Kategori
Uncategorized

Dëshmia rrënqethëse e “agjentit grek”: Më torturonin me hekur të skuqur në mish dhe m’i hiqnin thonjtë me pinca. Ja emrat e tyre

Histori e panjohur me dëshmitë rrënqethëse të Kristo Budos, ish-partizan me funksione drejtuese dhe i burgosur në Kampin e Prishtinës gjatë Luftës, dhe pas saj, me detyra të larta, si: zv. kryetar i Degës së Brendëshme të Peshkopisë, Sekretar i Komitetit Ekzekutiv të Fierit dhe kryeinspektor i Kryeministrisë, i cili u arrestua në vitin 1959 duke u akuzuar si “agjent i grekëve”, gjë për të cilën i kishin pushkatuar dhe babanë, Thoma Budon.

Kujtimet e Budos: “Si më torturonin në pyjet e Kërrabës oficerët Asaf Kondi, Irfan Hoxha, Hilmi Dume, etj., me mënyra çnjerzore në prezencën e Prokurorit të Përgjithshëm, Arianit Çela dhe ministrit të Punëve të Brendëshme, Kadri Hazbiu, i cili më tha: ‘Kristo, kam urdhër të vë nën torturë”. Si dhe gjyqi ndaj Budos pas dy vjet e gjysëm hetuesie ku i fusnin si provokatorë e dëshmitarë persona që ishin dënuar me vdekje, dhe si arriti Kryehetuesi, Nevzat Haznedari, të mos pranonte vendimin e Kolegjit Ushtarak të Gjykatës së Lartë ku asistonin: Bilbil Klosi, ministër i Drejtësisë, Nedret Hoxha, zv / ministër, Irakli Bozo, Frederik Nosi, Llazi Stratobërdha, etj.,  që i dha pafajësinë Kristos, duke e dërguar atë përsëri në burg dhe internim?!

Nga Dashnor Kaloçi

Ndërsa Gjykata e Lartë e shpallte të pafajshëm dhe urdhëronte lirimin e tij në sallën e gjyqit, Kryehetuesi i Republikës, gjeneral Nevzat Haznedari, urdhëronte të rikthehej përsëri në qeli. Kështu i ka ndodhur Kristo Budos, ish-kuadër i lartë i brigadave partizane gjatë Luftës dhe i burgosur në Kampin e Prishtinës, e pas mbarimit të Luftës si zv/Kryetar i Degës së Brendshme të Peshkopisë, Sekretar i Komitetit Ekzekutiv të rrethit të Fierit e Inspektor i Përgjithshëm i Kryeministrisë, i cili në vitin 1959 u arrestua duke u akuzuar si agjent i zbulimeve greke, gjë për të cilën pak kohë më parë i kishin pushkatuar dhe babanë, Thoma Budon, (po me të njëjtën akuzë, si “agjent i grekëve”), ku më pas vetë krerët më të lartë të Ministrisë së Brendëshme dhe Hetuesisë së Përgjithshëme të Republikës, e torturuan Budon me mënyrat më çnjerzore për dy vjet e gjysëm në pyjet e Qafë Krrabës.

Për të gjitha këto e peripecitë e shumta që kaloi në burgjet e regjimit komunist të Enver Hoxhës ku vuajti për 15 vite, i ndjeri Kristo Budo i ka lënë të shkruara në disa fletore, ku bashke me shumë foto të tij, na i ka dhuruar pak para se të ndërronte jetë në vitin 2004, për t’i bërë ato publike në shtyp, ashtu siç kishim botuar në gjallje të tij disa shkrime dhe intervista me z. Budo, ku ai tregonte edhe për torturat ç’njerëzore që kishin bërë ndaj tij disa nga kuadrot kryesorë të Ministrisë së Brendëshme, Hetuesisë së Përgjithshme dhe Sigurimi i Shtetit. Në përmbushje të dëshirës të të ndjerit Budo, apo më saktë një amaneti të tij, dhe gjithashtu në vijim të shkrimeve të ndryshme ku bëhet fjalë për krimet e regjimit komunist të Enver Hoxhës, që Memorie.al ka publikuar dhe do vazhdojë të publikoj përsëri, në këtë shkrim po publikojmë një pjesë nga kujtimet e tij dhe bashkë me to edhe foto të ndryshme të Kristo Budos që nga periudha kur ai ishte me funksione të larta shtetërore, me kolegë, me familjen e tij, etj. Si dhe foto të tjera pas viteve, ku Kristo Budo ka dalë në aktivitete të ndryshme, si me ambasadorin zviceran, me Osman Kazazin e Ymer Dishnicën, si dhe ato të ceremonisë së zhvarrimit të eshtrave të babajt të tij, Thoma Budo, i pushkatuar nga regjimi komunist në vitin 1959, bashkë me: Kiço Kuqeshi, Hajredin Cane, Janaq Ruçi, Mihal Cini, Thanas Vidhe dhe Shahin Braho, eshtrat e të cilëve u gjetën në vitin 1994 në fshatin Myshqeta.

 Kujtimet e Kristo Budos: Torturat në prezencën e Hazbiut

“Në majin e vitit 1959 kur isha me shërbim në rrethin e Tropojës, u arrestova nga Sigurimi i Shtetit me akuzën se “isha vënë në shërbim të grekëve”. Akuzën e kam hedhur poshtë dhe kam deklaruar si në hetuesi, në tortura dhe në sallën e gjyqit, se kurrë nuk kisha tradhëtuar atdheun. Kam kërkuar të bëheshin verifikime, mbasi akuzat nuk ishin të vërteta. Këtë gjë e kam thënë edhe përpara ministrit të Punëve të Brendëshme, Kadri Hazbiut, bile edhe me një letër me shkrim. E kam thënë edhe para Rexhep Kollit, Aranit Çelës, Faik Minarollit, Nevzat Haznedarit, Asaf Kondit etj.

U mbajta për dy vite e gjysëm në Hetuesi (birucë), pa më nxjerrë në gjyq dhe në kundërshtim me ligjet në fuqi. Gjatë kohës që kam qenë në hetuesi, për muaj e muaj me rradhë, më janë bërë tortura nga më ç’njerëzoret, të cilat nuk kanë ndodhur as në kohën e inkuizicionit. Këto tortura më bëheshin në pyjet e Qafë-Krrabës dhe aty më kanë djegur mishrat e trupit me hekur të skuqur në zjarr. Aty më janë hequr të dhjetë thojtë e këmbëve, duke m’i shkulur një nga një me dhimbje të mëdha deri sa më binte të fikët.

Aty më rrihnin deri sa urinoja gjak dhe këmbët e trupi më ishin nxirë, aty mbahesha nën tortura gjithë ditën dhe vetëm në mbrëmje më sillnin në birucë gjysëm të vdekur.  Përveç dhimbjeve, më duhej të përballoja edhe provokimet e njëmbasnjëshme të atyre që fuste në birucën time Nevzat Haznedari, të cilët për mua mbeten njerzit më të poshtër që kam njohur ndonjëherë. Në këto tortura merrte pjesë vetë Nevzat Haznedari (drejtor i Hetuesisë në atë kohë), ky njeri mizor e xhelat, në ndërgjegjen e të cilit rëndojnë aq krime e persekutime sa është zor t’i përshkruash të gjitha. Ishte ky Nevzat që në kohën e Koci Xoxes në vitin 1948, u kritikua ashpër për dhunën arbitrare. Dhe ja tani në vitin 1960, po ky Nevzat në një post më të rëndësishëm, përdor po ato metoda dhune, bile akoma më të rënda, dhe në vënd që t’i ndalet dora, për “merita” gradohet gjeneral?!

Në këto tortura anti-njerëzore, marrin pjesë gjithashtu oficerët Asaf Kondi, Irfan Hoxha etj. Ndërsa oficeri Hilmi Dume, më bënte injeksione për të mos iu mbetur në dorë. Në prezencën time, Kadri Hazbiu jepte urdhëra për tortura. Një ditë më tha: ‘Kam urdhër për të vënë nën torturë’. Kush mund të urdhëronte Kadri Hazbiun përveç Enver Hoxhës dhe Mehmet Shehut, dy diktatorëve më të mëdhenj të shtetit tonë?! Si pjesmarrës i Luftës Nacional-Çlirimtare dhe për aktivitet revolucionar, jam burgosur dhe internuar edhe në kampin famëkeq të Prishtinës, por më duhet të pohoj se tortura të tilla nuk më janë bërë as në okupacionin fashist”.

Budo: Tentativa ime për vetëvrasje

“Tortura të tilla ishin të padurueshme jo më për njerzit por as dhe për kafshët, prandaj një ditë vendosa që t’i jepja fund jetës sime duke përplasur kokën me forcë në murin e birucës. U hapën dy plagë por kafka nuk u ça. Për qepjen e plagëve u suall doktor Llambi Ziçishti. Unë e kisha të qartë se tentativa për vetëvrasje ishte e dënueshme dhe një plus negativ për mua, por në ato kondita që ndodhesha, preferova më mirë vdekjen. Ajo ishte shpëtim.

Nuk mjaftuan të gjitha këto e shumë veprime të tjera arbitrare fizike e psiqike, por Kadri Hazbiu me Nevzat Haznedarin arritën deri aty sa që kundra meje të nxirrin dëshmitarë persona që ishin dënuar me vdekje, të cilët për të shpëtuar lëkurën e tyre dhe të nxitur nga Haznedari bënin lloj lloj shpifjesh e deponimesh jo të vërteta. Por ata mjeranë nuk i pashë më në gjyqin tim dhe siç mora vesh nga prokurori, ata ishin ekzekutuar. Duhet thënë gjithashtu se Kadri Hazbiu e të tjerë ishin mjaft të kompromentuar në çështjen time, ata mbanin përgjegjësi ligjore për të gjitha ato që kishin bërë kundra meje, prandaj kërkonin me çdo kusht që me anë të gjyqit të më dënonin me vdekje dhe në këtë mënyrë të mbulonin njëherë e mirë veprimet e tyre antiligjore e t’i vinin kapak çështjes”.

Procesi hetimor

“Duhet të pohoj se me procesin tim nga ana e Prokurorisë janë marrë tre veta: Aranit Çela, Prokuror i Përgjithshëm dhe dy zëvëndësat e tij, Faik Minarolli dhe Vangjel Kocani. Dihet se me ligj organet e Prokurorisë ngarkohen me kontrollin e procesit të hetimit dhe me zbatimin e ligjshëmrisë në hetime. Por në rastin tim, ato bënë të kundërtën dhe zbatonin ato që u thoshte Hetuesia, në dëm të të pandehurit dhe të vërtetës. Këtë pohim po e ilustroj me disa shembuj që kanë të bëjnë vetëm me mua dhe jo me të tjerët. Ishte vetë Aranit Çela që me cilësinë e Prokurorit të Përgjithshëm lëshonte autorizim pas autorizimi për zgjatjen e procesit tim për dy vjet e gjysëm, pa u nxjerrë në gjyq. Këtë gjë nuk e lejonte Kodi Penal.

Ai ishte në dijeni se ndaj meje përdoreshin tortura fizike nga më ç’njerzoret dhe dhuna në hetime, të cilat ndaloheshin me ligj, por Araniti nuk merrte asnjë masë për ndalimin e tyre. E vërteta është se atëhere dhe më vonë, ndaj torturuesëve të mi nuk u mor asnjë masë dënimi. Në letrën time të 7 marsit 1963 dërguar personalisht Aranit Çelës, unë kam folur edhe për torturat që më ishin bërë, por ndonjë përgjigje nuk mora kurrë. Është fakt se zëvëndësi i tij, Faik Minarolli, hipte në makinë së bashku me Nevzat Haznedarin, kur më çonin mua për të më torturuar në pyjet e Qafë-Krrabës. Ja pra kjo ishte Prokuroria që kontrollonte procesin hetimor”.

Farsa e gjyqit tim

“Gjykimi i çështjes sime ka një histori më vete. Një ditë përpara se të më nxirrin në gjyq, më thërriti Nevzat Haznedari e më tha: ‘Letrën që i ke bërë familjes, ne nuk do t’ja japim. Ti kërko mëshirë dhe thuaj se; jam i Luftës dhe i varfër, etj.”. Të veproja siç kërkonte Nevzati, do të thosh të pranoja faje që nuk i kisha bërë kurrë. Mua më gjykoi Kolegji Ushtarak i Gjykatës së Lartë. Trupi Gjykues përbëhej nga koloneli Sotir Spiro (kryetar) dhe nënkolonel Rasim Bazo e Sami Kolaneci antarë. Përfaqësues i akuzës ishte Vangjel Kocani. Sekretare ishte Vangjeli Terova, ndërsa avokat Nexhmedin Shehu. Edhe para gjyqit unë nuk e pranova akuzën as tërsisht dhe as pjesërisht dhe deklarova se kurrë nuk e kisha tradhëtuar atdheun. Kërkova që të bëheshin verifikime pasi akuzat nuk ishin të vërteta. Gjithashtu aty fola dhe për akuzat çnjerzore që më ishin bërë. Megjithë refuzimet e prokurorit, trupi gjykues pranoi kërkesat e mija. Kështu Kolegji Ushtarak, mbas një raporti të gjatë i cili filloi më 21 shtator 1961, u përsërit më 2 tetor 1961 dhe mbasi iu ktheu organeve të Sigurimit dosjen time hetimore si të parregullt, duke caktuar një sërë detyrash për verifikime, thirrje dëshmitarësh, vënie në dosje dokumetesh që mungonin etj., më datën 24 nëntor 1961, mori vendimin përfundimtar, duke më deklaruar mua të pafajshëm për mungesë provash dhe urdhëroi lirimin tim të menjëhershëm nga burgu. Pafajësinë time e kërkoi dy herë dhe avokati im, të cilin e pashë për herë të parë aty në sallën e gjyqit, ku i dhashë edhe akt-akuzën pasi atij nuk i ishte dhënë as ajo, pa le të takohej me mua në qeli gjatë hetimeve. Megjithatë ai më mbrojti mire, duke u mbështetur vetëm në seancat gjyqësore, në deponimet e mia, të dëshmitarëve e të dokumentave që u suallën në gjyq sipas kërkesës sime”.

Budo: “Gjykata më liroi në sallë, kurse Sigurimi më internoi në Zvërnec”

“Po çfarë ndodhi me Kristo Budon pasi Kolegji Ushtarak i Gjykatës së Lartë e shpalli të pafajshëm dhe urdhëroi lirimin e tij në sallën e gjyqit? Lidhur me këtë, në kujtimet e tij, midis të tjerash, Budo shkruan: “Ajo që ndodhi në sallën e gjyqit ishte me të vërtetë një skandal i padëgjuar dhe pa precedentë në analet e historisë gjyqësore. Menjëhere sapo u largua trupi gjykues, në prezencën e shumë njerëzve aty në sallë hyri Nevzat Haznedari i shoqëruar me një grup oficerësh, i cili urdhëroi kapterrin që të më çonte përsëri në burg. Kapterri iu përgjigj: ‘Si ta çoj në burg zoti gjeneral, ai mori pafajësinë’?!. Nevzati i tha: ‘Të urdhëroj unë’. Kështu pas urdhërit të Haznedarit, mua më nisën nëpër koridor për të më çuar në qeli. Aty u ndeshëm me kryetarin e gjyqit, Sotir Spiron i cili i tha kapterrit: ‘Ku po e çon Kristo Budon, pse e ke lidhur, ai ka marrë pafajësinë”?!. Kapterri i shkretë duke ulur kokën iu përgjegj: ‘Kështu më urdhëroi gjeneral Nevzati’.

Po a mund ta bënte një veprim të tillë me inisiativën e tij Nevzat Haznedari?! Atë dikush e kishte urdhëruar të vepronte ashtu dhe unë mund të them me bindje se deri aty nuk mund të arrinte as vetë Kadri Hazbiu. Me anë të atij veprimi organet e Sigurimit të Shtetit dhunuan jo vetëm mua por edhe vetë Gjykatën e Lartë, duke u lënë të kuptonin disa kuadrove kryesor të Drejtësisë që asistuan në fillimin e procesit tim si: Bilbil Klosi, Ministër i Drejtësisë, Nedret Hoxha, zv / ministër, Irakli Bozo, Frederik Nosi, Llazi Stratobërdha etj., se Sigurimi Shtetit kishte “carta bianka” nga vetë kapua i tyre, Enver Hoxha, dhe askush s’guxonte ta ngrinte zërin ose t’i kundërshtonte këto organe. Kështu që, në vënd që të shkoja pranë familjes, më mbajtën edhe një ditë në burg dhe të nesërmen më internuan për 5 vite në Ishullin e Zvërnecit. Mbas pesë vitesh më arrestuan përsëri dhe më dënuan me 10 vite heqje lirie të cilat i vuajta të gjitha në burgun e Ballshit”

Kategori
Uncategorized

Një foto me dy pishtare te demokracisë,Artur Krekën,Petrika Lekën dhe një kujtim nga kapshtica.

Në gjithë atë institucion doganor dhe policor veç atyre pak “specialistëve” mbas tyre ata te futur ne pune, ca me testa e ca me mik kishim nga të gjitha ngjyrat e partive dhe miqësive.

Veç nga klasa e ish të persekutuarve kishim vetëm dy, dhe jo ne vëndet që meritonin…Petrika Lekën dhe Agim Hysenin.

Atë ditë pune isha ne nje gabine me Tiken kur dikush me kerkon, S…nje miku jone demokrat i oreve te para por dhe ish i persekutuar.

E more vesh me thote kush ju ka erdhur koleg në dogane, jo i them pse????

Në sytë e tij pashë lot…

Kush i them?

Sgjetët tjetër apo mbaruan të rinjtë me shkolle dhe reputacion, uli kokën teshtiu thelle dhe u largua me lot në sy.

Ngjit shkallët dhe futem drejt dhe ne zyren e shefit, e pyes… cili eshte kolegu jone i ri??? Kush e solli, dhe pa arsimin perkatës???

I kisha nje borxh më thotë shefi im, babai i tij ka qënë mësuesi im, u takuam nje dite dhe mu lut…

Aman ma merr ne dogane se spo e ngop dot me bukë, më zuri ngushtë…i thahë shefit të madh dhe e sollëm…Po eshte djalë i mirë, megjithse…

Dola nga zyra por një mesazh në telefon më bëri të këthehem perseri ne zyren e tij.

Më fal i them, mirë se e sollet dhe pa konkurs, por ndonjë më të hajrit nuk gjete, se per të varfer ata kane dhe nje lokal jo pak te vogel ne fshatin Vë… plus ai lokal dhe ajo familje ka qene dhe eshte qendra e financimit dhe drejtimit ne ate zone e kundershtareve tane politike.

Dal jashtë nëpër shkallë shkëmbehem me një tjeter koleg “demokrat” ky akoma me i fortë… i kish prere dikur me sepate Bodes linjen e atopolantit ne mitigun e PD, dhe si shperblim e kishin sjelle direkt e nga kamarjer në greqi direkt e doganier…

Vetë shefi ngritjen ne detyre e kish marre shkallë shkallë…mbasi ne turrnin e tij si pergjegjes kaluan dy maune me kafe, që njëra u kap rastesisht nga antikondrabanda por qe u mbyll me kthimin e saj ne parking dhe me arratisjen per ca muaj e nje doganieri ne greqi…

Si per ironi te fatit, shefi i doganes na mori per ca kohe peng dhe degen e PD Bilisht, (e bene kryetar pa qene antar) na u be dhe zv/prefekt, na u vu dhe kandidat per deputet më 2013…

Mëse normale që askush nuk do votonte per nje hajdut të kethyer me leket e doganes se shtetit në milioner.

DHE….

Në zgjedhjet e kaluara parlamentare jo vetem që i doli ne fushate kunder Partise Demokratike, por hodhi miliona për humbjen e saj. ( c’të ben ish sigurimi i shtetit)

Ata penetruan zune pozicione kyç dhe u pasuruan në qeverisjen e PD, por fuqia e tyre ne popull sidomos ne elektoratin e djathtë eshte zero, askush si do askush di voton, ata jane thjesht peshq të ngordhur në zall.

Mu kujtua Tika, (djali i poetit të pushkatuar Genci Leka) që me qetësinë, dhe ndershmerine e tij, jo vetëm punonjes policie i rregullt, por dhe qytetar i nderuar që asnjëherë nuk u ankua, asnjehere nuk u hakmorr, asnjëherë nuk e shkeli ligjin, pamvarsisht se “rilindasit” sapo moren pushtetin e nxorren ne lirim.

Mu kujtua i pa harruari, Arturi…Pishtari i Demokracisë, ai që gjithë jetën e tij ja dedikoj demokracisë dhe lirisë…

Zgjidhi njerzit, dhe kuadrin.

Demokracia as fitohet dhe as ndertohet me servilë, spiune hajdutë dhe dy fytyrësh.

Koha e qytetarisë…

Mos e fusni përsëri dorën apo kovën në gropën e haleve…

Mu…ti, hallvë nuk bëhet, sado sheqer dhe gjalpë ti hedhësh.

Kategori
Uncategorized

Albania – The Betrayed Nation. Shqipëria kombi i tradhëtuar.

Martin Henze

Democracy: the government of the people by the people for the people.

How do you assess the Albanian development

Henze: At the beginning of the Albanian Republic in 1992 there was probably the most profound change of a European state that a country in Europe has suffered. 

After totalitarian hypris through the occupation of Italy, the subsequent communism that spread under isolation, state-organized oppression of minorities, communism ended with total collapse. Step by step the Albania of today developed. 

The Albanian nation opted for a state and legal concept of the rule of law in the form of parliamentary democracy. A great success of today’s opposition, it secured peace and lit a light on the economic and social development of Albania. It is responsible for a large number of international treaties, the Albanian constitution and the planned EU membership.

America and Europe guaranteed Albania’s freedom and viability by fully integrating it into the Western community of values through membership of NATO and the offer to join the European nation, provided that specified criteria are met. Without the strict ties to the West and the significant financial, organisational and human support of the West, as well as the incredible commitment of the Albanian nation, the country could not have developed. This was, incidentally, a magnificent achievement on the part of the Albanian population, but it was also paid for with a great deal of suffering.

In the constitutional sense, a state’s foreign policy ties are generally not among the foundations of a political system. However, if its existence and cultural and economic future are inseparably linked to certain foreign policy orientations, these too can be understood as factual, constitutive features of the system. 

This is true, at least in its history to date, for Albania. Without the protection of the Western alliance system, above all the USA and especially Germany, the Balkan wars in the 1990s could not have been pacified. The then Chancellor, Gerhard Schröder, played an important role. Germany is a very great friend of this ancient culture, the Albanian nation. Albania’s orientation towards the West also goes beyond a mere military and alliance policy option. It includes cultural and economic interlocking with the western world, i.e. a turning away from the Russian system and communism, and is at the same time a fundamental decision of the Albanian nation for western democracy and the absolute rule of law. 

Unlike Serbia, for example, which prances between Russia and the West, sees itself as autonomous and enters into changing alliances, but the reason is Russian-oriented, Albania’s current position is characterized by a firm and comprehensive commitment to the Western world, at least until 2013.

What is the meaning of 2013?

Henze: Albania’s Prime Minister, Mustafa Rama, likes to present himself as a fervent supporter of the EU and its values. He periodically pays homage to the German Chancellor with downright declarations of love, he calls her by her first name, always seeks the opportunity for a joint photo in which he praises her humanistic-democratic attitude, and distributes gifts. With preference Rama also appears as an artist, although, allow me to say, in this matter the footsteps in the field of art, his father, are a little too big for him. This is apparently also his mental problem, whether he is in art or politics, Rama can show no success, only terrible disasters. Albania is facing a social and economic abyss.

As a result, Rama has made many promises towards the EU, has always been interested in money transfers from the EU, but has not delivered anything that justifies starting talks. 

This is now again evident in the terrible earthquake disaster in Albania, the Albanian nation is suffering the effects of the natural disaster. 

The Rama government’s civil protection was not organised. The Albanian government has done little in the last 6 years. The first, Albanian rescue teams had to dig up the buried people with their bare hands. Material for this disaster, even heavy equipment was not available.

Now, because of the commitment of the EU and especially of the opposition in Albania, there is a so-called donor conference for the Albanian nation. What is Rama doing at the same time, in the shadow of the disaster, reducing the fourth power, the freedom of the press, to zero through a new media law, despite warnings from the EU? How can a government be entrusted with international aid when it is also suspected of massive corruption?

The Rama government cannot be trusted.

What do you mean?

Henze: We should first of all note that the postponement to clarify a date to start accession talks with the EU, to May 2020, was to be expected.

The Rama government has put on a very bad show over the last few years, it has not pursued any serious government policy, it has neglected the country, hundreds of thousands of Albanians have left the country since 2013, and the Rama government has in no way fulfilled the conditions imposed by the EU.

On the other hand, it should now be very clear to the Albanians that this very wise and wise EU decision is not directed against the Albanian people, the Albanians are our sisters and brothers. 

Albania has always been part of Europe, Albania has valuable people, the country is beautiful, has many potentials and very interesting resources and an impressive culture and Albania will also be able to become a member of the EU very soon.

The decision of the EU is based on the fact that Mr. Rama, Balla, Lleshaj, Velaj and others from the governing party SP in no way meet the criteria of the EU, which have fulfilled the conditions for opening negotiations. There are no talks for free. 

On the contrary, the Rama government has organised everything in such a way in recent years that the EU had to reject it.

Now the EU has given Albania an extension until May 2020 and what is Rama doing? He is not working to create the conditions. No, he is now showing his real face he is negotiating with Serbia and then with Vucic, that is absurd and a real problem for the future of Albania.

Why is it a problem?

Henze: Of course it is a big problem for the Albanian nation, it wants to become a member of the EU and not of the Eurasian Economic Union. Russia has limited economic power and therefore needs partners. The economic power comes from gas and oil, products that will be less in demand in the next 10 years. A real problem for Russia, besides demographic development and climate change.

How is this to be understood?

Henze: The EAEU is an association around the Russian Federation to an internal market with a customs union. Serbia signed a free trade zone agreement with the EAEU on 25 October 2019. The EU and at that time Slovakia urged Serbia not to establish a free trade area with the Eurasian Economic Union in order to avoid a possible collision with the European Union. “If you are serious about your European orientation, make political decisions that bring you closer. This is not one of them “, said Slovak Foreign Minister Miroslav Lajčák after the meeting of EU and Western Balkans foreign ministers in Helsinki. “You cannot go in several directions at once”, he added.

The European Commission has also warned Serbia not to push through trade agreements with the Russian-led economic bloc. Serbia was not interested in this at all and now the focus is on Albania. 

Nor can it be ruled out that Serbia or Russia may have special information about Rama that would make him susceptible to blackmail.

The negotiations should certainly aim at a free trade agreement, which would then be an absolute NO GO for EU membership and a frontal turning away of Albania from the West, the withdrawal from NATO would then be a consequence.

I have the impression that the Albanian people absolutely do not want this. Rama is therefore negotiating without any legitimacy.

Allow me to add: Rama’s government, as shown by the results of 6 years of government has created an absolute disaster in Albania. 

Rama has brought the Albanian nation to the brink of economic bankruptcy, which is still to be discussed and, the Rama government has been active for years in gambling away the future of the Albanian nation, the youth are leaving Albania in unprecedented dimensions, they see no economic and political future. This will worsen from March 2020 onwards, as Germany, for example, has made it considerably easier for them to enter the labour market.

The legal reform is another disaster, as a result the supreme courts have been abolished since 2 years, the parliament is therefore also dysfunctional. The result is now a permanent constitutional breach by the government, which cannot be stopped by any court, a real constitutional emergency. The government can de facto do anything, up to the holding of illegal local elections and the assumption of all power in the municipalities, despite the non-recognition of this election by the international community. The remaining democratic institution, the President of the Republic, now that the press is also regulated, is the last bastion of democracy in Albania.

Rama has now managed in recent weeks to confront the EU countries with insults, threats and accusations. The EU has invested hundreds of millions of euros for the Albanian people in Albania. UN what happened in the last days, the EU and especially the proud and important France, the Netherlands, the democratic Denmark are insulted and they try to divide the German nation and the French nation.

I tell you, this will not succeed. After the earthquake disaster, the French nation was one of the first countries to send aid to Albania.

What is happening, Rama celebrates and praises France. The pattern is always the same. Whoever pays is a friend. 

Mr Rama has apparently, if I consider what he has said in the last few days and in recent months as well, been saying, also the way this gentleman has dealt with the elected opposition, his lack of a positive attitude towards democracy and the rule of law, his antidemocratic attitude towards the free press, his reactions to the very substantiated Mafia accusations, completely lost touch with reality, whereby, looking back, one can indeed ask oneself today whether Mr. Rama has had any contact with reality at all in the last 6 years. 

To deny that Albania has fallen into a serious, perhaps disastrous crisis, that Albania is not at present a constitutional state or a democracy and is indeed on the brink of an economic and legal abyss, would be to close one’s eyes to reality.

Since 2013, developments in Albania have been characterised by Albania’s increasing sinking into drug-related crime, the massive expansion of the central heroin and cocaine trade for western and eastern Europe in Albania. The investigative successes of the Albanian government are a tragedy; on a net view, a significant increase in drug trafficking and production can be seen. The US State Department reports from April 2019 are clear. There are no results-oriented successes. On the contrary, there is an increase in the trade in hard drugs. A massive security problem for the EU and Russia.

The 2017 elections seem to have been manipulated, if you look at the Albanian investigation protocols, the records of the foreign intelligence and security agencies, the reporting of the international press in 2019 in an interplay between members of the ruling party, the name of Prime Minister Ramas, Ballas and others, mentioned, in cooperation with the mafia. The public prosecutor’s investigations were massively disrupted. The investigators in charge of the case had to flee from the Rama government to Europe, Switzerland and Germany granted them asylum.

How do you explain the attitude of Albanian Prime Minister Edi Rama towards this agreement?

Henze: You see, the rule of law and democracy per se do not exist in Albania at the moment, the economy is very bad, foreign investment is almost zero, there is only narco-investment from abroad, high unemployment, human trafficking, mass exodus of young people, abject poverty, ageing of the population in the countryside, dilapidated infrastructure, massive corruption of the Rama government administration, manipulation of the 2017 parliamentary elections together with the mafia, according to the international press, holding of illegal local elections on 30 June 2019, increasing heroin trade, constant breach of the constitution by the government of Rama, persecution of the opposition and critical journalists, expropriation of citizens without being able to defend themselves against expropriation before a constitutional court, characterize the situation in Albania. Albania is on the verge of national bankruptcy. Contracts are being signed in the road construction and health sector, they are called PPP. In reality, they are family contracts between the Rama government and friends from the business world. The population of Albania is being exploited as a result.

De iure they do not meet the minimum standards of European PPP’s, private monopolies are created, no PPP’s, non-transparent tendering have been carried out, the negotiations for admission to the EU have been postponed, a real disaster.

It is quite simple, the Rama government wants to divert attention from these disasters, first Rama created a Greater Albania, a joint foreign ministry with Kosovo, in the spring of this year, now a Greater Serbia is being celebrated.

In this context, I would just like to remind you of Operation Allied Force, a NATO military operation against the former Federal Republic of Yugoslavia, which it carried out as part of the war in Kosovo from 24 March to 10 June 1999. Which saved the lives of very, very many Albanians in the Balkans. Germany in particular, through its commitment in the Balkans, prevented worse things from happening.

Vucic with the now Rama over an association agreement, euphemistically called “mini Schengen”, was in this time of the Serbian war crimes from 1993 to 2008 active member of the Serbian radical party, for which he was from 1998 to 2000 Serbian Minister of Information, so in the middle of the terrible Balkan war, Serbia was at war, also in Kosovo, he had the responsibility for propaganda. 

You only have to read once what this gentleman published at that time about Albania, minorities and the Western world. You can also wage war with words. Certainly, it cannot be entirely ruled out that Vucic, too, could be partly to blame for the conflict at the time, because of his responsibility for propaganda, and that is something that needs to be examined.

His boss was Slobodan Milosevic, who had escaped conviction as a war criminal by dying in his prison cell near The Hague.

Vucic himself, in his basic attitude, the restoration of Yugoslavia, as a Greater Serbia, certainly did not say goodbye, so why should he deviate from the nationalist goal.

Against this terrible background of the Balkan war and with such a person, who was responsible for propaganda at the time, the still Prime Minister Rama is negotiating an association agreement and, it seems that Rama is even handing over to Vucic the legitimacy for Albania to discuss with the EU. 

Kosovo is being completely ignored in the process. A simple catastrophe for the stability of the Balkans a betrayal of the Albanians in Kosovo by Mustafa Rama.

A course of action that certainly does not meet with the approval of the Albanian and Kosovar nations and the international community. One could come up with the idea that Rama is guilty of treason, which is after all a criminal offence of the highest order. Crimes against constitutional organs and the constitution are punishable, and can have the quality of high treason and are usually, internationally, judged with at least 10 years imprisonment.

And Serbia?

Henze: Serbia’s head of government Aleksandar Vucic, like Rama, is also a fervent supporter of the EU and its values. Like Rama, he periodically pays homage to the German Chancellor with regular declarations of love, in which he praises her humanistic and democratic attitude.  The former propaganda minister of dictator Milosevic, Vucic, also likes to appear as a reconciliation apostle in the Western Balkans. 

His goal is a Greater Serbia. That cannot really be in Albania’s interest, can it?

Serbia is in close partnership with Russia, isn’t it?

Henze: Vucic celebrates his friendly relationship with the Russian president. In Moscow he concluded a fighter plane deal with Putin in the spring, weapons were delivered via Romania in July 2019, where they were stopped, and Russia had to deliver by air.

He regularly has Serbian-Russian military manoeuvres organised, preferably near the border with the hated neighbour Croatia. He is not a friend of NATO. That can’t be in Albania’s best interests either, can it? 

However, I have grave doubts that Vucic is a great friend of Putin. Vucic wants a Greater Serbia and nothing more and nothing less. Russia and the EU are in a partnership and are in the process of levelling out the conflict in Ukraine, which is a good thing. Russia knows that it needs a stable Europe for its own development and will not embark on nationalist adventures in the Balkans if it is wise.

And Albania:

Henze:  Albania is a loyal member of NATO, a true ally of the Western world. Is that still the Albanian government Rama? 

The close cooperation with communist China and now with Serbia, there are now serious doubts whether Mr Rama is still a friend of the West.

The impression is being created that the Rama government is subordinating itself to the Serbian state, and the Albanian Prime Minister has even delegated negotiations with the EU on this matter to Vucic. 

The Albanian Government is giving the following explanation on one of the most essential issues of the Albanian state, the question of EU membership/Schengen, which is It is hard to imagine that the Albanian nation would hand over the management of negotiations to Belgrade. 

An incredible procedure, a major constitutional breach, the national independence of Albania is affected.

There was also no consultation on this with the President of Albania, which would have been constitutionally necessary, the EU or the Albanian people. 

That cannot be in Albanias interests either, can it? 

Vucic’s frequent pithy, egoistic remarks to opposition politicians, dissenters and independent media are full of latent but serious threats. Rama and Vuci are very similar in this respect. 

That cannot be in Albania’s interest either, can it? 

But of course in Vuci’s eyes it is anti-Serb propaganda when the massacre in Srebenica is described as genocide. Vucic, who governs post-Yugoslavian Serbia with as much power as before him only like his former boss, Slobodan Milosevic, is the prime example of an authoritarian-populist-nationalist, who this year received the Alexander Nevsky Order of Merit from Putin, for which services did he receive the highest Russian order? Certainly also a motivational achievement for joining the EAEU.

On 04. December he met with Putin again in Sotchi, already for the 17th time. In this respect, the renewed meeting with Rama in Tirana fits into a well existing road map of Serbia for the creation of a Greater Serbia.

Do you believe that Serbia will now gain influence in Tirana?

Henze: No. A majority of the Serbian population has been expressing indifference or even rejection of the EU in opinion polls for years. While in Kosovo, for example, 84 per cent, in Albania 93 per cent and in Northern Macedonia over 89 per cent express a positive attitude towards the Union, in Serbia it is only 29 per cent. 

These are the lowest approval rates ever measured in a candidate country. These results are also remarkable because experience shows that popular approval of the EU often falls after accession.

That is a very important difference between the two nations; they have completely different, nation-state objectives. 

There is no basis for close bilateral cooperation between Albania and Serbia, not to mention the problem with Kosovo. 

The Albanian nation wants to become a member of the EU and sees itself as part of the Western world and not as an autonomous republic of Serbia.

The political goal must therefore now be EU membership and accession to the EU’s Schengen area.

Why is Kosovo not part of this process?

Henze: Serbia does not recognise the borders of Kosovo. It has waged war over Kosovo and lost it. There are still calls at the political level for a bilateral agreement with the neighbouring state of Kosovo, which Serbia has not yet recognised. Actually, such an agreement should already have been reached, but so far not even the agreements with Kosovo, which were already concluded in 2013, have been implemented. Serbia is solely responsible for this and it is against this background that Albanian Prime Minister Rama is now negotiating. Serbia apparently wants to win the Balkan war after all.

But where does Serbia’s rejection of the EU come from? 

Henze: If one asks the Serbian President Vucic about this, he points out that a majority of EU states recognized Kosovo, Serbia’s former province, as an independent state ten years ago. 

Indeed, a correct decision by the EU. This recognition has led to peace in the Balkans. Even then, the aim was for all the Balkan countries to become members of the EU as independent nation states.

Serbia still claims to rule over the Western Balkans and sees Kosovo as part of Serbia, Albanians are certainly strangers to Serbia there. The temptation to see the Balkans as a unity is great. But the image is a cliché. To lump all the Balkan peoples together is immoral and unjust. Greeks, Albanians, Romanians, Bulgarians – none of these ancient, cultural peoples have attacked their neighbours, they have only defended themselves.

An aggressive, chauvinistic policy is only practiced by Serbia, which we could see very well in the 90’s, it is now to remember the Serb leader Radovan Karadžić Only the massive intervention of NATO, and especially Germany, has led to the restoration of borders and peace.

This is a crucial difference between Serbia and Albania. The Albanian nation wants to become a member of the EU, the Serbian nation does not.  

For this reason, the German Bundestag clearly stated in September 2019 that the existing borders in the Balkans, including the borders of Kosovo, must be respected, and that any aspirations to the contrary would be incompatible with accession to the EU and would have to lead to a breakdown of the accession negotiations.

So if the Albanian nation wants to become a member of the EU, and this is the case for 93% of the population, there can only be one Schengen in the EU. 

Cooperation with Serbia and Russia leads to an association with these two countries and not with the EU, that leads to no future, it leads to the fall of the proud Albanian nation.

Albania must now work hard to meet the criteria for accession to the EU. 

The Rama government has completely failed in this matter, it is also factually and personally incapable of organising this. there also seems to be no real interest in membership on the part of the Rama government, with one exception, there is interest in EU funding. 

The Albanian nation must now decide whether it wants to become a member of a Greater Serbia under Russian influence and abandon its thousand-year-old culture and continue to vegetate and lose its youth and children for good, or whether Albania wants to preserve its identity, culture and values, as well as its economic independence and find its future in the EU. 

If this is the case, Albania should organise a new government very quickly. There is no more time for experiments.

Shqipëria – Kombi i tradhtuar

22 Dhjetor 2019 • 31 Pëlqime • 5 Komente

Martin Henze

Martin Henze

Demokracia: qeveria e popullit nga njerëzit për njerëzit.

Si e vlerësoni zhvillimin shqiptar

Henze: Në fillimin e Republikës Shqiptare në vitin 1992 ka pasur ndoshta ndryshimin më të thellë të një shteti Evropian që ka pësuar një vend në Evropë.

Pas hiperizmit totalitar përmes okupimit të Italisë, komunizmit të mëpasshëm që u përhap nën izolim, shtypjes së pakicave të organizuar nga shteti, komunizmi përfundoi me kolaps total. Hap pas hapi u zhvillua Shqipëria e sotme.

Kombi shqiptar zgjodhi një koncept shtetëror dhe juridik të sundimit të ligjit në formën e demokracisë parlamentare. Një sukses i madh i kundërshtimit të sotëm, ajo siguroi paqen dhe ndriçoi një dritë mbi zhvillimin ekonomik dhe shoqëror të Shqipërisë. Isshtë përgjegjës për një numër të madh traktatesh ndërkombëtare, kushtetutën shqiptare dhe anëtarësimin e planifikuar në BE.

Amerika dhe Europa garantuan lirinë dhe qëndrueshmërinë e Shqipërisë duke e integruar plotësisht atë në bashkësinë perëndimore të vlerave përmes anëtarësimit në NATO dhe ofertës për t’u bashkuar me kombin evropian, me kusht që të përmbushen kriteret e specifikuara. Pa lidhjet e rrepta me Perëndimin dhe mbështetjen e konsiderueshme financiare, organizative dhe njerëzore të Perëndimit, si dhe angazhimin e jashtëzakonshëm të kombit shqiptar, vendi nuk mund të ishte zhvilluar. Kjo ishte, rastësisht, një arritje e mrekullueshme nga ana e popullatës shqiptare, por ajo u pagua gjithashtu me një vuajtje të madhe.

Në kuptimin kushtetues, lidhjet e politikës së jashtme të një shteti nuk janë përgjithësisht ndër themelet e një sistemi politik. Sidoqoftë, nëse ekzistenca e tij dhe e ardhmja kulturore dhe ekonomike janë të lidhura në mënyrë të pandashme me orientime të caktuara të politikës së jashtme, këto gjithashtu mund të kuptohen si karakteristika faktike, përbërëse të sistemit.

Kjo është e vërtetë, të paktën në historinë e saj deri më tani, për Shqipërinë. Pa mbrojtjen e sistemit të aleancës perëndimore, mbi të gjitha SHBA dhe veçanërisht Gjermaninë, luftërat e Ballkanit në vitet 1990 nuk mund të ishin qetësuar. Kancelari i atëhershëm, Gerhard Schröder, luajti një rol të rëndësishëm. Gjermania është një mik shumë i madh i kësaj kulture të lashtë, kombit shqiptar. Orientimi i Shqipërisë drejt Perëndimit gjithashtu tejkalon një mundësi të thjeshtë ushtarake dhe politike të aleancës. Ai përfshin ndërlidhje kulturore dhe ekonomike me botën perëndimore, d.m.th. një largim nga sistemi rus dhe komunizmi, dhe është njëkohësisht një vendim themelor i kombit shqiptar për demokracinë perëndimore dhe sundimin absolut të ligjit.

Për dallim nga Serbia, për shembull, që prancon midis Rusisë dhe Perëndimit, e sheh veten si autonome dhe hyn në aleanca në ndryshim, por arsyeja është e orientuar nga Rusia, pozicioni aktual i Shqipërisë karakterizohet nga një angazhim i vendosur dhe gjithëpërfshirës ndaj botës perëndimore, të paktën deri në 2013.

Cili është kuptimi i vitit 2013?

Henze: Kryeministri i Shqipërisë, Mustafa Rama, i pëlqen të prezantohet si një përkrahës i zjarrtë i BE-së dhe vlerave të tij. Ai në mënyrë periodike i bën homazhe kancelarit gjerman me deklarata të drejta të dashurisë, ai e quan atë me emrin e saj të parë, gjithmonë kërkon mundësinë për një foto të përbashkët, në të cilën vlerëson qëndrimin e saj humanist-demokratik, dhe shpërndan dhurata. Me preferencë Rama shfaqet edhe si artist, megjithëse, më lejoni të them, në këtë çështje gjurmët në fushën e artit, babai i tij, janë pak më të mëdha për të. Ky është me sa duket edhe problemi i tij mendor, qoftë ai në art apo politikë, Rama nuk mund të tregojë asnjë sukses, vetëm katastrofa të tmerrshme. Shqipëria po përballet me një humnerë sociale dhe ekonomike.

Si rezultat, Rama ka bërë shumë premtime drejt BE-së, gjithmonë ka qenë i interesuar për transferimin e parave nga BE, por nuk ka dhënë asgjë që justifikon fillimin e bisedimeve.

Kjo është tashmë e dukshme përsëri në fatkeqësinë e tmerrshme të tërmetit në Shqipëri, kombi shqiptar po vuan efektet e katastrofës natyrore.

Mbrojtja civile e qeverisë Rama nuk ishte e organizuar. Qeveria shqiptare ka bërë pak në 6 vitet e fundit. E para, ekipet shqiptare të shpëtimit duhej të gërmonin njerëzit e varrosur me duart e tyre të zhveshura. Material për këtë fatkeqësi, madje edhe pajisjet e rënda nuk ishin në dispozicion.

Tani, për shkak të angazhimit të BE-së dhe veçanërisht të opozitës në Shqipëri, zhvillohet një konferencë e ashtuquajtur e donatorëve për kombin shqiptar. Isfarë po bën Ramë në të njëjtën kohë, nën hijen e katastrofës, duke ulur fuqinë e katërt, lirinë e shtypit, në zero përmes një ligji të ri për mediat, pavarësisht paralajmërimeve nga BE? Si mund t’i besohet një qeverie ndihmë ndërkombëtare kur dyshohet gjithashtu për korrupsion masiv?

Qeveria Rama nuk mund t’i besohet.

