Kategori
Uncategorized

Është shumë e vështirë por jo e pa mundur, të rrëzosh një mafie apo një diktaturë.

Plot 8 vjet që gangsterët, dhe grupet mafioze në pushtet, sundojnë popullin përmes frikës, shërbimeve, reciprocitetit dhe drejtimit të tyre nga djemtë e ”fortë” ( bandat )

Ata ”vrapojnë”, blejnë, dhe kapin pikat nevralagjike në media, në drejtësi, në administratë dhe polici, si dhe informatorët apo agjentë, ( patronazhistë )

Kategori
Uncategorized

Gjenerali Gjerman Helmut Harff !

Ky është Helmut Harff, gjeneral gjerman. Në qershor të vitit 1999, udhëhoqi trupat gjermane që u futën në Kosovë. Legjendar është debati i gjeneralit Harff me një komandant të ushtrisë kriminele serbe, i cili fillimisht kishte refuzuar të lironte pikën kufitare të Morinës.

“Sa minuta ju duhen që të largoheni?”, -pyet gjenerali gjerman komandantin serb.
“Gjashtë orë”, replikoi komandanti serb.
“Kjo nuk është e mundur. Ju jap 30 minuta kohë për tu larguar ” , -tha gjenerali gjerman.

Kategori
Uncategorized

Sali Berisha : Liria e Kosoves sot mbush 20 vjet!

Sali Berisha /

Miq, si sot 22 vjet me pare me 12 qershor te vitit 1999 trupat e Aleances se Atllantikut te Veriut pas nje beteje ajrore tre mujore, me e madhja e Aleances ne historine e saj kunder Serbise se Sllobodan Millosheviç, hyne si forca çlirimtare dhe perzune nga Kosova trupat pushtuese serbe.

Sot 22 vjetori i hyrjes se trupave te NATOs ne Kosove.
Liria e Kosoves sot mbush 20 vjet!

Qytetaret Kosoves fituan lirine e tyre sepse ata qendruan gjithnje te pammposhtur dhe te udhehequr me urtesi, vizion dhe vendosmeri nga arqitekti i Kosoves se lire dhe te pavarur Dr Ibrahim Rugova, u bashkuan ne resistencen paqesore me te fuqishme kunder pushtuesit serb, ndertuan ne kushtet e pushtimit me te eger shtetin e tyre paralel me rregjimin e pushtuesve dhe shnderruan çeshtjen e tyre te drejte ne nje çeshtje te Aleances se Atllantikut te Veriut.

Kosova u be e lire sepse qytetaret e saj luftuan me arme ne dore, me trimeri dhe heroizem pushtuesit e eger dhe shenuan ne kete lufte me komandantin legjendar Adem Jashari kulme epike te heroizmit, sakrifices mbinjerezore.


Ne te gjitha perpjekjet e qytetareve te Kosoves per liri, pavaresi dhe dinjitet kombetar Shqiperia e çliruar nga diktatura staliniste e Enver Hoxhes qendroi ne anen e saj dhe luajti nje rol te pazevendesueshem.

22 vite me pare qytetaret e Kosoves u ngriten si Fenksi nga hiri dhe shkrumbi i luftes dhe barbarive Serbe dhe ndertuan dhe po ndertojne Kosoven e te ardhmes europiane, faktor i rendesishem paqe, stabiliteti, bashkepunimi ne rajon.

Video /

Por edhe sot pas 22 vitesh, ne rrugen e lirise Kosoven e ndjek fantazma e Serbise se Madhe dhe bashkepunimi kunder saj i Zografit Bis me serbomadhin Vuçiç.

Por Zografi Bis dhe padroni i tij Vuçiç i pret fati i Enver Hoxhes dhe Sllobodan Millisheviçit kurse Kosoven dhe qytetaret e saj integrimi i pashmangeshem ne NATO dhe BE si e ardhmja me e ndritur qe meritojne.

Ndaj ju ftoj te dashur miq qe kete dite historike per qytetaret e Kosoves dhe mbare kombin shqiptar, le te shprehim ne mirenjohjen tone te pakufishme ndaj Aleances se Atllantikut te Veriut dhe te gjithe atyre luftetare te lirise qe me gjakun dhe sakrificat e tyre bene te mundur çlirimin e Kosoves dhe te urojme perzemersisht qytetaret e dhe autoritetet e saj per suksese me te medha ne ndertimin dhe konsolidimin e Kosoves se lire demokratike te begate, te integruar ne NATO dhe BE. sb

Kategori
Uncategorized

E majta gjithmonë dënon Perëndimin – dhe veçanërisht Shtetet e Bashkuara – sesa diktaturat.

David Lega Eurodeputet/

PARTIA E majtë KUBANEZE, VOTON KUNDËR DEMOKRACISË .

Dje, Parlamenti votoi një rezolutë mbi situatën e të drejtave të njeriut në Kubë.

Rezoluta grumbullon kritika kundër shtypjes së regjimit komunist kuban. Këtu është një përzgjedhje:

▫️ Regjimi kufizon njerëzit me besime të tjera politike nga pjesëmarrja në jetën politike publike.
▫️ Regjimi ndryshoi kushtetutën në 2019, jo vetëm për të ngrirë të gjitha proceset e reformës së lirive dhe të drejtave, por edhe për t’i kufizuar ato më tej.
▫️ Regjimi persekuton aktivistë dhe gazetarë.
▫️ Regjimi kufizon lirinë e shprehjes së artistëve.

Condem Dënon ashpër ndalimin e të burgosurve politikë, përndjekjen e vazhdueshme politike dhe ngacmimin dhe ndalimin arbitrar të disidentëve në Kubë;

⁉️ Malin Björk (V) votoi kundër rezolutës. Pse Si mund të mos jenë më të rëndësishme demokracia dhe të drejtat dhe liritë e njeriut sesa mbajtja prapa e partive ideologjike motra?

Unë nuk mund të shoh asnjë arsye tjetër përveç se urrejtja e tyre për Shtetet e Bashkuara është më e madhe se dashuria e tyre për demokracitë.

E majta gjithmonë dënon Perëndimin – dhe veçanërisht Shtetet e Bashkuara – sesa diktaturat.

Por, Malin Björk, kjo nuk ka të bëjë me sanksionet e SHBA. Kjo ka të bëjë me atë se si shtypen Kubanët.

Si Kubanët nuk mund të jetojnë të lirë në një shoqëri demokratike. Prandaj nuk ka asnjë justifikim për të votuar kundër. Ajo që po ndodh është se fytyra e vërtetë, jodemokratike e Partisë së majtë po ekspozohet – përsëri.

VÄNSTERPARTIET RÖSTAR MOT DEMOKRATI FÖR KUBANERNA 🇨🇺 ❌

Igår röstade parlamentet om en resolution om människorättssituationen på Kuba.

Resolutionen staplar kritik på kritik mot den kubanska kommunistregimens förtryck. Här är ett axplock:

▫️ Regimen begränsar personer med andra politiska övertygelser från att delta i det offentliga politiska livet.
▫️ Regimen ändrade konstitutionen 2019, inte bara för att frysa alla processer för reformering av friheter och rättigheter, utan också för att ytterligare begränsa dem.
▫️ Regimen förföljer aktivister och journalister.
▫️ Regimen begränsar konstnärers yttrandefrihet.

❕ Europaparlamentet fördömer skarpt kvarhållandet av politiska fångar, den ihållande politiska förföljelsen samt trakasserierna mot och de godtyckliga frihetsberövandena av oliktänkande i Kuba.

⁉️ Malin Björk (V) röstade mot resolutionen. Varför? Hur kan inte demokrati och mänskliga fri- och rättigheter vara viktigare än att hålla ideologiska systerpartier bakom ryggen? Jag kan inte se något annat skäl än att deras hat mot USA är större än deras kärlek till demokratier.

äVänstern fördömer alltid väst – och framförallt USA – hellre än diktaturer. Men, Malin Björk, det här handlar inte om USA:s sanktioner. Det här handlar om hur kubanerna förtrycks. Hur kubanerna inte kan leva fritt i ett demokratiskt samhälle. Det finns därför ingen ursäkt för att rösta mot. Det som sker är att Vänsterpartiets sanna, odemokratiska ansikte blottas – återigen.

Kategori
Uncategorized

Albania and Europe !

What do we want to talk about?” asks Martin Henze, an international expert on the Balkans at the beginning of our conversation, about the elections?

Albania and Europe

Martin Henze

Democracy: the government of the people by the people for the people.

What do we want to talk about?” asks Martin Henze, an international expert on the Balkans at the beginning of our conversation, about the elections?

I am neither optimistic nor pessimistic. 

The economy is in ruins and is maintained by black money and international financial resources. Basically, Albania is permanently on the brink of insolvency, pensions and salaries are no longer secure, just before the election Albania received about 100 million euros from the EU for the earthquake relief and about 175 million in loans from the IMF because of the budget problems. I assume that little of this money will reach the citizens and that in June the Rama government will again ask the international community for money, as pensions have to be paid.

Since 2013, Albania has increasingly turned into a country for organised crime activities and underground businesses that are massively damaging to national and EU and US interests, but also to Russian interests.

The same criminal groups have taken active steps to buy ballots and bribe voters just weeks before the parliamentary elections on 25 April 2021 to boost the popularity of the Socialist Party of Albania and ensure Rama’s stay in power, he is the godfather.

Although the OSCE representatives on the ground had expressed their concern about the poor standard of these elections, an electoral law which, according to the Venice Commission’s opinion, did not meet international standards and the Venice Commission’s vision, and the majority of the citizens were sinking into increasing misery and lack of prospects; a number of Western embassies in Tirana have hastened to congratulate the incumbent Prime Minister, thereby tacitly encouraging him to continue his strategy of harbouring organised crime and using Albanian territory for money laundering. Every ambassador in Tirana knows this and also sees it when he observes the poor population on the one hand and sees the huge real estate investments on the other, or a sports stadium that is hardly to be found in Europe even in terms of quality and design.

A few days ago, a political advisor to the Foreign Ministry in Berlin Roth was in Albania and praised the Rama government’s willingness to reform and that Albania was now ready to start talks with the EU, what do you say to that?

Well, the a political advisor to the Foreign Ministry in Berlin Michael Roth seems to be carrying out a personal opinion in the exercise of a state office. His socialist SPD has just lost another election in Germany, it was now at 8.4%, the Germans do not want this party. Surely he wanted to visit his friends in Albania again before being sent into opposition by the Germans in the autumn.

It is remarkable that Mr. Roth, in disregard of the EU Parliament and the German Bundestag, has probably also overlooked the 15 hard criteria Europe has for starting accession talks. 

And there is another serious issue with his disqualifying performance in the Balkans: a central goal of the German EU Presidency was to better protect and strengthen the rule of law in the EU. With the new mechanism, EU funds can and must be cut if member states violate the principles of the rule of law. The official name of the mechanism is inconspicuous: “General Conditionality Regulation for the Protection of the Union Budget”. Nominally, this regulation is intended to serve the EU in sanctioning member states if they deviate from the fundamental values of the European Union and from principles of the rule of law. 

This can be quite painful financially for a respective government, but should not be at the expense of the “final recipients”, i.e. the municipalities, civil society, citizens. If the Commission makes use of its possibilities, this new instrument will be a sharp sword. Of course, this also applies to the initiation of talks with countries that want to become members. Anything else would be absurd to assume.

Basic conditions are: Rule of law, democracy, protection of the press and electoral laws according to European standards. All these issues have been deliberately made dysfunctional by the Albanian government of Rama, but more on that later.

Mr. Roth knows this and yet he acts in such a way in Albania. This should and will have repercussions in Germany as well. 

Support for kleptocratic structures is not possible due to the legal framework of Germany and the EU, which is precisely why Poland is currently being accused, which is precisely why the EU is reacting very strictly in Minsk, Russia and China, and which must also apply to the conditions of the Rama government in Albania.

Even Mr. Roth should have made expressive verbal reference to the conditionality regulation and the 15 EU criteria/Bundestag, but he did not do so publicly. 

Rama publicly states that they do not exist. I do not hope that Roth has also developed political dementia, i.e. that he does not know them either.

The same applies to the Italian EU ambassador Sorreca, who likes to be photographed with the autocrat, as happened at the beginning of March 2020, before one of the largest rallies of the Albanian state, invited by the president Ilir Meta, it was about the attack of the autocratic government Rama on the Freedom of the Press, clear, scathing statements of the Venice Commission are available.  

The EU ambassador Soreca had nothing else to do than to hand over police cars financed by EU funds to the autocrat days before, which he certainly used against this peaceful demonstration. Many people in Albania therefore have the impression that the EU supports an authoritarian system. These are not only activities, but also images that massively damage Europe’s reputation.

It shows, Soreca, like Federica Mogherini at the time, who, together with the Serbs, Rama and Trump, propagated the division of Kosovo against Germany’s interests, an outrageous act in 2018. Kosovo’s external borders are recognised under international law, there are no more discussions.

The EU Commission President von der Leyn must pay much more attention to who and how is active abroad on behalf of Europe, on behalf of the EU Commission, and whether this is also in line with EU interests. I have heard that this is being dealt with in Brussels and Strasbourg.

And what about Albanian foreign policy?

The organisation of Albanian foreign policy and the reappearance before the public of corrupt diplomats, including Fatos Tarifa, Artur Kuko and the beer lover Ilir Boçka (known for his bank accounts in Cyprus); are unfortunately one of the reasons why the country is in shambles. The aim of Rama’s foreign policy is to start talks with the EU, as it is then hoped to get more money from Brussels. Albania’s problems are clearly highlighted on page 60 of the EU’s main document, which sets out the roadmap for this long and complex negotiation process. However, since this document was drafted, the situation in Albania has deteriorated dramatically, even further. Irrespective of this, there are certainly also actors in the government or in interested circles who have no interest whatsoever in Albania becoming a member of the EU, because then the time of money laundering and drug trafficking should be over. But why should this organisation commit suicide? So far, no one has been able to answer this question adequately.

Albania has not fulfilled any of the 15 conditions for the start of negotiations. Therefore, the EU cannot and must not start negotiations for accession. Something else applies to North Macedonia and Kosovo, here negotiations with the EU should be started.

Don’t you think that once the accession process has started , the negotiation process will give the government a signpost on where to go long ago?

Well, for one thing, there have been sufficient signposts, indications, criteria since 2014, that is surely sufficient. The fact that Rama cannot remember the EU’s 15 criteria, which were set as a condition for the opening of talks only for Albania, not for Macedonia, shows that signposts do not help with this government.

Whether Albania will become a member in the foreseeable future depends only on Albania, i.e. mainly on the state of the government. If the political parties have recognised the signs of the times, and also because of the widespread manipulation of the 2021 parliamentary elections by the representatives of the ruling party, they should agree to form a joint transitional government of national unity until new elections are held, accession should still be possible by 2025. But Rama has surrounded himself with such weak ministers, he cannot go on like this, and he knows it.

Time and again, the opposition raises problems about the elections, a reform of the electoral law took place in 2020, accusations of vote-buying were made against Rama. Is Albania in a democracy crisis?

Well, in order to be able to answer this, we should first agree on what is meant by democracy, also according to the Albanian constitution.

As fundamental principles of the free democratic basic order in Albania, also according to the EU, the following criteria have to be fulfilled:

1.respect for human rights concretised in the Basic Law, above all for the right of the personality to life and free development. This respect requires a functioning constitutional state. This is still not functioning today. In Albania there are still no constitutionally established, functioning courts. They are not staffed in accordance with the constitution and there is a backlog of almost 45,000 old cases. Now, cases that are to be processed very promptly are prioritised. It is completely unclear according to which criteria the rule of law is prioritised. Also, basically only the constitutional judges can prioritise the cases. Furthermore, it is currently noticeable that only constitutional court cases are prioritised that are against the opposition or against the president. Lawsuits concerning the rigged parliamentary elections in 2017, the electoral law in 2020, the illegal local elections in 2019, the press law, the mandate of the current parliament. The unconstitutional establishment of the SPAK does not seem to be prioritised, very astonishing.

2. popular sovereignty, it does not exist in Albania, as there is no possibility of free elections anymore, as we saw with the rigged parliamentary elections in 2017, 2021, the illegal local elections in 2019 or I am just thinking of the electoral law that is flawed according to the Venice Commissions.

3. the separation of powers, it does not exist in Albania, as the judiciary is dysfunctional since 2018, so is the legislature, the executive is highly corrupt and therefore also dysfunctional. As a result, a separation of powers in Albania does not exist.

4.The accountability of the government does not exist. In the negotiations with the EU, we can well see that the government is prone to political dementia. The 15 EU criteria for starting accession talks are not known to it, also the de facto abolition of the supreme courts shows that the government has no accountability.

5. the legality of the administration, is non-existent. The administration is considered the most corrupt in Europe internationally.

6. the independence of the courts, is non-existent as the supreme courts are dysfunctional.

7. the multi-party principle has been gutted by the manipulation of the parliamentary elections.

8. the equality of opportunity for all political parties with the right to constitutional opposition is dysfunctional, due to the widespread manipulation of elections and the holding of an illegal local election.

So, in conclusion, we come to the conclusion in Europe, de iure and de facto, no democracy and no constitutional state exists in Albania.

But in the EU’s progress report there are reports of successes?

Well, the last progress report of the EU is extremely critical. Moreover, you will not find any EU representative who speaks as openly about this issue as I do. This is because if the EU or Germany were to say that Albania is not a democracy, that there is no rule of law, that elections are being rigged by the ruling party, that the press is being threatened, that opposition figures are being persecuted on the grounds of corruption, then every Albanian could apply for asylum in Europe and, crucially, the asylum application would not be rejected. No European wants to initiate such a wave of refugees of about 2 million Albanians, that is how the euphemisms in the public statements on Albania are to be understood. The Rama government also knows this and is playing with it.

Were Rama and his brother personally involved in vote buying?

Well, there are files in Albania, tape recordings, there is even more information on this at the US and European security agencies, his involvement can certainly not be ruled out, but ultimately only a neutral court can judge this.

Prime Minister Rama said in an interview on the question of whether there is a rule of law in Albania: “I see success. We are cleaning up our judiciary. We operate the cancer out of the patient’s body. Only after the operation can he start walking again.”

On the one hand, it is interesting to note that in this article in Der Spiegel in early 2021, he shared that there is no rule of law in Albania , so he has deliberately abolished it. This is surely in itself high treason and a criminal bending of the law. He and his comrades should therefore be indicted.  

On the other hand, it is to be attested that an autocrat in Europe, in all openness, is presenting that he is cleaning up the judiciary, of course in his own interest. As I heard, the leadership of the anti-corruption agency consists of very many party members of the ruling party

You said earlier: “Corruption made kleptocracy Rama”. What do you understand by the term kleptocracy?

Some colleagues call the Rama administration a mafia government, according to the German Bild newspaper, some call it a robber state. I call it a kleptocracy. 

However, we mean exactly the same thing, that the Albanian executive, that is the Rama government , which is one of the most corrupt , in the world, the money of the US /EU taxpayers and the money of the Albanian people is best kept in the caring custody of the paternalistic Rama administration, the Albanian executive.

Thanks to this fascinating philosophy, the Albanian government of Rama has managed to be at the top of the most corrupt states in the world in recent years, last year Albania was ranked for the first time, internationally, among the 20 largest money laundering states, worldwide. It is well known that international terrorism is financed by money laundering.

The Albanian people hardly participate in Albania’s natural resources. There is an arbitrary power of disposal over the property and income of the Albanian nation and they enrich themselves or their clientele at the expense of the ruled. This can be seen clearly in the building law. Expropriations are carried out rigorously, as is the case in Tirana City, and the amount of compensation is negligible. There is no legal certainty, as the Supreme Court is still not intact; 43,000 old cases alone are waiting for a decision. Therefore, at present only foreign investors can be advised against investing in Albania. Another problem is that the state always spends all additional revenues and credits immediately.This shows that no priorities have been set and that there is currently no concept for the reconstruction of Albania. Albania has suffered several catastrophes in recent years, the mass exodus of many Albanians to Europe and the USA, the abolition of the legal disputes, the permanent rigging of elections, the 2019 earthquake and the Corona crisis, which was not professionally managed by the administration. 

All this is leading to one of the biggest economic and social disasters. The Albanian nation will only really feel the consequences in late 2021/2022. Therefore, a state reconstruction programme should actually be organised.

And what happens? Nothing. The state should limit itself to the current and essential tasks and not deviate more and more from this line. If the economy is growing, the additional income should be used to relieve the people.

I think it is a source of discontent in Albania that people who play by the rules are hardly able to find a future for themselves and their children in Albania. Social contributions, taxes, defective infrastructures, out-of-control executive plus the second burden, the rigged parliamentary election in 2021 , after the rigged parliamentary election in 2017, by members of the ruling party – all this deprives citizens of any possibility to build their future. This breaks the promise of advancement made by the Albanian state in 1992. There must be an end to the Albanian government acting like a kleptocratic association.

The United Opposition speaks of a kleptocracy and denounces that a small circle of people profit greatly from their closeness to the regime. Unjustly? 

It is a scandal that some people in Albania, which includes Rama, have become so rich through their involvement in the executive or through relations with the executive. But Albania’s big problems include the unemployed, the mass exodus of young people that has been going on for years, the lack of prospects and the lack of investment. There has often been speculation at the expense of the people, and the majority of the Albanian population is in great poverty.

What should Albania do instead?

The biggest problem in the country is the public sector, the Rama executive.

It is huge, costs a lot of money and, with its bureaucracy, makes life difficult for companies that create value. If you don’t help it by bribing it, you get the building permit after you die or the municipality’s planning is changed and the owner of the land is expropriated. The curious thing is that now the petty judges and prosecutors are charged, those responsible for corruption in the executive are not.

Is Albania incapable of reform?

Certainly, Albania needs reforms. Everything is antiquated, much is illogical, much is criminal, hardly anything has a future. Even the legal reform, the anti-corruption agency SPAK, which was not set up in accordance with the constitution, are a tragedy and a comedy. 

On the one hand, the reform, like in Russia or China, focuses strongly on the opposition and on the other hand, only small apparatchiks, judges and prosecutors, are removed, but these are not the people in charge. Rama and his administration will not be touched, as we can see very well in the case of Tahiri and others. There are still no charges against Rama for rigging the 2017 parliamentary election, although there is enough material from the security agencies.But every reform, no matter how small, that could be dangerous to the executive is counteracted from within the apparatus in Albania. No other government manages to be politically responsible for such an expansion of drug trafficking and money laundering in the last 8 years. A truly grandiose achievement, for which the Rama administration naturally earns nothing but reverential admiration from many NGOs, international politicians.

The Albanian people, the “little people”, must suffer particularly badly from this state philosophy. Albanians not only have to pay high taxes, they are confronted with a health infrastructure reminiscent of African conditions in Sudan and if they want to survive, as in corona times, they still have to raise private money for treatment.  

The Constitutional Court and the Supreme Court are fully functional. I don’t understand why you think that the Supreme Courts are dysfunctional and therefore there is no rule of law in Albania. How do you arrive at this assumption?

Well, it’s not really that complicated. It is complicated if we trust the Albanian government’s communications with the EU Commission.

The Constitutional Court currently has 7 judges. 6 new judges ( 3 were appointed in November 2019 and 3 more in December 2020). The other (the 7th judge) has finished her mandate since April 2017 and remains, constitutionally in service, waiting to be replaced by new judges appointed by the Supreme Court. This rule is clearly so provided in the Constitution. Albania had not followed this rule when replacing the other judges. The Constitutional Court must have 9 judges according to the Albanian Constitution.

But now there are only 6 judges, is that a problem?

Yes, the Constitutional Court must be fully staffed. This is also required by constitutional law, because it is always possible that a judge falls ill, even permanently, then no plenary session can be held, so it is dysfunctional. Hence the rule with 9 judges. A constitutional court is a permanent body, which means that it must always be functional at all times. This is not the case in Albania, hence the Constitutional Court still dysfunctional. No functioning constitutional court, therefore no functioning separation of powers, therefore no rule of law in Albania.

And what is their assessment on the Supreme Court?

Well, the Supreme Court currently has 7 judges (3 appointed in March 2020 and 4 more in March 2021). The Supreme Court must be composed of 19 judges. This number is not provided for in the Constitution, but was established by the Supreme Court Organisation Act. After the judicial reform, this law was repealed, but the new institution, the High Judicial Council, decided in 2020 that the number of Supreme Court judges would remain as it is now 19. This decision of the HJC can be changed, but has not yet been changed. In this respect, the High Court is also formally dysfunctional. All High Court cases are to be reviewed by a panel of 3 members from each panel. Cases for unification of jurisprudence in each college are to be handled by a panel of 5 members.

Cases for unification of jurisprudence shall be handled by all members of the court (19) but with a minimum of more than half (10) members. So, there is no legal certainty.Currently, as the panels are not staffed at all, the Supreme Court has decided by a decision of the judges’ assembly that the members of the criminal panel will participate in the review of cases in the other two panels, which do not have the required minimum number of judges. On the one hand, this is contrary to the law governing the organisation of the Supreme Court and the HJC, and on the other hand, the current procedure is obviously a disaster. Judges who are highly specialised in criminal law naturally do not have the qualifications of a highly specialised judge at the Civil Court.  At this point it becomes clear that the Albanian government is playing a game, it is basically just regrouping judges, thus summarily closing a gap, and in the important Criminal Senate, no fight against corruption without a Criminal Senate, it tears open an elementary gap, as a result of which the functioning of the Supreme Court is also not established. But there is another, much more serious issue.

What do you mean?

There are 36,788 old cases in the Supreme Court, not all, but many cases from 2015 waiting to be adjudicated. This is updated information, as of 31 May 2021. These old cases are now to be dealt with by 7 judges, in parallel with the current, new cases. We estimate that the Supreme Court will need at least 19 judges to process the old cases within 2 years. But then they are not allowed to deal with the new cases. However, I have the impression that they want to do both. Which, of course, cannot work.

As a result, we would probably need about 30 judges on the Supreme Court during the transitional period to restore its functioning. Here, too, it can be seen very well that the legal reform seems to have been conceived by people who have no knowledge of what is constitutionally permissible and how a replacement of judges must be carried out, after review, during the running of the court. This is not complicated in principle, we have very often successfully carried out such legal reforms internationally. I can still remember the legal reform and the review of the former judges in the GDR in 1991/1992, after all we are talking about a nation of 17 million inhabitants.

But what was done in Albania, even a law student in the second semester should be able to do better. A real disaster. Then there is the problem of prioritisation.

What do you mean by that?

A selection of cases to be dealt with must be made according to a constitutional procedure. Which old case should be dealt with first. This is an explosive issue.

The cases should be examined on the basis of two main principles:

1. chronological order (according to when they were filed).

2. Cases that by their nature require prior review and are related to the impact they have on the time limits provided by the legislation and the consequences they entail, and for these reasons an expedited review is required.

There is a decision of the Supreme Judicial Council that establishes these criteria in general, as well as some other criteria established in the Civil and Criminal Procedure Code.

The priority of each case is decided by the reporter of the case and this is where the problem lies. In the case of the Constitutional Court, it appears that cases are more likely to be preferred in the direction of the opposition or against the President of the Republic. It seems to me that a politically coloured arbitrariness is now also taking place in the handling of the old cases. This is due to the very vague prioritisation structure, which we know very well from Russia and China, where autocracies use the judiciary to fight the opposition. The danger is now imminent in Albania too, we call this bending of the law.

So Albania has not met the EU criteria in terms of the rule of law?

No, there is currently no functioning constitutional court and Supreme Court, no EU-compliant electoral and press law. I also have the impression, when I look at all this, that the government is not interested in a functioning judiciary either, it apparently only wants to use it for its own purposes.

And now?

If I were Prime Minister Rama, I would immediately send home the Minister of Justice and the entire circle of advisors. Whoever causes such a disaster, in a really elementary legal reform, must be dismissed. The Albanian state should rather think about whether these ladies and gentlemen should not be held liable for the damage, which of course also concerns the advisors from the USA and Europe.

How is this to be understood?

Well, this amateurish legal reform has caused considerable damage to the Albanian state, EU accession is in danger, many foreign investors have certainly not come to Albania since there has been no legal certainty since 2018, many court cases before the Supreme Court may also be subject to a statute of limitations problem, so that many cases are no longer likely to be heard, or the files and witnesses have died or disappeared.

In a second step, a government of national unity, consisting of the opposition and the ruling party until a new election, should be initiated and the reform implemented, that is not so complicated, but it has to be done by professionals.

With such an approach and the clear signal of compromise between the political camps, the EU should be able to come to the conclusion that, due to the changed perspective, a negotiation with the Albanian nation can be started.

Mr Henze, thank you very much for the interview.

Kategori
Uncategorized

Unë i dua SHBA_të, por jo ju z.Ambasadore e USA_s,në Tiranë .

Një si në revolucionin kulturor, proletar kinez, edhe ti ”u cfilite” me vizitat takimet, dhe intervistat tuaja nëpër qytetet e shqipërisë. Gjithshka fillon e mbaron me forcimin e institucionit të ligjit, dhe luftën pa kompromis kundër kleptokratëve, mafies dhe krimit të organizuar. Mos u lodh shumë duke e kërkuar lart e poshtë peshq e peshkaqenë…..

Kusari Rama me hetoi e gjykoi me gjyq fashist pa i analizuar provat materiale Prokuroria e Rethit Gjyqesor Tirane…turppppp , turppppp.

Keni qene ne dieni te plote te kesaj kusarie e genocidi te dyte kulturor ne Shqiperi mbas vitit 1967 ;

qe ne daten 13 tetor 2013 me ish ambasadorin USA Tirane Aleksander Arvizu;

me vone me ambasadorin tuaj DONALD LU , dhe ju normalisht qe ju kam vene ne dieni publikisht ne shume raste…

Hap hetime per operacionin fashist Ikona 8 tetor…i kryer pa mandat…ne te kundert ju jeni bashkepunetore ne kete kusari qe kreu keyeministri juaj i mandatuar i semuri psiqik me kartele Edvin Kristaq Rama


Ambasadore e USA Tirane Yuri Kim.
ZOTI JU NDESHKOFTE.


Mua nuk me persekuton AMERIKA por ju qe i beni fresk nje kusari e kelyshi te komunizmit si EDVIN KRISTAQ RAMA e banda e tij.


Nga Koleksionisti korcar, Gjergji Thimo

Publikimi i koleksionistit Gjergji Thimo .

