Kategori
Uncategorized

Kontrolli i FBI-së mund të ketë nxitur rizgjedhjen e Trump si president 2024.

Nga Dag Blanck, profesor i studimeve të Amerikës së Veriut në Universitetin e Uppsala.

Pasi mbështetja e tij u nda disi gjatë verës, republikanët në çdo rast tani kanë mbyllur radhët pas tij, vëren Dag Blanck, profesor i studimeve të Amerikës së Veriut në Universitetin e Uppsala.

Sipas Dag Blanck, profesor i studimeve të Amerikës së Veriut në Universitetin Uppsala, bastisja ka çuar në rritjen e polarizimit midis atyre që mbështesin Trump dhe atyre që e kundërshtojnë atë. 

Demokratët dhe republikanët kanë përshkrime krejtësisht të ndryshme për atë që ndodhi, thotë ai për TT.

– Për të (Trump Reds. Shënim), kjo është një tjetër shenjë se kundërshtarët e tij janë pas këtij alti !

FBI:s husrannsakan av Donald Trumps bostad kan indirekt ha banat väg för ett återval av honom som president i valet 2024.

Expert om razzian: Ökar polariseringen kring Trump

FBI:s razzia mot Donald Trumps lyxresidens Mar-a-Lago har fått Republikanerna att sluta samman – och även tidigare meningsmotståndare att ställa sig bakom den tidigare presidenten. Bland dem som antyder att razzian är politiskt motiverad finns Mike Pence och Ron DeSantis, som båda är tänkbara rivaler till Trump om presidentkandidaturen 2024.

Enligt Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, har razzian lett till ökad polarisering mellan dem som stödjer Trump och är emot honom. Demoraterna och Republikanerna har helt olika beskrivningar av det som hänt, säger han till TT.

– För honom (Trump reds.anm) är det här ytterligare ett tecken på att hans motståndare är ute efter honom.

Däremot anser Blanck att man kan anta att beslutet om razzian var väl genomtänkt, och att det var väl övervägt, eftersom det rör en före detta president.

Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Kategori
Uncategorized

Aktivisti spanjoll: Nuk ka më keq se ‘demokracia e maskuar’ nga Soros dhe Evropa

James P. Monfort .

Paaftësia dhe neglizhenca e elitës qeverisëse në Shqipëri dhe ajo e palëve që e shoqërojnë atë, ambasadorë, OSBE, Këshilli i Evropës, Bashkimi Evropian, Fondacioni Soros, do të rezultojnë si një bumerang për Shqiperinë.

Diktatura më e keqe e paaftësisë në Evropë, një demokraci e maskuar, nuk është gjë tjetër veçse autokracia më e keqe e Evropës.

Më keq se kaq nuk ka.

Kategori
Uncategorized

Ja sa ujë duhet të pini në ditë

Sa ujë duhet të pini në ditë është një pyetje vazhdimisht e rëndësishme.

Fakti është se nuk jeni mirë as me shumë pak dhe as me shumë.

– Sa lëngje duhet të marrë një person në ditë në përgjithësi varet nga sa lëngje humbet personi.

Diçka që nga ana tjetër ndikohet, ndër të tjera, nga sa shumë djersitni, sa ose nëse ushtroni, sa nxehtë është, në çfarë klime jeni, nëse jeni në lartësi të madhe, sa e lartë është lagështia e ajrit etj. në.

Megjithatë, është krejt individuale se sa shumë djersin njerëz të ndryshëm kur lëvizin, thotë fiziologia ushqyese Kristina Andersson.

Nëse e dini që djersitni shumë, si në përgjithësi ashtu edhe kur ushtroheni, duhet të shtoni edhe kripë.

Ose me ndihmën e zëvendësimit të lëngjeve ose thjesht duke u siguruar që ushqimi të kriposet pak më shumë.

Kur jeni aktiv dhe djersiteni, që është mënyra e ftohjes së trupit, shpesh ju duhet të rimbushni lëngjet dhe kripën.

– Nëse doni të dini se sa shumë humbni në djersë gjatë një aktiviteti specifik, mund të provoni të peshoni veten para dhe pas një seance stërvitore.

Dallimi në peshë është lëngu, nuk ka sasi yndyre për të folur që do të zhdukeshin gjatë një seance të vetme, thotë Kristina.

Shpesh na thuhet se është e rëndësishme të pini ujë – aq shpesh sa mund të ekzagjerohet.

Madje flitet për një “epidemi të pijshëm të ujit” që supozohet se ka nisur rreth 30 vite më parë, kur mbi të gjitha, rëndësia e ujit të pijshëm filloi të shihej më shumë në media.

Në fillim të viteve 2000, një fiziolog i veshkave amerikane shkroi një artikull në lidhje me epideminë e pirjes së ujit dhe ai e gjurmoi fillimin e fenomenit në artikujt në një revistë shëndetësore.

Edhe sot, mediat shpesh fokusohen tek fakti se mund të keni lëkurë më të mirë, të përshpejtoni humbjen e peshës dhe të parandaloni ftohjet duke pirë ujë.

– Si zakonisht, mund të ketë shumë gjëra të mira.

Para se të vendosni të pini më shumë, mendoni nëse kjo vlen vërtet për ju?

Mbani një sy në urinën tuaj dhe nëse tashmë pini rregullisht, mund të mos keni nevojë të shqetësoheni, thotë ajo.

Kristina përmend se ka një pyetje që mund të diskutohet pafund.

Konkretisht ai për atë nëse duhet të ndjekim sinjalet tona të etjes apo nëse duhet të pimë edhe nëse nuk ndjejmë etje.

– Disa mund të kërkojnë sinjale etje, ndërsa të tjerët janë të keq në interpretimin e tyre.

Për shembull, është mjaft e zakonshme të keqinterpretohen sinjalet e etjes, në mënyrë që dikush të shkojë dhe të hajë në vend të kësaj.

Nëse mendoni për këtë, unë mendoj se ju e dini se si është për ju.

Nëse shpesh e gjeni veten vonë gjatë ditës që nuk keni pirë asgjë, mund t’ju duhet të përmirësoheni në pije në orare të caktuara, thotë Kristina.

Megjithatë, mund ta harroni idenë e të pini shumë paraprakisht, nëse, për shembull, do të bëni diçka vërtet kërkuese.

Trupi nuk mund të ruajë ujin e tepërt në atë mënyrë.

Megjithatë, karbohidratet ruhen në muskuj së bashku me ujin.

Pra, kur ngarkoheni me karbohidrate përpara, për shembull, një garë vrapimi, mund të thoni se po rihidratoheni gjithashtu.

Por nuk e mbulon të gjithë nevojën, që do të thotë se shpesh duhet të shtoni edhe lëng gjatë kohës që, për shembull, vraponi, stërviteni ose thjesht qëndroni jashtë në një ditë vërtet të nxehtë.

Sportistët elitë, të cilët janë aktivë fizikisht për disa orë, shpesh kanë orare të pirjes në mënyrë që të mos harrojnë të pinë.

Si ushtrues i rregullt, megjithatë, nuk ka rrezik për dehidrim nëse, për shembull, pini para dhe pas një seance stërvitore që zgjat rreth një orë.

Ka mendime të ndara në lidhje me rekomandimin e përgjithshëm se sa ujë ju nevojitet vërtet në ditë.

Duke qenë se nevoja është shumë individuale, është e vështirë të jepet një shifër e saktë.

Por zakonisht thuhet se një person i rritur ka nevojë për rreth 1,5 litra ujë dhe 0,5 litra të tjera me dietën në ditë.

– Është një këshillë e përgjithshme, nga e cila mund të jetë mirë të fillohet – që një i rritur ka nevojë për rreth 2 litra gjithsej në ditë.

Sa shumë merrni me dietën tuaj varet tërësisht nga ajo që hani.

Për shembull, nëse hani shumë fruta dhe perime, merrni shumë lëngje prej tyre, thotë Kristina.

1-Shikoni poshtë tualetit
Truku më i mirë absolut për të mbajtur shënim nëse jeni duke pirë mjaftueshëm është të kontrolloni ngjyrën e urinës tuaj. Në mëngjes urina është shpesh më e paholluar, por më vonë gjatë ditës duhet të jetë e verdhë e ndezur. Nëse e dini që urinoni disa herë në ditë, zakonisht mjafton.

2-Rregulloni marrjen e ujit
Nëse jeni shtatzënë ose ushqeni me gji, mund t’ju duhet ujë shtesë. Ose nëse keni arritur një moshë të shtyrë, sepse trupi përmban më pak lëngje sesa kur keni qenë më i ri. Pirja duhet thjesht t’i përshtatet fazës së jetës në të cilën jeni. Një person i shëndetshëm dhe i rritur zakonisht nuk është në rrezik të dehidrimit.

3-Jeni jashtëzakonisht të etur?
Nëse stërviteni fort, hani ushqim të kripur, jeni të sëmurë ose jeni në një klimë më të ngrohtë se zakonisht, është krejtësisht e natyrshme nëse ndjeni etje të shtuar. Por nëse shpesh ndjeni një etje më ekstreme, trupi juaj mund të përpiqet t’ju tregojë diçka. Atëherë duhet të kërkoni kujdes mjekësor.

4-Mos harroni kripën
Është e rëndësishme të mbani mend, jo më pak kur jashtë është shumë nxehtë dhe djersitni shumë, që të humbni edhe kripërat. Në një litër djersë, ka rreth 3 gram kripë. Nëse djersitni shumë, përveç lëngjeve duhet të shtoni edhe kripë.

Kategori
Uncategorized

Në 1.5 metër katror, ata kanë një shtrat dhe pasuritë e tyre në Hong Kong

Një burrë ulet në “byronë” e tij në Hong Kong.
Kategori
Uncategorized

Simboli i famshëm botëror i paqes

Artisti suedez Carl Fredrik Reuterswärd (1934–2016) ishte njohur me Lennon në Zvicër gjatë viteve 1960 dhe, pas mbrëmjes tragjike, iu kërkua nga Yoko Ono të krijonte një vepër arti për të nderuar personin dhe veprën e John Lennon.

Rezultati ishte një skulpturë e një revolveri me një fuçi me nyje.

Vepra e artit u emërua Jo-Dhunë dhe falë mesazhit të saj të thjeshtë, të qartë dhe në të njëjtën kohë shumëplanësh, është kthyer në një simbol global për paqen dhe jo dhunën.

– Skulptura e parë u vendos në memorialin Strawberry Fields në Central Park, por u zhvendos pasi u bë vazhdimisht viktimë e tentativave për vjedhje.

Tani mendoj se është në shtëpinë e Yoko Ono-s, thotë Jan Hellman, mik i Carl Fredrik Reuterswärd dhe bashkëthemelues i fondacionit të Projektit Jo-Dhunë.

– Por ishte vetëm kur një version bronzi i revolverit me nyje iu dhurua Kombeve të Bashkuara, ai pati zbulimin e tij të madh.

Shkoi në një turne ekspozite .

Jan njohu Carl Fredrik në lidhje me veprën e artit që po vendosej jashtë ndërtesës së Kombeve të Bashkuara në Manhattan në vitin 1988. 

Një vit më pas, ai e ndihmoi artistin të organizonte një turne botëror duke u fokusuar në skulpturën dhe mesazhin e saj.

- Ne qëndruam në Alexanderplatz në ditën zyrtare kur ra Muri i Berlinit, në Sheshin e Kuq gjatë Perestrojkës dhe në Plazhin e Venecias gjatë trazirave atje.

Ishte si një ekspozitë e kombinuar me një manifestim për jo-dhunën që tërhoqi vëmendje të madhe kudo që shkuam.
Pikërisht pas këtij turneu, kur Jan Hellman u bë e qartë se çfarë fuqie kishte në veprën e artit, lindën mendimet se skulptura duhet të kishte një ndikim më të madh në botë. 

Kështu, në vitin 1993 filloi Projekti kundër dhunës me revolen me nyje si simbol.

Që nga fillimi i tij, fondacioni ka trajnuar mbi nëntë milionë të rinj dhe mësues në mbarë botën për vetëvlerësimin dhe menaxhimin e konflikteve, kundër bullizmit dhe racizmit.

Gjithçka synon të reduktojë dhunën në përgjithësi, diçka që fatkeqësisht është veçanërisht urgjente në këto kohë.

Organizata ka emëruar një numër ambasadorë kulturorë, të cilët janë lejuar të interpretojnë Jo-Dhunë dhe të krijojnë versionet e tyre të veprës artistike.

Midis tyre janë artistë si Paul McCartney dhe Håkan Hellström, personalitete sportive Henrik dhe Joel Lundqvist dhe Mohammed Ali, si dhe artistë Yoko Ono dhe Ernst Billgren.

Kategori
Uncategorized

Test të ADN-së në kontrollet e emigracionit:

https://www.dn.se/sverige/ebba-busch-kd-kraver-dna-prov-vid-utlanningskontroller-utnyttjar-var-gastfrihet-for-att-bega-brott/

Suedia ka pranuar afërsisht 350,000 azilkërkues, duke përjashtuar emigracionin familjar, nën qeverinë Kuq-Jeshile.

Shumë prej tyre kanë mbetur në Suedi pavarësisht se kërkesa e tyre për azil është refuzuar.

Numri i afrikanëve është i madh, por të paktën 50,000 njerëz ndodhen ilegalisht në Suedi.

Dhjetëra mijëra pritet të shtohen në vitet e ardhshme.

Ne nuk e dimë kush janë, pse janë këtu apo nëse janë individë të rrezikshëm.

Në shoqërinë në hije, gratë dhe fëmijët shfrytëzohen në punë, ata jetojnë në mjerim sanitar dhe prostitucioni nuk është i pazakontë. 

Nga këtu rekrutojnë edhe kriminelët dhe islamistët.

Terroristi Akilov dhe gurëhedhësit në trazirat e Pashkëve ishin pjesë e shoqërisë në hije.

Propozimet e Kristian Demokratëve për të luftuar shoqërinë në hije:

🔹 Reva 2.0 – jep prioritet koordinimin e përbashkët midis autoriteteve, më shumë kontrolle të kufijve të brendshëm, më shumë burime, direktiva të qarta dhe regjistrim.

🔹 Policisë duhet t’i jepet mundësia për të asgjësuar dhe zbrazur celularët në kërkim të identitetit kur një personi i mungojnë dokumentet e identitetit dhe refuzon të bashkëpunojë.

🔹 Gjatë një kontrolli të brendshëm të të huajve, gjurmët e gishtërinjve, mostrat e ADN-së dhe fotografia duhet të jenë të detyrueshme, jo opsionale.

🔹 Ndalimi i mbështetjes financiare nga bashkitë për personat që jetojnë ilegalisht në vend – p.sh. Malmö i Social Demokratëve.

🔹 Futja e zonave azilkërkuese në kufirin e jashtëm për të ndaluar devijimin e azilkërkuesve.

🔹 Më shumë vende magazinimi

Ebba Busch (KD) kräver dna-prov vid utlänningskontroller: ”Utnyttjar vår gästfrihet för att begå brott”

Allt fler lever illegalt i Sverige. De rödgröna har tappat kontrollen över skuggsamhället.

Sverige har tagit emot cirka 350 000 asylsökande, exklusive anhöriginvandring, under de rödgrönas styre. Av dem är det många som har stannat kvar i Sverige trots att de fått avslag på sin asylansökan. Mörkertalet är stort, men åtminstone 50 000 personer befinner sig i Sverige olovligt. Tiotusentals beräknas tillkomma närmsta åren.

Vi vet inte vilka de är, varför de är här eller om de är samhällsfarliga individer.

I skuggsamhället exploateras kvinnor och barn som arbetskraft, de lever i sanitär misär och prostitution är inte ovanligt. Härifrån rekryterar även kriminella och islamister. Terroristen Akilov och stenkastare vid påskupploppen var en del av skuggsamhället.

Kristdemokratiska förslag för att bekämpa skuggsamhället:

🔹 Reva 2.0 – prioritera myndighetsgemensam samordning, fler inre gränskontroller, mer resurser, tydliga direktiv och folkräkning.

🔹 Polisen ska få möjlighet att omhänderta och tömma mobiltelefoner på jakt efter identitet när en person saknar ID-handlingar och vägrar att samarbeta.

🔹 Vid en inre utlänningskontroll ska fingeravtryck, DNA-prov och fotografering vara obligatoriskt, inte valfritt.

🔹 Förbud mot att kommuner ger ekonomiskt stöd till personer som lever olagligt i landet – ex. Socialdemokraternas Malmö.

🔹 Inför asylsökningsområden vid yttre gräns för att stoppa att asylsökande avviker.

🔹 Fler förvarsplatser

Kategori
Uncategorized

Laja dhe tezaku i Mimi Kodhelit, apo vdekja e shtetit ligjor.

Avokate Adriana Kalaja /

Të korruptuarit dhe të paaftët që pastruan dhe pasuan Drejtësinë e Re nga “Te Korruptuarit dhe të paaftët”……..

Lexova kandidaturat për Gjykatën Kushtetuese. Ndjeva dhimbje dhe trishtim të madh.

Nuk po merrem me shoqen Laje (Arta Marku) e cila e dimë të gjithë sesi e kaloi Vetingun, por sot po merrem me Tezakun e Mimi Kodhelit, Gent Ibrahimi.

▪️Vilë dykatëshe plus nënçati me sipërfaqe 238 m2, me vlerë 237 500 euro, të blerë në 13.04.2010, burimi i krijimit është trashëgimi nga prindërit dhe nga të ardhurat personale, pjesa 50 %.

▪️Vilë dykatëshe 238 m2 në Lundër, me vlerë 237 500 euro, trashëguar nga nëna në 2020, pjesa 17 %.

▪️Makinë mercedez benz, blerë në 2019, me vlerë 4 980 000 lekë.


▪️Kontratë për ndërtimin e një objekti mbi një truall 400 m2, në Vlorë/Skelë, ku në përfundim do të përfitojë 2 apartamente me sipërfaqe 103 m2 dhe 69 m2, një dyqan 41 m2 si dhe një vendparkim 41 m2, me vlerë 150 mijë euro.

▪️Makinë mercedez benz GLK blerë në 2014.
Llogari rrjedhëse nga puna dhe qeraja, shtuar me 1 603 548 lekë.
▪️Llogari rrjedhëse pakësuar me 6 215 euro dhe 108 USD.
▪️Cash, 10 mijë euro.

▪️Paga si kryetar i KLP, 2 842 937 lekë.
▪️Të ardhura nga mësimdhënia në Shkollën e Magjistraturës, 215 924 lekë.
▪️Apartament 128 m2 në Tiranë, blerë në 2002, me burim shitje e një apartamenti dhe trashëgimi nga prindërit, pjesa 50 %.

▪️Paga si kryetar i KLP, 2 842 937 lekë.
▪️Të ardhura nga mësimdhënia në Shkollën e Magjistraturës, 215 924 lekë.
▪️Apartament 128 m2 në Tiranë, blerë në 2002, me burim shitje e një apartamenti dhe trashëgimi nga prindërit, pjesa 50 %.

▪️Apartament 111 m2 në Vlorë, me vlerë 48 355 euro, fituar me trashëgimi nga nëna në 2019, pjesa 33.33 %.
▪️Truall 27 936 m2 në Vlorë, me vlerë 231 868 800 lekë, trashëguar nga nëna në 2019, pjesa 33.33 %.
▪️Truall 5 793 m2 në Vlorë, me vlerë 48 086 050 lekë, trashëguar nga nëna në 2019, pjesa 33.33 %.

▪️Magazinë 997 m2 në Vlorë, me vlerë 7 735 944 lekë, trashëguar nga nëna në 2019, pjesa 33.33 %.
▪️Magazinë 998 m2 në Vlorë me vlerë 7 735 944 lekë, trashëguar nga nëna në 2019, pjesa 33.33 %.
▪️Magazinë 989 m2 në Vlorë me vlerë 10 040 045 lekë, trashëguar nga nëna në 2019, pjesa 33.33 %.
▪️Magazinë 649 m2 në Vlorë me vlerë 5 367 593 lekë, trashëguar nga nëna në 2019, pjesa 33.33 %.

▪️Magazinë 1011 m2 në Vlorë me vlerë 9 650 000 lekë, trashëguar nga nëna në 2019, pjesa 33.33 %.
▪️Magazinë 328 m2 në Vlorë me vlerë 3 900 000 lekë, trashëguar nga nëna në 2019, pjesa 33.33 %.
▪️Garazhde 144 m2 në Vlorë, me vlerë 1 872 921 lekë, trashëguar nga nëna në 2019, pjesa 33.33 %.
▪️Ndërtesë dy kate (zyrë), 117 m2 në Vlorë, me vlerë 9 257 000 lekë, trashëguar nga nëna në 2019, pjesa 33.33 %.

▪️Ndërtesë 1 kat (kabinë roje) në Vlorë, 9 m2, 157 702 lekë, trashëguar nga nëna në 2019, 33.33 %.
▪️Truall 3 895 m2, në Vlorë, më vlerë 32 238 500 lekë, trashëguar nga nëna në 2019, pjesa 33.33 %.
▪️Truall 3 300 m2, në Vlorë, me vlerë 27 390 000 lekë, trashëguar nga nëna në 2019, pjesa 33.33 %.
▪️Truall 428 m2, në Vlorë, me vlerë 3 552 400 lekë, trashëguar nga nëna në 2019, pjesa 33.33 %.