Çfarë do të thuash?

Henze: Para së gjithash duhet të kemi parasysh që shtyrja për të sqaruar një datë për të filluar bisedimet e pranimit me BE, deri në maj 2020, ishte pritur.

Qeveria Rama ka hedhur një shfaqje shumë të keqe vitet e fundit, ajo nuk ka ndjekur ndonjë politikë serioze qeveritare, e ka lënë pas dore vendin, qindra mijëra shqiptarë janë larguar nga vendi që nga 2013, dhe qeveria Rama nuk ka asnjë në mënyrë të përmbushur kushtet e vendosura nga BE.

Nga ana tjetër, tani duhet të jetë e qartë për shqiptarët që ky vendim shumë i mençur dhe i mençur i BE-së nuk është i drejtuar kundër popullit shqiptar, shqiptarët janë motrat dhe vëllezërit tanë.

Shqipëria ka qenë gjithmonë pjesë e Evropës, Shqipëria ka njerëz të vlefshëm, vendi është i bukur, ka shumë potenciale dhe burime shumë interesante dhe një kulturë mbresëlënëse dhe Shqipëria gjithashtu do të jetë në gjendje të bëhet anëtare e BE shumë shpejt.

Vendimi i BE-së bazohet në faktin se Z. Rama, Balla, Lleshaj, Velaj dhe të tjerë nga partia qeverisëse PS në asnjë mënyrë nuk i plotësojnë kriteret e BE-së, të cilat kanë përmbushur kushtet për hapjen e negociatave. Nuk ka bisedime falas.

Përkundrazi, qeveria Rama ka organizuar gjithçka në një mënyrë të tillë vitet e fundit që BE duhej ta refuzonte atë.

Tani BE i ka dhënë Shqipërisë një zgjatje deri në maj të vitit 2020 dhe çfarë po bën Rama? Ai nuk po punon për të krijuar kushtet. Jo, ai tani po tregon fytyrën e tij të vërtetë që po negocion me Serbinë dhe më pas me Vuçiqin, që është absurd dhe një problem i vërtetë për të ardhmen e Shqipërisë.

Pse është problem?

Henze: Sigurisht që është një problem i madh për kombin shqiptar, ai dëshiron të bëhet anëtar i BE-së dhe jo i Unionit Ekonomik Euroazian. Rusia ka fuqi të kufizuar ekonomike dhe për këtë arsye ka nevojë për partnerë. Fuqia ekonomike vjen nga gazi dhe nafta, produkte që do të jenë më pak të kërkuara në 10 vitet e ardhshme. Një problem i vërtetë për Rusinë, përveç zhvillimit demografik dhe ndryshimit të klimës.

Si kuptohet kjo?

Henze: EAEU është një shoqatë rreth Federatës Ruse në një treg të brendshëm me një bashkim doganor. Serbia nënshkroi një marrëveshje të zonës së tregtisë së lirë me EAEU më 25 tetor 2019. BE dhe në atë kohë Sllovakia i kërkoi Serbisë që të mos krijojë një zonë të tregtisë së lirë me Bashkimin Ekonomik Euroazian në mënyrë që të shmanget një përplasje e mundshme me Bashkimin Evropian. “Nëse jeni serioz në lidhje me orientimin tuaj evropian, merrni vendime politike që ju afrojnë. Ky nuk është një prej tyre”, tha Ministri i Jashtëm Sllovake Miroslav Lajčák pas takimit të ministrave të jashtëm të BE dhe Ballkanit Perëndimor në Helsinki. “Ju nuk mund të shkoni në disa drejtime menjëherë”, shtoi ai.

Komisioni Evropian gjithashtu ka paralajmëruar Serbinë që të mos kontrollojë marrëveshjet tregtare me bllokun ekonomik të udhëhequr nga Rusia. Serbia nuk ishte aspak e interesuar për këtë dhe tani përqendrimi është tek Shqipëria.

As nuk mund të përjashtohet fakti që Serbia ose Rusia mund të kenë informacion të veçantë për Ramën që do ta bënte atë të ndjeshëm ndaj shantazheve.

Bisedimet sigurisht që duhet të synojnë një marrëveshje të tregtisë së lirë, e cila më pas do të ishte një JO SHUME për anëtarësim në BE dhe një kthim frontal i Shqipërisë nga Perëndimi, tërheqja nga NATO do të ishte pasojë.

Kam përshtypjen se populli shqiptar absolutisht nuk e dëshiron këtë. Prandaj Rama po negocion pa asnjë legjitimitet.

Më lejoni të shtoj: Qeveria e Ramës, siç tregohet nga rezultatet e 6 viteve të qeverisjes, ka krijuar një katastrofë absolute në Shqipëri.

Rama e ka sjellë kombin shqiptar në prag të falimentimit ekonomik, i cili mbetet akoma për tu diskutuar dhe, qeveria Rama ka qenë aktive prej vitesh në lojërat e fatit duke larguar të ardhmen e kombit shqiptar, të rinjtë po largohen nga Shqipëria në dimensione të paparë. asnjë e ardhme ekonomike dhe politike. Kjo do të përkeqësohet nga Marsi e tutje, pasi Gjermania, për shembull, e ka bërë në mënyrë të konsiderueshme më të lehtë për të hyrë në tregun e punës.

Reforma ligjore është një fatkeqësi tjetër, si rezultat gjykatat supreme janë shfuqizuar që prej 2 vjetësh, për këtë arsye parlamenti është gjithashtu jofunksional. Rezultati është tani një shkelje e përhershme kushtetuese nga qeveria, e cila nuk mund të ndalet nga asnjë gjykatë, një emergjencë e vërtetë kushtetuese. Qeveria mund të bëjë de fakto asgjë, deri në mbajtjen e zgjedhjeve lokale të paligjshme dhe marrjen e gjithë pushtetit në komuna, megjithë mosnjohjen e këtyre zgjedhjeve nga bashkësia ndërkombëtare. Institucioni i mbetur demokratik, Presidenti i Republikës, tani që rregullohet edhe shtypi, është bastioni i fundit i demokracisë në Shqipëri.

Rama tani ka arritur që javët e fundit të përballet me vendet e BE-së me fyerje, kërcënime dhe akuza. BE ka investuar qindra miliona euro për popullin shqiptar në Shqipëri. KB ajo që ndodhi ditët e fundit, BE dhe veçanërisht Franca krenare dhe e rëndësishme, Holanda, Danimarka demokratike fyhen dhe ata përpiqen të ndajnë kombin gjerman dhe kombin francez.

Unë po ju them, kjo nuk do të ketë sukses. Pas katastrofës së tërmetit, kombi francez ishte një nga vendet e para që dërgoi ndihmë në Shqipëri.

Farë po ndodh, Rama feston dhe vlerëson Francën. Modeli është gjithmonë i njëjtë. Kush paguan është mik.

Z. Rama me sa duket, nëse marr parasysh ato që ai ka thënë ditët e fundit dhe gjithashtu muajt e fundit, po ashtu, duke thënë, edhe mënyrën sesi ky zotëri ka trajtuar opozitën e zgjedhur, mungesën e tij të një qëndrimi pozitiv ndaj demokracisë dhe rregullit të ligjit, qëndrimin e tij antidemokratik ndaj shtypit të lirë, reagimet e tij ndaj akuzave shumë të argumentuara mafioze, plotësisht të humbur kontaktin me realitetin, me anë të së cilës, duke parë mbrapa, me të vërtetë mund të pyesni veten sot nëse zoti Rama ka pasur ndonjë kontakt me realitetin fare në 6 vitet e fundit.

Të mohosh se Shqipëria ka rënë në një krizë serioze, mbase shkatërrimtare, se Shqipëria nuk është aktualisht një shtet kushtetues apo një demokraci dhe është me të vërtetë në prag të një humnerë ekonomik dhe juridik, do të ishte të mbyllësh sytë nga realiteti.

Që prej vitit 2013, zhvillimet në Shqipëri janë karakterizuar nga fundosja në rritje e Shqipërisë në krimin e lidhur me drogën, zgjerimin masiv të tregtisë qendrore të heroinës dhe kokainës për Evropën Perëndimore dhe Lindore në Shqipëri. Sukseset hetimore të qeverisë shqiptare janë një tragjedi; në një vështrim neto, mund të shihet një rritje e konsiderueshme në trafikun dhe prodhimin e drogës. Raportet e Departamentit të Shtetit të SHBA nga Prilli 2019 janë të qarta. Nuk ka sukses të orientuar drejt rezultateve. Përkundrazi, ka një rritje të tregtisë me droga të forta. Një problem masiv sigurie për BE-në dhe Rusinë.

Zgjedhjet për 2017 duket se janë manipuluar, nëse shikoni protokollet shqiptare të hetimit, të dhënat e agjencive të huaja të inteligjencës dhe sigurisë, raportimin e shtypit ndërkombëtar në vitin 2019 në një bashkëveprim midis anëtarëve të partisë në pushtet, emrin e Kryeministrit Ministri Ramas, Ballas dhe të tjerë, përmendën, në bashkëpunim me mafian. Hetimet e prokurorit publik u ndërprenë masivisht. Hetuesit përgjegjës të çështjes duhej të largoheshin nga qeveria Rama për në Evropë, Zvicrës dhe Gjermanisë iu dha azili.

Si e shpjegoni qëndrimin e kryeministrit shqiptar Edi Rama ndaj kësaj marrëveshje?

Henze: E shihni, sundimi i ligjit dhe demokracia në vetvete nuk ekzistojnë në Shqipëri për momentin, ekonomia është shumë e keqe, investimet e huaja janë pothuajse zero, ka vetëm narko-investime nga jashtë, papunësia e lartë, trafikimi i qenieve njerëzore, masa eksodi i të rinjve, abuzimi i varfërisë, plakja e popullsisë në fshat, infrastruktura e rrënuar, korruptimi masiv i administratës së qeverisë Rama, manipulimi i zgjedhjeve parlamentare të vitit 2017 së bashku me mafian, sipas shtypit ndërkombëtar, mbajtja e zgjedhjeve lokale të paligjshme në 30 qershor 2019, rritja e tregtisë së heroinës, shkelja e vazhdueshme e kushtetutës nga qeveria e Ramës, persekutimi i opozitës dhe gazetarëve kritikë, shpronësimi i qytetarëve pa qenë në gjendje të mbrohen nga shpronësimi para një gjykate kushtetuese, të karakterizojnë situatën në Shqipëri. Shqipëria është në prag të falimentimit kombëtar. Kontratat janë nënshkruar në sektorin e ndërtimit të rrugëve dhe shëndetësisë, ato quhen PPP. Në realitet, ato janë kontrata familjare midis qeverisë Rama dhe miqve nga bota e biznesit. Popullsia e Shqipërisë po shfrytëzohet si rezultat.

De iure ata nuk i plotësojnë standardet minimale të PPP-ve evropiane, janë krijuar monopole private, nuk janë kryer tenderime PPP, jo transparente, negociatat për pranim në BE janë shtyrë, një katastrofë e vërtetë.

Shtë mjaft e thjeshtë, qeveria Rama dëshiron të largojë vëmendjen nga këto fatkeqësi, së pari Rama krijoi një Shqipëri të Madhe, një ministri të jashtme të përbashkët me Kosovën, në pranverën e këtij viti, tani po festohet një Serbi e Madhe.

Në këtë kontekst, thjesht do t’ju kujtoja për Operacionin Forca Aleate, një operacion ushtarak të NATO-s kundër ish Republikës Federale të Jugosllavisë, të cilën e kreu si pjesë e luftës në Kosovë nga 24 marsi deri më 10 qershor 1999. i cili shpëtoi jetët e shumë, shumë shqiptarëve në Ballkan. Gjermania në veçanti, përmes angazhimit të saj në Ballkan, parandaloi që të ndodhin gjëra më të këqija.

Vuçiç me Ramën tani për një marrëveshje shoqërimi, të quajtur eufemistikisht “mini Schengen”, ishte në këtë kohë të krimeve të luftës serbe nga 1993 deri në 2008 anëtar aktiv i partisë radikale serbe, për të cilën ai ishte nga viti 1998 deri në 2000 Ministër serb i Informacionit , kështu që në mes të luftës së tmerrshme të Ballkanit, Serbia ishte në luftë, gjithashtu në Kosovë, ai kishte përgjegjësinë e propagandës.

Ju duhet vetëm të lexoni njëherë atë që botoi ky zotëri në atë kohë për Shqipërinë, pakicat dhe botën perëndimore. Ju gjithashtu mund të zhvilloni luftë me fjalë. Sigurisht, nuk mund të përjashtohet plotësisht se Vuçiç, gjithashtu, mund të fajësohet pjesërisht për konfliktin në atë kohë, për shkak të përgjegjësisë së tij për propagandë, dhe kjo është diçka që duhet të ekzaminohet.

Shefi i tij ishte Slobodan Milosevic, i cili kishte shpëtuar nga dënimi si kriminel lufte duke vdekur në qelinë e tij të burgut pranë Hagës.

Vetë Vuçiç, në qëndrimin e tij themelor, restaurimin e Jugosllavisë, si një Serbi e Madhe, me siguri nuk i tha lamtumirë, prandaj pse duhet të devijojë nga qëllimi nacionalist.

Kundër këtij sfondi të tmerrshëm të luftës ballkanike dhe me një person të tillë, i cili ishte përgjegjës për propagandën në atë kohë, kryeministri akoma Rama po negocion një marrëveshje asociimi dhe, duket se Rama madje po i dorëzon Vuçiqit legjitimitetin për Shqipërinë diskutoni me BE-në.

Kosova është duke u injoruar plotësisht në proces. Një katastrofë e thjeshtë për stabilitetin e Ballkanit një tradhëti e shqiptarëve në Kosovë nga Mustafa Rama.

Një kurs veprimi që sigurisht nuk plotëson miratimin e kombeve shqiptare dhe kosovare dhe bashkësisë ndërkombëtare. Dikush mund të dalë me idenë se Rama është fajtor për tradhti, që është në fund të fundit një vepër penale e rendit më të lartë. Krimet kundër organeve kushtetuese dhe kushtetutës janë të dënueshme, dhe mund të kenë cilësinë e tradhtisë së lartë dhe, zakonisht, ndërkombëtarisht gjykohen me të paktën 10 vjet burg.

Dhe Serbia?

Henze: Kreu i qeverisë së Serbisë Aleksandar Vucic, ashtu si Rama, është gjithashtu një përkrahës i zjarrtë i BE-së dhe vlerave të tij. Ashtu si Rama, ai në mënyrë periodike i bën homazhe Kancelarit gjerman me deklarata të rregullta dashurie, në të cilat vlerëson qëndrimin e saj humanist dhe demokratik. Ish ministri i propagandës së diktatorit Millosheviç, Vuçiç, gjithashtu pëlqen të paraqitet si një apostull pajtimi në Ballkanin Perëndimor.

Qëllimi i tij është një Serbi e Madhe. Kjo nuk mund të jetë vërtet në interes të Shqipërisë, a mundet?

Serbia është në partneritet të ngushtë me Rusinë, apo jo?

Henze: Vuçiç feston marrëdhëniet e tij miqësore me presidentin rus. Në Moskë ai përfundoi një marrëveshje me aeroplanin luftarak me Putinin në pranverë, armët u dorëzuan përmes Rumanisë në korrik 2019, ku u ndaluan, dhe Rusia duhej të dorëzohej me ajër.

Ai rregullisht ka organizuar manovra ushtarake serbo-ruse, mundësisht afër kufirit me fqinjin e urryer Kroaci. Ai nuk është mik i NATO-s. Kjo nuk mund të jetë as në interesin më të mirë të Shqipërisë, a mundet?

Sidoqoftë, kam dyshime të mëdha se Vuçiç është një mik i shkëlqyeshëm i Putinit. Vuçiq dëshiron një Serbi të Madhe dhe asgjë më shumë dhe asgjë më pak. Rusia dhe BE janë në një partneritet dhe janë në procesin e nivelit të konfliktit në Ukrainë, gjë që është një gjë e mirë. Rusia e di se ajo ka nevojë për një Evropë të qëndrueshme për zhvillimin e vet dhe nuk do të fillojë aventurat nacionaliste në Ballkan nëse është e mençur.

Dhe Shqipëria:

Henze: Shqipëria është një anëtare besnike e NATO-s, një aleat i vërtetë i botës perëndimore. A është akoma qeveria shqiptare Rama?

Bashkëpunimi i ngushtë me Kinën komuniste dhe tani me Serbinë, tani ka dyshime serioze nëse zoti Rama është akoma mik i Perëndimit.

Po krijohet përshtypja se qeveria Rama po i nënshtrohet shtetit të Serbisë, dhe Kryeministri shqiptar madje i ka deleguar Vuçiç negociatat me BE për këtë çështje.

Qeveria shqiptare po jep shpjegimin e mëposhtëm për një nga çështjet më thelbësore të shtetit shqiptar, çështjen e anëtarësimit në BE / Shengen, e cila është e vështirë të imagjinohet që kombi shqiptar do t’ia dorëzonte menaxhimin e negociatave në Beograd.

Ndikohet një procedurë e jashtëzakonshme, një shkelje e madhe kushtetuese, pavarësia kombëtare e Shqipërisë.

Nuk kishte gjithashtu asnjë konsultim për këtë me Presidentin e Shqipërisë, i cili do të kishte qenë i domosdoshëm kushtetues, BE ose populli shqiptar.

Kjo nuk mund të jetë në interesin e Albanisë, a mundet?

Vërejtjet e shpeshta të Vuçiçit, vërejtjet egoiste ndaj politikanëve të opozitës, disidentëve dhe mediave të pavarura janë plot kërcënime latente por serioze. Rama dhe Vuci janë shumë të ngjashëm në këtë drejtim.

Kjo nuk mund të jetë në interes të Shqipërisë, a mundet?

Por natyrisht në sytë e Vuçit është një propagandë anti-serbe kur masakra në Srebenicë përshkruhet si gjenocid. Vuçiç, i cili qeveris Serbinë pas Jugosllavisë me aq fuqi sa para tij vetëm si ish-shefi i tij, Slobodan Milosevic, është shembulli kryesor i një autorizmi-populist-nacionalist, i cili këtë vit mori Urdhrin e Meritës nga Alexander Nevsky nga Putin, për cilat shërbime ai mori urdhrin më të lartë rus? Sigurisht edhe një arritje motivuese për t’u anëtarësuar në EAEU.

Më 04. Dhjetor ai u takua përsëri me Putin në Sotchi, tashmë për herë të 17-të. Në këtë drejtim, takimi i përtërirë me Ramën në Tiranë përshtatet në një hartë rrugore ekzistuese të Serbisë për krijimin e një Serbia të Madhe.

A besoni se Serbia tani do të fitojë ndikim në Tiranë?

Henze: Jo. Shumica e popullatës serbe ka shprehur indiferencë apo edhe refuzim të BE-së në sondazhet e opinioneve për vite me rradhë. Ndërsa në Kosovë, për shembull, 84 përqind, në Shqipëri 93 përqind dhe në Maqedoninë Veriore mbi 89 përqind shprehin një qëndrim pozitiv ndaj Unionit, në Serbi është vetëm 29 përqind.

Këto janë nivelet më të ulëta të miratimit të matur ndonjëherë në një vend kandidat. Këto rezultate janë gjithashtu të jashtëzakonshme sepse përvoja tregon se miratimi popullor i BE shpesh bie pas pranimit.

Ky është një ndryshim shumë i rëndësishëm midis dy kombeve; ato kanë objektiva krejtësisht të ndryshme, shtet-komb.

Nuk ka asnjë bazë për një bashkëpunim të ngushtë dypalësh midis Shqipërisë dhe Serbisë, për të mos përmendur problemin me Kosovën.

Kombi shqiptar dëshiron të bëhet anëtar i BE-së dhe e sheh veten si pjesë të botës perëndimore dhe jo si një republikë autonome e Serbisë.

Qëllimi politik duhet të jetë tani anëtarësimi në BE dhe aderimi në zonën Shengen të BE-së.

Pse Kosova nuk është pjesë e këtij procesi?

Henze: Serbia nuk i njeh kufijtë e Kosovës. Ajo ka zhvilluar luftë kundër Kosovës dhe e ka humbur atë. Ende ka thirrje në nivelin politik për një marrëveshje bilaterale me shtetin fqinj të Kosovës, të cilën Serbia ende nuk e ka njohur. Në fakt, një marrëveshje e tillë tashmë duhej të ishte arritur, por deri më tani as marrëveshjet me Kosovën, të cilat ishin përfunduar tashmë në 2013, nuk janë zbatuar. Serbia është vetëm përgjegjëse për këtë dhe është kundër këtij sfondi që kryeministri shqiptar tani po negocion. Serbia me sa duket dëshiron të fitojë luftën ballkanike në fund të fundit.

Por, nga vjen refuzimi i Serbisë për BE-në?

Henze: Nëse dikush e pyet Presidentin serb Vuçiç për këtë, ai tregon se shumica e shteteve të BE e njohën Kosovën, ish provincën e Serbisë, si një shtet të pavarur dhjetë vjet më parë.

Në të vërtetë, një vendim i saktë nga BE. Kjo njohje ka çuar në paqe në Ballkan. Edhe atëherë, qëllimi ishte që të gjitha vendet e Ballkanit të bëhen anëtare të BE-së si shtete të pavarura të kombeve.

Serbia ende pretendon të sundojë mbi Ballkanin Perëndimor dhe e sheh Kosovën si pjesë të Serbisë, shqiptarët me siguri janë të huaj për Serbinë atje. Tundimi për të parë Ballkanin si unitet është i madh. Por imazhi është një klishe. Të grumbullosh të gjithë popujt e Ballkanit së bashku është imorale dhe e padrejtë. Grekët, Shqiptarët, Rumunët, Bullgarët – asnjë nga këta popuj të lashtë, kulturorë nuk ka sulmuar fqinjët e tyre, ata vetëm e kanë mbrojtur veten e tyre.

Një politikë agresive, shoviniste praktikohet vetëm nga Serbia, të cilën mund ta shohim shumë mirë në vitet 90, tani është për të kujtuar liderin serb Radovan Karadžić Vetëm ndërhyrja masive e NATO-s, dhe veçanërisht e Gjermanisë, ka çuar në rivendosjen e kufijve dhe paqja.

Ky është një ndryshim thelbësor midis Serbisë dhe Shqipërisë. Kombi shqiptar dëshiron të bëhet anëtar i BE-së, kombi serb jo.

Për këtë arsye, Bundestag gjerman deklaroi qartë në Shtator 2019 se kufijtë ekzistues në Ballkan, përfshirë kufijtë e Kosovës, duhet të respektohen, dhe se çdo aspiratë për të kundërtën do të ishte e papajtueshme me pranimin në BE dhe do të duhej të çonte në një ndarje të negociatave të pranimit.

Pra, nëse kombi shqiptar dëshiron të bëhet anëtar i BE-së, dhe ky është rasti për 93% të popullsisë, mund të ketë vetëm një Shengen në BE.

Bashkëpunimi me Serbinë dhe Rusinë çon në një lidhje me këto dy vende dhe jo me BE, që nuk çon në të ardhme, ajo çon në rënien e kombit krenar shqiptar.

Shqipëria tani duhet të punojë shumë për të përmbushur kriteret e pranimit në BE.

Qeveria Rama ka dështuar plotësisht në këtë çështje, është gjithashtu faktikisht dhe personalisht i paaftë për të organizuar këtë. gjithashtu nuk duket se ka interes real për anëtarësim nga ana e qeverisë Rama, me një përjashtim, ka interes për financimin e BE-së.

Kombi shqiptar tani duhet të vendosë nëse dëshiron të bëhet anëtar i një Serbia të Madhe nën ndikimin rus dhe të braktisë kulturën e saj mijëravjeçare dhe të vazhdojë të vegjetojë dhe të humbasë të rinjtë dhe fëmijët e saj për mirë, apo nëse Shqipëria dëshiron të ruajë identitetin e saj , kultura dhe vlerat, si dhe pavarësia e saj ekonomike dhe të gjejnë të ardhmen e saj në BE.

Nëse ky është rasti, Shqipëria duhet të organizojë një qeveri të re shumë shpejt. Nuk ka më kohë për eksperimente.

Kategori
Uncategorized

Jam ndodhur para një rreziku të madh që Kosova të ndahej në emër që gjoja ajo pjesë që mbetej të bashkohej me Shqipërinë.

Haradinaj flet për Ramën dhe presionet që iu bënë për të hequr taksën ndaj Serbisë.

Në një intervistën e tij për mediat vendase, kryeministri në detyrë i Repuplikës së Kosovës, Ramush Haradinaj ka folur edhe për kryeministrin e Shqipërisë, Edi Rama dhe sulmet e pa besa që ky i fundit ia bëri Kosovës për minishengenin.

Sipas kryeministrit Haradinajt, ai nuk ka diçka personale me Ramën, por shton se ishte përpara një rreziku të madh që Kosova të ndahej.

“Unë s’kam e nuk e bëj kurrgjë në baza personale.

Jam ndodhur para një rreziku të madh që Kosova të ndahej në emër që gjoja ajo pjesë që mbetej të bashkohej me Shqipërinë.

Unë jam detyruar të dal kundër.

Interesi kombëtar, territori, sovraniteti ynë, ka qenë çështja e vendosjes së taksës, është nënshtrim, nuk mundesh t’i imponosh asgjë Serbisë, e pastaj pse më të na njohë ndonëjeherë Serbia”, – tha Haradinaj.

Kryeministri në detyrë përmend edhe presionet e bëra për heqjen e taksës.

“Heqja e taksës, presionet që janë bërë, kur dilnin dhe thoshin që “duhet me u heq taksa, minishengeni është veç një formulë”.

“Ne nuk jemi Amerika” më thonë mua, por ky minishengeni është bërë me e fut Kosovën në atë klub. Ata nuk e kanë atë lodrën që patën qef me lujt me të. Është një lodër mashtruese edhe për Vuciçin edhe për Edi Ramën, për Kosovën është mashtruese.

Po ta kisha provuar do kishte dalë keq për Kosovën.

Ata nuk humbin, por edhe nuk fitojnë. Unë e kam thënë disa herë ne jemi vëllezër shqiptarë, unë nuk kam vlerësime të cfarëdo natyre për individin ç’ka thotë ai”, – mbyll Haradinaj.

Kategori
Uncategorized

Shqipëria, vëndi ku e ke emrin Trim, por kërkon urdhër mbrojtje nga gruaja.

Vëndi ì çudirave Shqipëria jonë

Albert Avduli/

Këtu, hasmin më të madh, e shpall si kryemik.

Këtu, të njohin si hajdut, por të besojnë çelsat e magazines.

Këtu, deklarohesh si social, e shndërrohesh në gjakpirës.

Këtu, të njohin si të çmëndur, por të japin drejtimin e spitalit.

Këtu, të përbuzin si xhuxh, por të bëjnë kryetar të bashkisë.

Këtu, jeton në mjerim, fotot në Instagram ì hedh si boss.

Këtu, thua jam shqipe, por sillesh si sorrë.

Këtu, mes shokësh si rebel, përballë pushtetit si skllav.

Këtu e ke emrin Gëzim, por buza rrallë të qesh.

Këtu, e ke emrin Flori, por je më ì varfri fshatit

Këtu, e ke mbiemrin Osman, por je katolik ì devotshëm.

Këtu, kryqin s’e ndërrove kurrë me gjysëm hënën, por më shpesh thua inshallah dhe meazallah, sesa do Zoti, mos o Zot.

Këtu, je bektashi nga tradita, por kryqin, medaljon në qafë, drejt e në teqe.

Këtu e ke emrin Ilir, por je në burg prej 7 vitesh.

Këtu, e ke emrin Virxhinia, por e ke fshir simbolikën që nga klasa e 6-të.

Këtu, e ke emrin Korab, në fakt je 150 cm.

Këtu, e ke emrin Shkurt, por je 2 m burrë.

Këtu, e ke emrin Trim, por kërkon urdhër mbrojtje nga gruaja.

Këtu, je ì fisit Arapaj, të gjithë janë bjond.

Këtu, e ke emrin Partizan, por je ballist.

Këtu, e ke emrin Demokrat, por je komunist.

Këtu, e ke emrin Arsim, por e ke braktisur librin, që nga klasa e IV.

Këtu, e ke mbiemrin Greku, por dallohesh si nacionalist shqiptar.

Këtu, e ke emrin Atdhe, por vjell vrer kundër tij.

Këtu, e ke emrin Kristian, por je mysliman ì devotshëm.

Këtu, e ke mbiemrin Turku, por deklarohesh si grek.

Këtu, e ke emrin Kristal, por je zhytur në qindra gjirize.

Këtu, e ke emrin Paqësor, por ke shërr me gjithë lagjen.

Këtu, e ke emrin Beqar, por je martuar 5 herë.

Këtu, je nga fshati Dardhë, por nuk bëhen as gorricat.

Këtu, je nga katundi Drizë, e prodhon rrush më tepër nga fshati Vreshtas.

Këtu, ì thonë Luz ì madh, por është mikro, krahasuar me Luzin e Vogël.

Këtu, e ke emrin Bardh, por më zeshkan nga ti nuk gjëndet.

Këtu, e ke emrin dhe besimin Islam, por foto profili vë katedralen.

Këtu, e ke emrin Sabah, por ngrysur rri si darka.

Këtu, e ke emrin Durim, por je më ì rrëmbyeri ì shokëve.

Këtu, e ke mbiemrin Kruja, por je nga Peqini.

Qindra e qindra paradokse të tjera.

Shqipëria jonë e shtrenjtë. . .

Kategori
Uncategorized

Jugosllavia e Re me emrin maske Minishengeni ka si qellim vendosjen e dominimit te Serbise ne rajon, defaktorizimin e faktorit shqiptar dhe izolimin e Kosoves!

Sali Berisha tregon detaje dhe qëllimin e takimit të Ramës dhe Vuçiqit në Nish: Për këtë arsye nuk u ftua Kosova

NGA DRILON RRAHMANI “Bota Sot”

Ish kryeministri i Shqipërisë, Sali Berisha, në një prononcim për “Bota sot” ka komentuar projektin e Minishengenit, të cilit po i prinë Aleksandër Vuçiq dhe kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama.

Berisha duke folur për këtë projekt, tha se Vuçiq me qëllim nuk ftoi Kosovën në Nish.

Sipas tij, kjo ndodhi për shkak se donin ta paraqitnin Kosovën si pjesë të Serbisë

Sipas tij, kjo ndodhi për shkak se donin ta paraqitnin Kosovën si pjesë të Serbisë.

“Përsa i përket mospjesëmarrjes së Kosovës në këtë, projekt mendoj se ka dy anë: E para Vuçiç me qëllim nuk ftoi Kosovën në Nish. Në Nish, Traktatin e firmosi vetëm Vuçiçi dhe Zografi bis. Kosova nuk u ftua në Nish pasi Vuçiç me aprovimin e plotë të Edvinit me këtë akt e konsideroi atë pjesë të Serbisë.

Për këtë çështje ka hedhur dritë zëvendësministri i mbrojtjes së Serbisë në një takim në Bukuresht.

Sipas burimeve të oficereve të shtabit të përgjithshëm të Shqipërisë, ‘Kosova në Nish nuk u ftua’,- do t’i thoshte në takimin e SEDM-It në Bukuresht, zëvendësi i Vulin, zëvendësministrit të mbrojtjes së Shqipërisë Petro Koçi me dakordsinë e plotë të Vuçiç me Edvin Kristaq Zografin”, u shpreh Berisha për “Bota sot”.

Ai tutje tha se Kosova u ftua në Ohër për shkak të reagimeve dhe dyshime të forta ndërkombëtare. Berisha theksoi se ky projekt do të thotë Jugosllavi e re.

“Së dyti, mungesa e Kosovës në Nish ngjalli reagime dhe dyshime të forta ndërkombëtare. Prandaj Vuçiç për të maskuar sadopak këtë qëndrim të tij albanofob u detyrua ta ftojë Kosovën në Ohër.

Por natyrisht Kosova e përjashtuar me qëllim ogurzi nga Vuçiç dhe Rama në Nish nuk kishte pse t’i bashkohej valles së tyre të Jugosllavisë së Re, projekti i të cilës ka si qëllim dominimin e rajonit nga Serbia, zhvlerësimin e faktorit shqiptarë, i cili de facto është dhe faktori më i fuqishëm i tij, defaktorizimin dhe izolimin e Kosovës dhe rolit të saj kyç në rajon”, potencoi Berisha.

Former Albanian Prime Minister Sali Berisha, in a statement for “World Today”, commented on the Minisengen project, which is being led by Aleksandar Vucic and Albanian Prime Minister Edi Rama.

Speaking about the project, Berisha said that Vucic did not intentionally invite Kosovo to Nis.

According to him, this was because they wanted to present Kosovo as part of Serbia

According to him, this was because they wanted to present Kosovo as part of Serbia.

“As for Kosovo’s non-participation in this, I think the project has two sides: The first Vucic deliberately did not invite Kosovo to Nis. In Nis, only the Vucic and Zograf bis signed the Treaty. Kosovo was not invited to Nis after Vucic, with Edwin’s full approval, considered it part of Serbia.

Serbia’s deputy defense minister has shed light on the issue at a meeting in Bucharest.

According to sources in the Albanian General Staff, ‘Kosovo in Nis was not invited’, – told Vulin Deputy Minister of Defense Petro Koci at the SEDM meeting in Bucharest with full agreement Vucic with Edvin Kristaq Zografi, “Berisha told” World Today “.

He further said that Kosovo was invited to Ohrid because of strong international reactions and suspicions. Berisha stressed that this project means the new Yugoslavia.

“Secondly, Kosovo’s absence in Nis sparked strong international reactions and doubts. Therefore, Vucic was forced to invite Kosovo to Ohrid to disguise his albanophobic attitude.

But of course the deliberately expelled Kosovo from Vucic and Rama in Nis did not have to join their dance of New Yugoslavia, whose project aims to dominate the region from Serbia, the devaluation of the Albanian factor, which de facto is also its most powerful factor, defactorization and isolation of Kosovo and its key role in the region ”, Berisha emphasized.

Kategori
Uncategorized

1943/ “I morëm jetën dhe e hodhëm në lumë”

Njoftohet se kufoma e Hysenit u hodh në lumin e Devollit, kështu që s’qe e mundur me i marrë orën që kishte. Kjo nuk iu mor kur iu tërhoqën dokumentet e tjera, për arsye që të mos t’i jepej me kuptue se ç’e priste. 

Nga Kastriot Dervishi

Në dokumentet e shumta të luftës civile të viteve 1943-1944, të cilën pasardhësit e përgjegjësve e festojnë edhe sot e kësaj dite si “fitore”, provohen fare lehtë krimet e kryera prej komunistëve. Një prej qarqeve ku lulëzoi fort kjo luftë, ishte edhe ai i Korçës e veçanërisht Kolonja.

Vini re si e njofton komandanti i një batalioni, Spiro Stajo vrasjen e një personi. E për të mos u ndaluar deri këtu, jep hollësira edhe për “gabimin” e rëndë që kishin bërë, atë të mosmarrjes së orës së dorës. Kemi disa dukuri nga vrasja, poshtërimi i kufomës, etj. Procesverbali që duhet të shoqëronte praktikën arkivore, nuk është ruajtur. Nuk dihet në është apo jo i njëjti person, pasi në një dokument tjetër bëhet fjalë për Hysni Voskopin, të cilit i është konfiskuar një pasuri modeste që i kanë gjetur në shtëpi.

***

Ushtria Nacionalçlirimtare

Komanda e Batalionit “Shqiponja”

Komandës së shtabit të Qarkut të Korçës

Siç u lajmërua dje me anë të kartës së posaçme, i quajturi Hysen Mustafa nga Voskopi, u ekzekutua sot në mëngjes.

Bashkëngjitur po ju dërgohet edhe procesverbali përkatës i përpiluar më datën 9.11.1943.

Njoftohet se kufoma e Hysenit u hodh në lumin e Devollit, kështu që s’qe e mundur me i marrë orën që kishte. Kjo nuk iu mor kur iu tërhoqën dokumentet e tjera, për arsye që të mos t’i jepej me kuptue se ç’e priste. 

Gjithashtu me raportet përkatëse po shoqërohet për në atë komandë, polici Dalip Ramadani, me që kjo komandë nuk është në gjendje të zhvillojë dhe me pas informatat e duhura për të, i përket të përmendurit pse jo në gjendje me kontrollue qëndrimin e shokëve që Dalipi përmend në fund të procesverbalit. Që të dy janë arrestuar në shtëpinë e Mustafa Et’hemit në Plasë.

10.11.1943

Komandanti

Spiro Stajo (nënshkrimi)

***

13 nëntor 1943, letër e komandës së Batalionit “Tomori” (Riza Kodheli e Shuap Papariti) drejtuar komandës së Shtabit të Qarkut të Korçës për konfiskimin e bereqetit të një ballistë

Komandanti i batalionit me një pjesë shokësh, më datën 11.10.1943, vajti në Voskop (dhe) i konfiskoi një sasi bereqeti Hysni Voskopit, eksponent i njohur i Ballit Kombëtar. I morëm këtë sasi: grurë 176 okë, misër 80 okë, fasule 64 okë, vajguri 11 qillo.

Kategori
Uncategorized

I THEM PO SERBISË E GREQISË, DHE JO IBRAHIM RUGOVËS.

Borba, nedelja, 7. jun 1997. Beograd- Pristina

Adem Demaci, predsednik Parlamentarne partije Kosova

Bio bih predsednik balkanske konfederacije

(Do të isha President i konfederatës ballkanike )

Një pjesë e përkthyer nga intervista e Adem Demaçit. Përktheu dhe përshtati: Xhevat Rexhaj

Vidite li sebe za dve godine mozda na mestu predsednika nezavisnog Kosova?

( A e shifni vehten pas dy vitesh si President të Kosovës ? )

Demaçi:- Nuk kam ambicje për pushtet, dhe sidomos nuk kam ambicje të jem kryetar i tillë ( i Kosovës së Pavarur). Por, unë kisha pranuar të jem President i një konfederate të BALLKANISË.  Kjo është edhe ideja ime. Unë i pari e kam paraqitur idenë për konfederatë dhe do të mundohem ta realizojë në jetë. Para një muaji në Selanik, një grek me shaka më tha se nuk është ide e keqe që kryeqytet i Konfederatës  Ballkania të jetë Selaniku. I thashë se nuk është ide e keqe, ngase edhe Selaniku është qytet i bukur. Megjithatë, nuk ka asnjë nevojë që të mendojmë ndonjë kryeqytet më të mirë sesa Beogradin. Pse mos të jetë Beogradi?

Dokle?  ( Deri kur? )

Demaçi:-Mendoj se ata pas një apo dy vitesh do të lodhën, do të lodhet edhe regjimi serb. Nuk mund ta di se si do jetë situata kur të lodhet ai regjim, por jam i sigurt so vij një situatë që duhet të bisedohet. Por, për mua minimumi është që ne të kthehemi në autonominë e vitit 1974, dhe nga këtu të jetë baza për bisedime rreth Konfederatës.

Koje konfederacije?  ( Cilën konfederatë? )

Demaçi:- Po në mes të Kosovës, Malit të Zi dhe Serbisë. Mendoi se çfarëdo zgjidhje tjetër do të jetë vetëm humbje kohe dhe derdhje e panevojshme gjaku. Shqiptarët janë të gatshëm të bëjnë këtë kompromisë të madh, që të vazhdojmë bashkëjetesën me serbët dhe malazezët. Por jo më vetëm nën Serbi, as nën Mal të Zi, por së bashku me serbët dhe malazezët si të tre të barabartë.

Balkanija?  ( Ballkanija? )

Demaçi:- Kjo është zgjidhja e përherëshme. Si e para, të na bashkohet Maqedonija, pastaj Bosnja e Hercegovina, e më vonë edhe Kroacia, edhe pse ata thonë se jemi evropian e nuk duam në Ballkan. Por, ata kanë më shumë interesa të na bashkohen në këtë konfederatë sesa të mbesin jashta saj. Nëse e gjitha kjo ka sukses, do të hapej rruga për një Konfederatë të madhe ballkanike. Besoj, kur të pajtohen Turqia dhe Greqia. ?!

Je li to ime srecno?  ( A është ky emërim me fat )

Demaçi:- Mendoj se asgjë nuk i mungon. Të gjithë jemi ballkanas, askush nuk mundet të thotë se nuk jemi ballkanas, dhe kjo është një e arritur. Tuxhmani sigurisht se nuk do, por Tuxhmani shpejt do të iki, ai e ka luajtur rolin e tij. Kroatët kanë kroatizuar, besa edhe janë mbikroatizuar, janë rrasë me kangë dhe kanë pa tash se pavarësia nuk po i rregulljka të gjitha dhe se mbetët nevoja e madhe edhe për të tjerët. SHQIPTARËT kanë fuqi punëtore, të tjerët kanë mendjen, të tretët kanë kapitalin dhe nga këto jetohet?!

Za sta se zalazete Vi i Parlamentarna partija? ( Për çka angazhohet partija e juaj parlamentare dhe ju personalisht )

Demaçi:- Ne angazhohemi që të jemi dorë e shtrirë për popullin serb dhe të zgjidhim problemet me rrugë paqësore. Ndoshta e gjitha kjo nuk do varët nga unë dhe partija ime, nuk varet as nga populli serb ngase edhe ai është i manipuluar dhe e ka pranuar një politikë që qon në gjakderdhje. Ju e dini se partija ime angazhohet për diçka tjetër, unë e kam shkruar planin apo konceptin “BALLKANIJA”, e me sa une jam i informuar, UçK-ja ende i mbahet mendimit për Republikë të pavarur dhe çlirim, dhe kjo nuk përputhet me qëndrimin tim dhe të partisë time rreth projektit tim. Projekti im gjithashtu nuk shkon larg nga Kosova e lirë, ama projekti im mbetët që ta ndërtojmë një shtet: Shqiptarët e Kosovës, Malazezët dhe Serbija dhe mos ti ndryshojmë kufijtë e tashëm dhe të gjejmë zgjedhje që askush mos të mbetët pakicë apo minoritet, të jemi të barabartë dhe ta largojmë hegjemonizmin serb një herë e përgjithmonë.

Rugova je malo skoknuo do SAD. Mnogi misle da je taj izlet bio nepotreban?

Ostali (iz G-15) su, izgleda, dobri?   Odbili ste saradnju s grupom G-15?

(Rugova kërcei pak deri në SHBA. Të tjerët nga G 15 të duken të mirë. Ju nuk keni pranuar bashkëpunimin me G 15 ?)

Demaçi:- Po sipas fjalëve, G15 mbetët i përkushtuar për çështjen shqiptare, ata kërkojnë Kosovën e pavarur dhe sovrane. Arsyeja e ime e vetme pse unë nuk kam pranuar angazhimin në atë grup, është vetëm Rugova. E për përbërjen mundemi të diskutojmë, megjithatë shtrohet pyetja, se a duhet të jenë aty edhe Mahmut Bakalli e Fehmi Agani? Aty është një garniturë e njerëzve që ishin dikur në Lidhjen Komuniste dhe shtrohet pyetja a ju takon atyre vendi aty? Por, unë megjithatë mendoi se përpos Rugovës, me të tjerët mundem të punoj, ngase ata disi kanë disa njohuri politike dhe qëndrime të duhura, ama Rugova nuk posedon asgjë…

Përktheu dhe përgatiti: Xhevat Rexhaj

_______________

Origjinali i gazetës Nasa Borba:

nedelja, 7. jun 1997.

Adem Demaci, predsednik Parlamentarne partije Kosova

Bio bih predsednik balkanske konfederacije

Srbi i Albanci su na pocetku razgovora i sve je daleko od pregovora i ovde se radi o tome da je Milosevic nastavio jednu svoju politiku s jednim pokricem, ovo je bila jedna dobrodosla magla za njega. Znaci, Milosevic je sve dobio, Rugova je izgubio sve jer je otisao s rukama u dzepovima

Dragan Banjac

Kolona izbeglica ide k’selu Pades na severu Albanije

Foto: Rojters

“Ako moram nesto kazati o sebi, meni je zaista veoma tesko da se vratim u secanja i kada o tome mislim cini mi se da imam petsto ili sesto godina, kad se vratim u secanja sta sam sve proziveo. Ali neki put mi se cini da sam sasvim mlad, da sam u jednoj novoj situaciji. Po onom sto se moze svesti pod normalno vidjenje, ja sam covek koji je mnogo patio. Medjutim, ne smatram da je tako, ja mislim da sam obavljao svoje duznosti, da sam radio ono sto je vreme od mene zahtevalo i ne bih promenio svoj tok zivota ni za jotu. Jeste da sam trideset godina bio po zatvorima, ali i te godine su imale smisla, jer ja sam bio svetionik koji je nadahnjivao mlade ljude. U stvari, srpski rezim nije bio svestan sta radi. Stvorio je mucenika koji je vise stetio srpskom rezimu sto je bio u zatvoru nego da je bio vani. Bio sam u stanju da to procenim i sve sam vrlo lako prebrodio.”