Per Ambasaden USA Tirane znj , Yri Kim e FCB qe me censurojne…turppp , turppp
Une i dua SHBA por , jo ju zonja ambasadore USA Tirane Yuri Kim qe mbroni hapur kriminelin KOMUNIST , burgaxhiun ,e hajdutin e ikonave shqiptare EDVIN KRISTAQ RAMA.
Ja ku e ke bajgen para hundes.
Kusari Rama me hetoi e gjykoi me gjyq fashist pa i analizuar provat materiale Prokuroria e Rethit Gjyqesor Tirane…turppppp , turppppp.
Hap hetime per operacionin fashist Ikona 8 tetor…i kryer pa mandat…ne te kundert ju jeni bashkepunetore ne kete kusari qe kreu keyeministri juaj i mandatuar i semuri psiqik me kartele Edvin Kristaq Rama
Ps.
Keni qene ne dieni te plote te kesaj kusarie e genocidi te dyte kulturor ne Shqiperi mbas vitit 1967 ..qe ne daten 13 tetor 2013 me ish ambasadorin USA Tirane Aleksander Arvizu..me vone me ambasadorin tuaj DONALD KU , dhe ju normalisht qe ju kam vene ne dieni publikisht ne shume raste…por mbas venies suaj ne dieni kam ngrene vetem dru e eshte tentuar disa here te eleminohesha fizikisht ne qender te korces nga bandat e SEKTIT KRIMINAL RILILINDJA..nga Policia e Shtetit , nga Policia e Korces..eeee
Kam nxjere vetem copa gjaku.
A u ngopet me mua e familjen time te nderuar SHQIPTARO – AMERIKANE Ambasadore USA Tirane Yuri Kim.
ZOTI JU NDESHKOFTE.
Mua nuk me persekuton AMERIKA por ju qe i beni fresk nje kusari e kelyshi te komunizmit si EDVIN KRISTAQ RAMA e banda e tij.
Koleksionisti korcar Gjergji Thimo

Kategori
Uncategorized

14 vjet më parë Bush në Shqipëri/ Takimet me Berishën dhe vizita e veçantë në Fushë Krujë

Presidenti George W. Bush është bërë presidenti i parë në detyrë i Shteteve të Bashkuara që vizitoi Shqipërinë. 14 vite më parë pikërisht më 10 qershor të vitit 2007 dhe bashkëshortja e tij, Laura, u pritën në aeroportin e Rinasit nga ministri i Jashtëm shqiptar në atë kohë, Lulzim Basha.

14 vjet më parë Bush në Shqipëri/ Takimet me Berishën dhe vizita e veçantë në Fushë Krujë
Shkruan ish kryeministri Sali Berisha /

Bush u takua në Pallatin e Brigadave me presidentin e Shqipërisë, Alfred Moisiu. Presidenti shqiptar Moisiu i dha homologut të tij amerikan dekoratën më të lartë “Urdhrin e Flamurit”, për kontributin e tij në mbështetje të çështjes shqiptare.

Presidenti amerikan në një konferencë të përbashkët me kryeministrin, Sali Berisha, vlerësoi nivelin e lartë të marrëdhënieve midis Shqipërisë dhe SHBA-së.

Ai tha, se beson se plani i të dërguarit të posaçëm të OKB-së, Marti Ahtisari, për pavarësi të mbikëqyrur, është zgjidhja e duhur për Kosovën, duke theksuar se do të punojë për të bindur gjithë vendet e Këshillit të Sigurimit dhe Serbinë për këtë gjë. Bush vlerësoi lart tolerancën fetare në Shqipëri.

“Shpreha dëshirën që Shqipëria të hyjë në NATO, unë jam përkrahës i kësaj dëshire,” tha presidenti amerikan.

Gjatë qëndrimit në Tiranë, Bush ka folur para trupave shqiptare, një shprehje mirënjohje kjo për Shqipërinë që ka kontribuar ushtarakisht në Afganistan dhe Irak.

“U thashë trupave se ju respektoheni nga ushtarakët tanë si ushtarë të stërvitur mirë dhe kurajozë,” tha Bush. Ai inkurajoi politikanët shqiptarë të punojnë së bashku për të plotësuar standardet e anëtarësimit në NATO.

“Politikanët duhet të punojnë së bashku për të arritur këto standarde, të lënë mënjanë ndryshimet politike,” tha ai.

Bush takoi në Fushë-Krujë një grup biznesmenësh shqiptarë që kishin marrë mbështetje financiare nga agjenci amerikane zhvillimi. Pas takimit, Bush doli, jashtë protokollit, në rrugën kryesore të Fushë-Krujës dhe takoi shumë qytetarë entuziastë.

Sali Berisha ish President dhe kryeministri demokrat i Shqiperisë . .

Kategori
Uncategorized

Jorida Tabaku: Mbështes Bashën, tre kandidatët e tjerë kanë gjuhë përçarëse

Secili prej tre kandidatëve flet unë;

dhe askush nuk flet për PD dhe këtë e dëgjoj vetëm tek z. Basha dhe…

besoj se pjesa më e madhe e anëtarësisë aty e sheh”, deklaroi znj. Tabaku.

Jorida Tabaku thotë se është e shqetësuar për cilësinë e debatit brenda PD dhe tha se sheh gjuhë përçarëse nga tre kandidatët me përjashtim të kryetarit aktual. Ajo thotë se vota e saj në Kryesinë e PD ka qenë për katër kandidatë përballë z. Basha por ka abstenuar për emrat e kandidatëve.

Sipas saj cilësia e kësaj gare do të përcaktojë cilësinë e PD për katër vitet e ardhshme. Lidhur me pikëpyetjen nëse kandidatët nuk janë në një garë të barabartë përballë z. Basha, znj. Tabaku e mohoi një gjë të tillë.

“Kanë në dispozicion të gjitha strukturat e PD, kanë faqen në Facebook ku mund të bëjnë njoftime dhe degët e PD”, deklaroi znj. Tabaku.

Anëtarja e Kryesisë së PD tregoi se një votuese i ishte ankuar për sulmet personale nga kandidatët brenda PD dhe sthoi se vetë ajo nuk po bën fushatë, por deklaroi hapur se mbështet kandidaturën e Lulzim Basha.

“Mbështes z. Basha dhe nuk kam asnjë kompleks dhe kufizim që ta them për një arsye të vetme. Nëse dëgjoj gjuhën e të gjithë kandidateve dhe shoh gjuhën përçarëse të tre kandidateve, shqetësohem për të ardhme e PD pas 13 qershorit.

Ajo tha se do të kishte dashur një proces analize për zgjedhjet e 25 prillit, por data e afrimit të zgjedhjeve brenda PD u bë për shkak të sulmeve të disa individëve brenda partisë.

Kategori
Uncategorized

Sikletet e Blinken dhe sfidat e mëdha të Sali Berishës!

Sali Berisha do të bëhet shkak dhe pasojë e zbulimit të aferave midis Soros dhe Blinken e stafit të tij në Departamentin e Shtetit.

Shkruan Dr, Enver Bytyçi:

Sali Berisha nuk ka lindur për t’u qaravitur. Ai nuk ka lindur as për sfida të vogla, me të cilat përballen gati të gjithë banorët e planetit.

Sali Berisha bën gabime, por nuk bën gabime, të cilat e mbajnë peng në jetën e tij.

Kjo sepse ai është krenar, mbart vlera, konservon një lloj integriteti, që rrallë kush mund ta marrë me mend.

Për këto arsye sekretari i Shteti,t Antony Blinken, ka gabuar kur mori vendimin e shpalljes së Sali Berishës non-grata.

Madje jo aq me shpalljen e vendimit, sa me arsyetimin e atij vendimi.

Nëse Blinken do ta dinte se do përballej me kongresmenët në Komisionin e Jashtëm, zor se do ta kishte marrë atë vendim.

 • Sali Berisha do të bëhet shkak dhe pasojë e zbulimit të aferave midis Soros dhe Blinken e stafit të tij në Departamentin e Shtetit.
 • Sepse në pamundësi të japë prova dhe fakte për arsyetimin e vendimit të shpalljes non-grata të ish-kryeministrit Berisha, ai do të joshë senatorët, kongresmenët dhe median amerikane që të investigojnë se çfarë fshihet prapa atij vendimi.
 • Kështu është kur i beson birit në shpirt të Sorosit, me emrin Edi Rama!

Berisha e nisi sfidën me padinë e tij në gjykatën franceze. Ndërkaq Blinken u tregua aq i verbër aq sa të mos mësonte se ish-kryeministri i Shqipërisë është mik i spikatur i familjes së madhe Bush. Dhe dihet se miku i “të zotit të shtëpisë” nuk dëbohet nga shtëpia!

Këto që po ndodhin në Uashington janë një ogur i suksesshëm për Doktor Berishën, që ai ta fitojë sfidën e tij për dinjitetin. Asnjëherë nuk kemi dëgjuar dikë që të përballet kaq guximshëm si Sali Berisha në emër të dinjitetit.

Kongresmeni Lee Zeldin vetëm sa e nisi betejën e së vërtetës. Dhe e vërteta, edhe nëse vonon, ajo nuk zhduket, nuk asgjësohet.

Do të rrojmë e do të shohim se si ish-Presidenti dhe ish-kryeministri shqiptar, Sali Berisha, do të ringrihet, jo më në pushtet, por në dinjitetin e tij njerëzor dhe me këtë sfidë ai do t’i bëjë një shërbim të jashtëzakonshëm njerëzimit.

Kategori
Uncategorized

Ti or mik nuk ke faj. Faji është i joni që të paskërkemi votuar.

Albert Avduli

Më duket se nuk do votoj dot(për zgjedhjet në PD) më tha një i njohuri im.

Nuk do ta kem emrin në listë dhe s’kam as kartë antarësie.

Pse s’i ke bërë praktikat? – e pyeta.

Eh, po, ja, ashtu, se kam qenë antar i këshillit kombëtar e s’u mora me ato shkresa.

E pra- ju përgjigja- ky është problemi real që kemi brenda subjektit.Me këtë rast ju lutem edhe “udhëheqësve” të tjerë që të anëtarësohen sa të mbarojë procesi i votimit se mund të jenë pretendentë apo kandidatë diku dhe s’janë antar.
Tani votojnë ata që kooptohen dhe i parasheh statuti si të tillë, por…
Kujtesë për ata që do mërziten nga këto radhëshkrime:

Lulzim Basha ka qenë dhe është antar i Partisë Demokratike te dega nr 8 Tiranë.

Sali Berisha është antar i Partisë Demokratike te dega nr 2 Tiranë.

Kategori
Uncategorized

Përshëndetje revolucionare . 1952/Telegrami i kotë i një të burgosuri

JAM FSHATARI I VARFER ANTAR PARTIE I 43 KATER PJESTARE FAMILJES ME LEVIZJEN, MOTRA PARTIZANE KAPUR ROB KOSEGUENCA TORTURAVE MBAS TORTURAVE VDIQ PAS CLIRIMIT VELLAI INVALID

FAMILJA CERDHE PARTIZANE ARESTOVA KOHEN TRADHTARIT KOCI 46 NUK DIJ VETEN FAJTOR NDODHEM BURG

KAM KERKUAR RI SHQYRTIMIN GJYQIT PO HUNBAS DURIMIN LUTEM URDHRONI RIGJYKIMIN PERSHENDETJR REVULICJONARE KICO LAZARI

Kiço Foto Llazari, 32 vjeç nga Lukova ishte arrestuar më 20.6.1946. Akuzoje se ishte lidhur me reaksionarë dhe u kishte dhënë informata me karakter politik e ushtarak, duke propaganduar kundër pushtetit popullor, duke formuar grupe, në bazë të neneve 2, 3, 4 të ligjit nr.372, datë 12.12.1946.

U lirua nga burgimi më 11.7.1959 nga Reparti nr.309 Thumanë.

Kategori
Uncategorized

Koleksionisti Gj. Thimo: Z . Ambasadore, në ke koca merru me kusarët

Zonjë e nderuar, leri cicërimat dhe uikendet, buzqeshien fallco dhe fjalët e bukura.

Në do vërtet shtet ligjor dhe do të luftosh mafien dhe krimin e organizuar, merru me kusarët, i ke përballë.

Rama, Tahiri, Kokëdhima.

Del e flet në mexhilis .

Sot ishe në Pogradec afër Korçës, afër vendit të krimit nga kleptokracia.. Atje ku hajduti dhe shitësi i ikonave te vjedhura, klienti i burgjeve të Francës, kryeministri hajdut, bëri vjedhjen dhe grabitjen e radhës ndaj ikonave qindravjeçare të koleksionuara dhe të regjistriara.

Me vete kishe edhe kryeprokurorin Olsian Çela. Kryeprokurori deklaroj se Prokuroria ka mbështetjen e Ambasadës Amerikane, në punën e saj dhe se prokurorët e gjyqtarët duhet të mbështesin fuqishëm viktimat e dhunës.

Edhe ju ambasadore, përsëritët të njëjtat gjëra…. Trajnimi i viktimave.

Ju pritëm si ujët e ftohtë.

Por fatkeqësisht ëndrra jonë për drejtësi, u venit.

Pjaca e juaj në mbrojtje dhe forcim të shtetit ligjor, dhe luftës kundër mafies, ka rënë shumë poshtë z.ambasadore.

ju po merreni me ”gjithshka, dhe me asgjë.”

Ju po merreni me një gjyqtare dhe videot e saj fëminore në tik tok, kjo bëhet jo rastësisht, por per ti bërë shqiptarët të harrojnë masakren zgjedhore, drogën, bandat ne pushtet, dhe milionat euro të trafikut të drogës që u shpenzuan per tu blerë, vjedhur, dhe manipuluar keto zgjedhje në favor të mafies shtet në pushtet …

Ju mund të buzëqeshni, por faktikisht përballë mafies pushtet dhe krimit të organizuar, keni dështuar e nderuar ambasadore.

Ju smund të godisni dot më as ish ministrin e drogës Tahirin, apo ish hetuesin e diktatures, vëllai i trafikantit te droges Xhafa. Ju smund të godisnit dot Doshin. Ju s’mund të godisni dot Ballën, ”shefin” e bandave te droges dhe krimit te organizuar ne Elbasan. Ju smund të godisni dot Rrajën . Ata janë të pa prekshëm, ata mbrohen dhe bashkpunojnë me kleptokratin Rama dhe grupet e trafikut dhe interesit sorosjan, ndaj ju skeni koca ti zeni në gojë jo më ti më godisni……

Ju smund të ndaloni mashtruesin special (ju kujtohet letra qe tronditi kancelarite e botes…Griselda, e dashura e Roshit të Kavajës?) Lali Erin, pastrimin e parave të zeza të Ndragetes në betonizimin dhe shkaterrimin e Tiranës.

Postimi i plote i Koleksionistit Gjergji Thimo

Kategori
Uncategorized

Skandal/Ministri i Jashtëm grek: Tekst të përbashkët me Ramën në Hagë që të na falë detin!

16:24 | 07/06/2021

https://www.facebook.com/plugins/like.php?href=https://rd.al/2021/06/07/skandal-ministri-i-jashtem-grek-tekst-te-perbashket-me-ramen-ne-hage-qe-te-na-fale-detin/&layout=button_count&show_faces=false&width=105&action=like&colorscheme=light&height=21#amp=1

“Syri.net”

E mbajtur e fshehtë deri përpara zgjedhjeve të 25 prillit dhe e riaktivizuar pikërisht tani kur Shqipëria kërkon ‘me domosdo’ hapjen e negociatave me BE-në, çështja e ndarjes së detit mes Shqipërisë dhe Greqisë, duket se është rikthyer në dritë.

Nëse kryeministri Edi Rama më herët është përbetuar se nuk ka asnjë marrëveshje politike me Greqinë e as bisedime, por se gjithçka do të vendoset në Gjykatën Ndërkombëtare të Hagës, ministri i Jashtëm i Greqisë shfaqet ndryshe, të paktën për çështjen e delimitimit të Zonës Ekskluzive Ekonomike.

LEXO EDHE:
‘Kujdesi ndaj mjedisit është mision’, Meta: Të shpallim Vjosën Park Kombëtar

Së fundmi Niko Dendias ka folur për mediat greke për këtë çështje dhe është pyetur për ecurinë e bisedimeve, nënshkrimin e një peticioni të përbashkët, për një apel në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë në Hagë dhe sa afër janë dy vendet me marrëveshjen. Pak kush nga mediat këtu në Shqipëri e kapi, por kryediplomati grek konfirmon se ka edhe marrëveshje, edhe bisedime.

‘Marrëveshja politike për referimin e çështjes së delimitimit të Zonës Ekskluzive Ekonomike midis Greqisë dhe Shqipërisë në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë në Hagë është arritur nga Tetori i kaluar. Për sa i përket çështjeve teknike, duhet hartuar dhe kërkesa përkatëse. Organet kompetente të të dy vendeve vijojnë konsultimet për hartimin e këtij teksti’, tha Dendias në një intervistë për gazetën ‘Parapolitika’

Pra ajo që deklaroi Edi Rama se Greqia po shkon vetë në Hagë dhe ne ‘të pavarur’ nga ana tjetër, nuk është e vërtetë.

Është vetë ministri i Jashtëm i Greqisë që konfirmon se të dy vendet do të shkojnë në gjykatë me një tekst të përbashkët, i cili ende po përpilohet nga një ekip i përbashkët!

Pikërisht te ky detaj ‘fshihet djalli’ dhe pikërisht këtë fakt na ka fshehur kryeministri i vendit, duke e çuar çështjen e detit në gjykatën ndërkombëtare me fat të paracaktuar në favor të Greqisë.

Bëhet fjalë për atë territor detar shqiptar, i cili përfshin rezerva të mëdha të gazit dhe naftës, me përmasa të paspecifikuara. Loja që po bën Greqia është shtrëngesa dhe domosdoshmëria që ka Edi Rama për të hapur negociatat, në mënyrë që të mund të tregojë se ishte ai që siguroi hapjen me BE. Po ndodh si me Maqedoninë e Veriut, veçse në rastin tonë nuk bëhet fjalë për ‘emra’ por për sipërfaqe të mëdha deti të pasur me hidrokarburante.

Qëllimi është gjithashtu që të merren më shumë para nga BE, sepse Shqipëria është e falimentuar. Problemi është përshkruar mjaft mirë në faqen 60 të dokumentit të BE, por asgjë nuk është kontrolluar. Ky është një traktat sipas ligjit ndërkombëtar, por duhet që fillimisht t’u paraqitet presidentëve të shteteve dhe parlamenteve përpara se të ratifikohet.

Nga ana tjetër që prej një viti në gjithë Mesdheun ka ‘plasur’ nafta dhe gazi, të cilat po rrezikojnë konflikte të pa parashikueshme, veçanërisht mes Turqisë dhe Greqisë të mbështetur nga Franca.

Vetëm deti ynë, duket sikur nuk ka gjë prej gjëje; vetëm ujë dhe peshq!

Në fakt lufta po bëhet mes gjigantëve botërorë të hidrokarbureve të cilët lobojnë edhe në kancelaritë e Europës për të heshtur, nëse palët bien vetë dakord. Të përfshira janë edhe kompani ku Xhorxh Soros është aksionier.

Vetëm në këtë këndvështrim mund të zbulojmë se 12 miljet që Greqia na i bëri fakt të kryer natën e fundit të vitit 2020, janë epilog i marrëveshjes me Ramës dhe Tsipras. Është e njëjta ‘xhaketë’ që qepën në 2018-ën, veçse sot e kthyer mbrapsht, me penj e model të ri!

Greqia po synon që të veprojë me detin Jon sipas parimit; ‘Hapësira e askujt, është e gjithkujt’ dhe me vendim parlamenti u shty deri 12 milje. Rama e përshëndeti këtë hap të njëanshëm dhe deklaroi se ‘është në të drejtën e Greqisë të shtrihet në ujërat ndërkombëtare’.

Por në rastin konkret, këto ujëra ndërkombëtare apo ky ‘det i askujt’ është mes Greqisë dhe Shqipërisë. Rama nga ana tjetër bën ‘specialistin’ dhe thotë, se nuk preket kufiri ynë detar, (i cili në fakt nuk është ndarë ende) dhe për këtë do të vendoset në Hagë.

Por kur të ndahet, ‘hapësira e askujt’ ka për të qenë shumë më e vogël se çfarë është tani. Nëse përdorim shembullin e vetë Ramës që ka marrë përsipër alibinë e grekëve; (atë të një rruge që ndan dy lagje dhe që nuk është e askujt por është njëkohësisht edhe e gjithkujt), del që ne të lagjes shqiptare, do kemi një hapësire cik për cik me portën e shtëpisë deri në brigjet e Ksamilit dhe gjirin e Vlorës!

Më kryesorja (përveç qiellit lart), trilionat e gazit që janë zbuluar si rezerva në këtë ‘hapësirë të askujt’, nuk do të jenë më ‘të gjithkujt’ (Shqipëri-Greqi), por vetëm të grekut dhe kompanive që kanë mbyllur pazaret.

Dhe `më e bukura`, e gjithë kjo po bëhet pa firmë presidenti, pa ratifikim parlamenti dhe vetëm duke shkuar të dakortësuar me Greqinë (siç zbuloi Dendias, e që Rama na e fsheh) në Gjykatën e Hagës, e cila dihet se si do të vendos në këto kushte.

Kategori
Uncategorized

Me zgjedhje të shpeshta, largohen stabilokratët që sundojnë deri sa vdesin.

Zgjedhjet janë zgjidhja! – Nga Ylli Manjani

Zgjedhjet e shpeshta janë zgjidhja.

Asgjë më të shëndetshme se zgjedhjet nuk di që të mund të largojë të gjitha të këqijat e politikës që njohim.

Me zgjedhje të shpeshta, largohen stabilokratët që sundojnë deri sa vdesin.

Më zgjedhje të shpeshta bie oferta financiare e blerjes së votave për pushtet. Nuk ka më para për një pushtet që bie pas një viti. Ska më logjikë.

Me zgjedhje zgjidhen të gjitha krizat e politikës. Politika nuk ka më të drejtë të gjykojë kundërshtarët, sepse ata i gjykon vota.

Me zgjedhje të shpeshta qeveritë detyrohen të qeverisin. Ata nuk sundojnë dot më sepse bien…

Me zgjedhje të shpeshta bien kokat e politikanëve dhe u hapet rruga të tjerëve.

Gara e sjell zhvillimin, por duhen zgjedhjet ku ajo të ndodhë.

Zgjedhje sa më shpesh!

Zgjedhjet e shpeshta çlirojnë shqiptarin nga kontrolli i përhershëm politik.

Shqiptari jopolitik dhe i lirë bën çudira.

Për fat të keq ka ende shumë analistë që rrudhin turinjtë kur ua plas në sy këtë zgjidhje, por është e vetmja.

Zgjedhjet janë thelbi i demokracisë. Kush është kundër zgjedhjeve, është kundër demokracisë.

Populli vendos vetë, jo me politiqenër!

Aq më pak me ambasadorë dhe teori importi mbi demokracinë, politikën e shtetin.

Shqipëria ndryshon vetëm me zgjedhje! Me stabilokratë vetëm përkeqësohet.

©Ylli Manjani

Kategori
Uncategorized

Nuk e bëjnë dot Shqipërinë halabakët, hyzmeqarët, proletarët.


Nga Edison Ypi

Kuja profetike

Zonjës së Eqerem Bej Vlorës i kishin mbetur nja 30 hyzmeqarë.
Kaq hyzmeqarë mund ti sillnin Bejlereshës, jo një gotë ujë, por tërë Vjosën.
Megjithatë Bejleresha vuri kujën me duart nga Qielli:
Boboooo si jemi katandisur. S’ka kush na sjellë një gotë ujë !
Kaluan 20 e kusur vjet.
Hyzmeqarët e bejlerëve u bënë ministra dhe nëpunësa.
Bejlerët e hyzmeqarëve përfunduan nëpër burgje dhe pushkatime.


Kuja e Bejlereshës kishte qënë profetike.
Pa bejlerë, pa hyzmeqarë, pa gota, pa ujë, pa brek në bythë, pa byth në brekë, pa asgjë prej gjëje, Shqipëria u bë e tëra shkretëtirë.
Po cilët ishin, në të vërtetë, “bejlerët dhe agallarët” e Shqipërisë, ata që, falë propagandës së kurvit mbështetur nga hyzmeqarët, për veshët e shqiptarëve të sotëm ende tingëllojnë si “xhindët dhe lugetët” ?


Bejlerët dhe agallarët e Shqipërisë ishin “barinjtë” më të mirë të Historisë së saj.
I gjithë mendimi iluminist është përpunuar dhe përcjellë prej Bejlerëve.
Pothuaj të gjithë rilindasit shqiptarë ishin Bejlerë.
Poeti më i madh rilindas ishte një Bej.


Eqerem Bej Vlora ishte eruditi dhe atdhetari më i madh i kohës së vet, dhe një nga më të mëdhenjtë e Historisë së Shqipërisë.

Dëshmitë historike më të besueshme për individët dhe situatat më të vështira të periudhës më problematike të Shqipërisë moderne, i ka dhënë pikërisht Eqerem Beu, konservativi më serioz dhe më i ndritur, i biri i Bejlereshës së kujës profetike.


Eqerem Beu, vendin e tij dhe popullin e tij, i donte dhe i sundonte.


Ta sundosh atë që do, dhe ta duash atë që sundon, për shumicën e shqiptarëve të sotëm, është paradoks, nuk bën sens. Derisa pohimin e mësipërm ta kuptojnë dhe ta pranojnë, shqiptarët do vuajnë.


Shqipëria ka nevojë për barinj të mirë, pra për bejlerë.
Kot lodhen parellinjtë e sotëm t’i konkurrojnë Bejlerët.
Nga Eqerem Beu tek gjyshi im që e mbushi Shqipërinë me kopilat e tij, bejlerët janë të pa konkurrueshëm.


Para se ta pushtonte hordhia e komunistave, në raport me popullsinë Shqipëria kishte aq Bejlerë, Agallarë, Zotërinj, fukarenj, hyzmeqarë, sa kishin të gjitha vendet përreth saj.


Pa u rivendosur ky raport, s’bën hajër Shqipëria.
U bëtë të gjithë hyzmeqarë dhe të gjithë bejlerë.

I provuat të dyja, dhe përpikmërisht sipas Kujës Profetike të Bejlereshës, nuk i dhatë dot asnjë gotë ujë njëritjetrit.


Pa Bejlerë, ju hedh në erë tritoli, ju grin korrupsioni, ju përpin fukarallëku, ju zhduk krimi në familje. Pa Bejlerë nuk mund të arrini kurrkund. Pa bejlerë do kalbeni. Pa Bejlerë do ngordhni.


Nuk e bëjnë dot Shqipërinë halabakët, hyzmeqarët, proletarët.
Shqipërinë e bëjnë vetëm Bejlerët.

Kategori
Uncategorized

🇸🇪Grattis på nationaldagen !

Tack för att du har tagit emot människor som flytt och för att du gett så många en andra chans i livet.

Tack för alla dina magiska sommarnätter och för dina vita, vackra vintrar. Tack för ditt rena dricksvatten från dina höga fjäll och för alla magiska vandringar i dina djupa skogar.

Tack för att du står upp för det som är rätt – vi kommer stå upp för dig! Vi är stolta att få vara en del av dig

Grattis på nationaldagen.

Urime Dita Kombëtare!


Faleminderit Suedi që na dha mundësinë për të realizuar ëndrrat tona këtu.

Faleminderit që u dhatë fëmijëve tanë një vend të sigurt për tu rritur.

Faleminderit që pranuat njerëz që kanë ikur dhe që u dhuruat kaq shumë një shans të dytë në jetë.

Faleminderit për të gjitha netët tuaja magjike të verës dhe për dimrat tuaj të bardhë, të bukur.

Faleminderit për ujin tuaj të pijshëm të pastër nga malet tuaja të larta dhe për të gjitha shëtitjet magjike në pyjet tuaja të thella.

Faleminderit që qëndroni për atë që është e drejtë – ne do të qëndrojmë për ju!

Ne jemi krenarë që jemi pjesë e jush –

Urime Dita Kombëtare.

Kategori
Uncategorized

”Flemë mbi florinj, por jemi pa bukë”. Ku shkuan 10 miliardë USD të naftës nga 2013-2019.

Shkrim nga Engjëll Musai / Drejtor i Gazetës “Telegraf”

Për 7 milionë ton naftë, shteti nuk merr asnjë taksë. Ku shkuan 10 miliardë USD të “arit të zi” të nëntokës

Shqipëria vlerësohet si një nga vendet më të pasura të Evropës në rezervat hidrokarbure në shelfin continental, me një rezervë deri në 220 milionë fuçi dhe 5.7 miliardë metra kub gaz natyror. Sipas Shoqatës Shqiptare të Energjisë (AEA), Shqipëria vlerësohet të ketë rezerva deri në 277 milionë fuçi.

Po të kemi parasysh situatën e pas tërmetit dhe kërkesat që Kryeministri Rama u bëri donatorëve për ndihmë financiare, ajo çka Rama përfitoi, është një pikë uji në oqeanin e milionave të naftës të zhdukur në drejtim të paditur, pikërisht në periudhën që vetë Rama ka qenë kryeministër.

Me këtë shumë pensionet do ishin shumëfishuar, rrogat do ishin 5 fishuar, rrugët dhe industria do ishin nga më modernet në botë dhe do kishim likuiduar 80% të kredisë që ne, si shtet, kemi në kurriz.

Kompania nuk pagoi asnjë qindarkë tatim- fitimi për naftën e nëntokës së Shqipërisë, pasuri e të gjithë shqiptarëve dhe naftëtarve që po sakrifikojnë dhe jetën në greva urie, pasi janë pa rroga dhe status të zbatuar.

Prodhimet i naftës nga viti 2013 deri në 2019 në Shqipëri

Shqipëria prodhoi në 2019 -ën, 1.005 milionë ton naftë.

Në vitin 2018 prodhoi 910.000 ton naftë bruto dhe rreth 5 për qind krahasuar me 2017 d.m.th., 956,000 ton naftë bruto më pak dhe 47 për qind më pak, në krahasim me prodhimin pik të vitit 2014 prej 1.37 milionë ton, sipas një analize të “Altax”, që i referohet të dhënave zyrtare.

Prodhimi i naftës për vitin 2014 dhe 2015

Në vitin 2015, prodhimi i naftës në vend ishte rreth 1.3 milionë tonë, sipas vlerësimeve paraprake nga Ministria e Industrisë dhe Energjisë, nga 1.37 milionë tonë që kishte arritur në 2014-n, niveli rekord i pas viteve ‘90.

Burime nga Ministria e Industrisë pohuan se ndonëse në sasi, prodhimi i naftës ka rënë me vetëm 5%, të ardhurat e siguruara kanë qenë shumë më të ulëta, për shkak të tkurrjes së çmimeve. Sipas të dhënave paraprake nga “Bankers Petroleum”, të ardhurat e kompanisë u përgjysmuan në vitin 2015, për të arritur në rreth 300 milionë dollarë. Ditët më të mira në historinë e saj industria i ka pasur në vitin 1974, kur prodhimi arriti rekordin në 2.2 milionë ton.

Më pas prodhimi ra dukshëm duke arritur në nivelin më të ulët në vitin 2000 me vetëm 330 mijë tonë. Riaktivizimi i industrisë përmes marrëveshjeve koncesionare nxiti prodhimin, sidomos pas vitit 2009, kur “Bankers Petroleum”, që shfrytëzon me koncesion fushën më të madhe naftëmbajtëse mbi tokë në Evropë, atë të Patos- Marinzës, hyri në eficiencë të plotë. Rritja e çmimeve të naftës ishte gjithashtu një tjetër faktor që nxiti industrinë, teksa në periudhën 2011-2014, nafta tregtohet me rreth 100 dollarë për fuçi.

