëtonte bandave komuniste dhe dita e fundit në shtëpinë e tij, prej asaj dite ai nuk u kthye më kurrë në shtëpi dhe nuk i pa as gruan, as të dashurit e tij dhe as shtëpitë dhe pronat e tij të shumta që i kish ngritur me aq punë e djersë.Sigurimi i Shtetit e ndiqte tashmë këmba-këmbës. Ai ku gdhihej një natë nuk gdhihej një natë tjetër. Sa merrte vesh Sigurimi se ku gjendej, ai kishte ikur që andej. Nder dhe respekt gjithë familjeve dukatase që e mbajtën e fshehën dhe e strehuan birin e tyre, ashtu si shumë bij të tjerë të tyre. Pas vitit 1990, në liri këto familje trime e fisnike tregojnë për Veledinin se ai e kalonte natën më shumë në këmbë se sa shtrirë në ato krevata dërrase që i ofronte fshatari i varfër por i ndershëm dhe që priste orën katër të mëngjesit që të mund të largohej e të mos e gjenin aty hijet e zeza të Sigurimit.
adili, djali i Veledinit shkruan në kujtimet e tij: “Babai iku, por si iku shpirti i tij e di. Si u shkëput nga ajo shtëpi me dhimbje e mall, për gruan që e la vetëm në moshë të re, me dhimbje për 6 fëmijët e tij të dashur, që po i linte prapa. Po linte prapa gjithë djersën e tij, gjakun e tij. Punën që e kish kthyer në kapital, por koka vlente më shumë se gjith kapitali etj. Gruaja nuk do të shihte më burrin, strehën e shtëpisë që për pak vite që jetuan bashkë, kaluan një jetë të mire. Fëmijët do qajnë dhe s’do u thotë më goja baba. Nuk do të bëjë më hije në atë vend ku kish jetuar, punuar e luftuar për 45 vjet me rradhë. Fëmijëve ju mbetej vetëm çiftja e varur në mur. Këtë armë nuk do ta preki më dora e atij burri trim, hije rëndë dhe mëndjemprehtë”. Fadili vazhdoi më poshtë:
“Por që tragjedia familjare të quhej e plotë dhe që të kënaqte bishat komuniste duhej që bashkë me arratisjen e babait të internohej edhe nëna. Një nënë shqipëtare e re në moshë duhej të largohej me dhunë nga çerdhja e saj familjare edhe pse ishte e pastër e ndershmë dhe pa asnjë faj. Ajo çerdhe e porsa krijuar me dallëndyshe të vogla duhej të prishej. Edhe pse dallëndyshet e vogla sapo kishin filluar të cicëronin. Ende nuk kishin lëshuar krahë për të fluturuar. Edhe më të mëdhenjtë që mendonin se kishin krahë, ua preu komunizmi dhe i la cung”.
Kuçedra e kuqe qe vërsulur me egërsi, si e tërbuar mbi një grua me një foshnjë dy muaj në gji dhe 5 fëmijë të mitur, njerëz të pafajshëm, por Sigurimi duhej të realizonte qëllimet e tij makabre. Kështu gruaja e Veledin Bilbilit, me një foshnjë në gji dhe me dy djemtë e mëdhenj u internuan në disa kampe. Tre fëmijët e tjerë të mitur mbetën vetëm në mes të katër rrugëve.
Siç ka treguar në emigracion, Veledini diku i fshehur e kishte parë nga larg me hidhërim këtë skenë tragjike të internimit të gruas dhe fëmijëve të tij të mitur.
Para kësaj skene Veledini mendoi se s’kishte ç’të bënte më në Dukat. Iku në Dhërmi tek miqtë e tij Thanas Dallfa për ta ndihmuar që të arratisej në Greqi. Miku i besës shpejt i gjeti një anije greke dhe nga Spileja e Himarës Veledini u gdhi të nesërmen në Greqi. Ishte 15 nëntor 1948.
Në emigracion dhe desant i lirisë.
Jetën e vështirë të emigracionit Veledini e nisi në një kamp refugjatësh në Greqi e Itali. Por ai nuk hoqi dorë asnjëherë dhe deri në fund të jetës nga lufta kundër komunizmit. Janë këto arsyet që ai tre- katër herë ka ardhur si desant në Shqipëri.
Në Greqi ai bije në kontraditë me disa shqiptarë për bindje politike dhe jep dorëheqje përfundimisht prej Ballit Kombëtar dhe kalon në Partinë e Legalitetit. Në dasmën e Leka Zogut ai ka shpurë si dhuratë një mijë dollarë, shumë e cila tërhoqi vëmendjen e trashëgimtarit të fronit dhe prej atij momenti ata mbeten miq deri në fund të jetës.
Më vonë kushëriri i tij i parë Shaqir Bejo e tërhoqi atë në Kanada së bashku me Cane Dervishin dhe djalin e tij, pas ca kohe shkoi në Çikago dhe së fundi jetoi në Detroid së bashku me kunatin e tij Jaup Xhezo nga Tragjasi.
Veledin Bilbili e mbylli jetën në korrik të vitit 1981, nga një aksident automobilistik në Detroid të ShBA, zemërdjegur që nuk i pa asnjëherë as fëmijët dhe as Shqipërinë për të cilën luftoi tërë jetën. Dyvjet pas tij ndërroi jetë edhe Velideja, bashkshortja e tij besnike.
Takimi i Fadilit me nënën pas 12 vjet ndarje, që nuk e njohu.
Mbasi u arratis Veledini, komunistët internuan gruan e tij. Këtë grua fisnike dhe besnike ndaj të shoqit dhe Shqipërisë fillimisht e çuan në Tepelenë, pastaj në Lozhan të Korçës, Valias të Tiranës, Cërrik të Elbasanit dhe së fundi në Plug dhe Saver të Lushnjës. Po vazhdojmë tregimin, tashmë sipas kujtimeve të djalit të Veledinit, Fadilit:
“Nënën na e rrëmbyen në vjeshtë të vitit 1948, me një vajzë 2 muajshe në gji dhe dy djem mbi 14 vjeç. Tre fëmijë të tjerë të Veledinit më i madhi 7 vjeç, mbeten në fshat, në mes të katër rrugëve.
Zoti vetë ndërhyri dhe i tha një njeriu të mirë të merrte tre fëmijët e Veledinit e t’i mbante në prehërin e tij së bashku me fëmijët e tij. Zoti i dha atij njeriu të mirë forcën e mendjes për të ndriçuar udhën e mirësisë. Ashtu bëri një njeri i mirë Gani Çapaj. Në atë kohë të trazuar ku njeriu vuante nga urija po më shumë nga dhuna e Sigurimit të Shtetit një veprim i tillë është më shumë se heroizëm.
Gani Çapaj kish kurajon, trimërinë, zgjuarsinë, shpirtin e bukur dhe zemrën e madhe. E kjo barrë e rëndë që mori përsipër nuk ishte kohë e shkurtër por plot 12 vjet që nga 1948 deri më 1960-tën. Kështu tre fëmijët e Veledinit u rritën së bashku me pesë fëmijët e Ganiut. Ja çfarë bëri një njeri i ushqyer me ndjenjat e larta të dashurisë ndaj atdheut, me besimin tek Zoti, me mirësinë e shpirtit, ai u dha jetë krahas pesë fëmijëve të tij edhe tre fëmijëve të vegjël të Veledin Bilbilit të mbetur në rrugë.
Na e morën nënën. Kurrë nuk mund ta harroj atë skenë të dhimëshme edhe vdekja do të ishte më e lehtë. Na e morën nënën bashkë me dy vëllezër dhe një foshnjë. Përse na e morën nënën çfar kish bërë? Çfar mund të bëj një foshnjë e porsa lindur, që ia prishën çerdhën ku po flinte!Motra dy muajshe kish si burim ushqimi gjirin e nënës. Po nëna e shkretë ku do të gjente pakë bukë që të mbante gjallë veten dhe foshnjën e sajë?
Ne të tre e kishim një çerdhe ku mblidheshim, shtëpin e xha Ganiut. Nga ne më e madhja ishte motra 7 vjeçe. Ajo zëvendësoi nënën që na e morën bishat. Motra e mjerë ngrihej natën na mbulonte. Na pyeste shpesh a kishim uri, sa për ta ditur se dhe ajo s’kish ku të gjentë asnjë kafshat bukë.
Xha Ganiu na dërgoi dhe në shkollë. Unë mësoja shumë. Kur vija nga shkolla veja më dhën. Por ngado që veja mëndjen nuk e hiqja nga nëna. Ah! Mendoja të kisha nënën do më thoshte ndonjë fjalë të ngrohtë e cila do ma ngrohte trupin e sfilitur, dhe fjala e ngrohtë është e ngrohtë!…
Kisha 12 vjet që isha ndarë me nënën dhe nuk e kisha parë asnjëherë. Më kishte lënë 8 vjeç më 1948-tën kur u ndamë dhe tani më 1960, unë isha 20 vjeç. Edhe nëna kishte 12 vjet të kaluar në vuajte e mjerim, pa bukë e pa ujë, pa dashuri, pa familje e ndarë për së gjalli me njerëzit dhe me fëmijët e saj. E kishin plakur shumë, por nuk ja kishin prishur shpirtin e saj të bukur…
ështu pas 12 vjetësh xha Ganiut në Dukat i erdhi një letër nga nëna, e që morëm vesh se ajo ishte internuar në Savër të Lushnjës. Ajo shkruante: “I dashur vëlla Gani! Të lutem me përgjërim m’i sill një herë të tre fëmijët ti shoh dhe le të vdes”. Burri fisnik na veshi e na ngjeshi me ato që kish dhe me të u nisëm për të takuar nënën pas 12 vjetëve pa e parë.
Në Plug të Lushnjës mbritën pas mesdite. Në arat e pafundme të Lushnjës shumë gra ishin duke prashitur. Mua më dërgoi xha Ganiu të pyesja për nënën:
Ku është Velide Çapaj? – pyeta gratë e para që takova.
Çfarë e ke? – më pyetën ato.
– Nënë! – u thash unë.
– Është në fund të arës, më thanë ato gra të lodhura dhe të drobitura, ajo me atë fëmijën pranë.
– Pasi mbrita në fund të arës ju drejtova gruas që prashiste dhe që kish pranë një vajzë rreth 10-12 vjeçe.
– O shoqe, i thashë asaj gruaje, a e njihni Valide Çapajn?
– E ç’e do a të keqen nëna? – më tha ajo.
– E kërkojnë në xhade, – i thashë unë.
Gruaja e vuajtur mi nguli sytë mirë, filloi të marrë frymë si me zor dhe më pyeti:
– Po ti i kujt je dhe nga je mor bir?
– Jam nga Dukati, i biri i Gani Çapaj, e gënjeva unë.
Gruaja mu qas pranë dhe po më vështronte nga lart poshtë, po ashtu bëri dhe vajza e saj, të dyja më vunë në mes dhe po më shikonin si të shastisura. Mua filloi të më rrihte zemra fort.
Mos më gënje, të keqen nëna, më tha ajo. Gani Çapaj nuk ka djalë të madh, mos je ti Fadil?, – më pyeti me zë të dridhur.
– Po, i thashë unë.
Nëna e mjera ra përdhë, ndërsa vajza e saj mu hodh në qafë duke më puthur.
ë keqen motra, të keqen motra!
Ajo plakë që nuk e njoha ishte nëna ime, ajo vajzë që nuk e njoha ishte motra ime. Ishim ndarë me të kur ishte 2 muajshë dhe tani po e shihja 12 vjeçe.
Kjo është drama ime, po sa drama të tilla ka në Shqipëri shkaktuar prej komunistëve barbarë. Hodha sytë nga fusha dhe pyeta veten mos vallë edhe fëmijët e këtyre grave të mjera, nuk i njohin nënat e tyre kështu si dhe unë?
Prej atij moment edhe ne të tre fëmijët e mbetur jetim me nënë dhe babë gjallë u bashkuam me nënën pas 12 vjetësh dhe jetuam në Savër të Lushnjës”

Nga Orimuminews.

Kategori
Uncategorized

VIDEO/ Berisha, rrëfim të çiltër studentëve të Pejës për kohën e diktaturës dhe përjetimet.

Ish-Kryeministri Sali Berisha ka nisur një takim me studentë të Universitetit të Pejës “Haxhi Zeka”, ku ai nuk ka mbajtur asnjë fjalim, por u ka treguar përjetime nga rinia e tij në periudhën e diktaturës së Enver Hoxhës, nga ato zhvillime që ndodhën pas viteve ’90 dhe sidomos për ç’ka vendosi të bënte e bëjë për Kosovën gjatë viteve në politikë.

Kategori
Uncategorized

Epopeja e Jasharëve.

E pyeta: “Babush, çka po bohet? Çka është kjo zhurmë?”
I buzëqeshur më tha: “Kurgjo, qika jem. Po nihen dikun shkijet, po nuk jon tu ardh te na”

Nga Besarda H Jashari.

Sot në 20 vjetorin e Epopesë së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, unë vajza e heroit të kombit Hamëz Jashari, e mbijetuara e betejës historike të 5,6 dhe 7 Marsit do të ndajë kujtime në këtë përvjetor – datë kjo që më ngjallë dhimbje, krenari dhe dashuri për vendin tim.

Një ditë para betejës së lavdishme, ishte çdo gjë zakonshme në jetën time… nuk e dija që ajo natë do të ndryshonte çdo gjë – ndoshta ishte më mire, sepse në vend se ta përqafoja përfundimisht nënën Feride e babën Hamëz dhe krejt familjarët e mi, unë si zakonisht me fëmijët e familjes shkuam në dhomën e gjumit për të fjetur si çdo natë tjetër.
Nuk e dija…
Sinqerisht, nuk e dija që ajo ishte nata e fundit që do të luaja me Blerinën e vogël, nuk e dija që ajo ishte nata e fundit që nëna Feride do më puthte ballin para gjumit.
Nuk e dija, se isha fëmijë.

E lindur dhe e rritur në kullën mësuesit të parë shqiptar në atë anë, më kishte krijuar bindjen se përpjekja e babës Shaban, babushit Hamëz dhe balit Adem për çlirimin e vendit ishte veçse obligim. Ne si fëmijë të Familjes Jashari, ishim mësuar ti shohim burrat tonë të armatosur dhe të përndjekur, ishim mësuar edhe me represionin e pushtetit të atëhershëm serb mbi shqiptarët e asaj ane – me theks të veçantë mbi familjen tonë.
Për këtë na kishte fol babushi e bali Adem, se pushtuesi duhet të largohet nga vendi jonë – për çdo çmim, ndërsa baba Shaban na tregonte historitë që ishin frymëzim për kombin. Andaj besoj që ne të gjithë fëmijët e Jasharëve ishim të përgatitur për betejën që po na priste.
Por, nuk e dija që mizoria e pushtuesit serb nuk do të kursente asgjë.

Para agimit, u zgjuam nga zhurmët e makinerisë së pushtuesit serb që kishin rrethuar kullën e babës Shaban, edhe atëherë nuk e dija se çfarë po na priste.
Derisa nëna më porositi të marr dru për zjarrë, takova babushin i cili pranë odës ishte duke tymosur duhan me armë në brez e në krah – si asnjë herë më parë ndjeva dashurinë për babushin, si asnjë herë më parë pash bukurinë e tij.
E pyeta: “Babush, çka po bohet? Çka është kjo zhurmë?”
I buzëqeshur më tha: “Kurgjo, qika jem. Po nihen dikun shkijet, po nuk jon tu ardh te na”

Nuk e di pse, sa herë që fliste babushi ma qetësonte shpirtin. Ajo ishte hera e fundit që e pash të gjallë, por zërin ia kam dëgjuar deri në rënien e tij – duke kënduar këngën e mëmëdheut:

Për mëmëdhenë, për mëmëdhenë
vraponi burra se s’ka me prit
Të vdesim sot ne, me Besa Besë
pranë flamurit të kuq q’u ngrit…

Krahas babushit, e këndova edhe vet… e këndoj edhe sot, kënga që përbën mesazh për bashkëluftëtar, mesazh për bashkim, mesazh për obligimin që kemi para shqiponjës.

Nuk zgjati edhe shumë, zhurma e makinerisë së forcave serbe po afrohej, që në mëngjes po dëgjohej larg.
Natyrshëm u mobilizuam të gjithë anëtarët e familjes, këngës së babushit iu përgjigjëm me rradhë…

Betejës që u bë shkëndi e luftës çlirimtare, po i afrohej fundi… epilogu ishte i rëndë dhe i dhimbshëm për mua – babushi që me tha: “Kurgjo, qika jem” nuk e kishte pas njëmend, as nëna që më shtrëngonte e më thoshte ‘Mos u tut, qika jem” nuk e kishte pas njëmend…
Njëmend, paska qenë vendosmëria e Familjes time për çlirimin e atëdheut.

E gjitha që kishte ndodhë në betejën e Familjes Jashari, është në zemrën dhe mendjen time… do të mundohem që këtë përjetim dhe ngjarje ta ndajë me kombin tim – atëherë kur mundem.

Po e përmbylli këtë përkujtim për 20 vjetorin e Epopesë së UÇK-së me mesazhin e njejtë si të babushit “Për mëmëdhenë”, duke ftuar për bashkim dhe dashuri për Kosovën.