“Ja sam u stvari rodjen negde 1935. (26. srpnja), ali moj otac me nije upisao na vreme. Rekao je majci: ‘Da vidimo hoce li da prezivi, ili nece’. Onda prodje mesec dana, sest meseci i majka kaze: ‘Slusaj, ovaj nema nameru da umre, idi i upisi mi dete’. I onda je ispalo da sam rodjen 26. februara 1936. godine. Medjutim, ovo je sve na papiru. Zapravo ja imam 39 godina zauvek, imam puno energije, radim dosta, ne umaram se, imam siroko interesovanje i mislim da cu do kraja zivota ostati s tih trideset devet godina. Ne mislim, dakle, vise da brojim godine”, ovako je svoju “sliku” video, ovih dana u Pristini, Adem Demaci, predsednik Parlamentarne partije Kosova i jedan od najvecih istinskih balkanskih disidenata.

Gospodine Demaci, Kosovo je uzavrelo, a nedavno su Srbi i Albanci posle dosta otezanja seli i otpoceli pregovore?

– Srbi i Albanci su na pocetku razgovora i sve je daleko od pregovora i ovde se radi o tome da je Milosevic nastavio jednu svoju politiku s jednim pokricem, ovo je bila jedna dobrodosla magla za njega. Znaci, Milosevic je sve dobio, Rugova je izgubio sve jer je otisao s rukama u dzepovima. Rugova nije cekao da Milosevic ispuni barem onaj minimum zahteva Kontakt grupe, Evropskog parlamenta, Saveta sigurnosti, nego je otisao kao grlom u jagode, kao pina covek, i naravno da rezultata nije ni moglo biti.

Nije li u najmanju ruku nelogicno da su sukobi cak pojacani za vreme razgovora i koji su po Vama strateski ciljevi operacija na granici?

– Milosevicu je sasvim jasno da dok bude bilo otpora kod Albanaca, on nema sta da trazi i nikakvi pregovori nece moci da rese ono sto on hoce. Radi se o jednoj opstoj strategiiji koja u stvari Milosevica samo zaglibljuje, jer svaki napad je protiv njega. I posle svakog napada UCK (OVK, “Oslobodilacka vojska Kosova” – p. D.B.) prosiruje svoju teritoriju. Oni su u pocetku imali desetak sela pod kontrolom, kao slobodnu teritoriju da tako kazem, a sada imaju oko dvesta sela, prosiruju se svaki dan. Narod se okrece ka UCK sve vise, jer nemaju drugi izlaz. Srpski rezim hoce da nas istrebi, medjutim, nemoguce je u ovo vreme istrebiti jedan narod.

Otkad postoji organizovan albanski otpor na Kosovu?

– Taj otpor (organizovan) poceo je nekako pre dve-tri godine, a ovo sto sada ti ljudi pokusavaju da prosire svoje redove – to Srbija naveliko pomaze, jer ruseci sela, napadajuci seljake, obicne ljude, koji mozda i nemaju nameru da se ukljuce u te redove, oni ih prisiljavaju da se ukljuce.

Da li ste i koliko obavesteni o OVK. Prica se o velikom broju stranih instruktora, avanturista iz bosanskog rata, mudzahedina…?

– Ja nemam takve podatke, mada ne iskljucujem i takvu mogucnost ako se bude otezalo s resenjem. Ima po svetu takvih ljudi koji jedva cekaju da se ukljuce bilo gde i u bilo kakvu guzvu.

Govori se o ukljucivanju OVK u pregovaracki proces i potrebi za politickim predvodnikom. Rugova izgleda nece, da li ste Vi mozda vidjeni na tom mestu?

– Vidite, mi smo malo-pomalo izgubili nas uticaj. Pre dve godine, kad su pocetkom devedeset seste pocele one prve bombe, ja sam pozvao sve partije ovde. Dajte da se reorganizujemo, dajte da stvorimo jedan jak pokret, inace cemo doci u situaciju da budemo izbaceni na marginu. Da smo to uradili pre dve i nesto vise godina, ja mislim da bismo mi uspeli da ih zadrzimo i da to krilo ne bude toliko jako. Medjutim, Rugova je odbio, on je mislio da je sebi dovoljan. Obican svet, omladina, misli samo na UCK, govoreci nam sta ste vi i sta vi radite. Tamo se gine i sve je to mnogo ozbiljnije i za one koji su mladi to je mnogo interesantnije nego da dodju u moju partiju, slusaju me i placaju clanarinu. Da ja preuzmem? Mi to ne mozemo, ali mozemo da vodimo jednu realnu politiku a ne politiku koja se nama svidja. Mi smo jedina partija koja je na pocetku odbila da kaze da su to teroristi, to se od nas trazilo, zahtevale su sve ambasade da to osudimo. Nismo prihvatili takvu formulaciju i necemo je prihvatiti sve dok sa srpske strane bude upotrebljavana sila. Mozemo jedino da ljudima – ambasadorima, diplomatama – objasnimo pravu istinu sta se radi i da nasem narodu kazemo da smo spremni da mirnim putem resimo nase pitanje i da nista ne uradimo sto bi u buducnosti kvarilo nase odnose sa srpskim narodom. I ne treba da napravimo nista sto bi dovelo do izliva osvete.

Rekoste da sebe ne vidite kao politickog vodju UCK (OVK)?

– To zavisi od toga koliko cemo mi uspeti da sacuvamo nasu ispravnu politiku. I koga ce na kraju taj otpor da prihvati za svoje krilo. Oni ce da odrede koga, u koga veruju, mozda ce i Rugovu da prihvate i mozda ce Rugova stoprocentno da promeni svoju politiku, sta znam.

Je li taj dan blizu?

– Ne verujem. Buduci da je srpski rezim vrlo tvrdoglav i poznajuci situaciju na terenu, za to ce trebati jos vremena. Ne verujem da je moguce pre dve godine i Srbija da se umori i ne verujem da ce svetu da bude dosadno, jer i svet ce se jednog dana zasititi ovog problema. Tako da ce to biti faktori koji ce pozurivati. Svet, ukoliko postupi drugacije, mogao bi da ubrza, ali moje su analize takve da pre dve godine nece biti jasnija situacija, jer ovaj rezim nece dozvoliti da se preda. Zna da u tom slucaju mora da polozi racune. A niko nece da polaze racune.

Natalitet

Cim covek pocne malo bolje da zivi, on smanji broj dece. Evo, to kod nas mozete golim okom da vidite. Svi intelektualci na Kosovu – dvoje, maksimum troje dece. Ko ima veci broj dece? Obicni radnici, seljaci, kojima treba radna snaga. I zato je procena srpskih demografa samo na papiru. Stavi u kompjuter sadasnje stanje i ne gleda da ce da se okrene drugacije.

Za sta se zalazete Vi i Parlamentarna partija?

– Mi se borimo zato da budemo jedna ispruzena ruka prema sprskom narodu i da resimo problem mirnim putem. Medjutim, to nece zavisiti od nas, nece zavisiti ni od srpskog naroda jer je i on manipulisan i prihvatio je jednu politiku koja ga vodi u krvoprolice. Vi znate da se moja partija zalaze za nesto drugo, ja sam napisao koncept “Balkanija”, a koliko sam obavesten UCK se jos uvek drzi slobodne republike, oslobodjenja, sto malo odstupa od moje ideje i projekta moje partije. Mada u osnovi to nije daleko od slobodnog Kosova, ali ipak moj projekt je da mozemo da pravimo novu drzavu – Albanci s Kosova, Crnogorci i Srbija i da ne narusimo postojece granice i da nadjemo nacin da niko ne bude nacionalna manjina, da budemo svi ravnopravni i da srpski hegemonizam istrebimo i likvidiramo jednom zauvek.

Rugova je malo skoknuo do SAD. Mnogi misle da je taj izlet bio nepotreban?

– Ja mislim da su Amerikanci Rugovu samo zbog toga i pozvali. Jer Amerikanci nisu ludi, znaju sta se desava, znaju da je Rugova napravio grdnu gresku kad je otisao kod Milosevica na nacin na kakav je otisao. I stvarno vise Rugova nema kredibilitet u ovom narodu, zato su ga Amerikanci i pozvali, nadajuci se da ce preko njega da prinude Albance da prihvate jedan vid autonomije. Oni jos rade na tome da njemu dizu rejting, inace on nije imao nikakav razlog da sada ide u Ameriku, jer ako bi Amerikanci hteli da nas pomognu, oni bi mogli da nas pomognu i bez toga. Ja vidim u tome jos jedan pokusaj Amerikanaca da ga na neki nacin tapsu po ramenu i kazu mu: “Gospodine, nemoj mnogo da se sekiras, nas su Srbi prevarili, nas je Milosevic prevario bezbroj puta, pa nije velika greda to sto te je prevario. Ima dana pa cemo mi regulisati te probleme.

Kako vidite “visedecenijski” problem Kosova, kako Vi kazete?

– Za vreme Drugog svetskog rata dosli su ovde Italijani i kad se uporedi ono ropstvo pod Italijanima s ropstvom u staroj Jugoslaviji, bilo je to mnogo razlicito. Italijani su otvorili skole, dozvolili upotrebu jezika, tako da je pocelo nesto zivota, trgovina i ljudi su se osecali poluslobodni. Tek kasnije su shvatili da se radi o okupaciji, a mnogi su se prikljucili pokretu pod vodjstvom Komunisticke partije. Odrzan je jedan sastanak tamo negde 31. decembra 1943. godine i prvog i drugog januara 1944. godine u Bujanu, nekom selu na granici s Albanijom, da li na ovoj ili onoj strani granice, ne znam. Tamo su ucestvovali Dusan Mugosa i svi tadasnji srpski i crnogorski rukovodioci i tadasnji albanski rukovodioci koji su bili clanovi Partije. Tu je doneta jedna rezolucija kojom se Albanci pozivaju da se prikljuce NOP-u, a posle rata ce imati pravo na samoopredeljenje do otcepljenja i da se pitanje Kosova resi kako treba. To garantuje NOV Jugoslavije, NOV Albanije, armije Amerike, Engleske i Francuske. Medjutim, posle oslobodjenja (1945) Albanci su izigrani, njima je receno da to nije bio pravi sporazum (“to je bilo na drugom terenu”) i to se ne prihvata, nego Albanci mogu da biraju – hoce li da budu sa Srbijom, ili s Makedonijom. Pravo na samoopredeljenje nije priznato. Oni koji su to odbili bili su na brzinu ubijani, hapseni i slicno. I Albanci su bili prinudjeni u takozvanom “prizrenskom sastanku” (ili skupstini) da prihvate – da se prisajedine Srbiji. Doslo je do raskola. Albanci su prevareni, baceni u jednu situaciju koju su morali da prihvate. Onda je 1946. godine jedan statut regulisao autonomni status Kosova, 1953. je taj status malo prosiren, 1963. je jos malo vise prosiren (bila je autonomna oblast, autonomna pokrajina), onda 1974. godine Kosovo dobija najvisi autonomni status, koji je bio vezan za Srbiju i za Jugoslaviju. To je bio onaj dualizam, medjutim, posle sedamdeset trece godine, kad su Albanci hteli da Kosovo bude republika, opet je u Srbiji bilo otpora prema tome i Albanci nisu uspeli, jer je ondasnje rukovodstvo bilo vrlo slabo da pokrene mase. To je propalo i reseno je 1974. godine da bude jedna autonomija. To je ta nasa istorija.

U cemu je, zapravo, srpsko-albanski spor?

– Razlozi za stalna podvajanja Srbije i Kosova pocinju jos 1912. godine. Albanci su 1911. godine podigli ustanak protiv otomanaca (Turske) i u oktobru sledece godine uspeli su, tako reci, da oslobode skoro sve svoje teritorije. Medjutim, pre toga Srbija, Crna Gora, Grcka i Bugarska imale su jedan tajni sporazum cija je sustina bila podela teritorija koje su bile pod turskom imperijom. Kad je ta albanska drzava bila takoreci vec fakat, cinjenica (u oktobru 1912. godine), onda je Crna Gora prva udarila kao na Tursku posto je oficijelno to bila Turska, a ideja je bila da se podele te albanske i makedonske teritorije. Bio je jos jedan tajni sporazum izmedju Srbije i Bugarske – da podele Makedoniju. Ali u toj velikoj ofanzivi 1912. godine, okupirani su svi ovi delovi, a Srbija je okupirala veci deo Makedonije. Nije htela da se drzi sporazuma s Bugarskom pa je doslo do Drugog balkanskog rata izmedju Srbije i Bugarske, zbog makedonskih teritorija. Zlo je pocelo tada, iako je Tucovic u svoje vreme (1911. godine) govorio: “Kuda cete vi? Na Kosovu su tri Arnauta i jedan Srbin, u Makedoniji tri Makedonca i jedan Srbin, i koga vi idete da oslobodite tamo?!” Medjutim, kao sto se zna, Tucovic je prosao s metkom u ledja zbog tih svojih reci. Srbija je htela da ima neku svoju koloniju i Srbija i danas hoce da ima tu svoju koloniju. I to mora da plati, i placa teskom cenom. Nikad nije mogla da se okrene sama sebi, nego je uvek morala da se brine da sacuva neke granice, teritorije i evo gde smo sada. Sada smo dosli do toga da su Milosevic i Seselj otvorili karte, otvoreno rade pred svetom i kazu: Mi cemo ili da potamanimo Albance ili da ih posrbimo. Oni nude kulturnu autonomiju, Albanci to nece prihvatiti i eto frke, nepotrebnog krvoprolica i sto ce kostati skupo i Albance i Srbe.

Rugova?

– Ja protiv Rugove licno nemam nista. On o meni uvek govori dobre reci, medjutim, njegova politika vec od 1994. godine naovamo meni se ne svidja. On je trazio i organizovao izbore, izabran je za predsednika (i ja sam glasao za njega u Americi), ali on nije odrzao rec. On je trebao kako-tako da sazove tu skupstinu, jer – kakav je to predsednik koji nije polozio zakletvu, kakav si predsednik kad nemas skupstinu?! A dogovor je bio da se skupstina sazove. Prvi izbori su odrzani 24. maja 1992. godine i mi smo cekali godinu dana, dve godine. On nista. I tada sam poceo da govorim kako to nije ozbiljno. Evo, on je to presisao tri, cetiri godine, opet je sazvao izbore i ja sam rekao da nema nikakvog smisla odrzati izbore, jer sam znao da opet nece smeti da sazove skupstinu. Samo je, znaci, hteo da ponovi sebi neki legitimitet, ali lazan legitimitet, cak se postavlja pitanje zasto su Albanci glasali za njega. A glasali su jer su verovali da ce on uspeti napraviti republiku na miran nacin, da ce mu je na tanjiru neko doneti, Amerika, Evropa, ili neko drugi.

Odbili ste saradnju s grupom G-15?

– Ako se gleda na recima, on je bio istrajan za “albansku stvar” jer je trazio nezavisno i suvereno Kosovo. Ali on ne radi, ne popunjava one forme. I nije, opet kazem, smeo otici na noge Milosevicu u Beograd. Nije za to cak ni svoje savetnike pitao, ni konsultirao i otisao je. Ja sam na vreme rekao da on nije covek s kojim mozete da saradjujete. Zato sam odbio da budem clan te grupe G-15, jer sam znao da, dok Rugova bude tamo, od toga nema nista. On je covek koji radi svojom glavom i ne pita nikoga. Sam ne zna, a ne pita i, na zalost, ispalo je gore od svih mogucih resenja. Milosevic je toliko bezobrazan covek i trebao je barem njemu da sacuva malo obraza (Rugovi). Da je imalo pametan covek, on je trebalo zbog njega da kaze: “Zaustavite te operacije nekoliko dana, neka narod misli da je Rugova stvarno napravio neki posao. Pustite nekolicinu tih zatvorenika iz zatvora…” Nego ne baja, on nece ni da cuje, on bije i ubija jos zesce. On uzima sve sto mu dajes i hoce jos. A Rugova bi trebalo da zna (pokazalo se da on to ne zna) da to Milosevicu nije prvi put. Milosevic je tako izigrao i Slovence, Hrvate i Bosnjake. I znate, on je takvom politikom rasturio onu Jugoslaviju.

Ostali (iz G-15) su, izgleda, dobri?

– Za mene je odustajanje od angazovanja u toj grupi jedini razlog Rugova. O sastavu se moze diskutirati. Pitanje je da li tu pripada jedan Mahmut Bakali, ili Fehmi Agani? To je citava jedna garnitura ljudi koji su bili clanovi Saveza komunista i veliko je pitanje da li njima pripada pravo da to budu. Ali ja mislim da se, izuzev Rugove, sa svima ostalima moze se saradjivati. Ali hocu da kazem da ipak ti ljudi imaju jedno politicko znanje, imaju pristup, ali Rugova od svega toga nema nista. On je mozda dobar covek i on je stvarno zalutao u politiku, medjutim, sto kaze Djido u svoje vreme – vlast je najveca slast. NJemu se nasladila ova vlast i zeleo bi da to produzi u nedogled.

Postoji li nesto sto se moze zvati okvir za pregovor?

– Toliko cesto kazem da vise necu spominjati Rugovu pa se ipak ocesem o njega. Vi znate sta je reseto. Rugova je jedno reseto, a ovi ostali su ljudi koji sipaju u to reseto. Ja znam da su se ovi ljudi dogovorili o nekoj strategiji, da ce pravo na samoopredeljenje da bude obavezno i sastali su se jedanput, dvaput, triput… Ali to ne vredi, za Rugovu ne vredi nista. Ja sam u svoje vreme, 1992. godine, govorio za njegovu partiju da je defekt te partije – glava. A glava je Ibrahim Rugova. On je i od svoje partije napravio dve partije, razjedinio je. Jer – nema ideju. I sad ti ljudi, koji hoce da se ne pravi nista i ne radi nista, njima odgovara reseto. Sipaju tamo, iz supljeg u prazno, sto kazu braca Srbi i – dobro.

Pominjete i medijski rat?

– Prema mojim informacijama mnogo veci broj policajaca gine nego sto se saopstava. Jer, ovaj Medija centar, koji je formiran ovde u Pristini, nije formiran da informise vec da dezinformise, da sakrije. Ovde su dovedeni stari vukovi novinarstva srpskog koji su vezani s Udbom i koji precesljavaju te vesti vrlo dobro. Kad padne deset policajaca, oni kazu da je jedan ubijen a dvojica ranjena. Tako placaju obe strane, a meni je zao obe strane.

(Ne) obavestenost

Postoje unutrasnje teskoce u Srbiji koje ne daju prostora mnogim ljudima da dodju do izrazaja. Jer obican Srbin cita “Politiku”, gleda drzavnu TV, slusa drzavni radio, njemu je to dovoljno, ali ima jos nesto – nema niko toliko para da kupi i “Nasu Borbu” i “Politiku” i slusa kao ja sve moguce svetske radio-stanice i da onda formira neko misljenje. Tako da ogromna masa, s kojom raspolaze taj rezim, ona nosi sve. Malo je ljudi poput pokojnog Zivotica (dobar je i njegov naslednik u Beogradskom krugu Obrad Savic), ali je malo ljudi i tesko im je da se prosiri njihov broj. Teren je zauzet s ovima sto drukcije misle. Ko, da Kosovo damo? Ne. Jer je on naucio i Kraljevica Marka, Vujadina i devet Jugovica i Kosovku devojku, sve zna napamet i sada misli da je Kosovo neka svetinja bez koje se ne moze.

Da ste pregovarac, sta biste prihvatili?

– Bojim se da za sada nece to biti slucaj, mislim na dogovor. Ja se bojim da cemo morati da krvarimo, obe strane.

Dokle?

– Mislim da ce oni posle godinu dana, ili dve, da se umore. Da se umori srpski rezim. Ne znam kako ce izgledati situacija kad se bude umorio taj rezim, ali je sigurno da ce doci do situacije kada ce se morati pregovarati. Ali po meni, minimum je da se vratimo na autonomiju iz 1974. godine i to da bude polaziste za pregovore za sklapanje jedne konfederacije.

Koje?

– Izmedju Kosova, Crne Gore i Srbije. Ja mislim da je svako drugo resenje samo gubljenje vremena, samo nepotrebno krvarenje. Albanci su spremni da naprave taj veliki istorijski kompromis, da opet nastavljamo suzivot s Crnogorcima i Srbima. Ali, ne vise pod Srbijom, ne pod Crnom Gorom, nego zajedno sa Srbima i Crnogorcima. Kao treci.

Balkanija?

– To je resenje za sva vremena. Da se Makedonija prikljuci, prvo ona, posle toga Bosna i Hercegovina. Posle toga – i Hrvatska. Mada oni kazu: Mi smo Evropejci, necemo vise u Balkan. Ali oni imaju mnogo vise interesa da se prikljuce jednoj takvoj zajednici nego da budu van nje. Ako to uspemo, onda ce se stvoriti put za stvaranje velike balkanske konfederacije. Kada se Turci i Grci pomire.

Je li to ime srecno?

– Mislim da ne fali nista. Svi smo Balkanci. Niko ne moze da kaze – ja nisam Balkanac. A to je vec veliko preimucstvo. Tudjman nece? Ali Tudjman ce da ode. On je odigrao ulogu, Hrvati su hrvatovali, nahrvatovali se, napevali svojih pesama, videli da ta nezavisnost ne resava bas sve i da je potreba za drugima ipak jaca. Albanci imaju radnu snagu, drugi imaju pamet, treci kapital i od toga se zivi.

Vratimo se Kosovu. Je li moguce ujedinjenje albanske politicke scene?

– Stvara se jedan pol protiv kapitulacije. Jer ovo sto Rugova radi, to je cista kapitulacija. Ali Albanci, videci da je vlast ovih stranaka veoma mala, i ne zure mnogo. Jer, i kad se budemo ujedinili opet moramo da pricamo, protestujemo, sastancimo, pa nikom nista. Srbija vrlo dobro zna, tako je i isplanirala, treba Rugovu prisiliti, a i on je isao k tome da kaze, pa vidite drugovi, ja sam se borio, mnogo sam se borio za nezavisnost pa ne moze. I dajte da sada prihvatimo ovo sto nam daje Srbija, pa cemo mi opet da trazimo, da pokusamo da napravimo nesto, necemo mi da dignemo ruke. Ali sada cemo da prihvatimo.

Sta za Vas znaci pojam “disident” i kako su svi koji su se tako zvali u Srbiji bili u stvari zaogrnuti nacionalizmom?

– Ono disidentstvo Cosica i ostalih, to je bilo disidentstvo protiv rezima za koji su oni mislili da jako mnogo popusta Albancima. Na kraju je i sam Cosic morao da ode. Oni su ga upotrebili i bacili ga kao krpu, onako kako je i zasluzio. Istorija se danas krece brzo i svakome daje ono sto je zasluzio. Evo i gospodin Rugova. I on je suvise bahato postupio. Pravi disidenti u Srbiji ce biti oni koji budu kosovsko pitanje gledali realno. Ima jedan covek u Americi, Srdja Popovic, koji je pravi disident. On kaze: “I ja kad bih bio Albanac, i ja bih bio taj koji bi pokusao da se oslobodi srpskog rezima”. Meni sada neki kazu: “Sta hoces ti, da nas opet ostavis pod Srbijom?” Ja kazem, nije pod Srbijom, ovo je konfederacija, imaces svoju drzavu. Ja znam da to nece biti lako, jer ti rezimi su uvek drzali i informacije, ekonomiju i policiju, vojsku i bilo je tesko. Obican covek voli svoj mir, svoju sigurnost. Sta vredi, ja sam video u hodniku kada sam bio kod Bogdana Bogdanovica, pise Bogdanovic – izdajnik. Slova pola metra. On nije mogao da opstane u Beogradu. Tako je i Srdja otisao.

Opozicija ili “opozicija”?

– Bio sam u zatvoru s Lazarom Stojanovicem, onim sto je napravio onaj “Plasticni Isus”, i on je bio pravi disident. On ne bi usao u srpsku vladu. Meni je zao da je ovo sto se zvalo opozicija jako meko. Ako bi opozicija rekla da Albancima treba dati konfederalni status, to bi onda moglo da im donese glasove i ako bi dosli na vlast – to bi bila prava vlast. Ovako, popustajuci Milosevicevoj politici, utrkujuci se s tom politikom ko ce biti veci patriota i ko ce vise psovati Albance i tome slicno.

Kakav je, po Vama, rezim u Srbiji?

– Sustina rezima u Beogradu je hegemonizam, diskriminacija. Sustina tog rezima je destrukcija. Nije rezim protiv Albanaca zato sto su Albanci Albanci, a Srbi Srbi. Tu i Albanci treba da obrate paznju. Da ne misle da nas Srbi mrze zato sto smo Albanci. Ne. Na kraju krajeva svi slovenski narodi imaju isti koren i zar je trebalo toliko krvi da padne. Ali radi se o rezimu. O ogromnoj grupi ljudi koja ima velike interese, koja zivi na visokoj nozi i ima velike beneficije. Cesto napravim grubu uporedbu s majmunom. Kad ih hvataju i metnu u rupe malo lesnika i on uzme punu ruku i zarobi se. Krivac je i to sto smo mi nasledili taj kompleks, vojnopolicijski kompleks. U Srbiji to je nasledjeno jos od osnutka ove srpske drzave, od 1878. godine. Sva vreme su srpsku politiku vodili oficiri, oficirski kor i kralj. Crkva je kadila njima. Zandar, dinar, kralj, tu su oficiri i sve sto se desilo, te Crna ruka, te Apis, te ovaj ili onaj, sve su to oficiri. I 27. mart, kad je Pakt sklopljen. Opet oficiri. Pa i dan-danas ta struktura, bez obzira da li ima cinove ili nema, ona je izabrala Milosevica kao svog najvernijeg predstavnika koji ce ostvariti njihove zelje, a njihove zelje su – status kvo.

Sta, kako ste sami pomenuli rok, vidite posle dve godine?

– Ja vidim da ce se Srbija umoriti. Ne znam sta ce se desiti u Srbiji, ali srpski narod ce morati da se trgne, da progleda, morace da vidi da ovako ne moze. Ali dogadjaji idu vrlo brzo, filmskom brzinom tako da ce ove dve godine biti stvarno duge, duge dve godine, pogotovo za nas Albance jer cemo biti izlozeni jos gorim patnjama. Ali mislim da do razresnice mora da dodje. Moj pokusaj i pokusaj moje Parlamentarne partije Kosova je da skratimo taj rok i da bude sto jeftinije. Da bude sto manje zrtava.

Vidite li sebe za dve godine mozda na mestu predsednika nezavisnog Kosova?

– Nemam ambiciju za vlast i nemam ambiciju da budem takav predsednik. Ali bih prihvatio da budem predsednik jedne takve konfederacije. Jer, to je moja ideja. Ja sam je prvi izbacio i trudicu se za tu ideju. Pre mesec dana u Solunu jedan Grk se nasalio da ne bi bilo lose da glavni grad konfederacije bude Solun. Rekao sam da nije losa ideja, i Solun je dobar grad. Medjutim, nema nikakve potrebe da pokusamo da izmislimo bolji nego Beograd. Zasto da ne bude Beograd.

Mitovi

To je ta nasa balkanska tragedija. I Albanac isto tako voli neke svoje iluzije. On slusa vesti i razume ono sto je njemu milo. Ono drugo zaboravlja. Potreba za tim mitom nekada je bila vrlo vazna, morao je taj srpski narod da opstane pod turskom imperijom. Morala im se dati neka nada. Iako se zna ko je bio Kraljevic Marko i sve to, ali je u narodnom mitu neki dobrocinilac, heroj. I potreba je, dakle, postojala. Medjutim, sada u ovo vreme, kada je svet tako mali i kada se stvari resavaju sasvim drugacije, jos uvek se pozivati na mitove – to je tragedija.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.

© 1995 – 1998 Yurope & ,,Nasa Borba” / Sva prava zadrzana /

Kategori
Uncategorized

Ti kosovë ke burra me qeleshe të bardhë.

Po këta Burra me qeleshe kanë thënë gjithmonë Oj Nëna Shqipni

Gazetar Enver Bogdani Stockholm/

Se TI oj KOSOVË ke Burra me qeleshe të bardhë, “ndoshta këta Burra me qeleshe janë të prapambetur dhe nuk dinë të flasin bukur ” si Burrat e tiranës…!

Po këta Burra me qeleshe kanë thënë gjithmonë Oj Nëna Shqipni

Se këta Burra kanë dhënë jetën për Shqiprinë se këta Burra me qeleshe janë gjithmonë gati për nënën shqipni, e gjithmone pa kurrë një fije interesi e gjithmonë pa ju bërë syri tërr të për kurrnjësen.

Se këta Burra do jenë aty ku shqipnia thërret,se këta Burra për ty Shqipni japin dhe jetën e vet.

KOSOVË, Kur ti ke nevojë,,! për të berë pazare me ty, për të të shit sa herë kanë mundësi, për të të hap dyert e me të marë taks që në kufi. ( që për ty oj Kosovë nuk ka pas kurrë kufi ).

Sa shumë ke për të dëgjuar ne ditët e ardhshme për këte fatkeqsi që i ka ndodhurë nënës shqipni por mos u çudit prit dhe ca ditë, se kanë filluarë që tani të bejnë tregti me ndihmat që I dërgove ti, se janë shumë te mençur për të hapur llogari ( llogarit bankare janë të shumtat pirate nga vetë burrat e tiranës ) se ne jemi më të mençur se ti!

Ngushëllime familjeve që humbën të afërmit e tyre në ket fatkeqsi, O e keqardhje për ata që humbën shtëpiat dhe banesat e tyre E ti lutemi Zotit në të mirë e të Keq,

O Zot ti na krijove ti na fale jetën dhe plot mirësi, të jemi mirnjohës në te bardhë e të zi AAA ( dhe mos harroni që Zoti shqip e jo vetëm Arabishtë, apo jo zoti elvis?!

Dhe prisni se çkeni te dëgjoni në ditët në vijimë!

Enver Bogdani Stockholm.

Kategori
Uncategorized

”Mini-Schengen ‘/ Henze: Russia’s easiest way to access the region” ”Mini-shengeni’/ Henze: Rruga më e thjeshtë e Rusisë për të patur akses në rajon

Eksperti gjerman Martin Henze ka reaguar sërish ndaj nismës së kreut të qeverisë, Edi Rama dhe Presidentit serb Aleksandër Vuçiç, për të ashtuquajturën ‘Mini-shengen Ballkanik’.

Henze e ka kundërshtuar ashpër këtë iniciativë, e cila sipas tij, do të shërbejë si urë lidhëse e vendeve euroaziatike për të pasur akses në rajon.

Teksa bën një analizë të marrëveshjes, Henze shprehet se prapa saj fshihet Rusia, pasi Serbia është ekonomikisht shumë e dobët për të qenë një fuqi rajonale. Ai shton më tej, se Rusia po e shtrin ndikimin e saj siç po bën me armët dhe pajisjet teknologjike.

‘Rusia dëshiron të jetë fuqia e vërtetë , duke u fshehur kështu pas Serbisë. ‘Shengen’ është një zonë ekonomike, BE është një zonë ekonomike dhe federate ruse është në Bashkimin ekonomik euroaziatik.

Çfarë do të thotë kjo?

Serbia është anëtare e asociuar e EAEU, dhe përmes ‘Mini-Shengenit’, rruga do të jetë më e thjeshtë për vendet euroaziatiake, për të patur akses në rajon. Meqenëse Shqipëria është aktualisht anëtare e NATO-s, kjo gjë bëhet e mundur. Kushdo që është pjesë e Bashkimin Ekonomik Euroaziatik, është gjithashtu një aleat i rusëve.’, shprehet Henze.

Henze shton më tej se kjo çështje ka dy vite që diskutohet me kryeministrin shqiptar Edi Rama, dhe kjo largon më tepër Shqipërinë drejt Bashkimit Evropian, për faktin se ky i fundit është në konkurrencë më Bashkimin ekonomik euroaziatik, i cili tenton të largojë rajonin nga Perëndimi. Sipas Këshilltarit ekonomik të CDU-së gjermane, nisma dëmton gjithashtu edhe NATON.

‘Minishengeni është gjithashtu një problem për NATO-n.

Çfarë synon kjo nismë? Serbia do të ketë garanci për strukturat ekonomike në Shqipëri dhe të sajat, shtohen përpjekjet për të përçarë Kosovën, rusët kanë informacione të hollësishme për Ramën dhe Vuçiç, kështu që Rama është i detyruar të bindet.’, thotë Henze.

Në këto kushte, Henze kërkoi reagim të menjëhershëm kushtetues të Presidentit, pasi duhet të mbrohen interesat e shtetit, që kjo nismë i cenon. Për ekspertin ekonomik gjerman, aleanca me Serbinë, ishte tradhti e Ramës ndaj kombit të tij dhe NATO-s.

Kategori
Uncategorized

Një komb që hesht vdes. Amerikën pritët për 45 vjet, por lirinë ja u sollë studentët.

Një komb që hesht vdes.

Amerikën e pritët si ujin e ftohtë për 45 vjet…Por lirinë ja u sollë studentët.

Erdhi si erdhi, ai erdhi…me plot 1 milion vota.

Ai erdhi si “Mesia”…por…

– Jo për socialistët, jo për votuesit, jo për emigrantët, jo për të zhgënjyerit, jo për shqiptarët, Por për vete dhe klanin e tij kriminal.

Të gjithë i dinin bëmat e tij si student, pedagog, shites ikonash të vjedhura, apo kryetar bashkie e me radhë.

Por askush nuk foli.

– Etja juaj për pushtet dhe para ishte më e madhe se partia socialiste dhe shqipëria, ndaj ju socialistët heshtët.

– Etja juaj për pushtet dhe para ishte më e madhe se e vërteta e hidhur per ate monstër dhe klanin e tij, ndaj ju intelektualët, analistet dhe gazetarët heshtët .

-Etja dhe marrja e nje kolltuku deputeti duke heshtur, a punuar nën rrogoz e ju abuzuesve në qeverisjen e kaluar ishte më e madhe se e keqja që po i kanosej vëndit.

– E nisi me timonin, e mori, su ngop.

– Kërkoj tepsinë e vodhi, su ngop,

– Mbushi me hajdutë dhe trafikantë parlamentin, su ngop,

– Hashashizoj dhe kriminalizoj gjithë shqipërinë, përsëri su ngop.

Pangopësia, pafytyrësia, dhe psikopatia e tij e çoj në tradhëti, dhe tradhëtia e çoj ti fusi hundet e droguara, deri në masakra e Reçakut, apo atje ku gjaku dhe lotët për rreth 1400 fëmijët e masakruar dhe zhdukur nga paramilitarët sërbë s’është tharë akoma.

Tek Kosova.

Tani ky barbar, vëlla me Vuçiç i kërkojnë kosovës tepsinë, bllokimin, dhe coptimin e saj.

Të gjithë flasim dhe bërtasim, por askush spo e ndal dot këtë monstër “rilindase” dhe etjen e saj për vjedhje, gjak dhe shkatërrim.

Presidenti ka kohë që e thotë…

Referendumi…zgjidhja e vetme dhe më e mirë për ta ndalur dhe shporrur të keqen e madhe.

Të gjithë bashkë, mundemi.

– Të majtë e të djathtë, socialistë e demokratë, jo për pushtet, por për shqipërinë. Edi Rama nuk është vetëm e keqja për demokratët, por një edhe fatkeqësi për ju socialistët progresistë.

Ne mundemi dhe duhet ta shporrim me çdo mjet dhe kusht, çibanin e qelbëzuar.

Çdo sekondë e minutë e humbur, është shpëtim për të dhe vonë për kombin.

Amerikën pritët plot 45 vjet, por lirinë ja u sollë studentët.

Kategori
Uncategorized

Kolonja, fshati, dhe lape sakati.

Vdiqe o Shezo i drejtohet Lapja te vdekurit, rruge te mbare, per ketej mos ki merak, të fala ju bëj atyre andej… dhe çoju nje aber, apo më shumë një amanet.

Thoju or Shezo vëllai, thoju…

Vula e kryeplakut ka rënë në hale, atë që dikur e mbanit ju bashkë me tespiet e fildishta, tani e mban….

Thuaju se…

Fshatit i ka hyrë e keqja, të parët e fshatit u zunë dhe nga inati vendosën që vulën dhe kryepleqësinë ta mbajë lopçari, Lape jevgjiti.

Thuaju se…

Mjerë ky fshat me kaq burra të nderuar në dorë të kujt e lanë….

Mjerë…mjerë…

Nga Skënder Qinami Mesarea.

Në një fshat të kolonjes ( Qafzes) banoret ishin të ndare ne dy lagje te medha, njera lagje banohej nga ortodokse dhe tjetra nga myslimane.

Si shumë gjera të tjera banoret i kishin dhene zgjidhje edhe kryeplakut, i cili zgjidhej nje here nga mehalla e krishtereve dhe nje here nga mëhalla e myslimaneve.

Mbas vdekjes se parakoheshme te kryeplakut mysliman lindi nje mosmarrveshje, problemi ishte qe mehalla e myslimaneve te mbante kryeplakun deri sa ti mbaronte mandati i te parit që vdiq…. filluan mosmarrveshjet, fshati mbeti pa kryeplak.

Çte benin???

U mblodh paria dhe vendosi… deri ne mbarimin e mandatit kryepleqesine tja linin Lape lopçarit.

Lapja i shkrete ishte sakat, nje krah i mungonte me kohe dhe vakt, familja e tij jetonin me buken e fshatit, Lapja ruante lopet e fshatit dhe çdo ditë nje familje simbas radhes i jepte buken ditore.

Therresin Lapen e shkrete ne nje konak ku ishte mbledhur paria e dy mehallave, Lapja dridhej nga frika, kujtonte i ziu se do e perzenin si lopçar dhe mjere pastaj ai dhe vocërraket e tij.

I pari e merr fjalen Asan Beu.

Lape i drejtohet ai, ne kemi ngelur pa kryeplak dhe kemi vendosur te te veme ty deri sa të zgjedhim nje tjetër… Aman o Asan be i thote lapja, po une me buken tuaj jetoj, une sdi as shkrim e këndim, çne une kryeplak, aman me lini se jam mire çoban.

Ne vendosëm per ty hidhet Raqi i mehalles se krishtereve, keshtu qe do te te japim vulen dhe veç lopçarit do drejtosh dhe punet e fshatit. Aman o zoti Raqi i kethehet Lape sakati, aman lopet i ruaj po punen e kryetarit se bëj dot.

Më në fund u vendos që Lape lopçari te vihej kryeplak.

E keqja smbaronte ketu.

Mbas nje jave vdes nje fshatar, mblidhet fshati per ti bere adetet e fundit, lajmerojne dhe lapen e shkrete atje ne mal me lopë. Po errej Lapja po vonohej, atehere u vendos qe te niseshin drejt varrezave pa kryeplakun ceremonine ne varrim do e mbante nje mesues.

Pa pritur ne rruge duket Lapja i shkrete duke vrapuar dhe gulçuar nga vrapi dhe lodhja.

Ngre doren dhe bertet Ndalni, e gjithe turma shtangu, leshoni xhenazene ne toke dhe largohuni 20 metro pas, urdheri i kryeplakut zbatohej.

Ulin xhenazen dhe terhiqen pas, afrohet Lapja dhe bisedon me të vdekurin.

Vdiqe o Shezo i drejtohet Lapja te vdekurit, rruge te mbare, per ketej mos ki merak, të fala ju bëj atyre andej… dhe çoju nje aber amanet.

Thoju or Shezo vëllai, thoju…

Se Lape jevgjitin e kane zgjedhur kryeplak, tani mjere ky fshat me kaq burra të nderuar në dorë të kujt ka rënë.

Dikush ishte afruar ne heshtje dhe e degjon.

Mblidhet fshati dhe…..vendos…

Lape lopçarit i lane vetem…

tufen e lopve, dhe bukën që e merrte çdo ditë falas nga shtëpitë e fshatarëve…

Kategori
Uncategorized

A traitor to the Albanian nation. Një tradhtar i kombit shqiptar.

Nga Harry Bajraktari

 

Samiti i ri rajonal midis Shqipërisë, Maqedonisë së Veriut dhe Serbisë në Durrës, shënoi një tjetër nivel të ulët në marrëdhëniet midis Tiranës dhe Prishtinës.

Përgjegjësia për këtë bie plotësisht mbi Edi Ramën, kryeministrin e Shqipërisë. Dhe ai duhet të turpërohet për sjelljen e tij ndaj Kosovës.

Cili është problemi i Edi Ramës?

Duket se ai nuk mund të gëlltisë refuzimin e Kosovës për t’u bashkuar me mini-Jugosllavinë e re që ai dhe diktatori i ri i Serbisë Aleksandër Vuçiq kanë krijuar së bashku. Ata kanë tërhequr Zoran Zaev të Maqedonisë së Veriut në të, por të gjithë të tjerët në rajon po tregojnë këmbë të ftohta.

Rama është duke kërkuar shumë si Vucic kohët e fundit. Ashtu si miku i tij në Beograd, ai e ka opozitën dhe ka përballuar më shumë se një vit protesta në rrugë. Parlamenti është lodra e tij personale. Një zgjedhje e parakohshme është e nevojshme për të zgjidhur krizën, por ai është duke dashur situatën në të cilën Shqipëria është rikthyer në mënyrë virtuale në një sistem një-palësh si në kohërat e errëta të komunizmit. Ligji i ri për median është një sulm i hapur ndaj lirisë së fjalës. Ky nuk është dikush që mund të durojë duke u thënë Jo për asgjë.

Ai mori karremin e Vuçiçit dhe tani po sposton kundër Kosovës dhe udhëheqësve të saj fyerje dhe të pavërteta që janë raportuar me entuziazëm në mediat serbe.

Pse nuk dëshiron Kosova të anëtarësohet?

Kosovës i kërkohet të anëtarësohet në një bashkim dhe të hap kufijtë e saj me një vend që nuk e njeh ekzistencën e tij, se po punon intensivisht për të shkatërruar republikën e re, dhe që kreu krime të mëdha lufte kundër popullatës së saj civile, për të cilën nuk ka as kërkoi falje ose pranoi të paguante kompensime. Kosova i është përgjigjur fushatës agresive të Serbisë për derecogniton dhe ndërhyrje në punët e brendshme duke vendosur një tarifë ndëshkuese 100% për të gjitha produktet serbe në Kosovë. Masa është kritikuar, por Kosova po mbron vetëm një nga mjetet e pakta në duart e saj. Kjo mini-Shengen Rama-Vucic do të kërkonte që Kosova të anulojë tarifën e saj pa e detyruar Serbinë të heqë dorë nga fushata dhe politikat e saj armiqësore diplomatike anti-Kosova. Mënyra e vetme që Kosova të ulet në atë tryezë është si një anëtar i plotë i njohur nga të gjitha vendet përfshirë Serbinë. Për më tepër, Kosova nuk është vetëm në refuzimin e mini-Shengenit të ri. Mali i Zi dhe Bosnja po mbajnë largësinë e tyre. Edhe Maqedonia e Veriut, një anëtar “themelues” ka shumë zyrtarë skeptikë për pjesëmarrjen e vendit të tyre. Kjo bën që përgjimi i Edi Ramës kundër Kosovës të duket edhe më i dëmtuar.

Ballkani Perëndimor dëshiron të anëtarësohet në BE, jo në një bashkim të nivelit B, Jugosllavinë e re dhe më të vogël që ka bërë tregti për Slloveninë dhe Kroacinë për Shqipërinë. Edi Rama duhet të jetë duke pirë duhanin e tij nëse beson se kjo do të funksiononte. Ajo që ka qenë më e dëmshme është shkarkimi i hapur dhe publik nga Edi Rama për krimet kundër njerëzimit që Serbia ka kryer në Kosovë. Vetëm disa ditë më parë, Vucic, hodhi poshtë masakrën e Reçakut si të rreme. Ai sulmoi integritetin e ambasadorit të OSBE-së William Walker dhe vëzhguesve që ishin dëshmitarë të krimit. Më shumë se një mijë shqiptarë janë ende të humbur të shpërndarë në varreza masive të fshehura në Serbi. Vucic vetë ka qenë në vitet 1990 udhëheqës në Partinë Radikale Fashiste Fashiste. Ministri i tij i jashtëm ishte zëdhënësi personal i kriminelit të luftës dhe diktatori Slobodan Milosevic. Ata kanë treguar empatinë zero ndër vite dhe në vend që të lëshojnë një falje zyrtare kanë vazhduar të tallin tragjedinë e popullit kosovar. Kur u pyetën për kujtimet e dhimbshme të luftës që janë ende të freskëta, si një arsye e mirë që Kosova të mos bashkohet me Serbinë në një iniciativë të tillë, Edi Rama i Shqipërisë, e quajti pyetjen e reporterit “patetike”. Në vend që të përdorte rastin për të mbrojtur të vërtetat historike, ai iu bashkua Vuçiqit në hedhjen poshtë të rëndësisë së tyre.

