Kategori
Uncategorized

Berisha’s message to UK: Rama is the reason of Albania’s massive depopulation

Disagreeing with any unfair labeling of Albanian migrants by the UK media or certain politicians, the Democratic Party takes the opportunity to thank His Majesty Charles III for his noble words and intervention in this controversy.

The Democratic Party rejects and denounces as irresponsible Premier Edi Rama’s statement in which he blames the British authorities for the situation created, pointing specifically at the British conservatives as the culprits.

The Democratic Party of Albania also invites the UK government, Parliament, and the political forces to take a break and analyze the real causes of the transformation of Albanians into “dinghy people” by the current government of Edi Rama, because this can help them in their interest to better understand what is happening with Albanians in Albania.

The Democratic Party of Albania declares that: The fundamental cause of the rapid depopulation of Albania, of the departure according to EUROSTAT from this country, since 2014 – 2021, only to the countries of the European Union, of 744 thousand 417 Albanians, or 26% of population, not including those who went to the USA, Great Britain, Canada and other EU countries, is:

1. The fictitious voting of Albanians because of the massive violation of the elections by Edi Rama through the establishment of the old system of patrons, the use of the state administration as an electoral machine, the massive purchase of votes and the use of criminal gangs in the electoral campaigns.

With the fictitious elections, Edi Rama has killed the hope of the Albanians that power can be changed by voting. Only during 2022, a year after the fictitious elections, the flow of migrants from Albania to Great Britain increased 15 fold compared to the previous year. The support of Edi Rama’s victories by the international mafia and his mentor George Soros has had devastating effects on Albanian democracy.

2. Establishment of absolute monism or one-party state rule in Albania thanks to fictitious voting. Today, Edi Rama controls all the powers in Albania, the executive power, the legislative power, the constitutional institutions such as the Presidency, the State Intelligence Service, and others. With the Soros-backed justice reform, he has full control over the judiciary. He has 10% more power than the last communist dictator Ramiz Alia in 1991. Albania’s law enforcement index according to the latest World Justice Project Report ranks 4 countries below the communist Vietnam.

3. Edi Rama’s terrible ties with crime, drugs and the replacement in Albania of the rule of law with the first and only narco-state in Europe. Albania, according to US Department of State reports, has become the operational center of regional, European and world criminal organizations.

4. Embezzlement of public funds and assets, the establishment of a system of corruption in the country, the High State Audit, the constitutional institution for the control of budget expenditures, has proven that in 7 years, 8.2 billion Euros have been stolen and wasted, this is equal to a lot almost with 2 budgets. With the corrupt system and theft of public funds established by Edi Rama, public works in Albania cost 7 to 10 times more than in EU countries. 1 km of field highway in Albania costs 24 million Euros compared to only 3 million Euros in the European Union countries. Building a school with funds from the state budget in Tirana costs 3 to 6 million Euros, while building the same school with donor funds from UNDP in Tirana costs a total of 680,000 Euros.

5. Edi Rama took office as Prime Minister while being accused by the OSCE presence in Tirana of having 200 million Euros hidden in offshore banks. Edi Rama never made efforts to debunk the accusations. He signed, in flagrant violation of the country’s laws, for the benefit of his company, the contracts for the construction of three waste incinerators costing 430 million Euros. Today none of the waste incinerators is working.

6. While the Albanians have today become a “dinghy people”, Edi Rama lives as the most expensive Prime Minister in Europe. He has made 137 chartered trips, including trips to attend American football matches in Florida or expensive vacations in Paris, etc. Only these trips have cost Albanian taxpayers 22 million Euros. He ordered a 4 million Euro wooden installation in the inner courtyard of the Prime Ministery that no one sees except him and his guards.

7. The progressive impoverishment of Albanians due to rampant corruption and the policies pursued by Edi Rama and his government is another major cause of the dramatic depopulation of Albania. In 2013, Albanians had the highest average salary in the region, higher than Bulgaria, Romania and EU member states. Today, after 9 years of the corrupt government of Edi Rama, they have the lowest salary in the region, 15-20% lower than Kosovo, while the prices of basic food products, according to Eurostat, are 7-10% higher than the average in the EU member countries.

Oil in Albania is sold at almost the same price as in Switzerland and Germany. Finally, an indisputable role in the mass exodus of Albanians from Albania is sometimes played by the international, political, monetary and erotic corruption of the official Tirana, to ensure undeserved political support for its monist regime.

The Democratic Party considers the Albanians citizens that leave Albania as victims of a regime that does not allow them to vote as free citizens, that steals and robs them to the core, that has turned their great public assets into a curse for citizens of this country and has replaced the rule of law with the first and only narco-state in Europe.

The Democratic Party is committed to work hard and made possible for Albanians to vote freely and transform Albania, the country of great wealth and endless resources, into a country where Albanians can build their beautiful dreams, the future they deserve

Kategori
Uncategorized

Kristersson është ngecur në gërshërët e dhelprës së Erdoganit

Tani pret një fazë vendimtare kur shefi i NATO-s Jens Stoltenberg dhe kryeministri të vizitojnë Turqinë së shpejti. Nëse kjo është e mjaftueshme për të shpëtuar aplikimin e Suedisë në NATO, mbetet për t’u parë.

Përpara udhëtimit në Ankara, Kristersson kontaktoi me një “telefonatë konstruktive” dhe në një letër .

Ai premton rritje të bashkëpunimit “rreth kulturës, tregtisë dhe fushave të tjera politike” dhe siguron se ministrat e qeverisë “janë të prirur të marrin iniciativa për të promovuar këtë axhendë të gjerë”.

Me fjalë të tjera, Kristersson shpreh respekt për Turqinë dhe Erdoganin dhe kjo mund të jetë mjaft e rëndësishme në këtë kontekst.

Vlerësoni tonin e ri

Erdogan ka sinjalizuar se e vlerëson tonin e ri. Në Twitter ai shkruan se “Turqia është e gatshme të forcojë marrëdhëniet dypalëshe me Suedinë në të gjitha fushat”.

Ai thekson se kontakti mes vendeve nuk duhet të merret “si peng nga organizatat terroriste” dhe kjo mund të interpretohet si presidenti që përgatitet të ndryshojë kurs.

Ky është ai.

E dyta është se Erdogan përsërit kërkesën për dëbime sipas marrëveshjes terroriste midis Suedisë, Finlandës dhe Turqisë nga samiti i NATO-s në Madrid në qershor.

Në këtë kuptim, situata është po aq e bllokuar si më parë.

Pyetja është se si mund të lindë kjo situatë fatkeqe. Çfarë ndodhi në të vërtetë në Madrid?

Në Madrid, qëllimi i deklaruar i presidentit amerikan ishte të arrinte një zgjerim të aleancës së mbrojtjes.

Përfaqësuesit kryesorë të S-së (social demokratet) kanë mbështetur në njëjtat organizata guerile kurde, të cilat, sipas marrëveshjes me Turqinë, tani duhet të luftohen me forca të përbashkëta.

Pse qeveria e atëhershme S nënshkroi një marrëveshje që mbrohej si murtaja?

Katër muaj më vonë, nuk ka një përgjigje të qartë.

Megjithatë, disa arsye të mundshme

Në vetë çështjen, shpjegimi është sigurisht se marrëveshja hoqi veton e Erdoganit ndaj aplikimeve të Suedisë dhe Finlandës.

Vendet anëtare të NATO-s mund të nënshkruajnë protokollet e anëtarësimit në aleancë në marrëveshje të plotë dhe të paraqesin ratifikimin e hyrjes në parlamentet përkatëse.

Hungaria dhe Turqia mbeten.

Presion i mundshëm nga SHBA

Një arsye tjetër mund të ketë qenë se qeveria e atëhershme S (social demokratet) mendoi se do të ishte e mundur të ngatërrohej me marrëveshjen pa u takuar me Turqinë.

Fillimisht, kërkesa për dëbime u hodh poshtë në terma mjaft mendjemëdhenj duke iu referuar ligjit ndërkombëtar dhe pavarësisë së gjyqësorit suedez.

Nëse S ka jetuar në iluzionin se Turqia do të kënaqej me këtë, kjo është një fazë e kaluar.

Një rrethanë e tretë ka të ngjarë që SHBA-ja vazhdoi të vepronte prapa skenave ashtu si kur Joe Biden në fazat e hershme përpara sulmit rus ndaj Ukrainës shtyu që Finlanda dhe Suedia të aplikonin për anëtarësim. 

Në Madrid, qëllimi i deklaruar i presidentit amerikan ishte të arrinte një zgjerim të aleancës së mbrojtjes. Edhe para samitit, Shtëpia e Bardhë dërgoi një deklaratë në të cilën u përshkrua si një “ngjarje historike për aleancën transatlantike”. 

Konferencë e çuditshme për shtyp

Në Madrid, deri në fund dukej se negociatat me Turqinë do të dështonin.

Në orën e njëmbëdhjetë diçka ndodhi papritur dhe një takim i çuditshëm shtypi u thirr në një njoftim të shkurtër, ku u nënshkrua një Memorandum mirëkuptimi ligjërisht jo-detyrues (MoU) përpara se pjesëmarrësit të largoheshin përsëri nga dhoma pa u thënë asnjë fjalë e vetme. Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jans Stoltenberg, Ministri i Jashtëm Finlandez Pekka Haavisto, Ministri i Jashtëm turk Mevlüt Çavusoglu, presidenti turk Rexhep Tajip Erdogan, presidenti finlandez Sauli Niinistö dhe Magdalena Andersson në Madrid.Foto: 


Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jans Stoltenberg, Ministri i Jashtëm Finlandez Pekka Haavisto, Ministri i Jashtëm turk Mevlüt Çavusoglu, presidenti turk Rexhep Tajip Erdogan, presidenti finlandez Sauli Niinistö dhe Magdalena Andersson në Madrid.

HENRIK MONTGOMERY/TT/TT AGJENCIA E LAJMEVE

Një skenar shumë i mundshëm është që SHBA-të të vënë Turqinë dhe Suedinë/Finlandën nën presion të madh politik në mënyrë që Joe Biden të sjellë samitin “historik” për të cilin foli ai vetë kur u takua me median në ditën e parë – dhe përsëriti gjithashtu në konferencën përmbyllëse për shtyp: “Unë mendoj se të gjithë mund të pajtohemi se ky ka qenë një samit historik”.

Kur NATO ishte në gjendje të numëronte dy anëtarë të mundshëm në Madrid, presidenti amerikan arriti suksesin politik që po kërkonte dhe gjithashtu i vuri një gozhdë Rusisë. Për Vladimir Putinin, ishte një disfatë therëse që NATO vazhdoi të zgjerohej. “Putini donte më pak NATO, tani ai merr më shumë NATO”, siç tha Jens Stoltenberg.

Nga Jonas Gummesson

Gazetar dhe autor

Kategori
Uncategorized

Ka shumë, shumë, shumë gjasa që do ta bëj përsëri.

Trump: Ka shumë, shumë gjasa për të kandiduar


Gjithnjë e më shumë pika tregojnë se Donald Trump kandidon në zgjedhjet presidenciale të SHBA-së në 2024.

Në një takim të fushatës para zgjedhjeve afatmesme, ai dha mesazhin e tij më të qartë deri më sot.

– Ka shumë, shumë, shumë gjasa që do ta bëj përsëri

Kategori
Uncategorized

Sockholm: Tani fillon ofensiva më e madhe ndonjëherë kundër krimit të organizuar.

Gunnas Strommer / Ministri i Drejtësisë …

Ofensiva më e madhe ndonjëherë kundër krimit të organizuar
Siguria është çështja më e madhe e lirisë së kohës sonë.

Qeveria e moderuar po zbaton tani një ndryshim paradigme në politikën ligjore për të forcuar gjyqësorin dhe punën sulmuese kundër bandave kriminale.

Gjatë tre viteve të ardhshme, ne do të rrisim alokimin për të gjithë gjyqësorin me gati 5 miliardë SEK në buxhetin për vitin 2023.

▪️Autoriteti policor duhet të rritet me qëllimin që dendësia e policisë të paktën të korrespondojë me mesataren në BE.

▪️Autoritetet e zbatimit të ligjit duhet gjithashtu të marrin mjete më të mira si rritja e mundësive për mjete të fshehta shtrëngimi, mundësia për të krijuar zona vizitore, mundësi për të marrë të ardhurat e krimit nga kriminelët dhe një sekret i reduktuar ndërmjet autoriteteve.

Politika e qeverisë së moderuar do të çojë në një rritje të fluksit të çështjeve në gjykatat suedeze dhe një nevojë të shtuar për burgje dhe burgje.

Prandaj, burimet u shtohen gjykatave të Suedisë dhe Shërbimit Korrektues për të rritur kapacitetin duke ruajtur cilësinë, efikasitetin dhe sigurinë.

Duhet të forcohet lufta kundër krimit dhe të rivendoset siguria.

Krimi ndërkufitar duhet të luftohet si në kufijtë e Suedisë ashtu edhe brenda vendit.

Duhen masa, si këtu dhe tani, ashtu edhe në planin afatgjatë. Në thelb, bëhet fjalë për një ndryshim të këndvështrimit.

Për një kohë të gjatë, autori ka qenë në fokus të ligjit penal suedez.

Qeveria dëshiron ta ndryshojë këtë dhe në vend të kësaj të vendosë viktimën e krimit dhe të drejtën e tij për dëmshpërblim, si dhe interesin legjitim të shoqërisë për mbrojtjen në qendër.

Qeveria po fillon tani ofensivën më të madhe në historinë suedeze kundër krimit të organizuar kërcënues për sistemin.

Tashmë në projektligjin e buxhetit që do të dorëzohet në Riksdag javën e ardhshme, qeveria po bën investime të shumta për të forcuar të gjithë gjyqësorin dhe autoritetet e tij për të vazhduar punën sulmuese kundër bandave kriminale, thotë ministri i Drejtësisë Gunnar Strömmer.

Autoriteti policor duhet të rritet me synimin që dendësia e policisë të paktën të korrespondojë me mesataren brenda BE-së.

Agjencive të zbatimit të ligjit duhet t’u jepen gjithashtu mjete më të mira, të tilla si aftësitë e zgjeruara për shtrëngim të fshehtë dhe parandalues, mënyra të reja për të marrë fitime kriminale nga kriminelët dhe sekreti i reduktuar ndërinstitucional.

T’u japësh të gjithë fëmijëve një shans të drejtë për të pasur sukses është po aq e rëndësishme sa edhe ashpërsimi i dënimeve.

Puna parandaluese kundër krimit të të rinjve jep rezultate.

Prandaj, qeveria dëshiron të forcojë punën e shërbimeve sociale për parandalimin e krimit në të njëjtën kohë me zgjerimin e programeve të mbështetjes së prindërve.

Përveç kësaj, komunat marrin një subvencion të përkohshëm për vendosjet e LVU në SiS.

Kategori
Uncategorized

Këshilltari i Trump: Ai planifikon të kandidojë së shpejti për postin

Ish-presidenti Donald Trump mund të shpallë kandidaturën e tij në fund të nëntorit .

Ish-presidenti i SHBA-së, Donald Trump, planifikon të nisë kandidaturën e tij për nominimin presidencial republikan në fund të këtij muaji, thanë tre nga këshilltarët e tij për Reuters.

– Unë mendoj se ai dëshiron të vrapojë dhe të vrapojë para Ditës së Falënderimeve (24 Nëntor), thotë një nga këshilltarët.

Kategori
Uncategorized

Ministri i jashtëm Billström: Organizatat terroriste nuk kanë të drejtë të veprojnë brenda territorit suedez

Ministri i jashtem Suedes -Tobias Billström thotë në intervistë se Suedia ndan shqetësimet e Turqisë për PKK-në, shkruan AP.

Turqia deri më tani ka refuzuar të lejojë Suedinë në NATO, sepse vendi beson se Suedia mbështet guerrilasit kurdë – të cilët prej kohësh janë etiketuar si terroristë në Suedi dhe Finlandë.

“Ne jemi plotësisht prapa një politike që do të thotë se organizatat terroriste nuk kanë të drejtë të veprojnë brenda territorit suedez, thotë Billström për AP.

Pikërisht këtë verë qeveria e mëparshme nënshkroi marrëveshjen së bashku me Finlandën dhe Turqinë.
Ministri i ri i Jashtëm thekson se duhet të përmbushet gjithçka për të cilën bien dakord të gjitha palët.
Në të njëjtën kohë, ai thotë se “gjithçka duhet të ndodhë edhe në mënyrë të sigurt ligjërisht”, shkruan AP.

Prandaj, feminizmi u hoq nga politika

Në intervistë Billström përgjigjet për drejtimin e ri të politikës së jashtme suedeze. Ai thotë se fokusi do të jetë në vendet nordike, vendet baltike dhe BE.

Ai shpjegon gjithashtu se pse qeveria ka hequr qëllimin e qeverisë së mëparshme për të ndjekur një politikë të jashtme feministe.

– Ne besojmë se të drejtat e barabarta midis burrave dhe grave janë të rëndësishme, por përdorimi i shprehjes “politika e jashtme feministe” do të thotë që ndonjëherë e zhvendosni interesin nga ajo që është në të vërtetë e rëndësishme. Ju i kushtoni më shumë rëndësi emrit sesa përmbajtjes aktuale, thotë Billström për AP.

Kategori
Uncategorized

Ikin në Britani, apo ikin nga Shqipëria?

Shifra qëndron në krye në raport me popullsinë, jo si shifër absolute, por edhe nëse kjo nuk është e vërtetë, sërish, problemi i emigrimit të parregullt të shtetasve shqiptarë tashmë është një çështje politike për qeverinë e z. Rama.

I cili ndodhet në një situatë ku siç thuhet duhet të provojë ilaçin që krijon vetë. Vite më parë kryeministri e mbronte ikjen e njerëzve si liri të lëvizjes dhe patjetër që ajo është edhe e tillë. Sot ai bën thirrje që njerëzit të shkojnë e të hapin agrobiznese, madje referon modele të tilla. E sërish, ikja nuk ndalet. Nuk do të ishte problem një gjë e tillë nëse nuk do të kishim perceptime mbi këtë çështje dhe prononcime të përshfaqura deri në kufijtë e rracizmit.

P.sh paralel me lajmin e mësipërm, të del para lajmi se kryeministri i është përgjigjur sekretares për Punët e Brendshme në Britaninë e Madhe, Suella Braverman, që ka folur për një pushtim të shqiptarëve. Kaq është dashur që z. Rama të bëjë atë që di të bëjë më mirë për mendjet e dissave. Të japë një intervistë në BBC, përmes së cilës ka bërë intelektualin e indinjuar.

Nuk bëhet fjalë për shqiptarët, as alienët apo gangsterët, por ka të bëjë me politikat e dështuara për kufijtë dhe krimin. Kjo lloj gjuhe nuk është një politikë, nuk është një program, nuk është një vizion. [Ajo] nuk është gjë tjetër veçse nxitja e ksenofobisë dhe synimi, veçimi i një komuniteti. Unë admiroj gjithçka që përfaqëson Britania. Por me të vërtetë jam i neveritur për këtë lloj politike që në fund është e dënuar të dështojë. është shprehur ndër të tjera ai.

Themi intelektualin sepse kryeministri i një vendi prej të cilit ikin njerëz që janë bërë subjekt diskutimi politik prej vitesh – dhe këtu kujtojmë se të njëjtën nivel shqetësimi mbante para disa vitesh edhe presidenti francez Macron, apo kur Gjermania sillte policë në Rinas – duhet të flasë me politika për të shpjeguar pse ndodh kjo dhe se çfarë po bëhet.

Replikat e z. Rama nuk i shërbejnë atyre shqiptarëve që ikin drejt Britanisë, pasi për ta shtruar me sintaksën e duhur:

Shqiptarët nuk ikin drejt Britanisë, ata PO IKIN NGA SHQIPËRIA.

Dhe në një mënyrë edhe nga qeverisja e z. Rama.

Sigurisht që Shqipëria është një vend emigracioni, kjo nuk është një dukuri e re dhe as ka përgjegjësi ekskluzive qeveria aktuale. Por në rastin e tanishëm rishfaqja me intensitet e largimit kërkon shpjegime më komplekse se më parë dhe që ndoshta nuk lidhen strikt me varfërinë, por me karakterin politik dhe social që po merr vendi ynë.

Për ta kuptuar këtë mjafton të lexojmë p.sh një dokument zyrtar që është hedhur për konsultim publik: “Strategjia Kombëtare për qeverisjen e migracionit 2019- 2022”. Që në hyrjen e këtij dokumenti thuhet se:

Emigracioni nga Shqipëria nxitet kryesisht nga arsye ekonomike (papunësia dhe përpjekja për kushte më të mira jetese) edhe pse kanë mbizotëruare dhe konsiderata të tjera. Dy kategori të personave – të rinjtë dhe gratë – e kanë parë veçanërisht të vështirë situatën në tregun të punës në vend. Në vitin 2017, të rinjtë e moshës 15-29 vjeç, të cilët nuk ishin të punësuar dhe nuk ndiqnin shkollën apo formimin profesional, përbënin 29.7% të të gjithë të rinjve. Vetëm 50.3% e grave (krahasuar me 64.3% të meshkujve) ishin të punësuara.

