Kategori
Uncategorized

Kombi shqiptar duhet të vendosë tani nëse dëshiron të bëhet anëtar i një Serbie të Madhe nën ndikimin Rus apo të ruajë identitetin, kulturën dhe vlerat e saj, si dhe pavarësinë ekonomike dhe të gjejë të ardhmen e saj në BE.

Kombi shqiptar duhet të vendosë tani nëse dëshiron të bëhet anëtar i një Serbie të Madhe nën ndikimin rus dhe të heqë dorë nga kultura e tij mijëravjeçare dhe të vazhdojë të vegjetojë në një shtet narko të Ramës dhe më në fund të humbas rininë, fëmijët e saj apo Shqipërinë dëshiron të ruajë identitetin, kulturën dhe vlerat e saj, si dhe pavarësinë ekonomike dhe të gjejë të ardhmen e saj në BE. Nëse ky është rasti, Shqipëria duhet të organizojë shumë shpejt një qeveri të re.

Henze: Shqipëria në prag të falimentimit kombëtar, i duhet një qeveri e re

Këshilltari ekonomik pranë CDU-së, Martin Henze, në një intervistë për “Shekulli-n”, thekson se Rama është duke e tradhtuar kombin shqiptar, pasi është duke zhvilluar një marrëdhënie të afërt me Presidentin e Serbisë, Aleksandar Vuçiç

Krijimi i Mini-Shengneit ballkanik, shikohet me shumë skepticizëm nga ana e Kosovës. Por disa problematike dalin në pah nga ky projekt. Këshilltari ekonomik dhe social pranë CDU-së gjermane, Marin Henze, thekson për “Shekullin”, se sundimi i ligjit mungon në Shqipëri dhe në Serbi. Si rrjedhojë të vetmit që do të përfitonin nga marrëveshja e Shengen, do të jetë Rama dhe Vuçiç. Në analizën e tij, Z. Henze përmend të gjitha problemet që ka Shqipëria dhe ku po gabon qeverisja e Edi Ramës. Shqipëria e ka të nevojshme një qeveri të re, kjo për faktin se Shqipëria është në prag të falimentimit kombëtar.

Henze, çfarë mendoni për marrëveshjen mini-Shengen midis Serbisë, Shqipërisë dhe Maqedonisë veriore?

Më lejoni para së gjithash të theksoj se ekziston vetëm një marrëveshje Shengen, që BE-ja po heq kontrollet mbi personat dhe doganat. Është një strukturë juridike shumë e ndërlikuar e shteteve brenda BE-së. Parakushti themelor është që këto janë shtete kushtetuese demokratike, përndryshe sistemi Shengen nuk do të funksionojë. Në Shqipëri, sundimi i ligjit dhe demokracia parlamentare u shfuqizuan dy vjet më parë nga administrata Rama, dhe Serbia me të vërtetë nuk ka një sistem të sundimit të ligjit. Prandaj nuk ka asnjë mini-Shengen. Ekziston përpjekja për një marrëveshje midis kryeministrave serbë dhe atyre shqiptarë për të mbështetur njëri-tjetrin si persona. Duke vepruar kështu, Rama në thelb po tradhton kombin shqiptar. Ekziston vetëm një marrëdhënie midis qeverisë serbe dhe asaj shqiptare. Të dy qeveritë dhe partitë qeverisëse drejtohen nga politikanë autoritarë dhe klika korruptive, ato gjithnjë e më shumë po largohen nga demokracia dhe sundimi i ligjit, dhe të dyja qeveritë me siguri nuk mund as të heqin dorë nga fjala sundim i ligjit. Nëse sundimi i ligjit demokratik do të funksiononte në të dy vendet, nuk do të kishte Vuçiç në Serbi dhe asnjë Rama në Shqipëri, dhe të dy vendet do të ishin tashmë anëtare të BE.

Si e shpjegoni qëndrimin e kryeministrit shqiptar Edi Rama për këtë marrëveshje?