Edi Rama duhet të turpërohet për këtë përgjigje dhe për prishjen e krerëve të Kosovës në një shkrirje publike që nuk do të harrohet. Ai nuk sillet si një burrë shteti, por si një diktator me lëkurë të hollë, i cili nuk mund të përballet me të vërtetën. Ai është i zemëruar sepse e di tani se nuk flet për Kosovën. Dhe sinqerisht, ai nuk flet as për Shqipërinë. Jo derisa ai fiton një zgjedhje të re të duhur, ku të gjitha partitë politike marrin pjesë në një klimë politike të lirë dhe të ndershme. Doesfarë mendon Rama? Se Kosova do të harrojë mijëra civilë të vrarë, varret masive, 20,000 gratë e dhunuara, më shumë se gjysmën e popullsisë të internuar me forcë jashtë vendit, burgjet, torturat, mohimin e shërbimeve shëndetësore, djegien dhe plaçkitjen, etj. vite të gjata të ligjit ushtarak dhe diktaturës, tanket që shtypnin protestat e tyre paqësore dhe shumë gjëra të tjera që digjen në kujtesën tonë kolektive?

Kosova është një vend sovran tani. Më shumë se 110 vende, përfshirë Shtetet e Bashkuara, kanë njohur pavarësinë e saj. Dhe nëse organizata të mëdha botërore si Banka Botërore, FMN, FIFA, Komiteti Olimpik Ndërkombëtar, Facebook e njohin Kosovën si të pavarur dhe të barabartë me vendet e tjera, atëherë duhet që ky projekt i BS që ishte gatuar në Beograd dhe u shërbeu në Tiranë dhe Shkup.

Harry Bajraktari është themelues dhe botues i gazetës Illyria (1991-1998), një drejtues i komunitetit shqiptaro-amerikan, filantrop dhe përfitues i shumë çmimeve, duke përfshirë Nderin e Urdhrit të Kombit nga Presidenti i Shqipërisë, Medaljen Presidenciale të Kosovës për Meritat & Bardhë Thirrja Presidenciale e Shtëpisë për Amimin e Shërbimit.

Nga Harry Bajraktari

 

Samiti i ri rajonal midis Shqipërisë, Maqedonisë së Veriut dhe Serbisë në Durrës, shënoi një tjetër nivel të ulët në marrëdhëniet midis Tiranës dhe Prishtinës.

Përgjegjësia për këtë bie plotësisht mbi Edi Ramën, kryeministrin e Shqipërisë. Dhe ai duhet të turpërohet për sjelljen e tij ndaj Kosovës.

Cili është problemi i Edi Ramës?

Duket se ai nuk mund të gëlltisë refuzimin e Kosovës për t’u bashkuar me mini-Jugosllavinë e re që ai dhe diktatori i ri i Serbisë Aleksandër Vuçiq kanë krijuar së bashku. Ata kanë tërhequr Zoran Zaev të Maqedonisë së Veriut në të, por të gjithë të tjerët në rajon po tregojnë këmbë të ftohta.

Rama është duke kërkuar shumë si Vucic kohët e fundit. Ashtu si miku i tij në Beograd, ai e ka opozitën dhe ka përballuar më shumë se një vit protesta në rrugë. Parlamenti është lodra e tij personale. Një zgjedhje e parakohshme është e nevojshme për të zgjidhur krizën, por ai është duke dashur situatën në të cilën Shqipëria është rikthyer në mënyrë virtuale në një sistem një-palësh si në kohërat e errëta të komunizmit. Ligji i ri për median është një sulm i hapur ndaj lirisë së fjalës. Ky nuk është dikush që mund të durojë duke u thënë Jo për asgjë.

Ai mori karremin e Vuçiçit dhe tani po sposton kundër Kosovës dhe udhëheqësve të saj fyerje dhe të pavërteta që janë raportuar me entuziazëm në mediat serbe.

Pse nuk dëshiron Kosova të anëtarësohet?

Kosovës i kërkohet të anëtarësohet në një bashkim dhe të hap kufijtë e saj me një vend që nuk e njeh ekzistencën e tij, se po punon intensivisht për të shkatërruar republikën e re, dhe që kreu krime të mëdha lufte kundër popullatës së saj civile, për të cilën nuk ka as kërkoi falje ose pranoi të paguante kompensime. Kosova i është përgjigjur fushatës agresive të Serbisë për derecogniton dhe ndërhyrje në punët e brendshme duke vendosur një tarifë ndëshkuese 100% për të gjitha produktet serbe në Kosovë. Masa është kritikuar, por Kosova po mbron vetëm një nga mjetet e pakta në duart e saj. Kjo mini-Shengen Rama-Vucic do të kërkonte që Kosova të anulojë tarifën e saj pa e detyruar Serbinë të heqë dorë nga fushata dhe politikat e saj armiqësore diplomatike anti-Kosova. Mënyra e vetme që Kosova të ulet në atë tryezë është si një anëtar i plotë i njohur nga të gjitha vendet përfshirë Serbinë. Për më tepër, Kosova nuk është vetëm në refuzimin e mini-Shengenit të ri. Mali i Zi dhe Bosnja po mbajnë largësinë e tyre. Edhe Maqedonia e Veriut, një anëtar “themelues” ka shumë zyrtarë skeptikë për pjesëmarrjen e vendit të tyre. Kjo bën që përgjimi i Edi Ramës kundër Kosovës të duket edhe më i dëmtuar.

Ballkani Perëndimor dëshiron të anëtarësohet në BE, jo në një bashkim të nivelit B, Jugosllavinë e re dhe më të vogël që ka bërë tregti për Slloveninë dhe Kroacinë për Shqipërinë. Edi Rama duhet të jetë duke pirë duhanin e tij nëse beson se kjo do të funksiononte. Ajo që ka qenë më e dëmshme është shkarkimi i hapur dhe publik nga Edi Rama për krimet kundër njerëzimit që Serbia ka kryer në Kosovë. Vetëm disa ditë më parë, Vucic, hodhi poshtë masakrën e Reçakut si të rreme. Ai sulmoi integritetin e ambasadorit të OSBE-së William Walker dhe vëzhguesve që ishin dëshmitarë të krimit. Më shumë se një mijë shqiptarë janë ende të humbur të shpërndarë në varreza masive të fshehura në Serbi. Vucic vetë ka qenë në vitet 1990 udhëheqës në Partinë Radikale Fashiste Fashiste. Ministri i tij i jashtëm ishte zëdhënësi personal i kriminelit të luftës dhe diktatori Slobodan Milosevic. Ata kanë treguar empatinë zero ndër vite dhe në vend që të lëshojnë një falje zyrtare kanë vazhduar të tallin tragjedinë e popullit kosovar. Kur u pyetën për kujtimet e dhimbshme të luftës që janë ende të freskëta, si një arsye e mirë që Kosova të mos bashkohet me Serbinë në një iniciativë të tillë, Edi Rama i Shqipërisë, e quajti pyetjen e reporterit “patetike”. Në vend që të përdorte rastin për të mbrojtur të vërtetat historike, ai iu bashkua Vuçiqit në hedhjen poshtë të rëndësisë së tyre.

Edi Rama duhet të turpërohet për këtë përgjigje dhe për prishjen e krerëve të Kosovës në një shkrirje publike që nuk do të harrohet. Ai nuk sillet si një burrë shteti, por si një diktator me lëkurë të hollë, i cili nuk mund të përballet me të vërtetën. Ai është i zemëruar sepse e di tani se nuk flet për Kosovën. Dhe sinqerisht, ai nuk flet as për Shqipërinë. Jo derisa ai fiton një zgjedhje të re të duhur, ku të gjitha partitë politike marrin pjesë në një klimë politike të lirë dhe të ndershme. Doesfarë mendon Rama? Se Kosova do të harrojë mijëra civilë të vrarë, varret masive, 20,000 gratë e dhunuara, më shumë se gjysmën e popullsisë të internuar me forcë jashtë vendit, burgjet, torturat, mohimin e shërbimeve shëndetësore, djegien dhe plaçkitjen, etj. vite të gjata të ligjit ushtarak dhe diktaturës, tanket që shtypnin protestat e tyre paqësore dhe shumë gjëra të tjera që digjen në kujtesën tonë kolektive?

Kosova është një vend sovran tani. Më shumë se 110 vende, përfshirë Shtetet e Bashkuara, kanë njohur pavarësinë e saj. Dhe nëse organizata të mëdha botërore si Banka Botërore, FMN, FIFA, Komiteti Olimpik Ndërkombëtar, Facebook e njohin Kosovën si të pavarur dhe të barabartë me vendet e tjera, atëherë duhet që ky projekt i BS që ishte gatuar në Beograd dhe u shërbeu në Tiranë dhe Shkup.

Harry Bajraktari është themelues dhe botues i gazetës Illyria (1991-1998), një drejtues i komunitetit shqiptaro-amerikan, filantrop dhe përfitues i shumë çmimeve, duke përfshirë Nderin e Urdhrit të Kombit nga Presidenti i Shqipërisë, Medaljen Presidenciale të Kosovës për Meritat & Bardhë Thirrja Presidenciale e Shtëpisë për Amimin e Shërbimit.

Kategori
Uncategorized

Vuçiç: Iniciativa jonë eshte Jugosllavia, plus Shqiperinë!

Ajo që ndodhi në Tiranë, i ashtuquajturi Shengeni Ballkanik u munduan sot boritë e Ramës ta veshin njëherë me petk amerikan dhe njëherë me petk gjerman. Këto janë të gjitha mashtrime dhe këtë e tregon intervista e parë e Aleksandër Vuçiç pasi fitoi zgjedhjet. Për një media ndërkombëtare ai deklaroi se që para Samitit të Triestes do ta propozonte këtë plan dhe siç e përkufizoi ai është:  “Jugosllavia +Shqipërinë. Është një plan politik, por që nuk prek sovranitetin e tyre”.

Më poshtë po japim intervistën e Vuçiç dhënë për politico.eu.

Plani Serb për te risjellë Jugosllavinë

Në një intervistë të tij për median ndërkombëtare politici .eu, presidenti i sapo zgjedhur i Serbisë jep një intervistë për të shpjeguar planet e platformën e tij.

Në këtë interviste ai shpjegon se është objektivi i tij të forconte lidhjet tregtare me vendet e Ballkanit Perëndimor duke theksuar se sipas tij, lidhjet e forta ekonomike do të jenë ato që do të tejkalojnë tensionet rajonale, sidomos me Bosnjë-Hercegovinën që sipas tij është një fuçi barbuti.

Vuçiç i shpjegoj Politiko.eu në këtë intervistë të parë që ai do te dyfishonte përpjekjet për të krijuar një zonë të tregtisë së lirë pak a shume në formën e ish Jugosllavisë, duke përfshirë këtu investime të rëndësishme siç është ajo e autostradës midis Beogradit e Sarajevës .

“Nëse vendet e tjera do të ishin dakord me këtë ide , do të krijohej një treg me 20 milion njerëz . Ky është një treg shumë atraktiv dhe do të tërhiqte shumë investitorë “ .

Kështu u shpreh ai ne zyrën e tij ne Beograd midis kohës që kishte nga takimi me ambasadorin Gjerman dhe telefonatës me Sekretarin e Jashtëm Britanik Boris Jonson .

Vuçiç dhe partia e tij fitoi zgjedhjet me 55 perqind të votave dhe konfideca që vinte nga kjo fitore ishte e dukshme . Por në të gjithë vendin pati protesta për këtë çështje lidhur me mënyrën me te cilën ai kishte mbytur fjalën e lirë .

Pavarësisht nga një lloj entuziazmi për ketë çështje  të një tregu të lirë në formën e ish Jugosllavisë , dhe benefiteve që mund të ketë prej saj , edhe pse BE dhe Gjermania mund ta mbështesin, në Europë e Ëashington ka shqetësime lidhur me forca të tjera të Jashtme që mund të ndërhyjnë e të përfitojnë siç është Rusia e Turqia, të cilat mund të bashkëpunojnë pas lojërave për të destabilizuar Rajonin .

Edhe pse e konsideron një sfidë bindjen e vendeve të tjera , Vuçiç që është dhe lideri dominant i kësaj zone, është konfident  që çështjet e një përfitimi ekonomik do te tejkalojnë çdo çështje tjetër dhe ky projekt te prezantohet dhe me ndihmen e BE në Samitin e Triestes. Edhe pse Bosnja, Shqipëria, Maqedonia, Mali i Zi, Kosova e Serbia bashkëpunojnë brenda kornizës së marrëveshjes së Tregtisë së Lirë të Evropës Qendrore, sërisht Vuçiç mendon që një bashkëpunim më i thelle do të ketë benefite më të mëdha . Sipas tij, sidomos në fushën e infrastrukturës mund të bëhet shumë . Ai shpjegon në harte se ndërtimi i autostradës  Beograd-Sarajeve –Prishtine, jo vetëm do të shkurtonte kohën nga pesë në tre, por do të sillte pranë dhe grupet etnike.

“Është Jugosllavia e vjetër plus Shqipërinë . Është një ide, politike por pa dëmtuar sovranitetin e tyre. Do t’i jepte shumë hov ekonomive tona” .

Kategori
Uncategorized

Kolonizimi i ri’ serb i shqiptarëve

Atë që Serbia rreth 100 vjet më parë duhet ta merrte me armë , tani po e merr pa derdhur asnjë pikë gjak dhe pa shkrepur asnjë fishek. ‘Tradhtari’ Rama u vetëofrua për ta shitur ‘shqiptarinë’ vetëm për ca kohë më shumë në pushtet.

Pra, është e qartë që mini Jugosllavia nuk është as më pak dhe as më shumë vetëm se rikthimi i Serbisë në krye të Ballkanit, realizimi i ëndrrës së Serbisë së Madhe nëpërmjet kolonizimit ekonomik fillimisht, si faza e parë e ‘pushtimit’.

Ëndrra për të kontrolluar Ballkanin është ëndrra më e madhe e serbëve. Për të realizuar këtë ëndërr ata kanë kryer krime dhe luftëra të përgjakshme gjatë gjithë historisë. Jugosllavia nuk ishte gjë tjetër vetëm se realizim i kësaj aspirate të vjetër .

Sigurisht, frymëzuesja dhe mbështetja e realizimit të kësaj aspirate ka qenë gjithmonë Moska, e cila nëpërmjet një Beogradi të fortë , merr një rol të rëndësishëm në ‘tavolinën’ ku ndahen interesa të rëndësishme ndërkombëtare.

Projekti i mini Jugosllavisë nuk është tjetër, vetëm se një përpjekje për të realizuar këtë ëndërr, por në një version të maskuar me terma perëndimorë siç është termi ‘mini schengen’, duke iu mbivendosur dhe rivalizuar nismën CEFTA, që është një projekt që mbështetet plotësisht nga Perëndimi, presidencën e të cilës ironikisht këtë vit e ka Shqipëria.

Ndërkohë, fakti që kjo nisëm u aktivizua menjëherë pas vendimit të prerë të BE për bllokimin e integrimit me Shqipërinë dhe me Maqedoninë e Veriut, sigurisht që synon krijimin e një blloku të ri ekonomik dhe politik si sfidë të Moskës ndaj Bashkimit Europian dhe Perëndimit .

Pra, për shqiptarët nuk është dhe nuk duhet të jetë tjetër vetëm se ‘kolonizim i ri’ i Shqipërisë dhe shqiptarëve nga Serbët, duke izoluar dhe futur kështu një thikë pas shpine interesave të Kosovës.

Atë që Serbia rreth 100 vjet më parë duhet ta merrte me armë , tani po e merr pa derdhur asnjë pikë gjak dhe pa shkrepur asnjë fishek. ‘Tradhtari’ Rama u vetëofrua për ta shitur ‘shqiptarinë’ vetëm për ca kohë më shumë në pushtet. Pra, është e qartë që mini Jugosllavia nuk është as më pak dhe as më shumë vetëm se rikthimi i Serbisë në krye të Ballkanit, realizimi i ëndrrës së Serbisë së Madhe nëpërmjet kolonizimit ekonomik fillimisht, si faza e parë e ‘pushtimit’.

Ky projekt që po merr formë e kthen Ballkanin Perëndimor në një hapësirë krejtësisht të dominuar ekonomikisht nga vëllai i vogël i Moskës, Beogradi. Sigurisht, që kjo marrëveshje më pas do të sjellë dhe ‘humbje’ të sovranitetit’ për Shqipërinë dhe Maqedoninë, duke e kthyer Beogradin në kryeqytet të mini Jugosllavisë.

Kjo nuk do të ishte vetëm një thikë pas shpine për Kosovën , një tradhti e gjakut të derdhur për pavarësi , por do të ishte edhe një tradhti e interesave kombëtare shqiptare, popullit më të vjetër në Ballkan mbi të cilin përgjatë këtyre shekujve është kryer spastrim etnik dhe genocid . Gjëja e fundit që do të donin shqiptarët, do të ishte kthimi në ‘hyzmetqarë’ të hasmit të tyre shekullor, Beogradit dhe Moskës.

Me Vuçiçin, Serbia ka fituar një qetësi dhe vetëkontroll të habitshëm. Ai dhe bashkëpunëtorët e tij as që e ndjejnë më nevojën për të kërkuar falje për krimet e kryera në Ballkan, aq më tepër kur dihet që vetë Vuçiç është trashëgimtar i drejtpërdrejtë i Millosheviçit.

Ndërkohë, në sajë të aftësisë së tij, ‘kasapët’ e Ballkanit çuditërisht janë edhe përfituesit më të mëdhenj ekonomikë në rajon. Sigurisht, çelësi i këtij suksesi është Moska , për të cilën Beogradi ka qenë gjithmonë kryeqytet.

Në rastin konkret Beogradi është shndërruar në nyjën kryesore ku ndërlidhen interesat e Moskës, Pekinit, Stambollit, Berlinit dhe Parisit, duke rifituar lavdinë e tij të dikurshme.

Sigurisht, që forcimi i ‘armiqve’ tanë shekullorë nuk është një lajm i mirë për shqiptarët, sepse është e qartë që Serbia jo vetëm nuk e ka harruar të shkuarën, por është bërë edhe më agresive në realizimin e projektit të saj për të dominuar Ballkanin, por kësaj here nuk ka zgjedhur forcën ushtarake për të nënshtruar Ballkanin, por ka zgjedhur ‘kolonizimin’ ekonomik.

Kjo do të thotë, jo vetëm mohim i vuajtjeve dhe gjakut të derdhur nga shqiptarët për shekuj me rradhë, por edhe humbje e rolit dominues të shqiptarëve në rajon, pra asgjësim të investimit më të madh amerikan në Ballkan dhe kthim i tyre në ‘skllevër’ të armiqve të tyre historikë.

Kthimi në ‘hyzmetqarë’ të xhelatit tonë historik , pasi vetë ne e hodhëm në erë mundësinë e artë që na dha Perëndimi për të udhëhequr Ballkanin, është dështimi ynë më i madh kombëtar.

Vetëm një uragan i madh popullor mbarëkombëtar, kundër Edi Ramës njeriut që me këtë akt ka kryer tradhëti të pastër kombëtare, mund ta ndalojë këtë marrëzi dhe ta shpëtojë kombin shqiptar nga ky projekt antishqiptar. Nëse nuk reagojmë sot për ta ndalur këtë tradhëti duke e hequr zvarrë këtë kryeministër, nesër do të jetë shumë vonë, sepse ‘ai popull që tregohet i butë me tradhtarët, është i destinuar të shkatërrohet’.

Kategori
Uncategorized

Haxhi Lleshi: I kemi shërbyer si familje Jugosllavisë së vjetër

“Prej vitit 1934 e deri më 1941, disa kohë jam marrë me bujqësi. Familja ime për kontradikta, kanë qenë kundër Ahmet Zogut, i kanë shërbyer Jugosllavisë së vjetër”

Nga Kastriot Dervishi

Nderimi i Haxhi Lleshit (1913-1998) nga komunistët e Dibrës, na detyron të sjellim në kujtesë jetën e personit në fjalë. i përmendur, u lind në Reshan të Dibrës së Madhe.

Më 1920 – 1926 qëndroi si çoban në vendlindje. Më 1926 – 1931 kryen shkollën fillore, një klasë gjimnaz në gjuhën shqipe dhe klasat 2 dhe 3 në gjuhën serbo – kroate në Dibër të Madhe. Më 1931 – 1940 merret me bujqësi e tregti në Dibër të Madhe.

Në prill 1941 merr pjesë me forcat jugosllave kundër pushtimit italian atje. Më 1941 – 1942 qëndron në Peshkopi dhe Mat. Në shkurt 1942 vjen në Pezë. Në qershor 1942 është komandant çete në Peshkopi. Në prill 1943 bëhet anëtar i Partisë Komuniste. Më 1943 – 1944 anëtar i Shtabit të Përgjithshëm. Më 1944 – 1946 ishte ministër parë i Punëve të Brendshme të qeverisë komuniste. Më 1946 – 1948 ministër pa portofol. Më 1948 – 1949 kryetar i Komisionit të Kontrollit të Shtetit. Më 1949 – 1953 drejtor i Drejtorisë së Personelit në Ministrinë e Mbrojtjes.

Më 1946 – 1991 deputet Frontit Demokratik dhe më 1991-1992 i Komitetit të Veteranëve. Më 1953 – 1982 president i Presidiumit të Kuvendit Popullor, organit që miratonte dënimet me vdekje të gjykatave të larta. Në shkurt-prill 1991, ishte anëtar i Këshillit Presidencial. U burgos për gjenocid në një proces së bashku me Zylyftar Ramizin, Rrapi Minon dhe Manush Myftiu, dënimi i parë për të cilët u dha më 24.5.1996.

Pjesë nga autobiografia e vitit 1950 (paraqitur me dy data):

“Prej vitit 1934 e deri më 1941, disa kohë jam marrë me bujqësi. Familja ime për kontradikta, kanë qenë kundër Ahmet Zogut, i kanë shërbyer Jugosllavisë së vjetër. …Në përgjithësi (megjithëse Aqifi dhe xhaxhi tjetër Pëllumb Lleshi i shërbyen Zogut për disa kohë), familja ime dhe veçanërisht unë, mbasi isha edhe me disa emigrantë në kontakt, të cilët qenë në Jugosllavi si antizogist, e urrenin Zogun. Më 1939 ditët e prillit që u pa se Italia fashiste do të okuponte Shqipërinë, kam kërkuar nga jugosllavët që bashkë me disa emigrantë  shqiptarë të dilnim të mbronim Shqipërinë, por mbasi nuk na lejuan, nuk dolën”.

Kategori
Uncategorized

Vuçiç merr në mbrojtje Ramën: Ka kurajë, bashkëpunon me ne pa na u dashur që të kërkojmë falje për Kosovën

Ndërkohë që në të dy shtetet shqiptare, Shqipëri dhe Kosovë, po zhvillohet një debat i zjarrtë që ka në qendër qëndrimet e kryeministrit Edi Rama, në lidhje me lidershipin e Kosovës dhe mini-shengenin ballkanik, presidenti i Serbisë, Aleksandër Vuçic, ka marrë në mbrojtje mikun e tij.

Në një intervistë për televizionin beogradas ‘O2’, Vuçiç ka deklaruar se Edi Rama po tregon kurajë të madhe, për të ecur përpara me projektin e `shengenit të vogël` në Ballkan, pavarësisht kundërshtive të shumta në vendin e tij dhe në Kosovë.

Madje presidenti serb ka shkuar deri aty sa ka zbuluar se këtë Edi Rama, ‘po e bën pa na u dashur që të kërkojmë ndjesë për genocidin në Kosovë’.

‘Kryeministri Rama është në favor të bashkëpunimit tonë ekonomik, ndryshe nga disa të tjerë në rajon që këmbëngulin se ne duhet vetëm të kërkojmë ndjesë pasi jemi popull genocidal. Rama, për nismën e Shengenit të vogël, ka treguar kurajë të rrallë’, ka deklaruar Vuçiç.

Gjithashtu ai ndryshe nga deklaratat e Ramës, i cili thotë se faktori ndërkombëtar qëndron pas kësaj nisme ka thënë, se qarqe të caktuara në BE e shohin me dyshim këtë projekt.

‘Atyre (BE) nuk u pëlqen që Ballkani po sheh punën e vet, e kanë të vështirë kur nuk vendosin dot për ne. Por nga ana tjetër as nuk mund ta kundërshtojnë drejtpërdrejt sepse iniciativa është pjesë e katër lirive dhe vlerave që përbëjnë Bashkimin Europian, dhe që janë e drejta e lëvizjes së lirë të njerëzve, kapitalit, shërbimeve dhe produkteve’, ka deklaruar presidenti serb.

Kategori
Uncategorized

Rrëfim i padëgjuar për Isa Boletinin, se si i rehatoi me dajak kundërshtarët e pavarësisë në Vlorë.

Rrëfim i padëgjuar për Isa Boletinin, se si i rehatoi me dajak kundërshtarët e pavarësisë në Vlorë dhe e shpëtoi Shqipërinë.

“Atëherë plaku filloi rrëfimin e vet:

– Në ditën kur është shpallur pavarësia e Shqipërisë i kam pasur 18 vjet.

Atë ditë dhe atë ngjarje e mbaj mend si sot. Po më duket se po e shoh me sy edhe tani… Ismail Qemali me shokë e shpallën pavarësinë, e shpallën Shqipërinë shtet. E shihni këtë bulevard këndej?… Këtu ka qenë përrua, andej përtej kanë qenë arat.

Ja aty!… Aty kishte gardhiqe me hunj të thjeshtë me të cilat ishin të ndara arat e parcelat…

Këtu ishin tubuar shumë njerëz me nga gjysmë opinge, me nga një gjysmë kësule, me këmisha të gjata e të shqyera, lloj-lloj njerëzish, lloj-lloj veshjesh! Këndej u shpall shteti i shqiptarëve, e këta këndej, kundërshtonin! Çfarë Shqipërie more! Kjo është Turqi! Kjo është Greqi!… Nuk duam shtet çfare e doni ju! Nuk dihej se çka po ndodhte dhe nuk kuptohej se ku e si do të dukej fundi i gjithë kësaj.

Po më duket se po e shoh Isain! Mbërrijti, i lumi, nja dy-tri orë pasi që u shpall shteti! Zbriti nga kali. Ja këtu, mu këtu… S`e kam pasur as pesë metra larg. Me të ishte edhe një kolonë kalorësish nga Kosova. Secili më i pashëm se tjetri! Secili më kreshnik se tjetri! Se cili më i zoti se tjetri! Isai vetë – dy metra mashkull! Ismail Qemali me shokë e pritën si është më së miri. Të gjithë e përqafuan Isain, e tjerë që ishin me të.

Ata që ishin grumbulluar këndej e që kundërshtonin nuk i ndalnin brohoritjet dhe kundërshtimet. E kam dëgjuar me veshtë mi Isa Boletinin kur e pyeti Ismail Qemalin: ‘Po çka janë këta? Çka po donë këta, more?…’. Ismail Qemali dhe tre-katër delegatë të tjerë që ndodheshin më afër tij i folën Isait me zë të ulët, gjë që unë nuk munda të dëgjoja se çka i thanë. Por e kam dëgjuar Isain kur me pak fjalë u është drejtuar shqiptarëve nga Kosova që e shoqëronin: ‘Burra! Rahatoni këta këndej, veç mos i dëmtoni’.

Kjo ‘mos i dëmtoni’ më vonë u pa se kishte domethënien ‘mos i vritni’. Shqiptarët nga Kosova filluan zbatimin e urdhrit.

Sa çel e mbyll sytë Shqiptarët nga Kosova i shkulën të gjithë hunjtë dhe me ta filluan t`i rrahin të gjithë ata që ndodheshin afër e që kundërshtonin themelimin e shtetit të shqiptarëve. E tërë turma kundërshtare u shpërnda rrufeshëm dhe shteti ynë vazhdoi të jetojë e të funksionojë.

Dijeni se Isa Boletini me Shqiptarët nga Kosova atë ditë e shpëtoi Shqipërinë dhe shtetin tonë.

E ju, paçi faqen e bardhë dhe paçi fat! Edhe sot ne këtu ymydin e kemi te Kosova dhe te Shqiptarët nga Kosova – përfundoi rrëfimin e tij plaku i Vlorës”.

pjesë nga libri i profesor Fetah Bahtirit për rolin e Isa Boletinit në shpalljen e pavarësisë në Vlorë…

Kategori
Uncategorized

Hakmarrja e trashëgimtarëve/ Rikthehen fantazmat e bandave të ‘97-ës.

Lushnja prej kohësh, nuk po gjen qetësi. Trashëgimtarë të bandave rivale që u fuqizuan jashtëzakonisht shumë gjatë vitit 1997, janë rizgjuar, rigrupuar dhe sot po lajnë hesapet e vjetra dhe të reja me njëri tjetrin.

Vrasja e Enver Boriçit, një prej njerëzve më të afërt të Aldo Bares është në vazhdën e shumë atentateve të tjera me të vdekur, gjatë këtyre 2 viteve të fundit. Shënjestra ka qenë nipi i Alfred Shkurtit (Aldo Bare), familjarë të pjesëtarëve të ish organizatës kriminale të njohur dhe madje nuk janë kursyer as të pafajshëm, ‘krimi’ i vetëm i të cilëve ka qenë lidhjen e gjakut me protagonistë të këtyre bandave.

Fijet e disa vrasjeve dhe të shumë ‘personave të zhdukur’ në Vlorë, të çojnë në burgun e sigurisë së lartë ku vuajnë dëmin e përjetshëm Zani Çaushi, Gaxhai e eksponentë të tjerë.

Edhe qyteti i Elbasanit nuk gjen qetësi, pasi ndarja e territorit që ndodhi në vitin 1997 mes grupeve të fuqishme kriminale vazhdon edhe sot. Shumë vrasje në zonën e Burrelit, Durrësit, Shkodrës dhe Tiranës nëse investigohen në thellësi të çojnë te veprimtaria e bandave, që lulëzuan nga vitin 1997, deri në vitin 2000.

Edhe pse shumica e krerëve të tyre u arrestuan dhe morën dënime të rënda apo janë larguar jashtë vendit, mbetjet e tyre ‘shoqërore’ dhe ‘farefisnore’ mbijetuan duke trashëguar bizneset kriminale të drogës dhe ato të ‘ligjshme’ që shteti nuk i preku.

Lufta mes ‘trashëgimtarëve’ të bandave të vitit 1997 nuk ka të bëjë vetëm me hakmarrjen, por edhe me biznesin e drogës dhe kontrollin e territorit këtu në Shqipëri, Holandë, Belgjikë, Zvicër, Gjermani dhe Spanjë.

Sipas statistikave në atë vit të mbrapshtë për Shqipërinë në vend vepronin qindra grupe të armatosur, por vetëm 15 prej tyre ishin shumë të organizuara dhe vazhdojnë nëpërmjet ‘trashëgimtarëve’ të veprojnë edhe sot.

Bandat kryesore të vitit 1997

1. Banda e ‘Çoles’ Vlorë: Veproi në qytetin e Vlorës. Ishte mbështetëse e Partisë Socialiste. Bashkëpunoi me Komitetin e Shpëtimit të Vlorës. Kreu shumë krime me motive politike.

2. Banda e Gaxhait: U vetëdeklarua mbështetëse e Partisë Demokratike. Veproi në qytetin e Vlorës, kundërshtare e flaktë dhe rivale e bandës së ‘Çoles’.

3. Banda e Pusit të Mezinit: Mbështetëse e Partisë Demokratike. Veproi në qytetin e Vlorës. Kundërshtare e flaktë e Bandës së Çoles. U eliminua gjatë Masakrës së Levanit.

4. Banda e Tepelenës: Veproi në Tepelenë. Ishte vetë Komiteti i Shpëtimit të Tepelenës. Kreu shumë krime me motive politike.

5. Banda e Cërrikut: U bë e njohur me Masakrën e Cërrikut, më 25 Maj 1997. Anëtarë të Komitetit të Shpëtimit të Cërrikut, ishin pjesë e bandës. Kreu shumë krime me motive politike.

6. Banda e Lushnjes (Aldo Bare): U krijua nga Aldo Bare, ish-efektiv i repartit 326. Kreu krime të tmerrshme. Mbështeti PS. Kreu shumë krime me motive politike.

7. Banda e Loshit, Karbunarë: Veproi në Lushnjë. U bë tmerri i udhëtarëve. U bashkua me Lul Cakën, të cilin e kishte pjesë të familjes..

8. Banda e Altin Dardhës: Veproi në Berat. Berati përjetoi ditët më kaotike të historisë së vet gjatë aktivitetit të kësaj bande. Kreu shumë krime me motive politike.

9. Banda e Lul Cakës: Veproi në Berat. Kundërshtare e Altin Dardhës. Mbështeti Partinë Demokratike. Kreu shumë krime me motive politike. U bë tmerri i udhëtarëve. U bashkua me Loshin e Karbunarës, të cilin e kishte pjesë të familjes.

10. Banda e Otllakut: Veproi në Berat. U krijua nga ndarja me bandën e Altin Dardhës.

11. Banda e Mandelës: Veproi në qytetin e Elbasanit. Drejtohej nga një rom i quajtur Eduart Peqini, prandaj u quajt ‘Banda e Mandelës’. Kundërshtare me bandën e Cërrikut. Kreu shumë krime me motive politike.

12. Banda e Kateshit: Veproi në Elbasan, kreu shumë krime me vrasje, plaçkitje, përdhunime, grabitje, pengmarrje dhe terror mbi banorët e qytetit.

13. Banda e Nehat Kullës: Veproi në fshatin Tufinë të Tiranës. Drejtuesi i saj e quajti veten ‘Gjeneral’.

14. Banda e Kolajve: Veproi në Burrel. Kundërshtare me bandën e Dedëve.

15. Banda e Dedëve: Veproi në Burrel. Kundërshtare me bandën e Kolajve.

Kategori
Uncategorized

Kallximi i parë për SPAK. Kush është emigranti që fitoi koncesionin 100 milion USD

Sot SPAK ka marrë kallëzimin e parë për koncesionin e sterilizimit të pajisjeve kirurgjikale nga Nisma #Thurje. Por kush qëndron pas këtij koncesioni? Për më shumë lexoni investigimin e BIRN të publikuar 4 vjet më parë mbi fijet nepotike që e lidhin këtë PPP me pushtetin politik

Një biznesmen i vogël shqiptar nga Peruxhia, pronar i një agjencie ndërmjetësimi dhe një kompanie ndërtimi qëndron pas tenderit të kontestuar me vlerë 100 milionë USD të Ministrisë së Shëndetësisë për sterilizimin e pajisjeve kirurgjikale dhe sallave të operacionit.

Për më shumë se një dekadë, Ilir Rrapaj drejtoi një kompani të vogël ndërtimi me vetëm një të punësuar, të regjistruar në një zonë të qetë rezidenciale në qytetin e Peruxhias të rajonit Umbria në Itali, të cilën e themeloi së bashku me dy të afërm të tij në vitin 2000 me një kapital të vogël prej 1500 eurosh.

Megjithatë, pas fitores së Partisë Socialiste në zgjedhjet e qershorit 2013, emigranti me origjinë nga fshati Rexhepaj i Vlorës u kthye në Shqipëri dhe vendosi kontakte me kreun e shëndetësisë shqiptare, Ilir Beqaj, me të cilin ka pasur takime të shpeshta ku kanë marrë pjesë edhe biznesmenë italianë, të interesuar në tregun e shërbimeve mjekësore.

Dy vjet pas rikthimit në atdhe, me anë të një kompanie të regjistruar në Kosovë, Rrapaj është shpallur fituesi kryesor i një kontrate koncesionare prej 100 milionë dollarësh në një tender të kontestuar.

Nëpërmjet kompanisë së tij Investital LLC, e cila ka një kapital prej 1000 eurosh dhe është e regjistruar në Prishtinë, Rrapaj zotëron 40 % të aksioneve të një bashkimi kompanish italiane, të cilat fituan tenderin për sterilizimin e pajisjeve kirurgjikale.

Ortakët e Rrapajt në konsorcium janë tre kompani nga rajoni i Umbrias, përfshirë “Servizi Italia”, e cila ka një eksperiencë 35-40 vjeçare në fushën e sterilizimit dhe mbetjeve spitalore, “Tecnosanimed” dhe “U.Jet S.r.l”.

Konkurrent në tender kanë qenë gjithashtu një grup tjetër operatorësh ekonomikë Italianë si:”S.S.I”, “Mario Gugliemo” dhe “Brema Ambiente”, të përfaqësuar nga kompania “Action Laundery” me qendër në Durrës.

Konsorciumi humbës pretendon që shpallja fitues e konsorciumit në të cilin Rrapaj ka shumicën e aksioneve është e paligjshme, pasi ai ka dhënë një ofertë që tejkalon fondin limit. Ajo e ka ankimuar vendimin e Komision të Vlerësimit të Ofertave, KVO të Ministrisë së Shëndetësisë në Komisionin e Prokurimit Publik, KPP.

KPP-ja ka kërkuar rivlerësimin e vendimit fillestar të KVO-së, por kjo e fundit ka marrë një vendim të dytë, duke e shpallur përsëri grupin e kompanive ku përfshihet Investital LLC si fitues.

Të dhënat e mbledhura nga BIRN sugjerojnë se konsorciumi i emigrantit shqiptar, Ilir Rrapaj ka pasur kontakte të vazhdueshme me ministrinë e shëndetësisë dhe ministrin Beqaj që nga viti 2013.

Mbetet e paqartë se çfarë roli luan kompania Invetital Ll.C në konsorcium, duke qenë që ka vetëm 1 të punësuar, kapital minimal dhe në dukje zero eksperiencë në fushën e mjekësisë.

I pyetur nëpërmjet telefonit për marrëdhënien e tij me Ilir Rrapajn, ministri Beqaj në fillim mohoi ta njihte. Pasi BIRN i dërgoi ministrit disa fotografi ku ai shfaqej me biznesmenin nga Peruxhia, Beqajt iu rifreskuar memoria, duke pranuar se “kishte njohje me z.Ilir Rrapaj.”

“Pas interesimit tuaj, nga hulumtimi i dokumentacionit lidhur me koncesionin me objekt ‘Për shërbime të integruara për ofrimin e setit të personalizuar të instrumenteve kirurgjikale…’, rezulton se z. Ilir Rrapaj është përfaqësues i një prej kompanive, pjesëtare të një prej konsorciumeve ose Operatorëve Ekonomikë (OE) që kanë paraqitur interes për këtë procedurë prokurimi,” u shpreh Beqaj.

Ndërkohë Ministria e Shëndetësisë mohon që oferta e konsorciumit ku përfshihet Rrapaj të jetë mbi fondin limit të tenderit duke i cilësuar akuzat si “shpifje.”

Rrapaj nga ana tjetër refuzoi t’i komentonte kontaktet e tij me ministrin Beqaj, duke u mjaftuar me pretendimin se procedura e dhënies së koncesionit kishte qenë sipas tij e suksesshme.

Tenderi i dyshimtë

Procedura e koncesionit 10 vjeçar me vlerë 9.6 miliardë lekë është hapur në 13 shkurt 2015, me një vendim të ministrit Ilir Beqaj.

Objekti i kontratës së partneritetit publik-privat ka për qëllim ofrimin e setit të personalizuar të instrumenteve kirurgjikalë sterilë, furnizimin me material mjekësor steril njëpërdorimësh në sallat kirurgjikale, trajtimin e mbetjeve me rrezik biologjik dhe dezinfektimin e sallave kirurgjikale dhe ambienteve.

Ky shërbim parashikohet të ofrohet në spitalet universitare dhe rajonale të vendit, apo dhe spitale të tjera, sipas planit të racionalizimit spitalor në Republikën e Shqipërisë.

Vlera e fondit limit të koncesionit është arritur pas një studimi fizibiliteti të ndërmarrë nga një komision i posaçëm, i ngritur nga Ministria e Shëndetësisë.

“Është marrë në studim viti 2013 dhe është vlerësuar numri total i ndërhyrjeve kirurgjikale dhe janë përllogaritur përafërsisht shpenzimet e kryera në blloqet operatore, kryesisht në spitalet rajonale dhe ato universitare, të cilët kanë aktivitet të shkuar kirurgjikal,” tha Ministria e Shëndetësisë, në përgjigje të një kërkese për informacion nga BIRN.

“Ky koncesion do të trajtohet sipas formulës “Pay and Use,” e cila nënkupton se, kompania që do të kryejë shërbimin do të paguhet për njësi, që në këtë rast është ndërhyrja kirurgjikale,” shtoi ajo.

Ministria sqaroi më tej se analiza e situatës ishte kryer pasi kishte mbledhur informacion nëpërmjet një pyetësori dhe kishte arritur në përfundimin që sistemi i menaxhimit, sterilizimit dhe mirëmbajtjes së sallave kirurgjikale apo instrumenteve kishte probleme serioze.

Sipas ministrisë, menaxhimi ishte shumë i kushtueshëm për shkak të numrit të lartë të punonjësve të përfshirë dhe shumësisë së makinerive të përdorura në çdo bllok operator.

Me datën 4 Maj 2015, Ministria e Shëndetësisë ka zhvilluar procedurën e prokurimit për koncesionin dhe në datë 26 Maj, autoriteti kontraktues ka publikuar renditjen e operatorëve ekonomikë.

Komisioni i Vlerësimit të Ofertave ka shpallur konsorciumin e përbërë nga Investital Llc, Servizi Italia S.p.a, U.Jet S.r.l dhe Tecnosanimed të parët me 73.89 pikë dhe në vendin e dytë konsorciumin e përbërë nga “Action Laundry,” S.S.I”, “Mario Gugliemo” dhe “Brema Ambiente” me 42.83 pikë.

Sipas “Action Laundry” përllogaritet që konsorciumi i udhëhequr nga “Servizi Italia” S.p.a, që u klasifikua i pari, e ofroi shërbimin për 1 vit në vlerën e 1 miliardë lekë, kundrejt ofertës 753 milion lekë të ofruar nga grupi i operatorëve të udhëhequr nga “Action Laundry”, që u rendit e dyta.

Kompania me qendër në Durrës pretendon se diferenca për 1 vit kap vlerën 250 milion lekë, ose për 10 vjet një vlerë prej 2.5 miliardë (17.8 milionë euro).

Më 8 qershor, bashkimi i operatorëve i udhëhequr nga Action Laundry ka paraqitur një ankesë në KPP duke kundërshtuar renditjen e operatoreve në procedurën e koncesionit si dhe kualifikimin e konsorciumit tjetër, të përfaqësuar nga Servizi Italia S.p.a.

Me datë 22 qershor, KPP-ja pranon pjesërisht ankesën e Action Laundry dhe i kërkon Ministrisë së Shëndetësisë të rivlerësojë ofertat, pasi vëren se mbledhja e pikëve në vlerësimin e parë ka gabime matematikore.

Anëtarët e KPP në vendimin prej 46 faqesh argumentonin se:… “Në respekt të parimit të transparencës dhe barazisë si dy ndër parimet kryesore të zhvillimit të procedurës së dhënies së koncesionit, autoriteti kontraktor (Ministria e Shëndetësisë) ka gabuar në mbledhjen aritmetike të pikëve në total… Sa më sipër, Komisioni i Prokurimit Publik gjykon se autoriteti kontraktues në rivlerësimin e procedurës duhet të kryejë edhe mbledhjen e saktë aritmetike të pikëve dhënë operatorëve ekonomikë pjesëmarrës në këtë procedurë…”

Pas këtij vendimi detyrues, procedura e mbledhjes së pikëve është mbajtur në datën 28 shtator 2015, dhe pikërisht në atë ditë është shpallur fituesi ku sërish ka qenë bashkimi i operatorëve “Servizi Italia”. Por çuditërisht, këtë herë kjo kompani ka marrë më shumë pikë se në vlerësimin e parë.

Nga 73.98 pikë që kishte në vlerësimin e parë, tani ishte vlerësuar me 91.03 pikë. Pra me një diferencë prej 22 pikësh më tepër.

Në anën tjetër, bashkimi i operatorëve që përfaqësohej nga “Action Laundry” ka marrë 45 pikë, nga 42.83 që kishte marrë në rivlerësimin e parë.

Sipas “Action Laundry,” rivlerësimi i dytë i pikëve nga Ministria e Shëndetësisë ka qenë sërish i pasaktë dhe i dyshimtë, pasi pikët akorduar konsorciumit të drejtuar nga Servizi Italia janë rritur ndjeshëm.

“Konkretisht në rivlerësimin e dërguar, oferta e shoqërisë “Servizi Italia” SPA rezulton përsëri e renditur në vendin e parë, por nga 73.98 pikë që kishte në vlerësimin e mëparshëm, tani çuditërisht është vlerësuar me 91.03 pike,” Action Laundry i tha BIRN.

“KVO-ja ka gabuar në vlerësimin me pikë të ofertës tonë, e cila rezulton të jetë oferta fituese e procedurës, sepse në finale shoqëria jonë për të njëjtin shërbim të kërkuar nga Autoriteti Kontraktor ka ofruar vlerën 753.500.000 lekë, ndërkohë që shoqëria ” Servizi Italia” SPA ka ofruar vlerën 1.003.780.000 leke,” shtoi ajo.

Action Laundry gjithashtu nënvizon që oferta e konsorciumit të drejtuar nga Servizi Italia për një periudhë 10-vjeçare tejkalon dhe fondit limit prej 9.6 miliardë lekësh.

