Kategori
Uncategorized

“Rama i ndau lekët me 10 dashnoret e tij”, Bushati nuk përmbahet ndaj Ramës, i bën komentin e vitit.

Analisti Andi Bushati, i ftuar në emisionin ‘Open’ e ka komentuar menxhimin e pandemisë nga qeveria Rama me anën e një anektode pikante.

Bushati shprehet se nëse e konsiderojmë shtetin si një familje, dhe popullinë si pjestarë të kësaj familjeje, atëherë mund të themi se Rama lekët i çoi për kurimin e dashnoreve dhe jo për familjen.

Me ironi termin ‘dashnore’ Bushati e përdor për oligarkët dhe koncesionet qeveritare.

“Do ta tregoj menaxhimin e pandemisë nga qeveria me një anekdotë.

Ne jemi si një familje normale që të gjithë lekët që kemi i hedhim për të shëruar dikë që na sëmuret. Lekët e hedhura për shërimin e vëllait apo babait nuk ishte keq, por ka baballarë që lekët e ngelura i ndajnë me djalin, vajzën dhe gruan.

Por ka dhe baballarë që këta lekë i ndajnë me dashnoret, siç i ndan kryeministri me oligarkët. Rama i ndau lekët me 10 dashnoret e tij”- tha Bushati.

Kategori
Uncategorized

Berisha, thirrje Greqisë të heqë dorë nga lojrat e zografëve e tradhëtarëve shqiptarë si Rama dhe të angazhohen në proces

Sali BERISHA

Te dashur miq, dekreti i qeverise greke për zgjerimin nga 6 ne 12 milje te ujerave territoriale te Republikës Helenike ne Detin Jon zgjeron dheun helen me mijëra kilometra katror ujera territoriale, shelf kontinental dhe zone ekskluzive ekonomike ne kurriz direkt te dheut arbnor.

Me këtë dekret te autoriteteve greke, te pranuar ne një akt tradhtie te larte kometare nga Edvin Kristaq Zografi sipas Marrëveshjes se fshehte Rama-Dendia, kufijtë e Shqipërisë ndryshojnë për here te pare qe nga viti 1913 me pasoje humbjen, zvogëlimin nga ana saj te mijëra kilometrave katror te sipërfaqes se ujerave territoriale, shelfit kontinental dhe zonës ekonomike ne Detin Jon dhe humbjen e trilionave euro te depozitave te gazit dhe naftës qe tani kalojnë ne territorin helen.

Ky akt i pashembullt ne historinë e marrëdhënieve ndërkombëtare midis dy vendeve u pranua publikisht para se te shpallej me dy fjali kod nga Edvin Kristaq Zografi, i cili ne mënyre te përsëritur deklaroi se ky vendim ‘për ne është ne rregull’ ‘nuk na prek ne’ dhe se midis ‘dy vendeve nuk ekziston asnjë marrëveshje’.

Pas shpalljes dhe publikimit te dekretit te autoriteteve greke, me te cilin gjitoni zgjeroi dheun e tij me një sipërfaqe sa ajo e Thesprotise dhe ngushton ne proporcion territorin ujor dhe hapësirën ajrore te Shqipërisë, Zografi bis përsëri ne një akt te hapur tradhtie te larte kombëtare bën çdo dite përsëri me te njëjtat fraza kod, avokatin, mbrojtjen e dekretit te autoriteteve greke.

Sipas tij ‘dekreti nuk na cenon’ ‘nuk ka te beje me ne’ sikur ne nuk jemi vendi qe ndanë distancën me te ngushte me Greqinë ne Detin Jon por ndodhemi diku ne kufi me Slloveninë ne veriun Adriatikut apo ne brigjet e detit Balltik.

Ne avokatinë e dekretit te autoriteteve helene, de facto dhe de juro te tradhtisë se tij, Zografi bis përdor argumente vetëposhteruese duke krahasuar te pakrahasueshmet.

Kështu, dy dite me pare për te justifikuar këtë vendim te njëanshëm antihistorik te Greqisë për te zgjeruar pas 87 viteve ujerat e saj territoriale nga 6 ne 12 milje ne kurriz te Shqipërisë, ai e krahason atë me vendimin e vitit 1990 te Shqipërisë për ngushtimin e gjerësisë se ujerave te saj territoriale nga 15 ne 12 milje.

Me këtë rast dua ti them Zografit Bis se vendimi i Shqipërisë zvogëloi dhe nuk zmadhoi territorin e saj dhe se ai nuk cenoi territorin ujor te asnjë vendi tjetër. Ndërkohe qe dekreti i datës 24 Dhjetor 2020 zmadhon territorin Helen dhe zvogëlon ne te njëjtën shkalle territorin shqiptar.

Përveç kësaj, me vendimin e vitit 1990 pra kalimin nga 15 ne 12 milje, Shqipëria plotësoi kushtin ligjor te Konventës se Detit te vitit 1983, e cila nuk lejonte qe shtetet te kishin gjerësi me te madhe se sa 12 milje te ujerave te tyre territoriale.

Kurse Greqia me vendimin e saj antihistorik te 24 dhjetorit 2020 vërtet shfrytëzoi nenin 3 te Konventës se Detit për 12 milje por shkeli disa nene te kësaj Konvente qe kufizojnë nenin tre te saj dhe një seri vendimesh te Gjykatës se Detit, te cilët rrezojnë aplikimin e nenit tre ne raste te ngjashme me gjendjen e ujerave te detit Jon midis Shqipërisë dhe Greqisë.

Përsëri po ne avokatinë e tij prej tradhtari te vendimit te autoriteteve te Greqisë, Zografi bis mashtroi dje duke deklaruar se ‘Shqipëria dhe Greqia nuk kanë arritur asnjë marrëveshje e prandaj do shkojnë në gjyq!’

Me këtë deklarate Zografi Bis mohon për interes te Greqisë procesin dhjetëvjeçar te negociatave midis dy vendeve, firmosen nga te dy qeveritë te marrëveshjes se detit ne vitin 2009, mohon ujdine midis qeverive te te dy vendeve per tju drejtuar Gjykates se Detit pas rrezimit nga Gjykata kKushtetuese te kesaj marreveshje, ujdi te cilen Edi Rama sapo erdhi ne pushtet hodhi poshte ne kundershtim flagrant me interesin kombetar.

Zografi Bis me kete deklarate mohon negociatat disa vjeçare Bushati – Kocias dhe Marreveshjen e Detit te firmosur prej tyre, e cila ishte ne kundershtim flagrant me çdo pike te vendimit te Gjykates Kushtetuese dhe u bllokua nga presidenti i republikes. Ne te gjithe kete proces 10 vjeçar palet negociuan dhe firmosen marreveshje nderqeveritare duke patur perkatesisht Greqia dhe Shqiperia 6 dhe 12 milje gjeresine e ujerave territoriale.

Edvin Kristaq Zografi i mohon te gjitha keto vetem e vetem qe pala shqiptare te mos mund te pretendoje para Gjykates se Detit se pala greke duke vendosur zgjerimin nga 6 ne 12 milje ka ndryshuar rregullat e lojes ne mes te lojes pasi ajo ka zhvilluar 10 vite negociata me palen shqiptare duke patur te deklaruara dhe depozituara ne OKB vetem 6 milje gjeresine e ujrave te saj territoriale.

Ne avokatine e tij te dekretit te autoriteteve greke te 24 dhjetorit 2020, Zografi bis mashtroi ne menyre te paskrupullt kur deklaroi dje se: ‘Vendimi në fjalë i Greqisë s’ka lidhje me zonën e kontestuar mes dy vendeve tona, sepse në atë zonë parimi i 12 miljeve është thjesht fizikisht i pamundur sipas Konventës aty ku ky parim nuk është e mundur të zbatohet, ose bëhet marrëveshje ose shkohet në gjykate!’

Miq, mos mendoni se kjo deklarate, te cilen nuk do ta bente as dhe nje femije i klases se katert vjen nga injoranca. Kjo deklarate behet vetem per te fshehur shitjen e detit nga Zografi Bis!

Greqia nga mesi i viteve 30 gjer me dt 24 Dhjetor ka patur 6 milje ne te gjithe kufirin ujor jonian midis vendeve dhe kjo eshte aplikuar ne proporcion edhe aty ku kjo distance ka qene nen 12 milje.

Po keshtu me kalimin e Greqise ne 6 ne 12 milje ky zgjerim do pasqyrohet ne proporcion ne te gjithe gjatesine e distances ujore qe ndane dy vendet me pasoja te medha per palen shqiptare, rrudhjen, zvogelimin e ujerave territoriale, shelfit kontinental, zones ekskluzive ekonomike te saj me triliona euro depozita gazi dhe nafte.

Duke pranuar si fait acompli vendimin e Greqise si vendim qe nuk ka lidhje me ne dhe nuk na cenon, Zografi Bis e shnderron automatiksht ate vendim ne nje ujdi midis dy vendeve.

Keshtu qe gjykata nuk mundet kurre te vere ne pikpyetje apo te gjykoje si te padrejte apo te drejte nje ujdi midis dy vendeve.

Kur nuk ka mosmarreveshje nuk ka gjykate. Prandaj ajo ne percaktimin e vijes ndarese midis dy vendeve eshte e detyruar qe te percaktoje ate ne kushtet kur te dy palet kane pranuar paraprakisht dhe ne menyre reciproke pra i kane njohur njera tjetres pa kundershtime 12 milje gjeresine e ujerave te tyre territoriale.

Per te bere me te qarta keto pasoja katastrofale per Shqiperine nga kjo ndarje, krahasuar me ndarjen kur te dy palet do shkonin ne Gjykaten e Detit me 6 milje, Greqia dhe 12 milje Shqiperia po sjelle vetem nje shembull.

Keshtu ne te gjithe gjatesine e zones ku distanca midis Shqiperise dhe Greqise eshte 18 milje ne modelin qe do shkohej ne gjykate ne vitin 2013, Greqia merrte 6 milje dhe Shqiperia merrte 12 milje.

Kurse sot kur te dy vendet paraqiten ne gjykate me 12 milje te pranuara reciprokisht ato marrin perkatesisht ne proprocion te njejte nga 9 milje.

Pra Shqiperia humbet tre milje dhe pikerisht miljet e triliona euro te depozitave gjigande te gazit dhe naftes kurse Greqia fiton tre milje dhe triliona euro te shitura nga Edvin Kristaq Zografi ne perputhje me marreveshjen e fshehte Rama – Dendia. Por per Shqiperine kjo marreveshje qe evokon protokollin e Korfuzit per republiken e Varioepirit te firmosur nga Jorgo Kristaq Zografi dhe Ministri i Princ Wiedid Mehdi Frasheri nuk ekziston ndaj dhe ju bej thirrje autoriteteve greke te heqin dore nga lojrat me zografer e tradhetare dhe ta angazhohen ne nje proces bashkepunimi miqesor strategjik ne interesin me te mire midis dy vendeve dhe dy kombeve tona.

Kategori
Uncategorized

Mos folë ! Përndryshe mafia “rilindase” në pushtet, të “gremis në Misir”.

Zoterinj politikanë! Të nderuar qytetarë !

E pse duhet të këthehet në punë Iliri kur të ndrrohet pushteti, dhe nuk duhet protestuar që Iliri apo Ilirët të mos trajtohen si kavie dhe largohen nga puna me nje urdher bastardësh dhe me një firmë militantësh burrokratë !?

Veç përkushtimit dhe shpëtimit të jetëve të qytetarëve, çfarë tjeter bëri Iliri ?

Jo !

Shqiperia nuk eshte prone private e askujt politikani apo bastardi të veshur me kostum qeveritari. Ndaj nuk duhet lejuar që kjo narkoqeveri, apo çdo tjetêr qeveri, ta largojë nga puna një mjek (dhe jo vetëm mjekët, por gjithë kuadrin dhe qytetarët e ndershë, që mendojnë ndryshe nga narko pushteti) aq me keq këtyre aktivistëve që kanë vënë interesat dhe jeten e tyre në mbrojtje të të drejtave elementare, dhe jetës së qytetarit.

Illir Allkja është jo vetem mjek, por dhe një denoncues i së keqes që me tenktatulat e saj, ka pushtuar jo vetëm mjekësinë shqiptare por gjithë strukturat shtetërore të vëndit.

Ndaj duhet protestuar për të shkulur nga rrënjët, Çibanin e qelbëzuar narkoqeveritar, jo vetëm pushimi nga puna i mjekeve, por dhe per varfërinë, trafikun, krimin, vjedhjen e votës, abuzimi me pushtetin dhe shitjen e interesave kombëtare.

Mos folë çfarë ndodh…
Përndryshe mafia “rilindase në pushtet, jo vetëm të heq të drejten e profesionit, dhe të largon nga puna, por…edhe të “gremisin në Misir”.

Gjysmës së mjekeve po ja u merr jeten perkushtimi ndaj profesionit, humanizmit dhe pandemia, pjesen tjeter i largon nga puna qen-qeveria.

Por ka dhe më keq.
Bushtra e plagosur në prag ngordhje mbyt dhe këlyshet e vet, jo më administratën dhe punonjsit e pa mbrojtur të shtetit.

Bushtra e narkotrafikut në pushtet me militantët e saj, një si dikur, po vret qytetaret e pa fajshëm ne mes te rruges.

Krye horr-Bushtraku i 5 grave…
Hodhi në plera pjellen e vet, per per vite me radhë. Vetëm e vetëm se si dilte llogaria e ca ditëve të plazhit dhe jo më qytetaret e pa mbrojtur.

Sot bushtrat e pushtetit larguan nga puna mjekun e urgjencës Ilir Allkja, i cili punon atje prej 24 vitesh.

Arsyeja


Si mjek, sherbeu me perkushtmeri dhe shpëtoi jetë njerzish,
nuk u bë lëpirës, nuk heshti, nuk i beri like mashtrimeve te Manastirliut, dhe videove të bushtrakut…
Por punoi me ndershmëri dhe….
Denoncoi keqmenaxhimin e pandemisë nga qen-qeveria…

Kategori
Uncategorized

Media greke: Edi Rama mbështet Greqinë për zgjerimin 12 milje

E përditshmja greke Protothema

“E drejta e Greqisë për të zgjatur sovranitetin e saj në 12 milje detare në Ishujt Jon deri në Kepin Tainaro në Peloponez mbrohet nga kryeministri shqiptar Edi Rama“.


Mesazh për Ankaranë nga Tirana – “Greqia nuk kishte reaguar kur Shqipëria kishte zgjatur ujërat e saj territoriale në 12 milje në vitin 1990 ”, tha kryeministri shqiptar.

“E drejta e Greqisë për të zgjatur sovranitetin e saj në 12 milje detare në Ishujt Jon deri në Kepin Tainaro në Peloponez mbrohet nga kryeministri shqiptar Edi Rama“.

E nis e përditshmja greke Protothema artikullin e saj për zgjerimin e Greqisë në detin Jon.

“Menjëherë pas miratimit të dekretit presidencial, në Shqipëri shpërtheu një konfrontim politik me opozitën që sulmon kryeministrin, duke e akuzuar atë për “bisedime të fshehta” me Greqinë dhe tërheqje për të drejtat e Shqipërisë. Kjo kritikë është ushtruar gjatë gjithë periudhës së mëparshme që pasoi njoftimin e kryeministrit Grek, Kyriakos Mitsotakis, nga Parlamenti për ushtrimin e të drejtës së Greqisë. Edi Rama, i cili ra dakord me Athinën për ta referuar këtë çështje në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë në Hagë, akuzoi kritikët e tij si “injorantë” për hedhjen e “baltës popullore nacionaliste”.

“Kryeministri shqiptar tha se ata që e sulmuan atë po përpiqeshin të merrnin përfitime politike duke e akuzuar atë, ndërsa vuri në dukje se ishte e pamundur të arrihej një marrëveshje e fshehtë pas dyerve të mbyllura në Evropën e shekullit 21. Siç tha Edi Rama, “Greqia ka të drejtë të shtrijë ujërat e saj territoriale në 12 milje detare dhe kjo nuk ka asnjë lidhje me ndryshimin midis Athinës dhe Tiranës. “Ku distanca midis dy vendeve është më pak se 12 milje detare, Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë do të vendosë“, shkruan Protothema

Vlen të përmendet, shkruan e përditshmja greke, se Edi Rama komentoi se në vitin 1990, kur Shqipëria kishte vendosur të zgjaste sovranitetin e saj në 12 milje detare, Greqia nuk kishte reaguar, duke theksuar se edhe tani Tirana nuk ka asnjë arsye të përfshihet në këtë vendim të Athinës.

“Kujtojmë se tetorin e kaluar, Greqia dhe Shqipëria arritën një marrëveshje për të referuar çështjen e zonave detare në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë në Hagë, gjatë takimit të Ministrit të Jashtëm Nikos Dendias me Kryeministrin e vendit fqinj, Edi Rama. Z. Dendias kishte theksuar në deklaratat e tij pas takimit se “pasi kemi shqyrtuar hollësisht çështjen, kemi rënë dakord që Greqia dhe Shqipëria së bashku ta paraqesin këtë çështje në drejtësinë ndërkombëtare, në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë në Hagë”, mbyll artikullin gazeta greke, Protothema, duke komentuar deklaratat e kryeministrit Edi Rama për zgjerimin e Greqisë në detin Jon.

Kategori
Uncategorized

Përsëri mbi shitjen e detit nga Zografi Bis!

Përsëri mbi shitjen e detit nga Zografi Bis!

Greqia nga mesi i viteve 30 gjer me dt 24 Dhjetor ka patur 6 milje ne te gjithe kufirin ujor jonian midis vendeve dhe kjo eshte aplikuar ne proporcion edhe aty ku kjo distance ka qene nen 12 milje.

Nga Sali Berisha

Te dashur miq, dekreti i qeverise greke për zgjerimin nga 6 ne 12 milje te ujerave territoriale te Republikës Helenike ne Detin Jon zgjeron dheun helen me mijëra kilometra katror ujera territoriale, shelf kontinental dhe zone ekskluzive ekonomike ne kurriz direkt te dheut arbnor.

Me këtë dekret te autoriteteve greke, te pranuar ne një akt tradhtie te larte kometare nga Edvin Kristaq Zografi sipas Marrëveshjes se fshehte Rama-Dendia, kufijtë e Shqipërisë ndryshojnë për here te pare qe nga viti 1913 me pasoje humbjen, zvogëlimin nga ana saj te mijëra kilometrave katror te sipërfaqes se ujerave territoriale, shelfit kontinental dhe zonës ekonomike ne Detin Jon dhe humbjen e trilionave euro te depozitave te gazit dhe naftës qe tani kalojnë ne territorin helen.

Ky akt i pashembullt ne historinë e marrëdhënieve ndërkombëtare midis dy vendeve u pranua publikisht para se te shpallej me dy fjali kod nga Edvin Kristaq Zografi, i cili ne mënyre te përsëritur deklaroi se ky vendim ‘për ne është ne rregull’ ‘nuk na prek ne’ dhe se midis ‘dy vendeve nuk ekziston asnjë marrëveshje’.

Pas shpalljes dhe publikimit te dekretit te autoriteteve greke, me te cilin gjitoni zgjeroi dheun e tij me një sipërfaqe sa ajo e Thesprotise dhe ngushton ne proporcion territorin ujor dhe hapësirën ajrore te Shqipërisë, Zografi bis përsëri ne një akt te hapur tradhtie te larte kombëtare bën çdo dite përsëri me te njëjtat fraza kod, avokatin, mbrojtjen e dekretit te autoriteteve greke.

Sipas tij ‘dekreti nuk na cenon’ ‘nuk ka te beje me ne’ sikur ne nuk jemi vendi qe ndanë distancën me te ngushte me Greqinë ne Detin Jon por ndodhemi diku ne kufi me Slloveninë ne veriun Adriatikut apo ne brigjet e detit Balltik.

Ne avokatinë e dekretit te autoriteteve helene, de facto dhe de juro te tradhtisë se tij, Zografi bis përdor argumente vetëposhteruese duke krahasuar te pakrahasueshmet.

Kështu, dy dite me pare për te justifikuar këtë vendim te njëanshëm antihistorik te Greqisë për te zgjeruar pas 87 viteve ujerat e saj territoriale nga 6 ne 12 milje ne kurriz te Shqipërisë, ai e krahason atë me vendimin e  vitit 1990 te Shqipërisë për ngushtimin e gjerësisë se ujerave te saj territoriale nga 15 ne 12 milje.

Me këtë rast dua ti them Zografit Bis se vendimi i Shqipërisë zvogëloi dhe nuk zmadhoi territorin e saj dhe se ai nuk cenoi territorin ujor te asnjë vendi tjetër.

Ndërkohe qe dekreti i datës 24 Dhjetor 2020 zmadhon territorin Helen dhe zvogëlon ne te njëjtën shkalle territorin shqiptar.

Përveç kësaj, me vendimin e vitit 1990 pra kalimin nga 15 ne 12 milje, Shqipëria plotësoi kushtin ligjor te Konventës se Detit te vitit 1983, e cila nuk lejonte qe shtetet te kishin gjerësi me te madhe se sa 12 milje te ujerave te tyre territoriale.

Kurse Greqia me vendimin e saj antihistorik te 24 dhjetorit 2020 vërtet shfrytëzoi nenin 3 te Konventës se Detit për 12 milje por shkeli disa nene te kësaj Konvente qe kufizojnë nenin tre te saj dhe një seri vendimesh te Gjykatës se Detit, te cilët rrezojnë aplikimin e nenit tre ne raste te ngjashme me gjendjen e ujerave te detit Jon midis Shqipërisë dhe Greqisë.

Përsëri po ne avokatinë e tij prej tradhtari te vendimit te autoriteteve te Greqisë, Zografi bis mashtroi dje duke deklaruar se ‘Shqipëria dhe Greqia nuk kanë arritur asnjë marrëveshje e prandaj do shkojnë në gjyq!’

Me këtë deklarate Zografi Bis mohon për interes te Greqisë procesin dhjetëvjeçar te negociatave midis dy vendeve, firmosen nga te dy qeveritë te marrëveshjes se detit ne vitin 2009, mohon ujdine midis qeverive te te dy vendeve per tju drejtuar Gjykates se Detit pas rrezimit nga Gjykata kKushtetuese te kesaj marreveshje, ujdi te cilen Edi Rama sapo erdhi ne pushtet hodhi poshte ne kundershtim flagrant me interesin kombetar.

Zografi Bis me kete deklarate mohon negociatat disa vjeçare Bushati – Kocias dhe Marreveshjen e Detit te firmosur prej tyre, e cila ishte ne kundershtim flagrant me çdo pike te vendimit te Gjykates Kushtetuese dhe u bllokua nga presidenti i republikes. Ne te gjithe kete proces 10 vjeçar palet negociuan dhe firmosen marreveshje nderqeveritare duke patur perkatesisht Greqia dhe Shqiperia  6 dhe 12 milje gjeresine e ujerave territoriale.

Edvin Kristaq Zografi i mohon te gjitha keto vetem e vetem qe pala shqiptare te mos mund te pretendoje para Gjykates se Detit se pala greke duke vendosur zgjerimin nga 6 ne 12 milje ka ndryshuar rregullat e lojes ne mes te lojes pasi ajo ka zhvilluar 10 vite negociata me palen shqiptare duke patur te deklaruara dhe depozituara ne OKB vetem 6 milje gjeresine e ujrave te saj territoriale.

Ne avokatine e tij te dekretit te autoriteteve greke te 24 dhjetorit 2020, Zografi bis mashtroi ne menyre te paskrupullt kur deklaroi dje se: ‘Vendimi në fjalë i Greqisë s’ka lidhje me zonën e kontestuar mes dy vendeve tona, sepse në atë zonë parimi i 12 miljeve është thjesht fizikisht i pamundur sipas Konventës aty ku ky parim nuk është e mundur të zbatohet, ose bëhet marrëveshje ose shkohet në gjykate!’

Miq, mos mendoni se kjo deklarate, te cilen nuk do ta bente as dhe nje femije i klases se katert vjen nga injoranca. Kjo deklarate behet vetem per te fshehur shitjen e detit nga Zografi Bis!

Greqia nga mesi i viteve 30 gjer me dt 24 Dhjetor ka patur 6 milje ne te gjithe kufirin ujor jonian midis vendeve dhe kjo eshte aplikuar ne proporcion edhe aty ku kjo distance ka qene nen 12 milje.

Po keshtu me kalimin e Greqise ne 6 ne 12 milje ky zgjerim do pasqyrohet ne proporcion ne te gjithe gjatesine e distances ujore qe ndane dy vendet me pasoja te medha per palen shqiptare, rrudhjen, zvogelimin e ujerave territoriale, shelfit kontinental, zones ekskluzive ekonomike te saj me triliona euro depozita gazi dhe nafte.

Duke pranuar si fait acompli vendimin e Greqise si vendim qe nuk ka lidhje me ne dhe nuk na cenon, Zografi Bis e shnderron automatiksht ate vendim ne nje ujdi midis dy vendeve.

Keshtu qe gjykata nuk mundet kurre te vere ne pikpyetje apo te gjykoje si te padrejte apo te drejte nje ujdi midis dy vendeve.

Kur nuk ka mosmarreveshje nuk ka gjykate. Prandaj ajo ne percaktimin e vijes ndarese midis dy vendeve eshte e detyruar qe te percaktoje ate ne kushtet kur te dy palet kane pranuar paraprakisht dhe ne menyre reciproke pra i kane njohur njera tjetres pa kundershtime 12 milje gjeresine e ujerave te tyre territoriale.

Per te bere me te qarta keto pasoja katastrofale per Shqiperine nga kjo ndarje, krahasuar me ndarjen kur te dy palet do shkonin ne Gjykaten e Detit me 6 milje, Greqia dhe 12 milje Shqiperia po sjelle vetem nje shembull.

Keshtu ne te gjithe gjatesine e zones ku distanca midis Shqiperise dhe Greqise eshte 18 milje ne modelin qe do shkohej ne gjykate ne vitin 2013, Greqia merrte 6 milje dhe Shqiperia merrte 12 milje.

Kurse sot kur te dy vendet paraqiten ne gjykate me 12  milje te pranuara reciprokisht ato marrin perkatesisht ne proprocion te njejte nga 9 milje.

Pra Shqiperia humbet tre milje dhe pikerisht miljet e triliona euro te depozitave gjigande te gazit dhe naftes kurse Greqia fiton tre milje dhe triliona euro te shitura nga Edvin Kristaq Zografi ne perputhje me marreveshjen e fshehte Rama – Dendia. Por per Shqiperine kjo marreveshje qe evokon protokollin e Korfuzit per republiken e Varioepirit te firmosur nga Jorgo Kristaq Zografi dhe Ministri i Princ Wiedid Mehdi Frasheri nuk ekziston ndaj dhe ju bej thirrje autoriteteve greke te heqin dore nga lojrat me zografer e tradhetare dhe ta angazhohen ne nje proces bashkepunimi miqesor strategjik ne interesin me te mire midis dy vendeve dhe dy kombeve tona

Kategori
Uncategorized

Reagon gjyqtari Gurali Brahimllari ja si më shkarkoi Lul Berisha nëpërmjet komisioneres Brunilda Bekteshi

December 28, 2020alba-news

Komisionerja e lidhur me bandën e Durrësit të përfaqsuar nga Lul Berisha , Brunilda Bekteshi, ka dëmtuar interesat e drejtësisë pasi ka penguar apelimin e çështjes nga Komisioneri publik dhe ONM për rastin e gjyqtares Anita Mici.

Anita Mici në mënyrë të çuditshme kaloi vetingun pasi mbi të rëndon skandali për lirimin nga Burgu të Lul Berishës para afateve, fakt ky i kritikuar rëndë nga ambasadori amerikan Donald Lu dhe njëkohësisht veprimi i kryer nga Mici  ka tronditur opinionin public përveç Bekteshit .

Brunlilda Bekteshi po bën rreth 6 muaj që zvarrit zbardhjen e vendimit të  gjyqtares Anita Mici me qëllim që kundër tijë të mos realizohet ankim pasi vet bekteshi e kupton se çfar paçavure ka bërë .

Një rast I ngjashëm është në sistemin e drejtësisë por ndershkimi është i ndryshëm për Gjyqtarin e Durrësit Neritan Tabaku,  Prokuroria kërkon 3 vjet burg për mosarsyetim të vendimit brënda afateve ligjore.

Prokuroria ka kërkuar 3 vjet burg dhe pezullimin për 5 vjet nga funksionet publike për ish gjyqtarin e Durrësit Neritan Tabaku.

Në seancën që u mbajt në Gjykatën e Tiranës, Prokurori Julian Zonja ka dhënë pretencën për Tabakun duke e akuzuar për shpërdorim detyre.

Sipas prokurorit Zonja me të drejtë ka pretenduar se , ish-gjyqtari Tabaku ka dëmtuar interesat e drejtësisë pasi ka penguar apelimin e çështjes nga prokuroria.

Ish-gjyqtari Neritan Tabaku u akuzua për shpërdorim detyre, pasi liroi dhe më pas vonoi zbardhjen e vendimit për Ilir Xhakjen, i cili gjatë kohës që ishte në liri, ekzekutoi shefin e Komisariatit të Shijakut, Adem Tahiri.

Atëher për të famshmen Brunlilda Bekteshi  jemi përpara të njëjtave kushte  dhe të njëjtit arsyetim që ka bërë me të drejtë prokurori Zonja.Brunilda Bekteshi ka dëmtuar interesat e drejtësisë pasi ka penguar apelimin e çështjes nga Komisioneri publik dhe ONM  për rastin e gjyqtares Anita Mici.

Anita Mici në mënyrë të çuditshme kaloi vetingun pasi mbi të rëndon skandali për lirimin nga Burgu të Lul Berishës para afateve.Brunlilda Bekteshi po bën rreth 7 muaj që zvarrit zbardhjen e vendimit të  gjyqtares Anita Mici me qëllim mosankimimin e tijë.Trupi gjykues që ka kryer rivlerësimin e gjyqtares Anita Mici përbëhet nga Lulzim Hamitaj kryesues, Brunilda Bekteshi relatore dhe Olsi Komici anëtar. 

Në cilësinë e vëzhguesit ndërkombëtar ishte i pranishëm Branko Hrvatin i cili është për garantimin e vetingut por mesa duket me heshtjen e tijë dhe ky ka gëlltitur një lugë çorbë të  prishur nga Lul Berisha .

Komisioni i Pavarur i Kualifikimit njofton se pas shqyrtimit të dokumentacionit dhe zhvillimit të seancës dëgjimore, në datën 16.7.2020, për subjektin e rivlerësimit, znj. Anita Mici, bazuar në ligjin nr. 84/2016, sot, në datën 4.8.2020, vendosi:

Konfirmimin në detyrë të subjektit të rivlerësimit, znj. Anita Mici, gjyqtare në Gjykatën e Apelit Durrës.

Vendimi i arsyetuar me shkrim, nga trupi gjykues i kryesuar nga z. Lulzim Hamitaj, znj. Brunilda Bekteshi relatore, z. Olsi Komici anëtar, do t’u njoftohet subjektit të rivlerësimit, komisionerëve publikë dhe vëzhguesve ndërkombëtarë brenda 30 ditëve.

Nga ana e Komisioni i Pavarur i Kualifikimit nuk është respektuar ligji ku i cili përcakton qartë se duhet të njoftohet subjekti i rivlerësimit, komisionerëve publikë dhe vëzhguesve ndërkombëtarë brenda 30 ditëve dhe nga data 4.8.2020 deri në ditët e sotme kanë kaluar më shumë se 4 muaj dhe znj. Brunilda Bekteshi vazhdon të mos marin masa për zbardhjen e këtij vendimi i cili është një vendim apsurd dhe abuziv dhe njëkohësisht për tu propozuar guinesit.

Ky veprim na bën të dyshojmë për mënyrën e arsyetimit të vendimit në lidhje me raportin papërshtatshmërisë i DSIK , dhe vendimi për lirimin e ish-kreut të Bandës së Durrësit, mund të rrezikojnë karrierën e sajë nëse ndaj sajë do të ankimohet vendimi.

Duket qartë favorizimi I bërë nga znj. Brunilda Bekteshi në favor të gjyqtares Mici.

Lind pyetja a mbajnë përgjegjësi Komisioni i Pavarur i Kualifikimit, dhe ku mund ti drejtohen palët për cënimet e të drejtave Ligjore dhe Kushtetuese në rast se cënohen këto të drejta?

Përse Komisioni i Pavarur i Kualifikimit , kryesuar nga z. Lulzim Hamitaj, znj. Brunilda Bekteshi relatore, z. Olsi Komici ,shkelin ligjin dhe favorizojë një subjekt rivlersimi duke u bër shkak për cënimin  në mënyrë të drejtëpërdrejtë drejtësinë, e cila pretendohet se po bëhët në Republikën e Shqipërisë por me Bekteshin ne krye e kundërta ndodh.

Marja në patronazh për të kaluar vetingun nga Lul Berisha i cili u premtonte Kalonte në KPK të gjith Gjyqtarët dhe prokurorët e Durrësit dhe Kavajës nëpërmjet lidhjeve që ai kishte në KPK.

Prova e parë e dhënë nga Lul Berisha  dhe njëkohësisht borxhet që ai kishte për të larë është dhe Gjyqtarja Anita Mici  e cila kaloi vetingun në mënyrë skandaloze nga Brunilda Bekteshi.

Nga ana tjetër po e njëjta trupë gjykuese e përbërë nga Brunilda Bekteshi, vendosi Shkarkimin nga detyra të subjektit të rivlerësimit, z. Gurali Brahimllari, me funksion gjyqtar pranë Gjykatës së Apelit për Krime të Rënda Tiranë, gjyqtarë i cili ka dënuar me burg përjetë për Lul Berishën.

Nga informacionet e mara nga INFRONT, Gurali Brahimllari është shkarkuar në mënyrë Hakmarrje nga Lul Berisha nëpërmjet Brunilda Bekteshit dhe Anita Mici e cila e liroi Lul Berishën, e kalon vetingun në shënjë shpërblimi për shërbimet që Mici ka kryer për Lul Berishën  dhe bandën e tjë.Pasi Brahimllari në asnjë moment nuk i është provuar asnjë dyshim në të tre kriteret(shih Vendimin).

Po e njëjta trupë gjykuese e përbërë nga Brunilda Bekteshi, vendosi Shkarkimin nga detyra të subjektit të rivlerësimit, z. Gurali Brahimllari, me funksion gjyqtar pranë Gjykatës së Apelit për Krime të Rënda Tiranë, gjyqtarë i cili ka dënuar me burg përjetë për Lul Berishën e ka arsyetuar vendimin brënda 15 ditëve.

Nga burime të mara pranëish gjyqtarit  Gurali Brahimllari, me funksion gjyqtar pranë Gjykatës së Apelit për Krime të Rënda Tiranë na është bërë me dije momente nga dënimi me burgim përjet i Lul Berishës, ky i fundit e kishte kërcënuar gjyqtarin me fjalët “do të vij dhe dita ime”

Dhe në të vërtet Lul Berishës erdhi ai u lirua nga anita mici u hakmorr kundër gjyqtarit Gurali Brahimllari duke mbajtur premtimin e dhënë në sallën e gjyqit.

Kategori
Uncategorized

Eskluzive:”Video”Komisioneri Europian për Zgjerimin, z. Varhelyi mbron hapur krimin e organizuar.

Ambasadori amerikan Donald Lu ka ngritur zërin kundër vendimeve të gjykatave shqiptare .

Fjala është për lirimin nga burgu me kusht të një emri të njohur të botës së krimit, Lulzim Berisha. Lul Berisha u lirua nga burgu për arsye të panjohura.

T’i themi gjykatave të korruptuara që kjo është e papranueshme! Duhet të indinjohemi!” tha zoti gjatë një aktivitet të organizuar në ditën ndërkombëtare kundër korrupsionit. Ngjarja ndodh pikërisht në një moment kulmor mes polemikave për nisjen e Reformës në Drejtësinë shqiptare. Berisha u ndalua në vitin 2006 në Maqedoni dhe akuzohet për disa krime.

Ai u dënua fillimisht me burgim të përjetshëm ndërsa më pas ky dënim ul në 25 vjet heqje lirie. Opinioni ka mbetur i habitur nga përllogaritjet e gjykatave, sipas të cilave Berisha lirohet, por do të vuaj dënimin me kusht.
Per me teper shikoni videon


Një tjetër mesazh vjen nga ndërkombëtarët për procesin e vettingut, që po bëhet në kuadër të reformës në drejtësi. Ditën e sotme komisioneri i Zgjerimit në BE, Oliver Varhelyi, i shoqëruar nga shefja e ONM-së Genoveva Ruiz Calavera, zhvilluan një takim me anëtarët e Komisionit të Vettingut, duke iu dhënë atyre mbështetje në misionin e tyre.
Në një reagim në “Tëitter”, Genoveva Ruiz Calavera, ka dhënë mesazhin e qartë të saj, ndërsa bëri thirrje që të ndalen sulmet e padrejta ndaj disa anëtarëve të Vettingut.
“Vizitë e rëndësishme në institucionet shqiptare të vettingut me Komisionerin @OliverVarhelyi.

Vettingu vazhdon me të njëjtin profesionalizëm dhe përkushtim për të siguruar që reforma në drejtësi të japë më të mirën për qytetarët shqiptarë. Sulmet e padrejta duhet të ndalen”, shkruan Calavera. Ndërkohë, Komisioneri i Zgjerimit, Oliver Varhelyi shkroi se BE mbështet fuqimisht procesin e verifikimit, i cili është thelbësor për integrimin e Shqipërisë.


“Takim shumë i mirë me anëtarët e institucioneve të vetingut. Unë përgëzoj profesionalizmin dhe punën e tyre të palodhur. #EU mbështet fuqimisht procesin e verifikimit, i cili është thelbësor për ta sjellë Shqipërinë më pranë BE. Reforma në drejtësi duhet të vazhdojë”, shprehet Varhelyi.
Pra Donald Lu diskriminon dhe qorton rëndë vendimin dhe gjyqtaren Anita Mici për lirimin nga burgu me kusht të një emri të njohur të botës së krimit, Lulzim Berisha.
Ju bëjmë me dije se Lul Berisha u lirua nga burgu për arsye të panjohura dhe janë konsideruar korruptive Donald Lu
Me vendimin e sajë Brunilda Bekteshi ka favorizuar gjyqtaren Anita Mici duke vendosur konfirmimin në detyrë të Gjyqtares.
Këto fakte janë të tmerrshme zonja Bekteshi I bënë karshillik edhe shtetit Amerikan dhe del kundër deklaratës së Ambasadorit amerikan Donald Lu , i cili ka ngritur zërin kundër vendimeve të gjykatave dhe ka folur hapur për veprimtari korruptive për këtë rast.
Pra me pak fjalë në dukje peshqit e mëdhenjë kanë zaptuar kupolën e drejtësisë Shqiptaredhe jo me te luftohet ashtu sic pretendohet nga mbar bota .
Por këtë krim e mbron në një reagim në “Tëitter”, Genoveva Ruiz Calavera, ka dhënë mesazhin e qartë të saj, ndërsa bëri thirrje që të ndalen sulmet e padrejta ndaj disa anëtarëve të Vettingut.
Pra duket qartë që Oliver Varhelyi është në favor të personave të cilët mbrojnë krimin

Kategori
Uncategorized

Video:Eksperti ndërkombëtarë Hans Kijlstra “Orgji” në zyrë me një punonjëse të KPK i shkaktoi humbjen e karrierës

December 28, 2020alba-news

Në Shqipëri kanë ardhur ,tetë ekspertët ndërkombëtarë pjesë e Operacionit Ndërkombëtar të Monitorimit (ONM). Ato iu bashkuan kështu drejtoreshës së ONM-së Genoveva Ruiz Calavera.ONM-ja po monitoron dhe po këshillonë  institucionet e vetingut, të cilët kanë 3 vjetë punë në kuadër të rivlerësimit të gjykatësve dhe prokurorëve.

Në Shqipëri  ekspertët vijnë nga Belgjika (1), Italia(1), Bullgaria(1), Kroacia(1), Hollanda(2), Suedia (1) dhe SHBA-të (1). Një pjesë e mirë e tyre kanë pasur eksperiencë të mëparshme në një kontekst shqipfolës, si gjyqtarë dhe prokurorë të misionit EULEX në Kosovë.

Një nga tetë ekspertët ndërkombëtarë pjesë e Operacionit Ndërkombëtar të Monitorimit (ONM)është dhe Hans Kijlstra, gjyqatër i Gjykatës së Rrethit të Amsterdamit dhe kryetar i dhomës për ekstradimet dhe Urdhër Arrestet Evropiane. Ekspert i trafikimit të qënieve njerëzore.

Me ardhjen në Shqipëri Hans Kijlstra ka menduar se Shqipëria është një vënd i botës së tretë dhe femrat në Shqipëri mund ti shohësh si objekte seksuale dhe mund të dëfrehesh.

Një video me skena Erotike ka Ardhur në redaksinë tonë ku është filmuar Hans Kijlstra i cili nuk është menduar 2 herë dhe ka kryer mardhënie seksuale, personi me të cilën ai ka kryer mardhënie është një punonjëse në KPK e cila nga informacionet e mara nga ana jonë ka ngelur shtatëzanë dhe ka lindur dhe një bebush.

Video me skena Erotike e cila ka ardhur në redaksinë tonë ku është filmuar Hans Kijlstra nuk mund të transmetohet pasi përmban skena që mund të dëmtojnë faqen e webit tonë për shkak të reporteve që mund të ketë.Njëkohësisht për të mos dëmtuar Reformën në Drejtësi të Calavers.

Duke u ndodhur përpara këtij fakti drejtoresha e ONM-së Genoveva Ruiz Calavera ka marë masa dhe e ka larguar hamshorin Hans Kijlstra , duke i ndërprerë mandatin me dy vjet pasi atij nuk i mjaftoj një lidhje në KPK por vazhdoi Orgji në këtë institucion.

alba-news

Kategori
Uncategorized

Si mashtron palaço në qeveri për detin, provat që zbulojnë tradhëtinë

Një valë akuzash dhe dyshimesh janë ngritur ndaj zellit që ka treguar kryeministri Edi Rama për të mbrojtur interesat e Greqisë në detin Jon. Me llogjikën se “mbrojtja më e mirë është sulmi”, Rama iu përgjigj me të njëjtin vrer atyre që e akuzuan për “tradhti” dhe se iu fali detin grekëve, duke u pajtuar me dekretin e Greqisë për zgjerimin e ujërave territoriale deri në 12 milje, nga 6 që ishin dje.

“E drejta e 12 miljeve ushtrohet aty ku është e mundur dhe jo aty ku s’ka mundësi, siç është rasti në zonën mes nesh ku vija ndarëse do të vendoset me gjyq! Greqia e ka ushtruar këtë të drejtë së fundmi, fiks siç e ka ushtruar Shqipëria qysh në vitin 1990! Të tjerat janë dokrra!” shkruan Rama duke i quajtur akuzuesit e tij si “llum” që duhet lënë në batakun e vet.

Dhe si prova se në qëndrimin e tij pro zgjerimit me 12 milje të Greqisë nuk ka asnjë tradhti, Rama ka publikuar dy dokumenta që tregojnë se si Shqipëria mori vendim të caktojë se ujërat e saj territorialë të shtrihen 12 milje.

“Ja edhe dokumentat e vitit 1990 kur Shqipëria bëri fiks këtë që bëri Greqia sot dhe që është në fuqi sot e gjithë ditën në regjistrin e OKB! As pala greke s’kishte çfarë kontestonte atëherë, as ne s’kemi çfarë kontestojmë sot tek vendimi i Greqisë!” shkruan Rama.

Por çfarë thonë këto dokumenta? A bëri Shqipëria në vitin 1990 “fiks” të njëjtën gjë si Greqia sot? Nëse i lexon dokumentat në brendësi, kupton që situata e Shqipërisë në 1990 ka qenë krejt ndryshe nga ajo e Greqisë sot.

Shqipëria vërtet përcakton shtrirjen në 12 milje, por ky përcaktim nuk ishte zgjerim si në rastin e Greqisë sot, por ishte tkurrje e hapësirës detare të vendit tonë. Siç edhe shkruhet në njërin nga dokumentat që ka publikuar vetë Rama, Shqipëria kishte shtrirje deri në 15 milje detare, por me firmosjen e marrëveshjes së detit, pranon që të ketë shtrirje deri në 12 milje, siç parashikohet në Konventën për të Drejtën e Detit që ka firmosur.

Nëse një vend vendos të tkurrë hapësirën detare si në rastin e Shqipërisë, shteti fqinj nuk ka asnjë arsye të kundërshtojë apo të ankohet. Në rastin e Greqisë, situata është e ndryshme, sepse nuk po ndodh tkurrje e territorit, por zgjerim nga 6 në 12 milje.