Lavdi

Kategori
Uncategorized

Tek lexoja reagimin e Astrit Patozit për Lulzim Bashën, nuk e di pse, por thjesht më erdhi të vjell.

Nga Erl Kodra/
Unë nuk e di nëse Lulzim Basha është më i miri i të mirëve në Partinë Demokratike, por e di se Astrit Patozi është hileqari në këtë mes.

Tek lexoja reagimin e Astrit Patozit për Lulzim Bashën, nuk e di pse, por thjesht më erdhi të vjell.

Ata që e kanë lexuar do të më kuptojnë fare mirë se pse më pushtoi ajo valë neverie.

Unë nuk e di nëse Lulzim Basha është më i miri i të mirëve në Partinë Demokratike, por e di se Astrit Patozi është hileqari në këtë mes. Sepse, sipas asaj çfarë kishte shkruar Astrit Patozi, Lulzim Basha qenka më keq se Ilir Beqja, Saimir Tahiri dhe Edi Rama të marrë së bashku.

Unë jam i bindur se sot shumë shqiptar që ndodhen në zgrip të ekzistencës, e kërkojnë dhe dëshirojnë me gjithë shpirt ndryshimin, sot ose kurrë, të Partisë Demokratike, por, dreqi e mori, jo në këtë mënyrë, jo me këtë gjuhë, jo me këtë qasje, e mbi të gjitha jo nga ata që moralin e kanë lënë rrugës tek dyqanet e pengjeve.

Unë mund të them me bindje të plotë se Partia Demokratike e ka të domosdoshme ndryshimin; domethënë ndryshim në mentalitet, politika, ide, programe dhe në funksionimin e saj. Por mbi të gjitha, Partia Demokratike duhet të ndryshojë totalisht qasjen ndaj qytetarëve të këtij vendi; mbi të gjitha duke hartuar një Program Real për Njerëzit. Kjo do të thotë se Partia Demokratike duhet të shoh drejt e në sy dy grupet kryesore prej ku do të sigurojë mbeshtetjen absolute te ndryshimit:

1. Elektoratin gri që është i zënë në grackë prej një lloj indiference idiote*) dhe,

2. Ushtrinë e të mjerëve, të cilët në realitet do të jenë promotori i ndryshimit ekonomik të Shqipërisë.

*) Në fakt, diskursi për “të majtën” dhe “të djathtën” shqiptare shpesh herë kalon në krahasime pa vend me të majtën dhe të djathtën europiane dhe botërore, thua se Shqipëria është një vend me 30 milion banorë, me klasa dhe shtresa të formëzuara përfundimisht. Qesharake, kur mendon se e “majta” shqiptare më së paku është pasardhëse e drejtëperdrejtë e Partisë së Punës, dhe më së shumti, është një konglomerat qelbësirash (kësaj rradhe pa përmendur emra), ashtu siç i quante Muç Nano teksa u bënte thirrje për bashkim në vitin 2013. Ndërsa e djathta shqiptare ka shanse absolute që të jetë ajo forca që përfaqëson shumicën e shqiptarve, thjesht, sepse shqiptarët në shumicën absolute të tyre kërkojnë:
a) Punë, dinjitet, prosperitet, taksa normale dhe kohezion social
b) Siguri për pronën, siguri për jetën dhe zhvillim të qëndrueshëm
Shanset e vetme që këto kërkesa të përmbushen janë nëse shqiptarët refuzojnë timonierin delirant Edi Rama dhe e “reformojnë” me forcë Partinë Demokratike.

Kategori
Uncategorized

Origjina “sërbe” e z.Liri Berisha

Nga Ramiz Lushaj

Nga ky fshat etno-historik-turistik shqiptar, MARTINAJ, në mes dy qyteteve Plavë dhe Guci, e ka origjinën e saj LIRI BERISHA (LIRI REXHEP RAMA BALIDEMAJ) – ish ZONJA e PARE e SHQIPERISE.

Ky fshat flet shqip, ka luftue shqiptarisht, jeton shqiptarisht…

Në lartësitë alpine të “Bjeshkëve të Bekuara” ka tre fshatra të mëdhenj me popullsi shqiptare:

Vuthajt në Guci me 648 banorë nga të cilët 644 shqiptarë;

Martinajt me 172 shtëpi dhe 532 banorë nga të cilët 501

shqiptarë dhe 13 “muslimanë” (ish shqiptarë) e 7 “boshnjakë” (ish shqiptarë), etj.;

Dacajt në komunën Rrozhajë me 364 banorë, nga të cilët 362 shqiptarë (sipas rregjistrimit zyrtar te Malit te Zi te vitit 2011)..

Në Martinaj, në këtë truall epik e lirik, me legjenda e realitete, edhe çikat kanë luftue për komb të vet, si Jerina 22 vjeçare, “shumë e bukur,

e re, e gjatë, e guximshme” (“Nju Jork Times”, 21 maj 1911), çika e bajraktarit të Martinajt që i prini trimërisht bajrakut në luftëra kundër otomanëve e sllavëve derisa iu rritën vllaznit e vet, biles gazeta franceze “Le Petit Journal” e 28 majit 1911 e ka quajt ate “Zhan D’Arka shqiptare” (e krahason me kete heroinë kombëtare të Francës, luftëtare e shek. XV, Shenjtore e Krishtërimit)…

Kategori
Uncategorized

Sa euro u vodhën në shtëpinë e Gjiknurit? Misteri që…

Katër muaj më parë, ose më saktësisht më 10 Tetor 2017, policia e Tiranës, bëri një njoftim rutinë për një vjedhje, por që në të vërtetë ishte një vjedhje e bujshme.

Bëhej fjalë për një vjedhje që një bandë e specializuar në grabitjen e shtëpive të të pasurve, kishte bërë në banesën e prindërve të ministrit Damian Gjiknuri. Njoftimi i Policisë, u bllokua menjëherë më pas, pati edhe ndëshkime të heshtura në Polici dhe nuk u transmetua nga mediat e kapura, mirëpo fatmirësisht u shpërnda nga Opozita.

Njoftimi i Policisë:

“Gjatë natës, në rrugën “Maliq Muça”, persona të paidentifikuar, kanë vjedhur banesën e shtetases L. Gj. 67 vjeçe banuese në Tiranë, ku kanë marrë një shumë lekësh. Vijon puna per identifikimin dhe kapjen e autoreve. Materialet u referuan në Prokurorinë e Rrethit Gjyqësor Tiranë. Neni 134 i Kodit Penal.”

Kanë kaluar tashmë katër muaj nga kjo vjedhje dhe Policia nuk ka shpërndarë më, asnjë njoftim tjetër për ecurinë e saj në lidhje me autorët e krimit dhe pistat e mundshme. Kjo sepse vetë Gjiknuri, që dyshohet se ka fshehur në shtëpinë e prindërve të vet një sasi shumë të madhe eurosh, me prerje të mëdha, ka ndaluar daljen e lajmeve të mëtejshme.
Madje çuditërisht, nuk ka as edhe një njoftim apo kallxim, që të përcaktojë sasinë e parave të vjedhura, nga ana e personave të dëmtuara, në këtë rast, nga ana e familjes së ministrit Damian Gjiknuri. Kjo është një provë indirekte, se shifra e parave të vjedhura është shumë e madhe, sepse edhe shuma e parave të fshehura në këtë shtëpi, ka qenë e tillë, sa bëhej e padeklarueshme, për shkak se në këto raste, duhet përcaktuar edhe burimi i tyre.
Dhe pikërisht burimi i tyre, është për Gjiknurin edhe më përvëluese se sa trishtimi i thellë për vjedhjen e tyre. /360grade.al/

Kategori
Uncategorized

A ka frikë Sali Berisha?

Berisha: Situata në PD e ka një zgjidhje, ja cila është ajo. A ka frikë Sali Berisha?

Në Shkallnuer kur më hodhën bombën, unë vazhdova fjalimin, në Lushnje qëllonin me armë, unë bëra fjalimin, u nisa për Tropojë, më bllokuan rrugën, unë eca përpara. Në presidencë, pasi formuam qeverinë e Bashkimit Kombëtar, erdhën e menduar se erdhi koha për të eliminuar Berishën, mbetën në hekura, unë qëndrova 3 ditë e netë.

Berisha: Situata në PD e ka një zgjidhje, ja cila është ajo.

Image

A ka frikë Sali Berisha?

Berisha: Kjo është një pyetje fondamentale për çdo politikan, e njeri.
Në tërësi ka dy qëndrime ndaj frikës, rrezikut, përballja dhe ikja.

Unë i përkas qëndrimit të parë.

Në Shkallnuer kur më hodhën bombën, unë vazhdova fjalimin, në Lushnje qëllonin me armë, unë bëra fjalimin, u nisa për Tropojë, më bllokuan rrugën, unë eca përpara. Në presidencë, pasi formuam qeverinë e Bashkimit Kombëtar, erdhën e menduar se erdhi koha për të eliminuar Berishën, mbetën në hekura, unë qëndrova 3 ditë e netë. Në 21 janar unë vazhdova punën time, me dosjet. Të pasnesërmen erdhi një zyrtar i lartë i SHBA i dërguar nga Hillary Clinton dhe më kërkon që të mos vija të nesërmen në zyrë. I thashë, absolutisht që do vij, sepse është ditë pune, por edhe po të mos ishte unë në zyrë do isha.

I thashë a do i japësh një mesazh Edi Ramës:

janë 5 snajper, 4 dhe unë në dritare, e po preke gjë do goditesh. Gjatë kohës kur unë kam qenë kryeministër, Rama ka bërë mbi 1750 protesta. Unë e kam respektuar si opozitë. Tani kërkon të bëjë zjarrvënësit. Jo kryeministrinë, por edhe një postë policie po e preke, nuk do të kthehesh gjallë.

Në 27 janar u zhduk si ajo e pulës, nuk ka njeri që e di se ku ishte ai në 27 janar. Kjo mënyrë e imja mund të jetë edhe një mënyrë kanunore. Porosia e parë që na jepnin ishte, mos i ik rrezikut se të zë. Pse thashë kanunore. Është e qartë që prindërit e mi, 50 vite më parë edhe pse ishin mysliman, ata ndiqnin kanunin e Lekës dhe është më i cituari e i përmbajturi.

Balla: Han debat kur keni qenë kryeministër e presidenti, por tani që nuk jeni …

Berisha: Kur isha fëmija e shihja që nëse do të humbisja, do të humbisja po të kisha frikë e i thosha vetes, mirë të bëhet sepse pate frikë. E quaja një farë vetë trajnimi gjysëm spartan. Nuk jam trim, por nuk tërhiqem.

Çim Peka: Morët disa shembuj kur keni qenë në pushtet.

Sali Berisha në vitin 2000 është grabitur nga policia e Ilir Metës, për disa orë. Pas këtij momenti edhe 2-3 protesta dhe nuk mbaj mend protesta deri në 2001.

Berisha: Kurrë jo për atë që thua ti. Prokupimi im është që me këtë lloj, shëmbëlltyrë, përballje i vetmi preokupim është vetëm që të mos tejkaloj sepse tejkalimi e humbet të drejtën. Unë e marr një reagim të botës së krimit ndaj meje. Unë jam i sinqertë në këtë që mendoj. Një njeri që gjatë 27 viteve është përballur pa asnjë lloj lëkundje me krimin, e marr si një sulm të botës së krimit ndaj meje. Ndihem komod.

Balla: E kujt i referoheni ju ..

Berisha: Edi Rama, është një nga lidhjet e krimit në Ballkan.

Taulant Balla, është një nga lidhjet, i them Taulant Gjura, sepse ka kaluar me pasaportë diplomatike në Maqedoni, i them Taulant Jaupi sepse sapo ka dalë në Greqi është arrestuar si trafikant droge.

I them Taulant Hoxha, sepse në vitin 1998 u vra një njeri në kryeministri. Ai ishte vëllai i Astrit Hoxhës, e njihja si njeri të mirë. Shkoi në Librazhd dhe e denoncoi këtë. Një njeri çirret nga turma dhe shan, e kush ishte ky njeri, ishte vëllai i Astrit Hoxhës, edhe ai u ekstradua në Itali si trafikant droge. Qëndrimet e tij i marr si një zëdhënës i botës së krimit.

Gjekmarkaj: E dëgjova me vëmendjen rrëfimin për 21 janarin. Mos vallë rrëfimi i shpeshtë i kësaj historie, një mënyrë për ti dhënë një mesazh jo fort të koduar Ramës.
Berisha: Jo nuk është ky qëllimi. Unë me çdo lloj të drejte mund ti jepja Edi Ramës çdo lloj përgjigje, sepse ai më vuri pritë, duke thyer rregullat e duke marrë pushtetin e kryeparlamentit.

Po të nxori në pritë duhet të presë pasojat. Në këtë rast e bëri personale dhe unë u mendova gjatë. Personale mund ti jepja çdo përgjigje, unë vazhdova punën në parlament.

Gjekmarkaj: A mos pësojnë deflacion këto akuza, ku deputeti Berisha shndërrohet në gazetar investigativ apo prokuror. Pse nuk i bëni në mënyrë legale?
Berisha: Më ke bërë një pyetje interesante. Mund të jem i vetmi kryeministër i Shqipërisë, ku në Prokurori janë grupet kriminale me të rrezikshme të këtij vendi, sepse ata janë tregtarët më kriminelë të dosjeve.
Unë e dija veprimtarinë e tyre. Nuk janë gjë gjykatësit, se çfarë bëjnë prokurorët me kriminelët. Prokuroria e Shqipërisë, ka qenë e nuk ja heq fare, është institucioni më i inkriminuar, afër asaj që ka pasë në diktaturë, jo në politikë, por në krim. Çdo dosje, para 7-8 vitesh dilte në treg, media, gjë që nuk ndodh në asnjë vend. Prokuroria ka të drejtë ligjore që kryesisht të nisë çdo hetim.

Image

Balla: Ka një perceptim se sa kohë që prokuroria drejtohej nga një tjetër persona, e jo nga zonja, kishit një tjetër qëndrim. Për herë të parë nuk keni një prokuror të votuar nga PD.Berisha: Nëse këto fjalë nuk do të ishin thënë më parë, disa herë, qëndron kjo që thoni ju. Por unë e kam thënë shumë herë dhe kam pasur informacione se çfarë ata bënin me dosjet. Përsa i përket djalit tim, do të flasim më vonë, sepse është vepër e Edi Ramës. Ndihem i nderuar.

Zaloshnja: Në themelimin e PD, kam mbajtur dy shënime, një për doktorin e një për Gramoz Pashkon. Që natën e parë që themeluam PD u duk se ju kishit një marrëdhënie me historinë. Pavarësisht se nuk jeni më kryetar i PD, jeni një nga politikanët më të rëndësishëm e ngeleni i tillë. Me ardhjen në krye të prokurorisë të një kryeprokurore të re, që është propozuar nga kundërshtari juaj, do të bëhet një ndryshim i gjykatave, edhe një gjykatë speciale që do të merret me politikanët… a përbën kjo rrezik real në lidhje me historinë…Berisha: Marrim rastin konkret. Në mënyrë absolute asnjë shqetësim nuk mund të kem, për viktimat, sepse kam qenë në zyrën time i sulmuar dhe i vendosur, pa asnjë lidhje urdhri apo diçka tjetër me ata që ishin jashtë. Ata që do të hynin brenda do të ishte urdhri i Sali Berishës, për të mos thënë edhe gishti i tij. Ata që ishin jashtë, në mënyrë absolute, asnjë urdhër, asnjë këshillë, lidhje me Sali Berishën. E vetmja lidhje ishte që unë kam qëndruar në zyrë. E di çdo njeri që çdo lloj force do të përdorej nëse do të futeshin brenda kryeministrisë. Kush ishte komandanti i grupit të zjarrit? Është sot kryetar i PS në Mat. E kurseu Edi Rama për socialist, jo nuk e them. Garda ka zbatuar ligjin, në çdo vend me atë ligj që kanë bërë socialistët e jo Berisha. Nëse e qëllon ushtarin me gurë, ai qëllon në ajër, po e gjuajte së dyti, të qëllon në këmbë, përsë treti të asgjësor. Ushtarët u qëlluan me mijëra gurë, me dinamit. Nuk u vranë me snajper, por nga njerëz që reaguan siç thotë rregullorja. A duhej qëlluan në këmbë apo drejt, ajo është tjetër gjë. Vijmë tek serveri. Në këshillin e ministrave të Shqipërisë, në çdo kuvend, presidencë, ka zyrë sigurie që ka zero lidhje me titullarin. Në SHBA është në duart e shërbimit sekret, e në Shqipëri në duart e Gardës e nuk ka lidhje fare me kryeministrin, apo sekretarin e përgjithshëm. Jam i bindur që sot Rama nuk e di se ku është zyra e sigurisë, Meta nuk e di se ka një zyrë sigurie.Balla: Pse një politikan mund të vrasë me armë për të mbajtur pushtetin të quhet burrë shteti, e një politikan tjetër që kërkon të marrë pushtetin të quhet kriminel?Berisha: Mes asaj që të ikja apo të rrija në zyrën time, unë kisha bërë zgjidhjen time. Ky politikan po bënte atë që quhet, në kushtet e mbrojtjes së nevojshme. Ndërsa një politikan që kërkon të marrrë pushtetin me dhunë, këtë e Edi Rama.Zaloshnja: Po në shtatorin e ’98…Berisha: Ja ku e keni Preç Zogajn, që ishte këshilltari i presidentit Rexhep Meidani që tëCila ishte deklarata e nesërme edhe pse Dan Everst donte ta quante si grusht shteti, që Fatos Nano duhet të zbulonte vrasësit.Balla: Pse u duk se në protestën e 18 dhjetorit dhatë disa reminishenca për tu futur në parlamentBerisha: Po e ndave mendjen, futesh në parlament. Ishte ndarë mendja për të mos u futur në parlament. Në 27 janar mbi 50 % e njerëzve ishin që ta fshimë qeverinë, por nuk mund ti përjashtosh ata. Qëllimi ishte të mos futeshin në parlament, në protestën masive ishte që të ishte protestë paqësore. Opozita duhet ti përmbahet parimeve që ka shpallur.Balla: Në një intervistë me Eni Vasilin, sikur e shitët Adriatik Llallën…Berisha: As se shita e as se bleva. Nëse gjeni një komunikim timin personal me Llallën, që nga dita që jam larguar, një komunikim timin personal, atëherë po. Unë nuk mund të mos marr për bazë një dokument të firmosur nga Rex Tillerson, sepse ai është kryediplomati i botës. E ata që i përgatisin dokumentet, nuk i çojnë gjëra të paqena për të firmosur. DASH duhet të sjellë faktet për të vepruar drejtësia. Pas 3-4 ditësh një zyrë e DASH është shprehur se janë të gatshëm për të paraqitur prova.