E pyetur nga BIRN, Ministria e Shëndetësisë i hodhi poshtë pretendimet e “Action Laundry” si të pavërteta.

“Nuk është e vërtetë që oferta e “Servizi Italia” është mbi fondin limit. Këtë spekulim, e ka bërë konkurrenti tjetër, i cili ka vendosur në mënyrë arbitrare volumet vjetore të çdo grupndarjeje të llojit të ndërhyrjes kirurgjikale,” tha Ministria në një përgjigje me postë elektronike.

“As në realitetin e shërbimit kirurgjikal në Shqipëri, dhe as në dokumentat e tenderit të garës së koncensionit nuk ekziston e dhëna se realizohen çdo vit 15 mijë ndërhyrje kirurgjikale me intesitet të lartë. Në realitet, ndërhyrjet me intesitet të lartë janë disa herë më pak. Rritja artificiale e volumit të grupndërhyrjeve me çmim të lartë për njësi është kryekëput e pasaktë,” shtoi ajo.

Sipas Ministrisë së Shëndetësisë konkurrenti që është ankuar, ka “shpikur qëllimisht një shpërndarje të pavërtetë të ndërhyrjeve kirurgjikale, me qëllim krijimin e një situate të paqenë në vlerën vjetore të furnizimit të set-eve të instrumenteve kirurgjikalë të sterilizuar dhe materieleve mjekësore njëpërdormëshe të ofertës fituese.”

Ajo shtoi që vlera prej 1 miliardë lekë që pretendohet se është kosto e vjetore e shërbimit të ofruar nga Servizi Italia është e pavërtetë, por nuk saktësoi se cila është kosto e këtij shërbimi.

Pas shpalljes së vendimit të KPP-së me datë 10 korrik, kompanitë Investital Llc, Servizi Italia S.p.a, U.Jet S.r.l dhe Tecnosanimed, kanë regjistruar një kompani të re për të operuar me koncesionin, të quajtur SaniService Sh.p.k.

Edhe pse me shumë pak eksperiencë se partnerët e tjerë italianë, kompania e Rrapajt, Investital Llc merr 40 % të aksioneve të kompanisë së re SaniService Sh.p.k, Servizi Italia S.p.a 30 %, Tecnosanimed 15 % dhe U.Jet S.r.l 15 %.

Investimi i Rrapajt nëpërmjet e Investital Llc për të kontrolluar 40 % të kompanisë me koncesionin 100 milionë dollarësh është vetëm 8 mijë euro. 

Lidhjet midis Ilir Rrapajt dhe Ilir Beqajt

I lindur në vitin 1972, Rrapaj ka emigruar në Itali në vitet 90’ dhe është vendosur në rajonin e Umbrias. Më 17 prill 2000, ai regjistron në Peruxhia kompaninë Ali Pashë Tepelena SAS, një kompani në kategorinë e “artizanatit” me vetëm një të punësuar dhe një kapital prej 3 milionë liretash, të cilat më vonë konvertohen në 1549, 38 euro. 

Ilir Rrapaj zotëron 50 % të aksioneve të kompanisë dhe 50 për qind kontrollohen nga i afërmi i tij Mitat Rrapaj, i cili në vitin 2007 ia dhuron ato shtetases Italiane Elisa Bulagna.

Lidhja e Rrapajt me fushën e shëndetësisë është e paqartë, edhe pse ai pretendon të këtë mbaruar studimet për mjekësi. Megjithatë, më 22 nëntor të vitit 2013, Rrapaj merr pjesë në nismën “Thuaj Po Shqipërisë”, të mbajtur në pallatin e Brigadave në Tiranë.

Fotot të siguruara nga BIRN tregojnë se në këtë konferencë që mblidhte profesionistët shqiptarë të shëndetësisë në vende të ndryshme të botës, Rrapaj përveç ministrit Beqaj ka takuar dhe kryeministrin Edi Rama.

Mbas konferencës në nëntor të vitit 2013 dhe shpalljes së koncesionit për sterilizimin e seteve dhe sallave kirurgjikale në shkurt të këtij viti, Rrapaj dhe përfaqësues të kompanive të tjera italiane, pjesë të konsorciumit fitues kanë pasur një numër takimesh në Tiranë dhe Itali me ministrin e shëndetësisë Ilir Beqaj.

Në dhjetor të vitit 2013, ministri Beqaj dhe zëvendës ministri i shëndetësisë Klodian Rrjepaj vizitojnë rajonin e Umbrias në Itali me ftesë Qarkut të Umbrias dhe Universitetit Shtetëror të Peruxhias.

Gjatë vizitës, Beqaj nënshkruan një marrëveshje bashkëpunimi me Universitetin e Peruxhias, po ajo që bie në sy është prezenca e Ilir Rrapajt dhe e ortakëve të tij italianë gjatë takimeve.

Beqaj e viziton disa herë rajonin e Umbrias në vitin 2014. Në dhjetor të këtij viti ai nënshkruan një memorandum bashkëpunimi me Qarkun e Umbrias, ku Rrapaj është gjithashtu prezent në takimet zyrtare, në krah të ministrit Ilir Beqaj.

“Modeli i shëndetësisë në disa rajone të Italisë, i cili është rrjedhojë e një reforme që Italia e ka filluar që në vitin 1978 na shërben si pikë referimi,” tha Beqaj gjatë nënshkrimit të Memorandumit në Tiranë me presidenten e Qarkut të Umbrias, znj. Catiuscia Marini.

Beqaj shtoi Memorandum i Bashkëpunimit është paraprirë edhe nga një Protokoll Bashkëpunimi i nënshkruar më 18 dhjetor 2013 mes :”Universitetit të Bologna-s dhe Ministrisë së Shëndetësisë së Republikës së Shqipërisë, në bashkëpunim me “Polo Biomedical Umbria” – e cila numëron më shumë se 20 kompani të Umbria-s të sektorit shëndetësor e biomjekësor – në mënyrë që të zhvillojnë bashkëpunimin dhe kooperimin në sektorët e logjistikës spitalore, të inxhinierisë klinike dhe shkencave veterinare.”

Tre kompanitë fituese të koncesionit për pajisjet kirurgjikale, Servizi Italia S.p.a, U.Jet S.r.l dhe Tecnosanimed janë pjesë e “Polo Biomedical Umbria,” por mbetet e paqartë nëse Protokolli i Bashkëpunimit ka luajtur ndonjë rol në procedurën e prokurimit.

Kompania e Rrapajt, Investital Llc është regjistrua në Prishtinë në korrik të vitit 2014. Në faqen e saj zyrtare, ajo përshkruhet si një agjenci investimesh, me interesa në sektorin e industrisë, turizmit dhe shëndetësisë.

Duke komentuar fotot ku shfaqet përkrah Ilir Rrapajt, ministri Beqaj pranoi që biznesmeni nga Peruxhia në të paktën një okazion zyrtar ishte i ftuar i ministrit të shëndetësisë.

“Fotoja e parë duhet të jetë shkrepur në restorantin “Sofra e Ariut” në Tiranë, në një darkë që Ministri i Shëndetësisë Ilir Beqaj, shtroi për nder të Ambasadorit Italian, z. Massimo Gaiani, dhe një grupi përfaqësuesish të Rajonit të Umbrias, këshillit drejtues akademik të Universitetit Shtetëror të Peruxhias (Università degli Studi di Perugia) dhe dhomës tregtare Confimi Impresa (Konfederata Italiane e Sipërmarrjeve Industriale të Vogla dhe të Mesme),” tha Beqaj.

Ai shtoi në një komunikim të dytë se nga nëntori 2013, deri në dhjetor 2014 ishte takuar katër herë më biznesmenin Ilir Rrapaj, në cilësinë e tij si përfaqësues Confimi Impresa.

I kontaktuar nga BIRN, Ilir Rrapaj u shpreh se fitues të koncesionit për setet kirurgjikale ishin shpallur kompanitë më të mira, duke përmendur “Servizi Italia”.

I pyetur mbi akuzat e Partisë Demokratike se në këtë koncesion një mik i kryeministrit Edi Rama dhe ministrit Beqaj ishte shpallur fitues, Rrapaj tha se: “nuk më interesojnë këto gjëra dhe nuk merret me politikë,” duke shtuar se ky koncesion ka për të qenë “një sukses.”

Kategori
Uncategorized

Kush fiton nga Mini Shengeni: Shqipëria ka bilanc tregtar pozitiv vetëm me Kosovën, deficit të thellë 120 mln euro me Serbinë

MONITOR/

Teksa tre shtete të Ballkanit, Shqipëria, Maqedonia dhe Serbia po shkojnë drejt krijimit të një Mini-Shengeni ballkanik, vendi ynë në fakt ka lidhje më të forta tregtare me Kosovën, e vetmja me të cilën ka një bilanc tregtar pozitiv, çka nënkupton se eksportojmë më shumë sesa importojmë. Në të kundërt, me Serbinë, Shqipëria ka një deficiti të thelluar tregtar, për shkak se jemi shumë më pak konkurrues në pothuajse të gjitha produktet.

Sipas të dhënave të INSTAT, të përpunuara nga Monitor, në Kosovë shkojnë 50% e eksporteve të Shqipërisë drejt vendeve të Ballkanit Perëndimor. Kosova është shteti i vetëm me të cilin ne kemi një suficit të lartë tregtar prej rreth 150 milionë eurosh për 10 mujrin 2019. Produktet më të eksportuara drejt Kosovës, sipas INSTAT janë nafta e mineralet dhe çeliku.

Në të kundërt, me Serbinë kemi një deficitit të fortë tregtar. Nga Serbia importojmë 49% të produkteve që marrim nga vendet e Ballkanit Perëndimor. Për 10 mujorin, deficiti me Serbinë ishte rreth 100 milionë euro. Në bazë të kësaj tendence, për gjithë vitin 2019, drejt Serbisë vlerësohet se do të shkojnë neto rreth 120 milionë euro.

Sipas të dhënave të INSTAT, për vitin 2018, nga Serbia, produkti më i importuar ishin lëndët djegëse, me rreth 30% të totalit, e ndjekur nga drithërat, me rreth 19%. Hyrja e grurit e miellit të lirë nga Serbia vitet e fundit, jo vetëm që pothuajse çoi drejt falimentimit prodhuesit vendas të miellit, por ngriti shumë pikëpyetje edhe për cilësinë e drithërave që hynin. Serbia është një ekonomi më konkurruese (renditet e para në rajon në Indeksin e Konkurrueshmërisë globale), ndërsa dhe shteti është i prirur për të ndihmuar industrinë vendase, përmes subvencioneve indirekte. Arben Shkodra, sekretar i Shoqatës Shqiptare të prodhuesve thotë se Serbia i nxit bizneset e veta në strukturën e kostove dhe kjo është një arsye se pse qumështi serb, psh është më i liri në rajon.  

Ai shton se aktualisht qeveria serbe po harton një dokument për politikat industriale, që synon t’i bëjë industritë e saj më konkurruese. Shkodra thotë se ekonomia shqiptare dhe bizneset janë shumë të pastrukturara nga brenda, ndërsa ata janë shumë më përpara dhe kjo na bën ne humbës në rast të një hapjeje të mëtejshme të tregtisë.

Tre produktet më të eksportuara në Serbi në 2018-n, sipas INSTAT janë lëndët djegëse, zarzavatet dhe veshjet e këmbëve.

Serbia ka të zhvilluar dhe eksportet e shërbimeve dhe sidomos të teknologjisë së informacionit.

Ndërsa me Maqedoninë, për 10 mujorin, importet ishin pothuajse të barabarta me eksportet, ndërsa vitet e mëparshme, Shqipëria ka rezultuar me deficit tregtar.

“Mini Shengeni Ballkanik”, është një nismë e prazantuar së fundmi nga tre shtete të Ballkanit Perëndimor, Shqipëria, Maqedonia e Veriut dhe Serbia. Kjo marrëveshje, sipas palëve do të lehtësojë lëvizjen e lirë të njerëzve, mallrave, shërbimeve dhe kapitaleve në Ballkanin Perëndimor.

Zbatimi i Mini Shengenit Ballkanik është konsideruar i dobishëm nga kryeministri shqiptar Rama, pasi sipas tij nuk do të ketë më dogana për njerëzit dhe se bizneset e kapitalet do të përfitojnë financiarisht.

Kategori
Uncategorized

Edhe tradhëtia e ka një çmim.

Nga Regjizor Ilirjan Fatkoja USA/

INTERESA KOMBËTARE APO TRADHËTI ?

Shqetësimit të publikut për mënyrën qasjes së Edvin Ramës sa të errët aq dhe arrogante lidhur me bashkimin de facto të Shqipërisë e Kosovës nën Serbinë, ludhet më së pari me kundërshtinë e vakët të politikës së dy krahëve si dhe me mbytjen e zërit kundërshtues të intelektualëve të pa varur, dhe veçanërisht mungesës së trajtimit të saj nga mediat. Për më tepër aprovimi i shpejtë e pa asnjë përplasje i ligjit të shëmtuar të “shpifjes” pritet ta ndikojë edhe më tepër në shterrjen e mendimit ndryshe.

Tashmë po bëhet më se e qartë se forma arrogante që përdor k/ministri në detyrë shkon në funksion të realizimit të qëllimit kriminal ku fati i Shqipërisë dhe Kosovës janë të lidhura nyje në interes të padronit serb Vuçiçi.

Prandaj Edi Rama shfaqet i dhunshëm e deri tiranik kur përbalt e zvetënon politikëbërësit kosovar, të të cilët raporti i bashkëjetesës më serbinë ka kuptim krejt të ndryshëm nga mirazh i që rreket të shesë Edvini i Kiços.

Çështja që duhet shtruar për zgjidhje është : Edi me këtë “sipërmarrje” vetiake i ka tradhëtuar interesat e Shqipërisë, apo i ka vënë ato në interes të vendit ? Kjo duhet bërë çështje e ditës.

Nuk ka pse të vërdallisemi pas gishtit dhe as të hedhim shashka në erë, por të shikojmë në thellësi e më transparencë të plotë gjithçka.

Edhe në se “mini shengeni” i mbështetur prej kryministrit shikohet si pozitivitet, zotërisë i duhen vënë frerë e të mos broçkullisë si padron i shtetit të Kosovës.

Madje unë do sugjeroja që përpara se kryeministri në detyrë të merret me bashkimin alla shengen, të hedhë në tavolinë projektin e bashkimit Shqipëri Kosovë.

Si do qoftë është urgjente të ndalet galopi i Edvinit dhe ky problem të merret e të trajtohet me përparësi nga politika, media, intelektualët më në zë, pa përjashtuar zërin qytetar që sjellin portalet.

Le të ballafaqojnë mendimet, pastaj të kalohet në stadin e vendim marrjes.

Por në se kopuku që bën sikur luan kryeministrin, do të vazhdojë me kokëfortësi ta luaj tradhëtarin e interesave mbarëkombëtare le të marrë përgjigjen e duhur.

Edhe tradhëtia e ka një çmim.

Kategori
Uncategorized

Më vjen shumë keq që ju të persekutuar jeni kaq pa memorie apo mohues!?

Nga ish i persekutuar Avokat Kujtim Cakrani/

Dëgjoj që shumë të ashtuquajtur persekutuar, që janë të pakënaqur duke akuzuar PD apo Z. Berisha, që nuk bëri gjë për ta sepse, nuk dënoj ish zyrtarët e lartë të regjimit Komunistë etj.

Më vjen shumë keq që ju të persekutuar jeni kaq pa memorie apo mohues!?

Nëse ka patur një Nurenberg, në të gjithë Europën lindore këtë e bëri vetëm Shqipëria.

Ju harruat që në vitin 1995 u dënuan për krime 35 zyrtarë të lartë të ish regjimit, duke filluar nga ish presidenti fundit komunist, Ramiz Alia, Nexhmie Hoxha, ish Prokurori Përgjithshëm dhe shumë xhelatë të tjerë të regjimit që morën dënime nga 15 vjetë deri në burgim të përjetshëm….

Në këto procese asnjë i burgosur apo torturuar pra viktima të tyre nuk mori mundimin të denonconte apo dëshmonte kundër tyre në këto procese!

Është i vërtetë fakti që të gjithë këta dolën pas rrebelimit komunistë më 1997, po ashtu është i vërtetë fakti që më pas morën pafajësi dhe dëmshpërblimin nga gjyqtarët komunistë nipër dhe mbesa të tyre që ishin në sistemin e drejtësisë…

Mos harroni që pjesë e rrebelimit komunistë bashkë me Gjinushin dhe bandën e tij në Vlorë më 1997 ishin edhe të persekutuarit ku dhanë një ndihmesë të çmuar për kthimin e enveristëve në pushtet!

Por viktimat pra të persekutuarit mos bëjnë sikur ska ndodh gjë dhe të mohojnë gjithshka që bëri PD dhe S. Berisha.

Pyetja është?

Çfarë bëtë ju për të dënuar xhelatët?

Asgjë! Ju të persekutuarit bëtë shoqata! nja 10 të tilla, që skemi asnjë anëtarë vetëm kryetari me vulën në xhep, dhe allgaviteni duke servilosur edhe persekutuarve tuaj, madje ju kanë përdorur atë si lolo duke ju futur në greva kundër PD.

Të persekutuarit në këto 30 vjetë nuk kanë bërë një herë të vetme kallëzim penal ku të denoncojnë me emër dhe mbiemër xhelatët e tyre…

Madje i shikojnë ata në rrugë dhe ka shumë prej tyre që pinë edhe kafe me ta, duke përdorur fjalën? ” ashtu ishte koha”…

Prandaj ju të persekutuar nuk meritoni sepse liria nuk dhurohet ajo fitohet dhe shembujt na kanë mësuar se fitohet me gjakë….

Kategori
Uncategorized

“ Kraljevina Serbija:(Serbia mora zbog svoje ekonomske samostallnosti dobiti pristup na Jadransko more i jedan deo arbanaske oballe. Ne do dalim në Adriatik, me politik, o me gjak

Pr/Astrit Memia.

Miq të nderuar,

Ju uroj një të diel të mbarë e të bardh!

Pr/Astrit Memia/

Projekt 1( një)+ shekullor…

Atë që s’e realizuan dot albanofobët, kërkojnë sot, ta realizojnë shqiptarofobët….

A- ka- de(k)-mitë e Shqipërisë dhe Kosovës, vallë a lypset të prononsohen e të reagojnë pasi paguhen nga taksapaguesit shqiptarë?

P. S. Po ju sjellim përkthimin e një dokumenti nga origjinali:

“Për shkak të pavarsisë të saj ekonomike, Serbia duhet të fitoj qasje në detin Adriatik dhe një pjesë të bregdetit Arbanas: qoftë duke pushtuar territor qoftë duke fituar të drejtat ekonomike dhe të komunikacionit në atë zonë. Kjo do të thotë, pra pushtimin e një zone etnografike të huaj, por të tillë që duhet pushtuar për interesa veçanërisht të rëndësishme ekonomike, pikërisht për shkak të nevojave jetike” Jovan Cvijiq

P. S. Ja si prononcohet intelektuali, Profesor, Fadil Kelmendi: ” Ky projekt famëkeq po tentohet të realizohet në këtë kohë nga narkomani Edi Rama! Mirëpo, shqiptarët sot i kanë dy shtete, padyshim janë më të fortë së asnjëherë dhe nuk do lejojnë projekte të tilla antishqiptare!

E zaten, nuk kanë lejuar asnjëherë!”.

Po ju përciellim edhe komentin analitik të intelektualit, Profesor, Milazim Maraj:”Projektet e Serbisë i Realizon Edvin Rama!!?

•Mini-Shengen ose Kali i ri i Trojës.

“Kosova u vet përjashtua”, thotë kryeministri shqiptarë Edvin Rama. Nuk kishte nevojë për vet përjashtim shton ai.

Në Tiranë u mbajt samiti famëkeq dhe qëllimkeq për shqiptaret. Kosova për të mbarë; nuk mori pjesë në këtë vetëvrasje kombëtare. Ky samit është studiuar mirë dhe përshtatur për rrethanat e kohës nga AASHS si pjesë e projektit famëkeq për shqiptaret dhe në interes të Rusisë dhe Serbisë. Ja një citat origjinal nga projekti po e kopjoj: “ Kraljevina Serbija:(Serbia mora zbog svoje ekonomske samostallnosti dobiti pristup na Jadransko more i jedan deo arbanaske oballe: bilo zauzimanjem teritoria bilo dobijanjem ekonomskih i komunikacionih prava na tu obllast. To znaci dakle,zauzimanje istina jedne etnografski strane oblasti, ali takve koja se mora zauzeti zbog osobito vazni privredni interesa, upravo zbog zivotne potrebe)”.Jovan Cvijic.

“Synohet dalja në Adriatik dhe në bregdetin shqiptarë si që thotë(Arbanas) qoftë duke pushtuar territoret qoftë duke fituar të drejtat ekonomike dhe të komunikacionit ne atë zonë. Kjo do të thotë pra pushtimin e një zone etnografike të huaj, por që duhet pushtuar veçanërisht për interesa të rëndësishme ekonomike pikërisht për shkak të nevojave jetike”( Kralevina Serbije Jovan Cvijiq).

Tani thirrja nga Edvin Rama që i bënë Kosovës mundë të thjeshtohet kështu: Nëse do të vish më të mirë eja nëse nuk do t do; të izolojmë më mini-shengenin serb, nga se ky mini shengen do të përfshijë Serbinë, Maqedoninë dhe Shqipërinë. Rama mashtron popullin e vet në Shqipëri dhe shqiptaret në përgjithësi së nuk paska obligime dhe as detyrime. Atëherë pse nënshkruhet kjo marrëveshje që nuk obligon kënd?.

Por kjo del edhe më e kobshme kur heshtin AASHSH dhe AASHK si dhe AASHM ku shumica janë shqiptar. Shumë herë kam menduar për “Kalin e Trojës” si ka mundësi të përgatitet Kali i Trojës nga trojanet që ishin shqiptarë.

Tani po vërtetohet edhe një herë që Kalin minishengen po e përgatitin shqiptaret dhe ata më origjinë shqiptare.

Vuqiq ka gjysmë origjine shqiptare, Zajev ka origjinë shqiptare, Gjukanoviq dhe Edvin Rama ka origjinë shqiptare. Ata nuk u mblodhën që te shtrojnë çështjen e njohjes së Republikës së Kosovës.

Qe Serbia të kërkojë falje për gjenocid, masakra dhe krime tjera të bëra ndaj shqiptarëve, të përgjigjet për dëme që u ka sjellë popullit shqiptarë tani e sa shekuj.

Pakuptimisht kërkojnë të i bijën në prehër Serbisë, të e rehabilitojnë atë që ajo të përgatitet për krime dhe okupime të reja në gadishullin Ilirik.

VV dje protestojë në Tiranë kundër kësaj marrëveshje, por Albin Kurtit i pati mbetur hatri në Edvin Ramen pse nuk e priti edhe pak sa të vije në pozitën e kryeministrit dhe jo për përmbajtjen e marrëveshjes, për dëmet që kjo marrëveshje i sjell shqiptarëve. Qeveritë shqiptare nuk kanë nevojë të kujdesen për rehabilitim e Serbisë kriminele por për ngritjen e ekonomisë se vendeve të tyre. Ato duhet ta luftojnë krimin e organizuar në shtetet e tyre dhe të përkrahur pikërisht nga Serbia.

Edi Rama ju heshtni para krimit që ta ka organizuar Serbia në Shqipëri më trafikim të qenieve njerëzore, më shitjen e vajzave shqiptare nga Shqipëria. Vajzat shqiptare shiten në Serbi, këtë krim e përkrah Serbia, kurorëzimin e këtyre viktimave të cilat nuk do të flasim më gjuhen shqipe kurrë dhe do të lindin e rritin fëmije serb, këtë krim e bekon popi serb dhe u behët kumbarë ministri i jashtëm serb Daçiq. Ju heshtëni!??”.

22.12.2019

Kategori
Uncategorized

EDI, DO PERFUNDOSH SI ADASHI I BOLIVISE!

Nga Dritan Kaba/

Edi, edhe Musharrafi i Pakistanit po sundonte ne kundershtim me Kushtetuten e vendit te tij, ashtu siç po i kundervihesh ti me fuqine e momentit qe te jep pushteti edhe ca langaraqe qe ke rreth vetes, te cilet edhe breket e veta nuk i ngrene lart pa te marre leje, ty!

Me kete mosperfillje qe ke ndaj Kushtetutes po tradheton sot interesat e Kombit, por shume shpejt do vije ajo dite kur do gjykohesh ne rradhe te pare per kete tradheti kombetare!

Edhe Esati iku. Kujtoi se shpetoi, por nje dite e gjeti shqiptari. Keshtu e kane fundin ata qe tradhetojne Kombin. Asnje nuk i ka shijuar frutet e tradhetise deri ne fund!

Ti e ben kete te shpetosh nga keto te tjerat,, korrupsioni, PPP, trafiku i droges, grabitja e prones publike etj. Kunton se me keto shtaqje do marresh nje korrace qe do te mbroje. Po kerkon mburojen tende tek Vuçiç duke i shitur atij Shqiperine dhe shqiptaret!

Ti emeron ne SPAK ushtare rilindas dhe hetues kriminele te komunizmit, por as keto nuk do te shpetojne dot pergjithmone!

Per momentin te duket vetja i paprekshem, ah sa i keq momenti kur dukesh i plotfuqishem, te genjen mendja dhe i ben llogarite pa hanxhine. Ne Shkoder kane nje fjale te urte kur duan te mallkojne dike: Te hyfte vetja ne qejf, thone! Edhe ty shume te ka hipur vetja ne qejf te them te drejten.

Ti po e shkaterron Shqiperine dhe po perçan shqiptaret me koshience te plote. Shan edhe ofendon çdo shqiptar qe nuk mendon njesoj si ti!

Kulmi eshte kur ofendon dhe shan nje hero te gjalle si Ramush Hajradinaji thua paditur, genjeshtare dhe plot te tjera. Vazhdon me Albin Kurtin. I kthehesh Hashimit dhe i thua ke ngrene e ke pire me serbet. I sulesh Isa Mustafes. Nuk le kend pa marre neper gojen tende te ndyre! Leshon lakejte e tu mbi Presidentin e Republikes. Leshohesh si hiene mbi lideret e opozites. Kafshon si gjarper intelektualet qe jane dinjitare, rasti me i fundit i z. Seranaj, qe lehaqente e tu e shkarkuan nga detyra e zevendes dekanit. Tremb, kercenon ke mundesh, shan, shpif, por vetem pune nuk ben.

Deri tani ia ke arritur te largosh me genocid ekonomik mbi 420 mije shqiptare! Pikerisht nga “reformat” ekonomike ne sherbim te oligarkeve dhe ideologeve te tu ekonomike!

Edhe kjo eshte nje veper e rende penale! Nga me te rendat!

Edi, nuk ka SPAK apo hetues i sigurimit te shtetit qe te shpeton!

Sot ke urrejtjen e te gjithe shqiptareve, ndaj ti nuk i duron dot ata dhe po perpiqesh ti zevendesosh me siriane, pakistaneze, afganistanas pikerisht per te larguar shqiptaret dhe sjelle skllever moderne qe t’i nenshtrosh me lehtesi per interesat e tua dhe oborrtareve qe te rrethojjne, te Serbise, Rusise dhe nunit tend Soros!

Edi shume shpejt do perfundosh si adashi yt I Bolivise.

Edhe Edi Morales nuk bente zgjedhje te lira por i vidhte ato, njesoj si ty!

Bashkepunimte ngushte me trafikantet e droges, fiks si ty.

Filloi te shtypte dhe burgoste opoziten, tamam si ty.

U be i plotfuqishem per shume vite! Filloi ta krahasonte veten me Zotin, pak a shume si ty!

Por sot po bredh per azil, se ka nje mandat arresti per terrorizem dhe tradheti kombetare per te!

Kesaj rruge i je futur edhe ti, Edi!

Kategori
Uncategorized

Krimet e një gangsteri nga pozitat e Kryeministrit të Shqipërisë,

Nga Erl Kodra/

Shteti shqiptar është i kapur nga Mafia.

Në krye të shtetit gjendet Kumbari Edi Rama, një gangster kontravers ky, kreu i Mafias së Ndërtimit, Drogave të Forta dhe Pastrimit të Parave.

Veç të tjerash, Edi Rama është krijuesi dhe ekzekutuesi i skemave kriminale të PPP-ve (Partneriteti Publik Privat), me anë të të cilave ka kryer grabitje të jashtëzakonshme të Buxhetit të Shtetit.

SPAK, Struktura e Posaçme Anti Korrupsion filloi punën. Me një numër të kufizuar prokurorësh, kjo agjensi e zbatimit të ligjit ka për detyrë të luftojë krimin dhe korrupsionin në nivelet më të larta të shtetit shqiptar.

Unë nuk do të paragjykoj asnjë nga emrat që u përzgjodhën nga Këshilli i Lartë i Prokurorisë, pavarësisht objeksioneve që kam, por ato do t’i rezervoj për një moment tjetër.

Së pari, unë do të evidentoja momentin më serioz në historinë tonë të shtetforimit, kur presupozohet se njerëzit e fuqishëm mund të hetohen dhe akuzohen nga kjo agjensi e re, pa frikë, që prej ditës së sotme. U bëftë më e mira! 

Shteti shqiptar është i kapur nga Mafia. Në krye të shtetit gjendet Kumbari Edi Rama, një gangster kontravers ky, kreu i Mafias së Ndërtimit, Drogave të Forta dhe Pastrimit të Parave. Veç të tjerash, Edi Rama është krijuesi dhe ekzekutuesi i skemave kriminale të PPP-ve (Partneriteti Publik Privat), me anë të të cilave ka kryer grabitje të jashtëzakonshme të Buxhetit të Shtetit.

Të hetosh Edi Ramën është gjëja më e thjeshtë në botë. Krimet e tij kundër pronës, jetës, fjalës së lirë dhe interesave kombëtare janë të dukshme dhe evidente. Këtu nuk është fjala për përgjegjësi morale ose politike, por për ngjarje konkrete, të ndodhura përgjatë 6 viteve të fundit që Edi Rama mban detyrën e lartë të Kryeministrit të Shqipërisë.

Më poshtë janë përzgjedhur vetëm disa krime të kryera nga gangsteri Edi Rama nga pozitat e Kryeministrit të Shqipërisë, me impakt të jashtëzakonshëm në jetën e qytetarëve, nisur vetëm nga kritere penale.

1. Lejimi i kultivimit masiv të drogave, në të gjithë territorin e Republikës.

2. Mohimi i faktit dhe gënjeshtra publike se “droga është asgjësuar në masën 99.98 %”, në një kohë që realiteti ishte krejtësisht tjetër.

3. Mosveprimi dhe injorimi total i Raportit të Shërbimit Informativ të Shtetit, ku evidentonte mbi 128 Oficerë të Lartë të Policisë së Shtetit si kapot rajonal të kultivimit dhe trafikimit të drogave.

4. Mbajtja në qeveri e Saimir Tahirit si Ministër i Brendshëm, një individ delikuent i lidhur me bandën famkeqe të Habiljave, me të cilët ai kryente trafik ndërkombëtar droge, madje edhe me mjetet e tij private.

5. Gënjeshtra publike në rastin “Xhafaj- Babale” për “ekspërtizën e zërit” të zotit Xhafaj, fabrikimi i dëshmitarëve të rremë me qëllim fshehjen e krimit të eksponentëve të Mafias, vënia në shërbim të mafias të Drejtorëve të Policisë së Shtetit, kapja direkte e drejtësisë për të dënuar qytetarë të ndershëm si gazetari Jetmir Olldashi dhe ish deputeti Ervin Salianji.

6. Krijimi i skemave ekonomiko-financiare të posaçme, të ashtuquajturat PPP (Partneriteti Publik Privat) me qëllim vjedhjen direkte të shumave të jashtëzakonshme financiare, dhe angazhimin e shtetit shqiptar në kontrata me penalitete të rënda, për shumë vjet. Vetëm nga këto skema dëmi i shkaktuar Buxhetit të Shtetit përllogaritet për mbi 200 milion euro në vit.

7. Shkelje të jashtëzakonshme të Kushtetutës, nëpërmjet hartimit dhe miratimit të Ligjeve të Posaçme (Ligji Fusha Shpk).

8. Prishja masive e shtëpive të qytetarëve, duke shkelur hapur çdo parim të së drejtës njerëzore, siç është e drejta për mosprekjen e banesës dhe shenjtërinë e jetës private.

9. Helmim masiv i qytetarëve shqiptar përgjatë protestave masive të zhvilluara në Tiranë, dhe përdorja e metodave ushtarake në shtypjen me dhunë të tyre.

10. Vjedhje masive e votës, blerje masive dhe tjetërsim i rezultatit zgjedhur në zgjedhjet e për Pushtetin Lokal në vitin 2015, në Zgjedhjet e Pjesëshme në Dibër në 2016, në Zgjedhjet e Përgjithshme në vitin 2017, dhe në Votimet e Pushtetit Lokal të 2019. Përgjimet e publikuara nga gazeta BILD janë prova e padiskutueshme e krimit masiv elektoral që ka ndodhur.

Këto janë 10 akuza me të cilat duhet të fillojë procedimi penal i SPAK kundër gangsterit kontravers Edi Rama. Në të vërtetë, këto akuza janë lehtësisht të verifikueshme, me një begati të tillë provash, sa edhe një jurist fillestar, por me fuqi dhe mbrojtje ligjore të admirueshme, mund ta akuzojë dhe të ketë sukses të garantuar në dënimin e Kumbarit Edi Rama me mbi 25 vjet burg.

Kategori
Uncategorized

Raporti sekret i zbulimit/ Historia e panjohur e dy agjentëve shqiptarë që u dënuan me vdekje nga Turqia pas akuzave se kishin mbledhur informata sekrete për instalimet raketore të NATO-s

Raporti sekret / Kur Turqia dënoi me vdekje dhe burgim dy agjentet e Zbulimit Shqiptar në Ankara, historia e panjohur…

– Nevzat Kokan dhe Lefter Savën, Turqia i akuzoi se kishin mbledhur informata sekrete për instalimet raketore të NATOS

– Ankaraja akuzoi diplomatët Gaqo Mborja e Mehmet Çaka dhe vetë Konsullin e Përgjithshëm, Lik Seiti.

– Akuza: Aktivitet për të mësuar sekretet ushtarake mbi Turqinë, aktiviteti zbulimi kundër Greqisë dhe Rusisë

-Nevzat Koka u dënua me vdekje ndrysa Lefter Sava me 5 vjet burg

Dashnor Kaloçi

 

Një dokument arkivor “Tepër sekret” me korrespodencën sekrete të Ministrisë së Punëve të Jashtme me ambasadën shqiptare ne Ankara në vitin 1973, lidhur me aktivitetin e dy agjentëve të Zbulimit Shqiptar, Nevzat Koka dhe Lefter Sava, të cilët Turqia i akuzonte se kishin mbledhur informata sekrete për instalimet raketore të NATOS, ku midis të tjerash thuhet: “Nevzat Koka nëpërmjet kasapit, Ramazan Bekollari, që në vitin 1961 është njohur me diplomatin shqiptar Gaqo Mborja dhe rekomandimin e tij edhe me konsullin, Lik Seiti. Kurse Lefter Sava, ka marrë udhëzime nga diplomatët, Mehmet Çaka dhe Simon Qirici”. Arrestimi para disa muajsh i pastorit amerikan Andrew Brunson që shërbente prej rreth dy dekadash në Turqi dhe që u akuza se “ka bashkëpunuar me grupin puçist që organizoi grushtin e shtetit në 2016-ën”, apo ai i dy ushtarakëve grek, Angelos Mitrodis dhe Demetrios Kouklitzis që u akuzuan për spiunazh në dëm të Turqisë, duket se nuk janë raste sporadike që kanë ndodhur me qeverinë e Ankarasë. Sidomos kur ato kanë ndodhur pas grushteve të shteteve gjë të cilat nuk kanë qenë fort të rralla në Turqi. Të tilla “probleme” Ankaraja zyrtare ka pasur vazhdimisht edhe para viteve ’90-të pothuaj me të gjithë fqinjët dhe vendet afër saj, pa përjashtur këtu as Shqipërinë komuniste të Enver Hoxhës, ku jo pak herë diplomatët e saj akuzoheshin se mbështetnin, inkurajonin e financonin agjentë të ndryshëm të rekrutuar në rradhët e emigracionit shqiptar. Kjo veç të tjerash bëhet e ditur edhe nga disa dokumente arkivore që i përkasin fillimit të viteve ’70-të, kur shërbimet sekrete turke, MIT dhe veçanërisht krahu i armatosur i saj apo siç njiheshin ndryshe “Ujqërit gri” (Kundër- Zbulimi i Turqisë, që merrej dhe operonte kryesisht ndaj aktivitetit të zbulimeve të vendeve komuniste të Evropës Lindore), arrestuan dhe nxorën para gjyqit ushtarak, dy shtetas turq me origjinë shqiptare, (Nevzat Koka dhe Lefter Sava), të cilët akuzoheshin për aktivitet spiunazhi në dëm të Turqisë, duke zhvilluar propagandë dhe duke mbledhur informata me karakter sekret mbi instalimet raketore të NATO-s në Turqi. Madje jo vetëm kaq, por ata akuzoheshin se kishin zhvilluar veprimtari spiunazhi edhe në dëm të fqinjëve të Turqisë, siç ishin Greqia, Jugosllavia dhe Bashkimi Sovjetik. Arrestimi i Kokës dhe Savës ka ndodhur pak kohë pas grushtit të shtetit që rrëzoi qeverinë turke në vitin 1971, (pas muajsh dhune dhe trazirash në vend), ku gjenerali i ushtrisë, Memduh Tagmak i dha ultimatum kryeministrit Sulejman Demirel, duke e detyruar atë të linte postin.

Gjyqi

Në këtë atmosferë u zhvillua edhe gjyqi ndaj dy emigrantëve shqiptarë, i cili bëri bujë të madhe, pasi ai u përcoll rregullisht edhe nga shtypi vendas, ku disa prej gazetave më të mëdha, si p.sh. “Xhumhurjet”, apo “Aksham”, pasqyruan në faqet e tyre shumë seanca gjyqësore, duke cituar edhe pjesën më të madhe të akt-akuzës së prokurorit ushtarak, Sirri Akbai, i cili bënte përgjegjës Shqipërinë komuniste duke akuzuar me emra konkret disa nga diplomatët shqiptarë të akredituar në përfaqësinë e Ankarasë, si: Gaqo Mborja e Mehmet Çaka (kuadro të lartë të Zbulimit Shqiptarë që në atë kohë drejtohej nga Jonuz Mersini), apo vetë Konsullin e Përgjithshëm, Lik Seiti.

Dhe në mbyllje të këtyre shkrimeve, gazetat turke citonin edhe dënimet e dhëna nga prokurori Akbai për dy të pandehurit “agjentë të Shqipërisë Komuniste”, me vdekje për Nevzat Kokën dhe me 5 vjet burgim, për Lefter Savën. Po të kemi parasysh të kaluarën dhe aktivitetin e dy emigrantëve shqiptarë të vendosur në Turqi që nga periudha e Monarkisë së Zogut, në pamje të parë duket se dënimet që ka kërkuar prokurori ushtarak turk, janë dhënë në invers. Kjo pasi, sipas disa burimeve mjaft të besueshme, (ish-kuadro të Zbulimit Shqiptar), Nevzat Koka ishte një i panjohur, ndërsa Lefter Sava, ishte një “aktivist” dhe emër mjaft i njohur i diasporës shqiptare në Turqi, (nëpunës i Shoqatës “Vëllazëria shqiptaro-turke”) i pranishëm në të gjitha festat apo pritjet e ndryshme që jepte ambasada shqiptare në Ankara.

Po kështu, Sava ishte një nga krerët kryesor të diasporës komuniste shqiptare në Turqi, që “luftonte” kundër grupimit të mërgatës antikomuniste në Turqi, të kryesuar prej Qazim Prodanit. Nisur edhe nga këto, Lefter Sava ishte një eksponent mjaft i preferuar i regjimit komunist të Tiranës, i cili thirrej dhe vinte në festat zyrtare apo përvjetorët e ndryshëm që zhvilloheshin në Shqipëri. Por për më shumë lidhur me këto, na njohin këto dokumente që publikohen të plota dhe për herë të parë ekskluzivisht për Memorie.al

(Bashkë me faksimilet e dokumenteve arkivore, po publikojmë edhe disa foto të gazetave turke “Xhumhurjet” dhe “Aksham” si dhe ato të ushtarakëve e gjeneralëve që realizuan grushtin e shtetit në vitin 1971).

Ministrisë së Punëve të Jashtme

                                                    T i r a n ë

I gjithë shtypi i sotëm turk në faqe të parë me germa të mëdha dhe të shoqëruara me fotografi të marra nga salla e gjyqit shkruan mbi pretencën e prokurorit ndaj të akuzuarve Nevzat Koka dhe Lefter Sava si “agjentë të Shqipërisë” për “tradhti të lartë kundra Turqisë dhe për veprime spiunazhi kundër Greqisë, Jugosllavisë dhe Bashkimit Sovjetik”.

Gazeta “Xhumhurjet”, ndërmjet të tjerave shkruan: “Prokurori njoftoi për organizimin e aktivitetit të spiunazhit nga diplomatët shqiptarë. Për këtë çështje, prokurori foli: “Sado që Shqipëria me Turqinë nuk janë komshi, veçanërisht qenia e Turqisë në NATO dhe marrëdhëniet e afërta të Shqipërisë me Rusinë dhe tani me Kinën e kuqe, kanë bërë që nëpunësit shqiptarë të merren me aktivitete spiunazhi, për t’u informuar me instalimet e NATO-s, detyra për t’u informuar mbi instalimet e NATO-s, u ishte ngarkuar personave me origjinë shqiptare të ardhur aty prej kohësh në Turqi. Ata janë urdhëruar të krijojnë lidhje me institucionet e NATO-s. Deri në vitin 1961, për zhvillimin e aktivitetit të tyre të Zbulimit, nëpunësit e përfaqësive shqiptare i merrnin direktivat nga Bashkimi Sovjetik. Mbas prishjes së marrëdhënieve diplomatike me të, ata hoqën dorë për një kohë nga interesimi për të dhëna ushtarake. Duke filluar nga viti 1970, ata filluan të interesohen vetë për emrat dhe adresat e personave që janë oficerë me origjinë shqiptare në ushtrinë turke. Për të vënë në jetë këtë veprimtari ata bënë përgatitjet e rëndësishme”.

Gazeta “Aksham”, ndërmjet të tjerash shkruan: “Një prokuror ushtarak, Sirri Akbai, lexoi në gjyq akt-akuzën të përbërë prej 25 faqesh. Për të pandehurin Nevzat Noka, në bazë të ligjit 56/1 të Kodit Penal turk, neni 133/2 dhe 12 që akuzohet për “tradhti të mbrojtjes kombëtare”, kërkoi dënimin me vdekje. Prokurori ushtarak në faqen 8 foli më gjerësisht për vënien në jetë të aktivitetit të zbulimit nga Shqipëria komuniste. Këtu më poshtë po rreshtojmë këto aktivitete”

Aktiviteti propagandistik.

Aktiviteti për të mësuar sekretet ushtarake dhe politike mbi Turqinë.

Aktiviteti zbulimi kundër Greqisë.

Më tutje, akt-akuza jep hollësira mbi aktivitetin spiunazhit. Mbasi flitet shkurtimisht mbi të dhënat biografike të Nevzat Kokës, gazeta shkruan:

I pandehuri është njohur me nëpunësin e ambasadës shqiptare, Gaqo Mborja, në vitin 1961 nëpërmjet kasapit Ramazan Bekollari. Me anë të Gaqo Mborjes ai është njohur me Konsullin shqiptar, Lik Seiti. Më vonë ai ka marrë udhëzime prej këtyre dy personave për t’u informuar mbi sistemin e raketave në Turqi”.

          Ndërsa për Lefter Savën, gazeta shkruan:

“Në vitin 1970 është bërë nëpunës i shoqatës “Vëllazëria shqiptaro-turke” dhe atje ka zhvilluar propagandë komuniste për Shqipërinë. Për këtë ai ka marrë udhëzime nga Mehmet Çaka dhe Simon Qirici. Në të njëjtën kohë ai ka zhvilluar veprimtari spiunazhi kundër komshinjve tanë, Bashkimit Sovjetik dhe Greqisë”.

Më poshtë gazeta vazhdon:”Prokurori ushtarak në bazë të ligjit të Kodit penal Nr. 133 dhe 80 për zhvillimin e veprimtarisë së spiunazhit në favor të një shteti të huaj kundër shteteve të tjera të huaj, kërkoi për Lefter Savën dënimin me 5 vjet burgim”.

Gazetat njoftojnë se seanca tjetër e gjyqit është shtyrë për më datën 22 maj 1972.

Ankara më 12 maj 1972 Ambasada

……………………………………………………………………………………………………………………

Drejtorisë së Dytë Tiranë, më 18 maj 1972

INFORMACION TAKIMI

Më 18 maj 1972 shoku Musin Kroi priti në takim të ngarkuarin me punë a.i. të Turqisë, Arbak, me kërkesën e tij.