Emigracioni i shtetasve shqiptarë, në veçanti drejt vendeve të Bashkimit Evropian (BE) vazhdon pavarësisht përmirësimit të vazhdueshëm të kushteve të jetesës në vend, rritjes të qëndrueshme të ekonomisë shqiptare dhe përmirësimit të vazhdueshëm të sigurisë publike. Sipas INSTAT-it, pesë faktorë vlerësohen që ndikojnë aktualisht në emigracionin drejt BE-së, të cilët përfshijnë: mundësinë për të punuar jashtë vendit (84%), bashkimin familjar (4.6%), ndjekur nga papunësia në Shqipëri (4.2%), mundësinë për të studiuar jashtë vendit (3.5%) dhe faktorë të tjerë (3.6%). 

Faktorë të tjerë tërheqës janë gjithashtu cilësia më e mirë e trajnimeve dhe mundësive arsimore jashtë vendit. Nga ana tjetër, mangësitë e institucioneve publike dhe shërbimeve publike kanë shërbyer si “faktorë nxitës”, duke ndikuar negativisht në përpjekjen dhe perspektivën e migrantëve për t’u kthyer dhe për t’u vendosur në Shqipëri

Siç shihet ikja është së pari ekonomike …

Çka na thotë se çdo sukses i arritur, i propaganduar apo imagjinuar nuk arrin të mbajë në vend një pjesë të madhe të popullsisë.

Dhe këtu ne kemi të drejtë të vëmë në dukje se pabarazia dhe pandëshkueshmëria janë faktorë përcaktues në intoksikimin e perceptimit të shqiptarëve për perspektivën e tyre me ngarkesë negative dhe mungesë shprese.

Ndaj është komike, groteske, e çdo gjë tjetër fakti që kryeministri I një vendi që pranon se ka një problem real, tanimë ndoshta emergjent me ikjen e njerëzve, del e flet në një intervistë me interpretimin se emigracioni është bërë çështje pse Britania dështoi në menaxhimin e kufijve dhe luftën kundër krimit …

Kategori
Uncategorized

Turkey pressures Albania to hand over wanted fugitives

Suspected of staging a massive cryptocurrency scam, Ozer was arrested in Albania on August 30 after being sought by police for more than a year.

Cavusoglu also said he had delivered a new list of so-called Gulenists wanted by Ankara.

Turkish President Recep Tayyip Erdogan and his government accuse Gulen and his network of orchestrating a failed 2016 putsch and define the network as the “Fethullahist Terrorist Organisation”, or “FETO” for short. “FETO is not just a threat to us, it is a threat to every country it is in,” Cavusoglu said.

“Today, we shared the necessary information about the extradition of some people [Gulenists] to Turkey,” Cavusoglu said and praised the closure of a Gulen-run school in Albania. The Mehmet Akif Ersoy College was closed in September.

Albanian Prime Minister Edi Rama said schools affiliated with Gulen were being closed because they do not meet legal standards but many suspect the decision was made to please Turkey’s President.

Thousands of institutions – universities, schools, banks, media companies, NGOs and private firms – owned or run by alleged members of Gulen’s network have been seized in Turkey since the authorities crushed the attempted coup in 2016. The government continues to press other countries to do the same.

So far, however, apart from a few states in Africa and Asia with autocratic governments, Gulen schools have continued to operate and most countries have resisted or ignored Ankara’s demands for extradition of Gulen followers.

Albania controversially deported a Gulenist to Turkey in 2020 who was attempting to flee to Canada and so joined Kosovo and Moldova, which have also returned suspected ‘Gulenists’ to Turkey despite sharp criticism from rights organisations, the EU and their own opposition parties.

Kategori
Uncategorized

Dy gazetarë përballen me dënimin me vdekje në Iran.

🔻Dy gazetare Niloofar Hamedi dhe Elaheh Mohammadi, përballen me dënimin me vdekje në Iran, akuzohen nga autoritetet iraniane si spiune të CIA-s.

Të dy Hamedi dhe Mohammadi tani përballen me dënimin me vdekje për raportet e tyre mbi vdekjen e Amini.

Kjo ndodh sepse krimet e klasifikuara si :
-”luftë kundër Zotit”, “
-”përhapja e korrupsionit në tokë”, si dhe –
-spiunazhi dhe tradhtia mund të dënohen me vdekje në Iran.

Two journalists face the death penalty in Iran.

🔻 Two journalists are accused by the Iranian authorities of being CIA spies.

Journalists Niloofar Hamedi and Elaheh Mohammadi were among the first to report on the death of 22-year-old Mahsa Amini after she was arrested by the country’s moral police. Journalists now risk the death penalty.

▪️Journalist Niloofar Hamedi, reporter of Shargh newspaper, enters the hospital where Amini died and photographs Amini’s parents hugging each other after the news that their daughter is no longer alive. She then posts the photo on Twitter, where it goes viral.

🔻Hamedi was arrested five days after the photo was published and her Twitter account was deactivated.

▪️ Journalist Elaheh Mohammadi, a reporter for the Ham-Mihan newspaper, is at the burial site in Saqqez, Amin’s hometown, when the mourners spontaneously start shouting anti-regime slogans.

🔻Mohammadi reports the incident and was then arrested and imprisoned in Evin prison

Hamed and Mohammadi are now incarcerated in the notorious Evin prison in Tehran.

Both Hamed and Mohammadi now face the death penalty for their reports on Amini’s death.

This happens because crimes classified as:

-“war against God”, “
-“the spread of corruption on earth”, as well as –
-espionage and treason are punishable by death in Iran.

Kategori
Uncategorized

Albanian PM Rama responds to Home Secretary Braverman: We’re a safe country that fights crime, stop discriminating Albanians

”Targeting Albanians (as some shamefully did when fighting for Brexit) as the cause of Britain’s crime and border problems makes for easy rhetoric but ignores hard fact. Repeating the same things and expecting different results is insane (ask Einstein!)”, tweeted Rama.

”70% of the 140,000 Albanians who have moved to the UK were living in Italy and Greece. 1200 of them are business people. Albanians in the UK work hard and pay tax. UK should fight the crime gangs of all nationalities and stop discriminating v Albanians to excuse policy failures

Albania is a NATO country & is negotiating its EU membership. It is also a safe country of origin. When Germany had a similar problem it tightened its own systems.

The UK can and should do the same not respond with a rhetoric of crime that ends up punishing the innocent.

Albania is not a rich coutry and was for a very long time a victim of empires, we never had our own.

We have a duty to fight crime at home and are doing so resolutely, as cooperating closely with others too. Ready to work closer with UK but facts are crucial. So is mutual respect.”

Kategori
Uncategorized

Doris Pack: There has been lobbying against the DP in the EU and the USA

Presidentja e Forumit të Grave të Partive Popullore Europiane dhe ish-deputetja e PE-së, Doris Pack .

The president of the Women’s Forum of the European People’s Parties and former member of the EP, Doris Pack, stated that there was lobbying against the Democratic Party in Brussels and Washington.
In an interview for Euronews Albania, Pack said that some people are undermining the processes of the Democratic Party.
According to her, the reaction of the democrats was quick after Sali Berisha was expelled from the DP and she underlined that it is something positive, the fact that now most of them are united.
“I cannot speak with much competence about this situation, but as you know, I like Albanians and Albania and I expect a good future in the European Union. I can say that the autocratic regime in Albania is systematically alarming. I know there has been lobbying against the Democratic Party, in Berlin, Brussels and other places, I’m sure it’s the same in the United States.
I can say that they are people who are undermining the processes of the Democratic Party. The former leader of the Democratic Party has made many mistakes, but after being expelled from the ranks of the Democratic Party at the request of an ambassador, the party was asked to expel him and the reaction was very quick. It is something positive that the majority within the ranks of the Democratic Party is united”, she emphasized

Doris Pack: Ka pasur lobime kundër PD-së në BE dhe SHBA

Presidentja e Forumit të Grave të Partive Popullore Europiane dhe ish-deputetja e PE-së, Doris Pack deklaroi se ka pasur lobime kundër Partisë Demokratike, në Bruksel dhe Uashington.

Në një intervistë për Euronews Albania, Pack u shpreh se disa njerëz po minojnë proceset e Partisë Demokratike.

Sipas saj, reagimi i demokratëve ishte i shpejtë pasi Sali Berisha u përjashtua nga PD dhe nënvizoi se është diçka pozitive, fakti që tanimë shumica e tyre janë të bashkuar.

“Nuk mund të flas me shumë komptetenca për këtë situatë, por siç e dini, më pëlqejnë shqiptarët dhe Shqipëria dhe pres një të ardhme të mirë në Bashkimin Evropian. Mund të them se regjimi autokratik në Shqipëri është sistematikisht alarm. Unë e di që ka pasur lobime kundër Partisë Demokratike, në Berlin, Bruksel dhe vende të tjera, jam e sigurt që është e njëjta gjë edhe në Shtetet e Bashkuara.

Mund të them që janë njerëz që po minojnë procese të Partisë Demokratike. Ish-lideri i Partisë Demokratike ka bërë shumë gabime, por pasi u përjashtua nga radhët e Partisë Demokratike me kërkesë të një ambasadori, iu kërkua partisë që ai të përjasahtohej dhe reagimi ishte shumë i shpejtë. Është diçka pozitive që shumica brenda radhëve të Partisë Demokratike është e bashkuar”, theksoi ajo.

Kategori
Uncategorized

Doris Pack: There has been lobbying against the DP in the EU and the USA

Presidentja e Forumit të Grave të Partive Popullore Europiane dhe ish-deputetja e PE-së, Doris Pack .

The president of the Women’s Forum of the European People’s Parties and former member of the EP, Doris Pack, stated that there was lobbying against the Democratic Party in Brussels and Washington.

In an interview for Euronews Albania, Pack said that some people are undermining the processes of the Democratic Party.

According to her, the reaction of the democrats was quick after Sali Berisha was expelled from the DP and she underlined that it is something positive, the fact that now most of them are united.

“I cannot speak with much competence about this situation, but as you know, I like Albanians and Albania and I expect a good future in the European Union. I can say that the autocratic regime in Albania is systematically alarming.

I know there has been lobbying against the Democratic Party, in Berlin, Brussels and other places, I’m sure it’s the same in the United States.
I can say that they are people who are undermining the processes of the Democratic Party.

The former leader of the Democratic Party has made many mistakes, but after being expelled from the ranks of the Democratic Party at the request of an ambassador, the party was asked to expel him and the reaction was very quick.

It is something positive that the majority within the ranks of the Democratic Party is united”, she emphasized

Doris Pack: Ka pasur lobime kundër PD-së në BE dhe SHBA

Presidentja e Forumit të Grave të Partive Popullore Europiane dhe ish-deputetja e PE-së, Doris Pack deklaroi se ka pasur lobime kundër Partisë Demokratike, në Bruksel dhe Uashington.

Në një intervistë për Euronews Albania, Pack u shpreh se disa njerëz po minojnë proceset e Partisë Demokratike.

Sipas saj, reagimi i demokratëve ishte i shpejtë pasi Sali Berisha u përjashtua nga PD dhe nënvizoi se është diçka pozitive, fakti që tanimë shumica e tyre janë të bashkuar.

“Nuk mund të flas me shumë komptetenca për këtë situatë, por siç e dini, më pëlqejnë shqiptarët dhe Shqipëria dhe pres një të ardhme të mirë në Bashkimin Evropian. Mund të them se regjimi autokratik në Shqipëri është sistematikisht alarm. Unë e di që ka pasur lobime kundër Partisë Demokratike, në Berlin, Bruksel dhe vende të tjera, jam e sigurt që është e njëjta gjë edhe në Shtetet e Bashkuara.

Mund të them që janë njerëz që po minojnë procese të Partisë Demokratike. Ish-lideri i Partisë Demokratike ka bërë shumë gabime, por pasi u përjashtua nga radhët e Partisë Demokratike me kërkesë të një ambasadori, iu kërkua partisë që ai të përjasahtohej dhe reagimi ishte shumë i shpejtë. Është diçka pozitive që shumica brenda radhëve të Partisë Demokratike është e bashkuar”, theksoi ajo.

Kategori
Uncategorized

Masat e fshehta shtrënguese për të ndaluar dhunën e bandave

Hetimi pranon se ka nevojë që të lejohet përdorimi i mjeteve të fshehta të shtrëngimit për qëllime parandaluese më shumë se sot.
Kjo në sfondin që krimi në grup, i cili kërcënon shoqërinë, është bërë gjithnjë e më i gjerë.
Policia duhet të lejohet të përdorë mjete të fshehta shtrëngimi për qëllime parandaluese për të parandaluar, ndër të tjera, vrasjet në grup, sugjeron një hetim qeveritar. Ministri i Drejtësisë Gunnar Strömmer (M). Policia duhet të lejohet të përdorë mjete të fshehta shtrëngimi për qëllime parandaluese për të parandaluar, ndër të tjera, vrasjet në grup, sugjeron një hetim qeveritar.
Ministri i Drejtësisë Gunnar Strömmer (M).
“Propozimet e paraqitura janë në thelb të mira në gjithçka.

– Janë duke u ndërmarrë hapa të rëndësishëm në hetim.
Ajo që bëhet fjalë është se policia dhe prokurorët duhet të kenë akses në të njëjtat mjete që ka Policia e Sigurisë kur bëhet fjalë për, për shembull, krime terroriste ose spiunazh, por në raste të mirëpërcaktuara – duhet të jenë krimet dhe njerëzit më të rëndë. të cilët lëvizin në mjedisin kriminal të bandës, thotë
Gunnar Strömmer
.
Krimet e mbuluara janë të tilla si vrasje, rrëmbim, shpërthime dhe vepra të rënda të drogës.

Duhet të jetë grup

Propozimi i hetimit, i cili paraqitet në një raport të ndërmjetëm, do të thotë se policia do të lejohet të përdorë, për shembull, përgjime sekrete dhe leximin e të dhënave sekrete nëse vlerësohet se ekziston një rrezik i konsiderueshëm i krimit të rëndë.

Mbikëqyrja duhet t’u drejtohet njerëzve brenda një grupi ose organizatash të dyshuara për përfshirje në krim.

Hetimi vlerëson se masat shtrënguese parandaluese janë efektive për parandalimin e krimeve të rënda në një mjedis bande, si p.sh. të shtënat me bandat.

“Ka një kulturë të heshtjes që mund të kapërcehet me masa shtrënguese parandaluese, thotë hetuesi Inger Söderholm.

Informacioni në një fazë të hershme është dëshmuar gjithashtu të jetë vendimtar në parandalimin e krimeve të rënda, thotë ajo.

Gjithnjë e më pak autorë mund të lidhen me të shtënat me bandat.

Sipas direktivës së hetimit, përqindja është ulur nga 56 përqind në 2005-2012 në 25 përqind në 2013-2017.

Të moderuarit kanë kritikuar prej kohësh qeverinë e mëparshme se ka bërë shumë pak kundër bandave.
Tashmë në tavolinë ka propozime për përgjime parandaluese.
Ministrja e Drejtësisë thekson se të moderuarit e kanë ndjekur çështjen që nga viti 2018.
– Ne jemi refuzuar gjithmonë në Riksdag për këtë çështje.
Në orën e njëmbëdhjetë, ky hetim u shtua.
Natyrisht, pasi të jetë bërë, ne do ta përdorim rezultatin nëse mendojmë se është i mirë.
Hetimi u krijua nga qeveria e mëparshme kuq-jeshile dhe në marrëveshjen Tido katër partitë e djathta deklarojnë se hetimi duhet të marrë direktiva të reja.
Por tani nuk është e sigurt se është e nevojshme, sipas Gunnar Strömmer.
– Do të shohim nëse hetuesi, përmes propozimeve që po parashtrohen, mbulon aspekte shtesë që ne i kemi sjellë në këtë.
Shefi i Policisë Kombëtare Anders Thornberg do të donte të shihte që përgjimet parandaluese të mund të zbatoheshin më shpejt se sa ishte planifikuar: “Unë e di se çfarë instrumenti i mirë mund të jetë,” thotë ai.Foto: Johan Nilsson/TT

Rreziqet e privatësisë !
Lejimi, për shembull, i përgjimit të fshehtë dhe i mbikëqyrjes së fshehtë me kamera për qëllime parandaluese përfshin rreziqe të privatësisë.
– Por ka edhe obligim që shteti të mbrojë qytetarët, thotë Inger Söderholm.
Strömmer nuk shqetësohet për rrezikun e privatësisë, por thekson se bëhet fjalë për krimet më të rënda që duhet të lidhen edhe me kontekstet kriminale të bandave.
Policia ka deklaruar për hetimin se llogaritet se mjetet e fshehta parandaluese të shtrëngimit mund të përdoren në rreth njëqind raste në vit.

Bast për policinë !
Ardalan Shekarabi, zëdhënës i politikës kriminale për S, thekson se qeveria tani duhet të investojë edhe në polici.
– Është pika boshe në marrëveshjen e tyre.
Edhe pse është jashtëzakonisht i detajuar në fushën e politikës kriminale, çështjet e policisë bien në sy nga mungesa e tyre, thotë ai.

– Duhet të jetë përgjegjësi e qeverisë, pjesërisht që policia të ketë kushtet e duhura, pjesërisht të punojë me çështjen e burimeve, por edhe që policia dhe kërkimi të afrohen më shumë që të rrisim efikasitetin e hetimeve penale

Kategori
Uncategorized

Lufta për fjalën e lirë është jetë a vdekje

Në orën 5 të mëngjesit të 24 shkurtit, Mariya Frey , drejtuese e 24 kanaleve rajonale në kompaninë e shërbimit publik ukrainas Suspline, mori një telefonatë. Rusia kishte pushtuar Ukrainën dhe ajo u detyrua shpejt të fuste vajzat e saj në makinë dhe të ikte në perëndim nga Kievi. Ajo kishte me vete një çantë me para dhe dokumente identiteti të paketuara prej disa vitesh.

Të përgatitur për situatën më të keqe të mundshme ishin edhe punonjësit e saj, të cilët mundën të fillonin me shpejtësi një transmetim të drejtpërdrejtë për pushtimin e Rusisë nga vende të ndryshme në Ukrainë, dhe të cilët që nga shpërthimi i luftës kanë mundur të vazhdojnë transmetimin pa ndërprerje.

Është tepër domethënëse. Lufta në Ukrainë ka goditur rëndë popullatën dhe aksesi në raportimin e lajmeve të besueshme është bërë gjithnjë e më i rëndësishëm. Por lufta për demokraci dhe fjalë të lirë është jetë a vdekje dhe deri më tani këtë vit, 10 gazetarë janë vrarë në Ukrainë, sipas UNESCO-s. Shifra korresponduese në total në botë në vitin 2022 është 74. Tashmë dukshëm më shumë se 55 gazetarët që humbën jetën në 2021 dhe lufta në Ukrainë është një nga arsyet pse numri po rritet, sipas një raporti të ri të UNESCO-s. 

Gazetarët në zonat e konfliktit duhet të mbrohen, ashtu si civilët. Por gazetarët në disa raste janë bërë objektiva gjatë pushtimit të plotë të Rusisë në të njëjtën kohë që infrastruktura e rëndësishme për median është sulmuar.

Në dhjetë vitet e fundit, mesatarisht një gazetar është vrarë çdo katër ditë dhe nëntë nga dhjetë vrasje gazetarësh mbeten të pazbardhura, sipas UNESCO-s.

Që nga shpërthimi i luftës, mediat e pavarura në Rusi gjithashtu janë ndaluar dhe janë detyruar të mbyllen, ndërsa korrespondentëve të huaj u është mohuar viza dhe janë dëbuar, mediat sociale janë bllokuar dhe mediat e kontrolluara nga shteti janë bërë mjete për propagandën e Kremlinit. Popullsisë ruse i serviret një botë e shtirur që nuk ekziston.

Prandaj, krijimi i kushteve për media të lira dhe mundësi për gazetarët për të raportuar është çështje e të gjithëve ne. Konkretisht, duke siguruar që të ketë akses në punë dhe pajisje mbrojtëse, si në Ukrainë. Por ka të bëjë gjithashtu edhe me kundërvënien e dhunës dhe kërcënimeve që u mbyllin gojën gazetarëve individualë – dhe se krimet kundër gazetarëve duhet të hetohen, ndiqen penalisht dhe dënohen.