Por, teksa rënia e çmimeve të karburanteve filloi në gjysmën e dytë të 2014-ës dhe vazhdoi e pandalshme në 2015-ën, për të arritur në rreth nivelin më të ulët të 11 viteve, në ditët e para të janarit (rreth 33 dollarë për fuçi), dhe 35 dollarë aktualisht, sektori i prodhimit të naftës në vend është futur në një krizë të thellë. Ndikimin e parë do ta kenë investimet e secilës kompani në hapjen e puseve të reja, sondave, etj. “Bankers Petroleum”, operatori më i madh i nxjerrjes së naftës në vend, që shfrytëzon burimin e Patos- Marinzës, ka pohuar se nuk planifikon të hapë puse të reja në vitin 2016, ndërkohë që në 2015-ën kishte hapur 61 puse të reja. “Si pasojë e çmimeve të paqëndrueshme të naftës edhe në fillim të vitit 2016, “Bankers” ka zgjedhur të pezullojë aktivitetin e shpimit deri në përmirësimin e çmimeve, me qëllim për të mbrojtur forcën e bilancit financiar të kompanisë.

Dy sondat shpuese të përdorura përgjatë vitit 2015 janë ndalur përkohësisht në muajin dhjetor. Aktiviteti i shpimit do të rinisë me rritjen e çmimeve, sondat do të qëndrojnë në vend dhe do të jenë të gatshme për të rinisur aktivitetin në një të ardhme të shpejtë”, ka bërë të ditur zyrtarisht operatori. Kompania turke “Trans Atlantic Petroleum” (ish-“Stream Oil”), – që shfrytëzon burimet e Ballsh-Hekalit, Gorisht-Koculit dhe Cakran-Mollajt në naftë, si dhe fushën gazmbajtëse të Delvinës – e ka nxjerrë në shitje në nëntor 2015 degën e saj në Shqipëri dhe ka reduktuar në minimum aktivitetin.

Frenimi i investimit apo prodhimit prek indirekt dhe shumë kompani të treta që ofronin shërbime për to, si në transport, magazinim etj. Ekspertët nga industria nxjerrëse thonë se, kompanitë që investojnë në industri, nuk kanë arritur të mbulojnë kostot përkatëse dhe rrjedhimisht Shqipëria, ka përfituar më pak se 2 për qind të vlerës së prodhimit deri tani. Prodhimi më i lartë i naftës në Shqipëri daton që nga viti 1974, kur shteti i atëhershëm komunist prodhoi 2.25 milionë tonë të barabartë me rreth 38,408 fuçi naftë në ditë në një industri që përfshinte 34 ndërmarrje shtetërore dhe punësonte rreth 25,000 njerëz. Industria e prodhimit të naftës është eksportuesja e dytë më e madhe në Shqipëri dhe punëson më shumë se 3,000 vetë.

Shqipëria posedon thesarin më të madh të naftës në Evropë me një kapacitet prodhimi prej 7.7 milionë fuçish nafte në vit.

Agjencia Kombëtare e Burimeve Natyrore thotë se në Shqipëri, ekzistojnë rreth 400 milionë tonë naftë të pashfrytëzuara. Sipas të dhënave nga kjo agjenci, thesari më i madh i arit të zi gjendet në zonën Patos-Marinzë, në një hapësirë prej 44 mijë hektarësh. Siç thuhet ky është thesari më i madh i naftës në Evropë, me një kapacitet prodhimi prej 7.7 milionë fuçish nafte në vit. Si pasojë e rritjes së investimeve të huaja eksporti i naftës shqiptare, siç raportojnë mediet nga Tirana, është rritur dukshëm viteve të fundit.

Sipas ekspertëve, eksporti i naftës gjatë vitit 2013 është rritur për 36 për qind, ndërsa kundrejt vitit 2005 është rritur për 28.80 për qind.Të njëjtën ecuri pozitive regjistroi edhe eksporti në sasi, duke shënuar 1 milion ton në fund të vitit 2012, raportojnë mediat informative. Edhe në 10-muajt e parë të vitit 2013, sipas Drejtorisë së Përgjithshme të Doganave, ecuria e eksporteve të naftës bruto, vijoi të ishte pozitive. Në fund të tetorit 2013, eksportet arritën në 1.6 milionë tonë. Eksportet e naftës shqiptare janë 2.4 herë më të larta se sasia e karburanteve që Shqipëria importon në vend për t’u përdorur në konsumin vendas. Nafta shqiptare, për shkak të cilësisë së saj, eksportohet si bitum në tregjet e huaj dhe shërben për asfaltimin e rrugëve.

Asnjë kompani aktualisht nuk paguan normën e tatimit mbi fitimin që aplikohet në nivelin 50 për qind të fitimit që deklarohet në pasqyrat financiare

Në total, janë nënshkruar 16 marrëveshje për eksplorimin e naftës dhe gazit me ndarje prodhimi (MNP), nga të cilat 7 kompani janë angazhuar në nxjerrjen e naftës bruto në pjesën jugore të Shqipërisë dhe 4 kompani të angazhuara në aktivitete eksploruese. Investimi gjithsej në kërkimin dhe eksplorimin e naftës dhe gazit në të paktën vitet e fundit llogaritet të jetë realizuar deri në 1.25 miliardë euro, ku 1/3 e tij është investuar direkt nga “Shell Company”, e cila është aktive në tregun shqiptar në 6 vitet e fundit, duke synuar për investime të tjera shtesë që planifikohen në shumën prej 42.5 milion € duke filluar nga 2018 pas një zbulimi shumë pozitiv në fushën e naftës Shpiragu-2.

Qeveria shqiptare merr nga eksporti vetëm rentën, si taksë kombëtare me normën 10 për qind, pasi asnjë kompani aktualisht, nuk paguan normën e tatimit mbi fitimin që aplikohet në nivelin 50 për qind të fitimit që deklarohet në pasqyrat financiare vjetore, sipas “Altax”.

Sipas kontratave aktuale, koncesionarët duhet të fillojnë të paguajnë tatimin mbi fitimin, pasi të kenë përmbushur kostot e investimeve.

Kontrolli i Lartë i Shtetit (KLSH) përfundoi një auditim të performancës për “Procedurat dhe Rezultatet e Marrëveshjeve të Naftës në Shqipëri” në fillim të vitit 2017, duke vënë në dukje se, ndikimi në ekonomi prej përdorimit të aseteve nëntokësore ka qenë minimal, si në aspektin e efektit mbi punësimin dhe në të ardhurat buxhetore. Shqipëria vlerësohet si një nga vendet më të pasura të Evropës në rezervat hidrokarbure në shelfin kontinental me një rezervë deri në 220 milionë fuçi dhe 5.7 miliardë metra kub gaz natyror.

Pjesa më e madhe e naftës së nxjerrë në Shqipëri eksportohet e papërpunuar, duke e bërë atë një produkt me vlerë të shtuar të ulët dhe vetëm një pjesë e saj shkon në rafinerinë lokale, Ballsh dhe Fier, e cila ka ndryshuar pronësi disa herë pas privatizimit të dështuar të vitit 2008, duke falimentuar dhe mbyllur disa herë në dekadën e fundit.

Renta minerare

Renta minerare llogaritet si detyrim mujor i subjektit taksapagues, zotërues i lejes së shfrytëzimit, në çastin kur ai shet apo eksporton mineralin apo nënproduktin e prodhuar. Ministria e Financave dhe Ekonomisë ka nxjerrë për konsultim publik në 6-mujorin e parë 2019 një projektligj mbi regjimin fiskal në sektorin e hidorkarburëve, duke përcaktuar sesi do të funksionojë përllogaritja dhe mbledhja e taksës së rentës minerare, duke e zhvendosur në këtë mënyrë nga ligji i taksave kombëtare. Sipas projektligjit, renta do të llogaritet duke aplikuar një normë prej dhjetë për qind të vlerës së tregut të naftës së nxjerrë.

Marrë nga Telegraf.al

https://telegraf.al/politike/ku-shkuan-10-miliarde-usd-te-naftes-nga-2013-2019-2/?fbclid=IwAR0UR9hjR8yQHYojm_QYTvg6CFWMq5NOC33rxLrP5gMGeAC–Q1fg2bjBkE

Kategori
Uncategorized

Beteja dinjitoze e Sali Berishës !

Berisha: Do të rivendos dinjitetin tim, ndaj meje janë hedhur bomba e breshëri, nuk largohem!

Video .

Ish kryeministri Berisha ka deklaruar se në gjykatë ka shkuar për të rivenosur dinjitetin e tij dhe ka kujtuar se ndaj tij janë hedhur bomba e breshëri dhe ai nuk është larguar nga detyra dhe vendi.

Kategori
Uncategorized

Berisha: Qëndrimi për shkëmbimin e territoreve Kosovë-Serbi, arsyeja e shpalljes sime “non grata”

Ish-kryeministri Sali Berisha pohoi këtë të Premte se qëndrimi i tij kundër projektit të shkëmbimit të kufijve mes Serbisë dhe Kosovës është arsyeja e shpalljes së tij “non grata”.

Në krye të intervistës, Berisha komentoi deklaratat e Ramës për të para vendimit të djegies së mandateve nga opozita.

“Sali ta qaj hallin me mesazhin që ke marrë, e kapërcen dot oqeanin?… Shiko vizën e kuqe që të ndan ty”, shprehej Rama nga Kuvendi.

Lidhur me deklaratën, Berisha u shpreh: “Kur ai e tha, nuk e dija. Absolutisht jo! S’kisha marrë mesazh nga askush. Mora vesh më pas që behej fjalë për përfshirjen time në listën e zezë me pretekstin se kisha bërë konspiracion kundër politikës së jashtme të SHBA për Kosovën.

Qesha kur e dëgjova se kjo s’mund të ishte.

Ligji amerikan termin konspiracion e përdor dhe ndaj qytetarëve të vetë për probleme me jashtë, por unë s’isha qytetar amerikan.

Lobimi ishte i fuqishëm i Ramës, Soros dhe Thaçit për të përqafuar idenë e ndryshimit të kufijve. U lobua jo vetëm te diplomatët, por dhe te ‘think-tanket’ që kanë ndikim në opinionbërje. Kundërshtimi im u prit me një zemërim të thellë deri në urrejtje, por unë e kisha jo kundër dikut por në interes të kombit tim”.

“Meqë su realizua marrëveshja, Bolton iku dhe pse s’ka pasur qëndrime të favorshme për Kosovën, Rama me Soros kaluan në aspektin tjetër: ca ti bëjnë këtij. Se kisha menduar se mund të arrinin në një vendim të bazuar në shpifje”, u shpreh ai.

Ai po ashtu hodhi poshtë edhe akuzat e tjera që përmenden në deklaratën e DASH për shpalljen e tij “non grata”.

Kategori
Uncategorized

Kurrë ndonjëherë as më ka shkuar ndërmend të largohem nga ky vend.

Berisha tha se vendimi i DASH është bazuar në shpifjet e “lobimit korruptiv Rama-Soros” që kanë keqinformuar Sekretarin Amerikan, Anthony Blinken.

Lobimi, sipas Berishës, erdhi si hakmarrje për qëndrimin e tij kundër shkëmbimit të territoreve Kosovë-Serbi. Një projekt, tha Berisha, i mbështetur fuqishëm nga Rama, Thaçi, Soros e Vuçiç.

Ish-kryeministri Sali Berisha në një intervistë të dhënë për emisionin Zonë e Lirë, u pyet në mënyrë të drejtëpërdrejtë nga moderatori Arian Çani, nëse ka menduar të largohet nga vendi në momentin që mund t;i hapet një padi penale. Berisha teksa theksoi se nuk ekziston asnjë provë për një akuzë ndaj tij, tha me bindje se ai kurrë nuk do të largohet nga ky vend.

Pjesë nga biseda në Zonë e Lirë:

Arian Çani: Çfarë do bësh nëse do gjendet një provë ndaj teje?

Sali Berisha: Do marrë çdo masë ndaj vetes.

Arian Çani: Presidentit të Shqipërisë dhe njëherazi ish-kryeministër, nuk i falet mos të ketë dy miq në Amerikë për këto ditë të vështira, qoftë të shkojnë në Kongres dhe të thonë që janë të pavërteta.

Sali Berisha: Unë kam zgjedh rrrugën gjyqësore.

Miqtë e mi në Amerikë kanë besim të plotë tek vërtetësia ime, por unë kam zgjedhur të ndjek rrugën time ligjero.

Arjan çani: Nëse të thërret SPAK çfarë do bësh?

Sali Berisha: Le të thërrasi SPAK 1 mijë herë. Këta kundërshtarët e mi kanë hedhur bomba kundrejt meje. Këta kanë hedhur breshëri kundra meje. Në vitin 97 këta mblodhën gazetarët dhe donin të më fajësonin për krime kundër njerëzimit.

Edi Rama ka bërë hetime ditë e natë në veprimtarinë time dhe nuk ka gjetur e nuk do të gjejë në 100 vjet asnjë shkelje të vetme, sepse kam qëndruar në standardet e mia dhe në zbatim të ligjit. Është vetëm politikisht kjo, vetëm sulm politik. Le të hapin 100 padi penale ndaj meje.

Arjan Çani: Nëse e sheh politikisht dhe e ndjen veten që do hapin padi penale ndaj teje, ti do vazhdosh të qëndrosh në Shqipëri? Një njeri normal kur perandoria e sulmon i vjen në mendje të shpëtojë kokën.

Sali Berisha: Mua kurrë ndonjëherë as më ka shkuar ndërmend të largohem nga ky vend.

Kategori
Uncategorized

Distania Bush ‘prezanton’ pinjollin e ri, kandidimi në postin që mund t’i hapë rrugë drejt presidencës

Përballë do të ketë Prokurorin aktual, Ken Paxton, gjithashtu republikan dhe një nga avokatët e Donald Trump në betejat e tij të pasuksesshme për të rrëzuar rezultatin e zgjedhjeve presidenciale të nëntorit të vitit të kaluar.

“Unë jam krenar të njoftoj se do të jem një kandidat republikan për të qenë Prokurori i Përgjithshëm i ardhshëm i Teksasit,” tha ai para mbështetësve në Austin.

Bush shihet si favorit në këtë garë, pasi Paxton, pavarësisht profilit të konsoliduar që ka krijuar si një prej prokurorëve më të mirë amerikanë, aktualisht është duke u përballur me akuza për mashtrime me letrat me vlerë dhe një hetim të FBI-së për abuzim me detyrën.

“Mjaft më, Ken. I ke sjellë shumë skandale dhe shumë pak integritet asaj zyre”, tha Bush.

George P. Bush është djali i ish-guvernatorit të Floridas, Jeb Bush, nipi i ish-Presidentit George Ë. Bush dhe stërnipi i ish-Presidentit George H.Ë. Bush.

Në gaarë hyn si mbështetës i Donald Trump dhe të paktën për këtë garë lokale në Teksas kjo përbën një pikë të fortë për të.

Nëse do të arrijë në Shtëpinë e Bardhë, George P. Bush do të ishte anëtari i tretë i kësaj familjeje që nxjerr një President, si dhe do të realizonte ëndrrën e të atit, Jeb Bush që u përpoq në një mision të ngjashëm, por nuk mori mbështetjen e republikanëve.

Faktor.al

Kategori
Uncategorized

Henze ky është një dështim: Rama vuan nga çmenduria politike.

Europa ka nevojë për partnere dinjitozë,

Europa ka nevojë për udhëheqës popullorë me vizion demokratik perëndimor, dhe jo njerës me simptomën e çmendurisë politike dhe mbledhes borxhesh.

Nderkohë që vete Turqia është e thyer , Erdogan po përdor Ramën si vasalin e tij, për interesat e tij, kjo sepse vetë ai nuk mund të bëjë dot biznes me Europën.

Postimi i keshilltarit të CDU-së Martin Henze.

The question is,whom does Rama want to warn?EU,we in Europe really have to laugh about that. EU does not need a Rama who can do nothing but run up debts,suffers from political dementia,a failure.Turkey itself is almost broke,Erdogan knows that he has no business in the EU region.

Pyetja është, kë dëshiron të paralajmërojë Rama? BE, ne në Evropë me të vërtetë duhet të qeshim për këtë. BE nuk ka nevojë për një Ramë i cili nuk mund të bëjë asgjë përveçse të mbledh borxhe, vuan nga çmenduria politike, një dështim. Turqia në vetvete është thuajse e thyer, Erdogan e di se ai nuk ka biznes në rajonin e BE.

Kategori
Uncategorized

Filantropi korçar Thoma Turtulli.

Kategori
Uncategorized

Shehaj një çilimi tipik, jo në nivelin e duhur për të luajtur në superligë.

Dje në mbrëmje shpërthyen komente në rrjet ngaqë Agron Shehaj shpalli disi me krenari se ishte ftuar nga ambasadorja amerikane Juri Kim.

Duhet sqaruar se nuk ka asgjë të keqe nëse një deputet dhe kandidat për kryetar i PD, thirret nga ambasadorja amerikane dhe takohet me të. Shteti amerikan si shtet mbrojtës i shqiptarëve e ka si praktikë pune që thërret dhe takon njerëzit të cilët kandidojnë për diçka të rëndësishme, në ketë rast për postin e kryetarit të PD.

Mirëpo Agron Shehaj u tregua foshnjarak, njeri pa nuhatje politike, amator sa më ska. -Një kandidat i mençur e politikan rrace, do e lexonte mirë gjendjen emocionale të demokratëve.

Demokratët janë të zemëruar për non-gratan e liderit të tyre historik. Zemërimi do të kalojë por momentalisht janë të zemëruar.

Dhe Shehaj mund ta takonte ambasadoren por jo ta shpallte me karshillik sepse duke e shpallur ashtu, si preku ndjeshmërinë dhe zemërimin e atyre që me datë 13 do të votojnë për kryetar të PD.

Lulzim Basha nuk mori pjesë në ceremoninë e ushtrisë shqiptare dhe ushtrisë amerikane në qendër të Tiranës, me ftesë të Niko Peleshit.

Jo sepse është antiamerikan, përkundrazi. Por sepse e kupton mirë gjendjen, njeh më mirë demokratët dhe nuk deshi t’ua ngacmojë zemërimin.

Shehaj si politikan pa përvojë u ekzaltua dhe u emocionua nga ftesa dhe nxitoi ta shpallte publikisht për të thënë, o shikoni, edhe unë jam pak i rëndësishëm, më thirrën në takim. Kjo vjen ngaqë Shehaj nuk ka pasur kurrë ftesa të tilla.

 • Ndërsa Basha i kalitur në punët ndërkombëtare,
 • Basha që ka pritur George Bush në Tiranë,
 • Basha që ka shkuar në Shtëpinë e Bardhë dhe ka takuar Condoleezza Rice,
 • Basha që ka takuar, Merkelin, Trumpin, Obamën, është nivel tjetër, nuk ka nevojë të shpallë me tellall një ftesë, për tu dukur i rëndësishëm.
 • E ka kaluar atë stad dhe e ka konsumuar atë emocion.
 • Ndaj Agron Shehaj është çilimi politik i cili po rritet. Dhe këto qortime do ndikojnë në rritjen dhe ftillimin e tij.

Shehaj duhej të tregohen i zgjuar.

Nuk u tregua.

Dhe mungesa e kësaj zgjuarsie e cila nxjerr në pah papjekurinë politike, tregon se Shehaj nuk është në nivelin e duhur për të luajtur në superligë, nuk ka formimin për të qenë politikan i nivelit të parë. Është ende i vogël i paformuar dhe i pakalitur politikisht.

Duke lëshuar shenja të tilla papjekurie, humbi besimin ose thelloi mosbesimin që ekzistonte. Demokratët pyetën veten, a mund të na udhëhqë një njeri i cili nuk nuhat situata kaq të thjeshta dhe nuk njeh rregullat më minimale të fitimit të besimit? Kur bën gabime në situata kaq të lehta, po në raste dhe në situata më delikate se kjo, a mund tja besojmë drejtimin një njeriu kaq pa nuhatje e kaq pa instikte politike?

Agron Shehaj duhet të rrijë në Partinë Demokratike dhe në parlament sepse këto janë dy institucione të rëndësishme politike në Shqipëri. Institucione ku mëson dhe bëhesh politikan.

Si përfundim le tu hedhim një sy të gjithë atyre të cilët kanë kandiduar për kryetar partie në partitë shqiptare.

Majko-Nano: Majko ishte kryeministër dhe sekretar i përgjithshëm e PS, Nano kishte qenë kryeministër në vitin 1991 dhe në 1998 ishte kryetar partie. Të dy kishin përvojë. Rama në 2003, kandidoi duke qenë një mandat kryetar i bashkisë. Nuk fitoi.

Rama-Mejdani: Rama vinte prej 5 vitesh qeverisje bashkiake dhe një garë e humbur për parti. Mejdani kishte qenë president dhe politikan i lartë negociator në vitin 1997.

Basha-Olldashi: Basha vinte si 3 herë ministër dhe kryetar bashkie, Olldashi si dy herë ministër, kandidat i Tiranës në 2007, kryetar i FRPD, njeri i cili jetontë në parlament prej vitit 2001.

Pra të gjithë ata që kanë kandiduar, kanë qenë pesha pak të rënda, me karrierë e me përvojë.

Agron Shehaj është i vetmi kandidat në historinë politike i cili as ka karrierë partiake, as karrierë administrative, as parlamentare, as ka përvojë në përplasje dhe situata delikate politike.

Ka vetëm amplifikimin e disa portaleve dhe njerëzve të mllefosur pse nuk i ka përfillur PD dhe të cilët mendojnë se duke përdorur Shehajn, munden t’i tregojnë forcë PD-së. Ndaj Shehaj nuk ka faj kur gabon, sepse sdi.

Marre nga Faktor.al

Kategori
Uncategorized

Frika nga padrinot, dhe tymnaja mediatike e mediave të blera nga politika dhe krimi .

Ka 20 vjet që ‘padrinua’ ish pedagogu i shkencave të natyrës, i ikur me vakt e kohë nga sherbimi informativ, çdo javë thirret në emisjon-opinione, si ato katersiluruset e vjeter, që sillnin Pogradec kur vinte Enveri, dhe zgjonte gjithe qytetin nga zhurma.

“Padrinua” thirret jo per njohurite e tij si ish pedagog i shkencave të natyrës, por si person vip, gjitholog në çdo emisjon televiziv të varur dhe ne mbrojtje të Ramës .

Kapardisur në kolltuk, mbasi i jepet fjala pa limit, del dhe flet përçat si specialist për politikën e re, mbrojtjen,per korrupsionin e Berishes, për shërbimet sekrete të botës, për UÇK-në, për haxhiajt që i kalbi burgjeve, për haklajt që i futi në kurth dhe i keqpërdori deri sa sngeli më këmbë prej tyre…

Me lepe peqe dhe trup përkulur drejtuesit e emisjonit, i drejtohen personit në fjalë.

Ç’mendim keni ju Z.”Drejori i shërbimit Informativ”. (a thua ai është ish Dr i CIAS) dhe jo një pensionist militant, abuzues dhe mashtrues “rilindas”

Kjo edhe mbas 20 viteve.

Drejtori është i gjithditëshmi, i gjithanshmi, i gjithpushtetshmi.

Psikologu dhe politologu ku shqiptarët të trembur akoma dhe sot nga patronazhistet, nje si me hijen e ish sigurimit të shtetit, duhet te harrojne frikën nga krimi apo darken pa bukë, por duan dhe duhet ta dëgjojnë dhe shijojnë atë, dhe zhurmnajën e tij, një si ujin e pakët në shkretëtirë. Një si dikur para 1990, ato skodat turigjata Çeke, që s’ngopeshin me karburant, dhe nxirrnin vetëm tym të zi.

Mbas tij filluan të na nxjerrin dhe një tjeter vip, ish prokurorin e liruar nga detyra. Z. Hajdari…

Flet burri i botës, e flet e flet broçkulla, si kodra mbas bregut…

Flet me emra e dosje të “nxeta e të ftohta” para 15 vitesh, dhe kur e pyet dikush ne emisjon, çkanë ato dosje a i ke parë, a i ke shfletuar ndonjëherë ?

I iken pyetjes si gjarperi të ftohtit dhe si mburravec pergjigjet se “Unë kam qënë shef i modh” ato dosje ishin ne prokurorite e rretheve,

Mire ato dosje si ka parë, dhe flet se ashtu të kanë thënë, po për kanabisin, “mushkonjat e divjakës” kondieneret me kokainê që “zhdoganohen” çdo javë në Durrës, Xibraka, shullazët, habilajt, vrasja e Santos, vrasja e gjykatsit në Vlorë, krimi, dy ministrat e brendshem të lidhur ngushtë me kultivimin dhe transportin e drogës, Olsin, Tirana, Velina dhe Ndrageda, apo vjedhjen e votës …

Ikja e 500 mijë shqiptarëve në qenqeverisjen Rama, a thua s’ta kanë vrarë veshin z. ish prokuror i modh !?

A thua si ke pare, si ke dëgjuar, sta mban te flasesh, apo ta kane zënë gojën, dhe duhet të flasësh vetem simbas programit të detajuar më parë…

Dhe sapo del në një TV, ish prokurori i përgjithshëm dhe denoncon jo vetem gjyqin ndaj tij, por denoncon për afera të errëta qoftë dhe nga nderkombëtarët në dëm të qytetarëve shqiptarë.

Denoncon abuzimin e nderkombetareve me ligjet e shtetit, kjo duke shfrytezuar pushtetin dhe statusin e tyre.

Denoncon dosje të rënda trafiku, krimi e korrupsioni nga pushtetaret “rilindas” .

Akuzon vetë kryeministrin dhe bandën e tij të lidhur me këto afera kriminale..

Menjehere sikur i ka pickuar gjarperi, padrinot krijojnë emisjon-opinione, çahen e ndahen TV-të, nga “analistët” politikanët, gazetarët, duke mbrojtur ish ambasadoret, dhe ambasadoret, ish sekretarin, apo sekretarin shtetit (a thua ai apo ata kanë nevojë per mbrojtjen e ketyre, apo këta paguhen për të bërë tymnajë të zezë, sapo del në skene emri i shefit të madh)

Aq shumë dalin ne emisjone te porositura, aq bertasin e shkumbojnë, këta “politikanë” kazinosh dhe “analistë” biznesi, sa kercen nga frika jo më qytetari, por dhe qeni i kallajnxhiut.

Kjo gjithshka mund të jetë, por një shtet i të drejtës, dhe medie e lirë, siç pretendojnë abuzuesit me pushtetin, qofshin këta edhe diplomatë…

JO.

Kategori
Uncategorized

Mos harro krimet ndaj fëmijëve .

Vetëm ne kampin e Tepelenës vdiqën rreth 400 fëmijë

Nuk harrojmë !
Sot në ditën ndërkombëtare të fëmijëve,dua të kujtojmë me dhimbje dhe nderim të gjithë ata fëmijë te kundrshtarëve politikë të komunistëve qe u burgosen u internuan e u lanë te vdisnin nga torturat uria dhe sëmundjet në kampet e shfarosjes në masë ne Tepelenë . Krujë ,Valias etje gjate diktaturës komuniste.

Vetëm ne kampin e Tepelenës vdiqën rreth 400 fëmijë ,varret eshtrat e te cilave nuk janë gjetur ende.

Kategori
Uncategorized

Stafi shqiptar në ambasadën e SHBA-ë, i lidhur i lidhur me komunizmin dhe pasardhes i kësaj nomeklature…

Në foto…Ish K/Prokurori Adriatik Llalla dhe Ish/ambasadori i SHBA-ë në Shqipëri Donald Lu .

Ish-Kryeprokurori Adriatik Llalla në një dalje të rrallë publike mbrëmjen e së hënës, bëri një denoncim serioz kur tha se stafi shqiptar i ambasadës amerikane është tërësisht komunist dhe pasardhës i nomenklaturës .

Për më tepër ai hodhi dyshime serioze për manipulimin e lotarisë amerikane kur tha se të gjithë fituesit e saj vijnë nga kjo kategori.

“Realisht ndjej një zhgënjim, nisur që nga ambasada që kemi këtu e cila pala shqiptare personeli është i gjithi pasardhës të nomenklaturës së kuqe të zyrtarëve më të lartë të kohës së komunizmit, dhe çuditërisht të gjithë ata që zgjidhen nga lotaria amerikane janë nga kjo kategori”, deklaroi ai.

Me emra/ Ambasada Amerikane në Tiranë e mbushur me sigurimsa.

Pjese e nomenklatures te Sigurimit (famekeq) te Shtetit, Instruktore qe kane ne Curiculumin e tyre pregatitjen e Grupeve terroriste qe nga Lindja e Mesme e deri tek Grupet Marksiste te Amerikes Latine etj., spijuna e xhelat që kanë larë duart e krahët me gjakun e martirve që i mbytën me duart e tyre për Lirinë e Fjalës, të fesë, të mendimit e për një Shqipëri Demokratike, për ironi sot “strehohen” me bujari dhe punojnë aktualisht në Ambasadën Amerikane në Tiranë prej vitit 1991 e në vazhdim.

Selia Diplomatike e Shteteve te bashkuara ne Tirane, ndoshta nga keqinformimi apo nga pa mundesia per te kontrolluar te kaluaren e ketyre personave, fyejne kujtimin e te kaluares diktatoriale 50-vjecare te popullit shqiptar  duke punesuar keto pinjolle te dhunes marksiste te cilet masakruan nder celi e burgje dhe te likujdimit të njerezve që luftuan për Lirine e fjales e te mendimit, symbol i te ciles ato besuan deri ne vdekje se jane Shtetet e Bashkuara.

1- Astrit Pullazi, nga Tirana.

Ka filluar punë në ambasadën amerikane sapo ajo hapi portat e saj në Tiranë më 1991. Ky privilegj i është rezervuar prej amerikanëve për merita të veçanta: Pullazi ka qenë shofer i Enver Hoxhës. Në çdo rast që ndodhet vetëm, Astriti këndon këngën e tij të preferuar: «Enver Hoxha, o tungjatjeta!» Dhe jo pa të drejtë.

2- Belul Cuka, nga Peshkopia.

Ish-shofer i Kadri Hazbiut. Krenarinë për të kaluarën e tij e përmbledh në këto fjalë: «Kudo që e çoja me veturën luksoze “grushtin e hekurt të diktaturës” dridhej foshnja në bark të nënës.»

3- Besnik Malo Çala, nga Vlora.

Ka filluar punë në ambasadën amerikane bashkë me Pullazin më 1999.