Arbak tha se e kërkoi këtë takim në vijim të bisedës së parë që pati me shokun Musin. Ai vuri në dukje se pas asaj bisede dërgoi menjëherë informacionet përkatëse qendrës dhe se tani ka përgjigjen e Ministrisë së tij lidhur me çështjet që u ngritën nga ana e shokut Musin. Arbak tha se ka marrë një përgjigje të tillë që mund të konsiderohet pozitive. Më poshtë ay tha:

Nga sa ma kanë njoftuar çështja për të cilën ne biseduam nuk është një rast i ri. Si pasojë e hetimeve të bëra nga autoritetet turke kundrejt Lefter Savës dhe Nazmi Kokës, ata u arrestuan që më 9 gusht 1971 për aktivitet armiqësor spiunazhi. Gjatë hetimeve ata kanë pranuar se kanë qenë në lidhje me Simon Qiricin. Tani rasti i tyre i është paraqitur gjyqit ushtarak për shkak të natyrës së tij dhe procesi gjyqësor vazhdon.

Përsa u përket gazetave ato kanë shkruar sepse gjyqi organizoi një seancë të re. Në fakt lajmet e shtypit nuk kanë qenë kurrë një fushatë kundër Shqipërisë dhe nuk kanë kaluar kufirin e lajmeve të përditshme. Është fakt se gazetat nuk e kanë përmendur këtë çështje përsëri, pas ditës kur u bë seanca e gjyqit. Dihet se në vendin tonë gjyqet dhe shtypi janë të lirë dhe pavarur, prandaj një ndërhyrje në këtë çështje nga ana e qeverisë është e pamundur. Përveç kësaj MPJ e jona nuk është dakord në pikëpamjet tuaja ekstreme që fushata propagandistike drejtohet kundër diplomatëve shqiptarë në Turqi dhe që këta janë objekt i kësaj fushate.

Marrëdhëniet e mira dhe miqësore që ekzistojnë midis dy vendeve tona, në fakt krijojnë atmosferën e një propaganda antishqiptare në vendin tonë.

Duke marrë fjalën shoku Musin i tha të ngarkuarit me punë se mori shënim për sa tha. I tha se pikëpamja e jonë është ajo që është bërë e njohur në takimin e mëparshëm, dhe që i është paraqitur edhe sekretarit të përgjithshëm të MPJ turke nga ana e ambasadorit tonë atje, Ulvi Lulo, se nuk është mirë që të merren nën mbrojtje organet e shtypit për ato që kanë shkruar kundër vendit tonë e diplomatëve tanë, të nxitura nga ato forca që duan të fusin pyka në marrëdhëniet miqësore që ekzistojnë midis dy vendeve tona. Shoku Musin i përmendi Arabakut se në frymën e politikës parimore të qeverisë sonë dhe të marrëdhënieve miqësore, vendi ynë ka përkrahur Turqinë në çështjen e Qipros kur shumë vende të tjera mbajtën një qëndrim kundër saj, dhe se ne kemi punuar gjithnjë për zhvillimin e marrëdhënieve miqësore midis dy vendeve. Çështja e lartpërmendur nuk do të pengojë zhvillimin e mirë të këtyre marrëdhënieve dhe ato forca që duan t’i pengojnë këto marrëdhënie nuk do t’ia arrijnë qëllimit. Në këtë çështje sikurse deklaroi edhe zoti i ngarkuar me punë, ekziston dëshira dhe vullneti i përbashkët.

Arabak falënderoi për fjalët e shokut Musin. Ai tha se ky rast është bërë i qartë dhe njëkohësisht këtu tek ju, si dhe në Turqi nga ana e sekretarit të përgjithshëm të MPJ, tek Ulvi Lulo. Ai tha se ata e çmojnë qëndrimin miqësor të vendit tonë edhe në momentet e vështira të tyre dhe se edhe ata nisen nga dëshira e zhvillimit të mëtejshëm të marrëdhënieve miqësore midis dy vendeve. Arabak ripohoi se çka ndodhur i përket së kaluarës, dhe se ajo mbaroi dhe se kjo gjë nuk mund të bëhet pengesë në zhvillimin e marrëdhënieve midis dy vendeve. Ai vuri në dukje se edhe ata që mendojnë se ato forca që mundohen të krijojnë vështirësi në marrëdhëniet midis dy vendeve, nuk do t’ia arrijnë qëllimit të tyre.

Nga përgjigja e Arabakut duket se ndërhyrja tonë ka pasur efekt dhe se qeveria turke duket se ka ndërhyrë që kjo çështje të mos shkojë më tej./Memorie.al

Kategori
Uncategorized

Çfarë më tha Namiku për akuzat e Sigurimit si ‘agjent i UDB-së’, dhe ‘atentatin ndaj Enverit në ’84-ën”

Namiku kishte shumë pakënaqësira ndaj regjimit komunist të asaj kohe dhe dy ndër gjërat kryesore, për të cilat ai fliste shpesh dhe me mua, ishin: trajtimi i keq i kosovarëve në Shqipëri dhe kushtet e këqija ekonomike e financiare me të cilat përballeshin punëtorët në vendin tonë. Këtë dy probleme ai i njihte mirë, pasi kishte qenë vetë i internuar për disa vjet në kampet e fushave te Myzeqesë dhe gjithashtu shikonte dhe njihte edhe hallet e punëtorëve kudo ku ai punonte në Laç apo Elbasan.

Dashnor Kaloçi

Nga Dashnor Kaloçi

Plot 35 vite më parë, më 22 dhjetor 1984, Gjykata e Lartë në Tiranë dënoi me vdekje katër intelektualë me origjinë nga Kosova, të cilët akuzoheshin se kishin dashur të vrisnin me atentat Enver Hoxhën, kur ai do të vizitonte Muzeun e Skënderbeut në Krujë. Po cilët ishin ata persona, çfarë të kaluare kishin dhe si qëndron e vërteta e dënimit të tyre? Çfarë bisedash bënte Namiku me bashkëshorten e tij, cilat ishin pakënaqësitë e tij ndaj regjimit komunist, çfarë thoshte ai për politikën që ndiqte regjimi komunist I Enver Hoxhës ndaj emigrantëve kosovarë në Shqipëri dhe si u komentua vizita që u bëri në shtëpinë e tyre në qytetin e Laçit në vitin 1972 aktori I njohur me famë botërore, Bekim Fehmiu? Lidhur me këtë dhe të tjera, dëshmon për Memorie.al, Leni Luci, mësuese në pension dhe ish-kryetare e Bashkisë së Laçit, bashkëshortja e Namik Lucit, njërit prej të dënuarve të atij grupi, i cili u konsiderua si: “Grupi më i rrezikshëm, pas Mehmet Shehut”.

Zonja Leni, me pak fjalë cila ka qenë e kaluara e bashkëshortit tuaj, Namik Luci?

Namiku u lind në vitin 1940 në qytetin e Pejës, në Kosovë. Por, duke mos e duruar dot dhunën e shtypjen që u bëhej kosovarëve nga regjimi i Titos, në vitin 1961 ai bashkë me dy shokë të tij, u arratisën dhe erdhën në Shqipëri. Por ëndrra e tyre u venit shumë shpejt, pasi ata u akuzuan si agjentë të UDB-së dhe u mbajtën të lidhur në qelitë e hetuesisë dhe më pas të internuar në kampet e fshatrave të Myzeqesë. Pas shumë peripecive, Namiku u lejua të ndiqte studimet e larta në degën Inxhinieri Kimike, vitin e parë të së cilës e kishte mbaruar në Jugosllavi. Pas diplomimit me rezultate të larta, ai u emërua si inxhinier kimist në Uzinën e Superfosfatit në Laç, ku punoi me përkushtim deri kur e arrestuan më 1984.

Si e kujtoni arrestimin e Namikut?

Arrestimi i Namikut ka ndodhur në prilli 1984. Siç më ka treguar Namiku, vite më vonë kur ai u lirua nga burgu, atë ditë, si zakonisht, ai piu kafen e mëngjesit me miqtë e tij në klubin e Pallatit të Kulturës në qytetin e Laçit, ku banonim ne asokohe, dhe u nis për në uzinë në këmbë. Teksa kishte bërë gati gjysmën e rrugës dhe kishte ecur në deri në periferi të qytetit, diku fare pranë fushës së sportit, tek këmbët e tij ndaloi një makinë e vogël (“Gaz”) dhe një zë nga brënda saj iu drejtua duke i thënë: “Namik, pse në këmbë, hajde me ne në makinë”. Namiku flaku cigaren që s’e hiqte kurrë nga dora dhe hyri brenda në makinë, duke menduar se ata që e ftuan do t’ ishin të njohurit e tij. Por, në vend të përshëndetjeve që priste, të panjohurit i thanë se: “në emër të popullit ai ishte i arrestuar”.

Kur e mësuat ju arrestimin e tij?

Unë në atë kohë vazhdoja punën si mësuese e gjuhës dhe letërsisë në gjimnazin e qytetit dhe si zakonisht ndodhesha në punë, ndërsa katër djemtë tanë (Iliri, Petriti, Visari dhe Ani), ku më i madhi ishte 17 vjeç dhe më i vogli 9-vjeç, ishin nëpër shkolla. Ndonëse arrestimi i Namikut kishte bërë bujë të madhe në të gjithë qytetin, unë dhe fëmijët nuk dinim gjë fare. Kur ai u vonua dhe nuk po vinte në shtëpi si zakonisht, ne filluam të shqetësoheshim dhe unë nxora djalin e madh, Petritin, që të pyeste disa nga shokët e babait. Në fillim ne kujtuam se mos Namiku kishte shkuar me shërbim në Elbasan, siç ndodhte jo rrallë, dhe ai nuk kishte pasur mundësi për të na njoftuar. Me këto mendime dhe shpresa njëkohësisht ne e kaluam atë natë dhe gjithçka që kishte ndodhur e mësuam vetëm të nesërmen e arrestimit të tij.

Kush ua dha lajmin për arrestimin e Namikut dhe a u bënë kontroll në shtëpi, siç ishte rregulli në atë kohë?

Lajmin për arrestimin e Namikut ne na e dhanë disa nga njerëzit dashamirë të familjes sonë, pasi, siç thashë, arrestimi i tij kishte bërë bujë në të gjithë qytetin, ku ai kishte një njohje të madhe me shumë miq e shokë, që e donin dhe e respektonin si koleg dhe si pedagog i shkollës së mbrëmjes pa shkëputje nga puna. Kontrollin e banesës na e bënë që të nesërmen e arrestimit të Namikut, ku më shumë se dhjetë njerëz të Sigurimit të Shtetit e kthyen përmbys të gjithë shtëpinë, duke shikuar me imtësi gjithçka ndodhej aty. Pas gati dy orësh kontroll, ata u larguan, duke mos gjetur asgjë kompromentuese.

Ku e izoluan Namikun dhe çfarë u fol në atë kohë për arrestimin e tij ?

Namikun e kishin izoluar në qelitë e Hetuesisë Speciale të Tiranës, dhe atë gjë unë e mësova pas disa ditësh, kur më thërritën edhe mua për të më pyetur. Lidhur me arrestimin e Namikut, në atë kohë qarkulluan shumë fjalë dhe u thanë versione nga më të ndryshmet. Por ndër ato më kryesoret, që më janë ngulitur në kujtesë, ishin ato ku thuhej se grupi ku bënte pjesë Namiku ishte një nga grupet më të rrezikshme që ishte zbuluar ndonjëherë në Shqipëri, pas atij të poliagjentit Mehmet Shehu, dhe se Namiku nuk kishte qenë kosovar, por serb, dhe emri i vërtetë i tij ishte Namikoviç. Po kështu, thuhej se më 1981 nuk kishte qenë nëna e tij ajo që kishte ardhur nga Kosova për ta vizituar në qytetin e Laçit, por një agjente e UDB-së, e veshur si plakë. Në fjalët e shumta që u përhapën në atë kohë thuhej se Namiku kishte qenë agjent i vjetër i UDB-së dhe të gjitha lëvizjet e tij prej vitesh ishin kontrolluar nga Sigurimi i Shtetit, i cili e kishte survejuar atë hap pas hapi.

Cilat ishin marrëdhëniet e Namikut me familjen e tij në Pejë të Kosovës?

Deri në fundin e viteve ’70-të, me familjen e tij në Kosovë Namiku kishte lidhje vetëm me letra, dhe vetëm më 1981 nëna e tij erdhi për një vizitë në shtëpinë tonë. Po kështu, desha të shtoj se aty nga viti 1974 në shtëpinë tonë në qytetin e Laçit na erdhi për vizitë edhe aktori i njohur Bekim Fehmiu, të cilin Namiku e kishte kushëri të afërt.

A fliste Namiku kundër regjimit në fuqi të asaj kohe dhe a e ndiente ai se do të arrestohej, apo ajo gjë i erdhi krejt papritur?

Namiku kishte shumë pakënaqësira ndaj regjimit komunist të asaj kohe dhe dy ndër gjërat kryesore, për të cilat ai fliste shpesh dhe me mua, ishin: trajtimi i keq i kosovarëve në Shqipëri dhe kushtet e këqija ekonomike e financiare me të cilat përballeshin punëtorët në vendin tonë. Këtë dy probleme ai i njihte mirë, pasi kishte qenë vetë i internuar për disa vjet në kampet e fushave te Myzeqesë dhe gjithashtu shikonte dhe njihte edhe hallet e punëtorëve kudo ku ai punonte në Laç apo Elbasan. Namiku shprehej hapur me disa nga shokët e tij edhe për teknologjinë e prapambetur që ekzistonte në vendin tonë, dhe thoshte se qeveria shpenzonte pa kriter atje ku nuk duhej, duke nënkuptuar bunkerët e tunelet që gjendeshin kudo. Por ajo që e mundonte më shumë ishte Kosova, të cilën Namiku e kishte plagë në zemër dhe me shokët e rrethit të ngushtë ai thoshte se ajo ishte tradhëtuar prej Enver Hoxhës. Po kështu shpeshherë në biseda me miqtë e tij ai shprehej se, kur të bashkohej Kosova me Shqipërinë, ai do të bëhej drejtor i kompleksit minerar të Trepçes. Por megjithë këto, arrestimi i erdhi krejt pa pritur.

Çfarë ndodhi me familjen tuaj pas arrestimit të Namikut?

Pas asaj që ndodhi, mua më hoqën nga puna si mësuese në gjimnazin e Laçit dhe më çuan punëtore të thjeshtë në Kombinatin e Drurit. Nisur nga situatat që u ndodhëm, dy djemtë e mëdhenj, Iliri dhe Petriti, i ndërprenë shkollat dhe u futën në punë krahu. Ndonëse Laçi ishte një qytet ku nuk ndihej shumë lufta e klasave, ne nuk mund t’i shpëtonim dot opinionit që mund të krijohej për një familje me të dënuar politik. Megjithatë pati mjaft njerëz që na u gjendën afër dhe na ndihmuan, si në Laç ashtu dhe në Mamurras ku unë punova pasi më hoqën nga arsimi. Ndër ta dua të veçoj shokun e Namikut, Osman Dedën, që na u gjend pranë në ditët më të vështira pa pyetur për pasojat që mund të kishte.

Për çfarë akuzohej Namiku dhe si u trajtua gjatë procesit hetimor?

Namiku akuzohej për shumë gjëra, por akuza kryesore që i bëhej ishte ajo se në bashkëpunim me tre intelektualët: Estref, Shefqet e Selim Kelmendin (me origjinë nga Kosova), kishte tentuar të bënte një atentat ndaj Enver Hoxhës, kur ai do vizitonte Muzeun e Skënderbeut në Krujë. Namikun e mbajtën për më shumë se 9 muaj në Hetuesinë Speciale të Tiranës dhe gjatë asaj kohe ndaj tij dhe pjesëtarëve të tjerë të grupit janë përdorur të gjitha mënyrat për t’i detyruar që t’i pranonin ato akuza që u bëheshin. Përveç torturave fizike, Namikut i bënin presion psikologjik, duke i vënë për të dëgjuar disa kaseta të incizuara me përgjimet që na ishin bërë në shtëpinë tonë. Aty dëgjoheshin qartë zërat e fëmijëve tanë të vegjël dhe hetuesit i thonin: “Nuk ke për t’i dëgjuar më kurrë këta zëra, në rast se nuk pranon akuzat që të bëhen”. Namikut i thoshin t’i pranonte akuzat, pasi shokët e tij i kishin pranuar dhe kur ai kërkoi ballafaqim i sollën Estref Kelmendin, të cilin e kishin bërë kockë e lëkurë. Kur Namiku e pa Estrefin në atë gjendje, për ta shpëtuar nga vuajtjet e mëtejshme, pranoi të firmoste për akuzat që i bëheshin. Gjatë gjithë periudhës 9-mujore, më thërrisnin vazhdimisht edhe mua në Hetuesi, duke më pyetur dhe duke më bërë presione nga më të ndryshmet.

Kur u zhvillua gjyqi ndaj Namikut dhe kush ishte tjetër në bankon e të akuzuarve të atij grupi?

Gjyqi ndaj Namikut dhe të ashtuquajturit grup ku bënte pjesë dhe ai, u zhvillua në Tiranë në fundin e nëntorit dhe fillimin e dhjetorit 1984. Përveç Namikut, me sa di unë, në atë grup ishin dhe Shefqet Kelmendi, Estref Kelmendi, Selim Kelmendi, Sejfulla Teta, Pirro Prifti e ndonjë tjetër, që s’e kujtoj dot, të cilët u akuzuan se në bashkëpunim me njëri-tjetrin kishin dashur që t’i bënin atentat Enver Hoxhës, kur ai do të vizitonte Muzeun e Skënderbeut në Krujë. Ndaj tyre kishte dhe akuza të tjera, por kjo ishte ajo më kryesorja. Unë u lejova që të asistoja vetëm në një séance, për 10 minuta, ku nuk u tha asgjë. Më pas ne na nxorën jashtë, duke na thënë se gjyqi do bëhej me dyer të mbyllura, pasi kishte sekrete shtetërore.

A kishte pasur Namiku njohje më parë me ata persona?

Namiku njihte vetëm Estrefin, Shefqetin e Selimin, të cilët, ashtu si dhe ai, ishin emigrantë kosovarë, ndërsa dy të tjerët aty i shikonte për herë të parë. Pra, të gjitha akuzat që u bëheshin atyre ishin të montuara nga Sigurimi i Shtetit dhe Hetuesia e Përgjithshme.

Çfarë dënimi iu dha Namikut dhe pjesëtarëve të tjerë të atij grupi?

Vendimi për dënimin e Namikut dhe pjesëtarëve të tjerë të atij grupi u dha nga Gjykata e Lartë më 22 dhjetor 1984, ku katër nga të pandehurit u dënuan me vdekje, kurse të tjerët me 25 vite burg. Por më pas Kuvendi Popullor ua fali jetën dhe i la nga 25 vite burg. Namiku u dënua me 18 vite, dhe një pjesë të dënimit e vuajti në Qafë-Bari e Burrel, nga ku u lirua në fillimin e vitit 1991, kur filluan protestat masive për rrëzimin e regjimit komunist të asaj kohe. Ndërsa shoku i Namikut, Selim Kelmendi, vdiq në burgun e Burrelit në rrethana të panjohura.

A ua ka shpjeguar ndonjëherë Namiku të vërtetën e dënimit?

Pas daljes nga burgu, Namiku më shpjegoi me hollësi të gjitha arsyet përse ishte dënuar ai dhe të tjerët e atij grupi. Dënimi i tyre kishte ardhur si pasojë e politikës me oshilacione që ndiqte Enver Hoxha ndaj kosovarëve, dhe ai proces u montua pikërisht për të prishur imazhin e kosovarëve, duke i paraqitur ata si terroristë dhe agjentë të UDB-së. Me dënimin e atij grupi dhe shumë kosovarëve të tjerë që u dënuan para dhe më pas, Enveri mendonte të justifikonte të gjithë trajtimin barbar që u kishte bërë kosovarëve që kishin ardhur në Shqipëri ndër vite.

Pas viteve ’90, me çfarë u mor Namiku?

Pas proceseve demokratike, Namiku nuk i pranoi disa nga ofertat që iu bënë për drejtues ndërrmarrjesh dhe punoi disa kohë si specialist në zyrën e Industrisë në Bashkinë e Laçit. Namiku u nda nga jeta më 7 mars 1998, pikërisht një ditë pasi kishte marrë pjesë në mitungun e madh që u bë në mbështetjen e popullit të Kosovës. Si duket, ai nuk i përballoi dot emocionet e mëdha që provoi atë ditë për vendlindjen e tij, prej të cilave dhe iu shkaktua hemoragjia cerebrale që i mori jetën.

Kategori
Uncategorized

Gjyqtari i shkruan KLGJ-së: Më kërcënon banda e Fatmir Xhafajt.

Gjyqtari i Apelit të Tiranës, Alaudin Malaj, ndihet i kërcënuar personalish dhe familjarisht nga ajo që ai e konsideron si “banda kriminale e Fatmir Xhafaj”, ish-ministrit të Brendshëm.

Në një shkresë zyrtare drejtuar Këshillit të Lartë Gjyqësor në Tetor 2019 ku kërkonte mbrojtje fizike, ish-kryetari i Gjykatës së Apelit të kryeqytetit prezanton detaje tronditëse se si, zyrtarë të lartë policorë, nën drejtimin e Xhafajt, i cili në atë kohë ishte Ministër i Brendshëm, i kanë ushtruar atij dhe familjarëve të tij të afërt presion kriminal.

Rreth 2 muaj pas kësaj kërkese, Këshilli i Lartë Gjyqësor ende nuk ka vendosur mbi kërkesën e Alaudim Malaj, ndërkohë që gjyqtari Malaj vijon të jetë i kërcënuar edhe për shkak të mos-reagimit të institucioneve ligjzbatuese ndaj personave të kallëzuar prej tij.

“Boldnews.al” ka siguruar, në mënyrë ekskluzive, shkresën që gjyqtari Alaudin Malaj i dërgon Këshillit të Lartë Gjyqësor, si edhe disa institucioneve të larta shtetërore e ambasadave kryesore në Tiranë, në të cilën kërkon marrjen e masave të menjëhershme për mbrojtjen e integritetit fizik të tij, familjarëve të tij dhe pasurisë së tyre.

Në dokument, gjyqtari Malaj jep detaje mbi ngjarjet kërcënuese dhe emrat e personave, duke përfshirë Fatmir Xhafajn, drejtorin e Policisë së Shtetit Ardi Veliu, disa zyrtarë të tjerë policorë dhe personazhe, të identifikuar prej tij si me rekorde kriminale.

Përplasja ndërmjet Alaudin Malaj dhe Fatmir Xhafaj ka ndodhur për shkak të vëllait trafikant të ish-ministrit të Brendshëm, Agron (Geron) Xhafaj. Gjyqtari Malaj, në një intervistë për “5 pyetje nga Babaramo”, në 25 Nëntor 2019, deklaroi se arrestimet e paligjshme të familjarëve të tij janë bërë nga Fatmir Xhafaj, pasi “…unë i nxora vendimin se vëllai i tij ishte dënuar në Itali. Dhe jam i bindur se kam bërë gjënë e duhur. Nuk mund të pranoja të drejtohesha nga një ministër i Brendshëm që vëllanë e ka të dënuar. Le të rrijë ministër Turizmi dhe jo i Brendshëm …”.

“Xhafaj, pjesë e grupit të strukturuar kriminal”

Alaudin Malaj informon Këshillin e Lartë Gjyqësor se, në datë 22 Tetor 2019, ai ka dorëzuar një kallëzim penal për “krijim të grupit të strukturuar kriminal” kundër Fatmir Xhafaj, ish-ministër i Brendshëm, kryepolicit Ardi Veliu, si edhe punonjësve të policisë Gentjan Shehu e Alket Sulejmani.

Sipas Malajt, vëllai i tij, Agroni, në maj 2019 kishte dorëzuar një kallëzim penal në Prokurorinë për Krime të Rënda. Për këtë kërkesë, prokuroria e drejtuar nga Donika Prela, nuk ka kryer asnjë veprim, çështja ishte pushuar dhe ajo që ishte më e rënda, dokumentat ishin zhdukur.

“Mbi interesimin tim personal, më rezultoi se kjo kërkesë ishte zhdukur në Prokurori”, thotë Alaudim Malaj në shkresën për KLGJ-në. “Në këto kushte, u detyrova të dorëzoj sërish atë kërkesë, si edhe kallëzimin ndaj Xhafajt, Veliut, etj..”, në datën 15 Tetor 2019.

Gjyqtari Malaj deklaron se një shtetas nga Vlora, M.M., me ndihmën e oficerëve të Policisë së qytetit, ka ndërhyrë me dhunë në godinën në pronësi të kompanisë së bashkëshortes së tij, dhe ka pushtuar një apartament.

Për këtë rast, por edhe për përplasje të tjera të mëparshme me këtë person, gjyqtari Malaj ka dorëzuar kallëzimet penale në Policinë e Vlorës. Sipas tij, “këtë shtetas (M.M.) e kam kallëzuar disa herë në polici, por ndaj tij nuk është kryer asnjë veprim. Ndërkohë që dokumentat që policia ka dërguar ndaj tij në prokurori janë pa asnjë akt, me qëllim për t’u pushuar ndjekja penale ndaj tij”.

Ai i referon Këshillit të Lartë Gjyqësor edhe një kërcënim serioz për jetën e tij. “Shtetasi M.M më ka kërcënuar me armë. Por, megjithëse ai e hodhi pistoletën në sytë e punonjësve të policisë, ndaj tij nuk u bë as, arrestim, as ndalim, madje as shoqërim, por vetëm e pyet, pavarësisht kallëzimit tim”, shprehet gjyqtari Malaj.

Sipas tij, kjo tregon se M.M “ka nxitjen dhe mbështetjen e autoriteteve policore për kërcënimin dhe eliminimin tim fizik”, thotë Alaudin Malaj.

Gjyqtari i Apelit, Malaj, është i bindur se pas këtyre veprimeve policore, qëndron Fatmir Xhafaj, ish-ministër i Brendshëm, për të cilin ka konsideratën se është person me predentë të shumtë kriminal.

Faktet e gjyqtarit për Fatmir Xhafaj

Në shkresën drejtuar Këshillit të Lartë Gjyqësor, institucioneve të tjera të larta dhe ambasadave, gjyqtari Alaudin Malaj rendit ato që ai i konsideron si “precedentët kriminalë”.

Ai i rikujton Këshillit të Lartë Gjyqësor se vëllai i Fatmir Xhafaj, Agron (Geron) Xhafaj, është kreu i një grupi trafikantësh. Gjithashtu, Malaj sjell në vëmendjen e KLGJ-së veprimet e ish-ministrit të Brendshëm për fabrikimin e provave në çështjen penale “Alizoti/Geron”, në bashkëpunim me Drejtorin e Përgjithshëm të Policisë, Ard Veliu dhe zyrtarë të tjerë të uniformave blu.

Alaudin Malaj hedh dyshime edhe mbi vdekjen e shoferit të Fatmir Xhafaj, punonjës i Gardës që u gjet i vdekur në garazhin e atij institucioni.

Po ashtu, gjyqtari Malaj i referon Këshillit të Lartë Gjyqësor edhe disa veprime anti-ligjore të kryera nga Policia e Shtetit kundër familjarëve të tij të afërt.

“Vëllai im është mbajtur i arrestuar 12 orë, për një vepër penale që nuk kishte asnjë lidhje. Djali i tezes time, E.Z., është shoqëruar dhe mbajtur për rreth 20 orë në polici, gjithashtu pa kryer asnjë vepër penale dhe në kundërshtim me ligjin”, deklaron gjyqtari Malaj.

“Në ditën e kësaj kërkese, (22 Tetor 2019), babai im dhe djali i tezes, janë rrethuar nga 20 punonjës policorë. Kushëriri im është shoqëruar nga policia dhe është mbajtur për rreth 4 orë në komisariat, ku pyetej nëse kishte konflikt me ndokënd”, vijon Malaj, i cili i konsideron të gjithë këto veprime si forma presioni ndaj tij dhe familjarëve të tij.

Heshtja e KLGJ

Në përfundim të shkresës së tij, gjyqtari Alaudin Malaj kërkoi nga Këshilli i Lartë Gjyqësor që të merrnin në konsideratë kërkesën për mbrojtje të posaçme, për të shërbyer “si mbrojtje përballë kësaj politike kriminale të Fatmir Xhafaj dhe bandës së tij, e cila, për përfitim politik, mund të shtyj dhe nxis nëpërmjet organeve shtetërore vrasjen dhe përçmimin në publik të gjyqtarëve”.

Rreth 2 muaj pas kësaj kërkese, “Boldnews.al” ka mësuar se ndaj gjyqtarit Alaudin Malaj nuk është ndërmarrë asnjë mbrojtje e posaçme. Këshilli i Lartë Gjyqësor është diskret për rastet konkrete mbi kërkesat e gjyqtarëve për mbrojtje të posaçme.

KLGJ, në një komunikim zyrtar të mëhershëm me “Boldnews.al”, iu referua ligjit “Për informacionin e klasifikuar sekret”, duke deklaruar se “emrat e gjyqtarëve (që janë në mbrojtje apo kanë bërë kërkese, shën.red.) dhe gjykatat ku ata ushtrojnë detyrën nuk mund të bëhen publikë, ndërsa afati i ruajtjes së klasifikimit është 10 vjet”.

Rasti “Alaudin Malaj”, si edhe të tjerë të publikuar më parë nga “Boldnews.al” dëshmojnë faktin që institucionet ekzekutive e kanë të lehtë të ushtrojnë presion, kërcënime e shantazhe ndaj gjyqtarëve, ndërkohë që këta të fundit shpenzojnë javë e muaj me kërkesa për mbrojtje, të cilat, si në çështjen e gjyqtarit të Apelit të Tiranës, nuk pranohen ose vonohen shumë. /BOLDNEWS

Kategori
Uncategorized

Hapat e Ramës drejt diktaturës! Nga krijimi i Acromax e deri tek monitorimi me kamera në rrugë, presionet….

Hapi 1, vendosi kontroll mbi mediat.

Bleu me leje ndertimi pronaret e medias. Joshi gazetaret me vemendje dhe favore dhe krijoi nje ushtri analistesh te paguar. Ata qe mbeten I delegjitimoi duke I akuzuar, denoncuar dhe telendisur publikisht.

Hapi 2, zevendesoi gazetarine me propaganden.

Futi konceptin e kasetave te gatshme, duke iu hequr mundesine gazetareve te silleshin si te tille. Pastaj i zevendesoi fare duke i detyruar mediat te ktheheshin ne ri-transmetues te televizionit te tij privat.

Hapi 3, eliminoi lirine e fjales online.

Administraten e monitoron per ate qe thote ne Facebook. Prej vitesh pushohen njerezit nga puna per nje like. Nderkohe, detyrohen te bejne like dhe share postimeve te tij.

Ata qe punojne ne sektorin privat i kercenon me inspektore, police dhe me presione te tjera nga larte poshte.

Pastaj krijoi Acromaxin qe te mbylle profilet e atyre qe e denoncojne dhe per te bllokuar te gjitha portalet kritike ndaj tij.

Per ata pak qe kane mbetur, brenda apo jashte vendit, kaloi sot nje ligj qe na rikthen ne kohen e “agjitacion e propagandes”.

Tashme nxjerrja e dufit online do kushtoje shume me teper.

Hapi 4, do zevendesoje fjalen e lire me genjeshtrat e fabrikuara ne zyrat e komitetit qendror.

Nderkohe qe zerat tane pakesohen, dobesohen apo shuhen, hapesiren online do e mbushin trollsat qe paguhen me rroge apo me favore. Kritiken do e zevendesoje servilizmi i verber, ankesen do e zevendesoje lutja, dhe denoncimin do e zevendesoje propaganda per nje realitet qe ekziston vetem ne videot e qeverise.

Hapi 5, do vendose kontroll te plote mbi fjalen e lire ne cdo ambient publik edhe privat.

Nuk eshte e larget koha kur do gjobitemi per ato qe do themi ne kafene; do pushohemi nga puna per ato qe themi ne autobuz; dhe do arrestohemi nese ankohemi tek rradha e bukes.

Kamerat neper rruge dhe dyqane i ka vendosur. Celularet, TV dhe laptopet i kemi gati. Keshtuqe nuk do e kete te veshtire te na monitoroje edhe cfare mendojme.

Udheheqesi i tij shpirteror ne Turqi arreston njerez qe kapen nga kamerat e rruges duke u ankuar per qeverisjen e tij.

Ky nuk eshte nje film fantastikoshkencor apo tregim futurist orwellian.

Ky eshte nje realitet i prekshem per kete popull qe e ka ende te fresket kujtimin e diktatures qe menduam se e kishim lene pas…

Nga Endri Shabani

Kategori
Uncategorized

Kryeçensorit të Republikës . . .

Unë e dua qeverinë . Këtë doja të thoja më së pari.

Nga Albert Avduli.

I nderçmi Kryeçensor, sot dukeni rilindas prej vërteti. “Ngjasoni” me Naim Frashërin në detyrën e re. Sikurse ju, ai ishte çensorë ì perandorisë otomane.

Ndryshimi qëndron se ai paguhej si ì tillë e në fakt ì pari e thyente ndalimin, duke botuar shkrime e thirrje në dobi të vëndit të tij. Vjershat e tij, siç ì dini, ishin kundër qeverisë, kalifit, të ndriçmit Sulltan e ndonjëherë kundër perëndisë e ligjeve të natyrës. Sa për kujtesë, Naimi, ju drejtua Diellit, që të lindte nga perëndimi.S’do ndal te kjo ngjashmëri se ju nuk do t’më besonit.

Zotnia juaj, po drejtohem kështu sepse e do drejtshkrimi. Etika, simbas jush, do donte që të shkruaja: Shoku juaj, por humbet respekti dhe rendi ku ndodhemi. . .Mënyrë e tillë drejtimi s’ka as frymë, formë dhe lëndë.

Zotnia Juaj !

Ndjesë që nuk ju kam dashur.

Deri dje kam menduar gabim sepse isha një ditë më ì ri dhe naiv.

Ndoshta kam qenë ì ndikuar nga kazanët e opozitës.

Për të qenë ì sinqertë deri në fund me ju, pohoj se kam rënë preh edhe nga detaje të tjera, që po rendis më poshtë.

Brenga e pensionistëve psh (më shpon si juve, që ju turjelon fjala), kur pagesa nuk ju mjafton për ilaçe e jo më të ushqehen.

Ankesa e vazhdueshme e atyre që ndjejnë peshën e taksave, tarifave, çmimeve.

Dhimbja e nënave që ju ikin fëmijët nëpër botë duke kërkuar azil politik dhe ekonomik.

Pritja penelopjane për rritjen e pagave të mësuesve.

Ligji arsimit të lartë, kushtet dhe tarifat e studentëve.

Mizerja në shërbimin mjekësor( jo stafit), largimi mjekëve dhe infermierëve.

Ndotja e ajrit, zaptimi ì çdo hapësire publike në qytet, trafiku vrasës, çmimi tmerrues ì karburanteve.

Heshtja tingëlluese e nëpunësve të administratës, që kanë pagat më të ulta në rajon.

Rritja e pandjeshme ekonomike që ndihet deri në asht.

Konçesionet grabitqare dhe përcjellja e ekonomisë kombëtare në duar miqsh.

Droga si fenomen shkatërrues dhe heshtja për tregun e saj.

Abuzimi me fondet publike, gjithashtu. Mirëpo shuma e detajeve përbëjnë të tërën.

Këto dhe thashetheme të tjera ndikonin në pakënaqësinë time.

Si qytetar ì devotshëm ì Republikës tuaj, unë e shkunda gjykimin tim dhe kuptova se isha futur në rrugë qorre.

Nga sot, solemnisht pohoj se vij në drejtimin e duhur. . .

Mora timonin e arsyes në dorë dhe pohoj pa m’u dridhur qerpiku e tërmeti . . .

E di se qeveria drobitet për të lulëzuar jetën e çdo shqiptari.

Ajo nuk fle, por edhe kur dremit pak, për popullin mendon.

Metamorfoza ime, nuk ngjason me ” Metamorfoza” e Franc Kafkës. Me të vërtetë dje isha në këmbë e sot ndihem zvarranik ì jargavitur, por realiteti sot duket më ì bukur nga 10 orë më parë.

Kuptohet, po shkruaj me tastierë, jo me mëndje dhe shpirt. Ndaj fjalët kërcasin të akullta.

Ju, ì fortlëvduar, Çensor ì Republikës nuk mund t’i quani të rreme, deklarimet e mija.

Konfidencialisht po ju shkruaj se është hera e parë që nuk shpif. Në gjëndje zemërhapur desha t’ju kujtoj se qeveritë nuk janë vdekja, që fatalisht, pritet me nënshtrim, për të ndodhur. Monarku nuk është një e dhënë e pandryshueshme. Historia ka shembuj ku ai ka shkuar në gijotinë. Qeveritë durohen deri një ditë, pastaj shkallmohen. Ka ndodhur dhe në Shqipëri.

Pavarësisht reflekimit tim, e sigurt mbetet, dy institucione nuk trokasin kurrë për mirë në derën apo çatinë e qytetarit, qeveria dhe tërmeti.

Ndihem ì lehtësuar, sikurse çdo e vërtetë ta krijon atë ndjesi.

Sinqerisht do hesht o të nderçmit Rjepës të Republikës

Kategori
Uncategorized

Abazi apo Lum Haxhiu…Ne do çlirojmë jo vetëm kosovën por maqedoninë dhe Çamërinë.

Ju nuk jeni ushtri e organizuar kazerme, por një popull që kërkon lirinë dhe pamvarsinë e tij u shpreh Ollbruk.

Jo i kundërpërgjigjet bashkpuntori i Fatos Klosit…Lum Haxhiu.

Ne jemi një ushtri e armatosur që veç Kosovës do çlirojmë Maqedoninë dhe Çamërinë.

Hollbruk buzëqesh hidhur dhe tund kokën.

Ju jeni guerilas që kërkoni lirinë e vëndit tuaj.

Major Ramabaja tregon luftën dhe intrigat.

Luftëtarët…

Çlirimtarët, abuzuesit, përfituesit, dhe mashtruesit e luftës për çlirimin e Kosovës.

Hollbruk vjen në Junik në 24 Qershor 1998 ai fillimisht takohet me “zdhensin e luftes Lum Haxhiu”

Banda e shtabit të Rongnerit në Tiranë bllokuan përfaqsuesit e FARK i në kufirin e kuksit që ata të mos merrnin pjesë në këtë takim të rëndësishëm me përfaqsuesit ndërkombëtarë.

Por “zdhënësi i Rognerit” ishte miku dhe bashpuntori i ngushtë i Fatos Klosit, personi që prezantohej me pseudonimin Lum Haxhiu, ishte në fak Hajdin Abazi…

Pra ky person i cili duke mashtruar prezantohej në opinion si korespodent lufte i vijës së frontit në rrafshin e dukagjinit, takohet me Hollbrukun ne Junik me 24 qershorin e vitit 1998.

Hollbrut në fillim e pyet Hajdin Abazin.

Kush jeni ju zotni ????

Oficer, luftëtar, gazetar????

Gazetar…përgjigjet Lum Haxhiu…

Ju po thoni se jeni dhe vini nga vija e frontit dhe keni ushtri i drejtohet Hollbruk Lum Haxhiut… Ja mi spjego pak një e nga një atë çka unë do të të pyes???

Cili është organizimi i juaj?

Cilat janë njësitë tuaja ushtarake të armatosura?

Cili është armatumi i juaj i rëndë dhe i lehtë ?

Dhe cilat janë objektivat tuaj?

Lum përgjigjet…..

Ne jemi të organizuar në grupe….ilegale…

Jo vetëm kaq, por Lum i bën të qarte Z.Hollbrut se obsioni i jonë nuk është vetëm çlirimi i Kosovës i cili simbas tij, sishte më problem, por objektivi i jonë është çlirimi i Maqedonisë dhe Çamërisë.

Z. Hollbruk e ndërpret me fjalët ok, ok, por si fillim më trego cilat janë forcat (ne numur) dhe cili është arsenali i ushtrisë suaj.

Ai pyet???

Sa është numuri i luftëtarëve, brigadat dhe frontet ku ata luftojnë me paramilitarët sërbë?

Meqe je zdhënës i vijës së parë, më trgo kordinatat…ku është vija e parë e frontit?

Abazi ngeli, ai dhe shefat e Rognerit se kishin menduar se Ollbruk ishte i informuar për situatën dhe dinte gjithshka…

Sa avionë keni ju si ushtri?

Abazi… i zënë ngushtë i përgjigjet me zë të mekur….skemi…

Sa tankse keni ju si ushtri???

Abazi… skemi…

Sa Topa të rëndë dhe të lehtë keni???

Abazi… skemi…

Sa murtaja të rënda dhe granathedhës keni???

Abazi… ngeci…

E kuptova i këthehet Hollbruk, këtu zbëhet fjalë për ushtri të organizuar në reparte ushtarake (kazerma) por për grupe guerile, apo një popull që kërkon liri, dhe ju këshilloj të mos thoni më ushtri, sepse nje e tillë nuk ekziston. Përndryshe ushtrisë dhe paramilitarëve sërbe do i lindë e drejta ndërkombëtare të mësyjë (duke bërë terror) për të mposhtur një tjetër ushtri që në fakt nuk ekziston, dhe përfundimi do të jetë terrorr…plaçkitje… vrasjet masive dhe dëbimet që do bëjë ajo ushtri.

Mbas këtij takimi dhe objektivave të ushtrisë së pretenduar nga Hajdin Abazi … apo ushtaraku i rremë pa bere nje dite shkolle ushtrie, Millosheviç filloj ofensivën në verën e 1998 për të mposhtur një ushtri ” fantazëm” (grupet guerile per clirimin e kosoves) ku bilanci dhe rezultati dihej, ai ishte shkaterruese per UÇK-ne e sidomos per popullaten civile, gratë dhe fëmijët e masakruar dhe të zhdukur nga paramilitarët sërbë.

Vetëm fëmijë u masakruan dhe u zhdukën nga paramilitarët sërbë në Kosovë,mbi 1400. (Libri i PR/Pllana “FËMIJËT MARTIRË TË KOSOVËS”)

Profesor Femi Agani që ishte i vetmi pjesë e këtij takimi dhe komunistet e UÇK u munduan me çdo mënyre jo vetëm që ai mos guxonte të fliste, por ti zhduknin dhe fotografinë.

Në kohën kur miku i Fato Klosit Lum Haxhiu tunde kallashin para të pranishmëve në takim…

Profesor Agani me qetësinë dhe mençurinë që e karakterizonte, me dy fjalë i drejtohet z.Hollbruk.

Unë jam përfaqsues legjitim i popullit të kosovës, dhe President Rugovës….

Ne jemi jo ushtri e organizuar kazerme me arsenalin e rëndë ushtarak…por një popull i bashkuar që kërkon lirinë e tij të mohuar, një popull që kërkon të drejtat e tij, një popull që po mbron pragun e shtëpisë së tij.

Një popull që kërkon pamvarsinë e tij.

Z. Agani vazhdon…

Dhuna dhe represioni i regjimit diktaktorial, të Millisheviçit, vrasjet e popullatës, vrasjet dhe zhdukjet e fëmijëve , dhunimet, dhe përdhunimet e qytetarëve të pa fajshëm…ka bërë që këta të rinj nga kosova dhe diaspora, të bashkohen dhe ngrihen fuqishëm për te drejtat dhe lirine e tyre, lirinë e kosovës…

Ne nuk kemi dhe as jemi ushtri e organizuar kazerme, që do luftojmë edhe në ballkan, por një popull i tërë i Kosovës që kërkon lirinë dhe pamvarsinë e tij të mohuar ndër shekuj…një popull që po mbron as më shumë e as më pak… se sa… fëmijët dhe pragun e shtëpisë së tij.

Por fjala e profesor Aganit u mbyt nga zhurma dhe kercenimet e komunistëve të Lum Haxhiut kompani.

Mbas kesaj ata retushuan dhe fotot e takimit ku u munduan te heqin nga takimi dhe foton e Pr/Femi Aganit…që ne po e publikojmë sot.

Lind pyetja…

Po pse bandat e shtabit te Rognerit Qorri-Xhabir Zharku bllokuan sulmin e njesive operative të organizuara nga oficerë kariere që që stërviteshin në Kukës të msynin në Kosove me Brigada pas dhenies se betimit???

Përse bandat e shtabit të Rognerit ndaluan kolonel Tahir Zemaj i cili ishte komandant i brigades të rregullt 134 dhe pergjegjes per bridagat 131 dhe 133 te takohej mr Hollbrukun kur ai vetë (Hollbruk) kerkonte te takohej me drejtues dhe oficerë te karieres e jo komandanta te vet shpallur marksiste-Leninista.

(Lum Haxhiu apo Hajdin Abazi, emërohet nga Thaçi Ambasador i Rep/Kosovës në Suedi, por ai refuzohet nga shteti Suedes si ambasador atje, atëhere Thaçi, dhe detyrohet ta dërgojë ambasador në Australi)

**********************

Pjesë nga një letër falenderimi, për aktivitetin patriotik të Major Ramabajës në luftën për çlirimin e kosovës nga okupatori sërb.