Fatkeqësisht, realiteti sot nuk duket kështu. Në dhjetë vitet e fundit, mesatarisht një gazetar është vrarë çdo katër ditë dhe nëntë nga dhjetë vrasje gazetarësh mbeten të pazbardhura, sipas UNESCO-s.

Në Suedi, ekziston një projekt-ligj për të forcuar mbrojtjen penale për gazetarët, i cili pritet të hyjë në fuqi më 1 korrik 2023. Është i mirëpritur, jo më pak duke pasur parasysh se sipas një artikulli shkencor ende të pabotuar nga Oscar Björkenfeldt , doktorant në sociologjinë ligjore në Universitetin e Lundit, ka probleme të mëdha me besimin e gazetarëve në sistemin e drejtësisë në rastin e urrejtjes së paligjshme në internet*.

Policia në Suedi është bërë gjithnjë e më e mirë në punën me këto çështje.

Pak më shumë se gjysma e 3,000 gazetarëve të anketuar e perceptojnë aftësinë e sistemit gjyqësor si shumë ose më mirë të dobët, dhe mbi të gjitha ka të bëjë me mos prioritizimin e krimeve dhe mungesën e njohurive teknike për të hetuar krimet e lidhura me kibernetikën. Disa gazetarë në anketë theksojnë se urrejtja e paligjshme në internet është normalizuar dhe është bërë pjesë e jetës së përditshme, pjesërisht për shkak të mungesës së mbështetjes ligjore. Sipas studimit, kjo ndikon negativisht në gazetari dhe lirinë e shprehjes dhe përzgjidhet një mbulim i caktuar.

Policia në Suedi është bërë gjithnjë e më mirë në punën me këto çështje, dhe tani pala e prokurorit duhet të arrijë. Është e rëndësishme që ekziston një ndërgjegjësim se liria e fjalës sfidohet në të vërtetë edhe në Suedi, pavarësisht nga liria jonë e gjerë dhe e fortë e medias dhe e shprehjes.

Por në një ditë si kjo, mendimet e mia janë ndoshta kryesisht me ata që aktualisht po raportojnë me jetën dhe lirinë në rrezik në frontin ekstrem të demokracisë në mbarë botën, nga protestat në rrugët e Iranit dhe nga lufta e vazhdueshme në Ukrainë.

Ju jam mirënjohës për punën që bëni për të gjithë ne. 

Mendimet e mia janë gjithashtu me të gjithë gazetarët që aktualisht po heshtin: të burgosur, të censuruar dhe të vrarë nëpër botë.

Duhet ta dini se ne dëgjojmë heshtjen tuaj. 


Nga Cilla Benkö

Cilla Benkö është CEO i Radio Sveriges.

Kategori
Uncategorized

Scandal/ Prime Minister Rama went on a charter for coffee, took his counterpart home with him

🔻How did the charter plane “TC-ANA, Airbus A319-100 ACJ”, with VIP configuration, become part of the Albanian government in February 2020 after it has been part of the Turkish government since April 2005?

 1. What is the documentation on how this plane came to be used by the prime minister that is essential for the investigation?
 2. Is it a gift from the government of Recep Tayyip Erdogan and if he was forgiven, what was the procedure?
 3. If it was purchased, was it purchased by the Albanian government or by “Air Albania”?
 4. If it is part of the “Air Albania” fleet, what is the contract that the Albanian government or its subordinate institutions have with the company where it is a shareholder?
 5. What are the invoices between the Albanian government or the Directorate of Government Services and the company “Air Albania” for each flight that was performed by the “Ismail” charter on behalf of the Albanian Prime Minister?
 6. Why the balance sheets of the company have not been submitted and why the reasons why they have not been published in the KKB are not investigated?
 7. They should also investigate why “Air Albania” has not yet declared the beneficial owners, in violation of the law.
 1. How much are the other invoices for the services and servicing of this aircraft at other airports abroad?
 2. What trips were paid for by the prime minister’s fund and were trips with the “Ismail” charter included in this fund?
 3. What is the official act that determines the specific need to use this charter plane?
 4. What was the official reason that Rama used the charter even to go to Kosovo for coffee when he could very well use the land routes, saving thousands of euros?
 5. Rama also used the “Ismail” charter to accompany the Prime Minister of North Macedonia from Brussels to Skopje. In this case, who paid the costs of the flight to Skopje?
 6. What are the other flights that Rama has made outside Rinas from Brussels to The Hague, London, etc., which are not registered in our TIMS?
 7. If he received flights with clearing from the “Air Albania” company, will he have to give a series of explanations?
 8. Does he or the government have a contract with “Air Albania” to do promotions?
 9. If so, in what way have the government and the prime minister promoted a private company?
 10. Is a prime minister allowed to receive payments for promotions of private companies?
 11. How is it possible that the prime minister is also employed privately through marketing companies, while he was chosen to exercise a specific task at the top of the executive?

Skandali/ Rama shkoi me çarter për kafe, çoi homologun me të në shtëpi 

Deputeti i PL-së Petrit Vasili i ka drejtuar SPAK publikisht 21 pyetje në lidhje me skandalin e 137 fluturimeve me çarter të Edi Ramës.

Në postimin e tij në Facebook, Vasili i ka radhitur janë edhe një sërë faktesh tejet të rënda nga abuzimi i Ramës, ku sipas tij kryeministri ka përdorur çarterin për të pirë kafe në Prishtinë apo edhe për të çuar homologun maqedonas në shtëpi. 

1. Në ç’mënyre avioni çarter “TC-ANA, Airbus A319-100 ACJ”, me konfigurim VIP, u bë pjesë e qeverisë shqiptare në shkur të vitit 2020 pasi nga prilli i vitit 2005 ai ka qenë pjesë e qeverisë turke?

2. Cili është dokumentacioni se si kaloi ky avion në përdorim të kryeministrit është thelbësor për hetimin?

3. A është dhuratë e qeverisë së Rexhep Taip Erdogan dhe nëse i është falur, cila ka qenë procedura?

4. Nëse është blerë, a është blerë nga qeveria shqiptare apo nga “Air Albania”?

5. Nëse është pjesë e flotës së “Air Albania”, cila është kontrata që ka qeveria shqiptare apo institucionet në vartësi të saj dhe me kompaninë ku ajo është aksionere?

6. Cilat janë faturat mes qeverisë shqiptare apo Drejtorisë së Shërbimeve Qeveritare dhe kompanisë “Air Albania” për çdo fluturim, që ka kryer çarteri “Ismail” për llogari të kryeministrit shqiptar?

7. Përse bilancet e kompanisë nuk janë dorëzuar dhe përse nuk hetohen arsyet se përse ato nuk janë publikuar ato në QKB?

8. Duhen hetuar edhe përse “Air Albania” nuk i ka deklaruar ende pronarët përfitues, në shkelje të ligjit.

9. Përse nuk publikohen të dhënat për destiancionet e këtij avioni dhe të personave, që kanë udhëtuar në prenotimet e çarterit “Ismail” nga kryeministri Rama?

10. Sa janë taksat aeroportuale, në se janë paguar ndaj kompanisë koncesionare “Kastrati Group” të aeroportit Nënë Tereza, në Rinas për avionin çarter “Ismail”?

11. Sa janë faturat e tjera për shërbimet dhe serviset e këtij avioni në aeroporte të tjera jashtë vendit?

12. Çfarë udhëtimesh janë paguar nga fondi i kryeministrisë dhe a janë përfshirë në këtë fond udhëtimet me çarterin “Ismail”?

13. Cili është akti zyrtar që përcakton nevojen specifike të përdorimit të këtij avioni çarter?

14. Cili ka qenë shkaku zyrtar që Rama e ka përdorur çarterin edhe për të shkuar në Kosovë për kafe kur mund të përdorte fare mirë rrugët tokësore, duke kursyer mijëra euro?

15. Rama e ka përdorur çarterin “Ismail” edhe për të shoqëruar nga Brukseli në Shkup kryeministrin e Maqedonisë së Veriut. Në këtë rast, kush i ka paguar kostot e fluturimit në Shkup?

16. Cilat janë fluturimet e tjera, që ka bërë Rama jashtë Rinasit nga Brukseli në Hagë, Londër etj, të cilat nuk regjistrohen në TIMS-in tonë?

17. Nëse ai i ka marrë fluturime me klering nga kompania “Air Albania” do të duhet të japë një sërë shpjegimesh?

18. A ka ai apo qeveria një kontratë me “Air Albania” për t’i bërë promocione?

19. Nëse ka, në ç’mënyrë e kanë promovuar qeveria dhe kryeministri një kompani private?

20. A i lejohet një kryeministri të marrë pagesa për promocione të kompanive private?

21. Si është e mundur që kryeministri qenka i punësuar edhe privatisht nëpërmjet kompanive të marketingut, përderisa ai është zgjedhur për të ushtruar një detyrë specifike në majë të ekzekutivit

Kategori
Uncategorized

Berisha appeals to US-Albanian citizens no to vote for Soros-backed candidates in the midterm elections

Millions of US citizens will head to the polling stations to cast their vote for the midterm elections and former Albanian Premier Sali Berisha has appealed to US-Albanian citizens not to vote for the candidates that are supported by the progressive billionaire George Soros who is the biggest donor in this election.

“I invite all the US-Albanian citizens that in the November midterm elections to cast no vote for the candidates supported by George Soros”, said Berisha.

”He is a fierce enemy of democracy, he is the ideologist of this dramatic fall, of defending Edi Rama’s corruption, of the destruction of the justice system”.

Kategori
Uncategorized

Jemi të frikësuar: Lituania përgatitet për sulmin rus


Në tetor, Bjellorusia njoftoi se po forconte bashkëpunimin e saj ushtarak me Rusinë duke vendosur një forcë të përbashkët kufitare.

Vendosja e re e disa mijëra ushtarëve rusë në Bjellorusi ka ngritur shqetësimet se Lituania do të bëhet objektivi i ardhshëm i Rusisë.

Frika është se nëse presidenti rus Vladimir Putin vendos të përshkallëzojë luftën, trupat ruse të vendosura në të dy skajet e korridorit Suwalki do të jenë në gjendje të shtyjnë nga lindja dhe perëndimi në të njëjtën kohë, duke izoluar kështu Lituaninë, Letoninë dhe Estoninë nga pjesa tjetër. NATO.

Prandaj Lituania tani po përgatitet për një sulm rus, shkruan Sky News .

Ish-mjeku i forcave ushtarake të Lituanisë, Vilius Kociubaitis, thotë për gazetën se shumë njerëz në Lituani janë të shqetësuar për situatën.

Dëgjojmë helikopterë, ndoshta edhe tanke.

Nëse Ukraina bie, ne kemi një problem të madh, sepse rusët mund të na sulmojnë nga Kaliningrad dhe Bjellarusia.

Është një rrezik i madh dhe kjo është arsyeja pse ne jemi të frikësuar, thotë ai.

Lituania është anëtare e aleancës mbrojtëse të NATO-s. Një sulm ndaj vendit do të shkaktojë kështu nenin 5 të traktatit të NATO-s, i cili thotë se një sulm ndaj një vendi të NATO-s është një sulm ndaj të gjithë aleancës.

Kategori
Uncategorized

Uria dhe lufta totale kundër Perëndimit

Kishte disa që, në iluzionin e tyre, besonin se ushqimi dhe uria nuk ishin një armë në luftën totale të Putinit kundër Perëndimit. E kishin gabim.

PËRDORIMI I NJË ARMË TJETËR: Vladimir Putin heq përkrenaren e tij të luftëtarit; kartën e ushqimit. Foto: NTB

Në fundjavë, Rusia njoftoi se po përfundonte marrëveshjen e drithit që i lejon Ukrainës të eksportojë në mënyrë relativisht të sigurt burimet e saj të mëdha të grurit dhe misrit në botë nëpërmjet Detit të Zi.

Një marrëveshje e qershorit nënkuptonte që më shumë se nëntë milionë tonë drithë ukrainase ishin dërguar jashtë. Ajo ka parandaluar edhe më galopantin e çmimeve të ushqimeve në botë dhe ka siguruar ushqim për miliona njerëz në Lindjen e Mesme dhe Afrikë.

Por tani ka mbaruar. Rusia nuk do të përfshihet më në garantimin e sigurisë së anijeve që operojnë këtë trafik jetik.

SULM MASIV:

Të shtunën më 22 tetor, Rusia kreu një seri të gjatë sulmesh ajrore kundër infrastrukturës kritike në të gjithë Ukrainën. Gazetari: Jesper Nordahl Finsveen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladetshikoni më shumë

Marrëveshja e grurit

ishte një thyerje dramatike dhe e mirëpritur me mënyrën e vazhdueshme çnjerëzore të Rusisë për të drejtuar luftën në Ukrainë. Pas një nisme turke – Turqia është një vend vendimtar në diplomacinë e luftës së Putinit – marrëveshja për eksportet e grurit u nënshkrua në Ankara në qershor.

OKB-ja shtyu me gjithë forcën e saj dhe marrëveshja e grurit ishte një triumf i shumëpritur i diplomacisë. Kështu ishte një tjetër lëshim i kënaqshëm dhe i bujshëm rus në këtë luftë, leja për të lejuar inspektorët ndërkombëtarë nga organizata e OKB-së IAEA në objektin bërthamor të pushtuar nga Rusia në Zaporozhye.

Siguria ushqimore dhe siguria bërthamore ishin një përpjekje e shtetit të Putinit për ta bërë zorrën e tij të gjelbër për botën, dhe veçanërisht për OKB-në. Kjo ishte në periudhën pasi Putini kishte hequr dorë nga marrja e kryeqytetit Kiev, dhe qëllimi rus i luftës ishte i kufizuar në vazhdimin e pushtimeve në lindje dhe mbrojtjen e pushtimeve në jug të Ukrainës.

Por përpara se ushtria e bujshme ukrainase të përparonte në veri-lindje, në rajonin e Kharkiv dhe në jug, në Kherson. Ishte gjatë një periudhe të kufizuar të luftës kur Putin luajti me aftësinë për të vendosur një maskë njerëzore.

Tani është fikur. Shumë e mirë. Sulmet në tubacionet e gazit në Detin Baltik. Kërcënimet e vazhdueshme me dron kundër tubacioneve norvegjeze me gaz në BE dhe Britaninë e Madhe tregojnë se furnizimi me energji në Evropë është një objektiv legjitim për Putinin në luftën kundër Perëndimit. Kërcënimet e vazhdueshme për përdorimin e armëve bërthamore tregojnë se edhe kjo është një ide me të cilën po luan presidenti rus.

Strategjia në Ukrainë është sulme sistematike ndaj infrastrukturës si energjia elektrike, gazi dhe uji. Ukrainasit do të ngrihen në dorëzim në një dimër ku refugjatët me klimë të brendshme do të bëhen armë. Ukrainasit duhet të ngrihen deri në vdekje, ose të dalin jashtë vendit.

BE-së do t’i nënshtrohet presionit për lëshime për shkak të çmimeve të larta të energjisë, të cilat do të shpërthejnë nëse Putini do të përballonte kërcënimet e tij jo më të maskuara mirë për të sulmuar furnizimet me gaz në BE.

Pra, pse duhet që siguria ushqimore dhe uria të jenë lopë të shenjta për një Putin gjithnjë e më nën presion? Nëse kjo luftë ka treguar diçka, është se asgjë në botë nuk është e shenjtë për presidentin rus. Përveç ideve ndoshta të shtrembëruara ideologjikisht dhe historikisht joreale të madhështisë ruse në kohën tonë, në kokat e Putinit dhe të disa të tjerëve.

Marrëveshja e grurit është shtyrë nga dita e nënshkrimit. Rusia ka kërcënuar vazhdimisht se do ta heqë atë, sepse ata – gabimisht – kanë pohuar se shumica e grurit shkoi në Evropë, në kundërshtim me marrëveshjen, dhe jo në Lindjen e Mesme dhe Afrikë.

Por kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se eksportet e grurit nga Ukraina përtej Detit të Zi do të ndalen krejtësisht. Ukraina, Turqia dhe Kombet e Bashkuara thanë të hënën se do të vazhdojnë dërgimin e grurit ukrainas, pavarësisht se Rusia tërhiqet nga marrëveshja dhe garancia e brishtë e sigurisë që supozohej të përfaqësonte marrëveshja nuk vlen më. 12 anije të ngarkuara plotësisht me grurë ukrainas lundruan të hënën nga portet ukrainase në Detin e Zi në rrugën e tyre për në tregjet e tyre.

Prandaj, marrëveshja ka vdekur. Por ka ende një rrugë për të bërë përpara se Putini të fundosë anijet e ngarkuara me ushqime për disa nga më nevojtarët në botë. Në atë rast, do të jetë një tjetër nga plagët e shumta të vetëshkaktuara në këtë luftë – edhe për të – katastrofike. Por nëse Putini është mjaft i dëshpëruar, edhe fundosja e varkave të ngarkuara me grurë ukrainas është një akt legjitim lufte nga këndvështrimi i Kremlinit.

Dëmi mund të jetë bërë ende. Sepse çfarë ndodh me ekuipazhet në këto varka? Çfarë do të kërkojnë me qira të rritur? Dhe pronarët e anijeve? Çfarë do të kërkojnë kompanitë e sigurimeve në policat e shtuara? Cili është çmimi për rrezikimin e ekuipazhit dhe anijeve?

Dhe dëmi mund të ketë ndodhur tashmë edhe në një mënyrë tjetër. Sepse me anulimin e marrëveshjes, deri në çfarë mase do të besojnë fermerët ukrainas se arat që do të mbjellin në pranverë do të prodhojnë një kulture që mund të shitet? Dhe a është e mundur të marrësh para për ushqim që mund të kalbet në tokë ose në kapanone?

Ushqimi, uria dhe akoma më shumë pasiguria, janë armët më të fundit që Putini ka përdorur deri më tani në luftën e tij në Ukrainë

Kategori
Uncategorized

Forcat e armatosura po përgatiten për luftë – duan të blejnë drone kamikaze

Drone kamikaze, artileri raketore dhe spitale fushore.

Kur Forcat e Armatosura Suedeze paraqitën planin e tyre për vitet e ardhshme, mesazhi ishte se Suedia tani duhet të përgatitet për luftë.

– Nuk përjashtojmë asgjë për momentin, thotë komandanti i përgjithshëm Micael Bydén.

Situata e sigurisë është shumë e rëndë – dhe Forcat e Armatosura nuk mund të përjashtojnë “zhvillime edhe më serioze”.

Kjo u konfirmua nga ÖB Micael Bydén gjatë një konference për shtyp të martën, kur Forcat e Armatosura Suedeze paraqitën këshillat e tyre ushtarake – domethënë planin se si mbrojtja dëshiron që të përdoren fondet e rritura të mbrojtjes.

– Nuk përjashtojmë asgjë për momentin, tha Micael Bydén dhe më pas vazhdoi me luftën agresioni të Rusisë në Ukrainë:

– Në këtë konflikt, Suedia është një aktor, jo më pak në sytë e rusëve, dhe këtë duhet ta kemi parasysh. Ne gjithashtu duhet të pranojmë pasojat e kësaj kur investojmë në aftësitë mbrojtëse, thotë Micael Bydén gjatë fjalimit të tij.

A thua në këtë raport se duhet të përgatitesh për luftë?

– Po, kjo është detyra e mbrojtjes totale, domethënë përgatitja për atë që është niveli më i lartë i gatishmërisë dhe sulmit të armatosur. Sipas përkufizimit, ju mund të përdorni fjalën luftë, thotë Micael Bydén për Aftonbladet.

Ndër investimet që Forcat e Armatosura suedeze po propozojnë tani që politikanët t’i thonë po janë disa risi të karakterit sulmues. Në dokumentet e Forcave të Armatosura suedeze, thuhet se aftësitë duhet të jenë në gjendje të përdoren, ndër të tjera, për të “luftuar në mënyrë të qëndrueshme kundër një sulmuesi që është vendosur në territorin suedez”.

Forcat e armatosura mbajnë një konferencë shtypi ku komandanti i përgjithshëm Micael Bydén dhe drejtori i përgjithshëm Mikael Granholm prezantojnë financat e ardhshme të forcave të armatosura, mbështetjen e vazhdueshme për Ukrainën dhe hyrjen e ardhshme në NATO.

Forcat e armatosura mbajnë një konferencë shtypi ku komandanti i përgjithshëm Micael Bydén dhe drejtori i përgjithshëm Mikael Granholm prezantojnë financat e ardhshme të forcave të armatosura, mbështetjen e vazhdueshme për Ukrainën dhe hyrjen e ardhshme në NATO.Foto: TT

“Është në planet tona”

Një armë që Forcat e Armatosura suedeze duan tani, e cila mund të përdoret në këtë kontekst, është ajo që përshkruhet si robotë patrullimi, një “avion pa pilot i një lloji të disponueshëm me një pjesë luftarake”. Në raportet e mediave nga Ukraina, arma shpesh është quajtur “dronë kamikaze”.