Image

Balla: A mos duhet ti kërkoni ndjesë ambasadorit Lu…Berisha: Jo, absolutisht jo. Në radhë të parë nuk kam sulmuar asnjë me tendencë e dëshirë. Çfarë i kam kërkuar Lu-s? Atë që i kërkoj çdo kujt, nëse akuzohesh duhet të japësh përgjigje. Edhe pse është më imunitet ai është zyrtar i shtetit amerikan. Nëse Llalla thotë se, më kanë kërkuar ndërprerjen e hetimeve për kompaninë e Soros, ambasadori duhet të shpjegonte.Gjekmarkaj: Ambasadori Lu është një nga formuesit e dosjes ..Berisha: Unë nuk merrem me procedurat e rregullat e SHBA. Nuk më takon mua të hyj e të komentoj në veprimtarinë e një qeverie.Zaloshnja: Ambasadori Lu duket se e ka mbështetjen e plotë të DASH, e faktet e tregojnë se ky ambasador ka qenë shumë i drejtpërdrejtë për të akuzuar politikanë … majtas apo djathtas.Berisha: Nuk është ashtu. Ka akuzuar djathtas, 3 herë më shumë se sa Saimir Tahirin apo Edi Ramën. Nuk e ka bërë këtë. Kjo ka qenë një nga kritikat që unë kam bërë në mënyrë konstante. Gjëja më e lehtë është të sulmosh opozitën. Opozita nuk është bërë pengesë në reformën në drejtësi. Opozita ka dhënë kontribut historik në ato ndryshime kushtetuese. Nëse ato do të miratoheshin siç u formuan, drejtësia do të kthehej në një degë të ekzekutivit shqiptar. Por me Komisionin e Venecias e me këmbënguljen tonë, ato u kthyen në kushtetueshmëri.Peka: Megjithë konsideroheni si politikani më sovranist edhe ju keni ceduar. Republika e Ambasadorëve … kushdo qoftë, Edi Rama, një ambasador nuk mund të jetë më i rëndësishëm se kryeministri. Nuk mund të ketë ambasadorë, ku gazetarë vrapojnë si spiunë në dyer ambasadash për një drekë. Një ambasador nuk mund të jetë njeriu më i rëndësishë. Ajo që i është bërë opozitës, me konsensusin që dhanë dhe me gjithë përpjekjet e Donald Lu për ta prishur konsensusin …Berisha: Në qëndrimet e opozitës kundër ndaj të gjithë atyre përpjekjeve për ta kthyer drejtësinë në degën e ekzekutivit, ka qenë kryetari i opozitës. Kjo nuk është ashtu siç thoni ju. Kryetari i opozitës ka ruajtur një dialog konstant me ambasadorët, veçanërisht ambasadorin Lu dhe ai ka mbajtur një qëndrim konstant.Balla: Paloka na tha se për 18 majin na kërcënuan ndërkombëtarët. Pyetja ishte se nëse ju nuk jeni të kapur, atëherë kërcënimet bien…Berisha: Sali Berisha absolutisht ka qenë për marrëveshje. Sado që ju mund të thoni se mes asaj që të shkohet në zgjedhje pa opozitën dhe të shkohet në zgjedhje me atë marrëveshje, unë kam qenë me marrëveshjen. Shkuarja në zgjedhje pa opozitën është një gjëmë me pasoja të paparashikueshme për vendin.Balla: A është e vërtetë se në këtë marrëveshje ka ndikuar një telefonatë…Berisha: Para Hoyt Yee, erdhi një politikan brilant, Mcallister. Ata punuar më shumë për dështimin e asaj marrëveshje. Unë isha vetëm për suksesin e tij, por mënyra se si u organizua ajo vizitë ishte e bërë për të dështuar. Erdhi Hoyt Yee e na tha se ne nuk kemi bërë deklaratë. BE e ka bërë, por ne nuk e bëmë, por mund të detyrohemi ta bëjmë që zgjedhjet mund të bëhen pa opozitën. Bojkoti i zgjedhjeve është preluda e skenarëve më të zi për një komb. Çfarë bëri diplomati? Ai zgjeroi paketën Mcallister në Mcallister+. Kishte një qëndrim të prerë se nëse nuk e bëni, ne do të bëjmë deklaratën. Çfarë ndodhi? U bënë përpjekje edhe këtu për ta dështuar, por kjo nuk ndodhi. U bë marrëveshja. Kjo ishte një fitore e padiskutueshme e PD-së dhe kryetarit të saj. Të tjerët thotë që ishte katastrofë, por unë mendoj ndryshe. Një javë pas marrëveshjes polli italian, tregoi rritjen e PD nga 31 në 36 për qind.

Image

Balla: Kam një mesazh që më thotë se PS në Mat e drejtoj unë. Hasan Pasha.Berisha: I uroj sukses në drejtimin e ri. E di gjithë Shqipëria që Agron Malaj ka qenë kryetar.Peka: Kryetar i PS-së dhe i OSHEE-së.Gjekmarkaj: E kam ndjekur z. Berisha që thotë se unë tërhiqem nga postet, por jo nga Berisha. PD sot … A ndieni përgjegjësi nëse Basha është dështim?Berisha: Një fakt shumë interesant. Në diktakturë ishim si murgjit e Umberto Ekos, që detyroheshim të bëjmë çdo gjë, tërë ditën. Unë lexoja. Në diktaturë kishte jo një okult, por intelektualë. Pse vendosa të kundërvihem. Në vitet ’90 kam bërë shkrimet që kush i lexon sot janë parimet e një sistemi të lirë. Thellë thellë, thelbi i tij është interesi publik. Sali Berisha u shkëput, dha dorëheqjen nga PD, qëndron me të vetmin qëllim detyra e tij në interesin publik siç e koncepton ai. Rikthimi im në politikë me parti e organizata, është i pamundur. Largimi im është i pakthim. Unë ky jam. Ajo që unë kam ruajtur që nga viti 1991 ka qenë dorëheqja, po humba zgjedhjet të lira e të ndershme.Gjekmarkaj: Topalli, Patozi, Bode, etj… nuk i keni më në krah e këto as nuk janë në PD?Berisha: Unë uroj që PD ti kapërcejë problemet që ka dhe i vetmi njeri që nuk mund ti shkelë vendimet, jam unë. Ky është vendim që kam mbajtur më gjatë në shpirtin tim, për ta bërë në momentin e duhur.Balla: O kthehuni, o ikni përpara … fakti që ju nuk ikni përpara ka një hezitim..Berisha: Unë nuk qëndroj më për karrierë politike. Në vitet ’90 i kam bërë ato shkrime për të bërë detyrën time, sot i bëj thjeshtë për interesin publik.Peka: Momentalish kjo mazhorancë e dominon opozitën. Krimi, media, blerja e votave. Sot mediat po flasin se disa aktorë kryesorë të PD-së duan të krijojnë një parti të re… a ndien përgjegjësi Sali Berisha…Berisha: Unë nuk mund të them asgjë më shumë se atë që kam thënë. E konsideroj jashtëzakonisht të rëndësishme që të PD të bashkojë rreth vetes, demokratët që nga vitet ’90 e deri sot. Unë në të gjithë vlerësimin tim, dy janë rrugët më kryesore për tu përballur me këtë. Së pari bashkimi i të gjithë demokratëve, e së dyti të tërheqë rininë me vete. Unë kaq mund të them.Balla: Ecuria e votave të PD-së. Kur ishte Berisha kryeministër në 2009, 700 e ca mijë vota. Sot projeksioni juaj nuk shkon në 480 mijë. Kur Berisha ishte kryeministër, kishte më shumë votues të djathtë dhe shumë pak mos votues. Paska zgjidhje, të rikthehet Berisha…Balla: A mos ndoshta këto mosvotues do ti mbledhë një lëvizje…Berisha: Edhe njëherë, unë po të më pyesni shumë herë veç ketë mund të them, si jetike për PD është bashkimi i të gjitha kontributeve nga dhjetori i ’90 deri më sot. Kjo është shumë e rëndësishme. Mendimet e mia i shpreh pa asnjë lloj kufizimi. Tërheqja e rinisë nga njëra anë dhe bashkimi i kontribuuesve të PD është interesi më i madh i kësaj force politike.Gjekmarkaj: Nëse një aset publik shndërrohet në privat, siç po ndodh në PD ku Basha i vendosi kazmën kontribuuesve të PD dhe zgjodhi disa të rinj. Pse elitat, grupet sociale duhet ta ndjekë PD e Bashën? Që ti japë pushtet Bashës dhe një grupi serviles?Berisha: PD pavarësisht nga vështirësitë, ka potencialet, ka stofin, parimin dhe në këtë shoqëri të jemi të sinqertë aseti i saj nga më të fuqishmit është dallimi nga lidhjet me krimin. Në këtë kontekst nuk e shoh me kaq pesimizëm edhe pse ka probleme. Mes të gjitha betejave, beteja me krimin është më e vështira. Pavarësisht nga kjo opozita, PD në tërësinë e saj të mbjellë shpresë dhe frymëzim në çdo skaj të vendit sepse ka kaq shumë arsye. Unë shpresoj se do ta bëjë.

Image

Balla: Nëse zgjedhjet mbahen sot a fiton PD?Berisha: Shqiptarët po presin me padurimin më të madh për tu liruar nga Edi Rama. Ky është bërë sinonimi i nxirjes së emrit të Shqipërisë. Që pas diktaturës Edi Rama është njeriu që ka nxirë emrin e Shqipërisë.Zaloshnja: Në çdo sondazh është e vërtetë që ka pakënaqësi ndaj qeverisë, por problemi është që këta të pakënaqur rriten dhe kanë arritur maksimumin. Nuk po ndodh që të pakënaqurit të shkojnë te PD. Edhe LSI, PS ka rrjedhje votash. Patozi ka paraqitur një platformë dhe Basha si ka dhënë asnjë përgjigje zyrtare.Berisha: PD ka hyrë në procesin e analizave. Unë gjykoj që është në interesin më të mirë të ulen problematikën e të bashkohet çdo kontribut i saj. Për çfarëdo që të më pyesni unë këtë përgjigje kam. Unë isha lider në sallë dhe unë u tërhoqa. PD ta marrë në mënyrë më serioze bashkimin e të gjitha kontributeve sepse ky proces është jetik.Peka: Këtë vit po ndodh ajo që nuk kishte ndodhur. Në 27 vite Sali Berishës i kanë thënë ik, sot i thotë hajde. Sali Berisha e ka të lidhur votën e tij me logon e PD, apo me opozitën. Nëse ndodh fraksioni në fjalë, ky do të jetë fraksioni i parë që Berisha nuk do ta akuzojë si të blerë nga kundërshtarët.Berisha: Sa do që ndonjëherë endem midis kësaj dhe një përkufizimi që filozof nuk ka qenë, e drejta e vetëdisiplinimit, unë shkoj me të drejtën e zgjedhjes. Mendimi im është ai që kam shprehur që PD duhet të bashkojë të gjitha kontributet. Unë që atë ditë jam ndarë. Unë jam mik i tyre. Nuk lëviz nga ky pozicion. Përsa u përket medieve. Më lejohet të them një sekret timin pas kaq vitesh në politikë. Kurrë nuk jam bërë mediadipendet apo të manipuloj mediat. Media ka punë e tyre dhe ti punën tëndë. Vlerësimi po, është i padiskutueshëm.Zaloshnja: Kemi një elektorat gri kaq të madh dhe ky elektorat ka dy gjëra, ose ju duhet të jeni në krye të PD-së e të bëni atë bashkim që nuk po e bën Basha, ose të largoheni fare nga politika e të merreni me jetën tuaj. Këta të djathtë, duke qenë se ju jeni kaq aktiv, lë një ndjenjë gëzimi… Sali Berisha është një lider politik, që nuk e ka Basha jo e jo po asnjë.Gjekmarkaj: Basha e përçau PD, e përçau në mënyrë të vetëdijshme sepse ai nuk është kalama. Thonë që Berisha ka qenë 8 vite kryeministër dhe opozita nuk i ka bërë asnjë mocion, Jozefina Topalli ka bërë 3 mocione për Bashën.Berisha: Unë kam prapë bindjen se PD i ka potencialet për tu ngritur në lartësinë e pritshmërive të qytetarëve shqiptarë. Beteja me krimin është më e vështira.Balla: Basha kërkon transparencë, e disa anëtarë të tjerë të PD thonë se do të çojnë çështjen në Hagë?Berisha: Mendoj se veprimi i qeverisë së Edi Ramës i muajve të fundit dhe në tërësi në 4 vitet ndaj Greqisë, ka qenë veprimi me delitantesk. Me fqinjët duhet të kesh marrëdhënie të sinqerta. Nëse nuk e bën, ke sherr dhe do të përballesh me pasoja. Edi Rama në 3-4 vite bëri antigrekun në të kundërt të interesave shqiptare. Në 4 vite duhej të rrisje marrëdhëniet e jo të tentojë të fusje Greqinë nën tavolinë. Se fut dot Shqipëria, Greqinë nën tavolinë. Këto marrëdhënie duheshin shtyrë përpara. Çfarë ndodhi 3 muaj e fundit? Nisi një furi me ligjin e luftës, për të mashtruar shqiptarët se po shpëtojmë nga ligji i luftës. Këtë kompleks kishte Enver Hoxha, por kurrë një vend i lirë. Ligji i luftës ka vdekur në Konferencën e Parisit. Po të merrni deklaratat e viteve 43-44 që thonin se përshëndesim luftën e shqiptarëve, por çështjen e kufijve do ta zgjidhim në konferencën e paqes. Shqiptarët po të ishin të zotë e merrnin këtë deklaratë edhe për Kosovën. Por pas këtyre deklaratave qëndronte qeveria greke. Ndodhi si ndodhi, konferenca e paqes u bë, Shqipëria ngeli në këto kufij, por ligji i luftës ishte një letër. E turpshme që Greqia e mban atë, 3 mijë vjet ta mbajnë, por është turp. Ne jemi vend anëtar i NATO-s. Kufijtë tokësorë janë të depozituar në OKB dhe të njohur ndërkombëtarisht.Balla: Por jo nga Greqia…Berisha: Pikërisht prandaj insistova për traktatin. Ata thanë jo, se e kemi tek Helsinku. Por unë insistova sepse ata flasin për kufijtë e detit. Ai është vetëm një rresht. Kufijtë e detit janë për tu përcaktuar. Që në momentin që këta u thanë shqiptarëve që ne bëmë marrëveshjen dhe shpëtuam nga ligji i luftës. Nuk e harroj kurrë daljen e zëdhënësit të Edi Ramës 1 orë. Kurrë nuk kanë pas shtet. Thoje shqiptar në Paris, Londër apo Berlin, ishte sinonim i rebelëve. Tani këta erdhën si çlirimtarë për ligjin e luftës. E ne do të bënim lëshime te deti. Marrëveshja që bëmë ne, nuk i ka dhënë asnjë centimetër det. Ka një ekspertizë ndërkombëtare që thotë se kjo marrëveshje është e bazuar në ligjin ndërkombëtar. E rrëzoi gjykatë, s’ka asnjë diskutim. Kjo marrëveshje u rrëzua për llogari të një fuqie të 3-të. E quaj veten shpirtërisht një mik, por në mënyrë absolute se kam vetëdije të plotë se nëse ka gjak të përzier është ai i shqiptarëve dhe grekëve e duhet të punojnë bashkë, pavarësisht nga albanofonia e tmerrshme që kanë grekët. Duhet ndërtuar një kapitull i ri, me punë. E anuloi gjykata. Doli një kryesharlatan e thoshte 352 km të dhëna. E kur i thoshte Fevziu, ai thoshte ky është një studim i imi e s’ka punë me shtetin. Edhe palës greke, i thuhet nuk kam asnjë alternativë tjetër, hajde shkojmë në gjykatë. Nuk kemi pse të negocionojmë. Ajo marrëveshje e jonë ishte e bazuar në ligjet ndërkombëtare. Pas disa kundërshtimesh grekët, pasi e panë se nuk lëvizja, më thanë se ne kemi një kërkesë. Ta çojmë në Hagë ose në arbitrazh ndërkombëtar. Por tani ikën. Rinegocioni nënkuptonte që do të hynim në pazar, që kjo do të bëhet me ekuidistancë, unë marr këtë e ti atë. Unë nuk e bëj këtë.