Cilësia e tij më e preferuar prej amerikanëve: Ka qenë kuadër i mirënjohur i Ministrisë së Punëve të Brendshme të diktaturës, ekspert i stërvitjes së grupeve terroriste marksiste-leniniste të mbiquajtura «Brigadat e Kuqe», të cilat stërviteshin në Shqipërinë diktatoriale. E ka ushtruar aktivitetin në kampet stërvitore në malet e Burrelit dhe në Pishë Poro të Vlorës. Lidhur me të kaluarën e tij, Besniku i Partisë shprehet me krenari: «Bin Laden do ta kishte pasur zili aftësinë time stërvitore të terroristëve.»

4- Emri Baja, nga Kukësi,

Survejues i ambasadës amerikane në Tiranë. Gjatë veprimtarisë 15 vjeçare në Ministrinë e Punëve të Brendshme të diktaturës ka qenë krahu i djathtë i Kadri Hazbiut. I mirënjohur për egërsinë e tij ndaj “armikut të klasës”, Hazbiu e emëroi për disa vjet shef të kampeve të internimit në rrethin e Lushnjës për të mbjellë terror. Të internuarit e rrethit të Lushnjës të asaj periudhe shpreheshin:

«Xhebraili nuk mund të ketë pamje tjetër veç asaj të Emri Bajës.»

Lidhur me veprimtarinë e tij përkrah Kadri Hazbiut, Baja kujton me nostalgji:

«Ministri më kishte thënë disa herë: Kur ti mendon se lufta e klasave është zbutur, unë ia bëj të njohur këtë shokut Enver dhe për armikun e klasës bien kambanat e vdekjes».

I mbiquajtur me humor prej ambasadorit amerikan «Barometër i luftës së klasave», komunistit veteran Baja i është besuar survejimi i ambasadës së «imperializmit amerikan».

5- Hasan Spahiu, nga Skrapari.

Kuadër i sprovuar i Sigurimit të Shtetit i rekomanduar për punësim prej Sulo Gradecit, i cili ka shkruar dikur për të:

«Sikur shoku Enver të më pyeste: “Pas teje, kush është personi që më do mua më shumë?”, unë do t’i përgjigjesha pa u menduar: Hasani.»

Hasani ka qenë sekretar partie ne Farkë të Tiranës, tek helikopterët. Në çdo xhep të tij mban një fotografi të Enver Hoxhës, ndërsa në shtëpi ruan me mall një statujë të vogël fildishi të diktatorit, të cilën e ledhaton në mbrëmje deri sa e zë gjumi.

6- Selami Liço, nga Peshkopia.

Ish-oficer zbulimi në kohën e diktaturës dhe oficer ushtrie deri më 1997. I akuzuar për kontrabandë masive armësh prej vitit 1997 e në vazhdim, Liçon e mori në mbrojtje ambasada amerikane në Tiranë, ku edhe u punësua në vitin 2000. Atje vazhdon të jetë edhe sot. I befasuar prej ngrirjes së dosjes së tij penale mjaft të ngarkuar, nuk lodhet së përsërituri fjalët:”Mallkuar qoftë kush mendon se amerikanët janë antikomunistë!” Gruaja e tij ka punuar gjithmonë në Bllok.

7- Agim Bllaci, nga Gjirokastra.

Ka filluar punë në ambasadën amerikane qysh më 1991, me “ajkën” e të punësuarve atje.

Deri më 1973 – sa kishte gjallë babanë –, ka jetuar në “Bllok”. Është dëgjuar të përmendë shpesh kujtimin më të shtrenjtë që ruan nga jeta në «Bllokun e Udhëheqjes”:

«Sa herë që vinte për vizitë tek ne, shoku Enver nuk harronte t’i thoshte babait: “Prokurorët e vendosur si ti janë maja e shpatës së diktaturës së proletariatit, shoku Misto Bllaci. I tmerrove klerikët me pretencat e tua, që s’njohin dënim tjetër veç atij me vdekje. Uroj që edhe Agimi të eci në gjurmët e tua.»

Për meritat e babait dhe të tijat, Agimi dhe gruaja e tij ndodhen të dy të punësuar në ambasadën amerikane.

8- Bashkim Male, nga Erseka.

Ish-oficer, pilot, aktualisht mbikëqyrës në ambasadën amerikane. Bashkëpunëtor aktiv i Sigurimit të Shtetit. Shokët e tij të punës trembeshin më shumë nga Bashkimi, se sa prej kryetarit të Degës së Brendshme.

«Përpiqem të jem më tolerant kur më shajnë për familjen, se sa kur më përgojojnë karrierën time si anëtar besnik i Partisë së Punës», pranon me çiltërsi Bashkimi.

9- Sadik Hasko, nga Skrapari.

Një tjetër rekomandim i goditur i Sulo Gradecit, i cili është shprehur me respekt të thellë si për patriotin e tij edhe për ambasadorin amerikan në Tiranë:

«I vetmi komisar që i ka lexuar nga tri herë të gjitha veprat e shokut Enver është pikërisht Sadiku. Një ditë Sadiku, i përhumbur në kujtime, shkroi instinktivisht me bojë të kuqe mbi një mur të ambasadës emrin e pavdekshëm “Enver”. Falënderoj nga zemra ambasadorin amerikan i cili, në vend që ta pushonte nga puna mikun tim për pakujdesinë e treguar, e thirri në zyrë dhe i dhuroi një flakon parfumi Nostalgji. Vetëm tani po arrij ta kuptoj disi shprehjen e hollë që më kishte përsëritur disa herë shoku Enver gjatë viteve të fundit të jetës së tij të ndritur:

“Sillo, në politikë gjërat nuk janë ashtu si duken. I shikon ata anglo‑amerikanët ti? Aq sa jam unë besimtar se kam mbiemrin Hoxhë, aq janë edhe ata antikomunistë”. »

10- Veli Varfri, nga Tepelena.

“Bashkëpunimi me Sigurimin e Shtetit për mua ka qenë po aq i domosdoshëm sa edhe frymëmarrja”, thekson Veliu me modesti.

Edhe sikur të mos quhej Lug i Zi, ai vend atë emër do të kishte marrë prej nënave të shumta tropojane që veshi me të zeza Veli Varfri, duke iu vrarë djemtë në kufi.»

Sa herë që bie fjala për Enver Hoxhën në ambasadën amerikane, Veliu përdor epitetin «I paharruari», duke psherëtirë dhe sytë e tij mbushen menjëherë me lot. Nëpërmjet një sajti privat shpërndan stema të ish-diktatorit

11- Bardhyl Poda, nga Erseka.

Një ndër komunistët fanatikë që e ka vizituar më shpesh shtëpinë muze të diktatorit në Gjirokastër, duke pozuar çdo vit para saj. «Sigurimi i Shtetit për mua ka qenë Zoti në tokë», shprehet Bardhyli në konfidencë.

12- Qemal Bashkurti nga Tropoja,

Baba i profesorit dhe akademikut, Presidenti i Universitetit, Lisen Bashkurti. I pyetur nëse do të dëshironte që t’i ngjallej njeriu i tij më i dashur që nuk jetonte më apo ish-diktatori, Qemali është përgjigjur pa ngurruar: “Nuk kam pasur në jetë njeri më të dashur nga Enver Hoxha”.

13- Kasëm Ymeri, nga Skrapari.

Dëshira e tij më e madhe në jetë: “Të kisha vdekur në të njëjtën ditë dhe orë me Enver Hoxhën!”

14- Albert Hasanballiu, nga Skrapari.

Ky është i rekomanduari i tretë i Sulo Gradecit, për të cilin Sulua vetë shprehej dikur me modesti:

«Sikur shoku Enver të kishte njohur Albertin para meje, historia shqiptare do të kishte mbetur pa Sillo.»

15- Aleks Ndini, me origjine Korça.

Shprehja e tij më e spikatur: “Një ditë pësova një krizë kardiake pranë vendit ku ka qenë liceu francez në Korçë, të cilin e vizitoj shpesh. Në çast mendova: “Ç’vdekje të lumtur paskam pasur fat! Duke u rrëzuar përtokë, do të kem rastin të vë kokën atje ku ka vënë këmbën dikur shoku Enver!”

16- Peti Çala, nga Fieri.

Ditën që u rrëzua monumenti i diktatorit në Tiranë, duke u ngashëryer Peti deklaroi: “Do të kisha qenë i lumtur sikur të vdisja duke më rënë përsipër ai monument”.

17- Shkëlqim Xhagolli, nga Tirana.

“Po të kisha vdekur duke qenë anëtar i Partisë së Punës, me siguri vdekja do të kishte qenë shumë më e ëmbël për mua nga ç’do të jetë një ditë në të ardhmen”… është shprehur mes miqsh Xhagolli.

18- Hajri Mazaj, nga Vlora.

I paepur në zhvillimin e luftës së klasave edhe brenda fisit të tij të cilit i krijoi probleme serioze, Mazaj u kishte dhënë urdhër të prerë postave të kufirit në Peshkopi:

“Ose asgjësoni thyesit e kufirit, ose vrisni veten; rrugë të mesme nuk ka”. Idenë e tij për vlerën e jetës, Hajriu e ka përmbledhur në pak fjalë:

“Sa boshe do të më dukej jeta, sikur shoku Enver të mos më dilte çdo javë në ëndërr!”

19- Fejzi Hoxholli, nga Korça.

“Shumë herë u kam tërhequr vërejtjen prindërve që nuk më kanë çuar emrin Enver”, ka thënë Fejziu me keqardhje.

20- Mels Arapi, nga Vlora.

Të afërmve të tij u ka lënë këtë amanet: «Nuk duhet të harroni të çoni mbi gjoksin tim në arkivol teserën e Partisë së Punës.»

21- Isa Lumani, nga Erseka.

Çdo i interesuar mund të gjejë në shtëpinë e Isait secilën prej “veprave” të ish diktatorit. «Veprën 19» në anglisht ia ka bërë dhuratë ambasadori amerikan më 16 tetor 2008, me rastin e 100 vjetorit të ditëlindjes së diktatorit.

22- Aleksander Shtepani, nga Tirana.

“Sikur shoku Enver të kishte jetuar edhe 9 vjet, Shqipëria do të kishte mbërritur në komunizëm”, ka profetizuar Shtepani.

23- Muharrem Ibrahimi, nga Fieri.

“Po ratë në vështirësi, kujtoni shokun Enver; po ratë në nevojë, kujtoni Partinë e Punës!”, i ka këshilluar të afërmit e tij Muharremi.

24- Halit Haliti, nga Erseka.

“Kur mora teserën e Partisë së Punës nuk më ka zënë gjumi dy net nga gëzimi”, është shprehur i përlotur Haliti.

25- Jorgo Kaçi, nga Saranda.

Kur ishte komandant kufiri në rrethin e tij, Jorgua nuk harronte t’iu thoshte në çdo mbledhje forcave të mbrojtjes:”Çdo shqiptar që arrin të arratiset bëhet vegël e imperialistëve, për të luftuar kundër popullit e vendit të tij. Një atdhetar i vërtetë pranon më parë të vdesë, se sa të vihet në shërbim të amerikanëve”.Kur “atdhetari i vërtetë” Jorgo Kaçi pranoi të vihej në shërbim të amerikanëve në ambasadë (sigurisht pa vdekur), atje mësoi disa gjëra që nuk i dinte më parë dhe thirri i entuziazmuar:”Nuk ma priste mendja kurrë që karriera ime komuniste, e ideuar në Komitetin e Partisë të Sarandës, do të realizohej në selinë e ambasadës së Imperialistëve Amerikanë në Tiranë! I ftoj gjithë shokët e mi të idealit që parullën “Lavdi Marksizëm-Leninizmit!” ta zëvendësojmë me “Lavdi prapaskenave të politikës!”

26- Rrapo Hazizi, nga Skrapari.

Shef i kufirit të jugut deri më 1991. Rrapo Hazizi mbahet mend për vrasjet e shumta në kufirin e jugut të shtetasve që tentonin të arratiseshin. Për këtë “meritë të spikatur”, Ramiz Alia e dekoroi posaçërisht në fund të vitit 1990. Po për të njëjtën meritë, ambasada amerikane e punësoi duarpërgjakurin Rrapo pak kohë pas dekorimit.

Prej datës 03 shkurt 1990 deri në datën 23 gusht 1990 (pra, brenda një periudhe më pak se dyqind ditë) me urdhër të Rrapo Hazizit janë vrarë prej postave të ndryshme të kufirit të Jugut 23 shqiptarë me moshën mesatare 27 vjeç. Ky krim i përbindshëm ka ndodhur disa muaj pas përmbysjes së komunizmit në Evropën Lindore dhe në një kohë që në Shqipëri ligji i vendosur rishtas parashikonte një dënim maksimal deri në pesë vjet heqje lirie për shkelje kufiri.

Të gjith personat e listës janë me Tesera te PPSH-se, dhe 20 prej tyre marrin edhe pension nga shteti ngaqe janë mbi  moshen 60 vjeç.

Pregatiti per botim Sokol Drasati-Iniciator i levizjeve Demokratike në Shkoder – 1990

Kategori
Uncategorized

1961/60 vjet nga inskenimi i “komplotit çam”

Regjimi komunist deklaroi në vitin 1960 se tri shtete: Jugosllavia, Greqia dhe SHBA, në bashkëpunim me grupe shqiptare brenda dhe jashtë vendit, po përgatiteshin të rrëzonin shtetin socialist në Shqipëri.

I gjithë ky skenar sa qesharak aq edhe propagandistik, shërbeu për dy qëllime: për të shuar një veprimtari (të cilën as e preku në fakt) dhe për të goditur me themele komunitetin çam që jetonte në Shqipëri. Historia nis në vitin 1957, teksa në Tiranë erdhi informacioni se zbulimi amerikan kishte dy kanale informacioni në zonën e Devollit dhe në Konispol.

Duke dështuar prej vitesh të gjente këto dy kanale, regjimi komunist inskenoi një proces ndaj “grupit çam”, i cili as kishte lidhje me kanalet në fjalë. Me vendimin nr.5, datë 27.5.1961, të këshillit gjyqësor të posçëm të Gjykatës së Lartë, të pandehurit morën këto dënime:

-Kur shkuam në Linzë, ishte errësirë dhe vendi me shkurre. Temen e kapëm dy veta dhe zvarrë e zbritëm rreth 20 metra poshtë rrugës, vendi ishte shumë i pjerrët. E çuam ku ishte një gropë e hapur, se kush e kishte bërë, nuk e di. E hodhëm në gropë. Në gropë, me sa më kujtohet, dikush i ra me kazmë në kokë disa herë dhe tha sa të fortë e ka kokën. Para se ta hidhnim në gropë, Jorgo Bimo i hoqi pantallonat dhe një bluzë kadife dhe i mori me vete. Pas kësaj e mbuluam me baltë, shkuam tek makinat dhe erdhëm në Tiranë.


-Gropën e bëri shoferi që na çoi ne në Maminas, i cili posa na çoi, u largua dhe u kthye në mbrëmje, që na mori, këtë detyrë ai e kishte marrë nga Mihallaq Ziçishti. Si e zbritën kufomën te gropa, shkova dhe unë. Për t’u siguruar për vdekjes e Temes, unë me një kazmë që gjeta aty pranë, i rashë Teme Sejkos në kokë disa herë derisa iu prish fare koka. Më kazmë e qëlluan edhe shokët e tjerë. Pasi e hodhëm në gropë, e mbuluam me baltë dhe u larguam

Kategori
Uncategorized

Ish K/prokurori Llalla: kam materiale komprometuese për politikanët tanë por edhe përfaqësuesit e huaj aktiv në vendin tonë, materiale që do të shkaktonin termet në politikën shqiptare, por ndoshta edhe në diplomacinë e huaja në Shqipëri.

Llalla ekziston një perceptim që ju keni materiale komprometuese për politikanët tanë por edhe përfaqësuesit e huaj aktiv në vendin tonë, materiale që do të shkaktonin termet në politikën shqiptare, por ndoshta edhe në diplomacinë e huaja në Shqipëri.

Si qëndron e vërteta dhe a keni realisht një koment për këto, nuk dua t’ju krahasoj me çantën e zezë të Spartak Brahos. Pra po flasim për momentin kur keni drejtuar prokurorinë në kohën kur korrupsioni ka arritur nivele të frikshme?

Pra i keni jo vetëm në mendje?

Ka materiale të bollshme.

Sekretari i Shtetit Tillerson që ka firmosur deklarimin non-grada të Adriatik Llallës ishte aksioner në këtë kompani, a jam korrekt?

Po, është e vërtetë.

Kryeprokurori Adriatik Llalla lëshoi akuza të forta kur u pyet në lidhje me skandalin e kompanisë Bankers, që po hetohej nga prokuroria, për të cilin pati ndërhyrje nga ish-ambasadori Donald Lu

Tashmë është e njohur për median, është një email që Donald Lu ju ka dërguar ju dhe thotë: Z. Llalla faleminderit për përgjigjen tuaj të shpejtë, nuk mund të theksoj mjaftueshëm se sa i shqetësuar jam personalisht për pasoja e ndjekjes penale të këtyre personave të Bankers Petroleum nga prokurori i Fierit. Në çdo vend tjetër do të prisnim të shihnim gjoba dhe penalitete administrative. Akuzat penale janë të pazakonta. Kjo do të ketë një ndikim kryesor në aftësinë e Shqipërisë për të tërhequr investime të huaja pikërisht kur ministri Gjiknuri po përpiqet të kërkoj investime të huaja që të marrin pjesë në ankand për blloqet e naftës në Shqipëri. Dua te jem i sinqertë me ju që është dyshimi im që trysnia dhe presioni politik është pas vendimit të prokurorit të Fierit. Ne do ta ndjekim këtë çështje nga shumë afër, me respekt Donald Lu.”

Kjo është Email i dërguar nga Donald Lu, çfarë e lidh Donald Lu me Bankers dhe cila është e vërteta, a kishit ju dyshime që prokurori i Fierit i ka kërkuar ryshfet Bankers.

Ish Prokurori i Fierit ka ushtruar në mënyrë korrekte punën, ai që ka pasur çështjen ka nisur një hetim në rrugë normale për situatën që ndodhi në disa puse nafte që sollën pasoje në zonën naftëmbajtëse, por edhe pronat e banorëve dhe ka qenë një nga debatet e tjera që kam pasur me zotin Lu.

Lu ndërhyri për çështjen e Bankers dhe te Fevziu keni thënë që ju ka njoftuar një biznesmen i fuqishëm, që nëse nuk do të pushoni çështjen zoti Lu do të vijë në zyrën tuaj, a ndodhi kjo?

Si e kam përmendur atje po.

Zoti Lu ju erdhi me pronarin e Bankers?

Po ne u prezantuam dhe rezultoi që ai ishte pronari ose menaxheri që vinte nga Kanadaja.

Dhe si u ndatë nga ky takim? 

Në të njëjtat rrethana, duke këmbënguli që prokuroria do të hetojë rastin në mënyrë korrekte deri në fund dhe nëse do të vlerësoj që nëse kishte përgjegjësi penale një punonjës i kompanisë do të shkonte drejt përgjegjësisë penale ose në të kundërt çështja do të merrte një rrugë tjetër.

Ju nuk e ndaluat hetimin? 

Jo asnjëherë, i kemi kërkuar kompanisë që të ç’dëmtonin banorët e asaj zonës që edhe sot besoj që janë pa banesa, por asnjë nuk e mori këtë përgjegjësi.

Sekretari i Shtetit Tillerson që ka firmosur deklarimin non-grada të Adriatik Llallës ishte aksioner në këtë kompani, a jam korrekt?

Po, është e vërtetë.

Ju po e pranoni që Tillerson që ka firmosur deklarimin non-grata ishte aksioner i kësaj kompanie që ju nuk keni ndalur hetimin ndaj saj të kërkuar nga Donald Lu. Në përgjigjen e DASH ndaj prokurorisë shqiptare nuk ka asnjë të dhënë konkrete përveç faktit që thuhet se ka kryer korrupsion masiv sipas opinionit. A e konsideroni këtë rast si një hakmarrje të numrit një të DASH ndaj jush?

Nëse do të shkonte rasti im që rasti i parë në botë ku do të cenoheshin interesat e Sekretarit të DASH do të ishte interesante nëse do të lidhej me këtë, por faktin që Tillerson është ortak kësaj kompanie mund ta vërtetoj çdokush.

Ju mendoni se u cënuan interesat e zotit Tillerson që u shkarkua më vonë nga Trump?

Pse jo!

Por nuk aludoni deri aty që mendoni se ai u shkarkua për rastin tuaj?

Jo nuk e besoj.

Megjithatë po në ato vite kanë filluar disa shpime të tjera për naftë edhe te Bankers, por edhe të kompanive të tjera ku Soros ishte aksioner, a keni informacion që Soros është aksioner të Bankers?

Jo, nuk kam informacione.

Plus kësaj është i njohur fakti që Xhorxh Soros ka qenë inspirues dhe përfitues nga donacioni i Reformës në Drejtësi në Shqipëri. A e lidhni edhe këtë sulm ndaj jush me këtë emër apo jo.

Çdo gjë mund të jetë e mundur lidhur me përplasjen që ka ndodhur me ambasadorin Lu në 2016 ku me cilësoi si pengues në Reformën në Drejtësi në rrethana krejt absurde, pasi prokurori nuk kishte asnjë kompetence mbi legjislativin ose ekzekutivin që ta pengonte reformën fare. I kërkohej nga grupi i eksperteve ne i vendosëm më të mirët, ndërsa në tryeza pune unë kisha mendimet e mia për mënyrën se si duhet të funksiononte institucioni i prokurorisë.

Sot ambasadori i SHBA nuk është Lu, por Kim dhe ditën që është marrë vendimi për ju që jeni dënuar me 2 vite burg ka reaguar në Tuitter e cila thotë: Më vjen mirë që shoh që jep rezultate kjo përfshirë dhe ish-zyrtarë të lartë që u është ndaluar hyrja në SHBA për korrupsion, tregon qe askush pavarësisht sa i fuqishëm nuk është mbi ligjin, kur të gjithë janë te barabarte para ligjit të gjithë kanë dinjitet. Ky është dinjiteti vërtetë ju drejtohet ju apo Sali Berishës, pasi është dita kur është publikuar reagimi i Blinken për Berishën.

Siç duket nga teksti ky Tuitter ka lidhje me mua, nuk e kam ndjekur pasi kur jam larguar jam tërhequr në jetën time private, në pritje të përfundimit të procesit gjyqësor, për të parë ecurinë dhe zhvillimet, por nuk e kam ndjekur deklarata e ambasadores.

Duke parë pozitat në të cilat jeni, a jeni penduar që nuk keni dëgjuar këshillat e ambasadorit Lu. Lalla sot si ish-i persekutuar a e kupton qe me Amerikën edhe kur s’ka të drejtë nuk luhet.

E kam të vështirë të pranoj me atë që Amerika është e njëjtë me atë që ishin ambasadorët.

Por veproi Sekretari i Shtetit.

Po veproi, por megjithatë e kam të vështirë ta pranoj që Amerika vepron në këtë formë. Unë, familja ime u persekutuam vetëm pasi ishim të njohur për mendimet tona pro amerikane, pro demokratike kundër një regjimi totalitar siç ishte diktatura komuniste.

Babai juaj është dënuar nga regjimi komunist si një agjent i CIA-s, ndërsa ju djali i tij jeni shpallur non grata po nga SHBA, a e keni imagjinuar ndonjëherë një situatë të tillë? 

Babai ka bërë 15 vite burg.

A keni pyetur ndonjëherë nëse ka qenë agjent i CIA-s?

Gjate gjithë kohës që babi ishte gjallë në diktature kur ishte koha për të dëgjuar Zërin e Amerikës, ne mblidheshim në një dhomë të fshehtë dhe shpresonim se ca do të bëhej kur do të ndërhynte Amerika dhe do të na mbështeste në rrugen tonë drejtë demokracisë. Çfarëdo mund të ketë ndodhur, por në dijeninë time nuk di që të ketë shërbyer si agjent, përveç faktit që babi im ka mbaruar një shkollë amerikane dhe ka shërbyer në shumë aktivitete të ndryshme dhe ato janë tema që gjithkush i merr në varr.

Duke pasur parasysh Donald Lu, sekretarin Tillerson rasti konkret a është kjo Amerika që shpresonim të ishte kur e dëgjonim Zërin e Amerikës fshehurazi?

Realisht ndjej një zhgënjim, nisur që nga ambasada që kemi këtu e cila pala shqiptare personeli është i gjithi pasardhës të nomenklaturës së kuqe të zyrtarëve më të lartë të kohës së komunizmit, dhe çuditërisht të gjithë ata që zgjidhen nga lotaria amerikane janë nga kjo kategori.

Ju thoni se po drejtoheni padrejtësisht dhe me presionin Ambasadës, a është SPAK nën ndikim e Ambasadës Amerikane?

Po!

Jeni i bindur për këtë?

Jam i bindur që gjërat e bëra publike dhe seancat e mia ndiqeshin nga përfaqësuesit të ambasadës dhe gjyqtarja gjithë kohës mbante një kontakt vizual me një çift që ndodhej në sallë dhe mesa duket merrte aprovimet nëse do të miratoni një veprim të caktuar duket qartë ndikimi i tyre në sallën e gjyqit.

Kategori
Uncategorized

Skandali/ Llalla: Romana Vlahutin më kërkoi të arrestoj Sali Berishën .

Në asnjë rast nuk ka pasur që hetimi të nxjerr prova që Sali Berisha të ishte përfshirë në një situatë paligjshmërie.

Jo asnjë rast.

Ish Kryeprokurori Shqiptar Adriatik Llalla deklaron sesi Ambasadorja e Bashkimit Europian, duke shfrytezuar në mënyren më absuede postin e saj diplomatik pa asnje akuzë a fakt më kërkoj në zyren e Prokurorit të përgjithshëm arrestimin e Berishes, kur vendi po kanabizohej nga banda e Ramës dhe Saimir Tahirit.

Kryeprokurori LLalla:

Po, më është bërë një kërkesë absurde nga një ambasadore, pa asnjë fakt a provë, duke më kërkuar që të arrestohet.

Kjo kërkesë që është bërë në zyrën time nga ambasadorja e BE-së Romana Vlahutin me arsyen që të arrestohet dhe të ndiqet shembulli i Kroacisë.

Në intervistën me Çim Pekën, ish-kryeprokurori Adriatik Llalla bëri deklaratën e fortë, kur tha se ish-ambasadorja e BE, Romana Vlahutin i kishte kërkuar arrestimin e Sali Berishës

Zoti Lalla nuk jeni i vetmi qe jeni kërcënuar nga një ambasador amerikan, në këtë studio ku jeni ulur ju është e bujshme deklaratat e Presidentit Meta i cili tha: Ambasadorja Kim me kërkoi të shkel ligjin pasi siç tha Meta edhe ne kemi gjera për ju; pra është një shantazh i drejtpërdrejtë.

Skandali/ Llalla: Romana Vlahutin më kërkoi të arrestoj Sali Berishën

Ndërkohë zoti Berisha në mënyrë surprizë është shpallur non-grata nga SHBA ashtu si ju në të njëjtat argumente edhe përgjigja e zëdhënësit të DASH është me motivacioni se opinioni në Shqipëri dhe rajon është i bindur për korrupsionin por nuk kërkohen prova nga ne. A është kërkuar Adriatik Llallës si kryeprokuror të arrestojë Ilir Metën dhe Sali Berishën?

Kjo është temë për të cilën jam shprehur më herët dhe duket e pavend që t’i rikthehemi të tillë diskutimi dhe të mos ta ripërsërisim.

Kohë e kaluar, por a ju është kërkuar konkretisht me emër të arrestohet Sali Berisha konkretisht nga një ambasador?

Për Berishën po, më është kërkuar që të arrestohet, një kërkesë që është bërë nga ambasadorja e BE-së Romana Vlahutin që të arrestohet dhe të ndiqet shembulli i Kroacisë.

Vlahudin dhe ekipi ”rilindas” Veliaj-Tahiri, duke luajtur futboll.

Ajo më tha se, që Shqipëria të futet në BE duhet të ndjekë rrugën e Kroacisë dhe të arrestojë Sali Berishën dhe ti ke rastin që të tregosh forcën tënde të ndihmosh Shqipërinë të futet në BE. Ajo ka përfituar nga rasti që ishte në statusin e diplomates, sepse në kushte të tjera kjo është e patolerueshme për secilin qytetar të lirë kërkohet arrestim pa prova është absurditet që kërkon të hysh në zyrat e një shteti të pavarur dhe ti imponohesh në forma të tilla.

I njoftuat për këtë kërkesë institucionet shqiptare?

Po kam informuar zotin Nishani, Presidenti i Republikës, dhe zotin Meta që ishte kryetar parlamenti.

Si reagoi Nishani? 

Zotit Nishani iu duk e pabesueshme. Vlahutin kishte shkuar menjëherë pas takimit me mua, në zyrën e Metës për të sqaruar këtë debat, duke i paraprirë ndonjë reagimi të mundshëm të tij, moment në të cilin Meta kontaktoi me mua dhe sqaroj se si ishte situata.

A keni pasur prova ju për Sali Berishën?

Në asnjë rast nuk ka pasur që hetimi të nxjerr prova që Sali Berisha të ishte përfshirë në një situatë paligjshmërie.

A ka pasur ndonjë rast që Berisha të jetë akuzuar nga qeveria Rama në prokurori.

Jo asnjë rast.

Në një letër që keni dërguar në Kongresin Amerikan është bërë në media publike dhe nuk e di sa e vërtetë përmbajtja, jeni shprehur që ju është kërkuar nga ambasadori amerikan arrestimi i zotit Meta?

Për zotin Meta u pozicionua vetë dhe pas takimit me Lu u shpreh në mënyrë jo korrekte që tha; unë i besoj ambasadorit dhe jo prokurorisë shqiptare.

Për Berishën ka pasur kërkesë për arrestim vetëm nga Vlahutin dhe jo nga ambasadori amerikan.

Jo ambasadori amerikan.

Kategori
Uncategorized

Pse popujt nuk mbrohen dot nga diktaturat?

Por virusi nuk kërkon të mirën e organizmit por shkatërrimin e tij. Është anullimi i jetës, anullim i së bukurës, ngjyrave, lirisë, dashurisë, larmishmërisë.
Sigurisht që jeta triumfon e në fund organizimi e kupton dhe reagon dhe pse me kosto të rënda.


Ja pse populli ka nevojë REALISHT për arsimim e kulturim humanist. Sepse antikorpet kundër tiranive zhvillohen vetëm nga një pjesëmarrje aktive në politikën dhe ekonominë e vendit. Kurse delegimi e akomodimi në “guackën” individualiste egoiste, të kalb ty dhe guackën tënde boshe.

Nga av. Ledian Droboniku

Kategori
Uncategorized

Washington Times: Berisha padit Blinken, kërkon prova për korrupsionin, fajëson Sorosin

‘Ndryshimi i kufijve do të thotë spastrim dhe zhvendosje popullsish. Do të thotë Serbi e Madhe’,

Nga Washington Times

Ish-Kryeministri i Shqipërisë Sali Berisha këmbëngul se ka ‘zero fakte’ pas akuzave për korrupsion të ngritura së fundmi kundër tij nga Sekretari i Shtetit Antony Blinken, duke thënë se vendimi që i ndalon hyrjen në SHBA është bazuar në ‘dizinformacion’ nga organe të financuara nga filantropi miliarder George Soros.