– Është një aftësi që ka rezultuar efektive. Dhe sa i përket pa pilotit në përgjithësi, është një pistë zhvillimi ku duhet të bëjmë më shumë. Quhet një njësi robot patrulluese, është një mjet mjeti pa pilot me një lloj efekti kinetik, një robot. Është në planet tona, thotë Micael Bydén.

Sipas Forcave të Armatosura Suedeze, dronët kamikaze duhet të trajtohen nga një njësi me madhësi batalioni dhe duhet të jenë gati për përdorim deri në vitin 2030.

Aftësi të tjera të reja që Forcat e Armatosura Suedeze duan të zbatojnë deri në vitin 2030 janë:

 • Një batalion artilerie raketore, një armë që Ukraina ka mundur ta përdorë për të arritur thellë pas linjave ruse gjatë vitit të kaluar.
 • 60 luftarakë të rinj Model E Gripen.
 • Një nëndetëse e re, e pestë.
 • Një njësi e re e mbrojtjes së IT
 • Kapaciteti i zgjeruar në zonën hapësinore, ndër të tjera në formën e satelitëve të vegjël, të cilët duhet të jenë në gjendje të rrisin “aftësinë për të paralajmëruar”.

Përveç kësaj, Forcat e Armatosura Suedeze duan të rimarrin spitalet në terren, të cilat gjatë mbrojtjeve të mëparshme pushtuese ishin një çështje e qartë e gatishmërisë suedeze. Sipas dokumenteve të mbrojtjes, dy spitale të reja fushore duhet të jenë gati për t’u vendosur deri në vitin 2030 dhe dy të tjerë deri në vitin 2035.

I ashtuquajturi "dron kamikaze" amerikan

I ashtuquajturi “dron kamikaze” amerikanFoto: AeroVironment

Do të rinovojë tanket

Në Kiruna, në bazën ajrore të çmontuar Kalixfors, Forcat e Mbrojtjes Norvegjeze duan të krijojnë një detashment të ri, një nënndarje të një regjimenti. Qëllimi është të rritet kapaciteti për mbështetjen e vendit pritës – pra, mundësinë e marrjes së ndihmës nga vendet mike në rast të një sulmi ushtarak kundër Suedisë.

Në të njëjtën kohë, në kartat po kryhen disa projekte për rritjen e qëndrueshmërisë, si rinovimi i tankeve, blerja e mjeteve të reja luftarake dhe vendosja e robotëve kundërajrorë në korvetat Visby.

Sipas Komandantit të Përgjithshëm, pritet që organizata e kombinuar e luftës të përbëhet nga 121,000 njerëz deri në vitin 2035, dhe në atë kohë, çdo grup i rekrutuar do të numërojë 10,000 të rinj çdo vit.

“Duhet të shtohen njësi të reja ushtarake dhe për të trajnuar dhe stafuar një organizatë më të madhe dhe për të përmbushur zhvillimin e botës dhe anëtarësimin në NATO, kërkohet rritje e personelit në të gjitha kategoritë e personelit”, thotë Micael Bydén

Kategori
Uncategorized

Ambasadorja Kim, që paralelisht me këtë detyrë nga USA, bashkë-sundon me Krimin e Organizuar, ka shpallur veten edhe si Guvernatore (jo-Kushtetuese) të Shqipërisë.

Pushtimi i pabesë Amerikan i Shqipërisë! Nga Hajro Cini ///

“Intervistës “ të Eskobar i parapriu njoftimi paraprak i guvernatores Kim …

Ai u shpreh se qëndrimet e Yuri Kim janë institucionale dhe në bashkëpunim të ngushtë me DASH:

“ Zv/Ndihmës Sekretari Escobar: Ajo që bën ambasadorja jonë atje është shumë përfituese për Shqipërinë. Ajo është personi kryesor për marrëdhëniet dypalëshe. Gjithshka që ajo bën, është në bashkëpunim shumë të ngushtë me Departamentin e Shtetit. Këto nuk janë qëndrime individuale, janë qëndrime institucionale. Dhe duhet të theksoj se çështjet e korrupsionit, çështjet e krimit të organizuar, kanë prekur gjithë rajonin, jo vetëm Shqiërinë, pra është e rëndësishme që të bashkëpunojmë për t’iu kundërvënë këtyre kërcënimeve.”

E kam të pamundur të mos çuditem. Kur dikush emërohet dhe mbahet si Ambasador i një shteti në një vend tjetër, ai/ajo e ka patjetër mbështetjen e vëndit që e ka caktuar si të tillë se përndryshe e shkarkojnë. Kjo deklaratë “sqaruese” për Yuri Kim më ngre më shumë pikëpyetje se sa u sqarova. Pse?

Pse duhet një zyrtar i DASH të konfirmojë, publikisht, se Yuri Kim nuk ndjek agjendë personale dhe se bashkëpunon ngushtë me DASH?

Ambasadorja Yuri Kim, që paralelisht me këtë detyrë nga USA, bashkë-sundon me Krimin e Organizuar, ka shpallur veten edhe si Guvernatore (jo-Kushtetuese) të Shqipërisë. Ju kujtoj se Kushtetuta e Shqipërisë nuk njeh funksion të tillë.

Ajo është e kudo ndodhur, në çdo lloj Gjykate, në çdo lloj Prokurorie, në Presidencë, në Kryeministri, në Jahte lluksoze me Oligarkë, në Resorte, të ndërtuara shpesh në pronat e dikujt tjetër, nëpër Bashki, me deputetë (disa pa pikë peronaliteti) Ministra, shumë nga të cilët, në një shtet normal, do të ishin nëpër burgime të gjata, për vjedhje dhe korrupsion galopant.

Governatorja Yuri Kim, nuk shikon vetëm korrupsionin e qeverisë (Krimit të Organizuar). Ka muaj që vlon një skandal rreth gjysmë miliardi dollarë për disa inceneratorë, që nuk ekzistojë. Të dy Partitë Opozitare nxjerrin përditë fakte tronditëse, por përderisa Guvernatorja (ilegale) nuk flet, SPAK po ashtu nuk shikon. Shumë më i vogël se sa ky skandal galopant do të kishte dorëhequr çdo lloj qeveria në botë, por jo këtë që mbajnë shtetet paralele (Deep States) të Amerikës.

Shqipëria ndërtoi, pas 2005, një institucion shumë të respektuar për të luftuar Mafien dhe krimet. Prokurorinë e Krimeve të Rënda, e cila akuzoi me shumë sukses dhe shkatërroi të gjitha bandat kriminale që u krijuan pas viti të mbrapshtë 1997, kur Administrata Demokrate e Bill Clintonit dhe CIA destabilizuan Shqipërinë. (Se nuk është hera e parë që USA pushton Shqipërinë këta dy shekujt e fundit.)

Pikërisht pse ishte efikase, Krimi i Organizuar, që e ka halë në sy çdo lloj Prokurorie që e lufton Krimin, u mobilizua dhe me ndihmën e USA e shkatërruan totalisht Prokurorinë e Krimeve të Rënda dhe bashkë më të edhe të gjithë systemin e Drejtësisë duke bërë një “Reformë” që do ta sillte (siç edhe ka ndodhur) këtë sistem nën kontrollin total të Krimit dhe Ambasadës Amerikane, që sipas zyrtarit të sipër cituar, ka mbështetjen e plotë të DASH.

Për ti hedhur hi syve shqiptarëve, dhe ndonjë kongresmeni republikan që ngre pikëpyetje për aktivitetin “dhiplomatik” Amerikan në Shqipëri, zyrtari në fjalë, detyrohet, të na “sqarojë”.

Herët apo vonë, Yuri Kim do të ikë nga Tirana, për tu rikthyer pastaj, besoj unë, si lobiste e ca organizatave amerikane që, në mënyrë të jashtëligjshme, kanë shtënë në dorë pasuri të vlefshme kombëtare si Butrinti, Skavica etj. Ka bërë dëme të tmerrshme.

Shqipëria ka qënë shpesh herë e pushtuar ose ka bashkëjetuar me perandori shumë shekullore, Me atë Romake 7 shekuj, me atë Osmane 5 shekuj, ka qënë e pushtuar nga Italia nga 7 prilli 1939 e deri më 9 shtator 1943, si dhe disa ditë nga Gjermania.

Por Shqipëria nuk ka përjetuar pushtim më të pabesë, më të ndyrë dhe më shkatërrimtar se sa ky pushtimi i fundit Amerikan.

Po Shqipëria po lëngon nën pushtimin Amerikan.

Pushtimi Italian ishte i paprovokuar nga Shqipëria dhe i pajustifikuar, por nga ai pushtim Shqipëria u ndërtua dhe mori edhe Kosovën. Gjermania hyri si trashëguese e Italisë, pasi kjo kapitulloi, por brënda pak ditësh, Gjermania bashkoi plotësisht Kombin Shqiptar me Mitrovicën, që Italia nuk kishte mundur t’ja merrte Jugosllavisë, dhe Çamërinë, na njohu Pavarësinë, Sovranitetin (Relativ) por më të madhin që etnia shqiptare kishte gëzuar që nga koha e Pirros dhe Neutralitetin.

Gjatë gjithë kohës që në Shqipëri ishte këmba e ushtarëve italianë apo gjermanë, Shqipëria kishte institucione shumë të respektuara, Gjykata shëmbullore, administratë shumë efiçiente dhe të ndershme si dhe pothuajse të gjithë Kryeministrat nga Mustafa Kruja (Merlika) e deri tek Ibrahim bej Biçaku njëri më i ndershëm dhe më patriot se tjetri, dy nga Kryeministrat dhe një Regjent ishin edhe Firmëtarë të Mëvetësisë më 28 nëntor 1912 edhe të Pavarësisë të vitit 1943.

Asnjëherë shqiptarët nuk kanë parë një pushtim kaq të pabesë dhe shkatërrues sa pushtimi i fundit Amerikan.

Unë besoj se ky pushtim nuk ka autorizimin e Kongresit Amerikan, si i vetmi Institucion Kushtetues që autorizon USA të hyjë në luftë (pushtime), por është produkt i njërit nga Shtetet Paralele (Deep State) që po i zënë frymën shtetit Amerikan. (në USA operojnë disa Shtete paralele – Deep State, – Familja e degjenruar Clinton, Soros, FBI, DASH, CIA etj. – që shfrytëzojnë statusin e superfuqisë së USA për agjenda të errta. Kjo do të sjellë edhe kalbësimin e saj.)

Besoj gjithshtu se në Nëntor do të ketë një tërmet të jashtzakonshëm në politikën Amerikane dhe se Demokratët do ti humbin të dy dhomat e Kongresit, ç’ka mund të sjellë ndryshime edhe në strukturën e administratës pushtuese Amerikane në Shqipëri.

Por pavarësisht kësaj shqiptarët duhet ti marrin vetë frenat e vëndit në dorë se asnjë pushtim, për më tepër kaq i pabesë dhe i ndyrë, nuk sjell progress dhe të mira.

Kategori
Uncategorized

Berisha: Nuk i preket flamuri PD-së. Kush e prek, i ka bërë hesapet shumë keq .

Të sigurtë të jeni se ai që prek flamurin e PD-së, i ka bërë hesapet shumë, shumë keq.

Kjo do të thotë që do e shikoni në ditët e ardhshme.

Nuk i preket flamuri Partisë Demokratike’, tha gjatë fjalës së tij, kreu i PD-së, Sali Berisha.

Opozita nuk mund të pengohet nga asgjë për të firmosur fitoren në këto zgjedhje.

Zotërinjtë, një grup deputetësh, u ftuan, ose erdhën, pa asnjë lloj paragjykimi dhe prapamendimi që të bashkohen nëse donin, të garonin për çdo post në këto bashki, të paraqisnin kandidatura, ose në përputhje me statutin të krijonin, po të duan fraksionin.

Por ata, sa janë nuk e di, por ata nuk duan as statutin as primaret dhe as fraksionin.

Të sigurtë të jeni se ai që prek flamurin e PD-së, i ka bërë hesapet shumë, shumë keq.
Kjo do të thotë që do e shikoni në ditët e ardhshme.
Nuk i preket flamuri Partisë Demokratike’, tha gjatë fjalës së tij, kreu i PD-së, Sali Berisha.

You can be sure that the one who touches the DP flag has calculated very, very badly.

This means you will see it in the next few days.

The flag of the Democratic Party is not touched’, said during his speech, the leader of the Democratic Party, Sali Berisha.

The opposition cannot be prevented by anything to sign the victory in these elections.

You can be sure that the one who touches the PD flag has calculated very, very badly.

This means you will see it in the next few days. The flag of the Democratic Party is not touched’, said during his speech, the leader of the Democratic Party, Sali Berisha.

Kategori
Uncategorized

ÖB nuk i thote jo armeve bërthamore në Suedi

ÖB: Rusia na sheh si pjesë të konfliktit

Komandanti i Përgjithshëm Micael Bydén.

Situata e sigurisë është shumë serioze dhe zhvillimi i botës përreth i pasigurt, dhe Forcat e Armatosura Suedeze kërkojnë masa të menjëhershme, si forcimi i mbrojtjes ajrore dhe robotike dhe që mbrojtja të rritet më shpejt.

Kjo bëhet e ditur në një konferencë për shtyp për këshillat ushtarake që Forcat e Armatosura i kanë dhënë qeverisë përpara anëtarësimit në NATO. 

Në konferencën për shtyp, komandanti i përgjithshëm i Forcave të Armatosura Micael Bydén dhe Drejtori i Përgjithshëm Mikael Granholm prezantojnë këshillat ushtarake. 

Micael Bydén thotë se një këshill ushtarak në vjeshtën e vitit 2022 duhet – dhe do – të marrë gjurmët e tij nga zhvillimet në mbarë botën, pak më shumë se tetë muaj pas pushtimit në shkallë të gjerë të Ukrainës nga Rusia.

– Është një situatë shumë serioze e politikës së sigurisë dhe gjithashtu një situatë serioze e sigurisë, një zhvillim i pasigurt botëror me të cilin duhet të përballemi. Nuk mund të përjashtojmë as zhvillime më serioze. Nuk përjashtojmë asgjë për momentin, thotë ai dhe vazhdon:  

– Jemi në një konflikt afatgjatë mes Rusisë nga njëra anë dhe Perëndimit kolektiv nga ana tjetër. Në këtë konflikt, Suedia është një aktor, jo më pak në sytë e rusëve, dhe ne duhet ta kemi parasysh këtë. Ne gjithashtu duhet të përballemi me pasojat e kësaj kur investojmë në aftësinë mbrojtëse. 

Është e nevojshme për anëtarësimin në NATO

Öb Micael Bydén paraqet atë që do t’i kërkohet Suedisë për të marrë pjesë si anëtare e NATO-s. Ndër të tjera, të jetë një bazë për praninë e NATO-s në Evropën veriore. 

– Anëtarësimi në NATO do të rrisë pragun e konfliktit ushtarak. Ne bëhemi pjesë e parandalimit të NATO-s. Kjo nuk do të thotë se ne mund të relaksohemi kur bëhet fjalë për investimet tona në mbrojtjen ushtarake. Ajo kërkon aftësi të konsiderueshme mbrojtëse për territorin dhe aleatët e vet, thekson ai dhe përmbledh këshillat kombëtare në disa pika:

Se Suedia heq dorë nga rezervat kombëtare.
Se Suedia ofron aftësi për gatishmëri për incidente në ajër për forcat detare të aleancës dhe praninë e përforcuar përgjatë kufirit lindor të NATO-s.
Se Suedia merr pjesë në njësinë e reagimit të shpejtë të NATO-s.
Që ne të vendosim Suedinë si një zonë bazë të mundshme për forcat aleate luftarake tokësore, detare dhe ajrore. 

– Për më tepër, aftësitë kombëtare duhet urgjentisht të forcohen. Shembujt e kësaj kanë të bëjnë me mbrojtjen e përbashkët të integruar ajrore dhe robotike. Bëhet fjalë për sistemet e menaxhimit ndërveprues dhe për mbështetjen e vendit pritës, thotë Micael Bydén, i cili pretendon se Suedia ka përpara nesh “një rrugëtim mendor dhe praktik”, si ushtarakisht ashtu edhe politikisht. 

ÖB beson se rezervat në lidhje me anëtarësimin në NATO krijojnë ngërçe, pavarësisht nëse çështja ka të bëjë me praninë e përhershme të NATO-s, apo armët bërthamore në tokën suedeze. 

– Atëherë mund të hyjë niveli politik dhe të marrë vendime për gjëra të tilla, thotë ai. 

Gjatë konferencës për shtyp, ÖB pyetet nëse është e rëndësishme, për shembull, të ketë armë bërthamore në Suedi në rast të anëtarësimit të ardhshëm në NATO. 

– Këshilla ime është shumë e qartë: fillimisht pa rezerva. Pavarësisht se cilët shembuj u ngritën në dhomë, ju duhet t’i përgjigjeni po kësaj pyetjeje. Por krijimi i bravave edhe para se të hyni si anëtar do të krijojë vetëm pengesa. Pra, Këshilli nuk ka asnjë rezervë dhe më pas niveli politik duhet të hyjë në binarë dhe të marrë vendimet që duhen marrë, pavarësisht nëse bëhet fjalë për praninë e përhershme të aleatëve të NATO-s apo nëse bëhet fjalë për para-ruajtje. Këto janë vendime politike, përgjigjet ai.

ÖB nuk dëshiron të hyjë në detaje se cilat armë ka rekomanduar që qeveria të furnizojë Ukrainën.  

Më pas arrihet qëllimi i kostove të mbrojtjes

ÖB beson se qëllimi që mbrojtja të kushtojë 2 për qind të PBB-së. do të arrihet në vitin 2026. Që është një avancim në krahasim me më parë. Kjo nuk do të thotë se është rritur ritmi i zgjerimit të mbrojtjes, por ka të bëjë më shumë me rritjen e kostove, sqaron ai në përgjigje të një pyetjeje. 

– Gatishmëria për incidente në ajër dhe për marinën duhet t’i dorëzohet NATO-s sapo të hyjmë në NATO.

Organizata e luftës do të përfshijë 12,1000 njerëz në vitin 2035. 

Kategori
Uncategorized

Gatishmëria e Suedisë po përshtatet për t’u përballur me më të keqen – luftën, urinë dhe varrezat masive

Linku. https://www.expressen.se/nyheter/sveriges-beredskap-stalls-om-for-att-hantera-det-varsta-krig-svalt-och-massgravar/

POLICIA E SIGURIMIT

Ka pasur një ndryshim historik në gatishmërinë suedeze – pas dekadash paqeje si pikënisje, Suedia po përgatitet seriozisht për një luftë që do të godasë vendin. Ndryshimi përfshin një reformë gjithëpërfshirëse të gatishmërisë që prek rreth 60 autoritete. Të paktën 27 miliardë dollarë në vit do të nevojiten në investime, njoftoi MSB të hënën. Në të njëjtën ditë që shteti fqinj Norvegjia vendosi të rrisë gatishmërinë një hap.

Një përshkallëzim i mëtejshëm nuk mund të përjashtohet dhe mund të ndodhë shumë shpejt, tha Lena Hallin para rreth 40 krerëve të autoriteteve që janë mbledhur për të planifikuar bashkëpunimin e ardhshëm me Forcat e Armatosura Suedeze.

Kreu i shërbimit të inteligjencës ushtarake, Must, gjeneralmajor Lena Hallin, e përshkroi më herët në tetor situatën në zonën e afërt si më të rëndën që nga vitet 1980, me një tablo kërcënimi që është më komplekse sesa gjatë Luftës së Ftohtë.

Civilët mund të bëhen objektiva në Suedi

Lufta në Ukrainë, ku popullsia civile, spitalet dhe infrastruktura janë objektiva të drejtpërdrejta të sulmeve të Rusisë, ka treguar brutalisht dobësitë edhe në mbrojtjen civile suedeze. Përfundimi është se nuk është më e mundur të supozohet se ndiqen ligjet e luftës, popullsia civile mund të jetë objektiv edhe në Suedi. 

Që nga 1 tetori i këtij viti, Suedia ka dhjetë sektorë gatishmërie që duhet të forcojnë qëndrueshmërinë civile në funksione të rëndësishme shoqërore. Çdo sektor drejtohet nga një autoritet përgjegjës. 

Ndarja e re është mirëpritur, por në të njëjtën kohë, disa autoritete shprehin shqetësimin se vetë riorganizimi do të jetë një sfidë shtesë në një situatë sigurie tashmë nën presion, ku vendi duhet të përgatitet edhe për anëtarësimin e ardhshëm në NATO. Kjo duket qartë nga raportet që autoritetet e urgjencës i kanë dorëzuar qeverisë se si po ecën puna. 

