Kategori
Uncategorized

Svenska Dagbladet 1968, Enver Hoxha e quan veten Zot

Reportazh i gazetarit të njohur suedez, Sven Aurén, të botuar në gazetën “Svenska Dagbladet” të Stockholmit lidhur me katër vizitat e tij në Shqipëri, duke filluar nga viti 1938 kur ai erdhi për dasmën e Mbretit Zog dhe për të përfunduar në shtatorin e vitit 1968 ku ai vizitoi për herë të fundit Shqipërinë .

Enver Hoxha urdhëroi para një viti që: gjithë ushtrimi i fesë, i çdo lloj forme qoftë, është rreptësishtë i ndaluar. Asnjë prift s´lejohet të shkojë në varrim dhe kryqet janë hequr nga varrezat krishtere. Bibla është vënë në listën e librave të ndaluara. Në Tiranë një kishë ortodokse përdoret si lokal vallëzimi, dhe altarin e kanë kthyer në kafene, Kisha në Vlorë përdorej si dyqan ushqimi, Xhamia piktoreske e Gjirokastrës është kthyer në rrobaqepsi…

Në Kinën e sotme çdo mëngjes kur nxjerr kokën për të parë nga dritarja e hotelit bëhesh dëshmitarë i pamjeve të rralla, kudo që të jesh në Pekin, Shangai, Kanton apo në çdo qytet tjetër: në rrugë dhe sheshe, kudo që të hedhësh sytë, shikon njerëz duke bëre gjimnastikë, të cilët bëjnë lëvizje marionetë sikurse t´ishte Mao që tërhiqte penjtë prej Olimpit të tij. Zoti i Shqipërisë Enver Hoxha nuk do të jetë më i dobët. Në Tiranë, Elbasan, Pogradec ose Korçë pamja është e njëjtë çdo mëngjes në orën shtatë: detyrimisht, gjimnastikë mëngjesi kolektive. Ashtu sikurse kinezi edhe shqiptari duhet ta fillojë mëngjesin me krahët lart dhe gjunjët e përkulur.

Të mbash veten në formë është një obligim qytetar, ngaqë kombi ka nevojë vetëm për të aftët për punë dhe produktivët.

Të padobishmit janë parazitë. Kjo vlen jo vetëm për njerëz por edhe për kafshë. Edhe këtu Hoxha ka ndjek shembullin e Kinës dhe ka ndaluar qentë.

Sipas motivit zyrtar ekzistenca e maces justifikohet sepse ajo zë minjtë, kurse qeni nuk sjell dobi as për ushqimin e vet. Ai që nuk punon…. Para një viti i u dha urdhëri që të gjithë të zotët e qenëve t´i vr, asin kafshët e tyre. Me anë të disiplinës së hekurt, që diktatori ushtron në vend, shfarosja masive ka qenë një sukses total. Unë e kam shkelur Shqipërinë nga veriu në jugë dhe nga lindja në perëndim: asnjë lehje qeni.

Por njeriu e gjen Kinën në shumë këndvështrime esenciale se sa këto. Në Tiranë e kanë ndjekur me një interes të theksuar revolucionin kulturor. Ky Enveri inteligjent i ka kuptuar përfitimet politike, që lidhen me mbajtjen e një klime revolucionare permanente me kusht që të mund ta kontrolloj atë. Masat nxiten deri në ekzaltimin e ndjenjave që së bashku me udhëheqësin e tyre të ndjekin një lu, ftë të pareshtur kundër burokracisë, apatisë dhe hezitimit. Në një shtet të vogël si Shqipëria me vetëm një milion e gjysmë banorë vështirësia është kjo, se s´ka shumë popullsi në kuptimin e vërtetë të fjalës dhe përveç kësaj vuan shumë nga mungesa e njerëzve të arsimuar. Me Hoxhën si nismëtar debutoi e quajtura direkt- demokraci, para ndonjë viti, sipas modelit kinez në universitetin e kryeqytetit ku studentët nisën të marrin mësuesit e tyre në hetuesi dhe i fajësonin si të prapambetur dhe për mungesë të frymës përparimtare. Megjithatë nuk u shtrua kurrë pyetja për të ngritur ndonjë barrikadë, as edhe okupim sallash të mësimit, ngaqë aksioni u shua po aq shpejt sikurse filloi. Hoxha e kuptoi se numri modest i mësuesve të universitetit nuk mundësonte çmendurira të tilla.

Po për të njëjtën arsye gjithashtu nuk qe e mundur për t’i shkundur nëpunësit e administratës shtetërore. Por me që ky Hoxha, mëson, gjithashtu nuk do ta braktisë revolucionin kulturor, të cilin Mao e sheh të domosdoshme për ta mbajtur doktrinën komuniste të pastër, duhej të shpikej një gjë. Çfarë qe më e kollajtë, dhe që edhe vendosi për ta bërë, qe feja. Unë në artikullin përpara tregova për kultin e shfrenuar të individit që diktatori organizoi në mbarë Shqipërinë dhe se si ai veç me emrin Enver e paraqit veten si zot për popullin e tij. Ti nuk do të kesh asnjë zot tjetër veç meje! Mund të ishte si lajtmotiv për revolucionin e ri kulturor, që ai urdhëroi gati përpara një viti dhe që drejtohet kundër çdo gjëje që ka të bëj më besime fetare. Në Shqipëri llogariten 70 % muhamedanë, 20 % ortodoksë dhe 10 % katolikë. Çfarë synohet është 100% Enver-adhurues. Duke pasur parasysh këtë synim përshkruhet Muhamedi dhe Krishti si adhurues primitivë të Zotit të një kohe së shkuar. Besimi tek ta bën që populli të mbetet në prapambetje reaksionare. Një shtet i vërtetë komunist i ç’rrënjos këto paragjykime dhe kjo ka ndodhur.

Ç’rrënjosje është fjala. Kjo është kryer kaq rrënjësisht, sa që as edhe Kina s´kishte mundur të tregonte të njëjtin rezultat. Shqipëria pretendon se është shteti i vetëm absolutisht ateist në botë. Gjithë ushtrimi i fesë, i çdo lloj forme qoftë, është rreptësishtë i ndaluar. Asnjë prift s´lejohet të shkojë në varrim dhe kryqet janë hequr nga varrezat krishtere. Ato i sheh aty këtu në stiva rrëzë mureve. Bibla është vënë në listën e librave të ndaluara. Kishat ose janë mbyllur ose janë bërë të “dobishme”. Në Tiranë një kishë ortodokse përdoret si lokal vallëzimi, dhe altarin e kanë kthyer në kafene. Unë pashë në Korçë një kishë të madhe me dy kambanore, ku dritaret e së cilës ishin lyer me bojë kafe. Dyert ishin të mbyllura me dry. Në kishën e Fierit dritaret ishin lyer po ashtu, kurse dyert ishin mbyllur për fare, por përveç asaj hyrja ishte kthyer në depo hekurishtesh të vjetra makinash. Kisha në Vlorë përdorej si dyqan ushqimi. Shoqëruesi ynë, një shqiptar i moshuar, që kishte kaluar pesëmbëdhjetë vjet nga jeta e tij si berber në Lyon, kish qenë anëtar aktiv në partinë komuniste franceze dhe tash rikthyer në vendin e vet, krejt natyrshëm u bë objekt i pyetjeve të vështira nga grupi i udhëtimit. Ai u përgjigjej atyre sipas mënyrës speciale të tij. Çfarë bën një besimtarë i krishterë, që ndien nevojën e stimulit shpirtëror? ”Ai shkon në kinema”. Ç’ka thotë populli shqiptarë për përdhosjen e kishave të vendit? “Nuk bëhet fjalë për ndonjë përdhosje sepse neve nuk i konsiderojmë ato si të shenjta. Në Shqipërinë e re nuk ka vend për besim fetar”.

Por pas gjysmë shekulli nën sundimin turk Shqipëria është para së gjithash një shtet muhamedan. Kudo që të shkoje, para lu, fte, nëpër qytete të shihni sytë minare, të larta dhe të bukura, nëpër katunde më të thjeshta. Me përjashtim të vogël, p.sh. minarja e Tiranës është mbajtur si monument historik, ndryshe ato janë prishur. Enverit nuk i pëlqenin që ato kishin drejtuar gishtin tregues drejt qiellit, të cilat i kujtonin një fuqi tjetër përveç fuqisë së tij. Xhamitë? Nga ato dy në Elbasan, njëra është kthyer në central elektrik dhe tjetra shërbente si tualet primitiv. Xhamisë në Shkodër i kanë vu dinamitin dhe tani është një gërmadhë. Xhamia e Korçës, që është prej 1484, është e përmendur në librat e udhëtimit si e jashtëzakonshme. Rrënojat që mbështeten në minaren e rrëzuar duken sikur po shemben nga çasti në çast. Në atë kopshtin e shkretuar, pashë një burrë zhele i ulur në gjunjë me fytyrën kthyer nga Meka. Ishte hoxha, që gjatë dhjetëra vitesh prej ballkonit të minares kishte thirrur besimtarët të luteshin. Ai u tregua shumë i afrueshëm, tha se e kishin përzënë nga pronat e tij të vjetra dhe pranoi të fotografohej, për të thënë kalimthi, i vetmi shqiptar i gatshëm, që munda të flas gjatë udhëtimit tim. Si i huaj të shoqërojnë gjithnjë nëpër qytete një varg kureshtarësh dhe policësh, ndërkaq rregullisht mbajnë njëfarë distance. Kur turma iu afrua xhamisë ai papritmas iku me vrap si një gjah i përndjekur, dhe kjo më bëri pishman që i fola dhe e fotografova atë burrin e sjellshëm. Ndoshta dhe ai me forcë i’u ka nënshtruar asaj që quhet tashmë proces-prodhimi. Me që ra fjala te procesi i prodhimit: kam parë edhe një xhami prodhimtare. Ajo gjendet në Gjirokastrën piktoreske dhe jo larg bustit argjend- shkëlqyes, që Enveri ka lejuar t´ia ngrenë. Forma e saj është e hijshme dhe minaren nuk e kanë prishur. Para disa muajsh atë e kanë kthyer në rrobaqepësi. Zukama e një vargu të gjatë makinash depërton jashtë nëpërmjet dritareve me kangjella qindvjeçare dhe në muret e pikturuara varen fustane dhe rroba burrash.

Kishte shumë manastire krishtere dhe muhamedane në Shqipëri. Shumica e këtyre të fundit i përkisnin sektit të njohur Bektashi, i cili përbënte një faktor të fuqishëm në Turqi para se Qemal Ataturku ta ndalojë. Gjatë kohës midis lu, ftërave shoqata bektashiane gjeti një strehim tek shqiptarët dhe luajti një rol të madh deri tani së fundit. Përfaqësuesit e revolucionit kultural i kanë përzënë murgjit nga pesëdhjetë e ca manastire që dispononin dhe këto ambiente i kanë kthyer në banesa për punëtorët. Një nga më të shquarit mbretëronte në një kodër afër Gjirokastrës, dhe para lu, fte hëngra një drekë magjepse dhe të paharrueshme tek shefi i sajë, dervish Baba Selimi. Gjatë qëndrimit tonë në Gjirokastër ju luta shoqëruesve, që të me lejonin të përjetoja kujtimet e vjetra, të vizitoja Teqenë. E pamundur. Përkthyesi ynë shpjegoi, se ndërtesa ishte kazermë ushtarake dhe natyrisht çdo gjë ushtarake ishte sekrete. Unë dua të di se çfarë ka ndodhur me klerikët krishterë, muhamedan dhe murgjit: “Ata punojnë”. Sqarime të tjera qe e pamundur të marr, dhe çfarë mund t’i shtoj përgjigjeve ato mbeten një enigmë. Ishin skllav në kampet e përqëndrimit, ishin detyruar të pononin në kooperativa bujqësore dhe fabrika ?.. Ose…Duke pasur parasysh hoxhën e Korçës ndoshta ndonjë është lënë në mëshirë të fatit dhe jetës në skamje. Por përsa u përket shumë gjërave të tjera në këtë shtet, ndoshta është shumë më mirë që të mos dish asgjë.

Një pyetje tjetër që të shtyn faktikisht është kjo: si reagon populli përpara këtij detyrimi të menjëhershëm të kalimit nga trashëgimia fetare në atë ateiste? Shikimet duken të pasigurta dhe dashakeqëse prej këtyre pyetjeve dhe asnjë nuk të jep ndonjë përgjigje. Kjo mund të jetë e kuptueshme dhe puna lehtësohet nga fakti se shqiptarët gjithmonë kanë dëshmuar në një prirje shumë të gjerë liberale në këndvështrimin fetar. Historia e vëndit nuk ka asnjë shembull për fanatizëm fetar ose konflikte doktrine. Por megjithatë. Çfarë mendojnë njerëzit kur detyrohen të varrosin një të afërt të familjes, nën shenjën e yllit të kuq d.m.th. pa hoxhë, prift apo ceremoni fetare, një gropim, prozaik, nën tokë dhe asgjë tjetër?

Nuk do të ishte e drejtë të paraqesësh influencën kineze si krejtësisht negative. Kur Shqipëria para gjashtë vjetësh u prish me Rusinë, shteti rrezikohej të paralizohej plotësisht në sektorin industrial. Rusët furnizonin si me makineri ashtu edhe fabrika të tëra dhe gjithashtu vinin në dispozicion specialistë, që kujdeseshin që çdo gjë të funksiononte. Nuk kishte personel të kualifikuar shqiptar, që mund të merrte përsipër kur ikën specialistët, por Kina nxitoi të mbushtë boshllëkun dhe rreziku i paralizës u shmang. Ekspertët kinez që prej atëherë janë shtuar më shumë, dhe ata i sheh aty këtu. Ata dalin në grupe nga gjashtë, shtatë vetë dhe duken se nuk kanë asnjë lloj kontakti me shqiptarët thjeshtë në aspektin njerëzor. Në hotel hanë në mensë të rezervuar, ku i sheh të ulur më vete me buzëqeshjet e tyre mekanike. Tashmë ata nuk kontrollojnë vetëm makinat ruse por edhe ato kineze, ngaqë Kina ka dhënë ndihmë të konsiderueshme dhe ka mundësuar të hapen industri të reja. Por ndihmesën më të madhe e kanë dhënë siç duket në bujqësi. Shqipëria është një vend malor dhe bujqësia është përqëndruar nëpër lugina. Sipas kërkesës së Pekinit tani Hoxha ka hedh parullën “Ne do të triumfojmë mbi malet!” Modeli është tarracat. Në tarraca të ngushta, që ngrihen pambarim njëra mbi tjetrën dhe malet kanë marrë pamjen sikur shkallë qiellore, kanë mbjellur pemë, patate bile edhe drithë. Kjo është një tip bujqësie, që kërkon shumë, dhe që i vë ushtruesit nën një presion të tmerrshëm. Rezultati vlen të nderohet. Tarracat gjatë liqenit të Ohrit janë madhështore. Të duket sikur ndodhesh në Kinë. Edhe në shumë zona të tjera malore, shqiptarët ia kanë arritur shkëlqyeshëm në saj të modelit kinez.

Që gjithmonë duhet të jetë ndonjë një shtet tjetër, që paguan, është tragjedia e përjetshme e Shqipërisë së varfër. Por sipas pikëpamjes së Enver Hoxhës është shumë më mirë që shteti financohet nga Pekini se sa nga Moska. Regjimi shqiptar ka karakterin e një sipërmarrje familjare të uritur për pushtet më një tiran në krye. Ky është një tip regjimi që deri diku të kujton atë të Maos dhe para së gjithash të Stalinit dhe tashmë do ishte e pa përfytyrueshme si në Rusi ashtu edhe në shtetet e lindjes. Por sikur tani të kishte qënë nën mbrojtjen e Rusinë nuk kishte pasur mundësi të qëndronte në pushtet. Kina nuk paraqet asnjë kundërshtim, përkundrazi. Me që Shqipëria gjithnjë detyrohet të jetë sateliti i dikujt, s´është aspak keq me një financues, që ndodhet në anën tjetër të rruzullit tokësorë. Njeriu ndihet më i lirë. Po Kina? Doni ta dini ju. Çfarë fitimi ka Kina nga ky biznes? Tri përparësi të bien direkt në sy. Në Tiranë kinezët disponojnë një shtypshkronjë për propagandën e saj në Europë, e cila thjeshtëson problemin e transportit. Ata gjithashtu përdorin radiostacionin jashtëzakonisht të fuqishëm dhe bëjnë propagandë antirevizioniste në shtetet e lindjes, e cila nuk mund të bëhet nga Pekini. Dhe në fund por jo më pak kjo: vetëm ekzistenca e diçkaje kaq absurde dhe intensive anti-europiane që një satelit kinez në breg të detit Adriatik, edhe kjo tashmë është një triumf më vete./Memorie.al 

Kategori
Uncategorized

Zbythja e liliputëve “rilindas”.

Titulli në origjinal … Ultimatumi Perëndimor që po “zbyth” mazhorancën

WASHINGTON, DC – NOVEMBER 26: U.S. Secretary of State Mike Pompeo speaks to the media in the briefing room at the State Department, on November 26, 2019 in Washington, DC. Secretary Pompeo spoke on several topics including Iran, Cuba, and recent protests in Hong Kong. (Photo by Mark Wilson/Getty Images)

Nga Red Varaku

Mazhoranca socialiste ka marrë një grusht të fortë turinjve nga faktori ndërkombëtar për përpjekjen e saj të dështuar për grusht shteti, duke marrë peng reformën zgjedhore, me shpresë se mund të fusë Shqipërinë në rrugë pa krye, duke tërhequr zvarrë vendin, nxitjen e kaosit dhe varrosjen e ëndrrës për integrim.

Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe Bashkimi Europian përmes ambasadorëve , i bënë të qartë Edi Ramës, se do të ishte përgjegjës për çdo devijim nga dakortësia e arritur në janar dhe qershor.

Ndërsa, ultimatumi i z. Wahdepul se BE nuk do të njohë asnjë reformë të arritur pa konsensus dëshmon vendosmërinë e BE për të çuar përpara vendimin e saj për zgjidhjen e krizës shqiptare nëpërmjet zgjedhjeve të lira dhe të ndershme.

Akti i ndryshimit të rregullave në mes të lojës nga mazhoranca, nuk është as kompetencë kushtetuese, as e drejtë, dhe as e ligjshme. Ai është vetëm një kontribut i përpjekjeve për të krijuar një kolaps institucional për zgjidhjen e krizës me zgjedhje të lira.

Pra, vendimi i mazhorancës prej fillimit ka qenë dhe është nul dhe një akt i pazbatueshëm. Ky akt nuk është vetëm i papranueshëm nga pikëpamja e marrëveshjes së janarit dhe qershorit, por është dhe në shkelje të hapur të Kushtetutës.

Në këtë kuptim, opozita përveçse të deklarohej politikisht, nuk kishte dhe nuk ka nevojë të ndërmarrë veprime të tjera kundër, pasi garant i një procesi të lirë të zgjedhjeve kanë qenë dhe janë ndërkombëtarët.

Dhe në fakt ndodhi ajo që pritej të ndodhte. Presioni ndërkombëtar po shtohet dhe po kthehet në dajak mbi kurrizin e lodhur të mazhorancës.

Pas këtij dajaku Edi Rama ka nisur “zbythjen” me takt edhe nga marrëzia e tij e fundit, duke dëshmuar kështu sërish se ai është i pafuqishëm ta ndalë axhendën perëndimore të Shqipërisë.

Gjithsesi, ai ia pati dalë që me komedinë e ndryshimeve kushtetuese gjatë vapës së kësaj vere ta mbante të mpirë dhe të çoroditur opinionin publik, duke krijuar idenë sikur ishte ky e kishte “rregulluar “sërish me faktorin ndërkombëtar.

Madje pati shkuar deri aty sa betohej dhe stërbetohej në emër të sovranizmit që ai nuk do të lejonte askënd të ndërhynte në punët e brendshme të Shqipërisë.

Por, e vërteta është që garant i tranzicionit të pushtetit prej fillimit ka qenë dhe mbetet vetë faktori ndërkombëtar dhe kërkesa për një reformë zgjedhore ka qenë kërkesa e parë e tyre menjëherë pas 30 qershorit.

Fillimisht ka qenë Mathew Palmer, i cili e ka artikuluar qartë që SHBA mbështesin një reformë zgjedhore të dakortësuar nga të gjitha palët , pastaj ka qenë Johannes Hahn , i cili në emër të Bashkimit Europian ka kërkuar të njëjtën gjë, duke e konsideruar edhe si kusht për hapjen e negociatave tetorin e shkuar.

Ky ishte një mesazh i qartë në mbështetje të opozitës që vinte nga Perëndimi, që dëshmonte se Perëndimi e pranonte kauzën e Opozitës shqiptare.

Gjithashtu, dëshmonte se zgjidhja e krizës shqiptare tashmë ishte futur në axhendën e Perëndimit, mosplotësimi i të cilit solli dhe bllokimin e integrimit vjet në tetor. Në gjuhën diplomatike nuk ka presion më të hapur se ky.

Kështu për shkak të këtij presioni në fillim të këtij janari u krijua Këshilli Politik, por për shkak të pandemisë, produktin final e arritën në pesë qershor.

Pra, deri në këtë pikë çdo gjë po ecte sipas planit. Përshëndetja nga nivelet më të larta të BE dhe SHBA, të cilat e përshëndetën dakortësinë e arritur në pesë qershor dëshmon jo vetëm seriozitetin e kësaj ndërmarrjeje, por dhe faktin që ajo po kryhet nën mbikqyrjen e rreptë të SHBA-ve dhe partnerëve.

Por, sërish pas pesë qershorit Rama filloi spërdredhjet dhe llastimet me të njëjtën strategji për të penguar realizimin e këtij projekti, edhe pse thellë-thellë e kishte të qartë që nuk mund të devijonte asgjë nga dakortësia e vulosur nga Sekretari Amerikan i Shtetit, Z. Mike Pompeo.

E vërteta është se të gjitha deklaratat e faktorit ndërkombëtar mbështesin kauzën e Opozitës se procesi zgjedhor kishte deformuar vullnetin e qytetarëve shqiptar dhe se qytetarët shqiptarë meritojnë një proces të drejtë , ‘zgjedhje të lira nga mashtrimi, ndërhyrja dhe korrupsioni’.

Ndaj, tërheqja e tij herët ose vonë nga presioni i ndërkombëtarëve nuk përbën më asnjë surprizë.Përkundrazi, dëshmon që Rama nuk ka sot asnjë fuqi për ta ndalur fatin e tij.

Sigurisht, kriza do të zgjidhet vetëm kur të kemi zgjedhje të lira dhe të ndershme parlamentare dhe lokale në të njëjtën ditë, por Opozita ka arsye për të qenë entuziaste , sepse tashmë faktori ndërkombëtar është tërësisht në anën e saj dhe ajo po dikton sot defacto axhendën politike të vendit, ndërsa Ramës nuk i ka mbetur rrugë tjetër përveç dorëzimit pa kushte përballë këtij fakti.

Kategori
Uncategorized

Nasho Jorgaqi, nga spiun informator, në agjent rekurtues e nderlidhës.

Agron Tufa/

NASHO JORGAQI NGA SPIUNI-INFORMATOR “DRAGOI”, NË AGJENT REKRUTUES E NDËRLIDHËS, REZIDEND KYÇ I REGJIMIT.
SIGURIMI I HEQ SHPENZIMET E DASMËS ME NJË PAJË PREJ 30 MIJË LEKËSH

Nasho Jorgaqi u rekrutua më 10.1.1955 nga kapiten Hajredin Hoxha. për 5 vjet ai shërbeu si polici intelektual i inteligjencies së kryeqytetit, si pjesë e punës së seksionit të tretë të Drejtorisë së Punëve të Brendshme Tiranë.

Spiunimet e para të “Dragoit” ishin kundër Kadrie Kadare, Robert Shvarc, etj, në Institutin Pedagogjik 2 vjeçar “Aleksandër Xhuvani” në Tiranë. Qëllimi ishte kontrolli i studentëve dhe rretheve letrare që shfaqnin pikëpamje “dekadente, reaksionare e pesimiste”.
Nga punëtori operativ Caci Papajani (ish pastiçier mesatar) Nashua u drejtua në ndërmarrjen e botimeve, ku punonte si korrektor letrar, por kalonte edhe nga Instituti i Shkencave.