▪️Truall 33 m2, në Vlorë, trashëguar nga nëna në 2019, pjesa 33.33 %.
▪️Truall 556 m2 në Vlorë, me vlerë 5 560 000 lekë, trashëguar nga nëna, pjesa 33.33 %.
▪️Truall 4050 m2 në Korçë, me vlerë 4 000 000 lekë, trashëguar nga nëna, pjesa 4/24
▪️Paga e bashkëshortes, 2 068 926 lekë.
▪️Të ardhura nga qiraja, 3 875 000 lekë.
▪️Të ardhura të tjera nga dieta dhe interesa, 480 068 lekë.
▪️Djali Tedi Ibrahimi, makinë ‘Peugeot’ blerë në 2015.
▪️Llogari rrjedhëse, 12 861 euro.
▪️Dhuratë nga gjyshërit për studime, 15 400 euro.

Domethënë, ky tipi (tezaku i mimi Kodhelit) ka pastruar Drejtësinë e Re nga “të korruptuarit”, të cilët janë shkarkuar vetëm me një hyrje pallati në pronësi. Disa edhe të kohës së trashëgimlënësve të Gramoz Ruçit.

Ja kshu kshu ! Tani edhe Gjykata Kushtetuese në dorë të djalit të Kristaqit që firmoste vdekjen e poetëve.

Gjykata Kushtetuese do firmosi “krenare” atë që në fakt kemi kohë që e shohim:

Vdekjen e shtetit LIGJOR të së DREJTËS.

Kategori
Uncategorized

Në daç beso në daç moho!

Në daç beso në daç moho!

Në daç beso në daç moho!

Kam përunjur më dy gjunjë

Në mes të sheshit djallin vet

Ai me shpatë e hile djalli

Unë me një zemër të sinqertë…

Në daç beso, në daç moho

Ti gjysmëdjall që i ngjan veç vetes

Në daç afrohu dhe provo

Tehun e shpatës së një zemre…

Kam përunjur e kam mposhtur

Me turp, në shesh, në djall të zi

Falë Atij që më jep forcën

Dhe sa herë vdes, më ngjall sërish…

Zurich 10/08/2022

S.A

Kategori
Uncategorized

MOS PËSHTYNI NË FYTYRËN E NËNËS SUAJ

Edhe kur ngecni në ashensor, shajeni Shqipërinë!

Edhe kur ju prishet brava e derës, edhe kur ju digjet një llambë, edhe kur s’ju punon si duhet rubineti i dushit, edhe kur ju mbytë zagushia, edhe kur lodheni për të gjetur vend parkimi, mos mendoni dy herë që ta shani Shqipërinë! 
Edhe kur tradhtoni njëri tjetrin, edhe kur burrin apo gruan e kapni me dikë, e më pas ju kap sedra e të parëve e rrëmbeni armën për të venë nderin në vend, shajeni Shqipërinë! 
Edhe kur ju kap menopauza a impotenca, edhe kur ju neveritet burri, edhe kur s’bëheni për grua, shajeni Shqipërinë, se në fund të fundit, stresi i saj ju stopon. Edhe kur Shqipëria drejtohet nga qeveritarë të padenjë, mos e shtyni më tej! I lini të qetë ata se fundja një lugë përshesh po hanë, dhe shani vetëm Shqipërinë!

Edhe kur turma politikanësh vjedhin sa mundin, e mendoni këtë gjë si një rit i lashtë i fisit tuaj, dhe shani vetëm Shqipërinë.

Edhe kur ju kap kapsllëku nga ushqimet pa cilësi, edhe kur ju bezdisë e lehura e qenit nga ballkoni përballë, nuk keni kë të shani tjetër veç Shqipërisë!

Nëse kur shkoni tek ata, i gjeni thjesht një grumbull dheu si kube, hidhni ca pika loti dhe mallkoni Shqipërinë, se ata nuk i treti malli juaj, po thjesht Shqipëria.

Harrojeni dhe faktin se të paktën, ajo pra Shqipëria, do t’i mbajë përjetësisht në gjirin e saj, po juve nuk ka çfarë ju duhen këto trille poetike dhe shajeni Shqipërinë! 

Shajeni Shqipërinë, duke e mallkuar se Shqipëria nuk bëhet!

Mendoni se vërtet ju jeni pordhë e madhe që të bëni dhe filozofin, dhe mund të flisni për mijëra vite që kanë ikur dhe mijëra të tjerë që do vinë më pas.

Shajeni Shqipërinë pa pasur arsye të mendoni filozofira koti, si përshembull se Shqipëria (nëna), as bëhet, e as nuk bëhet, po Shqipëria( nëna), thjesht të bënë!

Dhe pasi ta shani sa të mundeni, pasi ta keni konsumuar fjalorin tuaj sharës, deri në masturbim, ktheheni dhe njëherë kokën, e në inat e sipër, i hidhni Shqipërisë një gurë, a një pështymë në fytyrë.

Mos u druani ta bëni këtë! Të jeni të bindur se ajo nuk do ua kthejë, as gurin, as pështymën!

Do vijë një ditë që një zë qiellor do ju pëshpëritë si verdikt i pamëshirshëm dënimi:

E pra, mundohuni t’i paraprini një çasti të tillë të sikletshëm që mund t’ju ndodhë, kudo që të jeni, vite më vonë.

E folura juaj do t’i ngjajë një lutje në boshllëk, sepse nuk keni më kohë as të sqaroheni, as të justifikoheni.

Gjithçka është e kotë. Nuk ju dëgjon askush!

Ju keni pështyrë në fytyrë nënën tuaj!

Për fatin e tuaj të keq, ky verdikt vazhdon edhe matanë gardhit.

E pra, mundohuni t’i paraprini një çasti të tillë, sepse do ju shfaqet si fantazmë edhe nën dhè!

spot_img
Shkrim nga Sokrat Habilaj
Kategori
Uncategorized

Varri i pakrahasueshëm i perandorit – që askush nuk ka mundur ta shohë

Thellë nën tokë shtrihet varri gjigant i perandorit Qin Shi Huangdi.

Këtu gjenden gurë të çmuar, objekte të rralla, një pallat i rrethuar nga lumenj të merkurit të lëngshëm dhe një tavan me kube me yjet e qiellit. Të gjitha të ndezura me ndriçim të mundësuar nga vaji i balenës për të djegur sa më gjatë të jetë e mundur.

Në qendër qëndron arkivoli i perandorit.

Në varrin e mrekullueshëm, e gjithë Kina përfaqësohet – këtu ai mund të sundojë edhe pas vdekjes. Dhe kushdo që shqetëson prehjen përfundimtare të Perandorit rrezikon të shpohet nga shigjetat nga harqet e vendosura për të ndaluar pushtuesit.

Kështu përshkruhet në burimet e vjetra mauzoleumi i perandorit. Historiani kinez Sima Qian shkruan rreth 100 vjet pas vdekjes së perandorit se ndërtimi i varrit filloi në vitin 246 para Krishtit, kur Qin Shi Huangdi u bë mbret i Qin (në Shaanxi të sotëm) dhe se ai u varros në pallatin e nëndheshëm disa kohë. pas vdekjes së tij. Pas kësaj, portat u mbyllën dhe ata që punonin në varr u mbyllën brenda. 

Mauzoleumi i perandorit Qin Shi Huangdi ndodhet në veri të malit Lishan, rreth 30 kilometra në lindje të Xian qendror në Kinë. Ajo që shihet nga varri mbi tokë është një kodër e madhe, në formë piramide. Që atëherë, pemët dhe bari janë mbjellë në kodër për të imituar një mal natyror. 

Në vitin 246 pes, Qin Shi Huangdi u emërua mbret i Qin (Shanxi i sotëm).  Pasi pushtoi të gjitha mbretëritë rivale, ai u kurorëzua perandor 25 vjet më vonë.  Ai mbretëroi deri në vdekjen e tij në 210 para Krishtit.

Në vitin 246 pes, Qin Shi Huangdi u emërua mbret i Qin (Shanxi i sotëm). Pasi pushtoi të gjitha mbretëritë rivale, ai u kurorëzua perandor 25 vjet më vonë. Ai mbretëroi deri në vdekjen e tij në 210 para Krishtit.

Piramida e varrimit të perandorit është mbuluar me bar dhe pemë.  Në të djathtë, një skicë e tumës së varrimit në prerje tërthore që tregon se si dikush imagjinon varrin që do të ndërtohet, arkivoli i vendosur në mes.  Nuk ka shenja grabitjeje dhe besohet se varri është ende i paprekur.
Piramida është vetëm një pjesë e vogël e gjetjeve interesante në kompleksin e varreve, i cili mbulon një sipërfaqe prej 56 kilometrash katrorë. 

Pranë mauzoleut gjenden mbetjet e mureve të gjata, rreth 10 metra të larta, dhe në veri të varrit, në vitin 2012, u gjetën themelet e një pallati të madh perandorak.

Por gjetja më e famshme është bërë padyshim në vitin 1974 nga disa fermerë të cilët, në kërkim të ujit, filluan të gërmojnë një pus rreth 2 kilometra në lindje të varrit. Rreth një metër në tokë, ata gjetën copa qeramike dhe shigjeta bronzi.

Fermerët kishin hasur në një nga zbulimet më të mëdha arkeologjike të shekullit të kaluar - Ushtrinë Terrakota. Gjatë gërmimeve, u gjetën korridore të gjata me mijëra statuja balte që përshkruanin luftëtarë, kuaj dhe karroca druri në madhësi reale.

Ishte ushtria e perandorit që qëndroi gati për betejë, me fytyrë nga lindja - nga drejtimi që kishte frikë se armiku do të sulmonte.
Figurat e terrakotes peshojnë midis 110 dhe 300 kilogramë, janë afërsisht 180 centimetra të gjata dhe të gjitha kanë pamje unike, individuale.  Fillimisht, statujat prej balte ishin pikturuar me ngjyra, por shumica e ngjyrave janë zbehur me kalimin e kohës.

Figurat e terrakotes peshojnë midis 110 dhe 300 kilogramë, janë afërsisht 180 centimetra të gjata dhe të gjitha kanë pamje unike, individuale. Fillimisht, statujat prej balte ishin pikturuar me ngjyra, por shumica e ngjyrave janë zbehur me kalimin e kohës. Foto: ShutterstockNdani foton në Pinterest

Thuhet se mbi 700,000 njerëz gjatë viteve punuan për të përfunduar varrin e perandorit – një njeri që bëri gjithçka në fuqinë e tij për të shmangur shtrirjen në të.

Qin Shi Huangdi ishte regjenti që mundi të gjithë armiqtë e tij, u kurorëzua Perandor i Kinës, u kujdes që rrjeti rrugor në mbretëri të zgjerohej dhe që Muri i Madh i Kinës të bëhej një linjë e unifikuar e mbrojtjes. Sa jetë njerëzore kërkonin këto projekte ndërtimi kolosale nuk ishte diçka për të cilën ai mendonte. Ai vetë, nga ana tjetër, kishte frikë se mos vdiste.

Aq i tmerruar nga ideja sa dërgoi disa ekspedita luksoze në botë për t’u përpjekur të gjenin një mënyrë për ta bërë atë të pavdekshëm.

Perandori Qin Shi Huangdi zgjeroi dhe lidhi muret tashmë ekzistuese në një linjë të gjatë mbrojtëse.

Perandori Qin Shi Huangdi zgjeroi dhe lidhi muret tashmë ekzistuese në një linjë të gjatë mbrojtëse.

Rritja e vlerave janë arsyeja pse gërmimet në mauzole nuk kanë filluar ende. Arsyeja kryesore, megjithatë, është se aktualisht nuk ka mjaft teknologji të mirë për të kryer një gërmim të sigurt që nuk rrezikon të shkatërrojë asnjë gjetje. Kështu, perandori i parë i Kinës do të lejohet të shtrihet i pashqetësuar në mauzoleumin e tij për një kohë tjetër dhe të gërmojë mbi sekretet e tij.

Nuk ka dyshim se kompleksi i varreve të perandorit të parë të Kinës është i pasur me gjetje.  Pikërisht në perëndim të varrit, dy skuadra kuajsh prej bronzi në gjysmë shkallë u gjetën në vitin 1980.  "Karoja e lartë" është 2.27 metra e gjatë dhe drejtohet nga një karrocier në këmbë i armatosur me shpatë dhe hark.  Karroca dhe kuajt së bashku peshojnë mbi një ton.

Nga Anna Falk

Kategori
Uncategorized

Shqetësime për marrëdhëniet e Erdoganit dhe Putinit

Disa burime të qeverive perëndimore po ngrenë alarmin për shqetësimin e shtuar se Turqia do të ndihmojë Rusinë të anashkalojë sanksionet, shkruan
Financial Times .

Bashkëpunimi mes presidentëve të vendeve duket se po forcohet.

Aplikimet e Suedisë dhe Finlandës në NATO në të njëjtën kohë mund të vënë pengesa në rrugën e BE-së për të qenë në gjendje të ndërhyjë kundër Turqisë, besojnë disa ekspertë.
Kategori
Uncategorized

Tmerr i mbushur pa pushim me fakte interesante për Holokaustin në Lindje

Është një luftë …

Është një luftë ndryshe nga çdo luftë tjetër. Hebrenjtë janë objektivi kryesor i vrasjes aktuale, por gjermanët kanë ambicie më të mëdha se kaq. Është një luftë raciste e asgjësimit, ku ata duan të pastrojnë shumicën e skllevërve që nuk janë në gjendje të punojnë dhe nuk kanë dobi për ta.

“Plani i urisë” është hartuar nga Herbert Backe, Ministër i Shtetit për Ministrinë e Bujqësisë. Është një plan djallëzor që gjermanët shpresojnë se do të çojë në më shumë se 20 milionë vdekje nga uria në Lindje - disi ato duhet të shkatërrohen, gjermanët mendojnë se uria është më e efektshmja.

Në qendër të luftës së shfarosjes në lindje janë ndryshe Einsatzgruppen e gjermanëve, njësi të vogla që mbërrijnë kur ushtria sulmuese gjermane ka lëvizur përpara. Ata janë vetëm nja dy mijë burra dhe detyra e tyre është të grumbullojnë dhe vrasin sa më shumë hebrenj, romë, komunistë, partizanë. Ata ndihmohen nga ushtria gjermane, Wehrmacht dhe Waffen-SS e Himmler. Antisemitët civilë polakë, estonezë, letonezë, lituanisht dhe ukrainas bëjnë shumë punë të pista për kënaqësinë e madhe të gjermanëve.

Më e përfolura …

Më e përfolura nga këto vrasje masive shtazarake është ajo në Babi Yar jashtë Kievit, ku 33,771 hebrenj janë vrarë gjatë dy ditëve në shtator 1941. Është një arenë Tele2 e mbushur, afërsisht.

Por masakrat po vazhdojnë gjatë gjithë kohës, kudo, përgjatë gjithë frontit qindra milje të gjatë kundër Bashkimit Sovjetik, është një gjenocid i vazhdueshëm, një masakër, gjatë gjithë 24 orëve të ditës.

Në librin e Johan Ulvenlöv, Matti Palms dhe Anders Larsson "Husiatyn. Holokausti që Suedia e harroi', një fshat apo qytet i vogël ukrainas është në qendër të diçkaje që i ngjan më shumë një hetimi paraprak policor sesa një rrëfimi dokumentar. Është aq i pasur me detaje, dëshmi, shënime ditari, materiale arkivore e kështu me radhë, saqë njeriu mahnitet si nga habia, ashtu edhe nga admirimi. Ajo jo vetëm që është bërë lexim dhe letërsi e mijëra fakteve, por është bërë letërsi e mirë dhe lexim pa pushim interesant

Thuhet ndonjëherë …

Thuhet ndonjëherë se ambicia ka qenë të ktheheshin të gjithë gurët në një hetim. Ulvenlöv, Palm dhe Larsson i kanë kushtuar pesë vjet projektit dhe e kam të vështirë të besoj se ata humbën të kthejnë një rrëmujë të madhe të vlerës në këtë shqyrtim të përpiktë të një prej mijëra masakrave të luftës.

Një grup vullnetarësh suedezë, norvegjezë, finlandezë dhe holandezë (shumica prej tyre nazistë të zjarrtë), disa hebrenj të mbijetuar, divizioni gjerman SS-Wiking dhe siç thashë fshati kufitar ukrainas Husiatyn kanë rolet kryesore në këtë dramë brutale lufte në tre akte, para, gjatë dhe pas ofensivës gjermane dhe luftimeve rreth fshatit që nisin më 6 korrik 1941.

Në qendër është gjithashtu një dëshmi e një nazist të ri suedez dhe vullnetar në Waffen SS, Kurt Lundin, dhe udhëtimi i tij është i rëndësishëm dhe emocionues për t'u ndjekur, por është ende e tëra ajo që e bën gjakun e lexuesit të ngrijë.

Në Husiatyn …

Në Husiatyn, ukrainasit, polakët dhe një popullsi e madhe hebreje kanë jetuar krah për krah për një kohë shumë të gjatë. Kur gjermanët pastrojnë fshatin nga rezistenca, ata ndihmohen me dëshirë nga popullsia lokale ukrainase për të gjetur dhe grumbulluar hebrenjtë, disa qëllohen direkt në shtëpi, disa në rrugë, disa në oborrin e rabinëve, shumica mblidhen jashtë. fshatin, e qëlluan dhe e hodhën të gjithë në një luginë.

Të burgosur rusë, të plagosur, partizanë, por edhe hebrenj, mbyllen në kishë dhe në furrën e qytetit të vogël, i derdhin benzinë, i ndezin dhe i pjekin të gjallë.

Në të gjithë rajonin Tarnapol të Ukrainës perëndimore, ku ndodhet Husiatyn, 126,000 hebrenj u vranë gjatë pushtimit gjerman, të shpërndarë në të paktën 225 masakra. Divizioni SS-Wiking, me suedezë dhe skandinavë të shumtë, merr pjesë në Holokaustin e përditshëm në Frontin Lindor. Në total, mbi 1.5 milionë hebrenj vriten në pjesën e Holokaustit që tani njihet si "Holokausti me plumba".

Përgjegjësi i fundit …

Përgjegjësi i fundit për regjimentin Westland që kreu masakrën në Husiatyn ishte gjenerali i Divizionit Wiking, Felix Steiner. Ai u lirua jashtëzakonisht i pafajshëm në Nuremberg në 1948 dhe u lirua. Në vitin 1953 ai u punësua nga CIA në një institut kërkimor për të forcuar ushtrinë e re të Gjermanisë Perëndimore, pjesën tjetër të jetës së tij ai e kaloi duke u përpjekur të pastronte Waffen-SS gjermane në libra, fushata dhe leksione.

Ai vdiq në Mynih në vitin 1966, por "Husiatyn. Holokausti që Suedia harroi” na kujton 56 vjet më vonë krimet e pafalshme të divizionit të tij SS.

Dagens Nyheter

https://www.dn.se/kultur/faktaspackad-fasa-oavbrutet-intressant-om-forintelsen-i-ost/

Faktaspäckad fasa – oavbrutet intressant om Förintelsen i öst

SS Wiking var en division för utländska frivilliga under andra världskriget, bland annat från Sverige, Norge, och Finland.
Bild 1 av 2 SS Wiking var en division för utländska frivilliga under andra världskriget, bland annat från Sverige, Norge, och Finland.Foto: Michael Cremin / Alamy Stock Photo

Den ukrainska gränsbyn Husiatyn står i centrum för en ny reportagebok om folkmordet mot judar på östfronten. DN:s Johan Croneman läser en rik och detaljerad undersökning av ett krigsdrama där svenska frivilliga fanns med bland förövarna.Detta är en recension. Skribenten svarar för åsikter i texten.

Få ut mer av DN som inloggad

Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.

Sakprosa

Johan Ulvenlöv, Matti Palm och Anders Larsson

”Husiatyn. Förintelsen som Sverige glömde”

Atlas, 382 sidor

Det sägs ofta att den systematiska Förintelsen av judar inleds först på allvar efter Wannsee-konferensen i januari 1942. Där planlade SS och Gestapo, tillsammans med jurister och politiker, hur de stora massdeportationerna av Europas judar skulle gå till, vart de skulle föras, och hur de skulle mördas.

På sommaren 1942 börjar tyskarna tömma ghettona på judar, de förs i första hand utrotningslägren i östra Polen, som Chelmno, Auschwitz-Birkenau, Majdanek med flera.

Terrorn mot judar inleds direkt efter nazisternas maktövertagande 1933, men det ultimata förintelsekriget inleds först åtta år senare, den 22 juni 1941, operation Barbarossa, Tysklands angrepp på Sovjetunionen.

Det är ett krig som inte liknar något annat krig. Judarna är det primära målet för själva mördandet, men tyskarna har större ambitioner än så. Det är ett rasistiskt förintelsekrig, där man vill rensa ut de flesta icke arbetsföra slaver som man inte har någon nytta av.

”Hungerplanen” utarbetas av Herbert Backe, riksminister för jordbruksdepartementet. Det är en djävulsk plan som tyskarna hoppas ska leda till uppemot 20 miljoner svältdöda i öst – på något sätt ska de ju förintas, svält tycker tyskarna är det mest kostnadseffektiva.