Expressen ka shqyrtuar raportet, të cilat janë kryesisht konfidenciale. Informacioni për dobësitë e shoqërisë është ndër gjërat më sekrete të disponueshme, por mes vijave të kryqëzuara duket se disa autoritete shohin se Suedia është larg objektivave të gatishmërisë.

Qeveria e mëparshme nuk ka vepruar sipas propozimeve

Säpo është një nga autoritetet që beson se vetë reforma sjell sfida të mëdha. Se çfarë do të thotë anëtarësimi i mundshëm në NATO duhet të sqarohet shpejt, shkruan Säpo në raport. 

Shoqëria duhet gjithashtu, sipas Säpo, të bëjë të qartë se si duhet të menaxhohet siguria e furnizimit në nivel kombëtar, rajonal dhe lokal. Dhe si duhet të zhvillohen prioritetet në një situatë krize kur burimet e kufizuara shoqërore kërkohen nga shumë njerëz në të njëjtën kohë – diçka që do të paraqesë “sfida të mëdha” sipas Säpo. 

Tashmë në maj, MSB paraqiti një raport të parë me rekomandime për qeverinë e asaj kohe se si të forcohej mbrojtja civile dhe kërkoi 6.2 miliardë dollarë kontribute shtesë për buxhetin e 2023. 

MSB propozoi disa vendime konkrete të qeverisë, duke përfshirë që autoritetet duhet të ngarkohen me përgatitjen për një situatë kur produkte të rëndësishme duhet të racionalizohen. Dhe si do të rifutet detyra civile në të gjitha pjesët e saj sipas ligjit për detyrën e mbrojtjes totale. Të sigurojë disponueshmërinë e personelit në shërbimet e urgjencës, kujdesin ndaj fëmijëve dhe kujdesin mjekësor në rast rreziku të luftës dhe luftës.

Por nga propozimet e majit, asgjë nuk është bërë ende realitet, sipas drejtoreshës së përgjithshme të MSB Charlotte Petri Gornitzka. Këtë ajo e thotë menjëherë pasi ka dorëzuar në Qeveri pjesën e dytë të raportit me propozim masat. 

MSB shkruan se 27 miliardë do të nevojiten në vit gjatë një faze fillestare prej disa vitesh për të rikthyer në këmbë mbrojtjen civile. Një pjesë e madhe e parave do të shkojnë për bashkitë dhe rajonet që janë përgjegjëse, ndër të tjera, për shërbimet e urgjencës dhe kujdesin shëndetësor.   

– Është rasti që gjendja e gatishmërisë është diçka që ne e kemi çmontuar në Suedi dhe të cilën tani duhet ta rindërtojmë në një mënyrë moderne, thotë Charlotte Petri Gornitzka.

Këtë herë, megjithatë, nuk bëhet fjalë për ndërtimin e rezervave të mëdha ushqimore, por më shumë për sigurimin e aftësisë për të prodhuar mallra të rëndësishme.

– Ka nevoja shumë konkrete që duhen për të prodhuar ushqime dhe ilaçe dhe e kemi pasur të qartë se mund të kushtojë më shumë.

– Suedia është një vend që funksionon mirë, ne ndihmojmë njëri-tjetrin, kemi një sistem vullnetar që funksionon kur duhet vërtet. Por ne duhet të identifikojmë dobësitë dhe të ndërtojmë qëndrueshmëri dhe të marrim lartësinë për gatishmërinë për luftë dhe lartësi, thotë Charlotte Petri Gornitzka.

700 sugjerime

Përpara raportit të ndërmjetëm në maj, MSB kishte marrë mbi 700 propozime për masa për rreth 70 autoritete. Ndër propozimet janë investime në energjinë rezervë dhe furnizim të fuqishëm me karburant, sensorë për të zbuluar përpjekjet e ndërhyrjeve dixhitale në infrastrukturën kritike, zgjerimi i pikave të sigurisë bashkiake ku publiku mund të kërkojë mbrojtje, furnizimi me ushqim duke përfshirë ujin. 

Mirëmbajtja e vonuar në infrastrukturën e rëndësishme nuk përfshihet në investimin miliardarë, është një kosto përveç asaj që u prezantua të hënën. 

Sipas Charlotte Petri Gornitzka, në të ardhmen do të kërkohet gjithashtu që çdo qytetar të marrë përgjegjësinë për gatishmërinë e tij. 

– Nëse mund t’ia dilni vetë sot, duhet të vazhdoni të merrni përgjegjësinë për situatën tuaj edhe në luftë, në mënyrë që mbështetja e shoqërisë të përdoret kryesisht për më të dobëtit. 

Një nga dobësitë e Suedisë është furnizimi me ushqime. Llogaritjet e bëra nga Agjencia Suedeze e Ushqimit në emër të qeverisë tregojnë në tre skenarë se si do të ndikohej popullsia e Suedisë nëse furnizimi me ushqim do të zvogëlohej me 25, 50 ose 75 për qind. 

Tashmë në skenarin e parë, ekziston një shqetësim i madh në mesin e popullatës, disponueshmëria e ushqimit do të jetë më pak se nevoja dhe disa do të humbin peshë dhe do të vuajnë nga mungesa e vitaminave dhe lëndëve ushqyese të rëndësishme, shkruan Agjencia Norvegjeze e Ushqimit.

Hap pas hapi – nëse ushqimi zhduket

Në rast të përgjysmimit të furnizimit me ushqim, shoqëria do të vuajë nga “ankthi dhe stresi shumë i madh” tashmë pas disa javësh. Nëse situata vazhdon për tre muaj ose më shumë, një pjesë e madhe e popullsisë do të ketë shumë pak ushqim dhe rrezikon nga uria, sipas raportit “Ushqimi në gatishmëri të lartë”.

Nëse ushqimi reduktohet me 75 për qind, banorët e vendit do të jenë të pafuqishëm tashmë pas një deri në katër javë, dhe nëse një situatë e tillë krize vazhdon për tre muaj ose më shumë, një pjesë e madhe e popullsisë do të vdesin nga uria, sipas Suedisë Food. Agjencia.

Sipas studimeve të mëparshme, Suedia aktualisht është e vetë-mjaftueshme vetëm në drithëra, sheqer dhe karrota. 

“Suedia sot do të kishte vështirësi të furnizonte popullsinë me ushqim të sigurt dhe ujë të sigurt në rast të një gjendjeje të shtuar të jashtëzakonshme ose lufte,” shkruajnë Agjencia Suedeze e Ushqimit dhe Agjencia Suedeze Bujqësore në një studim të botuar në 2020.

Sipas Federatës Kombëtare të Fermerëve, LRF, 50 për qind e ushqimit që hamë importohet – por prodhimi suedez varet gjithashtu nga mallrat e importuara. 

– Ajo që ne prodhojmë në Suedi është, nga pikëpamja e gatishmërisë, shumë e varur nga inputet e importuara. Është lëndë djegëse, plehra, produkte për mbrojtjen e bimëve dhe deri diku fara që nuk prodhohen në Suedi. Në një situatë të përçarjes dhe krizës në botën e jashtme, ne jemi shumë të cenueshëm, thotë Palle Borgström, kryetar i LRF.

Varësia nga plehrat e importuara ndihet tashmë sot, pjesa më e madhe e plehrave komerciale prodhohej nga gazi natyror rus dhe tani ka një mungesë në tregun botëror. 

– Ka pasur një rritje të mprehtë të çmimeve me çmime tre, katër herë më të larta se ai që ishte çmimi normal më parë dhe se ka thjesht një mungesë në situata të caktuara, thotë Palle Borgström.

“Ne kemi jetuar në atë paditësi”

Ish-deputeti i moderuar i Parlamentit Björn Körlof është një nga disa debatues që kanë dhënë alarmin se gatishmëria është lënë pas dore. Gjatë viteve 1980 dhe 1990, ndër të tjera ka qenë drejtor i përgjithshëm i Agjencisë së Mbrojtjes Psikologjike, Agjencisë së Fortifikimeve dhe shef i Shërbimit Kombëtar Suedez, tani është anëtar i Akademisë së Shkencave Ushtarake. 

– Kur Bashkimi Sovjetik u shemb, atëherë ne çmontuam si mbrojtjen ushtarake ashtu edhe atë civile. Nuk do të kishte luftë. Ishte e pakuptimtë, thotë ai. 

– Ne kemi jetuar në atë paditësi, deri tani. 

Ndër të tjera, Körlof thekson mungesën e planifikimit për të evakuuar sasi të mëdha njerëzish nga zonat e prekura nga lufta. 

– Gjatë Luftës së Ftohtë kishte, ndër të tjera, plane evakuimi për pjesë të mëdha të Stokholmit që do të zhvendoseshin në Dalarna dhe Västmanland, sot nuk ka fare mundësi përkatëse, pavarësisht se një e treta e popullsisë së vendit jeton në rajonet metropolitane. 

Sipas Körlof, sot ekziston një bllokim mendor në shoqëri kundër të kuptuarit se sa serioze është situata e re e politikës së sigurisë. 

– Ekziston një ndjenjë e përgjithshme se kjo nuk prek Suedinë, por është koha që qeveria të fillojë të flasë qartë dhe të flasë se sa serioze është situata. 

Autoritetet suedeze tani po planifikojnë në mënyrë aktive për situatat më të errëta absolute që mund të imagjinohen. Askund nuk është aq e qartë sa në raportet e Bordit Kombëtar të Shëndetësisë dhe Mirëqenies. 

Si autoriteti përgjegjës për sektorin për shëndetin dhe kujdesin mjekësor, është përgjegjësi e Bordit Kombëtar të Shëndetësisë dhe Mirëqenies të ofrojë mbështetje për rajonet në punën për të rritur aftësinë për të trajtuar një fluks të papritur dhe të papritur pacientësh.

Këshilla për kujdesin shëndetësor

Në raportin “Prioritetet e infermierisë në luftë dhe fatkeqësi në kohë paqeje”, personeli shëndetësor këshillohet se si të veprojë në situata ekstreme. Dhe të njëjtat parime etike që zbatohen në kohë paqeje zbatohen gjithashtu në luftë dhe në fatkeqësi në kohë paqeje.Kjo do të thotë, ndër të tjera, që spitalet nuk duhet t’i japin përparësi viktimave suedeze mbi ushtarët e armikut – të gjithë duhet të kenë të njëjtën të drejtë për t’u kujdesur.Në të njëjtën kohë ata do të detyrohen të kujdesen me racion dhe të marrin shumë vendime të vështira. Raporti përshkruan, për shembull, një sulm ajror kundër Suedisë me shumë të vdekur dhe disa qindra njerëz me lëndime të rënda dhe të rrezikshme për jetën. Në një situatë të tillë, burimet duhet të përdoren në mënyrë që të përfitojnë numrin më të madh të të lënduarve, të cilët kanë shanset më të mira për të mbijetuar, që do të thotë se njerëzit me një prognozë më të keqe mbijetese mund të mbeten pa kujdes. 

Një tjetër skenar që paraqitet është se si, pas një sulmi terrorist, personeli mjekësor detyrohet t’i lërë pacientët deri në vdekje të sigurt në një spital të djegur. 

“Duhet të bëhet një ekuilibër midis përdorimit të burimeve të nevojshme për të shpëtuar një pacient të vetëm dhe masës në të cilën ai burim mund të përdoret për të përfituar më shumë pacientë të tjerë me kushte po aq të rënda ose më të rënda,” shkruan Bordi Kombëtar i Shëndetit dhe Mirëqenies dhe përfundon skenarin:

“Shënim: Pacientëve të mbetur në situatën aktuale u jepet lehtësim simptomatik përmes analgjezisë dhe qetësimit, në mënyrë që vuajtja e tyre të reduktohet në minimum”.

Kisha planifikon për varreza masive

Kisha e Suedisë është gjithashtu pjesë e përgatitjes civile dhe është përgjegjëse në paqe dhe luftë për operacionet funerale në thelb në të gjithë Suedinë.

Ashtu si autoritetet, edhe kisha tani po punon për t’u përgatitur për të pamendueshmen. Planifikimi përfshin se cilat vende mund të përdoren për varrimin e shumë të vdekurve dhe si duhet ruajtur dinjiteti në varrosjet masive urgjente. 

– Ka pasur rekomandime që çdo drejtor funerali duhet të mbajë një rezervë toke për të përballuar atë situatë, kjo kërkesë nuk ekziston më. Por brenda Kishës së Suedisë rekomandohet ende. Ne përpiqemi të punojmë me drejtuesit që të kemi rezerva të tilla. Por është pikërisht një çështje e tillë për të cilën duhet të punojmë tani, thotë Erika Brundin, zëvendëssekretare e përgjithshme e Kishës së Suedisë. 

Tashmë në vitin 2017, FOI përcaktoi se është e rëndësishme të identifikohen paraprakisht vendet për varrezat masive që nuk rrezikojnë të ndotin burimet e ujit dhe se duhet të ketë kostume mbrojtëse për personelin e varrimit dhe transportit. Sidomos në rastet që përfshijnë kontaminim nga armët radioaktive ose kimike. 

Varrimi i shumë njerëzve ka qenë gjithashtu pjesë e aktiviteteve stërvitore për Kishën e Suedisë. 

– Në një farë mase është përfshirë në ushtrime të ndryshme, por është edhe diçka që e shohim se duhet të vazhdojmë. 

Si mendoni se ndikon në shoqëri që ne tani duhet të mendojmë të pamendueshmen?

– Njerëzit ndjejnë një shqetësim më të madh dhe ne e kemi vërejtur këtë, por edhe shumë pjesë të tjera të shoqërisë. Kisha e Suedisë është e përfshirë në shoqëri në të gjitha llojet e krizave, aksidenteve, zjarreve dhe kur njerëzit ndihen shumë keq, thotë Erika Brundin.

Ajo thekson se kisha nuk është e huaj për gjërat e tmerrshme në botë. 

 – Kisha mund të jetë një vend për biseda të tilla dhe një vend ku mund të jepet mbështetje. Si për ankthin që mund të ndjeni tani kur duhet të përgatitemi për këtë dhe kur duhet të mendojmë shumë të panjohura dhe të pakëndshme. Por edhe në një situatë të tillë ku ndodhin edhe gjërat më të pakëndshme, thotë Erika Brundin.

Expressen i ka kërkuar kryeministrit Ulf Kristersson një koment mbi pikëpamjen e qeverisë për masat e propozuara të MSB.

Kategori
Uncategorized

Propozimi i Gaz Bardhit: Të shkrihen strukturat e PD, Këshill Drejtues i emëruar ku të jemi të barabartë

Kategori
Uncategorized

Nazistët, apo -Lëvizja e Rezistencës Nordike (NMR)

Lëvizja e rezistencës nordike
Mburoja e NMR-së në demonstratën në Borlänge më 1 maj 2016. Udhëheqësi Simon Lindberg me rroba civile.Foto:David Lagerlöf

NMR u formua në vitin 1997 me emrin Lëvizja e Rezistencës Suedeze (SMR), nga pjesët më radikale të mjedisit ideologjik racor të Suedisë. Högerextrema Nationell Ungdom, një rrjet brenda Rinisë Demokratike të Suedisë në Stokholm, fillimisht lançoi SMR-në si një grup elitar të mbyllur me kërkesa të rrepta anëtarësimi, i cili do të funksiononte si një pararojë në revolucionin nazist. Frymëzimi erdhi, ndër të tjera, nga lideri fashist rumun Corneliu Codreanus Järngarde . Rinia Kombëtare u bë bashkimi rinor i SMR.

Udhëheqësi i parë i SMR-së ishte Klas Lund nga Nationell Ungdom, i cili kishte qenë redaktor i gazetës së tyre Folktribunen, e cila u bë organi i shtëpisë së SMR-së (dhe në vitin 2000 u zëvendësua nga organizata Nationellt Motstånd). Në vitet 1980, Lund kreu një dënim me burg për vrasje dhe kur u largua u bë lider në një ish-rrjet militant, Vitt Ariskt Motstånd (VAM) , nga i cili SMR-ja e hershme mori shumë nga anëtarët e saj.

SMR u nda në vitin 2001 dhe Lund, i cili përfaqësonte falangën më elitare dhe me pamje të brendshme të organizatës, mbeti lider.

Në vitin 2006 Rinia Kombëtare u shpërbë dhe anëtarët e saj u zhytën në SMR.

Menjëherë pas zgjedhjeve të 2014, SMR u zgjerua me një degë parlamentare, e cila u drejtua nga Per Öberg, me një sfond në Riksfronten , i cili u zgjodh në emër të SMR në një mandat të SD në këshillin bashkiak Ludvika.

Simon Lindberg është lideri i Lëvizjes së Rezistencës Nordike.

Në vitin 2015, Klas Lund u zëvendësua nga Simon Lindberg, me një sfond në Frontin Nacional Socialist (NSF) dhe Frontin Popullor , si drejtues i organizatës.

Në vitin 2016, organizata filloi ta quante veten Lëvizja e Rezistencës Nordike dhe dega suedeze dhe organizatat e saj simotra në vendet e tjera skandinave tani u deklaruan se ishin degë nën një “Këshill Kombëtar” qendror me Lindberg si “kryeorganizator”.

Në vitin 2016, NMR u vendos si grupi më aktiv i ekstremit të djathtë të Suedisë dhe mori një pozicion dominues në mjedisin radikal nacionalist.

Në 2018 dhe 2022, NMR doli në zgjedhjet e përgjithshme, por nuk fitoi asnjë vend.

Duan të përmbysin demokracinë

NMR janë nazistë dhe e shohin veten si një “majë shtize revolucionare”. Qëllimi i tyre është të përmbysin demokracitë nordike dhe t’i zëvendësojnë ato me një “shtet të udhëheqjes nacional-socialiste” të unifikuar nën kontrollin politik dhe udhëheqjen ideologjike të NMR.

Prandaj, ata rekrutojnë, trajnojnë dhe indoktrinojnë aktivistë të cilët përmes formimit të opinionit dhe dhunës do t’i hapin rrugën revolucionit.

Aktivistët jetojnë në një sistem rigoroz dhe hierarkik me kërkesa totalitare për jetën dhe veprimtarinë e tyre të përditshme, me synimin për t’i rafinuar në një elitë shpirtërore dhe fizike.

Frymëzimi nga lideri fashist rumun Codreanu dhe organizata e tij paraushtarake Järngardet në vitet 1930 pasqyrohet, ndër të tjera, në doktrinën elitare të ngjashme me sektin, si dhe në ngjyrat politike të NMR – jeshile, e bardhë dhe e zezë – si dhe në terminologjinë e tyre, ku ndarjet gjeografike quhen “pothuajse”, e cila nga ana e saj përbëhet nga “grupe luftarake” anëtarësh. Megjithatë, NMR është laike, ndryshe nga krishterimi ortodoks fanatik i Codreanut.

Duke i bërë haraç Hitlerit

NMR e quan veten Nacional Socialistë dhe, përveç Adolf Hitlerit, citon ideologun nazist danez Povl Riis-Knudsen si një burim të rëndësishëm frymëzimi. Racizmi biologjik është themeli i qartë i politikës së tyre. Antisemitizmi i teoricienëve të konspiracionit është qendror për ideologjinë e tyre. NMR feston Hitlerin dhe Gjermaninë naziste – një mani e reflektuar nga përdorimi i tyre i runës së demit, një simbol i përdorur gjithashtu nga nazistët gjermanë – por thotë se ideologjia e tyre është një “politikë e re për një epokë të re”. Ata e konsiderojnë veten si të djathtë dhe të majtë, dhe shpesh theksojnë “socializmin” në ndërtimin e “socializmit kombëtar”.

NMR agjiton kundër shtetit demokratik, kundër imigrimit dhe multikulturalizmit, si dhe kundër “sionizmit” dhe “globalizmit” (hebrenjve), kapitalizmit, komunizmit, feminizmit dhe lëvizjes LGBTQ. Një qëllim i qartë është të dëbojë “shumicën e të gjithë atyre që nuk janë etnikisht evropiano-veriorë ose të grupeve etnike të lidhura ngushtë” nga vendet nordike. NMR drejton propagandë kundër sindikatave, anëtarët e të cilëve duan të tërheqin për t’u bërë simpatizantë.

Dega Parlamentare

Shtresa drejtuese e NMR-së është vendosur në pjesë të ndryshme të Dalarnës, kryesisht në fshat, dhe është gjithashtu në Dalarna që investimi më i madh është bërë për pjesëmarrjen në sistemin parlamentar.

Tashmë në vitin 2014, disa nga anëtarët më të shquar të lëvizjes u votuan në këshillat bashkiakë në Borlänge dhe Ludvika me mandate demokratike të Suedisë. U bë e mundur sepse SD përdorte në vend të ashtuquajturat lista të hapura. Kjo do të thoshte se anëtarët dhe simpatizantët e NMR-së mund të merrnin fletëvotimet e zbrazëta të SD-së dhe të shkruanin në emrat e njerëzve në organizatën e tyre. SD nuk mund të bëjë asgjë për të më pas.