Profesori i të Drejtës ndërkombëtare dhe relatori i çështjes së marrëveshjes së detit më Greqinë në vitin 2009, në Gjykatën Kushtetuese, Xhezair Zaganjori ka bërë diferencën mes dy situatave gjatë një interviste për Zërin e Amerikës në shtator të këtij viti.

Zëri i Amerikës: Zoti Zaganjori, së pari ju falenderoj për mundësinë e kësaj interviste. Si Profesor i të Drejtës Ndërkombëtare, çfarë përfaqëson sipas jush vendimi i qeverisë greke për të zgjeruar deri në 12 milje, kufirin e saj detar?

Prof. Xhezair Zaganjori: Faleminderit për mundësinë për t’u shprehur për këtë problem. Unë nuk përfaqësoj ndonjë institucion. Flas si pedagog i të Drejtës Ndërkombëtare. Por meqënëse e njoh problemin si pedagog por dhe për vendimin që përmendet aq shumë, kam qenë relator i çështjes dhe e kam hartuar vendimin, do përpiqem të jap mendimet e mia.

Sa i përket pyetjes që bëni, natyrisht, shtetet kur ndajnë hapësira detare mes tyre janë të detyruara të futen në bisedime mes tyre dhe kur çështjet nuk zgjidhen me marrëveshje përmes bisedimeve, i drejtohen një mekanizmi apo një mjeti paqësor për zgjidhjen e konflikteve ndërkombëtare, siç është Arbitrazhi ndërkombëtar apo Gjykata ndërkombëtare.

Unë mendoj që në rastin konkret thjesht shprehet një aspiratë, një dëshirë e Greqisë për t’i zgjeruar, por sigurisht në mënyrë të njëanshme ajo nuk mund të deklarojë shtrirjen e efekteve të ishujve apo masave shkëmbore, deri në 12 milje detare, pa u marrë vesh me shtetet me të cilat ajo i ndan ato, sepse bie në kundërshtim me normat e së Drejtës ndërkombëtare, me Kartën e organizatës së Kombeve të Bashkuara dhe me vetë Konventën e Tretë mbi të Drejtën e Detit. Sepse çfarë do të ndodhë sikur të njejtën gjë ta bënim edhe ne dhe vendet e tjera, t’i deklarojnë në mënyrë të njëanshme, pa u marrë vesh, sepse ne nuk jemi në një oqean ku nuk kemi asnjë shtet përballë apo bashkangjitur.

Prandaj më lini të sqaroj, në rastin konkret, bëhet fjalë për një nismë apo aksion diplomatik të palës greke, i cili për mendimin tim, duhet të përshëndetet, sepse synon që Greqia të përcaktojë Zonën Ekonomike Ekskluzive, është një nga hapësirat detare, përveç shelfit kontinental, ujërave territoriale, e me radhë, që ajo ndan me shtetet përreth. Ka përfunduar marrëveshje me Libinë, Egjiptin, Italinë e tani synon, me sa jam në dijeni, që ta përfundojë një gjë të tillë dhe me Shqipërinë dhe vendet e tjera, përfshi këtu, sipas njoftimeve në shtyp, dhe me Turqinë, ku janë probleme më të mëdha, me Mesdheun lindor. Prandaj, sigurisht, në mënyrë të njëanshme nuk mund të bëhen, por përmes dialogut ose përmes vendimeve të mekanizmave ndërkombëtarë.

Zëri i Amerikës: Po bëj një ndërhyrje të shkurtër. Ju thoni që kjo nuk mund të bëhet në mënyrë të njëanshme. Megjithatë, Shqipëria në vitin ’90, në mos gaboj, ka depozituar në OKB, kufirin e saj ujor deri në 12 milje…

Prof. Xhezair Zaganjori: Ne kemi korrigjuar. Konventa thotë se kur nuk ke një shtet tjetër përballë ke të drejtë t’i zgjerosh deri në 12 milje detare. Me sa jam në dijeni, ne i kemi patur 15 milje, dhe na është kërkuar që duhet t’i bëjmë 12 milje, dhe ne aq i bëmë. Pra i shtrimë aq sa kishim mundësinë. Nëse nuk ka shtet përballë, në oqean, shelfi kontinental mund të shkojë deri maksimalisht deri 350 milje. Por nëse nuk ke shtet tjetër përballë apo bashkëngjitur.

Zëri i Amerikës: Pra ju po thoni që në rastin e këtij vendimi të Greqisë, kjo prek padyshim dhe interesat e Shqipërisë, sepse ka disa mendime për këtë çështje..

Prof. Xhezair Zaganjori: Unë di që Greqia, ka propozuar të zhvillohen bisedime dhe nëse nuk zgjidhet përmes bisedimeve, mjeti është për t’ju drejtuar një mekanizmi ndërkombëtar. Nuk mund të bëhet përmes një akti qeveritar, në mënyrë të njëanshme, kur shteti ndan hapësirat detare me shtetet e tjera. Përndryshe do të ishim në kaos në marëdhëniet ndërkombëtare..

Kategori
Uncategorized

Kujtesë për Përfaqsuesit e institucioneve në të gjithë nivelin hierarkik shtetëror, detyrimin dhe përgjegjësinë për përputhshmërinë e plotë të veprimtarisë së tyre kushtetuese dhe ligjore, në shërbim të interesave shtetërore dhe kombëtare.

Presidenti i Republikës, Ilir Meta.

Duke mirëkuptuar ndjeshmërinë e lartë të opinionit publik shqiptar mbi aktin më të fundit të nxjerrë nga autoritetet më të larta të Republikës së Greqisë dhe pasojat e mundshme të tij ndaj vendit tonë, dëshiroj të evidentoj si vijon:

Në ushtrim të detyrave dhe përgjegjësive të mia dhe në zbatim të vendimit të Gjykatës Kushtetuese Nr.15/2010, kam autorizuar Plotfuqinë për Negocim Nr.733, në emër të Republikës së Shqipërisë, të ekipit negociator me përbërjen e 13 anëtarëve për negocimin e “’Projekt Marrëveshjes ndërmjet Republikës së Shqipërisë dhe Republikës së Greqisë për kufizimin e zonave të tyre detare’, me qëllim saktësimin e Vijës Delimituese të Kufirit Shtetëror Detar dhe delimitimin e Shelfit Kontinental dhe Zonës Ekskluzive Ekonomike midis të dy vendeve””, datë 19.03.2018.

Gjatë gjithë kohës, kam ofruar të gjithë bashkëpunimin në këtë proces, duke siguruar respektimin e vendimit të Gjykatës Kushtetuese.

Deri në këto momente, nuk kam asnjë njoftim apo kërkesë zyrtare, që të sugjerojë ndërprerjen, pezullimin apo përfundimin e procesit të negociatave dypalëshe, nga ekipi negociator apo nga qeveria shqiptare.

Për çdo zhvillim, që lidhet drejtpërdrejt apo ndikon në procesin e negociatave për delimitimin e hapësirës detare ndërmjet dy vendeve, kam kërkuar informacion shterues dhe analizë të plotë të qeverisë shqiptare, sipas përgjegjësive, që i takojnë sipas ligjit.

I rikujtoj edhe një herë përfaqësuesve të institucioneve në të gjithë nivelin hierarkik shtetëror, detyrimin dhe përgjegjësinë për përputhshmërinë e plotë të veprimtarisë së tyre kushtetuese dhe ligjore, në shërbim të interesave shtetërore dhe kombëtare.

I siguroj të gjithë qytetarët shqiptarë se do të vijoj të ushtroj me përgjegjësinë maksimale shtetërore dhe kushtetuese detyrat e mia dhe se nuk do të lejoj për asnjë moment të cenohen interesat shtetërore dhe kombëtare të Republikës së Shqipërisë nga cilido individ, që keqpërdor autoritetin e deleguar nga populli shqiptar.

Sipas traditës së vendosur, pasi të vihem në dijeni të plotë të informacioneve të kërkuara zyrtarisht, do të bëj plotësisht transparent vlerësimet dhe qëndrimet e mia në lidhje me të gjitha zhvillimet ndaj kësaj çështjeje. 🇦🇱

Kategori
Uncategorized

Zgjerimi i Greqisë me 12 milje në Jon, Henze: Ja ç’fshihej pas udhëtimit të Ramës në New York

Këshilltari politik në partinë CDU të kancelares Angela Merkel, bie në dakordësi me akuzat e ish-presidentit Bujar Nishani, se kryeministri Edi Rama është shndërruar në avokatin e Greqisë për zgjerimin me 12 milje në detin Jon.

Në një postim në “Twitter”, Martin Henze shkruan se Rama iku në Amerikë jo për të siguruar vaksinën anti-Covid, sikundër pretendon, por për të takuar përfaqësues të komunitetit grek, si Alexandros Karloutsos, dhe për t’i dhënë mbështetje për zgjerimin e kufijve detar.

Ai gjithashtu shtron pyetjen nëse Shtetet e Bashkuara janë shpërblyer për këtë vendim, duke marrë parasysh se Alexandros Karloutsos njihet si ndërlidhës midis Shtëpisë së Bardhë dhe komunitetit greko-amerikan.

Më 5 dhjetor, Rama lajmëroi se ishte nisur drejt SHBA-ve në kërkim të vaksinës kundër Covid-19. Në tre ditë, nuk pati asnjë lajm nga zyra e shtypit të kryeministrit, se kë kishte takuar dhe si po i kalonte ditët kreu i qeverisë.

Ulja në tavolinë e Ramës me Alexandros Karloutsos, u zbulua për publikun nga Lapsi.al. Në lidhje me këtë takim, kryeministri nuk u prononcua asnjëherë.

Postimi i Martin Henze në “Twitter”:

Bujar, Rama është takuar disa ditë më parë në New York me përfaqësues të nacionalistëve, komunitetit grek në SHBA…Pse mendoni vallë? Pse jo me komunitetet shqiptare?! Ai i ka bërë një favor shumë të madh grekëve, dëshiron që t’i dhurojë sa më shumë territor shqiptar. Të drejtat e peshkimit, burimet minerale, të drejtat territoriale që i ka dhuruar…A ka marrë dhuratë në SHBA për këtë vendim? Nuk ka pasur asnjë ekzaminim të Shqipërisë, deri në çfarë mase ka burime minerale në territor kombëtar apo nëse peshkimi ka disavantazhe…

mapo.al

Kategori
Uncategorized

Gazetari: Opozita të çojë në Gjykatën Kushtetuese ligjin për Policinë e Shtetit

Gazetari Dritan Kaba shprehet se opozita duhet të dërgojë në Gjykatën Kushtetuese ligjin për Policinë e Shtetit. Ligji i miratuar pak ditë më parë i jep policisë kompetencë shesë për zgjedhjet.

Kaba thotë se zbatimi i këtij ligji rrezikon të kthejë Shqipërinë në një shtet policor. “Opozita nuk duhet te humbe asnjë minute për të çuar në Gjykatën Kushtetuese Ligjin për Policinë e Shtetit. Është një ligj thellësisht antikushtetues dhe me ndikim të madh në zgjedhjet e 25 prillit. Nëse duam zgjedhje sa do pak te lira, ku ligj duhet rrezuar menjëherë. Nuk kanë nevojë të bëjnë shume përpjekje, dekreti i Presidentit i ka të sqaruara në mënyrën më të mirë të mundshme antikushtetutahmerinë e këtij ligji, që e kthen edhe de jure Shqipërinë në një shtet policor dhe autokrat”,- deklaron Kaba.

Ligji për Policinë e Shtetit u kthye nga Presidenti Ilir Meta, por mazhoranca e PS e rivotoi pa asnjë ndryshim.

Kaba thotë se edhe ligji mbi Tatimin e Dividentit që u fali oligarkëve miliona euro taksa duhet hetuar për të nxjerrë para përgjegjësisë gjithë ata që firmosën në qeveri dhe e votuan në Kuvend. “Nëse ka ligj, që çon pas hekurave të gjithë hartuesit në qeveri dhe miratuesit në Parlament dhe që tregon qartë antikushtetshmerine e këtij Parlamenti të dalë nga votat e blera nga krimi i organizuar dhe oligarkët është ligji mbi tatimin e dividentit. Me se paku me akuzën për shpërdorim detyre për të gjithë ata që bënë procedurat dhe votuan. Janë miliona euro që i mungojnë buxhetit te shtetit,- shprehet Kaba.

Kategori
Uncategorized

Ne çeshtjet madhore ku vihet ne diskutim sovraniteti i vendit , ne se nuk ka transparence, ka vetem tradheti.

Gjeneral Hysen Arapi.

Dhe kjo jo vetem duhet thene me ze te larte, por duhet te behet çeshtje e opinionit publik , te ftohet ai ne nje reagim te fuqishem per te parandaluar rrezikun qe i kanoset vendit .

 • Çeshtja e detit me Greqine eshte sot sfida me e madhe me te cilen ballafaqohen shqiptaret.
  Ne kete ceshtje kane deshtuar te gjitha palet, ku here per pa aftesine e specialisteve dhe here nga zelli per te mbyllur disa llogari, me shume se ceshtja e detit, ka qene çeshtja e pushtetit.
  ▪️Çu bene ato komisionet e famshme te negocimit me palen greke???
 • ▪️Si deshtuan negocimet ? Per cilat shkaqe ?
  ▪️Ideja e kujt ishte dergimi i ceshtjes ne gjykaten nderkombetare ?
  ▪️Si ka mundesi qe pothuajse te gjitha palet bien dakord per ta derguar ceshtjen ne gjykaten nderkombetare, ne nje kohe qe Greqia ndryshoi rregullat e lojes me zgjerimin nga 6 ne 12 milje te kufirit detar, ( kur me Italine e ka 6 milje !!!)e kur dihet se ne çdo lloj gjykate do te jemi te humbur per shume aresye , ku me kryesorja mbetet niveli i larte i perfaqesuesve dhe pervoja thuajse mbi 100 vjecare e grekeve ne keto ceshtje.
  🔹Ne se Greqia e ka zgjidhur me konsensus ceshtjen ZEE me Egjiptin e Italine, perse te mos e zgjidhte dhe me Shqiperine ,aq me teper kur sot flitet per marredhenie te shkelqyera e miqesi te madhe mes dy vendeve ??
  ▪️Perse nuk permendet me Gjykata Kushtetutese e cila me te drejte rrezoi marreveshjen e pare ?
 • ▪️Kush ka te drejte te shkele apo ti anashkaloje ato vendime .Ku jane ata patriotet qe slane studio televizive pa mallkuar marreveshjen e qeverise se meparshme e tani heshtin si fija e barit apo nen ze belbezojne se gjendja eshte serioze e duhet rritur vigjilenca.( cfare hipokritesh)!
  🌑Po gjendja eshte vertete shume serioze dhe ajo qe e shpeton eshte qe Shqiperia nje minute e me pare te terhiqet nga bisedimet , derisa Greqia te rikthehet ne pozicionin e meparshem, te dy vendet te largohen perfundimisht nga idea e zgjidhjes se çeshtjes nga nje gjykate nderkombetare ,qe do te rezultonte nje katastrofe e vertete per Shqiperine e me pas me krijimin e kushteve te rifillonin bisedimet dypaleshe per ndarjen e zonave ekskluzive ekonomike mes dy vendeve. 🔹Kufiri detar me Greqine eshte i percaktuar dhe ska nevoje per asnje lloj diskutimi apo marreveshje.
  ▪️Cdo gje tjeter bie ere, qe shqiptaret nuk duhet ta durojne.
  ▪️Shqiperia nuk mund te behet kurban i askujt, e te perdoret si precedent per perfitime te nje shteti ndaj nje shteti tjeter ne percaktimin e kufirit detar apo percaktimin e ZEE.
  ▪️E ne se te tjeret I zgjidhin keto probleme siç ka treguar koha jo e larget me forcen e armeve, Shqiperia nuk e ka kete luks, ndaj e vetmja gje mbetet thirrja e ndergjegjes kombetare dhe reagimi i fuqishem per te ndaluar kete maskarade ende te pakonsumuar plotesisht.
 • 🔹Kjo eshte sfida e rradhes per shqiptaret te cilet duhet te zgjedhin mes krenarise dhe poshterimit, ndermjet patriotizmit te vertete apo pranimit kokeulur te tradhetise se rradhes.
Kategori
Uncategorized

‘Rama një tradhëtar pa skrupull, po trajton Shqipërinë si plaçkë tregu’

Nga Petrit Vasili/

Tradhetia e Ramës për detin përballë ndershmërisë së Prof.Krisafit dhe Prof.Zaganjorit!!

Prof.Ksenofon Krisafi ne 27 gusht 2020 lidhur me deklarimin e Greqisë për tu zgjeruar me 12 milje thoshte:

“Ështe alogjike dhe absurditet i padiskutueshëm që të mendosh se Greqia do ta shtrije gjerësinë e ujërave territoriale nga bregu i Korfuzit ne drejtim të Sarandës në 12 milje detare.

Së pari nuk ka hapesirë të mjaftueshme për këtë gjerësi. Se dyti, në bazë të nenit të lartpërmendur të Konventës për të drejtën e detit, këtë të drejtë e ka në të njëjten masë edhe Shqipëria. Sipas kësaj logjike të këtyre “specialistëve për gjithçka” nuk del llogaria, sepse grekët do të duhet të dalin disa km mbi kodrat e Sarandës, kurse shqiptarët do të kapërcenin diku nga mesi i territorit tokësor të ishullit të Korfuzit” – thotë profesor Krisafi.

Ndersa Prof.Xhezair Zaganjori relator i Vendimit te Gjykates Kushtetuese që rrezoi Marreveshjen e kufirit detar me Greqinë thotë në intervistë për Zërin e Amerikës rreth 3 muaj më parë në 3 shtator 2020 po për deklaratën e Greqisë për zgjerimin me 12 milje:

” Unë mendoj që në rastin konkret thjesht shprehet një aspiratë, një dëshirë e Greqisë për t’i zgjeruar, por sigurisht në mënyrë të njëanshme ajo nuk mund të deklarojë shtrirjen e efekteve të ishujve apo masave shkëmbore, deri në 12 milje detare, pa u marrë vesh me shtetet me të cilat ajo i ndan ato, sepse bie në kundërshtim me normat e së Drejtës ndërkombëtare, me Kartën e organizatës së Kombeve të Bashkuara dhe me vetë Konventën e Tretë mbi të Drejtën e Detit. Sepse çfarë do të ndodhë sikur të njejtën gjë ta bënim edhe ne dhe vendet e tjera, t’i deklarojnë në mënyrë të njëanshme, pa u marrë vesh, sepse ne nuk jemi në një oqean ku nuk kemi asnjë shtet përballë apo bashkangjitur.

Nuk mund të bëhet përmes një akti qeveritar, në mënyrë të njëanshme, kur shteti ndan hapësirat detare me shtetet e tjera. Përndryshe do të ishim në kaos në marëdhëniet ndërkombëtare.

Me sa jam në dijeni, ne i kemi patur 15 milje, dhe na është kërkuar që duhet t’i bëjmë 12 milje, dhe ne aq i bëmë”

Ndersa Edi Rama ne 29 gusht 2020 deklaronte:

“qyshse negociatat tona me palën greke po materializoheshin në një dokument konkret, bazuar mbi normat ndërkombëtare dhe të drejtën e detit. Deformimi skandaloz që iu bë asokohe një deklarate publike të Ministrit të Jashtëm grek për “zgjerimin nga 6 në 12 milje të ujrave detare të Greqisë” dhe sulmi i orkestruar kundër marrëveshjes së re për detin’.

Grupi ynë negociator për çështjen e detit ka nevojë për ndryshime, pasi disa anëtarë të tij janë larguar nga pozicionet që mbulonin kur janë zgjedhur në grupin negociator”.

Qendrimet e Prof.Krisafit dhe Prof.Zaganjorit janë shumë të qarta dhe një udhëheqje e vertetë parimore e profesionale për veprim.

Në të kundërt Edi Rama ka bërë qëllimisht e në mënyrë të vazhdueshme shejtan budallain për ta lënë Shqipërinë të papërgaditur dhe përpara faktit të kryer.

Deklaratat e tij që në formë janë një hartim bajat i nje nxënësi të tetë vjeçares në përmbajtje janë dorëzim i qëllimshem dhe i mirëmenduar e pa kushte ndaj interesave të Greqisë.

Vendimi i Greqisë ishte kronikë e një ngjarje të paralajmeruar që në gushtin e këtij viti.

Që nga ai moment përveç duatrokitjeve nga media greke Edi Rama nuk levizi as gishtin, por vetëm u shndërrua në avokatin paradhënie të vendimit grek, qe po vinte.

Ka disa pyetje asgjësuese për tradhëtarin

1.Çfarë veprimesh urgjente ndërmori Rama pas deklarimeve të gushtit të këtij viti për ti dalë përpara situatës së faktit të kryer?

2. Çfarë komunikimi ka pasur Rama me institucionet dhe përfaqësuesit ndërkombëtarë në Tiranë dhe më gjerë, në se ka pasur, për të ngritur shqetësimet për kufirin detar e për të kërkuar ndihmën e mbështetetjen e tyre profesionale dhe politike?

3. Çfarë bashkëpunimi ka pasur, nëse ka pasur, me Presidentin dhe Parlamentin për ti dalë përpara kesaj çeshtje kombëtare me rendesi kritike?

4. A komunikoi ndonjë herë me Profesorët e nderuar për të marrë opinionin dhe ekspertizën e tyre të zgjeruar për këtë çeshtje kaq delikate dhe kritike?

5.Perse Rama nuk bën publike se çfarë marrëveshje kishte bërë dhe ishte thuajse gati të firmoste me qeverinë greke të Tsipras?

6. Përse përballë një çeshtje kombëtare të tillë si kjo e Kufirit Detar grupi negociator i Shqiperisë qenka i paplotësuar dhe vazhdon si i tillë?

7. Cili interes i huaj dhe privat ja paska mbajtur dorën Ramës, që e pengon ta plotësojë grupin negociator kur ky heq e vë ministra brenda ditës bile i njofton edhe me tëiter?

8. Po si mundet Rama të justifikojë, që përballë një Greqisë shumë të përgatitur dhe me nivel të lartë ekspertesh, Rama vendos një grup ekspertësh copë – copë, të paplotësuar dhe me një udhëheqje politike zero?

9.Kush ja mban tradhtarit dorën të kërkojë ekspertizën më të mirë ndërkombëtare dhe ta paguajë siç paguan koncesionet e tij hajdute?

Roli i Edi Ramës dhe qendrimi i tij është prej një tradhëtari të pa skrupull, që në funksion të çdo interesi të errët privat dhe pushteti e trajton Shqiperinë dhe kufijtë e saj të shenjtë si plaçkë tregu.

Ndaj Edi Rama duhet trajtuar vetem si tille pra si tradhetar.

Image
Kategori
Uncategorized

Amerikën e pritët plot 45 vjet, por lirinë ja u sollë studentët e Dhjetorit.

Një komb që hesht vdes.

Amerikën e pritët si ujin e ftohtë për 45 vjet.

🔹Por më në fund, lirinë ja u sollë studentët e dhjetorit

Erdhi si erdhi, ai erdhi…me plot 1 milion vota.

Kodoshi i kombit, erdhi për disa si “Mesia”…por…

▪️Jo për socialistët, -jo për votuesit, -jo për emigrantët, -jo për të zhgënjyerit, -jo për shqiptarët. ▪️Por për vete, bandat e trafikut, dhe llum-klanin e tij kriminal.

▪️Të gjithë brënda PS-së i dinin bëmat e kodoshit si student, pedagog, shites ikonash të vjedhura, lakuriq nate, apo si kryetar bashkie e me radhë.

Por askush nuk foli.

▪️Etja juaj për pushtet dhe para ishte më e madhe se partia socialiste dhe shqipëria, ndaj ju socialistët heshtët.

▪️Etja juaj për pushtet dhe para ishte më e madhe se e vërteta e hidhur per ate monstër dhe klanin e tij, sorosian G-99-ç, ndaj ju intelektualët, analistet dhe gazetarët heshtët .
▪️Etja dhe marrja e nje kolltuku deputeti duke heshtur, a punuar nën rrogoz edhe disa nga ju abuzuesit me pushtetin në qeverisjen e kaluar ishte më e madhe se e keqja që po i kanosej vëndit.

▪️dhe ju heshtët.

Dhe kodoshi i kombit e nisi…

▪️E nisi me timonin, e mori, su ngop.

▪️Kërkoj tepsinë e vodhi, su ngop,

▪️Mbushi me hajdutë, trafikantë dhe kriminelë parlamentin, su ngop,

▪️Mbushi bashkitë me kriminelë të dënuar në europë su ngop.

▪️Hashashizoj dhe kriminalizoj gjithë shqipërinë, përsëri su ngop.

▪️ Grykësia e tij, e çoj kodoshin deri në aktin më exstrem, më të shëmtuar, mori gjithë pushtetet duke vjedhur edhe më të shenjtën…votën,

▪️dhe kodoshi përsëri su ngop

Pangopësia, pafytyrësia, dhe psikopatia e tij e çoj në tradhëti,

▪️dhe tradhëtia e çoj deri atje, sa ky kodosh kryeminister i pa besë dhe i pa brekë, ti fusi hundet e droguara, nga maskarallëku në maskarallëk, dhe tradhetia në tradhëti.

▪️Nga shitja e detit, deri në bashkpunimin me Vuçiçin në dëm të Kosovës, për sërbinë e madhe,

▪️Ky kodosh kryeministër, shkeli mbi kufomat e masakrës se Reçakut, vëndi ku gjaku dhe lotët për rreth 1400 fëmijët e masakruar dhe zhdukur nga paramilitarët sërbë s’është tharë akoma.

🔹Të gjithë flasim dhe bërtasim, por askush spo e ndal dot më këtë monstër “rilindase” dhe etjen e tij për vjedhje, Gjak, dhe shkatërrim.

Presidenti ka kohë që e thotë…

Referendumi…zgjidhja e vetme dhe më e mirë për ta ndalur dhe shporrur të keqen e madhe.

Kryetari i opozitës çdo ditë denoncon varfërinë, dhunën, vjedhjet, trafikun, dhe grabitjen e pasurive shtetërore.

Berisha si askush tjetër, në dukje i vetëm, por me bekimin dhe besimin e popullit, në vijen e parë përballë mafies me kostum pushtetari.

Të rinjtë po sfidojnë kodosh-diktaturën dhe prindërit, duke u ngritur të vetëm, në revoltë dhe duke u përplasur me të keqen ballas.

Të gjithë bashkë, ne mundemi.

🔹Të majtë e të djathtë, socialistë e demokratë, jo për pushtet, por për shqipërinë.
🔹Ai nuk është më vetëm e keqja për qytetarët e këtij vendi, por edhe një fatkeqësi dhe dëm i riparueshëm për ju socialistët progresistë.

🔹Ne mundemi dhe duhet ta shporrim me çdo mjet dhe kusht, çibanin e qelbëzuar.

🔹Çdo sekondë e minutë e humbur, është shpëtim për kodoshin, dhe katastrofë për kombin.

Amerikën pritët plot 45 vjet, por lirinë ja u sollë studentët.

Ndaj mos prit ambasadorët, por Çohu, 🔹bashkohu, dhe shkatërroi tentakulat kanceroze të oktapidit famoz.

🔹Çohu dhe shkatërro pushtet klanin kriminal që ka marrë peng dhe po mbyt një popull dhe një komb të tërë…

🔹ÇOHU !

🔹KOHA ËSHTË E GUXIMTARËVE !

🔹HESHTIA E MËKATARËVE !

🔹BASHKPUNIMI ME KODOSH-KRYEMINISTRIN, E BRUMBUJVE TREDHARAKË…

U.Gjata .

Kategori
Uncategorized

Gjermania dhe NATO ndaluan Serbinë që të niste projektin e një Serbia të Madhe

Në vitet 1990, Gjermania dhe NATO ndaluan Serbinë që të niste projektin e një Serbia të Madhe, dhe me të drejtë.

Pikërisht sepse donim të parandalonim gjenocidin kundër shqiptarëve. Vocic ishte Ministër i Propagandës.

Tani Rama po organizon një aleancë me Serbinë në mënyrë që të vazhdojë të ekzistojë si një autokrat. Kjo është tradhti e lartë ndaj Shqipërisë, Kosovës, dhe NATO-s

Martin Henze, këshilltari ekonomik pranë CDU (parti qeverisëse) në Gjermani

Albania: ‪

In the 1990s, Germany and NATO prevented Serbia from initiating the project of a Greater Serbia, and rightly so.

Precisely because we wanted to prevent genocide against the Albanians. Vocic was Minister of Propaganda.

Now Rama is organising an alliance with Serbia in order to continue to exist as an autocrat. This is high treason against AL, Kosovo, NATO

Kategori
Uncategorized

JEP DORËHEQJEN Z. DREJTOR, TI NUK KE MORAL TË DREJTOSH KLASËN MË TË EDUKUAR TË VENDIT !

Zoti Enkelejd Joti, unë që po ju drejtohem jam mjek në urgjencën paraspitalore të QSUT, ju më njihni pasi keni firmosur disa herë shkresa ndaj meje .

Që të them se puna ime është ndër më të rëndat, me më shumë rrezik dhe që provokon trauma fizike e shpirtërore në shëndetin tim, ti sdo të më kuptosh dot, sepse je thjesht një burokrat.

Ti e di që prej fillimit të vitit 2020 unë kontrolloj, trajtoj çdo ditë pacientë të prekur me COVID-19, dhe kryesisht raste të rënda por edhe hera herës edhe fatale.

Bashkë me kolegë të mij po punojmë në mes të pandemisë më të madhe të shekullit me mungesa, pasi jemi nje vend i varfër e i abuzuar, por edhe me shumë shume stres dhe presion psikologjik nga frika e infektimit ose humbja e jetës.
Shumë kolegë të mij nuk janë më në jetë, pikërisht prej COVID-19!

Nuk është e tepërt të të them ty, mgjths ti as e mendon, që ne po rrezikojmë shëndetin dhe jetën e familjarëve tanë , pikërisht prej detyrës .

Por unë prej 10 muajsh po përjetoj fort dhe terrorin e administratës tuaj partizane kundër personit tim, dhe këtë e kam të dokumentuar zoti drejtor.
Jam thirrur aty si në hetuesinë e kohës së monizmit duke më kërkuar llogari se pse flas për testimet, infektimet, mungesat, ndërkohë që unë jam mjek, dhe kontribuoj prej 28 vitesh në sistem duke punuar, e jo duke përfituar, siç përflitesh ti !

A e di ti zoti Joti se nëqoftëse unë do isha rezident në shtet tjetër, Ballkan, Evropë, Azi etj ,dhe ti po ashtu drejtor në një spital andej, ju dhe administrata juaj jo vetem sdo më shqetësonit dot !
Por edhe nëqoftëse do të ndodhte do kishte të kishte çështje ligjore e morale ndaj teje dhe administratës së spitalit për konsekuenca, shqetësime e turbullime të panevojshme që ju krijuan një mjeku në punën e tij , në gjykimin e tij mjekesor .

Me siguri që spitali e drejtoria e tij do të dridheshin jo vetem për humbjet, por menjëherë drejtori i tij do te ikte, dhe dëmi i PR të këtij spitali në komunitet mund ta conte deri në mbyllje atë !

Por ti zoti drejtor jeton e mbretëron në Shqipërinë pa drejtësi, shërbëtor i një kryeministri që nuk ka nguruar të më lincojë publikisht mua, që dhe kolegët e mij të mbyllin gojën, dhe nuk ke asnjë kompleks faji për krimin ndaj një mjeku kritik ndaj sistemit.

Ti del akoma më zhveshur nqs unë të sfidoj publikisht duke të kërkuar CV tënde, arsyet pse drejtoni institucionin akademik të mjekësisë në Shqipëri, që mban edhe emrin e një gruaje të shenjtë, por që drejtohet nga anonimë të djallëzuar si ju !
Sot unë nuk po zgjatem me skandalet financiare për të cilat përflitesh.

Jep dorëheqjen zoti Enkelejd Joti!
Ti s’mund të nënshtrosh deri në skaj klasën e mjekëve të Shqipërisë !

Ilir ALLKJA, mjek.

Kategori
Uncategorized

SHTETI I SE DREJTES, DESHTOI.

Dritan Kaba/

KIM DHE SORECA FLASIN PER NJE UNIVERS PARALEL KU EKZISTON “MREKULLIA” E REFORMES NE DREJTESI.

Sot thuajse te gjitha mediat ndejten ne heshtje te plote mbi masat e sigurise dhene me arrest me burg ne Gjykaten e Shkalles se Pare nga gjykatesja Adriana Bera, ndaj protestuesve pro jetes, kunder dhunes policore. Sot mediat u bene me dashje apo pa dashje bashkepunetore me shtetin bandit te Rilindjes.
Sot ne vend te ishin ne sallen e gjyqit dhe te faktonin qe masat e dhena jane plotesisht te padrejta, pa fakte me deshmi policesh qe gjendeshin njekohesisht ne disa vende te Tiranes gjate deshmive te tyre, zgjodhen te heshtin.
Sot nuk ka “kuriozitet” protestues, sot ka heshtje per krimin qe konsumohet ne sallat e gjykates, ku qytetaret shpresojne e meritojne drejtesine.
Sot naten e Krishtlindjeve prokurori Petrit Hysi rikerkoi masen arrest me burg per protestuesit, pavaresisht sa nga e njeta gjykate i ishte lene nje afat 10 ditor qe prokurori te sillte fakte per te ndaluarit. Sot pa asnje fakt, pa asnje te dhene shtese, disa nga protestuesit u lane me masen arrest me burg pa afat.
Mediat heshten!
Gjykata sot u be notere e korruptuar e masave te kerkuara nga prokurori militant i Rilindjes.
Sot Drejtesia shenoi nje deshtim te madh.
Kriminelet lirohen, protestuesit mbeten ne burg.
Pasthirrmat e Yuri Kim dhe Soreca per suksese ne reformen ne drejtesi, jane si ulerimat e te semureve mendore ne pavionet e psiqiatrise ku shpallin veten kryeministra, mbreter apo predikojne lumturine ne “mbreterine” apo republiken qe sundojne!
Nuk ka asnje dallim mes tyre ne deklarime, jane njesoj te çartura. Por te semuret jane te pafajshem se e thone pavetedije, ndersa ambasadoret jane bashkepunetore me vetedije ne çdo vendim antiligjor dhe kriminal qe merret nga sallat e gjykatave ndaj shqiptareve.
Eshte detyre e shqiptareve te lire dhe me dinjitet t’i refuzojne keto dalldisje ambasadoresh, qe jetojne ne nje univers tjeter paralel me ate qe jetojne realisht shqiptaret.
Ndaj e kam rithene e nuk do lodhem ta them: Beteja e 25 prillit eshte beteje Morali dhe Dinjiteti dhe jo per nivelin e taksave apo per programe.
Ne 25 prill shqiptaret duhet te zgjedhin mes qytetarise dhe arrrogances. Mes lirise dhe nenshtrimit si skllever moderne. Mes demokracise dhe autokracise kriminale. Mes lirise ekonomike dhe nenshtrimit ndaj oligarkeve. Mes konkurrences se ndershme dhe tenderave te drejtperdrejte, atyre “sekrete” apo te paravaktuar. Mes te ardhmes se familjes se tyre apo shpopullimit te Shqiperise.
Ne 25 prill nuk eshte çeshtje zgjedhjesh kush drejton me mire, por nje beteje per lirine e individit, per te ardhmen e Shqiperise, per Familjen shqiptare, per besimin ne Zot.

Kategori
Uncategorized

Henze: Shqipëria të vendosë tani, nëse do bëhet pjesë e një Serbie të Madhe, ose BE-së

Kombi shqiptar duhet të vendosë tani nëse dëshiron të bëhet anëtar i një Serbie të Madhe nën ndikimin rus dhe të heqë dorë nga kultura e tij mijëravjeçare dhe të vazhdojë të vegjetojë në një narko-shtet të Ramës dhe të humbasë më në fund rininë, fëmijët e saj; apo dëshiron të ruajë identitetin, kulturën dhe vlerat e saj, si dhe pavarësinë ekonomike dhe të gjejë të ardhmen e saj në BE. Është kjo deklarata që vjen nga eksperti gjerman për rajonin, Martin Henze i cili në një intervistë shprehet se nëse shqiptarët e dëshirojnë BE-në, atëherë Shqipërisë i duhet shumë shpejt një qeveri të re.

Z. Henze, ç’mendim keni për marrëveshjen mini-Shengen midis Serbisë, Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut?

Henze: Pikë së pari, më lejoni të theksoj se ekziston vetëm një marrëveshje Shengen, që BE-ja po heq kontrollet në dogana.

Është një strukturë juridike shumë e ndërlikuar e shteteve brenda BE-së. Parakushti themelor është që këto janë shtete demokratike, përndryshe sistemi Shengen nuk do të funksionojë.

Në Shqipëri, sundimi i ligjit dhe demokracia parlamentare u shfuqizuan dy vjet më parë nga administrata Rama dhe as Serbia nuk ka një sistem të sundimit të ligjit.

Prandaj, mini-Shengen nuk ekziston. Kjo është përpjekja për një marrëveshje midis kryeministrit serb dhe atij shqiptar për të mbështetur njëri-tjetrin personalisht. Në këtë mënyrë, Rama në thelb po tradhton kombin shqiptar.

Ekziston vetëm një marrëdhënie midis qeverisë serbe dhe asaj shqiptare.

Të dyja qeveritë dhe partitë qeverisëse drejtohen nga politikanë autoritarë dhe klika korruptive, ato gjithnjë e më shumë po largohen nga demokracia dhe sundimi i ligjit. Të dyja qeveritë me siguri nuk mund as të heqin dorë nga fjala sundim i ligjit.

Nëse sundimi i ligjit do të funksiononte në të dy vendet, Vuçiç dhe Rama nuk do të ishin kryeministra në Serbi e Shqipëri dhe të dy vendet do të ishin tashmë anëtare të BE.

Si e shpjegoni qëndrimin e kryeministrit shqiptar Edi Rama për këtë marrëveshje?

Henze: Sundimi i ligjit dhe demokracia në vetvete nuk ekzistojnë në Shqipëri. Ekonomia është në një gjendje shumë të keqe, investimet e huaja janë thuajse zero, ka vetëm trafik droge nga jashtë, papunësi e lartë, trafikim njerëzor, emigrim masiv i të rinjve, varfëri ekstreme, plakje të popullsisë në fshat, infrastrukturë e shkatërruar, korrupsion masiv në administratën e qeverisë Rama, manipulimi i zgjedhjeve parlamentare në 2017 në bashkëpunim me mafien, sipas shtypit ndërkombëtar, zhvillimi i paligjshëm i zgjedhjeve lokale në 30 qershor. Zgjedhjet e paligjshme lokale në Shqipëri janë shkelje e përhershme e kushtetutës shqiptare nga qeveria Rama. Situata në Shqipëri shënohet nga rritja e trafikut të heroinës, shkelje e vazhdueshme e kushtetutës nga qeveria Rama, përndjeka e opozitës dhe gazetarëve kritikë, shpronësimi i qytetarëve pa mundur të mbrohen kundër shpronësimit përpara një gjykate. Shqipëria është në prag të falimentimit kombëtar. Janë mbyllur disa kontrata në ndërtimin e rrugëve dhe në sektorin e shëndetësisë, që referohen si PPP. Në realitet ato janë kontrata familjare midis qeverisë Rama dhe miqve të biznesit. Populli shqiptar po shfrytëzohet.

Në fakt, këto kontrata nuk i plotësojnë as standardet minimale të PPP-ve evropiane, janë krijuar monopole private, nuk janë kryer tenderë të rregullt, jo-transparente. Negociatat për anëtarësim në BE janë shtyrë, një katastrofë e vërtetë.

Është mjaft e thjeshtë, qeveria Rama dëshiron heqë vëmendjen nga këto katastrofa, së pari një Shqipëri e Madhe, një ministri e përbashkët e jashtme me Kosovën, u festua nga Rama në pranverën e këtij viti, tani po festohet një Serbi e Madhe.

Dhe Serbia?

Kreu i qeverisë së Serbisë Aleksandar Vuçiç pëlqen ta shfaqë veten si një përkrahës i zjarrtë i BE-së dhe vlerave të saj. Ai i thur elozhe Kancelares gjermane në mënyrë periodike me deklarata, njësoj si Rama në Shqipëri, të cilët vlerësojnë qëndrimin e saj demokratik e humanist. Ish-ministri i diktatorit Millosheviç, Vuçiç, gjithashtu preferon të veprojë si apostull i pajtimit në rajonin e Ballkanit Perëndimor.

Qëllimi i tij është një Serbi e Madhe. Kjo nuk mund të jetë në interes të Shqipërisë.

Vuçiç ka marrëdhënie mjaft miqësore me presidentin rus. Në pranverë, ai bëri një marrëveshje avionësh luftarakë me Putinin. Armët u dorëzuan përmes Rumanisë në korrik 2019, ku u ndaluan, dhe Rusia i dërgoi nga ajri.

Ai rregullisht ka organizuar manovra ushtarake serbo-ruse, afër kufirit me fqinjin e tij jomiqësor Kroacinë. Ai nuk është mik i NATO-s. Kjo nuk mund të jetë në interes të Shqipërisë, apo jo?

Shqipëria është anëtare besnike e NATO-s, një aleate e vërtetë e Perëndimit. A është kjo qeveria e Ramës? Bashkëpunimi i ngushtë me Kinën komuniste dhe tani me Serbinë, ngre dyshime serioze nëse Z. Rama është ende mik i Perëndimit.

Të krijohet përshtypja se qeveria Rama po i nënshtrohet shtetit serb, madje po negocion me BE për këtë çështje. Kryeministri shqiptar është bërë si Vuçiç.

Qeveria shqiptare po i dorëzon Beogradit fuqinë negociuese për kombin shqiptar për një nga çështjet më të rëndësishme të shtetit shqiptar, çështjen e anëtarësimit në BE / Shengen. Kjo është diçka që duhet të imagjinohet.

Një procedurë e pabesueshme, një shkelje thelbësore e kushtetutës, preket pavarësia kombëtare e Shqipërisë.

Nuk është konsultuar me Presidentin e Republikës, BE-në apo popullin shqiptar. Kjo nuk mund të jetë në interes të Shqipërisë.

Sloganet e shpeshta të Vuçiçit kundër të opozitës serbe, disidentëve dhe mediave të pavarura janë të mbushura me kërcënime serioze. Rama dhe Vuçiç janë shumë të ngjashëm në këtë drejtim. Kjo nuk mund të jetë në interes të Shqipërisë,

Por sigurisht, Vuçiç e quan propagandë anti-serbe, kur masakra e Srebenicës quhet gjenocid. Vuçiçi, që udhëheq Serbinë pas shpërbërjes së Jugosllavisë, me po aq fuqi sa ish-shefi i tij, Slobodan Milosheviç, është shembull i shkëlqyer i një drejtuesi autoritar populist e nacionalist, udhëheqës pro-rus që mori titullin e Aleksandrit Nevski të Meritës nga Putin këtë vit. Për çfarë shërbimesh e mori ai urdhrin më të lartë rus?

Më 4 dhjetor ai u takua përsëri me Putinin në Soçi, dhe me siguri ka marrë urdhrat atje, tani ai është në Tiranë dhe ka sjellë mesazhet nga Rusia. Diktatorët gjithmonë bien dakord shpejt.

Rusia gjithmonë ka qenë e interesuar për akses në detin Adriatik. Perëndimi dhe NATO duhet të reagojnë tani.

Politikat e gabuara të Perëndimit tani janë duke u bërë të dukshme. Për vite me radhë, këta autokratë të Ballkanit u mbështetën financiarisht, ambasadorët e BE dërguan raporte të shkëlqyera në vend që të mbështesin opozitën demokratike, të orientuar nga BE. Franca ka të drejtë, qeveria në Shqipëri nuk duhet të besohet. Sot, të paktën, duhet të jetë e qartë se Qeverisë së Ramës duhet t’i jepen mesazhe të qarta dhe të paqarta. Është e papërgjegjshme që autokratëve t’u jepen paratë e taksapaguesve evropianë. Mbështetje e qëndrueshme duhet t’i jepet opozitës demokratike, dhe kjo përfshin Serbinë. Koha për lojëra ka përfunduar. Kjo vlen edhe për kombin shqiptar, i cili tani duhet të vendosë në cilën drejtim dëshiron të zhvillohet.

A besoni se Serbia tani do të fitojë një ndikim në Tiranë?

Jo. Shumica e popullsisë serbe ka qenë indiferente apo edhe armiqësore ndaj BE-së në sondazhe. Ndërsa 84 për qind në Kosovë, 93 për qind në Shqipëri dhe mbi 89 për qind në Maqedoninë e Veriut, shprehin një qëndrim pozitiv ndaj Bashkimit Europian, ndërkohë që në Serbi 29 për qind e popullsisë dëshiron të anëtarësohet në BE.