Pastiçeri vërente si ai i kuptonte shpejt gjërat pasi kishte “shkollë të madhe”. Në qyrkun e Nashos kaloi edhe Skënder Luarasi. Nuk e dimë a do dalë kjo gjë në konferencën që do të organizojë Autoriteti i Dosjeve (AIDSSH) për disa figura të majta, ndër të cilët shihet edhe emri i të përmendurit.


Operativi Leonidha Petrani ishte shumë i kënaqur nga Nashua. Për këtë arsye, me rastin e martesës, në tetor 1960, Nashos i dhanë 3000 lekë shpërblim. Kjo shumë ishte një pajë e vogël me të cilën e daroviti Sigurimi martesën e Nasho Jorgaqit.

Në vitin 1960 kaloi për llogari të Degës së 12-të të Drejtorisë së Sigurimit të Shtetit, e cila mbulonte legatat e huaja në Tiranë. Së bashku me agjenten “Artistja” (quhej Margarita), Nashua punoi në drejtimin francez.

Me Margaritën si grua e divorcuar tragjikisht (ish bashkëshorti në burg, më pas do të pushkatohet), ai formonte një dyshe të bukur agjenturore. Leonard Tomoso (të cilit i vunë nofkën “Gjyzlykja” sepse ishte me syza), donte të mësonte shqip, ndërsa Sigurimi e vlerësonte si “zbulues imperialist”.

Operativi Petrani vërente me kënaqësi se “Dragoi” i tij ishte besnik i lidhur ngushtë me partinë e pushtetin, si ishte inteligjent, i sjellshëm dhe serioz. Për këto arsye, më 13.10.1961 nga informator ai u ngrit në agjent.

U drejtua te objektet “Shigjeta” dhe “Ligjërata”. Mirëpo, në vitin 1966, Nashua u dalldis pas një historie me në qendër ish marinarin Spiro Kote, i cili u bë strumbullari i filmit propagandistik “Dueli i heshtur”.

Filloi të merret me shkrimin e kësaj ngjarje, duke i dhënë një drejtim ashtu siç e donte partia. Por duke humbur kohën sa në një repart e në një tjetër. Duke mos pasur objekt, në vitin 1967, pas 13 vjetësh kontribut,

Nashua u largua nga rrjeti sekret. Por nevoja për Nashon ishte e madhe. Rikthehet në armën e dashur të Sigurimit në vitin 1973, duke u aktivizuar në drejtimin e të ardhurve. Sidomos shkrimtarët nga Kosova ishin gjahu i parë e më i urrejtshëm i Nashos.
Në vitin 1978 u kthye rekrutues e ndërlidhës, pra praktikisht një lloj rezidenti shumë i rëndësishëm për regjimin. Njëri ndër ta ishin edhe “Tribuna” dhe “Historiani” që Nashua e mbante në lidhje. Në disa çështje nuk kishte pasur sukses.

Aktiviteti i “Dragoit” mbyllet në vitin 1991.
Nga sa thamë përmbledhtas, bie poshtë ideja që enveristët e tipit Spartak Braho e shumë të tjerë të ngjashëm e kanë hedhur vazhdimisht, që partia dhe sigurimi i zgjidhnin bashkëpunëtorët vetëm në klasën e të persekutuarve.

Mos lejoni t’ua indiktojnë një ide të tillë:

vetë rasti i Nasho Jorgaqit (“Dragoi”) e rrëzon këtë shpifje. Të mos flasim se sa “dragonj” të partishëm kanë qenë spiuna të sigurimit.
Para ca ditësh, në një intervistë të fryrë tek gazeta “Nata”, Nashua qahej, se gjatë shkrimit të romanit “Mërgata e qyqeve”, ishte, sipas tij, krejtësisht i paditur nga puna e agjenturave. Çfarë hipokrizie! Dhe kush? Një agjent i regjur si “Dragoi”.

Kategori
Uncategorized

Ish-ministri i Rendit Perikli Teta edhe ish-shefi i SHIK-ut Fatos Klosi e dinin qe Azemit po i pergatitej nje atentat.

Vrasja e Azemit hakmarrje e pastër politike e ideuar dhe drejtuar nga kreu i shërbimeve sekrete shqiptare.

Megjithese në pranverën e 2002 Gjykata kishte zbardhur skenen e krimit duke vene gishtin mbi atentatoret e vertete të vrasjes së Azem Ajdarit nga vrasësit Jaho Salihi dhe Fatmir Haklaj, po kjo gjykatë kish neglizhuar nje pjese te rendesishme te ketij krimi.

Kush i kishte shtyre keta njeres?

Kush kishte keq-perdorur kanunin për ti futur në lojën e pafund të vrasjeve, duke e nisur me këtë krim te paster politik ?

Çdokush nga ne që e ka jetuar apo dëgjuar kete ngjarje eshte i bindur se ajo nuk eshte një histori hakmarrjeje, por një eleminim i pastër politik i liderit të dhjetorit studentor.

Kjo fillon menjehere mbas vrasjes, deri me intrigat e pafundme per manipulimin e zbardhjes se ngjarjes nga nje aparat i tere propagande mediatike dhe shtetërore…

Mënyra tjetër ishte se si shteti u soll me frymezimin e vrasësve, me fshehjen e tyre, dhe me pas me eliminimin po te tyre.

Vrasesit e Azemit u frynë u nxitën e u mbrojtën nga segmente te larta te shtetit.

Të gjithe ekzekutoret e Azemit ishin njerez me pozicione uniforma.

Në makinën e tyre kishte edhe radio të shërbimit informativ.

Jo i pa qëllimtë, apo rastësi është, mos ndalimi i Jaho Salihit nga strukturat e shtetit, i denoncuar menjëherë për vrasje nga PD_ja, megjithese ish-ministri Perikli Teta nxori nje urdher të menjehershem per kete.

Jo vetëm kaq,

Por vetem dy jave pas kesaj vrasjeje nga banka e kursimeve ne Tirane u derguan me helikopter 600 milione leke ne drejtim te Tropojes, lekë që u vodhen po nga te njejtet njerez qe kishin kryer krimin ndaj deputetit Azem Ajdari,

Si ka mundësi që vetem pak dite pas ngjarjes nje grua anonime ( bashkpuntore e sherbimit informatif) u paraqit në redaksinë e Gazetes Shqiptare si nena e te vrarit, në atentatin ndaj Azemit dhe Besnikut, per te deshmuar duke mashtruar se atentatoret ishin kater vellezer qe ishin larguar ne drejtim te Milanos .

Me gjithë përgënjeshtrimin e lajmit nga gazeta më vonë, puna për manipulimit u realizua për momentin.

Kjo histori manipulimi nuk perfundon ketu.

Ana me e erret eshte ajo e pergatitjes se krimit dhe me pas e mosarrestimit nga policia me qellim zhdukjen dhe eliminimin e atentatoreve.

Keshtu sic kane pohuar vete edhe ish-ministri i Rendit Perikli Teta edhe ish-shefi i SHIK-ut Fatos Klosi te gjithe e dinin qe Azemit po i pergatitej nje atentat.

Madje ne zyrat e tyre gjendej muaj me pare nje pohim i Fatmir Haklajt se Hajdari do te vritej se bashku me nente vete te tjere per nje hakmarrje te vjeter.

Pyetja eshte cberi shteti per ta mbrojtur deputetin Azem Ajdarin ???

Asgje.

Nderkohe qe segmente te tij bene shume.

Ne menyre te pashpjegueshme nje prej vellezerve Haxhia dhe nje prej vellezerve Haklaj pjesemarres ne vrasje u liruan vetem pak dite perpara krimit nga gjykata e Gramshit megjithese ata akuzoheshin per trafik armesh.

Por edhe pas atentatit te 12 shtatorit 1998 dyshimet vazhdojne.

Megjithese ishin te gjithe me mandate te meparshme arresti dikush per vrasje e dikush per perdhunim, vrasesit e Azem Hajdarit u be çishte e mundur te mos arrestoheshin.

Sepse per te humbur gjurmet ata duhet te zhdukeshin.

Me 4 gusht te vitit 1999 Fatmir Haklajt iu be nje atentat me mina te telekomanduara. Ai shpetoi per mrekulli. U dergua urgjent ne spitalin ushtarak ne Tirane dhe kur u be me mire – nuk u arrestua.

Megjithese kerkohej edhe per nje vrasje tjeter ai u la i lire me kusht.

Sepse – absurditeti me i madh ishte kur – ai vuri si garanci pasurore kullen e tij ne Tropoje.

Por vetëm tre muaj me pas ai do te vritej ne nje atentat ne fshatin Bujan te Tropojes perpara shtepise se Jaho Salihit.

Edhe ky i dyti do te mbetej i plagosur ne kete ngjarje te 4 nentorit 1999 por megjithese qendroi disa dite ne spital dhe megjithese kerkohej edhe per nje krim perdhunimi ai do te largohej i lire nga shtrati i kurimit.

Kategori
Uncategorized

Lavditë e rreme të sekteve


Nga Shaban Murati

Një nga fatkeqësitë dhe deformimet e demokracisë në Shqipëri është përcaktimi i sistemit të vlerave nga sektet.

Sekti i kriptokomunistëve po glorifikon sistematikisht disa ish zyrtarë të lartë të Partisë së Punës, duke i servirur si figura shkencëtarësh të mëdhej, duke kërkuar nderim sot për ta, në një kohë që ata zyrtarë të lartë nuk kishin as diplomë universitare dhe nuk shkruan një libër gjithë jetën e tyre.

Qëllimi i sektit është krijimi i një forme për reabilitimin e regjimit të kaluar.
Sekti i levantinëve kërkon të fusë kontrabandë në historinë e artit kombëtar anëtarë të sektit, të cilët kanë gjezdisur në katër-pesë lloje arti pa qullosur gjë në asnjerin.

Por sekti i levantinëve për të krijuar ikona të rreme në historinë e artit kombëtar ka shpikur kriterin origjinal shqiptar të “antikonformistit në demokraci”, kriter që nuk e ka asnjë shtet demokratik i botës.

Nuk e di nëse ka mendje që e gjen se çfarë don të thotë “antikonformizëm në demokraci” dhe çfarë lidhje ka kjo me llojet dhe vlerat e artit.


Intelektualët e sponsorizuar të sekteve reklamojnë vlera të vdekura.

Por ata bëjnë dëm të madh, sepse Shqipëria është drejtuar dhe drejtohet nga sektet, të cilët e institucionalizojnë sistemin shterp të vlerave të vdekura.

Kategori
Uncategorized

Sali Berisha tregon kush e nxori në pritë Azem Hajdarin.

Ish-Kryeministri Sali Berisha thotë se Azem Hajdari u nxor në pritë nga Fatos Klosi, në atë kohë kreu i Shërbimit Informativ Shtetëror.

Berisha ka sqaruar në emisionin “Opinion” në Tv Klan se pse nuk është thirrur asnjëherë nga prokuroria apo gjykata për të dëshmuar për vrasjen e Azem Hajdarit.null

Berisha u shpreh se në momentin e ngjarjes, ai ka qenë në zyrë dhe nuk ishte dëshmitar okular i vrasjes së Hajdarit.

Ai tha se nuk është thirrur asnjëherë as në Gjykatë, as në prokurori, për të dëshmuar për vrasjen e Hajdarit.

I pyetur nga gazetari Fevziu se “përse është folur që ju jeni ftuar 50 herë nga gjykata dhe s’jeni paraqitur. Ju nuk keni marrë asnjë fletëthirrje?”, Berisha thotë se “në mënyrë absolute nuk kam marrë kurrë në jetën time fletëthirrje”.

“Nuk ka një media që të ketë botuar që të vërtetojë të kundërtën e kësaj që them unë. Fatos Klosi dhe ish-bashkëpunëtori i sigurimit të shtetit Arben Rakipi, bënin lojë dhe bënin skupe sepse thërrisnin, por s’më thërrisnin dot. Pse s’më thërrisnin dot. Për dy fakte sepse unë do t’u bëja pretencë politike atyre dhe unë nuk kisha dëshmitar okular o zotëri.

Unë kisha qenë në zyrë dhe çfarë do të dëshmoja unë nuk merrte dot fuqinë e një prove pa u verifikuar.

Së treti, vetëm në harkun kohor 12 orë atë ditë kam bërë 3 konferenca shtypi pa llogaritur edhe konferencat e përditshme. Pra unë Sali Berisha nuk kam vajtur, kam denoncuar publikisht çdo të dhënë që ka ardhur, kam denoncuar vrasjen shtetërore”,tha ai.

Ish-kreu i qeverisë u shpreh se ka zhvilluar asokohe me dhjetëra konferenca ku ka denoncuar fakte në lidhje me atë që e quan si vrasje shtetërore.

I pyetur nga gazetari Fevziu se “si shpjegohet që Azem Hajdari doli nga selia dhe eci në këmbë në një drejtim të panjohur, kur ai nuk lëvizte nga makina? Dhe nga Rogneri makina afrohej në derë për ta marrë. Kush e nxori në pritë Azem Hajdarin?”

“Në pritë po të më pyesësh mua, e nxori Fatos Klosi.Ishte kurth…”, tha Berisha

“Në deklaratën time është thënë personi i cili më erdhi në zyrë dhe më tha: Unë e vrara Azem Hajdarin. Jo më i thashë, çfarë flet. Ishte i shfazuar… Sepse kështu më ndodhi tha, më mori në telefon filani më tha thuaji Azemit që është një makinë, diku aty. Po mirë i thashë unë, nuk ke vrarë ti… ai ishte i tronditur. Ky ishte një militant i PD. Aty kuptova, që kurthin e tillë e organizoi, e serviri Shërbimi. Kishte një radio të Shërbimit Informativ, në makinën nga e cila dolën vrasësit”, tha Berisha. /tvklan.al

Kategori
Uncategorized

Gjekmarkaj-Frrok Çupit… Lëpirës kockash, shërbëtor, delenxhi .

cupi e gjekmarkaj

Analisti Agron Gjekmarkaj është përplasur me tone të larta me analistin Frrok Çupi në emisionin “Open” lidhur me temën e ditës, hapjen e listave të kandidatëve për deputetë të partive politike.about:blank

Sipas Çupit, nuk ka asnjë ndikim tek publiku nëse listat e partive janë të hapura ose të mbyllura, pasi nëse ata fusin në parlament të inkriminuar, është një kosto që e mbajnë vetë përpara qytetarëve.

Ndërsa analisti Agron Gjekmarkaj tha se në retorikën e Çupit, fjalitë “asgjësojnë njëra-tjetrën”.

“Partite politike jane asete publike dhe ato nese funksionojne me lista te hapura jane te detyruara ta konsiderojne publikun, te komunikojne me te, jemi nje vend me 2.8 milion banorë, militantet dhe votuesit janë qytetare nuk i perjashton ata dot ti nga shoqeria! Ti nuk me ke mesuar mua asgje, une s’jam ne Pd, nuk me ke derguar ti askund, nuk te kam konsideruar kurre per asgje, nuk je ti mesues per mua, s’ke instrumenta logjik te me gjykosh, je thjesht nje sherbetor dhe delenxhi ! Je mesuar te sherbesh sa andej ketej, lepin kockat qe te hedhin!”, iu përgjigj Gjekmarkaj analistit Çupi.

DEBATI

Frrok Çupi: Listat e hapura, të mbyllura e sistemet nuk ndryshojnë asgjë në përmirësimin e kualitetit të pushtetit. Listat e hapura dhe jo të hapura, po të përdor fjalorin që kanë përdorur të ashtuquajturit analistë, që sjkellin kriminelë në parlament, injorant, kshu e ashtu se shajnë si tu vijë për mbarë,prapë së prapë kjo është një kosto e partive, le të sjellin kë të duan, le të mos i hapin kurrë listat, cështja është se këto nuk i shërbejnë aspak publikut që ka probleme të tjera, probleme pasi projekton qeverinë, cfarë do bësh në qeverisje, nëse ke sjellë njerëzit e inkriminuar në pushtetet e kaluara që të dyja palët i kanë me shumicë, atëherë vijmë te probklemi a do të pranojë publiku e a do qeverisësh dot.
Tek listat e hapura e gjithë mllefi është për të mos lënë kryetarët e partive të jenë kryetarë, cfarë është ky pasion kaq i madh? Le të jenë, kujt i prishi punë?Partitë tek ne janë klane e klika familjare, ta fusim gjithë diskutimin popullor e të merren njerëzit e bëri të hapur nuk e bëri të hapur do të thotë e kanë ngarkuar këtë popull me kaq particializëm sa që ja kanë kaluar partisë së punës.

Partia e Punës rrinte cdo ditë në media e thoshte “unë partia, unë partia”.
Duhet të dalim nga kjo situatë? Di se të dyja partitë janë duke punuar me populizëm të shfrenuar që në Kod Zgjedhor s’mund të shkojë. Në Kod Zgjedhor secila parti le të vijë si ti dojë qejfi në dac me të mbyllura në dac me të hapura, me kriminelë ose jo. Cështja është te zgjedhjet, të zgjidhen aq sa fiton në popull, kështu fiton populli, nuk fiton me të kam xhan e shpirt.
…Ka rregulla të thjeshta të demokracisë në zgjedhje.

Agron Gjekmarkaj: Diskursi i zotit Çupi për mua ishte me fjali që asgjësonin njëra tjetrën nga pikëpamja logjike.

Frrok Çupi: Aa jo jo, të lutem, vetëm i palogjikshëm nuk jam unë të jesh i sigurtë, logjika e partisë që do të mbrosh ti është logjika më e keqe.

Agron Gjekmarkaj: Jo s’po mbroj parti. Lëre mor burrë, për të mbrojtur e bërë shërbim e bën ti, nuk shquhem unë, unë s’kam bërë kurrë shërbim e s’kam për të bërë asnjëherë. Shërbime ke bërë gjithë jetën ti e do t’i bësh prapë. Je i paguar për shërbëtor, e lëmë këtu.

Frrok Çupi: Ti flet li Lul Basha por pak më i ri se Luli. Lëre zotëri, unë jam Frrok Cupi.

Agron Gjekmarkaj: Këtu jeni zotëri, nuk është fyerje t’ju them zotëri.

Frrok Çupi: Po si s’është, ti flet si kamarier o burr se vjen kamarieri të thotë o zotëri.

Agron Gjekmarkaj: Ti flet si rrugaç për atë punë jo si kamarier, flet si shërbëtor. Po ik ore ti ke gjithë jetën që shërben.

Frrok Çupi: Po kujt i shërbej o burrë? Të kam shërbyer ty që të kam mësuar fjalën e lirë.

Agron Gjekmarkaj: Asgjë s’me ke mësuar ti mua.

Frrok Çupi: Ti ke ardhur në PD nga fshati.

Agron Gjekmarkaj: Nuk të kam pasur kurrë mësues ty. Diskutim teorik pa bazë logjike. Pse? Se partitë janë asete publike.

Frrok Çupi: Partitë janë klika por ti s’di asgjë nga teoria politike. Ti s’merr vesh fare fare.

Agron Gjekmarkaj: Edhe nëse janë të mbyllura janë asete publike.

Frrok Çupi:O Agron je i dominuar nga ideja e partisë.

Agron Gjekmarkaj: Jo mo zotëri mua nuk më interesojnë fare partitë se s’kam qenë në një parti kurrë unë. Ti ke qenë pjesë e të gjitha partive unë sjam anëtar e sdo jem kurrë në ndonjë parti.

Frrok Çupi: Prandaj nuk e doni SPAK-un ju se..

Agron Gjekmarkaj: Kush nuk e do SPAK-un? Kush ju, kush ata, po c’janë këto gjepura që thua se je burrë…

Frrok Çupi: Unë po të të padis ty në SPAK që të thuash sa parti kam ndërruar ti mund të shkosh në burg bie fjala.

Agron Gjekmarkaj: Thuaj ca të duash se nuk më intimidon.
Zotëria thotë që nëse partitë janë të mbyllura e kanë më të kufizuar marrëdhënien me publikun, nëse hapen e hapet gara brenda tyre kondicionohen marrëdhëniet me publikun. Nëse dominon lidershipi, i b ie që publikun e përjashtojnë, hyn një marrëdhënie e re me publiKun. Ndaj thashë janë fjali asgjësuese, nuk e fyeva.

Kategori
Uncategorized

Kreu i OFL/ Ish-sigurimsi shiste policët te kriminelët.

Kreu i OFL/ Ish-sigurimsi i akuzuar se shiste policët te kriminelët, kaloi vetingun

Sot është bërë publik vendimi për pezullimin e Artan Shkëmbit nga detyra e tij si kreu i Policisë Kriminale në Policinë e Shtetit dhe si kreu i Operacionit Forca e Ligjit.

Pezullimi i tij është bërë pas një kërkese të SPAK, ndaj kreut të Policisë së Shtetit, duke i thënë se Shkëmbi ishte vënë nën hetim.

E pikërisht, ish-sigurimsi i Shtetit, Artan Shkëmbi, sipas Autoritetit të Dosjeve, po hetohet për 2 akuza të rënda.

Shkëmbi mësohet se është vënë nën akuzë për korrupsion, por më shumë akuzohet se dekonspironte operacionet policore tek kriminelët.

Sipas SPAK, Artan Shkëmbi shiste policët tek kriminelët, të cilët më pas merrnin masa dhe i shmangeshin kontrolleve dhe arrestimeve.

Ky është kreu i OFL-së dhe Policisë Kriminale që në muajin shkurt e kaloi vettingun si i pastër dhe pa asnjë problem me figurën e tij.

Por duket se gjithçka ka qenë farsë, sepse dyshimet ndaj Shkëmbit për dy akuzat e mësipërme janë të mëdha.

Kategori
Uncategorized

Henze: Rama një rrezik global për Ballkanin, me e keqia askush nuk e di nëse ai është mirë nga shëndeti.

Rama është një rrezik global për Ballkanin dhe për të ardhmen e Shqipërisë: askush nuk e di se çfarë dëshiron, askush nuk e di se çfarë i vjen në mendje, askush nuk e di nëse ai është mirë nga shëndeti, askush e di nëse ai e di se çfarë dëshiron.

Martin Henze, përfaqësues i Komisionit të Infrastrukturës në Këshillin Ekonomik të CDU-së në Gjermani, në një intervistë për “Koha Jonë” flet për problemet ekonomike të vendit dhe dëmet që i ka sjellë integrimit në BE qeverisja “Rama”.

Intervistoi: Lindita Kokoli

Komisioneri i Zgjerimit, Oliver Varheleyi dhe Ambasadori i BE, Luigi Soreca kanë deklaruar se konferenca e parë ndërqeveritare midis Shqipërisë dhe BE do të zhvillohet në dhjetor. Me çfarë bilanci do të paraqitet Shqipëria në këtë takim?

Henze: Me krizën e Koronës dhe krizën aktuale politike shqiptarët gjenden para vendimit: E ardhmja apo jo e ardhmja. Si evropian, dal në përfundimin se qeveria Rama kishte 7 vjet kohë për t’u përgatitur për hapjen e negociatave. Sot, shqiptarët po përballen me një shtet të shkatërruar, që nuk funksionon: ekonomia, demokracia, sundimi i ligjit nuk funksionojnë, me një parti-shtet, rritje masive e korrupsionit, eksodi masiv i të rinjve dhe një opozitë në parlament jolegjitim, sepse qeverisë i pëlqen kështu. Nuk e di nëse shqiptarët e kanë të qartë se çfarë është në rrezik për ata dhe fëmijët e tyre nga zgjedhjet e ardhshme. Vetë Ambasadori Soreca duhet t’i kushtojë më shumë vëmendje asaj që Parlamenti Evropian, Këshilli i Evropës dhe shtetet e BE-së kanë vendosur për këtë çështje. Ai ndonjëherë duket se harron detyrën e tij si ambasador i BE-së. Politika e jashtme e BE-së është çështje e shteteve kombëtare, pra e Këshillit të Evropës dhe jo e Komisionit të BE-së.