Në një zhvillim të fundit në konfliktin midis administratës Biden dhe një ish-aleati të profilit të lartë të SHBA në përpjekjet për promovimin e demokracisë në Ballkan, zoti Berisha premtoi në një intervistë me The Washington Times, se do t’i luftonte akuzat e pabaza. Ai tha se avokatët e tij po përgatisin një padi për fyerje kundër zotit Blinken në një gjykatë evropiane.

Një personazh i skenës politike post-komuniste në Shqipëri, Berisha ka sfiduar hapur administratën Biden të tregojë prova për pretendimet kundër tij dhe deklaroi se zyrtarët amerikanë do të bënin mirë të fokusoheshin në rivalët e tij politikë, përfshirë kryeministrin aktual Edi Rama, i cili është kryetar i Partisë Socialiste.

‘Kam bindjen e thellë se kjo deklaratë kundër meje është bazuar tërësisht në informacion të gabuar që zoti Sekretar i Shtetit Antony Blinken ka marrë nga një proces lobimi i korruptuar që përfshin Edi Ramën dhe George Soros, të cilët janë miq të afërt’, tha Berisha. ‘Ata nuk kanë fakte. Asnjë fare. Sikur të bënin të ditur ndonjë, do t’u isha mirënjohës. Por ata nuk kanë prova konkrete të bazuara në fakte, jo në manipulime e shpifje’.

Zoti Berisha, i cili deklaroi pafajësinë në një letër drejtuar zotit Blinken, foli me The Washington Times rreth një javë pasi Sekretari i Shtetit e deklaroi politikanin 76-vjeçar shqiptar – Presidenti i parë post-komunist i vendit në fillim të viteve ‘90 dhe më pas kryeministër nga 2005 deri në 2013 — persona non grata.

Departamenti i Shtetit nuk ofroi detaje për të mbështetur akuzat për korrupsion kundër zotit Berisha. Ai refuzoi edhe të bënte komente për deklaratën e zotit Berisha se vendimi për ndalimin e tij të hynte në SHBA ishte bazuar mbi informacion të rremë të dalë nga organet e medias të financuara nga Soros.

Një zëdhënës i Departamentit që dëshiroi të mbetej anonim tha për The Times se ‘kur Sekretari i Shtetit siguron informacion të besueshëm se një zyrtar është përfshirë direkt ose indirekt në korrupsion sinjifikativ apo në shkelje të rënda të të drejtave të njeriut, atëherë Sekretari është i detyruar (nga ligjet e SHBA) ta përcaktojë apo identifikojë atë zyrtar dhe anëtarët e afërt të familjes’.

Zoti Berisha është zyrtari i katërt shqiptar që ndalohet të hyjë në SHBA për shkak të dyshimeve për korrupsion, raportoi Associated Press. Ai është dukshëm më i larti në rang.

 • Aktualisht anëtar i opozitës në parlamentin shqiptar, si përfaqësues i Partisë Demokratike, ish-kryeministri mbajti një konferencë shtypi më 20 maj për të hedhur poshtë aludimet. Edhe pasardhësi i tij në krye të Partisë Demokratike, Lulzim Basha, bëri thirrje për prova dhe e përshkroi zotin Berisha si liderin shqiptar që ka dhënë ‘kontributin më të shquar për zhvillimin e vendit dhe fuqizimin e demokracisë’.

Zoti Berisha ishte lideri i parë i partisë, duke e drejtuar atë pas revoltës demokratike më 1990 që rrëzoi regjimin komunist. Në dekadat që vijuan ai u shqua si figura politike dominuese në Shqipëri, ndonëse me një trashëgimi të diskutueshme në një vend të famshëm për korrupsionin politik në erën pas Luftës së Ftohtë.

Disa administrata amerikane kanë punuar ngushtë me zotin Berisha. Shpesh edhe e kanë lavdëruar për iniciativat anti-korrupsion dhe i kanë atribuuar hyrjen e vendit në NATO më 2009 dhe lëvizjen drejt anëtarësisë së mundshme në Bashkimin Evropian.

Por akuzat për moskorrektësi kanë dalë në sipërfaqe gjatë viteve. Kundërshtarët politikë e kanë akuzuar vazhdimisht për përdorim të taktikave autoritare dhe për mbyllje syri për korrupsionin dhe aktivitetin e krimit të organizuar. Anarkia për pak sa nuk e mbyti vendin gjatë presidencës së tij kur shumë shqiptarë humbën kursimet e gjithë jetës në firmat mashtruese piramidale.

Berisha e pranoi gjatë intervistës me The Times se korrupsioni ekziston në Shqipëri, por deklaroi se e ka luftuar si Kryeministër. Ai hodhi poshtë me vendosmëri të ketë përfituar sadopak nga posti. Pas një karriere 30-vjeçare në nivelet e lartë të politikës, ai tha se bashkë me gruan jeton në një apartament modest në Tiranë me vetëm 100 mijë euro kursime pensioni.

‘Ne nuk kemi asgjë tjetër në botë. Kjo është e vërteta’, tha.

Ai deklaroi edhe se fëmijët e tij nuk kanë përfituar kurrë nga aktivitete korruptive. ‘Pavarësisht akuzave të rëndë, ata kurrë nuk kanë përfituar, ose nuk është provuar kurrë se ata kanë përfituar, qoftë edhe një qindarkë nga sektori publik dhe ata nuk kanë punuar kurrë me kompani private që punonin me sektorin publik’.

Ai tha se ka pajtuar një avokat francez për të bërë padinë për shpifje kundër zotit Blinken në një gjykatë në Paris.

Fajësimi i Sorosit

Berisha pretendon se është viktimë e një fushate përbaltjeje të orkestruar nga një rrjet organizatash joqeveritare që operojnë në Shqipëri dhe vende të tjera ballkanike me mbështetjen e Fondacionit për Shoqëri të Hapur të Sorosit.

‘Unë kam qenë kritik i hapur i George Soros dhe mikut të tij të afërt Edi Rama, dhe për këtë shkak Departamenti i Shtetit ngriti akuzat kundër meje’, tha Berisha për The Times. ‘Nuk ka arsye tjetër. Nuk mund të ketë arsye tjetër’.

Partia Demokratike e zotit Berisha ka një histori akuzash kundër Sorosit për financim të një klike të korruptuar njerëzish që kanë marrë në dorë kontrollin e institucioneve qeveritare në Shqipëri. Tirana Echo, një organ lajmesh në gjuhën angleze që mbulon Shqipërinë, tregoi në një artikull më 2017 se si partia dhe disa analistë fajësuan ‘Rrjetin Soros’ për financimin dhe ndikimin në hartimin e reformës në drejtësi, në bashkëpunim me ambasadat e SHBA dhe BE në Tiranë.

Deklaratat e zotit Berisha kundër Sorosit janë edhe më komplekse, të lidhura me gjeopolitikën rajonale.

Ai tha në intervistën me The Times se Soros dhe OJQ-të e financuara prej tij në rajon e kanë luftuar që më 2017, kur ai denoncoi publikisht propozimet për ndryshim kufijsh midis Kosovës e Serbisë.

Administrata Trump përkrahte idenë e liderëve serbë për shkëmbim territoresh midis Serbisë e Kosovës, por ajo pati mendime të kundërta në Evropë dhe u kritikua nga Gjermania e të tjerë.

Berisha thotë se iniciativa u promovua nga OJQ të financuara nga Soros dhe se ai e hodhi poshtë pasi ai besonte se do të çonte në dhunë etnike. ‘Ndryshimi i kufijve do të thotë spastrim dhe zhvendosje popullsish. Do të thotë Serbi e Madhe’, thotë ai.

Fondacioni për Shoqëri të Hapur nuk iu përgjigj kërkesë për koment, po ashtu as një zëdhënës i zotit Soros i listuar në sitin e organizatës në internet.

Siti thotë se Fondacioni ka punuar në Shqipëri që më 1992 me ‘mision të ngjashëm me fondacionet motra kudo në botën ish-komuniste, për t’i ndihmuar ato të bëhen shoqëri të hapura, demokratike’.

Ndërkaq, zoti Bolton hodhi dyshime mbi pretendimet e Berishës. Ai tha për Times përmes një email: ‘Nuk e kam idenë se për çfarë flet ai’.

Një burim anonim familjar me zhvillimet tha se nuk ka diskutim që organizatat e financuara nga Soros kanë simpati për Partinë Socialiste të Ramës. ‘(Por) kjo histori nuk ka lidhje me George Soros dhe Berisha e ka gabim që fokusohet te Soros’, tha burimi. ‘Kjo histori ka të bëjë me korrupsionin në nivel të lartë, i cili është i përhapur gjerësisht në Shqipëri, dhe me përpjekjet e qeverisë së SHBA për të ruajtur maturinë dhe lidhjet si me opozitën edhe me partinë në pushtet’.

Momenti i vendimit

Disa analistë kanë ngritur pikëpyetje për vendimin e administratës Biden për të vepruar kundër zotit Berisha tetë vjet pas largimit nga posti i lartë.

‘Momenti nuk është i mirë’, thotë Janusz Bugajski i Jamestoën Foundation për Zërin e Amerikës. ‘Nuk e kuptoj se pse është veçuar nga të tjerët një ish lider politik që nuk është më në pushtet. Kjo është diçka që mund të bëhet në vendin e tij. Nëse kanë prova, ata mund ta çojnë në gjyq, të hapin hetime, e kështu me radhë’.

Berisha tha për The Times se ai ishte befasuar nga deklarata e 19 majit e zotit Blinken dhe se fillimisht e mësoi nga media.

 • Ai thotë se mban mend që ka qenë ‘tepër i lavdëruar nga qeveria e SHBA’ më 2005, kur qeveria e tij mbikëqyri ndryshimet kushtetuese për heqjen e imunitetit për zyrtarët e korruptuar. Lëvizje që ndihmoi në tërheqjen e investimeve të huaja të domosdoshme për vendin.

’Rezultati ishte rritja katër herë e investimeve të huaja në Shqipëri’, thotë Berisha, duke shtuar se firma të mëdha ndërkombëtare, përfshirë Royal Dutch Shell, Bechtel e të tjera ‘erdhën në Shqipëri falë luftës sonë kundër korrupsionit’.

Ai tha se edhe zoti Blinken i kishte lavdëruar përpjekjet e tij anti-korrupsion kur shërbente si shef shtabi i zëvendëspresidentit Biden gjatë administratës Obama.

‘Kam pasur një takim shumë pozitiv me të më 2009’, tha Berisha.

Syri.net

Ex-Albanian leader rejects U.S. charges of corruption

Berisha claims U.S. billionaire Soros engineered campaign

In this Wednesday, June 26, 2013, photo, Prime Minister Sali Berisha of the Democratic Party concedes defeat in front of his supporters at the party headquarters in Tirana. The United States has sanctioned former Albanian Prime Minister Sali Berisha, barring him from entering the country after being accused of involvement in significant corruption. Berisha, 76, who was also president in the 1990s, is now a lawmaker in the opposition Democratic Party. U.S. Secretary of State Antony Blinken said in a statement Wednesday that Berisha was involved in corrupt acts, such as misappropriation of public funds and interfering with public processes. (AP Photo/Hektor Pustina) **FILE**
 In this Wednesday, June 26, 2013, photo, Prime Minister Sali Berisha of the Democratic Party concedes defeat in front of his supporters at the party headquarters in Tirana. The United States has sanctioned former Albanian Prime Minister Sali Berisha, barring …

By Guy Taylor – The Washington Times – Friday, May 28, 2021 

Albania‘s former Prime Minister Sali Berishainsists there is “zero evidence” behind corruption allegations Secretary of State Antony Blinken leveled against him recently, asserting the decision to bar him from entering the U.S. was based on “misinformation” from outfits backed by billionaire philanthropist and investor George Soros.

In a fresh twist to an already eye-opening clash between the Biden administrationand a former high-profile ally of U.S. efforts to promote democracy in the Balkans, Mr. Berisha vowed in an interview with The Washington Times to fight the allegations, saying his lawyers are preparing a defamation lawsuit against Mr. Blinken in a European court.

A center-right stalwart of Albania‘s post-communist political scene, Mr. Berisha has openly challenged the Biden administrationto show proof of the claims being made against him and asserted that American officials would do better to focus on hispolitical rivals, including current Albanian Prime Minister Edi Rama, who heads the nation’s ruling Socialist Party.

“It is my deep conviction that this declaration against me has been based entirely on misinformation that Mr. Secretary of State Antony Blinken has gotten from a corrupted lobby process involving Edi Rama and George Soros, who are close friends,” Mr. Berisha said. “They have no evidence. None at all. If they announced one bit, I will be most thankful. But they have no concrete proof based on fact, not manipulation or slander.”https://f34c02cce2d139d292505f0d9e81d7d5.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Mr. Berisha, who has declared hisinnocence in a letter to Mr. Blinken, spoke with The Times roughly a week after the secretary of state declared the 76-year-old Albanian politician — one of the Balkan nation’s first post-communist presidents during the early 1990s and later its prime minister from 2005 to 2013 — persona non grata.nullhttps://live.mrf.io/m.washingtontimes.com/index/widgets.mediaPublisher.html?src=www.washingtontimes.com/index/ConnatixVideo-widget.js&index=0&articleUri=https://www.washingtontimes.com/news/2021/may/28/sali-berisha-ex-albanian-leader-rejects-us-charges/&selector=.connatixcontainer#%7B%22scriptId%22%3A%227db7685c4d6041e68c6432bafa302c71%22%2C%22type%22%3A%22playspace%22%2C%22playerId%22%3A%

In a statement on May 19, Mr. Blinken said Mr. Berishahis wife and their two adult children have been barred from entering the U.S. due to Mr. Berisha‘s “involvement in significant corruption.” The statement said that during Mr. Berisha‘s time as prime minister, he was “involved in corrupt acts, such as misappropriation of public funds and interfering with public processes, including using his power for hisown benefit and to enrich his political allies and his family members.”null

“Furthermore, his own rhetoric demonstrates he is willing to protect himself, his family members and his political allies at the expense of independent investigations, anticorruption efforts and accountability measures,” the secretary of state said.

The State Department declined to provide details to support Mr. Blinken‘s corruption allegation against Mr. Berisha. It also declined to comment when pressed by The Times for a response to Mr. Berisha‘s assertion that the decision to bar him from entering the U.S. was based on “misinformation” from outfits backed by Mr. Soros.null

A department spokesperson told The Times on condition of anonymity that “when the secretary of state obtains credible information that an official has been involved, directly or indirectly, in significant corruption or a gross violation of human rights, the secretary is required [under U.S. federal law] to designate or identify that official and his or herimmediate family members.”

Mr. Berisha is Albania‘s fourth official to be barred from entering the U.S. because of suspected corruption, according to The Associated Press. He is by far the highest ranking.null

Currently an opposition member of Albanian parliament representing the country’s conservative Democratic Party, the former prime minister held a press conference on May 20 to reject the allegations. His successor as leader of the Democratic Party, Lulzim Basha, also called for “proof” and described Mr. Berisha as the Albanian leader who made “the most distinguished contribution to the country’s development and strengthening of democracy.”

Mr. Berisha was the party’s first leader, heading it after the 1990 democratic uprising that ousted Albania‘s communist regime. He emerged over the subsequent decades as Albania‘s dominant political figure, albeit with a debatable track record in a country notorious for its political corruption in the post Cold War-era.null

Successive U.S. administration’s worked closely with Mr. Berisha, sometimes even praising him for anti-corruption initiatives and crediting him with ushering the country into NATO in 2009 and moving toward potential European Union membership as well.

But allegations of impropriety have also surfaced over the years. Mr. Berisha‘s political opponents have repeatedly accused him of authoritarian tactics, and of turning a blind eye to corruption and organized criminal activity. Anarchy nearly enveloped the country during his early-1990s presidency when many Albanians lost their life savings to a massive pyramid financial scheme.null

Mr. Berisha acknowledged during hisinterview with The Times that corruption exists in Albania, but claimed to have fought it as prime minister. He also vehemently rejected ever making a dime from graft, asserting that after a 30-year career in high-level politics, he and his wife live in a modest apartment in the Albanian capital of Tirana with only 100,000 euros — roughly $120,000 — in retirement savings.

“We have nothing else on the earth,” hesaid. “This is the truth.”null

He also vowed that his grown children have never benefited from corrupt activities. “Despite huge accusations,” he said, “they never have had, or it was never proved they have had, a penny from the public sector and they never worked with private companies that worked with the public sector.”

He added that he has hired a French lawyer to filed a defamation lawsuit against Mr. Blinken in a Paris court.

Blaming Sorosnull

Mr. Berisha claims to be the victim of a political smear campaign engineered by a network of non-government organizations (NGOs) operating in Albania and other Balkan nations with backing from Mr. Soros‘ Open Society Foundations.

“I have been an outspoken critic of George Soros and his close friend Edi Rama and because of this, the State Department has made this allegation against me and blocked me,” he told The Times. “There is no other reason. There could be no other reason.”null

Mr. Berisha‘s Democratic Party has a history of accusing Mr. Soros of funding a shady corrupt clique of people who have taken control of government institutions in Albania. The Tirana Echo, an English-language news outlet covering Albania, outlined in a 2017 article how the party and several analysts blamed the “Soros Network” for financing and influencing the drafting of the justice reform in Albania, in cooperation with the U.S. and EU embassies in Tirana.

Balkan Insight, a well-respected regional investigative journalism website, has noted that the Hungarian-American Mr. Soros is “often the target of conspiracy theories.” Among those who’ve blamed the U.S. billionaire are Adriatik Llalla, a former Albanian prosecutor general whom the Trump administration declared persona non grata and accused of “significant corruption” in 2018.null

Mr. Llalla was convicted and sentenced to two years in prison in Albania late last month for not declaring his real wealth in asset declarations. A Balkan Insight report noted how Mr. Llalla had claimed back in 2017 that former U.S. Ambassador to Albania Donald Lu was exerting “typical Sorosian pressure” on him by branding at the time as an “enemy of reform.”

Mr. Berisha‘s claims about Mr. Soros are even more nuanced, with ties to regional geopolitics.null

He claimed in his interview with The Times that Mr. Soros and Soros-backed NGOs in the region have had a vendetta against himsince 2017, when he publicly rejected proposals for changes to the Serbia-Kosovo border.

While the Trump administration backed Serbian leaders pushing for territorial swaps between Serbia and Kosovo, the initiative was and remains divisive in wider Europe, drawing criticism from Germany and others.

Mr. Berisha claimed the initiative was promoted by Soros-funded NGOs and that he rejected it because he believed it would lead to ethnic violence. “Changing borders meant cleansing and shifting of populations,” he said. “It means a larger Serbia.”

He also claimed U.S. support for the initiative, particularly from former National Security Advisor John Bolton, was engineered by Soros-backed NGOs working with current Albanian Prime Minister Edi Rama.null

Mr. Berisha says he not only “publicly and fiercely opposed” the territorial swaps idea, he began calling in 2017 for the U.S. government and the European Union to investigate the NGOs for engaging in their own corruption aimed at controlling the region’s political landscape.

Mr. Soros‘ Open Society Foundations did not respond to a request for comment. Nor did a spokesman for Mr. Soros listed on the organization’s website.

The website says it has been working in Albania since 1992 with “a similar mission to its sister foundations across the former communist world — to help them to become open, democratic societies.”null

Mr. Bolton, meanwhile, cast doubt on Mr. Berisha‘s claims, telling The Times via email: “I have no idea what he‘s talking about.”

A source close to the developments who spoke on condition of anonymity said there is no question that Soros-backed organizations “are sympathetic” to Mr. Rama‘s ruling Socialist Party in Albania. “[But] this story is not about George Soros and it’s a mistake for [Mr. Berisha] to focus on Soros,” the source said. “This story is about high-level corruption, which is pervasive in Albania, and the U.S. government’s effort to maintain equanimity and ties to both the opposition and the ruling party.”null

In the letter Mr. Berisha wrote to Mr. Blinken, a copy of which was obtained by The Times, the former prime minister mentioned his history of publicly denouncing Mr. Soros, but steered clear of accusing the secretary of state of basing the decision to bar Mr. Berisha on anything tied to Mr. Soros or Soros-backed NGOs.

A question of timing

Some analysts have questioned the Biden administration‘s decision to act against Mr. Berisha eight years after he left high office.null

“The timing is not good,” Janusz Bugajski of the Jamestown Foundation told Voice of America (VOA). “I don’t understand why a former political leader who’s no longer in office is being singled out. I mean, this should be something that needs to be done domestically at home. If there’s hard evidence, they should push for some sort of trial for some sort of investigations and so on and so forth.”

A report by VOA last week also cited U.S. Deputy Assistant Secretary of State in the Bureau of European and Eurasian Affairs Matthew Palmer as downplaying the relevance of the timing of Mr. Blinken‘s allegations, saying the focus should be on “the seriousness with which the United States takes the issue of public corruption.”null

Mr. Berisha told The Times he was blindsided by the Blinken statement on May 19 and first learned of it via media reports.

He said he recalls being “very highly praised by the U.S. government” back in 2005, when his government oversaw the amendment of Albania‘s constitution to drop immunity protections for corrupt officials, a move that helped draw desperately needed foreign investment to the country.

“The result was direct foreign investment in Albanian increased by four times,” Mr. Berisha said, adding that major international firms, including Royal Dutch Shell, Bechtel and others “came to Albaniabecause of our fight against corruption.”null

He also claimed his anti-corruption efforts were even privately praised by Mr. Blinkenhimself when Mr. Blinken was serving as chief of staff to Vice President Biden during the Obama administration. “I had a very good meeting with him in 2009,” Mr. Berisha said.

Kategori
Uncategorized

Henze: Rama e Roth me çmendurira politike , 15 kushtet për Shqipërinë janë aty dhe pa u plotësuar ato, nuk ka negociata.

Postimi i Martin Henze/

Copenhagen criteria and the 15 additional articles for Albania have been decided in the EU Council,in the European Parliament,in the German Bundestag,including the opening of legal proceedings against Rama for electoral fraud.The political dementia of Roth&Rama is not interesting

Kriteret e Kopenhagës dhe 15 nenet shtesë për Shqipërinë janë vendosur në Këshillin e BE, në Parlamentin Evropian, në Bundestag Gjerman, duke përfshirë hapjen e procedurave ligjore kundër Ramës për mashtrim elektoral. Çmenduria politike e Roth & Ramës nuk është interesante”

Kategori
Uncategorized

ȄSHTȄ KOHA TȄ JEMI TȄ BASHKUAR DHE JO TȄ NDARȄ.

Shkaku ȅshtȅ se ndonjȅ pȅrfaqȅsues i huaj i akredituar nȅ vend dhe ndonjȅ institucion ndȅrkombȅtar nxituan tȅ uronin fituesin.

-Pȅr kȅtȅ arsye kȅrkohet dorȅheqja e kryetarit tȅ Partisȅ me justifikimin se nuk arriti tȅ fitonte zgjedhjet, duke e lidhur me njȅ preçedent tȅ para 13 viteve kur kryetari i partisȅ qȅ qeveriste vendin dhe administronte zhvillimin e zgjedhjeve dha dorȅheqje pas humbjes.

-Duket qȅ rasti nuk ȅshtȅ i njȅjtȅ.

-Kam shkruar disa postime nȅ FB pȅr kȅtȅ situatȅ duke shprehur mendimin se mȅ parȅ tȅ analizohen shkaqet e “humbjes” dhe tȅ metat e drejtimit nga ana e kryetarit tȅ partisȅ dhe mȅ pas tȅ kȅrkohet zȅvȅndȅsimi i tij , nȅqoftȅse ai ȅshtȅ shkaku i humbjes.

Dr.Vili Minarolli/Ish antar i Kryesisȅ tȅ PDSH
Ish Kryetar i Degȅs tȅTiranȅs

Nȅ PDSH po zhvillohet njȅ fushatȅ pȅr zgjedhjen e Kryetarit tȅ partisȅ, njȅ muaj pas ditȅs tȅ votimit dhe pa u pȅrfunduar proçesi i çertifikimit tȅ zgjedhjeve nga KQZ.

Shkaku ȅshtȅ se ndonjȅ pȅrfaqȅsues i huaj i akredituar nȅ vend dhe ndonjȅ institucion ndȅrkombȅtar nxituan tȅ uronin fituesin. Pȅr kȅtȅ arsye kȅrkohet dorȅheqja e kryetarit tȅ Partisȅ me justifikimin se nuk arriti tȅ fitonte zgjedhjet, duke e lidhur me njȅ preçedent tȅ para 13 viteve kur kryetari i partisȅ qȅ qeveriste vendin dhe administronte zhvillimin e zgjedhjeve dha dorȅheqje pas humbjes. Duket qȅ rasti nuk ȅshtȅ i njȅjtȅ. Kam shkruar disa postime nȅ FB pȅr kȅtȅ situatȅ duke shprehur mendimin se mȅ parȅ tȅ analizohen shkaqet e “humbjes” dhe tȅ metat e drejtimit nga ana e kryetarit tȅ partisȅ dhe mȅ pas tȅ kȅrkohet zȅvȅndȅsimi i tij , nȅqoftȅse ai ȅshtȅ shkaku i humbjes.Kryetari Basha iu drejtua KK me njȅ pyetje tȅ thjeshtȅ: “Nȅqoftȅse ju mendoni se zgjedhjet janȅ humbur, unȅ jap dorȅheqje, por nȅqoftȅse zgjedhjet janȅ vjedhur , atȅhere tȅ gjithȅ bashkȅ tȅ evidentojmȅ masakrȅn zgjedhore dhe pastaj tȅ merremi me veten tonȅ”.

Pavarȅsisht se asnjȅ nuk u shpreh pȅr humbjen e zgjedhjeve, KK i partisȅ vendosi qȅ PD tȅ fillonte fushatȅn pȅr zgjedhjen e kryetarit tȅ partisȅ ose rikonfirmimin e atij qȅ ȅshtȅ nȅ detyrȅ.

Megjithatȅ secili nga kandidatȅt ka tȅdrejtȅn e tij dhe nȅ fund edhe unȅ si antar i thjeshtȅ i PD do i uroj pȅr fitoren e tij.

Nga sa kam dȅgjuar , tȅ gjithȅkandidatȅt e rinj parashtrojnȅ , atȅ qȅ e quajnȅ platformȅ dhe ka tȅ bȅjȅ me drejtimin e partisȅ nga ana e tyre.

PD do i duhet tȅ ndeshet pȅrsȅri me kundȅrshtarin e tij politik, i cili tashmȅ ka krijuar njȅ makineri tȅ frikshme elektorale, pasi ka futur nȅn sqetullȅn e tij çdo segment tȅ shtetit, me anȅ tȅ sȅ cilȅs arrin tȅ fitojȅ çdo zgjedhje dhe tȅgjunjȅzojȅ çdo kundȅrshtar.

Nuk ia lejoj vetes as tȅ mbȅshtes as tȅkritikoj veprimet e Kryetarit L.Basha pȅr drejtimin e partisȅ.Nganjȅherȅ kam dashur t’i jap ndonjȅ mendim(jo kȅshillȅ) duke i shkruar personalisht, si njȅ detyrim thjesht moral dhe pa patur asnjȅ pretendim qȅ t’i merrte nȅ konsideratȅ. Por duke i ndjekur ngjarjet dhe veprimet nga jashtȅ, jo gjithnjȅ kam miratuar veprimet e tij.Pȅr shȅmbull nuk e kuptova krijimin e Kȅshillit pȅr pȅrzgjedhjen e kandidaturave pȅr deputetȅ, duke i lȅnȅ shkak zgjedhjeve preferenciale dhe eleminimeve subjektive, kur ekzistojnȅ strukturat pȅrgjegjȅse sipas statutit . Nuk gjej asnjȅ justifikim nȅvendimmarrjen e tij duke shmangur strukturat pȅrkatȅse, siç ishte hartimi i listȅs tȅ deputetȅve nȅ zgjedhjet e vitit 2017 me persona qȅ jo vetȅm ranȅ preh e joshjeve nga ana e kundȅrshtarit politik dhe u bȅnȅ njȅsh me tȅ nȅ veprime tȅhapura antikushtetuese, por u evidentuaredhe pȅr njȅ formim tȅ mangȅt moral, intelektual dhe kulturor. Shprehja e lirȅ e mendimit nȅ forumet e partisȅ, dȅgjimi dhe marrja nȅ konsideratȅ e tyre edhe kur janȅ tȅ ndryshme nga mendimi i kryetarit, respektimi dhe zbatimi e rregullave , mbledhja e forumeve sipas statutit,sigurojnȅ funksionimin e brendshȅm tȅ demokracisȅ nȅ parti.

Pa dashur ta justifikoj zotin Basha, unȅ pȅrsȅri po i kthehem problemit qȅ ka tȅ bȅjȅ me pyetjen qȅ shtrova mȅ sipȅr. Kȅto ditȅ tȅ fushatȅs pȅr kryetar kam dȅgjuar qȅ e pȅrbashkȅta e tyre ȅshtȅkritikat ndaj veprimeve dhe vendimeve tȅkryetarit nȅ detyrȅ. E drejta e tyre. Duhet të vihen nȅ dukje tȅ metat dhe gabimet pȅr tȅ dhȅnȅ siguri pȅr mos pȅrsȅritje nga ai qȅdo tȅ zgjidhet. Po nga asnjȅ nuk kam dȅgjuar si do tȅ vepronte ai ose ajo po tȅishin nȅ atȅ rol.Sepse vitin tjetȅr nȅzgjedhjet e rradhȅs secili prej tyre mund tȅndodhet nȅ tȅ njȅjtat pozita.

Unȅ do tȅ shpreh mendimin tim pȅr disa nga ato “gabime” qȅ pȅrmendin konkuruesit e tjerȅ.

Zoti Basha kritikohet pse braktisi Çadrȅn dhe pranoi bashkȅadministrim ezgjedhjeve nȅ vitin 2017, ndȅrkohȅ qȅkishte deklaruar se zgjedhje me E.Ramȅn kryeministȅr nuk do tȅ bȅnte. Me sa mȅkujtohet atȅ kohȅ pati njȅ angazhim tȅmadh ndȅrkombȅtar qȅ opozita tȅ merrte pjesȅ nȅ zgjedhje, si detyrim i funksionimit tȅ njȅ shteti pluralist. Emisarȅt e ndryshȅm ndȅrkombȅtargarantuan pȅr zgjedhje tȅ drejta, ndoshta ushtruan edhe presion ndaj kryetarit pȅr ta konsideruar mospjesmarrjen si njȅstandart jo demokratik dhe e “detyruan” Kryeministrin tȅ lȅshonte disa ministri, si shprehje e tolerancȅs nga ana e tij.