I centrum för utrotningskriget i öst står annars tyskarnas Einsatzgruppen, små enheter som anländer när den offensiva tyska armén dragit vidare. De är bara ett par tusen man, och deras uppgift är att samla ihop och döda så många judar, romer, kommunister, partisaner som möjligt. De bistås av den tyska armén, Wehrmacht, och Himmlers Waffen-SS. Polska, estniska, lettiska, litauiska och ukrainska civila antisemiter gör till tyskarnas stora glädje en hel del av grovgörat.

Den mest omtalade av dessa bestialiska massmord är det i Babi Jar utanför Kiev där 33 771 judar mördas under två dagar i september 1941. Det är ett välfyllt Tele2 arena, ungefär.

Men massakrerna pågår hela tiden, överallt, utmed hela den hundratals mil långa fronten mot Sovjetunionen, det är ett pågående folkmord, en slakt, under dygnets alla 24 timmar.

I Johan Ulvenlövs, Matti Palms och Anders Larssons bok ”Husiatyn. Förintelsen som Sverige glömde” står en liten ukrainsk by eller småstad i centrum för något som mer liknar en polisiär förundersökning än en dokumentärskildring. Den är så rik på detaljer, vittnesmål, dagboksanteckningar, arkivmaterial och så vidare att man häpnar av både förundran och beundran. Det har inte bara blivit läsning och litteratur av myriader av fakta, det har blivit bra litteratur, och oavbrutet intressant läsning.

Man säger ibland att ambitionen har varit att vända på alla stenar i en undersökning. Ulvenlöv, Palm och Larsson har ägnat projektet fem år, och jag har svårt att tro att de missat att vända på någon större bumling av värde i denna minutiösa granskning av en av krigets tusentals massakrer.

Ett grupp svenska, norska, finska och holländska frivilliga (de flesta glödande nazister), några överlevande judar, den tyska divisionen SS-Wiking, och som sagt den ukrainska gränsbyn Husiatyn har de bärande huvudrollerna i detta brutala krigsdrama i tre akter, före, under och efter den tyska offensiven och striderna kring byn som tar sin början den 6 juli 1941.

I centrum står också ett vittnesmål från en ung svensk nazist och frivillig i Waffen SS, Kurt Lundin, och hans resa är viktig och spännande att följa, men det är ändå helheten som får läsarens blod att frysa till is.

I Husiatyn lever sedan mycket längeukrainare, polacker och en stor judisk befolkning sida vid sida. När tyskarna rensat byn på motstånd får de benägen hjälp av ukrainsk lokalbefolkning med att hitta och samla in judarna, en del skjuts direkt i hemmen, några på gatan, somliga på rabbinens gård, de flesta föser man utanför byn, skjuter och dumpar alla i en ravin.

Ryska fångar, sårade, partisaner, men också judar, stängs in i kyrkan och i den lilla stadens bageri, man häller ut bensin, tänder på och steker dem levande.

I hela Tarnapolregionen i västra Ukraina, där Husiatyn ligger, mördas 126 000 judar under den tyska ockupationen, fördelade på minst 225 massakrer. Division SS-Wiking, med åtskilliga svenskar och skandinaver, deltar i den dagliga Förintelsen på östfronten. Totalt dödas uppemot 1,5 miljoner judar i den del av Förintelsen som numera kallas ”Holocaust by bullets”.

Ytterst ansvarig för regementetWestland som utförde slakten i Husiatyn var division Wikings general Felix Steiner. Han friades otroligt nog i Nürnberg 1948 och frigavs. 1953 anlitades han av CIA i en think-tank för att stärka upp den nya västtyska armén, resten av livet ägnade han åt att i böcker, kampanjer och föreläsningar försöka rentvätta det tyska Waffen-SS.

Han dog i München 1966, men ”Husiatyn. Förintelsen som Sverige glömde” påminner oss 56 år senare om hans SS-divisions oförlåtliga förbrytelser.

ÄMNEN I ARTIKELN

Kategori
Uncategorized

Trump thërret Amendamentin e Pestë pas bastisjes së FBI-së

Të hënën, FBI kreu një kontroll në rezidencën e Trump në Florida, ndërsa ai vetë ndodhej në Nju Jork.

Në të njëjtën kohë, ai po dëshmon nën betim në çështjen civile kundër tij në shtetin e Nju Jorkut.

Në një deklaratë zyrtare, ish-presidenti tani po synon posaçërisht Prokuroren e Përgjithshme Letitia James, per te cilën ai beson se po drejton një fushatë për ta “shkatërruar” atë.

– Ky sulm politik mbi mua, familjen time dhe kompaninë time të madhe është përpjekja e saj e neveritshme për të përmbushur premtimin cinik dhe tejet korruptiv.

– Ajo deklaroi: “Mezi pres të shkoj në zyrën e DA çdo ditë dhe ta padis atë… dhe më pas të shkoj në shtëpi!”, thotë Trump në deklaratë.

Procesi civil kundër tij e përshkruan Trump si një “ekspeditë peshkimi keqdashëse dhe hakmarrëse”. Ai gjithashtu pretendon se do të përdorë Kushtetutën e SHBA “në masën më të plotë” për të mbrojtur veten kundër asaj që ai e përshkruan si një sulm.

Trump thotë gjithashtu se do kerkoje zbatimin e Amendamentit te Pestë të Kushtetutës…

▪️Të drejtën për të mos dëshmuar kundër vetes dhe për të mos iu përgjigjur pyetjeve në çështjen civile kundër tij.

https://www.expressen.se/nyheter/trump-aberopar-femte-tillagget-efter-fbi-raden/

Kategori
Uncategorized

SM News: Baza ushtarake ruse do të vendoset në Serbi

Simbas ambsadorit rus në Beograd Alexander Botsan Kharchenko, krijimi i një baze ushtarake ruse në Serbi u quajt çështja sovrane e Beogradit.

Linku ne origjinal .
http://mr-rf.ru/news/44562-sm-news-v-serbii-budet-razmeshchena-rossiyskaya-voennaya-baza/

Ambasadori i Jashtëzakonshëm dhe Fuqiplotë i Rusisë në Beograd, Alexander Botsan-Kharchenko, foli për krijimin e një baze ushtarake ruse në Serbi.

Siç theksoi Botsan-Kharchenko, vendosja e bazave ruse në Serbi është çështje sovrane e këtij vendi. Diplomati gjithashtu vuri në dukje se, përveç kësaj, kjo është një çështje e vetë Rusisë.

Serbia është një vend mik i Rusisë dhe “thelbësisht kundërshton sanksionet anti-ruse”.

Vendet vazhdojnë bashkëpunimin në fushën ushtarako-teknike, duke krijuar kushte të favorshme për cilësinë e asaj që furnizohet.

Ambasadori theksoi se Rusia siguron stabilitetin energjetik të Serbisë.

Linku ne origjinal .
https://euroweeklynews.com/2022/08/08/russia-reportedly-set-to-establish-military-base-in-serbia-claims-russian-ambassador/amp/
Kategori
Uncategorized

Tirana’s waste incinerator received loans by pledging public properties as collaterals

”So far you have seen only the tip of the iceberg concerning the incinerators’ affairs”, said Meta.

”You have seen that people that have departed, elderly that live in nursery homes, figure with forged signatures and have circulated millions of Euros on behalf of this organization. 

We have seen shepherds working in Greece whose signatures were forged; we also saw how the funds of the Ministry of Agriculture and of the agency for the development of agriculture ended in the hands of this criminal organization.

Today we will show how the Albanian government, with the head of this affair, which is Prime Minister Rama, made public assets available to this scheme, pledging them as collaterals to various banks for money that goes overseas”.

The Coordinator against Corruption Briseida Shehaj showed the facts.

“I’d want to show you the page number 19 of the contract for the Tirana incinerator, this is where everything starts. The company has the right to leave guarantees, pledges, collateral, to get loans in second-tier banks, and not only the properties that were given to it by concession, but also the squares and passageways to get to the property. Everything starts from this page”, said Shehaj.

She added that a total of €16 million of loans were taken by pledging public properties as collaterals.

“Tirana’s incinerator company has received 8 loans, the last one was €8 million in November 2021, they have a remaining amount of about $16 million. The banks have acted legally we will not mention any of them. Here is a contract of $1 million, another $2 million, another €1.5 million, another one $2.5 million”.

“This is the biggest loan they have received, €8 million. What happens? To receive this loan, these two letters were written, addressed to the Municipality of Tirana and the Ministry of Infrastructure. In both letters, the company informs them and requests their approval

Kategori
Uncategorized

Ministri i mbrojtjes Hultqvist: Mendoj se Rusia është gati të sulmojë të tjerët

Lufta e agresionit të Rusisë kundër Ukrainës ka vazhduar pothuajse për gjashtë muaj.

Në përkeqësimin e situatës së sigurisë, Deti Baltik jugor dhe Öresund janë veçuar si veçanërisht të rëndësishme për mbrojtjen e Suedisë.

Të hënën, Peter Hultqvist (S) do të takohet me kolegët e tij norvegjezë dhe danezë për të diskutuar thellimin e bashkëpunimit ushtarak në zonë.

– Nuk mendoj se ambicia ruse është vetëm për të shkuar në luftë në Ukrainë.

Nëse janë të suksesshëm, atëherë sigurisht që janë të përgatitur të kalojnë në vende të tjera, thotë ministri i Mbrojtjes për Expressen.

Kategori
Uncategorized

Kohë të errëta për demokracinë !

Cili është ndryshimi midis kësaj dhe Watergate?

pyet Trump, duke iu referuar skandalit që çoi në dorëheqjen e Richard Nixon pas një depërtimi në zyrat e partisë së Demokratëve

– Tani po ndodh në të kundërt: Demokratët po hyjnë në shtëpinë e presidentit të 45-të të Shteteve të Bashkuara, shkruan Trump.

Kjo që ndodhi sonte është një pleh i botës së tretë,”thotë Dan Bongino.

“Askush nuk do e marrë seriozisht FBI-në tani e tutje. Mori fund”.

“Dëgjo Amerikë, po qeshin me ty. E majta mendon se është qesharake kjo. Por këto janë plehra të botës së tretë”.

Kategori
Uncategorized

Në ato dosje dhe lista, do të gjeni jo bashkpuntoret, por emrin e babait, xhaxhait, gruas, nënës tuaj …

Kostadin Koliqi, -Koloneli i sherbimit informatif të ushtrisë .

AJO QE DUHET BERE DHE AJO QE NUK DUHET BERE

Kohët e fundit, në shtyp, por edhe në median televizive, po bëhet fjalë për hapjen ose jo të dosjeve të sigurimit të shtetit.

Arrihet, deri aty sa të botohen edhe shumë emra, personalitetesh, duke ju vënë, përbri edhe pseudonimet e tyre që , sipas tyre, ja ka vënë sigurimi, kur ata i kanë shërbyer atij.

Nuk vë në dyshim, atë që është, apo jo e vertetë, kjo që po bëhet, tani me këta njërëz, personalitete apo vetëm njërëz publikë, duke ju botuar edhe pseudonimet e tyre, por dua tju pyes, përse nuk botoni dosjet e punës së tyre, ku të tregohet se cfar kanë bërë, në të vërtetë, këta njërëz, në favor të sigurimit dhe në dëm të shokëve të tyre?

Le të botohen, fletët e shkruara, me shkrimin e tyre, se të tilla duhet te jenë, në ato dosje, dhe që të quhet dosje, po pati të tilla dhe që, këto ndodhen në duart tuaja, zotërinj të shtypit dhe të mediave vizive.

Atëhere, si vepronte sigurimi i shtetit në këtë drejtim:

🔻Së pari, merrej vendimi në komitetin e partisë, ku caktoheshin detyrat e punonjësve të sigurimit.

🔻Në detyrë, përfshihej , sasia e bashkëpuntorëve që do të merreshin në lidhje, sektorët e punës ku do të bëhej tërheqja. Kjo varej nga rëndësia që i jepej natyrës së repartit ku punohej dhe sasia e personave që punonin atje.

Vec detyrës, që oficeri i sigurimit kishte marrë nga partia, ai për të qënë më i preferuar i partisë, merrte edhe një angazhim për të tejkaluar detyrën dhe se do të bënte b/p më tepër se detyra e ngarkuar.

Arrinin deri sa të përdhunonin vajzën, në sytë e babait, vetëm me qëllimin që i jati të bëhej b/p.(bashkpuntor)

Por a e dini se, shumica e kësaj rrace, njërëzore, e kam shum të vështirë, që ti quaj të tillë, por nuk kam se cfar të bëj, është nëpër zyrat e shtetit dhe në shumicën e rasteve, drejtojne sektorë të ndryshëm të vëndit!

🔻Verifikojeni se është fare e lehtë për tu bërë.

🔻Në radhë të parë, për këtë lloi rrace njërëzore, duhet të kihet parasysh, kur të merret vendimi nga ligjëvënësit.


Pasi merrej miratimi nga komiteti i partisë, i cili shoqërohej me një shkresë të firmosur nga sekretari i parë i këtij komitetit, operativi i sigurimit, fillonte nga puna për të përcaktuar, njërëzit që do të merrte ne lidhje, b/p. 

Përpilonte një listë të gjatë me emrat e tyre, ju hapte, për sejcilin, një dosje te vecantë, që quhet, dosje personale.

Në këtë dosje, futeshin të dhënat për arësimin e tij, për karakterin dhe personalitetin e tij, nga cila familje rrjedh dhe lidhjet e saja me partine, besueshmëria që kishte tek ky njëri, sigurimi, për detyrat që do ti ngarkoheshin në të ardhmen, për ata që në të kaluarën e tyre, kishin bërë ndonjë veprim të ndaluar nga partia apo kishin ndonjë dënim të lehtë, që do të përdorej për ta detyruar duke i bërë presion dhe kërcënim, material detyrimi, quhej ky veprim, ose kishin ndonjë pjestar të familjes, të ndëshkuar, etj.

Studime të tilla për sejcilin dhe këto të dhëna, futeshin në dosjen e tij.

🔻Aty përcaktohej edhe pseudonimi që, viktima, do të mbante, i mbushej edhe kartela, në dy kopje, ku shkruhej data e marrjes në lidhje dhe pseudonimi i tij.

🔻Përgatitej rregjistri, me emrat e atyre që do të merreshin në b/punim.

🔻Duhet të qartësohet, mirë, se në këtë rregjistër, në krah të emrit, është, një kolonë, horizontale, e ndarë në kuadrate të vegjël, ku në të ardhmen, do të shkruheshin numrat e informacioneve dhe të fletëve të tyre, që b/p do të dorëzonte tek oficeri i sigurimit.

Përgatitej rregjistri, me emrat e atyre që do të merreshin në b/punim. Duhet të qartësohet, mirë, se në këtë rregjistër, në krah të emrit, është, një kolonë, horizontale, e ndarë në kuadrate të vegjël, ku në të ardhmen, do të shkruheshin numrat e informacioneve dhe të fletëve të tyre, që b/p do të dorëzonte tek oficeri i sigurimit.

Përse ka ndodhur kjo? 

Kjo ndodhte se, oficerat e sigurimit, që nuk e realizonin, jo angazhimin, por kishte nga ata, që ishin, aq të paaftë sa nuk realizonin, dotë as detyrën, për sasinë e b/p dhe kishin gjetur një mënyrë, duke përfituar edhe nga ajo që ishin, pothuajse, jashtë kontrollit, kontrolloheshin vetëm nga eprorët e tyre, që ju interesonte kjo gjw, numri i madh, emëror, mbushnin rregjistrat me emra, por fiktivë, sepse puna e spiunllëkut, ishte e garantuar, me më të devotëshmit, që për atë kohë ishin me bollëk, me pak fjalë, detyra realizohej.

Me dosjet personale, në cantë, dhe me rregjstrin të mbushur me emrat e të përzgjedhurve, ku ishin jo vetëm sipas detyrave por sipas angazhimit që kishte marrë, oficeri i sigurimit, shkonte të merrte miratimin përfundimtar, te sekretari i komitetit të partisë.

Edhe ky, pasi studijonte karakteristikën e gjithsejcilit dhe te gjithë dokumentave përkatës, i vinte vulën me një shkresë – leje për të filluar nga puna, oficeri i sigurimit.

Deri në këtë moment, asnjëri, nuk e dinte se cfar po përgatitej për atë, nga partia dhe njëriu i sigurimit.

Në të njëjtën kohë, bëhej kujdes që në bashkëpunim, të mos merreshin, antarët e partisë, megjithatë, me porosi dhe vendim të vecantë, edhe ata bëheshin b/p. Kemi gjetur të tillë, por cudia është se, një pjesë e ryre, u rreshtuan djathtas dhe sotë, disa i gjen, me detyra të rëndësishme dhe nëpër dikastere të rëndësishëm dhe për cudi, me shumë miq, në parlamentë, deputetë.

Nga kjo dijeni, përjashtohen ata që bënin kërkesë për tu futur në bashkëpunim me sigurimin, se kishte edhe të tillë, të devotshëm…..

Këta, soi, e dinin se cfar po bëhej dhe përgatitej për ta. Tani, fillonte nga puna, oficeri i sigurimit.
Kjo do të thotë, se ai takonte, një për një, viktimat e tij, ku ju propozonte që ata të bëheshin b/p të tij. 

Ata që , qysh në fillim, nuk e pranonin, u bëhej presion deri edhe kërcënim, duke ju përmëndur edhe ndonjë prapësi që kishin bërë, në të kaluarën e tyre, apo të familjarëve të tyre.

Për, ndonjërin, përdoreshin edhe format, nga më makabret që vetëm ato monstra i dinin, deri në shkatërrim të familjeve të viktimave të tyre, mjafton që të arrihej qëllimi.

Kishte nga ata që pranonin me njëherë dhe në shumicën e rasteve, ata firmosnin, gjë që reflektohet nëpër dokumentat përkatëse.

Informacionet , janë në një dosje të vecantë, që sigurimi e quante, dosje pune dhe mbi kapakun e saj është shkruar, vetëm pseudonimi dhe brënda, janë letrat e shkruara dhe të firmosura, poshtë pseudonimit që e shkruante b/p.

Këtu nuk vihej emri i tij. Kjo është dosja e punës së keqe që ka bërë b/p. Kjo dosje duhet të studijohet dhe të hapet, po u pa e arësyeshme që mund ti vlejë shoqërisë.

Po vazhdoi të bëhën publike, nëpër gazeta, emrat dhe pseudonimet e tyre, mbi bazën e llafeve të pazarit, apo vetëm për tu kënaqur, ndonjë politikan, mjafton që ti dali emri, atij tjetrit, kundërshatrit të tij, apo edhe të ndonjë gazetari, kundër tjetrit, atëhere, do të ngelemi në vorbullën e zhurmave të kota, pa arritur atje ku duhet që kjo gjë e ndyrë të mos përsëritet më.

Por nga duhet të filloi kjo punë kaq e madhe dhe kaq e rëndësishme për vëndin tonë?

Mirë është që studimi dhe publikimi i dosjeve, të bëhet nga dosjet e partisë shtetë, sidomos, te komiteteve te saja, sepse atje merreshin të gjitha vendimet, ato duhet të publikohen dhe të denoncohen, pikë së pari.

Qysh aty duhet të filloi puna me dosjet, të studijohet puna e këtyre njërëzve, sepse kanë qënë partiak të devotshëm dhe mos të lejohen të mbushin administratën publike, aq më keq, që një pjesë e tyre është në Parlamentin Shqiptar.

Duhet të qartësohet, njëherë e mirë, 

🔻Se bashkëpuntor i sigurimit të shtetit, quhet ai që ka dhënë informacione, me shkrim

🔻dhe jo ai që ka vetëm emrin nëpër listat apo rregjistrat e tyre, ku është edhe pseudonimi i tij, gjë që shpegova më lartë se si ndodhte kjo.

Vetëm këto dosje, pasi të studijohen, mirë e mirë dhe për persona të vecantë, duhet tu bëhen publike, mbi bazën e një vendimi.

Dua tju jap një paralajmërim, atyre politikanëve dhe atyre gazetarëve që u bien daulleve, per hapjen e dosjeve, më tepër se të tjerët, mos u bini më këtyre daulleve se do të ngeleni me gishtë në gojë,

një ditë, kur do të gjeni emrin e babait tuaj, xhaxhait tua, gruas tuaj, nënës tuaj apo shum të afërmëve tuaj, në ato lista apo ato dosje pune.

Dua tju kujtoi se drejtuesit kryesorë të partisë dhe të sigurimit të shtetit, mburreshin, me të madhe, se kishin arritur deri atje sa të kishin bërë spiunë, një në zhdo dy apo tre vetë. Ej, familjet tona, janë shtatë apo tetë persona…

Ka shumë dosje për tu studijuar dhe për tu hapur, këtu tek ne. Më të rëndësishmet, për mendimin tim, janë dosjet e gjykatave, si të kohës së qoftëlargut edhe të kohës së tanishme, sepse, në dhënien e vendimeve, nuk po gjejmë ndonjë ndryshim të madh.

Atëhere të fusnin në burg për veprimtari armiqësore, ku në shumë raste, vetë viktima nuk e merrte as vete se përse po dënohej, 

sa që edhe sotë, një pjesë e tyre, e pranojnë që nuk kanë bërë gjë, kundër partisë dhe shtetit, apo ushtrisë, pamvarësishtë se sotë, trumbetojnë me të madhe se ata janë prurësit e demokracisë, me disidencën e tyre që në të vërtetë, nuk ja kanë ditur emrin dhe jo që të kenë qënë disidentë, apo gjeneralët e djeshëm që, vetëm për një gjë dallohen,

për atë që ja futën njëri tjetrit dhe kucedra ja u futi të gjithëve,
Tani , këto gjykata, kundrejtë shumave marramëndëse, pamvarësishtë se cfar krimi ke bërë, të nxjerrin nga burgu. 