Ka 15 kritere të vendosura nga parlamentet e vendeve të BE nga Parlamenti Evropian dhe Këshilli i BE-së për Shqipërinë, përveç kritereve të Kopenhagenit të vitit 2014. Fatkeqësisht, qeveria “Rama” nuk ka bërë asgjë. Përkundrazi, që nga viti 2013 Shqipëria çdo ditë e më shumë është shndërruar në autokraci. Zgjedhjet parlamentare të 2017 janë manipuluar nga partia në pushtet, madje dyshohet se dhe Rama ka marrë pjesë. Në 2019 u mbajtën zgjedhje të jashtëligjshme lokale. Ka deputetë të parlamentit, si Rudina Hajdari, të cilët nuk u zgjodhën nga populli dhe nuk kanë asnjë legjitimitet, por votojnë për ndryshimet kushtetuese. Tani përpjekja antidemokratike për të ndaluar koalicionet parazgjedhore po çon në një emergjencë të vërtetë kushtetuese dhe legjislative. Edhe në Gjermani, partitë kanë liri të plotë për të formuar koalicione, siç mund ta shihni shumë mirë në partinë, ku unë bëj pjesë, CDU/CSU, e cila natyrisht ishte në një koalicion parazgjedhor. Në Shqipëri, ndalimi i koalicioneve parazgjedhore, siç duan qeveria Rama dhe miqtë, si Hajdari, sjell humbjen e votave nëse këto parti duan të formojnë koalicion pas zgjedhjeve. Një kërkesë absurde, zëri i votuesit shqiptar nuk merret seriozisht nga Rama dhe bashkëpunëtorët e tij. Meqenëse Gjykata Kushtetuese nuk funksionon prej tre vitesh, kushtetuta nuk mund të ndryshohet. Nëse kjo ndodh, kemi të bëjmë me një shkelje të rëndë të kushtetutës. Qeveria dhe parlamenti jofunksional do të ishin armiq të kushtetutës. Një model tipik i diktaturës. Pra, si rezultat, qeveria e Ramës dhe deputetja e paligjshëm Hajdari kanë treguar se nuk mund t’i hedhin poshtë: demokracinë, shtetin e së drejtës dhe të ardhmen e popullin shqiptar. Ata mendojnë vetëm për xhepin e tyre. Për ne evropianët këta nuk janë partnerë negociues, kështu që anëtarësimi i Shqipërisë në BE nuk do të ndodhë.

Për sa i përket bilancit, a po merr populli shqiptar atë që i takon?

Henze: Po, ne europianët dhe veçanërisht ne Gjermanët, por edhe SHBA, jemi përpjekur sërish e sërish ta ndihmojmë kombin shqiptar. Ne kemi investuar qindra miliona euro. Tani është koha që populli shqiptar të zgjedhë një qeveri të arsyeshme, nuk mund të vazhdojë kështu.

Si duhet kuptuar ky tregues?

Henze: Vetëm, për fat të keq, shumë para janë zhytur në administratën e korruptuar të organizatës Rama, Balla dhe Veliaj, Hajdari. Ata kanë pushtuar të gjitha pozicionet kyçe në qeveri dhe në bashki, prandaj vetëm ata janë përgjegjës për korrupsionin. Ne duhet ta bëjmë të qartë se ekonomia shqiptare nuk është e korruptuar në vetvete. Ajo po shantazhohet për të favorizuar administratën e qeverisë Rama. Nuk është ekonomia shqiptare ajo që është e korruptuar, por ekzekutivi i organizatës Rama. Kush nuk luan lojën e kësaj organizate ka probleme. Më lejoni të shtoj diçka, pyetja që ju po bëni është për kombin shqiptar, por kjo pyetje është gjithashtu për ne evropianët. Anëtarësimi në Bashkimin Evropian është si një martesë. Partnerët duhet të përshtaten me njëri-tjetrin, jo gjithmonë duhet të kenë të njëjtin mendim, por mund të debatojnë dhe të kenë konflikte. Sidoqoftë, thelbi i partneritetit duhet të kuptohet si një treshe, ai përbëhet nga një strukturë e përbashkët vlere dhe mirëkuptimi ligjor. Ne e quajmë këtë demokraci dhe shtet të së drejtës si dhe një orientim të qartë drejt Perëndimit, pra anëtarësimin në NATO. Për më tepër, integrimi gjithëpërfshirës në Tregun e Vetëm Evropian, si një detaj i fundit: partneriteti është ekskluziv dhe i përhershëm. Pra, Evropë e bashkuar, me shtete anëtare demokratike. Unë besoj se Maqedonia e Veriut do të fillojë bisedimet brenda vitit 2020, ndërsa Shqipëria kur të plotësojë kushtet e vendosura. Këtu përfshihet edhe akuza kundër Ramës për dyshimin e manipulimit të zgjedhjeve. Prandaj, kjo do të jetë detyra e qeverisë së re pas prillit 2021, e udhëhequr nga opozita e bashkuar, nën udhëheqjen e Lulzim Bashës, i cili është i pranuar nga ne në Europë.

Henze, ju kërkoni një “Marrëveshje të Re” për të shëruar Shqipërinë nga kriza. “Marrëveshje e re” ishte dikur përgjigja e SHBA kundër krizës shkatërruese të vitit 1929. A është situata në Shqipëri kaq rëndë?

Henze: Shkaqet dhe rrethanat atëherë ishin të ndryshme. Shqipëria ka shumë probleme. Shqipëria është në krizë ekzistenciale që është shumë më e rëndë se kriza ekonomike e SHBA e vitit 1929. Sot bota është shumë më e ndërlidhur dhe mundësitë për të luftuar krizën janë më të mira nëse një qeveri është në gjendje ta bëjë këtë. Ndërsa, kur shikoj rezultatet e 7 viteve, qeveria Rama tregon: eksod masiv, rritje të papunësisë, korrupsion, trafikim të qenieve njerëzore, manipulim të zgjedhjeve, asnjë kontroll pandemik, mosfunksionim të shtetit të së drejtës, asnjë investim të huaj. Çdokush e ka të qartë recesioni është i afërt, mbase edhe krizë e rëndë si në vitin 1929. Por në lojë është e ardhmja e vendit.

Atëherë përse aludoni?

Henze: Në Shqipëri, rreth 45% e prodhimit ekonomik është zhdukur, kështu që situata është shumë e rëndë. Shqipërisë i duhen strategji për të rindërtuar ekonominë e  shkatërruar dhe për të shëruar ndarjet politike të vendit, që është i ndarë tre kampe. Së pari, fraksioni politik i popullit shqiptar, ekonomia shqiptare dhe qeveria e korruptuar e Ramës. Shqipëria dëshiron të bëhet anëtare e BE-së, apo jo? Me qeverinë aktuale dhe deputetët e paligjshëm në parlament, kjo nuk është e mundur, rezultatet e tregojnë këtë. Shqipëria ka nevojë për një ndryshim thelbësor, një Marrëveshje të Re, dhe kjo mund të arrihet vetëm përmes zgjedhjeve dhe me largimin e anëtarëve të paaftë dhe të korruptuar të qeverisë Rama, dhe gjithashtu përmes zgjedhjeve të reja lokale. Opozita e Bashkuar ka vullnetin, si dhe mbështetjen e Partive Popullore Europiane për këtë Marrëveshje të Re. Koronavirusi dhe kolapsi ekonomik i Shqipërisë duhet të luftohet me të gjitha mjetet, siç po ndodh në shumë vende. Ndërkohë, qeveria duhet të mbrojë vendet e punës dhe bizneset nga pasojat e izolimit dhe të tërheqë kompani të reja të huaja për të investuar në Shqipëri.

Si e shpjegoni që qeveria Rama thotë: Nuk e përballojmë dot, nuk kemi para për sistemin shëndetësor, për klinikat, për testimet, për universitetet, për arsimin falas të të rinjve?

Henze: Nëse dikush e thotë këtë, atëherë ai ose nuk e ka idenë se si funksionojnë paratë, ose është budalla ose po gënjen. Nuk e di cila është më keq. Budallallëku i Z. Rama është se ai mbështetet te njerëz kaq të paaftë në qeverinë e tij dhe tek oreksi për para i këtyre njerëzve, një turp për Shqipërinë! Por, ekziston një mundësi e tretë: pushteti të jep gjithmonë hapësira për abuzim me pushtetin. Këtë po e shohim me qeverinë shqiptare. Ajo ka shfuqizuar shtetin e së drejtës, liria e shtypit është e kufizuar, parlamenti është jofunksional, politikat ekonomike, sociale dhe financiare që supozohet se sigurojnë të ardhmen e vendit, nuk ekzistojnë, por ato ekzistojnë me Opozitën e Bashkuar. Opozita ka ekspertë dhe një program shumë të mirë, ai do të funksionojë. Ne evropianët jemi në anën e tyre.

Cili është hapi tjetër?

Henze: Përgjigja ime është kjo: Shqiptarët ose besojnë në demokraci dhe kanë vullnetin dhe zgjidhjen për t’u bërë anëtarë të Bashkimit Evropian, ose jo. Nëse shqiptarët besojnë në demokraci, nuk e di pse votuesit nuk e shohin këtë qeveri të korruptuar, çfarë po luan, çfarë do të ndodhë nëse nuk ka një ndryshim politik tani e si do funksionojë sistemi monetar, ndërkohë që qeveria i mashtron. Pikërisht këtë po bën qeveria Rama, po mashtron dhe po luan teatër, një teatër të keq. Si rezultat, qindra mijëra shqiptarë, veçanërisht të rinjtë, janë larguar vitet e fundit. Shqiptarët po vdesin nga uria ose sepse nuk ka një infrastrukturë shëndetësore funksionale. Ne duhet të kuptojmë se jetëgjatësia mesatare në Shqipëri është rreth 72 vjeç, dyqind kilometra larg, në Itali, 84 vjeç. Italia nuk është larg, ndryshimi në shkallën e vdekshmërisë nuk është për shkak të faktit se ushqimi ose uji në Shqipëri është më keq. Jo, është për shkak se qeveria shqiptare e Ramës është e paaftë për të zbatuar politika të mira ekonomike dhe sociale.

Demokracia pa transparencë nuk quhet demokraci, apo jo?

Henze: Po, e drejtë. Shqipëria ka një narko-qeveri në pushtet, e cila ka nxjerrë jashtë funksionit shtetin e së drejtës dhe parlamentin. Ja pse liria e shtypit dhe liria e mendimit është një e drejtë kaq e rëndësishme e njeriut. Ne në Europë e shohim lirinë e shtypit si një pushtet të katërt, pranë gjyqësorit, ekzekutivit dhe parlamentit. Nëse votuesit shqiptarë informohen dhe vendosin me vetëdije për një qeveri të re, për mua kjo është e nevojshme. Por kam përshtypjen se qeveria Rama po i mban qëllimisht njerëzit në errësirë ​​për lidhjet ekonomike dhe tragjedinë e ekonomisë shqiptare, prandaj në fillim të vitit erdhi përpjekja e qeverisë për të kufizuar lirinë e shtypit në mënyrë që të fshehë dështimet e veta dhe korrupsionin. Opozita e Bashkuar, Presidenti Meta dhe Komisioni i Venecias reaguan shkëlqyeshëm, duke përgëzuar dhe parandaluar shkeljen e mëtejshme të kushtetutës nga qeveria Rama dhe parlamenti i paligjshëm. Si europianë, ne presim që populli shqiptar do ta bëjë këtë qeveri të mbajë përgjegjësi për shkeljen e kushtetutës. Por, ekziston një mundësi e tretë: pushteti gjithmonë fton abuzimin e pushtetit. Aktualisht po e shohim këtë me qeverinë shqiptare, ajo ka shfuqizuar shtetin e së drejtës, liria e shtypit është e kufizuar, parlamenti është jofunksional, politikat ekonomike, sociale dhe financiare që supozohet se sigurojnë të ardhmen e Shqipërisë nuk ekzistojnë, por ato ekzistojnë me Opozitën e Bashkuar. Opozita e bashkuar ka ekspertë dhe një program shumë të mirë, do të funksionojë, ne evropianët jemi në anën e tyre.

A ka ndonjë shans që Shqipëria të dalë nga kriza e koronës aq shpejt sa u futëm dhe një rrugëdalje për të kapërcyer krizën ekonomike? 

Henze: Fatkeqësisht jo me qeverinë Rama. Ky është problemi kryesor në Shqipëri, është virusi i vërtetë Korona, e thënë troç. Borxhet dhe korrupsioni janë në rritje, sundimi i ligjit po i afrohet zeros, barra e interesit po rritet, investitorët e huaj janë të paktë, nuk ka turistë, të ardhurat po bien. Shqiptarët duhet të dalin nga kjo spirale borxhi. Qeveria aktuale nuk po bën asgjë, ajo nuk ka asnjë strategji, është përballë kërcënimit të falimentimit kombëtar dhe rritje e ekonomisë informale. Pasojat ekonomike dhe sociale të virusit do të ndihen për një kohë më të gjatë sesa vetë virusi. Të paktën këtë vit dhe vitin tjetër. Kjo krizë do të jetë më e vështirë dhe më shkatërruese sesa kriza financiare e vitit 2008 dhe cikli ekonomik nuk do të ketë një formë V, duke folur grafikisht, por më tepër një formë U.

Dhe ata do të duhet të bënin gjithçka për t’u siguruar që ajo të mos marrë një formë L, pra që të mos dalin fare nga gropa. Edhe para krizës së koronës, ekonomia në Shqipëri ishte në rënie, e përkeqësuar edhe më shumë nga tërmeti në vitin 2019. Situata është shumë dramatike, me përhapjen e infeksionit të koronës është bërë fatale. Kjo dramë shkaktohet vetëm nga politika e gabuar e qeverisë Rama. Rama dhe Balla janë autorët, jo virusi.

Për shkak të krizës, shumë persona kërcënohen edhe nga varfëria? A nuk duhet të lidhet kjo me çështje sociale më shumë sesa ekonomike?

Henze: Situata është shumë serioze, e ardhmja e të rinjve në Shqipëri është afër zeros. Kohezioni social duhet të jetë fokusi kryesor në Shqipëri tani. Pabarazitë kërcënojnë të rriten më tej sepse njerëzit e pasur janë më të aftë ta mbrojnë veten nga virusi dhe pasojat e tij sesa më të varfrit. Gjysma e klasës së mesme po rrënohen nga papunësia vetëm në këta pak muaj të koronës. Ja përse, për shembull, modeli gjerman i punësimi me kohë të shkurtër është kaq i vlefshëm. Pas krizës së Koronës fshihet kriza ekonomike. Nëse kjo krizë prodhon shumë të papunë, niveli tashmë i lartë i pakënaqësisë rritet më tej, dhe të rinjtë, siç themi ne në Gjermani, “votojnë me këmbë”, largohen nga vendi. Kriza ekonomike, shëndetësore dhe sociale janë të lidhura ngushtë. Problemet nuk mund të shikohen dhe zgjidhen në mënyrë lineare. Problemi në Shqipëri është shumë kompleks.

Gjermania dhe vendet e tjera të pasura po shpenzojnë miliarda për të luftuar krizën. A mjafton kjo?

Henze: Po, ne po përjetojmë rritje ekonomike fenomenale në Gjermani. Masat që kemi marrë nga marsi në maj, që ishin një detyrë kërkuese, po japin një efekt të fuqishëm dhe efikas. Në Gjermani dhe në Bruksel jemi shumë krenarë për këtë, një super arritje nga europianët. Sidoqoftë, ka sektorë ekonomikë ku duhet të përqendrohemi më seriozisht. Sinjali më i rëndësishëm ishte që bankat e mëdha si Banka Qendrore Evropiane po hedhin para në treg. Tregjet financiare janë qetësuar, politika fiskale ka hyrë në fuqi. Fatkeqësisht, në Shqipëri nuk kishte programe ekonomike efikase, kontrolli pandemik mjekësor është një katastrofë, izolimi nga Rama, i shoqëruar me nxjerrjen e ushtrisë në terren, nuk ka sjellë ndonjë gjë pozitive në Shqipëri, vetëm sa dëmtoi njerëzit dhe ekonominë. Qeveria nuk përdori izolimin për t’u përgatitur për kohën pas mënyrën e daljes prej izolimit. Shkollat ​​dhe institucionet publike nuk ishin të përgatitura. Gastronomia nuk ishte e pajisur mirë, dhe tani Shqipëria do të ketë më shumë vdekje dhe ekonomi do të pësojë rënie, dhe për këtë të ardhurat e familjeve shqiptare do të pakësohen ndjeshëm. Fatkeqësisht, dështimi i qeverisë shqiptare për të vepruar dhe parlamenti jofunksional do të sjellin më shumë vdekje të shqiptarëve të cilët, me një menaxhim më të mirë të situatës, nuk do të kishin vdekur.

Z.Henze, ju e krahasoni sistemin tonë monetar shqiptar me arkën e kinemaje. Si duhet kuptuar kjo?

Henze: Me sa duket, Qeveria Rama beson se shteti shqiptar duhet t’i mbledhë paratë pastaj t’i shpenzojë. Se kreditë dhe taksat duhen për të bërë shpenzime. Në fakt është e kundërta. Së pari qeveria harxhon para, pastaj mbledh taksa. Është si në kinema: biletat nuk mblidhen e pastaj shpërndahen. Shteti nuk ka nevojë për paratë tona. Nëse i paguani taksat tuaja me para në dorë me faturat e mëparshme të bankës, qeveria do t’ju lëshojë një faturë pagese dhe më pas do t’i hidhte paratë e mbledhura në qarkullim. Nëse punonjësi është miqësor, ai do t’ju falënderonte për kontributin tuaj.

Opozita e Bashkuar ka një plan interesant fiskal. Ata duan të vendosin taksën e sheshtë. Pse të paguajmë taksa nëse shteti nuk ka nevojë për paratë tona?

Henze: Po, plani ekonomik dhe social i opozitës është ka një qëllim të caktuar dhe do të sjellë një ndryshim të plotë e të domosdoshëm në shoqëri. Taksat kanë një funksion rregullator. Shteti dëshiron që të ofrohen mallra dhe shërbime. Ai dëshiron ushqim dhe shkolla, institucione shëndetësore publike, një sistem ligjor. Dikush duhet t’i ofrojë këto dhe në këmbim të marrë para si mjet pagese. Atëherë, si do ta sigurojnë njerëzit monedhën e një vendi dhe më pas të blejnë me të? Sot ekziston detyrimi tatimor, në vend të skllevërve dhe sulmit ndaj vendeve të tjera. Në nivelin mikro, shteti krijon kështu një nxitje të mirëfilltë për të ofruar forcën e vet punëtore. Kështu që taksat nuk janë para në vetvete. Njerëzit kërkojnë punë të paguar që të jenë në gjendje të paguajnë taksat. Por në asnjë rrethanë asgjë nuk është e “paguar” me të. Kështu që tani duhet të rimendojmë dhe planet janë gati.

Administrata aktuale e Ramës ka në pushtet prej 7 vitesh, si e vlerësoni aftësinë e tyre për të trajtuar çështjet ekonomike?

Henze: Është e rëndësishme që gjatë analizave t’u kushtohet vëmendje rezultateve dhe jo propagandës. Rezultatet e administratës Rama na çojnë në gjendjen aktuale të emergjencës dhe në jetëgjatësinë më të ulët të njerëzve në Evropë si dhe në një eksod masiv të të rinjve që ka nisur prej vitesh, pra, ka vënë në rrezik të ardhmen e kombit shqiptar. Po, ne nuk shohim asnjë të ardhme te Rama dhe bashkëpunëtorët e tij, dhe te opozita e paligjshme në parlament gjithashtu. Ekonomia është e kundërta e fesë. Në ekonomi është të bësh diçka, parimi përcaktues, d.m.th zgjidhja e problemeve e orientuar drejt qëllimit. Në të vërtetë, vetëm organizata Rama përfiton nga politikat e qeverisë së tij, asnjë shqiptar tjetër.

Si ekspert ekonomik, si do ta vlerësonit situatën ekonomike në Shqipëri?

Henze: Është shumë, shumë kritike. Situata është e brishtë dhe çdo hezitim i mëtejshëm në zbatimin e ndryshimeve politike do ta çojë Shqipërinë në humnerë. Përveç veprimeve të rrezikshme antidemokratike të qeverisë Rama e Balla dhe një parlamenti të paligjshëm, jofunksional, i cili po sjell ndryshimet e fundit në Kushtetutë. Thelbi i kolapsit ekonomik të Shqipërisë lidhet me dështimin e qeverisë Rama. Kjo çon, për shembull, në rritje të konsiderueshme të trafikut të drogës në Evropë dhe Rusi që kur qeveria Rama mori pushtetin në 2013, për të mos përmendur një rritje të konsiderueshme të pastrimit të parave. Pastrimi i parave përdoret për të financuar terrorizmin ndërkombëtar dhe Rama mban përgjegjësi politike për këtë. Qeveria shqiptare është politikisht përgjegjëse për këtë. Dhe kjo nuk është aq ciklike sa strukturore. Në muajt e ardhshëm, do të shohim një rënie ekonomike me përmasa të papara në Shqipëri, dhe qeveria po bën gabime në kontrollin e pandemisë dhe unë nuk shoh asnjë program rindërtimi ekonomik nëse nuk ndryshon qeveria. Qeveria Rama ka dështuar plotësisht, ajo shkëlqen përmes paaftësisë ekonomike dhe sociopolitike. Nuk ka asnjë alternativë, opozita duhet t’i drejtohet qeverisë, ekspertëve të saj dhe programeve që kemi zhvilluar me ta. Ajo do t’i japë Shqipërisë një të ardhme përsëri, dhe shumë shpejt. Një demokraci lulëzon nga ndryshimi, edhe Rama e di këtë.

Cilat janë shkaqet e rritjes së borxhit publik të shtetit shqiptar?

Ka disa arsye. Së pari, ka arsye strukturore. Qeveria është e përfshirë në korrupsion masiv. Duhet ta bëjmë të qartë se qeveria Rama ka pushtuar të gjitha funksionet e shtetit në 8 vitet e fundit dhe që prej 2019-s, përmes zgjedhjeve të paligjshme lokale, të gjitha pozicionet e larta të qeverisjes vendore. Pra, kur flasim për korrupsionin në Shqipëri, flasim për strukturën: shtet – privat, kështu që flasim vetëm për partinë qeverisëse, kështu është struktura Rama, e korruptuar, si asnjë tjetër në Shqipëri.

Korrupsioni në Shqipëri është i shtrirë kudo: ministri, te anëtarët e familjes ose kryetari i bashkisë i cili, për 10-30% të volumit të projektit, siguron që kontraktori të marrë kontratën e tij, lejen e tij të ndërtimit, mjeku kujdeset vetëm për pacientët, familjarët e të cilit paguajnë një tarifë shtesë, gjyqtari që ka marrë ryshfet nga një qeveritar ose një person tjetër jep një dënim të butë, politikani qeveritar siguron punë të mira për miqtë dhe të afërmit e tij, biznesmeni i merr kontratat e tij përmes ryshfetit, lista mund të jetë e pafund… gjatë…

Korrupsioni është një katastrofë në Shqipëri, është rritur ndjeshëm nën qeverisjen e Ramës, shoqëruar me trafik droge dhe pastrim parash dhe ka pasoja të tmerrshme në nivelin ekonomik, politik dhe shoqëror.

Përmes korrupsionit të organizatës Rama, paratë e taksave të shqiptarëve dhe ndihma ndërkombëtare çohen dëm në vend që të përdoren për të financuar zhvillimin e qëndrueshëm në Shqipëri.

Interesat private të Organizatës Rama zbatohen në dëm të popullit shqiptar dhe të ardhmes së kombit shqiptar. Kjo ndodh që prej 8 vitesh. Pasojat: paratë mungojnë në buxhet dhe shteti duhet të marrë hua shtesë, pra duhet të marrë borxhe shtesë, shteti të ofrojë shërbimet.

Korrupsioni pengon një zhvillim të qëndrueshëm në Shqipëri. Korrupsioni bën që paratë publike nuk arrijnë kurrë në vend dhe burimet publike po harxhohen.

Kompanitë shantazhohen dhe kështu kriminalizohen nga struktura e korruptuar.

Pra, korrupsioni pengon zhvillimin politik, ekonomik dhe shoqëror të vendit. Ky është kryesisht dështimi sistematik i Republikës Shqiptare, domethënë mosfunksionimi i shtetit të së drejtës dhe parlamentit për mbi tre vjet, si dhe paaftësia absolute e qeverisë Rama në çështjet e politikës financiare, ekonomike dhe sociale. Nga ana tjetër, është keqinvestimi që gjeneron humbje të mëdha, të tilla si blerja e një kompanie ajrore dhe projekti për një aeroport në jug të Shqipërisë, PPP-të, qoftë në ndërtimin e shkollave, rrugëve në sektorin e shëndetësisë apo edhe të mbylljes së paligjshme të një televizioni, për të cilin shteti shqiptar duhej t’i paguajë 100 milionë euro pronarit, një kundërshtar i Ramës. Sa klinika dhe shkolla mund të ishin ndërtuar në Shqipëri me 100 milionë Euro. Një turp!