Image

Balla: Ka një vendim të Kushtetueses dhe asnjë qeveri nuk mund të marrë…Berisha: Vendimi i Kushtetueses nuk ka pasur asnjë studim, asnjë citim për territor, por ka cituar Myslim Pashën. Aty thotë se i është dhënë territor, por nuk jep asnjë centimetër. Qeveria greke pranoi. Unë e kam pasur mik Karamanlisin. Një nga njerëzit më seriozë që kam njohur në jetën time. Ai ishte një shtetar i vërtetë. Antonis Samaras pranoi gjykatën.Peka: Marrëveshja dypalëshe, mesa informacion që keni marrëveshja e re a është më e mirë për shqiptarët apo jo?Berisha: Në çdo lloj gjëje mund të bëj debat në këtë pikë.Balla: Kush po e përdor Edi Ramën për një marrëveshje që prap do të përdoret si precedent…Berisha: Presim, se është fillimi. Greqia ka pasur pretendime për 3 milje det, në 1995 ka bërë një ligj që ka vendosur se mund të shpallë më shumë se 6 milje. Parlamenti turk të nesërmen është mbledhur dhe ka vendosur që Turqia ti shpallë luftë Greqisë nëse shpall 6 milje. Sa i ka marrëveshjet me Italinë? 6 milje sepse ua ka kushtëzuar konteksti gjeografik. Po të shkosh në 12 milje, të shkon Shelli nafta e gazi. Me të vërtetë mund të marrësh kanalin, por nxjerr sytë, duke lënë pasuri përrallore detare. Këta nuk janë më nacionalist se Samarasi e Karamanlisi dhe pranuan të shkonin në Gjykatën e Hagës. Marrëveshja e detit është e përcaktuar.Zaloshnja: Nuk e dimë se çfarë është bërë në atë marrëveshjen tuaj, edhe për Edi Ramën nuk e dimë. Shumica e shqiptarëve nuk mund të ndjekin termat teknikë. Por Edi Rama ka votat në parlament?Berisha: Nëse i fal fushat më të mëdha të Jonit, Greqisë? Nëse fut një spiun në marrëveshje? Ky binom është problematik për çdo vend të botës.Balla: Artur Meçollarin e kam njohur personalisht e kishte akses në të gjitha dosjet super sekrete, ai i merrte dosjet dhe ja kalonte ministrit…Berisha: Spiunë i secilit të jetë, është spiunë. Këtu nuk është as Çela e as ai tjetri. Këtu është Shërbimi Informativ i Ushtrisë. SHISH mund të japë informata për çdo kënd, varet nga ministri. Ylli Zyla është ish-kolonel i ushtrisë që ka dalë në media dhe ka shpjeguar se çfarë ka ndodhur me Meçollarin. Përveç Ylli Zylës kemi një deklaratë me përgjegjësi të plotë, të ish-ministrit.Balla: Kemi edhe një deklaratë të ish-shefit të shtabit, sot deputet i PD…Berisha: Certefikata e NATO-s është atribut i vendeve të NATO-s dhe ka një marrëveshje për të cilën flitet pë 1, 2, 3 apo më shumë çështje. Ajo certefikatë është për dosjet e NATO-s. Qeveria shqiptare ka fshehur dosjen. Dosja e tij është bazuar në përgjimet, në të gjitha llojet. Gjithçka është bazuar mbi bazën e përgjimeve, fotografimeve etj.Zaloshnja: I kujt është spiun?Berisha: Po e ndiqni ju çështjen e Muller? Çfarë po ndodh, po ndjekin të gjithë atë që kanë takuar rusët. Ushtarakët kanë kod, nuk mund të ikin pa leje, nuk mund të shkojë me pushime pa leje. Ky është i filmuar, i xhiruar i regjistruar. Ky zotëri nuk ka bërë asnjë ankesë kur e kanë ballafaquar me dosjen.Zaloshnja: Pse mendoni ju se ky njeri do të na shesë detin…Berisha: Ai që shet shpirtin, shet çdo gjë. Çështja është për takime me vende jo anëtare të NATO. Ushtaraku është çështje disipline. Edhe ai që ra në Spanjë. Ajo që më bën çudi është mbrojtja e atij njeriu.

Image

Balla: Si e shikoni rikthimin e Ilir Metës, rikthimin e fuqishëm të tij.Berisha: Ato i ka zgjedhje të tij, por për marrëveshjen e detit i ke të përcaktuara në Kushtetutë. Këtu ka 1 faqe e gjysëm për këtë çështje.Balla: E pranoni që e keni anashkaluar Bamir Topin…Berisha: Po, por aty ka edhe një nen që thotë se delegacionet mund ti bëjë edhe kryeministri. Edhe në Kushtetutë të krijohet ideja se presidenti mund ti udhëheqë vetë negociatat, gjykata Kushtetuese e ka zbërthyer këtë gjë. Presidenti mund të marrë grupin e tij e të bëjë negociata. Me takimin që pata, nuk pashë që presidenti nuk do ta japë plotfuqinë, pavarësisht sjelljes së padenjë.Zaloshnja: Nëse Rama me Tsiprasin do të bëjnë marrëveshje…Berisha: Unë i ftoj shqiptarët që të ngrihen e të mbrojnë vendin e detin.Gjekmarkaj: Nëse lind një tjetër PD…Berisha: E kuptoj që ju keni një ngarkesë në këtë rast, por unë kam ato qëndrimet që kam shprehur.Balla: Keni një kryeprokurore që nuk e keni votuar. Çfarë mesazhi do ti jepnit nëse do ta kishit përballë?Berisha: Këtë akt, opozita nuk e ka pranuar sepse ky është akti i kurorëzimit të Edi Ramës si kryeprokuror. Me ligjin që ka përgatitur ai për imunitetin do të bëhet edhe kryegjykatës e do të shkojë në gjykatë vetëm ai njeri që do Rama. Edi Rama i dha pasaportën Tahirit, ai ka një mori veprimesh e procesesh. Po marr procesin ndaj Dashamir Xhikës. Ka qenë drejtor i Përgjithshëm i Rrugëve. Asnjë lloj projeksioni pse hetohet e pse po mbahet. Nëse shohim kronikat e tyre, 2 muaj e fundit para zgjedhjeve parlamenti shqiptar në mënyrë të turpshme votoi Edi Ramën për të rritur me 47 mln dollarë për të ndryshuar projektin.Balla: Basha e tha se ishte fatura e zgjedhjeve …Berisha: Ky veprim nuk mund të bëhet kurrë përveç se nga ministri i Financave dhe kryeministri. Asnjë ministër nuk e bën dot. Askush nuk merret me këtë. Të rrisësh me 47 mln dollarë në parlament dhe të thuash se po heton rrugën, nuk ka asnjë lidhje. Haxhinasto në derën e Prokurorisë tha se të gjitha raportet i kam çuar në kryeministri. Nëse më luftojnë politikisht do ti luftoj politikisht. 47 mln dollarë i shtoi Rama e Ahmetaj. Sekser kryesor nuk mund të ishte Dashamir Xhika, por Taulant Balla. Ka hetime, por ku janë hetimet. Kush është ai që ka shpallur tender të dytë për baypasin e Fierit e Vlorës. Pse nuk i thotë njeri Dashamir Xhikës? Sepse atë proces e ka bërë Vali Bizhga. Aty punonin firmat shqiptare dhe lekët i ndante Serenisima me Edi Ramën. Na fol pak, këta që duan të hetojnë dhe uroj që të hetojnë, po tenderohet për së dyti baypasi i Fierit dhe i Vlorës. Apo për të thënë se Xhika ishte i LSI, por ai parlament votoi 47 mln dollarë shtesë.Zaloshnja: Ti marrim të mirëqënë që Edi Rama ka vjedhur 47 mln dollarë, se ju thoni e ka bërë Vali Bizhga…Berisha: Dy janë njerëzit e besuar, Ëngjëll Agaçi, Don Agaçio dhe për çështje më familjare është Vali Bizhga.Balla: Faleminderit z. Berisha dhe rrugë të mbarë në misionin tëndë, në atë që Gjekmarkaj e çuan ‘Purgator…’Berisha: Unë kam misionin tim atë të interesit publik.

Berisha i është përgjigjur edhe pyetjeve lidhur me marrëveshjen e detit të bërë nga ai dhe të rrëzuar nga Gjykata Kushtetuese. Sipas ish-kryeministrit për këtë çështje ka vetëm një zgjidhje.

Image

Më poshtë keni intervistën e plotë të ish-kryeministrit Sali Berisha:Balla: A ka frikë Sali Berisha?Berisha: Kjo është një pyetje fondamentale për çdo politikan, e njeri. Në tërësi ka dy qëndrime ndaj frikës, rrezikut, përballja dhe ikja. Unë i përkas qëndrimit të parë. Në Shkallnuer kur më hodhën bombën, unë vazhdova fjalimin, në Lushnje qëllonin me armë, unë bëra fjalimin, u nisa për Tropojë, më bllokuan rrugën, unë eca përpara. Në presidencë, pasi formuam qeverinë e Bashkimit Kombëtar, erdhën e menduar se erdhi koha për të eliminuar Berishën, mbetën në hekura, unë qëndron 3 ditë e netë. Në 21 janar unë vazhdova punën time, me dosjet. Të pasnesërmen erdhi një zyrtar i lartë i SHBA i dërguar nga Hillary Clinton dhe më kërkon që të mos vija të nesërmen në zyrë. I thashë, absolutisht që do vij, sepse është ditë pune, por edhe po të mos ishte unë në zyrë do isha. I thashë a do i japësh një mesazh Edi Ramës: janë 5 snajper, 4 dhe unë në dritare, e po preke gjë do goditesh. Gjatë kohës kur unë kam qenë kryeministër, Rama ka bërë mbi 1750 protesta. Unë e kam respektuar si opozitë. Tani kërkon të bëjë zjarrvënësit. Jo kryeministrinë, por edhe një postë policie po e preke, nuk do të kthehesh gjallë. Në 27 janar u zhduk si ajo e pulës, nuk ka njeri që e di se ku ishte ai në 27 janar. Kjo mënyrë e imja mund të jetë edhe një mënyrë kanunore. Porosia e parë që na jepnin ishte, mos i ik rrezikut se të zë. Pse thashë kanunore. Është e qartë që prindërit e mi, 50 vite më parë edhe pse ishin mysliman, ata ndiqnin kanunin e Lekës dhe është më i cituari e i përmbajturi.Balla: Han debat kur keni qenë kryeministër e presidenti, por tani që nuk jeni …Berisha: Kur isha fëmija e shihja që nëse do të humbisja, do të humbisja po të kisha frikë e i thosha vetes, mirë të bëhet sepse pate frikë. E quaja një farë vetë trajnimi gjysëm spartan. Nuk jam trim, por nuk tërhiqem.Çim Peka: Morët disa shembuj kur keni qenë në pushtet. Sali Berisha në vitin 2000 është grabitur nga policia e Ilir Metës, për disa orë. Pas këtij momenti edhe 2-3 protesta dhe nuk mbaj mend protesta deri në 2001.Berisha: Kurrë jo për atë që thua ti. Prokupimi im është që me këtë lloj, shëmbëlltyrë, përballje i vetmi preokupim është vetëm që të mos tejkaloj sepse tejkalimi e humbet të drejtën. Unë e marr një reagim të botës së krimit ndaj meje. Unë jam i sinqertë në këtë që mendoj. Një njeri që gjatë 27 viteve është përballur pa asnjë lloj lëkundje me krimin, e marr si një sulm të botës së krimit ndaj meje. Ndihem komod.Balla: E kujt i referoheni ju ..Berisha: Edi Rama, është një nga lidhjet e krimit në Ballkan. Taulant Balla, është një nga lidhjet, i them Taulant Gjura, sepse ka kaluar me pasaportë diplomatike në Maqedoni, i them Taulant Jaupi sepse sapo ka dalë në Greqi është arrestuar si trafikant droge. I them Taulant Hoxha, sepse në vitin 1998 u vra një njeri në kryeministri. Ai ishte vëllai i Astrit Hoxhës, e njihja si njeri të mirë. Shkoi në Librazhd dhe e denoncoi këtë. Një njeri çirret nga turma dhe shan, e kush ishte ky njeri, ishte vëllai i Astrit Hoxhës, edhe ai u ekstradua në Itali si trafikant droge. Qëndrimet e tij i marr si një zëdhënës i botës së krimit.Gjekmarkaj: E dëgjova me vëmendjen rrëfimin për 21 janarin. Mos vallë rrëfimi i shpeshtë i kësaj historie, një mënyrë për ti dhënë një mesazh jo fort të koduar Ramës.Berisha: Jo nuk është ky qëllimi. Unë me çdo lloj të drejte mund ti jepja Edi Ramës çdo lloj përgjigje, sepse ai më vuri pritë, duke thyer rregullat e duke marrë pushtetin e kryeparlamentit. Po të nxori në pritë duhet të presë pasojat. Në këtë rast e bëri personale dhe unë u mendova gjatë. Personale mund ti jepja çdo përgjigje, unë vazhdova punën në parlament.Gjekmarkaj: A mos pësojnë deflacion këto akuza, ku deputeti Berisha shndërrohet në gazetar investigativ apo prokuror. Pse nuk i bëni në mënyrë legale?Berisha: Më ke bërë një pyetje interesante. Mund të jem i vetmi kryeministër i Shqipërisë, ku në Prokurori janë grupet kriminale me të rrezikshme të këtij vendi, sepse ata janë tregtarët më kriminelë të dosjeve. Unë e dija veprimtarinë e tyre. Nuk janë gjë gjykatësit, se çfarë bëjnë prokurorët me kriminelët. Prokuroria e Shqipërisë, ka qenë e nuk ja heq fare, është institucioni më i inkriminuar, afër asaj që ka pasë në diktaturë, jo në politikë, por në krim. Çdo dosje, para 7-8 vitesh dilte në treg, media, gjë që nuk ndodh në asnjë vend. Prokuroria ka të drejtë ligjore që kryesisht të nisë çdo hetim.

Image

Balla: Ka një perceptim se sa kohë që prokuroria drejtohej nga një tjetër persona, e jo nga zonja, kishit një tjetër qëndrim. Për herë të parë nuk keni një prokuror të votuar nga PD.Berisha: Nëse këto fjalë nuk do të ishin thënë më parë, disa herë, qëndron kjo që thoni ju. Por unë e kam thënë shumë herë dhe kam pasur informacione se çfarë ata bënin me dosjet. Përsa i përket djalit tim, do të flasim më vonë, sepse është vepër e Edi Ramës. Ndihem i nderuar.Zaloshnja: Në themelimin e PD, kam mbajtur dy shënime, një për doktorin e një për Gramoz Pashkon. Që natën e parë që themeluam PD u duk se ju kishit një marrëdhënie me historinë. Pavarësisht se nuk jeni më kryetar i PD, jeni një nga politikanët më të rëndësishëm e ngeleni i tillë. Me ardhjen në krye të prokurorisë të një kryeprokurore të re, që është propozuar nga kundërshtari juaj, do të bëhet një ndryshim i gjykatave, edhe një gjykatë speciale që do të merret me politikanët… a përbën kjo rrezik real në lidhje me historinë…Berisha: Marrim rastin konkret. Në mënyrë absolute asnjë shqetësim nuk mund të kem, për viktimat, sepse kam qenë në zyrën time i sulmuar dhe i vendosur, pa asnjë lidhje urdhri apo diçka tjetër me ata që ishin jashtë. Ata që do të hynin brenda do të ishte urdhri i Sali Berishës, për të mos thënë edhe gishti i tij. Ata që ishin jashtë, në mënyrë absolute, asnjë urdhër, asnjë këshillë, lidhje me Sali Berishën. E vetmja lidhje ishte që unë kam qëndruar në zyrë. E di çdo njeri që çdo lloj force do të përdorej nëse do të futeshin brenda kryeministrisë. Kush ishte komandanti i grupit të zjarrit? Është sot kryetar i PS në Mat. E kurseu Edi Rama për socialist, jo nuk e them. Garda ka zbatuar ligjin, në çdo vend me atë ligj që kanë bërë socialistët e jo Berisha. Nëse e qëllon ushtarin me gurë, ai qëllon në ajër, po e gjuajte së dyti, të qëllon në këmbë, përsë treti të asgjësor. Ushtarët u qëlluan me mijëra gurë, me dinamit. Nuk u vranë me snajper, por nga njerëz që reaguan siç thotë rregullorja. A duhej qëlluan në këmbë apo drejt, ajo është tjetër gjë. Vijmë tek serveri. Në këshillin e ministrave të Shqipërisë, në çdo kuvend, presidencë, ka zyrë sigurie që ka zero lidhje me titullarin. Në SHBA është në duart e shërbimit sekret, e në Shqipëri në duart e Gardës e nuk ka lidhje fare me kryeministrin, apo sekretarin e përgjithshëm. Jam i bindur që sot Rama nuk e di se ku është zyra e sigurisë, Meta nuk e di se ka një zyrë sigurie.Balla: Pse një politikan mund të vrasë me armë për të mbajtur pushtetin të quhet burrë shteti, e një politikan tjetër që kërkon të marrë pushtetin të quhet kriminel?Berisha: Mes asaj që të ikja apo të rrija në zyrën time, unë kisha bërë zgjidhjen time. Ky politikan po bënte atë që quhet, në kushtet e mbrojtjes së nevojshme. Ndërsa një politikan që kërkon të marrrë pushtetin me dhunë, këtë e Edi Rama.Zaloshnja: Po në shtatorin e ’98…Berisha: Ja ku e keni Preç Zogajn, që ishte këshilltari i presidentit Rexhep Meidani që tëCila ishte deklarata e nesërme edhe pse Dan Everst donte ta quante si grusht shteti, që Fatos Nano duhet të zbulonte vrasësit.Balla: Pse u duk se në protestën e 18 dhjetorit dhatë disa reminishenca për tu futur në parlamentBerisha: Po e ndave mendjen, futesh në parlament. Ishte ndarë mendja për të mos u futur në parlament. Në 27 janar mbi 50 % e njerëzve ishin që ta fshimë qeverinë, por nuk mund ti përjashtosh ata. Qëllimi ishte të mos futeshin në parlament, në protestën masive ishte që të ishte protestë paqësore. Opozita duhet ti përmbahet parimeve që ka shpallur.Balla: Në një intervistë me Eni Vasilin, sikur e shitët Adriatik Llallën…Berisha: As se shita e as se bleva. Nëse gjeni një komunikim timin personal me Llallën, që nga dita që jam larguar, një komunikim timin personal, atëherë po. Unë nuk mund të mos marr për bazë një dokument të firmosur nga Rex Tillerson, sepse ai është kryediplomati i botës. E ata që i përgatisin dokumentet, nuk i çojnë gjëra të paqena për të firmosur. DASH duhet të sjellë faktet për të vepruar drejtësia. Pas 3-4 ditësh një zyrë e DASH është shprehur se janë të gatshëm për të paraqitur prova.