Po kështu, duhet të studijohen dosjet e prokurorisë dhe aty do të gjënden ata prokurorë që janë të lidhur me kriminelët, që kanë dhënë vendime me vdekje deri në ditët e fundit të atij shteti makabër, që për cudinë e të gjithëve, sotë dekorohen..
Por aty do të gjëndet edhe disidenca e vërtetë e cila duhet të bëhet publike dhe të përshëndetet e të shpërblehet dhe jo të hidhet baltë mbi eksponentët e disidencës së vërtetë, si edhe po ndodh në ndonjë media.

Se janë të shumtë ata që bërtasin se kanë qënë të burgosur politikë. Nëpër burgjet politike, shumë kan qënë , por, të burgosur politikë, janë shum të paktë. Nëpërmjet studimit të këtyre dosjeve, bëhet vlerësimi dhe ndarja në të burgosur politik, që kanë patur aktivitet, duke kundërshtuar, politikisht, partinë komuniste, gjë që deri tani, del se janë shum të paktë, në numër, bëhet vlerësimi i të dënuarve, me listën e sigurimit për të plotësuar numrin dhe planin, shum nga të cilët, edhe gjatë gjykimit, kanë bërrtitur për partinë dhe leverin.

Duke ju vlerësuar ndëshkimin e pa drejtë që kanë marrë, pamvarësishtë, se shumë nga këta, janë futur në burg për aktivitet ordiner. Por nje pjese janë ridënuar për agjitacion dhe propagandë.

Bishës, i është prerë vetëm njëra kokë, nuk duhet harruar se ka shtatë kokë, domethënë se i ngelen edhe gjashtë të tjera.
Me mëndë në kokë dhe me zemër te cliruar nga keqdashja, duhet filluar nga kjo punë e madhe, por më tepër shumë e rëndësishmë për fatet e këtij populli të shumëvuajtur, dhe tepër i paqartë.
Kostandin KOLIQI – Kolonel

Kategori
Uncategorized

Plani dimëror i Putinit: Evropa në gjunjë me kaos ekonomik

Premium:Evropa po përgatitet për një dimër të ashpër.

▪️Furnizimet e mbytura të gazit nga Rusia kërcënojnë të çojnë në racionimin e energjisë kur të godasë i ftohti.

▪️Flukset e refugjatëve të shkaktuara nga mungesa e ushqimit ushtrojnë presion mbi vendet anëtare të BE-së.

▪️Familjet janë nën presionin e çmimeve të larta të energjisë elektrike, uljes së pagave reale dhe rritjes së tarifave të hipotekave.

Nga ana energjetike, gjërat janë errësuar që kur shpërtheu lufta, thotë Håkan Frisén, kreu i parashikimeve në SEB.

Kategori
Uncategorized

Putin mund të marrë 100,000 ushtarë për luftën – nga Kim Jong-Un .

Shumë raporte tregojnë se tentativa për pushtimin e Ukrainës nga Rusia vuan nga probleme të mëdha si në aspektin e personelit ushtarak ashtu edhe të punës në territoret e pushtuara.
Tani Vladimir Putin duket se po shqyrton ndihmën e kolegut të tij diktatorit të Koresë së Veriut Kim Jong-Un për të rregulluar problemet e personelit.
Në televizionin shtetëror rus, Koreja e Veriut ka ofruar të dërgojë 100,000 "ushtarë vullnetarë" për të mbështetur Rusinë në luftë.
Ka raporte për 100,000 ushtarë vullnetarë të Koresë së Veriut që janë të përgatitur për të marrë pjesë në konflikt, tha eksperti i mbrojtjes Igor Korotjenko për kanalin 1 të kontrolluar nga shteti rus, sipas Daily Mail .

Koreanët e Veriut përshkruhen si “të pa pretenduar”

Korotchenko, i cili është një oficer rezervë në ushtrinë ruse, nuk e komentoi pyetjen se si ushtarët nga një shtet totalitar si Koreja e Veriut mund të konsiderohen vullnetarë - megjithatë, ai thekson se koreano-veriorët janë "të ashpër dhe të pakërkueshëm".

- Nuk duhet të kemi frikë të pranojmë ndihmën e Kim Jong-Un, thotë ai për televizionin shtetëror.

Si falënderim për mbështetjen nga Koreja e Veriut, Putini duhet të jetë i përgatitur të dërgojë mbështetje në formën e burimeve të energjisë dhe eksporteve të grurit, raportojnë disa media ruse sipas Daily Mail.

Kategori
Uncategorized

Doktor : Goditjet që po merr, të fisnikërojnë .

Plagët, në çfarë do lloj moshe e fisnikërojnë më shumë burrin . Doktor Berisha, është njerëzore të afeksionohesh me historinë e plagëve të goditjeve dhe përbaltjeve sesa në historinë e ashtuquajtura të sukseseve në sferat e tjera që disa individë pretendojnë se e kanë.

Pastori Akil Pano .

Familja në Rrezik : Pjesë nga fjala e Pastor -Akil Pano, në bashkbisedimin e dr.Berishës .

“Me lejoni t’i uroj doktor Berishës jetë të gjatë dhe sa më aktive në politikë, dhe diçka që kisha të fortë në zemrën time ta thoja për ju …

Plagët në çfarë do lloj moshe e fisnikërojnë më shumë burrin, është njerëzore të afeksionohesh me historinë e plagëve të goditjeve dhe përbaltjeve sesa në historinë e ashtuquajtura të sukseseve në sferat e tjera që disa individë pretendojnë se e kanë.

Isha shumë i gëzuar që mora ftesë nga ju për të qenë pjesë e kësaj tryeze ku trajtohet tema më e madhe, kjo është tema e jetës.

Një familje e harruar, e tjetërsuar e lënë në harresë për mbi 30 vite tranzicion në Shqipëri, është atentat që i bëhet jetës.

Jam shumë i gëzuar në dimensionin që po përjetoj sot dhe shpresoj që kjo të jetë reale dhe jam i predispozuar që ta besoj këtë gjë se një burrë shteti si Berisha nuk ka më çfarë të humbi në jetën e vet.

Gjithçka që ai ka, gjithë pronësia e vetë intelektuale. Sot është një investim për të ndërtuar atë që fatkeqësisht të gjithë së bashku nuk ishim në gjendje që ta ndërtonim.

”Besoj që njerëzit e së mirës, që besojnë tek disa vlera duhet të bëhen bashkë, të qëndrojnë bashkë” .

Kategori
Uncategorized

Gogët dhe Arëmëno-Vllehët .

Nga Gaqo Çyfeku

Emërtimet, Koman dhe Gogë janë të njëjtit dhe përfaqësojnë të njëjtën etni sot.
P.sh emri “Gogë” sipas Cabejt dhe Majrit “është bërë emri i disa gjigandëve dhe katallanve të besimit popullor

“. Fjala Koman, sipas fjalorit moldav, do të thotë “drakoman”, pra përsëri një qenie mitologjike.
Për mendimin tim janë dy popullsi të njehsuara si një !

(Ndoc Selimi në “Kultura e Komanit dhe komanasit”)
2 – Perënditë dhe gjysmëperënditë: – Xhulliu – Gogu

Në grupin e qenieve krejt njerëzore(por tani janë zhdukur) numërojmë sipas tregimeve për Shqipërinë Veriore, edhe Gogët dhe Xhullitë.
Këto qënie përrallore dallohen nga katallanët se kanë lënë në tokë gjurmë të ekzistencës së tyre, si psh në mure të vjetër. . .


Sot në Shqipërinë e Jugut kucovllahët quhen GOG.

Për Gogët thuhet se kanë qenë shumë të mëdhenj.

Në shumë vise ka varre të gogëve dhe në lidhje me këtë tregohet në Apripa dhe Iballë një gojëdhënë se, në disa varre janë gjetur kocka gjigantësh.

Në realitet nuk gjeta hollësira përmbi këtë gojëdhënë.

Diçka të këtillë tregon Durhami përmbi emas(vendas).

Thuhet se ishin të mëdhenj, të shkathët dhe që kapërcenin gjashtë kuaj përnjëherësh dhe ushqeheshin me lende dhe mish kuajsh.

Disa kujtojnë se iu përngjanin Tartarëve.

Të përmendurit e gjigantëve njëkohësisht me çifutët, siç e provojnë emrat Gog dhe xhulli, më duket veçanërisht interesant, se ndodh në mënyrë të papritur në një vend të largët, d.m.th. në Rumani (Valcos).


Në Valcos gjigantët quhen Urias e çifutët Jidovi dhe, edhe atje, mendohet se muret e vjetra kanë qenë vepra e tyre.Të dy emrat janë marrë nga hungarishtja.Gojëdhënat që flasin për ekzistencën e Jidovi në Bullgari, të cilët atje në mënyrë interesante identifikohen me latinë(krahaso xhulli – gog). . . !(Franc Nopça, në “Pikëpamje fetare, doket dhe zakonet e Malcisë së Madhe”)

3 - Çezma e GOGËS në fshatin NIÇË, sot i thonë çezma e GOLLGËS(Ben Vreto, kryetar i shoqatës Niçë)4 - Personaliteti ynë Ndoc Selimi ,ka botuar një libër, për mua serioz e me referenca ,ku kultura KOMANE është në qendër të saj.

Ai është modest në tërë qenien e tij edhe si Komanas e si Shkodran edhe si Gog, “L'tin”, që në Jug nominohemi me Vllah e Aromej(arëmën) apo Macedono-roman etj !
Pra si i tillë pret të flasim ne për veprën serioze të tij të botuar.

Kam rast të falënderoj edhe Naim Flamurin, bektashi nga Ulqini rezident në Australi, ku me dijet e tija, na ka plotësuar për kontributin e Komanit me Kulturën e Qytetërimit të vet, edhe me Mitet që janë krijuar në shekuj.

Asnjëherë nuk është kollaj të kthehësh në Mite, në Legjenda Epike, porse ja ashtu si ju ka ardhur kanë hyrë në histori.Legjenda e Gogut LULJA !(Gaqo Cyfeku)

5 – … Kullën e sahatit pranë Xhamisë së Et`hem Beut e kanë projektuar e financuar Vllehët e Tiranës ,e po ta vëresh me kujdes në kupolë ka këmbanën e, si thuhet në shkrime për mbrojtjen e Tiranës nga trimat e kësaj bashkësie, ju dha e drejta e ndërtimit të Kullës së Sahatit, e aq pranë xhamisë.

Ju qofshim falë e iu paçim uratën, atyre njerëzvet që duke ardhur nga një kulturë qytetarie, gjënë e parë që bënë kur erdhen ne Tirane, vendosën tabela me emra rrugësh !

(Gaqo Cyfeku)

6 – Vendosja në qytet e Bashkësisë Ortodokse të Tiranës

… Pas vendosjes brenda në qytet, nisi për Bashkësinë jeta normale dhe e organizuar.

Por ajo që e forcoi edhe më shumë pozitën e saj brenda në qytet, vazhdon tradita gojore, ka qenë ngjarja me Lekët e Malësisë.

Një herë, thotë tradita, Lekët e Malësisë së Madhe zbritën për të plaçkitur Tiranën.

Tiranasit u ndodhën të papërgatitur.

Lekët u futën në qytet dhe nisën nga plaçkitja.

Atëherë Gogët, siç u thoshin vendasit vllehëve të Tiranës, morën iniciativë, iu vërsulën Lekëve dhe, së bashku edhe me banorët e tjerë të Tiranës(të cilët ndërkaq e kishin mbledhur veten nga hutimi), i përzunë ata duke shpëtuar kështu qytetin nga plaçkitja e plotë.

Kjo ngjarje si duket, ka lidhje me atë që në traditën popullore njihet si Lufta e Lekëve dhe duhet të ketë ndodhur në janar 1810.

Pas qëndresës së parë që iu bë atyre në breg të Lumit të Tiranës, qëndresë e cila u thye, ata hynë në Tiranë, por dhe këtu hasën në një rezistencë të fortë;

do të ishte ajo për të cilën flet tradita.

Megjithatë, si hynë në qytet dhe bënë tri ditë plaçkitje, u larguan, se në këtë kohë ndodhi vdekja e Ibrahim Pashë Bushatlliut.

Iniciativa e Gogëve, të cilët tashmë qenë dhe ata vetë qytetarë, dhe trimëria e treguar në ato rrethana, kishin bërë prapë përshtypje të madhe në të gjithë popullsinë dhe ndihmoi në forcimin e mëtejshëm të pozitës së banorëve të rinj trima dhe punëtorë të Bashkësisë brenda në qytet.


)Tradita:
Mësuesi Vlash Dhora nëpërmjet të atit të Osman Myderrizit).
(Kodiku i kishës Shën Prokopi)..-https://www.youtube.com/watch?v=Q0srT_Sls_w.

Kategori
Uncategorized

1.1 milionë dollarë: Ora e Hitlerit shitet në ankand .

Një orë që besohet se i përkiste Adolf Hitlerit u shit në një ankand në Shtetet e Bashkuara.

Oferta fituese ishte 1.1 milionë dollarë, që korrespondon me afër dhjetë milionë korona.

Sipas

The Independent , bëhet fjalë për një orë dore Andreas Huber.

Ka shumë të ngjarë që t’i jetë bërë dhuratë për ditëlindje Hitlerit në vitin 1933 në lidhje me ditëlindjen e tij të 44-të.

Ora ka një simbol nazist të gdhendur, të rrethuar nga disa kode numerike.

Ora thuhet se është marrë si suvenir kur ushtarët francezë sulmuan shtëpinë e Hitlerit në Berghof në kodrat e Bavarisë në vitin 1945.

Independent shkruan se ora është shitur disa herë që atëherë. Alexander Historical Auctions në Maryland ishte përgjegjës për shitjen e fundit.

Rabini Menachem Margolin është kryetar i Shoqatës Evropiane të Hebrenjve (EJA). Në një letër të publikuar pas ankandit, ai kritikon ashpër shtëpinë e ankandeve.

- Ky ankand bën dy gjëra: Ai mbështet ata që idealizojnë atë që përfaqësonte Partia Naziste. Përveç kësaj, bën të mundur që blerësi të mburret me një send që i përkiste një vrasësi.

Letra është nënshkruar nga 34 udhëheqës hebrenj, të cilët të gjithë duan që shitja të anulohet.
DEKORI: Numrat në orën e dorës kanë secili kuptimin e tyre, të gjithë të lidhur me vetë Adolf Hitlerin.
Foto: Alexander Historical Auctions

Alexander Historical Auctions distancohet nga kritika.

– Pavarësisht nëse është histori e mirë apo e keqe, ajo duhet të ruhet, thotë nënkryetarja Mindy Greenstein për

Deutsche Welle-n.

Nëse e shkatërrojmë historinë, nuk do të ketë asnjë provë që ka ndodhur, shton ajo.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/adolf-hitler-watch-sold-auction-b2134598.html

Kategori
Uncategorized

Tmerri i Khersonit: torturimi dhe vrasja në mënyrë të rastësishme


Më 3 mars, Rusia njoftoi se qyteti jugor i Ukrainës, Kherson, ishte pushtuar.
Për javë të tëra popullsia demonstroi kundër pushtuesit. Ata valëvitën flamujt ukrainas, u hodhën mbi tanket ruse, qëndruan përballë kamionëve me shenjën Z, të cilët, për kënaqësinë e njerëzve, filluan të kthehen mbrapsht.

Në fillim të majit, protestat u shuan. Strategjia e ashpër ruse për të shuar rezistencën ishte e thjeshtë, por efektive: rrëmbime, dhunë dhe vdekje.
- Ukrainasit në zonën e pushtuar po kalojnë në ferr.

Forcat ruse e kanë kthyer atë në një humnerë frike dhe paligjshmërie totale, thotë Julia Gorbunova nga organizata e të drejtave të njeriut Human Rights Watch.

Mbi 600 persona janë zhdukur në rajonin Kherson pas pushtimit rus, të rrëmbyer me forcë. Sa prej tyre u torturuan dhe u rrahën për vdekje është e paqartë.

Çdo ditë më shumë ukrainas arrestohen nga ushtarët rusë.

- Më parë ata janë rrëmbyer në demonstrata, tani janë marrë në shtëpitë e tyre.

Rusët po rrëmbejnë aktivistët për të zvogëluar rezistencën e popullatës, tha Nadiya Dobryanska nga qendra për të drejtat e njeriut ZMINA për BBC-në britanike .

Disa dëshmitarë tregojnë për varreza masive në zonë, informacion që deri më tani nuk ka mundur të verifikohet, sipas BBC.

Tmerr total, më keq se në Butjë”

– Është më keq se në Butjë. Një atmosferë tmerri total. Njerëzit kanë frikë të dalin në rrugë, sepse rrezikojnë të ndalohen dhe të arrestohen. Kaq shumë janë zhdukur, torturuar dhe vdekur. Njerëzit e kuptojnë se do të ketë hakmarrje nëse ngrenë flamurin ose demonstrojnë, thotë gazetarja Diana Kurishko për podkastin e lajmeve në gjuhën ruse të BBC-së .

REKLAMA

71 ukrainas nga qytetet e pushtuara si Kherson, Melitopol, Berdjansk dhe Skadovsk dëshmojnë për situatën në një raport të botuar më 22 korrik nga Human Rights Watch . Të zhdukurit dhe të vdekurit janë roje të shtëpisë, gazetarë, policë, vullnetarë që shpërndanin ushqime dhe nganjëherë civilë të zakonshëm që arrestoheshin rastësisht.

Dy nga të vdekurit janë udhëheqësit e Gardës së Brendshme Denis Mironov, 41 vjeç dhe Vitali Lapchuk, 48 vjeç, sipas raportit. Ata u arrestuan nga agjentët rusë të FSB-së më 27 mars së bashku me rojen e shtëpisë Oleh, emri i të cilit është falsifikuar në raport. Oleh u torturua me goditje elektrike, por mbijetoi dhe ishte në gjendje të tregonte se si Mironov u zhvesh dhe u rrah me një çekiç gome.

”Ai vdiq ngadalë për 22 ditë pas torturës”

– Trupi i tij u shndërrua në një pulpë të zezë, thotë Oleh.

Pas torturës, Mironov mezi fliste.

– E kemi ushqyer me lugë në qeli.

Ai vdiq ngadalë për 22 ditë, pa marrë ndihmë mjekësore.

Kur Oleh u lirua në një shkëmbim të burgosurish, trupi i Mironov u dërgua gjithashtu, me numrat 23.04 – ditën kur vdiq – me shënues të gjelbër në njërën këmbë.

I arrestuari i tretë, Vitali Lapchuk, u dërgua në bodrumin e komisariatit me gruan e tij.

Ajo dëgjoi të shoqin duke u rrahur në dhomën tjetër, ndërsa ushtarët rusë e merrnin në pyetje:

– Më pyetën nëse isha nazist.

Unë u thashë atyre se gjyshi im ishte hebre dhe se unë jam ukrainas.

Ata u përgjigjën se “nuk ka një vend të tillë”.

Më pas ushtarët pretenduan se Vitali ishte “terrorist”.

Më 22 maj, një peshkatar karavidhe e gjeti Vitalin të vdekur në një lumë, me duar të lidhura.

Falë shenjave të tij të lindjes, u bë e mundur të identifikohej trupi i gjymtuar.

Në fillim të majit, protestat u shuan. Strategjia e ashpër ruse për të shuar rezistencën ishte e thjeshtë, por efektive: rrëmbime, dhunë dhe vdekje.

– Ukrainasit në zonën e pushtuar po kalojnë në ferr. Forcat ruse e kanë kthyer atë në një humnerë frike dhe paligjshmërie totale, thotë Julia Gorbunova nga organizata e të drejtave të njeriut Human Rights Watch.

Mbi 600 persona janë zhdukur në rajonin Kherson pas pushtimit rus, të rrëmbyer me forcë. Sa prej tyre u torturuan dhe u rrahën për vdekje është e paqartë. Çdo ditë më shumë ukrainas arrestohen nga ushtarët rusë.

– Më parë ata janë rrëmbyer në demonstrata, tani janë marrë në shtëpitë e tyre. Rusët po rrëmbejnë aktivistët për të zvogëluar rezistencën e popullatës, tha Nadiya Dobryanska nga qendra për të drejtat e njeriut ZMINA për BBC-në britanike.

Disa dëshmitarë tregojnë për varreza masive në zonë, informacion që deri më tani nuk ka mundur të verifikohet, sipas BBC.

Ryska soldater i beredskap i Cherson.

Ushtarët rusë në gatishmëri në Kherson.Foto: Olexandr Chornyi / AP

“Tmerr total, më keq se në Butjë”

– Është më keq se në Butjë. Një atmosferë tmerri total. Njerëzit kanë frikë të dalin në rrugë, sepse rrezikojnë të ndalohen dhe të arrestohen. Kaq shumë janë zhdukur, torturuar dhe vdekur. Njerëzit e kuptojnë se do të ketë hakmarrje nëse ngrenë flamurin ose demonstrojnë, thotë gazetarja Diana Kurishko për podkastin e lajmeve në gjuhën ruse të BBC-së .