A është kriza ekonomike rezultat i paaftësisë apo korrupsionit?

Henze: Qeveria Rama ka krijuar një borxh të konsiderueshëm strukturor, të karakterizuar nga boshllëqe afatgjata të financimit që vazhdojnë përtej ciklit ekonomik. Ato përfaqësojnë një mospërputhje të përhershme midis shpenzimeve të qeverisë dhe të të ardhurave që gjeneron. Për të llogaritur këtë deficit strukturor, transaksionet financiare zbriten nga borxhi i ri. Ky borxh i ri strukturor duhet të kufizohet në një maksimum prej 0.35% referuar produktit të brendshëm bruto. Por duket që qeveria shqiptare e Ramës po i përmbahet këtij kufizimi. Shifrat paraqitura nga qeveria janë problematike, një verifikim i mëtejshëm i shifrave nuk mund të bëhet aktualisht.

Borxhi strukturor zbulon mëkatet fiskale të qeverisë Rama. Është e vështirë të eliminosh borxhin strukturor sepse një pjesë e madhe e shpenzimeve është afatgjatë. Ato përfshijnë detyrime pagesash afatgjata në formën e pagesave të interesit, shpenzimet e personelit, PPP dhe bonot. Marrja e një borxhi shtesë dhe mbështetja në sistemin e deficitit për të stimuluar ekonominë dhe për të rritur kapacitetin e prodhimit, i cili stimulon kërkesën e përgjithshme ekonomike mund të gjenerojë një cikël ekonomik simetrik, në mënyrë që deficitet që krijohen të ekuilibrohen nga tepricat. Kjo formulë mund të jetë e suksesshme në Gjermani, por jo në Shqipëri. Shqipëria është e falimentuar dhe asnjë sistem shpenzimesh e deficiti nuk mund ta ndihmojë. Personat përgjegjës politikë për këtë janë: Qeveria e Ramës, Ballës dhe bashkëpunëtorëve të tij.

Çfarë mund të shkojë keq?

Henze: Për shembull, fakti që borxhi publik, siç tregohet edhe nga statistikat, është shpesh vetëm gjysma e së vërtetës, zakonisht vetëm një pjesë e vogël e barrës reale. Për shembull, e drejta që kanë pensionistët dhe punonjësit e shtetit shqiptar, të cilët presin të marrin një pension nga bashkia, është plotësisht e nënvlerësuar. Shumica e sistemeve sociale është si puna e borxhit, pra shteti merr para nga popullata që punon me premtimin se do t’ua kthejë pak nga pak kur të jenë plakur. Ky është rasti edhe në Shqipëri. Qeveria Rama meshte aktualisht nuk është në gjendje ta mbajë këtë premtim; për shembull, ai i financon të gjitha pagat e shtetit përmes një sistemi faktorizimi.

Çfarë do të thotë kjo?

o po o

Cili është problemi? Shteti mund të rregullojë normën e interesit në varësi të normës së interesit të tregut të kapitalit.

Henze: Mesatarisht vendet e industrializuara po shpenzojnë aktualisht rreth tetë për qind të prodhimit të tyre të përgjithshëm për pensionet, madje në Itali dhe Greqi shkon 16 për qind. Në fakt, taksat e ardhshme në Shqipëri, që janë caktuar për të paguar pensionet, i tejkalojnë shumëfish taksat e caktuara për pagimin e borxheve. Zgjidhja do të ishte një program solid, ekonomik dhe social, më shumë rritje, pra më shumë të ardhura nga tatimet dhe konsumi. Por, për këtë, ata kanë nevojë për një ndryshim në udhëheqjen e vendit. Qeveria aktuale, siç e kuptojmë, nuk ka aftësinë e nevojshme.

Cilat janë rreziqet reale të borxhit që fshihen në Shqipëri?

Henze: Po, dhe përveç kësaj, shumë prej predikuesve dhe propaganduesve të partisë qeverisëse të Ramës, dhe ka shumë të tillë, në Shqipëri, Berlin dhe Bruksel, gabimisht supozojnë se kriza aktuale do të ndjekë një model të ngjashëm me atë në të shkuarën. Se bashkësia ndërkombëtare do të ndihmojë përsëri dhe se normat e interesit në tregun e kapitalit do të bien. Historia e krizave të mëson se ky është një supozim mendjelehtë, madje i rrezikshëm. Siç e shohim tani në Shqipëri. Prandaj, reformat ekonomike janë të nevojshme tani. Vetëm një ndryshim i qeverisë mund ta ndihmojë Shqipërinë. Sovrani, populli shqiptar duhet të reagojë tani. Jo evropianët, as SHBA, Turqia apo Kina s’mund të ndihmojnë. Shqiptarët duhet ta zgjidhin shpejt dhe tani çështjen e tyre të brendshme politike.

Jo vetëm borxhi publik është shumë i larta, por edhe inflacioni  duket i lartë. A është Shqipëria e përgatitur për krizën aktuale?

Henze: Ky është vërtet problem. Banka e Shqipërisë nuk ka hapësirë për manovrim. Në këtë krizë duhet të ndërhyhet me politika fiskale dhe ekonomike, një arsye më shumë për të krijuar hapësirë manovrimi. Besimi im në qeverinë aktuale, është zero, ka dështime absolute në qeveri dhe në parlamentin shqiptar, ata mund të bëjnë kërkesa për subvencione në institucionet ndërkombëtare dhe të bëjnë propagandë, por ata nuk kanë ide, strategji, zgjidhje për eliminimin e krizës shqiptare. Tani është koha e ekspertëve dhe politikanëve me përvojë, nuk ka më kohë për eksperimente.

Si e vlerësoni menaxhimin e krizës nga Banka e Shqipërisë dhe qeveria që prej shpërthimit të pandemisë?

Henze: Ata, ose nuk kanë vepruar fare, dhe nëse kanë reaguar, ka qenë shumë vonë ose gabim. Pa ndërhyrjet masive të BE në vitet e fundit, kriza do të kishte arritur një dimension krejt tjetër dhe Shqipëria do të kishte falimentuar me kohë. Sidoqoftë, qeveria Rama nuk po e merr seriozisht përgjegjësinë që mban aktualisht.

Kushtetuta i detyron, ata pritet të kujdesen për drejtësinë shoqërore, shtetin e së drejtës dhe politikat ekonomike. Mosveprimi i Ramës është problematik: Kjo e shpjegon kaosin që ekziston tani.

Çfarë rreziqesh të tjera shihni në Shqipëri?

Henze: Sipas mendimit tim, ndryshimet në rritje midis të pasurve dhe të varfërve, ndryshimi demografik dhe eksodi masiv i të rinjve shqiptarë përfaqësojnë një sfidë të madhe. Klasa e mesme në Shqipëri është shumë e vogël dhe një shoqëri në zhvillim ka nevojë për njerëz të rinj, të mirarsimuar për të krijuar familje në Shqipëri.

Rama u premtoi shqiptarëve zgjidhje të lehta në dukje në 2013 dhe 2017. Këto zgjojnë shpresa të mëdha, veçanërisht midis pjesës më të varfër të popullsisë shqiptare. Sidoqoftë, në shumë raste, këto zgjidhje nuk zbatohen kurrë, gjë që çon në zhgënjim të madh. Ata ndihen të mashtruar për të ardhmen e tyre dhe me të drejtë. Përveç pakënaqësisë në rritje, krijohet angazhimi i qeverisë Rama shkon kundër njerëzve dhe kundër pakicave. Ky shtet njëpartiak do të thotë që mendimi i ndryshëm i qytetarëve nuk merret parasysh. Ndjenja se mendimet e ndryshme janë të parëndësishme sa vjen e rrit zhgënjimin politik dhe sjell largimin nga Shqipëria. Opozita e Bashkuar, së bashku me ne, partnerët nga Partitë e Popullore Evropiane, kanë hartuar plane të orientuara drejt praktikës në sektorin ekonomik dhe social, të cilat do të zbatohen shumë shpejt në avantazh të popullatës shqiptare kur qeveria të marrë përsipër. Sipas mendimit tonë, Shqipëria ka potencialin të bëhet Zvicra e Ballkanit, thjesht duhet të keni vullnetin dhe ta bëni.

Pra, çfarë mund të bëhet?

Henze: Dy gjëra, ndër të tjera: duhet të zbatohen instrumente që ulin nivelin aktual të korrupsionit hap pas hapi. Së pari, korrupsioni është pjesërisht i lidhur me varfërinë. Në rastin e korrupsionit në lidhje me varfërinë, pagat e sektorit publik dhe privat duhet të rriten; veçanërisht personeli shtetëror duhet të paguhet më shumë dhe punonjësve të sektorit publik duhet t’u jepen gjithashtu garanci punësimi, në mënyrë që ata të motivohen për të marrë një pagë shtesë që familja të mbijetojë. Këto plane ka zhvilluar opozita.

Nga ana tjetër, për sa i përket politikave rregullatore, ndëshkimet për korrupsionin në qeverinë në veçanti duhet të jenë më të ashpra sesa kamë qenë deri më sot, edhe një dyfishim i gjobave është i pranueshëm. Parandalimi duhet të rritet masivisht dhe fuqishëm, jo ​​vetëm presioni nga policia dhe gjykatat, por veçanërisht nga kompanitë dhe pronarët e tyre, si dhe politikanët e zyrtarët administrativë. Duhet të jetë e qartë për të gjitha ndërmarrjet tregtare: Po. Ne mund të bëjmë biznes, nuk kemi pse të paguajmë asgjë shtesë dhe administrata publike duhet ta dijë që nuk mund të kërkojnë para në të zezë, sepse marrin një pagë të mirë nga shteti shqiptar.

Nuk është aq e komplikuar. Sipërmarrësit gjermanë marrin fitime të mëdha, ndaj bërë ekonomia e tretë më e madhe në botë në 70 vitet e fundit, pa shumë korrupsion. Pra, kjo funksionon edhe në Shqipëri.

Shumë interesante, por si mendoni se do të zhvillohet ekonomia në Shqipëri?

Henze: Në 8 vitet e fundit, Rama dhe qeveria e tij gjithmonë kanë thënë: Së pari vijnë taksat, pastaj shpenzimet. Por në fund të fundit, kishte taksa më të larta dhe shpenzimet u zvogëluan nga korrupsioni, dhe shumë hua u morën, kështu që njerëzit nuk e pëlqyen atë. Së pari, paratë shpenzohen nga shteti ose banka qendrore, pastaj taksat mund të paguhen me to ose të emetohen bono thesari. Sepse paratë për të paguar taksat ose për të blerë bono thesari mund të vijnë vetëm nga shteti ose përfaqësuesit e tij.

Nuk jeni shqetësuar se mund të ketë shpenzime më të larta të qeverisë, pas një ndryshimi politik në prill 2021, kur taksat do të ulen dhe do të krijohen më shumë vende pune, edhe nëse shkalla e inflacionit rritet?

Henze: Nuk e besoj këtë. Inflacioni i prek të gjithë, papunësia prek shumë njerëz në Shqipëri, veçanërisht të rinjtë. Kështu që një pakicë do të jetë kundër një politike të tillë, por shumica jo. Njerëzit do të votonin shpejt për një qeveri që rrit inflacionin. Unë merrem me biznes që nga mesi i viteve nëntëdhjetë, dhe si rregull normat e larta të inflacionit nuk vijnë për shkak të shpenzimeve të larta qeveritare por për shkak të faktorëve të tjerë.

Cilat, për shembull?

Henze: Në Argjentinë, Meksikë, korrupsioni dhe ekonomia informale luajnë rolin vendimtar, siç bëjnë në Shqipëri. Korrupsioni duhet të eliminohet. Qeveria Rama është politikisht përgjegjëse për korrupsionin, kështu që qeveria duhet të largohet. Me qeverinë e re të opozitës së bashkuar, do të fillojë një ristrukturim dhe ndryshim i plotë në politikën ekonomike dhe shoqërore. Do të jetë butoni i rinisjes nga e para. Shqipëria nuk ka më kohë për eksperimente. Me planin e opozitës do të  ketë taksa të ulëta, do të organizohet një politikë sociale dhe arsimore, e cila e bën klasën e mesme të shoqërisë shqiptare më të gjerë dhe në këtë mënyrë më demokratike.

Shqipëria ka nevojë për shumë shqiptarë të mirarsimuar për zhvillimin e ardhshëm, kjo është e ardhmja e Shqipërisë. Shqipëria ka nevojë për një klasë të mesme të gjerë dhe të mirarsimuar, pa të cilën nuk mund të krijohet një ekonomi efektive. Do të ketë një mbështetje intensive të familjeve, ndihma sociale mujore për fëmijët, për shembull, si në Lituani, në vlerë prej 19 €. Për teknologjinë e informacionit, industrinë e turizmit dhe bujqësinë, gjithçka është e realizueshme. Sistemi i arsimit duhet të organizohet sipas modelit gjerman, për këtë qëllim ne organizuan një kongres në Tiranë së bashku me PD-në në fillim të vitit 2019. Siç e thashë më sipër, Shqipëria ka potencialin të bëhet Zvicra e Ballkanin. Ajo thjesht duhet ta dëshirojë atë dhe për këtë arsye të zgjedhë qeverinë e duhur.

Qeveria e Ramës dhe deputetët në parlament duket se nuk kanë një politikë inteligjente ekonomike dhe sociale?

Henze: Jo, Rama është një rrezik global për Ballkanin dhe për të ardhmen e Shqipërisë: askush nuk e di se çfarë dëshiron, askush nuk e di se çfarë i vjen në mendje, askush nuk e di nëse ai është mirë nga shëndeti, askush e di nëse ai e di se çfarë dëshiron. Ai duket se mendon vetëm për veten e tij, ai dhe Balla, Veliaj e Hajdari, nuk janë demokratë. Pavarësisht se kush fiton, unë besoj se fitorja e opozitës së bashkuar do të jetë një kthesë politike afatgjatë. Do të jetë e ardhmja për Shqipërinë, anëtarësimin në BE, rritjen ekonomike, më shumë punë për punëtorët shqiptarë. Partitë Popullore Evropiane mbështesin PD-në.

Modeli i vetëm ekonomik i qeverisë Rama është marrja e borxheve për investime. Çfarë rreziqesh mbart një model i tillë për një shtet?

Henze: Nëse kursimi nuk ka kuptim politik dhe rritja e inflacionit nuk është e mundur në Shqipëri, atëherë Shqipëria kërcënohet me falimentim kombëtar. Një zgjidhje japoneze, borxhet kanë shkuar në bilancin e bankës qendrore, në Japoni borxhi kombëtar është mbi 200%. Japonia e ka bërë këtë për dekada, për fat të keq Shqipëria nuk mund ta realizojë këtë, nuk ka fuqinë ekonomike të Japonisë. Shqipëria ka nevojë për një strategji të kombinuar veprimi. Pas 30 vitesh, një ndryshim thelbësor në politikën ekonomike dhe sociale duhet të ndodhë për të mirën e kombit shqiptar.

Presidenti Ilir Meta ka caktuar datën e zgjedhjeve parlamentare në 25 prill 2021. Cilat do të ishin pasojat e fitores së Edi Ramës nëse merr një mandat të tretë?

Henze: Më lejoni ta them këtë si evropian dhe sipërmarrës, Presidenti juaj, çfarëdo që të flitet për të, po bën një punë shumë të mirë, një patriot i vërtetë në kuptimin e mirë. Ai po përpiqet të mbrojë kushtetutën shqiptare, dhe duke përmbushur betimin e tij plotësisht për të mbrojtur shtetin shqiptar dhe kombin shqiptar. Gjithashtu opozita e bashkuar po bën një punë shumë të mirë, ne u besojmë atyre që t’i japin Shqipërisë përsëri një të ardhme, për të gjithë, të pasurve dhe të varfërve, të vegjëlve dhe të mëdhenjve, të dobëtëve dhe të fortëve. Por nëse nuk ka asnjë ndryshim, Shqipëria do të zhytet në kaos, të rinjtë e Shqipërisë do të largohen nga vendi përgjithmonë, kombi shqiptar nuk do të ekzistojë më për disa vjet, një tragjedi dhe humbje e vërtetë

Henze, shumë faleminderit për intervistën

Kategori
Uncategorized

‘Baronët e drogës’ që i kalbi drejtësia ndërkombëtare, në vendlindje kanë reputacion biznesmeni.

Të paprekshëm në Shqipëri por askushi jashtë! Kush janë ‘zotët e rrugëve’ dhe ‘baronët e drogës’ që i kalbi drejtësia ndërkombëtare, në vendlindje kanë reputacion biznesmeni, shijojnë luksin dhe yjet e estradës

Sapo kalojnë kufirin, ata rreshtohen në mënyrë të barabartë me çdo qytetar tjetër, dhe toka që u ka shërbyer për t’u fuqizuar, jo pak herë është kthyer në kurth për ta.

Më i fundit që u vu në pranga nga drejtësia e huaj është Saimir Taullau, rivali i përjetshëm i kreut të bandës së Lushnjes, Aldo Bare.

Featured image of article: Të paprekshëm në Shqipëri por askushi jashtë! Kush janë ‘zotët e rrugëve’ dhe ‘baronët e drogës’ që i kalbi drejtësia ndërkombëtare, në vendlindje kanë reputacion biznesmeni, shijojnë luksin dhe yjet e estradës

Të arrestuarit 27 Shtator, 2020

Ata janë biznesmenë, ‘kapo’, njerëz që nuk u bëhet fjala dysh në zonën e tyre, shijojnë makinat e luksit, paratë e pafundme, kërkesat e tyre janë urdhëra për rrethin e ngushtë, kanë edhe ‘fansa’ apo vajza të cilat ndihen krenare krah tyre, ta paprekshëm dhe të përkëdhelurit e drejtësisë….deri në momentin që shkelin jashtë Shqipërisë.

Sapo kalojnë kufirin, ata rreshtohen në mënyrë të barabartë me çdo qytetar tjetër, dhe toka që u ka shërbyer për t’u fuqizuar, jo pak herë është kthyer në kurth për ta. Më i fundit që u vu në pranga nga drejtësia e huaj është Saimir Taullau, rivali i përjetshëm i kreut të bandës së Lushnjes, Aldo Bare.

Saimir Taullau

1 / 2Saimir Taullau

Edhe pse në Shqipëri është akuzuar shumë herë për trafik të lëndëve narkotike, është dyshuar për masakrën e Lushnjes, ngjarje ku vdiq Zamir Latifi dhe Jurgen Hoxha, por asnjëherë drejtësia shqiptare nuk ka pasur prova të mjaftueshme për ta lënë në burg Taullaun. Ai është dënuar vetëm me 3 vite e 8 muaj burg për trafik të lëndëve narkotike, dënim të cilin e mbylli më herët duke ndjekur procedura që e lehtësuan atë.

Një tjetër përpjekje e shtetit tonë ishte ajo e Operacionit Forca e Ligjit. Taullau mori pusullën me anë të së cilës duhej të vetëdeklaronte pasurinë e tij, por as këtë herë nuk pati rezultat. Më 12 mars, Gjykata e Posaçme Kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar (GJKKO) sekuestroi makinën e Saimir Taullaut, të llojit “Nissan”, për të cilën shprehej se ishte e blinduar. Pronat e vëllezërve të tij, Fatmir dhe Albert Taullau u lanë të paprekshme.

Çështja e makinës është në apel, ndërsa vetë Saimir Taullau deklaroi në një intervistë se ai ishte një mjet pune, dhe se e kishte blerë vetëm 3 milionë lekë të vjetra. Në Lushnje, Taullau njihet si një biznesmen i fuqishëm, ndërsa publikisht rezultoi se ai kishte vetëm tre ambiente që nuk i ka legalizuar ende dhe një stan delesh. Edhe vetë ai tha: Për tre gjëra gjithë kjo zhurmë për Sajmir Taullahun, për tre objekte që janë në legalizim e për një stan delesh u bë Saimiri….!

Por drejtësia ndërkombëtare nuk ka menduar kështu. Ajo zvicerane ishte e sigurtë për trafikun e heroinës me të cilën merrej Taullau dhe e dënoi me 4 vite burg në mungesë, duke e shpallur dhe në kërkim. Kështu, më 25 shtator, Taullau u vu në pranga në Maqedoninë e Veriut. Tashmë Saimir Taullau do të qëndrojë nën masën e “arrestit në burg” me afat 30 ditor, në Maqedoni, dhe më pas do të ekstradohet drejt Zvicrës. Ai është kapur teksa tregtonte një sasi heroinë gjatë aksionit të policisë zvicerane. Gjykata e ka lënë në “arrest shtëpie” Taullaun deri në përfundim të hetimeve, por ai është arratisur dhe ka ardhur në Shqipëri, ku nuk i është prekur asnjë fije floku. Tashmë, erdhi koha për të dhënë logari!

Eldi Dizdari

1 / 3

Më herët, një tjetër ‘kokë’ u arrestua jashtë Shqipërisë. Eldi Dizdari, alias Denis Matoshi, u arrestua në Dubai. I njohur si kapoja i “Kompania Bello” që merrej me trafikun ndërkombëtar të lëndëve narkotike, Dizdari tashmë pret të ekstradohet drejt Italisë, e cila kishte lëshuar edhe urdhër arresti për të.

Por në Shqipëri, Dizdari ka jetuar krejtësisht i pashqetësuar. I njohur dhe si kushëriri i Arbër Çekaj që u dënua me 14 vite burg për grup të strukturuar kriminal dhe trafik lëndësh narkotike, Dizdari ia ka dalë mbanë që ta fshijë emrin e tij nga shumë ngjarje në të cilat është përfshirë. Ai flitej si person i përfshirë në ngjarjen që ndodhi në ish-bllok, aty ku mbeti i vdekur Fabiol Gaxha, por kurrë nuk u vu përballë drejtësisë. Madje në një nga deklaratat e tij, i ftuar në studion e “Opinion”, gazetari Artan Hoxha u shpreh se Dizdari ishte i paprekshëm në Shqipëri dhe nëse urdhër-arresti do të lëshohej kur ai të ndodhej në vendlindje, nuk do të ishte kapur. “Ishte i paprekshëm për vite me radhë. Nëse ai do ishte në Shqipëri, nuk do të ishte i arrestuar. Autoritetet tona nuk do ta arrestonin. Mendoi se mund të ishte më i sigurtë në Dubai, por…ja,”-tha gazetari. 

Eldi Dizdari është edhe bashkëshorti i ish-Missit Suada Sherifi, të cilin ajo ka preferuar që ta mbajë të fshehtë nga media. Fotot e tij me familjen numërohen me gishtat e dorës mirëpo jo pak herë ajo është shprehur për të publikisht, teksa tregonte se kishte gjetur djalin e ëndrrave. Gjithsesi, Dizdarit i mbaroi koha…

Met Kanani

1 / 2Met Kanani

Një tjetër arrestim i bujshëm ka qenë ai i Met Kananit. I pagëzuari me nofkën “Eskobari shqiptar” apo “Met shqiptari” siç njihej në Turqi, Kanani u shkatërrua nga autoritetet turke në muajin mars të vitit 2018, teksa priste një ngarkesë kanabisi prej 1.1 ton me vlerë 5 mln euro. Met Kanani shfrytëzonte vende si Shqipëria dhe Maqedonia për të dërguar drogën në Turqi. Rrugë kalimi ishin edhe Greqia me Italinë. Ndërsa nga Afganistani trafikonte në Turqi heroinë dhe nga aty droga e fortë shpërndahej në tregun europian. 

Met Kanani është personi që ka tentuar të trafikojë në nëntor të 2017-së 1.6 ton kanabis që u kap nga Policia Greke pas një përleshjeje në det. Banda e tij dërgonte në Europë heroinën që vjen nga Afganistani, Irani dhe Turqia, teksa nga Europa merrte kanabis për tregun turk dhe pilula droge, të cilat i trafikonte kryesisht për në vendet arabe. Arrestimi i Met Kananit dhe bandës së tij u konsiderua si ndërprerja e një prej rrugëve të trafikut më të madh të drogave të forta ku si rrugë kalimi përdorej Turqia dhe vuri në pranga 66 persona të kombësive të ndryshme, mes tyre edhe shqiptarë.