Ndȅr to edhe Ministrinȅ e Brendshme , por jo Drejtorin e Pȅrgjithshȅm tȅ Policisȅ, siç bȅri edhe sȅ fundi kur e largoi ministrin Lleshaj, pȅr “tȅ ulur gjakrat”, por jo tȅshkarkonte atȅ qȅ ishte pȅrgjegjȅsi kryesor i vrasjes tȅ njȅ tȅ pafajshmi nga ana epolicisȅ. Dhe pasqyra mȅ e qartȅ e atyre zgjedhjeve ishte dosja 339, pȅr tȅ cilȅn heshtȅn jo vetȅm garantuesitndȅrkombȅtar pȅr zgjedhje normale, por edhe organet ligjzbatuese tȅ “Drejtȅsisȅ tȅreformuar”. Kjo ishte garanci pȅr deformimin nȅ zgjedhjet e ardhshme.

E njȅjta histori nȅ zgjedhjet lokale tȅvitit 2019.Opozita , por edhe populli tashmȅ ishin tȅ bindur se partia shtet do i tjetȅrsonte me tȅ gjitha mȅnyrat vullnetin e zgjedhȅsve, prandaj ishte e vendosur tȅmos merrte pjesȅ nȅ zgjedhje dhe kishte siguruar mbȅshtetjen popullore pȅr protesta.

Opozita i kȅrkoi popullit ( jo vetȅm demokratȅve) tȅ refuzontepjesmarrjen nȅ farsȅn e zgjedhjevemoniste tȅ tipit tȅ kohȅs tȅ diktaturȅs .Votimi u refuzua masivisht dhe sot kemi njȅ pushtet lokal copȅ copȅ qȅ ka si funksion tȅ vetȅm shpȅrndarjen nȅ mȅnyrȅpreferenciale tȅ asistencȅs sociale pȅr njerȅzit e varfȅr. Por edhe e pȅrdorur si bastion manipulimi pȅr çfardo proçesizgjedhor.

Ç’farȅ do kishin zgjedhur  si veprim  kandidatȅt e sotȅm pȅr kryetar nȅ rastin e kȅtij kȅrcȅnimi nȅ emȅr tȅ njȅ institucioni kaq tȅ lartȅ dhe tȅ rȅndȅsishȅm ?

Tashmȅ ishte krijuar bindje e palȅkundur se me kȅtȅ parti shtet nuk ishte e mundur qȅ vullneti politik i votuesve tȅmos deformohej. Mbȅshtetja qȅ i jepej partisȅ shtet nga ndonjȅ pȅrfaqȅsues diplomatik apo organizȅmndȅrkombȅtar,mungesa e vullnetit pȅr tȅdȅnuar parregullsitȅ e zgjedhjeve tȅkaluara, gllabȅrimi nȅ dritȅ tȅ diellit i tȅgjitha institucioneve kushtetuese dhe jo, tregonte njȅ ambjent jo tȅ duhur pȅr tȅrealizuar zgjedhje normale nȅ vend. Nga ana tjetȅr Shqipȅria nȅ raportet ndȅrkombȅtare dhe organizmat qȅmonitoronin plotȅsimin e kushteve pȅr hapjen e negociatave me BE, prezantohej si njȅ narko shtet, qȅ drejtohej nga njȅautokrat qȅ i kishte gllabȅruar tȅ gjitha institucionet ligj zbatuese, qȅ funksiononteprej disa viteve pa gjykatȅ kushtetuese dhe tȅ lartȅ, me njȅ parlament formal dhe antikushtetues ( nȅ kushtetutȅ parlamenti funksionon me 140 deputetȅ), qȅmiratonte çdo projekt tȅ qeverisȅ jo vetȅm pa u diskutuar, por edhe pa u lexuar nga ligjvȅnȅsit, me njȅ sistem drejtȅsie ku u ricikluan pothuaj tȅ gjithȅ pȅrfaqȅsuesit e drejtȅsisȅ tȅ kohȅs tȅ diktaturȅs,qȅ kishin dhȅnȅ dȅnime nȅ cȅnim tȅ lirive dhe tȅdrejtave tȅ njeriut, me njȅ polici qȅbashkȅpunonte hapur me krimin e organizuar, ku krimi i organizuar kishte fushȅ tȅ lirȅ veprimi nga mbȅshtetja e politikȅs, ku vetȅ kodi zgjedhor kishte hapsira pȅr manipulim dhe deformim tȅvotȅs dhe shumȅ mangȅsi qȅ nuk krijonin asnjȅ mundȅsi pȅr zgjedhje normale.

Nȅkȅto kushte kur rrezikoheshin pȅrsȅri zgjedhjet, futet nȅ lojȅ pȅrfaqȅsuesja e Presidentit tȅ SHBA-sȅ dhe pȅrfaqȅsuesi i BE. Ata dolȅn nȅ rolin e garantit ose mȅshqip i dhanȅ besȅn opozitȅs shqiptare qȅdo tȅ siguronin tȅ gjitha kushtet pȅr zgjedhje normale.Ȅshtȅ e njohur nocioni i Besȅs pȅr ne shqqiptarȅt si njȅ normȅ shumȅ e rȅndȅsishme morale, qȅ nuk mund tȅ shkelet. Aq mȅ shumȅ kur kjo garanci jepej nga pȅrfaqȅsues i njȅ vendi qȅ pȅr çdo shqiptar ȅshtȅ simbol i demokracisȅ dhe drejtȅsisȅ.Dhe u sajua i ashtuquajturi Kȅshilli Politik pȅr hartimin e njȅ kodi zgjedhor qȅ do tȅ garantontȅzgjedhje normale. ( Nuk e pȅrmend zgjedhje tȅ lira dhe tȅ ndershme se pȅr ato as qȅ bȅhet fjalȅ).

PD filloi pȅrgatitjen pȅr zgjedhjet duke i kushtuar kujdes zgjedhjes tȅkandidatȅve pȅr deputetȅ, duke caktuar sidrejtuesit politik tȅ qarqeve njerȅz me integritet moral dhe me eksperiencȅpolitike dhe duke krijuar njȅ koalicion tȅgjȅrȅ me parti tȅ djathta dhe tȅ qendrȅs, pȅr tȅ maksimalizuar votȅn . PD nuk bȅri koalicion para zgjedhor me LSI-nȅ dhe unȅ e quajta veprim shumȅ tȅ drejtȅ dhe logjik.

Fushata e kryetarit Basha pȅr mendimin tim ishte njȅ fushatȅ shumȅpaqȅsore, aspak negative, bashkȅbiseduese me qytetarȅt, qȅ ngjallte shpresȅ dhe mobilizonte antarȅsinȅ e PD dhe tȅopozitȅs pȅr njȅ fitore tȅ saj.

Por me sa duket gjithçka luhej nȅprapaskenȅ.

Ndȅrsa Kȅshilli politik vazhdonte punȅn me pengesat qȅ paraqisnin herȅ pas here pȅrfaqȅsuesit e pushtetit, pȅrfaqȅsuesja e Presidentit amerikan deklaroi publikisht se i kishte kȅrkuar Kryeministrit nȅ detyrȅ qȅ nȅ qeverinȅ e ardhshme tȅ mos e pȅrfshinte deputetin Tom Doshi si antar kabineti. Ȅshtȅ i njohur fakti se Tom Doshi ndonȅse i zgjedhur deputet qȅ nga viti 2005 dhe madje nȅzgjedhjet e vitit 2013 apo 2017 edhe drejtues politik i qarkut tȅ Shkodrȅs, asnjȅherȅ nuk ka qȅnȅ antar i kabinetit tȅzotit Rama dhe nuk ȅshtȅ bȅrȅ publike ndonjȅ dȅshirȅ apo ambicje e tij pȅr tȅqȅnȅ ministȅr nȅ kabinetin e Kryeministrit Rama. Tom Doshit, si njȅ biznesmen i madh i ka interesuar tȅ fitojȅ tendera publikȅ qȅ i ndan qeveria pȅr klientȅt e saj, siç ȅshtȅ edhe vete zoti Doshi dhe leje ndȅrtimi pȅr tȅ ndȅrtuar pallate dhe qendra biznesi. Kȅtȅ kusht tȅ ambasadores unȅ e lexova si njȅ liçencȅ pȅr kreun e qeverisȅpȅr tȅ pȅrdorur çdo mjet dhe formȅ pȅr tȅfituar zgjedhjet dhe pȅr tȅ qeverisur vendin edhe pȅr njȅ mandat tȅ ri.

Dhe ai i pȅrdori tȅ gjitha format antiligjore dhe anti demokratike me tȅ cilat rezultoi fitues dhe ambasadorja e shpalli fitues ende pa dalȅ rezultati zyrtar. Pȅr mendimin tim zgjedhjet ishin pȅrfunduar pa u bȅrȅ votimet dhe dita e votimin ishte thjesht formale dhe njȅ fasadȅ pȅr vȅzhguesit e huaj dhe deklarata qȅ u lexua tȅ nesȅrmen ndoshta edhe mund tȅ ishte eparapȅrgatitur.

Nȅn trusninȅ e pȅrfaqȅsues tȅPresidentit tȅ SHBA-sȅ dhe nȅ rezidencȅn e saj, antarȅt e Kȅshillit Politik firmosȅn njȅ marrȅveshje qȅ do tȅ funksiononte si Kod Zgjedhor duke patur miratimin e tȅgjitha forcave politike. Pȅr ironi tȅ fatit marrȅveshja u pȅrshȅndet nga eprori mȅ i lartȅ i ambasadores nȅ DASH dhe nga zyrtarȅt e lartȅ tȅ BE.

Disa ditȅ mȅ pas kreu i qeverisȅ edhe pse fillimisht e kishte pranuar marrȅveshjen, ia “grisi nȅ fytyrȅ” kȅtȅ marrȅveshje iniciuses tȅ “kȅshillit”dhe garante tȅ firmosjes dhe urdhȅroi parlamentin kukull tȅ bȅnte nȅ mȅnyrȅ tȅrrufeshme ndryshime Kushtetuese nȅinteres tȅ fitores sȅ tij. Pȅr çudi nuk u tha asnjȅ fjalȅ nga organizatorja dhe garantuesja e marrȅveshjes dhe institucioni drejtues i saj .

PD krijoi njȅ strukturȅ pȅr tȅ mbrojtur votȅn me persona tȅ zgjedhur, jo kriminelȅdhe as tȅ shpallur nȅ kȅrkim, por persona publikȅ me reputacion profesional dhe meintegritet. Nȅ pȅrplasjen e parȅ me krimin e organizuar qȅ po “mblidhte vota dhe votues ” pȅr partinȅ shtet para ditȅs tȅvotimit , u pa qartȅ qȅ gjithçka ishte eorganizuar dhe e mbȅshtetur nga politika pȅr tȅ mos patur asnjȅ pengesȅ pȅr tȅ“rrȅmbyer “ çdo votȅ tȅ qytetarȅve pȅr tȅcilȅt kishin informacione nga struktura tȅmirȅ organizuara se do votonin kundȅr.Grupe kriminale me persona me preçedente kriminalȅ, gjoja tȅ shpallur nȅkȅrkim, po qȅ shȅtisnin tȅ lirȅ dhe tȅarmatosur pȅrpara policisȅ tȅ shtetit, kishin marrȅ pȅrsipȅr tȅ ushtronin presion dhe terror ndaj qytetarȅve , pȅr t’i detyruar tȅ votojnȅ pȅr partinȅ shtet.

Nȅ njȅ rast tȅvetȅm, grupi i mbrojtjes tȅ votȅs njoftoi policinȅ e shtetit pȅr veprimtari tȅ njerȅzve qȅ po vepronin nȅ kundȅrshtim tȅ ligjitdhe nȅ prezencȅ tȅ 15 efektivȅve tȅPolicisȅ tȅ Shtetit ( tȅ partisȅ) qȅ qȅndruan sehirxhinj sipas urdhȅrit tȅ shefave tȅ tyre , u zhvillua njȅ betejȅ me armȅ zjarri qȅrezultoi me njȅ viktimȅ dhe disa tȅ plagosur.

Disa ditȅ mȅ parȅ kȅsaj ngjarjeje,njerȅz me preçedentȅ kriminal dhe tȅshpallur nȅ kȅrkim,por tȅ afȅrt me drejtues tȅ pushtetit lokal dhe tȅ partisȅ nȅ pushtetdhe nȅ shoqȅrinȅ e tyre, nȅ mes tȅ qytetit tȅ Kavajȅs, u futȅn nȅ ambjentet e brendshme tȅ zyrȅs tȅ PD dhe plagosȅn drejtuesin e opozitȅs nȅ detyrȅn e tij, me armȅ zjarri qȅ e mbanin pa leje .

Policia e shtetit ( e partisȅ) nuk veproi dhe garantuesit e huaj tȅ fushatȅs nuk e vunȅ re dhe “nuk patȅn asnjȅ informacion” pȅr kȅtȅ ngjarje.

Megjithatȅ edhe pas kȅsaj, strukturat e PD nȅ qarqe ishin tȅ vendosur tȅ mos lejonin format antiligjore tȅ deformimit tȅvotȅs, siç ishte blerja e votȅs me listȅpagesash, detyrimi pȅr t’u marrȅ votuesve kartat e idenditetit qȅ tȅ mos kishin mundȅsi tȅ votonin dhe pȅr t’ua dhȅnȅ ato besnikȅve tȅ tyre.

Prandaj tashmȅ rezulton qȅ disa votues kanȅ votuar shumȅ herȅ, gjȅ qȅ ȅshtȅ e parȅndȅsishme pȅr organin e ankesave pranȅ KQZ dhe pȅr ata qȅ i mbyllȅn zgjedhjet njȅ ditȅ pas asaj tȅvotimit. U kapȅn makina qȅ shpȅrndanin ushqime nga punonjȅs tȅ pushtetit lokal, u fotografuan kryetar tȅ pushtetit lokal duke shpȅrndarȅ leje legalizimi, u evidentuan lista e pagesave qȅ u bȅnȅ nȅ prag tȅvotimeve, pȅr personat e dȅmtuar nga tȅrmeti i vitit 2019, me marrjen e premtimit tȅ votȅs,po pȅr kȅtȅ qȅllim u dyfishua pȅr disa familje tȅ pavendosura asistenca sociale, por nȅ asnjȅ rast tȅdenoncimit me fakte dhe prova nuk veproi asnjȅ organ i “Drejtȅsisȅ tȅ Reformuar”, qȅu bȅ i mundur me njȅ fond tȅtaksapaguesit amerikanȅ dhe u realizua nga fondacioni “Shoqȅria e Hapur” e multimiliarderit amerikan Soros.

Njȅ portal i pavarur, Lapsi.al, njoftoi se njȅ listȅ emȅrore me tȅ dhȅna sensitive tȅ disa qindra mijra qytetarȅve tȅ Tiranȅs, pronȅ dhe nȅ garancinȅ e shtetit, “kishte rȅnȅ nȅ duart” e partisȅ nȅ pushtet dhe me anȅ tȅ njȅ strukture tȅ super tȅ madhe qȅpaguhej ilegalisht, tȅ quajtur Patronazhistȅ,kishte pȅrpunuar nȅ mȅnyrȅfshehtȅ zgjedhȅsit dhe jepte informacione tȅ hollȅsishme mbi preferencat e tyre politike, duke shprehur mendime pȅr formȅn e presionit apo joshjes qȅ duhej pȅr t’i marrȅ votȅn. Skandali plasi dhe SPAK, organ i ri i “drejtȅsisȅ tȅReformuar” urdhȅroi pronarȅt e portalit tȅdorȅzonin tȅ dhȅnat nȅ vend qȅ tȅdrejtoheshin tek shteti qȅ i kishte dhuruarkȅto tȅ dhȅna njȅ partie politike.

Vetȅm ndȅrhyrja e Strazburgut e detyruan “Drejtȅsinȅ e Reformuar” tȅ tȅrhiqej nga ky veprimi ndaj gazetarȅvȅ, qȅ pȅrligjte antiligjin. Asnjȅ fjalȅ nga garantȅt e zgjedhjeve sikur kjo tȅ kishte ndodhur nȅnjȅ vend tȅ pazhvilluar dhe tȅ panjohur tȅglobit.PD e denoncoi dhe nuk e di se ç’do kishin bȅrȅ tjetȅr kandidatȅt tanȅ pȅr kryetarȅ tȅ partisȅ .

Ndonȅse nȅ periudhȅ pandemie e shoqȅruar me viktima tȅ panumȅrta nȅmuajt janar dhe shkurt, fushata e opozitȅs po zhvillohej me pjesmarrje masive dhe pa respektuar masat e vendosura nga Komitetit i ekspertȅve( i partisȅ shtet).

Kreu i qeverisȅ duke patur tȅ gjitha burimet e shtetit nȅ dispozicionishin , formalisht i bȅnte kȅto takimi nȅ pȅrputhje me kȅrkesat. Megjithȅ penalizimet qȅ ishin nȅ fuqi, nuk u morȅ asnjȅ masȅ pȅr tȅndaluar grumbullimet masive, ndonȅse nuk pati asnjȅ rritje tȅ numrit tȅinfektimeve. Por pȅr çudi, dy javȅ para ditȅs tȅ votimeve “Komiteti i ekspertȅve( i partisȅ)” shpalli ndalimin e ardhjes pȅr tȅvotuar tȅ emigrantȅve nga Greqia dhe Maqedonia e Veriut. Edhe kjo ishte pjesȅ e planit pȅr tȅ fituar zgjedhjet nȅ mȅnyrȅ tȅpandershme. Nȅ kȅtȅ fushatȅ nuk pati asnjȅ vizitȅ tȅ drejtuesve tȅ forcave politike sidomos tȅ partisȅ nȅ pushtet, kurzakonisht organizoheshin takime me emigrantȅve pȅr t’i ftuar tȅ votonin nȅatdhe. Si dukej partia shtet ishte informuar se emigrantȅt pȅr shkak tȅ premtimeve tȅpambajtura, nuk do votonte pȅr qeverinȅaktuale.

Opozita e kundȅrshtoi kȅtȅ masȅ tȅKomitetit tȅ ekspertȅve(partisȅ), qȅ mȅparȅ kishte deklaruar se ishte nȅ rolin e kȅshilluesit tȅ qeverisȅ e cila mȅ pas merrte vendimin pȅrkatȅs. Edhe nȅ kȅtȅrast garantuesit ndȅrkombȅtar tȅzgjedhjeve normale heshtȅn. Pa as mȅ tȅvoglin dyshim opozita u pre nȅ besȅ nga indiferenca dhe pse jo nga njȅanȅsia e atyre qȅ kishin dalȅ garant. E vetmja ndȅrhyrje e tyre ishte pȅrsȅritje çdo ditȅ e togfjalȅshit:”Mos e shisni votȅn.” Dhe me kȅtȅ thȅnie, dukej se plotȅsohej detyrimi i tyre si garant i zgjedhjeve. Zhvillimi i ngjarjeve tregoi se shitblerja e votȅs ishte fenomeni mȅ i pakȅt qȅ solli tjetȅrsimindhe e votȅs dhe deformimin e vullnetit tȅvotuesve.

Nuk mund ta quaj gabim tȅ kryetarit dhe drejtuesve tȅ opozitȅs qȅ u shprehȅn entuziast nȅ pȅrfundim tȅ ditȅs tȅvotimit,pȅr shkak tȅ entuziazmit dhe mbȅshtetjes mbarȅ popullorȅ qȅ patȅn gjatȅ fushatȅs. Por atȅ qȅ e shpreha si mendim mȅ sipȅr, se rezultati i zgjedhjeve ishte paravendosur, vazhdoj ta kem. E sigurtȅ qȅ kishin arritur fitoren, me tȅgjitha parregullsitȅ e vrejtura , opozita nuk e mendonte se votimet ishin mbyllur para ditȅs tȅ votimit. Megjithatȅ partia shtet, pȅr tȅ qȅnȅ e sigurtȅ e pȅrdori edhe proçesin e numȅrimit pȅr tȅ vazhduar deri nȅ fund ndryshimin e vullnetit tȅ zgjedhȅsve kryesisht duke nxjerrȅ tȅ pavlefshme njȅnumȅr tȅ paparȅ fletȅ votimi qȅ rezultonin me votȅ kundȅr. Ata zbatuan njȅ parim qȅ e ka origjinȅn nȅ shtetin e parȅ tȅdiktaturȅs komuniste: “Nuk ka rȅndȅsi si votojnȅ njerȅzit, rȅndȅsi ka kush numȅron votat.”

Kandidatȅt pȅr kryetarȅ e quajnȅ jo tȅdrejtȅ vendimin e PD dhe tȅ kryetarit Basha pse mori pjesȅ nȅ zgjedhje. 

PD nuk e mendonte se  Besa si  kod moral i shqiptarit nuk ȅshtȅ i tillȅ edhe pȅr tȅ huajt. Pȅr mȅ tepȅr nuk mendonte  se kundrejt nesh si popull qȅ kishim vuajtur njȅ nga diktaturat mȅ tȅ egra dhe ishim tȅetur pȅr demokraci, mund tȅ funksiononte  sentenca se “politika nuk ka moral”. Nȅqoftȅse PD ose opozita nuk do tȅ merrte pjesȅ nȅ zgjedhje, jo vetȅm qȅ do tȅzhgȅnjeheshin demokratȅt dhe mbarȅshqiptarȅt qȅ kȅrkonin ndryshimin, por E.Rama i kishte bȅrȅ gati disa muaj mȅparȅ partitȅ”opozitare” tȅ drejtuar nga ishnȅnkryetar tȅ PD dhe  drejtues e deputetȅtȅ saj tȅ zȅmȅruar me partinȅ qȅ u dha emȅr, qȅ t’i prezantonin zgjedhjet si pluraliste dhe me standarte pȅr ndȅrkombȅtarȅt.

Pjesmarrja nȅ zgjedhje i tregoi PD, popullit shqiptar , pȅrfaqȅsuesve tȅ huaj dhe organizatave ndȅrkombȅtare qȅ kishin dȅshirȅn tȅ shikonin ç’farȅ ndodhi realisht, se makineria e manipulimit tȅzgjedhjeve asnjȅherȅ nuk do tȅ, nuk do tȅmundȅsojȅ realizimin e zgjedhjeve nȅpȅrputhje me standartet qoftȅ edhe minimale demokratike.

Dhe mund tȅ vazhdoja me shumȅargumenta tȅ tjera, por le t’ja lȅmȅ atyre qȅme guxim dhe vendosmȅri po vazhdojnȅ tȅdenoncojnȅ masakrȅn zgjedhore qȅ iu bȅjo vetȅm opozitȅs, po edhe qytetarȅve tȅvendit tonȅ. Mendoj po ashtu se ofertat pȅr bashkȅqeverisje janȅ konsumuar tashmȅdhe janȅ thjesht gracka tȅ partisȅ shtet pȅr tȅ ulur efektin negativ tȅ zgjedhjeve tȅmanipuluara. Sipas asaj qȅ u tha njȅ ditȅpas ditȅs tȅ votimin pȅr rezultatin e zgjedhjeve pa pȅrfunduar proçesi, rezulton qȅ PS i ka fituar zgjedhjet, ka numrin e nevojshȅm tȅ deputetȅve pȅr tȅ formuar qeverinȅ dhe ȅshtȅ fare pa kuptim dhe pa njȅ preçedencȅ nȅ politikȅn ndȅrkombȅtare tȅ bashkȅqeverisjes me opozitȅn. Nȅ rast tȅ mos marrjen parasysh tȅ parregullsive , siç edhe po rezulton me qȅndrimin e njȅanshȅm tȅ institucionit tȅKAS-it, opozita , pavarȅsisht se i konsideron kȅto zgjedhje antiligjore dhe vullnetin e votuesve tȅ deformuar, ȅshtȅ e detyruar tȅ marrȅ pjesȅ nȅ parlamentin e ardhshȅm pȅr tȅ bashkȅbiseduar me qytetarȅt qȅ e votuan , por jo vetȅm si edhe pȅr tȅ pȅrmbushur detyrimin e saj demokratik tȅ oȅrfaqȅsimit politik tȅgjysmȅs tȅ popullsisȅ tȅ vendit. Por pa hequr dorȅ nga angazhimi i saj pȅr tȅorganizuar protesta paqȅsore si dhe tȅgjitha format ligjore dhe tȅ domosdoshme tȅ funksionimit tȅ njȅ shoqȅrie demokratike.

Kjo ȅshtȅ arsye qȅ u shpreha se fushata pȅr zgjedhjen e kryetarit ishte shumȅ e parakohshme dhe panevojshme dhe njȅ mȅnyrȅ e kamufluar e nxitur nga partia shtet pȅr tȅ kaluar nȅ heshtje atȅ qȅndodhi nȅ tȅ vȅrtetȅ me votimet e fundit.Nȅ vend qȅ antarȅsia dhe strukturat e partisȅ tȅ merren me zgjedhjen e kryetarit,pȅr tȅ kȅnaqur tekat dhe ambicjet e sȅmura tȅ disa ish drejtuesve karieristȅ,tȅ nxitur edhe nga instiktet e hakmarrjes qȅ gjithnjȅ e kanȅ parȅ partinȅ si njȅ mjet pȅr pȅrfitime personale dhe poste tȅpamerituara, ajo duhej tȅ fokusohej nȅ njȅangazhim tȅ plotȅ, pȅr tȅ pȅrballuar tȅkeqen e pȅrbashkȅt nȅ evidentimin dhe denoncimin e asaj makineri qȅ ka krijuar partia shtet pȅr tȅ fituar çdo proçes zgjedhor. Cilido nga kandidatȅt, qȅmendon se mund tȅ drejtojȅ PD, do tȅndeshet njȅ ditȅ me kȅtȅ makineri dhe do jetȅ nȅ tȅ njȅjtȅn pozitȅ si edhe kryetari aktual.

Tȅ nderuar kandidatȅ pȅr kryetarȅtȅPD, ȅshtȅ koha pȅr bashkim dhe jo ndarje.Prandaj ndȅrpriteni kȅtȅ farsȅzgjedhore tȅ nxitur nga ata qȅ duan ndarjen dhe zvogȅlimin tonȅ.Kam bindjen dhe sigurinȅ e plotȅ qȅantarȅsia e PD, e pjekur politikisht, do ju jetȅ mirȅnjohȅs pȅr veprimin tuaj.Nȅtȅ kundȅrt do tȅ keni vetȅm ndȅshkimin e saj.

Partia nuk ȅshtȅ pronȅ e kryetarit, ȅshtȅ pronȅ e atyre qȅ i japin frymȅ dhe jetȅ, e antarȅsisȅ tȅ saj. Partia demokratike lindi si njȅ forcȅ e lirisȅ dhe demokracisȅ nȅ kȅtȅ vend dhe do tȅ mbetet si e vetmja shpresȅ pȅr tȅ realizuar kȅto aspirata mbarȅpopullore.

Kategori
Uncategorized

Mjerim Moral

“Ne ishim keq, jemi keq, dhe keq do të jemi përsëri.

Vota ime nuk ka vlerë, sepse sido që unë të votoj, asgjë nuk do të ndryshojë. Askush nuk më mbron nëse unë refuzoj t’ia jap votën time Edi Ramës ose Tom Doshit.”

Shkrim nga Erl Kodra…

Sepse e vërteta është një dhe vetëm një – ne jemi mes një mjerimi të paanë moral, sa kohë që pranojmë në krye të vendit një pleh si Edi Rama.

Mjerim moral /nga Erl Kodra …

Kur nisesh të bësh një analizë të gjendjes reale, së pari duhet plotësuar një parakusht – të jesh i sinqertë dhe të mos i injorosh faktet. Analizat e vërteta nuk mund të ndërtohen mbi fjalë bosh, as mbi eufemizma ose shprehje pa kuptim, fjalë të cilat nuk mund të prekin askënd. Në shumicën e herëve, ligjërimi publik i politikës ngarkohet me shprehje shterpë dhe fraza standarte, të cilat folësi i thotë gjysëm përmendësh, thua se në kokë ka një çip të instaluar, dhe jo mendje dhe ndërgjegje humane.

Opozita i humbi zgjedhjet, për shkaqe që unë i kam shkruar më herët (Të vërteta të thjeshta, 7 Mars 2021) dhe, për fat të keq, askush nuk ia vuri veshin paralajmërimit tim – e kam fjalën për ata që kanë mundësi të ndikojnë, por mbi të gjitha, kanë mundësi t’i dalin të keqes përpara. Në fakt të gjithë thonë se “nuk u krijua fryma për fitoren e opozitës”. Mbase e kanë fjalën për frymën e shenjtë, sepse krijimi i frymës sipas kuptimit që ata e thonë, është thjeshtë një eufemizëm që përdoret si argument, në një kohë që nuk është fare i tillë. Fryma nuk lindë ashtu kot, prej hiçit, por është një proces i ndërlikuar besimi, që krijohet me kohë. Njerëzit jetojnë në një realitet konkret, të prekshëm, që përkthehet në sasinë e lekëve në xhep, në vendet e punës, në sigurinë për jetën, në përballjen me zyrtarët e shtetit, në shërbimet që marrin për taksat që paguajnë. Dhe bilanci që ata bëjnë në mendjen e tyre është i thjeshtë;

“Ne ishim keq, jemi keq, dhe keq do të jemi përsëri. Vota ime nuk ka vlerë, sepse sido që unë të votoj, asgjë nuk do të ndryshojë. Askush nuk më mbron nëse unë refuzoj t’ia jap votën time Edi Ramës ose Tom Doshit.”

Imagjinojeni pak ju lutem – a mund t’ia refuzoni votën Tom Doshit?! Sidomos kur ai i mrrolë vetullat, duke të pa në dritë të syrit, dhe t’i bëjë shuk në dorë nja 400 euro, a ka burrë nëne që mund t’i thotë JO?! Se dreqi e marrtë, paret e Tom Doshit ngjajnë shumë me Lutjen për Jezu Krishtin: Ati ynë që rri në Qiell, Bukën tonë të përditshme, falna sot. Dhe burri ose gruaja që ia ka shitë votën Tomës, bash atë ditë ka pasë nevojë për ato pare.

Dikush mund të thotë se fryma mund të përmbysë gjithçka – edhe barrën e jashtëzakonshme të krimeve të Ram Doshit, por në të vërtetë, kjo është njësoj si të pretendosh të mundësh Ndrangheta-n përmes lutjeve për mëshirë.

Në fakt, opozita mund të bënte diçka tjetër, diçka që asnjë parti politike nuk e ka bërë deri më sot, dhe unë besoj se kjo do t’i jepte asaj të paktën 100,000 vota më shumë. E kam shkruar këtu e katër vite më parë, se Partia Demokratike duhet të rrisë ofertën për votën e shqiptarëve, ta zbresë atë në nivelin e shoqërisë prej së cilës ka dalë, duke e bërë të prekshme dhe konkrete, në formën më të thjeshtë të mundshme për t’u kuptuar e ndjerë – në formën e parave.