Zëdhënësi i NMR-së Pär Öberg mund të zërë drejtpërdrejt një vend në këshillin bashkiak Ludvika. Një largim nga SD bëri që Pär Sjögren nga NMR që nga gushti 2017 të merrte një vend të rregullt në këshillin bashkiak të Borlänge. Organizata kishte gjithashtu mbështetje nga një ish-demokrat suedez i dëbuar në komunën Säter, me një sfond në partinë e suedezëve, i cili kishte shprehur prej kohësh mbështetje për NMR.

Në lidhje me riorganizimin e NMR-së, u njoftua se synonte të dilte në zgjedhjet e përgjithshme të vitit 2018, me kandidatë në Ludvika, Kungälv dhe Boden. Fushata elektorale e organizatës u dëmtua në shumë raste nga trazira dhe dhuna. Pas zgjedhjeve, ishte e qartë se sipërmarrja kishte dështuar dhe NMR nuk fitoi asnjë mandat komunal. Në zgjedhjet parlamentare ata morën 0.03% të votave.

Në zgjedhjet e vitit 2022, NMR kandidoi në katër komuna: Ludvika, Munkedal, Vetlanda dhe Örkelljunga. Edhe një herë partia ishte pa mandat. Në zgjedhjet parlamentare , partia u tërhoq dhe mori gjithsej 847 vota. 

Bashkëpunimet ndërkombëtare

Organizatat simotra të NMR-së në vendet nordike u shfaqën gjatë shekullit të 21-të dhe ndryshonin në shkallën e tyre të aktivitetit dhe pavarësisë. Që nga viti 2016, ato janë bashkuar brenda NMR.

Kontaktet midis NMR dhe Lëvizjes Perandorake Ruse të ekstremit të djathtë (RIR) filluan në vitin 2015. Në tetor 2016, RID dhuroi një shumë të pazbuluar parash për NMR-në dhe kontaktet u përshkruan në fund të atij viti nga Simon Lindberg si “të mira”. .

Një organizatë tjetër me të cilën NMR ka rregullisht shkëmbime organizative është Der Dritte Weg gjermane.

Bombardimi

Në shtator 2016, një 28-vjeçar vdiq disa ditë pasi u rrah keq nga anëtarët e NMR në Helsinki. Incidenti shkaktoi zemërim të madh në Finlandë dhe çoi në diskutime politike për ndalimin e organizatës.

Në vitin 2017, NMR në Suedi mori vëmendjen për një numër ngjarjesh befasuese. Disa anëtarë të NMR janë dënuar për një seri shpërthimesh në Goteborg gjatë dimrit 2016–2017. Në fillim të prillit 2017, shoqata hebraike në Umeå u mbyll pas një sërë kërcënimesh dhe ngacmimesh që i atribuohen NMR-së. Në korrik 2017, organizata mori pjesë në javën e politikanit në Almedalen, diçka që ndezi një debat të madh.

Me fjalët e tyre

“Ne nuk jemi të kënaqur ku jemi dhe nuk do të jemi derisa flamuri ynë të fluturojë në majë të shtëpive të Riksdag në të gjithë Nordikët!” 
– Simon Lindberg, Nordfront, 3 maj 2017

“Sot kemi një tokë të përsosur për të sjellë përpara një formë të re politike të botëkuptimit Nacional Socialist.” 
– Fredrik Vejdeland, Nordfront, 22 nëntor 2015

“Lëvizja e rezistencës duhet të trembë mendjelehtët dhe frikacakët nga lufta. Nuk bëhet fjalë për rekrutimin e sa më shumë që të jetë e mundur, por para së gjithash për të rekrutuar ata pak që mund të plotësojnë radhët brenda organizatës. Për t’i siguruar organizatës një bërthamë të brendshme aktivistësh fanatikë, të cilët nga ana e tyre përcjellin mesazhin kombëtar për masat në një masë gjithnjë e më të madhe.” 
– Klas Lund, Rezistenca Kombëtare, 2003

“Një rajon i bashkuar nordik do të siguronte pavarësinë e popujve nordikë dhe kështu mbijetesën e tyre racore dhe kulturore – dhe nga kjo kështjellë nordike, një luftë e mëtejshme për nacionalsocializmin mund të organizohej dhe të zhvillohej më pas në të gjithë botën.” 
– Klas Lund, Nordfront, 4 mars 2010

“Lëvizja e rezistencës është një organizatë revolucionare nacional-socialiste. /…/ Ne duhet të bëhemi të njohur si një forcë e pakompromis që është diametralisht e kundërt me sistemin. Ne duhet ta përgatisim popullin duke përhapur mesazhin nacionalsocialist edhe tani. Ne duhet të shpallim vizionin tonë për një rajon të lirë dhe të bashkuar nordik dhe të kritikojmë vazhdimisht sistemin aktual. Ngadalë por me siguri, ne duhet të ndërtojmë një bazë revolucionare të mirëorganizuar dhe vazhdimisht të përpiqemi të zgjerojmë ku të mundemi, në mënyrë që të kemi një pozicion fillestar optimal kur të vijë koha.” 
– Klas Lund, Nordfront, 10 tetor 2011

“Politika e lëvizjes së rezistencës nordike bazohet në një bazë biologjike.” 
– Mikael Karlsson, Nordfront, 18 dhjetor 2015

“Mbijetesa dhe liria jonë racore është qëllimi absolutisht më i rëndësishëm i luftës politike të Lëvizjes së Rezistencës Nordike. Kundër kësaj ka shumë kërcënime, ndër të cilat më alarmanti dhe urgjenti sot është imigrimi masiv i njerëzve racialisht të huaj që po ndodh në rajonin nordik”. 
— “Rruga jonë”, programi partiak i Lëvizjes së Rezistencës Nordike, Nordfront, 15 dhjetor 2015

“Kryetari, anëtarët, auditori. Po, mendoj se ka shumë grindje këtu, ekonomia afatshkurtër. Unë mendoj se është e pakuptimtë. Unë nuk përfaqësoj SD-në këtu, siç e dinë shumë, unë përfaqësoj Lëvizjen Suedeze të Rezistencës. Për ne, është e vetëkuptueshme që Brunnsvik nuk i vihet në dispozicion industrisë cinike të emigracionit masiv të orkestruar nga globalistët sionistë në një nivel më të lartë. Kush në fakt ka një plan: kush dëshiron të asgjësojë njerëzit tanë, ne nuk do të pajtohemi me këtë.”
— Pär Öberg në këshillin bashkiak të Ludvika, 26 janar 2015, në debatin nëse komuna do të merrte Folkhögskola Brunnsvik të LO. S, deputeti, SD dhe Pär Öberg votuan pro propozimin, i cili u miratua

Kategori
Uncategorized

Ta mbështesim kryemimistrin nëse kallëzon penalisht mediat që përpiqen ta korruptojnë

Kryeministri Edi Rama ka njoftuar në tuiter se disa media kombëtare janë përpjekur ta korruptojnë. Dhe se në refuzim total, këto po përpiqen të dizinformojnë me lajme të ndryshme mbi policinë. 

Ne duhet ta besojmë kryeministrin sepse siç e dimë nuk ka bir kurve të thotë se ai i ka marrë lekë dikujt. Dhe meqenëse nuk kemi ku t’i gjejmë këta lloj bij të shqipes me të cilët z. Rama ndan të ardhmen, por jo paratë, dorëzohemi, e besojmë. Ai është qelibar. Nuk themi se i ka duart akullore se sa herë dalin foto me thonjtë krromë që nuk i pastron kurrë. Por moralisht është oshënar.

Megjithatë, pyesim: pse nuk kallëzon agresorët penalisht z. Rama?

Druhet se do thonë se po bën proces politik?

Atëherë zotohemi, se nese ka një kallëzim për ata që tentojnë ta korruptojnë apo që i kërkojnë gjëra të paligjshme, ne do ta mbështesim. Pa rezerva. Si shërbëtor i popullit, z. Rama duhet të zbulojë letrat dhe të bëjë edhe një foto andej nga SPAK si fotot me sfurk që poston së fundmi.

ResPublica S.Zaimi /

Kategori
Uncategorized

Berisha appealed to Albanians in the USA: Do not vote for any candidate supported by George Soros in the November elections

“First of all, I have never said that the decision is not institutional, I am aware of what the Secretary of State is. Mr. Escobar, if he has a single document, bring it to the Albanian authorities. In the interview he gave to the journalist Sokol Balla, he said that he would bring evidence, but he did not bring anything.

l call on Congress to undertake a comprehensive investigation into how Congressional law was flagrantly violated in this case.

I tell Escobar that those who follow Berisha are people who accept, to delegate conscience, to accept lies for truth, they are the most civilized people.

Escobar’s statement constitutes a flagrant interference in the internal affairs of a political party. so since we are here, I invite Albanian-Americans not to vote for the candidates supported by George Soros.

As Soros is a ferocious enemy of democracy, he is the main author of this dramatic decline, of the protection of Edi Rama and the destruction of the reformed justice system”, said Berisha.

Berisha thirrje shqiptarëve në SHBA: Mos votoni asnjë kandidat të mbështetur nga George Soros në zgjedhjet e nëntorit

Oct 27, 2022 | 22:17

Ish-kryeministri Sali Berisha i bëri thirrje këtë të enjte të gjithë shqiptaro-amerikanëve që jetojnë ën SHBA që në zgjedhjet e nëntorit të mos votojnë asnjë kandidat të mbështetur nga George Soros.

sali berisha

Berisha e cilësoi Sorosin si një armik të egër të demokracisë shqiptare dhe shkatërrimit të sistemit të drejtësisë dhe ndaj ftoi të gjithë diasporën shqiptare në SHBA të mos votojë kandidatët e mbështetur prej tij.

“Së pari nuk kam thënë kurrë që nuk është institucional vendimi, jam i vetëdijshëm çfarë është Sekretari i Shtetit. Zoti Eskobar nëse ka një dokument të vetëm ta sjellë pranë autoriteteve shqiptare. Ai në intervistën që i dha gazetarit Sokol Balla tha se do sillte prova por nuk ak sjellë asnjë gjë.

Së treti ai i thotë institucioneve të Edi Ramës të ndërmarrin sulm ndaj Sali berishës. I bëj thirrje kongresit të ndërmarrë një hetim të gjithanshëm se si është shkelur në mënyrë flagrante ligji i Kongresit në këtë rast. Unë i them Eskobar se ata që ndjekin Berishën janë njerëz që pranojnë, të delegojnë ndërgjegjjen, të pranojnë gënjeshtrën për të vërtetë, janë njerëzit më të qytetëruar.

Nuk ka më njerëz që pranojnë dogmën “fakte kemi po nuk i themi”. Deklarata e Eskobar përbën një ndërhyrje flagrante në punët e brendshme të një partie politike. ndaj meqë jemi këtu, ftoj shqiptaro-amerikanët të mos japin asnjë votë për kandidatët e mbështetur nga George Soros.

Pasi Soros është një armik i egër i demokracisë, është autor kryesor i kësaj rënie dramatike, i mbrojtjes së Edi Ramës dhe i shkatërrimit të sistemit të drejtësisë me reformë”, tha Berisha

Kategori
Uncategorized

Chartergate, Berisha calls for Rama’s resignation after Prime Minister’s abuse with €22-million chartered flights is revealed

Democratic Party Chairman Sali Berisha requested Albanian Premier Edi Rama’s resignation today after his expensive charter flights worth €22 million were exposed by the Iranian hacker group Homeland Justice.

“Edi Rama must step down and leave immediately because he is the only Prime Minister in Europe and the world that has had 137 chartered flights”, said Berisha.

There is no Prime Minister that has made even half of Rama’s chartered flights. 22 million Euros is a crazy abuse, it is more than the Politic Bureau of the communist dictatorship spent in 20 years. This is sucking the pensioners, doctors, teachers’ blood”.

Kategori
Uncategorized

Fuqia për të ndikuar në botë. -Fuqia për të parandaluar luftën.

Artileri apo diplomaci kulturore?

Rreth armëve të forta dhe të buta në një botë ku numri i luftërave po rritet.
Çfarë është me të vërtetë më efektive kundër grupeve terroriste dhe luftënxënësve – artileria e rëndë apo diplomacia kulturore?

Kanë kaluar 25 vjet që kur shkencëtari politik amerikan dhe profesori i Harvardit, Joseph Nye , shpjegoi pikëpamjen e tij me famë botërore për pushtetin dhe se si një vend mund t’i ndajë mjetet e tij të mundshme të pushtetit në mjete të forta – pra ushtarake dhe ekonomike – dhe të buta, të cilat. janë më shumë për t’i bërë të tjerët të duan të njëjtën gjë si ju.

Konflikti i sotëm ka të bëjë me pushtetin.
-Fuqia për të ndikuar në botë. -Fuqia për të parandaluar luftën.
-Fuqia për të zgjidhur konfliktet e infektuara.
Fokusi nuk është te muskujt ushtarakë, por te ai tjetri i butë. Çfarë është ajo? Dhe mbi të gjitha, sa efektiv është?

Çfarë lidhje ka arti me pushtetin dhe politikën e jashtme të suksesshme? Muzetë britanikë kanë pasur prej kohësh një pozicion unik, me një diplomaci kulturore të pavarur dhe krijuese. Kajsa Boglind e Konflikt shkoi në muzeun Victoria and Albert në Londër për të parë se çfarë rëndësie ka diplomacia kulturore në një fuqi të madhe që është detyruar të shkurtojë mbrojtjen në të njëjtën kohë që ajo që quhet fuqi e butë duket gjithashtu se është në rrugën drejt stagnimi.

Nuk bëhet fjalë më për ushtrinë e kujt fiton, por historia e kujt fiton, thotë profesori i Harvardit, Joseph Nye, i cili është ai që shpiku termin “fuqi e butë” në vitin 1990.

Kategori
Uncategorized

Meta: Tirana and its Mayor are symbols of corruption and destruction for dark interests

Freedom Party Chairman Ilir Meta said in his party’ Convent today that the Albanian capital Tirana and its Mayor Erion Veliaj are symbols of the elimination of the local power, of corruption and destruction of a city for the sake of dark interests.

The Freedom Party will run joint candidates with the Democratic Party in the next year’s local elections. “The Freedom Party and the united opposition knows that will face a monist, totalitarian regime that has usurped all powers but one: the power of freedom”, said Meta.

”Tirana and its Mayor are symbols of the elimination of the local power, of corruption and destruction of a city for the sake of dark interests, like it was the case with the criminal demolition of the National Theater. Tirana has turned into a trap of concrete, stress, traffic and endless waste of time, where corruption kills the lives and health of children, senior citizens and all the citizens”.

“Today, more than ever, Tirana needs change and the victory of the opposition and its program for the rescue of Tirana and all municipalities of the country”, said the former President of Albania.

Kategori
Uncategorized

Ai pothuajse gjithmonë humbet, gjë që është një lajm i keq për Joe Biden dhe demokratët.

Nëse gjërat shkojnë vërtet keq, ju do të humbisni gjithashtu shumicën tuaj super të hollë në Senat, ku vetëm vota vendimtare e Zëvendës Presidentes Kamala Harris i jep partisë avantazhin.

Për Biden, do të ishte një fatkeqësi e vogël.
Në një situatë të tillë, ai e ka shumë të vështirë ta kalojë politikën e tij.
Aq më tepër që gatishmëria e republikanëve për të bashkëpunuar me Biden është afër zeros.

Nëse republikanët kontrollojnë të gjithë Kongresin, gjithçka që mbetet është që Biden të vendosë me dekret dhe të vërë veton ndaj projektligjeve republikane që ai nuk i miraton.
Nëse pushteti i Biden zvogëlohet, shanset e tij për t’u rizgjedhur në vitin 2024 gjithashtu zvogëlohen nëse ai zgjedh të kandidojë.

I vetmi perjashtim !
Pjesëmarrja e votuesve në SHBA është shumë e ulët në zgjedhjet presidenciale çdo katër vjet, por është edhe më e ulët në zgjedhjet afatmesme.
Prandaj, partia që arrin të përfshijë më shumë votuesit e saj zakonisht fiton.

Këtu, republikanët kanë një avantazh sepse ka zemërim të madh midis konservatorëve dhe shumë votuesve të pavarur kundër mënyrës së Bidenit për të drejtuar vendin.
Inflacioni i lartë, çmimet gjithnjë e më të larta të ushqimeve dhe karburanteve janë gjëra që shqetësojnë dhe i bezdisin njerëzit.

Zgjedhjet afatmesme janë një mënyrë për të treguar pakënaqësi me punën e presidentit aktual.
Nëse shikoni historikisht, pothuajse gjithmonë ndodh që partia e presidentit aktual humbet vende në Dhomën e Përfaqësuesve.
Përjashtimi i vetëm në kohët moderne është kur republikanët arritën të ruanin pushtetin në Kongres pas dy viteve të para të George W Bush në pushtet.

Kjo falë sulmeve terroriste të 11 shtatorit 2001, të cilat bënë që shifrat e popullaritetit të Bushit të ngriheshin në qiell

Por në të kaluarën, politikanët nga të dyja partitë kryesore ndjenin një përgjegjësi më të madhe për të bashkëpunuar edhe kur qiramarrësi i Shtëpisë së Bardhë nuk ishte i partisë së tyre. Sot, pjesa më e madhe e politikës ka të bëjë me shkatërrimin e palës kundërshtare në vend që t’i shërbejë popullit amerikan.

Ekonomia vendos

Demokratët kishin shpresuar se vendimi i Gjykatës së Lartë këtë verë për të shfuqizuar të drejtat kombëtare të abortit do të nxiste më shumë demokratë të votonin. Por javët e fundit, situata e rëndë ekonomike duket se ka eklipsuar zemërimin për kufizimet e abortit. Të paktën nëse duhen besuar sondazhet e opinionit.

Biden shpreson se disa lajme të mira për ekonominë do të bëjnë që momenti të zhvendoset edhe një herë. Një e tillë erdhi dje kur u duk se ekonomia amerikane u rrit me 2.6 për qind gjatë tremujorit të tretë të vitit. Një rritje e papritur e madhe dhe diçka që zvogëlon rrezikun që SHBA po shkon drejt një recesioni.

Presidenti po përpiqet gjithashtu të vërë në dukje se vlerësimi i ekspertëve të ekonomisë është se inflacioni do të zbutet ndjeshëm vitin e ardhshëm.

Për fat të keq për Biden, erdhi një lajm tjetër që nuk ishte aq pozitiv. Norma fikse e hipotekës në SHBA tani është mbi shtatë për qind. Më shumë se dyfishuar krahasuar me një vit më parë. Një tjetër kosto e rritur që i shtohet rritjeve të tjera të çmimeve.

Popullaritet rekord i ulët

Demokratët tani po vënë bast gjithçka në përpjekjen për të mbajtur shumicën e tyre të paktën në Senat, ku sondazhet e opinionit u japin atyre një shans. Nëse është pak a shumë një ligj natyror që partia e presidentit humbet gjithmonë Dhomën e Përfaqësuesve në zgjedhjet afatmesme, lidhja nuk është aq e qartë kur bëhet fjalë për Senatin. Në gjashtë nga 19 zgjedhjet e fundit afatmesme, partia e presidentit madje ka fituar vende në Senat ose të paktën i ka mbajtur ato.

Ashtu si në zgjedhjet presidenciale, është gara në disa shtete të afërta ajo që vendos. Shumica dërrmuese e zgjedhjeve tashmë janë vendosur në mënyrë efektive, sepse shumë shtete janë ose shumë republikane ose demokratike.

Së fundi, një faktor që flet kundër Bidenit dhe demokratëve. Vlerësimi i miratimit të Biden është i dyti më i keqi i çdo presidenti deri më tani në detyrë.

Nga ana tjetër, republikanët fituan dy vende në Senat pikërisht në atë kohë, në zgjedhjet afatmesme të 2018-ës

Nga: Wolfgang Hansson

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/3EM97v/den-sittande-presidentens-parti-forlorar-nastan-alltid?pinnedEntry=980226

Kategori
Uncategorized

Sulmi i ri në Krime, “më i madhi deri më tani”

Pak pas orës 4:00 të mëngjesit me orën lokale të së shtunës, guvernatori i emëruar i Rusisë, Mikhail Razvozjayev, dha alarmin për një sulm të vazhdueshëm në gjirin jashtë qytetit të Sevastopolit, ku ndodhet flota ruse e Detit të Zi.