Lulzim Berisha

1 / 1Lulzim Berisha

Emri që frikësonte Durrësin në vitet e vështira të 1997-s është vënë në pranga në Maqedoni. Në vitin 2006, pas një vëzhgimi disa javor nga drejtësia maqedonase, Berisha ra në pranga, bashkë me disa persona të tjerë. Në 6 dhjetor të 2016, plot 10 vite pas arrestimit të tij në Maqedoni ish-kreu i Bandës së Durrësit fitoi lirinë.  Gjykata e Lartë rrëzoi tre dënime përjetë të anëtarëve të bandës së Durrësit dhe la në fuqi vetëm burgun përjetë të Indrit Dokles, i cili gjithashtu, në ditët e sotme është i lirë.

Berisha u lirua nga Gjykata e Durrësit në një proces larg vëmendjes së mediave dhe ndaj tij është vendosur liri me kusht për 5 vitet e mbetura të dënimit. Edhe pse ky rrjet akuzohet për një seri vrasjesh të ndodhur në ato vite, drejtuesit sot, shjojnë lirinë.

Dosja Karaburuni

Një tjetër operacion ndërkombëtar që vuri në pranga dhjetëra shqiptarë të përfshirë në trafikun e drogës është ai i dosjes “Karaburuni”. Prokuroria italiane ka publikuar emrat e të gjithë personave që do të merren si të pandehur nga drejtësia italiane për kalimin e “mallit” nga Shqipëria në Itali përmes Karaburunit. Edhe pse shumë prej tyre, Gjykata e Apelit të Krimeve të Rënda i la të lirë, mes tyre edhe Orges alias (Dritan) Jahelezi, pasi sipas drejtësisë shqiptare nuk kishte lidhje me trafikun e drogës në operacionin “Vol-vo 4”, ajo italiane nuk mendon kështu. Prokuroria italiane ia ka renditur emrin Jahelezit mes shumë të tjerëve që do të japin llogari përpara togave të zeza në Itali. Në Shqipëri, Jahelezi njihet si një biznesmen i fuqishëm. Ai është një prej 6 vëllezërve Jahelezi që kanë një rrjet biznesesh si hetele, klube, spa, bare e restorante në vendin tonë. Konkretisht: Enio pronar i “Cavalli” Clab, “Amsterdam” Club, hotel “Deluxe” etj. Gramoz Jahelezi, i hetuar për dy atentate në dëm të viktimës Flamur Toska, Elvis ose Franc Jahelezi, vëllai i tij Xhevdet Jahelezi, dhe vëllai tjetër Luan Jahelezi.

Astrit Beqiri

1 / 2Astrit Beqiri

Një operacion i shtrirë në 7 shtete të Europës, ka sjellë arrestimin e pronarit të pularisë “RENS 2015” në Shkodër, i cili quhet Astrit Beqiri, ndërsa një person tjetër, i quajtur Sokol Krasniqi, është shpallur në kërkim me vendim gjykate. Sokol Krasniqi, rezulton të jetë kunati i Astrit Beqirit, i arrestuar në Shkodër nga policia, ndërkohë që për autoritet hetimore të Danimarkës, Sokol Krasniqi, identifikohej si shtetas kosovar. Në të vërtetë, ai është Jetmir Kastrati dhe për hetuesit e Danimarkës, ky person drejtonte krah për krah me Beqirin trafikun e kokainës nga vendet e Amerikës Latine, duke shitur dhe shpërndarë në vendet e gadishullit skandinav. Një pjesë të parave të fituara nga aktiviteti i drogës, Kastrati i pastronte në Shqipëri, duke përdorur emrin e kunatit të tij Astrit Beqiri, i cili investonte në biznese të ndryshme në Shkodër.Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Gjatë operacionit që u zhvillua në qershor të vitit 2019, janë sekuestruar 200 mijë euro cesh të futura në thashë, 10 milion lekë të reja, 7 automjete luksoze, një pulari që ndodhet në Bërdicë, 6 vila pushimi në Velipojë. Edhe pse gjithë ky investim bëhej në sy të gjithë hetuesisë shqiptare, ata e kishin veshin të shurdhër, deri në momentin që Danimarka u vu në lëvizje. Fillimisht në vitin 2015 u vunë në pranga disa korrierë të këtij grupi, për të ardhur deri tek emri i Astrit Beqirit. Kunati i tij është ende në kërkim.   

Jurgen Molla

1 / 3Jurgen Molla 

DEA Amerikane dhe bashkëpunimi me hetuesinë greke bënë që në vitin 2016, bashkë me informacionet e dërguara nga drejtësia shqiptare të binte në pranga Jurgen Molla, njeriu që kishte investuar të gjitha paratë e trafikut të drogës në pallate e biznese në Shqipëri.

Prej të paktën shtatë vitesh kishte dyshime se ky grup me paratë e fituara nga narkotikët investoi edhe në lokale dhe hotele dhe në bazë të të dhënave që dispononte institucioni i akuzës, dyshohej se ata kishin investuar rreth 16 milionë euro në total. Vetëm kompania “Molla sh.pk”, ka investuar rreth 10 milionë euro në ndërtim apartamentesh, kryesisht në zonën e Yzberishtit në Tiranë. Kokat e rrjetit, Jurgen Molla, Shyqyri Kotorri dhe Anesti Koromani njiheshin zyrtarisht si biznesmenë, mirëpo “statusi” i tyre do të ndryshonte, kur në Shqipëri mbërritën të dhëna nga Italia se këta persona dyshoheshin se ishin përfshirë në trafikun e lëndëve narkotike. Në lidhje me operacionin “Ballkan” janë kryer hetime të përbashkëta në Shqipëri, Kosovë, Maqedoni, Serbi, Bullgari, Turqi dhe Itali, duke vënë në pranga 30 persona, ndërsa 23 të tjerë janë shpallur në kërkim.

Jurgen Molla, i cili mbahet mend dhe si njeriu që i ra të fikët kur u vu në pranga, u dënua nga Gjykata për Krimet e Rënda me 15 vite burg më 31 tetor 2018. Bashkë me 8 persona të tjerë, ata u arrestuan nga operacioni “Ballkan” në korrik të vitit 2016 dhe dyshohet se kryesoheshin nga biznesmeni i ndërtimit, Jurgen Molla. Në seancën e 30-të të procesit pesëshja gjykuese i shpalli fajtorë të pandehurit për akuzat e “trafikimit të narkotikëve” në kuadër të grupit të strukturuar kriminal dhe “grupit të strukturuar kriminal”.

Masa më e madhe e dënimit ishte ajo për të pandehurin Jurgen Molla, 15 vite burg. Të bashkëpandehurit e tij, Shyqyri Kotorri, Anesti Koromani, Arif Çiço dhe turku Abubekir Tuncdemir u dënuan me nga 14 vite burg. Shtetasi tjetër turk Enver Kurtulus dhe i pandehuri Orgest Myftaraj u dënuan me nga 13 vjet, ndërsa Blerim Ukimeraj dhe Elmi Thaçi me nga 12 vjet. Procesi ndaj tyre u zhvillua me procedurën e gjykimit të shkurtuar dhe për këtë shkak të pandehurit përfituan uljen e një të tretës së këtyre dënimeve.

Aleksandër Pema

1 / 2Aleksander Pema

Aleksandër Pema, pjesë e rrjetit të biznesmenit Molla u lirua krejt papritur nga drejtësia shqiptare dhe vijoi me aktivitetin e tij të jashtëligjshëm në Greqi. Kjo zgjati deri në janar të këtij viti, kur Pema pas një hetimi nga drejtësia greke u vu sërish në pranga.

41-vjeçari, akuzohet si koka e grupit të 1.2 ton kokainë që u sekuestruan në janar të këtij viti, vlera e të cilës në treg kapte shifrën e 50 mln eurove. Pema është një person me rrezikshmëri të lartë dhe konsiderohet si ‘tmerri’ i drejtësisë greke. Sandër Pema është arrestuar si pjesë e bandës së Jurgen Mollës, bashkë me cilin trafikonin kokainë nga Shqipëria e Greqi drejt Turqisë.

Ai jeton në Greqi që prej viteve ’90, ku është arrestuar shumë herë dhe është dënuar për vepra të rënda penale. Në vitin 1998, Pema u arrestua për disa vjedhje me dhunë. Ai u dënua dhe arriti të lirohej vetën në vitin 2006. Aleksandër Pema njihet edhe si miku i ngushtë i Marian Kolajt. Ky i fundit është një i arratisur nga burgjet greke, i cili u vra nga policia greke gjatë përleshjes me armë në kufi me Shqipërinë. Në këtë ngjarje ishte edhe Pemaj prezentë, i cili bashkë me Kolajn plagosi disa efektivi grekë, të cilët i vranë mikun para syve. Në vitin 2010, Pemaj pati sërish një përplasje me armë me efektivët grekë, që më pas përfundoi në arrestimin e tij.

Shqiptari u lirua në vitin 2015. Por dy vite më vonë, ai ra sërish në pranga pas shkatërrimit të rrjetit të trafikut të drogës me në biznesmenin krye Jurgen Mollën. E pashpjegueshme, por Pemaj ka rritur të dalë sërish nga qelia duke përgatitur një tjetër rrjet trafikimi me kokainë.

Operacioni për kapjen e Pemës u zhvillua në bashkëpunim me DEA-n amerikane dhe janë kapur 1 ton e 180 kilogram kokainë si dhe disa armë pistoleta dhe një kallashnikov. Sasia e kokainës ishte nisur nga Shën Vinsent i ishujve Karaibe dhe ka mbërritur me rrugë detare, më saktësisht me jaht, në qytezën greke. Më pas droga do të shpërndahej në vende të ndryshme të Europës dhe të Afrikës Veriore. Emrat e te arrestuarve të tjerë janë: Arbër Përdeda, Ergon Tusi, Erlin Zotaj, Lek Doda, Maksim Preçi.

Valentin Selaj

1 / 2Valentin Selaj

Një tjetër emër për të cilin u desh ndërhyrja e drejtësisë ndërkombëtare është Valentin Selaj, i konsideruari nga mediat italiane si ‘Zoti i drogës’. Në nëntor të 2017, Valentin Selaj u arrestua gjatë një operacioni antidrogë në Firence, ku u cilësua si koka e trafikut të kokainës dhe heroinës nga Holanda në Itali dhe shfrytëzim prostitucioni. Valentin Selaj u publikua nga gazeta italiane “La Nazione”, duke u etiketuar “Zoti i drogës” dhe kreun e një bande mjaft të fuqishme ndërkombëtare, që sillte kokainë nga Amerika Latine në Firence, nëpërmjet Holandës. Mediat italiane publikuan emrin dhe foton e shqiptarit Selaj, së bashku me të dashurën e tij në atë kohë, gazetaren sportive Viola Spiro. Në një letër porosi të ardhur nga Holanda thuhet se Valentin Selaj, nga aktivi kriminal dhe trafiku  i kokainës paratë e fituar i ka investuar në Shqipëri në prona e biznese të paluajtshme dhe të luajtshme, kështu që Prokuroria e Posaçme Anti-Korrupsion kërkoi konfiskimin e  17 pasurive të Valentin Selaj. Nga verifikimet e kryera rezultoi se Valentin Selaj dhe personat e lidhur me të Vasil SELAJ, Vasil Gjergj SELAJ, (babai i Valentinit), Leze Kolë SELAJ, (nëna e Valentinit) dhe Aleks Vasil SELAJ alias Ardian Vasil SELAJ, (vëllai Valentinit), kanë në Shqipëri disa pasuri të paluajtshme dhe të luajtshme që janë banesa, troje, toka bujqësore, llogari bankare dhe mjete motorike.

Sipas mediave italiane, kartelin e Valentinit e zbuluan dy gra të Prokurorisë së Amsterdamit. Këto dy gra dhe një tjetër në sektorin investigativ holandez, bashkëpunuan me një tjetër grua, prokurore nga Firence dhe filluan të investigojnë mbi këtë grup. Investigimi filloi një ditë pas një zënke banale rruge mes shqiptarësh, për kontroll territori në Firence. Intuita i ndihmoi zonjat investiguese që po ndiqnin ngjarjen, se këtu nuk bëhej fjalë thjesht për një histori 3-4 prostitutash, por ishte diçka më shumë. Pavarësisht bujës së madhe, Selaj u la i lirë, pak muaj më vonë.

Hellbanianz

1 / 8Tre anëtarët e Hellbanianz, të arrestuar 

“Jemi Zoti i rrugëve”,  kështu vetëquhet banda e frikshme e shqiptarëve që jo pak herë është tallur edhe me drejtësinë britanike. Ata janë bërë shumë herë protagonistë të mediave ndërkombëtare, të cilët edhe pse të arrestuar në Britani, postojnë në rrjetet sociale, teksa ndodhen në burg.

Tre anëtarë të këtij grupi ndodhen pas hekurave: Azen Dajçi, 25 vjeç është dënuar me 6 vite e 8 muaj burg; Fabion Kuçi, 27  vjeç me 6 vite e 4 muaj burg ndërsa Ardi Sheta, 19 vjeç është dënuar me 2 vite e 9 muaj burg, pasi akuzohen se në mëngjesin e mëngjesit të 27 nëntorit 2018 kanë kryer një grabitje masive.

Por si trajtohen Hellbanianz në Shqipëri?

Në vendintonë , anëtarët e këtij grupi që jo pak herë kanë zënë faqet e para të mediave ndërkombëtare, janë idhuj për një masë të madhe të rinjsh. “Vinz” dhe “Stealth”, emrat e vërtetë të cilëve janë përkatësisht Ervin Selita dhe Fatjon Dibra, të dy me origjinë nga qyteti i Burrelit, por që prej vitesh jetojnë në Londër, kanë dhënë edhe koncert në Tiranë një vit më parë, ku kanë mbledhur qindra fanse të tyre, që prisnin në radhë për një autograf. Ndërsa në Angli, janë krejtësisht të përfshirë në industrinë e kanabisit, grabitjeve të vilave të mëdha, florinjve dhe diamanteve.

Gjithsesi, nëse djemtë e pasur qe rrethojnë nga beli vajzat e bukura nëpër klipe arrijnë në Londër, i presin ‘probleme’…

(f.m/dosja.al)

Kategori
Uncategorized

Frymorët qe pasi bene kariere vetem fale mjeshterise se servilizmit, po bejne çeshte e mundur te jene perseri ne krye te listave per deputete.

Gjeneral Hysen Arapi/

Shqiptareve nuk u duhet shume kohe per te percaktuar e identifikuar nje ish minister apo minister injorant ,qe privatizon dikasterin dhe vendet e punes , apo nje drejtor “punetor” te “forte”, qe cuditerisht i nderron vendet e punes aty ku levrohet paraja me e madhe.Keta tipa nuk duhen votuar.

Nuk me intereson politika, por si votues konstatoj se ne kete lufte emrash e listash qe po gelojne keto ditë ,te bie ne sy fakti se ka jo pak nga individe ( ne fakt frymore), qe pasi bene kariere vetem fale mjeshterise se servilizmit, bejne çeshte e mundur te jene perseri ne krye te listave per deputete apo kryebashkiake.

Jo keta nuk duhen votuar.


🌑 Nje kategori e tyre jane ata qe me injorancen, fodullekun e arrogancen e tyre vulosen humbje te thelle per forcen e tyre politike .Prape keta kane fytyre te listohen e te kerkojne voten e qytetareve??Keta nuk duhen votuar.


🌑 Kategoria tjeter jane ata “te mencurit “, deri dje te paprekshem,qe sapo humben privilegjet e pushtetit e kur nuk e pane veten ne lista, sulmuan me te gjitha baterite e ligesive dhe djallezive shtepine e tyre politike. Keta zonja e zoterinj prej teneqeje te ndryshkur duan bile dhe ti lusin , e mundesisht te largohet edhe kryetari i partise ,se vetem ashtu mund te pranojne te japin kontributin e tyre ne krye te partise. Ketyre u duhet vare teneqeja dhe te mos penetrojne neper lista. Keta nuk duhen votuar.


🌑 Kategoria e trete jane “mjeshtrat “ qe 8 vite shikojne se nga anon balanca dhe sapo degjojne eren e pushtetit dalin si urithe dhe shfaqen ne krahe te lidershipit. Keta nuk duhen votuar.

Shqiptareve nuk u duhet shume kohe per te percaktuar e identifikuar nje ish minister apo minister injorant ,qe privatizon dikasterin dhe vendet e punes , apo nje drejtor “punetor” te “forte”, qe cuditerisht i nderron vendet e punes aty ku levrohet paraja me e madhe.Keta tipa nuk duhen votuar.

Ka plot djem e vajza, intelektuale e personalitete te rinj e me pervoje , qendrestare per 3 dekada e kontribues realë, qe mund e duhet te marrin ne dore fatet e vendit.

Keta duhen votuar.

Kategori
Uncategorized

Agjenti dështak Isuf Mullaj dhe oborri imagjinar mbretëror në Belgjikë..

Kastriot Dervishi /

E gjithë veprimtaria e zbulimit politik të kohës së diktaturës ka qenë një dështim i madh. Për t’i mbuluar ato, gjithnjë propagandonin të kundërtën e atyre, apo përzienin ngjarje rastësore sikur ishin organizuar prej këtyre. Ajo që shihet në historinë e shërbimeve sekrete është produkti agjenturor dhe jo elementë të tjerë si koha e qëndrimit jashtë shtetit, qarja njëherë, etj.


Mullaj u arratis më 6.8.1955. Qëllimi i “detyrës” së tij nuk ishte Mbreti Zog, por “penetrimi në bazën e spiunazhit amerikan në Munih”, për të cilin Sigurimi as nuk e dinte që nuk ekzistonte më. Pra Mullaj u nis me objekt të skaduar. Në vitin 1957 u vendos në Bruksel. Atje ishte gjithnjë person nën mbikëqyrjen e shërbimit sekret belg. U soll vërdallë pa asnjë produkt dhe me mision të dështuar. Emigrantët shqiptarë e kërkonin për ta vrarë pasi e kishin kuptuar me kohë kush ishte. Mirëpo ndryshe e paraqitën shokët e agjitpropit “misionin” e tij. Hasan Luçi p.sh. dhe mjetet e propagandës komuniste propagandonin e propagandojnë se kishin “penetruar” në oborrin mbretëror. Por si elemente suksesi paraqisnin se agjenti Isuf (Cufe) Mullaj kishte qarë në varrimin e Mbretit Zog, duke prerë një kokërr qepë. Në të vërtetë mbreti banonte në Francë dhe jo në Belgjikë. Isuf Mullaj e pa vetëm njëherë atë. Nuk dinte asgjë rreth tij. As nuk mund t’i bënte dot gjë. Mullai kthehet në atdhe më 7.12.1964. “Dushk” u nis dhe “dushk” u kthye.

Cili ishte “suksesi” që pretendoi?!

Se solli listat e anëtarësisë së legalistëve që jetonin në Bruksel!

Legalistët ishin njerëz publikë atje që nuk e fshinin përkatësinë politike dhe nuk ishin sekretë. Emrat e tyre mund t’i mësoje sikur një javë të rrije në ndonjë kafe. Domethënë 9 vjet vërdallë për disa emra që nuk të hyjnë në punë për asgjë.

Është njësoj sikur të vish sot në Tiranë nga një vend tjetër e të zbulosh se kryeministër i Shqipërisë është ky qe kemi. 1500 faqet e dosjes së Mullajt nuk tregojnë gjë tjetër veçse një superdështim agjenturor. Ky njeri nuk u lejua të shkonte as në SHBA. Edhe ata e dinin se kush ishte.

Kategori
Uncategorized

“Dragoi“ spiuni i sigurimit Nasho Jorgaqi.

Nga Agron Tufa/

NASHO JORGAQI SPIUNI I SIGURIMIT TË SHTETIT ME PSEUDONIMIN “DRAGOI”

Autori i (mender me thanë) romanit propagandistik “Mërgata e qyqeve” në 2 vëllime, Nasho Jorgaqi, libër të cilin e ka ribotuar disa herë, edhe tani, dhe për të cilin këmbëngul në intervistën tek gazeta “Nata”, se gjoja ka vlera letrare, –

ky Nasho Jorgaq, studiuesi, profesori, shkrimtari, kritiku, kandidati për zv/ministër me 1997 – ka qenë spiun! Ndoshta spiuni më i vjetër e më jetëgjatë i Sigurimit të shtetit komunist. Një spiun, bashkëpunëtor i neveritshëm i Sigurimit. Një spiun veteran. Një spiun kan-kar i Sigurimit, Kadri Hazbiut , Ramiz Alisë dhe KQ të PPSH. Me veprën e tij ai mbetet një sigurims trushpëlarës, të cilit edhe sot e kësaj dite nuk i është fikur urrejta për ata që diktatura i quante “armiq të popullit”. Pseudonimi i Nasho Jorgaqit ka qenë “Dragoi”.

Dëmi, kuptohet, ka qenë shumë i madh, ka marrë më qafë shumë njerëz, jo vetëm me spiunimet e para në Institutin e Lartë Pedagogjik “Aleksandër Xhuvani”, por më vonë, me radhë, me shkrimtarë shqiptarë të Shqipërisë dhe sidomos të Kosovës. Nasho Jorgaqi sponsorizohej fuqishëm nga regjimi diktatorial si agjent edhe për diasporën. Meqenëse një katastrofe të tillë personaliteti aq katran, sa ç’është shkarrashkruesi Nasho Jorgaqi “Dragoi”, nuk di nga t’ia nisësh, po mjaftohemi vetëm me një këshillë për të: “Meqë partia ta botoi në qindramijëra kopje paçavuren tënde propagandistike mbi “zbulues” krejtësisht të dështuar si megallomanët qesharakë Isuf Mullahi e Hasan Luçi, meqë e ke nxirë letrën me dialogje të gatshme përgjimesh, tani ke rastin të shkruash romanin tënd të jetës, jo më me spiunë të dështuar, por me një spiun tejet të sukseshëm, siç ke qenë vetë”.
Dhe diçka: ti qe i ke quajtur mërgimtarët politikë antikomunistë “qyqe”, ty pra, nuk të shkon gjithë ai pseudonim i fryrë “Dragoi”. Sepse ti je një orl, thjesht orl, që ushqehet me kërma e coftina.


P.S: Rezervoj, pas kësaj një neveri, që do ta afishoj publikisht për ata miq me dy fytyra që i qasen, bashkëpunojnë dhe dalin foto me këtë varrmihës të kulturës.

Kategori
Uncategorized

Kur Elisa Spiropali kërkonte peshk.

Ish kreu i PS_së, Shkodër / Edip Shiroka.

Xhaxhi Edipi ku do hamë ne sonte, do kemi përsëri peshk për darkë si në drekë.. ???

Ishte koha kur Saimir Tahiri vinte në Shkoder si përfaqësues i Kryetarit të PS bashkë me dy furgona me të rinjë për dekorin e takimeve të Kryetarit, pasi visheshin me mini dhe trajnoheshin për të kriju atmosferë ne skenë.

Për atë punë ishin njisha.

Elisa, si pjesë e furgonit të dytë, e pa mbajtur, e pa veshur, e pa ngrënë dhe e pa pirë, shëndetligë dhe e pa forcë, ishte shumë e dhënë pas hejes.

Atë kam degjuar të thotë – xhaxhi Edipi ku do hamë ne sonte, do kemi përsëri peshk për darkë si në drekë.. ???


Elisës i qenka hapë pança e nuk i del as Endri Shabani për mëngjes.Lëje pastaj çfar don për drekë e darkë.Grykësia e tyre s’ka limit. Shqipërinë e Shqiptarët i kafshojnë përditë.

Kategori
Uncategorized

Berisha: Nëse do isha kryeministër, çështja e detit me Greqinë s’do ekzistonte, Shqipëria nuk duhet të mbajë anë

Me kë është Berisha?”,

ka qenë pyetja e shtruar në emision për ish kryeministrin. “Do zgjidhja Shqipërinë dhe interesat e saj.

Natyrisht, fqinjët të respektuar, të nderuar, por Shqipëria është një vend i cili duhet të ndërtojë marrëdhënie miqësore me të dy këto vende…

Kemi firmosur një marrëveshje në 2009 dhe i kam qëndruar gjithmonë asaj marrëveshje.

Problemi është këtu, imagjinojmë se Shqipëria do anësojë kundër Greqisë apo kundër Turqisë, nuk duhet të imagjinohet.

Shqipëria duhet të mbajë një qëndrim në interesin e saj kombëtar, Shqipëria uron që të zgjidhet konflikti nëpërmjet dialogut.

Po të isha kryeministër unë, në mënyrë absolute çështja e detit në Shqipëri-Greqi nuk ekzistonte.