Këto janë vlerësimet më të ulëta të matur ndonjëherë në një vend kandidat për anëtarësim në BE. Këto rezultate janë gjithashtu të jashtëzakonshme sepse përvoja tregon se pëlqimi popullor shpesh bie pas pranimit.

Ky është një ndryshim shumë vendimtar midis dy kombeve, ata kanë synime krejtësisht të ndryshme të shtetit-komb.

Nuk ka asnjë bazë për bashkëpunim të ngushtë dypalësh midis Shqipërisë dhe Serbisë, dhe as nuk ka problem për Kosovën.

Kombi shqiptar dëshiron të bëhet anëtar i BE-së dhe e sheh veten si pjesë të botës perëndimore dhe jo si republikë autonome e Serbisë.

Qëllimi politik duhet të jetë anëtarësimi në BE dhe aderimi në zonën Shengen të BE-së.

Pse Kosova nuk është pjesë e këtij procesi?

Serbia nuk i njeh kufijtë e Kosovës. Një marrëveshje bilaterale me Kosovën fqinje, të cilën Serbia ende nuk e ka njohur, kërkohet ende në nivelin politik. Një marrëveshje e tillë duhet të ishte përfunduar tashmë, por as marrëveshjet me Kosovën në 2013 ende nuk janë zbatuar. Serbia është përgjegjëse për këtë.

Por nga vjen refuzimi i BE-së në Serbi?

Nëse e pyetni Presidentin serb Aleksandar Vuçiç për këtë, ai thotë se shumica e shteteve të BE-së e njohin Kosovën, ish-provincën e Serbisë, si një shtet të pavarur.

Në të vërtetë, BE mori vendimin e duhur. Kjo njohje ka sjellë paqen në Ballkan. Qëllimi ishte që të gjitha vendet e Ballkanit të bëhen anëtare të BE-së si shtete të pavarura.

Serbia ende ka të drejtën e sundimit mbi Ballkanin Perëndimor dhe e sheh Kosovën si pjesë të Serbisë, ndërsa shqiptarët janë të huaj për Serbinë. Ka një tundim të madh për ta konsideruar Ballkanin në tërësi. Por fotografia është një klishe.

Është imorale dhe e padrejtë t’i trajtosh të gjithë popujt e Ballkanit me të njëjtën mënyrë. Grekët, shqiptarët, rumunët, bullgarët – asnjë nga këta popuj të vjetër, kulturorë nuk sulmuan fqinjët e tyre, ata vetëm mbroheshin.

Një politikë agresive, shoviniste po ndiqet vetëm nga Serbia, të cilën mund ta shohim shumë mirë në vitet 90. Mjafton të kujtojmë liderin serb Radovan Karaxhixh. Vetëm ndërhyrja e NATO-s, dhe e Gjermanisë solli rivendosjen e kufijve dhe paqen.

Ky është një ndryshim thelbësor midis Serbisë dhe Shqipërisë. Kombi shqiptar dëshiron të bëhet anëtar i BE-së, kombi serb jo.

Për këtë arsye, Bundestagu gjerman deklaroi qartë në shtator 2019 se kufijtë ekzistues në Ballkan, përfshirë kufijtë e Kosovës, duhet të respektohen dhe se të gjitha përpjekjet për të kundërtën janë të papajtueshme me parimet e BE dhe duhet të çojnë në ndërprerje të negociatave e pranimit.

Pra, nëse kombi shqiptar dëshiron të bëhet anëtar i BE-së, dhe ky është rasti për 93% të popullsisë, mund të ketë vetëm një Shengen në BE.

Një bashkëpunim me Serbinë dhe Rusinë çon në një lidhje me këto dy shtete dhe jo me BE, që nuk çon në të ardhmen. Kjo sjell një rrëzim të kombit krenar shqiptar.

Shqipëria tani duhet të punojë shumë për të përmbushur kriteret e pranimit në BE.

Qeveria Rama ka dështuar plotësisht në këtë çështje dhe me sa duket nuk është në gjendje ta përmbushë këtë synim, qoftë në mënyrë objektive, edhe në aspektin e personelit.

Kombi shqiptar duhet të vendosë tani nëse dëshiron të bëhet anëtar i një Serbie të Madhe nën ndikimin rus dhe të heqë dorë nga kultura e tij mijëravjeçare dhe të vazhdojë të vegjetojë në një narko-shtet të Ramës dhe të humbasë më në fund rininë, fëmijët e saj; apo dëshiron të ruajë identitetin, kulturën dhe vlerat e saj, si dhe pavarësinë ekonomike dhe të gjejë të ardhmen e saj në BE. Nëse e dëshiron, Shqipërisë i duhet shumë shpejt një qeveri të re.

Kategori
Uncategorized

Agjenti shqiptar me pseudonimin (Djaloshari) që punoj 35 vjet Greqi, Australi, dhe në Suedi.

Shumë nga diversantët e arratisur bënin lojë të dyfisht, ata bashkpunonin edhe me autoritetet shqiptare në emigracion…

Në foto me ish agjentin e kundër zbulimit shqiptar në Stockholm, Spiro Tore.

Kush ishte vllehu nga Mborja e Korçës, me banim ne Fier… i rekurtuar dhe trajnuar që në bangat e shkollës në Fier.

Si u organizua nga sigurimi ne vitin 1957 mbas plot 1 viti stervitje, arratisja e tij nga posta e gurit në devoll, ku e çuan ushtar, preteksi i arratisjes (per tu takuar me kusherinjte e tij ne greqi, dhene autoriteteve greke ) dhe pushka e vjeter që eprorët e sigurimit i dhanë me vete…

Dorzimi, në postën kufitare greke, çuarja në kampin e Vugacikosë, marrja në pyetje, dhe dhuna (rrahja) sistematike per dy muaj ne birucat e Kosturit.

Mospranimi i kerkesave te sherbimit sekret grek per te bashkpunuar me ta, dhe per ta rihedhur here pas here ne shqiperi per veprime në interes te tyre se bashku me nje grup tjeter nga zona e devollit dhe korces te arratisur edhe ata ne ato vite.

Burgu prej 6 muajsh në Selanik dhe Athinë, “torturat” nga autoritetet greke, nisja të lidhur për në interrnim në ishullin e Sirosit, nderhyrja e ushtarakeve amerikanë, marrja nën mbrojtje prej tyre dhe ndalimi i interrnimit.

Plotësimi i dokumentave dhe dërgimi nga amerikanet ne Stockholm.

Lidhja e parë nga Suedia me zv/ministrin e sigurimit shqiptar ne adresen e personit Arben Shaka, rruga Miqesia, nr 29 Tiranë, ne vitin 1958. ( hotel i vjeter cepi i kryqezimit të rruges se Durrsit me rrugen e ambasadave )

Pse Tirana ne vitin 1962 hezitonte ti pergjigjej postës së agjentit te saj “Djaloshari” ne Suedi.

Takimi dhe bashkpunimi i agjentit me shërbimet sekrete ruse ne ambasaden Ruse në Stockholm dhe kërkesa e ketij per te lajmeruar dhe lidhur me Tiranen.

Ndërmjetësimi dhe dërgimi nga ambasada Ruse i agjentit shqiptar, tek ambasada Bullgare.

Pritja dhe qëndrimi, brenda ambasades bullgare, 1 javë per te marre pergjigjen nga shqiperia.

Përgjigjia që “nuk erdhi” dhe rruga nga Stokolmi drejt Danimarkes, takimi ne tren me “perfaqsuesit e ambasades shqiptare të Gjermaninë lindore” dhe rruga drejt Shqipërisë…

Pse çdo lëvizje e tyre kontrollohej dhe miratohej nga dikush në ambasadën shqiptare ne Gjermanine Lindore ?

Kthimi ne 1962 në greqi (kete radhe me dokumenta nderkombetare të azilantit ) dhe futja nga Kosturi në Shqiperi nëpermjet vëndit te caktuar ne Trestenik.

Premtimi i pa mbajtur nga sigurimi për rikthimin e tij mbas dy vitesh shërbimi dhe këthimi përsëri në Greqi dhe …

Cili ishte kryetari i deges Korçë që e priti dhe e riktheu mbas nje jave qëndrim dhe takime ne ambjentet e degës se brendeshme korçë..

Kthimi me xhipin e degës ne oren 12 te nates në Kapshticë, përsëri ikja nëpërmjet kufirit në Greqi, mbasi u pais me rekomandimet e duhura dhe me lek, dollare (300 dollarë)

Rekomandimi i sigurimit per te qendruar dy muaj ne Athine dhe me pas nisjen per ne Suedi duke kërkuar nisjet e lidhjeve me ambasaden Shqiptare atje.

Ikja e herepas hereshe me sherbim nga Suedia me Greqi, në zonen ku ishte instaluar Brigada e Pare Greke, në Volos, dhe Kostur, Greqi në vitet 1960-61-62 deri me 1975.

I maskur si çoban dhensh zbuluesi me pseudonimin “djaloshari” arriti të zbuloje skicojë , dhe fotografojë armët dhe repartet e rëndesishme ushtarake greke dhe amerikane ne Kostur ( mali i manjaqit ) dhe Follorinë …

Kapja nga ushtria, dhe si shpetoj asaj si çoban, vetem nepermjet gjuhes vllehe. ku me vete kishte aparatin fotografik dhe kameren…

Largimi me 1969 drejt Australise dhe rikthimi perseri me 1973 ne Stockholm.

Incidenti në koncertin e ansamblin të shtetit ne Stockholm, perplasja me disa prej nacionalisteve te evidentuar te rrezikshem, futja ne lojë dhe perplasja e komunisteve Kubanezë me nacionalistet shqiptare ne Stockholm.

Takimet çdo muaj me sekretarin dhe shoferin e ambasades neper disa pika ne qytet.

Takimet e fundit me 1989 me sekretarin e ambasades shqiptare ne Stockholm Dervish Mero …

Ora që ju grabit nga oficeri i postës kufitare ne kethim si diversant, thirrja e oficerit ne degë, dhe takimi i dyte i tij me (diversantin) ulur ne tavoline me kryetarin e deges, kthimin e ores mbrapsh dhe kërkimi i faljes per veprimin ndaj agjentit zbulues.

Loja futboll me devollinjtë e arratisur në Kostur, dhe bashkpunimi i disa prej tyre me sigurimin e shtetit, duke u futur fshehur naten ne teritorin shqiptar.

Si arriti të mbijetojë dhe të bashkohet në Vugaciko dhe Lavrio me grupet e të arratisurve antikomunistë shqiptarë atje..

Takimi disa herë me oficerët amerikanë dhe ikja me ndimen e tyre drejt Suedisë.

Cilët ishin ballistet dhe zogistet nacionalistë të betuar si Antikomunistë.

Cili drejtonte grupin e antikomunistëve shqiptarë të arratisur të betuar deri në vdekje

Kush ishte Qemali i Bulgarecit, antikomuni betuar deri në vdekje …

Si arriti të futet ne grupet antikomuniste deri në rrang drejtues nga Lavrio, Australi deri në Stockholm.

“Përplasja” dhe ftohja me shefat e kunderzbulimit në ambasadën shqiptare në gjermaninë lindore mbas marteses me nje vllehe greke.

“Martesa” e kunates greke me kreun e zogistëve në Australi…

Si mbanin nën vëzhgim dhe rekurtonin te arratisurit e deshperuar…

Si i u kamuflua si çoban, dhe si e shpëtoj gjuha vllahe dhe greke mbas perplasjes me ushtrinë, roli i tij si bari dhensh dhe aparati i fshehur ne trupin e deleve.

Tunelgatan 14 Stockholm, lokali ku mblidheshin dhe zhvillonin aktivitet, nacionalistet shqiptare ne Stockholm .

Rrefim nga Spiro Torra

Ish Of/kundërzbulimit shqiptar me pseudonimin (Djaloshari) që punoj 35 vjet Greqi, Austri, Australi, dhe në Suedi.

Si arriti of/kunderzbulimit te zbulonte më 1956 bazat ushtarake greke në kostur dhe zonat për rreth.

Rekurtimet e ish të arratisurve.

Cili ishte personi apo zv/ministri brenshem me emrin e rremë Arben Shaka dhe adresa tek rruga e Durrsit , “Rruga Miqësia nr 21 Tiranë” me te cilen mbante lidhje postare agjenti Spiro Torre.

Ikja në Suedi me ndihmen e kolonelit Amerikan ne Lavrio, depertimi ne radhet e ish të arratisurve politikë dhe arritja jo vetëm deri ne strukturat drejtuese, por të marri dhe gradën Toger nga organizata e legalitetit në ekzil.

Kush ishte ish i arratasuri i rrezikshem Dilaveri???

Dilaveri ky i arratisuri i penduar që për Enverin në pabesi e preu në qafë në Stockholm Sherifin, ky një ballist nga Ziçishti i Devollit.


Kthimi dhe u arrestimi i Sherifit në shqiperi duke marrë OK dhe ndërmjetësimin e ambasadës shqiptarecne Gjermaninë lindore me 2 milion Korona në xhep…

Arrestimi sapo zbriti nga trageti në Durres, marrja e lekeve nga autoritetet dhe denimi me 25 vjet po në shqipëri.

Çfarë u bë me vilën që Dilaveri i fali ambasadës shqiptare para se të këthehej në shqiperi.

A punoj per sigurimin e shtetit në burgjet shqiptare ?

Zhgënjimi dhe rikthimi në Suedi i Dilaverit mbas daljes nga Burgu.

Urrejtja e tij jo vetëm per perdorimin, nga agjentet e zbulimit dhe ambasada, por dhe për marrjen prej tyre e milionave koronave dhe kalavarin neper burgjet shqiptare deri me 1990.

Kthimi ne suedi dhe fshehja…

Kondrabanda me pijet alkolike dhe lidhjet e tij me shoferin dhe sekretarin e ambasades qe mbas 1990 u rikthye edhe njehere Ambasador…

Qemal Panariti.
Ballisti Qamil Panariti burrit që si trembej syri nga askush dhe për asgjë, a kishte ai lidhje me ish sigurimin e shtetit, dhe kush e ndimonte per ti hapur shtegjet ne hyrjet dhe daljet e tij nga kufiri shqiptar…

Familja e tij në shqipëri dhe ajo tjetra në Suedi…

Bisedë e pa imagjinueshme me ish oficerin e kunderzbulimit Spiro Tore…

http://www.panorama.com.al/zbulohen-dokumentet-e-sigurimit-te-shtetit-banda-e-xhevdet-mustafes-pasi-te-shkonte-ne-bllok-un-e-udheheqjes-do-raportet-sekrete-te-liqeni-i-s/

Të arratisurit antikomuniste ne Stockholm.

Kategori
Uncategorized

Dokumentat e CIA-s: Dosja fshehtë e UDB-së jugosllave për emigracionin politik shqiptar 1944-1953)

“Një ditë nëntori të vitit 1943, në krahinën e Korçës, serbi Dushan kështu i ka folur një grupi komunistësh, të cilët e quanin veten shqiptarë:

“Atdheu është një ëndërr e poetit, një fjalë grishëse.

Shqipëria e vogël duhet tu bashkohet sllavëve, që të bëhet pararojë e komunizmit në Ballkan”.

I habitur, një djalosh i ka thënë “
“Domethënë se ju serbëve nuk u mjafton Kosova?”.

: Fjala e Dushanit ka gjetur terren të përshtatshëm dhe ai hodhi parulla kundër atdheut shqipar”. Lidhur me njohjen e integritetit të Shqipërisë, gazeta “Shqipëria”, në numrin e 15 janarit 1952, shkruan:

“Komiteti Kombëtar ‘Shqipëria e Lirë” është i bindur se gjendja e brendshme në Shqipëri dhe qëndrimi në pushtet i regjimit komunist të Enver Hoxhës, janë të lidhura ngushtë me qëndrimin e papërcaktuar të shteteve fqinje të Shqipërisë. Prandaj, Komiteti Kombëtar “Shqipëria e Lirë” e gjen të arsyeshme që të ftojë Italinë, Greqinë dhe Jugosllavinë të shprehen, duke e théne haptazi se nuk synojnë as sot, as nesër që të cënojnë integritetin terri- torial dhe sovranitetin kombëtar të Shqipërisë.

Shqiptarët nuk i kanë harruar vuajtjet dhe padrejtësitë e shumta, të cilat kanë dalë nga urrejtja e madhe dhe fanatizmi i tepruar i disa sunduesve të mëhershëm të shteteve fqinje. Pjesa më e madhe e popullit tonë nuk e di se sot mjaft gjëra kane ndryshuar dhe se qeveritë e sotme fqinje dëshirojnë të jetojnë në paqe dhe në miqësi të sinqertë me një Shqipëri të lirë e të pavarur.

Qeveria e Tiranës gënjen dhe mashtron popullin, kur flet se kufijtë tanë qenkan të rrezikuar nga fqinjët. Enveri me shokë kërkojnë te përhapin urrejtjen në popull ndaj fqinjëve, duke menduar se vetëm në këtë mënyrë shqiptarët, të zhgënjyer me “mirësitë e Moskës”, para rrezikut kombëtar do të qëndrojnë të bashkuar nën sundimin e pushtetmbajtësve të kuq. Një deklaratë pozitive e qartë nga ana e tre fqinjëve, do të forconte luftën kundër komunizmit dhe do ť’i ndihmonte shumë rënies së shpejtë të regjimit komunist.

Kategori
Uncategorized

Henze: Soreca, shkak për dështimin e Reformës në Drejtësi. Të largohet!

Martin Henze, këshilltari politik gjerman në partinë CDU të kancelares Angela Merkel shprehet se ambasadori i BE në Tiranë Luigi Soreca është një ndër shkaqet e dështimit të Reformës në Drejtësi në Shqipëri.

Në një postim në Twitter, Henze shkruan se në këto kushte, largimi i Sorecës do të ishte i domosdoshëm.

Postimi i Henze në Twitter:

Reforma në drejtësi është e rëndësishme, por rezultati në Shqipëri është një katastrofë dhe kjo është gjithashtu për shkak të performancës shumë të dobët të Sorecas, një shkëmbim do të ishte i dobishëm.

Kategori
Uncategorized

Krishtlindjet, një kujtesë se sa nevojë kemi për njëri-tjetrin. Mesazh i liderit Moderat,Ulf Kristersson:

Julhälsning från Ulf Kristersson .

I dashur anëtar. Bäste medlem,


Po shkruaj për t’ju falënderuar për vitin e kaluar. Kur i uruam njëri-tjetrit Gëzuar Krishtlindjet një vit më parë, asnjëri prej nesh nuk mund ta imagjinonte se çfarë do të sillte ky vit ose si kjo fundjavë e Krishtlindjeve dhe e Vitit të Ri do të ndikohej nga pandemia.

Në vitin 2020, ne jemi testuar si vend dhe jemi testuar si njerëz. Ne jemi detyruar të përshtatemi, të bëjmë kufizime të mëdha në jetën tonë dhe në marrëdhëniet tona me të dashurit tanë. Dhe shumë prej nesh sot kanë humbur dikë të afërt.

Por tani duhet të kemi shpresë. Ne e dimë që po shkojmë drejt një ndriçimi edhe nëse kërkon kohë. Britania e Madhe filloi vaksinimin kundër kurorës në fillim të dhjetorit dhe më shumë vende tani po ndjekin këtë shembull.

Si parti, 🔹Moderatorët përpiqen ta bëjnë Suedinë më të mirë nesër sesa është sot. Ne nxjerrim në pah programin tonë, propozimet tona për veprim dhe përshkrimet e problemeve dhe debatit kundër kundërshtarëve politikë. Por këtu dhe tani unë dua ta lë politikën mënjanë për një kohë të shkurtër – do të ketë kohë për bisedime politike në 2021.

Le të jenë këto Krishtlindje një kujtesë se sa kemi nevojë për njëri-tjetrin. 🔹Si fqinjë dhe miq, si të afërm dhe qenie njerëzore. Këtë vit ne kemi ndihmuar njëri-tjetrin dhe jemi kujdesur për njëri-tjetrin më shumë sesa zakonisht. 🔹Ne suedezët e themi atë mjaft rrallë, por gjithashtu besojmë në bashkësi.

Unë gjithashtu do të doja t’ju drejtohesha ju si një anëtar dhe t’u thoja atyre se jam mbingarkuar nga puna e bërë në lëvizjen tonë gjatë vitit. Pavarësisht nga kufizimet që nuk i kemi provuar kurrë më parë, ju keni gjetur mënyra për të arritur, për të folur politikë, për të rregulluar ngjarje dhe për të lënë kreativitetin dhe përkushtimin të fitojë pafuqinë. Faleminderit shumë – angazhimi juaj është forca jonë!

Pra, edhe nëse fundjavat tona nuk dalin si zakonisht – ose siç e kishim shpresuar – unë dua ta përfundoj urimin tim për Krishtlindje me një urim që ju të keni akoma një fundjavë të këndshme të Krishtlindjeve dhe Vitit të Ri në frymën e komunitetit, edhe pse një pjesë e takimit bëhet dixhitale.

Gëzuar Krishtlindjet dhe një vit të lumtur të ri!

Ulf Kristersson
Kryetari i partisë

Bäste medlem,

Jag skriver till dig för att tacka för det år som gått. När vi för ett år sedan önskade varandra god jul så kunde ingen av oss föreställa oss vad det här året skulle föra med sig eller hur denna jul- och nyårshelg skulle påverkas av pandemin.

Under 2020 har vi prövats som land och vi har prövats som människor. Vi har tvingats att anpassa oss, göra stora inskränkningar i våra liv och i relationen till våra nära och kära. Och vi är många idag som har förlorat någon som stått oss nära. 

Men nu måste vi ta fasta på hoppet. Vi vet att vi går mot en ljusning även om det tar tid. Storbritannien började vaccinera mot corona i början av december och fler länder följer nu efter. 

Som parti strävar Moderaterna efter att göra Sverige bättre imorgon än vad det är idag. Vi lyfter fram vårt program, våra åtgärdsförslag och problembeskrivningar och debatterar mot politiska motståndare. Men just här och nu vill jag lägga politiken åt sidan en kort stund – det kommer att finnas tid för politiska samtal under 2021. 

Låt denna jul bli en påminnelse om hur mycket vi behöver varandra. Som grannar och vänner, som släktingar och medmänniskor. Just i år har vi hjälpt varandra och tagit hand om varandra mer än vi brukar. Vi svenskar säger det rätt sällan, men även vi tror på gemenskap. 

Jag vill även rikta mig till dig som medlem och berätta att jag är överväldigad över det arbete som lagts ned i vår egen rörelse under året. Trots begränsningar vi aldrig upplevt tidigare har ni hittat sätt att nå ut, att prata politik, att arrangera evenemang och att låta kreativitet och engagemang vinna över vanmakt. Varmt tack – ditt engagemang är vår styrka!

Så även om våra helger inte blir som de brukar – eller som vi hoppats – vill jag avsluta min julhälsning med en önskan om att du ändå får en fin jul- och nyårshelg i gemenskapens tecken, trots att en del av samvaron blir digital.

God jul och gott nytt år!


Ulf Kristersson
Partiledare

Kategori
Uncategorized

Shqipëria e varfër, vëndi ku xhupi i ministrit kushton sa pensioni vjetor i dy prindërve të kujtdo.

Albert Avduli/

Shqipëria e vërtetë nuk është ajo çfarë na dëftejnë televizionet.
Shqipërinë nuk mund ta bëjnë dritë disa llampa në qendër të qytetit.
Unë dua ta shoh diell, por zymtësia është kaq e dendur.
Shqipëria është shumë më e drobitur nga sa e shohin optimistët.
Shqiptarët janë më të komplikuar nga sa i shqyrtojnë analistët.
Ne, populli, jemi shumë të duruar vërtetë, por jo deri sa t’na quani të marrë.
Tek e fundit, ne, populli, ende mendojmë.
Ne e dimë dhe e ndjejmë se ju, kur bëni një punë me paret e buxhetit të shtetit(tonat), një pjesë e madhe e tyre zhduket magjishëm.
Ne e dimë se, aq sa kushton shtëpia jonë, vlen sahati dorës tuaj.
Sigurisht, ne jemi të qartë se, xhupi i ministrit kushton sa pensioni vjetor i dy prindërve të kujtdo.
Po, aq sa e blen bluzën kryetari i bashkisë, ne, populli, mund të mbulojmë shpenzimet e dy muajve në familje.


Ju kujtoni se, ne nuk e dimë që fëmijët tuaj shkollohen në kolegje dhe universitetet më të shtrenjta në Evropë, botë, apo në Tiranë ?
Ata vetë na e dëshmojnë nëpërmjet ditarit instagram-or.
Ju (baballarucët e kombit), vetë na rrëfeni pjatat me haviar dhe mendoni se ne, populli, harrojmë që me raste blejmë peshk rezervati ?
Ahaa, ju mendoni se ne, populli, pimë ndonjë gotë raki se, nuk jemi aq të rafinuar sa të shijojmë verën barolo ?
Ju mendoni se, duke bërë me fjongo dhe drita një pemë plastike në qëndër të qytetit na zbukuroni jetën ?


Mendoni keq pra…
Një popull i varfër mund të durojë gjatë, por një popull i përçmuar mund të urrejë gjatë, mund të hakmerret shpejt.

Kategori
Uncategorized

Pse janë trembur minjtë nga fjalimi i Vjosës?

Vjosa Osmani evidentoi disa arsye që kanë çuar në dobësimin e Kosovës dhe rrjedhimisht dhe në defaktorizimin e shqiptarëve në Ballkan dhe njëkohësisht ofroi dhe një zgjidhje për situatën ku ndodhet kombi shqiptar.

Nga Red Varaku.

Ushtruesja e detyrës së Presidentes së Kosovës Vjosa Osmani mbajti një fjalim historik në kuvendin e Shqipërisë, jehona e të cilit nuk po shuhet pavarësisht përpjekjeve të mëdha dhe të liga të propagandistëve pranë qeverisë shqiptare për ta relativizuar fuqinë e tij.

Në fakt kjo jo dhe aq për faj të aftësisë së tyre sesa prej fuqisë së të vërtetave që ajo artikuloi qartazi dhe në mënyrë të drejtëpërdrejtë.

Të vërteta që lidhen drejtëpërdrejtë me aspiratat tona më të larta kombëtare dhe që do të prodhojnë jo vetëm zhvillim, por njëkohësisht dhe rifaktorizim të shqiptarëve në Ballkan.

Ajo evidentoi disa arsye që kanë çuar në dobësimin e Kosovës dhe rrjedhimisht dhe në defaktorizimin e shqiptarëve në Ballkan dhe njëkohësisht ofroi dhe një zgjidhje për situatën ku ndodhet kombi shqiptar.

Arsyeja e parë që ajo sjell në vëmendjen tonë si shkaktare të dobësimit tonë si komb është mungesa e një qëndrimi të unifikuar shqiptar në lidhje me çështje me interes të pastër kombëtar.

Ideja e saj për unifikimin e qëndrimeve të të gjithë faktorit shqiptar, nuk është thjesht një kërkesë, por është domosdoshmëri për egzistencën tonë. Ajo e ilustroi atë me simbolikën e heqjes së traut që është kthyer në simbol të ndarjes dhe përçarjes kombëtare.

Arsyeja e dytë është pjesëmarrja në projektin rus të Mini-Jugosllavisë. Refuzimi i këtij projekti është me interes jetik për kombin. Ky refuzim nuk është thjesht një përpjekje për të ndalur revanshin ekonomik të Serbisë, por është një përpjekje e qartë për të ndalur projektin rus që synon ta kthejë Beogradin në kryeqytet të Ballkanit dhe shqiptarët në vasalë të tij.

Arsyeja e tretë që ajo thekson është mungesa e qartë e një qëndrimi kombëtar në lidhje me gjenocidin serb mbi shqiptarët e Kosovës. Miratimi i rezolutës për gjenocidin serb në Kosovë nga Parlamenti Shqiptar është një akt që nuk synon vetëm të risjellë në kujtesë fytyrën e vërtetë të Serbisë, por dhe të rikthejë në vëmendje faktin që në Kosovë nuk është tharë ende gjaku që kanë derdhur çetnikët serbë.

Gjithashtu, miratimi i kësaj rezolute synon të korigjojë dhe risjellë në korniza reciprociteti dhe marrëdhënien e Shqipërisë me Serbinë, e cila me Ramën njohu kulmin dhe u kthye në një thikë pas shpine mbi Kosovën, duke bërë një dëm të pallogaritshëm, aq sa u tentua ndarja e territoreve të saj.

Fjalimi i saj ishte aq i qartë sa deri tani përveç sulmeve të ulëta personale mbi të, askush nuk ia ka dalë ta rrëzojë me argumente dhe të parashtrojë një qëndrim alternativ më të mirë në lidhje me çka ajo paraqiti si zgjidhje.

Vetëm se skaneri që ajo i bën situatës aktuale të kombit, përveç se evidenton problemet propozon dhe zgjidhjen për ringritjen tonë si faktor kryesor në Ballkan.

Ajo sugjeron një ndryshim radikal kursi, e cila nuk mund të realizohet pa një operacion strukturor.

Një operacion që do të prodhojë në mënyrë të pashmangshme largimin dhe eliminimin e elitave të korruptuara si në Kosovë ashtu dhe në Shqipëri.

Në fakt ky operacion strukturor për eliminimin e agjentëve politikë të shitur dhe të korruptuar është aktualisht në proces. Në Kosovë mbaron në janar, ndërsa në Shqipëri në prill.

Dhe këtë më së pari duket se e kanë ndjerë minjtë.

Kategori
Uncategorized

Kjo diktaturë duhet rrëzuar me forcë, nuk bie dot me votë

Apel i Shkrimtarit Agron Tufa:

Shkrimtari i mirënjohur, Agron Tufa, i cili gjendet në ekzil ka reaguar shumë ashpër në lidhje me arrestimin e aktivistëve të Aleancës për Mbrojtjen e Teatrit.

Por, ajo që të bën përshtypje në shënimin e tij është se ai ka humbur shpresën që një dikaturë si kjo e regjimit rilindas mund të shporret me votë, sepse mjetet demokratike në këtë rast nuk pinë ujë.

Lexoni shënimin e plotë të Agron Tufës:

“Arrestimi i sociologut të njohur Ergys Mërtiri dhe tre aktivistëve të tjerë të Aleancës për Mbrojtjen e Teatrit ështe shenjë e humbjes së durimit.

Qeveria fashisto-komuniste e Ramës me policinë e udhëhequr nga Sigurimi i diktarurës së etërve po jep sinjalin e shokut Cigarja: “Pushtetin e kemi fituar me grykën e pushkes (vini re, jo me votë), dhe do ta mbrojmë me grykën e pushkës!”.

Shpresat për ta rrëzuar këtë diktaturë me votë kanë vlerë brenda nje normaliteti, qoftë dhe minimal. Por, asnjë normalitet sado i vogël, nuk ekziston më.

Mbetet më e vështira, më e dëshpërueshmja, por dhe më e domosdoshmja: kjo diktaturë duhet rrëzuar me forcë dhe duhet të mbulohet me turp!”. 27.al

Kategori
Uncategorized

Dikush duhet tja kujtojë këngën, dhe vëndin, horrit kryeministër.

Video e tradhëtisë së kombit !

Kategori
Uncategorized

OKB: Shqipëria, vendi kryesor në Europë i origjinës së kanabisit, grupet kriminale nuk dënohen, korrupsion

Shqipëria është vendi kryesor në Europë i origjinës së kanabisit për 2014-2018, ndërkohë që grupet kriminale shqiptare tashmë janë përhapur në gjithë Europën, kryesisht në trafikimin e kokainës nga shtetet e Amerikës së Jugut.

Linku- https://www.unodc.org/documents/data-and-analysis/OC/Measuring-OC-in-WB.pdf

Një raport i fundit i Zyrës së Kombeve të Bashkuara për Drogat dhe Krimin (UNODC), që analizon me detaje krimin e organizuar në Ballkanin Perëndimor, ka theksuar se Shqipëria është vendi kryesor në Europë i origjinës së kanabisit për 2014-2018, ndërkohë që grupet kriminale shqiptare tashmë janë përhapur në gjithë Europën, kryesisht në trafikimin e kokainës nga shtetet e Amerikës së Jugut.

Raporti thekson se dënimet më të shumta janë në kultivimin e narkotikëve, më pak në pastrim parash, ndërsa konstaton se nuk ka shumë dënime për grupet e organizuara kriminale. Sipas raportit, bazuar në intervista, trafiku i drogës dhe prodhimi duket se shpesh janë të lidhura me krimin e organizuar, megjithatë pjesëmarrja në krimin e organizuar ka nivele shumë të ulëta dënimi në Shqipëri.

https://www.faktor.al/html5/one.html

“Kjo tregon nevojë për të shqyrtuar më me hollësi se në cilën fazë rastet po dështojnë si dhe të vazhdohet me analizimin e arsyeve për këto dështime”, thuhet në raport.

Sipas raportit, krimi i organizuar ndikohet dhe nga niveli i lartë i korrupsionit, ndërsa shprehet skeptik për ecurinë e procesit të vetting-ut. Ryshfeti, korrupsioni dhe pengimi i drejtësisë janë disa nga mjetet që lehtësojnë krimin e organizuar.

“Korrupsioni është një problem serioz në Shqipëri, veçanërisht brenda policisë dhe agjencive të zbatimit të ligjit. Qeveria prezantoi reformat në drejtësi dhe ndryshimet në ligjet për personelin e policisë dhe vetting-un. Sidoqoftë, pavarësisht arrestimeve dhe ndjekjeve ekzistuese të zyrtarëve publikë për marrje ryshfeti, nuk kishte asnjë dënim gjatë periudhës së vëzhguar”, thuhet në raport.

Raporti thekson se deri më tani, shumica e veprimtarive kriminale të regjistruara të përfshira në këtë analizë në Shqipëri kanë të bëjnë me (i) prodhimin vendas të kanabisit, kryesisht bar kanabisi (marijuanë) si dhe (ii) trafikun e drogës. Në këtë rast, Shqipëria vepron kryesisht si një vend tranzit, veçanërisht për trafikimin e heroinës përgjatë rrugës Ballkanike, d.m.th., përmes Turqisë, Bullgarisë, Maqedonisë së Veriout në Itali dhe tregjeve të tjera në Europën Perëndimore dhe Qendrore dhe për trafikimin e kokainës nga Amerika e Jugut, veçanërisht nga Kolumbia, në Europën Perëndimore dhe Qendrore. Ndërsa përfshirja e grupeve shqiptare në aktivitete të tilla trafikimi duket se ka rënë në vitet e fundit, prodhimi i kanabisit dhe trafikimi i lidhur me të i produkteve të kanabisit në vendet e tjera janë rritur – megjithëse këto aktivitete janë luhatur dukshëm në vite.

Kanabisi, si u përhap kultivimi në gjithë vendin, pas Lazaratit

Kanabisi është droga më e prodhuar dhe e kapur gjerësisht në të gjithë botën.

Megjithëse kanabisi prodhohet në pothuajse të gjitha vendet në të gjithë botën, Shqipëria është veçuar vazhdimisht si një vend jashtëzakonisht i rëndësishëm për burimin e barit të kanabisit që gjendet në Europë.

Gjatë periudhës 2014-2018, Shqipëria u përmend nga shtetet e tjera europiane si “vendi kryesor i origjinës” të kanabisit që gjendet në tregjet e tyre, e ndjekur nga afër nga Holanda. Në Europën Perëndimore dhe Qendrore, 24% e të gjitha përmendjeve të vendeve kryesore të origjinës së barit të kanabisit kishin të bënin me Shqipërinë ndërsa në Euopën Juglindore kjo përqindje u rrit në 61% gjatë periudhës 2014-2018.

Kanabisi shqiptar luan një rol të madh në disa vende të rajonit, veçanërisht në Malin e Zi (origjina e raportuar e afro 100% të të gjithë barit të kanabisit të kapur atje në 2017), Kroacia (origjina e 90% e të gjithë barit të kanabisit të kapur në 2018) , Maqedonia e Veriut (70% e të gjithë barit të kanabisit të kapur në 2018), Bosnjë dhe Hercegovinë (70% në 2017), Greqi (61% në 2018), Hungari (50% në 2017), Austri (50%) në 2017), Itali (16% në 2018), Zvicër (15% në 2018) dhe Rumani (13% në 2017). Edhe Suedia raportoi në mënyrë të përsëritur bar kanabisi që gjendej në territorin e saj kryesisht me origjinë nga Holanda dhe Shqipëria.

Raporti thotë se pas operacionit të suksesshëm në Lazarat në vitin 2014 u konstatua një rritje e çmimeve të kanabisit, (nga €200-300 për kg në 2014 në €1,300 – €2.000 për kg në 2015). Më pas u vu re një kultivim masiv në gjithë vendin, veçanërisht në 2016. Si rrjedhojë, një vit më pas, në 2017 u konstatua dhe kulmi i kapjes së ngarkesave të kanabisit (Për vitin 2017, Shqipëria kapi sasinë e tretë më të madhe të barit të kanabisit në Europë me 19% të totalit europian). Në të kundërt, konfiskimet e barit shqiptar ranë në 20 tonë në 2018 (megjithëse Shqipëria u rendit e shtata për konfiskimet atë vit). Raporti e lidh këtë rënie dhe me uljen e çmimeve të barit të kanabisit që ranë në €100-400 për kg në 2016 dhe €150- 250 kg në 2017. Pas rënies së prodhimit, çmimet filluan të rriteshin sërish në 2018. (€200-700 për kg).

Ulet rëndësia e Shqipërisë si vend trafikimi për heroinën, rritet për kokainën

Raporti thekson se Shqipëria ka qenë një vend i rëndësishëm tranzit përgjatë rrugës më të ngarkuar në botë të trafikut të heroinës, rruga Ballkanike, e cila ka origjinën në Afganistan dhe ka Europën Perëndimore si destinacionin e saj përfundimtar. Por, sipas raportimeve, roli i vendit si transit i heroinës ka rënë dhe Shqipëria përmendet gjithnjë e më pak nga shtete si Italia dhe Franca, ndërsa raportohet ende nga Zvicra.

Por, raporti thekson se në të kundërt, rëndësia e Shqipërisë si një vend tranzit për kokainën e Amerikës Latine në Europën Perëndimore duket se është në rritje.

1 / 1
Grupet kriminale shqiptare fitojnë terren në gjithë Europën

Raporti thekson se grupet kriminale të shtetasve shqiptarë kanë fituar rëndësi në trafikun ndërkombëtar të kokainës në një numër vendesh të tjera europiane vitet e fundit, duke përfshirë Italinë, Gjermaninë, Greqinë, Zvicrën, Belgjikën dhe Austrinë. (për sa i përket numrit të përgjithshëm të arrestuar në 2018). Numri i përgjithshëm i personave që kishin shtetësinë shqiptare të arrestuar për trafik kokaine në Europën Kontinentale jashtë Shqipërisë u rrit – siç u raportua nga vendet anëtare në UNDOC në pyetësorin e raportit vjetor – nga 115 në 1998 në 1,935 në 2018. Në shumë raste, dërgesat e organizuara të kokainës nga grupet shqiptare të krimit të organizuar tani anashkalojnë plotësisht territorin e Shqipërisë.

Aktivitetet e grupeve shqiptare të krimit të organizuar nuk janë të kufizuara në Europën kontinentale. Grupet shqiptare të krimit të vendosura në Mbretërinë e Bashkuar, për shembull, kanë vendosur kontroll dhe ndikim në të gjithë vendin në tregun e trafikut të drogës atje, veçanërisht atë i kokainës. Këta kriminelë të organizuar gjithnjë e më shumë po krijojnë marrëdhënie me furnizuesit e kokainës në Amerikën Latine, duke ushtruar më shumë kontroll mbi tregjet, thuhet në raport.

Pak dënime dhe për pastrim parash

Në vitin 2020, Task Forca e Veprimit Financiar për Parandalimin e Pastrimit të Parave (FATF) përfshiu Shqipërinë në listën e saj gri. Lista gri e FATF përfshin regjimet me kornizën më të keqe ligjore dhe agjencitë për të luftuar pastrimin e parave, financimin e terrorizmit. Që atëherë, Shqipëria ka bërë një angazhim të lartë politik për të punuar me FATF dhe MONEYVAL për të forcuar efektivitetin e regjimit të saj kundër pastrimit të parave dhe financimit të terrorizmit, thuhet në raport.

Ndjekjet penale për pastrim parash në Shqipëri janë luhatur, nga 49 në 2013 në 112 në 2015 para se të bien në 62 në 2017. Dënimet për pastrim parash mbeten në nivele shumë të ulta, madje ranë nga 27 në 2017 në 14 në 2018. Përpjekjet joefikase kundër pastrimit të parave në të kaluarën mund të jenë një nga shpjegimet e mundshme të niveleve të ulëta të dënimit.

Këshilli i Europës deklaroi se niveli i provave të kërkuara për të vërtetuar krimin nuk është gjithmonë i qartë për praktikuesit në Shqipëri dhe procedurat e pastrimit të parave kryesisht pezullohen ose pushohen nga prokuroria./MONITOR

Kategori
Uncategorized

25 prilli po vjen, Baton! Me datë 26 mos ik maleve me Edin!

Së fundi Batoni ka marrë një mision për Ramën dhe shpurën e tij; se si të krijojë një iluzion populist se gjoja Edi Rama merr pushtetin prapë në këto zgjedhje.

Batoni si sondazhaxhi!

Nga Herion Mesi-

Baton Haxhia është një mik i kryeministrit Rama, bile me shumë se mik. Opozita e ka akuzuar më ashpër, se kryen rrugën vajtje-ardhje Beograd-Tiranë, duke mos harruar edhe ngaterrësat në Kosovë.

Së fundi Batoni ka marrë një mision për Ramën dhe shpurën e tij; se si të krijojë një iluzion populist se gjoja Edi Rama merr pushtetin prapë në këto zgjedhje.

Dhe e bën mirë si zanat!

Si fillim i gjetën një media ku të shpalos helmin e tij ndaj opozitës, bile duke diversikuar.

Me pas i gjetën apo e gjeti një kompani, gjoja sondazhi, kur pikësëpari përqindjet kalojnë nga zyra e Edi Ramës e me pas e sajdis Batoni mashtrimin.

Batoni e luan bukur mashtrimin publik, ka fituar edhe miqësitë me mediat e Tiranës, bën të “pavarurin” kosovar dhe dergjet te restoranti ku darkojnë milionat.

Disa nga opozita e marrin lehtë Batonin, sepse duke e njohur se çfarë bën realisht apo si ka shërbyer dikur, mendojnë se nuk e beson njeri. Por nuk është krejt kështu; Rilindja dhe Batoni janë një dhe kanë skenar. Regjizori mbetet Edi Rama, që duhet thënë se mbetet mjeshtër i fasadës, mashtrimit propogandistik.

E jo vetëm kaq!

Duke qenë katër muaj para zgjedhjeve, misioni batonist është që të dekurajojë opozitën, bile mundësisht ta përçajë; të krijojë gjoja emisione që thonë të “vertetën”.

Me sa duket nga mbrëmë Batoni do vijojë që të marrë monopolin e sondazhëve, duke filluar i pari këtë lloj pune, që shumëkush akuzon se është e paguar, më së miri.

Ca thonë miliona lekë, ca dhjetra milionë lekë!

Por nuk besoj se Batoni e ul kaq poshtë pazarin, këto kohë, kur thasët e Rilindjes janë hapur dhe ku vetë Rama me Endri Fugën kanë filluar dhuratat me monedha europiane, por edhe amerikane.

Ai, pra ky Batoni, bëri mbrëmë një emision ku kishte ftuar atë që i kishin dhënë, një si sondazh e ku na dilte, sipas tij që PS-ja fiton zgjedhjet. Sipas Batonit Rilindja merr dyfishin e votave sa PD dhe LSI!

Të thuash mashtrim, është pak. Të thuash gomarllëk, prapë mbetet pak ta thuash këtë si fjalë.

Ishte një pisllëk i hapur.

Në kohën kur Edi Rama dhe Rilindja janë në kuotat e tyre më të ulta historikë, në ditët kur njerëzit mezi presin 25 prillin të shkojnë si në një Referendum për ta shporrur këtë klikë, pak të thuash kriminale, na del Batoni dhe na thotë se PS fiton zgjedhjet!

Ta thoshte këtë në kohën e Saliut të parë, do ti kërciste druri; ta shqiptonte në motin e Nanos do ti vinin tasin me dollarë për ti kthyer mendjen.

Por ka gjetur Lulin dhe Monën që nuk mbysin një mizë e jo më të marrin para mashtruesit e sondazheve!

Sondazhet e Batoni janë hartuar te zyra e Edi Ramës. Ndaj me 25 prill do dalë prapë Batoni për të shpallur fitoren të dielën e votimeve, kurse në darkë vonë populli do ketë rrëzuar Edi Ramën, Batonin dhe krejt shpurën e paguar.