REKLAMA

Një truk i thjeshtë për të bashkuar jetën e përditshme

Një truk i thjeshtë për të bashkuar jetën e përditshmeParkoni makinën, shmangni stresin, radhët dhe ngritjen e rëndë. Blini ushqime në internet dhe dërgojini kutitë në shtëpinë tuaj kur ju përshtatet.LIDHJE E JASHTME NGA MATHEM

71 ukrainas nga qytetet e pushtuara si Kherson, Melitopol, Berdjansk dhe Skadovsk dëshmojnë për situatën në një raport të botuar më 22 korrik nga Human Rights Watch . Të zhdukurit dhe të vdekurit janë roje të shtëpisë, gazetarë, policë, vullnetarë që shpërndanin ushqime dhe nganjëherë civilë të zakonshëm që arrestoheshin rastësisht.

Dy nga të vdekurit janë udhëheqësit e Gardës së Brendshme Denis Mironov, 41 vjeç dhe Vitali Lapchuk, 48 vjeç, sipas raportit. Ata u arrestuan nga agjentët rusë të FSB-së më 27 mars së bashku me rojen e shtëpisë Oleh, emri i të cilit është falsifikuar në raport. Oleh u torturua me goditje elektrike, por mbijetoi dhe ishte në gjendje të tregonte se si Mironov u zhvesh dhe u rrah me një çekiç gome.

Denis Mironov torterades till döds av ryska soldater. Han blev 41 år.
Denis Mironov u torturua për vdekje nga ushtarët rusë. Ai ishte 41 vjeç.

“Ai vdiq ngadalë për 22 ditë pas torturës”

– Trupi i tij u shndërrua në një pulpë të zezë, thotë Oleh.

Pas torturës, Mironov mezi fliste.

– E kemi ushqyer me lugë në qeli. Ai vdiq ngadalë për 22 ditë, pa marrë ndihmë mjekësore.

Kur Oleh u lirua në një shkëmbim të burgosurish, trupi i Mironov u dërgua gjithashtu, me numrat 23.04 – ditën kur vdiq – me shënues të gjelbër në njërën këmbë.

I arrestuari i tretë, Vitali Lapchuk, u dërgua në bodrumin e komisariatit me gruan e tij. Ajo dëgjoi të shoqin duke u rrahur në dhomën tjetër, ndërsa ushtarët rusë e merrnin në pyetje:

– Më pyetën nëse isha nazist. Unë u thashë atyre se gjyshi im ishte hebre dhe se unë jam ukrainas. Ata u përgjigjën se “nuk ka një vend të tillë”.

Më pas ushtarët pretenduan se Vitali ishte “terrorist”. Më 22 maj, një peshkatar karavidhe e gjeti Vitalin të vdekur në një lumë, me duar të lidhura. Falë shenjave të tij të lindjes, u bë e mundur të identifikohej trupi i gjymtuar.

Denis Mironov, gruaja Ksenia Mironova dhe djali i çiftit.

Denis Mironov, gruaja Ksenia Mironova dhe djali i çiftit.Foto: Private / Human Rights Watch

“Trupat u hodhën si mbeturina”

Një grua e intervistuar nga BBC e krahason situatën në zonë me atë që ishte në kampin e Stalinit në Gulag. Kur gruaja iku nga Kherson, ajo pa ukrainas të vrarë të shtrirë midis postblloqeve.

– Kashta e fundit që e bëri të largohej ishte kur pa nga dritarja e saj sesi ukrainasit e vdekur po i çonin në fushë dhe po i shtrinin me radhë. Erdhi një ekskavator dhe hapi një gropë. Më pas trupat u hodhën poshtë, si mbeturina, thotë gazetarja Diana Kurishko në podkastin e BBC-së.

Ministria ruse e Mbrojtjes nuk i është përgjigjur pyetjeve të BBC-së për torturat dhe ekzekutimet jashtëgjyqësore. Por zëdhënësi i Vladimir Putinit, Dmitry Peskov, i ka quajtur më parë akuzat për krime lufte në Butjë “të rreme dhe të inskenuara”.

Rusia ka futur rublën ruse si monedhë në rajonin Kherson, ka mbyllur aksesin në internetin ukrainas dhe ka detyruar mësuesit të ndjekin kurrikulën ruse në mësimdhënien në shkollë

Kategori
Uncategorized

Vizita e Pelosit në Taivan, një ”bilete me fati për kinën”

Një provokim dhe një krizë.

Kështu e përshkruajnë disa media ndërkombëtare vizitën e Nancy Pelosit në Tajvan, kryetare e Dhomës së Përfaqësuesve të SHBA.

Niklas Swanström, kreu i Institutit për Politikat e Sigurisë dhe Zhvillimit, jep pikëpamjen e tij mbi mundësitë që kanë palët.

”Kina nuk do të tërhiqet”

Njëzet e pesë vjet pas krizës së fundit akute midis Kinës, SHBA-së dhe Tajvanit, Kina ka mësuar mësimin e saj.

Kur Kina tani ushtrohet ushtarakisht në ujërat përreth Tajvanit si hakmarrje për vizitën e Nancy Pelosi, vendi ka fituar marinën më të madhe në botë.

Kina po punon fort që të jetë në gjendje të pushtojë Tajvanin dhe, ndër të tjera, po praktikon sulme kundër një modeli të pallatit presidencial të Tajvanit.

Tajvani është një nga çështjet e pakta që mund t’i çojë Kinën dhe Shtetet e Bashkuara në konflikt apo edhe një luftë,” u tha gazetarëve Jing Quan, ministër i ambasadës kineze në Uashington, D.C., gjatë një konference virtuale për shtyp të premten.

Duke pasur parasysh natyrën e ndjeshme të çështjes, ai argumentoi se “kujdesi shtesë dhe ndjenja e përgjegjësisë janë të domosdoshme kur bëhet fjalë për Tajvanin”.

Kategori
Uncategorized

Lavrov mbron Rusinë: “Putini ka krijuar një shkretëtirë politike”

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har stått för en rad skarpa uttalande den senaste tiden.
Ministri i Jashtëm rus Sergei Lavrov ka qenë përgjegjës për një sërë deklaratash të mprehta kohët e fundit.Foto: AP

Ne jemi të vendosur të ndihmojmë popullin e Ukrainës lindore të çlirohet nga barra e këtij regjimi krejtësisht të papranueshëm”, tha Lavrov në takimin e Ligës Arabe në Kajro më 24 korrik.

– Sigurisht që do të ndihmojmë popullin ukrainas që të heqë qafe regjimin i cili është tërësisht antinjerëzor dhe antihistorik.

Shpjegimi: “Është në datë”

Sipas Klas-Göran Karlsson, ekspert i Rusisë dhe profesor i historisë në Universitetin e Lundit, komunikimi i Rusisë së fundmi është përqendruar te Lavrov.

– Gjithnjë e më pak po flasin. Tani për tani duket se është vetëm Lavrov, thotë ai.

– Ai është ai që përfaqëson Rusinë tani. Është ai që udhëton nëpër botë duke folur dhe duke u përpjekur të legjitimojë luftën.

Për çfarë mund të jetë kjo?

– Një shpjegim i thjeshtë janë ndoshta pushimet. Se njerëzit janë në datjan (fshat) diku dhe e lënë Lavrovin të bëjë punën. Por është e qartë se mund të imagjinohet gjithashtu se ka çarje në nyje (në sundimin e Rusisë). Dhe se atëherë është Lavrov ai që duket se është politikani vërtet besnik, ai që flet. Por në të vërtetë, nuk ka asgjë për të treguar këtë.

Ndoshta kjo është për faktin e thjeshtë se regjimi rus ka nevojë për mbështetje ndërkombëtare politike dhe financiare, dhe se ai ka një rol udhëheqës në këtë si ministër i Jashtëm.

Një çarje e mundshme në Kremlin

Javën tjetër, Rusia fillimisht përfundoi një marrëveshje me Ukrainën për eksportet e grurit, por një ditë më pas sulmoi Odessa, një qytet port ukrainas nga i cili do të bëhej transporti. Kjo u interpretua nga ekspertët si një shenjë e mundshme e një çarje në Kremlin. Por përtej kësaj, qeveria ruse është e bashkuar nga jashtë, thotë Klas-Göran Karlsson.

– Nuk mund të tregosh ndonjë formacion tjetër përçarjeje përveç atij me Odesën. Dhe ne po e kërkojmë furishëm. Por nuk mund të them se do të gjejmë gjë, thotë ai.

Kristian Gerner, profesor emeritus i historisë dhe ekspert i Rusisë në Universitetin e Lundit, beson se Lavrovit i është ngarkuar detyra që nga jashtë të qëndrojë për një linjë më të ashpër ruse.

– Lavrov është më i moderuar se Putini, thotë ai.

– Ai e ka marrë këtë rol agresiv dhe pa kompromis. Nëse Putini do të zhgënjehej aq shumë nga lufta saqë do të përpiqej të shpëtonte fytyrën, ai mund të zëvendësonte Lavrovin. Ndoshta mund të jetë një sinjal.

Attacken mot hamnstaden Odessa.

Sulmi në qytetin port të Odessa.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Ka hedhur maskën

Por tani, pozicioni i Lavrov ka të bëjë më shumë me dikë që Putin mendon se ka një profil të fortë ndërkombëtar, beson Kristian Gerner.

– Lavrov kishte krijuar një reputacion gjatë gjithë viteve të tij si ministër i Jashtëm, si një person i arsyeshëm dhe i civilizuar. Putini mund ta ketë perceptuar atë si Lavrov që ka një lloj autoriteti në botën perëndimore, thotë ai.

– Por ai e ka hedhur atë maskë tani, kështu që do të jetë një situatë shumë e çuditshme.

Në shkurt, në një takim televiziv me Këshillin e Sigurimit, Putin filloi të ushtrojë presion të madh ndaj Sergei Naryshkin, një nga shefat e tij të lartë të spiunazhit. Naryshkin ishte kreu i shërbimit të inteligjencës së jashtme të Rusisë dhe u ndërpre në mënyrë të përsëritur kur ai sugjeroi t’i jepte Perëndimit një shans të fundit për çështjen e Donetskut dhe Luhanskut, të cilat Putin i ka njohur si të pavarura.

Lavrov står för en hårdare rysk linje, enligt bedömare.

Lavrov qëndron për një linjë më të ashpër ruse, sipas vëzhguesve.Foto: Valery Sharifulin/AP

“Një zbrazëti”

– Fol qartë, tha disa herë presidenti.

– Nuk flasim për këtë, nuk është as për diskutim.

Incidenti është një shembull i mirë i asaj që ndodh me njerëzit e afërt të Putinit nëse flasin në një mënyrë që ai nuk e vlerëson, thotë Kristian Gerner. Kjo është arsyeja pse shumë i shmangen të folurit, beson ai.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/wO7r2o/lavrov-for-rysslands-talan-putin-har-skapat-en-politisk-oken

Kategori
Uncategorized

Dy krime në paralelen e gabuar .

Nga Ilir Fatkoja /

Po shikoj të krahasohet “kalimi i vijës së kuqe” prej policit në USA me vrasjen e bërë nga oficeri i policisë së shtetit Shqiptar !

Jo, edhe pse të dyja janë krime ndaj jetës se njeriut, nuk kanë qasje në shumë pika.

Së pari personi që mbeti viktimë në USA kishte qenë prej kohësh subjekt problematik për ligjin.

Por dhe pse i tillë, humbja e jetës që i erdhi nga tejkalimi i veprimeve prej policit në shpërputhje me detyrën u kualifikua si vrasje me paramendim .

Ndërsa 7 vjecarja shqiptaro-angleze, që u masakrua pa mëshirë nga oficeri shqiptar me skaf e kobure në brez nuk shkeli gjate jetës së saj asnjë ligj por jetoi si engjëll dëshmues i pafajsisë.

Edhe pse teknikisht vrasja ne USA mund te merrej si e ardhur nga pa kujdesia etj, u quajt qysh ne fillesë si vrasje me paramendim. Ehe gjykata amerikane të tillë e cilësoi kur i dha dënimin..

Ndërsa legenët prej kaucuku të tipit Hil(j)a, Kazani apo të ngjashëm me këta, u rrekësi n ta kanalizonin si vrasje aksidentale, të shkaktuar prej pakujdesisë… me demek si farë kundërvajtje.

Në të njejtën linjë u vendos edhe Prokuroria e Vlorës, organi shtetëror i akuzës (de facto Prokuroria e Qeverisë!)

Fillimisht e kualifikuan veprën kriminale si vrasje nga pa kujdesia, por nen presionin e fuqishëm të qytetarëve u detyruan te bëjnë rikualifikimin e saj si vracej me dashje…

Kasta e bythecë-zoraxhinjve, apo e minjve të ngjizur në gjirizat e politikës enveriste, dëshmohen si shërbyes të devotshëm të krimit te djeshëm enverist dhe bandave të sotme kriminale që i kane zënë frymën demokracise së brishtë shqiptare.

Keta kriminelë e hajdutë të pangopur, sa spiunë aq dhe shpinëthyer, sa shpifarakë e gënjeshtarë aq gjakpistë ee antishqiptar na dhënkan “urdhër” të mos ngrejmë zërin, të mos bëjmë protesta, ndërkohë që amerika u kall në flakë për vdekjen e një personi të pakrahësueshem me princeshen tonë engjëllore ?!


"Ndodhin dhe në Amerikë të tilla gjëra," - thërrisni në kor ju mandje zestë e shpirtshkulurit që ende pa dalë nga gopi i sëmës e keni sharë Amerikën.Ndodhin krime, por jo të kësaj natyre, ku shtetari i ngarkuar për të mbrojtur jetët u a merr atë se ashtu i teket.

Botën që doni të na e sillni për kundërpeshë nuk ka dimensionin që i jepni ju botës shqiptare.

Atje ndëshkohet krimi, këtu fshihet. Atje krimineli shkon pas hekurave, këtu gradohet.
E dini ju djaj, të gjitha i dini, por u a ka ënda ti shihni se prapthi.

Ndyraqë , këllira, komunistë qenefë
Përse nuk u dashka të mos protestojme ndaj ministrave mashtrues e korrupte që neglizhojne punën e tyre dhe i krijojnë kushte të favorshme per ardhjen e pasojave kaq të rënda,


(P.s. harrova të pyes për shëndetin e shokut Barom, që e paskan hyp ke karrikja e Presidentit te partise)

Kategori
Uncategorized

Një dokument i plotë monumental i gdhendur në një tullë në një nga qytetet më të lashta të Shumerit, Lagash, qytet ku nderohej perëndia Ninurta,

Një dokument i plotë monumental i gdhendur në një tullë në një nga qytetet më të lashta të Shumerit, Lagash, qytet ku nderohej perëndia Ninurta, i Urti (shqip: i Urti) me simbolin e tij shqiponjën dykrenore.

Ninurta quhej edhe Ninip dhe ishte trashëgimtar djali i Enlilit (ylli i yllit, i biri i yllit, i biri i zotit – shqip: yll i yllit, bir i yllit, bir i zotit), dhe kështu, Ni Nip i Zotit. .

Tetë rreshtat sumeriane në anën e majtë mund të kuptohen ose lexohen drejtpërdrejt përkatësisht, në anën e djathtë në shqip:

Përkthyer në anglisht (ju lutem më korrigjoni nëse e kam gabim):
“Zotëri i shkruar mirë (Ninurta – i Urti), njeri mjaft i fortë / (i saktë-djathtas) njësoj, Zoti Enlili (e) lë mëkëmbës. Njeriu (i) Zoti mati shumë mirë, ai/ajo mbikëqyrte themelin mbi tokën e Lagash, tempulli i tij/saj, e nderoi atë!”.

Kategori
Uncategorized

“Rrobat e të Bardhëve të Vdekur”

Sipas MailOnline , janë perëndimorët “dashamirës” ata që dhuruan rrobat, të cilat tashmë janë kthyer në një problem serioz për vendin e Afrikës Perëndimore.

Vendasit i blejnë rrobat në pako të mëdha, kujdesen për veshjet më të mira dhe përpiqen t’i shesin, por i hedhin rrobat e mbetura.

Rrobat që nuk mund të shiten në tregun Karmanto – ku strehohen 30,000 shitës – hidhen dhe përfundojnë në ujë përgjatë kryeqytetit Akra, ndër të tjera.

Tonelata e mijëra rroba shtrihen atje, duke u kalbur.

Grumbujt e rrobave përgjatë plazheve vijnë në të gjitha ngjyrat e botës dhe ngjajnë me malet më të mëdha të plehrave që rriten dhjetë metra të larta.

“Ne kemi sfida të mëdha me mbetjet e tekstilit që vijnë nga Evropa dhe gjetkë, por dhimbja jonë është që kufizimet e plota mbërrijnë çdo ditë dhe në thelb janë mbeturina”, tha Solomon Noi, drejtor i menaxhimit të mbetjeve, për

The Gana Report 2020.

Kategori
Uncategorized

Al-Kaeda, një troll me shumë koka që do të vazhdojë të ekzistojë .

Sa kohë ka jetuar Zawahiri në Kabul është e pasigurt, por të paktën nuk mund të ketë kaluar më shumë se që kur talebanët morën pushtetin në Kabul në mes të gushtit të vitit të kaluar.

Shumica besojnë se mbrojtësit e tij kanë qenë rrjeti famëkeq Haqqani, i cili ka një pozicion qendror në talebanët.

Ishin njerëz nga ky rrjet ata që dyshohet se vranë gazetarin e Dagbladet Carsten Thomassen në Kabul në janar 2008.

Shumë kanë theksuar se mjeku egjiptian dhe lideri terrorist ka qenë i sëmurë për një kohë të gjatë dhe nuk ishte asgjë më shumë se një bos simbolik. 

Ai nuk kishte as karizmën e bin Ladenit dhe as mantrën se veprimet e mëdha ndërkombëtare dhe spektakolare duhet të ishin marka e grupit terrorist.

Zawahiri decentralizoi al-Kaedën dhe krijoi një lloj sistemi ekskluziviteti, në të cilin grupet e lidhura ishin betuar për besnikëri ndaj tij, por kryesisht vepronin vetë.

Dhe shumë nga këto grupe janë gjallë dhe mirë:

📌AQAP, Al-Kaeda në Gadishullin Arabik, ka bazën në Arabinë Saudite dhe Jemen dhe vepron si një nga grupet në luftën civile në Jemen.

📌AQIM, Al-Kaeda në Magrebin Islamik (Afrika e Veriut në perëndim të Egjiptit), e ka bërë një nga detyrat e saj kryesore rrëmbimin e njerëzve për shpërblim. Ata operojnë në disa vende, përfshirë në Mali, ku kanë mbështetjen e disa prej tuaregëve në vend.

📌AQIS, Al-Kaeda në nënkontinentin Indian, u krijua në vitin 2014. Më pas Ayman al-Zawahiri deklaroi se zonat e veprimit të grupit do të ishin Mianmari, Bangladeshi, India dhe Kashmiri.

📌Al-Shabaab në Somali u zotua për besnikëri ndaj al-Kaedës në vitin 2012. Krahas këtij grupi, ndër të tjera ka edhe celula të Al-Kaedës në Gaza, Sinai, Kurdistan, Liban dhe Spanjë.

Përpara se talibanët të merrnin përfundimisht kontrollin e Afganistanit një vit më parë, sipas ekspertëve të terrorizmit, al-Kaeda kishte një prani në pothuajse gjysmën e provincave të vendit.

Kur Shtetet e Bashkuara nën Presidentin Donald Trump përfunduan të ashtuquajturën marrëveshje të Dohas me talebanët në shkurt 2020, talebanët premtuan ta mbanin Al-Kaedën jashtë Afganistanit. Se si amerikanët mund të besonin në një premtim të tillë është e pakuptueshme për shumë njerëz, pasi të dy grupet kishin bashkëpunuar ngushtë që nga fundi i viteve 1990.

Presidenti amerikan Joe Biden tani mund të mburret me dinamizmin e tij dhe natyrisht shpreson se vrasja e Zawahirit mund ta ndihmojë atë dhe demokratët gjatë zgjedhjeve afatmesme në SHBA në nëntor.

Ndoshta nuk është aq e thjeshtë.

Megjithëse trauma e 11 shtatorit mbetet ende në mendjet e shumë amerikanëve, ka çështje të tjera, jo më pak ekonomia, që i zënë ata tani.

Pavarësisht nëse amerikanëve u pëlqen apo jo, ata janë të varur nga grupi islamik afgan kur bëhet fjalë për të ashtuquajturin Shteti Islamik, IS.Në verilindje të Afganistanit,

Shteti Islamik në provincën Khorasan, ISKP, ekziston që nga viti 2015. 

Grupi ka qenë aktiv në Azinë jugore dhe qendrore dhe është armiku i betuar i talebanëve. Edhe nëse ISKP herë pas here sulmon objektiva në Afganistan, talebanët ndoshta kanë njëfarë kontrolli mbi luftëtarët e IS në verilindje.
Dhe kjo është e rëndësishme për autoritetet në Uashington.

Kush do të marrë tani Al-Kaedën është e pasigurt.

Pavarësisht nga pasardhësi:

Al-Kaeda nuk është më në kulmin e madhështisë së saj, por grupi dhe aleatët e tij përbëjnë një kërcënim sigurie në shumë pjesë të botës.