**********************

Për Drejtuesin e UÇK- FARK, Major Ramabajën.

Lexoni letren e mëposhtëme.

Një letë falenderimi për Major Ramabajën.

Nga Pr/Astrit Memia, ish gazetar i reportazheve në luftën e kosovës.

Imazhi Shqiptar në Botë!

Me kast, jo pa shkas…

… Pas 20 vitesh, Majorit të Madh, të Luftës së Kosovës(1998- 1999) zt. Nazif Ramabaja, së paku i takon një falenderim i vockël…

… I nderuar, Major, Nazif Ramabaja, vëlla i diteve më të veshtira të Lirisë së Shqiptarëve & Liri-Pavaresise se Kosoves, Ju jeni Hero i gjalle i kesaj Lufte Legjendare!

Ju, na mundesuat reportazhet gjate Luftes ne masmedian perendimore, ku per here te pare ne edicionet qendrore te lajmeve ne televizionin tv3 eshte transmetuar 3 min pa 15 sek, paprecedent ne masmedian prestigjoze perendimore.

Dhe brenda 1( nje) minute eshte shperndare ne te gjitha mediat boterore, sepse ishte reportazhi i pare (pas disa kronikave te tjere qe kishim dhene ne si ekip nga Lufta e Kosoves 1998- 1999) nga e verteta e UÇK- se, ne terren, sepse hajnat qe nxirrnin leke nga rrjedhja e gjakut te shqiptareve nuk lejonin te filmonin kete epope te lavdishme.

Ne realizuam kete reportazh;

Se pari, per te bind çdo shqiptarofobe & shqiptarofil, se UÇK-FARK-u, jane nje= LUFTAR LIRIE, dhe te mirorganizuar e mirdrejtuar ne baze te strukturave te rregullta qe ka çdo ushtri e projekteve dhe e programeve te NATO-s.

Se dyti, per te treguar se Kosova vetorganizohet dhe kjo tregon para opinionit publik boteror, se keta luftëtarë lirie nuk jane kriminele lufte…;

Se treti, per t’ i treguar perendimit aftesite shtetformuese permes ushtrise e forcave te armatosura;

Se katerti, per t’ i treguar diplomacise publike e medias, se UÇK-ja, eshte trasparente;

Se pesti, per te promovuar te verteten dhe etiken e masmedias ne lufte bazuar ne konventat nderkombetare e ate te Gjeneves;

Se gjashti, per t’ i treguar mbare opinionit boteror, se te rinjte nga mbare bota( jo vetem shqiptar) po i bashkangjiten kesaj kauze te Lirise globale universale, ndaj genocidit serb te S. Millosheviçit ( si genocid etnik);

Se shtati, per t’ i treguar botes, se aleti kryesor i NATO- s, eshte UÇK-ja;

Se teti, per t’ i treguar politikes e diplomacise boterore, se kjo nuk eshte lufte mes dy kombesh( mes Kombit Shqiptar dhe atij Serb), por Lufte mes botes perendimore per lirite e drejtat universale te njeriut, etnise e kombit dhe genocidit ndaj nje popullate te pafajshme;

Se nenti, per te bere thirrje te nenkuptueshme, se UÇK-ja, eshte e hapur dhe mikepritese per t’ iu bashkangjitur çdo profesionist oficer dhe per çdo qytetar kosovar, kudo qe te gjendet e ndodhet ne bote…;

Se dhjeti, dhe ndoshta me e rendesishmja, edhe pse eshte e renditur e fundit, qe te bind para se gjithash familjaret, prinderit e perendimit, se femijet e tyre qe merrnin pjese ne lufte si perfaqesues te NATO-s, po luftojne per nje kauze te drejt dhe se te paret qe jane ne lufte, jane vete shqiptaret. Pra, per te mirinformuar opinionin publik boteror, se shqiptaret jane te paret, qe po japin jeten per lirine e tyre, pastaj ushtaraket e NATO-s.

Ky opinion ishte domosdoshmeri, pas dizinformimit dhe propagandes fashiste Millosheviçjane e cila kish arrit te njollose kete lufte te shenjte ne shume masmedia lindore e deri gjysme perendimore si ne rastet asaj greke…

Ekzistonte ne perendim opinioni i familjareve te ushtarakeve te NATO-s, se- pse femijet tane po japin jeten per Kosoven dhe Kosovaret nuk luftojne per veten e tyre!?…

Ky reportazh dhe kronikat e tjera, qe kemi raportuar nga terreni binden boten mbare te keqinformuar dhe politiken e diplomacine boterore, se aleati me i ngusht i NATO-s, jane vete shqiptaret dhe UÇK-ja, ne terren. Ky moment, pati nje impakt te jashtezakonshem pozitiv krahas pamjeve makabre te Reçakut dhe te eksodit te permasave biblike te shpernguljes se rreth 1( nje) milioni) shqiptareve.

E kam thene edhe here te tjera, se çdo njeri qe ka dhene jeten per lirine e Kosoves eshte me i madh se ne qe jemi gjalle, por te gjallet duhet te tregojne te vertetat e verteta cullak te kesaj Lufte Heroike e Legjendare te Kombit Shqiptar. Besoj qe tani pas 20 vitesh, jane” ftohur gjaqerat” dhe kokat e “nxehta” , prandaj mendoj e gjykoj, se ka ardh koha qe njeriu qytetar duhet te flas pa emocion, po siç ka qene ne realitet ngjarja.

Lavdi per deshmoret e Lirise!

Me falni, qe u zgjat pakesa, por nuk mund te rrija pa falenderuar Majorin, per mirekuptimin kombetar qe kishim ne ato kohe lufte te lavdishme..

Tani, jane me dhjetra e qindra Luftare te Lirise, qe me takojne e me falenderojne per kontributin modest qe kam dhene ne ate kohe ne pasqurimin e ketyre ngjarjeve ne masmedian shqiptare e perendimore.

Faleminderit per mirekuptimin!

Zoti Ju ruajt, ju ndihmofte e ju bekofte familjarisht!

Perkushtimisht Astrit Memia.

P.s. ( Kaq pakez per sot… kismet ne te ardhmen e shpejt, pakez me shume…)

Kategori
Uncategorized

TREKENDËSHI RILINDAS PER SHQIPTARËT.

TREKENDËSHI RILINDAS PER SHQIPTARËT.

Dritan Kaba/

Nuk është paketa ligjore ndaj medias më e keqja dhe me diktatorialja.

Nuk është kjo paketë ajo që kufizon lirinë e të shkruarit apo të bërit lajm!

Nuk është kjo paketë, që të detyron të mbyllin gojën, sytë edhe veshët, mikrofonat apo objektivët e kamerave, gazetarët.

Nuk është kjo paketë që po e kthen vendin në diktaturë!

E keqja fillon tek një qeveri që ka ardhur në pushtet me votat e blera nga bandat e krimit të organizuar, nga votat e blera nga klientët e PPP super korruptive. Kemi një qeverisje të zezë, kriminale, të paaftë, të kapur, arrogante, që po bën gjithçka për të mbajtur një pushtet të dalë nga krimi dhe jo nga vota e lirë!

Edi, si Makbethi zhytet nga një krim në tjetrin. Nga një gjak në tjetrin. Nga një PPP, në tjetrën edhe më të keqe edhe më korruptive.

Reagimi i mbrëmshëm i OSBE e bën edhe më të qartë që vendi ynë fatkeqësisht po përdoret si një epruvetë për eksperimentet e një grupi që do të rrijë në pushtet pa vota, e një establishmenti që është kthyer në një llum kënete në institucione të tillë edhe si OSBE.

Në atë institucion nuk është se nuk ka njerëz të vërtetë që të bardhës i thonë të bardhë dhe të zezës të zezë, siç është znj. Glover dhe ekipi i saj, që hartuan raportin e fundit të votimeve moniste për pushtetin lokal. Me atë raport kjo qeveri jo nuk duhej të merrte në mënyrën më qesharake drejtimin e OSBE, por duhej të ishte nën akuzë të qartë nga vetë autoritetet e OSBE.

Qëndrimi i zyrtarëve të OSBE ndaj gjestit rrugaçëror të ambasadorit Borchardt drejtuar grave shqiptare, është shumë më i turpshëm se qëndrimi ndaj kësaj pakete ligjore! Nëse media atëherë do e ngrinte me forcë dhe do e kundërshtonte këtë qëndrim të zyrtareve të OSBE ndoshta nuk do ishin sot para këtij fakti të rëndë për profesionin e tyre! Por shumë nga mediat u mjaftuan me transmetimin e gjestit të shëmtuar të Borchardt. Ky ambasador i mbrojtjes së trafikut të drogës, i zgjedhjeve të vjedhura dhe të blera, i mbulimit të korrupsionit të frikshëm, i “hareshëm” me zyrtarët shqiptarë është pasqyra më e qartë e llumit kënetor ku gjendet OSBE sot.

Qershia mbi tortë, për këtë organizëm, është kryesimi i tij nga vendi, i cili është kanali kryesor i trafikut të drogës në Evropë dhe i pastrimit të parave. Këto fakte duhen për të kuptuar kush është OSBE sot.

Ky ligj nuk është i vetëm. Ai paraprihet fillimisht me ndryshimet e ligjit të koncesioneve në 2014, ku u ligjërua mohimi i konkurrencës dhe garës, vjedhja me kontratë dhe korrupsioni gjigand u vesh me parzmore ligjore.

Ky ligj mostër u pasua me një tjetër reformë false me qëllime të qarta politike me përkrahjen më të gjerë të mundshme të ndërkombëtarëve siç quhet reforma në drejtësi, që për mua është një kapje kriminale e gjyqësorit përmes akteve ligjore të paprecedenta.

Sot shqiptaret “gëzojnë” një prokurori memece, të kapur tërësisht, që realisht është burimi i gjithë kësaj “fuqie” i qeverisë rilindase! Kemi tre institucione “të reja” KLP, KLGJ dhe KED që drejtohen nga drejtues të zgjedhur jo vetëm në mënyrë të paligjshme por edhe të pamoralshme. Në institucionet e KLP dhe KLGJ me shumë se gjysma e anëtarëve janë kundërshtuar edhe nga ndërkombëtarët, por pas kundërshtimit ata ranë në qetësi, nuk u ndjenë më duke rënë me shumë kënaqësi në llumin kënetor të qeverisë së Rilindjes. Sot vendi është pa Gjykatë të Lartë dhe Kushtetuese. Por pas procesit të përzgjedhjes së kandidaturave të para të anëtarëve në Gjykatën Kushtetuese dhe pas zgjedhjes në mënyrë antiligjore e inspektorit të përgjithshëm të KED, nuk kam asnjë besim tek këto institucione drejtësie. Më bën çudi edhe heshtja e ndërkombëtarëve “shqiptarë” rreth këtij emërimi më saktë se zgjedhjeje apo gare vlerash. Metani është caktuar nga rilindasit në këtë detyrë bashkë me miratimin e ligjit, ndaj e bllokuan zgjedhjen e inspektorit për dy vite me radhë.

Pas kapjes së plotë të ekonomisë, sistemit të drejtësisë, natyrisht do i vinte radha edhe medias së pa kapur. Kështu këtu nuk ka asnjë çudi.

Sot Rilindasit përmbyllën trekëndëshin e tyre të Bermudës, ate te varjes ne litar apo mbyllen Shqiperine e ktheyn plotësisht në kentë, për shqiptarët: me vënien në kontroll me anë të ligjeve të ekonomisë, drejtësisë dhe medias!

Pa ekonomi të lirë, me një drejtësi tërësisht të kapur, me një media nën kërcënim, shqiptarët kanë dy rrugë para tyre, atë të emigrimit masiv ose të marrin vetë fatet në dorë.

Sot është dita kur edhe opozita të bëjë të qartë qëndrimin e saj deri diku të dyzuar ndaj këtyre “ndërkombëtarëve” pa asnjë kompleks.

Sot një qëndrim realist ndaj tyre është një rreze drite për shqiptarët e thjeshtë.

Sot opozita nuk duhet të ketë asnjë kompleks përballë ndërkombëtarëve të llumit kënetor. Është kjo opozitë që rrëzoi sistemin komunist, të etërve, të të bijve që janë sot në pushtet. Është kjo opozitë, që futi Shqipërinë në NATO kur bijtë e etërve ulërinin kundër anëtarësimit të saj. Është kjo opozitë që liberalizoi lëvizjen e lirë të shqiptarëve. Edhe këto arritje u bënë me reforma, jo me lobingje të ndyra me zhapikë kënetash!

Sot shqiptarët, nga opozita, duan garanci që nuk do vazhdojnë të jenë kavie laboratori të globalistëve, por zot në vendin e tyre.

Sot shqiptarët duan shpresë, duan dinjitet, duan ndryshim!

Sot nga opozita shqiptarët duan garanci reale dhe të qarta, jo premtime elektorale!

Sot opozita duhet ta bëjë, ndryshe nesër është vonë, shumë vonë!

Kategori
Uncategorized

“Dy oficerë të sigurimit punojnë në DSIK që merret edhe me vetingun”, Agron Tufa: U kërkova ndihmë Ambasadave, por nuk m’u përgjigjën

Nga ish-drejtori i ISKK Agron Tufa

Prej disa muajsh ish-drejtori i ISKK Agron Tufa kanosej nga ithtarët e regjimit të vjetër. Ai ka kërkuar azil politik në Zvicër. Tufa i tha DW se “I pavarur dhe në liri, shpresoj të flas e të dëshmoj më troç”.

Në fillim të dhjetorit u bë e ditur, fillimisht nëpërmjet mediave sociale, se Agron Tufa, deri para pak kohësh drejtor i Institutit të Studimeve të Krimeve të Komunizmit (ISKK), së bashku me të shoqen dhe pesë fëmijët e tij të mitur, kishte kërkuar azil politik në Zvicër. Si shkak për këtë  vendim Tufa, laureat i  disa çmimeve kombëtare në letërsi, dha kërcënimet e shumta që kishte marrë nga njerëz të ndryshëm, kryesisht nëpërmjet telefonatave dhe mesazhesh të shkruara.

Heshtje e ambasadave

Agron Tufa i tha Deutsche Welle-s  se ai në fillim të nëntorit i kishte raportuar kërcënimet edhe tek një sërë ambasadash perëndimore: “Unë u kam dërguar të gjitha ambasadave kryesore në Tiranë, përfshirë edhe asaj të OSBE-së dhe BE-së, një raport me 16 faqe me një kronologji të kërcënimeve të mia, ku ishin dokumentuar edhe mesazhet kërcënuese, në shqip dhe anglisht, por ato nuk më kanë kthyer asnjë përgjigje”, i tha Tufa Deutsche Welle-s.

E pyetur nga Deutsche Welle, Ministria e Punëve të Jashtme të Gjermanisë,u përgjigj: “Ambasada në Tiranë ka qenë në kontakt me personin në fjalë në funksionin e tij si drejtues i Institutit në fjalë. Deri tani nuk ka pasur kërkesë për ndihmë”.

Injorim nga prokuroria

Tufa vetë i tha Deutsche Welle-s se ka bërë disa kallëzime penale në lidhje me kërcënimet, por se prokuroria nuk ka reaguar. “Mua nuk mu pergjigjën asnjëherë. As kallëzimeve private, e as nuk morëm përgjigje për kallëzimin e Cajes te Prokuroria e Krimeve të Rënda, megjithëse u ankuam dy herë”, i tha Tufa DW.

Në qershor të këtij viti, Agron Tufa, në cilësinë e tij si drejtor i Institutit të Studimeve të Krimeve të Komunizmit, për herë të parë në historinë e Shqipërisë, paditi në Prokurorinë e Krimeve të Rënda në Tiranë ish-komandantin e kamp-burgut të Qafë-Barit, Edmond Caja, për  veprën penale “Krime kundër njerëzimit”.

Sipas burimeve të DW , edhe organet e drejtësisë në Gjermani aktualisht po shikojnë mundësinë e ngritjes së një akuze kundër të njëjtit person, i cili prej shumë vitesh ka marrë shtetësinë gjermane dhe jeton në Bavari.

Në luftë  me kastën e vjetër

Kërcënimet e shumta që i vinin si mesazhe, Agron Tufa i ka publikuar gjatë tërë kohës në mediat sociale. Ministria e Punëve të Brendshme të Shqipërisë, deri tani (10.12.19) nuk ka arritur t’i kthejë përgjigje Deutsche Welle-s, nëse Agron Tufa ka pasur nevojë për mbrojtje personale,

Siç i tha Tufa Deutche Welle-s, vala e kërcënimeve filloi në prill të këtij viti, kur një grup politikanësh dhe intelektualësh të lidhur me regjimin e vjetër komunist donin t’i merrnin Institutit të drejtën për të pasur si objekt studimi edhe krimet e bëra nga komunistët në periudhën e Luftës Antifashiste Nacional-Çlirimtare (1939-1944).

Por Tufa i tha DW se ky ishte vetëm një pretekst që u gjet për të mbuluar shkakun e  vërtetë të luftës kundër tij. Tufa tha se në të vërtetë, shkaku ka qenë një kërkesë që bëri ISKK në fund të vitit të kaluar, për të marrë informacione nga të gjitha institucionet shtetërore për numrin e ish-oficerëve të sigurimit në stafin e tyre. “Dy institucione iu përgjigjën pyetjes sonë dhe doli që aty ishin nja 12 oficerë të sigurimit. Ata janë ende në pozicione super të rëndësishme, dy syresh pikërisht në Drejtorinë e Sigurimit të Informacionit të Kualifikuar (DSIK), e cila aktualisht merret edhe me vettingun në Shqipëri”, i tha Tufa DW.

Sigurimi ende në administratë

Sipas Tufës, numri i ish-sigurimsave në administratën e Shqipërisë mendohet të jetë rreth 3000. A mendon se strukturat e vjetra të sigurimit kontrollojnë ende jetën politike në Shqipëri. I këtij mendimi është edhe Jordan Daci, profesor i së drejtës në Tiranë. Sipas tij regjimi i vjetër nuk është larguar asnjëherë nga Shqipëria. “Edhe një pjesë e mirë e të rinjve që janë sot me poste në administratë janë bij dhe bija të ish-nomenklaturës komuniste”, thotë Daci për DW.

Deputeti Spartak Braho, gjyqtar në kohën e komunizmit dhe ende deputet në Kuvendin e Shqipërisë, është një nga kundërshtarët më të zëshëm të Agron Tufës. Ai e komentoi kërkesën e Tufës për azil politik në Zvicër edhe para disa ditëve në një artikull botuar në gazetën “Dita”. Gjuha e përdorur të kujton retorikën e diktaturës komuniste: “Unë i pari, por edhe të tjerë mendoj, se do të bëjmë të pamundurën që edhe atje ku ka kërkuar azil politik të mos gjejë vrimë ku të futet dhe do ta denoncojmë zyrtarisht si një hajdut dhe me vese tejet të rrezikshme shoqërore”, shkruante Braho.

Gjergj Erebara, nga rrjeti investigativ BIRN, i tha Deutsche Welle-s, se beson që Agron Tufa dhe familja e tij ishin të rrezikuar në Shqipëri: “Sulmet e Spartak Brahos ndaj Tufës kanë vijuar prej muajsh dhe Braho ka qenë persekutues në kohën e komunizmit. Pra, Agron Tufa ka arsye të shëndosha të kërkojë azil politik. Ndër të tjera atë e kishin akuzuar edhe si spiun rus dhe donin ta përgjonin”, tha Erebara.

Keqardhje ndër intelektualë

Në rrethin e shkrimtarëve dhe shumë aktivistëve që merren me zbardhjen e së kaluarës komuniste në Shqipëri largimi i Agron Tufës  është pritur me shumë trishtim dhe keqardhje.

Keqardhës është shprehur edhe Fondacioni Konrad Adenauer (KAS): “Agron Tufa ka qenë gjithmonë një partner i mirë dhe i besueshëm për ne dhe bashkëpunimi ka funksionuar shumë mirë”, i tha Deutsche Welle-s Florian Constantin Feyerabend, referent për Evropën Juglindore në selinë qendrore të KAS-it në Berlin. “Kjo ngjarje tregon se është ende tejet e rëndësishme që në Shqipëri të vijohet me zbardhjen e së shkuarës komuniste dhe përballjen me të”.

Agron Tufa megjithatë nuk e quan dorëzim largimin e tij nga Shqipëria: “Përkundrazi. I pavarur dhe në liri, shpresoj të flas e të dëshmoj më troç. Do jetë kalim ne një cilësi tjetër, ku përgjegjësitë i marr përsipër personalisht, pa u shkaktuar “faturë” të tjerëve”, i tha babai i pesë fëmijëve Deutsche Welle-s.

Kategori
Uncategorized

Analistja e huaj/ Në Shqipëri po kthehet Komunizmi. Po përdoren paratë e taksapaguesve evropianë për të instaluar shtet një-partiak komunist në Shqipëri?

Nga Dr. Francesca Norton

(Analiste politike dhe aktiviste për të drejtat e njeriut – Citizentruth.org)

Në Shqipëri po kthehet Komunizmi. Shteti njëpartiak po kontrollon qeverinë, parlamentin dhe drejtësisë.

Kryeministri shqiptar Edi Rama po bëhet Kim Jong-un i Evropës.

Ai tashmë kontrollon plotësisht qeverinë qendrore dhe atë vendore, median dhe shumë shpejt edhe Gjykatën Kushtetuese, instrumentin përfundimtar që do t’i lejojë atij të krijojë në zemër të Evropës një regjim të ngjashëm me Korenë e Veriut.

Rama ka emëruar njerëzit e tij në krye të të gjitha institucioneve të drejtësisë, dhe tani po vendos njerëzit e tij më të besuar si gjyqtarë të Gjykatës Kushtetuese, duke përdorur manovra që shkelin hapur Kushtetutën dhe të gjitha ligjet për këtë çështje.

Manovra e tij e fundit ishte përmes Ardian Dvorani, Kryetari i Këshillit të Emërimeve në Drejtësi, një organ administrativ, i cili përdori metodat e tij antikushtetuese për të siguruar paraprakisht zgjedhjen e gjyqtarëve të Gjykatës Kushtetuese, në mënyrë që të realizonte misionin e Kryeministrit për të pasur një kontroll të plotë të Gjykatës Kushtetuese dhe përdorimin e gjyqtarëve si kukullat e tij. Me këtë gjykatë, e cila supozohet të ruajë sundimin e ligjit dhe ekuilibrat e pushtetit, nën kontrollin e tij kryeministri Rama mund të bëjë çdo gjë dhe asgjë nuk mund ta pengojë në planet e tij.

Të gjitha pushtetet në duart e një njeriu të vetëm.

Tragjikisht, kjo është në kurriz të popullit shqiptar, por po bëhet me paratë e taksapaguesve evropianë dhe amerikanë.

Një burrë ose grua e thjeshtë punëtore amerikane, gjermane, holandeze, franceze, greke, ose kushdo tjetër që i përket vendeve të tjera të BE-së, po paguan për instalimin e një shteti njëpartiak komunist në një vend të vogël që aspiron të anëtarësohet në BE.

Gjatë tre viteve të fundit, miliona euro dhe dollarë nga BE dhe SH.B.A janë përdorur për Reformën në Drejtësi në Shqipëri, e cila ka prodhuar rezultate katastrofike.

Vendi u la me qëllimin nga Rama pa një Gjykatë Kushtetuese dhe një Gjykatë të Lartë për dy vjet. Dosjet që presin të trajtohen në Gjykatën e Lartë kanë arritur në 35, 000, dhe do të duhen dekada për t’u shqyrtuar.

Ndërkohë, ky kaos dhe mungesë totale e sistemit dhe mekanizmave të drejtësisë kanë shkuar në favor të kryeministrit Rama i cili tani po ushtron kompetencat e tij si Kryeministër, si Gjykatës dhe si Lider Suprem, duke e kthyer vendin përsëri në komunizëm në vend që të ecë përpara drejt integrimit në BE.

Shtyrë nga kjo situatë antidemokratike dhe kolaps të plotë të drejtësisë që po ndodh në Shqipëri, Kryeministri i Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev, nuk pranoi të lejojë që një situatë e tillë të ndodhë në vendin e tij: “Shqipëria nuk ka asnjë kapacitet tani për të mbushur vendet e lira në institucionet e drejtësisë dhe kjo nuk duhet të ndodh me ne. Tani ata janë pa një Gjykatë Kushtetuese dhe një Gjykatë të Lartë, dhe kjo është e papranueshme, “deklaroi ai.

Kjo situatë e rëndë ka ngjallur shumë shqetësime jashtë vendit.

Financimi i kësaj meseleje dhe skandali të drejtësisë mund të përmbajë gjithashtu edhe korrupsion. Të alarmuar nga kjo situatë, Doris Pack, politikane e mirënjohur evropiane, Kryetare e Forumit të Grave të PPE dhe ish-Europarlamentare, bëri thirrje për një hetim mbi shpërndarjen e fondeve të BE: “A ka ndonjë hetim serioz për këtë skandal nga BE? A mund të vazhdojmë të mbështesim me paratë e taksapaguesve të BE për këtë kapje të sistemit të drejtësisë shqiptare nga kryeministri Rama?

Këshilltari dhe analisti gjerman Martin Henze u ka bërë një pyetje të drejtpërdrejtë shumë udhëheqësve evropianë pse BE po financon një reformë që rrëzon sundimin e ligjit? Në apelin e tij drejtuar Kryeministrit Hollandez, Marc Rutte, ai shprehet: “Marc, evropianët, gjermanët dhe taksapaguesit evropianë pyesin pse ekziston një reformë katastrofike e drejtësisë e financuar nga Bashkimi Evropian në Shqipëri që po rrëzon sundimin e ligjit dhe promovon një shkelje të padiskutueshme të Kushtetutës nga qeveria Rama?”

Ai iu drejtua gjithashtu Ambasadorit të BE-së në Tiranë, Shqipëri, Luigi Soreca, duke thënë: “Dhe Evropa politike, Z. Soreca, dhe shtypi ndërkombëtar, tani do të shikojnë shumë nga afër procesin e shpërndarjes së fondeve të BE-së në Shqipëri, përfshirë angazhimin e Ambasadorit të BE-së. Siç e dini, administrata dhe qeveria Rama janë ndër ato që dyshohen për korrupsion.”

Është e vërtetë që gjatë viteve të qeverisjes Rama niveli i korrupsionit është rritur ndjeshëm. Raporti i fundit i Transparency International tregon se indeksi i korrupsionit është rritur gjatë periudhës 2015-2018. Në krahasim me vitin 2015 Shqipëria është përkeqësuar me 11 vende, dhe në krahasim me 2016 është përkeqësuar me 16 vende, duke u renditur në vendin e 99 nga 180 vende.

Për më tepër, gjatë viteve Rama besueshmëria e shqiptarëve ndaj BE-së ka rënë. Edhe midis vendeve të BE-së janë ngritur dyshime për marrëdhëniet midis qeverive të tyre me administratën e Edi Ramës. Bundestagu gjerman është i shqetësuar për një lobim të mundshëm nga Edi Rama në Ministrinë e Jashtme të Gjermanisë, e drejtuar nga një ministër i partisë SPD, një parti simotër e Partisë Socialiste të Edi Ramës.

Edhe Ambasada e SHBA ka investuar miliona dollarë në këtë projekt eksperimental të Reformës në Drejtësi në Shqipëri.

Një hetim nga autoritetet e BE-së dhe ato amerikane është i nevojshëm për të zbuluar pse taksapaguesit e vendeve më demokratike në botë po mbështesin krijimin e një regjimi antidemokratik, në një vend që ka nevojë për demokraci dhe integrim evropian. Pse harxhohen miliona euro dhe dollarë amerikanë për të rikthyer komunizmin në vendin që vuajti më shumë nga ai regjim për gati gjysmë shekulli? Pse amerikanët e zakonshëm dhe populli evropian po investojnë në vendosjen e sundimit të një njeriu të vetëm, atë të kryeministrit shqiptar, Edi Rama?

Një hetim i një çështjeje kaq të rëndësishme për këtë vend, përdorimi i fondeve, axhenda e korrupsionit që fshihet nën emrin e drejtësisë do të sillte drejtësi të vërtetë jo vetëm për këtë vend të vogël evropian, por edhe për taksapaguesit në Evropë dhe SHBA.

Ky hetim duhet të bëhet sa më shpejt të jetë e mundur dhe personat përgjegjës për këtë mesele të madhe, situatë skandaloze dhe abuzim të fondeve, duhet të mbahen përgjegjës.

Rama po autorizon nxjerrjen e ligjeve që censurojnë median, në shkelje të plotë të lirisë së fjalës. Opozita, në një akt revolte kundër kapjes totale të shtetit ka lënë në bllok mandatet në Parlament duke e lënë Ramën me një kontroll të plotë të legjislativit. Ai tashmë ka mbajtur votimet njëpartiake për zgjedhjet lokale që rezultoi në kontrollin e 61 bashkive të Shqipërisë, nga të cilat 31 janë mbajtur me vetëm një kandidat.

Nën sundimin e tij vendi është titulluar nga media ndërkombëtare si Kolumbia e Evropës, për shkak të kultivimit të kanabisit në të gjithë territorin shqiptar, trafikimin e drogës dhe krimin e organizuar. Megjithatë, ai po përfiton nga fondet e BE për të kapur drejtësinë dhe Gjykatën Kushtetuese për t’i shërbyer qëllimit të tij për krijimin e një shteti njëpartiak dhe në duart e një njeriu të vetëm.

&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Foreign analyst / Communism is returning to Albania. Are European taxpayers’ money being used to install a one-party communist state in Albania?

By Dr. Francesca Norton

(Political analyst and human rights activist – Citizentruth.org)

Communism is returning to Albania. The one-party state is controlling government, parliament and justice.

Albanian Prime Minister Edi Rama is becoming Europe’s Kim Jong-un.

He is now fully in control of central and local government, the media, and soon the Constitutional Court, the final instrument that will allow him to create at the heart of Europe a regime similar to North Korea.

Rama has appointed his own people in charge of all justice institutions, and is now appointing his most trusted people as judges of the Constitutional Court, using maneuvers that openly violate the Constitution and all laws on the matter.

His latest maneuver was through Ardian Dvorani, the President of the Council of Justice Appointments, an administrative body that used his unconstitutional methods to secure the election of Constitutional Court judges in advance to fulfill the Prime Minister’s mission to had complete control of the Constitutional Court and the use of judges as his puppets. With this court, which is supposed to maintain the rule of law and the balances of power, under his control, Prime Minister Rama can do anything and nothing can hinder his plans.

All powers in the hands of a single man.

Tragically, this is at the expense of the Albanian people, but it is being done with European and American taxpayer money.

A simple American, German, Dutch, French, Greek, or any other working man or woman belonging to other EU countries is paying for the installation of a one-party Communist state in a small country aspiring to join. EU.

Over the past three years, millions of euros and dollars from the EU and the US have been used for Justice Reform in Albania, which has produced disastrous results.

The country was left intent by Rama without a Constitutional Court and a Supreme Court for two years. The cases pending before the Supreme Court have reached 35,000, and it will take decades to process.

Meanwhile, this chaos and total lack of justice system and mechanisms have gone in favor of Prime Minister Rama, who is now exercising his powers as Prime Minister, as Judge and Supreme Leader, turning the country back into communism instead of walking. forward towards EU integration.

Driven by this anti-democratic situation and the complete collapse of justice taking place in Albania, the Prime Minister of Northern Macedonia, Zoran Zaev, refused to allow such a situation to happen in his country: “Albania has no capacity now for fill the vacancies in the institutions of justice and that should not happen to us. Now they are without a Constitutional Court and a Supreme Court, and that is unacceptable, “he said.

This grave situation has raised much concern abroad.

Financing this case and the scandal of justice may also include corruption. Alarmed by this situation, Doris Pack, a prominent European politician, Chair of the EPP Women’s Forum and former European Parliament, called for an investigation into the distribution of EU funds: “Is there any serious investigation into this scandal by the EU? Can we continue to support EU taxpayers’ money for this capture of the Albanian justice system by Prime Minister Rama?

German adviser and analyst Martin Henze has posed a direct question to many European leaders why the EU is funding a reform that overthrows the rule of law? In his appeal to Dutch Prime Minister Marc Rutte, he says: “Marc, Europeans, Germans and European taxpayers question why there is a catastrophic European Union-funded justice reform in Albania that is overthrowing the rule of law and promoting an indisputable violation. of the Constitution by the Rama government? ”

He also addressed the EU Ambassador in Tirana, Albania, Luigi Soreca, saying: “And political Europe, Mr Soreca, and the international press, will now look very closely at the process of distributing EU funds to the EU. Albania, including the engagement of the EU Ambassador. As you know, the Rama administration and government are among those suspected of corruption. ”

It is true that during the years of Rama’s government the level of corruption has increased significantly. The latest Transparency International report shows that the corruption index has increased over the period 2015-2018. Compared to 2015, Albania has deteriorated by 11 places, and compared to 2016 has deteriorated by 16 countries, ranking 99th out of 180 countries.

Moreover, during the Rama years Albanians’ credibility with the EU has declined. Doubts have also been raised among EU countries about the relationship between their governments with the Edi Rama administration. The German Bundestag is concerned about a possible lobbying by Edi Rama at the German Foreign Ministry, led by a SPD party minister, a sister party of Edi Rama’s Socialist Party.

The US Embassy has also invested millions of dollars in this experimental project of Reform in Albania.

An investigation by EU and US authorities is needed to find out why taxpayers in the world’s most democratic countries are supporting the creation of an anti-democratic regime, in a country that needs democracy and European integration. Why spend millions of euros and US dollars to bring communism back to the country that suffered most from that regime for nearly half a century? Why are ordinary Americans and the European people investing in establishing the rule of a single man, that of Albanian Prime Minister Edi Rama?

An investigation of such an important issue for this country, the use of funds, the corruption agenda hiding under the name of justice would bring true justice not only to this small European country but also to taxpayers in Europe and the US.

This investigation should be carried out as soon as possible and the persons responsible for this major case, the scandalous situation and the abuse of funds, should be held accountable.

Rama is authorizing the promulgation of laws that censor the media, in complete violation of freedom of speech. The opposition, in an act of revolt against the total seizure of the state, has blocked the seats in parliament leaving Rama with full control of the legislature. He has already held one-party voting for the local elections that resulted in the control of 61 Albanian municipalities, of which 31 were held with only one candidate.

Under his rule, the country has been headlined by international media such as Columbia of Europe, due to the cultivation of cannabis throughout the Albanian territory, drug trafficking and organized crime. However, he is taking advantage of EU funds to seize justice and the Constitutional Court to serve his purpose of creating a one-party state and in the hands of a single man.

Kategori
Uncategorized

Shpifje

Nga Albert Avduli.

Shpifje

Pollën alpet dhe motrat binjake takuan njëra tjetrën mbi Rrugën e Kombit.

Oh, ç’mall u shua ate ditë !

100 vite pa u parë dhe pse rrinin në të njëjtin bark.

Disa kirurgë me përparëse blu operuan Krrabën.

Nga sqetulla e saj u duk Elbasani.

Të mjerët ne, 1000 vite, e dinim se vuanim nga sytë.

Rivierën e kishim mësuar në hartë.

Befas, u gjendëm ballë për ballë.

Ish dashur vullnet dhe një lopatë.

Si nuk na ra të fikët nga bukuria Blu.

Në jermin e pagjumësisë topografët ju turrën Mallakastrës.

Mbasi mbaruan piketimin, na u shfaq Vjosa si një nimfë.

Një ditë nuk hodhëm më sytë nga ambasadat. Të rinjtë e sotëm nuk dinë se ku janë.

E për çfarë duhen ! ?

Shkuam në kryeqytetet e tyre.

Kategori
Uncategorized

1978/Si e vdiqën Vithkuqarin-shtetasin amerikan, ish nënkryetarin e “Vatrës”

Thoma Sotiri dhe procesverbali i vdekjes së tij

Nga Kastriot Dervishi

Ishte shtetas amerikan, por me kombësi shqiptare.

Erdhi në Shqipëri për herë të dytë, por u arrestua, dënua dhe si pasojë vdiq gjatë vuajtjes së dënimit.

Me siguri qeveria komuniste ka përdorur gjithë makinacionet e mundshme duke  gënjyer se gjoja shtetasi amerikan është riatdhesuar. Arsyeja e vetme ishte malli që ai kishte me vete. Duke e parë të vetëm, pa njeri, kanë parë të arsyeshme veprimet që bënë.

Shtetasi amerikan quhej Thoma Gaqo Sotiri, lindur në Vithkuq në vitin 1920 dhe banues në Spinglield të SHBA-së. Kish emigruar në vitin 1936 në moshën 16 vjeçare, një vit pasi kishin shkuan atje babai, nëna dhe vëllai. Që këtë kohë ka punuar me Fan Nolin, të cilin e shoqëronte nga kisha në shtëpi.

Në vitet 1941-1947 u mobilizua me ushtrinë amerikane. Si veteran i plagosur merrte pension ushtarak. Në vitet 1951- 1953 ishte zgjedhur nënkryetar i organizatës “Vatra”.

Kalon me gazetën “Liria”, por qysh kur vdiq Fan Noli nuk kishte lidhje me të. Kishte qenë më parë në Shqipëri në shtator-nëntor 1972.

Në SHBA kishte vëllain dhe dy nipat:

Thanas Pandi Sotiri (Arthur P.Soter) dhe Dhionis Pandi Sotiri (Deniz P.Soter), të cilët ishin bankierë. Po ashtu kishte edhe motrën në Bridgeport. Thoma Sotiri mbërriti më 13.9.1975 në Rinas, me pasaportën nr.F1556936. Gjatë kontrollit doganor iu mbajtën sende mbi normë si 8 ora dore, shalle mëndafshi dhe çorape grash.

Nuk e priti askush në aeroport. I vetëm u vendos në hotel “Dajti” ku foli në telefon me Koçi Lubonjën. U kthye në “Dajti”. Aty fton kamerierët Kiço dhe Jani të pinin nga një birrë në tavernë, duke biseduar gjëra të ndryshme. Ka qëndruar disa ditë në hotel e më pas është nisur në Korçë.

Me Koçi Lubonjën njihej në fëmijëri sepse kishte qenë shok me vëllanë e tij Xhafer Cenko (shpallur dëshmor). Koçin e kish gjetur në vitin 1972, gjatë vizitës së parë.

Arrestimi

Vizita e dytë e Thomait nuk zgjati më shumë se një javë. U zgjodh momenti që do shkonte në Korçë, ndërsa u përdorën kallëzimet e kamerierëve dhe muzikantit të hotel “Dajtit”.

Kallëzimet janë të datës 17.9.1975 para punëtorit operativ, Mëno Deda. Në thelb janë dy kamerierët nga Leskoviku. Në ballafaqime, i pandehuri pranon biseda të përgjithshme, por mohon ta ketë parë ndonjë herë muzikantin. Bisedat kishin të bënin me shprehje se Abaz Kupi dhe Hasan Dosti ishin figura të mëdha politike, se SHBA kishte të mirë flotën e 6-të, posedonte bombën atomike, etj.

Vendimi për fillimin e çështjes penale ndaj Thomait u mor më 20.9.1975 nga hetuesi i MPB-së Vangjel Kote. Të nesërmen Thomai u arrestua në Korçë nga hetuesit Nasho Gjinopulli. Bëhet kontrolli personal dhe i gjenden edhe 935 dollarë dhe disa lekë. Në shtëpinë e xhaxhait të tij Josif Stratit ku banonte në Korçë, hetuesi tjetër Bashkim Asllani ushtroi kontrollin e rrobave e ndër të tjera shënoi: dy valixhe, 7 kanotiere, 12 kravata, 9 çorape, 14 këmisha burrash, syza, krehra, 6 kostume burrash, 20 copë flori të llojit 20 frang, etj.

Të nesërmen e arrestimit, hetuesi Nasho Gjinopulli në prani të hetuesit Sali Bundo, i komunikon se akuzohet për agjitacion e propagandë. I pandehuri e mohon akuzën.

 “Unë bisedat e sipërme nuk i kam thënë me ndonjë qëllim të keq, por kushedi si m’i kanë marrë Kiço me të tjerët”-thotë në hetuesinë e datës 16.10.1975. I pyetur nga hetuesi, ai thoshte se nuk i mbante mend bisedat ashtu siç i thonin dëshmitarët. 

Më 8.1.1976, hetuesi Nasho Gjinopulli, me miratimin e prokurorit të Tiranës Isamedin Resnja, miratoi aktakuzën ndaj shtetasit amerikan Thoma Sotiri, i cili akuzohej “për zhvillimin e veprimtarisë armiqësore në formën e agjitacionit e propagandës kundër pushtetit popullor”.

Citohen fjalë që ai kishte thënë: “Amerika është shtet i fortë ushtarakisht dhe me të nuk mund të krahasohet asnjë shtet tjetër. Ju nuk keni se çfarë t’i bëni. Amerika mund ta zhdukë Shqipërinë me një bombë atomike, bile edhe Greqia nuk ju ka juve në llogari. Amerika ka flotë të fuqishme që ju nuk e përballoni dot se jeni shtet i vogël, nuk keni armatim modern…”.

Akuzën në gjyq e pranoi pjesërisht

Ndihmëprokurri Andon Çerepi mbajti një fjalim politik ku spikaste se cilësohej figurë krimi “mburrja e potencialit ushtarak dhe ekonomik të Amerikës”, sepse kjo ishte “propagandë e mprehtë”.

Ai foli për 28 mijë dëshmorët, për kongresin e 4-t të Frontit Demokratik, për popullin heroik vietnamez, etj.

Me vendimin nr.63, datë 7.2.1976 Gjykata e Rrethit Tiranë, e kryesuar nga Shegush Hakani, ndihmësgjyqtarët Ikbale Karaj e Petrit Buxhaku, e deklaroi fajtor dhe në bazë të nenit 73 të Kodit Penal e dënoi me 5 vjet burgim e konfiskimin e sendeve që kishte pasur me vete, duke i lënë vetëm 4.350 lekë për përdorim vetjak. U la në fuqi nga Kolegji Penal i Gjykatës së Lartë me vendimin n.67, datë 27.2.1976. Thomai vdiq më 24.7.1978 në spitalin e burgut në Tiranë dhe u varros në Tufinë.

Ishte caktuar për të varri nr.6.

Kategori
Uncategorized

Opposition leader Basha promises to cancel the anti-media legislation once PD wins the elections

Democratic Party chairman Lulzim Basha declared today the opposition will never recognize the so-called anti-defamation package and promised to cancel the new legislation once the opposition wins the elections. Basha made his statement in a meeting with the representatives of the Albanian media.

“There is no political freedom without free media and free speech”, Basha said to media representatives. “We are here as your partners, interested in the information of the citizens, which is your duty”.

He added the government and the Prime Minister are interested in the disinformation, arrests and pressures. “For us, this is unacceptable and a red line, as it should be in any democratic country”.

“If the unlawful parliament will take the madness to the limits on Friday by passing the package, not only we will not recognize the legislation, but we will do everything as soon we will have the responsibility of governing to undo this legislation”, Basha promised.

Kategori
Uncategorized

Tetovo and Mitrovica donate the decoration fund to help Durrës, Rama spends €42 thousand for ornaments

Albanian Premier Edi Rama has ordered the cities affected by the earthquake of November 26 to be decorated more than any other year to cover the sad reality they offer.

Democratic Party spokeswoman Ina Zhupa has written today that Rama is spending thousands of Euros for ornaments in a time when Mitrovica in Kosovo and Tetovo in North Macedonia have decided not to decorate this year and give the money to the affected by the earthquake in Albania.

“The Renaissance standard: decorate Durrës spending €42 thousand in a time when the residents are still in the streets, unsafe and unsheltered! Meanwhile, Tetovo gave the €25 thousand of the decorations for the citizens of Durrës”, Zhupa writes.

Kategori
Uncategorized

Kombi shqiptar duhet të vendosë tani nëse dëshiron të bëhet anëtar i një Serbie të Madhe nën ndikimin Rus apo të ruajë identitetin, kulturën dhe vlerat e saj, si dhe pavarësinë ekonomike dhe të gjejë të ardhmen e saj në BE.

Kombi shqiptar duhet të vendosë tani nëse dëshiron të bëhet anëtar i një Serbie të Madhe nën ndikimin rus dhe të heqë dorë nga kultura e tij mijëravjeçare dhe të vazhdojë të vegjetojë në një shtet narko të Ramës dhe më në fund të humbas rininë, fëmijët e saj apo Shqipërinë dëshiron të ruajë identitetin, kulturën dhe vlerat e saj, si dhe pavarësinë ekonomike dhe të gjejë të ardhmen e saj në BE. Nëse ky është rasti, Shqipëria duhet të organizojë shumë shpejt një qeveri të re.