25 prilli po vjen, Baton! Me datë 26 mos ik maleve me Edin!

Kategori
Uncategorized

Shqipëria anëtare e BE-së?

🔹Bëhet fjalë që nga prilli 2021, për një Shqipëri paqësore dhe të drejtë, e cila më pas do të bëhet shumë shpejt anëtare e BE. 🔹Opozita ka mbështetjen tonë evropiane. Sigurisht, është e rëndësishme që opozita e bashkuar të vendosë një konventë për një Shqipëri demokratike në fillim të qeverisë së saj dhe planit të saj 100 ditësh.

Martin Henze/
Demokracia: qeverisja e njerëzve nga njerëzit për njerëzit.

hjMr. Henze, a young man has been shot dead in Albania, peaceful demonstrators have been injured, special courts are already being called for after the 2021 elections, what do you think about that ?

Z. Henze, një i ri është qëlluar për vdekje në Shqipëri, demonstruesit paqësorë janë plagosur, gjykatat speciale tashmë janë thirrur pas zgjedhjeve të vitit 2021, çfarë mendoni për këtë?

Javët e fundit janë kryer krime vërtet të tmerrshme nga qeveria Rama, nga ekzekutivi. Një djalë i ri, 23 vjeç, paqësor, kur po kthehej për në shtëpi, për fat të keq nuk kishte orë me të dhe kishte anashkaluar bllokimin e mbrëmjes, ai u vra me një të shtënë në kokë nga policia e qeverisë, njëqind shqiptarë u arrestuan gjatë demonstrata paqësore, të lënduar ose dëmtuar në shëndetin e tyre nga përdorimi i paautorizuar i gazit. Një gjendje e gjërave që është e papranueshme. Shtë e qartë se qeveria autokratike ka hequr maskën dhe kushtet në Shqipëri janë të ngjashme me ato në Bjellorusi. Komuniteti ndërkombëtar duhet t’i dërgojë sinjale të qarta organizatës Rama dhe gjithashtu të qëndrojë publikisht pas popullit paqësor, shqiptar.

Well, in recent weeks really terrible crimes have been committed by the Rama government, by the executive. A young man, 23 years old, peaceful, on his way home, unfortunately he had no watch with him and had overlooked the evening lockdown, he was murdered with a final shot in the head by the government police, a hundred Albanians were arrested during peaceful demonstrations, injured or harmed in their health by unauthorized use of gas. A state of affairs that is unacceptable. It is apparent that the autocratic government has dropped its mask and conditions in Albania are similar to those in Belarus. The international community should send clear signals to the Rama organization and also publicly stand behind the peaceful , Albanian people.

Ai nuk duhet të jetë hakmarrë për padrejtësinë e PS dhe organizatës Rama, pas marrjes së qeverisë në praktikë. Bëhet fjalë për pajtimin nga prilli 2021, për një Shqipëri paqësore dhe të drejtë, e cila më pas do të bëhet shumë shpejt anëtare e BE. Opozita ka mbështetjen tonë evropiane. Sigurisht, është e rëndësishme që opozita e bashkuar të vendosë një konventë për një Shqipëri demokratike në fillim të qeverisë së saj dhe planit të saj 100 ditësh.

He should be but no revenge for the injustice of the SP and the organization Rama, after the takeover of the government practiced. It is about reconciliation from April 2021, for a peaceful and just Albania, which will then very quickly become a member of the EU. The opposition has our European support. Certainly, it is important that the united opposition puts a convention for a democratic Albania at the beginning of its government and its 100 days plan.

Parlamenti duhet të krijojë një komision me dokumentacionin më të plotë të konfliktit: Mandati i tij hetimor duhet të fillojë me aktivitetin qeveritar të organizatës Rama në 2013 dhe të përfundojë në 26 Prill 2021, ditën e zgjedhjeve.

Ky komision duhet të kuptohet si pjesë e një procesi të gjerë kombëtar dhe ka për detyrë: të ndërtojë një urë midis një të kaluare thellësisht të ndarë të vuajtjeve të patreguara dhe padrejtësisë dhe një të ardhme të bazuar në njohjen e të drejtave të njeriut, demokracisë, bashkëjetesës paqësore , dhe mundësi zhvillimi për të gjithë. Qëllimi është që të arrihet paqja brenda shoqërisë shqiptare pas 8 vitesh autokraci.

Fokusi i parë i punës së Komisionit duhet të jetë përcaktimi i shkallës dhe natyrës së shkeljeve serioze të të drejtave të njeriut dhe korrupsionit. Për më tepër, komisioni duhet të fillojë një sqarim të një forme të hapur, shumë kompani shqiptare janë detyruar gjithashtu të bashkëpunojnë me organizatën Rama, rekomandimet duhet të përgatiten për rehabilitimin dhe kompensimin e viktimave shqiptare dhe ndjekjen penale të anëtarëve të organizatës Rama.

Importantshtë e rëndësishme të theksohet se Komisioni nuk ka kompetenca ndëshkimore. “Arma” e saj është ajo e zgjidhjes së krimeve të panjohura më parë.

Krimet e njohura, si tani vrasja e të riut, por edhe çështje të tilla si PPP-ja e njohur ose prishja e Teatrit Shtetëror, manipulimi i zgjedhjeve parlamentare 2017 duhet të transferohet menjëherë në një zyrë speciale të prokurorisë “krim qeveritar” të vendoset. Në Gjykatën e Lartë duhet të vendoset për seancat dëgjimore një departament i veçantë kriminaliteti qeveritar, në mënyrë që me ekspertizë të lartë, qendra e operacioneve kriminale të administratës Rama të mund të negociohet.

Kohëzgjatja e veprimtarive të komisionit duhet të jetë e kufizuar në një periudhë prej 12 muajsh, në mënyrë që të parandalohet një zgjatje e këtij procesi, i cili nuk synohet nga të gjitha palët, dhe për të siguruar paqen dhe orientimin e ardhshëm në Shqipëri. Sidoqoftë, duhet të jetë e mundur një zgjatje një herë e periudhës së aktivitetit me gjashtë muaj.

Duhet të jetë e rëndësishme për procesin e reformës në Shqipëri dhe integrimin në BE që shqiptarët të përqendrohen në përgjegjësinë e tyre për vendin, që kombi të rimarrë pranimin dhe besimin në shtet dhe ju lutem, mos prisni gjithmonë dhe shikoni se çfarë BE thotë ambasadori apo ambasadori amerikan. Responsibilityshtë përgjegjësia e vetme e kombit shqiptar të sigurojë të ardhmen e vendit dhe unë besoj fort se ata mund ta bëjnë atë.

Shqipëria dëshiron të bëhet anëtare e BE, por për 3 vjet tani, gjykatat supreme kanë qenë jofunksionale dhe sipas mendimit tuaj, korrupsioni pengon ekonominë e rregullt, apo jo?

Epo, Bashkimi Evropian bazohet në vlera të përbashkëta, të cilat përfshijnë të drejtat themelore, demokracinë dhe shtetin e së drejtës. Ato janë themeli i shoqërive tona dhe identiteti ynë i përbashkët. Zona ekonomike është gjithashtu e lidhur me këto vlera. Sundimi i ligjit dhe një ekonomi e lirë janë modeli i suksesshëm i mbi 70 viteve të paqes dhe prosperitetit në Evropë.

Për një demokraci të fortë, gjykatat e pavarura dhe funksionale që garantojnë mbrojtjen e të drejtave themelore dhe lirive civile, një shoqëri civile aktive dhe media e lirë dhe pluraliste janë të domosdoshme. Mbi të gjitha, njerëzit duhet të kenë besim dhe pranim të shoqërisë dhe sundimit të ligjit. Asnjë shtet nuk funksionon pa besim, pa pranimin e shtetit të së drejtës dhe organeve të shtetit. Shembulli më i mirë i kësaj është Shqipëria.

A është sundimi i ligjit një kriter themelor i BE-së?

Sundimi i ligjit i parashikuar në nenin 2 të Traktatit për Bashkimin Evropian është një nga vlerat e përbashkëta për të gjitha vendet anëtare. Sipas shtetit të së drejtës, i gjithë autoriteti shtetëror duhet të ushtrohet brenda kufijve të ligjit dhe në përputhje me vlerat e demokracisë dhe të drejtave themelore, nën kontrollin e gjykatave të pavarura dhe të paanshme.

Sundimi i ligjit përfshin parimet e mëposhtme, ndër të tjera: Legalitetin, përfshirë proceset legjislative transparente, të përgjegjshme, demokratike dhe pluraliste, sigurinë ligjore, ndalimin e ushtrimit arbitrar të pushtetit ekzekutiv, mbrojtjen efektive të të drejtave dhe lirive themelore, rishikimin gjyqësor të veprimeve ekzekutive nga gjykata të pavarura dhe të paanshme, ndarja e pushteteve dhe barazia para ligjit. Të gjitha kriteret janë jofunksionale në Shqipëri.

Këto parime njihen gjithashtu nga Gjykata e Drejtësisë e Bashkimit Evropian dhe Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut. Për më tepër, Këshilli i Evropës ka zhvilluar standarde dhe ka lëshuar deklarata dhe rekomandime që ofrojnë udhëzime të vendosura për promovimin dhe përkrahjen e shtetit të së drejtës.

A është kjo edhe pikëpamja e Komisionit të BE-së?

Von der Leyen më bën përshtypje gjithnjë e më shumë me angazhimin tuaj. Unë mendoj se pas viteve të angazhimit politik në Gjermani, tani ajo ka gjetur qëllimin e saj të vërtetë. Evropianët mund të jenë krenarë që kanë një President kaq të talentuar dhe në të njëjtën kohë njerëzor të Komisionit në Bruksel. Udhëzimet politike të Presidentit von der Leyen përcaktojnë synimin për të krijuar një mekanizëm shtesë dhe gjithëpërfshirës për të mbështetur sundimin e ligjit si një element i rëndësishëm i angazhimin e përbashkët të BE-së dhe shteteve anëtare për të forcuar shtetin e së drejtës.

Mekanizmi është hartuar si një cikël vjetor për të promovuar shtetin e së drejtës dhe për të parandaluar shfaqjen ose përkeqësimin e problemeve. Ai përqendrohet në përmirësimin e të kuptuarit dhe ngritjen e vetëdijes për problemet dhe zhvillimet kryesore në fushat që kanë një ndikim të drejtpërdrejtë në mbështetjen e shtetit të së drejtës – sistemin gjyqësor, kornizën anti-korrupsion, pluralizmin e medias dhe lirinë e medias, dhe aspektet e tjera institucionale në lidhje me sistemi i kontrolleve dhe ekuilibrave. Duke identifikuar sfidat, Shtetet Anëtare do të ndihmohen të gjejnë zgjidhje për të mbrojtur sundimin e ligjit së bashku dhe me mbështetjen e ndërsjellë nga Komisioni, Shtetet e tjera Anëtare dhe palët e interesuara siç është Komisioni i Venecias.

Shqipëria ka ndjerë ndikimin e kësaj, që nga viti 2014 Shqipëria pritet të përmbushë kriteret e Kopenhagës dhe që nga fillimi i vitit 2019 15 kritere shtesë përpara se të hapen negociatat. Rama nuk ka dorëzuar, një katastrofë politike për të ardhmen e Shqipërisë.

A duhet BE të vendosë kushte kaq të vështira?

Po sigurisht. Kjo është një procedurë normale, ne evropianët nuk kemi nevojë të flasim me qeveri anti-demokratike, të korruptuara. Pse duhet të promovojmë qeveri anti-demokratike ose t’i pranojmë ato në BE? Në këtë aspekt, kriteret e vështira duhet së pari të plotësojnë vendet e interesuara. Prandaj reforma ligjore në Shqipëri. Problemi i vetëm është se rezultatet e reformës ligjore janë një dështim i plotë. Qeveria aktuale e Ramës është përgjegjëse, por gjithashtu disa ambasadorë në Shqipëri dhe këshilltarë ndërkombëtarë të kualifikuar dobët nuk ishin shumë të dobishëm.

Asnjë shtet i së drejtës në Shqipëri?

Jo, Shqipëria nuk është një shtet kushtetues që nga viti 2018 dhe nuk ka demokraci parlamentare. Shqipëria ka një qeveri anti-demokratike, autokratike që ka krijuar një shtet policor autoritar në Shqipëri.

Si arrini në këtë supozim?

Nga tre shtyllat e Këshillit të Evropës, sundimi i ligjit është elementi kryesor. Komisioni ka hartuar një mjet operativ për të vlerësuar shkallën e pajtueshmërisë me sundimin e ligjit në një shtet të caktuar, dhe kjo ka çuar në zhvillimin e Listës së Kontrollit të Sundimit të Ligjit, e cila bazohet në pesë elementët thelbësorë të sundimit të ligjit dhe ndahet në pyetje të hollësishme. Këto elemente thelbësorë janë:

Siguria ligjore, e cila përfshin aksesin e ligjit. Ligji duhet të jetë i sigurt, i parashikueshëm dhe i lehtë për t’u kuptuar. Parimet themelore të tilla si nullum crimen sine lege / nulla poena sine lege ose mos-prapaveprimi i ligjit penal janë bastione të sigurisë juridike. Që nga viti 2018 nuk ka siguri ligjore në Shqipëri, sepse nuk ka gjykata supreme dhe një parlament antikushtetues, një ekzekutiv i korruptuar dhe në këtë mënyrë i neutralizuar dhe pushteti i 4-të, shtypet masivisht nga qeveria aktuale e Ramës.

Elementi i dytë, parandalimi i abuzimit me pushtetin: domethënë mbrojtja ndaj arbitraritetit; me kusht që fushëveprimi diskrecional i zyrtarëve të mos jetë i pakufizuar dhe të rregullohet me ligj. Meqenëse nuk ka siguri juridike, Arbitrariteti në Shqipëri është i mundur pa kufij. Ne e kemi parë këtë shumë mirë në bllokimin jokushtetues, total, PPP të korruptuar ose ndërhyrjen e dhunshme kundër demonstruesve paqësorë në 2019 dhe 2020.

Elementi i tretë është barazia para ligjit dhe mosdiskriminimi: Barazia para ligjit është ndoshta parimi që mishëron me forcë konceptin e shtetit të së drejtës. Ofshtë e një rëndësie të madhe që ligji garanton se nuk ka diskriminim bazuar në racë, ngjyrë, seks, gjuhë, fe, mendim politik, origjinë kombëtare ose shoqërore, lindje, etj. Barazia para ligjit aktualisht nuk garantohet më në Shqipëri , pasi që nuk ka gjykatë që mund të sigurojë siguri juridike në shkallën e fundit.

Një kriter tjetër është qasja në drejtësi. Kjo qasje presupozon ekzistencën e një gjyqësori të pavarur dhe të paanshëm dhe të drejtën për një gjykim të drejtë. Pavarësia dhe paanësia e gjyqësorit janë të një rëndësie thelbësore për perceptimin publik të gjyqësorit dhe kështu për realizimin e formulës klasike: “Drejtësia jo vetëm që duhet praktikuar, por gjithashtu duhet të konsiderohet se praktikohet.

Në Shqipëri gjithashtu nuk ka qasje në drejtësi. Ose gjykatat janë hequr, të tilla si Gjykata Kushtetuese ose Gjykata e Lartë, ose oficerët e policisë dhe avokatët e identifikuar në mënyrë kritike duhet të ikin në vendet e tjera të Evropës. Shtypi është i frikësuar. Ne mund ta shohim këtë në ligjin anti-demokratik të shtypit të 2019/2020. Presidenti juaj dhe më pas gjithashtu Komisioni i Venecias hodhi poshtë këtë draft të një ligji anti-demokratik të shtypit. Tani, pak para zgjedhjeve parlamentare të vitit 2021, qeveria po përpiqet të anashkalojë Komisionin e Venecias dhe Presidentin dhe aktualisht po përpiqet të adaptojë ligjin penal në përputhje me rrethanat dhe të ushtrojë presion indirekt mbi shtypin përmes këtij sektori, i cili natyrisht do të ndikojë edhe në liria e zgjedhjeve parlamentare 2021.

Ky është aktualisht realiteti në Shqipëri.

Pra, Shqipëria nuk është një shtet kushtetues?

Si përfundim, sipas kritereve të Komisionit të Venecias, Shqipëria nuk është një shtet kushtetues. Kjo gjendje e punëve, e cila është përgjegjësia e vetme e qeverisë Rama, do të thotë që çdo veprim i qeverisë është ligjërisht joefektiv dhe kjo do të thotë që bisedimet për pranimin në BE me Shqipërinë për fat të keq nuk mund të fillojnë në këtë moment. Shqipëria ka nevojë për një qeveri të re, një tjetër.

Ne mendojmë shumë për opozitën e bashkuar, këta janë patriotë të vërtetë që e duan vendin e tyre, popullin e tyre, evropianët e vërtetë që duan të sjellin së bashku sundimin e ligjit, demokracinë dhe mbrojtjen e mjedisit dhe rritjen ekonomike. Pra, parti të denjë. Sidomos si konservator, unë e shoh PD-në si partinë kryesore në Shqipëri. Tani janë, Veliaj dhe Rama janë gjithmonë të fejuar, 5 parti të reja në Shqipëri. Përpjekja për të përçarë opozitën dhe për të zvogëluar shanset e tyre për sukses është e qartë.

Ne e dimë diçka të tillë nga kohërat komuniste, në RDGJ kishte gjithmonë, përveç partisë komuniste, parti të tjera që dukeshin të ishin të vetë-mjaftueshme nga jashtë, por ishin të financuara nga brenda dhe nën kontrollin e qeverive autokratike. Ne vetëm mund të paralajmërojmë populli shqiptar të mbështetet në parti të tilla. Shqipëria nuk ka më kohë për eksperimente. Bëhet fjalë për të ardhmen e kombit shqiptar. Popullsia mund ta shohë këtë shumë mirë nga dështimi i plotë i qeverisë Rama dhe dështimi i plotë i parlamentit shqiptar në luftimin e pandemisë së Corona. Shumë shqiptarë kanë vdekur, të cilët nuk do të duhej të vdisnin nëse do të kishte pasur një menaxhim profesional të pandemisë, në vend të kësaj Kryeministri Rama tallet me rojën e gojës, tanket në Dures kundër virusit ngrihen dhe në verë zonjat dhe zotërinjtë e qeveria shkoi me pushime, në vend që të ndërtonte menaxhimin e pandemisë për dimrin, vaksinat – struktura e vaksinave për Covid -. Nuk ndodhi, një dështim i tmerrshëm i këtyre njerëzve.

Komisioni i Venecias tani merret vazhdimisht me çështjet ligjore shqiptare, pse?

Epo, Shqipëria nuk ka një qeveri demokratike, nuk ka ndarje të pushteteve, parlamenti është pjesërisht i zënë me deputetë të paligjshëm, liria e shtypit, dhuna e 4-të në shtet vihet masivisht dhe drejtpërdrejt nën presion nga qeveria autokratike e Rama. Shqipëria ka një renditje absolutisht të lartë brenda qeverive më të korruptuara në botë. 2013 qeveria Rama dhe partia e tij në pushtet, PS, e cila ka marrë pothuajse të gjitha pozitat e rëndësishme publike, është politikisht përgjegjëse për rritjen masive të korrupsionit, trafikimit të qenieve njerëzore dhe veçanërisht trafikut të drogës në Evropë dhe Rusi, një qeveri kriminale në zemër të Evropa Nuk është ekonomia ajo që është e korruptuar, por dega ekzekutive.

Në vitin 2018 diçka unike ka ndodhur tani në të gjithë botën. Nën inkurajimin e ambasadorit amerikan dhe ambasadorit të BE Soreca popullata shqiptare është privuar nga mundësia për të mbrojtur të drejtat e tyre civile dhe njerëzore, Gjykata e Lartë dhe Gjykata Kushtetuese, megjithëse kushtetuta e ndalon atë, kanë qenë jofunksionale.

Që atëherë, qeveria Rama ka marrë pushtetin e plotë. Një shtet kushtetues nuk funksionon më. Qeveria mund të bëjë çfarë të dojë, qoftë korrupsion, ndryshime të paligjshme kushtetuese, shpronësime.

Gjykatat, policia, zyra e prokurorit publik dhe policia speciale nuk mund të veprojnë në mënyrë të pavarur në një shtet nëse sundimi i ligjit nuk funksionon. Ambasadori aktual i SHBA, megjithatë, vazhdimisht tregon se sa i suksesshëm është departamenti antimafia, SPAK. Por çështja është, në shtetin që qeveria shqiptare përcakton, është naive të besosh se një departament i ekzekutivit në një shtet të tillë mund të veprojë në mënyrë autonome.

Hetuesit e pavarur të shërbimeve të sigurisë, policia, e cila hetoi kundër qeverisë Rama për manipulim masiv të zgjedhjeve parlamentare në 2017, u desh të iknin nga qeveria Rama jashtë vendit dhe të kishin gjetur azil në Gjermani dhe Zvicër

Përkundër këtij sfondi, autoritetit të fundit demokratik të mbetur, Presidentit Ilir Meta, i është dashur t’i drejtohet Komisionit të Venecias në mënyrë të përsëritur në 2019 dhe 2020. Tani, me anë të një letre të datës 21 Tetor 2020, Presidenti i Republikës së Shqipërisë, Z. Ilir Meta , i kërkoi Komisionit të Venecias të lëshojë një mendim urgjent mbi ndryshimet zgjedhore të 30 korrikut dhe 5 tetorit 2020. Në përputhje me praktikën e vendosur, mendimi u përgatit bashkërisht nga Komisioni i Venecias dhe Zyra e OSBE-së për Institucionet Demokratike dhe të Drejtat e Njeriut (ODIHR ) dhe u miratua më 12 dhjetor.

Cila është detyra e Komisionit të Venecias?

Isshtë një organ i Këshillit të Evropës dhe zhvillon në veçanti mendime për çështje konkrete të demokracisë, sundimit të ligjit dhe të drejtave të njeriut në vendet anëtare.

Sa kohë ka ekzistuar ky Komision?

Ajo u themelua vetëm në vitin 1990. Nisma erdhi pas rënies së Murit të Berlinit nga Antonio La Pergola, një profesor, gjykatës dhe politikan italian. Ai dëshironte që Këshilli i Evropës të krijonte një organ këshillimor për të ndihmuar shtetet e Evropës Lindore në veçanti për të zhvilluar një rend demokratik të bazuar në shtetin e së drejtës.

A kishte ndonjë model për këtë?

Jo. Dhe Komisioni i Venecias është ende unik në të gjithë botën.

Ç’lidhje ka Komisioni me Venecian?

Plenari takohet katër herë në vit në Venecia. Kjo është arsyeja pse emri Komisioni i Venecias është themeluar. Emri zyrtar është “Komisioni për Demokraci përmes Ligjit”.

Sa anëtarë ka Komisioni i Venecias?

Sot Komisioni mbështetet nga 61 shtete dhe për këtë arsye ka 61 anëtarë personalë. Kur filloi në 1990, kishte vetëm 20 shtete dhe 20 anëtare.

Çfarë kualifikimesh kanë anëtarët e Komisionit?

Shumica e tyre janë profesorë të drejtësisë, por ka edhe shumë gjyqtarë aktivë dhe ish, herë pas here politikanë, dhe herë pas here ministra.

A zgjedh Komisioni i Venecias temat e veta?

Jo. Ka nevojë për mandatin e një institucioni të përshtatshëm. Shumica e mandateve vijnë nga Asambleja Parlamentare e Këshillit të Evropës. Por ka edhe kërkesa nga shtetet në fjalë. Maqedonia Veriore, për shembull, kishte kërkuar që të shqyrtohej ligji i gjuhës atje. Dhe Hungaria kishte paraqitur ligjin për gjykatat administrative. Ndonjëherë gjykatat kushtetuese kërkojnë gjithashtu mendime për çështje të diskutueshme që janë në pritje atje. Siç thashë, Shqipëria ka bërë gjithashtu pyetje në raste të ndryshme, të tilla si reforma e ligjit zgjedhor dhe ndryshimet kushtetuese.

Çfarë ndodh kur Komisioni i Venecias merr kërkesën për një mendim?

Sekretariati i Komisionit më pas mbledh një grup prej tre deri në pesë anëtarë të Komisionit, të ashtuquajturit raportues, për këtë detyrë.

… kush mund të flasë atëherë shqip, maqedonisht ose hungarez, në varësi të caktimit të tyre?

Jo, ata punojnë me përkthime në anglisht të ligjeve përkatëse ose kushtetutës përkatëse dhe materialeve të tjerë. Edhe pse përkthimet nuk janë gjithmonë perfekte. Por zakonisht ka anëtarë ose ekspertë të jashtëm që kontrollojnë përkthimin në rast dyshimesh. Gjithashtu, Komisioni i Venecias nuk ka gjithmonë nevojë për depërtim në të gjitha hollësitë për të sqaruar pyetjet themelore.

A i lexojnë raportuesit vetëm materialet e shkruara apo marrin edhe ata një ide aty për aty?

Kur është e mundur, raportuesit udhëtojnë si një grup në vendin përkatës për dy ose tre ditë. Aty ata takohen me përfaqësues zyrtarë të shtetit, por edhe me opozitën, ekspertë të pavarur dhe organizata joqeveritare.

Dhe në fund të udhëtimit grupi merr një vendim?

Jo. Çdo reporter shkruan draftin e tij, rregullisht pa ndonjë ndarje të punës dhe në konsultim me raportuesit e tjerë. Nga ky kontribut, Sekretariati i Komisionit të Venecias përgatit më pas një projekt opinion, të cilin ua kthen raportuesve. Në rastin e temave veçanërisht të rëndësishme ose veçanërisht të diskutueshme, si në rastin aktual të Shqipërisë, drafti diskutohet së pari në një nën-komision të Komisionit të Venecias. Opinioni përfundimtar vendoset në seancën plenare, ku ndonjëherë zhvillohen diskutime të nxehta dhe rregullimi i saktë i tekstit.

Sa kohë duhet nga komisioni në deklaratë?

Disa muaj. Sidoqoftë, në raste urgjente, mund të jetë edhe më i shpejtë.

Cili është standardi i Komisionit të Venecias për mendimet e tij?

Komisioni zhvillon standardet e tij duke vlerësuar Konventën Evropiane për të Drejtat e Njeriut, traktate të tjera ndërkombëtare, praktikën gjyqësore të Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut (KEDNJ), por edhe traditat kushtetuese të shteteve të vendosura kushtetuese. Deklaratat e mëparshme nga Komisioni i Venecias gjithashtu ofrojnë orientim. Në disa raste, ka përpilime të këtyre pohimeve. Ekziston gjithashtu, për shembull, një listë kontrolli mbi sundimin e ligjit dhe një udhëzues orientues për të drejtat e votës. Për sa kohë që është bërë shumë e qartë në draft deklaratën për Shqipërinë, qeveria autokratike Rama nuk ka asnjë shans të largohet nga veprimet e saj anti-demokratike. Parimet qendrore të shtetit të së drejtës dhe demokracisë nuk janë të paqarta. E drejta për të drejtën kushtetuese është qartë mbi degët ekzekutive dhe legjislative.

A ka të bëjë Komisioni me kërkesat minimale ose praktikat më të mira?

Kjo është ndryshe. Nëse kërkesat minimale nuk plotësohen, Komisioni i BE-së e vë në dukje këtë, por ato gjithashtu u referohen praktikave më të mira si udhëzues.

Kjo tingëllon relativisht e paqartë dhe fleksibile. Si mundet një shtet të pajtohet me kërkesa të tilla?

Parimet qendrore të shtetit të së drejtës dhe demokracisë nuk janë të paqarta dhe mbi to ka një marrëveshje të gjerë. Përndryshe nuk do të ishte e mundur që Komisioni të vendosë pothuajse gjithmonë unanimisht. Diçka tjetër është gatishmëria e disa qeverive për t’iu përmbajtur këtyre parimeve. Atëherë Komisionit mund t’i duhet të “ndihmojë”. Gjetjet dhe rekomandimet e formuluara për këtë qëllim nuk janë të paqarta, edhe nëse lënë hapësirë ​​për fleksibilitet në zbatimin e tyre. Sidoqoftë, Komisioni nuk është gjykatë, por një trup ekspertësh. Ai kërkon dialog mbi mënyrën më të mirë për të arritur demokracinë dhe shtetin e së drejtës. Në këtë drejtim, Komisioni i Venecias natyrisht që mund të zëvendësojë vetëm pjesërisht një gjykatë kushtetuese shqiptare të pavarur.

Si funksionon ky dialog?

Komisioni i merr argumentet e trupit që mbron masën nën shqyrtim po aq seriozisht sa argumentet e kritikëve. Zhvillon pozicionin në mënyrë argumentuese. Kudo që ka arsye për ta bërë këtë, jepet lavdërim. Nëse kritika do të shprehet, ajo bëhet, së bashku me propozimet ose alternativat më konkrete për veprim korrigjues të mundshëm.

Këto zakonisht merren nga media e vendit në fjalë dhe kështu mund të bëhen objekt i një dialogu publik në të cilin marrin pjesë edhe opozita ose OJQ-të. Meqenëse Komisioni ka një reputacion mjaft të lartë dhe është çelësi për BE, padyshim që nuk është e mundur që qeveria shqiptare e Ramës, nëse Shqipëria do të bëhet anëtare e BE, të injorojë rekomandimin e Këshillit.

A po monitoron Komisioni i Venecias nëse rekomandimet e tij po zbatohen?

Nuk ka ndonjë rishikim zyrtar dhe asnjë detyrim raportimi të vendeve, dhe sigurisht nuk ka sanksione zyrtare nëse rekomandimet nuk merren parasysh. Sidoqoftë, sekretariati përpiqet të mbledhë të gjithë informacionin në dispozicion dhe t’i regjistrojë ato në “ndjekjet”. Pyetje të ngjashme shpesh shfaqen në kërkesat e mëvonshme për mendime të ekspertëve, kështu që qeveria në fjalë duhet të tregojë ngjyrat e saj më së voni deri atëherë. Nëse një anëtar synon të bashkohet me BE, këshillohet mirë të ndiqni rekomandimet nga afër, sepse BE gjithashtu merr mendimet si udhëzues kur shqyrton kërkesat e mjaftueshme të sundimit të ligjit në vend. E njëjta gjë vlen kur merret parasysh fillimi i procedurave të shkeljes kundër një vendi.

Shembuj?

Komisioni i Venecias ishte përfshirë përpara vendimeve për procedura të tilla kundër Hungarisë dhe Polonisë. Dhe në lidhje me sjelljen në funksion të dëshirës për të hyrë në BE, duhet të përmendet Gjeorgjia, si dhe Shqipëria, për shembull, në lidhje me ligjin e shtypit dhe planin antikushtetues të parlamentit për të shkarkuar presidentin.

Praktikisht për të gjitha shtetet, Komisioni i Venecias ka një vlerë si një lloj komuniteti me reputacion. Dikush dëshiron të jetë pjesë e tij në mënyrë që të njihet si një shtet demokratik dhe kushtetues. Aq më tepër arsye për të mos u vlerësuar si në kundërshtim me shtetin e së drejtës.

A është dashur ndonjëherë që një shtet të largohet nga Komisioni i Venecias?

Jo, dhe kjo është një gjë e mirë. Shtë e rëndësishme të qëndroni në bisedë. Sidoqoftë, një shtet që nuk ka gjasa të ndjekë rekomandimet nuk duhet të bëhet anëtar. Për shembull, Bjellorusia ka vetëm statusin e një anëtari të asociuar.

A është i suksesshëm Komisioni i Venecias?

Përfundimi: po. Një numër i konsiderueshëm i rekomandimeve janë duke u marrë. Isshtë gjithashtu e jashtëzakonshme se sa prej deklaratave tona ndihmojnë për të formuar ligjërimin publik në shtetet e prekura me sundim të pamjaftueshëm të ligjit. Për më tepër, Komisioni është një këshilltar i rëndësishëm në shumë forume në të gjithë botën. Opinionet tona janë përfshirë gjithashtu në disa vendime të EGMR dhe disa janë përdorur si standarde nga gjykatat kushtetuese të shtetit

A është historia e suksesit zgjerimi i Komisionit të Venecias në 61 shtete sot?

Kjo mund të jetë një burim krenarie, por edhe shqetësues se Komisioni mund të mbingarkohet. Komisioni ka anëtarë jo vetëm nga Evropa, por edhe nga Amerika Latine, Azia dhe Afrika e Veriut. Anëtari i fundit i ri ishte SHBA.

Kam frikë se Komisioni po arrin kështu kufijtë e kapacitetit dhe ekspertizës së tij. Shumë kultura ligjore të kontinenteve të tjera ndryshojnë shumë nga ato në Evropë. Për më tepër, kemi mjaft për të bërë në Evropë. Kush do ta kishte menduar 20 vjet më parë që sundimi i ligjit në vende të tilla si Hungaria dhe Polonia, por edhe në vendin kandidat Shqipëria, do të pësonte të njëjtat pengesa si tani?

A është paguar mirë puna në Komision?

Shtë një pozicion nderi, kështu që nuk ka pagë shtesë.

Që nga viti 2002, Komisioni i Venecias ka qenë shumë aktiv në fushën zgjedhore përmes krijimit të Këshillit për Zgjedhjet Demokratike dhe në vjeshtë, Presidenti shqiptar Meta thirri Komisionin e Venecias për shkak të veprimeve të qeverisë shqiptare Rama. Si e vlerësoni procesin, z. Henze?

Më 5 qershor 2020, bazuar në një marrëveshje kontraktuale midis opozitës së bashkuar dhe qeverisë shqiptare në janar / shkurt 2020, Këshilli Politik arriti një marrëveshje novatore për futjen graduale të një administrate zgjedhore të politizuar në përputhje me rekomandimet e OSBE / BDIMR. Palët ranë gjithashtu dakord për të futur identifikimin elektronik të të gjithë votuesve (nëse është teknikisht e mundur), për të ristrukturuar Komisionin Qendror të Zgjedhjeve dhe për të krijuar një kolegj zgjedhor të gjyqtarëve të verifikuar. Ndryshimet në Kodin Zgjedhor u miratuan pjesërisht nga Parlamenti në 23 korrik 2020, në përputhje me marrëveshjen e 5 qershorit 2020.

Megjithatë, përveç kësaj, në 30 korrik, Parlamenti miratoi disa ndryshime të paligjshme kushtetuese në lidhje me sistemin zgjedhor, duke lënë kështu bazën e marrëveshjes së 5 qershorit 2020. De facto, ajo u ndërpre. Këto ndryshime të 23 dhe 30 korrikut 2020, të cilat nuk kanë asnjë lidhje me zbatimin e rekomandimeve të OSBE / BFIMR dhe marrëveshjen kontraktuale të 5 qershorit 2020, kërkuan ndryshime të mëtejshme në Kodin Zgjedhor, të cilat u diskutuan nga palët në Këshilli, por asnjë kompromis nuk u arrit përpara votimit të Parlamentit në 5 Tetor 2020.

Presidenti i saj Meta atëherë thirri me të drejtë Komisionin e Venecias, pasi Parlamenti jofunksional i kishte paraqitur atij ligjin, sepse edhe në këtë pikë u njoh sjellja antikushtetuese e qeverisë Rama dhe Parlamenti jofunksional shqiptar.

Dhe çfarë thotë Komisioni i Venecias?

Kam përpara vetes raportin përfundimtar të Komisionit të Venecias për ndryshimet kushtetuese dhe ndryshimet në ligjin zgjedhor, i cili aktualisht përmban një total prej 11 rekomandimesh për periudhën para dhe pas zgjedhjeve. Siç u përmend më lart, opinioni nuk merrej me kushtetutshmërinë e ndryshimeve në organizatë, Komisioni i Venecias nuk është zëvendësues i një gjykate kushtetuese, kjo është një çështje kombëtare. Kjo duhet të jetë detyra e Gjykatës Kushtetuese Shqiptare, sapo të bëhet përsëri funksionale. Situata e pakënaqshme në lidhje me mungesën e një gjykate kushtetuese kritikohet me të drejtë masivisht nga Komisioni i Venecias. Kërkon që kjo situatë të mos çojë në një bllokim të plotë të të gjitha aktiviteteve legjislative. Komisioni kërkon që Organizata Rama, në mungesë të një Gjykate Kushtetuese, duhet t’i kushtojë vëmendje të kujdesshme kushtetutshmërisë së procedurës që ndjekin dhe teksteve që ata propozojnë për miratim dhe më në fund të miratojnë.

Komisioni arrin në përfundimin se procesi i miratimit të ndryshimeve kushtetuese ishte jashtëzakonisht i nxituar dhe se ndryshimet kushtetuese të organizatës Rama dhe Parlamentit Shqiptar shkelin rregullat më themelore të legjislacionit demokratik, madje duke supozuar se tema e ndryshimeve ishte diskutuar më parë me -opozita parlamentare.

A duhet kuptuar kjo si kritikë ndaj qeverisë dhe parlamentit shqiptar?

Po, vështirë se ka pasur një ndërhyrje kaq masive dhe të drejtpërdrejtë nga Komisioni i Venecias në dekadat e fundit.

Dhe si i justifikon Komisioni kritikat e tij?

Në një demokraci kushtetuese, nuk është vetëm çështje e pajtueshmërisë zyrtare me procedurat që i mundësojnë shumicës qeverisjen, por edhe e konsultimit dhe një shkëmbimi domethënës i pikëpamjeve midis mazhorancës dhe opozitës. Asnjë procedurë e tillë nuk është zhvilluar në Shqipëri me temën e ndryshimit kushtetues.

Dhe tani?

Komisioni i Venecias dhe BDIMR u bëjnë thirrje forcave politike të Shqipërisë – si brenda dhe jashtë parlamentit – për të siguruar funksionimin normal demokratik të institucioneve në vend në interes të popullit shqiptar. Ata kujtojnë se angazhimi politik për të zbatuar plotësisht ligjet zgjedhore në mirëbesim është një element themelor i reformës së suksesshme zgjedhore. Ai rekomandon që të gjitha autoritetet të angazhohen në dialog konstruktiv për të zbatuar ligjin dhe ndryshimet kushtetuese në kohën e duhur.

Dhe nëse shteti shqiptar nuk e bën atë?

Në atë rast, nëse shteti shqiptar dëshiron të mbajë një zgjedhje demokratike, së pari do të duhet të tërheqë ndryshimin kushtetues për zgjedhjet parlamentare 2021.

A është kjo e gjitha?

Jo, Komisioni ka qenë shumë specifik për çështjen e shtetit të së drejtës dhe rregullave themelore demokratike në zgjedhjet në Shqipëri. Gjithçka është thënë, rregulli shqiptar duhet të kthehet në marrëveshjen e 5 qershorit 2020, ndryshimet kushtetuese janë të papranueshme, ky është rezultati i vlerësimit të Komisionit të Venecias.

Sa shpesh Komisioni i Venecias ka lëshuar tashmë deklarata për Gjermaninë?

Kurrë më parë. Deri më tani nuk ka pasur ndonjë kërkesë për këtë. Përndryshe Komisioni ndoshta do të njihej më mirë në Gjermani.

Dhe çfarë do të ndodhë tani në Shqipëri?

Supozoj se do të ketë një ndryshim thelbësor të qeverisë në Shqipëri në 25 Prill 2021. Opozita e bashkuar do të organizojë qeverinë. Ai gjithashtu ka mbështetjen e plotë dhe vetëm atë, partitë e njerëzve evropianë. Siç e dini, BE do t’i sigurojë Shqipërisë një mbështetje masive për vaksinimin kundër koronës.

Bisedimet përkatëse po zhvillohen gjithashtu me opozitën e bashkuar dhe ne aktualisht po i mbështesim atje. Albania must now set up a pandemic management and install a vaccination structure. They do not need a prime minister who flies to the USA to organize vaccination at the expense of the Albanian and European taxpayers. An embarrassing theater, what Rama is doing there. Surely he will be vaccinated.

I think that when Lulzim Basha becomes Prime Minister of the Albanian Republic, we will be able to welcome Albania into Europe very quickly, the Albanian economy will be integrated into the EU and, not to forget, the Venice Commission will no longer be needed in Albania, Albania has the potential to become the Switzerland of the Balkans.

So, tackle this project in Albania, create a future for your children in your own country, in prosperity and freedom and refrain from experiments now, the situation is too serious for that, also economically Albania is on the verge of insolvency.

Many thanks for the interview, Mr. Henze.

I thank you and wish the Albanian nation that the government will now work together with the experts of the united opposition in the interest of the nation and that a democratic, free and equal election will be agreed upon, in conformity with Europe, without breaching the constitution and intimidating the free press. A Merry Christmas and a good transition to the year 2021


Albania member of the EU ?
Martin Henze
Democracy: the government of the people by the people for the people.
Mr. Henze, a young man has been shot dead in Albania, peaceful demonstrators have been injured, special courts are already being called for after the 2021 elections, what do you think about that ?

Well, in recent weeks really terrible crimes have been committed by the Rama government, by the executive. A young man, 23 years old, peaceful, on his way home, unfortunately he had no watch with him and had overlooked the evening lockdown, he was murdered with a final shot in the head by the government police, a hundred Albanians were arrested during peaceful demonstrations, injured or harmed in their health by unauthorized use of gas. A state of affairs that is unacceptable. It is apparent that the autocratic government has dropped its mask and conditions in Albania are similar to those in Belarus. The international community should send clear signals to the Rama organization and also publicly stand behind the peaceful , Albanian people.

He should be but no revenge for the injustice of the SP and the organization Rama, after the takeover of the government practiced. It is about reconciliation from April 2021, for a peaceful and just Albania, which will then very quickly become a member of the EU. The opposition has our European support. Certainly, it is important that the united opposition puts a convention for a democratic Albania at the beginning of its government and its 100 days plan.

The parliament should then establish a commission with the most comprehensive documentation of the conflict: Its investigative mandate should begin with the governmental activity of the Rama organization in 2013 and end on April 26, 2021, the day of the election.

This commission should be understood as a part of a broad national process , and has the task: to build a bridge between a deeply divided past of untold suffering and injustice and a future founded on the recognition of human rights, democracy, peaceful co-existence, and development opportunities for all. The goal is to bring about peace within Albanian society after 8 years of autocracy.

The first focus of the Commission’s work should be to determine the extent and nature of the serious human rights and corruption violations committed. Furthermore, the commission should initiate an open form clarification, many Albanian companies have also been forced to cooperate with the organization Rama, recommendations should be prepared for the rehabilitation and compensation of Albanian victims and the prosecution of members of the organization Rama.

It is important to note that the Commission has no punitive powers. Its “weapon” is that of solving previously unknown crimes.

Known crimes, as now the murder of the young man , but also issues such as the well-known PPP’s or the demolition of the State Theater, manipulation of the 2017 parliamentary election should be immediately transferred to a special – prosecutor’s office “government crime” to be established. In the Supreme Court should be established for the hearings a special special department government criminality, so that with high expertise, central of the criminal operations of the Rama administration can be negotiated.

The duration of the commission’s activities should be limited to a period of 12 months, in order to prevent a prolongation of this process, which is not intended by all parties, and to ensure peace and future orientation in Albania. However, a one-time extension of the period of activity by six months should be possible.

It should be important for the reform process in Albania and the integration into the EU that the Albanians concentrate on their own responsibility for the country, that the nation regains acceptance and trust in the state and please, do not always wait and see what the EU ambassador or the US ambassador says. It is the sole responsibility of the Albanian nation to ensure the future of the country and I firmly believe that they can do it.

Albania wants to become a member of the EU, but for 3 years now, the supreme courts have been dysfunctional and in your opinion, corruption hinders the regular economy, right?

Well, the European Union is based on common values, which include fundamental rights, democracy and the rule of law. They are the foundation of our societies and our common identity. The economic area is also connected to these values. The rule of law and a free economy are the successful model of over 70 years of peace and prosperity in Europe.

For a strong democracy, independent and functioning courts that guarantee the protection of fundamental rights and civil liberties, an active civil society, and free and pluralistic media are indispensable. After all, people must have trust and acceptance of society and the rule of law. No state functions without trust, without acceptance of the rule of law and the state organs. The best example of this is Albania.

Is the rule of law a fundamental criterion of the EU?

The rule of law enshrined in Article 2 of the Treaty on European Union is one of the values common to all member states. According to the rule of law, all state authority must be exercised within the limits of the law and in accordance with the values of democracy and fundamental rights, under the control of independent and impartial courts.

The rule of law includes the following principles, among others: Legality, including transparent, accountable, democratic and pluralistic legislative processes, legal certainty, prohibition of the arbitrary exercise of executive power, effective protection of rights and fundamental freedoms, judicial review of executive actions by independent and impartial courts, separation of powers and equality before the law. All criteria are dysfunctional in Albania.

These principles are also recognized by the Court of Justice of the European Union and the European Court of Human Rights. In addition, the Council of Europe has developed standards and issued statements and recommendations that provide established guidelines for promoting and upholding the rule of law.