Dhe jo më pak e rëndësishme, Al-Kaeda është një troll me shumë koka që nuk dobësohet domosdoshmërisht duke i prerë njërën nga kokat.

https://www.dagbladet.no/meninger/sjefen-er-dod-al-qaida-lever/76784485

Kategori
Uncategorized

”Ari i gjakut” sudanes, financon luftën e Putinit .

Sudani, një nga eksportuesit më të mëdhenj të arit në botë, duhet të jetë një vend i pasur.

Por realiteti është ndryshe.

Rusia ka shfrytëzuar dhe kontrabandë në mënyrë të paligjshme burimin prej vitesh, sipas një ekspozimi nga CNN.

Ata e bëjnë këtë me ndihmën e grupit Wagner, ushtrisë private të Vladimir Putinit.

Megjithatë, qeveria sudaneze mohon që ushtria është në vend.

Por disa nga agjentët më famëkeq të grupit Wagner punojnë në Sudan, duke përfshirë kreun Evgenij Prigovzhin, sipas CNN.

Dy vjet më parë, kompania Meroe Gold, në pronësi të grupit Wagner, u sanksionua nga Shtetet e Bashkuara për “shfrytëzim të burimeve natyrore të Sudanit”, sipas dokumenteve të siguruara nga CNN.

Sipas ligjit sudanez, pronësia e arit duhet të kufizohet në popullsinë vendase.

Kur ekipi i CNN viziton një objekt nxjerrjeje në veri të kryeqytetit Khartoum, një punonjës konfirmon se është një kompani ruse që zotëron objektin – por kur ata kërkojnë të flasin me menaxherin, ata largohen nga vendi.

Miniera e arit në mënyrë të paligjshme – nën mbulesë

Punonjësit më vonë pretendojnë se kompania është sudaneze dhe quhet Al Solag. Në certifikatat e regjistrimit të kompanive, duket se të dyja kanë të njëjtën ankesë nga gjykata e punës – në të njëjtën kohë.

Një nga burimet me të cilat foli CNN konfirmon se bëhet fjalë për një mbulim.

Meroe Gold është një mbulesë për rusët, veçanërisht për forcat e Wagnerit, të cilët punojnë për të shfrytëzuar arin në Sudan dhe për eksportin e tij.

Është një kopertinë, jo një biznes.

Ajo nxjerr arin nga mbetjet dhe blen ar nga minatorët sudanezë.

Nuk është e ligjshme sepse ligji thotë që të gjithë prodhuesit e arit duhet të raportojnë sasinë që prodhojnë në Bankën Qendrore dhe në Ministrinë e Minierave.

Por ata nuk e bëjnë, thotë burimi.

Grushti i shtetit korr jetë .

Dy vjet më parë, populli sudanez rrëzoi diktatorin e vendit Omar Al-Bashir.

Më vonë, ushtria organizoi grushtin e vet në bashkëpunim me grupin Wagner – në këmbim të arit, sipas informacioneve të CNN.

Një person me njohuri për komplotin rus thotë se Rusia ka përfituar nga mbështetja e grushtit të shtetit ushtarak.

Ai ka qenë i fshehur për nëntë muaj nga frika se mos vritet – dhe vëllai i tij është vrarë gjatë një demonstrate pro-demokracisë në vend.

https://www.expressen.se/nyheter/putins-blodsguld-finansierar-kriget-/

Kategori
Uncategorized

Meta responds to Rama’s rage against critics: Time to take your medicaments

You know, persons like him have troubles this time of the year with the heat, the time to take the medicaments is coming”, Meta said in a meeting in Fier today. “Albania is in a state of emergency, the state has fallen in every aspect, it has failed because of a dilettante Prime Minister that experiments against the state and has failed in everything, from the public order and safety to the agriculture”.

Kategori
Uncategorized

Rama attacks the Berlin Process for the funding of the Blue Corridor segment, rejects allegations of corruption: A hole in the water

Albanian Premier Edi Rama and Minister of Infrastructure Belinda Balluku announced today the opening of the competition for the Milot-Fier road segment, a part of the Blue Corridor. Speaking in the press conference, Rama rejected the allegations for corruption and also attacked the Berlin Process, blaming the initiative for not granting the necessary funding for the construction of the Milot-Fier road.

Completely focused on the Open Balkans project, the Prime Minister made the Berlin Process mechanism responsible, bypassing the fact that his government did not present any projects or serious studies that would justify the funding.

Two years ago, the issue of tendering this axis caused strong debates between the government and the opposition due to the inflated costs that were predicted, the tendering method and the fact that the use of the road would be made against a payment of €17.

Rama rejected the accusations, calling them just “a hole in the water” and showed how he had rejected the offer of a large company that had expressed interest in this segment.

We wasted a long time waiting for funds and decided to go on our own. It will serve to the further economic and social transformation, tourism and movement in the largest ring of the Mediterranean, it is the most strategic part of the Blue Corridor.

The competition will be successful. For those who spoke about a prefabricated tender, corruption, they only made a big hole in the water, because the race tender race took place, very large company that presented itself but it was not in the interest of the country, with long deadlines and demands that we did not meet”, said Rama.

Kategori
Uncategorized

Në televizionin rus, ekspertët kanë përmendur se rreth dy milionë nazistë ukrainas duhet të shfarosen.

Rusia, thjesht një kopje e Gjermanisë së Hitlerit .

Nga Stefan Hedlund. Profesor i Studimeve Lindore, Universiteti Uppsala

Qeveritë në Perëndim tani përballen me një udhëkryq vendimtar.

Në një drejtim qëndron pagimi i çmimit të nevojshëm për të parandaluar fitoren e Rusisë.

Duke vazhduar dhe mundësisht duke rritur mbështetjen ushtarake për Ukrainën, mund të sigurohet që njësitë ukrainase të kenë sukses në çlirimin e vendit të tyre.

Dhe duke iu përmbajtur dhe mundësisht zgjatur sanksionet ekonomike, mund të sigurohet që Rusia nuk do të ketë sukses në ndërtimin e një fuqie të re ushtarake për të ardhmen e parashikueshme.

Kjo është garancia e vetme efektive e sigurisë që mund t’i japim Ukrainës.

Në drejtimin tjetër është se Ukraina është e detyruar të lërë armët dhe se sanksionet kundër Rusisë hiqen gradualisht, ndërsa çështja e pushtimit dhe aneksimit nga Rusia të pjesëve të mëdha të territorit të Ukrainës është vënë në pritje.

Sipas skenarit të mëparshëm, Rusia do të kthehet në një lloj Koreja e Veriut në Evropë, e poshtëruar, e hidhëruar dhe e armatosur deri në dhëmbë me armë bërthamore.

Gjatë kësaj të fundit, ata do të përfundojnë asgjësimin e Ukrainës dhe më pas do të kalojnë në nënshtrimin e shteteve të tjera fqinje.

A është qeveria e Suedisë e përgatitur të kontribuojë në presionin mbi Kancelarin Federal Olaf Scholz, për të pranuar sanksionet e plota dhe për të ndaluar menjëherë vonimin e ndihmës së premtuar për Ukrainën?

Kategori
Uncategorized

Asnjë paqe nuk është e qëndrueshme derisa Putini të humbasë.

Libri i Catherine Belton “Rrethi i Putinit” .

Ministri i Jashtëm ukrainas Dmytro Kuleba e shkroi këtë në New York Times më 29 korrik .

Ushtria ukrainase tani po bën përparime në jug dhe

duket se ka hedhur në erë një urë të rëndësishme .

Kjo i lë forcat ruse në qytetin e Khersonit të izoluara dhe të pambrojtura.

Nëse Ukraina rimarrë Kherson, kjo do të jetë fitorja më e rëndësishme që nga prilli, kur Rusia u tërhoq nga periferia e Kievit.

Më pas rajoni i kryeqytetit u çlirua nga forcat e pushtetit pushtues

Ekonomia ruse "e paralizuar"

Ekonomistët në Universitetin Yale kanë parë më nga afër efektet e sanksioneve kundër Rusisë.

Diagnoza e studiuesve bazuar në një analizë të burimeve të pavarura është se ekonomia ruse është "katastrofikisht e paralizuar".

Analiza konfirmon një raport të mëparshëm gjerman.
Rrugët ekzistuese të eksportit të Rusisë janë drejt perëndimit dhe ato janë bërë të vështira për t'u përdorur.

Kina blen më shumë naftë, por me një çmim më të ulët. Dhe importet janë në rënie, edhe nga Kina.
Prodhimi vendas është ndalur, pa asnjë mundësi për të zëvendësuar kompanitë, produktet dhe aftësitë e humbura. Për shembull, prodhimi i makinave ka rënë me 89 për qind.
Pasoja janë çmimet e shfrenuara dhe deficiti buxhetor.

Një Rusi tjetër .

Ata që janë në pushtet në Moskë po përpiqen të përhapin një imazh tjetër dhe të fshehin fakte të pafavorshme.

Nuk është për t’u habitur.

Ata duan që ne në Perëndim të heqim dorë nga mbështetja jonë për Ukrainën dhe të përmbahemi nga sanksionet e mëtejshme.

Por edhe më e rëndësishme është që të mbash të vërtetën larg popullatës së vet. Sepse ka diçka tjetër përveç Rusisë së Putinit.

Ekziston një Rusi popullore.

Kur Vladimir Putin erdhi në pushtet, aparati i vjetër që rrethonte KGB-në mori përsëri kontrollin. Por pa shenjat e vjetra ideologjike.

Ukraina e lirë u jep rusëve shpresë

Një Ukrainë demokratike është një kërcënim për Putinin.

Sepse mban gjallë ëndrrën e një shoqërie tjetër, edhe në Rusi.

Por përpara se populli rus të mund të jetojë në liri, aparati i vjetër i pushtetit duhet të bjerë.

Ndaj ka të drejtë Dmytro Kuleba kur thotë se “Çdo luftë është e lodhshme, por duhet të durojmë.

Çmimi i humbjes është shumë i lartë për të toleruar ndonjë gjë tjetër.”

Nga PETER GUSTAVSSON

Kategori
Uncategorized

Ballkani është pjesë e lojës që po luan Rusia, ndaj duhet t’ë keni një sy atje.

– Teknika përça dhe sundo

Friis ka vënë re një ndryshim pas pushtimit të Ukrainës nga Rusia.

– Pas pushtimit të Ukrainës, Rusia është bërë më aktive në ushtrimin e teknikës përça dhe sundo në Ballkan.

Është shumë e qartë se Rusia po përpiqet të ndërtojë forcat pro-ruse në Ballkan, veçanërisht në Serbi dhe Bosnje. Sputnik News, për shembull, është një nga shtëpitë më të mëdha mediatike në Serbi.

– Autoritetet serbe mirëpresin mbështetjen e Rusisë. Serbia është zhvilluar në një drejtim më autoritar vitet e fundit, ka pasur demonstrata në Beograd në mbështetje të Rusisë, dhe një pjesë mjaft e madhe e popullsisë është pro-ruse dhe ndan një perceptim të realitetit me autoritetet ruse.

Duhet të ndjekë .

Friis thotë se lufta në Ukrainë nuk ka ndikuar drejtpërdrejt në konfliktin mes Kosovës dhe Serbisë.

Por fakti që Kosova dhe Serbia janë në anët e kundërta të atij konflikti nuk i lehtëson gjërat.

Konflikti …

Arsyeja pse u ngritën trazira në pikat kufitare ndërmjet Kosovës dhe Serbisë të dielën ishte se Kosova do të vendoste rregulla të reja të hënën.

Rregullat ndër të tjera nënkuptonin që serbët që vijnë në Kosovë me letërnjoftime serbe duhet të pajisen me karta të përkohshme të lëshuara në Kosovë dhe se veturat me targa serbe duhet t’i ndërrojnë ato me targa të Kosovës.

Bëhet fjalë për zbatimin e sovranitetit të Kosovës, i cili nuk pranohet nga një pjesë e madhe e popullatës serbe në pjesët veriore të Kosovës dhe as nga Serbia”, thotë studiuesi i lartë Friis dhe vazhdon:

– Konflikti lidhur me këtë ka mbi 20 vjet që vazhdon, por tani Kosova ka një qeveri të re, e cila ndoshta është më parimore për këto gjëra se qeveritë e mëparshme dhe pret trajtim të barabartë ndërmjet vendeve.

– Shumë serioze

Mønnesland është i vetëdijshëm se zhvillimi i fundit i konfliktit është serioz.

– Ajo që ka ndodhur tani është mjaft serioze. Kjo tregon se serbët në Kosovë duan një lloj vetëqeverisjeje në pjesët e Kosovës ku serbët janë shumicë, thotë Mønnesland dhe vazhdon:

– Tregon se sa larg janë të gatshëm të shkojnë serbët në Kosovë dhe tregon se nuk do të pranojnë të trajtohen si qytetarë të një shteti tjetër përveç Serbisë.

ussland og Serbia: – En kniv i hjertet

https://www.dagbladet.no/nyheter/en-kniv-i-hjertet/76770900

STØTTESPILLER: Professor emeritus Svein Mønnesland omtaler Serbia som en støttespiller for Russland og Putin. Foto: Maksim Sjemetov / Reuters / NTB

En kniv i hjertet

Søndag oppsto det uro på grenseoverganger mellom Kosovo og Serbia. Professor emeritus Svein Mønnesland og seniorforsker Karsten Friis forklarer Russlands tilknytning til konflikten.

STØTTESPILLER: Professor emeritus Svein Mønnesland omtaler Serbia som en støttespiller for Russland og Putin. Foto: Maksim Sjemetov / Reuters / NTBVis merFrode Andresen

Søndag oppsto det uro på grensa mellom Kosovo og Serbia. Politiet i Kosovo stengte to grenseoverganger nord i landet, etniske serbere blokkerte veier, og det ble avfyrt skudd mot politiet. I tillegg varslet Kosovo Force (KFOR), en Nato-ledet internasjonal fredsbevarende styrke, at de var forberedt på å gripe inn om stabiliteten i området ble satt i fare.

Seniorforsker Karsten Friis ved NUPI og professor emeritus Svein Mønnesland ved Universitetet i Oslo forklarer at søndagens uro har sitt utspring i den store grunnleggende konflikten, som omhandler at Serbia ikke anerkjenner Kosovos suverenitet, mens Kosovo anser seg selv som en uavhengig stat.

Støttespiller for Putin

Samtidig forteller Mønnesland at Serbia fungerer som en støttespiller for Russland-president Vladimir Putin. En av årsakene til det, forteller Mønnesland, er at Serbia forventer at Russland vil støtte dem i å hindre Kosovo i å bli medlem av FN eller andre internasjonale organisasjoner.

– Russland har fungert som en internasjonal støttespiller for Serbia i alle år, deriblant i Sikkerhetsrådet. Men i vår skjedde det noe pussig: Vladimir Putin brukte Kosovo som argument for anerkjennelse av Donetsk og Luhansk, de to utbryterrepublikkene i Ukraina, sier Mønnesland og fortsetter:

– Det var en ordentlig kalddusj for serberne – som en kniv i hjertet. Dette fordi at det viser at Putin ikke er til å stole på, og at han til enhver tid gjør det som gagner Russland.

Splitt-og-hersk-teknikk

Friis har lagt merke til en endring etter Russlands invasjon av Ukraina.

– Etter invasjonen av Ukraina har Russland blitt mer aktive i utøvelsen av en splitt-og-hersk-teknikk på Balkan. Det er veldig tydelig at Russland forsøker å bygge opp de prorussiske kreftene på Balkan, særlig i Serbia og Bosnia. Sputnik News er for eksempel et av de større mediehusene i Serbia.

– Serbiske myndigheter ønsker Russlands støtte velkommen. Serbia har utviklet seg i en mer autoritær retning de siste åra, det har vært demonstrasjoner i Beograd til støtte for Russland, og en ganske stor del av befolkningen er prorussiske og deler virkelighetsoppfatning med russiske myndigheter.

– Bør følge med

Friis sier at krigen i Ukraina ikke har påvirket konflikten mellom Kosovo og Serbia direkte.

– Men det at Kosovo og Serbia står på hver sin side av den konflikten også gjør jo ikke ting enklere.

Mønnesland oppfordrer til å følge med på utviklingen i Kosovo og Serbia.

– Det er selvfølgelig Ukraina som er viktigst nå, men man bør ikke glemme Balkan. Det er fortsatt konflikter der som ligger latent, og Balkan er en del av det spillet som Russland spiller, så man bør følge med.

Konflikten

Årsaken til at det oppsto uro ved grenseovergangene mellom Kosovo og Serbia søndag, var at Kosovo skulle innføre nye regler mandag. Reglene innebar blant annet at serbere som kommer til Kosovo med serbiske ID-kort, må skaffe seg midlertidige kort utstedt i Kosovo, og at biler med serbiske skilt måtte bytte dem ut med Kosovo-skilt.

Dette handler om at Kosovo implementerer sin suverenitet, noe som ikke aksepteres av store deler av den serbiske befolkningen i nordlige deler av Kosovo eller av Serbia, sier seniorforsker Friis og fortsetter:

– Konflikten knyttet til dette har pågått i over 20 år, men nå har Kosovo fått en ny regjering, som kanskje er mer prinsippfaste om disse tingene enn tidligere regjeringer og forventer likebehandling mellom landene.

– Ganske alvorlig

Mønnesland er klar på at konfliktens nylige utvikling er alvorlig.

– Det er ganske alvorlig, det som har skjedd nå. Det viser at serbere i Kosovo ønsker seg et slags selvstyre i deler av Kosovo hvor serbere er i flertall, sier Mønnesland og fortsetter:

– Det viser hvor langt serbere i Kosovo er villige til å gå, og markerer at de ikke vil finne seg i å bli behandlet som innbyggere av en annen stat enn Serbia.

Kategori
Uncategorized

Berisha : This is the real history of US-Albanian relations

Berisha posts a picture of a 1991 visit at the Department of State: This is the real history of US-Albanian relations

Democratic Party Chairman Sali Berisha reacted after the falsification made to the history of the US-Albanian relations for the benefit of the Socialist Premier Edi Rama.

The former President wrote on his Facebook page saying he will post regularly pictures and video footage from the most important moments of these relations.

He started the cycle by posting a picture from March 15, 1991, during a visit in the US Department of State.

”Dear friends, due to the banal old-times-model falsification of the US-Albanian relations from the neo-communists and George Soros’ mafia, I decided to speak and make a daily presentation for you with pictures and video of all the most important moments of these relations in their 100th anniversary”, wrote Berisha.

”March 15, 1991, at the Department of State, with Gramoz Pashko, and our compatriots Father Arthur Liolin, Elez Biberaj, Sergio Bytyçi, on the day of the re-establishment of the diplomatic relations between Albania and the United States”.

Kategori
Uncategorized

Emigranti nga SHBA: Mbetem rrugeve te botes ,me vatan dhe pa vatan ,me familje dhe pa familje ,cdo gje eshte e shkrete …cdo gje eshte e ftohte ,akull,acar.

Një postim nga qytetari pogradecar Vasil Ilo , emigrant në SHBA ///

Ehhhhh e cte mendoje me pare njeriu ????

Njerezit qe jeton dhe komunikon ???shendetin???Pa punesine ???

Jeten e hidhur ,apo ndihmat qe te japin njerezit !!!

-Pse erdha ketu ???

-Te peshtishem me njerezit ???

-Te percaj familjen ???

-Apo per nje jete ndryshe ???

🔻Këtu qe as nje nuk te hyn dhe te del në shtëpi.

🔻Asnjë tye te trokase tek dera te te thote ,si i ke hallet … Folë kerko ndihme dhe ne jemi gati te te ndihmojme …

Çdo gje qenkerka enderr …

Duke menduar qe le vendlindje ,le shtepine tende me kantadi dhe vjen ne dhe te huaj per te regulluar jeten …

Poooorrr cdo gje qenkerka enderr,

Pa perkrahje ,pa ndihme …dheeee fundi mbushet zemra,

Lotët marin rrugen dhe shpirti rendohet duke qare me ulerima.

Dhe vitet ikin ,pa asnje te ardhme ,duke rënduar shpirtin deeeeerrrrriii sa nje dite te ikim prej kesaj dynjaje pa nje kembe njeriu …

Ehhhhh jete e mallkuar !

Mbetëm rrugeve te botes ,me vatan dhe pa vatan ,-me familje dhe pa familje ,

Çdo gje eshte e shkrete …cdo gje eshte e ftohte , akull, acar …

Kategori
Uncategorized

Të mbështesësh kokën në gjoksin e padrinos së Mafias …

Koloneli i SHIU-t, Kostadin Koliqi .