Henze: Shqipëria në prag të falimentimit kombëtar, i duhet një qeveri e re

Këshilltari ekonomik pranë CDU-së, Martin Henze, në një intervistë për “Shekulli-n”, thekson se Rama është duke e tradhtuar kombin shqiptar, pasi është duke zhvilluar një marrëdhënie të afërt me Presidentin e Serbisë, Aleksandar Vuçiç

Krijimi i Mini-Shengneit ballkanik, shikohet me shumë skepticizëm nga ana e Kosovës. Por disa problematike dalin në pah nga ky projekt. Këshilltari ekonomik dhe social pranë CDU-së gjermane, Marin Henze, thekson për “Shekullin”, se sundimi i ligjit mungon në Shqipëri dhe në Serbi. Si rrjedhojë të vetmit që do të përfitonin nga marrëveshja e Shengen, do të jetë Rama dhe Vuçiç. Në analizën e tij, Z. Henze përmend të gjitha problemet që ka Shqipëria dhe ku po gabon qeverisja e Edi Ramës. Shqipëria e ka të nevojshme një qeveri të re, kjo për faktin se Shqipëria është në prag të falimentimit kombëtar.

Henze, çfarë mendoni për marrëveshjen mini-Shengen midis Serbisë, Shqipërisë dhe Maqedonisë veriore?

Më lejoni para së gjithash të theksoj se ekziston vetëm një marrëveshje Shengen, që BE-ja po heq kontrollet mbi personat dhe doganat. Është një strukturë juridike shumë e ndërlikuar e shteteve brenda BE-së. Parakushti themelor është që këto janë shtete kushtetuese demokratike, përndryshe sistemi Shengen nuk do të funksionojë. Në Shqipëri, sundimi i ligjit dhe demokracia parlamentare u shfuqizuan dy vjet më parë nga administrata Rama, dhe Serbia me të vërtetë nuk ka një sistem të sundimit të ligjit. Prandaj nuk ka asnjë mini-Shengen. Ekziston përpjekja për një marrëveshje midis kryeministrave serbë dhe atyre shqiptarë për të mbështetur njëri-tjetrin si persona. Duke vepruar kështu, Rama në thelb po tradhton kombin shqiptar. Ekziston vetëm një marrëdhënie midis qeverisë serbe dhe asaj shqiptare. Të dy qeveritë dhe partitë qeverisëse drejtohen nga politikanë autoritarë dhe klika korruptive, ato gjithnjë e më shumë po largohen nga demokracia dhe sundimi i ligjit, dhe të dyja qeveritë me siguri nuk mund as të heqin dorë nga fjala sundim i ligjit. Nëse sundimi i ligjit demokratik do të funksiononte në të dy vendet, nuk do të kishte Vuçiç në Serbi dhe asnjë Rama në Shqipëri, dhe të dy vendet do të ishin tashmë anëtare të BE.

Si e shpjegoni qëndrimin e kryeministrit shqiptar Edi Rama për këtë marrëveshje?

Sundimi i ligjit dhe demokracia në vetvete nuk ekzistojnë në Shqipëri për momentin, ekonomia është në një gjendje shumë të keqe, investimet e huaja janë afër zeros, ka vetëm investime narco nga jashtë, papunësi e lartë, trafikimi njerëzor, largimi masiv i të rinjve, varfëria e hidhur, plakja e popullsisë në fshat, infrastruktura e shkatërruar, korrupsioni masiv i administratës së qeverisë Rama, manipulimi i zgjedhjeve parlamentare në 2017 së bashku me mafien sipas shtypit ndërkombëtar, mbajtja e zgjedhjeve ilegale lokale në 30 Shtator, zbatimi i një zgjedhje të paligjshme lokale në Shqipëri, zbatimi i kushtetutës së re. Situata në Shqipëri shënohet nga rritja e trafikut të heroinës, një shkelje e vazhdueshme e kushtetutës nga qeveria Rama, persekutimi i opozitës dhe gazetarëve kritikë, shpronësimi i qytetarëve pa mundur të mbrohen kundër shpronësimit përpara një gjykate kushtetuese. Shqipëria është në prag të falimentimit kombëtar. Kontratat janë në përfundim në ndërtimin e rrugëve dhe në sektorin e shëndetësisë, ato janë referuar si PPP. Në realitet ato janë kontrata familjare midis qeverisë Rama dhe miqve të biznesit. Popullsia shqiptare po shfrytëzohet si rezultat. De jure ata nuk i plotësojnë standardet minimale të PPP-ve evropiane, janë krijuar monopole private, nuk janë kryer tenderë të PPP, jo-transparente, negociatat për pranim në BE janë shtyrë, një katastrofë e vërtetë. Është mjaft e thjeshtë, qeveria Rama dëshiron të shkëputet nga kjo katastrofë, së pari një Shqipëri e Madhe, një ministri e përbashkët e jashtme me Kosovën, u festua nga Rama në pranverën e këtij viti, tani po festohet një Serbi e Madhe.

Po Serbia?

Kreu i qeverisë së Serbisë Aleksandar Vuçiç pëlqen ta paraqesë veten si një përkrahës i zjarrtë të BE-së dhe vlerave të tij. Ai i paguan haraç Kancelarit gjerman në mënyrë periodike me deklarata të rregullta dashurie, si Rama në Shqipëri, në të cilën ai vlerëson qëndrimin e saj demokratik humanist. Ish ministri i propagandës së diktatorit Millosheviç, Vuçiç, gjithashtu preferon të veprojë si apostull i pajtimit në rajonin e Ballkanit Perëndimor. Qëllimi i tij është një Serbi e Madhe. Kjo nuk mund të jetë në të vërtetë në interes të Shqipërisë, a mundet? Vuçiç feston në mënyrë demonstrative marrëdhëniet e tij miqësore me presidentin rus. Në Moskë ai përfundoi një marrëveshje avionësh luftarake me Putinin, armët u dorëzuan përmes Rumanisë në korrik 2019. Ai rregullisht ka organizuar manovra ushtarake serbo-ruse, mundësisht afër kufirit me fqinjin e tij të urryer Kroaci. Ai nuk është mik i NATO-s. Kjo nuk mund të jetë në interes të Shqipërisë, a mundet? Shqipëria është një anëtare besnike e NATO-s, një aleat i vërtetë i botës perëndimore. A është akoma qeveria shqiptare e Ramës? Bashkëpunimi i ngushtë me Kinën komuniste dhe tani me Serbinë, dyshimet serioze justifikohen nëse Z. Rama është akoma mik i Perëndimit. Ajo jep përshtypjen se qeveria Rama po i nënshtrohet shtetit serb, madje po negocion me BE për këtë çështje. Qeveria shqiptare po i dorëzon Beogradit fuqinë negociuese për kombin shqiptar për një nga çështjet më të rëndësishme për shtetin shqiptar, çështjen e anëtarësimit në BE/Shengen, dhe kjo është diçka që duhet të imagjinohet. Një procedurë e pabesueshme, një shkelje thelbësore e kushtetutës, preket pavarësia kombëtare e Shqipërisë. Nuk u arrit asnjë marrëveshje me Presidentin e Republikës, BE-në ose popullin shqiptar. Kjo nuk mund të jetë në interes të Shqipërisë, a mundet? Sloganet e shpeshta të egër-egomaniake të Vuçiç ndaj politikanëve të opozitës, disidentëve dhe mediave të pavarura janë plot me fjalë latente, por serioze. Rama dhe Vuçiç janë shumë të ngjashëm. Kjo nuk mund të jetë në interes të Shqipërisë, a mundet? Por natyrisht në sytë e Vuçiç është një propagandë anti-serbe kur masakra e Srebenicës quhet gjenocid. Vuçiç, i cili mbretëron Serbinë post-Jugosllave me po aq fuqi sa ish-shefi i tij, Slobodan Miloseviç, ishte para tij, është shembulli kryesor i një drejtuesi autoritar-populist-nacionalist, udhëheqës pro-rus që mori Urdhrin e Aleksandrit Nevsky të Meritës nga Putin këtë vit, për cilat shërbime ai mori urdhrin më të lartë rus? Më 4 Dhjetor ai takohet përsëri me Putin në Sotchi, tashmë për herë të 17-të. Rusia ka qenë gjithmonë e interesuar për hyrjen në Adriatik.

A besoni se Serbia do të fitojë një ndikim në Tiranë?

Jo. Shumica e popullatës serbe ka qenë indiferente apo edhe armiqësore ndaj BE-së në sondazhe. Ndërsa 84 për qind në Kosovë, 93 për qind në Shqipëri dhe mbi 89 për qind në Maqedoninë Veriore, për shembull, shprehin një qëndrim pozitiv ndaj BE, shifra në Serbi është vetëm 29 për qind. Këto janë vlerësimet më të ulëta të miratimit të matur ndonjëherë në një vend kandidat për anëtarësim. Këto rezultate janë gjithashtu të jashtëzakonshme sepse përvoja tregon se miratimi popullor i BE shpesh bie pas pranimit. Ky është një ndryshim shumë vendimtar midis dy kombeve, ato kanë synime krejtësisht të ndryshme të shtetit-komb. Nuk ka asnjë bazë për bashkëpunim të ngushtë dypalësh midis Shqipërisë dhe Serbisë, dhe as nuk ka problem me Kosovën. Kombi shqiptar dëshiron të bëhet anëtar i BE-së dhe e sheh veten si pjesë të botës perëndimore dhe jo si republikë autonome e Serbisë. Qëllimi politik duhet të jetë tani anëtarësimi në BE dhe aderimi në zonën Shengen të BE-së.

Pse Kosova nuk është pjesë e këtij procesi?

Serbia nuk i njeh kufijtë e Kosovës. Një marrëveshje bilaterale me Kosovën fqinje, të cilën Serbia ende nuk e ka njohur, ende kërkohet në nivelin politik. Një marrëveshje e tillë duhet të ishte përfunduar tashmë, por as marrëveshjet e lidhura me Kosovën në 2013 ende nuk janë zbatuar. Serbia është vetëm përgjegjëse për këtë.

Por nga vjen refuzimi i BE-së në Serbi?

Nëse e pyetni Presidentin serb Aleksandar Vuçiç për këtë, ai tregon se një shumicë e shteteve të BE-së e njohën Kosovën, ish provincën e Serbisë, si një shtet të pavarur dhjetë vjet më parë. Në të vërtetë, BE mori vendimin e duhur. Kjo njohje ka çuar në paqe në Ballkan. Edhe atëherë, qëllimi ishte që të gjitha vendet e Ballkanit të bëhen anëtare të BE-së si shtete të pavarura të kombeve. Serbia ende ka të drejtë të sundojë mbi Ballkanin Perëndimor dhe e sheh Kosovën si pjesë të Serbisë, ndërsa shqiptarët me siguri janë të huaj për Serbinë. Ka një tundim të madh për ta konsideruar Ballkanin në tërësi. Por fotografia është një klishe. Është imorale dhe e padrejtë të trajtosh të gjithë popujt e Ballkanit me të njëjtën furçë. Grekët, Shqiptarët, Rumunët, Bullgarët – asnjë prej këtyre popujve të vjetër, kulturorë nuk sulmoi fqinjët e tyre, ata vetëm mbroheshin. Një politikë agresive, shoviniste po ndiqet vetëm nga Serbia, të cilën mund ta shohim shumë mirë në vitet 90, tani është e nevojshme të kujtojmë liderin serb Radovan Karaxhiç. Vetëm ndërhyrja masive e NATO-s, dhe e Gjermanisë në veçanti, ka çuar në rivendosjen e kufijve dhe paqen. Ky është një ndryshim thelbësor midis Serbisë dhe Shqipërisë. Kombi shqiptar dëshiron të bëhet anëtar i BE-së, kombi serb jo. Për këtë arsye, Bundestagu gjerman deklaroi qartë në Shtator 2019 se kufijtë ekzistues në Ballkan, përfshirë kufijtë e Kosovës, duhet të respektohen dhe se të gjitha përpjekjet për të kundërtën janë të papajtueshme me pranimin në BE dhe duhet të çojnë në ndërprerje të negociatat e pranimit. Pra, nëse kombi shqiptar dëshiron të bëhet anëtar i BE-së, dhe ky është rasti për 93% të popullsisë, mund të ketë vetëm një Shengen në BE. Një bashkëpunim me Serbinë dhe Rusinë çon në një lidhje me këto dy shtete dhe jo me BE, që nuk çon në të ardhme, ajo çon në një rrëzim të kombit krenar shqiptar. Shqipëria tani duhet të punojë shumë për të përmbushur kriteret e pranimit në BE. Qeveria Rama ka dështuar plotësisht në këtë çështje dhe me sa duket nuk është në gjendje ta organizojë atë, qoftë në mënyrë objektive, edhe në aspektin e personelit. Kombi shqiptar duhet të vendosë tani nëse dëshiron të bëhet anëtar i një Serbie të Madhe nën ndikimin rus dhe të heqë dorë nga kultura e tij mijëravjeçare dhe të vazhdojë të vegjetojë në një shtet narko të Ramës dhe më në fund të humbas rininë, fëmijët e saj apo Shqipërinë dëshiron të ruajë identitetin, kulturën dhe vlerat e saj, si dhe pavarësinë ekonomike dhe të gjejë të ardhmen e saj në BE. Nëse ky është rasti, Shqipëria duhet të organizojë shumë shpejt një qeveri të re.

Kategori
Uncategorized

Shqiptarët duhet të kthehen tek vlerat e tyre më të mira për të mbijetuar si komb. Festivali i XVII Ndërkombëtar, “Imazhi Shqiptar”

Reportazhi I Festivalit të XVII Ndërkombëtar, “Imazhi Shqiptar”

Njohja e historise dhe vlerave të një kombi  është sfida dhe dhurata më e madhe që cdo kush prej nesh  e ka për detyrë të bëjë për  vëndin e tij.Për më të vjetrit ,një amanet i të parëvë  për ta trashëguar sa autentik shpirtin e një populli ,ndërsa për të rinjtë një gjerdan i cmuar në formimin e unit të tyre.Edhe këtë  vit si një amanet,Forumi Imazh &Media u përcoll tek të gjithë. Një udhëtim në trevat shqiptare në takimet dhe prezantimet e përsonazheve të cilat do të rëndis më poshtë, ka qënë ushqimi më i mirë shpirtëror dhe intelektual që një i ri mund të marrë.

Edhe këtë vit isha shumë me fat që isha pjesë ë kësaj maratone 100% Imazh Shqipërie dhe Medie e  Lirë që flet Shqip. Se në Tetovë e Shkup takimet ishin gjithmonë plot me bashkëatdhëtarë më shikim  të ndritshëm prej lotit të gëzimit. Sepse në Prizren e Prishtinë mikpritja dhë pyetjet deri në detaj për cdo libër e histori nuk mbaronin asnjëhërë .Se në Tiranë të gjithë të mbledhur sëbashku si  një ylber vlerash e traditash I thamë dhe një herë botës mbarë se Imazhi Shqiptar është si kurrë ndonjëhërë më I gjallë dhe I pavdekshëm .

Ne zgjodhëm edhe këtë vit Akademinë  e Shkencave në Tiranë për të sjellë takimin maratonë të vitit. Miq të përhershëm,të rinj kurioz me dëshirë për t’u informuar, të ftuarit dhe pjesmarrësit e mbërritur herët në Tiranë dhe media vizive dhe e shkruar gati për të nisur transmetimin direkt dukë i bërë jehonë minutë pas minutë Festivalit të XVII Imazh dhe Media .

Hymni Kombëtar është dhe mirëseardhja e Shqiptarisë për cdo event vlerash. Momentet kryesore të 17 festivaleve të Forumit Imazh&Media, pamje filmike të pa transmetuara ndonjëherë në  televizionet shqiptare të luftës së Kosovës me Betimin e UCK ishte një tjetër moment që u përcoll me mjaft emocion për rreth 1 orë tek të gjithë të pranishmit.

Si gjithmonë I zoti I shtëpisë , Av.Prof.Asoc.Dr Astrit Memia, Kryetari i Forumit Imazh&Media ,në fjalën e tij përshëndetëse me falenderime e përulje te vlerave mbarëshqiptare  hapi dhe mbrëmjen maratonë të këtij festivali.

Në fjalen e tij, përshëndetëse Kryetari i” Forumit Imazh & Media” dhe njekohësisht ideatori i Festivalit XVII” Ndërkombëtar” Imazhi Shqiptar”, Prof. Asoc. Dr. Astrit Memia, pasi i falenderoi të pranishmit, ndër të tjera theksoi, se sot, në botë ka rreth 5000 identitete etnike të reja prej mesit të shekullit XX e këtej. Prandaj institucioneve shtetërore e publike, si dhe shoqerisë civele u del për detyrë imediatë që të ruajnë e promovojnë Imazhin Shqiptar & Identitetin Kombëtar në epokën e Diplomacisë Transkulturore.

Dalja në tregun e ideve dhe të kuturës me brendin tonë unik në botë.

 

Epoka e globalizmit ka krijuar sfida të reja për kombin shqiptar, ashtu si për kombet e tjera. Për të pasur sukses në këtë epokë, kombi shqiptar duhet të kthehet tek vlerat e tij më të mira që ka pasur që nga pre-historia, si besa, beja, trimëria, familja, harmonia fetare dhe etnike, dhe mikpritja. Më e madhja ndër këto vlera që populli shqiptar i ka pasur ndër shekuj që nga koha e pellazgëve, është mikpritja sepse ajo shpreh edhe vlerat e tjera. Ajo ka të bëjë me vlerësimin e tjetrit qe gjithashtu do të thote vlerësim për vetveten. “Shtëpia e shqiptarit është e Zotit dhe e Mikut”. Kjo vlerë e jashtëzakonshme ka mbijetuar deri në kohët tona, sepse ne kemi pasur edhe vend të bukur, edhe njerëz të mrekullueshëm. Por në kohët moderne politikanët dhe qeveritë kanë ndërhyrë në mënyrë negative sepse janë kujdesur thjeshtë për interesin e ngushtë personal. Dhe në këtë mënyrë, kjo vlerë e jashtëzakonshme është dëmtuar dhe ka sjellë pasoja të padëshirueshme. Shqiptarët sot largohen masivisht nga vendi i tyre dhe kërkojnë të jetojnë në vende të tjera për shkak të kësaj klime të keqe që kanë krijuar politikanët. Në fakt, politikanët edhe vetë i nxisin njerëzit të largohen, duke iu thënë se në vendet e tjera jeta është më e mirë. Është e lehtë t’u thuash njerëzve që të shkojnë në një vend tjetër më të mire dhe kështu ta shkatërrosh kombin. Është e vështirë që ta bësh vendin tënd të jetë më i mirë se të tjerët, që njerëzit të mos kenë dëshirë të shkojnë tjetërkund, dhe kështu ta bësh edhe kombin më të fortë. 

Për ta rregulluar këtë situatë, shqiptarët duhet të kthehen tek vlerat e tyre më të mira për të mbijetuar si komb dhe për të ecur përpara, dhe jo të ndjekin anti-vlerat si një rrugë që ata mendojnë se mund t’iu sjellin ndonjë fitim. Vetëm me vlera ecet perpara, jo me anti-vlera. Kthimi te mikpritja tradicionale është një hap i parë i madh drejt ringritjes së popullit shqiptar dhe përmirësimit të jetës në vend. Mikpritja duhet së pari të ushtrohet nga shqiptarët për njëri-tjetrin. Duke vlerësuar vetveten në këtë mënyrë, ne do të jemi në gjendje pastaj edhe të tregojmë mikpritje akoma më të mirë edhe për të huajt.

Asnjëra nga këto dy aspekte të mikpritjes nuk duhet nënvlerësuar sepse ato janë të lidhura, dhe e para do të ndikojë edhe tek e dyta. Të huajt nuk shikojnë vetëm se si i trajtojmë ne ata, por edhe si e trajtojmë njëri tjetrin. Vetëm duke u kthyer te mikpritja dhe duke ndryshuar politikat në këtë drejtim, ne do të vendosim një gur themeli për ringritjen e shoqërisë shqiptare dhe të kombit shqiptar në epokën e globalizmit.

 

 

Fillet e Festivalit u përqendruan në referatet e përfaqësuesve akademikë, studiuesve kotributorëve dhe mbështetësve të paqes dhe integrimeve rajonale euroatlantike. Bashkëjetesa etnike –vllaznore providencialo-hyjnore, unikale të kombi shqiptar drejt paqes universale pa kufinj e përtej kufinjve.

Tema e Konferencës Ndërkombëtare ishte ‘’Imazhi Shqiptar dhe Identiteti kombëtar në Diplomacinë Transkulturore. Fjalën e mori  Prof Zylyftar Bregu i cili ishte dhe moderatori i Konferencës.

Temat të cilat u diskutuan gjatë pjesës së parë të Festivalit të XVII Ndërkombëtar Imzh&Media ishin.

Tema e Konferencës Ndërkombëtare së sotme  është ‘’Imazhi Shqiptar dhe Identiteti kombëtar në Diplomacinë Transkulturore.

Referatin me temë ” Roli i Diplomacisë Parlamentare në promovimin e Imazhit Shqiptar & Identitetit Kombëtar, në Diplomacinë Transkulturore” e mbajti depputeti i Parlamentit të RK( prej 6 legjislaturash) zt. Armend Zemaj

Prof. Dr. Agim Nuhiu, Ministri i Maqedonisë së Veriut referoi temen: “Sfidat e sigurisë rajonale dhe transnacionale”.

Prof. Dr. Rubin Zemon, deputet ne Parlamentin e Maqedonise se Veriut, mbajti referatin me temë: ” Larmia e idetiteteve etnike, gjuhësore, kulturore e fetare në Ballkanin Perëndimor, vlerë në Diplomacinë Transkulturore”!

Referatin me temë: ” Marrëveshja e Ohrit & Prespës, avancin drejt integrimeve euro- altlantike, në Maqedoninë e Veriut, e referoi Prof. Dr. Milaim Fetai.

– ” Ruajtja e Imazhit Shqiptar e Identitetit Kombëtar, tek shqiptarët në Bullgari, Rumani, Ukrahinë, temë e cila u mbajt nga shkrimtari, publicisti  MSc Kurtesh Devaja.

Studiuesi Ndriçim Kulla, referoi mbi” Imazhin Shqiptar & Identitetin Kombëtar, në mendimin 2000 vjeçar shqiptar”.

“Imazhi Shqiptar & Indentiteti kulturor i Beratit në Diplomacinë Transkulturore”, referoi, Prof. Dr. Sazan Guri.

Profesor Milazim Maraj përgatiti referatin me temë: “LEGJENDA E KISHËS ORTODOKSE TË SUDENICËS (STUDENICËS) & verteta historike”. Kontributi i Dy shenjtorëve bashkëkohës për Imazhin e Shqipërisë & Identitetin Kombëtar.

SHËN GJON PALI i DYTË DHE SHËN TEREZA. Referoi publicisti, poeti e gazetari i Radio Vatikanit Engjëll KOLIQI: Studiues Edmond Vrapi, mbajti temen: ” Nënë Tereza nga hyjnore në njerëzore”.

Referatin etnokulturor” Gjirokastra- Universi i ngurtë në Malin e Gjërë, vlerë dhe kontribut në kulturën kombëtar dhe Diplomacinë Transkulturore”, e paraqiti Naxhi Kasoroho muzikolog ” Mjeshter i Madh”

Profesor, Skender Haklaj, “Mjeshtër i Madh” prezentoi temen:” Imazhi mbarëkombëtar në folklorin keoreografik.

Tema: ” Risi në vepren” Popujt e Alpeve” Ë. Obermiller, të sjellë në shqip nga studiuesit, çifti Frida Vokopola & Dr. Albert Gjoka, u prezentantua nga studiuesi Nazmi Selimi. “Imazhi Shqiptar & Identiteti Kombetar, deformimi dhe e vërteta në rrafshin diakronik të historisë & albanologjise”, në veprat e të huajve të sjella në gjuhën shqipe nga çifti studues, Frida Vokopola & Dr. Albert Gjoka.

Kryetar i Shoqatës së Miqësisë Shqipëri Izrael, Prof.Dr. Petrit ZORBA mbajti referatin: ” Ruajtja e mbrojtja e hebrenjeve gjatë Luftës së Dytë Botërore unikale te shqiptarët( Besa & Mikëpritja shqiptare).

Dhe kemi ardhur në pjesën e dytë të festivalit në atë më ceremonialen dhe të shumëpriturën. Ndarjen e trofeut Imazh dhe Media! “Statuja e Lirisë” Simbolikë të simbolike të Imazhit Shqiptar tashmë janë radhitur në pritje të personazheve të merituar.

1-Imazhi Shqiptar i Politikanit të ri vizionar Prof.Dr.Agim Nuhiu

Motivacioni: Për imazhin dhe kontributin e dhënë në promovimin e paqes ,prosperitetit e stabilitetit bashkëjetesës etnike fetare gjuhësore, kulturore e integruese në Ballkanin Perëndimor.

Imazhi Shqiptar i Luftëtarit të Lirisë pas vdekjes Kolonel Tahir Zemaj.

Motivacioni: Për kontributin e vecantë si komandant të dhënë gjatë luftës së Kosovës në vitet 1998 -1999

Imazhi Shqiptar I Luftëtarit Të lirisë Major Ramabaja

Motivacioni: Për kontributin e vecantë si komandant të dhënë gjatë luftës së Kosovës 1998-1999

Imazhi Shqiptar I Luftëtarit Të lirisë Brigadat 134 e 131. 

Motivacioni: Për kontributin e vecantë si njësi operative të dhënë gjatë luftës së Kosovës 1998-1999

Imazhi Shqiptar i mirëqeverisjes, ish Ministri e deputeti zotëri Gëzim Hajdinaga.

Motivacioni: Për kontributin në ruajtjen e trashëgimnisë kulturore në avancimin e pozitës së Shqiptarëve në Mal të Zi dhe në kontributin e dhënë në forcimin e marrdhënieve mes Shqipërisë e Malit të Zi.

Gëzim Hajdinaga ish ministër në dy mandate në qeverinë e Malit të Zi dhe ish kryetar i Bashkisë (Komunës) së Ulqinit.

Imazhi Shqiptar në studimet e huaja historike, studiuesve Frida Vokopola Gjoka dhe Dr Albert Gjoka.

Motivacioni: Për kontributin e dhënë në imazhin dhe në performancën e studimeve të huaja historike,në rrafshin diakronik. Kontributorë dhe ambasadorë të paqes prosperitetit e dhe stabilitetit,baskëjetesës etnike dhe fetare gjuhësore kulturore në ballkanin Perëndimor.

Imazhi Shqiptar në Diplomacinë Preventive Prof.Doc.Deputet Rubin Zemon.

Motivacioni: Për kontributin e dhënë në imazhin dhe në performancën prej një humanisti të vërtetë, në mbarë etnitë Ballkanike. Kontributor dhe ambasador I paqes, prosperitetit dhe stabilitetit, bashkëjetesës etnike fetare,gjuhësore dhe kulturore në Ballkanin Perëndimor.

Imazhi Shqiptar I mikpritjes pas vdekjes Kristo Kristidhi (pas vdekjes)

Motivacioni: Për kontributin e dhënë në ruajtjen dhe në mbrojtjen e hebrejve gjatë luftes së dyte botërore.

Imazhi Shqiptar në Studimet Historike Prof.Dr. Jahja Dancolli.

Motivacioni:Për kontributin e dhënë në hulumtimin e studimeve historike në rrafshin diakronik.

Imazhi Shqiptar në Sport Ekipi Kombëtar I Republikës së Kosovës

Motivacioni:Për kontributin e dhënë dhe Imazhin në Sport. Ambasadorët më të mirë të imazhit të Kosovës.

Emocion, kënaqësi dhe nder ti dorëzoj trofeun e vitit në sport, ekipit përfaqësues të futbollit Kosova, dhënë nga Forumi “Imazh&Media”. Për dardanët këtë trofe e mori anëtari KE në FFK, Mirsad Çollaku, i cili u shpreh me shume m mirënjohje Kryetarit të këtij forumi Astrit Memia, që besoj në zgjedhjen time.

Imazhi Shqiptar në Miqësinë  Shqiptaro-Zviceriane, Zt. Felix Baumgartner.

Motivacioni: Për kontributin e dhënë dhe arritjet në integrimin e shqiptarëve në Zvicër. Ka promovuar Imazhin Shqiptar në Zvicër dhe ka mbështetur shtetet Shqiptare në opinionin ndërkombëtar.

Imazhi Shqiptar në Art Kcimi I Tropojës me kryetar Profesor Skënder Haklaj

Motivacioni: Për kontributin e dhënë në ruajtjen dhe promovimin  trashëgimnisë kulturore,Imazhit shqiptar dhe Identitetit kombëtar.

Imazhi Shqiptar ne Botimet Ndërkombëtare, Shtëpia Botuese Fast Print me drejtuese Semi Haxhiu

Motivacioni: Për kontributin e dhënë ne botimin e veprave të imazhit Shqiptar dhe identitetit Shqiptar.

Imazhi Shqiptar I Artistit të ri Blerim Hasani( Arti skenik  e aktrim)

Motivacioni:Për kontributin e dhënë në aktrimin dhe promovimin e Imazhit Shqiptar në Luginën e Preshevës.

Një mbrëmje mjaft emocionuese, më bësoni. E gjendur edhe një vit mes personazhesh dhe vlerave të gjalla që i kanë shërbyer mbarë shqiptarisë u ndjeva mjaft mirë dhe mjaft krenare që me të voglën mundësi i shërbeva vlerave të vëndit tim. Mbrëmja u mbyll me shtrëngime duarsh dhe fotografi të pjësmarrësve për të shënuar në aparatet e tyre  emocionet e Festivalit të XVII të Forumit Imazh&Media.

Leonora Memia

Zëdhënësja e Forumit Imazh&Media

Kategori
Uncategorized

Kremer ‘intersects’ with Rama: Organized crime in Albania fueled by politics, PPE backs DP program.

Kremer ‘kryqëzon’ Ramën: Krimi i organizuar në Shqipëri ushqehet nga politika, PPE mbështet programin e PD

Christian Kremerë zv sekretar i Pergjithshem i Unionit të Partive Popullore Europane ishte i ftuar për të dytin vit rradhazi në Akademinë Politike të FRPD. Gjatë fjalës së tij, ka vënë gishtin mbi plagën e krizës politike në Shqipëri,  lidhja e krimi të organizuar me politikën.

Kremer tha se krimi i organizuar për fat të keq vazhdon të ushqehet nga politika.

“Konstatoj për fat të keq që problemet janë të njëjtaë sepse ne në Bruksel i dimë fare mirë problemet në vend. Për shembull çështja e ndarjes së krimit të organizuar nga politikaë largimi i personave me rekorde kriminale nga postet publike. Megjithëse këto kanë qenë probleme madhoreë kemi parë që asgjë nuk është zgjidhur deri tani. Krimi i organizuar ende ushqehet nga politika dhe jeta shoqërore dhe janë qytetarët e thjeshtë dhe të ndershëm që paguajë këtë faturë. Prandaj PPE ka qenë e qartëë BE dhe komuniteti ndërkombëtar duhet të vazhdojë të ushtrojë presion në mënyrë që krimi i organizuar të luftohen Shqipëri. Çështjet që kanë të bëjnë me drejtësinë vazhdojnë dhe problem të tjera të reja kanë dalë së fundmi për median”ë – deklaroi Kremerë duke apeluar BE-në të ushtrojë presion ndaj Tiranës që të luftohet krimi.

Zv.sekretari i PPE preku edhe çeshtjen e hapjes së negociataveë duke garantuar mbështetjen e plotë të organizatës më të madhe politike në Europë.

“Me lejoni të them diçka në lidhje me pranimin në Bashkimin Europian. Lista e gjatë e problemeve të pazgjidhura nga kjo qeveri nuk ka ndihmuar në diskutimet tona në Brukselë por qëndrimi i PPE është dhe ka qenë shumë i qartë. Megjithëse ka shumë problemeë ne e konsiderojmë një gabim të madh historik mos nisjen e bisedimeve me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë. Bashkimi Europian nuk është i plotësuar pa Ballkanin Perëndimor dhe pa Shqipërinë. Ju mund të mbështetni në solidaritetin tonë edhe në muajt në vijimë kur të trajtohet çështja e hapjes së negociatave me Bashkimin Europian”ë – tha Kremer.

Duke folur në emër të Unionit të djathtë europianë Kremer garantoi mbështetje totale për programin e Partisë Demokratike.

“PPE mbështet plotësisht propozimet PD për të zhvilluar ekonominë, për të krijuar vende pune dhe për të sjellë prosperitet ekonomik në mënyrë që ju si brez i ri të keni prosperitet në të ardhmen”, – deklaroi zv.sekretari i PPE.

Zv.sekretar i Pergjithshem i Unionit të Partive Popullore Europianeë Christina Kremerë në krye të fjalës së tij shprehu dhimbjen dhe solidaritetin tim për viktimat dhe të plagosur nga tërmeti i 26 nëntorit.

~~~~~~~~~~~~~~

Christian Kremera, deputy secretary general of the European People’s Party Union, was invited for the second year in a row at the FRPD Political Academy. In his speech, he has pointed the finger at the plague of the political crisis in Albania, the link between organized crime and politics.

Kremer said that organized crime unfortunately continues to be fueled by politics.

“Unfortunately, I find that the problems are the same because we in Brussels know the problems in the country very well. For example, the issue of separating organized crime from politics by removing people with criminal records from public office. Although these have been major problems we have seen that nothing has been resolved so far. Organized crime is still fueled by politics and social life and it is the simple and honest citizens who pay this bill. Therefore the EPP has been clear to the EU and the international community must continue to press for organized crime to be fought in Albania. Justice-related issues continue and other new problems have recently emerged for the media, ”Kremera said, urging the EU to pressure Tirana to fight crime.

The EPP Deputy Secretary also touched upon the issue of opening negotiations by guaranteeing the full support of the largest political organization in Europe.

“Let me say something about accession to the European Union. The long list of problems unresolved by this government has not helped our discussions in Brussels but the EPP’s stance is and has been very clear. Although there are many problems we consider it a great historical mistake not to start talks with Northern Macedonia and Albania. The European Union is not complete without the Western Balkans and Albania. You can count on our solidarity in the coming months as well when dealing with the issue of opening negotiations with the European Union, ”said Kremer.

Speaking on behalf of the right-wing European Union, Kremer guaranteed total support for the Democratic Party’s program.

“The EPP fully supports the DP proposals to develop the economy, create jobs and bring economic prosperity so that you as a new generation can have prosperity in the future,” said the EPP Deputy Secretary.

The Deputy Secretary General of the European People’s Party, Christina Kremera, at the beginning of his speech expressed my sorrow and solidarity for the victims and injured by the 26 November earthquake.

Kategori
Uncategorized

9-vjetori i liberalizimit të vizave/ Berisha rikujton mesazhin e dhjetorit 2010

Nga Sali Berisha – 

Mesazh drejtuar shqiptareve 9 vjet me pare me 15 dhjetor 2010 me rastin e heqjes se vizave nga BE per Shqiperine. sb

 

“Gëzuar të gjithë shqiptarëve!

 

Mbledhja e qeverise koincidon me ditën më të shumëpritur, në këto 20 vjet. Por edhe me arritjen më të merituar të qytetarëve shqiptarë, të cilët kanë sakrifikuar, vuajtur për lëvizjen e lirë, për shkak të rrethanave të tyre, më shumë se çdo komb tjetër në Europë.

Aq sa janë ekzekutuar në mbi 25 vjet ekzistencë të murit të Berlinit, janë ekzekutuar të rinj e të reja në kufijtë e Shqipërisë, vetëm nga janari i vitit ’90 gjer në dhjetorin e vitit ’90, pasi u hoq edhe neni për tradhti të lartë për largim nga vendi. Asnjë komb tjetër nuk e pret më me gëzim e kënaqësi këtë ditë, pasi vetëm 20 vite më parë, ne ishim njerëzit e lëvizjes me jashtë pothuaj totalisht të ndaluar. Shumë të paktë ishin shqiptarët që kishin mundësi të udhëtonin për detyrën ose arsye tjetër. Kloni, teli me gjemba dhe bunkeri ishte simboli i asaj që ne ishim.

 

Kush ishte qytetari i parë shqiptarë që kaloi mbrëmë, në orën 12 të natës, për herë të parë me pasaportë biometrike? Kjo ishte një nënë 70 vjeçare. I biri i saj, me dokumente të rregullta, kishte ardhur nga Greqia dhe pritën që sëbashku, nga ora 11.00, duke përfituar nga ndryshimi i orës me Greqinë, të shkonte në shtëpinë e të birit, Isuf Maleshka. Por ajo që e bëri për mua dy herë më prekëse ishte se kjo zonjë e nderuar mbante emrin e nënës sime. Dhe e kuptoni, në atë moment, kur mësova edhe emrin e saj, ndjeva një gëzim të dyfishtë. Kur më thanë se ishte zonja Sheqere, – nënat vetëm ëmbëlsi kanë – ishte një gëzim i papërshkruar tek unë. Unë i uroj kësaj nëne gjithë të mirat dhe u gëzova shumë që ishte një nënë, ajo që kaloi e para dhe shkoi drejt nipave e familjes së vet për t’u çmallur. Malli i nënave është shumë i madh, është i pakufishëm dhe tani, ato do të kenë mundësi të çmallen, të përkëdhelin, të përqafojnë, të derdhin të gjithë dashurinë e tyre tek njerëzit më të dashur, të cilët kanë vite që nuk i kanë parë. Ishte shumë simbolike që një nënë, me pasaportë biometrike, kaloi e para kufirin pa vizë.

Sot në mëngjes isha në aeroport për të përshëndetur studentët dhe nxënësit që u nisën në Bruksel. Në sytë e tyre shihje vetëm Europë. Ishte një moment tjetër jashtëzakonisht prekës, një moment shumë i veçantë. Të rinjtë i shoqëronte ministri Basha, i cili do të bëjë që të takohen me institucionet europiane, Parlamentin Europian, Komisionin Europian, Këshillin. Natyrisht, i këshillova që një pjesë të kohës ta ruajnë për vendet turistike më të bukura të Brukselit. Sheshi qendror është një kryevepër e atij qyteti, një ndër sheshet më të bukura, më njerëzor, plot gjallëri e treg. Ndërsa ky këtu [kryetari i bashkisë] kujton se do të na bënte piramidën tek sheshi, së cilës i kishte vënë një lartësi 1.5 metra, por ky është një problem tjetër. I uroj studentëve që vizita t’u shkojë shumë mirë. Ata ishin të emocionuar, por në sytë e tyre shihje vetëm Europë.

Të urojmë edhe një herë çdo shqiptar për këtë arritje të jashtëzakonshme të jetës së tij. Të falënderojmë me shumë mirënjohje të gjithë ata, punonjës të administratës shtetërore, institucioneve të këtij shteti, që me punën dhe përkushtimin e tyre ia dolën të zbatojnë me sukses një tërësi reformash, me të cilat u shemb çdo paragjykim ndaj shqiptarëve, me të cilat u bë i mundur vendimi për heqjen e vizave. Dua ta kemi të qartë nuk është se nuk ka pasur paragjykime dhe jo të pabazuara, jo të ngritura mbi baza të paqena, sepse ne kemi pasur eksode, nga zyrat kryesore të opozitës qarkonin fakset se eksode të reja prisni, se me këtë vendim, 800 mijë deri në 1 milion shqiptarë do të dynden në Europë, se ata, të cilët prej vitesh vuajnë dënimin në burgje, do të kthehen të vijnë tek ju. Pra, përpiqeshin të bënin që njerëzi të imagjinonin skena horror nga shqiptarët, të zgjonin çdo lloj instinkti racist antishqiptar, që nuk është se nuk ekzistojnë. Por ishte puna më serioze e bërë nga kjo administratë dhe institucionet shtetërore që bënë të mundur që edhe ata që ishin më skeptikë të votonin në datën 8 nëntor, për heqjen e vizave për shqiptarët. Nuk mund të harrohet se ata, të cilët bënë çdo gjë për të futur vizat në kuti, vendosën çadrat para kryeministrisë dhe parlamentit, në momentin më kulmor, kur merrej vendimi dhe filluan grevën e urisë, të ashtuquajtur grevë urie, se absolutisht as edhe një ditë të vetme, gjithçka në patronazhin e Kryeministrit, i cili largohej nga zyra në 2 të natës, gjer sa bënte kontrollin e fundit Fatmir Xhafa me fener. Pasi vinin picat e me radhë, atëherë largohesha e shkoja i qetë në shtëpinë time. Por të gjitha këto bëheshin për të bllokuar vizat. Mund t’u bëni një kontroll arkivave tuaja dhe të rishihni logon “Hap kutitë, çliro vizat”, pasi mendonte se vizat janë ndry në kuti. Për këtë, u thoshte shqiptarëve se vizat do t’jua ndryjmë në kuti. Ky ishte morali i saj. Edhe kjo dështoi se u bënë përpjekjet më të ndershme, më serioze e më konkrete. Dështoi se të gjitha agjencitë e zbatimit të ligjit bënë një punë të shkëlqyer. Dështoi se të gjitha reformat ishin konkrete e të suksesshme. Në qoftë se ka një vend që nuk e mori këtë vendim as për dhuratë e as për favor, është Shqipëria. Ky ka qenë qëndrimi ynë. Ne nuk e kemi quid pro qua. Ne duam të vlerësohemi mbi bazën e performancës sonë, vetëm të na thuhet se çfarë nuk është bërë që nuk e meritojmë, – absolutisht, ky ka qenë qëndrimi dhe gjuha jonë në të gjitha takimet. Përfaqësuesit e Komisionit kanë ardhur i kanë konstatuar, i kanë testuar, verifikuar dhe kanë bërë vlerësimin më pozitiv.

E mbyll përshëndetjen time, duke uruar me shumë përzemërsi të gjitha ata, që sot u nisën pa viza në Europë, të gjithë ata, që kanë parashikuar të takohen e të kalojnë pushimet tek njerëzit e tyre. Çdo shqiptari i uroj këtë ditë të bardhë, të bukur, ditë që do të mbetet në memorien tonë, si një nga ditët më të rëndësishme të lirive dhe të drejtave tona, të dinjitetit tonë.”

Kategori
Uncategorized

Nga rilindas në rezilë

Fjalimi që Adi Krasta mbajti në ato 7 minuta pati mjaft jehonë dhe tronditi jo pak edhe qeverinë Rama, paçka se ai bën veshin e shurdhët e sikur nuk ka ndodhur asgjë.

Me fjali të qarta, me mesazhe që kalojnë detyrën e tij si gazetar e intelektual, Krasta analizoi gjithë qeverisjen si një katrahurë, si rezilë që kanë marrë në dorë pushtetin dhe që të gjithë ne duhet të ngrihemi si shoqëri civile ndaj këtij pushteti abuzues, ta denoncojmë e ta shpartallojmë, jo të të presim votën, sepse ajo është e pafuqishme, ajo blihet e shitet, vidhet e keqpërdoret.

Media, jo ajo e blera që i bën fresk Ramës, por ajo që ka një mision, portalet, gjithandej duhet të zbulojnë të vërtetën e hidhur mbi qeverisjen e sektit të rilindjes.

Ka mbi 6 vjet që nuk ka asnjë shpjegim nga Rilindja për tonelatat e drogës që janë kapur vetëm këto ditët e fundit nëpër botë.  Rilindja po tregon se po rend të bëjë sa më shumë lekë tani që është në ikje e sipër. Me vjedhje, me koncesione dhe pse jo me trafik ndërkombëtar droge.

Ajo tregoi se është krejtësisht e paaftë për të menaxhuar krizën e pastërmetit. Po tregon se po vjedh e po keqpërdor ndihmat, po thyen shpresën e po nxit azilin, si asnjëherë tjetër. Përse i duhen këtij populli rezilë të tillë? Përse u duhen ministra të korruptuar që riciklohen herë pas here kur mungojnë paratë? Ata me veprimet e tyre e kanë treguar qartë se janë rezilë, jo socialistë, janë hajdutë, të pashpirt e të pangopur.

Ka ardhur koha që ky popull duhet ta kuptojë se pas gjithë kësaj katrahura ku na ka katandisur rilindja e Rama ka një shpëtim, ikja sa më parë e tij dhe gjithë rilindësve.  Është mbushur kupa.

Në një vend demokratik për çështje të tilla, që nuk ndodhin kurrë, në raste skandalesh ikën edhe një kryeministër i ligjshëm  e jo më ky kryeministër që ja ardhur në pushtet me vota të blera nga mafia dhe paratë e drogës.

Kategori
Uncategorized

Kolonel Tahir Zemaj Ai shumë rrallë dhe pak fliste, por ato që i thonte çdo herë i realizonte.

Navigation– FARK– 

EKSKLUZIVE: PENGESA E KUDUSI LAMËS DHE SATELITËVE TË TIJË PËR AKTIVITETET NË QENDREN USHTARAKE STËRVITORE NË KOLSH

DEMANTIMI I PROPAGANDËS SË KUDUSI LAMA PËR MUNGESËN E NDIHMAVE PËR NJËSIT OPERATIVE NË PAPAJ-KOSHARE, MINISTRIA E MBROJTJES KUJDESEJ PËR MJETE DHE TEKNIKË USHTARAKE DHE U NDIHMONTE RREGULLISHT

Shkruan:Major Nazif Ramabaja.