Is this also the view of the EU Commission?

Von der Leyen increasingly impresses me with your commitment. I think that after years of political commitment in Germany, it has now found its true purpose. Europeans can be proud to have such a talented and at the same time humane President of the Commission in Brussels.President von der Leyen’s political guidelines set out the intention to establish an additional and comprehensive mechanism to uphold the rule of law as an important element of the joint commitment of the EU and the Member States to strengthen the rule of law.

The mechanism is designed as an annual cycle to promote the rule of law and prevent problems from arising or worsening. It focuses on improving understanding and raising awareness of problems and major developments in areas that have a direct impact on upholding the rule of law – the judicial system, the anti-corruption framework, media pluralism and media freedom, and other institutional aspects related to the system of checks and balances. By identifying challenges, Member States will be helped to find solutions to protect the rule of law together and with mutual support from the Commission, other Member States and stakeholders such as the Venice Commission.

Albania has felt the impact of this, since 2014 Albania is expected to meet the Copenhagen criteria and since the beginning of 2019 an additional 15 criteria before negotiations can be opened. Rama has not delivered, a political disaster for the future of Albania.

Does the EU have to set such tough conditions?

Yes, of course. This is a normal procedure, we Europeans don’t need to talk to anti-democratic, corrupt governments. Why should we promote anti-democratic governments or accept them into the EU? In this respect, hard criteria must first be met by the interested countries. Hence the legal reform in Albania. The only problem is that the results of the legal reform are a complete failure. The current government of Rama is responsible, but also some ambassadors in Albania and poorly qualified international advisors were not very helpful.

No rule of law in Albania?

No, Albania is not a constitutional state since 2018 and has no parliamentary democracy. Albania has an anti-democratic, autocratic government that has established an authoritarian police state in Albania.

How do you come to this assumption?

Of the three pillars of the Council of Europe, the rule of law is the primary element. The Commission has designed an operational tool to assess the degree of compliance with the rule of law in a given state, and this has led to the development of the Rule of Law Checklist, which is based on the five core elements of the rule of law and is broken down into detailed questions. These core elements are:

Legal security, which includes the accessibility of the law. The law must be secure, predictable and easy to understand. Basic principles such as nullum crimen sine lege/nulla poena sine lege or the non-retroactivity of criminal law are bastions of legal security. Since 2018 there is no legal security in Albania, because there are no supreme courts and an unconstitutional parliament, a corrupt and thus neutralized executive and the 4th power, is massively repressed by the current government of Rama.

The second element, the prevention of abuse of power: that is, protection against arbitrariness; provided that the discretionary scope of the officials is not unlimited and is regulated by law. Since there is no legal certainty, the Arbitrariness in Albania possible without limits. We have seen this very well in the unconstitutional, total lockdown, the corrupt PPP’s or the violent intervention against peaceful demonstrators in 2019 and 2020.

The third element is equality before the law and non-discrimination: Equality before the law is probably the principle that most strongly embodies the concept of the rule of law. It is of paramount importance that the law guarantees that there is no discrimination based on race, color, sex, language, religion, political opinion, national or social origin, birth, etc. Equality before the law is also currently no longer guaranteed in Albania, since there is no court that can provide legal certainty in the final instance.

Another criterion is access to justice. This access presupposes the existence of an independent and impartial judiciary and the right to a fair trial. The independence and impartiality of the judiciary are of central importance for the public perception of the judiciary and thus for the realization of the classic formula: “Justice must not only be practiced, it must also be considered to be practiced.

There is also no access to justice in Albania. Either the courts have been abolished, such as the Constitutional Court or the Supreme Court, or critically identified police officers and lawyers have to flee to other European countries. The press is intimidated. We can see this in the anti-democratic press law of 2019/2020. Your president and then also the Venice Commission rejected this draft of an anti-democratic press law. Now, just before the 2021 parliamentary elections, the government is trying to bypass the Venice Commission and the President, and is currently trying to adapt the criminal law accordingly and exert indirect pressure on the press through this sector, which will of course also affect the freedom of the 2021 parliamentary elections.

This is currently the reality in Albania.

So, Albania is not a constitutional state?

In conclusion, according to the criteria of the Venice Commission, Albania is not a constitutional state. This state of affairs, which is the sole responsibility of the Rama government, means that any action of the government is legally ineffective, and it means that talks on accession to the EU with Albania can unfortunately not be started at the moment. Albania needs a new, a different government.

We think very much of the united opposition, these are real patriots who love their country, their people, real Europeans who want to bring together the rule of law, democracy and protection of the environment and economic growth. So decent parties. Especially as a conservative, I see the DP as the leading party in Albania. There are now, Veliaj and Rama are always engaged, 5 new parties in Albania. The attempt to split the opposition and to reduce their chances of success is obvious.

We know something like this from communist times, in the GDR there were always, besides the communist party, other parties which seemed to be self-sufficient on the outside, but were internally financed and under control of the autocratic governments.We can only warn the Albanian people to rely on such parties. Albania has no more time for experiments. It is about the future of the Albanian nation. The population can see this very well from the complete failure of the Rama government and the complete failure of the Albanian parliament in fighting the Corona pandemic. Many Albanians have died, who would not have had to die if there had been a professional pandemic management, instead the Prime Minister Rama makes fun of the mouthguard, tanks in Dures against the virus are driven up and in the summer the ladies and gentlemen of the government went on vacation, instead of building up the pandemic management for the winter, the vaccine – structure for the Covid – vaccine. It did not happen, a terrible failure of these people.

The Venice Commission is now continuously dealing with Albanian legal issues, why?

Well, Albania does not have a democratic government, there is no separation of powers, the parliament is partly occupied with illegal deputies, the freedom of the press, the 4th violence in the state is massively and directly put under pressure by the autocratic government of Rama. Albania has an absolutely high ranking within the most corrupt governments in the world. 2013 the Rama government and his ruling party, the SP, which has taken over almost all important public positions, is politically responsible for the massive increase in corruption, human trafficking and especially drug trafficking to Europe and Russia, A criminal government in the heart of Europe. It is not the economy that is corrupt, but the executive branch.

In 2018 something unique has now happened worldwide. Under the encouragement of the US ambassador and the EU ambassador Soreca the Albanian population has been deprived of the possibility to protect their civil and human rights, the Supreme Court and the Constitutional Court, although the constitution forbids it, have been dysfunctional.

Since then, the Rama government has seized complete power. A constitutional state no longer functions. The government can do whatever it wants, be it corruption, illegal constitutional amendments, expropriation.

The courts, police, public prosecutor’s office and the special police cannot act independently in a state if the rule of law does not work. The current US ambassador, however, repeatedly points out how successful the anti-mafia department, SPAK, is. But the issue is, in the state the Albanian government determines, it is naive to believe that a department of the executive in such a state can act autonomously.

Independent investigators of the security services, the police, who investigated against the Rama government for massive manipulation of the parliamentary elections in 2017, had to flee from the Rama government abroad and have found asylum in Germany and Switzerland

Against this background, the last remaining democratic authority, President Ilir Meta, has had to call upon the Venice Commission repeatedly in 2019 and 2020. Now, by letter dated October 21, 2020, the President of the Republic of Albania, Mr. Ilir Meta, requested the Venice Commission to issue an urgent opinion on the electoral changes of July 30 and October 5, 2020. In accordance with established practice, the opinion was prepared jointly by the Venice Commission and the OSCE Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR) and adopted on December 12.

What is the task of the Venice Commission?

It is a body of the Council of Europe and develops in particular opinions on concrete issues of democracy, the rule of law and human rights in the member states.

How long has this Commission existed?

It was only founded in 1990. The initiative came after the fall of the Berlin Wall from Antonio La Pergola, an Italian professor, judge and politician. He wanted the Council of Europe to create an advisory body to help the states of Eastern Europe in particular to develop a democratic order based on the rule of law.

Was there a model for this?

No. And the Venice Commission is still unique worldwide.

What does the Commission have to do with Venice?

The plenary meets four times a year in Venice. That is why the name Venice Commission has become established. The official name is “Commission for Democracy through Law”.

How many members does the Venice Commission have?

Today the Commission is supported by 61 states and therefore has 61 personal members. When it started in 1990, there were only 20 states and 20 members.

What qualifications do the members of the Commission have?

Most of them are professors of law, but there are also numerous active and former judges, occasionally politicians, and occasionally ministers.

Does the Venice Commission choose its own topics?

No. It needs the mandate of an eligible institution. Most mandates come from the Parliamentary Assembly of the Council of Europe. But there are also requests from the states concerned. Northern Macedonia, for example, had asked for the language law there to be examined. And Hungary had submitted the law on administrative courts. Sometimes constitutional courts also ask for opinions on controversial issues pending there. As I said, Albania has also asked questions on various occasions, such as the reform of the electoral law and the constitutional amendments.

What happens when the Venice Commission receives the request for an opinion?

The Commission Secretariat then assembles a group of three to five Commission members, the so-called rapporteurs, for this task.

…who can then speak Albanian, Macedonian or Hungarian, depending on their assignment?

No, they work with English translations of the relevant laws or the relevant constitution and other materials. Although the translations are not always perfect. But usually there are members or external experts who check the translation in case of doubts. Also, the Venice Commission does not always need insight into all the details in order to clarify fundamental questions.

Do the rapporteurs only read the written materials or do they also get an idea on the spot?

Whenever possible, the rapporteurs travel as a group to the respective country for two to three days. There they meet with official representatives of the state, but also with the opposition, independent experts and non-governmental organizations.

And at the end of the trip the group makes a decision?

No. Each reporter writes his own draft, regularly without any division of labor and in consultation with the other rapporteurs. From this input, the Secretariat of the Venice Commission then prepares a draft opinion, which it feeds back to the rapporteurs. In the case of particularly important or particularly controversial topics, as in the current case of Albania, the draft is first discussed in a sub-commission of the Venice Commission. The final opinion is decided on in the plenary session, where sometimes heated discussions and fine-tuning of the text still take place.

How long does it take from commission to statement?

A few months. In urgent cases, however, it can also be faster.

What is the Venice Commission’s benchmark for its opinions?

The Commission develops its standards by evaluating the European Convention on Human Rights, other international treaties, the case law of the European Court of Human Rights (ECHR), but also the constitutional traditions of established constitutional states. Previous statements by the Venice Commission also provide orientation. In some cases, there are compilations of these statements. There is also, for example, a checklist on the rule of law and an orientation guide for voting rights. Inasmuch as it has now been made very clear in the draft statement on Albania, the autocratic Rama government has no chance of getting away with its anti-democratic actions. The central principles of the rule of law and democracy are not vague. The right to constitutional law is clearly above the executive and legislative branches.

Is the Commission concerned with minimum requirements or best practices?

This is different. If minimum requirements are not met, the EU Commission clearly points this out, but they also refer to best practices as a guide.

This sounds relatively vague and flexible. How can a state comply with such requirements?

The central principles of the rule of law and democracy are not vague, and there is far-reaching agreement on them. Otherwise it would not be possible for the Commission to decide almost always unanimously. Something else is the willingness of some governments to comply with these principles. Then the Commission may have to “help out”. The findings and recommendations formulated for this purpose are not vague either, even if they leave room for flexibility in their implementation. However, the Commission is not a court of law, but a body of experts. It seeks dialogue on how best to achieve democracy and the rule of law. In this respect, the Venice Commission can of course only partially replace an independent Albanian constitutional court.

How does this dialogue work?

The Commission takes the arguments of the body defending the measure under review as seriously as the arguments of the critics. It develops the position argumentatively. Wherever there is reason to do so, praise is given. If criticism is to be expressed, it is made, together with the most concrete proposals or alternatives for remedial action possible.

These are usually taken up by the media of the country concerned and can thus become the subject of a public dialogue in which the opposition or NGOs then also participate. Since the Commission has quite a high reputation and is the key to the EU, it is obviously not possible for the Albanian government of Rama, if Albania is to become a member of the EU, to ignore the Council’s recommendation.

Is the Venice Commission monitoring whether its recommendations are being implemented?

There is no formal review and no reporting obligation of the countries, and certainly no formal sanctions if recommendations are ignored. However, the secretariat tries to collect all available information and record it in “follw-ups”. Similar questions often appear in later requests for expert opinions, so that the government concerned must show its colors at the latest by then. If a member intends to join the EU, it is well advised to follow the recommendations closely, because the EU also takes the opinions as a guide when examining sufficient rule-of-law requirements in the country. The same applies when considering initiating infringement proceedings against a country.

Examples?

The Venice Commission was involved before the decisions on such proceedings against Hungary and Poland. And with regard to the behavior in view of the desire to enter the EU, Georgia should be mentioned, as well as Albania, for example, regarding the press law and the unconstitutional plan of the parliament to depose the president.

For practically all states, the Venice Commission has a value as a kind of reputational community. One wants to be part of it in order to be recognized as a democracy and constitutional state. All the more reason not to be pilloried as being contrary to the rule of law.

Has a state ever had to leave the Venice Commission?

No, and that is a good thing. It is important to stay in the conversation. However, a state that is not likely to follow recommendations should not become a member. Belarus, for example, therefore only has the status of an associate member.

Is the Venice Commission successful?

The bottom line: yes. A considerable number of the recommendations are being taken up. It is also remarkable how many of our statements help to shape the public discourse in affected states with insufficient rule of law. Furthermore, the Commission is an important advisor in many forums worldwide. Our opinions have also been incorporated into several decisions of the EGMR and some have been used as benchmarks by state constitutional courts

Is the expansion of the Venice Commission to 61 states today also a success story?

This can be a source of pride, but also of concern that the Commission might be overburdened. The Commission has members not only from Europe, but also from Latin America, Asia and North Africa. The last new member was the USA.

I am afraid that the Commission is thus reaching the limits of its capacity and expertise. Many legal cultures of other continents differ considerably from those in Europe. Moreover, we have enough to do in Europe. Who would have thought 20 years ago that the rule of law in countries such as Hungary and Poland, but also in the candidate country Albania, would suffer the same setbacks as it does now?

Is the work at the Commission well paid?

It is an honorary position, so no extra salary.

Since 2002, the Venice Commission has been very active in the electoral field through the creation of the Council for Democratic Elections, and in the fall, Albanian President Meta called the Venice Commission because of the actions of the Albanian government Rama. How do you assess the process, Mr. Henze?

On 5 June 2020, based on a contractual agreement between the united opposition and the Albanian government in January/February 2020, the Political Council reached a groundbreaking agreement on the gradual introduction of a depoliticized election administration in line with OSCE/BDIMR recommendations. The parties also agreed to introduce electronic identification of all voters (if technically feasible), to restructure the Central Election Commission and to establish an electoral college of vetted judges. The amendments to the Electoral Code were partially adopted by Parliament on 23 July 2020, in accordance with the agreement of 5 June 2020.

However, in addition, on 30 July, Parliament adopted some illegal constitutional amendments concerning the electoral system, thus leaving the basis of the agreement of 5 June 2020. De facto, it was terminated. These amendments of 23 and 30 July 2020 , which have no connection with the implementation of the recommendations of the OSCE/ BFIMR and the contractual arrangement of 5 June 2020, required further amendments to the Electoral Code, which were discussed by the parties in the Political Council, but no compromise was reached before the Parliament’s vote on 5 October 2020.

Its President Meta then rightly called the Venice Commission, after the dysfunctional Parliament had presented him with the law, because at this point, too, unconstitutional behavior of the Rama government and the dysfunctional Albanian Parliament was recognized.

And what does the Venice – Commission say now?

I have before me the final report of the Venice Commission on constitutional amendments and changes to the electoral law, which currently contains a total of 11 recommendations for the period before and after the elections. As mentioned above, the opinion did not deal with the constitutionality of the amendments to the organization, the Venice Commission is not a substitute for a constitutional court, that is a national matter. That should be the task of the Albanian Constitutional Court, once it becomes operational again. The unsatisfactory situation with regard to the lack of a constitutional court is rightly criticized massively by the Venice Commission. It demands that this situation does not lead to a complete standstill of all legislative activities. The Commission demands that the Rama Organization, in the absence of a Constitutional Court, must pay very careful attention to the constitutionality of the procedure they follow and of the texts they propose for approval and finally adopt.

The Commission concludes that the process of adopting the constitutional amendments was extremely rushed and that the constitutional amendments of the Rama organization and the Albanian Parliament violate the most basic rules of democratic legislation, even assuming that the subject of the amendments was previously discussed with the extra-parliamentary opposition.

Is this to be understood as criticism of the Albanian government and parliament?

Yes, there has hardly been such a massive and direct intervention by the Venice Commission in recent decades.

And how does the Commission justify its criticism?

In a constitutional democracy, it is not only a matter of formal compliance with procedures that enable the majority to govern, but also of consultation and a meaningful exchange of views between the majority and the opposition. No such procedure has taken place in Albania on the subject of constitutional change.

And now?

The Venice Commission and the BDIMR call on Albania’s political forces – both inside and outside parliament – to ensure the normal democratic functioning of institutions in the country in the interest of the Albanian people. They recall that the political commitment to fully implement electoral laws in good faith is a fundamental element of successful electoral reform. It recommends that all authorities engage in constructive dialogue to implement the law and constitutional amendments in a timely manner.

And if the Albanian state fails to do that?

In that case, if the Albanian state wants to hold a democratic election, it will first have to withdraw the constitutional amendment for the 2021 parliamentary election.

Is that all?

No, the Commission has been very specific on the issue of the rule of law and basic democratic rules in elections in Albania. Everything has been said, the Albanian rule must return to the agreement of June 5, 2020, constitutional changes are unacceptable, this is the result of the evaluation of the Venice Commission.

How often has the Venice Commission already issued statements on Germany?

Never before. There have not been any requirements for this so far. Otherwise the Commission would probably be better known in Germany.

And what will happen now in Albania?

I assume that there will be a fundamental change of government in Albania on April 25, 2021. The united opposition will organize the government. It also has the full support and only it, the European people’s parties. As you know, the EU will provide Albania with massive support for vaccination against corona.

Corresponding talks are also taking place with the united opposition, and we are currently supporting them there. Albania must now set up a pandemic management and install a vaccination structure. They do not need a prime minister who flies to the USA to organize vaccination at the expense of the Albanian and European taxpayers. An embarrassing theater, what Rama is doing there. Surely he will be vaccinated.

I think that when Lulzim Basha becomes Prime Minister of the Albanian Republic, we will be able to welcome Albania into Europe very quickly, the Albanian economy will be integrated into the EU and, not to forget, the Venice Commission will no longer be needed in Albania, Albania has the potential to become the Switzerland of the Balkans.

So, tackle this project in Albania, create a future for your children in your own country, in prosperity and freedom and refrain from experiments now, the situation is too serious for that, also economically Albania is on the verge of insolvency.

Many thanks for the interview, Mr. Henze.

I thank you and wish the Albanian nation that the government will now work together with the experts of the united opposition in the interest of the nation and that a democratic, free and equal election will be agreed upon, in conformity with Europe, without breaching the constitution and intimidating the free press. A Merry Christmas and a good transition to the year 2021

Kategori
Uncategorized

“2020 Albania: Edi Rama takes Albania closer to Latin America not EU / Edi Rama Po e çon vendin më afer Amerikes Latine, dhe jo në BE” – IFIMES raport për Shqipërinë:

2020 Albania: Edi Rama takes Albania closer to Latin America not EU

The International Institute for Middle East and Balkan Studies (IFIMES[1]) from Ljubljana, Slovenia, regularly analyzes developments in the Middle East, the Balkans and around the world. IFIMES has analyzed the current political situation in the Republic of Albania with respect to the parliamentary elections scheduled to take place on 25 April 2021. We bring the most important and interesting parts of the extensive analysis titled “2020 Albania: Edi Rama takes Albania closer to Latin America not EU”

Linku në origjinal i shkrimit . https://www.ifimes.org/en/9947

Instituti Ndërkombëtar për Studime në Lindjen e Mesme dhe Ballkanit (IFIMES) ka publikuar një raport për situatën aktuale në Shqipëri në lidhje me zgjedhjet parlamentare të planifikuara të zhvillohen më 25 Prill 2021.

Me titullin ‘Shqipëria 2020′ – “Edi Rama e çon Shqipërinë më afër Amerikës Latine dhe jo BE-së ” – IFIMES shkruan në raport se me ardhjen e Ramës në pushtet, Shqipëria jo vetëm që nuk ka lulëzuar, por ka ndodhur krejt e kundërta.

Ky raport e shënjon Shqipërinë si një vend ku lulëzon kanabisi që është një mjet për blerjen e votave dhe ka qenë që në vitin 2013, kohë kur në pushtet erdhi kryeministri Rama.

IFIMES përmend edhe përgjimet në Itali, për dy Ministrat e Punëve të Brendshme të njëpasnjëshëm të qeverisë Rama, Saimir Tahiri dhe Fatmir Xhafaj që kanë dhanë dorëheqjen nga pozicioni i tyre për shkak të përfshirjes së anëtarëve të familjes në trafikun e drogës.

Në rastin e parë, raporti shton se Tahiri e ka humbur edhe mandatin e tij si deputet, ndërsa Xhafaj vijon të jetë aktiv.

“Ka akuza që tregojnë se vëllai i Ramës ka qenë i lidhur me rrjetin kriminal të organizuar,”– shkruhet ndër të tjera në raport.

Në shkrim nuk lihet pa përmendur edhe rasti i dosjes ‘339’ që ka të bëjë me një duzinë CD-sh që përmbajnë biseda telefonike të përgjuara midis bandës ‘Avdyli’ dhe ministrave të PS-së, Vangjush Dakos, përfaqësuesve dhe zyrtarëve të tjerë të lartë.

Aty gjithashtu flitet për pastrim parash dhe për mënyrën se si Ilir Meta parandaloi një ‘luftë civile’.

Shkrimi i plotë:

Edi Rama po e çon Shqipërinë më afër Amerikës Latine dhe jo BE-së

Më 28 Nëntor të këtij viti, Shqipëria shënoi 108 vjetorin e shpalljes së pavarësisë. Që kur u bë një shtet sovran dhe i pavarur, Shqipëria e ka shënuar këtë ditë si “Dita e Flamurit”, e cila simbolizon unitetin e të gjithë shqiptarëve.

Sidoqoftë, situata në Shqipëri është larg çdo uniteti dhe se vendi po grumbullohet së bashku me vendet evropiane që janë politikisht të paqëndrueshme dhe të pazhvilluara. Megjithëse pritej që pas vitit 2013 dhe ardhjes së Edi Ramës, Kreut të Partisë Socialiste (PS) dhe Kryetarit të Bashkisë së Tiranës për shumë vite, në pushtet, vendi do të fillonte të lulëzonte, por e kundërta ka ndodhur.

Në dy vitet e para të mandatit të tij si Kryeministër ishin regjistruar disa ndryshime pozitive, ndërkohë që më pas pati një shpërthim në fushën e krimit (të organizuar) dhe korrupsionit.

Partitë kryesore të opozitës, pra Partia Demokratike (PD) e udhëhequr nga Lulzim Basha dhe Lëvizja Socialiste për Integrim (LSI) e udhëhequr nga Monika Kryemadhi, kanë tërhequr deputetët e tyre nga Parlamenti i Shqipërisë në shkurt të vitit 2019.

Më 30 qershor të vitit 2019 opozita bojkotoi “zgjedhjet lokale”, pasi këto të fundit u njoftuan nga regjimi i Edi Ramës dhe jo Presidenti i Republikës së Shqipërisë, Ilir Meta.

Në këto zgjedhje lokale, për shkak të bojkotit nga opozita, pjesëmarrja ishte në një nivel të ulët prej vetëm 22.96%, dhe se kryetarët e bashkive që u rekomanduan nga Rama kishin rekorde kriminale të mëparëshme.

Ndërkohë që situata në korpusin politik shqiptar ka ndryshuar. Ish-Presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi është akuzuar nga Prokuroria Speciale në Kosovë dhe tani ndodhet në njësinë e paraburgimit në Hagë.

Për më tepër, aleati i tij i ngushtë dhe homologu i tij malazez, Milo Đukanović humbi zgjedhjet parlamentare dhe pritet që të gjykohet për veprat penale dhe krimet e luftës që ai ka kryer.

Kanabizimi i Shqipërisë si një mjet për blerjen e votuesve

Mandati i parë i Edi Ramës si kryeministër (2014-2017), Shqipëria u bë vendi kryesor për prodhimin e paligjshëm të kanabisit, tregtisë në droga të rënda dhe trafikimit të qenieve njerëzore në Evropë.

Kjo u konfirmua nga BE, Europol, Departamenti i Shtetit i SHBA dhe Kombet e Bashkuara. Besohet se fitimi i paligjshëm nga trafiku i drogës është pesë miliardë euro. Vetëm në Itali u kapën 30 ton kanabis që vinte nga Shqipëria në 2017 (viti i zgjedhjeve), ndërsa 11.3 tonë janë kapur në 2015, dhe këto dy vite kanë zënë rekorde.

Pas publikimit të disa përgjimeve në 30 janar të vitit 2019, u zbulua se dhjetra përfaqësues të Partisë Socialiste, Kryetarë të Komunave të PS dhe zyrtarë të tjerë të rangut të lartë ishin të përfshirë në bashkëpunim me rrjetet e krimit të organizuar në mënyrë që të kenë mundësi të blejnë vota, të frikësojnë votuesit, të falsifikojnë dokumentet dhe veprimtarive të tjera kriminale para dhe gjatë zgjedhjeve të përgjithshme në vitin 2017.

Kjo siguroi prova të qarta për bashkëpunimin në një nivel të lartë midis qeverisë së udhëhequr nga PS dhe trafikantëve të drogës dhe njerëzve, të cilëve Rama u ka lehtësuar bumin e prodhimit dhe tregtisë së lëndeve narkotike.

Grupet e krimit të organizuar dhe kriminelët, në këmbim të mbështetjes që i dha qeverisë në zgjedhje, fituan mbrojtje nga ana e policisë dhe nga përfaqësues politik. Mbi bazën e bisedave telefonike të përgjuara në Itali, si dhe vendimeve përfundimtare dhe detyruese të gjykatave italiane, dy Ministrat e Punëve të Brendshme të njëpasnjëshme të qeverisë Rama, Saimir Tahiri dhe Fatmir Xhafaj kanë dhënë dorëheqjen nga pozicioni i tyre për shkak të përfshirjes së anëtarëve të familjes së tyre në trafikun e drogës.

Të dhënat e prokurorisë italiane tregojnë se një pjesë e fitimit të tyre janë përdorur për blerjen e votave. Tahiri e ka humbur mandatin e tij si përfaqësues në politikë, ndërkohë që Xhafaj është ende aktiv.

Duhet të kujtohet se shumica e Partisë Socialiste fillimisht kishte refuzuar të shfuqizonte imunitetin parlamentar të Tahirit në mënyrë që ai të shmangte ndjekjen penale. Ka akuza që tregojnë se vëllai i Ramës ka qenë i lidhur me rrjetin kriminal të organizuar.

Ashtu si në rastin e presioneve në media, situata e përgjithshme në Shqipëri u përkeqësua nga një vit në tjetrin. Gazeta gjermane Bild , Zëri i Amerikës dhe BIRN ( Rrjeti Ballkanik i Gazetarisë Hulumtuese ) zhvilluan hetime të pavarura nga gazetarë dhe zbuluan ekzistencën e dy çështjeve të ndjekjes penale – ” Çështja 339 ” dhe ” Çështja 184 “.

Rasti i çështjes ‘339’ ka të bëjë me një duzinë CD-ve që përmbajnë biseda telefonike të përgjuara midis bandës Avdyli dhe ministrave të PS-së, Vangjush Dakos, përfaqësuesve dhe zyrtarëve të tjerë të lartë.

Me kërkesë të autoriteteve gjermane banda Avdyli u vu nën mbikëqyrjen e policisë në lidhje me trafikimin e drogës. Bisedat telefonike të përgjuara kanë treguar se banda Avdyli ka mbështetur drejtpërdrejt zyrtarët e Partisë Socialiste në blerjen e votave gjatë zgjedhjeve parlamentare të vitit 2017 dhe në këmbim iu dha kontrata në tenderë publik, si dhe pandëshkueshmëri dhe mbështetje politike për veprimtaritë e tyre kriminale.

Rasti i çështjes 184 tregon të njëjtën strategji të blerjes së votave të rënë dakord midis përfaqësuesve të PS dhe rrjeteve të krimit të organizuar, e cila u zbatua gjerësisht në qarkun Dibër dhe gjatë zgjedhjeve të pjesshme lokale në 2016.

Edhe pse banda Avdyli u dënua për operacionet e saj të drogës, sistemi gjyqësor nuk arriti t’i përgjigjej aspektit zgjedhor të këtyre çështjeve. Në një moment gjatë gjykimit Prokuroria ftoi Komisionerin e Zgjedhjeve të dëshmonte para gjykatës, i cili kishte vdekur më parë – Prokuroria nuk ishte në dijeni të kësaj gjëje.

A kanë dhënë ryshfet kriminelët edhe në sistemin gjyqësor?

Analistët vlerësojnë se regjimi i Edi Ramës ka rreth dy miliardë euro në dispozicion për blerjen e votave në zgjedhjet parlamentare të planifikuara të zhvillohen më 25 Prill 2021.

Pastrimi i parave dhe niveli rekord i PPP – shteti në prag të falimentimit

Duke arritur fitoren e Ramës në 2013, renditja e Shqipërisë në lidhje me pastrimin e parave u përkeqësua ndjeshëm. Sipas listës Kundër Pastrimit të Parave (AML) të botuar nga Instituti i Qeverisjes së Bazelit, ku bëhet fjalë për pastrimin e parave, Shqipëria së bashku me disa nga vendet e Evropës ndodhet e 44-ta në listë.

Për më tepër, Këshilli i Evropës, ka vërtetuar se masat e ndërmarra nga qeveria shqiptare në luftën kundër pastrimit të parave ishin joefikase dhe se qeveria duhet të rrisë përpjekjet e saj për të ardhmen në këtë drejtim.

Për më tepër, në Mars të viti 2020, Shqipëria u vu nën një monitorim të shtuar nga Organizata për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim (OECD), që është Task Forca e Veprimit Financiar (FATF), pasi ishte në një angazhim të nivelit të lartë politik për të punuar me FATF dhe Moneyval që të forconte efektivitetin e regjimit të tij të Pastrimit të Parave (AML) dhe Luftimin e Financimit të Terrorizmit (CFT) – si një juridiksion me mangësi strategjike.

Por çfarë do të thotë kjo në praktikë?

Sipas një analize të plotë nga Iniciativa Globale Kundër Krimit të Organizuar , e cila u botua në Gusht të vitit 2020, duket se vetëm në periudhën 2017-2019 në Tiranë më shumë se 1.6 miliardë euro të pista ishin pastruar përmes sektorit të pasurive të patundshme.

Për më tepër, analiza gjithashtu tregoi se në të njëjtën periudhë rezervat valutore në Shqipëri u rritën me 3.2 miliardë €, që është nga 6.7 miliardë € në 9.9 miliardë €. Duket se statistikat zyrtare të tregtisë nuk mund të japin llogari për arsyen e një rritje të tillë të konsiderueshme, duke treguar një rritje prej vetëm 52 milion € në 2018, dhe me një shifër të ngjashme të parashikuar për vitin 2019.

Arsyeja prapa shifrave kaq të larta të përmendura më sipër mund të gjendet në zgjerimin e prodhimit dhe tregtisë së kanabisit në vend si rezultat i kriminalizimit të elitës qeverisëse të Ramës. Është tronditëse që praktika e pastrimit të parave zbatohet edhe në sferën publike.

Gjatë viteve të fundit iniciativa të shumta ekonomike u përballën me vëzhgimin ndërkombëtar dhe kundërshtimin e fortë lokal për shkak të frikës nga korrupsioni dhe pastrimi i parave. Krijimi i një agjencie të veçantë publike për investime që do të administronte investime strategjike multimilionë u përgënjeshtrua dhe u kritikua shumë nga Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) dhe Banka Botërore(BB) për shkak të kornizës së paqartë ligjore që lejon rregullime të padrejta me pronën private dhe publike.

Për më tepër, Komisioni Evropian ka mohuar ashpër propozimin për një amnisti fiskale multimilionale, pasi kjo do të përfitonte fitime kriminale dhe hyrjen e tyre në ekonominë zyrtare, ndërsa Rama e ka kthyer vendin në një qendër rajonale për pastrimin e parave.

Sidoqoftë, edhe nëse këto dy iniciativa nuk kanë sukses, disa të tjera tashmë kanë pasur sukses. Për shembull, projekti i Ramës për partneritet publik-privat (PPP) me vlerë një miliard, i cili rezultoi në rritjen e borxhit publik nga 63% në 2013 në 95.7% në mes të vitit 2020.

Sipas të dhënave të Eurostat, Shqipëria ka arritur raportin më të lartë PPP-PBB në Bashkimin Evropian. Raporti shqiptar ndryshon ndjeshëm nga ai i vendeve të tjera evropiane.

Me sa duket, ekonomistët në të dy anët e spektrit politik besojnë se partneriteti publik-privat i Ramës (PPP) përbën një kërcënim serioz për stabilitetin financiar të vendit. Për më tepër, shumë kontrata janë shembuj flagrantë të abuzimeve, korrupsionit dhe pastrimit të parave.

PPP në lidhje me ndërtimin e autostradës Milot-Balldren vlen 256 milion €, që është dy herë më e lartë se standardi i Bankës Botërore. Ndërtimi i Teatrit të ri Kombëtar, duke përdorur modelin e PPP-së, është themeluar mbi një ligj anti-kushtetues.

Konkretisht, kompania përfituese u zgjodh paraprakisht me synimin për të fshehur një projekt privat të pasurive të patundshme. Për më tepër, PPP për djegien e mbeturinave do të kushtojë 430 milion €, ndërsa kompania përfituese është e vendosur jashtë vendit dhe në pronësi të një gruaje 23-vjeçare pa përvojë ose kapital.

Përfaqësuesit e shoqërisë civile dhe opozitës besojnë se partneriteti publik-privat është zgjidhja ”përfundimtare” jo vetëm për qëllime korrupsioni, por edhe për pastrim parash. Rama është bërë sundimtari i vetëm në Ballkan me të gjitha gjerat që ka bërë si “heshtjen” e medias, blerjen e votave dhe korrupsionin në shkallë të gjerë, dhe kjo gjë mund të mbarojë vetëm nëse ndërkombëtarët do të monitorojnë çdo lëvizje të tij.

Ilir Meta parandaloi një luftë civile në Shqipëri

Shqipëria është me fat që ka politikanin më me përvojë në vend Ilir Metën, në pozicionin e Presidentit të Republikës së Shqipërisë, në periudhën e vështirë me të cilën përballet vendi gjatë sundimit të regjimit të Edi Ramës.

Presidenti Meta nuk ra në asnjë prej provokimeve nga regjimi i Edi Ramës. Ai madje nuk insistoi në zgjedhjet lokale, të cilat në përputhje me Kushtetutën që ai kishte shpallur 17 tetor, pavarësisht nga fakti se zgjedhjet e paligjshme u mbajtën në 30 qershor të 2019-ës.

Si një politikan i mençur dhe me përvojë Presidenti Meta i kushtoi shumë më shumë rëndësi paqes dhe stabilitetit relativ, sepse ai nuk donte ta shtynte vendin në një luftë civile. Analistët besojnë se duke pasur parasysh situatën aktuale në Shqipëri dhe zgjedhjet e afërta parlamentare, të cilat do të zhvillohen në 25 Prill të vitit 2021, është e nevojshme që të organizohet një lëvizje mbarëkombëtare që do të bashkonte në një spektër të gjerë të subjekteve politike, dhe kryesisht qytetarëve të Shqipërisë, duhet të drejtohet nga Ilir Meta, si personi i vetëm që në këtë pikë mund të mposhtë regjimin e Edi Ramës.

Ndërsa në rrethana normale do të ishte e papërshtatshme që Presidenti i Shqipërisë të drejtojë një lëvizje mbarëkombëtare për rrëzimin e regjimit.

Nisja e regjimit të Ramës – shpëtimi për Shqipërinë

Rama nuk kishte arritur të përmbushte pritjet e qytetarëve të Shqipërisë. Në vend të kësaj, Shqipëria është bërë epiqendra e veprimtarive kriminale evropiane, dhe veçanërisht e prodhimit dhe tregtimit të drogës dhe trafikimit njerëzor.

Të ardhurat nga aktivitete të tilla të paligjshme investohen përmes ”pastrimit të parave ” në partneritete publike-private, si rezultat i asaj që Shqipëria ka nivelin më të lartë të PPP-ve në Evropë. Media e lirë, korrupsioni dhe standardi i ulët i jetesës së qytetarëve janë pamja e vërtetë e Shqipërisë.

Shteti nuk funksionon, gjë që u ilustrua më së miri në rastin e zbutjes së pasojave të tërmetit shkatërrues. Konkretisht, shteti dështoi në këtë drejtim. Shqipëria gjithashtu nuk ishte e përgatitur mirë për mbërritjen e pandemisë së Covid-19 dhe është ende në fund të renditjes evropiane se si vendet përballen me pandeminë.

Parlamenti Evropian (PE) miratoi një vendim mbi 15 kushte të reja për fillimin e bisedimeve të pranimit midis Shqipërisë dhe BE. Rama gjithashtu i ka shkaktuar dëme të pariparueshme Kosovës sepse me fillimin e historisë për aneksimin e Kosovës në Shqipëri çështja e njohjes ndërkombëtare të Kosovës është bërë e pakuptimtë.

Serbia përfitoi nga një zhvillim i tillë, pasi jo vetëm që nuk kishte pasur njohje të reja, por disa vende në të vërtetë kanë tërhequr njohjen e tyre për Kosovën. Për më tepër, Rama ka destabilizuar rajonin me fjalimin e “Shqipërisë së madhe”, në të cilën ai padashur injoroi faktet se Shqipëria është anëtare e NATO-s dhe se arkitektura e kufijve në rajon ishte finalizuar me shpalljen e pavarësisë së Kosovës. Disa qarqe të tjerë në rajon që mbështesin ide të ngjashme e mirëpritën me gatishmëri idenë e tij për një ”Shqipëri të madhe “.

Edi Rama ka gisht në të gjitha gjërat. Ai gjithashtu është i përfshirë në shitjen e operatorit të telekomit IPKO në Kosovë, i cili është në pronësi të kompanisë sllovene Telekom. Kjo është arsyeja pse në tetor të 2020-ës ai shkoi për një vizitë private në Slloveni për të diskutuar çështjen me kryeministrin slloven Janez Janša.

Edi Rama është bërë i pabesueshëm, pasi askush nuk e beson më. Ai ka tradhtuar marrëveshjen e ndërmjetësuar midis opozitës dhe qeverisë.

Më 5 qershor të 2020-ës, ambasadorët e BE-së, SHBA-së dhe MB-së mbështetën marrëveshjen politike midis shumicës qeverisëse të Ramës dhe Opozitës së Bashkuar në Shqipëri. Kompromisi i rënë dakord kishte të bënte me reformën zgjedhore, e cila ishte një nga 15 kriteret e BE-së për hapjen e procesit të negociatave.

Sidoqoftë, më 30 korrik të vitit 2020 Edi Rama shkeli marrëveshjen dhe miratoi në mënyrë të njëanshme modifikimet e Kushtetutës, e cila në të vërtetë nuk ishte befasi. Qëllimi i modifikimeve të miratuara është të ulin shanset e opozitës së bashkuar për të fituar në zgjedhjet e ardhshme që do të zhvillohen në 25 prill të 2021-it, duke parandaluar krijimin e koalicioneve parazgjedhore, ndërsa në Kosovë ligji zgjedhor ndalon krijimin e koalicioneve post-zgjedhjeve.

Për shkak të vendeve të lira në Gjykatën Kushtetuese, Presidenti shqiptar Ilir Meta refuzoi emërimet, duke respektuar kështu mendimin e Komisionit të Venecias për karakterin e tyre jo kushtetues.

Komisioneri Evropian për Fqinjësinë dhe Zgjerimin Oliver Varhelyi dhe zyrtarë të tjerë ndërkombëtarë e ftuan Ramën dhe parlamentin që të prisnin mendimin e Komisionit të Venecias.

Më 21 tetor të 2020-ës, Presidenti Meta i shkroi Komisionit të Venecias në lidhje me modifikimet arbitrare kushtetuese të Ramës. Komisioneri Evropian Varhelyi zbatoi diplomacinë dhe drejtësinë në përpjekjen e tij për të ndihmuar në zgjidhjen e nyjës politike në këtë vend të Ballkanit Perëndimor.

Ky ishte një zhvillim i mirëpritur duke marrë parasysh paraardhësit e tij partiakë pro-Ramës, të cilët gjithashtu mund të lidhen me korrupsionin. Sidoqoftë, Drejtori për Ballkanin Perëndimor në Komisionin Evropian, Genoveva Ruiz Calavera ndërhyri në Komisionin e Venecias dhe kërkoi që kërkesa e Metës të refuzohej.

Gjegjësisht, pikëpamja e saj ishte që Komisioni Evropian duhet të rekomandojë modifikime kushtetuese dhe Parlamenti Shqiptar t’i respektojë dhe veprojë sipas tyre. Kjo do të rrezikonte zgjedhjet e planifikuara për në 25 prill të 2021-it dhe pasqyron në mënyrë të përsosur argumentet publike të Ramës.

Disa anëtarë të Parlamentit Evropian shkruajtën një letër të hapur në të cilën shprehën shqetësimet e tyre më të mëdha dhe u bënë thirrje autoriteteve shqiptare që të presin mendimin e Komisionit të Venecias në mënyrë që të mos dëmtohet procesi i integrimit evropian të vendit në BE, ndërkohë që Rama vazhdoi me veprimet e tij të iniciuara më parë dhe deklaroi në 27 Tetor 2020 se ai do të refuzojë ankesat e tilla dhe në mënyrë të njëanshme do të vazhdojë me ndryshimet kushtetuese dhe modifikimet e Ligjit Zgjedhor, siç bëri në ditët në vijim.

Analistët besojnë se vrasja e të riut 25-vjeçar Klodian Rasha nga policia shqiptare, e cila shkaktoi protesta masive, demonstron shkallën e plotë të brutalitetit të regjimit të Ramës. Regjimi i Edi Ramës duhet të bëhet histori.

Sidoqoftë, në interes të paqes dhe stabilitetit është e rëndësishme që një gjë e tillë të arrihet përmes zgjedhjeve parlamentare, të cilat duhet të jenë transparente, të drejta, dhe të mos fitohen përmes blerjes së votave nga “paratë e pisëta” të mbushura nga para nga marrëveshjet politiko-kriminale-mafioze.

Është e qartë se politika aktuale e Edi Ramës e çon Shqipërinë më afër Amerikës Latine, jo BE-së. Pas largimit të Gruevskit, Thaçit dhe Đukanoviçit, ka ardhur koha për largimin e Ramës

2020 Albania: Edi Rama takes Albania closer to Latin America not EU

The International Institute for Middle East and Balkan Studies (IFIMES[1]) from Ljubljana, Slovenia, regularly analyzes developments in the Middle East, the Balkans and around the world. IFIMES has analyzed the current political situation in the Republic of Albania with respect to the parliamentary elections scheduled to take place on 25 April 2021. We bring the most important and interesting parts of the extensive analysis titled “2020 Albania: Edi Rama takes Albania closer to Latin America not EU

2020 Albania:

Edi Rama takes Albania closer to Latin America not EU

On 28 November this year Albania marked the 108th anniversary of its proclamation of independence from the Ottoman Empire. Ever since it became a sovereign and independent state Albania has been marking this day as the “Flag Day”, which symbolizes the unity of all the Albanians.

However, the situation in Albania is a far cry from any unity, and the country lumps together with politically unstable and underdeveloped European countries.

Although it was expected that after 2013 and the arrival of Edi Rama, President of the Socialist Party (PS) and Tirana Mayor of many years, to power, the country would begin to flourish, just the opposite has happened. While in the first two years of his mandate as the prime minister some positive changes had been recorded, major shifts were subsequently made in the area of blossoming of (organized) crime and corruption.

The leading opposition parties, i.e. the Democratic Party (PD) led by Lulzim Basha and the Socialist Movement for Integration (LSI) Monika Kryemadhi, have withdrawn and have not been participating in the work of the Albanian Parliament since February 2019.

The opposition boycotted the illegal local elections[2] (30 June 2019), which were announced by Edi Rama’s regime and not the President of the Republic of Albania Ilir Meta. At these local elections, due to the boycott by the opposition, the turnout was at a level of only 22.96%, and the elected mayors had criminal records and had been sentenced for crimes.