Last night in Tirana, Prime Minister Edi Rama organized a gathering of people, which was considered an anti-rally, in opposition to the protest of July 7, of the opposition, with songs and dances but also with speeches and you…. it’s not up to us Albanians though here, it also made very big news that your representative, here, in an exaltation never seen by foreign ambassadors, rested her beautiful head on the chest of our Prime Minister, who most Albanians know is the godfather of the MAFIA government, we hate her because she is impoverishing us to the core and stealing everything she can see and think of. In that square, there were people who were pleased when they saw your representative, leaning on the chest of Edi Rames, this MAFIA capo, but he assured you that the majority of poor Albanians, thanks to the robberies of this mafia Prime Minister, were disgusted with her what did you see… you know very well how they expressed themselves about the ambassador but also about her superiors over there, across the Atlantic…

Komenti ne voa por qe nuk i kaloi filtrat e Markut…

Mbreme ne Tirane, Kryeministri Edi Rama, organizoi nje grumbullim njerezore, qe u vleresua si antimitinge, ne kundervenie protestes se 7 Korrikut, te opozites, me kenge e valle por edhe me fjalime dhe ju….. nuk ja varet megjithse per ne shqipot e ketushem, beri lajme shume te madhe edhe se, perfaqesuesja juaj, ketu, ne nje egzaltim te papare ndonjehere nga ambasadoret e huaj, mbeshteti koken e saja te bukur, ne gjoksin e Kryeministrit tone qe shumica e shqiptareve e di qe ai eshte padrino i MAFIAs qeverisese, e urrejme sepse po na varferon deri ne palce dhe po na vjedhe gjithcka qe i shikon syri dhe i shkon mendja. Ne ate shesh, pati njerez qe u kenaqen kur pane perfaqesuesesn tuaj, te mbeshtetur ne gjoksin e Edi Rames, ketij kapo te MAFIAs, por, ju siguroi se shumices se shqiptareve te varfer ne saje te grabitjeve te ketij Kryeministri mafioz, u neveriten me ate qe pane dhe…….e dini mire ju se si jane shprehur per ambasadoren por edhe per eproret e saja atje, matane Atllantikut…..

Kategori
Uncategorized

Anijet e reja spiune: jahte luksoze

Zhduken kabllot e detit, -jahtet luksoze në pushime në zona me tubacione dhe kabllo, -anije të panjohura të regjistruara në disa vende në të njëjtën kohë.

Është thjesht rastësi, apo është preludi i një serie të re thriller?

Apo realiteti është diçka krejtësisht ndryshe?

Nuk mendoj se është rastësi.

Nuk është asgjë e re që anijet civile, dhe mundësisht anijet e peshkimit, përdoren për mbledhjen e informacionit, ose si anije spiune për të përdorur një term popullor. Gjatë Luftës së Ftohtë, anijet "civile" sovjetike si Okean- dhe Moma-class mund të vëzhgoheshin vazhdimisht në brigjet norvegjeze. 

Disa prej tyre mund të liheshin për një kohë të gjatë në zona ku nuk kishte peshkim apo aktivitet tjetër - të paktën jo aktivitet të dukshëm. Megjithatë, ata kishin qëllimin e tyre - mbledhjen e informacionit. Ose aktivitetet e inteligjencës, që është termi që përdoret zyrtarisht.

Por kjo është shumë kohë më parë.

Lufta e Ftohtë përfundoi dhe të gjithë u bënë miq.

Një mendim.
Ashtu siç është tani klima ndërkombëtare, vendndodhja gjeografike e Norvegjisë është bërë edhe një herë interesante gjeopolitikisht. 

Kjo vlen jo vetëm në lidhje me vendndodhjen e saj strategjike, siç është afërsia me Arktikun dhe aksesi në Oqeanin Atlantik, por edhe si një vend që menaxhon burime të mëdha natyrore - naftë dhe gaz.

Vlerësimet e kërcënimeve të hapura tregojnë se aktiviteti i inteligjencës së huaj në Norvegji është i lartë. Ai ka qenë prej kohësh i lartë, por tani ka një interes të dukshëm në rritje për atë që po ndodh në këtë vend, edhe brenda industrisë dhe menaxhimit të burimeve natyrore të Norvegjisë.
Kemi një fqinj të madh që është treguar agresiv. 

Jo ende ushtarakisht kundër nesh, megjithëse hakimi i sistemeve të informacionit, ndërprerja e sistemeve të navigimit dhe shkëmbimi i ashpër i fjalëve mund të jetë një akt agresioni po aq sa përdorimi i armëve.

Prandaj do të ishte naive të besohej se nuk ka një rritje të mëtejshme të aktiviteteve të inteligjencës kundër nesh. Por tani me ndihma të reja.

Anijet e vjetra janë zëvendësuar me të reja.

Jahte luksoze që kanë lëvizur dhe ende lëvizin përgjatë bregdetit, në fjorde dhe në zona me infrastrukturë të posaçme nënujore, pra tubacione dhe kabllo nënujore, janë vërejtur. Anije që lejohen të lëvizin edhe në ujërat norvegjeze pa pilot.

Kur lexon në media për jahtin “Elden” me anijen e tij furnizuese “Severnaja Ten”, i cili vërehet disa herë jashtë Aukrës dhe në zona ku ka tubacione të rëndësishme, të duhet të pyesësh se sa e rastësishme është kjo.

Kabllot e nëndetëseve për komunikim (dhe ndoshta për qëllime të tjera) papritmas zhduken.

Kjo vlen për kabllot jashtë Vesterålen dhe lidhjen me Svalbard.

Dhe kjo menjëherë pasi peshkatarët e huaj kanë qenë në zona dhe kanë kaluar mbrapa dhe mbrapa.

Por këto anije pretendohet se nuk kanë pasur asnjë lidhje me këtë.

Përsëri, sa e rastësishme është kjo?

Së fundmi është shkruar edhe për jahtin “Big Beaver” i cili është vëzhguar në Norvegjinë Jugore.

Kjo në të njëjtën kohë kur sistemet ndërkombëtare të lundrimit tregojnë se një anije me të njëjtin regjistrim është në një vendndodhje krejtësisht të ndryshme gjeografike.

Origjina dhe pronësia e jahtit është e paqartë.

A janë bërë sërish të dukshme aktivitetet nga Lufta e Ftohtë vetëm me mjete të reja, më të sofistikuara dhe moderne?

A janë anijet e mira e të vjetra spiune që janë rishfaqur në një formë të re me kapacitete të reja?

Nuk mendoj se këto janë rastësi.

Unë besoj se është pjesë e një sistemi më të madh dhe të organizuar.

Nuk mendoj ta lyej situatën me të zezë dhe nuk mund ta di me siguri se çfarë po ndodh.

E vetmja gjë që do të thoja është se nuk është koha për të qenë naiv.

Diçka po ndodh rreth nesh.

Ne mund dhe duhet të vazhdojmë të vëzhgojmë, të jemi vigjilentë dhe të vetëdijshëm për aktivitetet jonormale.

Ne të gjithë kemi një vend, liri dhe burime që duhen menaxhuar.

Është një përgjegjësi sociale.

Është përgjegjësi e të gjithëve.

Kategori
Uncategorized

Berisha: Edi Rama po përdorë SHISH-in për fabrikim dokumentesh.

Kjo zonjë është keqshfrytëzuar në mënyrë ekstreme nga Edi Rama për arsye që ajo i di vetë.

Edi Rama ka keqpërdorur, ka keqshfrytëzuar në mënyrë më të shpifur, qoftë Kryetaren e Autoritetit të Dosjeve, qoftë Linda Nikollën. 

Unë mund t’ju them ju:

Në dokumentin që Genta Sula i drejton Linda Nikollës, akuzon Ilir Metën për bashkëpunëtor të Sigurimit të Shtetit, një akt i pashembullt! Një akt i pashembullt !

Kjo zonjë është keqshfrytëzuar në mënyrë ekstreme nga Edi Rama për arsye që ajo i di vetë.

Për arsye që ajo i di vetë por ç’është e vërteta edhe do të zbardhen.

Prit, prit!

Mbi bazën e këtij dokumenti të hartuar nga SHISH, Edi Rama, për herë të parë në jetën e saj politike, Linda e parlamentit del dhe u thotë shqiptarëve se “jam e tmerruar”. Çfarë u tha: “Jam e horrifikuar, e tmerruar…Ee tronditur!” – nga dokumenti që ka dalë.

Histori të turpshme.

Zyrtarë primitivë që nuk kanë asgjë të përbashkët me integritetin e një zyrtari. Prisni, është për t’u zhvilluar!

Tani, ky është kurthi që organizon Edi Rama në mënyrë që të përdorë SHISH-in për fabrikim dokumentesh.

Kjo është e gjitha një përpjekje për të keqpërdorur Shërbimin Informativ kundër kundërshtarëve politikë nga Edi Rama. Kaq është e gjitha kjo. E gjitha.

Mos harroni, Linda e parlamentit, Genta….ato janë thjesht fatkeqet e radhës që i kanë lejuar vetës të keqpërdoren nga Edi Rama në një proces gjah shtrigash i turpshëm që mund ta bëjë vetëm një njeri që s’ka asnjë normë morale siç është Edi Rama. Të ngrejë shtetin në këmbë për një gjë shumë të qartë që nuk kishte asgjë lidhje me të.

Këto i bën vetëm Edi Rama.

Pse i bën këto? Absolutisht i bën dhe për atë që thashë por i bën edhe për të hequr vëmendjen nga vjedhjet e tmerrshme që ka kryer në aferën e inceneratorëve në ndërtimin e rrugëve, në PPP, në aferën e Butrintit të Portit të Durrësit dhe të investimeve strategjike.

Ju e shihni, kjo ngrehinë është e kalbur. E kalbur. Kjo do të bjerë, ata e dinë, ju e ndjeni sesa i dizekuilibruar është ai. Parlamenti i është bërë ferr atij dhe e lëshon gojën në parlament në mënyrë të paimagjinueshme.

Kategori
Uncategorized

Ukrainë: “kuzhinieri i Putinit” drejtoi personalisht sulmet që vranë mbi 40 të burgosur lufte –

“Kuzhinieri i Putinit ishte pas sulmit “

Rusia pretendon se kampi u godit nga raketa ukrainase,

📌Ndërsa Ukraina ka një version krejtësisht të ndryshëm dhe pretendon se shkatërrimi është në përputhje me një zjarrvënie ose shpërthim nga brenda.

Inteligjenca ukrainase pretendon gjithashtu se grupi mercenar Wagner, nën komandën personale të liderit të tyre Yevgeny Prigozhin, oligarku i njohur si kuzhinieri i Putinit, qëndron pas tij.

Sipas BBC , Ukraina beson se grupi Wagner e bëri këtë për të fshehur provat e torturës dhe vrasjes së të burgosurve të luftës.

Rrënojat e shfaqura në TV

Rusia akuzon Ukrainën për bombardimin e një burgu që strehonte të burgosur ukrainas të luftës. Ukraina beson se vetë rusët ishin pas sulmit.

– Forcat e Federatës Ruse kryen një sulm artilerie në shënjestër në një burg në Olenivka, shkroi Shtabi i Përgjithshëm i Ukrainës në Twitter më herët të enjten.

Asnjë nga pretendimet nuk është konfirmuar nga burime të pavarura.

Rusia pretendon se sulmi duhet të ketë ndodhur me artilerinë ukrainase Himars. Në televizionin rus janë shfaqur foto të atyre që supozohet se janë rrënojat e burgut.

47 robër lufte u vranë dhe 130 u plagosën, pohon Denis Pushilin, i cili është lideri i republikës separatiste të Donetskut.

Pushilin më tej pretendon se sulmi me raketa artilerie kundër burgut është për shkak se të burgosurit e luftës ukrainas kishin filluar të flisnin kundër forcave të tyre dhe se qëllimi është që të bëhet më pak tërheqëse për ushtarët ukrainas që të dorëzohen.

Ministria ruse e Mbrojtjes pretendon se janë 40 të vrarë dhe 75 të plagosur, forcat e armatosura të Donjeckut pretendojnë se janë 52 të vdekur.

Kategori
Uncategorized

Gratë Ilire -The ILLYRIAN WOMEN

The ILLYRIAN WOMEN were very Emancipated. In fact, while the Roman or Greek women who had no rights, Illyrian Women had the same rights with men and sometimes more rights than men (like in legal questions).

Illyrian Women could be Politicians, Artists, Commanders of Armies, Pirates, Actresses, and they could attend very important Illyrian Schools (the same as the ones attended by Julius Cesar, Emperor Augustus and others).

They got involved in Banquets and could decide to not get married.

Kategori
Uncategorized

A ka guxim Irani ta sulmojë Shqipërinë?


Nga Gerta Zaimi

I pyetur nga Albanian Post, drejtori i Antiterrorit në Shqipëri, Alban Dautaj, ka bërë me dije se ky lajm po verifikohet.

Ai theksoi se, “nuk mund të thuhet nëse paralajmërimi është i vërtetë, por se Drejtoria e tij ka kohë që merret me të tilla njoftime”.

Dautaj, pa dhënë shumë detaje, u shpreh se “efektivët janë vënë në lëvizje”.

Ky paralajmërim për sulm vjen vetëm disa ditë pasi organizata e Mojahedin e Khalq (MEK), e vendosur në Manëz të Durrësit, njoftoi për shtyrjen e samitit të përvitshëm.

Samiti i planifikuar për t’u mbajtur më 23 dhe 24 korrik në kampin “Ashraf 3” në Manëz u shty deri në një njoftim të dytë.

Sipas njoftimit të dhënë nga vetë muxhahedinët, vendimi ka ardhur pas rekomandimeve të Qeverisë shqiptare dhe për shkak të kërcënimeve terroriste.

Po ashtu, jo më shumë se një javë më parë do të ishte vetë Ambasada Amerikane në Shqipëri ajo që do të paralajmëronte se ishte në dijeni të një sulmi që mund të shpalosej në këtë kamp gjatë mbajtjes së samitit.

Ambasada në njoftimin e saj u bënte thirrje qytetarëve amerikanë, që të mos marrin pjesë në këtë event, që tërheq shumë figura politike amerikane.

Këtë vit ishte ish-zëvendëspresidenti i Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Mike Pence, ai që zhvilloi një takim me drejtuesit në kamp.

Pence u bë zyrtari i dytë lartë amerikan në pak kohë, i cili viziton Shqipërinë, për këtë arsye pas Mike Pompeos, i cili erdhi në Tiranë në maj të këtij viti.

Mike Pompeo Meets with NCRI's Maryam Rajavi in Ashraf 3, Albania - NCRI

Por ky paralajmërim nga Republika Islamike e Iranit (IRI) nuk e kanë zanafillën sot. Pas përjashtimeve të diplomatëve iranianë ndër vite menjëherë pas vrasjes së gjeneralit iranian Kassem Sulejmani, lideri suprem Iranian Khamenei do të dilte me një deklaratë për Shqipërinë:

“Ekziston një vend i vogël, por një djall evropian, në të cilin amerikanët dhe tradhtarët kundër Iranit u bashkuan për të komplotuar kundër Republikës Islamike”.

Trajtim ky i rezervuar vetëm SHBA-ve dhe Izraelit.

Edhe sulmi kibernetik i ndodhur disa javë më parë dyshohet se ka ardhur nga grupe të përfshira nën ombrellën e IRI-t.

Ata sulmuan faqet kryesore shtetërore me arsyen se “Qeveria shqiptare” po strehon ata që Irani i cilëson “terroristë”.

Ndonëse, identifikimi i autorit të sulmit kibernetik ende nuk është bërë i njohur zyrtarisht nga autoritet shqiptare.

Intensifikimi i luftës 

Pavarësisht se ‘lufta’ mes Iranit dhe MEK-ut ka qenë e vazhdueshme ngrihet pyetja se pse pikërisht tani shohim një intensifikim të saj.

Qeveria iraniane nga njëra anë shprehet se po merr këtë veprim të ashtuquajtur ushtarak për të luftuar terrorizmin.

Ahmad Rafat, gazetari iranian që jeton në Londër dhe shkruan për “Kayhan Life” ka shpjeguar për Albanian Post rëndësinë e këtij paralajmërimi.

Ai citon agjencinë iraniane “Fars”, e cila thotë se një sulm me dronë apo raketa ndaj Shqipërisë ka për bazë të drejtën ndërkombëtare.

Sipas “Fars-it”, Irani për të mbrojtur të drejtën dhe interesat e tij mund të veprojë duke u bazuar në nenin 51 të kartës së OKB-së.

“Sigurisht që ka diference nëse bëhet fjalë për Irakun, i cili është vend fqinj kufitar dhe nuk është anëtar i NATO-s dhe një vendi tjetër si Shqipëria”.

Por edhe pse një vend i NATO-s, çështja e pranisë së MEK-ut në Shqipëri është diskutuar edhe tre ditë më parë në Parlamentin iranian. Mohammad Hassan Asferi, parlamentar i qytetit të  Araki-t, ka deklaruar se fakti që Shqipëria mirëpret MEK-un në territorin e saj shkon kundër jurisprudencës ndërkombëtare”.

Nëse i shohim të ndërlidhura këto dy episode: ndërhyrjen në Parlament dhe artikullin e “FARS”, të dyja duke kërkuar të gjejnë një justifikim legal, kuptohet qartë që çështja është tejet serioze. Pa anashkaluar anulimin e samitit nga ana e MEK-ut, samit tejet i rëndësishëm për ta dhe kërkesën e DASH-it për mospjesëmarrje në këtë event të qytetarëve amerikanë.

Por gjithsesi, Rafat shprehet se Garda revolucionare, nëse do të sulmonte me shumë gjasë do ta bënte me drone dhe jo raketa. Edhe pse beson që më tepër kemi të bëjmë me një paralajmërim apo kërcënim.

“Industria e dronëve ne Iran është shumë e avancuar. Dronët iranianë janë ata që Rusia po kërkon të blejë për luftën në Ukrainë. Janë pikërisht dronët iranianë shqetësim edhe për vendet e Gjirit, gjë e cila iu shpreh qartësisht edhe Presidentit amerikan, Biden në vizitën e tij të fundit në rajon”, shprehet ai.

Por sërish lind pyetja se pse pikërisht një sulm tani?

Për gazetarin iranian një ndryshim në rrjedhën e historisë ka sjellë dënimi i aq shumë pritur nga MEK-u për Hamid Noury-n në Suedi.

Më 14 korrik, Hamid Noury, një ish-zyrtar iranian, u dënua me burgim të përjetshëm nga një gjykatë suedeze, për krime lufte të lidhura me ekzekutimet masive të të burgosurve politikë në Iran në vitin 1988.

Sipas Rafat, ky dënim ka krijuar një dëm imazhi shumë të madh ndaj Iranit.

Dhe pas këtij vendimi IRI sheh absolutisht influencën e muxhahedinëve.

“Anëtarë të gjykatës suedeze ishin për një javë në Tiranë për të dëgjuar shtatë anëtarë të muxhahedinëve të cilët në 1988 ishin në burg, në momentin kur Noury punonte atje. ‘Komiteti i vdekjes’ siç quhej që në atë kohë, vendoste se cilët nga anëtarët e MEK-ut apo të së majtës iraniane duhet të dënoheshin me vdekje”, shpjegon Rafat.

Ai thekson se duhet pasur parasysh se ata që u dërguan për vdekje nuk kishin marrë dënime të tilla, por ishin duke shlyer vitet e dënimit në burg në momentin që u çuan për varje.

“U bë nëpërmjet një urdhri nga lideri suprem në atë kohë Khomeini, për të zbrazur burgjet. Në Komitet u caktuan katër persona, të cilët pas 3-4 pyetjesh vendosnin cili shkonte në litar dhe cili jo. Një nga anëtarët e komitetit ishte Ebrahim Raisi, presidenti i sotëm i IRI-t. Ndaj dënimi që iu bë Noury-t ka krijuar një dëm imazhi shumë të madh për Republikën Islamike”.

Gazetari shprehet se vendi ideal ku Irani mund të reagojë kundër MEK-ut mbetet Shqipëria. Kjo pasi në Francë ata dështuan.

“Shqipëria supozohet që nuk është vend kaq i fortë në kundër reagim. NATO vështirë se reagon edhe pse vendi është anëtar i saj”.

Ka vite që MEK nuk konsiderohet si organizatë terroriste, por diçka e re ka ndodhur dy javë më parë. Muxhahedinët pas kaq shumë vitesh morën autorësinë e një sulmi me bomba molotov në Teheran kundër një baze ushtarake të Basijëve (pjesë e pasdaranëve që vepron brenda Iranit), një bazë e rëndësisë së lartë.

“Kështu që të thuash terrorist është e vështirë, por është grup me influencë ndërkombëtare. Ndër grupet opozitare iraniane jashtë Iranit ai është më i mirë organizuar, më i mirë shpërndarë dhe me më shumë influencë”, thotë gazetari Rafat. Rjedhimisht paraqet rrezik për qeverinë iraniane.

Çfarë përfaqëson MEK-u?

Nëse do të duhet të dish se çfarë përfaqëson MEK-u si organizatë duhet të kesh kujdes se kë pyet.

Disa mund t’ju thonë zëvendësues të Qeverisë iraniane, të cilët ndodhen në mërgim e të tjerët do t’ju pohojnë se janë një kult terrorist.

🔸Organizata e Muxhahedinëve të Popullit Iranian, është krijuar në Iran në vitin 1965 nga një grup studentësh radikalë që ndërthurën marksizmin dhe islamin.

🔸Themeluesit janë tre studentë: Mohammad Hanifnejad, Said Mohsen dhe Ali Asghar Badizadegan. Massoud Rajavi u bë udhëheqësi i lëvizjes vite më vonë dhe do të mbetet i tillë deri në 2003, vit kur humb çdo gjurmë e tija, duke lënë pas misterin.

🔸Anëtarët e MEK-ut ishin ndër të parët që zhvilluan luftën e armatosur kundër Shahut dhe amerikanëve të shumtë të pranishëm në atë kohë në vend. Ata mbështetën gjerësisht sulmin ndaj ambasadës amerikane në Teheran në vitin 1979 dhe kundërshtuan me vendosmëri vendimin për lirimin e pengjeve në vitin 1981.