Ne jemi një vend i vogël dhe me varfëri ekstreme, që po rrezikojmë strukturën e shoqërisë, me një popullsi të plakur, me të rinjë të kriminalizuar – me veset më të këqija njerëzore, të korruptuar dhe të paaftë të ndahemi nga llumi ku jemi zhytur. 500,000 njerëz nuk i përmbushin nevojat elementare për ushqim, ata janë të uritur në kuptimin e parë të kësaj fjale, ata janë të gatshëm të bëjnë gjithçka për të mbushur barkun barkun me bukë. Prej aty buron dobësia jonë si shoqëri, sepse ky është rezervuari që ushqen krimin – të rinjë me fëmijëri të tillë, kur të rriten bëhen kriminelë, ndërsa vajzat bien pre e burrave prostituta. Ata e shesin votën pa teklif, sepse më parë kanë shitur gjithçka kanë – madje ata e ndjejnë vetën të rëndësishëm atë ditë, sepse dikush po kujtohet se ata ekzistojnë në këtë botë.

Ata njerëz paguajnë taksat më të larta për shoqërinë, sepse në fakt ata janë të vjedhurit e vërtetë. Merreni me mend – ne u kemi hequr atyre bukën e gojës, në mënyrë që të tjerë të kenë rroga të majme, biznese fitimprurëse dhe llogari bankare me shtatë shifra.

Por cila është zgjidhja, zgjidhje të cilën mund ta bënte Partia Demokratike, duke garantuar edhe shkëputjen e vendit nga kthetrat e varfërisë?

500,000 njerëz x 80 euro = 40,000,000 euro
40,000,000 x 12 muaj = 480,000,000 euro në vit

Kjo është zgjidhja. Matematikisht e mundur, ligjërisht e mundur, politikisht e mundur, plotësisht brenda mundësive tona ekonomike si shoqëri.

Këto para do të shkonin 100 % për konsum, çka do të thotë një frymëmarrje e jashtëzakonshme për ekonominë dhe prodhimin, kryesisht për prodhimin vendas. Kjo do të përmirësonte absolutisht shëndetin e këtyre njerëzve, që plaken 40 vjeç dhe vdesin rreth 50 vjeç. Kjo do të ulte kriminalizimin e shoqërisë, dhunën në familje, braktisjen e shkollës nga fëmijët. Por mbi të gjitha, do të shpëtonte vendin nga katastrofa që i kanoset prej mjerimit, duke mbyllur humnerën ku po të zhytemi të gjithë – si shoqëri. Sepse varfëria është një rreth vicioz i pamëshirshëm, që të tërheq përditë e më thellë në një lloj rrethi dantesk të pashpirtë, duke të kthyer në qenie të dehumanizuar dhe pa dinjitet.

Ndonjë ideolog i të djathtës do të më thoshte se kjo është shumë “socialiste dhe e majtë”, por unë do t’u thosha se ju jeni ca qenie egoiste që nuk kuptoni as majtas, as djathtas. Nuk ka politikë më të djathtë se sa të shpëtosh nga mjerimi 500,000 bashkëkombas të tu, që do të mundësonte zhvillimin e krejt shoqërisë, që do t’i shkëpuste ata nga kthetrat e krimit. Në një shoqëri të varfër dhe të korruptuar si kjo e jona, nuk mund të sillesh sikur 500,000 njerëz nuk ekzistojnë, sepse sado që ne t’i injorojmë, ata përsëri janë një realitet tragjik, një fakt dhe argument i padiskutueshëm.

Buxheti i Shtetit është diku tek 4 miliardë euro në vit, nga të cilat të paktën 1,5 miliardë vidhet përmes një korrupsioni frenetik. Pjesa tjetër, përveç fondit të pagave dhe fondeve të vogla për arsim dhe shëndetësi, shpërdorohet në punë pa produktivitet ekonomik dhe pa impakt social. Merreni me mend vet se çfarë mund të ndodhë me shoqërinë shqiptare, nëse 480,000,000 euro nuk përfundojnë në llogari bankare ofshore, por shkojnë direkt për 500,000 qytetarë shqiptar që po mbijetojnë.

Shoqëria është si një organizëm i tërë, dhe mjedisi ku jeton nuk mund të injorohet. Mbajë mend njëherë, në një debat me një të afërm timin, ai më thotë:

 • Ti nuk je i zoti, sepse ti nuk ke arritur atë që e ka arritur filani, filani dhe fisteku.
 • Po – i thash unë – ke të drejtë. Filani, filani dhe fisteku ka bërë këtë, atë dhe këtë krim. Unë nuk isha i zoti të bëja të njëjtën gjë. Në këtë kuptim, e pranoj se nuk jam i zoti.

Prandaj ne nuk mund të injorojmë faktet, sepse sado që ne t’i injorojmë, ato aty do të mbeten. Përndryshe, ti nuk mund të pretentosh të mos ndjeshë të ftohtin mes një stuhie bore. Po, ti mund të rezistosh më shumë, por nëse stuhia vazhdon, edhe ti do të ngrishë njësoj si të tjerët.

Vendi ka nevojë uluritëse për të thënë të vërtetat me emrin e tyre të vërtetë. Pa sllogane, duke flakur tej gjuhën e drunjtë, njësoj siç flakim dorezat dhe kapelet. Të mos fshihemi pas retorikave boshe dhe idiote, për demokratizim të Partisë Demokratike, që artikulohet nga politikanë mediokër. E besoni ose jo, por kur shoh çfarë është fjalori i disave, mendimi politik dhe qasja ndaj problemeve reale, më vjen të ulurijë nga dhimbja. Merreni me mend se kë kemi patur dhe kemi në krye të punëve – ca eunukë të shterrur dhe tredhur në mendje dhe shpirtë. Pale, edhe pretendojnë të sjellin ndryshimin tek Partia Demokratike!

Ne nuk e kemi luksin që Partinë Demokratike ta kthejmë në një arenë lufte pa principe, ku flitet për gjithçka përveç të vërtetës, duke u fshehë pas slloganeve boshe për demokratizim, në kushtet kur vendi është nën diktaturën më të neveritshme që nga koha e Enver Hoxhës.

Kandidatët për kreun e Partisë Demokratike mund të jenë njerëz të mirë, por janë njerëz të zakonshëm, të cilët flasin për seksin e ëngjëjve, por jo për realitetin ku gjendet shoqëria shqiptare.

Sepse e vërteta është një dhe vetëm një – ne jemi mes një mjerimi të paanë moral, sa kohë që pranojmë në krye të vendit një pleh si Edi Rama.

Kategori
Uncategorized

Henze: ”Buzqeshja”e Ambasadores Amerikane, se fsheh dot dështimin e saj.

E dashur ambasadore, jo gjithmonë buzeqeshia shpreh gëzim dhe fitore, jo gjithmonè buzëqeshia mbulon dështimet.

Shqiperia nje vënd i vogël.

Aty bihen shpejt në sy fitoret, por dhe dështimet, përkushtimi dhe abuzimet.

Postimi i këshilltarit CDU, Henze.

In fact, that is problem, with a corrupt executive, without separation of powers, the SPAK cannot function. It is directed against the opposition, as in Russia, and the criminality of the Rama organisation is not investigated. However, the US ambassador cannot admit her failure.

Në fakt, ky është problemi, me një ekzekutiv të korruptuar, pa ndarje të pushteteve, SPAK nuk mund të funksionojë. Isshtë drejtuar kundër opozitës, si në Rusi, dhe kriminaliteti i organizatës Rama nuk hetohet. Sidoqoftë, ambasadorja amerikane nuk mund ta pranojë dështimin e saj.

Kategori
Uncategorized

Shqipëria po zbrazet .

Për këtë periudhë tre mujore, shqiptarët ishin të dytët në numrin e azilkërkuesve në Mbretërinë e Bashkuar, pasi të parët ishin iranianët me 3,523 kërkesa, ndërsa në vendin e tretë, ishin shtetasit eritreas me 2,373 kërkesa.


Sipas të dhënave më të fundit të botuara nga Instituti Britanik i Statistikave, për personat e kthyer nga Britania në Shqipëri:


1,222 shqiptarë që hynë në port ilegalisht, u kthyen nga Britania në vitin 2020.

Vendi ynë u rendit i dyti pas Brazilit në 1245.
Në mesin e 561 shqiptarëve në procesin e kërkimit të azilit që u kthyen në vitin 2020, 238 prej tyre u kthyen vullnetarisht, ndërsa të tjerët u detyruan.

Kategori
Uncategorized

Injoranca gjithmone sjelle skllavëri…” – Qershor 1503

Kristofor Kolombi, ben nje ndalese te detyruar ne Xhamajkë, per te riparuar anijet. Banoret e vendit e ndihmojne ne riparim, madje e gostisin me ushqime dhe pije. Por riparimi zgjati me ditë e nuk kishte te mbaruar.

Ekipi i Kristofor Kolombit fillojne te marrin me dhune, ushqimet e te mirat nga populli vendas. Banoret merziten e u detyruan te marrin vendim qe t’u nderpresin ndihmën Ekuipazhit te Kolombit.

Kolombi e pa qe nuk kishte zgjidhje tjetër dhe duke shfletuar kalendarin, vuri re se te nesermen do te ndodhte eklipsi i Henes. Shkoji tek shefi i fisit e i tha se kishte aftësinë te fliste me Zotin dhe neqoftese nuk vazhdonin t’i jepnin ushqim ekuipazhit, te nesermen Hena do te kthehej ne gjak!

Diten e nesërme ne mbremje, filloi eklispsi i Henes. Ne lidhje me ate mbremje djali i Kolombit shkruan ne Ditar:” Me perulje dhe nderime, erdhen drejt anijeve tona, na pruren ushqime dhe pije, madje kerkuan nga Ne qe t’i kerkonim Zotit falje per ta dhe t’u hiqte dënimin.

Kolombi vezhgoi oren e kumit dhe vuri re se, eklipsi do te perfundonte pas 48 minutash . Pastaj u tha te qetesoheshin, sepse Zoti i kishte falur dhe Hena do te normalizohej per nje kohe te shkurter!

Eklipsi mbaroi, banorët u gezuan!

Kolombi, mbajti shenim nje fjali te shkurter ne Ditarin e tij :” Injoranca gjithmone sjelle skllavëri…” – Qershor 1503

Përshtati :Muhamet Vilson Imamaj

Marre nga Faktor. al

Kategori
Uncategorized

Unë nuk jam me Agron Shehajn

Nga Pëllumb Nako.

Bujari nuk eshte zgjedhur deputet asnjeherë sepse nuk ka qene ne pjesen fituese.

Jo me kot Agroni i fut ne lista fillimisht ne Vlore dhe pastaj ne Tirane. Kurse Bujari plot katër herë vetëm në Berat. Agroni mori më shumë vota në Tiranë. Bujari po ashtu, madje në zona të vështira.

Agroni pati mbeshtetje nga partia dhe u kthye ne star televiziv.

Bujari jo.

Kategori
Uncategorized

Berisha tregon dy rastet që i ka thënë “JO” Amerikës

Throughout my political life I have rejected two requests that have been directly from the US government, the trial for minorities. I corrected that too.

I was asked to adjourn the trial but in my presidential powers it was not pardon during the trial period. If I am who I am today, 30 years you will never find a man to tell a law I violated, I have not violated any law.

I could not violate the Constitution. After they were convicted Richard Holbrooke came asking,

I told him. I told her to take note of this date. He was very pleased, it was my competence not to interrupt the trial. The second, again national, asked me in Lisbon to agree to remove the paragraph on Kosovo.

The removal of that paragraph that had taken him out of the Serbian umbrella put Kosovo once again completely in the Serbian umbrella. I told him it was easier for me to resign than to return to my country as a traitor.

Pjesë nga intervista e Berishes .

“Nëse më thua për gjëra që janë të pamundura…”, Berisha tregon dy rastet që i ka thënë “JO” Amerikës

Ish-kryeministri Sali Berisha refuzon të pranojë perceptimin publik se ai ka pasur marrëdhënie të vështira me shumicën e ambasadorëve amerikanë.

Berisha: Absolutisht jo. Kam pasur marrëdhënie shumë të mira me Marsi Ris, një zonjë e vërtetë. Marisa Lino u largua nga Shqipëria Bob Froik. Nuk bëj kuadrin e SHBA. Çdo njeri është përgjegjës për qëndrimet e tij. U largua pa përfunduar misionin dhe  këtu u soll Robert Frouik, ish-këshilltar i tre presidentëve.

Në “PolitikOn” ai tregoi se pse marrëdhëniet ish-ambasadorin Arvizu nuk u mbyllën mirë siç u nisën.

Berisha: As shqiptarët dhe as të huaj nuk do të gjesh kurrë që të thotë se Sali Berisha nuk më respektoi. Ky është një ligj i hekurt për mua. Nëse më thua për gjëra që janë të pamundura dhe dalin jashtë asaj që është mandati yt.

Berisha më tej tregoi se në gjithë jetën e tij politike i ka thënë dy herë jo qeverisë amerikane.

Berisha: Në gjithë jetën time politike kam refuzuar dy kërkesa që kanë qenë direkt nga qeveria amerikane, gjyqi për minoritarët. Edhe atë e korrigjova. Mu kërkuar të ndërpreja gjyqin por në kompetencat e mia presidenciale nuk ishte falja në periudhën e gjykimit. Nëse jam ky që jam sot, 30 vite nuk do të gjesh kurrë një njeri që të tregojë një ligj që unë shkela, nuk kam shkelë asnjë ligj. Nuk mund të shkelja Kushtetutën. Pasi u dënuan erdhi Riçard Hollbruk kërkoi, po i thashë. I thashë këtë datë mbaje shënim. Ai u kënaq shumë, ajo ishte kompetenca ime jo ndërprerja e gjyqit. E dyta përsëri kombëtare, mu kërkua në Lisbonë që të pranoja të hiqej paragrafi për Kosovën. Heqja e atij paragrafi që e kishte nxjerrë nga ombrella e Serbisë e fuste Kosovën edhe njëherë komplet në ombrellën e Serbisë. I thashë më lehtë e kam të jap dorëheqjen sesa të kthehem si tradhtar në vendin tim.

Kategori
Uncategorized

Ndalimi i hyrjes në SHBA, Berisha: Histori e 2019-s për konspiracion! Ja kush e ka përgatitur dosjen

Ish-kryeministri Sali Berisha ka thënë detaje lidhur më marrëdhënien e tij me ambasadoren amerikane dhe vendimin e DASH për ndalimin e hyrjes së tij në SHBA.

I ftuar në PolitikOn nga Alfred Lela në RTV Ora, Berisha tha se vendimi i DASH është një histori e vitit 2019, kur ia ka përmendur edhe Rama në kuvend si gjë.

Ish-kryeministri shtoi se Thonë se është marrë intensivisht me dosjen time të konspiracionit Donald Lu.

Berisha: Zonja Kim, ambasada e SHBA-ve, kur ajo erdhi, unë i kam shkuar vetë në pritje. unë jam deputet i thjeshtë dhe deputet e nuk pres të më vijnë në zyrë. Pasi i ktheu komisioni i Venencias draftet e grupit të Sorosit për reformën në drejtësi, u arrit që amendimet të ishin në standardin e Venecias.

Kjo non grata është një histori e vitit 2019 dhe ma ka përmendur Edi Rama në këtë vit, duke më thënë se a e kaloj dot Atlantikun. D.m.th ai e dinte një gjë të tillë. Mua më thonë se jam futur në listë të zezë, për konspiracion ndaj politikës së jashtme të SHBA-ve.

Unë kurrë nuk e kam thënë kurrë një fjalë pas shpine për çështjen e ndarjen e Kosovës, sikurse ka bërë Blinken. Atëherë ku është konspiracioni këtu? Thonë se është marrë intensivisht me dosjen time të konspiracionit Donald Lu. Unë kam vepruar me ndërgjegjen time kombëtare, sepse ishte e turpshme të vizatoheshin kufij etnikë dhe të punoje për Serbinë e Madhe se kështu donte Rama dhe Thaçi.

Kategori
Uncategorized

Henze: BE e ka njohur lidhjen midis terrorizmit dhe kontrabandës së drogës.

Këshilltari Gjerman, replikë me Ambasadorin Soreca

Ambasador: Duke vrapuar për ti legjitimituar këto zgjedhe, as më shume e as me pak, ju thjesht po i lini hapsire (liri veprimi) veprimi të mafies shqiptare, Ju e dini mireë se Shqipëria është prodhuesi dhe trafikuesi më i madh i drogës në Evropë, për të cilin Rama është politikisht përgjegjës.

Ambasador, pse e mbështesni administratën e korruptuar Rama?dhe terrorizmit nderkombëtat, nje katastrofe kjo jo vetem per vendin e vogel ballkanik, por edhe pë Europen…

Postimi i Z Henze:

Ambassador, Even the EU has recognised the link between terrorism and drug smuggling.

In an EU resolution of September 2020, it says:

”Terrorists are increasingly turning to the illicit drug trade as a source of funding”.

Ambasador,

Edhe BE e ka njohur lidhjen midis terrorizmit dhe kontrabandës së drogës.

Në një rezolutë të BE të Shtatorit 2020, ajo thotë:

”Terroristët po kthehen gjithnjë e më shumë drejt tregtisë së paligjshme të drogës si një burim i financimit”.

Albania is the biggest drug producer and trafficker in Europe,

for which Rama is politically responsible.

Ambassador, why do you support the corrupt Rama administration?

Kategori
Uncategorized

Veprimi dënues moral i DASH, ka shpërfillur edhe disa të vërteta historike të Shqipërisë së tridhjetë vjetëve të fundit, të cilat lidhen edhe me Sali Berishën.

LETËR E HAPUR/ I nderuar Sekretar Blinken!

Nga Arian Starova ish minister i jashtëm dhe * President i Këshillit Atlantik të Shqipërisë

Pas hedhjes së “bombës morale” të Departamentit të Shtetit, në 19 maj, kundër Berishës dhe familjes së tij një pjesë e mediave shqiptare dhe e të ftuarve të saj të larmishëm janë vënë në kërkim të “viktimave” dhe të “të dënuarve”.

Sepse nuk ka as viktima, as të dënuar ligjorë.

As Berisha dhe familja e tij nuk janë të tillë.

Ndër më zellshmit spikatin kundërshtarët e Berishës dhe të forcave politike të djathta, ku përfshihen njerëz gjithfarësh, besnikët e pandryshueshëm të regjimit të përmbysur komunist, ushtria e socialistëve të partisë dhe institucioneve shtetërore vendore dhe qendrorë dhe klientët e përhershëm në kërkim të përfitimeve prej shumicës së sotme qeverisëse.

Por janë edhe njerëzit e thyer nga demagogjia e dendur dhe e gjatë kundër Berishës dhe politikës së djathtë, si edhe njerëzit qejfmbetur prej gabimeve të qeverisjeve të djathta.

E gjithë kjo turmë njerëzore “noton” në një “det” me gënjeshtra që prej vitit 1997, kur Partia Socialiste organizoi revolucionin komunist në jug të Shqipërisë.

Megjithatë, le të fillojmë të arsyetojmë. A është Berisha udhëheqës politik, i cili nuk ka bërë asnjë gabim? Sigurisht që jo. Ai ka folur shumë herë, duke i pranuar gabimet e veta dhe opinioni publik e ka dëgjuar. Në vitin 2013 i humbi zgjedhjet, u largua si Kryeministër dhe dha dorëheqjen prej drejtimit të Partisë Demokratike. Ndërkohë, fushata e shpifjeve kundër tij e nisur në vitin 1997 ka vazhduar me çdo mjet edhe pas vitit 2013 dhe ende vazhdon. Jo vetëm e kanë quajtur të korruptuar, por e kanë akuzuar paturpësisht edhe për vrasje. Më qesharakja prej tyre në atë kohë ishte akuza se paska dashur të “bombardojë Vlorën” në vitin 1997!!!

Dhe nëse Departamenti i Shtetit tani e ka cilësuar si të papërshtatshëm për të hyrë në SHBA, sepse sipas informacioneve të OJQve, mediave dhe qeverisë shqiptare, ai ka “favorizuar pasurimin e aleatëve të tij dhe të pjesëtarëve të familjes”, “është përfshirë në veprime korruptivë”, “ka shpërdoruar fondet publike dhe proceset publikë” dhe ka shpërdoruar besimin e publikut shqiptar ndaj institucioneve”, kjo është diçka që mbetet për t’u vërtetuar nga drejtësia shqiptare. Berisha e bëri veprimin e tij, kërkoi të sqarohet e vërteta e shpifjeve ndaj tij nëpërmjet një studioje avokatie franceze [sepse ajo shqiptare ende ka probleme.

Pra, deri tani vendimi i Departamentit të Shtetit mbetet një veprim në rrafshin moral. Gjithsesi, edhe si veprim i tillë, ai nuk u shmanget disa kundërshtive dhe përdorimit të standardeve të ndryshëm vlerësues.

Veprimi dënues moral i Departamentit të Shtetit ka shpërfillur edhe disa të vërteta historike të Shqipërisë së tridhjetë vjetëve të fundit, të cilat lidhen edhe me Sali Berishën.

Orientimi strategjik i Shqipërisë drejt SHBA-së dhe institucioneve euroatlantikë [anëtarësimi në NATO dhe përparimi drejt BE-së], bashkëpunimi shumë i ngushtë me SHBA për çështjet themelore të zhvillimit të Shqipërisë dhe të paqes e sigurisë rajonale të Ballkanit, zhvillimi i marrëdhënieve dhe ndjenjave popullore proamerikane etj. janë vetëm pjesa më e dukshme e politikave të ndjekura nën udhëheqjen e Berishës.

Nga ana tjetër, përgjatë tridhjetë vjetëve, Berisha u shndërrua në udhëheqësin-simbol të proceseve dhe reformave demokratike të Shqipërisë. Sado ta përgojojnë figurën e tij, ai edhe sot ka mbështetjen e të paktën gjysmës së popullsisë politikisht vepruese. Duan apo nuk duan kundërshtarët e tij, ai ka hyrë dhe do të mbetet në historinë e Shqipërisë.

Edhe një koment i fundit.

Nëse është menduar se kështu të mund t’u dalë frika njerëzve të “drejtësisë së re” dhe të fillojë ndëshkimi i “peshqve të mëdhenj”, përsëri kanë gabuar, sepse kanë ngatërruar edhe radhën e veprimeve, edhe “peshqit” që janë shtuar aq shumë në akuariumet institucionale duke shpërdoruar pasuritë që u përkasin taksapaguesve shqiptarë.

I nderuar Sekretar Blinken!

Drejtësia e re shqiptare e shumëdëshiruar nga të gjithë shqiptarët nuk mund të fillojë të veprojë duke e pagëzuar me “gjakun” e “kurbaneve” të gabuar, sepse do të bëhet e vjetër që ditën e saj të parë.

* President i Këshillit Atlantik të Shqipërisë

OPEN LETTER / Dear Secretary Blinken!

By Arian Starova –
After the “moral bomb” of the State Department was dropped on May 19, against Berisha and his family, a part of the Albanian media and its various guests are in search of “victims” and “convicts”. Because there are neither victims nor legal convicts. Neither Berisha nor his family are like that. Opponents of Berisha and right-wing political forces stand out among the most zealous, including people of all kinds, the unchanging loyalists of the overthrown communist regime, the army of party socialists and local and central state institutions, and permanent clients seeking the benefits of most governing today. But there are also people broken by the dense and long demagoguery against Berisha and right-wing politics, as well as people happy with the mistakes of right-wing governments. All this human crowd “swims” in a “sea” of lies since 1997, when the Socialist Party organized the communist revolution in southern Albania.

However, let’s start reasoning. Is Berisha a political leader who has not made any mistakes? Certainly not. He has spoken many times, admitting his mistakes and the public has heard him. In 2013 he lost the election, resigned as Prime Minister and resigned from the leadership of the Democratic Party. Meanwhile, the slander campaign against him launched in 1997 has continued by any means even after 2013 and still continues. Not only have they called him corrupt, but they have shamelessly accused him of murder. The funniest of them at that time was the accusation that he wanted to “bomb Vlora” in 1997 !!!

And if the State Department has now deemed him unfit to enter the US, because according to information from NGOs, the media and the Albanian government, he has “favored the enrichment of his allies and family members”, he has been involved in actions corrupt ”,“ has misused public funds and public processes ”and has abused the trust of the Albanian public towards institutions”, this is something that remains to be proven by the Albanian justice. Berisha made his action, sought to clarify the truth of the slander against him through a French law firm [because the Albanian one still has problems.

So far, the decision of the State Department remains an action on the moral plane. However, even as such, he does not shy away from some controversy and the use of different evaluation standards.

How can what is said in the media be taken as evaluative facts when it is known that there are serious problems with the media in Albania ?! The same can be said about the information received from the Albanian government institutions, which are very politicized towards the opposition and its leaders ?! Why right now and not immediately after Berisha’s departure from power and the party ?! Why have not even his family members been morally punished before ?! Why was Albania admitted to NATO in 2009 and its Schengen visas were revoked on the eve of 2011, when it is known that both NATO and the EU are extremely sensitive to corruption ?! Why in other well-known cases of the Western Balkans have we not seen or heard of such a moral condemnation ?!

The morally damaging action of the State Department has ignored some historical truths of Albania of the last thirty years, which are also related to Sali Berisha.

Albania’s strategic orientation towards the US and Euro-Atlantic institutions [NATO membership and progress towards the EU], very close cooperation with the US on the basic issues of Albania’s development and regional peace and security in the Balkans, development of relations and feelings pro-American popular etc. are only the most visible part of the policies pursued under Berisha’s leadership.

On the other hand, over thirty years, Berisha became the symbol-leader of Albania’s democratic processes and reforms. No matter how much they slander his figure, he still has the support of at least half of the politically active population. Whether his opponents like it or not, he has entered and will remain in the history of Albania.

Another truth is that the Albanian people have for over a hundred years nurtured strong feelings of friendship towards the United States, a friendship which has been growing and strengthening, even secretly under communism. Unlike other peoples, Albanians have been accustomed to seeing American support as the “golden key” to solving the problems of their country and nation since the days of independence struggles at the beginning of the last century. Therefore, the action of the State Department does not positively affect the feelings and mentality of a large part of the Albanian population. All the more so when the serious shortcomings of today’s government remind Albanians of the old totalitarian regime.

One last comment.

I do not know exactly how it was possible for the US State Department to make that decision against Berisha and his family. One thing I think of for sure, at least the fact that he was in a hurry and wrong. Thankfully, I am no longer alone in my reasoning.

If it was thought that this could frighten the people of the “new justice” and start punishing the “big fish”, they are wrong again, because they have confused both the sequence of actions and the “fish” that have increased so much. many in institutional aquariums by misappropriating assets belonging to Albanian taxpayers.

Dear Secretary Blinken!

Today’s Albanian opposition has indeed taken some serious negligent actions against the neoliberal democratic political system of Albania, but this can not justify the State Department’s forgetfulness towards a regime that invests in “beautifying” an Albania just to hide the giant corruption and drug cartels that are shaking the security of Albanian families every week with their murders.

The new Albanian justice, much desired by all Albanians, can not start acting by baptizing it with the “blood” of the wrong “victims”, because it will become old from its first day.

 • President of the Atlantic Council of Albania
Kategori
Uncategorized

Kujt dreqin i duhen zgjedhjet në PD ?

Ka tete vjete qe vëndi po drejtohet nga MAFIA, ne te gjitha qelizat shteterore te saja, kjo me, mbeshtetjen dhe bekimin e ambasades amerikane dhe celules se BEs……

Kemi opoziten me PD udheheqese qe ka disa here qe po provon te rrexoi MAFIAn nga pushtetet por, jo vetem qe nuk po e rrexon por ajo, MAFIA po gjen mbeshtetje shume me te forte se me pare, nga krimi i brendshem dhe krimi politike i nderkombetareve, me ate amerikan ne krye……

Shkrim nga Koloneli SHIU-t Kostadin Koliqi /

Atëhere, kujte dreqin i duhen zgjedhjet ne PD?

Veçae kundershtareve te PDs, brenda radheve te saja, te gjithe sorosianeve, brenda dhe jashte PDs, i duhen

nderkombetareve si mbeshtetes te MAFIAs qeverisese, i duhen Kumbarit te MAFIAs, per shume aresye, por mbi te gjitha per te bashkeqeverisur dhe qe te behet i perjetshem si Kumbar…….

Kategori
Uncategorized

TRIOJA BALLA, BOLINO, ÇUPI NË KONCERTIN E MAJIT ANTIBERISHË.

Redaksionale

Kur ra lajmi i shpalljes së Berishës si i papërshtatshëm për të udhëtuar në SHBA, ajo qe pritej më shumë ishte reagimi i Ramës. Reagimi erdhi jo nëpërmjet gojës së tij, por prej mendjes së tij me gojën e dr. Taulantit, i cili shprehte gëzimin e tij dhe të familjarëve mavi kudo që ndodhen, duke e përmbyllur mesazhin me një fjali të shkruar në anglisht. Siduket për t`ua bërë më të lehtë aleatëve të vjetër amerikanëve procesin e të kuptuarit. Por kjo pritej.

Rama ose nëpërmjet dr.Taulantit, ose nëpërmjet dr. Ulsit do e bënte një reagim gjithsesi. Në rresht pas tij këndoi trioja e pionierëve të ngazëllyerve e përbërë nga Frrok Bolino Çupi, Karlo Bolino Frroku dhe Kol Ball Karlo. Që të tre në një treshe të sintonizuar intuitivisht dhe me mjete rrethanore, shpallën mbështetjen e tyre ndaj aleatëve amerikanë në këtë operacion shpëtimi. Siç mund të merret me mend, këta kllounë shëtitës as që e kanë fare në fokus korrupsion dhe krimin e organizuar.

Mjafton të lexosh mbi dhe nën rreshta gëzimin e lig prej mjelësi kandidat partie që ju regetin në fytyrat e legëzuara. Në pamundësi për të cenuar realisht dhe publikisht figurën e Sali Berishës, qëndrojnë të tre para pasqyrave ose kamerave të laptopit dhe imagjinojnë. Por edhe duke mos e ditur këtë, duket që nga tekstet se gëzimi dhe hareja e tyre janë thjesht shfryrje instiktesh dhe patologjie në rrugë orale-virtuale, në mungesë fizike të një subjekti real.

Me këtë rast, e kemi për detyrë të theksojmë se çdo përkim me video historinë e Kol Ballës është rastësi. Pavarësisht ngjashmërisë që na ofron vetë Balla dhe partnerët Çupi -Bolino. Mirëpo nga ana tjetër, në Shqipëri nuk gjen një njeri të vetëm i cili të ketë për Ballën një ndjesi tjetër përpos pështirosjes.

Mbase në funksion të përkushtimit ndaj Ramës, e ka bërë dhe ndarjen nga Belinda me qëllim që të krijojë dy aksesorë të mëvetëm, në vend të një siç ishin më parë.

Të njëjtin funksion kryen edhe Bolinoja tjetër i kandarit të Ramës. Bolinoja si Karlo. Është një rast egzmeplar ku kuptimi në shqip i rrënjës së mbiemrit i ndërrethurur me prapashtesën zvogëluese-përkëdhelëse nga italishtja përbëjnë përputhshmërinë perfekte me rolin që luan vullnetarisht si spiun dhe hajdut shumëkëmbësh.