In the meantime the political situation in the Albanian political corps has changed.  Former Kosovo President Hashim Thaçiwas indicted by the Special Prosecutor’s Office at Kosovo and is now in the detention unit in The Hague, because the indictment against him was confirmed by the Kosovo Specialist Chambers (KSC-SPO). Furthermore, his close ally and associate Milo Đukanović (DPS), President of Montenegro, lost the parliamentary elections and it is expected that he will be tried for the criminal offenses and war crimes that he had committed. Rama had publicly supported Đukanović at the recent parliamentary elections in Montenegro. The only recent success of Rama is that he had logistically supported his former advisor Zoran Milanović (SDP) in his campaign to become the President of the Republic of Croatia. However, this also raises the issue of funding of Milanović’s election campaign with “dirty” Albanian money. Nevertheless, this is just one piece of the regional political-criminal octopus.

Cannabisation of Albania as a tool for purchase of voters

During Edi Rama’s first mandate as the prime minister (2014-2017), Albania became the main country for illegal production of cannabis, trade in serious drugs and human trafficking in Europe. This was confirmed by EU, Europol[3], US State Department[4] and the United Nations[5]. It is believed that the illicit profit from drug trafficking is in the area of five billion Euros. In Italy alone 30 tons of Albanian cannabis were seized in 2017 (election year), in comparison to 11.3 tons seized in 2015, which is a record with respect to the previous years.

Following the publication of official wiretaps on 30 January 2019, it was revealed that dozens of Socialist Party (PS) representatives, PS Mayors and other high ranking officials had been involved in cooperation with organized crime networks regarding the purchase of votes, intimidation of voters, forgery of documents and other criminal activities prior to and during the 2017 general elections. This provided clear evidence on collusion at a high level between the Socialist Party-led government and drug and human traffickers, which had facilitated the boom in production and trade in narcotics.

The boom was a result of massive production of cannabis on plantations by Albanian organized crime networks, which in exchange for support provided at the elections were given protection by political representatives and the police. On the basis of the Italian intercepted phone conversations, as well as final and binding decisions of Italian courts, two successive Ministers of Internal Affairs (PS), Saimir Tahiri i Fatmir Xhafaj (both of which are also representatives in the Parliament) resigned from their position because of the involvement of their family members in drug trafficking with the direct support from the ministers. Italian prosecution cases show that parts of their profit were used for purchase of votes. While Tahiri is currently in detention and has lost his mandate as a representative, Xhafaj is still active in politics. It needs to be reminded that the Socialist Party majority had initially refused to abolish Tahiri’s parliamentary immunity so that he could avoid prosecution. There are allegations indicating that Rama’s brother was connected with the organized criminal network, which had been sentenced for running the largest cocaine refinery in the Balkans. To this day not a single party official or renown criminal has been arrested in relation to such accusations.

Just like in the case of pressures on the media, the overall situation in Albania deteriorated from one year to another. The German Bild newspaper, Voice of America and BIRN (Balkan Investigative Reporting Network) conducted independent journalist investigations that revealed existence of two prosecution cases – “Case 339” and “Case 184.” Case 339 is related to a dozen CDs containing intercepted phone conversations between the Avdyli gang and PS ministers, Durrës Mayor, representatives and other senior officials. At the request of German authorities the Avdyligang was put under police surveillance in relation to trafficking of serious drugs. The intercepted phone conversations have shown that the Avdyligang has directly supported Socialist Party officials in the purchase of votes during the 2017 parliamentary elections and in return was awarded contracts at public tenders, as well as given impunity and political support for their criminal activities. Case 184 shows the same strategy of purchase of votes agreed between the PS representatives and the organized crime networks, which was extensively applied in the Dibër County and during partial local elections in 2016. Although the Avdyli gang was sentenced for its drug operations, the judicial system did not manage to respond to the elections-aspect of these cases.  At one point during the trial the Prosecution invited the Election Commissioner to testify before the court. However, the Commissioner was already dead, and the Prosecution was not aware of that at the time…. Have the criminals bribed the judicial system as well?

Analysts assess that Edi Rama’s regime has around two billion Euros at its disposal for the purchase of votes at the parliamentary elections scheduled to take place on 25 April 2021.

Money laundering and record PPP level – state on the verge of bankruptcy

Following Rama’s victory in 2013, the ranking of Albania with respect to money laundering significantly worsened. According to the Anti-Money Laundering (AML) list published by the Basel Institute of Governance[6], when it comes to money laundering the Albania lumps together with the countries with the highest risk of money laundering on the European continent and is on a high (44th) position on the list. Furthermore, the Council of Europe[7], that is the Moneyvalinitiative, has established that the measures undertaken by the Albanian government in the fight against money laundering were inefficient and that the government needs to increase its future efforts in this respect. Furthermore, in March 2020 Albania was put under increased monitoring by the Organization for Economic Cooperation and Development (OECD), that is the Financial Action Task Force (FATF), after it had made a high-level political commitment to work with the FATF and Moneyval to strengthen the effectiveness of its regime of Anti-Money Laundering (AML) and Combating the Financing of Terrorism (CFT)[8]– as a jurisdiction with strategic deficiencies. However, what does this mean in practice?

According to a thorough analysis by the Global Initiative against Transnational Organized Crime, which was published in August 2020[9], it appears that in the period from 2017 to 2019 in Tirana alone more than €1.6 billion worth of dirty money was laundered through the real estate sector. Furthermore, the analysis also indicated that in the same period the foreign exchange reserves in Albania increased by €3.2 billion, that is from €6.7 billion to €9.9 billion. It seems that the official trade statistics cannot account for the reason behind such a significant increase, showing an increase of only €52 million in 2018, with a similar figure anticipated for 2019.The reason behind such high aforementioned figures can be found in the expansion of production and trade in cannabis in the country as a result of criminalization of Rama’s ruling elite. It is shocking that the practice of money laundering is applied in the public sphere as well.

Over the last few years numerous economic initiatives faced international scrutiny and strong local opposition due to fear of corruption and money laundering. Establishment of a separate public agency for investments that would manage strategic multimillion investments was refuted and highly criticized by the International Monetary Fund (IMF) and the World Bank (WB) because of the ambiguous legal framework that allows for unjust arrangements with private and public property. Furthermore, the European Commission has harshly denied the proposal for a multimillion fiscal amnesty, as it would benefit criminal profits and their entry into the official economy, while Rama has turned the country into a regional hub for money laundering. However, even if these two initiatives do not succeed, some others have already succeeded. In example, Rama’s project of public-private partnership (PPP) worth one billion, which resulted in the increase of the public debt from 63% in 2013 to 95.7% in mid-2020.

According to Eurostat data, Albania has achieved the highest PPP-GDP ratio in the European Union.  As shown on the chart below, the Albanian ratio significantly differs from those of other European countries.

Apparently, economists on both sides of the political spectrum believe that Rama’s public-private partnerships (PPP) constitutes a serious threat to the financial stability of the country. Furthermore, many contracts are flagrant examples of abuses, corruption and money laundering. The PPP related to construction of the Milot-Balldren highway is worth €256 million, which is two times higher than the World Bank standard. The construction of the new National Theater, using the PPP model, was founded on an anti-constitutional law. Specifically, the benefiting company was chosen in advance with the aim of concealing a private real estate project. Furthermore, the PPP for waste burning will cost €430 million, while the benefiting company is located abroad and owned by a 23-year old women with no experience or capital. Representatives of the civil society and opposition believe that the public-private partnerships are the “ultimate” solution not just for corruption purposes, but money laundering as well. The “silencing” of the media, purchase of votes, thievish and criminal state, large-scale corruption…. Rama has factually become the latest authoritarian ruler on the Balkans – and this should result in international monitoring and pressure.

Ilir Meta prevented a civil war in Albania

Albania is fortunate to have the most experienced Albanian politician Ilir Meta in the position of the President of the Republic of Albania, in the difficult period with which the country is faced during the rule of Edi Rama’s regime. President Meta did not fall for any of the provocations by Edi Rama’s regime. He did not even insist on local elections, which pursuant to the Constitution he had announced for 17 October, despite the fact that the illegal elections had been held on 30 June 2019. As a wise and experienced politician President Meta attached much more importance to ensuring relative peace and stability, because he did not want to push the country into a civil war. Namely, ever since the introduction of the multiparty-system in 1997 Albania has been on the verge of a civil war or situations that could have caused large-scale violence.

Analysts believe that bearing in mind the current situation in Albania and the nearing parliamentary elections, which are to take place on 25 April 2021, it is necessary to organize a nation-wide movement that would bring together a broad spectrum of political subjects, and primarily citizens of Albania, which should be headed by Ilir Meta, as the only person who at this point can defeat Edi Rama’s regime. While in normal circumstances it would be inappropriate for the President of Albania to head a nation-wide movement for toppling the regime, the current extraordinary circumstances demand that from Ilir Meta.

Departure of Rama’s regime- salvation for Albania

Edi Rama had failed to fulfill the expectations of citizens of Albania. Instead of that, Albania has become the epicenter of European criminal activities, and particularly production of and trade in drugs and human trafficking. The proceeds from such illegal activities are invested through “money laundering” in public-private partnerships, as a result of what Albania has the highest level of PPPs in Europe.

Unfree media, corruption and low standard of living of citizens are the true picture of Albania. The state does not function, which was best illustrated in the case of mitigation of the consequences of the devastating earthquake. Specifically, the state failed in this respect. Albania was also not well prepared for the arrival of the Covid-19 pandemic and is still at the bottom of the European ranking on how countries cope with the Covid-19 pandemic.

The European Parliament (EP) adopted a decision on 15 new conditions for commencement of accession talks between Albania and the EU. Rama has caused irreparable damage to Kosovo because with the launching of the story about annexation of Kosovo to Albania the issue of international recognition of Kosovo has become “cemented” and pointless. Serbia benefited from such a development, as not only that there had been no new recognitions but several countries have actually withdrawn their recognition of Kosovo. Furthermore, Rama has destabilized the region with the talk of „great Albania“, in which he wittingly ignored the facts that Albania is a NATO member and that the architecture of the borders in the region had been finalized with the declaration of independence of Kosovo. Some other circles in the region that advocate similar ideas readily welcomed his idea about a “great Albania.”

Edi Rama has his fingers in all kinds of things. He is also involved in the sale of IPKO telecom operator at Kosovo, which is owned by the Slovenian Telecom. This is why in October 2020 he went for a private visit to Slovenia to discuss the issue with Slovenian Prime Minister Janez Janša (SDS).

Edi Rama has become untrustworthy, as nobody trusts him anymore. He has betrayed the agreement brokered between the opposition and the government.

On 5 June 2020, the EU, US and UK ambassadors supported the political agreement between Rama’s ruling majority and the United Opposition in Albania. The agreed compromise was related to the election reform, which was one of the 15 EU criteria for opening of the negotiation process. However, on 30 July 2020 Edi Rama violated the agreement and unilaterally adopted modifications to the Constitution, which actually was no surprise. The aim of the adopted modifications is to lower the chances of the united opposition to win at the upcoming elections that will take place on 25 April 2021 by preventing establishment of pre-election coalitions, while at Kosovo the election law prohibits establishment of post-election coalitions. Due to the vacant positions in the Constitutional Court, the Albanian President Ilir Meta refused the appointments, thus respecting the opinion of the Venice Commission on their (un)constitutional character. European Commissioner for Neighborhood and Enlargement Oliver Varhelyi and other international officials invited Rama and his parliament to wait for the opinion of the Venice Commission.

On 21 October 2020, President Meta wrote to the Venice Commission with respect to Rama’s arbitrary constitutional modifications. European Commissioner Varhelyi applied diplomacy and justness in his attempt to help untie the political Gordian knot in this Western Balkan country. This was a welcome development considering his pro-Rama partisan predecessors, who can also be linked to corruption. However, the Director for Western Balkans in the European Commission, Genoveva Ruiz Calavera intervened with the Venice Commission and asked for Meta’s request to be rejected. Namely, her view was that the European Commission should recommend constitutional modifications and the Albanian Parliament abide by and act upon them. This would imperil the elections scheduled for 25 April 2021 and mirrors perfectly Rama’s public arguments.

Several members of the European Parliament wrote an open letter in which they expressed their utmost concerns and appealed on the Albanian authorities to wait for the opinion of the Venice Commission in order not to undermine the process of European integration[10] of their country into the EU. Rama continued his previously initiated actions and stated on 27 October 2020 that he shall reject such appeals and unilaterally proceed with the constitutional changes and modifications of the Election Law, as he did in the days that followed.

Analysts believe that the assassination of the 25-years old young man Klodian Rasha by the Albanian police, which had triggered mass protests, demonstrates the full scale of brutality of Rama’s regime. Edi Rama’s regime must become history. However, in the interest of peace and stability it is important that such a thing is achieved by means of parliamentary elections, which have to be transparent, fair and just, and not be won through purchase of votes from the “black funds” filled by dirty money from political-criminal-mafia deals. It is obvious that the current policy of Edi Rama takes Albania closer to Latin America, not the EU. After the departure of Gruevski, Thaçi and Đukanović, the time has come for the departure of Rama.

Ljubljana/Tirana/Brussels/Washington, 19 December 2019

Kategori
Uncategorized

C’ne Nazarkot me Persekutoret e tyre ….

E po ”cuditerisht” …ne fund te viteve 80…nderhyrja e ish Anetares se KQ te PPSH dhe e ish Ministres se Bujqesise se Diktatures shoqes Themie Thomai do ti jepte te drejten e studimeve te larta Nazarkos se vogel…Mentorit …nderkohe qe familja Nazarko ishte ende nen persekutimin komunist dhe ende vazhdonte te ishte e internuar ne Saver te Lushnjes…..[???]…

Adriatik R Dosti

Ne foton e meposhteme …me ish anetaren e KQ te PPSH dhe Ministren me jetegjate te Diktatorit shoqen Themie Thomai …majtas Ministri i sotem i Brendeshem i Rames …Bledi Cuci dhe djathtas analisti Shpetim Nazarko…No Coment !

Nazarkot familjarisht i njoh si askush tjeter jo vetem si reth familjar i nje krushqie te hereshme por edhe pse kam punuar me ta e per gazeten e tyre Dita Informacion per gati 3 vjet ne mesvitet 90…se bashku me Flor Serjanin, Bled Zaganjorin, Nurcen, Apollon Barcen , Bardhok Lalen etj …

Fillimisht redaksine e kishim ne nje apartament tek rruga Myslym Shyri pastaj shkuam ne nje godine perballe Selise se te persekutuarve politike…me pas tek shtepia e Doc. Sulcebegut e ne fund perfunduam tek shtepia e Nazarkove nje vile dy kateshe qe ndodhej ne krah te majte kur merrje rrugen per tek Bregu i Lumit sa lije pas murin e stergjate te Shkolles se Bashkuar e pa shkuar ende andej per nga Rruga Ura …

Nazarkot jane nga Kolonja e rrjedhin nga nje familje me tradita patriotike , te ndershme e te respektuar…

Gjate viteve te diktatures kane qene te persekutuar [ me duket per shkak te arratisjes se do njerezve te tyre shume te afert te rrethit familjar si dhe per shkak se disa njerez te afert te familjes e fisit te tyre gjate luftes N-C ishin reshtuar ne krah te Ballit Kombetar e jo te Nacional-Clirimtares e madje disa te tjere kishin sherbyer edhe per Mbreterine Shqiptare te Mbretit Zog ]……e per te gjitha keto ishin me biografi te keqe…dhe ishin internuar familjarisht ne Saver te Lushnjes e me duket se per pak kohe edhe ne Gradishte ku qendruan aty per vite e vite me radhe…

Cuditerisht dhe si rralle rast tjeter ne ate kohe…Shpetimit i ishte lejuar qe te merrte pjese e te garonte ne Kampionatet tona kombetare te Shahut [ ???]…

E po ”cuditerisht” …ne fund te viteve 80…nderhyrja e ish Anetares se KQ te PPSH dhe e ish Ministres se Bujqesise se Diktatures shoqes Themie Thomai do ti jepte te drejten e studimeve te larta Nazarkos se vogel…Mentorit …nderkohe qe familja Nazarko ishte ende nen persekutimin komunist dhe ende vazhdonte te ishte e internuar ne Saver te Lushnjes…..[???]…

Post komunizmi i gjeti ne Tirane familjarisht ku edhe u sistemuan ne shtepine e tyre qe une permenda me lart….

Prinderit e vellezerve Nazarko …nena e tyre Tana e babai i tyre Siriu ishin njerez te mrekullueshem …te vuajtur goxha nga internimi i gjate e absurd c’ka verehej lehtesisht ne fytyrat e tyre te drobituara…….por edhe shume te drejte, te ndershem , te paster goxha e punetor…dhe keto veti te tyre i shihja e i hasja cdo dite kur vija , qendroja e ikja nga redaksia pasi sic e thashe Nazarkot e kishin ngritur redaksine e gazetes se tyre Dita Informacion brenda viles se tyre dy kateshe te cilen ende nuk e kishin perfunduar komplet se ndertuari…

Te dy si Shpetimi qe te gjithe e therrisnin ” Lackua ”per shkak te babaxhanllikut te tij si dhe te disa batutave me humor e te ca shprehjeve pikante popullore qe ai i riprodhonte vertet bukur e per tu mbajtur mend …por edhe Turi [ keshtu i therrisnin Mentorit ] qe ishte me serioz, fjalepak e shume korrekt me te gjithe …ishin vertet djem te mrekullueshem…te thjeshte e koke ulur , shihnin punen e tyre e si binin kekujt ne qafe …kishin opinionin e parimet e tyre dhe nuk lejonin kend t’ja u prekte sikurse respektonin korrektesisht opinionin e gjithkujt pa sherre e pa shamate…

Kujtoj se me mua personalisht te dy jane sjelle ne menyren me korrekte te mundeshme….me kane dshur e respektuar ne maksimum por edhe une u jam pergjigjur sjelljes se tyre po njesoj…

Kurre nuk me kane nderhyre ne punen time, ne opinionet e mija e as ne shkrimet e mija dhe ishin te dy te vecante ne maredheniet e punes me te gjithe koleget e tjere …

Nje moter te vetme qe kishin …e kishin ne Itali per studime…Shpetimi se c’u lidh me nje gjermane dhe ajo nisi ta ndihmoje goxha me aparatura elektronike per te paisur edhe me mire redaksine e D.I por edhe nje Shtypshkronje qe Lackua kish nisur te konturonte diku… …ndersa Mentori merrej thjesht e me se shumti me punet e gazetes pra ishte si te thuash shefi , drejtori ose kryeredaktori i saj…

Me thene te drejten ishte gazete e mire dhe nuk ish e varur prej asnje krahu politik dhe kish profesionalizem dhe per kete merite kane jo vetem vellezerit Nazarko por edhe te gjithe ata qe punuan per ate gazete e vecmas dua te permend Florian Serjanin , Apollon Barcen…e Bled Zaganjorin….

Kur Shpetimi nisi te anoje shpesh e me shpesh ne opinionet e daljet e tija publike nga krahu i Fatos Nanos e i Metes …dhe kur Mentori u be per gati 8 vjet rresht …Keshilltari personal i Rexhep Mejdanit ne Presidence…….e te dy gjithnje e me shpesh nisen te pozicionohen kunder PD e vecanerisht kunder Berishes …nisa te pyes veten …

…..C’ne Nazarkot viktima te diktatures , te persekutuar e te internuar…me biografi te keqe deri dje…te jene sot ne krah e ne
mbeshtetje te persekutoreve te tyre …

C’ne Nazarkot me PS …e me pas edhe me Rilindjen e me pas akoma edhe mbeshtetes e perkrahes te forte te Edi Rames…

Mire thosha me vete …mund te jesh kunder PD e Berishes e mund te jesh i pa kenaqur per shume aresye prej tyre po c’ne te jesh ne krah te persekutoreve te tu te djeshem…c’i lidh Nazarkot me Nanot, Metat e Ramat…

Dhe nder te tjera ze e kujtoj se….ne ate kohe kur une punoja per gazeten e tyre …njera nga daktilografistet Lida ishte e bija e Foto Camit ish Anetarit te Byrose Politike te Diktatorit…

Ne redaksi gjithnje e me shpesh nisen te na vinin e te na vizitonin e madje edhe te na jepnin ”mend e ide te reja” …Prec Zogaj e Frrok Cupi…

Mentori me pas nisi te botoje edhe Libra me teme pervojen e tij prane Presidentit socialist Rexhep Mejdani…

Shpetimi gjithnje e me shume nisi te leshoje brockulla pa dogane nga shume studio e ekrane te tv shqipfolese…. qe i vinin aq per shtat Rames e qeveri-bandes se tij …e te dy tashme prej vitesh jane pozicionuar qartazi, hapur e publikisht ne krah te Rames e kunder gjithkujt tjeter edhe pse here pas here i dergojne edhe Metes ndonje ”Ciao Presidente” ….por PD -se Berishes…Bashes e te tjereve kane kohe qe ju kane kthyer krahet e ne mos i kane harruar njehere e mire te pakten ju a kane bere te qarte publikisht se Nazarkot e djeshem te persekutuar e te internuar tashme nuk i lidh me asgje me ta…

Ndaj dhe ndihen me mire e me komod ne krah te persekutoreve te tyre se sa ne krah te atyre qe jane kunder tyre …

Pune e tyre…pune zgjidhjesh e zgjedhjesh….peferencash e mentalitetesh …botekuptimi , nderrimi shijesh…etj etj por edhe pune dobesie karakteri, dinjiteti e personaliteti gjithashtu…te pakten keshtu gjykoj une…

Te jete valle edhe pune e ndonje ”Luge Corbe te Prishur” gelltitur vite e vite me pare e qe ju a ka trazuar aq keq stomakun aq sa pasojat e te vjellat nuk ju reshtin dot edhe sot e kesaj dite…?

Ku i dihet …s’di c’te them …Shqiperi hesapi…aty ne ate vend e me ate popull te gjitha kane ndodhur ndaj nuk eshte per ti futur duart ne zjarr per askend …cilido qofte ai…

…Dhe si ka mu ba Shqypnia kur ne te njejten rruge ecin krah per krah Dija e pa dija … e kur nen nje tra me sokellima jetojne se bashku vrasesi e viktima…keshtu shkruante dekada me pare Vigani e Gjeniu i Kombit tone At Gjergj Fishta…

No Coment…!

A.R.DOSTI

Kategori
Uncategorized

1969/Internimi i kosovarëve.

1969/Internimi i kosovarëve

Nga Kastriot Dervishi

Përveç burgosjeve e keqtrajtimeve sistematike, veçimit në kampe, shqiptarët nga Kosova edhe internoheshin nga regjimi i Enver Hoxhës. Sjell sot një rast për djalin e Sulejman Vuçiternes.

Veprime të tilla, sistematike e të përhershme, e kanë profilizuar regjimin e Enver Hoxhës, pikësëpari antikombëtar. Me vendimin nr.22, datë 1.7.1969, Komisioni i Internim Dëbimeve pranë Këshillit të Ministrave, vendosi internimin e 46 personave, pasi sipas tyre përbënin “rrezikshmëri shoqërore”.

Vendimi është nënshkruar nga zëvendëskryetari Kadri Hazbiu dhe anëtari Aranit Çela. Kryetari dhe një anëtar nuk kanë qenë të pranishëm në mbledhje. Në listë bien në sy shumë individë të cilësuar kulakë.

Por midis tyre, në numrat 35, 36, bien në sy emrat e djalit të Sulejman Vuçiternit, Bujarit dhe gruas së tij Suzanës, me banim në Durrës (emrat e fëmijëve nuk shënoheshin në të tilla vendime). Sipas vendimit me afat 5 vjet, internimi do të kryhej brenda Ndërmarrjen Bujqësore Sukth të Rrethit të Durrësit.

Kategori
Uncategorized

“Viti terribel” do lotonte pambarimisht, nëse V. Hygoi do jetonte kohën e Klodianit…

Kryetari i Forumit” Imazh & Media”, Prof. Asoc. Dr. Av. Astrit Memia

Klodiani drejt parajsës, vrasësit në rrethin e 9 të Ferrit…

Ngjarja tragjike e vrasjes së të riut, Klodian Rashës, ka marrë vemendjen e mbarë opinionit publik mbarëshqiptare si rrallë ndonjëherë në këto 3 dekadat e fundit.
Duke mos marrë përsipër investigimin dhe hulumtimin drejt shterrimit të së vertetës se si ndodhi ky krim dua të shpreh pikllimin dhe dhimbjen që pllakosi mbarë qytetarinë dhe familjen shqiptare.
Lajmotivi” Unë jam Klodiani” u bë nukel e energjisë së pa cak të rinjëve shqiptarë, jo vetem në Shqipëri, por edhe në emigracion e diasporë.
Gjenerata ime ishim mësuar me vrasje e ekzekutime, në kufi para viteve 1990, në Kosovë nga çetnikë e paramilitarët e Harkanit, para Luftës së Kosovë( 1998- 1999), apo nga bashbozukët në Maqedoni para Luftës së 2001.
Kemi përjetuar, vrasjet e ekzekutimet e 02 Prillit 1991, vrasjet e ekekutimet e 38 demokratëve dhe të liberatorit, Azem Hajdari(1997- 2000). Kemi jetuar me ngjarjet rrënqethëse të gazit helmues dhe keqtrajtimet makabre ndaj qytetarëve te” Unaza e Re” dhe ndaj mbrojtësve të trashëgimisë kulturore, të Theatrit Kombëtar, unik në Evropë.
Enumeracioni i ngjarjeve mund të zgjasë fa fund, por goditja pas shpine nga një polic përbën precedent që lipset reagim dhe vendimarrje prej shtetari, që të shuhet njëherë e mirë dhuna e vrasja shtetërore model i regjimeve diktatoriale dhe fashiste.

Përmes strategjisë së ndarjes agresive, Edverizmi do të realizojë veçimin e shtresëzimeve si prioritet kryesor.

Diskriminimi nga fyrje verbale e mospunësim deri në dhunë fizike dhe eleminim sistematike të grupit apo genocidit është në filozofinë shpirtërore të qeveritarëve të sotëm.
Psikologu i famshëm, Gordon Alport tregoi se, kur nuk flet asnjëri në fillim, paragjykimi kundër një grupi njerëzish mund të zhvillohet deri në viktimizim dhe eleminim sistematik ose genocid…
Diskriminimi mund të jetë ndërpersonal, kolektiv dhe institucional, si në rastin e fundit të policisë së shtetit të Ed- verit.
Etiketimet e tij si “halabakë, rrugaçë, shpellar, alpin” janë simbolet kyçe te psikikës dhe pashpirtësisë së Edvin Kokministrit. Pjesa II

Pse heshtin poetët e shkrimtarët shqiptar? Ja, pse s’ mund të prodhojë realizmi socialist një Hygo shqipatar, prandaj edhe nuk e “meritojmë” çmimun ” Nobël” në letersi.

Klodian, po ju drejtohem me” Ju” për politesë pasi nuk ju njoha para se të shkoni në jeten e pasosur nga një plumb-polic, apo polic- plumb i mllefit e urrejtjes së kamikazëve- mercenarë të pusht- etarëve të sotëm…
Klodian, Ju, ju vranë në derë të shtëpisë, por sot, jeni bërë simbol i një levizjeje qytetari për drejtësi e paqe sociale;
Klodian ne s’ ishim të zotët e të aftë si shoqëri të ju mbronim Ju, as sa V. Hygoi, që në vitin 1872, mbrojti një fëmijë 12 vjeçar që mos ta vritsnin Versajasit, veçse ishte bashkuar me Komunarët…
V. Hygoi njihet si babai i romantizmit e babai i letersisë franceze, me veprat e mirënjohura” Të Mjerët”,” Njeriu që qesh” ,” Viti 93″, “Kozeta”, “Gavroshi”
“Katredralja e Parisit”.
Ndërsa poemen” Mbi Barrikadë” e ngriti në lartësitë e epërme të paqes e humanizmit. ( Shkurtimisht; Pasi Versajasit, një kapiten me disa ushtarë ndalun mbi një barrikadë një femijë 12 vjeçarë dhe donin ta vrisnin, fëmija i kërkoi leje oficerit që ta lejonte dhe t’i dërgonte orën nënës së tij. Oficeri duke ngrit virtytin, moralin e ndjenjen humane në ndjesinë e subkoshiencës e lejoi fëmijen të largohej. Në moment shpërthyen të qeshurat dhe ironia tallëse e ushtarëve me oficerin, kinse fëmija ia hodhi, u largua dhe s’ do kthehej më. Por, e qeshur e tillë, kur fëmija vjen mbështet për mur për ta vrarë e thotë: ” Ja ku jam!( Me voila). Oficeri i prekur thellë në shpirt për këtë gjest fisnikërie të fëmijës dhe i ndjerë triumfator ndaj talljes së ushtarëve hodhi për tokë urrejtjen e mllefin që kishte ndaj Komunarëve dhe e fali fëmijën, nuk e vrau” armikun”…

[N. B. Togfjalëlishin e fundit të poemës” et l’ oficier fit grâce”= e oficeri e fali(Folja është në kohën e shkuar narrative,( passé simple), që nuk përdoret në të folur, por vetem në të shkruar), gjatë letersisë së realizmit socialist, para viteve 1990, nuk e kishin lejuar të përkthehej. Mos lejimi bëhej, se binte ndesh me parimet e ideologjisë m- l, se nuk ka paqe me armikun, pra hidhej posht komplet ndjenja, morali, humanizmi hyjnor e shpirtëror i njeriut, për të krijuar” Njeriun e ri rrobotik” pa ndjenja…
E solla këtë rast për të treguar analogjine që ekziton në fenomenet shoqërore në kohë e hapësirë e sisteme të ndryshme siç ekzistojnë kalket gjuhësore.

Pra, Hygoi evokon në veçanti temen e femijërisë në violencë dhe rreth moralit të njeriu me pushtet të ndjeshëm ndaj vdekjes.
Ky ishte gjeniu Hygo. Po pse vallë ne nuk kemi nxjerrë deri tani një të tille edhe pse po konkurojme të dështuar prej 3 dekadash për çmimin” Nobël” në letërsi. Kur heshtin poetet e shkrimtarët ç’ pret nga frikacakët e strukur shtetar… Pjesa III

Kush e vrau Klodianin? – Kush tjetër veçse shoqata e kompraçikove shqiptarofovë të shtetit drejtuar nga Kryekompraçikoja Ed- ver.

Klodian, ne nuk mund ju mbrojtem si Hygoi komunarin 12 vjeçar para mëse një shekulli, jo se ata si komb kanë virtyte, fisnikëri e moral kombëtar më sipërior se ne, por ata janë vetëudhëheq, kurse ne në shekuj jemi drejtuar nga imperiali, nga albanofobët dhe tani së fundmi nga shqiptarofobët me devizen- ” përça e sondo”…
Klodian, Ju, ju vranë strateget platformave të “Megali Idea” (1844) dhe e” Naçertanje” e Ilija Garashaninit.
Neçertanie synonte shfarosjen e shqiptarëve si dhe aneksimin e shumë territoreve të Ballkanit.

Kjo platormë ishte plan program i Pashiqit, Krajl Nikollës, Çubrilloviçit, Andriqit, Rankoviqit, Mugoshet, Tempos, Joviqit, Trajkoviqit, Milosheviqit, mirëorganizuar e me gjithë forcë vepruar për implimentim në vitin e mbrapsht 1997, përmes simbolit të 3 gishtave dhe teorisë së” Revolucionit Demokratik të vonuar” me lider politikë mbarëkombëtarë të majtë e të djathtë, revolucion në prag të luftës civile. Shqiptarofobia arriti deri aty sa një ish- deputete i piu gjakun një shtetari, djali nane shqiptare, thjesht për urrejtje racore, revolucion që vazhdon sot, e gjithë diten… Tendencat e këtij revulucioni u ushfaqen së fundmi edhe në idenë e shkëmbimit të territoreve të Ramës- Thaçit- Vuçiçit…
Klodian, Ju, ju vranë ata që vranë psikiken e momorien shqiptare, ata që vranë 5 B( Budi, Bardhi, Bogdani, Biçikeni, Barleti), ata që vranë gjuhën e letrat shqipe, albanologjinë e historinë….
A. Kostarllari, J. Thomaj, E. Lafe, Xh. Lloshi etj, etj…
A. Koçollari i quan” kolon” arvanitasit dhe shqiptarët në Greqi…
I rrokatuni Xh. Lloshi (që fshehu e s’ lejoi të përkthehet Tunmani), tani së fundmi u shpreh se një korigjim duhet të bëjë Kongresi i Drejtëshkrimit i 1972, që fjalen” Evropë” me e shkruajt” Europë” dhe se gjuhët s’ jetojnë më shumë se 2000 vjet…!?!?!? E pastër shqiptarofobi…
Klodian, Ju, ju vranë ata që thanë se gegnia nuk ka intelektual e s’ dinë me drejtue shtet që nga S. Maleshova e te E. Lafe e së fundmi, P. Milo.
Ky, tipi i fundit që në vitin e 1997, në vitin e Kryengritjes komuniste të Jugut, përfundoi përkthyes i një andarti grek para pak kohë në një emision televiziv pyetjes së gezetarucit përvers se përse Veriu i Shqipërisë s’ e përqafoi komunizmin ju përgjigj, se Veriu s’ kishte intelektual, kurse Jugu e përkrahu se kishte shume intelektual…!?!?!?( p.s. harroi komunistin e parë Ali kelmendi që 1929, solli programin e PK nga IK).
Ai shkeli edhe mbi gjakun e 40 martirëve të krishterë të arsimuar në Perëndim, ekzekutuar nga regjimi diktatorial dhe të lumtunum nga Vatikani e promovuar nga Papa Françesku në Tiranë…
Klodian, Ju, ju vranë ata që vranë e ia zhduken eshtrat Homerit, Orfeut, Krishtit e Muhamedit Shqiptar, At Gjergj Fishtës, i pari shqiptar që konkuroi për çmimin” Nobël”…
Klodian, Ju, ju vranë ata që vranë e plagosen psikiken, etnokulturën, doket e zakonet e 3 kolonave, shtyllave të etnogjenezës mijëra vjeçare të ADN-së, shqiptare; 1. Eposit të Kreshnikëve

 1. Kanunit të Lekë Dukagjinit
 2. Historisë së Skenderbeut.
  Klodian, Ju, ju vranë ata që nuk lejuan qytetarët e Tiranës të protestonin në 1990, në Bllok…
  Klodian, atë që s’ arritem ta bënim ne, në vitin 1990, po bëjnë sot, gjenerata Juaj, të rinjtë e të gjitha moshave deri në vogli…
  Klodian, të rinjtë që po protestojnë për drejtësi për Ju, u kanë kallë tmerrin bijëve të etërve të Bllokut dhe sot, në gjithë qënie e këtyre të rinjëve jeni ju i gjallë…( neobllokmenët po jetojnë me haluçinacione e në sonambolizëm dhe mercenarët e tyre janë të shqetësuar se u është prish luksi e qetësia nga dëmtimi i disa tabelave që s’ kanë ku i parkojnë makinat e tyre të orgjive mijëra euroshe. Për ta nuk ka rëndësi jeta dhe njeriu, se i quajnë qytetarë të dorës së dytë. Për këtë racë shqiptarofobësh rëndësi ka përversiteti, droga e prostitucioni, vrasja e krimi…)

Klodian, Ju, ju vrau Megali Idea e Detit me andartët që struken në institucionet e shtetit shqiptar; Klodian, Ju, ju vrana ata që nuk lan fjalë pa thënë e fyer ndaj Nobelistës shpirtërore, humanistës së globit” Nans Terez(ë)”;
Klodian, Ju, ju vrana ata që Nobelistin e shkencës në SHBA, Ferid Muratin, nuk e quanin shqiptar;
Klodian, Ju, ju vranë, ata që likuiduan opozitën me aspirata përendimore duke u hequr mandatin, arrestuar dhe dënuar një grup deputetësh të Kuvendit Popullor në vitin 1947.

(N. B. Siç njihet“Grupi i deputetëve”, për të cilët u firmos dënimi me vdekje & ekzekutimi i gjashtëmbëdhjetë deputetëve të opozitës së parë në tetorin e vitit 1945.
Akt-akuzat u paraqitën dhe formuluan nga N/Prokurori i Përgjithshëm J. Pashko).
Klodian, Ju, ju vranë ata që në mesnatën e 26 shkurtit 1951 pushkatuan pa gjyq dhe pa faj 22 intelektualë pro-përendimor të shquar të Tiranës dhe Shqipërisë, me shkas” Bombën” në Ambasaden Sovjetike.( u groposen në një grop te” Ura e Beshirit”, gjysmë të gjallë e gjysmë të vdekur, ndërsa të nesërmen dha pretencen prokorori ushtarak S. Çarçani).
Klodian, Ju, ju vranë ata që në vitin 1967 shembën kisha e xhamia;
Klodian, Ju, ju vranë ata që ushqejnë urrejtje të thellë e të thekshme ndaj zonove rurale, urrejtje me pasoja të një spiraleje të pandalshme tragjike- personale dhe kolektive;
Klodian, ne nuk po mund të mbrojmë as sot, aq sa i mbrojti Hygoi, Komunarin 12 vjeçar e Gwiplenin(Gwynplaine).
Kompraçikot e Hygoit e shemtuan Gwiplenin” Njeriun që qesh”, por nuk e vranë pas shpine;
Klodian, kompraçikot shqiptarofobë pusht-etarë, gajasen së qeshuri me gjakun e bijve të nanave shqiptare;
Klodian, ne s’ po mund të mbrojmë as nga fjalë-helmet e masmedias oligarkike njellazeze të shit- blera; Klodian sa më shumë që ngjitesh nga purgatori drejt parajsës në amshim, aq më thellë zhyten e humbin në 9 rrathët e Ferrit të Dantes, këta avokat të djallit;
Klodian, Ju, ju vrau, kokë-avokati i djallit, i njohur me nofken” kthesa” i mbështetur në teorinë polpotiane” të ecjes mbi kafka”. Në vitin 2011, qe shpreh, se edhe po të vriten deri në 3 mijë qytetarë shqiptarë për marrjen e pushtetit s’ ka rëndësi, ia vlen;
Klodian, Ju, ju vrau përsi mbremë i njëjti avokat i djallit, kur në një nga televizionet kombëtare u shpreh, se për një plesht nuk digjet shteti…
Klodian, Ju e mposhtët të keqen e këtij djalli, se fituat zemrat e shpirtërat e qindra mijërave të rinjëve shqiptarë, kurse ky përversi nuk ka fare familje, as fëmijë, prandaj ju krahasan me” plesht”;
Klodian, Ju sa më afër drejtësisë, paqes e faljes të shkoni, këta djajë e terroristë racistë të psikikës shoqërore shqiptare, aq më thellë në ferr do digjen;
Klodian, Ju, ju vranë të gjithë ata që s’ njohin, Zot, familje, fe, pronë, as atdhe!
Klodian, bashkëkombas i dashtun, Ju në prag të shtëpisë nuk ju “vrau” polici që shkrehu armën!?…;
Klodian, Ju, ju vrau S. Tahiri, F. Xhafa, S. Lleshi, G. Ruçi, H. Isai, K. Azbiu, K. Xoxe…
Klodian, Ju, ju vrau E. Rama, K. Rama, M. Shehu, R. Alia, E. Hoxha…
Klodian, Ju vrau masmedia e Car Bolit, Çorapes, Balton Haxhioviçit, Lo- rrencit, Mutçit…
Klodian, Ju, ju vrau platforma raciste shqiptarofobëve pusht- etarë në Tiranë, duke ju frustruar e fyer si” çeçen”,” malok”, ” halabak”, ” qafe lesh”, ” kokë pa larë”, ” shpellarë” ” alpinë”, etj, etj në masmedia, institucione, rrugë e kudo…;
Klodian, Ju, ju vranë, ata që ju quajnë qytetarë të dorës së dytë…;
Klodian, Ju, ju vranë pusht- etarët e oligarkët e inkriminuar, që ndjehen të shqetësuas, se moshatarët tuaj dhe minorenët prishen ca tabela tek “Blloku”… ;
Klodian, Ju, ju vranë oligarkët e inkriminuar të incineratorëve, të cilët u mërziten se u dogjen ca kazana me plehra( më shumë për kazanat, sesa për plehrat)…;
Klodian, Ju, ju vrau për herë të dytë Kok(t)ministri që u lidhi një pension duke shpik terminologji në jurispondencë-” Vdekje aksidentale”, që nuk ekziston në asnjë kod penel në Botë…;
Klodian, Ju, ju vranë me armen e shtetit, ato segmente të shtetit që dhunuan, ndalun, burgosen, rrahen e keqtrajtun me mënyrat nga më poshtruese e shtazarake gazetarë dhe minoren…
Klodian, Ju, ju vranë ata që lypset të akuzohen e të dënohen për dhunë e genecid psiqik ndaj etnogjenezës së ADN-së, shqiptare…;
Klodian, rrënjët e konflikt janë shumë më të thella se sa i trumpetojnë” psikoanalistët” hajna pusht- etarë…, që ndryshe flasin për rastin e vrasjes së afroamerikanit, George Floyd në SHBA e ndryshe për rastin e ekzekutimit me dashje të Klodian Rashës në Shqipëri.

Pjesa IV

Etnokultura dhe psikika hyjnore shqiptare injorohen nga institucionet shtetërore…, po si qëndron në kombe të ndryshme?

Remineshencat e së kaluarës, të ” Njeriut të Ri” nuk përfille, biles anashkaluan dhe shkatërruan me projekt afatëgjatë etnokulturën e psikiken hyjnore shqiptare në rrafshin diakronik e sinkrinik.

Në çdo shtet kërkohet të respektohet, të njihet, të vlerësohet psikika e kultura e tyre.
Më posht po ju sjell disa tradita që janë të shenjta në kombe të ndryshme;

Tailanda: Tajlandezët e përshëndesin njëri- tjetrin me një bashkim të duarve në gjoks, si lutje dhe me një përkulje të lehtë.
Egjipti: Përdorimi vetëm i dorës së majtë, për të shkëmbyer diçka me një egjyptian, konsiderohet
gjest i pahijshëm.
Franca: Francezët presin përpikmëri. Ata nuk janë të mësuar të qëndrojnë në radhë.
Gjermania: Gjermanët shpesh përplasin grushtat mbi tavolinë për të treguar vlerësimin e tyre në fund të një takimi.
Japonia: Kur ju ofrohet një dhuratë, duhet ta refuzoni në fillim me modesti dhe qetësi. Me pas
duhet ta pranoni atë duke përdorur të dyja duart.
Izraeli: Kur izraelitet ftojnë dikë në shtëpinë e tyre, ky është një gjest i rëndësishëm. Është e nevojshme të çoni një libër si dhuratë.
Spanja: Pas një vakti ngrënieje, ju duhet të vendosni thikat dhe pirunjtë mbi pjatë, përndryshe i zoti i shtëpisë, mund të mendojë se nuk jeni i kënaqur.
Polinezia franceze: Nuk është e nevojshme të jepni bakshish. Në vend të saj, japin dhurata simbolike.
Irlanda: Irlandezët janë shumë krenarë për historitë e tyre.
Jordania: Njerëzit janë krenarë për trashëgiminë e tyre arabe dhe janë tmerrësisht mikpritës
me të ftuarit e tyre.
Fixhi: Koha është joformale dhe mund të jetë e pranueshme të mbërrish me shumë vonesë.
Singapori: Përpikmëria në takime është e pritshme.
Egjipti: Ndërtimi i besimit është aspekti mëi rëndësishëm për çdo lloj marrëdhënieje. Ju duhet
të përpiqeni të përfshiheni në një bashkëbisedim të zgjatur dhe gjatë pirjes së kafes, para fillimit të takimit.
Turqia: Kur jeni duke bërë biznes me turqit, është e rëndësishme të merreni me personin që ka autoritetin më të lartë.
Meksika: “Manana” (shtyrja e një detyre për nesër) është një normë mbizotëruese. Kjo nuk do
të thotë që meksikanët janë dembelë, por tregon se ritmi i tyre është më i ngadaltë se sa në vende të tjera.
Tahiti: Është gjest i hijshëm të provosh pak me gishta nga të gjitha llojet e ushqimeve në një
shtëpi tahitjane.
(Burimi: “Selling Destination: Geography for the Travel Professional”, botimi i katërt, nga M.
Mancini, 2003, Clifton Park, NY: Thomson Delmar Learning)

Sipas antopologëve Fred Strodtberk dhe Florence Kluckhon zgjidhjet ndaj çështjes njerëzore lidhen me praktikat dominuese ligjore dhe fetare si dhe te mirësia e natyrës njerëzore.
Ndërsa psikologu social hollandez Gert Hofstede flet për distancen e pushtetit dhe humbjes së tij duke theksuar qe sa më pak hirearki, aq më mirë.
E verteta mbi virtytin dhe virtyti mbi te verteten do shmangin pasigurinë dhe kërcenimin e njërëzve nga situata te pasigurta. Lypset të përgatiten orientime afatshkurtër dhe projekt programe e plane afatgjata( Konfuciane), gjë e cila ka munguar nga të klonuarit e rilindjes në këto 7 vite të PPP- ve, korruptive të tyre.