Dy qeveri greke njëra pas tjetrës, të dyja pranuan të shkojmë në Gjykatë.

Erdhi Rama dhe tha ‘jo, s’kam punë me Gjykatat’.

Gjykata Kushtetuese e rrëzoi marrëveshjen atëherë, isha kundër atij vendimi të Gjykatës. Asgjë nuk ka ndryshuar në raportin me detin në këndvështrimin tim.

Këta pasi negociuan 2 vite, u detyruan t’i thonë palës greke se tani ne kemi vendimin e Gjykatës Kushtetuese…

Greqia pranoi negociatat me Shqipërinë me 6 milje”, tha Berisha. “As doktori, asnjë vend nuk mund ta detyrojë një vend tjetër se sa t’i shtrijë ujërat territoriale kur ato ujëra nuk të cënojnë ty. Nuk ka marrëveshje që e detyron një shtet tjetër që t’i mbajë ujërat territoriale në 6 milje”, tha Arjan Çuri. “Por nëse marrëveshja firmosej me 6 milje, marrëveshja përcaktonte kufirin.

Është krejt ndryshe me Shqipërinë. Marrëveshja me Shqipërinë nëse finalizohej dhe mbetej në fuqi, Greqia do prishte marrëveshjen nëse kalonte me 12 milje…

Që Shqipëria të bëhet shtojcë e politikë neo-otomane të presidentit të Turqisë, është në kundërshtim me interesin kombëtar të Shqipërisë. Jam përpjekur dhe do përpiqesha të kisha marrëdhënie më të mira me shtetet…”, tha Berisha.

Kategori
Uncategorized

HENZE : Rama nuk është në kontakt me realitetin, po luan kumar me të ardhmen e Shqipërisë në BE .

Cila do të jetë e ardhmja e Shqipërisë pas periudhës së pandemisë? A ka shanse Shqipëria t’i mbijetojë recesionit që e ka prekur? Si paraqitet e ardhmja politike e vendit? Këto janë disa pyetje që marrin përgjigje nga ana e këshilltarit ekonomik gjerman, Martin Henze

Erjon Dervishi

Situata e pandemisë në Shqipëri pritet të ketë një sërë efektesh anësore në të ardhmen ekonomike të vendit. Këtë alarm jep eksperti gjerman për çështjet ekonomike dhe sociale. Por sipas tij, kjo situatë mund të zbutet nëse Edi Rama largohet nga pushteti dhe zgjedhjet nuk tentojnë të vidhen. Në intervistën e dhënë për gazetën “Shekulli”, Martin Henze shpalos hapat që duhen ndërrmarë për këtë proces.

Si e shihni situatën e COVID-19 në Shqipëri, a është Shqipëria në fillim të valës së dytë?

Një valë mund të njihet vetëm në retrospektivë. Dhe nuk është asgjë e pashmangshme, diçka që derdhet mbi ne vetvetiu. Ne të gjithë jemi vala. Është ashtu si një bllokim trafiku, pjesë e të cilit është çdo shofer … Problemi specifik në Shqipëri, dua ta përqendroj përgjigjen time në dy faktorë përcaktues: Së pari, si në futboll, gjysma e parë: Janar deri në Qershor 2020, çfarë është bërë nga qeveria shqiptare. Në tremujorin e parë asgjë nuk u bë, Kryeministri Rama u tall me problemin e Covid, në tremujorin e dytë të vitit 2020 u bë një bllokim i plotë dhe tanket kundër Covid u nxorrën në rrugët e Durrësit. Cili ishte rezultati? Nga njëra anë, gjatë bllokimit të kohës, koha nuk u përdor për të siguruar një bazë për infrastrukturën mjekësore dhe të personelit, veçanërisht kujdesin mjekësor të decentralizuar. Asnjë ndihmë efektive nuk u organizua për ekonominë dhe mbrojtjen e punës. Nga ana tjetër, nuk ishte krijuar asnjë planifikim efektiv për daljen nga bllokimi dhe për kontroll të mëtejshëm të pandemisë ekonomike dhe mjekësore dhe nuk ishte vendosur ndonjë menaxhim. Cili është rezultati: Mbyllja në pranverë nuk krijoi ndonjë mbrojtje ndaj pandemisë, përkundrazi, infeksionet dhe nivelet e vdekjeve janë rritur masivisht dhe as dimri nuk ka filluar në Shqipëri.

… por çdo shqiptar ka mundësinë të vendosë se si të sillet dhe nëse sëmuret apo jo, Rama nuk është përgjegjës për shkallën e lartë të infektimit!

Sigurisht që jo çdo shqiptar mund të ndikojë në tërësi. Por nëse paralajmëroni herët që bllokimi i trafikut po ndërtohet 80 kilometra larg, mund të konsideroni marrjen e një devijimi. Kjo është përafërsisht situata e tyre në Shqipëri: Ata nuk bënë asgjë në tremujorin e parë, virusi ishte tashmë në vend dhe ishte përhapur dhe gjithashtu tani përsëri ata shohin që numri i infeksioneve në të gjithë botën rritet, përsëri është mbi të gjithë të rinjtë, të cilat sëmuren më rrallë seriozisht, por megjithatë tashmë përsëri spitalet dhe pjesërisht edhe njësitë e kujdesit intensiv, në të gjithë botën, janë të mbushura. Epidemiologjikisht virusi duhet të luftohet. Kjo fillon me testimin, testimin dhe gjurmimin e zinxhirëve të infeksionit. Ju duhet ta vini re virusin tashmë në laborator dhe jo vetëm në rrugë ose në njësinë e kujdesit intensiv, atëherë është shumë vonë në Shqipëri, me pajisjet joadekuate të klinikave, pajisjet mbrojtëse që mungojnë. Në 9 muajt e parë, vështirë se ndonjë test u krye në Shqipëri, kështu që virusi është përhapur masivisht në Shqipëri dhe është pothuajse i pandalshëm. Një dështim i vërtetë i qeverisë Rama, kjo tashmë ka shkaktuar shumë vdekje shtesë.

Çfarë është më e rëndësishme për të luftuar një pandemi?

Ju duhet: Një qeveri që kupton dhe mund të bëjë diçka në lidhje me kontrollin e sëmundjeve ekonomike dhe mjekësore. Qeveria aktuale e Ramës, siç tregojnë 9 muajt e fundit, është e paaftë për të mbrojtur popullin shqiptar, për shkak të veprimeve të tij dhe jo për shkak të propagandës së tij. Kjo nuk ka asnjë lidhje me mungesën e parave, ata thjesht nuk mund ta bëjnë atë. Për më tepër, është e nevojshme: materiali, personeli, i cili mbrohet në mënyrë optimale ndaj virusit dhe infrastrukturës ambulante dhe stacionare jo vetëm në Tiranë, por në të gjithë Shqipërinë. Gjithashtu në këtë pikë vështirë se ka ndodhur diçka në Shqipëri, prandaj virusi po përhapet gjithnjë e më shumë. Ata duhet të përpiqen, pasi opozita ka kërkuar për muaj me radhë, të marrin teste të shpejta për Sars-CoV-2 në rrugë këtë vjeshtë nëse është e mundur – fjalë për fjalë: Unë do të doja të shihja shiritat e provës për provat e shpejta të shtrira në koshat e plehrave dhe në rrugë më vonë këtë vjeshtë, ashtu si maskat janë të shtrirë në koshat e plehrave dhe në rrugë, në mënyrë që ato të përhapen kaq masivisht në Shqipëri sa të mund të kontribuojnë drejtpërdrejt në kontrollimin e epidemisë. Jo në çdo shtëpi, por në duart e personelit të specializuar jashtë spitaleve shqiptare. Për ta bërë këtë, ju duhen teste dhe personel shtesë i kualifikuar. Problemi është, siç mund ta shohim nga 9 muajt e fundit, madje edhe gjatë bllokimit, qeveria Rama, megjithë indikacionet masive nga bashkësia ndërkombëtare dhe opozita e bashkuar, nuk e përdori kohën në pranverë dhe verë për të mbyllur boshllëqet në keqmenaxhimi i qeverisë dhe infrastrukturës shqiptare, një gabim i pafalshëm. Kjo mund të çojë në shumë të vdekur shqiptarë dhe në një kolaps të ekonomisë shqiptare.

Pasiguria më e madhe në Shqipëri aktualisht është në shkolla dhe institucionet e fëmijëve. A janë ata të përgatitur mirë për atë që mund të vijë?

Jo, nuk ka mbrojtje në të gjithë vendin në Shqipëri, veçanërisht jo për personelin. Në Shqipëri gjithashtu, një pjesë e stafit është caktuar në grupe rreziku. Problemi është paaftësia e Ramës dhe e shokëve të tij; vështirë se është bërë diçka në shkolla për t’u përgatitur për daljen nga bllokimi. Si rezultat, ata kanë humbur shumë kohë. Ne u kemi rekomanduar atyre që nga marsi që shkollat ​​duhet të qëndrojnë të hapura, por duhet të flasim për mënyrën se si mund të arrihet kjo, si mund të sigurohet shëndeti dhe siguria për mësuesit dhe detyra e kujdesit për studentët. Qeveria Rama nuk ka dëgjuar. Për shembull, duhet të sqarohet nëse studentët janë ende në një zonë të mbrojtur ligjore kur marrin me qira salla ose çadra për të siguruar më shumë distance. Ministrat, kryeministrat u zhdukën me pushime, një dështim i plotë i sistemit i qeverisë. Nuk ndihmon që ministrat të shkarkohen më pas. Rama i zgjodhi dhe duhej të vepronte vetë. Ai është ai që duhet të shkarkohet. Ata do të kenë probleme masive me hapjen e pakufizuar të shkollave, siç ka ndodhur në Shqipëri ndërkohë.

A janë ata që e mohojnë rrezikun e virusit një rrezik për shëndetin sepse ato kundërshtojnë masat e kontrollit?

Një studim nga James Lloyd Smith tregon, duke përdorur epideminë e sars 2002 si një shembull, se dy lloje të ndryshme të masave funksionojnë mirë në kombinim: një me bazë të gjerë që duhet të ketë vetëm rreth 20 për qind efektivitet, të tilla si veshja e një maske. Përveç kësaj, një masë e shënjestruar kundër grupeve, d.m.th. përmbajtja e ngjarjeve të përhapura kur një person infekton shumë të tjerë. Ky është gjithashtu rasti me Sars-CoV-2. Kontrolli i grupeve përmes testimit falas është përgjegjësi e shtetit shqiptar dhe bashkive të kontrolluara nga qeveria e një partie, e decentralizuar, mbajtja e maskave kërkon bashkëpunimin e popullatës shqiptare, dhe funksionon edhe nëse jo të gjithë marrin pjesë.

A dilni për të ngrënë, në një restorant?

Jashtë po. Nuk mbaj mend të kem ngrënë ndonjëherë brenda muajve të fundit, ne gjithmonë kërkojmë një vend jashtë.

Dhe kur vjen dimri?

E tëra që mund të them është se do të ishte e rëndësishme të ajrosni dhe filtroni ajrin.

A është ajrimi më i rëndësishëm se larja e duarve?

Po, është, sipas të dhënave aktuale ndërkombëtare. Por formula është vendimtare: Distanca, higjiena, maskat e përditshme, testimi dhe, natyrisht, edukimi për masat.

Në Izrael, ajo filloi përsëri së pari në shkolla.

Kështu do të jetë në Shqipëri. Përmes kësaj, numrat kombëtarë të qeverisë shqiptare, qofshin tani numrat e infeksioneve apo numrin e të vdekurve nuk mund të merren seriozisht, ata janë Fake Neës, ashtu si numrat karakteristikë ekonomikë. Ditët e fundit Rama paraqiti shifra për suksesin ekonomik të qeverisë së tij, tregoi shifra për uljen e taksave. Si rezultat ai ndoshta dëshiron t’i tregojë popullit shqiptar se Shqipëria është një vend në lulëzim. Kjo mund të jetë mirë, pyetja është për kë? Sigurisht jo për popullin shqiptar

Si duhet kuptuar kjo?

Që nga viti 2013, Shqipëria ka humbur rreth 650,000 njerëz përmes ikjes ose emigrimit, pjesa tjetër e të rinjve janë bërë gati me valixhet e tyre të mbushura, vetëm Corona po i pengon të emigrojnë. Një regjistrim do të ishte i nevojshëm më së voni në 2019/Janar 2020, Rama nuk e bëri këtë, sepse atëherë rezultatet do të ishin të qarta. Ekonomia në Shqipëri është e goditur rëndë, papunësia e lartë dhe infrastruktura e dëmtuar dhe korrupsioni në rritje karakterizojnë tablonë aktuale. Sundimi i ligjit dhe parlamenti janë jofunksionale, asnjë kompani serioze ndërkombëtare nuk po investon më në Shqipëri, fillimi i bisedimeve me BE duhet të bëhet që në vitin 2014, vetëm qeveria Rama nuk ka zbatuar përgatitjet e nevojshme. Në vend të kësaj, janë mbajtur zgjedhje të paligjshme, zgjedhjet parlamentare janë manipuluar dhe tani, megjithë ekspertizën e qartë të Komisionit të Venecias, në kohën e duhur për zgjedhjet e ardhshme parlamentare, po bëhen përpjekje për të kufizuar lirinë e shtypit. Kjo është në fakt një përpjekje tjetër për të manipuluar zgjedhjet parlamentare të ardhshme 2021, si 2017, duke kufizuar lirinë e shprehjes. E dini, nuk jam i sigurt nëse Rama është ende në kontakt me realitetin, ai në të vërtetë jeton në një botë tjetër.

Ju sugjeruat që së pari të luftohen grupet e infeksioneve.

Mendoj se kjo do të ishte një qasje pragmatike ndaj pandemisë në Shqipëri. Kishta diskutuar gjithashtu në detaje për këtë me Prof. Dr. Shehu dhe miqtë politikë nga opozita e bashkuar. Një bllokim, siç është organizuar nga Rama, është një nga budallallëqet më të mëdha të 30 viteve të fundit në Shqipëri dhe nuk ka asnjë lidhje me kontrollin pandemik mjekësor, me rezultate zero, ka shkaktuar vetëm dëme mjekësore dhe ekonomike dhe ka rritur borxhin kombëtar në mënyrë të konsiderueshme. Shqipëria është katapultuar përsëri në nivelin e saj para vitit 2000. Propozimi është që ne të përcaktojmë një mënyrë emergjence në Shqipëri si një masë paraprake në rast se në një moment nuk duhet të jetë më e mundur të gjurmohen çdo rast dhe kontaktet e tij, gjë që tashmë është rasti në Shqipëri. Atëherë duhet të dini se në çfarë të përqendroheni. Kjo duhet të kombinohet me një kohë të shkurtër. Izolimi ose “koha e prishjes” dhe “testimi falas”, d.m.th. se dikush mund të kthehet në punë nëse testi PCR tregon se ai nuk është më i infektuar, edhe pse ai mbart ende disa materiale virale me vete. Personi i testuar merr një regjistrim të dixhitalizuar në pasaportën e tij të vaksinimit.

Disa njerëz në Shqipëri mendojnë se jeta jonë nuk do të kthehet më kurrë siç ishte.

Dhe të tjerët mendojnë: Kush e di nëse do të kemi ndonjëherë ndonjë vaksinë në Shqipëri.

Pra, ju jeni optimist?

Po, unë jam mjaft optimist për BE-në dhe Gjermaninë në veçanti. Në nëntor / dhjetor do të kemi një vaksinë të aprovuar në Gjermani. Por kjo është gjithashtu kryesisht për shkak të qeverisë shumë të profesionalizuar Merkel, dmth CDU/CSU, një parti motër e PD. Nga rruga, ka dy parti që bien dakord për një koalicion para zgjedhjeve përkatëse dhe bien dakord për një kandidat për kancelar. Në Shqipëri, e vështirë, qeveria Rama nuk e bën atë, prandaj, kishte rekomanduar tashmë në Mars, në interes të sigurisë kombëtare, shqiptare, që qeveria të jepte dorëheqjen dhe një qeveri të përkohshme të unitetit kombëtar, të përbërë nga ekspertë të opozitës së bashkuar dhe zbatohet qeveria. Qeveria ka refuzuar. Por, ne gjermanët nuk do t’i lëmë shqiptarët vetëm, ata mund të mbështeten tek ajo ne. Vetëm, ata kanë nevojë për një qeveri tjetër.

Çfarë duhet të bëhet tani?

Siç e thashë, këtu në veri, në bregdet, ata thonë: “Peshku qelbet nga koka. Pra: Dorëheqja e qeverisë Rama, qeveria e përkohshme dhe zgjedhjet e reja në fund të nëntorit 2020, situata është shumë serioze për Shqipërinë.

Tashmë është bërë e qartë, por çfarë duhet bërë në terma konkretë?

Unë tashmë kisha thënë diçka për këtë. Opozita e bashkuar ka hartuar koncepte të arsyeshme për luftimin e pandemisë ekonomike dhe mjekësore dhe i koordinoi ato me ekspertë ndërkombëtarë në BE.

Në terma konkretë?

Më lejoni t’ju jap një shembull tjetër: Në planin ndërkombëtar, ne kemi pasur përvojë shumë të mirë me qendra të specializuara ambulatore për Covid-19, të ashtuquajturat klinika ambulatore të etheve, pikat qendrore të kontaktit për pacientët me simptomat klasike të një sëmundjeje të frymëmarrjes. Ky është një mjet shumë i thjeshtë dhe shumë efektiv për të parandaluar që spitali ose klinika ambulatore të bëhet kanali kryesor i transmetimit. Pacienti nuk ka pse transferohet menjëherë në një vend tjetër. Kjo është një marrëzi e madhe, e cila fatkeqësisht praktikohet aktualisht në Shqipëri. Gjithashtu mbyllja e pacientëve dhe marrja e telefonave celularë kujtojnë nga koha e zezë para vitit 1989. Për shkak të etheve – praktikave trajtimi i pacientëve të tjerë nuk shqetësohet. Kapacitetet e shtratit të kujdesit intensiv nuk janë absolutisht të mjaftueshme, kështu që aktualisht shumë pacientë me sëmundje të tjera nuk janë kujdesur dhe mund të vdesin. Nuk duhet të jetë një objekt i veçantë, por mjafton që pacientët me Covid të trajtohen vetëm në ditë të caktuara të javës dhe pjesa tjetër e pacientëve në ditët e tjera të javës. Ky është një nga problemet e mëdha të Shqipërisë, gjithnjë e më shumë. Sepse nëse pacientët e sëmurë kronikë ose rastet akute nuk trajtohen për shkak të rasteve Covid, zhvillohet e ashtuquajtura dëm kolateral. Këto dëme nuk figurojnë në listat e Corona të qeverisë Rama. Në mënyrë që të parandalohet shpërthimi i numrit të infeksionit gjatë sezonit të ftohtë në Shqipëri, struktura të tilla duhet të zbatohen. Masat më të rëndësishme: Mbajtja e distancës, rregullat e higjienës, maska ​​e përditshme, testimi është sigurisht fokusi kryesor. Në Gjermani aktualisht po kryhet një vaksinim masiv kundër gripit sezonal, i cili shkakton shumicën e të gjithë pneumonisë bakteriale. Qëllimi është që kjo të jetë një mbingarkesë e sistemit shëndetësor.

Dhe qeveria Rama?

Deri më tani nuk janë marrë masa paraprake shtesë për epideminë e ardhshme të gripit. Asnjë dozë e mjaftueshme falas e vaksinave për të gjithë popullsinë në Shqipëri nuk është organizuar në rastësi të gripit dhe Covid do të zhvillohet në Shqipëri. Kjo fatkeqësisht do ta sjellë Shqipërinë në prag të humnerës. Popullata shqiptare nuk duhet ta pranojë më këtë pasivitet të qeverisë Rama.

Duket se qeveria Rama ka humbur kursin e saj për të përballuar situatën. A besoni se kjo do të çojë në një krizë të re në Shqipëri? A do të thotë kjo se është bërë gjithçka e nevojshme për të lehtësuar krizën ekonomike?

Jo, qeveria Rama nuk ka koncepte ekonomike dhe sociale. Ne e pamë këtë menjëherë pas katastrofës së tërmetit në 2019 dhe e shohim përsëri tani. Shpërndahen dhurata të vogla, të cilat përhapen nga propaganda, asgjë më shumë, një zjarr kashte i historisë shqiptare. Tani ka ndodhur një përplasje masive në pjesën e pasme. Një përplasje masive, por jo një humbje totale, po zhvillohet. Masat e bashkërenduara do të ishin të rëndësishme për të përmirësuar masivisht dhe ndjeshëm aftësinë e kreditit të kompanive. Ne kemi zhvilluar koncepte për këtë së bashku me opozitën e bashkuar.

Pasojat për kompanitë do të jenë masive?

Po, do të jetë shumë më dramatike. Ky është ndryshimi ndaj krizës financiare të vitit 2008. Tani, sektorët e lidhur me konsumatorin dhe ofruesit e shërbimeve po goditen drejtpërdrejt dhe me forcë të plotë nga sjellja e gabuar e qeverisë Rama dhe parlamentit jofunksional. Përveç objekteve të kohës së lirë dhe kompanive të logjistikës, këto janë industria e pushimeve dhe shumë sektorë të tjerë: restorante, studio fitnesi dhe operatorë kinemaje, bujqësi, universitete dhe shkolla. Por edhe linjat ajrore, hotelet dhe industria e reklamave. Në një grup të dytë ne shohim industrinë dhe rrjedhimisht edhe kompanitë e vogla. Për momentin, në Shqipëri po ndodh një efekt domino. Por ka edhe sektorë të qëndrueshëm si telekomunikacioni dhe farmaceutika.

Sidomos ndërmarrjet e vogla dhe të mesme janë të shqetësuar nëse do të mbijetojnë nga Corona.

Sipas analizave tona, kompanitë më të mëdha në Shqipëri kanë filluar të zgjerojnë ndjeshëm jastëkun e tyre të kapitalit pas krizës financiare dhe e kanë dyfishuar atë në shumë raste, përveç kësaj, natyrisht, në sasinë e konsiderueshme të parave të zeza. Ne gjithashtu shohim se si një masë paraprake, shumë kompani tani po tërheqin linjat e tyre të kreditit pranë bankave për të forcuar pozicionin e tyre të parave të gatshme dhe për të pasur kapitalin e nevojshëm të punës në rast se kërkesa rritet përsëri. Kompanitë më të vogla rrallë kanë jastëkun e nevojshëm të kapitalit për t’i mbijetuar një krize të tillë. Programet efektive të ndihmës, të cilat duhet të ishin vendosur në Shqipëri që nga marsi nuk janë në dispozicion. Ne do të shohim një rritje masive, të dukshme të shkallës së falimentimit midis bizneseve shumë të vogla, të vetëpunësuarve dhe bizneseve familjare në sektorin e shërbimit dhe konsumatorit, pavarësisht kësaj. Shpesh këto kompani nuk janë shumë të njohura me marrëdhëniet me autoritetet dhe bankat. Kjo pastaj do të shkaktojë gjithashtu një efekt domino, me bankat dhe të ardhurat nga taksat dhe do të rritet në një krizë financiare në Shqipëri.

A do të jetë viti i shkretë viti i tanishëm?

Kjo nuk mund të parandalohet më. Ekonomia globale është e infektuar. Ne presim një recesion shumë të rëndë në pjesë të mëdha të botës. Sidomos në vendet si Shqipëria, e cila ka gjithashtu një qeveri dhe parlament joefektiv, prandaj duket shumë e zezë.

Çfarë prisni posaçërisht për Shqipërinë?

Ekonomia shqiptare ishte tashmë shumë e dobët në tremujorin e parë dhe do të bjerë me një përqindje mesatare dyshifrore – shuma në vitin 2020 dhe do të përjetojë një recesion të thellë. Sidoqoftë, ne tashmë jemi shumë më optimistë për vitin e ardhshëm dhe presim që ekonomia të rritet përsëri nëse ka një ndryshim politik. Duhet të parandalohet ekonomikisht që të ndodhë një zhvillim në formatin L, d.m.th. që kriza ekonomike të bëhet një gjendje e përhershme. Ka nevojë për një format U në zhvillimin ekonomik. Pastaj Shqipëria 2021/2022 mund të kthehet hap pas hapi në nivelin e fillimit të vitit 2020. Kjo është e mundur vetëm me krerë të rinj dhe një qeveri të re. Qeveria aktuale dhe përfaqësuesit në parlamentin jofunksional kanë shkatërruar Shqipërinë, ata duhet të dërgohen në shtëpi.