Sundimi i ligjit dhe demokracia në vetvete nuk ekzistojnë në Shqipëri për momentin, ekonomia është në një gjendje shumë të keqe, investimet e huaja janë afër zeros, ka vetëm investime narco nga jashtë, papunësi e lartë, trafikimi njerëzor, largimi masiv i të rinjve, varfëria e hidhur, plakja e popullsisë në fshat, infrastruktura e shkatërruar, korrupsioni masiv i administratës së qeverisë Rama, manipulimi i zgjedhjeve parlamentare në 2017 së bashku me mafien sipas shtypit ndërkombëtar, mbajtja e zgjedhjeve ilegale lokale në 30 Shtator, zbatimi i një zgjedhje të paligjshme lokale në Shqipëri, zbatimi i kushtetutës së re. Situata në Shqipëri shënohet nga rritja e trafikut të heroinës, një shkelje e vazhdueshme e kushtetutës nga qeveria Rama, persekutimi i opozitës dhe gazetarëve kritikë, shpronësimi i qytetarëve pa mundur të mbrohen kundër shpronësimit përpara një gjykate kushtetuese. Shqipëria është në prag të falimentimit kombëtar. Kontratat janë në përfundim në ndërtimin e rrugëve dhe në sektorin e shëndetësisë, ato janë referuar si PPP. Në realitet ato janë kontrata familjare midis qeverisë Rama dhe miqve të biznesit. Popullsia shqiptare po shfrytëzohet si rezultat. De jure ata nuk i plotësojnë standardet minimale të PPP-ve evropiane, janë krijuar monopole private, nuk janë kryer tenderë të PPP, jo-transparente, negociatat për pranim në BE janë shtyrë, një katastrofë e vërtetë. Është mjaft e thjeshtë, qeveria Rama dëshiron të shkëputet nga kjo katastrofë, së pari një Shqipëri e Madhe, një ministri e përbashkët e jashtme me Kosovën, u festua nga Rama në pranverën e këtij viti, tani po festohet një Serbi e Madhe.

Po Serbia?

Kreu i qeverisë së Serbisë Aleksandar Vuçiç pëlqen ta paraqesë veten si një përkrahës i zjarrtë të BE-së dhe vlerave të tij. Ai i paguan haraç Kancelarit gjerman në mënyrë periodike me deklarata të rregullta dashurie, si Rama në Shqipëri, në të cilën ai vlerëson qëndrimin e saj demokratik humanist. Ish ministri i propagandës së diktatorit Millosheviç, Vuçiç, gjithashtu preferon të veprojë si apostull i pajtimit në rajonin e Ballkanit Perëndimor. Qëllimi i tij është një Serbi e Madhe. Kjo nuk mund të jetë në të vërtetë në interes të Shqipërisë, a mundet? Vuçiç feston në mënyrë demonstrative marrëdhëniet e tij miqësore me presidentin rus. Në Moskë ai përfundoi një marrëveshje avionësh luftarake me Putinin, armët u dorëzuan përmes Rumanisë në korrik 2019. Ai rregullisht ka organizuar manovra ushtarake serbo-ruse, mundësisht afër kufirit me fqinjin e tij të urryer Kroaci. Ai nuk është mik i NATO-s. Kjo nuk mund të jetë në interes të Shqipërisë, a mundet? Shqipëria është një anëtare besnike e NATO-s, një aleat i vërtetë i botës perëndimore. A është akoma qeveria shqiptare e Ramës? Bashkëpunimi i ngushtë me Kinën komuniste dhe tani me Serbinë, dyshimet serioze justifikohen nëse Z. Rama është akoma mik i Perëndimit. Ajo jep përshtypjen se qeveria Rama po i nënshtrohet shtetit serb, madje po negocion me BE për këtë çështje. Qeveria shqiptare po i dorëzon Beogradit fuqinë negociuese për kombin shqiptar për një nga çështjet më të rëndësishme për shtetin shqiptar, çështjen e anëtarësimit në BE/Shengen, dhe kjo është diçka që duhet të imagjinohet. Një procedurë e pabesueshme, një shkelje thelbësore e kushtetutës, preket pavarësia kombëtare e Shqipërisë. Nuk u arrit asnjë marrëveshje me Presidentin e Republikës, BE-në ose popullin shqiptar. Kjo nuk mund të jetë në interes të Shqipërisë, a mundet? Sloganet e shpeshta të egër-egomaniake të Vuçiç ndaj politikanëve të opozitës, disidentëve dhe mediave të pavarura janë plot me fjalë latente, por serioze. Rama dhe Vuçiç janë shumë të ngjashëm. Kjo nuk mund të jetë në interes të Shqipërisë, a mundet? Por natyrisht në sytë e Vuçiç është një propagandë anti-serbe kur masakra e Srebenicës quhet gjenocid. Vuçiç, i cili mbretëron Serbinë post-Jugosllave me po aq fuqi sa ish-shefi i tij, Slobodan Miloseviç, ishte para tij, është shembulli kryesor i një drejtuesi autoritar-populist-nacionalist, udhëheqës pro-rus që mori Urdhrin e Aleksandrit Nevsky të Meritës nga Putin këtë vit, për cilat shërbime ai mori urdhrin më të lartë rus? Më 4 Dhjetor ai takohet përsëri me Putin në Sotchi, tashmë për herë të 17-të. Rusia ka qenë gjithmonë e interesuar për hyrjen në Adriatik.

A besoni se Serbia do të fitojë një ndikim në Tiranë?