Kultura përveçse përceptim është edhe ndjenje e vlerë e një forme të etnocentrizmit të rrënjosur dhe identifikimi i secilit ka ndërvarësi nga ndryshimet reale psikologjike dhe fiziologjike.
Grupet kulturore e grupet e interesave në Shqipëri dhe Evropen Juglindore, “vullnetarisht” e jo” vullnetarisht” bazohen mbi moshen, racen, gjininë, aftësitë fizike, orientimin seksual dhe pjestarët e familjes.
Kemi grupe të bazuara tek profesionet, shoqtat politike, hob- et bazuar në fe, kombësi dhe status social- ekonomik etj, për të cilat qeveria Ra- Rama nuk e ka vu fare ujin në zjarr siç thotë populli.
Kultura është dinamike e heterogjene, jo homogjene e ngurt, në epokën e globalizmit si në Shqipëri, ashtu edhe në shqiptarizëm. Shpesh herë ka mëri, qefmbetje deri në konflikte mbi modelet dhe kuptimet kulturore në trevat dhe krahinat e Shqipërisë, sepse u fryn negativisht shqiptarofobia, mentaliteti dhe injoranca e qeveritarëve kamikaz politik rilindas.
Vallë a ka dhe pse nuk gjendet një studim, trajnim etnokulturor që të përdoret nga institucionet shtetërore shqiptare për njohur psikiken kombëtare, të krahinave, grupeve të interesit, të etnive, feve, OJF-ve, OJQ- ve, fondacioneve, organizatave, grupimeve social- politike, social- ekonimike të shumta që vegjetojnë në Shqipëri…
Sot, në epokën e revolucionit të 4 teknologjik të robotit- njeri, të dronit luftarak pa pilot e të inteligjences artificiale, pandemi për shqiptarët është COVI’eD- 20… Pjesa V

Me Kotministrin Ed- ver në prag- përplasjet sociale…

Konflikti individual i Klodianit është maja e ajzbergut, ndërsa konfikti shoqëror po lind cdo ditë, minutë e sekondë nga marrëdhëniet e padrejta apo të pabarabarta shoqërore të segment- shtetit të korruptuar e imoral rilindas…

Shteti, COVI’eD- 20, model Machiavellist i kohëve moderne që e trajton politiken jo si çështje morale, por si dukuri objektive shoqërore e njeriun si një qënie, një egërsirë ndaj të cilit vepron pa mëshirë me të vetmin qëllim për të mbajt karriken e gjakosur dhe pushtetin e inkriminuar. Ai, Ed- veri, tanimë nuk vepron si njeri, por si bishë; si dhelpër me dinakëri dhe si hijen me egërsi.
Përmes artit të mashtrimit dhe propagandës duke shkatërruar psikiken shoqërore, institucionet trashëgimisë kulturore dhe arkitekturës të identitetit të Kryeqytetit kërkon të sigurojë pushtetin dhe të vjedh me çdo çmim edhe një mandat tjetër para cofjes së shpejtë duke” fsheh” rrokaqiellsat e veprave kriminale.
Ai, i verbuar dhe i mbuluar nga krimi e keqja ka zgjedh urrejtjen dhe pakënaqësinë ekstreme të popullit para një nami të keq, duke vepruar sipas diktatit të domosdoshmërisëdhe jo diktitatit të moralit. Kjo do e dërgojë në humnerë dhe theqafjen e shqiptarofobisë.

Ithtarët e pusht-etarëve dhe oligarkëve të inkriminuar, Velia, Braçe, Spiripale, Beqja, Lleshi, Çuçi me kodoshë veprojnë kundër personave të pambrojtur e të pavetëdijshëm për t’ i çuar drejt instiktit të vdekjes. Por, luksi ju ka verbua sytë dhe ata harrojnë, se urrejtja ndaj shtetit prodhon izolim, mosbesim dhe mbyllje.
Dhuna bashkohet me dhunën në një spirale tragjike, që implikon edhe brezat e rinjë të cilët trashëgojnë urrejtjen që kanë ndarë brezat paraardhës dhe do i marrin përpara si s’ ka më keq… Përmbytja e madhe po u vjen nga lëvizja e vogë e fillit të parë të Klodianit ngadhnjimtar…

Tranzicioni i stërgjatur si kompleks social qoftë në planin horizontal social dhe atë vertikal hierarkik, të konsolidimit të sjelljes institucionale dhe atë të ligjit në ndihmë të konsuliditetit të progresit kërkon të selektohet mendimi për abuzim social të nëpunësit shtetëror ndaj lirisë së individit dhe të drejtave të njeriut.
Njeriu i thjeshtë,( në rastin konkret, Klodiani), i cili konsiderohet si lëndë e parë për të krijuar themelin dhe materialitetin e opinionit, shpeshherë ndikon në krijimin e rregullave dhe ligjit madje është real në ndërgjegjen e tij, pavarësisht se” indoktrinimi” nga media është i madh dhe i çdo momenti, është i prirur të dënojë gabimin e çdo lloji dhe niveli qoftë të njeriut të shtetit konkretisht rendit dhe sigurisë së qutetarëve të Shqipërisë.
Në këtë opinion e mundësi ai sikur nuk ka shumë nevojë për ligjin e ka një përjetim të ashpër dhe opinioni i tij është i tillë, por ai harron rrethanat në të cilën njëri apo tjetri ka ushtruar violencë ndaj tjetrit. Kjo dhunë e vrsje segmenteve të shtetit ndaj qytetarit, Klodian, është disekuilibruese në rrethanat që kanë të bëjnë dhe me privatësinë. Të drejten që gëzon individi duhet ta mbrojë ligji.

Mbështetur në rregullat morale dhe juridike, lipset të indentifikohen fajtorët, domosdo duhet të provohet, sepse përgjegjësia penale gjithmonë është personale. Në rastin konkret morali prevalon dhe pavarësisht përgjegjësisë penale të kryepolicit Velia, ai duhet të japë dorëheqje për të letuar shumëçka, pasi Ministri Lleshi në mënyren më të keqe të mundshme e më fyese u shpreh se dha dorëheqje për asgjë… Edhe kanibal po të ishte s’ do shprehej kështu për shqiptarin… Oh, Zot!…

I velur nga krimi , Velia, mos të hamendësojë se është Derriku apo Polat Alemdari i filmave, por një polic i rëndomtë si njëri prej 12 mijëve të tjerë , ose edhe më keq…
Ky veprim do lehtësonte edhe prindërit e familjen e Klodianit që gjithë jetë luftuan, punuan, sakrifikuan për bimen e zemrës e në fund, ja sharruan rivjedhësat me armë të shtetitit hibrid.( populli thotë mashkulli nuk është kastravec me lulzue dy herë. Jeten ta fal Zoti, e veç Ai ka të drejt me ta marrë, askush tjetër mbi këtë tokë e nën këtë qiell).
Për krimet, arrogancën e abuzimet me pushtetin, Ed- veri do marrë ndëshkimin dhe turpin e historisë më keq se plehrat e neobllokmenëve që i dogjen minoren e të rinjtë klodian.
“Çdo drejtues kur i jep detyrë dhe pune një njeriu të paaftë duke mos ja dhene atë njeriut të aftë dhe që e meriton bën tradhëti ndaj ZOTIT”
Muhamedi a.s.

Fondamentalizmi fanatik ed- verian, për t’ ju imponuar të gjithëve pikpamjet e tij për të verteten përmes propagandës e gjysmë të vertetave gebelsiane kërkon të përligj reagimin shkatërrues të tij edhe ndaj jetës së njerëzve në këtë kohë pandemie.

Kur padrejtësitë lejohen për një kohë të gjatë dhe të drejtat e liritë e njeriut merren nëpër këmbë nga sulltan Edi e” paria” e” Mbretit Diell” nën filozofinë e slloganin famëkeq se” shteti jam une”, e keqja në kontekste sociale jeton kudo e mes nesh, prandaj kërkohet reagimi përmes mos bindjes civile për të fituar lirinë e nëpërkëmbur nga ky shtet hibrid gjysmë diktatorial i korruptuar hajn e i inkriminuar.
Duhet të shembet një minutë e më parë kryeneobllokmeni Edi- Vin( e kuqe).

Pjesa VI
Pse ka shpresë jeta në Shqipëri?

E vjetër sa vet jeta: ” Nuk ka luftë pa paqe & nuk ka paqe pa luftë”! Çdo luftë e gjatë përfundon në paqe e çdo paqe e gjatë përfundon me luftë….

Pas drejtësisë vjen falja dhe pas faljes vendoset paqja e qëndrueshme!

Morolisht, vrasja me dashje e të pafajshmit është një mëkat i rëndë kudo dhe pa përjashtim. Kjo rëndohet shumëfish, kur vrasësi është shtetar në sherbim e me armë të institucionit nga i cili paguhet përmes taksave të qytetarëve, si rasti fatkeq i si vëllaut tonë Klodianit.

Papa Gjon Pali II, në një shkrim ekskluziv që i pata morrë për Revisten” Diplomacia”(2002) ndër të tjera qe shpreh se pas 11 Shtatorit 2001, mbarë bota është bërë më e ndjeshme për cenueshmërinë e përsonit dhe shoqëria njetëzore duhet të ngjallin shpresen e gjendjeve shpirtërore me optimizmin e jetës e me bindjen që e keqja, il mysterium iniquitatis nuk e ka fjalen e fundit.
Sh. Tij, anonçoi devizen aksiomatike: ” Nuk ka Paqe pa Drejtësi, e nuk ka Drejtësi pa Falje”!
Tani të gjithë aktorët e të mirës së shtetit shqiptarë, qytetarët, opinionistët dhe institucionet e standarteve perenndimire si dhe lëvizja e të rinjëve Klodianist kërkojnë Drejtësi, përfshirë këtu edhe familjen.
Nëse vendoset drejtësia nga shteti për këtë krim makabër me dashje, me shumë vështëri po do vijë edhe falja e paqja e qëndrueshme. Atëherë, Klodiani do na shikoi nga qielli i 7, nga kopshti i Beatriçes i paqt e i qetë…

Paqja është fryt i drejtësisë, virtyt moral e garanci ligjore për të drejtat e detyrat dhe shpërndarjen e barabartë të të mirave dhe detyrimeve në një shoqëri demokratike, siç kërkojmë të ndërtojmë ne, në Shqipni prej mëse 3 dekadash.
Vrasjet, ekzekutimet, hakmarrjet, gjakmarrjet, larja e hesapeve, vetëgjygjësia kanë ekstremizuar shoqerinë shqiptare prej mëse shumë vitesh e sidomis këto 7 vitet e qeverisjes së rilindjes, sepse s’ ka funksionuar shteti i së drejtës. Sistemin e drejtësisë e ka drejtuar vet” Mbreti Diell” i Bunk’ Burgut të Surrelit. Prandaj, është domosdoshmëri drejtësia për Klodianin që të vendoset paqja në vend e të shkohet drejt pedagogjisë së faljes si dhunti hyjnore e shqiptarit në shekuj…
Drejtësia ligjore e ekspozuar në kufinjtë egoizmit personal dhe të grupit, kompletohet me faljen që shëron plagët në thellësi të marrëdhënieve njerëzore të turbulluara, sudomos për tensionet mes individëve, që kohët e fundit shfaqen në çdo ekran televiziv fatkeqesisht për shqiptarët në pusht-etin e krimit e organizatave kriminale me monopole partiake e politike…
Shqiptari, historikisht e ka vlerësuar”Faljen” si Institut që i sherben drejtësisë për të garantuar rend e qetësi, për të ndaluar armiqësinë e brisht dhe për një shëndoshje të plagëve që kullojnë gjak në shpirt. Pra, drejtësia dhe falja janë thelbësore.
Por, Falja është e vështirë për t’ u arrit edhe në vendet e kombet e emancupuara anglo- sanksione. Po ju sjellim një rast që e verteton çfarë thamë më lart; Qe nga 1972, Sam Malcomson, rekrut i policisë Irlandeze, i plagosur nga IRA në një prit kur i kërkojnë ta falë e ta harroi shprehet, se ata po kërkojnë tmerrësisht shumë…

Prandaj, gjykojmë se Shqipëria ka nevojë që pas drejtësisë për krimet e komunizmit dhe rastet e fundit të krijoi një Kuvend institucianal me gjithë faktorët relevant mbarëkombëtar e të ndërtojmë institucionin e FALJES.
Falja është thelbësore për të ndërtuar paqe të qëndrueshme brendashqiptare dhe për të shmangë konfliktet me dhimbjet e tyre.

Edhe pse e vështirë për t’ u pranuar nga shqiptari, modeli i Gjeniut, Anton Çeta lypset të jetë busull orientuese. Falja në thelb është një zgjidhje personale, opsion i zemrës kundër instiktit spontan të shpagimit të së keqes me të keqe. Ne, shqiptarët pa dallime, feje, ideje, krahine duhet të arrijmë që përmes etikës e kulturës shpresohet në një” politikë të faljes”, në familje, shoqëri e institucione juridike, ku drejtësia merr fytyrë njerëzore. Rasti i Klodianit është një precedent për të arrit këtë hop cilësor në shoqërinë e vlerave e standarteve të civilizimit perendimor që mendojmë të ndertojmë të gjithë së bashku.
Falja nga individi bëhet e nevojshme edhe në nivel shoqëror.
Njerëzimi vuan sepse s’ di të pajtohet e s’ di të kërkojë falje. Kusht i zhvillimit për një paqe të vertetë është e mundur vetem me falje si forcë e madhe shpirtërore, hyjnore te ADN- ja, hyjnore Pellazgo- Iliro- Dardano- Shqiptare.

Papa Gjon Pali ndër të tjera shprehet se Shpresa përmes sundumit të paqes së vertet, prek zemrat më të ngurta edhe me faktin e gjakut që ende e kam të freskët në mendje, më ka nxitur të rimarr një refleksion që shpesh e përherë buron nga thëllësia e zemrës time e ndjenjës shpirtërore ndaj të mirës.
Rendi social në sistemet tatalitare të nazizmit e komunizmit barbarisht është dhunuar, prandaj që të vendoset plotësisht rendi i thyer duhet të bashkohen dy shtyllat e paqes së vertetë; drejtësia e falja si formë e veçant e dashurisë në caqe alternative.
Falja i kundërvihet mërisë hakmarrjes e jo dretesisë. Paqja e vertet në realitet është “vepër e drejtësisë”. Qysh prej 15 shekujsh tingëllon mësimi i Agustinit të Iponës, se kur paqja arrihet me ndihmen e të gjithëve, konsiston në tranquillitas ordinis( në qetësinë e rregullt), ( Cfr. De civitase Dei, 19, 1e).

Paqja është fryt i drejtësisë, virtyt moral e garanci ligjore për të drejtat e detyrat dhe shpërndarjen e barabartë të të mirave dhe detyrimeve.
Drejtësia ligjore e ekspozuar në kufinjtë egoizmit personal dhe të grupit, kompletohet me faljen që shëron plagët në thellësi të marrëdhënieve njerëzore të turbulluara, sudomos për tensionet mes individëve.
Falja isherben drejtësisë të garantuar me rend e qetësi për të ndaluar armiqësinë e brisht dhe për një shëndoshje të plagëve që kullojnë gjak në shpirt. Pra, drejtësia dhe falja janë thelbësore.

Familja shqiptare ka nevojë të ndjejë në kujtesë arsyet e sigurta të shpresës sonë në një shoqëri vullnetmirë nisur nga e mira e vertetë e njeriut me përspektiven e të mirës së përbashkët , larg urrejtjes, hakmarrjes e lakmisë për shkatërrim.

Vullneti i drejtësisë e i pajtimit duhet të sundojë mendjen e zemren e çdo shqiptari për një marrëveshje historike konstruktive. Kjo kërkon dimensionimin e dinjitetit e madhështinë e personit duke përhapur një vedije më të madhe të unitetit brendashqiptar.

Për një qasje jo të dhunshme drejt ndryshimit, Dr. Martin Luther
King pati thënë: “
Raistenca jo e dhunshme nuk është një metodë për frikacakët: ajo ekziston ….(Ajo) nuk kërkon të mposhtë ose
-pushtërojë kundërshtarin, por të fitojë miqësinë dhe mirëkuptimin e tij. Rezistenti jo i dhunshëm, shpesh duhet të shpreh protestën e tij përmes mosbashkëpunimit dhe bojkotimit, por kupton se këto nuk janë qëllime në vetevete; ato janë thjesht mjete për të zgjuar një ndjenjë të turpit moral tek kundërshtari”.
Tani jemi në fund. Ka ardh koha për ndryshim. Kjo është koha e duhur! Ky është momenti t’ i largojmë shqiptarofobët nga shtetit, pusht- eti, qeveria e kudo qofshin e jetofshin…
Ka ardh koha për rotacion, politik, rotacion, elitash, rotacion, brezash e vlerash para se të jetë vonë e të ndodhi revolucion nga adolishentët e me pasoja shkatërruese…
Të gjithë së bashku për më shumë Drejtësi, Paqe, Liri- Demokraci, Shqiptarizëm, Falje Hyjnore!

Mjerë Ata që gajasen së qeshura nga Lufta e qajnë, nga Paqja e Falja!
Oh, sa mirë me qenë Shqiptar, pa këta pusht- etarë!

Je suis Klodian!

Përkushtimisht me dashamirësi vëllazërore, sinqerisht e shirtërisht si gjithmonë, Juaji Astrit Memia!

P. S. Kryetari i Forumit” Imazh & Media”, Prof. Asoc. Dr. Av. Astrit Memia

Kategori
Uncategorized

Vjosa Osmani si mish i freskët, për qentë e Edi Ramës në Tiranë

Kanë 3 ditë e net që nuk pushojnë në gazeta, portale e studio televizive së kafshuari mishin e freskët të Vjosa Osmanit.

Jua ka hedhur Edi Rama te këmbët dhe nuk ngopen së shqyeri.

Nga Poli Hoxha

Nuk po përmend emra, sepse i kanë dalë vetë zot lëpirjes sistematike të kockave që ju hedh Edi Rama.

Disa kur duhet dhe ai është në siklet të madh, përveç kockave të përditshme i ushqen edhe me mish të bollshëm. Dhe ky është rasti i Vjosa Osmanit gjatë dhe pas vizitës së saj në Tiranë, si presidente në detyrë dhe kryetare e Kuvendit të Kosovës.

Kanë 3 ditë e net që nuk pushojnë në gazeta, portale e studio televizive së kafshuari mishin e freskët të Vjosa Osmanit. Jua ka hedhur Edi Rama te këmbët dhe nuk ngopen së shqyeri.

Kurse në Kosovë Deliri që bën modestin, i rrasi në dorë një bidon me benzinë që Vjosa ja paska hedhur në Tiranë, zjarrit që po “djeg” kombin shqiptarë. I njëjti, që promovonte kombin kosovarë!

Kurse Edi Rama, ai që në 7 vite i ka hedhur Serbisë së “mikut tim Aleksandër” velin e rremë të `marrëdhënieve të shkëlqyera` serbo- shqiptare nuk flet, sepse nuk ka çfarë të thotë.

Sepse e ka mizën nën kësulë!

Ishte mësuar që sa herë vinin krerët e lartë të shtetit të Kosovës të bënte “babanë”, të lëshonte ndonjë batutë dhe të priste duartrokitjen e tyre. Por fjalimi brilant i Vjosa Osmanit në parlament të cilin e kishte lexuar paraprakisht, i kishte të gjitha “pikat mbi i”.

Ndaj dhe u soll me paburrëri!

Reagoi për ato të vërteta e ato kërkesa të qarta si drita e diellit këtu e në Kosovë që artikuloi Vjosa, vetëm duke kafshuar me dhëmbët e të tjerëve. Lëshon jargë e kërcet dhëmbët nëpërmjet qenve të tij, që populli i quan `analistë të mëdhenj”.

Të mëdhenj ndoshta “në penë” e në delir, por të vegjël në karakter e shpirt. E kanë vlerën, sa një kockë apo llokmë mish, si ato të Pavlovit për qentë e tij eksperimentalë.

Po bëjnë copë-copë Vjosën “e shkretë”, pa u marrë fare me fjalët dhe mesazhet e saj. Por populli kupton shqip më mirë se qentë e Edi Ramës që njohin vetëm gjuhën e ziles kur ju vjen radha për të përfituar kocka, a ndonjë copë mish të freskët si në këtë rast.

Kam shkruar edhe më parë, për shtrirjen dhe çuarjen në një shkallë sipërore të eksperimentit të Pavlovit nga Edi Rama në Tiranë. Qentë që bëhen kone kur janë të zënë me lëpirjen e kockës ngritën kokën, u shndërruan në ujq dhe skërmitën dhëmbët.

Që ta rikujtojmë:

Studiuesi rus, Ivan Pavlov, në vitin 1903 shpalli zbulimin e tij epokal, për të cilin edhe u  laurua me Çmimin Nobel, për mjekësi.

Duke punuar me  qentë, ai vërejti se ata fillonin të lëngëzoheshin e të sekretonin pështymë përpara se t’u afronte ushqim, i cili në rastet më të shumta ishte një kockë. Nga kjo dukuri, ai nisi eksperimentin e tij të famshëm.

Pak çaste para se t’ia jepte qenit ushqimin, ai i binte një zileje. Në fillim kafsha nuk shfaqte ndonjë  reagim të veçantë, por me kalimin e kohës pas disa provash, fillonte të sekretonte sapo dëgjonte tringëllimën. Qeni kuptonte kështu, se një kockë ishte “në horizont” për të; bëhej gati, lehte, lëngëzohej dhe lëshohej drejt të zotit me vrap.

Shumë kohë më vonë, pasuesit e  Pavlovit konstatuan se sjellje të tilla mund të “kushtëzohen“ te të gjitha qeniet e gjalla; edhe te njeriu!

Pikërisht, këtë ka bërë me sukses, Edi Rama, gjatë pushtetit të tij. Qentë në Rilindje e në qeveri, tashmë nuk kanë nevojë fare për tundje të ziles. Ka nuk ka ushqim, lëpihen e jargaviten te këmbët e tij. Me shkak e pa shkak, me orar e pa orar; mjafton që Edi Rama të vazhdojë ti mbajë në kafazin e tij dhe me kockën në ajër.

Kjo dihet tashmë, por po flasim për një shkallë më sipërore të eksperimentit të Pavlovit të zhvendosur në Tiranë.

Një grup analistësh gazetarësh e pronarë mediash njëkohësisht, pas një stërvitje të gjatë, sot janë transformuar me “profesion të kushtëzuar”. E luajnë “profesionin” sipas ziles, kockave dhe llokmave që ju ofron Edi Rama.

Këtë herë e kishte radhën një politikane femër, e shkolluar në perëndim, me karakter dhe që thotë gjithmonë atë që mendon. Mbi të gjitha e votuar “frikshëm” dhe sot presidente në detyrë dhe kryetare e Kuvendit të Kosovës.

Pesë gjëra të vërteta tha pak a shumë, Vjosa “e shkretë”:

Kosova rrezikoi të copëtohej, edhe me ndihmën e ca shqiptarëve: Nuk kemi nevojë për trarë-doganë e taksa mes dy shteteve shqiptare: Min-Shengeni Ballkanik kur jemi nisur drejt BE-së është në favor të fuqizimit të Serbisë: Qeveria Shqiptare duhet të jetë hapur në krah të Kosovës, e jo të bëjë lojë të dyfishtë me armiqtë e saj; Kërkoi një rezolutë të parlamentit tonë që njeh dhe dënon krimet dhe gjenocidin serb, mbi motrat dhe vëllezërit në Kosovë!

Kaq tha dhe Edi Rama, u fsheh si skuth në zyrën e tij.

E priti presidenten dhe kryetaren e Kuvendit të Kosovës duke shkelur çdo protokoll të Republikës së Shqipërisë. Protokoll që nuk është bërë për të birin e Kristaqit, por për zyrën dhe postin që ka.

Dhe në vend që të jepte versionin e tij për problematikat që ngriti Vjosa Osmani (se reflektimin harrojeni), nuk i ra ziles si Pavlovi dikur, por tundi kambanën. Aq të madh e kishte sikletin dhe hallin.

Qentë e kuptuan se këtë herë nuk bëhej fjalë për kockën e përditshme, por për “mish të freskët”!

Kategori
Uncategorized

Kërma që i urreu shqiptarët këndej e andej kufirit londinez.

Dashuro sllavët dhe urre kosovarët !

Ilir Fatkoja/


Ka motivi kriminal dhe armiqsor i bandës komunisto-enveriste qysh në ngjitjen e PKSh dhe diktatorit.
Kërma që i urreu shqiptarët këndej e andej kufirit londinez, veçanërisht nacionalistët u shqua si dashnor pasionant me “vllezërit” serbë.
Jo vetëm pasuritë e shqiptarëve u fali diktatori por edhe jetët e tyre..
Në të njëjtën linjë, të dashurisë për sllavët dhe shitjes së Kosovës e kosovarëve ecën dhe pasuesit e post diktaturër Nano e Rama.
Dashuria e etërve langaraqë dhe bijve laramanë ka qenë krimi më i pa besë që i është bërë Kosovës.
🔹Kryeministri mendje shterrur e ka pritur me afsh ndyraqin Vuçiç.
🔹Çelësat e Bashkisë hajduti i pa shkollë i Terpanit i kanë vënë në “kallashin” e Bregoviçit.
🔹Dashuria e llumit të kuq për serbo-sllavët është e madhe dhe e pa shterrshme.
Dhe është aq vrasëse për bashkimin e vërtetë të shqiptarëve. E lindur në gjakderdhje.
Pranimi me hossana i “bashkim vllaznimit ” vrau shpresën për bashkim kombëtar. Tivari ende ka gjakun e 5 mijë shqiptarëve të Kosovës që u vranë me ndihmën e PKSh.


Qindra në mos mijra kosovarë të tradhtuar nga shteti amë u burgosën nga enverizmi.
Dhe kanë surrat paçavuret të na tregojnë “dashurinë dhe kujdesin” e partisë për kosovarët.
Hej të roitur e të pa fytyrë deri në absurd.
Tashmë dihet botërisht që Sigurimi shqiptar ka bashkëpunuar në mënyrë të vazhdueshme me UDB jo vetëm në rikthimin e të arratisurve, por dhe dorëzimin e listat që hartoheshin në ca zyra të posaçme të ish KQ. Listat me emrat e militantëve enveristë kosovarë.
Nuk kish si të ndodhte ndryshe.
Prandaj Ramovçi doli jashtë kur Presidentja e Kosovës V. Osmani mori fjalën.
Se po të mos reagonte ashtu Ramoviç Rrumbullakët do zemrohej Vuçua.
Po Vuçua është vëllai me tapi i birit të Kiços. Dhe biri i Kiços mun të tradhtojë këdo, por jo dashurinë me kolerën.

Kategori
Uncategorized

“Pse kaq pak femra në ‘Nobel’, a u tradhtua themeluesi i çmimit?!”

SUADA IMERI

Çmimi “Nobel” nuk është i plotë pa femrat! Sapo lexova disa materiale mbi Alfred Nobel, duke filluar që nga jetëshkrimi i tij, shpikja e famshme mbi dinamitin e deri te themelimi i fondacionit më të rëndësishëm në të gjithë botën. Alfred Nobel u lind me 21 tetor 1833 në qytetin e Stokholmit. Ai ishte një kimist, inxhinier dhe industrialisti suedez më i njohur i të gjitha kohërave.

nene tereze

Lexova me vëmendje jetëshkrimin e tij, që nga lindja në Stockholm e më pas zhvendosja në San Peterburg, Rusi, bashkë me familjen e tij prej 10 anëtarësh. Alfred Nobel vinte nga një familje e thjeshtë, të paktën që nuk aspironte kaq shumë në shkëlqimin e një gjeniu në familje, i cili, pa hezitim, do linte një emër shumë të madh e të pazëvendësueshëm në mbështetjen e shumë gjenive, që do të vinin pas vdekjes së tij. Pasioni, idetë e shumta si edhe dhuntia e pafundme që kishte për mëndafshin artificial, motorët me gaz dhe teknologjinë e saldimit, bëri të numërojë plot 355 patenta të ndryshme në të gjithë botën. Përmes testamentit të vitit 1895, pasuria e tij do të përdorej me një çmim “për ata që i kanë dhënë njerëzimit përfitimin dhe kontributin më të madh në fushat e fizikës, kimisë, mjekësisë, letërsisë dhe paqes”

Fatkeqësisht, më 10 dhjetor të vitit 1896 bota humbi një nga njerëzit më me influencë e mendje brilante, kontributi i të cilit nuk do harrohet kurrë, nga askush. Por, pikërisht kjo datë përkon, për shumë vite me radhë, si dita e falënderimit dhe e mirënjohjes nga mbreti i Suedisë, i cili momentalisht është Madhëria e tij, Carl XVI Carl Gustaf Folke Hubertus, Mbreti i Suedisë, Duka e Jämtland, nderon me çmim dhe medalje të përzgjedhurit që kanë bërë një punë të palodhur dhe kanë dhënë e japin kontribut të madh në fusha të ndryshme për vite me radhë. Duke filluar nga shpikjet më të rëndësishme për njerëzimin e duke lënë një mesazh të patjetërsueshëm në historinë e njerëzimit. Plot 930 persona gëzojnë këtë titull në jetëshkrimin e tyre që nga viti 1901 deri në 9 dhjetor 2020. Me këtë çmim janë vlerësuar edhe 25 organizata në mbarë botën.

Por sa femra janë mes tyre? Vetëm 57!

Po e nis me Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf, një autore dhe mësuese suedeze, që botoi romanin e saj të parë, “Saga e Gösta Berling”, në moshën 33 vjeç. Selma Lagerlöf rinovoi prozën narrative, të frymëzuar nga simbolika dhe modernizmi, fitoi famë botërore dhe u përkthye në shumë gjuhë. Ajo ishte gruaja e parë që fitoi çmimin “Nobel” në Letërsi, që iu dha në vitin 1909 dhe u bë anëtare e Svenska Akademien (Akademia Suedeze) në 1914.

Ndërsa Marie Curie gëzon, edhe pse pas vdekjes, 2 çmime “Nobel”; njëri ishte në vitin 1903 në Fizikë, dhe në vitin 1911 në Kimi.

Me krenari veçojmë nderimin me çmimin “Nobel” për Paqen, me motivacionin “për punën e saj për t’u ardhur në ndihmë njerëzve që vuajnë”, Shën Nënë Terezës. Me prejardhje shqiptare, ajo ishte Udhëheqëse e Misionarëve të Bamirësisë në Kalkuta. U bë nënë, motër edhe një mbështetëse e hekurt për të varfrit, një shembull frymëzimi për mbarë njerëzimin në këto kohë të trazuara që po kalojmë.

Por është impresionues edhe nderimi i vajzës më të re nga Pakistani, në historinë e çmimeve “Nobel”, Malala Yousafzai. Në vitin 2014, ajo ishte vetëm 18 vjeçe kur u dekorua me motivacionin “për luftën e tyre kundër shtypjes së fëmijëve dhe të rinjve dhe për të drejtën e të gjithë fëmijëve për arsim”.

Ka shumë e shumë femra që janë në listën e gjatë të të nderuarve që gëzojnë çmimin “Alfred Nobel” e nuk mundem t’i përmend të gjitha. Por kam zgjedhur vetëm disa prej tyre. Sa më shumë lexoj, kuptoj se sa shumë i kanë dhënë shoqërisë sonë… Shembull edhe vlerë e madhe, qoftë edhe kur përmendim emrin e tyre.

Shumë nga gratë që arrijnë suksese në fusha të ndryshme të sportit, të politikes, paqes, mjekësisë edhe shkencës janë pa dyshim një model për të gjitha gratë e vajzat e botës. Ato nuk janë me fat, por janë të zgjuara, kanë talent. Shfrytëzojnë përparësitë e mundësive që u vijnë përpara edhe punojnë vërtet shumë fort për të arritur synimet, ëndrrat edhe qëllimet e tyre. Nuk dua ta pranoj faktin që ato janë të lindura e të krijuara vetëm të krijojnë familje, të lindin dhe të edukojnë brezat.. Në një bisedë me një mikun tim, sa i përket faktit që isha pak e shqetësuar se pse ka kaq pak femra, të cilat kanë arritur të kenë një numër të vogël në listën e fituesve të çmimit “Alfred Nobel” apo çdolloj çmimi tjetër në botë, ai u shpreh se nuk është e lehtë, pasi kanë familjen edhe s’munden t’i bëjnë të gjitha përnjëherësh. Karriera kërkon përkushtim edhe sakrificë! Duke qenë dakord me pjesën e fundit, nuk më bën të ndihem fare komode fakti që impakti i parë që u vjen meshkujve në mendje për femrën, është ajo piktura e saj në familje, në kuzhinë apo duke përkundur fëmijën e larë rrobat! Unë mendoj dhe besoj fort që femra është një forcë e madhe, që dora e saj është kudo, qëndrojnë pas çdo suksesi, duke filluar nga një President e duke mos përfunduar kurrë.. Misioni i saj është i pakufishëm

Vlen të theksohet që për shkak të shumë steriotipeve ndaj gruas, ka qenë një pengesë që ky numër të mos jetë më i lartë. Duke mos e bërë të duket më e kompletuar në mesazhin që jepet përditë, kudo! Ai i barazisë mes gjinive.

Femra po e fiton ndër vite këtë barazi, por nuk është shumë e lehtë të pranohet për botën maskiliste… Por jam dakord me thënien që diamanti përgatitet nën presion edhe trysni shumë të lartë, sepse ndryshe nuk e merr as bukurinë e as vlerën që ka. Ka mjaft gra që kanë lënë e po lënë çdo ditë e më shumë gjurmën e tyre e po e shkruajnë historinë.

Disa statistika:

• Midis 1901 dhe 2019, 219 individë janë vlerësuar me çmimin “Nobel në Mjekësi”. Vetëm 12 prej tyre ishin gra, rreth 5.5%.

• Ndërkohë, në Fizikë, nga 213 persona që kanë fituar, vetëm tre – më pak se 2% – kanë shkuar te gratë. Dhe vetëm pesë gra kanë fituar çmimin në Kimi. Kjo është arsyeja pse viti 2018, kur Donna Strickland fitoi në Fizikë dhe Frances Arnold fitoi në Kimi, u konsiderua një vit flamur për fitueset e Çmimit Nobel për femrat.

Sipas një interviste të Göran Hansson, nënkryetar i bordit të drejtorëve të Fondacionit Nobel, i cili pyet se pse kaq pak gra fitojnë çmimin Nobel, ai u përgjigj: “Jemi pak të zhgënjyer duke parë perspektivën më të gjerë se shumë gra nuk janë vlerësuar. Të kthehemi pas në kohë për të identifikuar zbulimet. Duhet të presim derisa të verifikohen dhe vërtetohen, para se të mund të japim çmimin. Atëherë kishte një paragjykim edhe më të madh ndaj grave. Kishte shumë më pak gra shkencëtare, nëse kthehemi 20 apo 30 vjet mbrapa. Por nuk jam i sigurt se ky është shpjegimi i plotë. Ne dhe institucionet e tjera që japin çmime kemi marrë masa. Nëse shikoni komitetet e Çmimit Nobel, ka gra që kryesojnë tri nga gjashtë komitetet. Ka gra shkencëtare në të gjitha komitetet. Kështu që unë nuk mendoj se ka ndonjë paragjykim të konsiderueshëm, shovinist mashkullor në komisione. Komitetet kanë ftuar – kanë bërë përpjekje të veçanta për të identifikuar – gratë shkencëtare që do të nominohen për çmimin. Por kjo ka filluar këtë vit, sepse jemi të shqetësuar se mund të mos marrim nominime të mjaftueshme për gratë shkencëtare. Unë dyshoj se ka shumë më tepër gra që meritojnë të konsiderohen për çmimin. Prandaj, ne kemi filluar të identifikojmë gratë udhëheqëse shkencëtare dhe kemi ftuar që ato të nominohen. Ne, duke filluar nga viti i ardhshëm, do të tregojmë në ftesën tonë për të nominuar gra shkencëtare dhe për të marrë parasysh diversitetin etnik dhe gjeografik. Më në fund, do të kemi një konferencë këtë dimër me komisionet e ndryshme të çmimeve për të diskutuar këtë çështje. Pra, ne jemi të shqetësuar dhe po marrim masa. Shpresoj që për pesë vjet ose dhjetë vjet do të shohim një situatë krejt tjetër”

Në 20 vitet e fundit, relativisht po aq gra morën një Çmim Nobel në shkencë, sikurse gratë në shekullin e parë të këtyre çmimeve. Po përparohet shumë ngadalë në drejtimin e duhur. Unë mendoj se ka shumë shumë gra të mira që mund të marrin Çmimin Nobel.

Përfaqësuesit e Nobel kanë thënë në vitet e fundit se ata po përpiqen të rrisin numrin e grave dhe larminë racore të kandidatëve që emërohen, duke përfshirë, për shembull, më shumë gra në mesin e atyre të ftuar për të paraqitur nominime.

Por nominimet ende mbahen konfidenciale, kështu që është e pamundur të dihet se sa gra konsiderohen në të vërtetë.

DUHET TË JEMI TË VËMENDSHËM NË ÇDO VENDIM QË MARRIM PËR TË TJERËT. PËRPARA NESH ËSHTË NJË MISION PËR T’U PËRMBUSHUR. SE SA DO T’IA ARRIJMË, HISTORIA DO TA TREGOJË.

Stockholm, Suedi

Kategori
Uncategorized

1.68 milionë shqiptarë ikën si emigrantë jashtë vendit

Rreth 1,68 milionë shqiptarë jetojnë jashtë vendit pasi ikën si emigrantë ose rreth 37 % të shtetasve shqiptarë gjithsej. Sipas të dhënave të fundit, në Diasporë jetojnë 884.719 burra dhe 799.416  gra.

Diaspora përfshin një popullsi relativisht të re, ku grupmosha 0-14 vjeç është rreth 19 %; pjesën kryesore e zë grupmosha 15-64 vjeç me rreth 76 % dhe ajo mbi 65 vjeç afërsisht 5 %.

Historiku i Diasporës shqiptare është i hershëm pasi vetë pozita e vendit ku jetojnë shqiptarët është e tillë që i bën ata të lëvizin në drejtime të ndryshme.

Diaspora shqiptare është heterogjene në dy pikëpamje: të kohës së mërgimit, si dhe në pikëpamje të regjionit prej nga kanë ardhur.

Bashkësitë më të vjetra shqiptare përbëhen nga arbëreshët në Itali dhe arvanitasit në Greqi.

Numri i grave dhe burrave që jetojnë jashtë vendit

Të parët kanë arritur që për shekuj të ruajnë identitetin e tyre, kurse të dytët, janë në fazën përfundimtare të asimilimit të plotë, edhe pse mbase ka shpresë që kjo bashkësi të njohë një ringjallje sado të vogël.

Në radhën e bashkësive të vjetra mund të hyjë edhe bashkësia shqiptare e Egjiptit. Pas këtyre vijnë bashkësitë shqiptare në Turqi, SHBA, Belgjikë, Australi e në ndonjë vend tjetër.

Të fundit vijnë mërgimtarët e katër dekadave të gjysmës së dytë të shek. XX, ku shumica e tyre janë vendosur apo bëjnë përpjekje të vendosen në shtetet e ndryshme të Evropës Perëndimore, në SHBA dhe Kanada.

Këtu vlen të përmendim edhe 500 mijë qytetarë të Shqipërisë, të cilët në fillim të viteve 90, pas hapjes së Shqipërisë ndaj botës, u shpërngulën në Greqi, Itali si dhe në vende të tjera evropiane.

Arsyeja kryesore e largimit të shqiptarëve drejt vendeve të tjera është mundësia e punësimit me 83,7%, më pas bashkimi familjar me 9%, mundësia e studimit me 3.5% dhe arsyet e tjera me 3.8%.

Në shumë raste kemi dëgjuar se mund të gjejmë shqiptar në cdo vend ku shkojmë qoftë me pushime për të punuar apo për të jetuar.

Shpërndarja e shqiptarëve sipas vendeve

Diaspora në Itali

Arbëreshët u vendosën në Itali në shekujt XIV-XV dhe emigruan kryesisht për shkak të zhvillimeve politike e luftarake në Shqipëri. Komuniteti arbëresh ka ruajtur origjinën, gjuhën, kulturën e traditat shqiptare. Arbëreshët kanë dhënë e po japin një kontribut të shquar në historinë, kulturën dhe jetën shoqërore të Italisë. Nga arbëreshët kanë dalë mjaft personalitete të shoqërisë e kulturës italiane dhe shqiptare. Në fillim të viteve 1990 shqiptarët emigruan masivisht drejt Italisë, duke formuar për nga numri komunitetin e dytë më të madh të emigrantëve në këtë vend.

Diaspora në Greqi

Migrimi i arbëreshëve në Greqi filloi në fund të shekullit të 13-të dhe mbaroi rreth vitit 1600 nga një rajon e quajtur Arbëria, e cila ishte pjesë e Despotetit të Epirit dhe i cili sot është rajoni qendror i Shqipërisë moderne. Në Greqi ndodhet komuniteti më I madh I emigrantëve shqiptarë, të cilët u vendosën në këtë vend pas vitit 1990. Emigrantët shqiptarë janë një vlerë e shtuar për ekonominë dhe shoqërinë në Greqi.

Diaspora në Bullgari

Diaspora në Bullgari nisi të formohej prej shekullit XV, nga migrimi i popullatës kryesisht nga Korça, Elbasani, Çermenika, Golloborda, Dibra etj. Këto flukse ndodhën për shkak të përpjekjeve prej Perandorisë Osmane, por edhe duke migruar si punonjës stinorë, zejtarë, tregëtarë etj. Më vonë një pjesë e tyre u vendosën në Ukrainë, ndërsa një grup tjetër në Trakinë jugore. Një valë tjetër migrimi ndodhi gjatë shekujve XIX-XX, të cilët u vendosën në Sofie me marrveshjen dypalëshe për mbrojtjen e pakicave.

Diaspora në Kanada

Shqiptarët filluan të migrojnë në Kanada pas vitit 1990, duke përfituar kryesisht nga mundësitë që ofron programi I migrimit në këtë vend të specialistëve të kualifikuar.

Diaspora shqiptare në SHBA

Shqiptarët e parë që emigruan në SH.B.A ishin arbëreshët dhe pas tyre shqiptarët që migruan në periudhën midis Luftës së Parë dhe Luftës së Dytë Botërore. Komunitetet shqiptare janë të konsiderueshëm edhe në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Ato mund t’i ndajmë në dy grupe të mëdha në gjeneratën e parë janë të gjithë emigrantët shqiptarë vendi i lindjes së të cilëve është Shqipëria. Në këtë grup nuk bëjnë pjesë Shqiptarët e lindur në Kosovë, Maqedoninë e Veriut apo në vende të tjera. Gjenerata e dytë janë banorë të SH.B.A-së të cilët nuk kanë lindur në Shqipëri, por kanë prejardhje shqiptare.

Shqiptarët e larguar sipas harkut kohor 1990-2019

Gjithë periudhës 2011- 2019, 120.754 shqiptarë u larguan për në Itali dhe nuk ishin kthyer deri në vitin 2019, ndërsa Greqia priti 92.159 emigrantë dhe 40.468 qytetarë u larguan për në Gjermani.

Emigrimi i shqiptarëve nëpër vende të tjera vijon ende, kryesisht i të rinjve për arsye pune apo jetese me kushte më të mira.

Kategori
Uncategorized

Pyetje për Baton Haxhiun: Kush ia kishte dëftuar emrin e dëshmitarit të mbrojtur? Në cilin restaurant në Dukagjin…

NGA MAJOR NAZIF RAMABAJA

Gjykata ndërkombëtare në Hagë dhe dëshmitarët e (pa) mbrojtur, presionet, zhdukjet fizike të tyre brenda dhe jashtë Kosove… Një kronologji ngjarjesh nga viti 2002.null

Gjatë çështjes gjyqësore kundër Ramush Haradinajt, një dëshmitar u gjet i vdekur, i cili, sipas hetimit zyrtar, ishte rezultat i një aksident me makinë.

GKND-ja në vitin 2005 dënoi Beqa Beqaj, i afërmi i një prej njerëzve të akuzuar të UÇK-së, me katër muaj burg për shkak se ai ndërhyri tek dy dëshmitarë, duke kërkuar që ata të tërhiqnin dëshmitë në rastin kundër Limajt.

Zëvendës kryeadministratori i Kosovës Stiven Shuk, ndaj të cilit ishin zhvilluar hetime për lidhjet e tij me liderët e Kosovës, është larguar nga Kosova, pasi i është thënë se kontrata e tij nuk do të ripërtërihet.null

Gjenerali i pensionuar amerikan, Stiven Shuk mandati i të cilit në Kosovë zyrtarisht përfundon më 31 dhjetor 2007, nuk do të ftohet të shërbejë në mision, i tha agjencisë Asossieted Pres një zyrtar i Kombeve të Bashkuara, që ka kërkuar të mbetet anonim.