Image

Balla: A mos duhet ti kërkoni ndjesë ambasadorit Lu…Berisha: Jo, absolutisht jo. Në radhë të parë nuk kam sulmuar asnjë me tendencë e dëshirë. Çfarë i kam kërkuar Lu-s? Atë që i kërkoj çdo kujt, nëse akuzohesh duhet të japësh përgjigje. Edhe pse është më imunitet ai është zyrtar i shtetit amerikan. Nëse Llalla thotë se, më kanë kërkuar ndërprerjen e hetimeve për kompaninë e Soros, ambasadori duhet të shpjegonte.Gjekmarkaj: Ambasadori Lu është një nga formuesit e dosjes ..Berisha: Unë nuk merrem me procedurat e rregullat e SHBA. Nuk më takon mua të hyj e të komentoj në veprimtarinë e një qeverie.Zaloshnja: Ambasadori Lu duket se e ka mbështetjen e plotë të DASH, e faktet e tregojnë se ky ambasador ka qenë shumë i drejtpërdrejtë për të akuzuar politikanë … majtas apo djathtas.Berisha: Nuk është ashtu. Ka akuzuar djathtas, 3 herë më shumë se sa Saimir Tahirin apo Edi Ramën. Nuk e ka bërë këtë. Kjo ka qenë një nga kritikat që unë kam bërë në mënyrë konstante. Gjëja më e lehtë është të sulmosh opozitën. Opozita nuk është bërë pengesë në reformën në drejtësi. Opozita ka dhënë kontribut historik në ato ndryshime kushtetuese. Nëse ato do të miratoheshin siç u formuan, drejtësia do të kthehej në një degë të ekzekutivit shqiptar. Por me Komisionin e Venecias e me këmbënguljen tonë, ato u kthyen në kushtetueshmëri.Peka: Megjithë konsideroheni si politikani më sovranist edhe ju keni ceduar. Republika e Ambasadorëve … kushdo qoftë, Edi Rama, një ambasador nuk mund të jetë më i rëndësishëm se kryeministri. Nuk mund të ketë ambasadorë, ku gazetarë vrapojnë si spiunë në dyer ambasadash për një drekë. Një ambasador nuk mund të jetë njeriu më i rëndësishë. Ajo që i është bërë opozitës, me konsensusin që dhanë dhe me gjithë përpjekjet e Donald Lu për ta prishur konsensusin …Berisha: Në qëndrimet e opozitës kundër ndaj të gjithë atyre përpjekjeve për ta kthyer drejtësinë në degën e ekzekutivit, ka qenë kryetari i opozitës. Kjo nuk është ashtu siç thoni ju. Kryetari i opozitës ka ruajtur një dialog konstant me ambasadorët, veçanërisht ambasadorin Lu dhe ai ka mbajtur një qëndrim konstant.Balla: Paloka na tha se për 18 majin na kërcënuan ndërkombëtarët. Pyetja ishte se nëse ju nuk jeni të kapur, atëherë kërcënimet bien…Berisha: Sali Berisha absolutisht ka qenë për marrëveshje. Sado që ju mund të thoni se mes asaj që të shkohet në zgjedhje pa opozitën dhe të shkohet në zgjedhje me atë marrëveshje, unë kam qenë me marrëveshjen. Shkuarja në zgjedhje pa opozitën është një gjëmë me pasoja të paparashikueshme për vendin.Balla: A është e vërtetë se në këtë marrëveshje ka ndikuar një telefonatë…Berisha: Para Hoyt Yee, erdhi një politikan brilant, Mcallister. Ata punuar më shumë për dështimin e asaj marrëveshje. Unë isha vetëm për suksesin e tij, por mënyra se si u organizua ajo vizitë ishte e bërë për të dështuar. Erdhi Hoyt Yee e na tha se ne nuk kemi bërë deklaratë. BE e ka bërë, por ne nuk e bëmë, por mund të detyrohemi ta bëjmë që zgjedhjet mund të bëhen pa opozitën. Bojkoti i zgjedhjeve është preluda e skenarëve më të zi për një komb. Çfarë bëri diplomati? Ai zgjeroi paketën Mcallister në Mcallister+. Kishte një qëndrim të prerë se nëse nuk e bëni, ne do të bëjmë deklaratën. Çfarë ndodhi? U bënë përpjekje edhe këtu për ta dështuar, por kjo nuk ndodhi. U bë marrëveshja. Kjo ishte një fitore e padiskutueshme e PD-së dhe kryetarit të saj. Të tjerët thotë që ishte katastrofë, por unë mendoj ndryshe. Një javë pas marrëveshjes polli italian, tregoi rritjen e PD nga 31 në 36 për qind.

Image

Balla: Kam një mesazh që më thotë se PS në Mat e drejtoj unë. Hasan Pasha.Berisha: I uroj sukses në drejtimin e ri. E di gjithë Shqipëria që Agron Malaj ka qenë kryetar.Peka: Kryetar i PS-së dhe i OSHEE-së.Gjekmarkaj: E kam ndjekur z. Berisha që thotë se unë tërhiqem nga postet, por jo nga Berisha. PD sot … A ndieni përgjegjësi nëse Basha është dështim?Berisha: Një fakt shumë interesant. Në diktakturë ishim si murgjit e Umberto Ekos, që detyroheshim të bëjmë çdo gjë, tërë ditën. Unë lexoja. Në diktaturë kishte jo një okult, por intelektualë. Pse vendosa të kundërvihem. Në vitet ’90 kam bërë shkrimet që kush i lexon sot janë parimet e një sistemi të lirë. Thellë thellë, thelbi i tij është interesi publik. Sali Berisha u shkëput, dha dorëheqjen nga PD, qëndron me të vetmin qëllim detyra e tij në interesin publik siç e koncepton ai. Rikthimi im në politikë me parti e organizata, është i pamundur. Largimi im është i pakthim. Unë ky jam. Ajo që unë kam ruajtur që nga viti 1991 ka qenë dorëheqja, po humba zgjedhjet të lira e të ndershme.Gjekmarkaj: Topalli, Patozi, Bode, etj… nuk i keni më në krah e këto as nuk janë në PD?Berisha: Unë uroj që PD ti kapërcejë problemet që ka dhe i vetmi njeri që nuk mund ti shkelë vendimet, jam unë. Ky është vendim që kam mbajtur më gjatë në shpirtin tim, për ta bërë në momentin e duhur.Balla: O kthehuni, o ikni përpara … fakti që ju nuk ikni përpara ka një hezitim..Berisha: Unë nuk qëndroj më për karrierë politike. Në vitet ’90 i kam bërë ato shkrime për të bërë detyrën time, sot i bëj thjeshtë për interesin publik.Peka: Momentalish kjo mazhorancë e dominon opozitën. Krimi, media, blerja e votave. Sot mediat po flasin se disa aktorë kryesorë të PD-së duan të krijojnë një parti të re… a ndien përgjegjësi Sali Berisha…Berisha: Unë nuk mund të them asgjë më shumë se atë që kam thënë. E konsideroj jashtëzakonisht të rëndësishme që të PD të bashkojë rreth vetes, demokratët që nga vitet ’90 e deri sot. Unë në të gjithë vlerësimin tim, dy janë rrugët më kryesore për tu përballur me këtë. Së pari bashkimi i të gjithë demokratëve, e së dyti të tërheqë rininë me vete. Unë kaq mund të them.Balla: Ecuria e votave të PD-së. Kur ishte Berisha kryeministër në 2009, 700 e ca mijë vota. Sot projeksioni juaj nuk shkon në 480 mijë. Kur Berisha ishte kryeministër, kishte më shumë votues të djathtë dhe shumë pak mos votues. Paska zgjidhje, të rikthehet Berisha…Balla: A mos ndoshta këto mosvotues do ti mbledhë një lëvizje…Berisha: Edhe njëherë, unë po të më pyesni shumë herë veç ketë mund të them, si jetike për PD është bashkimi i të gjitha kontributeve nga dhjetori i ’90 deri më sot. Kjo është shumë e rëndësishme. Mendimet e mia i shpreh pa asnjë lloj kufizimi. Tërheqja e rinisë nga njëra anë dhe bashkimi i kontribuuesve të PD është interesi më i madh i kësaj force politike.Gjekmarkaj: Nëse një aset publik shndërrohet në privat, siç po ndodh në PD ku Basha i vendosi kazmën kontribuuesve të PD dhe zgjodhi disa të rinj. Pse elitat, grupet sociale duhet ta ndjekë PD e Bashën? Që ti japë pushtet Bashës dhe një grupi serviles?Berisha: PD pavarësisht nga vështirësitë, ka potencialet, ka stofin, parimin dhe në këtë shoqëri të jemi të sinqertë aseti i saj nga më të fuqishmit është dallimi nga lidhjet me krimin. Në këtë kontekst nuk e shoh me kaq pesimizëm edhe pse ka probleme. Mes të gjitha betejave, beteja me krimin është më e vështira. Pavarësisht nga kjo opozita, PD në tërësinë e saj të mbjellë shpresë dhe frymëzim në çdo skaj të vendit sepse ka kaq shumë arsye. Unë shpresoj se do ta bëjë.

Image

Balla: Nëse zgjedhjet mbahen sot a fiton PD?Berisha: Shqiptarët po presin me padurimin më të madh për tu liruar nga Edi Rama. Ky është bërë sinonimi i nxirjes së emrit të Shqipërisë. Që pas diktaturës Edi Rama është njeriu që ka nxirë emrin e Shqipërisë.Zaloshnja: Në çdo sondazh është e vërtetë që ka pakënaqësi ndaj qeverisë, por problemi është që këta të pakënaqur rriten dhe kanë arritur maksimumin. Nuk po ndodh që të pakënaqurit të shkojnë te PD. Edhe LSI, PS ka rrjedhje votash. Patozi ka paraqitur një platformë dhe Basha si ka dhënë asnjë përgjigje zyrtare.Berisha: PD ka hyrë në procesin e analizave. Unë gjykoj që është në interesin më të mirë të ulen problematikën e të bashkohet çdo kontribut i saj. Për çfarëdo që të më pyesni unë këtë përgjigje kam. Unë isha lider në sallë dhe unë u tërhoqa. PD ta marrë në mënyrë më serioze bashkimin e të gjitha kontributeve sepse ky proces është jetik.Peka: Këtë vit po ndodh ajo që nuk kishte ndodhur. Në 27 vite Sali Berishës i kanë thënë ik, sot i thotë hajde. Sali Berisha e ka të lidhur votën e tij me logon e PD, apo me opozitën. Nëse ndodh fraksioni në fjalë, ky do të jetë fraksioni i parë që Berisha nuk do ta akuzojë si të blerë nga kundërshtarët.Berisha: Sa do që ndonjëherë endem midis kësaj dhe një përkufizimi që filozof nuk ka qenë, e drejta e vetëdisiplinimit, unë shkoj me të drejtën e zgjedhjes. Mendimi im është ai që kam shprehur që PD duhet të bashkojë të gjitha kontributet. Unë që atë ditë jam ndarë. Unë jam mik i tyre. Nuk lëviz nga ky pozicion. Përsa u përket medieve. Më lejohet të them një sekret timin pas kaq vitesh në politikë. Kurrë nuk jam bërë mediadipendet apo të manipuloj mediat. Media ka punë e tyre dhe ti punën tëndë. Vlerësimi po, është i padiskutueshëm.Zaloshnja: Kemi një elektorat gri kaq të madh dhe ky elektorat ka dy gjëra, ose ju duhet të jeni në krye të PD-së e të bëni atë bashkim që nuk po e bën Basha, ose të largoheni fare nga politika e të merreni me jetën tuaj. Këta të djathtë, duke qenë se ju jeni kaq aktiv, lë një ndjenjë gëzimi… Sali Berisha është një lider politik, që nuk e ka Basha jo e jo po asnjë.Gjekmarkaj: Basha e përçau PD, e përçau në mënyrë të vetëdijshme sepse ai nuk është kalama. Thonë që Berisha ka qenë 8 vite kryeministër dhe opozita nuk i ka bërë asnjë mocion, Jozefina Topalli ka bërë 3 mocione për Bashën.Berisha: Unë kam prapë bindjen se PD i ka potencialet për tu ngritur në lartësinë e pritshmërive të qytetarëve shqiptarë. Beteja me krimin është më e vështira.Balla: Basha kërkon transparencë, e disa anëtarë të tjerë të PD thonë se do të çojnë çështjen në Hagë?Berisha: Mendoj se veprimi i qeverisë së Edi Ramës i muajve të fundit dhe në tërësi në 4 vitet ndaj Greqisë, ka qenë veprimi me delitantesk. Me fqinjët duhet të kesh marrëdhënie të sinqerta. Nëse nuk e bën, ke sherr dhe do të përballesh me pasoja. Edi Rama në 3-4 vite bëri antigrekun në të kundërt të interesave shqiptare. Në 4 vite duhej të rrisje marrëdhëniet e jo të tentojë të fusje Greqinë nën tavolinë. Se fut dot Shqipëria, Greqinë nën tavolinë. Këto marrëdhënie duheshin shtyrë përpara. Çfarë ndodhi 3 muaj e fundit? Nisi një furi me ligjin e luftës, për të mashtruar shqiptarët se po shpëtojmë nga ligji i luftës. Këtë kompleks kishte Enver Hoxha, por kurrë një vend i lirë. Ligji i luftës ka vdekur në Konferencën e Parisit. Po të merrni deklaratat e viteve 43-44 që thonin se përshëndesim luftën e shqiptarëve, por çështjen e kufijve do ta zgjidhim në konferencën e paqes. Shqiptarët po të ishin të zotë e merrnin këtë deklaratë edhe për Kosovën. Por pas këtyre deklaratave qëndronte qeveria greke. Ndodhi si ndodhi, konferenca e paqes u bë, Shqipëria ngeli në këto kufij, por ligji i luftës ishte një letër. E turpshme që Greqia e mban atë, 3 mijë vjet ta mbajnë, por është turp. Ne jemi vend anëtar i NATO-s. Kufijtë tokësorë janë të depozituar në OKB dhe të njohur ndërkombëtarisht.Balla: Por jo nga Greqia…Berisha: Pikërisht prandaj insistova për traktatin. Ata thanë jo, se e kemi tek Helsinku. Por unë insistova sepse ata flasin për kufijtë e detit. Ai është vetëm një rresht. Kufijtë e detit janë për tu përcaktuar. Që në momentin që këta u thanë shqiptarëve që ne bëmë marrëveshjen dhe shpëtuam nga ligji i luftës. Nuk e harroj kurrë daljen e zëdhënësit të Edi Ramës 1 orë. Kurrë nuk kanë pas shtet. Thoje shqiptar në Paris, Londër apo Berlin, ishte sinonim i rebelëve. Tani këta erdhën si çlirimtarë për ligjin e luftës. E ne do të bënim lëshime te deti. Marrëveshja që bëmë ne, nuk i ka dhënë asnjë centimetër det. Ka një ekspertizë ndërkombëtare që thotë se kjo marrëveshje është e bazuar në ligjin ndërkombëtar. E rrëzoi gjykatë, s’ka asnjë diskutim. Kjo marrëveshje u rrëzua për llogari të një fuqie të 3-të. E quaj veten shpirtërisht një mik, por në mënyrë absolute se kam vetëdije të plotë se nëse ka gjak të përzier është ai i shqiptarëve dhe grekëve e duhet të punojnë bashkë, pavarësisht nga albanofonia e tmerrshme që kanë grekët. Duhet ndërtuar një kapitull i ri, me punë. E anuloi gjykata. Doli një kryesharlatan e thoshte 352 km të dhëna. E kur i thoshte Fevziu, ai thoshte ky është një studim i imi e s’ka punë me shtetin. Edhe palës greke, i thuhet nuk kam asnjë alternativë tjetër, hajde shkojmë në gjykatë. Nuk kemi pse të negocionojmë. Ajo marrëveshje e jonë ishte e bazuar në ligjet ndërkombëtare. Pas disa kundërshtimesh grekët, pasi e panë se nuk lëvizja, më thanë se ne kemi një kërkesë. Ta çojmë në Hagë ose në arbitrazh ndërkombëtar. Por tani ikën. Rinegocioni nënkuptonte që do të hynim në pazar, që kjo do të bëhet me ekuidistancë, unë marr këtë e ti atë. Unë nuk e bëj këtë.