Jo. Shumica e popullatës serbe ka qenë indiferente apo edhe armiqësore ndaj BE-së në sondazhe. Ndërsa 84 për qind në Kosovë, 93 për qind në Shqipëri dhe mbi 89 për qind në Maqedoninë Veriore, për shembull, shprehin një qëndrim pozitiv ndaj BE, shifra në Serbi është vetëm 29 për qind. Këto janë vlerësimet më të ulëta të miratimit të matur ndonjëherë në një vend kandidat për anëtarësim. Këto rezultate janë gjithashtu të jashtëzakonshme sepse përvoja tregon se miratimi popullor i BE shpesh bie pas pranimit. Ky është një ndryshim shumë vendimtar midis dy kombeve, ato kanë synime krejtësisht të ndryshme të shtetit-komb. Nuk ka asnjë bazë për bashkëpunim të ngushtë dypalësh midis Shqipërisë dhe Serbisë, dhe as nuk ka problem me Kosovën. Kombi shqiptar dëshiron të bëhet anëtar i BE-së dhe e sheh veten si pjesë të botës perëndimore dhe jo si republikë autonome e Serbisë. Qëllimi politik duhet të jetë tani anëtarësimi në BE dhe aderimi në zonën Shengen të BE-së.

Pse Kosova nuk është pjesë e këtij procesi?

Serbia nuk i njeh kufijtë e Kosovës. Një marrëveshje bilaterale me Kosovën fqinje, të cilën Serbia ende nuk e ka njohur, ende kërkohet në nivelin politik. Një marrëveshje e tillë duhet të ishte përfunduar tashmë, por as marrëveshjet e lidhura me Kosovën në 2013 ende nuk janë zbatuar. Serbia është vetëm përgjegjëse për këtë.

Por nga vjen refuzimi i BE-së në Serbi?

Nëse e pyetni Presidentin serb Aleksandar Vuçiç për këtë, ai tregon se një shumicë e shteteve të BE-së e njohën Kosovën, ish provincën e Serbisë, si një shtet të pavarur dhjetë vjet më parë. Në të vërtetë, BE mori vendimin e duhur. Kjo njohje ka çuar në paqe në Ballkan. Edhe atëherë, qëllimi ishte që të gjitha vendet e Ballkanit të bëhen anëtare të BE-së si shtete të pavarura të kombeve. Serbia ende ka të drejtë të sundojë mbi Ballkanin Perëndimor dhe e sheh Kosovën si pjesë të Serbisë, ndërsa shqiptarët me siguri janë të huaj për Serbinë. Ka një tundim të madh për ta konsideruar Ballkanin në tërësi. Por fotografia është një klishe. Është imorale dhe e padrejtë të trajtosh të gjithë popujt e Ballkanit me të njëjtën furçë. Grekët, Shqiptarët, Rumunët, Bullgarët – asnjë prej këtyre popujve të vjetër, kulturorë nuk sulmoi fqinjët e tyre, ata vetëm mbroheshin. Një politikë agresive, shoviniste po ndiqet vetëm nga Serbia, të cilën mund ta shohim shumë mirë në vitet 90, tani është e nevojshme të kujtojmë liderin serb Radovan Karaxhiç. Vetëm ndërhyrja masive e NATO-s, dhe e Gjermanisë në veçanti, ka çuar në rivendosjen e kufijve dhe paqen. Ky është një ndryshim thelbësor midis Serbisë dhe Shqipërisë. Kombi shqiptar dëshiron të bëhet anëtar i BE-së, kombi serb jo. Për këtë arsye, Bundestagu gjerman deklaroi qartë në Shtator 2019 se kufijtë ekzistues në Ballkan, përfshirë kufijtë e Kosovës, duhet të respektohen dhe se të gjitha përpjekjet për të kundërtën janë të papajtueshme me pranimin në BE dhe duhet të çojnë në ndërprerje të negociatat e pranimit. Pra, nëse kombi shqiptar dëshiron të bëhet anëtar i BE-së, dhe ky është rasti për 93% të popullsisë, mund të ketë vetëm një Shengen në BE. Një bashkëpunim me Serbinë dhe Rusinë çon në një lidhje me këto dy shtete dhe jo me BE, që nuk çon në të ardhme, ajo çon në një rrëzim të kombit krenar shqiptar. Shqipëria tani duhet të punojë shumë për të përmbushur kriteret e pranimit në BE. Qeveria Rama ka dështuar plotësisht në këtë çështje dhe me sa duket nuk është në gjendje ta organizojë atë, qoftë në mënyrë objektive, edhe në aspektin e personelit. Kombi shqiptar duhet të vendosë tani nëse dëshiron të bëhet anëtar i një Serbie të Madhe nën ndikimin rus dhe të heqë dorë nga kultura e tij mijëravjeçare dhe të vazhdojë të vegjetojë në një shtet narko të Ramës dhe më në fund të humbas rininë, fëmijët e saj apo Shqipërinë dëshiron të ruajë identitetin, kulturën dhe vlerat e saj, si dhe pavarësinë ekonomike dhe të gjejë të ardhmen e saj në BE. Nëse ky është rasti, Shqipëria duhet të organizojë shumë shpejt një qeveri të re.

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s