“Asgjë nuk është dëmtuar në qytet.
Jini të mirë dhe ruani qetësinë.
Situata është nën kontroll”, ka shkruar guvernatori në Telegram.
Ministria e Mbrojtjes e Rusisë deklaroi më vonë se ishin nëntë dronë fluturues dhe shtatë dronë nënujorë që i përkisnin ushtrisë ukrainase që sulmuan.

Në intervistat me mediat shtetërore ruse, guvernatori Razvozjayev e përshkroi atë si “sulmin më të gjerë” në portin e Sevastopolit që nga shpërthimi i Luftës së Madhe, raporton AFP.

“Pakujdesi” me eksploziv

Ministria dhe guvernatori pro-rus Razvozjayev, pretendojnë se vetëm një minahedhës pësoi dëme të vogla në sulm. Në të njëjtën kohë, në rrjetet sociale po qarkullojnë imazhe që tregojnë disa anije të djegura që thuhet se i përkasin flotës ruse të Krimesë, por autenticiteti i imazheve nuk është konfirmuar.

Sipas palës ruse, të 16 anijet sulmuese u shkatërruan gjithashtu.

Anton Gerashchenko, këshilltar në Ministrinë e Brendshme të Ukrainës, jep një pamje krejtësisht të ndryshme të asaj që ndodhi, raporton AP. Ai sugjeron se ka pasur “pakujdesi” në trajtimin e eksplozivëve në bordin e katër anijeve ruse në portin e Sevastopolit: mes tyre një fregatë, një anije sulmi amfibe dhe një anije që mbante raketa lundrimi.

Fajësoni Britaninë

Ministria ruse e Mbrojtjes veçon gjithashtu Britaninë e Madhe. Marina britanike ndihmoi në planifikimin dhe përgatitjen e këtij sulmi, sipas Rusisë. E njëjta njësi brenda marinës britanike akuzohet në të njëjtën frymë se është përfshirë në sabotimin e tubacioneve të gazit Nord Stream 1 dhe 2, për të cilat Rusia është përpjekur vazhdimisht të akuzojë vendet perëndimore.

Ministria e Mbrojtjes e Britanisë hedh poshtë akuzat ruse.

“Për të zhvendosur fokusin nga trajtimi i saj katastrofik i pushtimit të paligjshëm të Ukrainës, Ministria Ruse e Mbrojtjes po përdor pretendime të rreme të përmasave epike”, shkroi ministria në Twitter.

“Kjo histori e fabrikuar thotë më shumë për argumentet që përdoren brenda qeverisë ruse sesa për Perëndimin.”

Sulme të shumta

Guvernatori, Michail Razvozjayev, informoi qysh herët banorët e gadishullit të aneksuar se fotografitë e asaj që ndodhi në port nuk duhet të shpërndahen, gjë që ai e shpjegoi duke thënë se mund të zbulojë sekretet e mbrojtjes.

Sulmi është një nga disa sulme të kohëve të fundit në gadishullin e okupuar të Krimesë. Në fillim të tetorit, ura që lidh gadishullin me Rusinë u sulmua, duke shkaktuar shembjen e saj të pjesshme dhe në gusht, disa shpërthime ndodhën në një bazë ajrore në veri të Sevastopolit.

Gadishulli i Krimesë është qendror për ushtarët rusë në Ukrainën jugore që marrin furnizimet dhe mbështetjen që u nevojiten në luftimet e vazhdueshme. Dhjetëra mijëra civilë janë zhvendosur në lindje në qarkun Kherson, ku një sulm ukrainas në qytetin me të njëjtin emër është i pashmangshëm.

Kategori
Uncategorized

Rama violates Western sanctions, 11,000 cubic meters of Russian gas cleared by Albanian customs

The Albanian government has violated Western sanctions against Russia as shipment of liquid gas aboard the Russian ship Alkaid has been cleared at the customs in the Albanian harbor of Porto Romano.

Documents obtained by Syri TV show that the Albanian authorities allowed the clearance of 11,000 cubic meters of liquid gas destined for the Albanian market. Alkaid docked in Porto Romano on October 6, 2022 and the shipment was cleared on October 26.

The shipment of the liquid gas from the port of Ust Luga near Saint Petersburg in Russia belonged to Sibur, a Russian company sanctioned by the West.

Rama has been caught in the act in his plan to take Albania further away from its European path by siding with the countries that sponsor Russia’s war in Ukraine.

Kategori
Uncategorized

Spiuni rus me identitet brazilian José Assis Giammaria (40) është në të vërtetë rusi Mikhail Valerievich Mikushin (44).

Personi akuzohet për veprimtari të paligjshme të inteligjencës kundër sekreteve shtetërore që mund të dëmtonin interesat themelore kombëtare (neni 121 i Kodit Penal).

Shkeljet e këtij neni dënohen me gjobë ose me burgim gjer në tre vjet.

– Hetimi që kemi filluar tani është në fazën fillestare. Ekziston rreziku që provat të ngatërrohen, thotë Blom.

Burri qëndroi në Norvegji me emrin José Assis Giammaria dhe kishte një pasaportë braziliane.

PST beson se ai është një shtetas rus, emri i vërtetë i të cilit është Mikhail Valerievich Mikushin, i porositur nga inteligjenca ruse.

“Nuk jemi plotësisht të sigurt për identitetin e tij, por jemi mjaft të sigurt se ai nuk është brazilian”, thotë Blom.

Megjithatë, PST beson se Mikhushin ka lindur në Rusi dhe ka lindur më 19 gusht 1978.

Kategori
Uncategorized

Berisha slams Erdoğan’s pro-Rama meddling as against Albanian interests: The Turkish President cannot decide for Albania

The President of Turkey cannot dictate which school should work and which shouldn’t or who the Foreign Minister must be.

I have no sympathy for (former Foreign Minister) Ditmir Bushati, but he (Erdoğan) cannot interfere for firing him”.


“The President of Turkey cannot interfere to decide who the Head Mufti must be, because the Albanian President and Prime Minister cannot do that either; and this is unacceptable”.


“The Albanian Islam is Western Islam. It has a glorious history, from the stance for the alphabet and the decision for the translation of Quran, decisions that gave it the physiognomy of the European Islam.

We must be clear, we have our own specifics.
We are a multi-religious nation. We are brothers only to each-other. Brotherhood exists only inside a nation, not outside it”, Sali Berisha.

Kryetari i Partisë Demokratike Sali Berisha i dërgoi një mesazh të qartë presidentit turk Recep Tayyip Erdoğan, duke kritikuar ndërhyrjen e tij në punët e brendshme të Shqipërisë duke mbështetur kryeministrin Edi Rama në kundërshtim me interesin e popullit shqiptar.

“Dëshiroj t’i them hapur Presidentit të Turqisë se puna që ai po bën për pushtetin e Edi Ramës është në kundërshtim të hapur me interesat e shqiptarëve.

Gjithashtu, veprimet vasalike të Edi Ramës nuk i shërbejnë një bashkëpunimi afatgjatë mes dy vendeve”, tha Berisha në konferencën e tij javore për shtyp duke komentuar mbylljen e institucioneve arsimore turke në Tiranë me kërkesë të Erdoganit.

“Presidenti i Turqisë nuk mund të diktojë se cila shkollë duhet të funksionojë dhe cila jo ose kush duhet të jetë Ministri i Jashtëm. Nuk kam simpati për (ish-ministrin e Jashtëm) Ditmir Bushati, por ai (Erdoğan) nuk mund të ndërhyjë për shkarkimin e tij”.

“Presidenti i Turqisë nuk mund të ndërhyjë për të vendosur se kush duhet të jetë kryemyftiu, sepse këtë nuk mund ta bëjnë as presidenti dhe kryeministri shqiptar; dhe kjo është e papranueshme”.

“Islami shqiptar është islami perëndimor.
Ka një histori të lavdishme, që nga qëndrimi për alfabetin dhe vendimi për përkthimin e Kuranit, vendime që i dhanë fizionominë e Islamit evropian.

Duhet të jemi të qartë, ne kemi specifikat tona.
Ne jemi një komb shumëfetar.
Ne jemi vetëm vëllezër me njëri-tjetrin. Vëllazëria ekziston vetëm brenda një kombi, jo jashtë tij”, tha Berisha.

Kategori
Uncategorized

19 milion Euro “shpenzime qejfi qeverirarë”, se diplomatike nuk janë aspak.

Avokate Adriana Kalaja /

19 milion Euro “shpenzime qejfi qeverirarë”, se diplomatike nuk janë aspak.

Referuar standartit të Bashkimit Europian, 1 shkollë kërkon investime në ndërtim me vlerë 600 mijë Euro, ndërsa 1 spital 1 milion e 200 mijë Euro.

Ja të bëjmë pak llogari (jo si llogaria e Skifterit Lulzim):

10 spitale x 1,200,000 Euro = 12,000,000 Euro

11 shkolla x 600,000 Euro = 6,600,000 Euro

Gjithsej: 18,600,000 Euro

Tepronin dhe 400 mijë Euro sa për një çerdhe-kopësht.

Do thoni ju pse Edvini i biri i vrasësit të poetit do i bënte shkollat e spitalet?

Ai kaq i ka pare xhepi. 😉

Se mos duhej t’i bënte mafiozi Veliaj, se dhe ai për udhëtime ja kalon “shefit” me detyrim?

Së shpejti abuzimet e Veliajt…… 😉

Jo vetëm me udhëtinet…….. 😉

Ps 1: Te 313 lopatën do ja japim me vete për të përfunduar “Pyllin Orbital”.

Ps 2: Me bisht të super madh se i duhet.

Kategori
Uncategorized

Kina ”qendër sekrete policore kontakti” në një zonë industriale në Stokholm.

Oficeri i policisë kineze i punësuar mbikëqyrës

Si ”drejtor i Servicecentrum Stockholm nën “Stacionet e Policisë për kinezët jashtë shtetit” të Qingtian (përkthim i përafërt) për një periudhë tre vjeçare”

Dokumenti i drejtuesit të policisë kineze ne Stockholm .

Stafi i hotelit i pavetëdijshëm.

Billström reagon !

Ministri i Jashtëm Tobias Billström thotë për TT se qeveria e merr seriozisht informacionin.

– Ne synojmë të sigurojmë që çështja t’i dorëzohet nga ana e qeverisë autoriteteve ligjzbatuese, veçanërisht policisë së sigurisë.

Raporti për zyrat e policisë kineze në mbarë botën ka tërhequr shumë vëmendje ndërkombëtarisht.

Departamenti i Punëve të Jashtme i Irlandës ka urdhëruar ambasadën kineze të mbyllë zyrën e saj dhe në Kanada policia ka njoftuar se po nisë një hetim.

Ambasada kineze në Stokholm mohon në një email drejtuar TT se zyrat angazhohen në aktivitete policore.

“Të ashtuquajturat “stacione policore” të cilave ju referoheni janë, me sa dimë, në fakt qendra shërbimi kineze.

Ata asnjëherë nuk janë marrë me “veprimtari policore”.
Detyra e tyre është të ofrojnë ndihmë vullnetare për qytetarët kinezë jashtë vendit, për shembull rinovimin e patentës së shoferit”, shkruan ambasada

Sipas një raporti nga organizata Safeguard Defenders, e cila përshkruan shkeljet e të drejtave të njeriut në Kinë, Kina ka krijuar mbi 50 zyra policie në afërsisht 30 vende.

Përfaqësuesit kinezë, për aq sa kanë komentuar të dhënat, kanë pohuar se operacionet kanë funksione administrative.

Por sipas Safeguard Defenders, ata angazhohen në mbikëqyrje, kërcënime dhe presion kundër të mërguarve kinezë.

Një nga zyrat e caktuara është në Stokholm.

Në një artikull në faqen e lajmeve të Rrjetit Nordik Kinez, themelimi i "Stacionit Kinez të Policisë Jashtë shtetit dhe Qendrës së Shërbimit të Stokholmit" përmendet në lidhje me një ngjarje Krishtlindjesh në 2018.

Mes pjesëmarrësve është edhe ambasadori i atëhershëm i Kinës, Gui Congyou, i cili mund të shihet në foto në lidhje me fjalimin e tij.

Avtal tyder på kinesisk polis i Stockholm.

Kina påstås driva ett illegalt poliskontor i Stockholm. Ett fyra år gammalt anställningsavtal för en lokalanställd kinesisk polis tycks bekräfta att så är fallet.– Vi tar allvarligt på de här uppgifterna, säger utrikesminister Tobias Billström (M). 🔺Att utan tillåtelse bedriva polisiär verksamhet på ett annat lands territorium av det slag som beskrivs i rapporten är enligt juridiska experter ett brott mot folkrätten. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/4oBja6/avtal-tyder-pa-kinesisk-polis-i-stockholm

Kategori
Uncategorized

Beteja për furnizimet me armë për luftën e Putinit

Lufta kundër Ukrainës ka hyrë në një fazë më intensive ku Rusia ka shtuar sulmet e saj nga ajri.

Dronët dhe robotët e lundrimit janë përdorur për të sulmuar qytetet e Ukrainës, infrastrukturën strategjike dhe objektivat civile si parqet dhe këndet e lojërave.

Një zbulim i gazetarëve investigativë në Bellingcat tregon se disa nga ushtarakët rusë që kontrollojnë raketat kanë marrë trajnime më parë gjatë operacionit rus në Siri.

Sipas analistëve ushtarakë, Rusia ka marrë dërgesa të dronëve iranianë, ndërsa Ukraina përdor dronët turq Bayraktar.

Si Rusia ashtu edhe Ukraina kanë vështirësi në sigurimin e furnizimeve afatgjata të armëve.

Ukraina po kërkon vazhdimisht ndihmë me sisteme të reja armësh dhe municionesh për t’u mbrojtur kundër sulmit rus.

Deri më tani, një sërë vendesh perëndimore e kanë furnizuar Ukrainën me sasi të mëdha armësh, por pyetja është se për sa kohë vendet e stresuara ekonomikisht do të jenë në gjendje të vazhdojnë furnizimin.
Nga ana ruse, është e dyshimtë nëse industria vendase e armëve mund të prodhojë sasinë e nevojshme të armëve.

Në të njëjtën kohë, Rusia është e varur nga komponentë nga Perëndimi – diçka që mund të bëhet më e vështirë për shkak të sanksioneve kundër Rusisë.
Dëgjoni sa e rëndësishme është që të dyja palët të kenë armë të mjaftueshme.

Kur forcat ruse u detyruan të largoheshin nga pjesë të Ukrainës, ata lanë pas tanke dhe pajisje të tjera ushtarake.
Ato armë tani janë marrë përsipër nga Ukraina dhe janë bërë një shtesë e rëndësishme për forcat ukrainase.
Sipas inteligjencës britanike, armët e sekuestruara përbëjnë një pjesë të konsiderueshme të arsenalit të armëve të Ukrainës.
Korrespondentët e radios Rusia po kalon situatën si për Ukrainën ashtu edhe për Rusinë për sa i përket aksesit në armë dhe sa e rëndësishme është çështja e armëve për vazhdimin e luftës.

Kategori
Uncategorized

Berisha after the agreement with Meta: We support the primaries and any candidate that decides to run

Democratic Party Chairman Sali Berisha said he will support anyone that will enter the primaries before the local elections of May 14, 2023.

“The candidate for the municipality of Tirana, as well as the candidates for every municipality in Albania, will be elected by the primaries. We agreed that this coalition will fully support the primaries”,

Berisha said after he and Freedom Party Chairman Ilir Meta signed the agreement on cooperation for the local elections.

”I congratulate anyone that will decide to test themselves in an unprecedented race in the history of this country that intends to end the chairpersoncracy and overthrow the old practices of choosing the representatives”.

Democrat member Belind Këlliçi has expressed his will to run for Tirana’s Municipality and Berisha said he would support him and anyone else that will decide to run.

Kategori
Uncategorized

Why are Blinken and the Sorosians cold to France like the devil to incense?

Pse Blinken dhe sorosjanët i frigohen” Francës si shejtani temjanit ?

Prova kemi por nuk i tregojmë për askend deklaron sekretari Blinken.

Nuk ndodh kështu, nuk ndodh kështu …Deklaron dadua e piktorit, guvernatorja Kim, kur e pyesin per proçesin gjyqsor të hapur nga Dr.Berisha në Francë …

Provat i keni këtu, gjejini deklaron kaseta e prishur -Eskobar …

-Spiunët bërtet mashtruesi dhe piktori hajdut, i biri i vrasësit të Havzi Nelës, ish bashkpuntori stazhist i revistës së spiunëve dikur …

Si ndodh atëhere ?

🔺Si ”Armer bërthamore” në Irak !
-Një ”gabim” per ca interesa leshi, duke shkatërruar, vrarë, dhe masakruar një popull dhe nje komb të tërë …
-Dhe në fund mbas asaj masakre mijra të vrarësh, doli se ishte një gabim informacioni ???

🔺Muxhahedinët :
I deklaruat me të drejtë organizatë e majtë terroriste, harxhuat miliarda dollarë për ti shkatërruar …
-Tani i bëtë miq, dhe harxhoni miliarda të tjera per ti ushqyer dhe mbrojur duke ja u vënë në qafë shqiptarëve …

🔺 Kurdët ? (nuk e kam fjalën per PKK-në)

 • Ju premtuat shtet kur ata luftuan perkrah jush dhe u sakrifikuan me mijra e mijra perballë ushtrisë dhe krimeve të Asadit .
  Tani ???

🔺Këtë doni edhe në Shqipëri ?

-Bashkpunim me narkoshtetin për të vazhduar eksperimentin e filluar në vitet 1997, atë të destabilizimit dhe përplasjeve të skllevërve nën diktaturë, duke u përpjekur të shkatërroni Partinë Demokratike,të vetmen forcë politike të mbijetuar që rrëzoj diktaturën komuniste në europen lindore .

Dikur bëhej një dasëm, (por dhenderri ishte adëm (e kishte bibilushin sa per te bere çiçin)

Motra e dhendrrit që e dinte të vërtetën nga e keqja këndonte :
-Hidhe dridhe vallen o, ko…qe madh i motrës o.
Nusja e lodhur dhe mërzitur, në një moment i këthehet kunstës ”këngëtare” .
-Mos u mburr mos u luvdo, sonte natën do ja shoh.

Me këngën e parë të këndezit (gjelit) nusja therret kunatën (të motren e dhenderrit) dhe i këndon …

-Moj Delinë moj halle madhe, dhëndrri skishte ko…qe fare …

Në keni prova dhe doni të na shpëtoni ne, apo qymyr fyturën tuaj, nxirrini, ose depozitoini ato në gjykatë, atje në Paris …

 • Nëse ”provat” (si çanta e zezë e barba Takut) që ju pretendoni se po na i servirni, janë si bibilushi i dhëndërrit, mbushni baulet tuaja me milionat e krimit, mafies shqiptare, dhe grisni bithën andej nga keni ardhur me Xhixhile – Prrallat tuaja …

Fatmirësisht ne e respektojmë vëndin e lirisë 🇺🇸, por ne sjemi arabë …

Why are Blinken and the Sorosians cold to France like the devil to incense?

We have proof, but we don’t tell anyone, Secretary Blinken declares.

It doesn’t happen like that, it doesn’t happen like that… The painter’s nanny, Governor Kim, declares when asked about the legal process opened by Dr. Berisha in France…

You have the evidence here, find it, says the broken tape -Eskobar…

 • Spies screams the fraudster and thief painter, the son of Havzi Nela’s killer, the former intern colleague of the spy magazine once… How does it happen then?
 • 🔺As a “nuclear weapon” in Iraq!
  -A “mistake” for some vested interests, destroying, killing, and massacring a people and an entire nation…
 • And in the end, after that massacre of thousands of people killed, it turned out to be an information error ???
 • 🔺The Mujahideen:
  You rightfully declared it a left-wing terrorist organization, spent billions of dollars to destroy…
 • Now you made them friends, and spend billions more to feed and protect them, putting them on the neck of the Albanians…
 • 🔺 The Kurds? (I’m not talking about the PKK)
 • You promised a state when they fought by your side and sacrificed thousands and thousands in front of the army and the crimes of Assad.
  Now ???
 • 🔺 Do you want this in Albania too?
 • Cooperation with the narco-state to continue the experiment started in 1997, that of destabilization and clashes of slaves under the dictatorship, trying to destroy the Democratic Party, the only surviving political force that overthrows the communist dictatorship in Eastern Europe. Once upon a time there was a wedding, (but the bridegroom was a man (he had enough Bible to do the chichi) The bridegroom’s sister who knew right from wrong sang:
  -Shut up and dance, my big sister…
  The bride, tired and bored, at one point turns to the art of “singing”.
 • Don’t brag, don’t brag, I’ll see you tonight. With the first song of the rooster, the bride calls her sister-in-law (the groom’s sister) and sings to her…
 • My Delina, my great aunt, the bridegroom was just… what… If you have evidence and want to save us, or burn your face, bring it out, or file it in court, there in Paris…
 • If the “evidence” (like Barba Taku’s black bag) that you claim to be serving us, is like the groom’s bibliush, fill your trunks with the millions of crime, the Albanian mafia, and tear the bitha from where you came with Xixhile – Your fairy tales… Fortunately, we respect the land of freedom 🇺🇸, but we are Arabs…
Kategori
Uncategorized

Moskoviti: Ne jemi një vend i grave tani

Më pak burra janë parë në restorantet, dyqanet dhe tubimet shoqërore të Moskës javët e fundit .
Kjo është raportuar nga
New York Times, e cila vizitoi qytetin.
Shumë burra rusë janë thirrur në “mobilizimin e pjesshëm” të Putinit për të luftuar në Ukrainë.
Të tjerët kanë ikur ose janë fshehur.