Ka tashmë zëra që bëjnë thirrje për t’i dhënë fund masave së shpejti për të mbrojtur ekonominë – për të mbrojtur bizneset dhe vendet e punës. Debati po intensifikohet rreth pyetjes: Vdekja apo Leku?

Ne duhet të zbatojmë parimet humanitare në Shqipëri. Por: Ata gjithashtu duhet të normalizojnë jetën publike në Shqipëri sa më shpejt të jetë e mundur. Për këtë qëllim, të gjitha dyqanet që duan të rihapin duhet të testojnë rregullisht fuqinë e tyre të punës me Covid-19. Nëse punonjësit rezultojnë pozitiv, një karantinë është e nevojshme, siç ka qenë deri më tani. Sidoqoftë, kjo i jep dyqanit një afat të qartë kohor – për shembull 10 ditë – dhe më pas ka nevojë për mbështetje të qartë dhe të fortë financiare nga shteti shqiptar për periudhën e karantinës së rregulluar nga shteti shqiptar. Nëse testi është negativ, ai mund të rihapet menjëherë, por me rregullore të veçanta të higjienës. Shteti shqiptar duhet të sigurojë gjithashtu mbështetje financiare për ndërmarrjet e vogla. Për shkollat ​​dhe universitetet ju nevojiten programe të veçanta mbështetëse të shtetit, vetëm atëherë është i mundur një kontroll efektiv i pandemisë. Këtu ata mund të mësojnë nga Koreja e Jugut dhe Gjermania.

Kjo do të kërkonte qindra mijëra pajisje provë për ekonominë

Fillimi i ri i ekonomisë shqiptare, veçanërisht turizmi, por edhe sektorë të tjerë, qëndron dhe bie me kapacitetin e disponueshëm të mjeteve provë, maskave mbrojtëse dhe aparateve të frymëmarrjes. Në rast dyshimi, qeveria duhet të krijojë kushtet e nevojshme, edhe me masa shtrënguese. Tani është koha për të vepruar shpejt dhe me përqendrim në mënyrë që treni ekonomik të rikthehet përsëri. Të marrësh dhe jo në planin afatgjatë anën e historisë që do të vijë, sepse atëherë të gjithë të rinjtë do të largohen.

Po në lidhje me situatën politike në Shqipëri?

Jo mirë. Shqipëria aktualisht po luan kumar me të ardhmen e saj në BE. Sjellja e qeverisë Rama ndaj Greqisë është e papranueshme. Mbi të gjitha, Greqia është anëtare e BE. Përpjekja e përtërirë e Ramës për të bërë favoritin me Turqinë nuk është kurorëzuar me sukses. Midis Gjermanisë dhe Turqisë ekziston një partneritet i veçantë për mbi 100 vjet, z. Rama duhet ta dijë këtë. Në këtë aspekt, nuk ndihmon nëse ju, Kryeministri, përpiqeni të përmirësoni statusin e tij duke luajtur këto lojëra dhe duke luajtur BE dhe Turqinë kundër njëri-tjetrit, sepse negociatat për të ashtuquajturën Minin Schengen, dmth bashkëpunimin me Serbinë dhe Rusinë, duke anashkaluar Kosovën, nuk kanë ecur ende.

Po tani?

Sundimi i ligjit, demokracia, respekti për sovranin, d.m.th. populli shqiptar dhe mbrojtja e tij nga qeveria nuk jepen. Ne gjithashtu gjithnjë e më shumë kemi përshtypjen se Rama nuk po përpiqet as për anëtarësimin e Shqipërisë në BE. Në thelb, është e kuptueshme që kjo në të vërtetë do të ishte vetëvrasja e përbashkët e organizatës së tij dhe luftëtarëve të saj. Një demokraci lulëzon me ndryshimin e rregullt të qeverisë dhe udhëheqësve politikë, në mënyrë që ata të mund të përmbushin gjithashtu 15 kriteret e BE për hapjen e bisedimeve të pranimit. Çfarë në të vërtetë nuk është aq e komplikuar

Ata luajnë futboll dhe janë një tifoz të apasionuar i FC Bayern dhe kanë premtuar të bashkë-organizojnë një ndeshje miqësore midis gjermanëve dhe shqiptarëve. A ka shpresë edhe atje?

Në të vërtetë ekziston, futbolli është një nga pasionet e mia. Sigurisht, Shqipëria dhe Gjermania janë kombe të mëdha futbolli dhe nuk duhet të harrojmë as Skocinë. Kur shohim dritë në horizont me Covid dhe kur normaliteti politik të jetë kthyer në Shqipëri, atëherë ne do ta bëjmë atë. Por ende nuk ka asnjë arsye për të festuar.

Kategori
Uncategorized

Prekni këto pika në dorën tuaj – lehtëson dhimbjen në vetëm disa minuta

Pikat e presionit në dorë

Ndonjëherë kam dhimbje në vende të çuditshme dhe zakonisht nuk e di pse. Unë nuk kam rrahur veten ose diçka të tillë, thjesht më dhemb krejt papritur.

Zakonisht është një dhimbje koke por mund të ndikojë edhe në zona të tjera të trupit.

Ndonjëherë marr një ose dy Alvedon, por nëse mund ta shmang atë, padyshim që ndihet më së miri.

Fillova të kërkoj alternativa për qetësuesit e dhimbjeve dhe zbulova se nëna e shoqes sime punonte si refleksologe.

Refleksologjia, si akupunktura, përfshin shtypjen e pikave të ndryshme në trup për të lehtësuar siklet në vende të tjera.

Refleksologjia erdhi në Suedi në vitet 1970 dhe është një formë e mjekësisë alternative dhe përfshin trupin që ndahet në zona të ndryshme.

Në rast të çekuilibrit në trup, zonat e ndryshme reagojnë nga hidhërimi, atëherë ju stimuloni një pikë të ndërlidhur me zonën, dhimbja mund të qetësohet ose të zhduket plotësisht.

Shumica e pikave janë të vendosura në këmbë, duar dhe veshë.

Duke shtypur ose stimuluar pika të ndryshme në dorë, ju mund të ndikoni në organe të ndryshme në trup.

Këtu janë 4 këshilla të thjeshta që mund t’i provoni vetë në shtëpi, nëse nuk keni forcën për të shtypur për një kohë të gjatë, mund të merrni një kapëse rrobash dhe t’i bashkëngjiteni pikës në të cilën dëshironi të ushtroni presion.

 1. Ulni tensionin në kokë dhe qafë.
 2. Gjeni pikën më të butë në fundin e gishtit të mesëm. Shtypni me gishta ose thonj.
 3. Dora e djathtë nëse keni dhimbje në anën e djathtë dhe dora e majtë nëse keni dhimbje në anën e majtë. Nëse keni dhimbje në të dy anët, mund të shtypni ose masazhoni të dy gishtat e mesëm.
 1. Ulja e përzierjes dhe sëmundjes së lëvizjes
  Nëse ndiheni keq, ose keni sëmundje të lëvizjes, mund të stimuloni pjesën e mesme të gishtit unazor, të shtypni ose masazhoni në atë pikë derisa të përzihet ose zhduket plotësisht.
 1. Zvogëloni dhimbjen e veshit
  Nëse vuani nga dhimbja e veshit, mund të shtypni pjesën e poshtme të gishtit unazor ose gishtit të vogël.
 1. Ulja e dhimbjes së fytit.
  Nëse filloni të merrni një dhimbje të fytit, ajo është lëkura midis gishtit të madh dhe gishtit tregues që dëshironi të shtypni. Por tamam në skajin më të largët të lëkurës, nëse shtyheni pak më tej, është në vend të ezofagut që ju kuroni.

Kjo është një formë e mjekësisë alternative dhe hulumtimi është i paqartë. Disa njerëz mendojnë se metoda siguron lehtësim të mirë të dhimbjes dhe të tjerët jo.

Por mos harroni se gjithmonë duhet të shkoni te mjeku nëse keni shumë dhimbje ose probleme serioze.

Tryck på dessa punkter i handen – lindrar smärta på bara några minuter

Tryckpunkter i handen

Ibland får jag ont på konstiga ställen, och jag vet oftast inte varför. Jag har inte slagit mig eller något sådant, det gör bara helt plötsligt ont.

Oftast är det huvudvärk men det kan även drabba andra områden i kroppen.

Ibland tar jag en Alvedon eller två men kan jag undvika det så känns det självklart bäst.https://ae382b7833aaaa8de2de4259197c1420.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html?n=0

Jag började söka lite efter alternativ till smärtlindrande medicin och kom på att min kompis mamma jobbat som zonterapeut.

Zonterapi går likt akupunktur ut på att trycka på olika punkter på kroppen för att lindra besvär på andra ställen.

Zonterapin kom till Sverige på 1970-talet och är en form av alternativmedicin och går ut på att kroppen delas in i olika zoner.

Vid obalans i kroppen reagerar de olika zonerna med att ömma, stimulerar du då en sammanlänkad punkt till zonen kan smärtan avta eller försvinna helt.null

De flesta punkterna sitter på fötterna, händerna och öronen.

Genom att trycka eller stimulera olika punkter i handen kan du påverka olika organ i kroppen.

Här har du 4 enkla tips du kan testa hemma på dig själv, orkar du inte trycka under en längre tid kan du ta en klädnypa och fästa på punkten som du vill applicera tryck på.

1. Minska spänningar i huvud och hals

Hitta den mest ömma punkten längst ut på långfingret. Tryck med fingrarna eller med naglarna.

Höger hand om du har ont på höger sida och vänster hand om du har ont på vänster sida. Har du ont på båda sidor får du trycka eller massera båda långfingerspetsarna.

2. Minska illamående och åksjuka

Om du mår illa, eller blir åksjuk kan du stimulera mittendelen av ringfingret, tryck eller massera på punkten tills illamåendet minskar eller försvinner helt.

3. Minska öronvärk

Lider du av öronvärk så kan du trycka på den nedre delen av ringfingret eller lillfingret.

4. Minska halsont

Börjar du få ont i halsen så är det huden mellan tumme och pekfinger du vill trycka på. Men bara precis längst ut på huden, trycker du lite längre in är det istället matstrupen du behandlar.

Detta är en form av alternativ medicin och forskningen är tvetydig. Vissa tycker att metoden ger bra smärtlindring och andra inte.

Men kom ihåg att du alltid ska gå till doktorn om du har mycket ont eller allvarliga besvär.

Kategori
Uncategorized

Fatos Klosi na ofroi 100 mijë USD për dëshminë e Izetit kundër Berishës (e plotë). Ismet Haxhia tregon takimet .

Sipas tij, dënimi i vëllezërve Haxhia ka qenë një inskenim i Fatos Klosit.

ARISTIR LUMEZI / Ismet Haxhia, vëllai i Izet Haxhisë, i cili kreu 15 vjet burg i akuzuar në vrasjen e Azem Hajdarit, akuzon ish-kreun e SHISH, Fatos Klosi se i ka ofruar 100 mijë dollarë që Izet Haxhia të dëshmonte se ishte Sali Berisha urdhëruesi për vrasjen e Azem Hajdarit.

Në një replikë me Fatos Klosin, dhënë gazetës “Panorama”, Ismet Haxhia shprehet se ka qenë fatos Klosi që ka dashur ta përfshinte në një skenar për vrasjen e Sali Berishës gjatë një mitingu në Vlorë, por që e ka refuzuar. Sipas tij, dënimi i vëllezërve Haxhia ka qenë një inskenim i Fatos Klosit.

Ai deklaron se :

Kur jeni takuar ju me të?

Unë jam takuar me Fatos Klosin qershorin e vitit 2000 dhe më ka kërkuar që të takoj vëllain tim, Izetin.

Ai ka qenë me një zv.drejtor të CIA-s, siç thoshte ai, prezente ka qenë dhe një Marika Kazulli, e cila ishte ndërmjetësuese e këtij takimi.

Ajo tani ka vdekur dhe ai manipulon si të dojë me këtë histori.

Kemi qëndruar 2 orë në një lokal në Marikaj. Fatosi insistonte që të takonte vëllain tim, në prani të atij amerikanit, në mënyrë që Izeti të depononte kundër Sali Berishës, që ta arrestonte më pas Saliun.

Por unë nuk doja të bija pre e skenarit kriminal politik të Fatos Klosit.

Mua më vinte turp që t’i thosha vëllait tim që Klosi kërkon që ti të deponosh kundër Berishës, me qëllim arrestimin e tij.

Pas tre muajsh, Fatosi doli me tregimin se Izeti është parë në zonat e Veriut dhe përmes kësaj donin të trembnin Berishën me Izetin dhe Jahon, sepse ishte kohë fushate zgjedhore.

Nuk ka ndodhur kurrë që Izeti të jetë takuar ndonjëherë me Jaho Mulosmanin.

Fatosi ofronte mbrojtje të Izetit, do të jepte dhe 100 mijë dollarë dhe do siguronte ikjen tonë në Amerikë.

Këtë premtim për marrje në mbrojtje apo paratë si garanci, jua ka thënë ndërmjetësja?

Jo, jo, këtë ma ka thënë direkt Fatos Klosi.

Në çantën e Marika Kazullit ishte regjistruesi i bisedës tonë.

Në fund të muajit korrik, përmes kunatës së Izetit, Fatos Klosi thotë:

Fati i Izetit dhe i vëllezërve të tij varet nga dëshmia që do bëjë kundër Berishës.

Por ne nuk pranuam dhe bëmë gjithë ato vite burg.

Kur jeni takuar herë tjetër me Fatos Klosin?

Jemi takuar përsëri më 17 janar 2001, por ai nuk e përmend këtë takim se është burracak.

Ka qenë dy ditë pas arrestimit të vëllait tim, Isamedinit, i cili doli i pafajshëm.

Në atë takim, i kam kërkuar Fatos Klosit që të heqë dorë nga skenarët kundër familjes tonë.

Kam bërë çerek ore debat të ashpër me të, në lokalin Red Bull përballë Ministrisë së Drejtësisë që është sot.

Ka pasur dhe persona të tjerë prezentë?

Lokali ishte i mbushur me punonjës të SHISH-it dhe e dëgjonin bisedën se ishte me tone të larta. Në një tavolinë ngjitur ka qenë dhe zv.drejtori i SHISH, me mbiemër Kadëna, që kohë më vonë i ka thënë avokatit tim që Ismeti ishte shumë i revoltuar dhe ata kanë të drejtë se i kanë futur në burg kot.

Po pas daljes nga burgu, me kë jeni takuar?

Marre nga gazeta PANORAMA

Kategori
Uncategorized

Ja kush është personi i dyshuar që kreu atentatin ndaj Ahmet Krasniqit.

Vrasësit ia kanë paguar 250 000 DM (marka gjermane). Kjo shumë marramendëse për kohën e atëhershme,

Urdherdhenesit dhe pretekskrijuesit e vrasjes së kolonelit Ahmet Krasniqi, për shërbimin e kryer, vrasësit ia kanë paguar 250 000 DM (marka gjermane). Kjo shumë marramendëse për kohën e atëhershme, vrasësit Feriz Kërnaja i është dorëzuar nga njëri prej komandantëve kryesor të Shtabit të Përgjithshëm të UÇK-së

Sipas disa raportimeve nga mediat muaj më parë, personi i dyshuar për atentatin e 21 shtatorit të vitit 1998, në kryeqytetin e Republikës së Shqipërisë, ndaj kolonelit Ahmet Krasniqi, është Feriz Kërnaja.

Gjithashtu, aty u raportue se

.

Lidhur me Kërnajën, gazeta “Bota sot”, kishte mësuar se ai kishte qenë i burgosur, ndërsa kjo figurë ishte bërë e njohur pasi që gjatë gjithë asaj periudhe sa kishte qëndruar në burg, ky i fundit shoqërues dhome kishte pasur ish-liderin e Parisë Socialiste, Fatos Nano.

Feriz Kërnaja gjithashtu ishte njohur edhe si një kundërshtar i madh politik i liderit të Partisë Demokratike, Sali Berisha.

Ministri i Mbrojtjes në Qeverinë e Kosovës në egzil Kolonel Ahmet Krasniqi u vra pabesisht, më 21 shtator 1998.

Keshtu shkruan Gazeta Bota Sot ne Kosovë

https://www.botasot.info/aktuale-lajme/1158584/ja-kush-eshte-personi-i-dyshuar-qe-kreu-atentatin-ndaj-ahmet-krasniqit/

Kategori
Uncategorized

Presidenti Trump : Amerika nuk do të jetë kurrë një vend socialist!

Këshilloj çdo vend prezent që të bëj njësoj si ne!
🌞 Nëse ju doni lirinë, bëhuni krenar për vendin Tuaj!
🌞 Nëse doni demokraci, merrni në dorë sovranitetin Tuaj!
🌞 Nëse doni paqe, doni kombin Tuaj!

President Donald J. Trump: Kam një mesazh për të gjithë botën: Amerika nuk do të jetë kurrë një vend socialist!


Në shekullin e kaluar, socializmi dhe komunizmi vranë 100 milionë njerëz! Siç e shihni, edhe sot Venezuela vazhdon të vrasë!

Këto ideologji totalitare, të kombinuara me teknologjitë moderne, janë në gjëndje të ushtrojnë pushtetin e tyre me format shqetësuese të represionit dhe dominimit!
Për këtë arsye SHBA do të ndërmarrë hapat e duhur ndaj teknologjive të huaja dhe investimet për mbrojten e të dhënave dhe sigurisë kombëtare!

Këshilloj çdo vend prezent që të bëj njësoj si ne!
🌞 Nëse ju doni lirinë, bëhuni krenar për vendin Tuaj!
🌞 Nëse doni demokraci, merrni në dorë sovranitetin Tuaj!
🌞 Nëse doni paqe, doni kombin Tuaj!


Udhëheqësit e mençur gjithmonë e vendosin të parën të mirën e njerëzve të tyre dhe të vendit të tyre!
🌞 E ardhmja nuk i përket globalistëve, e ardhmja i përket patriotiotëve!
🌞 A ardhmja i përket vende sovrane dhe të pavarura, që mbrojnë qytetarët e tyre dhe respektojnë fqinjët, dhe nderojnë diferencat që e bëjnë çdo vend special dhe unik!”

Kategori
Uncategorized

Nisma thurje,pjesë e Mjaftit të Erjon Velisë.

Teksa debatonin në një moment, Spiropali i kujton drejtuesit të nismës thurje, Endri Shabanit:

Se “Me gjithë respektin, unë ju ju ha për mëngjes, me gjithë vota”.

Spiropali, Endri Shabanit: Ju jeni hije nate.

Ju keni në partinë tuaj te re miqtë e mi të Mjaft.

Mbrëmjen e sotme në “Open” teksa diskutohet tema “Zgjedhjet pa konsensus”, ka pasur një debat të ashpër mes ministres Elisa Spiropali dhe Endri Shabanit të Nismës Thurje.

Teksa debatonin në një moment, Spiropali i thotë Shabanit:

“Me gjithë respektin, unë ju ju ha për mëngjes, me gjithë vota”.

“Mos kini frikë nga vota,” tha Shabani.

“Nuk kemi frikë ne,” u përgjigj Spiropali.

Debati nisi kur Spiropali i tha Shabanit që e njeh atë shumë mirë, e di dhe ke ka në parti…ndërkohë ai iu kthye duke i thënë se ka vjedhur kur ajo ishte tek doganat.

Pjesë nga debati:

Spiropali: Të njoh shumë mirë, Endri Shabani.

Shabani. Ju keni vjedhur kur ishit të dogana. 1.7 milion euro dëm i keni shkaktuar shtetit shqiptar.

Spiropai: Lërini këto shprehje populiste që sna çojnë askund.

Shabani: E thotë KLSH-ja.

Spiropali: E çfarë hyn KLSh-ja kët. Jam e pastër se për ndryshe do më kishte ndjekur prokuroria e PD-së.

Shabani: I keni nxjerrë kallajin këtij vendi.

Spiropali: Nuk dua të merrem me ty, se disa anëtarë të partisë tënde i kam pasur miq të Mjafti.

Shabani: Mos kini frikë nga votuesit.

Spiropali: Unë ju ha për mëngjes juve për vota.

Shabani: Ju jeni minister, unë paguaj pagën tënde dhe shiko si flet.

Kategori
Uncategorized

Z. Ambasadore,ke genjyer edhe Sekretarin e Shtetit duke e nxjerre bllof!

Nga analisti Dritan Kaba/

Kur je ne zyre e lexon twiterr-in e Kim.
🌚 Lexo, lexo edhe nuk kupton asgje!
😉 Thua edhe kjo pret 3 nentorin?!
😗 Zemra hiqe akullin nga goja!

🧐 Se ke genjyer edhe Sekretarin e Shtetit duke e nxjerre bllof!

Mjaft shetite me velinat e Edit.


🌚 P.s. ate punen e skafit nuk po e permendim sot.

🌚 As ate punen e arrestimeve te te ikurve nga kjo bote qe i pershendete,

🌚 as kur behesh mburoje e korrupsionit qeveritar,

🌚 as kur merr ne mbrojtje spiunet dhe kriminelet e diktatures,

🌚 as kur mbron oligarket.

😉 Nejse keto i kemi per here tjeter!

Kategori
Uncategorized

OBSH bashkëpunoi me Kinën për të krijuar COVID-19 në laborator: “Do nxjerr provat”/ Virologia kineze bën deklaratën e fortë:

“Nuk kemi të bëjmë me një virus natyror, por me një patogjen artificial të lëshuar nga një laborator.”- është kjo deklarata e fortë që ka bërë virologia kineze, Li-Meng Yan, e cila fajëson Kinën për këtë pandemi globale. Sipas saj, qeveria e Pekinit ka gënjyer për entitetin real të Sars-Cov-2.

Mjekja e quan pandeminë një katastrofë historike që nuk duhet të kishte ndodhur kurrë. Duke folur për mediat italiane, ajo tregoi se kolegë të saj i thanë që të mbylle gojën dhe të fshehë të vërtetën.

Featured image of article: “Do nxjerr provat”/ Virologia kineze bën deklaratën e fortë: OBSH bashkëpunoi me Kinën për të  krijuar COVID-19 në laborator

Li-Meng Yan

Koronavirusi ka krijuar një situatë të vështirë në mbarë botën pasi prej fundit të dhjetorit të 2019 kur virusi shpërtheu në Kinë e pas në më shumë se 200 shete, ka vrarë me mijëra njerëz.

Ndërkohë virologia kineze, Li-Meng Yan e cila pretendoi se ka prova që vërtetojnë se Kina ka krijuar qëllimisht këtë virus vdekjeprurëse ka reaguar sërish me një deklaratë të fortë.
Ajo ka thënë se Organizata Botërore e Shëndetësisë ka bashkëpunuar me Kinën për të krujuar COVID-19 në laborato.

“Nuk kemi të bëjmë me një virus natyror, por me një patogjen artificial të lëshuar nga një laborator.”- është kjo deklarata e fortë që ka bërë virologia kineze, Li-Meng Yan, e cila fajëson Kinën për këtë pandemi globale. Sipas saj, qeveria e Pekinit ka gënjyer për entitetin real të Sars-Cov-2.

“Askush nuk po thotë të vërtetën: OBSH bashkëpunon gjithashtu me Partinë Komuniste Kineze.”– shprehet ajo.

Virologia ka premtuar se së shpejti do të nxjerrë provat që konfirmojnë teorinë e saj.
Ajo premtoi se do të zbulojë provat që konfirmojnë teorinë e saj: Së shpejti unë do të botoj një raport tjetër, përveç atij që kam publikuar. Ai do të përmbajë shumë detaje specifike se si u zhvillua virusi dhe kush kishte në posedim substancat e përdorura. Në atë moment të gjithë do të mund të shohin se kam të drejtë.Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Mjekja e quan pandeminë një katastrofë historike që nuk duhet të kishte ndodhur kurrë. Duke folur për mediat italiane, ajo tregoi se kolegë të saj i thanë që të mbylle gojën dhe të fshehë të vërtetën.

“Tregu i Wuhan është vetëm një justifikim, nuk ka asnjë lidhje me përhapjen e virusit.”– u shpreh Yan.

Kategori
Uncategorized

Bashkpuntori Cigarja, sot personalitet i lartë në politiken shqiptare.