Image

Balla: Ka një vendim të Kushtetueses dhe asnjë qeveri nuk mund të marrë…Berisha: Vendimi i Kushtetueses nuk ka pasur asnjë studim, asnjë citim për territor, por ka cituar Myslim Pashën. Aty thotë se i është dhënë territor, por nuk jep asnjë centimetër. Qeveria greke pranoi. Unë e kam pasur mik Karamanlisin. Një nga njerëzit më seriozë që kam njohur në jetën time. Ai ishte një shtetar i vërtetë. Antonis Samaras pranoi gjykatën.Peka: Marrëveshja dypalëshe, mesa informacion që keni marrëveshja e re a është më e mirë për shqiptarët apo jo?Berisha: Në çdo lloj gjëje mund të bëj debat në këtë pikë.Balla: Kush po e përdor Edi Ramën për një marrëveshje që prap do të përdoret si precedent…Berisha: Presim, se është fillimi. Greqia ka pasur pretendime për 3 milje det, në 1995 ka bërë një ligj që ka vendosur se mund të shpallë më shumë se 6 milje. Parlamenti turk të nesërmen është mbledhur dhe ka vendosur që Turqia ti shpallë luftë Greqisë nëse shpall 6 milje. Sa i ka marrëveshjet me Italinë? 6 milje sepse ua ka kushtëzuar konteksti gjeografik. Po të shkosh në 12 milje, të shkon Shelli nafta e gazi. Me të vërtetë mund të marrësh kanalin, por nxjerr sytë, duke lënë pasuri përrallore detare. Këta nuk janë më nacionalist se Samarasi e Karamanlisi dhe pranuan të shkonin në Gjykatën e Hagës. Marrëveshja e detit është e përcaktuar.Zaloshnja: Nuk e dimë se çfarë është bërë në atë marrëveshjen tuaj, edhe për Edi Ramën nuk e dimë. Shumica e shqiptarëve nuk mund të ndjekin termat teknikë. Por Edi Rama ka votat në parlament?Berisha: Nëse i fal fushat më të mëdha të Jonit, Greqisë? Nëse fut një spiun në marrëveshje? Ky binom është problematik për çdo vend të botës.Balla: Artur Meçollarin e kam njohur personalisht e kishte akses në të gjitha dosjet super sekrete, ai i merrte dosjet dhe ja kalonte ministrit…Berisha: Spiunë i secilit të jetë, është spiunë. Këtu nuk është as Çela e as ai tjetri. Këtu është Shërbimi Informativ i Ushtrisë. SHISH mund të japë informata për çdo kënd, varet nga ministri. Ylli Zyla është ish-kolonel i ushtrisë që ka dalë në media dhe ka shpjeguar se çfarë ka ndodhur me Meçollarin. Përveç Ylli Zylës kemi një deklaratë me përgjegjësi të plotë, të ish-ministrit.Balla: Kemi edhe një deklaratë të ish-shefit të shtabit, sot deputet i PD…Berisha: Certefikata e NATO-s është atribut i vendeve të NATO-s dhe ka një marrëveshje për të cilën flitet pë 1, 2, 3 apo më shumë çështje. Ajo certefikatë është për dosjet e NATO-s. Qeveria shqiptare ka fshehur dosjen. Dosja e tij është bazuar në përgjimet, në të gjitha llojet. Gjithçka është bazuar mbi bazën e përgjimeve, fotografimeve etj.Zaloshnja: I kujt është spiun?Berisha: Po e ndiqni ju çështjen e Muller? Çfarë po ndodh, po ndjekin të gjithë atë që kanë takuar rusët. Ushtarakët kanë kod, nuk mund të ikin pa leje, nuk mund të shkojë me pushime pa leje. Ky është i filmuar, i xhiruar i regjistruar. Ky zotëri nuk ka bërë asnjë ankesë kur e kanë ballafaquar me dosjen.Zaloshnja: Pse mendoni ju se ky njeri do të na shesë detin…Berisha: Ai që shet shpirtin, shet çdo gjë. Çështja është për takime me vende jo anëtare të NATO. Ushtaraku është çështje disipline. Edhe ai që ra në Spanjë. Ajo që më bën çudi është mbrojtja e atij njeriu.

Image

Balla: Si e shikoni rikthimin e Ilir Metës, rikthimin e fuqishëm të tij.Berisha: Ato i ka zgjedhje të tij, por për marrëveshjen e detit i ke të përcaktuara në Kushtetutë. Këtu ka 1 faqe e gjysëm për këtë çështje.Balla: E pranoni që e keni anashkaluar Bamir Topin…Berisha: Po, por aty ka edhe një nen që thotë se delegacionet mund ti bëjë edhe kryeministri. Edhe në Kushtetutë të krijohet ideja se presidenti mund ti udhëheqë vetë negociatat, gjykata Kushtetuese e ka zbërthyer këtë gjë. Presidenti mund të marrë grupin e tij e të bëjë negociata. Me takimin që pata, nuk pashë që presidenti nuk do ta japë plotfuqinë, pavarësisht sjelljes së padenjë.Zaloshnja: Nëse Rama me Tsiprasin do të bëjnë marrëveshje…Berisha: Unë i ftoj shqiptarët që të ngrihen e të mbrojnë vendin e detin.Gjekmarkaj: Nëse lind një tjetër PD…Berisha: E kuptoj që ju keni një ngarkesë në këtë rast, por unë kam ato qëndrimet që kam shprehur.Balla: Keni një kryeprokurore që nuk e keni votuar. Çfarë mesazhi do ti jepnit nëse do ta kishit përballë?Berisha: Këtë akt, opozita nuk e ka pranuar sepse ky është akti i kurorëzimit të Edi Ramës si kryeprokuror. Me ligjin që ka përgatitur ai për imunitetin do të bëhet edhe kryegjykatës e do të shkojë në gjykatë vetëm ai njeri që do Rama. Edi Rama i dha pasaportën Tahirit, ai ka një mori veprimesh e procesesh. Po marr procesin ndaj Dashamir Xhikës. Ka qenë drejtor i Përgjithshëm i Rrugëve. Asnjë lloj projeksioni pse hetohet e pse po mbahet. Nëse shohim kronikat e tyre, 2 muaj e fundit para zgjedhjeve parlamenti shqiptar në mënyrë të turpshme votoi Edi Ramën për të rritur me 47 mln dollarë për të ndryshuar projektin.Balla: Basha e tha se ishte fatura e zgjedhjeve …Berisha: Ky veprim nuk mund të bëhet kurrë përveç se nga ministri i Financave dhe kryeministri. Asnjë ministër nuk e bën dot. Askush nuk merret me këtë. Të rrisësh me 47 mln dollarë në parlament dhe të thuash se po heton rrugën, nuk ka asnjë lidhje. Haxhinasto në derën e Prokurorisë tha se të gjitha raportet i kam çuar në kryeministri. Nëse më luftojnë politikisht do ti luftoj politikisht. 47 mln dollarë i shtoi Rama e Ahmetaj. Sekser kryesor nuk mund të ishte Dashamir Xhika, por Taulant Balla. Ka hetime, por ku janë hetimet. Kush është ai që ka shpallur tender të dytë për baypasin e Fierit e Vlorës. Pse nuk i thotë njeri Dashamir Xhikës? Sepse atë proces e ka bërë Vali Bizhga. Aty punonin firmat shqiptare dhe lekët i ndante Serenisima me Edi Ramën. Na fol pak, këta që duan të hetojnë dhe uroj që të hetojnë, po tenderohet për së dyti baypasi i Fierit dhe i Vlorës. Apo për të thënë se Xhika ishte i LSI, por ai parlament votoi 47 mln dollarë shtesë.Zaloshnja: Ti marrim të mirëqënë që Edi Rama ka vjedhur 47 mln dollarë, se ju thoni e ka bërë Vali Bizhga…Berisha: Dy janë njerëzit e besuar, Ëngjëll Agaçi, Don Agaçio dhe për çështje më familjare është Vali Bizhga.Balla: Faleminderit z. Berisha dhe rrugë të mbarë në misionin tëndë, në atë që Gjekmarkaj e çuan ‘Purgator…’Berisha: Unë kam misionin tim atë të interesit publik.

Berisha i është përgjigjur edhe pyetjeve lidhur me marrëveshjen e detit të bërë nga ai dhe të rrëzuar nga Gjykata Kushtetuese. Sipas ish-kryeministrit për këtë çështje ka vetëm një zgjidhje.

Image

Më poshtë keni intervistën e plotë të ish-kryeministrit Sali Berisha:Balla: A ka frikë Sali Berisha?Berisha: Kjo është një pyetje fondamentale për çdo politikan, e njeri. Në tërësi ka dy qëndrime ndaj frikës, rrezikut, përballja dhe ikja. Unë i përkas qëndrimit të parë. Në Shkallnuer kur më hodhën bombën, unë vazhdova fjalimin, në Lushnje qëllonin me armë, unë bëra fjalimin, u nisa për Tropojë, më bllokuan rrugën, unë eca përpara. Në presidencë, pasi formuam qeverinë e Bashkimit Kombëtar, erdhën e menduar se erdhi koha për të eliminuar Berishën, mbetën në hekura, unë qëndron 3 ditë e netë. Në 21 janar unë vazhdova punën time, me dosjet. Të pasnesërmen erdhi një zyrtar i lartë i SHBA i dërguar nga Hillary Clinton dhe më kërkon që të mos vija të nesërmen në zyrë. I thashë, absolutisht që do vij, sepse është ditë pune, por edhe po të mos ishte unë në zyrë do isha. I thashë a do i japësh një mesazh Edi Ramës: janë 5 snajper, 4 dhe unë në dritare, e po preke gjë do goditesh. Gjatë kohës kur unë kam qenë kryeministër, Rama ka bërë mbi 1750 protesta. Unë e kam respektuar si opozitë. Tani kërkon të bëjë zjarrvënësit. Jo kryeministrinë, por edhe një postë policie po e preke, nuk do të kthehesh gjallë. Në 27 janar u zhduk si ajo e pulës, nuk ka njeri që e di se ku ishte ai në 27 janar. Kjo mënyrë e imja mund të jetë edhe një mënyrë kanunore. Porosia e parë që na jepnin ishte, mos i ik rrezikut se të zë. Pse thashë kanunore. Është e qartë që prindërit e mi, 50 vite më parë edhe pse ishin mysliman, ata ndiqnin kanunin e Lekës dhe është më i cituari e i përmbajturi.Balla: Han debat kur keni qenë kryeministër e presidenti, por tani që nuk jeni …Berisha: Kur isha fëmija e shihja që nëse do të humbisja, do të humbisja po të kisha frikë e i thosha vetes, mirë të bëhet sepse pate frikë. E quaja një farë vetë trajnimi gjysëm spartan. Nuk jam trim, por nuk tërhiqem.Çim Peka: Morët disa shembuj kur keni qenë në pushtet. Sali Berisha në vitin 2000 është grabitur nga policia e Ilir Metës, për disa orë. Pas këtij momenti edhe 2-3 protesta dhe nuk mbaj mend protesta deri në 2001.Berisha: Kurrë jo për atë që thua ti. Prokupimi im është që me këtë lloj, shëmbëlltyrë, përballje i vetmi preokupim është vetëm që të mos tejkaloj sepse tejkalimi e humbet të drejtën. Unë e marr një reagim të botës së krimit ndaj meje. Unë jam i sinqertë në këtë që mendoj. Një njeri që gjatë 27 viteve është përballur pa asnjë lloj lëkundje me krimin, e marr si një sulm të botës së krimit ndaj meje. Ndihem komod.Balla: E kujt i referoheni ju ..Berisha: Edi Rama, është një nga lidhjet e krimit në Ballkan. Taulant Balla, është një nga lidhjet, i them Taulant Gjura, sepse ka kaluar me pasaportë diplomatike në Maqedoni, i them Taulant Jaupi sepse sapo ka dalë në Greqi është arrestuar si trafikant droge. I them Taulant Hoxha, sepse në vitin 1998 u vra një njeri në kryeministri. Ai ishte vëllai i Astrit Hoxhës, e njihja si njeri të mirë. Shkoi në Librazhd dhe e denoncoi këtë. Një njeri çirret nga turma dhe shan, e kush ishte ky njeri, ishte vëllai i Astrit Hoxhës, edhe ai u ekstradua në Itali si trafikant droge. Qëndrimet e tij i marr si një zëdhënës i botës së krimit.Gjekmarkaj: E dëgjova me vëmendjen rrëfimin për 21 janarin. Mos vallë rrëfimi i shpeshtë i kësaj historie, një mënyrë për ti dhënë një mesazh jo fort të koduar Ramës.Berisha: Jo nuk është ky qëllimi. Unë me çdo lloj të drejte mund ti jepja Edi Ramës çdo lloj përgjigje, sepse ai më vuri pritë, duke thyer rregullat e duke marrë pushtetin e kryeparlamentit. Po të nxori në pritë duhet të presë pasojat. Në këtë rast e bëri personale dhe unë u mendova gjatë. Personale mund ti jepja çdo përgjigje, unë vazhdova punën në parlament.Gjekmarkaj: A mos pësojnë deflacion këto akuza, ku deputeti Berisha shndërrohet në gazetar investigativ apo prokuror. Pse nuk i bëni në mënyrë legale?Berisha: Më ke bërë një pyetje interesante. Mund të jem i vetmi kryeministër i Shqipërisë, ku në Prokurori janë grupet kriminale me të rrezikshme të këtij vendi, sepse ata janë tregtarët më kriminelë të dosjeve. Unë e dija veprimtarinë e tyre. Nuk janë gjë gjykatësit, se çfarë bëjnë prokurorët me kriminelët. Prokuroria e Shqipërisë, ka qenë e nuk ja heq fare, është institucioni më i inkriminuar, afër asaj që ka pasë në diktaturë, jo në politikë, por në krim. Çdo dosje, para 7-8 vitesh dilte në treg, media, gjë që nuk ndodh në asnjë vend. Prokuroria ka të drejtë ligjore që kryesisht të nisë çdo hetim.