Gratë përpiqen të mbështesin njëra-tjetrën .

”Ndjehem sikur jemi një vend i grave tani,” i tha New York Times Stanislava, një 33-vjeçare banore e Moskës, e cila kohët e fundit u përpoq të merrte disa miq meshkuj për të ndihmuar në lëvizjen e disa mobiljeve për festën e saj të ditëlindjes.

Shumë gra të martuara kanë mbetur në Moskë që kur burrat e tyre ikën atje, ose para ose pas ardhjes së urdhrit të rekrutimit.

Disa nga ata me të cilët foli gazeta thonë se përpiqen të shohin njëri-tjetrin për të biseduar dhe mbështetur njëri-tjetrin kur ndihen të vetmuar.

Ata kanë frikë se njerëzit e tyre nuk do të kthehen të gjallë.
Që kur Kremlini urdhëroi mobilizimin, ka pasur një rrjedhë të vazhdueshme raportesh për rekrutët që humbën jetën para se të largoheshin nga Rusia.

Këto janë raporte për vetëvrasje, sulme të supozuara në zemër dhe vdekje të çuditshme në paraburgimin e policisë ruse, të përpiluara nga faqja e pavarur ruse e lajmeve Meduza.

Vdekje misterioze të rekrutëve

Ndër të tjera, një burrë 39-vjeçar thuhet se vdiq nga një atak në zemër më 27 shtator në një stacion policie në Vladivostok në bregdetin e Paqësorit të Rusisë , ku ai ishte dërguar pasi kishte pasur një lloj mosmarrëveshjeje në zyrën lokale të rekrutimit.

Disa rekrutë gjithashtu janë gjetur të vdekur në baza të ndryshme ushtarake në Rusi, me shkaqe të panjohura të vdekjes.

Në një nga bazat ushtarake në Omsk, në Siberinë perëndimore, një rekrutë e re u gjet i vdekur më 2 tetor, ku nuk mund të përcaktohej shkaku i vdekjes.

Në të njëjtën datë, një tjetër rekrut vdiq rreth 60 milje larg. 35-vjeçari, i cili sipas nënës së tij duhet të kishte aplikuar vullnetarisht për ushtrinë në fund të shtatorit, mësohet se ka pësuar një atak në zemër teksa ndodhej në një bazë në Novosibirsk. Mirëpo, nëna i thotë Meduzës se me sa dihet, djali nuk kishte sëmundje të zemrës.

Kategori
Uncategorized

Rolet e dyfishta të Erdoganit mes NATO-s dhe Rusisë

Ndërsa Turqia ka ushtrinë e dytë më të madhe të NATO-s, Presidenti Erdogan vepron si ndërmjetës në negociatat me Presidentin rus Vladimir Putin.

Turqia ka një vendndodhje strategjike në Bosfor dhe ka kontroll mbi transportin detar në Detin e Zi.

Por ndërkohë që Erdogan konsiderohet se ka një marrëdhënie të mirë me Putinin,
Erdogan eksporton drone në Ukrainë.

Turqia kërcënon të ndalojë aplikimin e Suedisë në NATO. Dëgjoni për lojën nga presidenti turk Tajip Erdogan dhe sa larg është i gatshëm të shkojë.

Presidenti Recep Tayyip Erdoğan i ka bërë kërkesa të qarta Suedisë në mënyrë që ai të pranojë të pranojë Suedinë në aleancën e mbrojtjes.

Në listën e kërkesave përfshihet, ndër të tjera, që Suedia të dorëzojë një numër personash të cilët Erdogan i cilëson si “terroristë”.

Por deri më tani, Suedia në asnjë mënyrë nuk i është afruar numrit të njerëzve që Turqia kërkon të deportohen.
Pyetja është nëse qeveria e re ka shanse më të mira për të negociuar me Turqinë dhe Erdoganin?

Që nga viti 1984, guerrilja kurde e PKK-së ka zhvilluar një luftë të armatosur në Turqi për autonomi më të madhe dhe të drejta të shtuara për kurdët, një konflikt që ka çuar në dhjetëra mijëra të vdekur.

Udhëheqësi gueril Abdullah Öcalan është i burgosur në ishullin Imrali jashtë Stambollit në Turqi që kur u arrestua nga shërbimi turk i sigurisë dhe u dërgua në Turqi në vitin 1999. Suedia, Turqia, SHBA dhe BE i klasifikojnë guerilët e PKK-së si terroristë.

Megjithatë, Suedia dhe Turqia kanë pikëpamje të ndryshme për milicinë e armatosur kurde YPG, e cila ka qenë një nga grupet e armatosura më efektive në betejat kundër lëvizjes terroriste IS në Siri.

Sipas Suedisë dhe aleancës mbrojtëse të NATO-s, YPG-ja ka qenë një partner i rëndësishëm në luftën kundër terroristëve të IS, por Turqia beson se YPG-ja gjithashtu duhet të klasifikohet si një grup terrorist.

Në Siri, koalicioni ndërkombëtar kundër grupit terrorist IS ka ofruar mbështetje ajrore për grupin e armatosur SDF, një aleancë e, ndër të tjera, grupeve kurde, arabe dhe asiriane/siriane.

Grupi më i fortë luftarak brenda aleancës është YPG kurd.

Ushtria amerikane ka punuar ngushtë me YPG-në në Siri dhe nuk i ka klasifikuar ata si terroristë.

Kjo tashmë ka mërzitur presidentin turk Erdogan, i cili barazon PKK-në dhe YPG-në dhe beson se të gjithë ata duhet të shihen si terroristë.

Pasi Finlanda dhe Suedia aplikuan për anëtarësim në NATO, ndarja brenda aleancës është bërë gjithnjë e më e qartë.

Kategori
Uncategorized

Silueta e Ambasadores që nuk i rri asnjë kostum, por të gjitha hijet i shkojnë

Silueta e Ambasadores

Obeze është silueta e saj,
një buffalo i stërmadh,
pllakator i hiperfuqisë.
Hartë e Amerikës me Grand Canyion si hepim frojdian.

E atij vendi që zbret nga qielli si gyp ujrash shiu
për të bërë luftën, paqen, shiun, diellin
dhe një sundae të paparë për të dielat protestante.

Silueta e saj.
Me shkopin dhe karrotën
dhe një chip on her shoulder.
Zbret ajo në Shqipëri,
vendin që nuk ka shpatulla, por vetëm zemërata.


Në vendin e Ponc Pilafit,
konsullit romak që e vret Krishtin me paçe koke në gojë,
vendin e Princit Wied që nuk e zhbën dot Kavajën dhe as Shijakun
e haxhiut Qamil.
Zbret ajo si stalaktite në shpellë,
një emoticon metalurgjik i melting pot-it amerikan.

Një siluetë si e saj nuk vjen më, thonë admiruesit.
Është një çukë e re: me Lenkë dhe mëndafsh në vend të teritalit.
Pa Myzeqenë hambar- por me ishullin Guam,
pa tytat e Traktatit të Varshavës –por me Artikullin 5 të NATO-s.

Është ëndrra amerikane përmbi Lindjen e largët,
Actekët mbi Ande,
Paqësorin e trazuar dhe Alpet dinarike.
Një siluetë pra,
që nuk i rri asnjë kostum, por të gjitha hijet i shkojnë.

Silueta e Ambasadores.
Një ‘qe palla’ me të padrejtët,
Një gisht mbi të drejtët.
Një gong që bie në minutën e parë
për të lajmëruar raundin e ri të bisedimeve,
që do të përmbyllet duke kërcyer rreth çështjes
(by dancing around the issues).


Duke bërë filibusterin demokracisë.
Sepse ajo, si një himen,
nuk e mban peshën fallike të ngjarjeve,
dhe thërret në skenë një shtatzani të ndërprerë,
jo me çezarian, por me cancel culture.

Shqipërisë i vjen anash ajo siluetë.
Dhe i pëshpërit për 100 vjetorin e marrdhënieve,
një coitus interrupted.
Por… Fuck Hodja!
If we see culture we cancel it.

Alfred Lela /

Kategori
Uncategorized

Berisha: Basha të marrë statusin e të penduarit

Personalitete të diasporës më kanë konfirmuar se kanë firmosur deklarata për para që nuk i kanë dhënë dhe janë të gatshëm ta deklarojnë para drejtësisë.

Po prokuroria shqiptare kishte urdhër nga Edi Rama të mbyllë çështjen dhe nuk mori në pyetje asnjë prej tyre.

Ndërsa Meta, është një gjah i mirëfilltë shtrigash i Edi Ramës”, tha Berisha.

Kategori
Uncategorized

Kurti: Threats to Kosovo’s independence, sovereignty, and territorial integrity will not be tolerated

Kosovo Premier Albin Kurti said it is unthinkable that Kosovo will tolerate threats to its independence, sovereignty, and territorial integrity. In his address before the General Council of Lëvizja Vetëvendosje (Kurti’s party the Self-Determination Movement), the Prime Minister drew attention to what Serbia did yesterday and what Russia is doing today.

“We thought that with the end of wars Serbia caused in the Balkans Europe found permanent peace, but Russia today is doing what Serbia did yesterday”, said Kurti.

“These two nations have historic, cultural ties to one another in the lines of autocracy, despotism, aggression, and genocide.

Kosovo is doing its part by siding immediately and unconditionally with the nations that condemned Russia and supported Ukraine’s independence and territorial integrity”.

“Let everybody know that, when we demand that Ukraine’s independence and territorial integrity be respected, we can’t even think that we may ever tolerate threats to Kosovo’s independence, sovereignty, and territorial integrity. Those are always and anywhere indisputable for us”.

Kategori
Uncategorized

The police murders Ardi Veliu hid

Director General of the State Police Veliu ignored calls for his resignation showing up instead before the parliamentary Security Commission where not only he did not apologize, but attacked verbally the abused boy’s single mother.

Veliu said she was to blame for her son’s behavior and showed some pictures where the woman was seen holding a gun.

It turned out the woman was an actress and the picture Veliu showed was taken from some movie she had played. It also offered the Albanian citizens the chance to see how Ardi Veliu was deceiving only to hide the police crimes.

Ignoring many protests that followed, Albanian Premier Edi Rama promised he would let go anyone but Ardi Veliu. Why he needed Veliu that much became clear only a few days prior to the April 25, 2021 general election, when Pjerin Xhuvani was murdered in Elbasan following an election-related confrontation.

Ardi Veliu showed up in a press conference, taking by his side a prosecutor that soon would be catapulted to SPAK, the Albanian Special Structure against Corruption. Both lied shamelessly saying that no electoral material was found at the crime site. Once again they hid the police role which, as would be proven later, had allowed the serious crime take place.

Ardi Veliu’s manipulations peaked in December 2020. The police murdered young man who was literally doing nothing. Klodian Rasha was assassinated at cold blood near his home.

Veliu commenced efforts to manipulate what happened immediately after the crime. The media close to the government reported the young man was running away from police because he was carrying a gun. Later it was said the victim had pointed the gun at the police.

As Tirana was burning from the youth protests for Klodian Rasha’s murder, video footage from security cameras near the place of the incident showed it was a clear murder by a police officer who had been previously accused of using drugs.

And yet the murders committed by police and in the police precincts did not stop, marking a dark record not only for Albania but wider. Rasha’s history was repeated with Lear Kurti’s murder last week. Kurti, 32, died after being beaten brutally by police officers. Again Ardi Veliu intervened to manipulate the incident. The same scenario seen with Rasha. Veliu manipulated, and the government media tarnished the victim.

In all the cases, behind Veliu stands Edi Rama. Always ready to attack anyone that touches Veliu. Always ready to protect any version of the crime. In Lear Kurti’s case too, the first thing the “prosecutor” Rama did was attacking the opposition and defend Veliu. Because he needs him! Because he is the man that defends the criminal gang beneath the uniform of the State Police!

Kategori
Uncategorized

Ministri i jashtëm Suedes: “Ne jemi plotësisht prapa një politike që do të thotë se organizatat terroriste nuk kanë të drejtë të funksionojnë në territorin suedez”.

Qeveria e qendrës së djathtë të Suedisë do të përmbushë të gjitha kërkesat sipas një marrëveshjeje me Turqinë për t’u bashkuar me NATO-n dhe do të përqendrojë marrëdhëniet e jashtme në fqinjësinë e saj të afërt duke hequr dorë nga “politika e jashtme feministe” e administratës së mëparshme, tha të hënën kryediplomati i vendit.

Turqia ngeci përpjekjen historike të Suedisë dhe Finlandës për t’u bashkuar me NATO-n për shkak të shqetësimeve se të dy vendet – Suedia në veçanti – ishin bërë një strehë e sigurt për anëtarët e PKK-së dhe grupet e lidhura me to.

Sipas një memorandumi mirëkuptimi të nënshkruar nga qeveria e mëparshme me prirje të majtë të Suedisë në një samit të NATO-s në qershor, Suedia dhe Finlanda u angazhuan të mos mbështesin grupet kurde në Siri që Turqia thotë se janë të lidhur me PKK-në dhe të heqin embargot e armëve ndaj Turqisë të vendosura pas inkursionit të saj. në Sirinë veriore në vitin 2019.

Ata gjithashtu ranë dakord të “adresojnë kërkesat në pritje të dëbimit ose ekstradimit të të dyshuarve për terrorizëm”, gjë që është dëshmuar më e ndërlikuar për shkak të përkufizimit të gjerë të terrorizmit në Turqi, ku ligjet kundër terrorizmit janë përdorur për të goditur kundërshtarët e presidentit Rechep Taip Erdogan .

Gjithçka që është shkruar në memorandumin trepalësh dhe për të cilën është rënë dakord nga të tre palët, duhet të përmbushet, duhet të përmbushet nga të treja palët,” tha Billström, duke shtuar se “gjithçka gjithashtu duhet të bëhet në mënyrë ligjore. mënyrë të sigurt.”

PKK ka udhëhequr një kryengritje të armatosur kundër shtetit turk që nga viti 1984 dhe konflikti që atëherë ka rezultuar në vdekjen e dhjetëra mijëra njerëzve.

Paul Levin, drejtor i Institutit për Studimet Turke në Universitetin e Stokholmit, tha se :

🔻Qeveria e re mund të ketë një avantazh ndaj qeverisë së mëparshme socialdemokrate në trajtimin e Turqisë, sepse ajo nuk ka të njëjtat lidhje me diasporën kurde në Suedi.

🔻Megjithatë, pavarësia e autoriteteve dhe e gjykatave në Suedi “vendos kufijtë për atë që është e mundur, dhe po ashtu edhe e drejta ndërkombëtare”, tha Levin.
Hungaria dhe Turqia janë të vetmet vende të NATO-s që nuk e kanë ratifikuar ende pranimin e Suedisë dhe Finlandës, vende tradicionalisht të paangazhuara që nxituan të aplikojnë për anëtarësim pas pushtimit të Ukrainës nga Rusia në shkurt.

Ashtu si shumica e vendeve evropiane, Suedia ka marrë qartë anën e Ukrainës në luftë, duke furnizuar forcat e saj të armatosura me armë antitank, pushkë sulmi dhe raketa kundër anijeve. Ukraina i ka kërkuar gjithashtu Suedisë të sigurojë sistemin e artilerisë Archer dhe sistemin portativ të mbrojtjes ajrore RBS-70. Billström tha se qeveria e re nuk ka vendosur ende për këto kërkesa.

"Ne jemi të gatshëm të përpiqemi të japim sa më shumë ndihmë që të jetë e mundur për qeverinë ukrainase në luftën e saj heroike kundër forcave ruse," tha Billström. “Do të shohim kur të kemi bërë vlerësimet e duhura për këto çështje.”
Kategori
Uncategorized

Strömmer: Mjetet kundër terrorizmit duhet të përdoren kundër bandave kriminale.

Ministri i Drejtësisë Gunnar Strömmer (M)

Sipas hetimit, këto masa mund të kenë rrezik për integritetin e individit, por çdo rast duhet paraprakisht të gjykohet nga një gjykatë, dhe Ministri i Drejtësisë Gunnar Strömmer (M) mirëpret propozimin e hetimit.

Strömmer: Verktyg mot terrorism ska få användas mot gäng. https://sverigesradio.se/artikel/strommer-verktyg-mot-terrorism-ska-fa-anvandas-mot-gang

Kategori
Uncategorized

Marine Le Pen – zonja e madhe e nacionalizmit të krahut të djathtë .

Me kalimin e kohës, edhe vetë Marine do të bëhet diçka si një pikë uji në politikën franceze.
Kur ajo mori drejtimin e Ballit Kombëtar pas babait të saj në vitin 2011, filloi një përpjekje për të demonizuar partinë në mënyrë që të arrinte një pjesë më të madhe të popullsisë.

Kategori
Uncategorized

Kanibalizëm : Nuk pendohet për kanibalizëm.

BURIM I FORTË: Në vitin 2016, Roberto Canessa botoi librin “Më duhej të mbijetoja”, i cili përshkruan përvojat e tij në Ande.
Këtu ai është i ftuar në emisionin televiziv britanik ‘Lorranie’ në të njëjtin vit.

Pothuajse saktësisht 50 vjet më parë, më 13 tetor 1972, disa anëtarë të një ekipi regbi ishin në bordin e një avioni nga Montevideo në Uruguaj në Santiago të Kilit për të luajtur një ndeshje miqësore.

Por gjatë rrugës hasin kushte shumë të këqija atmosferike.
Për shkak të kësaj, piloti llogariti gabimisht vendin e uljes së avionit dhe u përplas në një shpat mali në Ande.

Të uritur:
Tetë nga 16 burrat që i mbijetuan rrëzimit të avionit në Ande, 13 tetor 1972. Fotografia u bë një natë para se të shpëtoheshin.
Foto: AP/NTB

Vetëm 16 burra mbijetuan.

Me synimin e mbijetesës !

Për 16 të mbijetuarit, ky do të ishte fillimi i shumë ditëve të luftimeve të vështira për mbijetesë.

Që nga momenti kur avioni u rrëzua, u deshën 72 ditë para se të gjendeshin.

Në fillim, 16 burrat ushqeheshin me karamele dhe verëra të avionit.
Kur këto depo u boshatisën, burrat u detyruan të mbushnin stomakun me pambuk nga sediljet e aeroplanit.

Nëse njëri prej nesh vdiste, të tjerët ishin të detyruar të hanin trupin tonë, thotë Canessa për
Independent .

Në dokumentarin “Stranded” nga viti 2007, 16 burrat përshkruajnë se si përdornin copa xhami për të prerë të vdekurit, dhe më pas i raciononin copat e vogla mes tyre.

Një nga të mbijetuarit e tjerë, Carlitos Paez, thotë për Independent se nuk e ka të vështirë të hajë mish njeriu.
– Nuk ka shije të veçantë.

Ndihma është shumë larg .

Përfundimisht, Canessa dhe një nga të mbijetuarit e tjerë, Fernando Parrado, vendosën të largoheshin nga pjesa tjetër e grupit për të gjetur ndihmë.

Në udhëtimin pesë kilometra në mal, ata morën një thes gjumi të bërë vetë dhe çorape të mbushura me mish njeriu.
Pas dhjetë ditësh, ata panë tre burra secili me një kalë.
Duke hedhur një gur të mbështjellë me letër drejt anës së lumit, Parrado mori mesazhin se të mbijetuarit e rrënojave të avionit ishin në rrezik vdekjeprurës.

Pak para natës së Krishtlindjes, 22 dhjetor 1972, dy burrat u çuan në siguri me një helikopter.
Në këtë kohë, Parrado dhe Canessa peshonin më pak
se 40 kilogramë .
Të nesërmen u shpëtuan edhe pjesa tjetër e të mbijetuarve nga rrëzimi i avionit.

REZISTENT: Coche Inciarte (ish), Roberto Canessa dhe Carlos Paez në skenën e rrëzimit të avionit, 30 vjet më vonë.

Andes plane crash survivors have ‘no regrets’ over resorting to cannibalism. https://www.independent.co.uk/news/world/americas/andes-plane-crash-survivors-cannabalism-b2203833.html