Ky zyrtar nuk e ka treguar arsyen se përse nga zoti Shuk është kërkuar të largohet dhe po ashtu nuk ka dhënë detaje të hetimit nga ana e zyrës së Kombeve të Bashkuara për mbikëqyrje.

Më vonë Stiven Shuku nga zëvendës administrator pasi e humbi vendin për shkak të mos zgjatjes së mandatit, kaloi në këshilltar të Ramush Haradinajt.

Gjykata Ndërkombëtare për ish Jugosllavinë kishte ngritur padi kundër Baton Haxhiut, publicist, nën akuzën se ka zbuluar identitetin e dëshmitarëve të mbrojtur (N.R). Siç bëhet e ditur, Baton Haxhiu ka zbuluar identitetin e një dëshmitari në një artikull të botuar në gazetën “Express” në Prishtinë në vitin 2007.

Baton Haxhiu, ish-redaktor në Kosovë, u dënua në v.2008 gjithashtu nga GJND-ja për nxjerrje të emrit të një dëshmitari të mbrojtur me 2007 në gazetën Express dhe u gjobit me 7000 euro.null

Haxhiu, sipas akuzës, ka pasur njohuri për identitetin e dëshmitarit dhe më pas e ka publikuar emrin e tij në gazetë.

Prokuroria kishte kërkuar që Haxhiu të dënohet me 15.000 euro

Tribunali kishte ngritur padinë ndaj Haxhiut më 1 prill, derisa ajo ishte bërë publike më 20 maj të vitit 2008.

Gjatë paraqitjes së tij të parë, Haxhiu kishte thënë se është i pafajshëm dhe se “identiteti i dëshmitarit veç ka qenë i ditur”.null

Pyetje për Baton Haxhiun?

Kush ja kishte dëftuar emrin e dëshmitarit të mbrojtur dhe ku?

Në cilin restaurant në Dukagjin ishin takuar “Grupi i mbrojtjes”?

A mos ishin këta persona që ja kishin treguar emrin e dëshmitarit të mbrojtur:

Stiven Shuku zëvendës administratori i UNMIK-ut, Astrit Haraqia Ministër i kulturës, Gëzim Kasapolli apo ndonjë tjetër person që unë s’kam njohuri.

Pse e publikoi emrin e dëshmitarit të mbrojtur kur ishte i njoftuar se përbënte shkelje ligjore apo vepër penale të sanksionuara sipas ligjit në fuqi të GJND-së?

Në vitin 2008, GJND-ja dënoi Astrit Haraqin, një ministër kulture në Kosovë, për shkak se ndërhyri në administrimin e drejtësisë duke i bërë presion një dëshmitari të mbrojtur (N.R) që të mos dëshmonte për prokurorinë në gjyqin e Haradinajt u dënua me disa muaj burg duke qëndruar në burgun e Hagës në Scheëeningen.null

Në takimin me “Grupin e mbrojtjes” që kishte Astrit Haraqia pas marrjes së informatës dhe pyetjes se kush mund ta ndal këtë dëshmitar të mbrojtur.

Haraqia lajmërohet se ai mund ta kryej këtë detyrë dhe se ka pas kontakte me epror ushtarak gjatë hyrjes në Kosovë, njihen mirë me dëshmitarin e mbrojtur, edhe pse asnjëherit s´ishte takuar me te dhe nuk njiheshin fare, kjo ishte një gënjeshtër e kulluar nga ana e Astrit Haraqisë i cili e lansoi para grupit për tu treguar i gjithmundshëm.

Për realizimin e këtij qëllimi apo kryerjen e kësaj detyre përzgjodhi Bajrush Morinën duke e shfrytëzuar atë për miqësinë që kishte Bajrushi me dëshmitarin e mbrojtur (N.R)null

Anomalia e gjithë kësaj odiseade është se ky, pra Astrit Haraqia e kishte keqpërdor familjen Rugova sepse porosia e tij dërguar përmes Bajrush Morinës (Bedelit) ishte: “Në emër të familjes Rugova”. Me këtë kishte bërë një gabim të pa falshëm duke keqpërdor familjen Rugova e cila s´kishte lidhje me rastin në fjalë dhe shfrytëzuar Bajrush Morinën për ta arritur qëllimin e tij dhe treguar para “Grupit të mbrojtjes” se është i gjithanshëm dhe mundet të bëj çka të dojë.

I dënuar ishte edhe Bajrush Morina, të cilit ju kishte bërë të ditur se mos të udhëtoje në një vend të Evropës për ta takuar dëshmitarin e mbrojtur (N.R).

Edhe pse ju kishte tërhequr vërejtja Bajrushit për ta ndërprerë udhëtimin, ky me këmbëngulje insistoi për tu takuar, sepse kështu kishte marr urdhër nga ministri Haraqia.n

Gjykimi i Bajrush Morinës në Hagë nga ana e dëshmitarit të mbrojtur (N.R) ndërroj kahje kur dëshmitari i mbrojtur u kthye kundër gjyqtarit dhe prokurorit, sepse ishte i bindur se Bajrushi ishte dërguar si sekser nga ana e Haraqisë dhe s´kishte të bëjë me ndërhyrje personale./ Vazhdon

Kategori
Uncategorized

Gjyshi ministrit Çuçi .Nga dopolavoron fashist, antar i PKSH, dhe kryetar i Degës së 8-të të Drejtorisë së Sigurimit të Shtetit në MPB.

I zgjedhuri minister i brendëshëm ishte bash nip i Edip Çuçit (Bledar) .

Përfaqsues i një platforme staliniste mishngrënësish, që vuri themelet e diktaturës komuniste në Shqipëri.

Tani modelet e këtyre edipëve bashkë me pasardhësit, bij e bija, nipër e mbesa, janë kthyer të trashëgojnë pushtetin e etërve e gjyshërve dhe për t’u lidhur me origjinën e Edipëve të vërtetë, si portreti i përpiktë kolektiv frymëzues i pushtetit të rilindjes.

Nga Agron Tufa/

Edip Çuçi, lindur në Delvinë në vitin 1914, kish mbaruar vetëm 4 klasë fillore kur partia e vendosi në pushtet. Pastaj në vitet 1946-1947 mbaroi 3 klasë unike për t’iu quajtur mbarimi i arsimit 7-vjeçar.
▪️Në vitin 1940 ishte regjistruar në dopolavoron fashiste. ▪️U pranua anëtar i PKSH-së në janar 1942, por u përjashtua në nëntor të këtij viti për çështje financiare. ▪️Në maj 1943 del partizan dhe në nëntor 1943 partia e pranoi në gjirin e saj. ▪️Në gusht 1945 emërohet në Drejtorinë e Mbrojtjes së Popullit në Tiranë. ▪️Në mars-nëntor 1947 është drejtor i Punëve të Brendshme në Elbasan. më 1947-1949 në Komitetin Ekzekutiv të Tiranë dhe Ministrinë e Bujqësisë. ▪️Në janar-tetor 1949 kryetar i Degës së 8-të të Drejtorisë së Sigurimit të Shtetit në MPB. ▪️Më 1949-1951 kryetar i Degës së Punëve të Brendshme Korçë. ▪️Më 1951-1952 kryetar i Degës së 3-të dhe më 1952-1954 kryetar i Degës së 8-të të Drejtorisë së Sigurimit të Shtetit në MPB. ▪️Në vitet 1954-1966 ambasador. ▪️Më 1966-1974 drejtor i përgjithshëm i doganave.

MBI TRIUMFIN E KOMPLEKSIT EDIPAL TË PUSHTETIT TË RILINDJES

“Kompleksi i Edipit” (gjerm. Ödipuskomplex) – është një nocion gjerësisht i njohur, i futur në Psikoanalizë nga Zigmund Frojdi, dhe shenjon tërheqjen patologjike seksuale të pavetëdijshme apo të vetëdijshme ndaj njërit prej prindërve të gjinisë tjetër si dhe ndjenjat ambivalente (të dyzuara) ndaj prindit të së njëjtës gjini.
Por “kompleksi i Edipit” kundrohet sot si një sindromë kolektive dhe instrument pushtetesh politike autoritare e diktatoriale, të cilat i kanë rrënjët në fëmijërinë e diktatorëve dhe rrethit të tij të ngushtë në pushtet (Fuko, Delëz, Guatari, Lakan etj).

Ky kompleks edipal shfaqet në botën moderne jo në nivelin individual, por në nivel kolektiv, dhe jo në raport me dëshirat infantile të miturisë, por në raport me zotërimin absolut të pushtetit politik dhe demagogjisë që përligj strukturat diktatoriale të këtyre pushteteve.
Kompleksi i Edipit në pushtetin e Rilindjes është rilindja e strukturava ideologjike e politike të enverizmit, Bllokut dhe sidomos Sigurimit. Tashmë strukturat e pavetëdijes infantile (strukturat e trekëndëshit) kanë lulëzuar të qeta, legale, të vetëdijshme dhe janë shndërruar në instrumentë fanatikë të pushtetit.

Jo më kot recedivizmi i “parajsës” fëminore i kërkon këto instrumenta besnikë midis gardianëve më të zellshëm të diktaturës, kryesisht tek Sigurimi. Edhe zgjedhja që Rama bëri këto ditë për ministrin e Brendshëm u udhëhoq nga instinkti i pagabueshëm i kompleksit edipal, brenda një strukture të njohur trekëndëshe, që zotëron një origjinë plot jehonë e përkushtim besnikërie të pushtetit të dikurshëm prindëror. Ka dhe besnikëri e nostalgji të tjera, që ju i merrni me mend vetë…
I zgjedhuri ishte bash nip i Edip Çuçit (Bledar) përfaqësues i një platforme staliniste mishngrënësish, që vuri themelet e diktaturës komuniste në Shqipëri. Tani modelet e këtyre edipëve bashkë me pasardhësit, bij e bija, nipër e mbesa, janë kthyer të trashëgojnë pushtetin e etërve e gjyshërve dhe për t’u lidhur me origjinën e Edipëve të vërtetë, si portreti i përpiktë kolektiv frymëzues i pushtetit të rilindjes.

NJË EDIP BAZIK, ORIGJINAL

Edip Çuçi, lindur në Delvinë në vitin 1914, kish mbaruar vetëm 4 klasë fillore kur partia e vendosi në pushtet. Pastaj në vitet 1946-1947 mbaroi 3 klasë unike për t’iu quajtur mbarimi i arsimit 7-vjeçar.
Në vitin 1940 ishte regjistruar në dopolavoron fashiste. U pranua anëtar i PKSH-së në janar 1942, por u përjashtua në nëntor të këtij viti për çështje financiare. Në maj 1943 del partizan dhe në nëntor 1943 partia e pranoi në gjirin e saj. Në gusht 1945 emërohet në Drejtorinë e Mbrojtjes së Popullit në Tiranë. Në mars-nëntor 1947 është drejtor i Punëve të Brendshme në Elbasan. më 1947-1949 në Komitetin Ekzekutiv të Tiranë dhe Ministrinë e Bujqësisë. Në janar-tetor 1949 kryetar i Degës së 8-të të Drejtorisë së Sigurimit të Shtetit në MPB. Më 1949-1951 kryetar i Degës së Punëve të Brendshme Korçë. Më 1951-1952 kryetar i Degës së 3-të dhe më 1952-1954 kryetar i Degës së 8-të të Drejtorisë së Sigurimit të Shtetit në MPB. Në vitet 1954-1966 ambasador. Më 1966-1974 drejtor i përgjithshëm i doganave.

EDIPËT E RINJ

I kemi tashmë në pushtet prej shumë vitesh. Me bëmat e tyre ata e kanë kthyer atdheun tonë në një çmendinë të pajetueshme, të korruptuar e të pashpresë.

Ashtu si në tragjedinë e Sofokliut, murtaja nuk do të zhduket nga Teba jonë, pa u larguar Edipi dhe edipët e formatit të vet. Po si duket Edipi me shallvare nuk ka ndërmend të largohet, sepse po thërret pasardhësit besnikë të edipëve të parë. Ata që pushkatonin njerëz në mesnatë me dhe pa lista të zeza. Dhe murtaja do të vazhdojë ta shuajë Tebën tonë, nëse nuk do të kemi kurajon ta dëbojmë me çdo kusht.

Kategori
Uncategorized

Historia e xhaxhait të Vjosa Osmanit, që u varros i gjallë nga Enveri.

Komandanti i Kampit, Tasi Marko, nuk pranoi kërkesën e mjekut Hysenbegasi, për ta dërguar Sulejmanin në spitalin e Korçës, por e varrosën ashtu gjysëm të gjallë, pa i dalë akoma shpirti në një gropë buzë kallamishteve të kënetës së Maliqit, për të mos u gjetur kurrë eshtrat e tija.

Presidentja në detyrë e Kosovës Vjosa Osmani gjatë vizitës në Parlamentin Shqiptar sot mbajti një fjalim prekës ku përmendi faktin se një afërm i saj ishte i varrosur gjallë nga regjimi komunist i Enver Hoxhës. Ajo e kishte fjalën për kolonelin Sulejman Vuçitërna që vdiq në kënetën e Maliqit i dënuar nga Hoxha si kundërshtar politik. “Përgjatë historisë sonë shumë familje janë ndarë mes Kosovës dhe Shqipërisë. Të tillë e kishte fatin dhe familja ime. Gjyshi im, babai i nënës sime kishte përjetuar tortura të tmerrshme në burgjet e regjimit serb dhe në fund kishte vdekur nga ato tortura, ndërsa xhaxhai i nënës sime, vëllai tjetër Sulejman Vuçiterna, kryetar i Akademisë Ushtarake këtu në Shqipëri, kishte mbetur në Shqipëri, por u varros për së gjalli nga regjimi i Enver Hoxhës”- tha ajo. 

Historia e panjohur të Sulejman Vuçiternës nga fisi që e ka prejardhjen nga Verbovsi të Drenicës së Veriut, i cili në moshën 18 vjeçare, kishte nën komandën e tij mbi 400 burra të armatosur dhe me cilësinë e komandantit të komitës, Sulejmani së bashku me Bajram Currin e Hasan Prishtinën, nënshkruan peticionin për rishikimin e kufijve që ishin vendosur në 1913-ën dhe ribashkimin e të gjitha trojeve shqiptare, gjë e cila solli dhe dënimin e tij me vdekje qeveria serbe e Pashiqit

Ardhja e Sulejmanit në Shqipëri pas një burse të dhënë nga Hasan Prishtina për nxënësit kosovarë dhe shkollimi në Normalen e Elbasanit dhe më pas në Akademinë Ushtarake të Torinos në Itali, nga ku u kthye në atdhe duke shërbyer në qytetet e Kavajës, Korçës Shkodrës e Beratit, filllimisht në sektorin e Prapavijës së Ushtrisë Mbretërore, e më pas si Komandant i Shkollës së Plotësimit të Oficerëve të Monarkisë Shqiptare

Dorëheqja e Sulejman Vuçiternës pas agresionit fashist të 7 prillit të ’39-ës dhe kthimi në Kosovë ku ai bashkohet me Komitetin e Mbrojtjes së Kosovës dhe emërimi i tij si Komandant i Komandës së Mbrojtjes së Kufijvë Veri-lindorë të Shqipërisë, ku zhvilloi disa luftime të ashpra kundra forcave çetnike të Drazha Mihajlloviçit, në Kolashin, Novi-Pazar, Mal të Zi etj.

Kthimi i Sulejmanit në Shqipëri në vjeshtën e ’44-ës dhe arrestimi i tij nga komunistët më 14 nëntor të atij viti, ku të lidhur me zinxhir, disa partizanë e dërguan në fshatin Shupal, rrëzë malit të Dajtit ku mbaheshin të izoluar shumë nga ish-funksionarët e lartë të qeverive shqiptare që nga koha e Ismail Qemalit.

Dënimi i Sulejmanit në Gjyqin Special me 30 vjet burg, ku edhe pse aty erdhi si dëshmitare dhe e mbrojti e jëma e Heroit të Popullit, Xhezmi Delli, duke deklaruar se ai ishte patriot dhe i kishte shpëtuar disa herë jetën të birit, vendimi i gjyqit u la në fuqi dhe ai u dërgua për të vuajtur dënimin në Kampin e Vloçishit, ku nga tmerret tentoi vetëvrasjen, duke prerë gishtat e këmbës me bel dhe komandanti i Kampit, Tasi Marko, nuk e lejoi ta dërgonin në spital, por e la të vdiste dhe atë e varrosnin ende pa i dalë shpirti…?!

Ka qenë mesi i muajit nëntor të vitit 1944, kur forcat partizane që ishin dislokuar në periferi të kryeqytetit, rrëzë malit të Dajtit dhe kontrollonin pothuaj gjithë pjesën lindore të qytetit të Tiranës, prisnin nga ora në orë largimin e forcave gjermane që tërhiqeshin nga Rruga e Elbasanit për në drejtim të Shkodrës, për të hyrë si triumfatorë në kryeqytetin e çliruar. Ndonëse lufta akoma nuk kishte mbaruar, komunistët kishin filluar larjen e hesapeve dhe skuadra speciale partizanësh sipas listave që kishin marrë nga shtabi qëndror i tyre që ishte akoma në zonën e Priskës, shkonin lagje më lagje e shtëpi për shtëpi për të bërë arrestimet apo eleminimet e atyre që ata i konsideronin si “armiq e kriminelë të popullit”. Në mesnatën e 14 nëntorit, skuadrat speciale të partizanëve arritën të arrestonin dhe kolonel Sulejman Vuçiternën që ndodhej në shtëpinë e tij (sot ambasada greke), diku afër lagjes periferike të kryeqytetit te “Zogu i Zi”. Po kush ishte Kolonel Vuçiterna, cila ishte e kaluara e tij dhe përse ishte futur ai në “listat e zeza” të komunistëve për t’u arrestuar prej tyre?

Kush ishte Sulejman Vuçiterna?

Ai lindi më 11 shtator të vitit 1898 në qytetin e Vuçiternës në Kosovë. Sulejmani rrjedh nga dera e Kastratëve të Verbovsit të Drenicës së Veriut, ku i pari i atij fisi, Mulla Ali Kastrati (Shkoza) ishte shpërngulur nga Bushati i Shkodrës nga ku është dhe origjina e herëshme e familjes tij, e u vendos fillimisht në Malësinë e Gjakovës, aty rreth vitit 1609. Familja Vuçiterna që mbajti për mbiemër emrin e vendlindjes së të parëve të sajë, njihet në të gjithë atë krahinë, si një nga familjet më patriote që ka marrë pjesë në të gjitha luftrat kundër pushtuesëve të huaj që kanë shkelur Kosovën. Babai i Sulejmanit, Mulla Bajram Kastrati, ishte klerik myslyman dhe së bashku me dy djemtë e tij, Isufin e Rexhepin, ishin tepër të njohur si prijës të Drenicës dhe për veprimtarinë e tyre në dobi të çështjes kombëtare, gjithmonë ndiqeshin për tu arrestuar nga pushtuesit turq. Sulejmani, pasi u shkollua në vendlindjen e tij Vuçiternë, i ndërpreu mësimet e në moshën 16 vjeçare mori armët e u bashkua me komitët në atë që njihet si “Lëvizja kaçake kosovare”. Për afësitë e tija të jashtzakonëshme si organizator e drejtues, në vitin 1916 kur nuk ishte më shumë se 18 vjeç u caktua si komandant i çetës së Verbovcës dhe kishte nën komandën e tij mbi 400 burra të armatosur. Pasi ishte formuar mbretëria serbo-kroato-sllovene, aty nga viti 1919, forcat e xhandarmërisë serbe shkuan në fshatin Verbovcë dhe rrethuan shtëpinë e tij për ta arrestuar. Por ato nuk ia arritën dot qëllimit, sepse Sulejmani duke luftuar brenda në kullë, arriti që ta çante rrethimin dhe u largua. Në shenjë hakmarrje, forcat e xhandarmërisë serbe ia dogjën kullën dhe groposën të gjallë vëllanë e tij, Isufin, që ishte klerik myslyman. Pas kësaj ngjarje, Sulejmani u bë tepër i njohur në krye të çetës së Verbovcës nga që ishte shumë i ri në moshë dhe aty rreth vitit 1922, me cilësinë e komandantit të komitës, së bashku me dy deputetët e parlamentit shqiptar, Bajram Currin e Hasan Prishtinën, nënshkruan peticionin për rishikimin e kufijve që ishin vendosur në 1913-ën dhe ribashkimin e të gjitha trojeve shqiptare, gjë e cila solli dhe dënimin e tij me vdekje nga qeveria serbe e Pashiqit.

Diplomohet në Akademinë e Torinos

Pas dënimit me vdekje që ju dha nga serbët, i shtyrë dhe nga familja, duke mos pasur rrugëzgjidhje tjetër, Sulejmani vendos që të vijë në Shqipëri. Pasi la të gjithë njerzit e afërt dhe familjen në Kosovë, aty nga fundi i vitit 1922 së bashku me disa pjestarë të çetës tij, niset për në drejtim të kufirit malazezo-shqiptar, pasi kaloi me not nga liqeni i Shkodrës. Menjëherë pasi erdhi në Shqipëri, ai vazhdoi shkollën që e kishte ndërprerë në vendlindjen e tij, kur ishte 16 vjeç. Pas kësaj, duke përfituar nga një bursë shtetërore prej kontigjentit të nxënësve kosovarë që paguheshin nga fondet e mbledhura prej Hasan Prishtinës, ai u regjistrua në Normalen e Elbasanit të cilën e mbaroi aty nga viti 1929. Mbas mbarimit të shkollës Normale të Elbasanit, Sulejmani u vendos në Tiranë përkohësisht ku dhe krijoj familje duke u martuar me Faika Spatharën (me të cilën pati katër djem e një vajzë), që ishte vajza e ushtarakut të njohur të karrierës (nga Skrapari) kolonel Mustafa Spathara. Në atë kohë Sulejmani përfitoi një bursë shtetërore dhe shkoi në Itali në Akademinë Ushtarake të Torinos të cilën e mbaroi me rezultate të lartë në vitin 1933, duke u diplomuar në armën e Këmbsorisë. Mbas diplomimit ai u kthye në Shqipëri dhe emërohet në Komandën e Përgjithshme të Ushtrisë Kombëtare, në sektorin e Prapavijës. Në këtë sektor, Sulejmani punoi për më pak se një vit dhe më pas fitoi të drejtën e një specializimi një vjeçar për në Gratz të Austrisë, po për degën e Prapavijës, të cilin e mbaroi në qershorin i vitit 1935. Mbas kthimit nga specializimi ai emërohet në repartet e Ushtrisë Kombëtare Shqiptare, në qytetet e Kavajës, Korçës Shkodrës e Beratit. Punon për disa kohë në këto qytete, nga ana e Komandës së Përgjithshme të Ushtrisë, ai u propozua për të shkuar si pedagog në Shkollën Mbretërore të Plotësimit të Oficerëve në Tiranë ku punoi për disa kohë si pedagog në këtë shkollë, ai propozohet nga Komandanti i Përgjithshëm i Ushtrisë Shqiptare, gjeneral Xhemal Araniti, për t’u emëruar si komandant i Shkollës së Oficerëve, gjë të cilën Mbreti Zog e dekretoi menjeherë. Në këtë detyrë ai shërbeu deri në prillin e vitit 1939, kur Italia kreu agresionin fashist ndaj Shqipërisë.

Pas 7 prillit 1939, largohet në Kosovë

Mbas 7 prillit të vitit 1939, Sulejman Vuçiterna nuk paranoi të shërbente më në Ushtrinë Kombëtare dhe pasi dha dorheqjen nga detyra, u kthye në jetën civile. Duke mos pasur asnjë mjet jetese për të mbajtur familjen, pasi ajo jetonte vetëm me rrogën që ai merrte si oficer, u largua për në vendlindjen e tij në Kosovë, të cilën e kishte lënë që nga viti 1922, ku dhe kishte të gjithë të afërmit e familjen. Në vitin 1941, duke parë situatën e krijuar dhe pas kërkesës së vazhdueshme të parisë nacionaliste të Kosovës, Sulejmani mobilizohet përsëri në rradhët e Ushtrisë Kombëtare Shqiptare. Krahas detyrës ushtarake, ai bashkohet dhe me Komitetin e Mbrojtjes së Kosovës. Po në atë vit, Sulejmani u emërua si Komandant i Komandës së Mbrojtjes së Kufijvë Veri-lindorë të Shqipërisë, që fillonin nga Mali i Zi me Serbinë, e deri në Llap, afër kufirit me Bullgarinë. Këtë detyrë të rëndësishme e mjaft të vështirë Sulejmani e kreu nga vjeshta e vitit 1941 e deri në vjeshtën e vitit 1944, kur u kthye në Tiranë. Gjatë atyre tre viteve të qëndrimit në Kosovë në krye të forcave që komandonte, së bashku dhe me vullnetarët që i kishte rekrutuar vetë, zhvilloi disa luftime të ashpëra kundra forcave çetnike të Drazha Mihajlloviçit, përpjekje të cilat u bënë kryesisht në Kolashin, Novi-Pazar, Mal të Zi etj. Po kështu aty nga fillimi i muajit mars të vitit 1943, në krye të forcave ushtarake e vullnetare që komandonte, nënkolonel Vuçiterna zhvilloi përsëri luftime të rrepta kundra forcave serbo-malazeze-çetniko-komuniste, të cilat u shtrinë në zonën e Tushiqit, Çukovskit, Previjes, Rezallës, Okllacit, e deri në zonën e Rashkut. Në këto luftime të ashpra që zgjatën nga data 4 deri më 26 mars, forcave që komandoheshin nga Sulejmani u erdhi në ndihmë dhe një batalion artilerie i Ushtrisë Kombëtare Shqiptare, i cili në përbërje të tij kishte dhe dy oficerë italianë me gradat e kapitenit, që quheshin Rudi e Sada. Nga këto luftime forcat e komanduara nga Sulejmani dolën me humbje të vogla, kurse ato serbo-malazeze patën humbje të konsiderueshme. Për këtë rezultate që arriti në fushën e Luftës, nënkolonel Vuçiternës ju akordua grada e kolonelit nga Komanda e Përgjithshme e Ushtrisë Kombëtare.

Me parinë nacionaliste të Kosovës

Gjatë viteve të qëndrimit në Kosovë, Sulejmani mori pjesë aktive dhe u bë një nga mbështetësit kryesorë i Lëvizjes Nacional-Demokrate Shqiptare, ose siç njihet ndryshe “Balli Kombëtar i Kosovës”, që udhëhiqej nga profesorët Ymer Berisha dhe Luan Gashi, si dhe Bedri Pejani, Bedri Gjinaj, Rexhep Mitrovica, Mehmet Gradica etj. Sulejmani së bashku me Mehdi Elezin e Hajredin Spahiun, mbanin lidhje të vazhdueshme me Shërbimin Informativ Anglez (Intelixhent Servis), për realizimin e marveshjes së bërë nga Lëvizja Nacional-Demokrate Shqiptare me atë shërbim informative, për ndihmën që qeveria britanike do t` ju jepte forcave nacionaliste të Kosovës, në luftën kundra pushtuesëve italianë. Sulejmani, përveçse një ushtarak i talentuar i karrierës, ishte dhe një intelektual i formuar me prirje perendimore, i cili zotëronte mjaft mirë dhe disa gjuhë të huaja, si: turqisht, serbo-kroatisht, italisht, gjermanisht dhe anglisht. Ai së bashku me një grup intelektualësh kosovarë që kishin mbaruar universitetet e Perëndimit, bënin një propagandë aktive shumë të madhe në popull, për lidhjet e bashkpunimin që kishin me aleatët anglo-amerikanë, e ndihmën që ata po jepnin për të fituar luftën kundra boshtit fashist: Romë-Berlin-Tokio. Nga fillimi i vjeshtës së vitit 1944, Vuçiterna si ushtarak profesionist i karrierës, ju përgjigj urdhërave të eprorëve të tij, për ta lënë Kosovën dhe u rikthye përsëri në Tiranë, ku kishte lënë dhe familjen që nga viti 1939.

Rikthehet në Tiranë e arrestohet

Pasi la Kosovën, Sulejmani erdhi e u vendos në Tiranë pranë familjes tij në shtëpinë që e kishte ndërtuar vetë (aty ku sot është ambasada greke) që nga fillimi i viteve ‘30-të. Ai as që e kishte menduar kurrë atë çka do i ndodhte më vonë pas ardhjes në shtëpinë e tij (arrestimin), sepse gjatë gjithë karrierës së tij ushtarake, kishte punuar dhe luftuar vetëm për Shqipërinë dhe për atë gjë, ishte dënuar me vdekje nga forcat çetnike – komuniste (serbo- malazeze), gjatë kohës që kishte luftuar kundër Drazha Mihajlloviçit në Kosovë. Kështu ai duke e ndjerë vetën krejt të pastër për atë që kishte bërë gjatë gjithë jetës tij, u kthye në shtëpinë e tij në Tiranë tepër i vetëdijshëm. Por llogaritë e kolonel Vuçiternës duket se nuk “kuadronin” aspak me ato të komunistëve që kishin ardhur në pushtet dhe mezi prisnin për të larë hesapet me ata që i konsideronin si “kundërshtarë politik apo armiq të popullit”. Kështu pak ditë pas ardhjes tij në Tiranë, akoma pa u çmallur mirë me familjen, aty nga mesnata e 14 nëntorit të 1944-ës, kur gjermanët ende nuk ishin larguar nga kryeqyteti, në shtëpinë e tij u paraqit një skuadër speciale partizanësh e cila e arrestoi duke i`u thënë familjes: “Sa për një sqarim në komandë.” Pas kësaj skuadra speciale e partizanëve e bashkoi me disa “kolegë” të tjerë, dhe ashtu të lidhur me zinxhirë tre nga tre, në këmbë i nisi për në Shupal, rrëzë malit të Dajtit, ku disa baraka të vjetra tip kazeramsh ushtrie që ruheshin nga partizanë të armatosur, shërbenin si burg. Në ato kazerma ku mbaheshin të arrestuar edhe dhjetra persona të tjerë (shumica ish funksionarë të lartë të qeverive shqiptare që nga koha e Ismail Qemalit), si ministra, deputetë, prefektë, ushtarakë madhorë etj, Sulejmani qëndroi deri në datën 21 nëntor, kur po ashtu të lidhur tre nga tre i nisën përsëri në këmbë për në Tiranë, duke i “sistemuar” tek burgu i vjetër (sot “Mine Peza”).

Në gjygjin Special, 30 vjet burg

Në Burgun e Vjetër të Tiranës, për katër muaj, kolonel Sulejman Vuçiterna iu nënshtrua torturave ç’njerzore deri sa doli në Gjygjin Special, i cili u hap në fillimin e muajit mars 1945. Senacës gjygjësore për Sulejmanin u zhvillua në datën 29 mars, ku pati disa replika të ndërsjellta në mes tij dhe Prokurorit Bedri Spahiu. Në atë gjygjë avokat i Sulejmanit u caktua Spiro Stringa, i cili me profesionalizëm të lartë bëri të pamundurën për ta lehtësuar klientin e tij, duke gjetur si dëshmitarë për ta mbrojtur atë, disa persona, si: Hajri Jegenin, Gjon Llambushin e Fehmi Poshin. Po kështu një mbrojtje të madhe i bëri Sulejmanit, Habibe Delli, (nëna e Xhezmi Dellit, komunist “Hero i Popullit”), e cila ishte fqinje me familjen Vuçiterna. Ajo shkoi vetë dhe deklaroi në sallën e gjygjit (pa e thërritur njeri), duke u shprehur: “Sulejmanin e njoh si njeri të ndershëm dhe shumë korrekt, pasi e kam komshi. Duke qenë oficer i lartë, në një rast e di që ai i ka shërbyer Lëvizjes. Kur Xhezmiut i ishte përgatitur pusia, ai i shpëtoi rrethimit, falë informacionit të zotit Sulejman, si dhe dërgimit të atij municioni qoftë dhe të vogël që ai kishte me vete. Ai ishte simpatizant i Lëvizjes Nacionalçlirimtare, por vetë nuk doli në mal të luftonte, se ishte me një veshkë. Përse ky njeri duhet të jetë në bankën e të akuzuarëve si kriminelë?” Pas kësaj, Gjygji Special, e dënoi Sulejmanin me 30 vite burg e punë të detyruar së bashku me Sokrat Dodbibën, Et`hem Carën, Anton Kozmaçin, Sami Kokën, Mihal Zallarin, Ndoc Naraçin e Lazër Radin. Sulejmani nuk “pati fatin” t`a plotësonte dot dënimin e dhënë, sepse vdiq më 15 tetor të vitit 1945 në kampin e Vloçishtit, në kënetën e Maliqit ku vuante dënimin, duke prerë vetë gishtat e këmbës me bel. Sipas disa dëshmive nga bashkëvuajtës të tij në atë burg, Komandanti i Kampit, Tasi Marko, nuk pranoi kërkesën e mjekut Hysenbegasi, për ta dërguar Sulejmanin në spitalin e Korçës, por e varrosën ashtu gjysëm të gjallë, pa i dalë akoma shpirti në një gropë buzë kallamishteve të kënetës së Maliqit, për të mos u gjetur kurrë eshtrat e tija./Dashnor Kaloçi/ Memorie.al

Kategori
Uncategorized

Z.President, e keni detyrim ngritjen e një memorjali në kujtim të 1000 të rinjve shqiptare te kosoves te vrare nga oficeret sërbë në teritorin shqiptar fund-marsin e 1945.

Ne teritorin shqiptar oficeret serbe, kane ekzekutuar ne fund te muajit Mars 1945 mbi 1000 te rinj shqiptare te Kosoves ( me dijenine e plote te udheheqjes komuniste e personalisht te Enver Hoxhes),pjestare te nje force te çarmatosur qe levizte ne drejtimin Prizren -Kukes -Shkoder -Tivar, gjoja per te luftuar ne frontin dalmat.

-Me 1 Prill forcat serbo -malazeze ekzekutuan mbi 4000 shqiptare te tjere nga ata qe kaluan nga teritori shqiptar, ne Tivar ,e qe njihet tashme nga te gjithe si masakra e Tivarit!
▪️-Ne vitin 1939 ne Sharre te Tiranes, vendoset nje pllake perkujtimore ne perkujtim te ushtareve pushtues serbe te vrare ne Shqiperi.!!!!
▪️Po ashtu ne fshatin Gajtan te Shkodres eshte vendosur nje kryq i madh ne perkujtim te ushtareve malazeze te vrare gjate mesymjes se tyre per pushtimin e qytetit te Shkodres.


-Duke falenderuar mikun tim prof.Muhamet Shabani qe i sjell keto fakte tronditese sot gjate vizites se znj Osmani, ndaj mendimin me te se:


1-Presidentja ka te drejten dhe detyrimin tu kerkoje autoriteteve shqiptare nje kerkese falje ne emer te Shqiperise, per lejimin e masakrimit te te rinjve te pa armatosur ne territorin shqiptar !


2- Te ngrihet nje memorial ne perkujtim ushtareve shqiptareve te pa armatosur nga Kosova,te vrare ne teritorin shqiptar dhe ne Tivar nga kriminelet serbe.

Ky memorial te ngrihet ne Shkoder ose Tirane.
Ne se keto 2 ceshtje mjaft sensitive per opinionin mbarekombetar do te ngriheshin me kembengulje, kjo do te perbente nje sukses real te vizites se Znj Osmani,se bashku me kerkesen e saj tashme te artikuluar ne Parlamentin shqiptar per rezolute per denimin e genocidit serb gjate luftes se fundit ne Kosove!
Bejeni kete znj Presidente, kjo ju nderon me shume se sa pranimi i nje dekorate apo çelesit te Tiranes !

Leter e Profesor Muhamet Shabani, drejtuar Gjeneral Hysen Arapit

Kategori
Uncategorized

Drejtësi për paqen e të vrarit nga armët shtetit,fryma dhe kamikzët e të gjithëpushtetshmit-Rama!

Ish përfaqësuesi i Shqipërisë në Nato. Gjeneral Piro Ahmetaj.

Në pamundësi për t’Ju gjendur pranë, së bashku me bashkëshorten, ju shprehim ngushëllimet më të ndjera nënës, babit, motrës, vëllezërve dhe familjarëve të të ndjerit Klodian Rasha, por edhe i bashkohemi familjarisht revoltës mbarëqytetare për vrasjen e një të riu me armën e shtetit.

Përfshi dhe përtej kësaj ngjarje tragjike, po paraqes oponencë strategjike mbi adresimin e frikshëm shtetëror ndaj vrasjeve të qytetarëve, të vrarë jo vetëm me armën, por edhe nga fryma e dhunës, si dhe shtetarët kamikaz të pushteteve. I. Përgjegjësitë penale dhe ligjore E drejta e jetës është e Zotit dhe e drejtë universale. Në Kushtetutë, ligje dhe Konventa ndërkombëtare, mbrojtja e “jetës” është e cimentuar, si përgjegjësi thelbësore e vetë shtetit, si dhe detyrë parësore e mekanizmave shtetërore ndaj qytetarëve.

Edhe RSH ka (në letër) një kuadër ligjor modern me detyra dhe përgjegjësi të detajuara të angazhimit të policisë dhe Gardës së Republikës etj., përfshi mbi përdorimin (propocional dhe të përshkallëzuar) të armëve të zjarrit, të detajuara në një spektër të gjërë rastesh, ngarjesh apo skenaresh, ku posacërisht është e mirëpërcaktuar se: “përvecse në kufirin e vetëmbrojtjes së jetës të punonjësve të policisë, asnjë legjitimitet nuk ka për vrasjen e qytetarit”. E thënë edhe më thjeshtë, policia si instrument thelbësor i shtetit, ngrihet, pajiset, vishet me uniformë, trajnohet, paguhet etj., nga taksat e qytetarëve si dhe ka përgjegjësi parësore të sigurojë jetën, pronën, të drejtat themelore të qytetarëve, stabilitetin dhe rendin publik.

Në rastin konkret, i ndjeri (u prehtë ne paqe) Klodian Rasha, nuk posedonte armë (hurmat s’janë bomba vrasëse), as dalja në rrugë jashtë orarit apo mosbindja, fyerja, ndaj Policisë nuk mund të përbëjnë kurrësesi arsye legjitime (morale jo e jo) për t’i marrë jetën qytetarëve. Për ta ndricuar më tej këtë arsyetim, besoj të gjithë kuptojmë se po të ndodhte që policia të vriste cdo qytetar të revoltuar, që me/pa të drejtë, proteston, përleshet “edhe me dhëmbë” me policinë në Londër, Athinë, Ëashington, Romë, Berlin dhe cdo vend tjetër në botë, atëherë do të ishte vrarë gjysma e popullsisë së globit. Ky standard zbatohet edhe nga ushtarët paqeruajtës në Kandahar, por nuk u respektua në kryeqytetin e një vendi të NATO-s, që aspiron BE.

Përgjegjësive penale (teknike), përtej cdo revolte të drejtë, besoj se rasti në mos herët a vone, do hetohet nga prokuroria, gjykata do t’i japë dënimin dhe polici do vuajë dënimin e merituar. Ndërsa nëse/ ka patur (!!) përpjekje të policisë për të manipuluar rrethanat e vrasjes, nga Dretori i Policisë së Shtetit dhe i gjithë zinxhiri zbatues/ekzekutues), herët ose vonë do mbajnë përgjegjesitë e një krimi shtetëror më të rëndë se vrasja nga armët, por edhe të një krimi nga strukturat shtetërore. II. Përgjegjësitë shtetërore dhe publike Ndërsa institucionet shtetërore nuk janë ndërmarrje private, përgjegjësitë zyrtare, përfshi edhe dorëheqjen (pavarësisht se perceptohet si vullnet i brendshëm i individit), është standard perëndimor i përgjegjshmërisë zyrtare, ku shtetarët e dëgjojnë dhimbjen, sensivitetin, revoltën e bashkëqytetarëve, dhe kështu dorëheqja (si akt i menjëhershëm) shërben jo vetëm si mezazh shtetëror për të ngushëlluar familjarët dhe qetesuar të revoltuarit, por edhe për t’i hapur rrugën një hetimi të drejtë dhe të thelluar të ngjarjeve me pasoja tragjike, shkaktuar nga armët e shtetit.

Kështu, në rastin konkret, jargavitjen e përfaqësuesit (përgjegjësit nr. 1) më të lartë të shtetit (ish-Ministrit të Brendshëm), për të devijuar nga përgjegjësitë shtetërore te “ilaci i të vërtetës teknike”, pra te detajet, gjendja shpirtërore, shëndeti mendor, agresiviteti, “kush e shtyu i pari, polici të ndjerin (viktima) apo punonjësit e policisë (vrasësi), si dhe “përdorimi dhimbjes”, nuk kanë asnjë lidhje me paqen e Klodianit, dhimbjen e familjes, revoltën e drejtë të shoqërisë, por me platformën politike të dhunës policore dhe qasjen kamikaze të pushtetarëve ndaj karrikes/Pushtetit! Pastaj, tragjiko-komedia mediatike e “dy të sëmurve nga deliret e të gjithëditurit dhe gjithëpushtetshëm”, deri për t’ja veshur marrëzinë, prelatit Patër Anton Harapi; përralla për tu “parë sy me sy”, lëvdatat e pështirosura reciproke, për të kenaqur epshet e arrogancës bollshevike dhe besnikërisë kamikaziane të vartësit ndaj Udhëheqësit të Madhërishëm, meritojnë të arkivohen në memorien e Turpit të Turpit të Turpit (3-T) të historisë (jo të ndritur) 108 vjecare të ndërtimit të shtetit shqiptar dhe të papërgjegjshmërisë shtetërore në marrëdhënie me qytetarin.

Në fakt, në inventarin e përgjegjshmërisë shtetërore të ish-MB, fatkeqësisht për vendin, e kundërta është e vërteta e hidhur dhe e frikshme në sensin e standardit të Kryeministrit-RAMA në përzgjedhjen e drejtuesve të lartë shtetërorë. Kjo pasi ish-MB, deri në korrik 2013, jo vetëm nuk e kane “thirrur kurrë, kërkush dhe në asnjë rrethanë”, por për çdo funksion dhe gradë ushtarake më lartë (deri gjeneral) e ka “rrëmbyer” pa ligj, pa merita, pa integritet (përfshi takime private me atashete e vendeve jo miqësore me interesat kombëtare &NATO-n), duke vetëdiskretituar si një “radikal” i harmonisë fetare në RSH dhe në FA. Me fjale të tjera, vetëm me zvarritje dhe përlotime drejt gardhit të gardës së sekserëve të të pushtetshmëve, për t’u përbetuar “besnikëri kamikaze”, para suprem-udhëheqësit të rradhës. Ndërsa pas korrik 2013, në funksionin shtetëror të këshilltarit për sigurinë kombëtare të PM, “Ylli pa grada i Rilindjes”, do të duhet të qartësojë publikisht rolin dhe këshillat e tij shtetërore, mbi: “paketën ligjore ose për “grushtin modern të shtetit”, që e bënte Kryeministër edhe si Komandant, edhe si Komisar, dhe pse u fsheh si struci kur gjykata kushtetuese e rrëzoi (?!); për “avionët-mushkonja”; dhe kur radarët e bregdetit fikeshin me urdhrin e bandave të drogës, per dhunën talibane të Policisë kundër qytetarëve, artistëve, gazetarëve në mbrojtje të pronave private, vlerave kombëtare (teatrit), për cinizmin e skajshëm, ndaj institucionit të Presidentit (Komandantit/Eprorit Superior në termat e Kushtetutës), në lidhje me tubimin e 2 Marsit 2020, u shpreh me cinizëm “çrregullimin e skajshëm të zotërisë që e ka kthyer Presidentin në një absurditet folklorik”. Në shtesë, si vetëm një ndër kolegët nuk mund të hesht ndaj një përpjekje tinzare për të denigruar reputacionin shembullor të komunitetit të ushtarakëve në ushtrimin e detyrës.

Dhe përtej revoltës, lutem memorien fisnike të bashkëkombasve, si dhe garantoj kolegët, se as ky Shtetar-kamikaz pas Pushtetit të radhës, as ndonjë tjetër, i paditur deri për meshire dhe i korruptuar deri në mëkat, apo edhe qofshin disa 10-ra të ngjashëm si kjo sekt-Shtetarësh, nuk do të munden kurrë të përdhosin përkushtimin, sakrificat sublime, përulësinë fisnike, patriotizmin dhe kontributet e disa 10-ra mijërave ushtrarakëve në mbrojtjen e jetës/pronës së qytetarëve, interesave mbarëkombëtare, si dhe prestigjit të flamurit në NATO dhe botë.

Gjeneral Piro Ahmetaj është… *Këshilltar për Sigurinë Kombëtare në PD Ish-Këshilltar