🔸Ndërmjet viteve 1980 dhe 1981, menjëherë pas revolucionit, ata tërhoqën mbështetje të konsiderueshme publike dhe u shfaqën si opozitë ndaj regjimit të ri teokratik.

🔸Në 1981 Irani përjetoi një sezon politik të terrorit të vërtetë, shënuar si nga spastrimet e regjimit të porsalindur, ashtu edhe nga sulmet dhe atentatet e shënjestruara ndaj Iranit nga muxhahedinët.

🔸Po atë vit, një sulm i MEK-ut fshin liderët e Republikës Islamike: u vranë 70 oficerë, duke përfshirë presidentin e atëhershëm iranian Mohammad-Ali Rajai dhe kryeministrin Mohammad-Javad Bahonar.

Në vitin 1986, Franca e Presidentit Mitterrand dëbon Rajavin dhe MEK-un, të cilët më pas strehohen në Irakun e Sadam Huseinit.

🔸Nga atje, muxhahedinët do të merrnin pjesë në luftë Iran-Irak (1981-1988) në anën e Sadamit Huseinit. Kjo do të jetë një nga arsyet më të forta të humbjes së simpatisë nga ana e popullsisë iraniane për grupin.

🔸Ata ndihmuan regjimin irakian të identifikojë objektivat iraniane për të goditur dhe gjithashtu duke organizuar sulme reale përtej kufirit.

🔸MEK-u mbeti në Irak si mysafirë të Sadamit, i cili u jepte para, armë dhe mjete ushtarake deri në vitin 2003.

🔸Vit ky që përkon me rënien e regjimit.

🔸Ishte pikërisht në vitin 2003 që debati rreth muxhahedinëve u rindez në Washington.

Pas ndryshimit të regjimit në Bagdad, shumë ligjvënës në administratën e Bushit po bënin thirrje për të pasur të njëjtin trajtim për regjimet në Teheran dhe Damask.

Në nivel politik, zërat u shtuan për heqjen e MEK-ut nga lista amerikane e organizatave terroriste, ku ata ishin vendosur në vitin 1997 nga Sekretarja e atëhershme e Shtetit, Madeleine Albright.

Një synim, ai i heqjes nga lista e organizatave terroriste, të cilin MEK-u ia doli ta arrinte vetëm në vitin 2012 pas një përpjekjeje intensive lobimi nga Maryam Rajavi, gruaja e Masoud Rajav-it.

Lindur me një ideologji marksiste-islamiste, MEK mbetet në fakt si një sekt edhe pse sot publikisht deklaron që pajtohet me vlerat e sekularizmit dhe demokracisë.

Synimi i tyre, pas përmbysjes së regjimit iranian, është krijimi i një qeverie të përkohshme të kryesuar nga Maryam Rajavi, e ndjekur nga zgjedhje të lira.

Duhet gjithashtu theksuar që modus operandi i MEK-ut mbetet thellësisht autoritar: anëtarët e grupit nuk kanë akses në gazeta, radio apo televizion, askush nuk mund ta kritikojë Rajavin. Po ashtu beqaria është e detyruar.

Organizata të tilla si “Human Rights Watch” kanë dokumentuar gjerësisht abuzimet e të drejtave të njeriut brenda grupit.

Si u mor vendimi për t’u sjellë në Shqipëri anëtarët e MEK-ut?

Historia nis me Qeverisjen e Sali Berishës si kryeministër.

Ai, në vitin e fundit të mandatit të tij ra dakord me Sekretaren e Jashtme të SHBA-ve në vitin 2013, Hillary Clinton, që nga Iraku të mbërrinin në Tiranë 270 muxhahedinë.

Këta të fundit morën të gjithë dokumentacionin e nevojshëm dhe u trajtuan me statusin e azilantit politik.

Vendimi i Berishës u pasua edhe nga ai i kryeministrit të radhës Edi Rama.

Ai ra dakord me autoritetet amerikane që në Shqipëri të strehoheshin një numër rreth 3 mijë muxhahedinësh iranianë.

Me ardhjen e këtij kontingjenti të dytë të opozitës iraniane, u ngrit edhe kampi “Ashraf 3” në zonën e Manzës, në periferi të Tiranës.

Rama asokohe e konsideroi vendimin si humanitar dhe jo politik.

Autoritetet amerikane shprehën mirënjohjen për vendimin e tij.

Sipas një artikulli të “New York Times”, Qeveria shqiptare shpresonte se mikpritja e tyre do të ishte në favor të Washington-it.

Kjo u pohua edhe nga ministri i Jashtëm i viteve 2013-1019, Ditmir Bushati.

Zgjedhja e Manzës si vendi për ndërtimin e kampit u bë pasi Këshilli Kombëtar i Rregullimit të Territorit e pa si lokacionin më të përshtatshëm.

MEK-u pas marrjes së lejes vendosi të blejë tokën që ndodhet rreth 30 kilometra larg Tiranës dhe të ndërtojë aty qytezën e tij.

Pa dyshim ardhja dhe stabilizimi i qëndrimit të MEK-ut në Shqipëri nuk mund të ishte pa pasoja. Eksperienca e vendeve evropiane në kontakt me grupin tregon që pasojat mund të vinë në mënyra nga më të ndryshmet.

Metodologjia e muxhahedinëve në vendin nga ku veprojnë nuk është vetëm organizimi i aktivitetit të tyre kundër Iranit. Por në përgjithësi afrimi i tyre me deputetë, media dhe opinionistë, apo shoqërinë civile është pjesë e strategjisë që ata ndjekin për të pasur rol dhe ndikim në debatin politik dhe social në Shqipëri.

Duke qenë grupi opozitar më mirë i organizuar dhe me më shumë influencë jashtë kufijve të Iranit, gazetari iranian Rafat në mbyllje të intervistës thotë që padyshim sulmet në forma nga më të ndryshmet nga ana e IRI-t do të jenë të vazhdueshme dhe të pareshtura.

“Republika Islamike sa herë është në vështirësi në nivel ndërkombëtar, si sot me procesin e Noury-t në Suedi, që nuk është vetëm dënimi i një ish funksionari në burgje i cili ka vrarë opozitorët, por sjell në pah edhe figurën e Presidentit aktual si vrasës, apo me bllokimin e negociatave për akordin nuklear, apo nën trysninë e sanksioneve perëndimore, reagon”.

Albanianpost.com

Kategori
Uncategorized

‘Unë dhe Laura ju dërgojmë urimet më të ngrohta’: Berisha publikon mesazhin e Presidentit Bush për 100-vjetorin e marrëdhënieve diplomatike

Berisha shkruan:

“Mesazh i mikut të madh të kombit shqiptar, Presidentit George W. Bush me rastin e 100- vjetorit të vendosjes së marrëdhënieve diplomatike midis dy vendeve. Këtu më poshtë keni mesazhin e tij të plotë.”

‘Unë dhe Laura ju dërgojmë përshëndetje dhe urimet më të ngrohta për mbarë popullin shqiptar teksa festojmë 100-vjetorin e marrëdhënieve diplomatike midis Shteteve të Bashkuara dhe Shqipërisë, ky gur kilometrik i veçantë është një dëshmi i miqësisë midis dy vendeve tona dhe vlerave tona të përbashkëta demokratike.

Në vitin 2007 isha krenar që u bëra presidenti i parë i Shteteve të Bashkuara që vizitonte Shqipërinë. Laura dhe unë nuk e harrojmë kurrë kohën që kaluam në vendin tuaj të bukur. Ne u bëmë vetë dëshmitarë të mikpritjes suaj të sinqertë dhe të përkushtimit tuaj ndaj demokracisë dhe marrëdhëniet e forta me Shtetet e Bashkuara.

Kujtoj gjithashtu pasionin tuaj për zhvillim dhe tolerancë.

Jam i lumtur të shoh Shqipërinë dhe Shtetet e Bashkuara teksa vazhdojë të punojnë krah për krah si aleatë në NATO dhe në Këshillin e Sigurimit të OKB-së duke mbrojtur demokracinë, paqen dhe të drejtën e njeriut.

Shpirti shqiptar që kurrë nuk resht së përpjekuri për liri dhe tradita juaj e besës për t’u shtrirë dorën e ndihmës njerëzve në nevojë, janë vlera të cilat shpresoj do të bëhen shembull për të tjerët.

Shqipëria është një forcë e së mirës në botë dhe Shtetet e Bashkuara janë krenare që e quajnë mike dhe aleate.

Gëzuar të gjithëve 100-vjetorin e miqësisë sonë jetëgjatë!”

Kategori
Uncategorized

Unë s’kam qenë në Sahara .

VILSON BLLOSHMIT

Unë s’kam qenë në Sahara,

As në ëndrra s’e kam parë.

Saharaja njerëz ha,

Saharaja, tokë e tharë…

Unë s’kam qenë në Sahara,

As Vilsoni nuk pat shkuar;

Veç, kur shkroi vargjet për të,

Fundin kurrë s’e kish menduar.

Çdo vargu plumba i lëshuan,

Poetin ndanë nga kjo jetë.

Mu në zemër e qëlluan;

Saharaja, ç’Ferr i nxehtë!

Do të shkoj në Sahara.

Shpejt a vonë, do të shkoj.

Në më djegtë zjarri i saj,

Atë zjarr do të përvëloj…

REXHEP POLISI

Prrenjas, shtator 1996

Kategori
Uncategorized

Irani mund të tronditë botën – dhe të prodhojë bomba

Ndërsa presidenti i SHBA Joe Biden ishte duke u kthyer nga Arabia Saudite në SHBA, ish-ministri i Jashtëm i Iranit, Sayyid Kamal Kharazi, i tha televizionit Al-Jazeera se Irani ka aftësinë për të prodhuar armë bërthamore, por zgjedh të mos e bëjë këtë.

“Nuk është sekret që ne kemi aftësinë teknike për të bërë një bombë bërthamore, por nuk kemi asnjë vendim për ta bërë këtë”.

Kharazi shtoi: “Brenda pak ditësh ne mund të pasurojmë uranium deri në 60 përqind dhe ne mund të prodhojmë lehtësisht uranium të pasuruar 90 përqind”.

Pasurimi 90 për qind është niveli i kërkuar për montimin e bombës.

A është një taktikë frikësuese nga Irani për të forcuar pozicionin e tij në negociatat e ndërlikuara mbi programin e energjisë bërthamore të vendit?

Së shpejti do të bëhen dy muaj që kur Irani mbylli kamerat e vëzhgimit të OKB-së në objektet bërthamore.

Një taktikë që Irani e ka përdorur që nga viti 2018, kur ish-presidenti i SHBA-së, Donald Trump, prishi marrëveshjen e energjisë bërthamore që pjesa tjetër e botës nënshkroi me Iranin në 2015. Sa herë që Irani dhe SHBA ngecin në negociatat e tyre, Teherani mbyll mbikëqyrjen kamera ose ndalon inspektorët të bëjnë vizita të shpejta në objekte të ndryshme.

Udhëheqësi suprem i Iranit Ali Khamenei lëshoi një fetva gojore në vitin 2003, duke ndaluar përdorimin e armëve bërthamore dhe armëve të tjera të shkatërrimit në masë.

Dy vjet më vonë, fetvaja u përkthye në gjuhë të ndryshme dhe u botua në faqen e internetit të liderit suprem

.

Ai u interpretua si një sinjal i qartë për botën e jashtme se ambiciet e Iranit ishin të kufizuara vetëm në aksesin në energjinë bërthamore dhe jo në armët bërthamore.

Por shumë kanë ndodhur që atëherë.

Përveçse Irani nuk i beson Shteteve të Bashkuara, luftërat në Lindjen e Mesme dhe lufta në Ukrainë kanë çuar në strategji të reja si në Iran ashtu edhe në botë

Që kur presidenti amerikan Joe Biden erdhi në pushtet, bisedimet për energjinë bërthamore të Iranit kanë rifilluar pjesërisht.

Irani bën një sërë kërkesash, për shembull që SHBA duhet të heqë etiketën terroriste ndaj Korpusit të Gardës Revolucionare Islamike, e cila është krahu më i fortë ushtarak i Iranit si brenda vendit, por edhe në vendet fqinje ku Irani është thellësisht i përfshirë në konflikte të ndryshme.

Përveç kësaj, Irani kërkon të marrë mbrapsht asetet e tij të ngrira, të cilat vlerësohen të jenë rreth 120 miliardë dollarë amerikanë në vende të ndryshme.

Gjatë vizitës së tij në Izrael, presidenti amerikan Joe Biden tha se SHBA nuk do të lejojë kurrë që Irani të marrë armë bërthamore.

Si Izraeli ashtu edhe vendet e Gjirit kanë frikë se Irani është në rrugën drejt blerjes së armëve bërthamore.

Deri më 24 shkurt, bota e jashtme llogariste gjithashtu në mbështetjen e Rusisë për të kundërshtuar ambiciet e Iranit për të hyrë në klubin e armëve bërthamore. Por lufta kundër Ukrainës duket se ka bërë që Rusia të ndryshojë taktikat e saj. Pas vizitës së pafrytshme të Bidenit në Lindjen e Mesme, presidenti rus Vladimir Putin mbërriti në Iran. Fotografia e Putinit, Erdoganit dhe Raisit është më pak interesante. Është imazhi i Putinit dhe liderit suprem Ali Khamenei që thotë shumë për marrëdhëniet e reja midis vendeve.

Që kur lufta në Ukrainë preku mbarë botën, Rusia ka theksuar në raste të ndryshme se rendi i vjetër botëror është zhdukur. Moska i referohet faktit se ndikimi i SHBA-së në botë është tkurrur.

Tashmë ne shohim se vendet e Gjirit po flirtojnë me Rusinë. India dhe Pakistani tregojnë interes për naftën e lirë ruse. Turqia po merr dritën jeshile ruse për të reduktuar praninë e grupeve të armatosura kurde në Siri dhe Irak dhe NATO-ja ka probleme të brendshme me të pasur një udhërrëfyes të qartë se si të ndalojë ose luftojë pushtimin rus të Ukrainës.

Ju tashmë mund të shihni në terren në Siri se roli aktiv i Rusisë i është dorëzuar Iranit. Para luftës në Ukrainë, Moska ishte më e pranishme në Siri. Tani, ndërsa Rusia është e zënë me luftën në Ukrainë, Iranit i është dashur të marrë përsipër rolin në Siri. Lufta në Siri, lufta në Jemen, Hezbollahu në Irak dhe në Liban, Hamasi dhe xhihadi në Gaza janë karta të rëndësishme që Irani ka përdorur në negociatat e tij për energjinë bërthamore gjatë viteve të fundit. Këto karta mbeten dhe mund të riaktivizohen nëse negociatat nuk çojnë në rezultate.

Por ajo që shqetëson botën e jashtme është çështja e bombës atomike. Kartës së fortë të Iranit në rajon i është bashkuar tani edhe lufta e Rusisë në Ukrainë.

Pak besonin se Rusia do të pushtonte Ukrainën. Deri në fund, bota e jashtme llogariste që Putini të ndryshonte mendje. Ai nuk e bëri. Për një kohë të gjatë, bota e jashtme ka besuar se Rusia nuk i jep dritën jeshile Iranit për të prodhuar bombën atomike. Por “rendi botëror” i vjetër që thotë Rusia është zhdukur.

Nuk ka asnjë pengesë që Irani të prodhojë bombën – ose të befasojë botën e jashtme duke marrë bombën.

Ky në vetvete është një sinjal i qartë se Irani është i aftë të ndërmarrë një hap tjetër – të tronditë botën dhe të marrë bombën.

E vetmja pengesë mund të jetë fetvaja e vitit 2003. Por edhe fetvatë ndryshojnë në varësi të rrethanave.

Nga KASEM HAMADE

Kategori
Uncategorized

Berisha sfidon sërish SHBA-në dhe Britaninë: Sillni një fakt të vetëm dhe i them mirupafshim politikës!

Kryetari i Partisë Demokratike, Sali Berisha, në një takim me intelektualët në Tiranë, ka sfiduar sërish Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe Mbretërinë e Bashkuar pas shpalljes ‘non grata’.

Berisha deklaroi i prerë se nëse sjellin një fakt të vetëm kundër tij, do të japë dorëheqjen nga politika.

Kreu i selisë blu u shpreh qartë se nuk ekziston asnjë provë për ato që e akuzojnë SHBA dhe Britania ndërsa shpeshherë ka artikuluar se është shpallur ‘non grata’ nga lobimi i George Soros me Edi Ramën.

Më 20 maj të 2021, unë në një sallë në këtë hotel kam dalë, s’kisha menduar kurrë se do të sfidoja ndonjëherë sekretarin e SHBA, kurrë, por m.q.s ai kishte firmosur një akt në të cilën unë kisha bindjen absolute se nuk qëndronte asnjë fakt, dola dhe i thashë paraqit çdo fakt, përndryshe do të shkoj në gjykatë.

Do shkoj në gjykatë se nuk ke, nuk mund të gjesh dhe s’do të gjesh kurrë asnjë fakt për mua dhe as për fëmijët e mi.

Unë kam qenë i këtij kodi dhe sot pas 15 muajsh më gjithë check up-in universal, se kam edhe unë miqtë e mi, kanë gjetur zero.

Megjithatë unë vazhdoj të them, një fakt të vetëm po sollët unë i them mirupafshim politikës dhe çdo vendim tjetër.

Por, të pranoj një të pavërtetë për të vërtetë, kurrë. E ka thënë Galileo dhe s’mund ta bëjë njeriu i qytetëruar kurrë.”-deklaroi Sali Berisha.

Kategori
Uncategorized

Xhejms Bejker : ‘Më në fund jeni të lirë t’i zgjidhni vet udhëheqësit tuaj’.

Sekretari Amerikan i Shtetit,-James Baker dhe lideri Demokrat Shqiptar,-Sali Berisha .
Shqipëri 1991.🇦🇱🇺🇸🇦🇱✌🏼

Në emër të presidentit Bush dhe popullit amerikan , kam ardhur sot këtu për tju thënë: Liria funksionon .

🇦🇱🇺🇸-Më në fund, je i lirë të mendosh me mendimet e tua.

🇦🇱🇺🇸-Më në fund, je i lirë të flasësh me mendjen tënde.

🇦🇱🇺🇸-Më në fund, je i lirë të zgjedhësh udhëheqësit e tu.

🇦🇱🇺🇸-Më në fund, je i lirë të adhurosh rrugën tënde…

🇦🇱🇺🇸-Mirë se erdhët, qytetarë të lirë të Shqipërisë, të Lirisë…

✌🏼-Liria funksionon!”.

Pjesë nga fjalimi i Sekretarit të Shtetit James Baker në Shqipëri më 1991.

“I vdekuri në shtëpinë e tjetrit duket sikur fle”

Ndoshta e parë nga larg, apo hipur, kështu ju duket kollivarëve edhe shqipëria e jonë gjithë këtij lloj baxhellhanash, soj sorollopi sorosjan …

Çibani i qelbëzuar do bisturinë e kirurgut, jo melem .

E vetmja terapi, e vetmja alternativë shpëtimi, e vetmja rrugë për ta shpëtuar dhe mbrojtur demokracinë e marrë peng nga mafia sorosjane në pushtet, janë bashkimi, protestat dhe revolucioni demokratik.

Koha ka ardhur .

Asnjë diktaturë kushdoqoftë ajo, nuk mund të mbajë për jetë një popull nën terrorin, frikën dhe prangat e saj.

7 korriku e tregoj se kazani ka kohë që vlon.

Kategori
Uncategorized

Ambasadori Spanjoll: Shqiptarë, mos lejoni të qeveriseni nga ambasadorë…

Apeli i sinqertë i ambasadorit Spanjoll, për shqiptarët .

📌Shqiptarë, mos lejoni të qeveriseni nga ambasadorë…

Është e vërtetë që situata politike në Shqipëri është e tensionuar por nuk janë ambasadorët e huaj ata që mund të vendosin sesi mund të kapërcehet kjo gjë.

🔹Vetëm shqiptarët mund të vendosin, sigurisht duke respektuar ligjin, shtetin e të drejtës, kushtetutës.

Jeni ju ata që duhet të vendosni sesi mund të dilni nga ky moment i vështirë.

Në Spanjë kur kemi hasur momente të tilla të vështira ato janë zgjidhur me dialog dhe me të gjitha palët politike të cilat janë treguar të gatshme për të hequr dorë nga disa këndvështrime fillestare dhe për të gjetur një pikë dakordësimi mes tyre.

Këto janë vështirësi që duhet ti zgjidhni.

Është një vështirësi dhe shpresojmë që do të zgjidhet shpejt.

📌Duhet të gjendet një zgjidhje dhe pa kaluar shumë kohë madje.

Spanja ka qenë gjithmonë pozitive sa i takon perspektivës së Shqipërisë për në BE dhe vazhdojmë të jemi me këtë qëndrim, por Shqipëria duhet fillimisht të zgjidhë problemet e saj sepse një situatë kaq e vështirë komplikon rrugëtimin drejt BE por shpresojmë që kur të vijë momenti i duhur zgjidhja do të jetë e përshtatshme.

Apel jetik për shqiptarët, apel që nuk mund ta zbehi as koha, as vitet …