Image

Balla: Ka një perceptim se sa kohë që prokuroria drejtohej nga një tjetër persona, e jo nga zonja, kishit një tjetër qëndrim. Për herë të parë nuk keni një prokuror të votuar nga PD.Berisha: Nëse këto fjalë nuk do të ishin thënë më parë, disa herë, qëndron kjo që thoni ju. Por unë e kam thënë shumë herë dhe kam pasur informacione se çfarë ata bënin me dosjet. Përsa i përket djalit tim, do të flasim më vonë, sepse është vepër e Edi Ramës. Ndihem i nderuar.Zaloshnja: Në themelimin e PD, kam mbajtur dy shënime, një për doktorin e një për Gramoz Pashkon. Që natën e parë që themeluam PD u duk se ju kishit një marrëdhënie me historinë. Pavarësisht se nuk jeni më kryetar i PD, jeni një nga politikanët më të rëndësishëm e ngeleni i tillë. Me ardhjen në krye të prokurorisë të një kryeprokurore të re, që është propozuar nga kundërshtari juaj, do të bëhet një ndryshim i gjykatave, edhe një gjykatë speciale që do të merret me politikanët… a përbën kjo rrezik real në lidhje me historinë…Berisha: Marrim rastin konkret. Në mënyrë absolute asnjë shqetësim nuk mund të kem, për viktimat, sepse kam qenë në zyrën time i sulmuar dhe i vendosur, pa asnjë lidhje urdhri apo diçka tjetër me ata që ishin jashtë. Ata që do të hynin brenda do të ishte urdhri i Sali Berishës, për të mos thënë edhe gishti i tij. Ata që ishin jashtë, në mënyrë absolute, asnjë urdhër, asnjë këshillë, lidhje me Sali Berishën. E vetmja lidhje ishte që unë kam qëndruar në zyrë. E di çdo njeri që çdo lloj force do të përdorej nëse do të futeshin brenda kryeministrisë. Kush ishte komandanti i grupit të zjarrit? Është sot kryetar i PS në Mat. E kurseu Edi Rama për socialist, jo nuk e them. Garda ka zbatuar ligjin, në çdo vend me atë ligj që kanë bërë socialistët e jo Berisha. Nëse e qëllon ushtarin me gurë, ai qëllon në ajër, po e gjuajte së dyti, të qëllon në këmbë, përsë treti të asgjësor. Ushtarët u qëlluan me mijëra gurë, me dinamit. Nuk u vranë me snajper, por nga njerëz që reaguan siç thotë rregullorja. A duhej qëlluan në këmbë apo drejt, ajo është tjetër gjë. Vijmë tek serveri. Në këshillin e ministrave të Shqipërisë, në çdo kuvend, presidencë, ka zyrë sigurie që ka zero lidhje me titullarin. Në SHBA është në duart e shërbimit sekret, e në Shqipëri në duart e Gardës e nuk ka lidhje fare me kryeministrin, apo sekretarin e përgjithshëm. Jam i bindur që sot Rama nuk e di se ku është zyra e sigurisë, Meta nuk e di se ka një zyrë sigurie.Balla: Pse një politikan mund të vrasë me armë për të mbajtur pushtetin të quhet burrë shteti, e një politikan tjetër që kërkon të marrë pushtetin të quhet kriminel?Berisha: Mes asaj që të ikja apo të rrija në zyrën time, unë kisha bërë zgjidhjen time. Ky politikan po bënte atë që quhet, në kushtet e mbrojtjes së nevojshme. Ndërsa një politikan që kërkon të marrrë pushtetin me dhunë, këtë e Edi Rama.Zaloshnja: Po në shtatorin e ’98…Berisha: Ja ku e keni Preç Zogajn, që ishte këshilltari i presidentit Rexhep Meidani që tëCila ishte deklarata e nesërme edhe pse Dan Everst donte ta quante si grusht shteti, që Fatos Nano duhet të zbulonte vrasësit.Balla: Pse u duk se në protestën e 18 dhjetorit dhatë disa reminishenca për tu futur në parlamentBerisha: Po e ndave mendjen, futesh në parlament. Ishte ndarë mendja për të mos u futur në parlament. Në 27 janar mbi 50 % e njerëzve ishin që ta fshimë qeverinë, por nuk mund ti përjashtosh ata. Qëllimi ishte të mos futeshin në parlament, në protestën masive ishte që të ishte protestë paqësore. Opozita duhet ti përmbahet parimeve që ka shpallur.Balla: Në një intervistë me Eni Vasilin, sikur e shitët Adriatik Llallën…Berisha: As se shita e as se bleva. Nëse gjeni një komunikim timin personal me Llallën, që nga dita që jam larguar, një komunikim timin personal, atëherë po. Unë nuk mund të mos marr për bazë një dokument të firmosur nga Rex Tillerson, sepse ai është kryediplomati i botës. E ata që i përgatisin dokumentet, nuk i çojnë gjëra të paqena për të firmosur. DASH duhet të sjellë faktet për të vepruar drejtësia. Pas 3-4 ditësh një zyrë e DASH është shprehur se janë të gatshëm për të paraqitur prova.

Image

Balla: A mos duhet ti kërkoni ndjesë ambasadorit Lu…Berisha: Jo, absolutisht jo. Në radhë të parë nuk kam sulmuar asnjë me tendencë e dëshirë. Çfarë i kam kërkuar Lu-s? Atë që i kërkoj çdo kujt, nëse akuzohesh duhet të japësh përgjigje. Edhe pse është më imunitet ai është zyrtar i shtetit amerikan. Nëse Llalla thotë se, më kanë kërkuar ndërprerjen e hetimeve për kompaninë e Soros, ambasadori duhet të shpjegonte.Gjekmarkaj: Ambasadori Lu është një nga formuesit e dosjes ..Berisha: Unë nuk merrem me procedurat e rregullat e SHBA. Nuk më takon mua të hyj e të komentoj në veprimtarinë e një qeverie.Zaloshnja: Ambasadori Lu duket se e ka mbështetjen e plotë të DASH, e faktet e tregojnë se ky ambasador ka qenë shumë i drejtpërdrejtë për të akuzuar politikanë … majtas apo djathtas.Berisha: Nuk është ashtu. Ka akuzuar djathtas, 3 herë më shumë se sa Saimir Tahirin apo Edi Ramën. Nuk e ka bërë këtë. Kjo ka qenë një nga kritikat që unë kam bërë në mënyrë konstante. Gjëja më e lehtë është të sulmosh opozitën. Opozita nuk është bërë pengesë në reformën në drejtësi. Opozita ka dhënë kontribut historik në ato ndryshime kushtetuese. Nëse ato do të miratoheshin siç u formuan, drejtësia do të kthehej në një degë të ekzekutivit shqiptar. Por me Komisionin e Venecias e me këmbënguljen tonë, ato u kthyen në kushtetueshmëri.Peka: Megjithë konsideroheni si politikani më sovranist edhe ju keni ceduar. Republika e Ambasadorëve … kushdo qoftë, Edi Rama, një ambasador nuk mund të jetë më i rëndësishëm se kryeministri. Nuk mund të ketë ambasadorë, ku gazetarë vrapojnë si spiunë në dyer ambasadash për një drekë. Një ambasador nuk mund të jetë njeriu më i rëndësishë. Ajo që i është bërë opozitës, me konsensusin që dhanë dhe me gjithë përpjekjet e Donald Lu për ta prishur konsensusin …Berisha: Në qëndrimet e opozitës kundër ndaj të gjithë atyre përpjekjeve për ta kthyer drejtësinë në degën e ekzekutivit, ka qenë kryetari i opozitës. Kjo nuk është ashtu siç thoni ju. Kryetari i opozitës ka ruajtur një dialog konstant me ambasadorët, veçanërisht ambasadorin Lu dhe ai ka mbajtur një qëndrim konstant.Balla: Paloka na tha se për 18 majin na kërcënuan ndërkombëtarët. Pyetja ishte se nëse ju nuk jeni të kapur, atëherë kërcënimet bien…Berisha: Sali Berisha absolutisht ka qenë për marrëveshje. Sado që ju mund të thoni se mes asaj që të shkohet në zgjedhje pa opozitën dhe të shkohet në zgjedhje me atë marrëveshje, unë kam qenë me marrëveshjen. Shkuarja në zgjedhje pa opozitën është një gjëmë me pasoja të paparashikueshme për vendin.Balla: A është e vërtetë se në këtë marrëveshje ka ndikuar një telefonatë…Berisha: Para Hoyt Yee, erdhi një politikan brilant, Mcallister. Ata punuar më shumë për dështimin e asaj marrëveshje. Unë isha vetëm për suksesin e tij, por mënyra se si u organizua ajo vizitë ishte e bërë për të dështuar. Erdhi Hoyt Yee e na tha se ne nuk kemi bërë deklaratë. BE e ka bërë, por ne nuk e bëmë, por mund të detyrohemi ta bëjmë që zgjedhjet mund të bëhen pa opozitën. Bojkoti i zgjedhjeve është preluda e skenarëve më të zi për një komb. Çfarë bëri diplomati? Ai zgjeroi paketën Mcallister në Mcallister+. Kishte një qëndrim të prerë se nëse nuk e bëni, ne do të bëjmë deklaratën. Çfarë ndodhi? U bënë përpjekje edhe këtu për ta dështuar, por kjo nuk ndodhi. U bë marrëveshja. Kjo ishte një fitore e padiskutueshme e PD-së dhe kryetarit të saj. Të tjerët thotë që ishte katastrofë, por unë mendoj ndryshe. Një javë pas marrëveshjes polli italian, tregoi rritjen e PD nga 31 në 36 për qind.

Image

Balla: Kam një mesazh që më thotë se PS në Mat e drejtoj unë. Hasan Pasha.Berisha: I uroj sukses në drejtimin e ri. E di gjithë Shqipëria që Agron Malaj ka qenë kryetar.Peka: Kryetar i PS-së dhe i OSHEE-së.Gjekmarkaj: E kam ndjekur z. Berisha që thotë se unë tërhiqem nga postet, por jo nga Berisha. PD sot … A ndieni përgjegjësi nëse Basha është dështim?Berisha: Një fakt shumë interesant. Në diktakturë ishim si murgjit e Umberto Ekos, që detyroheshim të bëjmë çdo gjë, tërë ditën. Unë lexoja. Në diktaturë kishte jo një okult, por intelektualë. Pse vendosa të kundërvihem. Në vitet ’90 kam bërë shkrimet që kush i lexon sot janë parimet e një sistemi të lirë. Thellë thellë, thelbi i tij është interesi publik. Sali Berisha u shkëput, dha dorëheqjen nga PD, qëndron me të vetmin qëllim detyra e tij në interesin publik siç e koncepton ai. Rikthimi im në politikë me parti e organizata, është i pamundur. Largimi im është i pakthim. Unë ky jam. Ajo që unë kam ruajtur që nga viti 1991 ka qenë dorëheqja, po humba zgjedhjet të lira e të ndershme.Gjekmarkaj: Topalli, Patozi, Bode, etj… nuk i keni më në krah e këto as nuk janë në PD?Berisha: Unë uroj që PD ti kapërcejë problemet që ka dhe i vetmi njeri që nuk mund ti shkelë vendimet, jam unë. Ky është vendim që kam mbajtur më gjatë në shpirtin tim, për ta bërë në momentin e duhur.Balla: O kthehuni, o ikni përpara … fakti që ju nuk ikni përpara ka një hezitim..Berisha: Unë nuk qëndroj më për karrierë politike. Në vitet ’90 i kam bërë ato shkrime për të bërë detyrën time, sot i bëj thjeshtë për interesin publik.Peka: Momentalish kjo mazhorancë e dominon opozitën. Krimi, media, blerja e votave. Sot mediat po flasin se disa aktorë kryesorë të PD-së duan të krijojnë një parti të re… a ndien përgjegjësi Sali Berisha…Berisha: Unë nuk mund të them asgjë më shumë se atë që kam thënë. E konsideroj jashtëzakonisht të rëndësishme që të PD të bashkojë rreth vetes, demokratët që nga vitet ’90 e deri sot. Unë në të gjithë vlerësimin tim, dy janë rrugët më kryesore për tu përballur me këtë. Së pari bashkimi i të gjithë demokratëve, e së dyti të tërheqë rininë me vete. Unë kaq mund të them.Balla: Ecuria e votave të PD-së. Kur ishte Berisha kryeministër në 2009, 700 e ca mijë vota. Sot projeksioni juaj nuk shkon në 480 mijë. Kur Berisha ishte kryeministër, kishte më shumë votues të djathtë dhe shumë pak mos votues. Paska zgjidhje, të rikthehet Berisha…Balla: A mos ndoshta këto mosvotues do ti mbledhë një lëvizje…Berisha: Edhe njëherë, unë po të më pyesni shumë herë veç ketë mund të them, si jetike për PD është bashkimi i të gjitha kontributeve nga dhjetori i ’90 deri më sot. Kjo është shumë e rëndësishme. Mendimet e mia i shpreh pa asnjë lloj kufizimi. Tërheqja e rinisë nga njëra anë dhe bashkimi i kontribuuesve të PD është interesi më i madh i kësaj force politike.Gjekmarkaj: Nëse një aset publik shndërrohet në privat, siç po ndodh në PD ku Basha i vendosi kazmën kontribuuesve të PD dhe zgjodhi disa të rinj. Pse elitat, grupet sociale duhet ta ndjekë PD e Bashën? Që ti japë pushtet Bashës dhe një grupi serviles?Berisha: PD pavarësisht nga vështirësitë, ka potencialet, ka stofin, parimin dhe në këtë shoqëri të jemi të sinqertë aseti i saj nga më të fuqishmit është dallimi nga lidhjet me krimin. Në këtë kontekst nuk e shoh me kaq pesimizëm edhe pse ka probleme. Mes të gjitha betejave, beteja me krimin është më e vështira. Pavarësisht nga kjo opozita, PD në tërësinë e saj të mbjellë shpresë dhe frymëzim në çdo skaj të vendit sepse ka kaq shumë arsye. Unë shpresoj se do ta bëjë.

Image

Balla: Nëse zgjedhjet mbahen sot a fiton PD?Berisha: Shqiptarët po presin me padurimin më të madh për tu liruar nga Edi Rama. Ky është bërë sinonimi i nxirjes së emrit të Shqipërisë. Që pas diktaturës Edi Rama është njeriu që ka nxirë emrin e Shqipërisë.Zaloshnja: Në çdo sondazh është e vërtetë që ka pakënaqësi ndaj qeverisë, por problemi është që këta të pakënaqur rriten dhe kanë arritur maksimumin. Nuk po ndodh që të pakënaqurit të shkojnë te PD. Edhe LSI, PS ka rrjedhje votash. Patozi ka paraqitur një platformë dhe Basha si ka dhënë asnjë përgjigje zyrtare.Berisha: PD ka hyrë në procesin e analizave. Unë gjykoj që është në interesin më të mirë të ulen problematikën e të bashkohet çdo kontribut i saj. Për çfarëdo që të më pyesni unë këtë përgjigje kam. Unë isha lider në sallë dhe unë u tërhoqa. PD ta marrë në mënyrë më serioze bashkimin e të gjitha kontributeve sepse ky proces është jetik.Peka: Këtë vit po ndodh ajo që nuk kishte ndodhur. Në 27 vite Sali Berishës i kanë thënë ik, sot i thotë hajde. Sali Berisha e ka të lidhur votën e tij me logon e PD, apo me opozitën. Nëse ndodh fraksioni në fjalë, ky do të jetë fraksioni i parë që Berisha nuk do ta akuzojë si të blerë nga kundërshtarët.Berisha: Sa do që ndonjëherë endem midis kësaj dhe një përkufizimi që filozof nuk ka qenë, e drejta e vetëdisiplinimit, unë shkoj me të drejtën e zgjedhjes. Mendimi im është ai që kam shprehur që PD duhet të bashkojë të gjitha kontributet. Unë që atë ditë jam ndarë. Unë jam mik i tyre. Nuk lëviz nga ky pozicion. Përsa u përket medieve. Më lejohet të them një sekret timin pas kaq vitesh në politikë. Kurrë nuk jam bërë mediadipendet apo të manipuloj mediat. Media ka punë e tyre dhe ti punën tëndë. Vlerësimi po, është i padiskutueshëm.Zaloshnja: Kemi një elektorat gri kaq të madh dhe ky elektorat ka dy gjëra, ose ju duhet të jeni në krye të PD-së e të bëni atë bashkim që nuk po e bën Basha, ose të largoheni fare nga politika e të merreni me jetën tuaj. Këta të djathtë, duke qenë se ju jeni kaq aktiv, lë një ndjenjë gëzimi… Sali Berisha është një lider politik, që nuk e ka Basha jo e jo po asnjë.Gjekmarkaj: Basha e përçau PD, e përçau në mënyrë të vetëdijshme sepse ai nuk është kalama. Thonë që Berisha ka qenë 8 vite kryeministër dhe opozita nuk i ka bërë asnjë mocion, Jozefina Topalli ka bërë 3 mocione për Bashën.Berisha: Unë kam prapë bindjen se PD i ka potencialet për tu ngritur në lartësinë e pritshmërive të qytetarëve shqiptarë. Beteja me krimin është më e vështira.Balla: Basha kërkon transparencë, e disa anëtarë të tjerë të PD thonë se do të çojnë çështjen në Hagë?Berisha: Mendoj se veprimi i qeverisë së Edi Ramës i muajve të fundit dhe në tërësi në 4 vitet ndaj Greqisë, ka qenë veprimi me delitantesk. Me fqinjët duhet të kesh marrëdhënie të sinqerta. Nëse nuk e bën, ke sherr dhe do të përballesh me pasoja. Edi Rama në 3-4 vite bëri antigrekun në të kundërt të interesave shqiptare. Në 4 vite duhej të rrisje marrëdhëniet e jo të tentojë të fusje Greqinë nën tavolinë. Se fut dot Shqipëria, Greqinë nën tavolinë. Këto marrëdhënie duheshin shtyrë përpara. Çfarë ndodhi 3 muaj e fundit? Nisi një furi me ligjin e luftës, për të mashtruar shqiptarët se po shpëtojmë nga ligji i luftës. Këtë kompleks kishte Enver Hoxha, por kurrë një vend i lirë. Ligji i luftës ka vdekur në Konferencën e Parisit. Po të merrni deklaratat e viteve 43-44 që thonin se përshëndesim luftën e shqiptarëve, por çështjen e kufijve do ta zgjidhim në konferencën e paqes. Shqiptarët po të ishin të zotë e merrnin këtë deklaratë edhe për Kosovën. Por pas këtyre deklaratave qëndronte qeveria greke. Ndodhi si ndodhi, konferenca e paqes u bë, Shqipëria ngeli në këto kufij, por ligji i luftës ishte një letër. E turpshme që Greqia e mban atë, 3 mijë vjet ta mbajnë, por është turp. Ne jemi vend anëtar i NATO-s. Kufijtë tokësorë janë të depozituar në OKB dhe të njohur ndërkombëtarisht.Balla: Por jo nga Greqia…Berisha: Pikërisht prandaj insistova për traktatin. Ata thanë jo, se e kemi tek Helsinku. Por unë insistova sepse ata flasin për kufijtë e detit. Ai është vetëm një rresht. Kufijtë e detit janë për tu përcaktuar. Që në momentin që këta u thanë shqiptarëve që ne bëmë marrëveshjen dhe shpëtuam nga ligji i luftës. Nuk e harroj kurrë daljen e zëdhënësit të Edi Ramës 1 orë. Kurrë nuk kanë pas shtet. Thoje shqiptar në Paris, Londër apo Berlin, ishte sinonim i rebelëve. Tani këta erdhën si çlirimtarë për ligjin e luftës. E ne do të bënim lëshime te deti. Marrëveshja që bëmë ne, nuk i ka dhënë asnjë centimetër det. Ka një ekspertizë ndërkombëtare që thotë se kjo marrëveshje është e bazuar në ligjin ndërkombëtar. E rrëzoi gjykatë, s’ka asnjë diskutim. Kjo marrëveshje u rrëzua për llogari të një fuqie të 3-të. E quaj veten shpirtërisht një mik, por në mënyrë absolute se kam vetëdije të plotë se nëse ka gjak të përzier është ai i shqiptarëve dhe grekëve e duhet të punojnë bashkë, pavarësisht nga albanofonia e tmerrshme që kanë grekët. Duhet ndërtuar një kapitull i ri, me punë. E anuloi gjykata. Doli një kryesharlatan e thoshte 352 km të dhëna. E kur i thoshte Fevziu, ai thoshte ky është një studim i imi e s’ka punë me shtetin. Edhe palës greke, i thuhet nuk kam asnjë alternativë tjetër, hajde shkojmë në gjykatë. Nuk kemi pse të negocionojmë. Ajo marrëveshje e jonë ishte e bazuar në ligjet ndërkombëtare. Pas disa kundërshtimesh grekët, pasi e panë se nuk lëvizja, më thanë se ne kemi një kërkesë. Ta çojmë në Hagë ose në arbitrazh ndërkombëtar. Por tani ikën. Rinegocioni nënkuptonte që do të hynim në pazar, që kjo do të bëhet me ekuidistancë, unë marr këtë e ti atë. Unë nuk e bëj këtë.