Çdo njeri në vend të Bolinos, do të kishte bërë të njëjtën gjë: do e kishte mbrojtur Ramën deri në fund. Sepse dhe përfitimet e tij kanë qenë astronomike po të kesh parasysh dhe metamorfozën që ka pësuar nga një spekulant dhe hafije e rangut të ulët kë përfunduar në milioner analist. Por megjithatë, çdo batakçi do të kishte tentuar sa për sy e faqe që të tregohej pak më i ftohtë e dinjitoz në aktin e lëpirjes.

Por kjo nuk ka ndodhur dhe nuk mund të ngjajë me Karlon e Bolinove i cili është krijuar enkas për një funksion të tillë. Pra siç thuhet në zhargon është Karlo Bolino i lindur.

Kjo është arsyeja që Karlo ia kalon edhe vetë Sokol Ballës sa i përket pështirosjes që shkaktojnë në publik, gjë për të cilën ata nuk është se e kanë shumë problem. Nuk e kanë problem moralin. Mjafton që të kënaqen vetë duke mbajtur dorën në bel para ekranit të laptopit. Mjafton që të ndiejnë në të njëjtën frekuencë dhe Rama nga ana tjetër e ekranit. Ju sqarojmë përsëri se çdo ngjashmëri me video-historitë e Kolit, është rastësi.

Pastaj në radhë vjen Frrok Çupi. Aktiviteti i tij i kulluar antishqiptar fillon që vitet e para të pluralizmit kur kaloi në llogoren antiBerishë. Gjatë gjithë asaj kohe spikatën dy gjëra: përgojimi nonstop që Frroku i bënte Berishës dhe injorimi që Berisha i bëri Frrokut duke mos i kthyer asnjëherë përgjigje, duke mos ia përmendur asnjeheëe emrin.

Kjo sjellje e Berishës krijoi për Frrokun një humnerë psiko patologje në të cilën Frroku ra gur qorr dhe nuk doli dot kurrë. Frroku, me sa u lexua shumë shpejt në qëndrimet e tij, më shumë se me Berishën e kishe me Shqipërinë. Ose më saktë shfryu karakterin e tij në të vetmen mënyrë të mundshme: vënien full option në shërbim të Greqisë dhe Serbisë, interesat e të cilave ishin të njëjta.

Deri më sot, asnjë njeri, lopë, agjent apo njëthundrak nuk e ka shpalluar kaq haptaz letyrosjen e vet. Për vite me radhë ka shërbyer si mazhordom mediatik i ambasadës greke dhe asaj ish-jugosllave në Tiranë duke kutërbuar flliqësi e jashtëqitje psikike në faqet e gazetës Koha Jone.

Frroku i cilësuar si turpi i Mirditës, është mosketieri i vetëm që ka mbrojtur hapur interesat grekoserbe në shtypin shqiptar. Është ky ai që shkruante se luftëtarët e UÇK nuk ishin shqiptarë por muxhahidinë nga Jemeni duke zbatuar urdhërat e oficerëve të zbulimit pranë ambasadës ish-jugosllave për ta paraqitur edhe në shqtypin shqiptar luftën çlirimtare të shqiptarëve si lufte fetare islamike.

Është ky Frrok që shprehte shqetësimin në formë alarmi se vendosja e disa familjeve veriore në zonat e Jugut të Shqipërisë përbënte rrezik të madh pasi mund të cenonte të folmen e minoritarëve greke.

Është përsëri ky Frrok i cili bënte thirrje për futjen e trupave ushtarake greke në Shqipëri. Gjithashtu ishte frymëzuesi i llumit të `97-ës për manifestimin e simbolit serb të tre gishtave dhe valevitjen e flamurit grek, gjëra që vërtetuan se kush ishte organizatori i atyre ngjarjeve dhe se vetë Frroku ishte përbërës i nevojshëm i reaksionit antikombëtar.

Frroku nuk ka mbetur vetëm në këtë fushë si aktivist vullnetar i ligësisë. Ai është përmendur edhe si strehuesi ish-deputetit socialist kriminel Mazreku që tentoi të vriste në Parlament Azem Hajdarin. Po gjatë asaj periudhe si drejtor i ATSH ka kryer një biznes shumë të frutshem me viza greke.

Shijak.tv

Kategori
Uncategorized

3 komuniste imorale e hajdute që kishin ngatërruar punët e partisë .

1977/“Punon 20 orë në ditë”

1977/“Punon 20 orë në ditë”

Çështja e atyre që “punonin shumë”, ishte bërë mjaft e përhapur në mbledhje të regjimit të dikurshëm. Duke qenë çdo gjë e mbështetur në gënjeshtra, kjo e punës së madhe konsumohej shpesh për elementë të spikatur. Mirëpo jo kurdo mund të hahej kjo gjë. Pjesë nga biseda e vitit 1977:

Hekuran Isai: Shoqja Ollga si drejtoreshë e ndërmarrjes bujqësore frutore dhe si kryetare e komisionit të kontrollit e të revizionimit, mori pjesë në mbledhjen e byrosë së partisë të ndërmarrjes ku u vendos të përjashtoheshin nga partia 3 komuniste imorale e hajdute që kishin ngatërruar punët, deri sa për hir të njërës prej tyre, ishin marrë masa edhe ndaj kryetarit të Frontit të lagjes. Mirëpo, për këtë mbledhje byroje, njëra nga ato që do të përjashtohej nga partia për vjedhje plotësisht të argumentuar, u ngrit dhe akuzoi shoqen Ollga si të implikuar në vjedhje.

Enver Hoxha: Mirë e kritikuan Nimetin, por nuk guxoi njeri të thoshte që ai duhet shkarkuar nga kjo detyrë?

Hekuran Isai: Jo, një gjë të tillë nuk e tha njeri. Në mbledhje u fol edhe për anët e mira të tij.

Enver Hoxha: Për anët e mira thua ti Hekuran, por kur them shkarkimin, nuk e kam fjalën për t’i futur në burg ata përdorin metoda të gabuara në punë, që nuk thellohen sa duhet në analizat e bëra, etj, etj, por për të marrë masa ndaj tyre deri dhe në largimin nga detyra që kryejnë, sepse duam që puna e partisë të ecë gjithmonë përpara.

Hekuran Isai: Kështu është shoku Enver. Kjo që thoni ju u shtrua për Myzeferin, kur biseduam për heqjen e tij nga detyra e kryetarit të komitetit ekzekutiv të këshillit popullor. Ndërsa për Nimetin shokët thanë që është punëtor, punon nga 16 orë në ditë, etj.

Enver Hoxha: Kush more punon 16 orë në ditë? Mos është si ai tjetri që thoshte se rrinte 20 orë në punë dhe veçse 4 orë i mbeteshin për të ngrënë, për të pirë dhe për të fjetur.

Hekuran Isai: Unë shoku Enver, pata rastin të marr pjesë edhe në një mbledhje tjetër me vlerë që u organizua me pjesëmarrjen e sekretarëve të organizatës-bazë.

Kastriot Dervishi

Kategori
Uncategorized

TI ARIF DO TË BËHESH KRYETAR BASHKIE!

shkruan gazetari Tedi Blushi.

Isha duke ecur në Milano dhe po shihja disa vajza të bukura në trotuar!

E pabesueshme miq!
Më arrestojnë karabinierët! Dënohem 3 vite burg!

Sapo dal nga burgu me shkon mendja për gurabie! Më thanë që i bëjnë të mira në Zyrih!
Pa mbaruar gurabien e parë, ashtu me duart plot me sheqer-pluhur më hedhin prangat!

Dyshohem për trafik narkotikësh!
Pasi ndejta në qeli 2 vite gjykata më shpall të pafajshëm!

E dija që emri Vasfi që mbaja ishte mallkimi që me ndiqte që nga lindja!

E bëra Goni!
Nisem drejt Spanjës të bëja plazh!

E pabesueshme miq! Aty arrestohem!

Se për çfarë kësaj here nuk më kujtohet!

Ishte viti 2013!
Pas tersllëkut që më ndiqte në Evropë vendosa të vija në Shqipëri!

Ishte si mos më keq!
Fajin e kishte Saliu! Duke ecur rrugës takoj Edin!
I tregoj peripecitë e mia!
Pasi qau me oi nga historia ime më tha:

Ti Arif do bëhesh kryetar bashkie!

Kategori
Uncategorized

Nuk ka vend për Anti-Amerikanizëm në të Djathtën shqiptare

Ngjarjet e fundit në skenën politike shqiptare kanë prodhuar një amalgamë reagimesh. Lideri historik i PD dhe një nga politikanët më të fortë të rajonit, z. Berisha, është shpallur non grata nga SHBA. Jo vetëm kaq por z. Blinken ka argumentuar se ky vendim vjen në bazë të provave dhe fakteve që zotëron SHBA.

Gjithsesi akti tij nuk është aspak një frymë anti-amerikane dhe kundër SHBA. Qasja e PD është ajo e një partie të themeluar nga qytetarë në kërkim të dinjitetit dhe lirive personale. Për këto vlera veshët, mendja dhe zemra e tyre ishin nga SHBA dhe Europa. Prandaj kushdo që lobon me idenë se PD është apo duhet të vendoset kundër SHBA dhe parimeve të etërve të saj themelues është gabim.

Udhëtimi PD nuk mund të shmanget nga parimet e lirisë të frymëzuara nga leksionet që bota mori gjatë 5 dekadave luftë të ftohtë. Aq më tepër kur interesi jonë kombëtar është mbrojtur dhe atashuar nga SHBA dhe aleatet tanë europiane. 

Prandaj tentativa për ta vendosur atë perballë z. Berisha apo përballë SHBA është një përpjekje meskine e njerëzve që nuk duan PD dhe aq më pak demokracinë. Beteja që sot po udhëheq ai si kryetar i PD është po aq amerikane dhe dinjitoze sa lufta e thellë që etërit amerikanë kryenin dikur për të respektuar qytetarët dhe të drejtën e përfaqësimit të kolonive amerikane.

Natyrisht çdo president apo zyrtar amerikan është i kritikueshëm. Por kjo kritikë nuk mund te ngrihet mbi basat e një urrejtje perpetuale ndaj SHBA apo si një konspiracion në kurriz të SHBA. Jo! Vlerat mbi te cilat është ngritur SHBA janë në fakt ato vlera për të cilat lufton PD dhe mbi te cilat kjo forcë politike dëshiron të ndërtojë vendin tonë.

Vlera të cilat ne i besojmë dhe gjithashtu inkurajojmë.

Kategori
Uncategorized

Enigma paszgjedhore e Shqipërisë Albania’s Post-election Conundrum

Sot, Shqipëria është bërë një autokraci pa respekt për sundimin e ligjit, me nënshtrim dërrmues të pavarësisë së institucioneve dhe mungesë totale të ekuilibrit të pushteteve.

Tirana ka një media të kontrolluar nga qeveria që i jep shërbim të plotë Ramës, një njeriu që e ka shndërruar vendin e tij në prodhuesin më të madh të narkotikëve në Evropë të kontrolluar nga krimi i organizuar rajonal.

Shteti shqiptar është kapur totalisht nga Edi Rama dhe vendet perëndimore nuk po arrijnë të kuptojnë që një regjim autokratik në zemër të Evropës është një burim trazirash dhe minon seriozisht institucionet demokratike në Ballkan dhe më gjerë.

Zgjedhjet parlamentare të 25 Prillit të mbajtura në vendin më të varfër të Evropës Juglindore, treguan edhe një herë sesa të brishtë mund të bëhen institucionet demokratike kur zgjedhjet e lira dhe të drejta janë të pamundura të mbahen. Partia Socialiste e Shqipërisë nën udhëheqjen e Edi Ramës ka instaluar një regjim një-partiak shtetëror që po e çon vendin në drejtimin e gabuar.

Today, Albania has become an autocracy without respect for the rule of law, with overwhelming subjugation of independence of institutions, and total absence of balance of powers.

Tirana has a government-controlled media that gives total lip service to Rama, a man who has transformed his country into Europe’s largest producer of narcotics controlled by regional organized crime. The Albanian state is totally captured by Edi Rama and Western countries are failing to understand that an autocratic regime in the heart of Europe is a source of turmoil and seriously undermines democratic institutions in the Balkans and beyon

Rritja e politikës së brendshme të pushtetit të Ramës ka qenë qëllimi kryesor i disa qarqeve evropiane në dëm të ndërtimit të institucioneve demokratike dhe transparencës. Ndërsa e gjithë kjo po ndodh, shqiptarët po përballen me një të ardhme të pasigurt dhe nivele të larta të varfërisë. Zgjedhjet parlamentare të 25 Prillit e kanë kthyer Shqipërinë në një regjim lindor autokratik të drejtuar nga një politikan që punon kundër parimeve demokratike mbi të cilat u themelua Bashkimi Evropian.

Sipas një deklarate në lidhje me zgjedhjet parlamentare të fundit të lëshuara nga Elisabeth Rosenstock-Siller, Zëvendës Shefi i Misionit të OSBE-së: “Në zgjedhjet parlamentare të Shqipërisë, Shtetet e Bashkuara shënojnë gjetjen e misionit vëzhgues të OSBE-së se partia në pushtet nxori përparësi të konsiderueshme nga detyra e saj, përfshirë përmes kontrollit të administratave lokale dhe keqpërdorimit të burimeve administrative. Ne gjithashtu vërejmë konstatimin e tyre se praktikat e përhapura të blerjes së votës mbetën një problem dhe ne përforcojmë shqetësimet mbi rrjedhjet e të dhënave personale të ndjeshme, duke përfshirë preferencat politike të votuesve.

Dy javë pas zgjedhjeve, drejtësia e Shqipërisë nuk ka kërkuar që partia e Edi Ramës të mbajë përgjegjësi për parregullsitë zgjedhore.

Të ashtuquajturat reforma ligjore të Shqipërisë, të vlerësuara nga diplomatët perëndimorë, kanë gjeneruar një shtet ende jofunksional të ligjit, ligjin e zgjedhjeve që nuk plotëson standardet e BE-së, kufizimet e shtypit dhe korrupsionin në rritje në të gjithë qeverinë.

Sipas mbrojtësit të demokracisë Martin Henze: “Në këtë kontekst, duhet të kujtojmë se ishte Kryeministri Rama ai që shkeli marrëveshjen e 5 qershorit 2020 mbi ligjin zgjedhor, e cila u arrit me mbështetjen e SH.B.A.-së dhe përfaqësuesit të BE-së këtu. Zgjedhjet parlamentare 2021 u zhvilluan për shkak të kësaj në ligjin e brendshëm të administratës Rama, kjo gjithashtu nuk është në përputhje me Evropën. ”

Këto veprime përmirësohen më tej nga keqtrajtimet e njollosura elektorale dhe blerja e votave që ndodhën disa javë para zgjedhjeve parlamentare.

Aktorët ndërkombëtarë nuk kanë arritur të kuptojnë që autokracia ka zënë rrënjë të forta në Tiranë, megjithë përpjekjet e Presidentit Ilir Meta, i cili është garantuesi i vetëm i pavarësisë dhe një kryetar i mirëfilltë i shtetit që po lufton për të mbajtur etjen e Ramës për marrjen e pushtetit dhe dominimin.

Kapaciteti i vërtetë ekonomik dhe i prodhimit të Shqipërisë, si dhe mekanizmi i saj i brishtë i integrimit në BE po luftojnë për shkak të regjimit autokratik të vendit të instaluar nga Edi Rama; një përhapje e tillë e shkatërrimit të institucioneve demokratike dhe sjelljes së një shteti me një parti janë një pengesë e madhe për të gjithë rajonin e Ballkanit.

Albania’s Post-election Conundrum


The April 25th parliamentary elections held in the poorest country of Southeast Europe, showed once again how fragile democratic institutions can become when free and fair elections are impossible to hold. Albania’s Socialist Party under the leadership of Edi Rama has installed a one-party state regimethat is taking the country in the wrong direction.https://googleads.g.doubleclick.net/pagead/ads?client=ca-pub-5949362211917930&output=html&h=391&slotname=3232833114&adk=2130928475&adf=3638394448&pi=t.ma~as.3232833114&w=375&lmt=1621733665&rafmt=11&tp=site_kit&psa=0&format=375×391&url=https%3A%2F%2Fintpolicydigest.org%2Fthe-platform%2Falbania-s-post-election-conundrum%2F&flash=0&fwr=1&wgl=1&dt=1621762018129&bpp=6&bdt=886&idt=196&shv=r20210517&cbv=%2Fr20190131&ptt=9&saldr=aa&abxe=1&prev_fmts=0x0%2C300x250&nras=1&correlator=4401614252201&frm=20&pv=1&ga_vid=485248772.1621762019&ga_sid=1621762019&ga_hid=663855247&ga_fc=0&rplot=4&u_tz=120&u_his=1&u_java=0&u_h=812&u_w=375&u_ah=812&u_aw=375&u_cd=32&u_nplug=0&u_nmime=0&adx=0&ady=1042&biw=375&bih=641&scr_x=0&scr_y=0&oid=3&pvsid=3320772998866777&pem=692&ref=https%3A%2F%2Ft.co%2F&eae=0&fc=1920&brdim=0%2C0%2C0%2C0%2C375%2C0%2C375%2C812%2C375%2C641&vis=1&rsz=%7Cm%7CeEbr%7Cp&abl=XS&pfx=0&fu=1152&bc=31&ifi=3&uci=a!3&btvi=1&fsb=1&xpc=3ID22o1tmj&p=https%3A//intpolicydigest.org&dtd=1226

Boosting Rama’s internal power politics has been the primary goal of some European circles to the detriment of building democratic institutions and transparency. While all of this is taking place, Albanians are facing an uncertain future and high levels of poverty. The April 25th parliamentary elections have turned Albania into an Eastern autocratic regime ruled by a politician who works against the democratic principles upon which the European Union was founded.

According to a statement on the recent parliamentary elections issued by Elisabeth Rosenstock-Siller, the OSCE’s Acting Deputy Chief of Mission: “In Albania’s parliamentary elections, the United States notes the OSCE observation mission’s finding that the ruling party derived significant advantage from its incumbency, including through its control of local administrations and from the misuse of administrative resources. We also note their finding that widespread practices of vote-buying remained a problem, and we reinforce concerns over the leaking of sensitive personal data, including political preferences of voters.”https://googleads.g.doubleclick.net/pagead/ads?client=ca-pub-5949362211917930&output=html&h=391&slotname=3232833114&adk=2130928475&adf=390710710&pi=t.ma~as.3232833114&w=375&lmt=1621733665&rafmt=11&tp=site_kit&psa=0&format=375×391&url=https%3A%2F%2Fintpolicydigest.org%2Fthe-platform%2Falbania-s-post-election-conundrum%2F&flash=0&fwr=1&wgl=1&dt=1621762018129&bpp=5&bdt=886&idt=200&shv=r20210517&cbv=%2Fr20190131&ptt=9&saldr=aa&abxe=1&prev_fmts=0x0%2C300x250%2C375x391&nras=1&correlator=4401614252201&frm=20&pv=1&ga_vid=485248772.1621762019&ga_sid=1621762019&ga_hid=663855247&ga_fc=0&rplot=4&u_tz=120&u_his=1&u_java=0&u_h=812&u_w=375&u_ah=812&u_aw=375&u_cd=32&u_nplug=0&u_nmime=0&adx=0&ady=2420&biw=375&bih=641&scr_x=0&scr_y=0&oid=3&pvsid=3320772998866777&pem=692&ref=https%3A%2F%2Ft.co%2F&eae=0&fc=1920&brdim=0%2C0%2C0%2C0%2C375%2C0%2C375%2C812%2C375%2C641&vis=1&rsz=%7Cm%7CeEbr%7Cp&abl=XS&pfx=0&fu=1152&bc=31&ifi=4&uci=a!4&btvi=2&fsb=1&xpc=tIe8AcrBzW&p=https%3A//intpolicydigest.org&dtd=1231

Two weeks after the election, Albania’s judiciary has not held Edi Rama’s party to account for electoral irregularities.

Albania’s so-called legal reforms, praised by Western diplomats, have generated a still dysfunctional rule of law, elections law that does not meet EU standards, press restrictions, and increasing corruption across the government.https://googleads.g.doubleclick.net/pagead/ads?client=ca-pub-5949362211917930&output=html&h=312&adk=3742598389&adf=2002454042&pi=t.aa~a.2415301633~i.6~rp.4&w=375&lmt=1621733665&num_ads=1&rafmt=1&armr=3&sem=mc&pwprc=3606926227&tp=site_kit&psa=1&ad_type=text_image&format=375×312&url=https%3A%2F%2Fintpolicydigest.org%2Fthe-platform%2Falbania-s-post-election-conundrum%2F&flash=0&fwr=1&pra=3&rh=278&rw=333&rpe=1&resp_fmts=3&sfro=1&wgl=1&fa=27&dt=1621762020020&bpp=4&bdt=2777&idt=-M&shv=r20210517&cbv=%2Fr20190131&ptt=9&saldr=aa&abxe=1&prev_fmts=0x0%2C300x250%2C375x391%2C375x391&nras=2&correlator=4401614252201&frm=20&pv=1&ga_vid=485248772.1621762019&ga_sid=1621762019&ga_hid=663855247&ga_fc=0&u_tz=120&u_his=1&u_java=0&u_h=812&u_w=375&u_ah=812&u_aw=375&u_cd=32&u_nplug=0&u_nmime=0&adx=0&ady=3168&biw=375&bih=641&scr_x=0&scr_y=0&oid=3&pvsid=3320772998866777&pem=692&ref=https%3A%2F%2Ft.co%2F&eae=0&fc=1408&brdim=0%2C0%2C0%2C0%2C375%2C0%2C375%2C812%2C375%2C641&vis=1&rsz=%7C%7Cs%7C&abl=NS&fu=1152&bc=31&ifi=5&uci=a!5&btvi=3&fsb=1&xpc=X7PvJr7zXh&p=https%3A//intpolicydigest.org&dtd=24

According to democracy advocate Martin Henze: “In this context, we should remember that it was Prime Minister Rama who violated the agreement of 5 June 2020 on the electoral law, which was reached with the support of the US and the EU representative here. The 2021 parliamentary election took place because of this in house law of the Rama administration, this is also not in line with Europe.”https://googleads.g.doubleclick.net/pagead/ads?client=ca-pub-5949362211917930&output=html&h=312&adk=3742598389&adf=1472930950&pi=t.aa~a.2415301633~i.7~rp.4&w=375&lmt=1621733665&num_ads=1&rafmt=1&armr=3&sem=mc&pwprc=3606926227&tp=site_kit&psa=1&ad_type=text_image&format=375×312&url=https%3A%2F%2Fintpolicydigest.org%2Fthe-platform%2Falbania-s-post-election-conundrum%2F&flash=0&fwr=1&pra=3&rh=278&rw=333&rpe=1&resp_fmts=3&sfro=1&wgl=1&fa=27&dt=1621762020020&bpp=3&bdt=2777&idt=3&shv=r20210517&cbv=%2Fr20190131&ptt=9&saldr=aa&abxe=1&prev_fmts=0x0%2C300x250%2C375x391%2C375x391%2C375x312&nras=3&correlator=4401614252201&frm=20&pv=1&ga_vid=485248772.1621762019&ga_sid=1621762019&ga_hid=663855247&ga_fc=0&u_tz=120&u_his=1&u_java=0&u_h=812&u_w=375&u_ah=812&u_aw=375&u_cd=32&u_nplug=0&u_nmime=0&adx=0&ady=3878&biw=375&bih=641&scr_x=0&scr_y=0&oid=3&pvsid=3320772998866777&pem=692&ref=https%3A%2F%2Ft.co%2F&eae=0&fc=1408&brdim=0%2C0%2C0%2C0%2C375%2C0%2C375%2C812%2C375%2C641&vis=1&rsz=%7C%7Cs%7C&abl=NS&cms=2&fu=1152&bc=31&ifi=6&uci=a!6&btvi=4&fsb=1&xpc=afnagLSmMu&p=https%3A//intpolicydigest.org&dtd=28

These actions are further enhanced by tarnished electoral malpractices and vote-buying that took place a few weeks before the parliamentary elections.

Today, Albania has become an autocracy without respect for the rule of law, with overwhelming subjugation of independence of institutions, and total absence of balance of powers. Tirana has a government-controlled media that gives total lip service to Rama, a man who has transformed his country into Europe’s largest producer of narcotics controlled by regional organized crime. The Albanian state is totally captured by Edi Rama and Western countries are failing to understand that an autocratic regime in the heart of Europe is a source of turmoil and seriously undermines democratic institutions in the Balkans and beyond.https://googleads.g.doubleclick.net/pagead/ads?client=ca-pub-5949362211917930&output=html&h=312&adk=3742598389&adf=2067947521&pi=t.aa~a.2415301633~i.9~rp.4&w=375&lmt=1621733665&num_ads=1&rafmt=1&armr=3&sem=mc&pwprc=3606926227&tp=site_kit&psa=1&ad_type=text_image&format=375×312&url=https%3A%2F%2Fintpolicydigest.org%2Fthe-platform%2Falbania-s-post-election-conundrum%2F&flash=0&fwr=1&pra=3&rh=278&rw=333&rpe=1&resp_fmts=3&sfro=1&wgl=1&fa=27&dt=1621762020025&bpp=3&bdt=2782&idt=3&shv=r20210517&cbv=%2Fr20190131&ptt=9&saldr=aa&abxe=1&prev_fmts=0x0%2C300x250%2C375x391%2C375x391%2C375x312%2C375x312%2C375x641&nras=5&correlator=4401614252201&frm=20&pv=1&ga_vid=485248772.1621762019&ga_sid=1621762019&ga_hid=663855247&ga_fc=0&u_tz=120&u_his=1&u_java=0&u_h=812&u_w=375&u_ah=812&u_aw=375&u_cd=32&u_nplug=0&u_nmime=0&adx=0&ady=4875&biw=375&bih=641&scr_x=0&scr_y=19&oid=3&psts=AGkb-H8lrwfocBfEMHdx1JgFvuYqd3RhBDGjHGCQK8WjblRMHBGpN09t8a_dIzQsbl1vf6ajYKOmPJ71xQ%2CAGkb-H_0UiInfOrG0UGkn5vyvmXoLzgUM17e5G1HHDH10vxiryumzbHVwtEx2Z0bCQ83zK-NLPSniVNAvQF7%2CAGkb-H_3_K8aoLiTYU2wKvVeAPECdA32APa-HSnZKKOhMCtvFLPFxjCmds-E7seAmikoiC3iM7ADT8jaTg%2CAGkb-H-7Kbauj-ZOqmwgLiW4HnxmVDVNzluKNnQGuEekzxP8V1AywwSkDLCqy8N6H-CicP9OhHqcKkOJdA&pvsid=3320772998866777&pem=692&ref=https%3A%2F%2Ft.co%2F&eae=0&fc=1408&brdim=0%2C0%2C0%2C0%2C375%2C0%2C375%2C812%2C375%2C699&vis=1&rsz=%7C%7Cs%7C&abl=NS&fu=1152&bc=31&ifi=7&uci=a!7&btvi=5&fsb=1&xpc=9XD6bBXmia&p=https%3A//intpolicydigest.org&dtd=1190

International actors have failed to grasp that autocracy has taken firm root in Tirana despite the efforts of President Ilir Meta, who is the only guarantor of independence and a genuine head of state who is fighting to contain Rama’s thirst for power grab and dominance.

Albania’s real economic and production capacity as well as its fragile EU integration mechanism are struggling due to the country’s autocratic regime installed by Edi Rama; such a prevalence of eroding democratic institutions and behavior of a single-party state are a major setback for the entire Balkan’s region.

Kategori
Uncategorized

Berisha dhe qenëria mediatike e financuar nga kleptopushteti…

Por kjo mesele e këtyre lehaqenëve, ka një dozë të ndyre ironie:

Nëse i ndjek a i ke ke parasysh se këta që flasin a shkruajnë (qenlehja e vjeter mediatike) që firmosin në borderote e pastrimit tè lekëve të zeza, duan ta shohin të përfunduar Berishën.

E mira simbas lehaqenve mediatikë (gjysma ish hetues, pinjollë të tyre, pjellë, apo bashkpuntorë të ndyrë të sigurimit) do të ishte mirë që ai Berisha të shihej duke ikur, apo kërkuar azil gjetkë, ose në burg.

Përndryshe SHBA po na dënon të gjithëve me një betejë pa fund, me vendimin e saj i bazuar në “fakte” apo Fake News, të sajuara dhe dërguar nga vetë këta bashkpuntore, pjesë e lehaqeneve qeveritarë, mediatikë apo QJQ të tyre…

Kur në fakt kjo lehaqenje e lehaqenve qeveritarë bëhet për të fshehur veprimtarinë e mafies, krimit të organizuar, kanabizimin e vëndit, vjedhja e votave, dhe instalimi i nje kleptokracie, kjo si çështje emergjente e ditës në Shqipëri.

Në fakt ka kohë që kjo qenëri duke shfrytezuar jo vetëm sallen e parlamentit, mediat e paguara, apo QJQ E ”pa varura” sorosian kanë filluar të lehin për mos kalim oqeani të Berishës.

Kohë kur një si ish hetuesit e sigurimit të shtetit plotësonin dosjet e viktimave antikomuniste dhe përcaktonin fundin e tyre në gjyqet e popullit. (në litar)

Ky ishte dhe momenti që kjo lehaqenefqenëria priste… momenti kur një ministri e huaj si Departamenti amerikan i Shtetit shpalli non grata ish-kryeministrin Sali Berisha, nga ai moment zhurma mediatike për shtjellimin politik të këtij akti nuk po sos.

Pjesë nga seanca ne kongresin amerikan ndermjet kongresmenit Zeldin, dhe sekretarit te shtetit Blinken

Ironia e ndyrë, qendron në faktin se …

Se këta që shkruajnë apo dalin si analiste ne media të financuar nga leket e sorosit, kane vite e vite që mashtrojnë e mashtrojnë, me fake news opinionin shqiptar për te krijuar idenë se lideri i demokracisë nuk ështe ai qe ju keni njohur, por nje abuzues me pushtetin duan ta shohin të përfunduar Berishën,.

Më e mira ënderr per (qehalentë) do ishte, ajo që Berisha nuk ja realizon askujt, jo me sot por as ne ditet me te veshtira të tij dhe kombit, me 1997-98…

Kjo deshira e tyre e ëndërruar por e pa realizuar, do ishte që ai Berisha të shihej një si Gruefski, me valixhe në dorë, duke ikur dhe kërkuar azil gjetkë, sa më larg… ose në burg. Përndryshe simbas tyre, SHBA po na dënon të gjithëve me një betejë pa fund per problemin nëse Berisha është i korruptuar apo jo, kur në fakt kjo çështje nuk është më as çështje në SHBA, apo Shqipëri.