Image

Balla: Ka një vendim të Kushtetueses dhe asnjë qeveri nuk mund të marrë…Berisha: Vendimi i Kushtetueses nuk ka pasur asnjë studim, asnjë citim për territor, por ka cituar Myslim Pashën. Aty thotë se i është dhënë territor, por nuk jep asnjë centimetër. Qeveria greke pranoi. Unë e kam pasur mik Karamanlisin. Një nga njerëzit më seriozë që kam njohur në jetën time. Ai ishte një shtetar i vërtetë. Antonis Samaras pranoi gjykatën.Peka: Marrëveshja dypalëshe, mesa informacion që keni marrëveshja e re a është më e mirë për shqiptarët apo jo?Berisha: Në çdo lloj gjëje mund të bëj debat në këtë pikë.Balla: Kush po e përdor Edi Ramën për një marrëveshje që prap do të përdoret si precedent…Berisha: Presim, se është fillimi. Greqia ka pasur pretendime për 3 milje det, në 1995 ka bërë një ligj që ka vendosur se mund të shpallë më shumë se 6 milje. Parlamenti turk të nesërmen është mbledhur dhe ka vendosur që Turqia ti shpallë luftë Greqisë nëse shpall 6 milje. Sa i ka marrëveshjet me Italinë? 6 milje sepse ua ka kushtëzuar konteksti gjeografik. Po të shkosh në 12 milje, të shkon Shelli nafta e gazi. Me të vërtetë mund të marrësh kanalin, por nxjerr sytë, duke lënë pasuri përrallore detare. Këta nuk janë më nacionalist se Samarasi e Karamanlisi dhe pranuan të shkonin në Gjykatën e Hagës. Marrëveshja e detit është e përcaktuar.Zaloshnja: Nuk e dimë se çfarë është bërë në atë marrëveshjen tuaj, edhe për Edi Ramën nuk e dimë. Shumica e shqiptarëve nuk mund të ndjekin termat teknikë. Por Edi Rama ka votat në parlament?Berisha: Nëse i fal fushat më të mëdha të Jonit, Greqisë? Nëse fut një spiun në marrëveshje? Ky binom është problematik për çdo vend të botës.Balla: Artur Meçollarin e kam njohur personalisht e kishte akses në të gjitha dosjet super sekrete, ai i merrte dosjet dhe ja kalonte ministrit…Berisha: Spiunë i secilit të jetë, është spiunë. Këtu nuk është as Çela e as ai tjetri. Këtu është Shërbimi Informativ i Ushtrisë. SHISH mund të japë informata për çdo kënd, varet nga ministri. Ylli Zyla është ish-kolonel i ushtrisë që ka dalë në media dhe ka shpjeguar se çfarë ka ndodhur me Meçollarin. Përveç Ylli Zylës kemi një deklaratë me përgjegjësi të plotë, të ish-ministrit.Balla: Kemi edhe një deklaratë të ish-shefit të shtabit, sot deputet i PD…Berisha: Certefikata e NATO-s është atribut i vendeve të NATO-s dhe ka një marrëveshje për të cilën flitet pë 1, 2, 3 apo më shumë çështje. Ajo certefikatë është për dosjet e NATO-s. Qeveria shqiptare ka fshehur dosjen. Dosja e tij është bazuar në përgjimet, në të gjitha llojet. Gjithçka është bazuar mbi bazën e përgjimeve, fotografimeve etj.Zaloshnja: I kujt është spiun?Berisha: Po e ndiqni ju çështjen e Muller? Çfarë po ndodh, po ndjekin të gjithë atë që kanë takuar rusët. Ushtarakët kanë kod, nuk mund të ikin pa leje, nuk mund të shkojë me pushime pa leje. Ky është i filmuar, i xhiruar i regjistruar. Ky zotëri nuk ka bërë asnjë ankesë kur e kanë ballafaquar me dosjen.Zaloshnja: Pse mendoni ju se ky njeri do të na shesë detin…Berisha: Ai që shet shpirtin, shet çdo gjë. Çështja është për takime me vende jo anëtare të NATO. Ushtaraku është çështje disipline. Edhe ai që ra në Spanjë. Ajo që më bën çudi është mbrojtja e atij njeriu.

Image

Balla: Si e shikoni rikthimin e Ilir Metës, rikthimin e fuqishëm të tij.Berisha: Ato i ka zgjedhje të tij, por për marrëveshjen e detit i ke të përcaktuara në Kushtetutë. Këtu ka 1 faqe e gjysëm për këtë çështje.Balla: E pranoni që e keni anashkaluar Bamir Topin…Berisha: Po, por aty ka edhe një nen që thotë se delegacionet mund ti bëjë edhe kryeministri. Edhe në Kushtetutë të krijohet ideja se presidenti mund ti udhëheqë vetë negociatat, gjykata Kushtetuese e ka zbërthyer këtë gjë. Presidenti mund të marrë grupin e tij e të bëjë negociata. Me takimin që pata, nuk pashë që presidenti nuk do ta japë plotfuqinë, pavarësisht sjelljes së padenjë.Zaloshnja: Nëse Rama me Tsiprasin do të bëjnë marrëveshje…Berisha: Unë i ftoj shqiptarët që të ngrihen e të mbrojnë vendin e detin.Gjekmarkaj: Nëse lind një tjetër PD…Berisha: E kuptoj që ju keni një ngarkesë në këtë rast, por unë kam ato qëndrimet që kam shprehur.Balla: Keni një kryeprokurore që nuk e keni votuar. Çfarë mesazhi do ti jepnit nëse do ta kishit përballë?Berisha: Këtë akt, opozita nuk e ka pranuar sepse ky është akti i kurorëzimit të Edi Ramës si kryeprokuror. Me ligjin që ka përgatitur ai për imunitetin do të bëhet edhe kryegjykatës e do të shkojë në gjykatë vetëm ai njeri që do Rama. Edi Rama i dha pasaportën Tahirit, ai ka një mori veprimesh e procesesh. Po marr procesin ndaj Dashamir Xhikës. Ka qenë drejtor i Përgjithshëm i Rrugëve. Asnjë lloj projeksioni pse hetohet e pse po mbahet. Nëse shohim kronikat e tyre, 2 muaj e fundit para zgjedhjeve parlamenti shqiptar në mënyrë të turpshme votoi Edi Ramën për të rritur me 47 mln dollarë për të ndryshuar projektin.Balla: Basha e tha se ishte fatura e zgjedhjeve …Berisha: Ky veprim nuk mund të bëhet kurrë përveç se nga ministri i Financave dhe kryeministri. Asnjë ministër nuk e bën dot. Askush nuk merret me këtë. Të rrisësh me 47 mln dollarë në parlament dhe të thuash se po heton rrugën, nuk ka asnjë lidhje. Haxhinasto në derën e Prokurorisë tha se të gjitha raportet i kam çuar në kryeministri. Nëse më luftojnë politikisht do ti luftoj politikisht. 47 mln dollarë i shtoi Rama e Ahmetaj. Sekser kryesor nuk mund të ishte Dashamir Xhika, por Taulant Balla. Ka hetime, por ku janë hetimet. Kush është ai që ka shpallur tender të dytë për baypasin e Fierit e Vlorës. Pse nuk i thotë njeri Dashamir Xhikës? Sepse atë proces e ka bërë Vali Bizhga. Aty punonin firmat shqiptare dhe lekët i ndante Serenisima me Edi Ramën. Na fol pak, këta që duan të hetojnë dhe uroj që të hetojnë, po tenderohet për së dyti baypasi i Fierit dhe i Vlorës. Apo për të thënë se Xhika ishte i LSI, por ai parlament votoi 47 mln dollarë shtesë.Zaloshnja: Ti marrim të mirëqënë që Edi Rama ka vjedhur 47 mln dollarë, se ju thoni e ka bërë Vali Bizhga…Berisha: Dy janë njerëzit e besuar, Ëngjëll Agaçi, Don Agaçio dhe për çështje më familjare është Vali Bizhga.Balla: Faleminderit z. Berisha dhe rrugë të mbarë në misionin tëndë, në atë që Gjekmarkaj e çuan ‘Purgator…’Berisha: Unë kam misionin tim atë të interesit publik.

Kategori
Uncategorized

Vdekjet në Burgun e Burrelit.

Kastriot Dervishi.

Vdekjet në Burgun e Burrelit sipas letrës së Muharren Xhakonit

Në vijim të letrës së tij, Muharrem Xhakoni shkruan për disa vdekje të ndodhura në Burgun e Burrelit. Më poshtë pjesa përkatëse e letrës së shkruar në vitin 1963. Në kllapa janë shënimet e mia plotësuese për çdo person që përmendet.
Në foto bashkëlidhur është Xhakoni para se të dënohej me burgim.

***

Xhevat Korça.

I sëmurë prej një viti, kërkonte që të shkonte në spital në Tiranë, për operacionin e ulcerës dhe për analiza dhe kura komplet. Lutjet e tij të herëpashershme verbale dhe me shkrim u refuzuan kategorikisht prej ndihmësmjekut Kamber. Xhevati bëri grevën e urisë dhe mbasi prej kësaj nuk e fitoi spitalin. Vdiq në burg pas 15 ditëve. Ndihmësmjeku Kamber, për justifikimin zyrtar mori një mjek tjetër dhe mbasi i bënë autopsinë, shkruajnë se gjoja kish pas edhe kancer. Vdekja e tij dihet nga të gjithë.
(Xhevat Korça. Ish ministër i Arsimit. Profesor, u dënua në gjyqin special më 13.4.1945 me burgim të përjetshëm. Vdiq më 27.7.1959)

Gjergj Kokoshi.

Ju zu uji i vogël (urina). Kërkesat verbale dhe me shkrim që ta dërgonin në Tiranë, Kamberi iu përgjigj negativisht. Me ndërhyrjen nga lart, u rregullua një automobil, por kur mbërriti në sallën e operacionit të spitalit kombëtar në Tiranë, sëmundja e kishte bërë punën e saj dhe i sëmuri nuk u përgjigj më. Pra zotërinj, një operacion i vogël kirurgjikal i hapte kanalin e urisë së bllokuar, i shkarkonte ujin e mbledhur, siç ndodh çdo ditë në spitalet tona shtetërore dhe i sëmuri Gjergj Kokoshi do ishte gjallë.Ai vdiq pse uji i mbledhur në bark dhe vonesa e operacionit kaloi 20 ditë.
(Gjergj Jacim Kokoshi, lindur më 1904 në Shkodër, profesor, ish ministër i Arsimit arrestuar më 23.1.1946. U dënua më 2.7.1946 si “armik i popullit dhe sabotator i pushtetit” me 30 vjet burgim. Vdiq më 20.8.1960)

Estref Myftiu.

Vuante nga eperoniti specifik. Kërkesat e tij për ta dërguar në spitalin e Tiranës u hodhën poshtë për afro 5 muaj nga ndihmësmjeku Kamber. Një analizë që u dërgua në laboratorin e spitalit Tiranë, njoftoi telegrafikisht se i sëmuri duhej të shtrohej në spital për analiza e kura komplet. Me qenë se këto formalitet janë kryer në mënyrë private, ndihmësmjeku Kamber i hodhi poshtë. Kur Estrefi qante si fëmijë dhe premtonte se i paguante vetë shpenzimet e automobilit, Kamberi u tallte se nuk kishte atë sëmundje por gazra. Thoshte se do shërohej në burg. Me ndërhyrjen e një majori nga Tirana, mbasi sëmundja kishte 5 muaj në aktivitet dhe pasi barku ishte mbushur me ujë deri te buza, e dërguan në spital. Kur po i hiqnin ujin ditën e parë, vdiq. Është provuar shkencërisht se kur eperitoniti është në fillim, shërohet lehtë me streptomicinë. Por kur të sëmurët kalojnë 4-5 muaj dhe barku mbushet me ujë, 99% e tyre vdesin.

(Estref Mehmet Myftiu, i vitlindjes 1898 nga Berati, dënuar më 25.5.1945 nga Gjykata Ushtarake e Beratit me burgim të përjetshëm sepse ishte nëpunës dhe kishte qenë zëvendëskomandant i Ballit në Lushnje. Vdiq më 6.6.1962)

Akile Tasi.

Vuante nga mëlçia e zezë. Më vonë kaloi dhe botkinin. Ditën e dytë që doli nga infermieria, nga botkini, e futën në birucë me një të ftohtë nën zero. I hoqën kapotën dhe pa asnjë batanije e mbajtën 7 ditë. Mori një të ftohur në mëlçia e zezë që ishte e prekur nga botkini më parë dhe ky komplikacion kthehet në cerozapatike. Të gjithë lutjet me shkrim u hodhën poshtë nga Kamberi. Mbas tre muajsh, i sëmuri vdiq.
(Akile Tasi u dënua në gjyqin special më 13.4.1945 me 30 vjet burgim. Vdiq më 30.1.1961)

Ismail Qazimi.

Ankohej se vuante një vit më parë prej tensionit të gjakut dhe mëlçisë së zezë. Gjithmonë kërkonte për spital në Tiranë, por Kamberi iu përgjigjej me përbuzje. Duke qëndruar muaj me radhë i shtrirë për vdekje, ai vdiq me një mizerje të pashpjegueshme. Kur drejtoria deshi ta dërgonte në Tiranë, ndihmësmjeku Kamber refuzoi t’i lëshonte raport-thotë i dënuari Zenel Shëndellia.
(Ismail Lik Qazimi, lindur më 1914 në Vasije të Lumës, arrestuar më 24.3.1946 dënuar më 11.12.1946 nga Gjykata e Lartë Ushtarake me burgim të përjetshëm. Vdiq më 16.11.1962)

Kategori
Uncategorized

Shtepia me gjethe-Selia e partise se re.

Qe prej krijimit te saj PD-se i jane krijuar shume skizma te cilat kane rezultuar jo vetem te pa suksesshme por dhe investime diversive.
Mes tyre ka pasur elemente qe pasi kane mesuar te verteten e hidhur te pazareve te pista i jane riatashuar trungut qendrestar demokrat dhe vijojne te pakompleksuar kontributin e tyre ne secilen insistance te partise
Keto dite po lexoj shume per nje parti te re me eksponente ne moshe politike e njerezore nga radhet e PD-se.
Per aq sa mesojme jane emra qe nuk kane as platforme as moral politik te paraqiten tek asnje shtrese e asnje kah politik.
Argumenti eshte i thjeshte dhe kushdo e din edhe pse ngurojne ti japin zë!
Pikerisht keta njerez te cilet emer e pasuri i gjeten ne oborrin e PD-se,sikunder dhe ofiqe shteterore e partiake plot bujari,
jane ata te cilet ne 2013 dhe vijimesisht i kane shkaktuar PD-se gjemen e traumen e pamerituar.
Ata jane njerezit qe abuzuan e u pasuruan duke shkaktuar perfoljen e partise se vlerave te lirise.
Ata mbollen nepotizmin,arrogancen,frymen meskine klanore,paaftesine dhe tani e mbyllen me antivleren me madhe per nje shqiptar:Pabesine.
Ata ne kete situate si dhe sistematikisht prej shume kohesh jane qerasur e investuar,jane blere e intimiduar per tu perdorur deri ne kete partize.
Partiza e tyre cilido
qofte nominimi eshte e qarte per nga misioni e intensioni:
Krijimi i nje fryme mosbesimi