Nga Agron Tufa/

SHKËLQIMI VERBUES I “CIGARES” DHE QEFINI I TYMIT TË TIJ

Foto në origjinal…

I
Duket se kazanët me plehra më toksike të historisë komuniste përcaktojnë tashmë nivelin dhe cilësinë e demokracisë shqiptare, cilësinë e lirisë sonë dhe rrjedhimisht, aspiratat tona për të ardhmen. Si qe e mundur që dolën nga bimsat më të flligështa këto personazhë të errët?

Këto ditë sërish flitet për atë “shpesëri nate” që vjen nga e kaluara dhe sundon jetën tonë.

Flitet për “Cigaren” me shpotitë e merituara, për “Yllin” e për fantazma të tjera të komunizmit.

E keqja është se ata nuk janë fantazma, por pushtete reale, vampirë që realisht po i thithin gjakun atdheut tonë të drobitur, duke i kallur në gjak ndotjet dhe helmin që shpërndajnë. Është e papërfytyrueshme, për shembull, karriera e “Cigares” në demokraci. Për ata që nuk e dinë se kush është “Cigarja”, po ua heqim merakun: është kreu më i lartë i një pushteti legjislativ për një republikë, ndryshe – krytari i Parlamentit të Republikës së Shqipërisë, shoku Gramoz Ruçi.

Mbase shumëkush e di faktin, se Ruçi ka qenë ministri i fundit i Ministrisë së Punëve të Brendshmë të diktaturës komuniste mbi të cilin rëndon urdhëri i vrasjes së katër heronjve të demoracisë me 2 prill 1991 para godinës së Komitetit të PPSH në Shkodër. I bie që të ketë qenë dhe ministri i fundit i brendshëm i diktaturave komuniste në krejt Europën Qëndrore dhe Lindore. Por jo vetëm që nuk u ndëshkua për krimet e tij, po përkundrazi, bëri karrierën më të paimagjinueshme për këto 30 vite “demokraci”, deri në Olympin e Parlamentit sot! A ka delir më të madh e më të sëmurë se ky? Epo i lumtë…!


Por, për ata që nuk e dinë, duhet shtuar dhe ky fakt, që shoku Gramoz Ruçi ka qenë edhe spiun, informator i Sigurimit të shtetit gjatë kohës kur ka qenë arsimtar në Tepelenë. Ai është rekrutuar me 3 nëntor të vitit 1975 dhe duhet të jetë çaktivizuar me pranimin anëtar i PPSH me 1979, derisa bëhet dhe Kryetar i Komitetit të PPSH të Tepelenës. Kuptohet dhe nuk është aspak çudi, që gjithë tejngopja e institucioneve më të larta të shtetit me ish-oficerët e lartë të Sgurimit është bërë nga një i ngjashëm, koleg e ish bashkpunëtor i tyre.

Mos u habitni. Të luftosh e të denoncosh krimet e komunizmit dhe dominimin e Sigurimit në institucione, për t’ia raportuar shokut Gramoz dhe vëllezërve të tij të Sigurimit, thoni si të doni, është akt kuraje, por dhe rreziku, për sa dihet, se meqë ai vetë i ka sjellë dhe i ka riveshur me pushtete të larta, nuk e ka aspak problem të t’i ndërsejë, të të bëjnë gjëmën. Dhe shko pastaj ti e ankohu në Policinë e shokut Gramoz, në Drejtësinë me gjykatat dhe prokurorinë e shokut Gramoz e mallko mandej gjithçka për fatkeqësinë… Si do të ishin sjellë vallë institucionet demokratike të Europës me një ekzemplar të tillë?

Por ajo që më trondit është fakti i paabstragueshëm, që në Shqipëri ekziston një institucion që përgjigjet për Dosjet e ish-Sigurimit të Shtetit (AIDSH): a ka marrë mundimin vallë ky institucion që t’i denoncojë publikisht në rrugë zyrtare dhe në media këto implikime me Sigurimin të “Cigarës”, “Yllit” (Servet Pëllumbi) e të tjerëve?

Sepse ai është bash thelbi i punës së tyre për të cilin paguajmë taksa dhe jo dosjet e dhëna nën dorë të shkrimtarëve klasikë antikomunistë shqiptarë për t’i manipuluar. Nëse ankohen me faktin se dosjet për këta levendë e azganë të tmerrit komunist janë zhdukur (që ka mjaft gjasë), atëherë në dijeninë time AIDSSH ka nën administrim edhe fondin e dosjeve të Komisionit “Mezini”, prej të cilit është marrë dhe ky dokument i mëposhtëm, i cili ka dhe pseudonime të tjera, përveç “Cigares”.
Mënyrën se si mbijetuan “Cigarja”, “Ylli” e të tjerë na sqaron skrupulozisht studiuesi dhe arkivisti Kastriot Dervishi në një prej postimeve të tij më të çmuara që meriton t’i referohesh sa herë flitet mbi këtë temë:

Ligje për njerëz të veçantë dhe jo për kategori njerëzish
Ligji nr.8043, datë 30.11.1995 “Për kontrollin e figurës së zyrtarëve dhe personave të tjerë që lidhen me mbrojtjen e shtetit demokratik”, pësoi ndryshimin më të madh me ligjin nr.8220, datë 13.5.1997. Gjatë tryezës së partive politike, opozita e majtë, imponuese në pranverën e vitin 1997 vuri kushte të hyrjes së saj në zgjedhje edhe ndryshimet e ligjeve të nr.8001 të antigjenocidit dhe ligjit nr.8043 të lustracionit.
Te ligji nr.8043, u ndryshua neni 2, duke hequr ndalimet për anëtarët e Komitetit Qendror të PPSH-së, sekretarët e parë vendorë të PPSH-së, anëtarët e qeverisë, Këshillit Presidencial, kryetarin e Gjykatës së Lartë, prokurorin e përgjithshëm, deputetët; hetuesit, prokurorët, gjyqtarët e ndihmësgjyqtarët e proceseve politike speciale.

Kategoritë e vetme që u ndaluan të kandidonin ishin oficerët e bashkëpunëtorët e Sigurimit të Shtetit dhe dëshmitarët rëndues të gjyqeve. Duke pasur parasysh se dy figura të larta të PS-së, përkatësisht “Ylli” (që figuronte në regjistrin e agjenturës pasive) dhe “Cigarja”, kishin marrë vendime negative nga komisioni i figurës, por duhej të ishin në politikë, u vendos që “ish-bashkëpunëtorët e Sigurimit të Shtetit, si dhe denoncuesit dëshmitarë në dëm të të pandehurve në proceset politike”, nuk ndëshkoheshin në rast se nuk kishin aktivitet “në 20 vjetët e fundit”.

Periudha 20 vjeçare ishte fiks mbyllja e aktivitetit me Sigurimin e “Cigares”. Në këtë mënyrë “Ylli” dhe “Cigarja” vazhduan të jenë në politikë, madje ta shohin politikën nga maja legjislative. Lustracioni vijoi të kërkohej vetëm te njerëz të parëndësishëm, madje të ishte më qesharak se kurrë. Ndryshimet në fjalë u votuan me debate e pakënaqësi me 48 vota pro, 9 kundër, asnjë abstenim. 25 deputetë nuk morën pjesë në votim.
(Pjesë nga studimi “Lustracioni dhe arkivi për të në Shqipëri”)
II
Demokracia që kujtuam se fituam me shembjen formale të komunizmit ka qenë një përrallë bajate e turmës naive. Në fakt ka qenë e vazhdon të jetë më shumë se kurrë sot një jerm i vjetër absurd. Restaurimi i enverizmit me figurrat më të errëta e gjakatare ka prekur apoteozën më të shëmtuar, më të turpshme, sepse enveristët tashmë, prej shumë vitesh kontrollojnë të gjitha pushtetet.

Ky gram i keq, kjo bimësi helmatisëse u harbua e u harlis me ardhjen në pushtet të ish partisë së punës (partia socialiste) dy herë (përkatësisht me 1997 dhe 2013) me të gjitha lidhjet gjenetike me nëntokën enveriste. Në këto kushte kauzat për drejtësi dhe dënim të krimeve të komunizmit janë një shaka tejet e ekzagjeruar. Jo se këto krime nuk po denoncohen çdo ditë nga një grusht njerëzish kryesisht pa pushtet politik, por ky denoncim i hapur, përveçse nuk e ndryshon gjendjen, shndërrohet në rrezik, deri dhe ekzistencial, për vetë një grusht individësh me kurajë civile që po bartin tash sa kohë këtë kauzë.
Dominimi i pushtetit politik e administrativ të enveristëve, oficerëve të sigurimit komunist, kapja e instancave më të larta të Drejtësisë nga simahorët dhe pjellat monstruoze të diktaturës, trashëgimtarët e regjimit të djeshëm – i gjithë ky establishment enverist kontrollon jetën tonë nga parlamenti dhe shtririhet si mtastazat e kancerit në çdo aspekt të jetës sonë shoqërore.

Kjo racë bastarde pa pikë morali prodhon në seri dhe adeptët e korrupsionit, mafies, trafikut ndërkombëtar, i ndihmuar fuqishëm nga propaganda qeveritare e mediatike. Nuk duhet të habitemi më, se pse në atdheun tonë vazhdon të dendësohet atmosfera mbytëse e një muzg të palëvizshëm varrezash, dëshpërimi social dhe humbja e shpresës se mund të ndërtohet jetë normale njerëzore në atdhe.

Rezultatin tashmë e dini: sa qytetarë shqiptarë janë jashtë dhe sa të tjerë përpiqen dëshpërimisht ta lënë Shqipërinë. Këtij qorrsokaku do t’i shkonin vargjet e Atë Gjergj Fishtës:

“O Perëndi, a ndjeve?/Tradhëtaret na lanë pa Atdhe,/E Ti rri e gjuan me rrufe/ Lisat n’për male kot…”

Kategori
Uncategorized

Si “qen i rrahur”, por me kokën lart!

Red Varaku/

Vetë ai e ka të qartë që fundi i tij është vulosur dhe është i pashmangshëm. Kjo sepse ai nuk ka asnjë shans të sfidojë autoritetin e Sekretarit Amerikan të Shtetit dhe autoriteteve më të larta të BE, sepse e ka të qartë se si përfundon dhe ku përfundon, ndaj dridhet e spërdridhet si “qen i rrrahur”, por me kokën lart.

Tërheqja nga listat e hapura është prova me e qartë, që Edi Rama po e përdor të gjithë tymnajën për reformën zgjedhore, jo vetëm për të larguar vëmendjen nga korrupsioni dhe dështimet spektakolare, por kryesisht për të fshehur të vërtetën e madhe, që kjo reformë përfaqëson në vetvete.

Faktin e pamohueshëm tashmë, që kjo reformë është akti i parafundit i projektit perëndimor për tranzicionin e pushtetit në Shqipëri me zgjedhje të lira.

Një projekt i mirëkoordinuar, që nisi fillimisht me publikimin e përgjimeve , vazhdoi me protestat masive, kulmoi me djegjen e mandateve dhe mori formë përfundimtare me bojkotin e zgjedhjeve lokale dhe bllokimin e integrimit.

Pra, në mënyrë që situata të mos degradonte në përplasje civile në 30 qershor, pasi shqiptarët e panë me sytë e tyre se si ky njeri kishte vjedhur dhe trafikuar vullnetin e tyre në bashkëpunim me krimin e organizuar, faktori ndërkombëtar hyri vetë garant për një zgjidhje politike të krizës shqiptare, e cila në fakt ishte dhe detyra e parë që iu ngarkua ambasadores amerikane Yuri Kim.

Bllokimi i integrimit vjet në tetor, nuk ishte gjë tjetër, vetëm se një presion i hapur dhe i drejtpërdrejtë i perëndimit kundër qeverisë Shqiptare, që kjo e fundit të pranonte Këshillin Politik , si instrument për zgjidhjen e krizës.

Gjithashtu edhe 15 kushtet e vendosura mbi qeverinë Shqiptare, ku kushti kryesor është reforma zgjedhore dhe zbatimi i saj, nuk janë gjë tjetër vetëm se një paralajmërim i qartë për kryeministrin Shqiptar.

Pra, Rama u detyrua ta pranojë këtë Këshill nëpërmjet “dajakut” perëndimor, i cili prodhoi dhe produktin e saj të parë , e cila ishte dakortësia e pesë qershorit, që mori dhe vulën e vetë Sekretarit Amerikan të Shtetit dhe u përshëndet nga nivelet më të larta të përfaqësimit në BE.

Them u detyrua sepse kush më mirë se ai e di që kjo dakortësi i shtronte rrugën zgjedhjeve të lira të cilat do të monitorohen rreptë nga SHBA dhe BE si garantë të saj, por edhe ngaqë zbatimi i kësaj reforme është dhe kusht për integrimin.

Vendimi i Ramës për shkeljen e kësaj marrëveshje në fakt i befasoi të gjithë. Së pari, për pabesinë e madhe ndaj një marrëveshjeje që u arrit pas gjashtë muajsh dhe së dyti, për guximin që një kryeministër i vërtetuar si hajdut po shfaqte kundër vullnetit perëndimor.

Por, e gjitha kjo kishte qenë një mashtrim ,sepse modeli i listave të hapura-të mbyllura që ai po propozon, zbulon edhe për më naivët hipokrizinë e tij dhe zagarëve të tij besnikë për lista të hapura në interes të qytetarëve, ndërsa nuk ka asnjë shans të ndalojë koalicionet një vit para zgjedhjeve, sepse ekspertët e drejtësisë shprehen se koalicionet nuk preken, qoftë edhe me ndryshimet kushtetuese të bëra në 30 korrik.

Me këtë aventurë boshe, ai jo vetëm që dështoi, por e gjitha kjo po i kthehet në bumerang, sepse me këtë që po bën, ai po zbulon pafuqinë dhe hipokrizinë e tij, duke i bërë një shërbim të jashtëzakonshëm opozitës, e cila sot ndodhet në pozita shumë komode vetëm për shkak të tij.

Kjo që po bën deri tani, është një përpjekje për të shfokusuar vëmendjen nga hallet e perditshme të shqiptarëve, si dhe nje përpjekje për të mbajtur me gajret të vetët, nëpërmjet dhënies së idesë se i ka akoma të forta lidhjet me ndërkombëtarët.

Por, vetë ai e ka të qartë që fundi i tij është vulosur dhe është i pashmangshëm. Kjo sepse ai nuk ka asnjë shans të sfidojë autoritetin e Sekretarit Amerikan të Shtetit dhe autoriteteve më të larta të BE, sepse e ka të qartë se si përfundon dhe ku përfundon, ndaj dridhet e spërdridhet si “qen i rrrahur”, por me kokën lart.

Kategori
Uncategorized

Spiunazhi në oborrin e Zogut, rrëfimi i Hasan Luçit: Cilët ishin agjentët e Sigurimit, Isuf Mullaj dhe Andon Konomi dhe roli i tyre në vdekjen e Ahmet Zogut dhe në dasmën e Leka Zogut .

Ish-oficeri i lartë i Zbulimit, (Sigurimit të Shtetit), Kolonel Hasan Luçi, është një minierë e pashterrur rrëfimesh, intrigash, prapaskenash që janë luajtur për dekada me radhë.

Hasan Luçi, njeriu që u fsheh për 30 vjet nën kostumin e diplomatit në Paris, Romë e Bruksel.

Ai është një dëshmitar i dorës së parë dhe për këtë zgjon një interes jo të vogël edhe 30 vjet pas përmbysjes së regjimit komunist. Nuk i ka ndryshuar asfare pikëpamjet dhe bindjet e tij. Nuk është punë nostalgjie, na thotë. Në një kohë të caktuar ne kemi bërë me devocion një detyrë që na ishte ngarkuar.

Ai shkoi në Paris, kur u shpall prishja e PPSH- së me ish-kampin socialist, pas raportit të Enver Hoxhës në Kongresin IV të PPSH-së, shkurt 1961 deri në vitin 1968. Dhe ndërsa më parë, diplomatët tanë kishin ndihmesën e selive të vendeve mike socialiste, tashmë që u prishën edhe marrëdhëniet me Partinë Komuniste të Francës dhe me shoqatën e miqësisë Francë-Shqipëri, që ishte nën tutelën e saj, ish-zbuluesit të Shqipërisë në Francë, Hasan Luçi, iu desh të kërkonte dhe të zinte miq të rinj.

Teksa edhe prishja me Kinën krijoi tensione të reja me një pjesë të miqve dhe të shoqatës së re franko – shqiptare, por ai përjetoi vetëm fillimin, sepse u kthye në atdhe.

Ja disa episode që ai rrëfen

– Zoti Luçi, në vazhdim të bisedave të mëparshme lidhur me agjentët dhe agjenturat e huaja gjatë periudhës së Shqipërisë socialiste, sot dua që të flasim më konkretisht. Pse Sigurimi i Shtetit ishte aq shumë i përqendruar për të penetruar dhe për të zbuluar veprimtarinë e këtyre agjenturave?

Sepse ato paraqisnin rrezikshmëri të lartë për vendin tonë. Unë dhe shokët e mi të zbulimit kemi bërë gjithçka për të neutralizuar këtë veprimtari që ne e quanim me bindje se ishte jo vetëm antikomuniste, por edhe armiqësore kundër vendit tonë. U kam thënë herën e kaluar kur folëm për Martin Camajn se kontingjenti me rrezikshmëri më të theksuar ishte ai i të arratisurve para e pas çlirimit. Ata qenë armiqtë politikë e ideologjikë; kishin lidhje e baza me elementë kundërshtarë të vjetër e të rinj, brenda Shqipërisë dhe në trojet shqiptare jashtë saj, të cilët i kanë shfrytëzuar si kavie të mirëfillta, sipas nevojës e kohës.

Me shthurjen e reaksionit shqiptar brenda vendit në prag të çlirimit, pjesa që morri arratinë jashtë shtetit u prit me krahë hapur nga spiunazhet e huaja dhe reaksioni shqiptar që ndodhej jashtë vendit. Vetë kjo mërgatë përjashta kërkonte një bashkim të të gjithë kombeve, të të gjitha racave dhe dhe të të gjithë feve për të krijuar një front të përbashkët kundër “kërcënimit komunist”, për rikthim triumfator.

Aleancën e shenjtë për bashkimin e saj e nxitën edhe spiunazhet e huaja për interesat e tyre, për të vepruar edhe kundër vendit tonë për t’i dhënë përshtypjen këtij reaksioni të brendshëm e të jashtëm se mërgata politike ishte e bashkuar. Megjithëkëtë procesi i bashkimit dhe i pajtimit mes krerëve e grupeve reaksionare vazhdoi gjatë e nuk mbaroi, me ose pa nxitjen e spiunazheve të huaja, pavarësisht nga shkalla e grindjeve, përçarja, gjendja moralo-politike, nga shpërbërja e krijimi i grupeve të reja.

Pas çlirimit, nën drejtimin e spiunazheve të huaja, ky reaksion u mobilizua plotësisht në luftën e ftohtë sidomos krerët kriminelë të luftës, dikush si këshilltar ushtarak i ushtrive anglo-amerikane dhe pastaj të NATO-s, dikush si ekspert e organizator i rrjeteve të spiunazhit brenda e jashtë vendit etj. Siç e dëshmojnë vetë armiqtë dhe të penduarit rivaliteti mes zbulimeve të huaja ka qenë i madh.Spiunazhi grek zhvilloi një veprimtari të gjerë me të arratisurit brenda e jashtë Greqisë sa në vitet e para pas çlirimit “qeveria greke nxiti të arratisurit të shkonin nga Italia në Greqi dhe Koço Muka kërkonte të shkonte atje, ndërsa gruaja e Ali Këlcyrës mbante kontakte me konsullin grek në Itali. Grekët i përfshinë të arratisurit në sillogjet vorioepiriote.

Zbulimi italian e Vatikani vunë dorë mbi kriminelët fashistë, ish-miq të tyre të vjetër e të rinj, duke vendosur kontakte të rregulla agjenturore. Interes për reaksionin shqiptar që u stabilizua në vendet e tyre tregoi edhe spiunazhi gjermano -perëndimor, francez austriak, australian, i disa vendeve arabe, etj.. Më vonë u përfshinë në këtë lojë edhe vende të tjera, ku strehoheshin e financoheshin kriminelët e arratisur e masa e reaksionit politik, ekonomik e kosovar antikomunist. Një rol të veçantë luajtën titistët, nëpërmjet OZNA-s në vitet ’40 dhe pastaj të UDB-së për grumbullimin e organizimin e mërgatës politike shqiptare në Jugosllavi e jashtë saj sidomos pas vitit 1948 duke nxitur edhe arratisje të reja për t’i pasur si kontingjenti në duart e tyre dhe hedhur në veprimtari subversive të gjithanshme sipas planeve të tyre antishqiptare. Për këtë është kuptimplotë “dashuria” e tyre për Panajot Plakun e veprimet komplotiste me të.

Si mundët të depërtoni në radhët e tyre?

Kjo ishte aftësia jonë. Kishim një detyrë dhe e kryem. Unë kam qenë shumë vite në Francë dhe i kam njohur dhe kam bashkëpunuar nga afër me disa, kam bindur dhe rekrutuar edhe individë të mërgatës sonë që të punonin për ne, pra për Sigurimin shqiptar.Kjo është një e vërtetë që dihet tashmë botërisht. Ne kishim depërtuar deri në kupolat e kësaj mërgate dhe kishim gjithë informacionin e nevojshëm në kohë rekord se si punonin, çfarë mendonin e planifikonin kundër Shqipërisë, ndaj dhe ata dështuan në të gjitha tentativat e tyre. Gjithsesi nuk ka qenë e lehtë. Po e ilustroj këtë me ca fakte. Që kur kam filluar unë punë (1959), zbulimi kishte një numër të kufizuar kuadrosh, që nuk bëheshin as 100 vetë në të gjitha hallkat brenda dhe jashtë, kuadro zbulues e teknikë. Kjo ishte fare pak për nevojat e asaj kohe, po të kihet parasysh se zbulimi ynë kishte objekte ato qendra dhe njerëz që kryenin veprimtari armiqësore kundër vendit tonë.

Për arsye ekonomike në selitë tona diplomatike nuk kishte më shumë se 1 deri 3 zbulues (rrallë komplet). Po kaq pak ishin dhe diplomatët e teknikët. Ky minimum absolut binte në sy kudo jashtë shtetit, sepse dhe Vietnami që ishte në luftë kishte shumë më tepër se ne, megjithëse ishte aq larg nga Evropa. Për të mos folur për perëndimorët, që kishin edhe deri në 2000 vetë. Zbuluesit tanë dhe rrjeti i bashkëpunëtorëve të tyre punonin kryesisht mbi baza vullnetare e patriotike. Ne nuk kishim gjithashtu as teknikën e domosdoshme qoftë dhe të vjetër që përdornin të tjerët. Megjithatë, edhe në ato kushte ne e kemi kryer më së miri detyrën tonë, duke menduar mbi gjithçka atdheun dhe fatet e lirisë e pavarësisë që i kishim fituar me gjak.

Mund të jepni ndonjë shembull?

Jo një por disa. Në këto histori që do t’u tregoj ka edhe humor, një humor të zi. E para ka të bëjë me vdekjen e Ahmet Zogut.Në prill 1961 në Paris, mbreti i vetëshpallur Ahmet Zogu (Zogolli) u nda nga jeta dhe u përcoll me ceremoni të madhe mortore nga suita e mbetur e tij dhe zogistë etj. miq të tij në vite, si ia donte sëra e tij, po edhe me mbretër në fuqi e pafuqi në mërgim a jo.

Por atje në ceremoni dolën në krye edhe dy burra, që me “lotë në sy” ishin më të hidhëruarit e më të ngashëryerit. Ata ishin më të “helmuarit” për humbjen historike të legalistëve historikë, bashkëpunëtorë të fashistëve italianë e nazistëve gjermanë si dhe shërbëtorë të shumë zotnive të kohëve nga 1920 deri sot. Këta burra që çuditën atë ceremoni ishin Isuf Mullaj i famshëm dhe shumë i njohur tashmë i futur nga Sigurimi i Shtetit në oborrin e Zogut. Si kishte mundur ai të depërtonte deri në oborr dhe të fitonte besimin e Zogut? Historia duket sa qesharake, por që tregonte dhe nivelin e “mbretit” dhe oborrtarëve të tij. Babai i Isufit i kishte çuar tre desh, lyer me “bojë të kuqe” A. Zogut kur ky u martua me një princeshë të rënë nga vakti! Isufi ishte “arratisur” në 1954 dhe pasi kaloi me sukses kalvarin në bincat e zbulimit grek, doli në Belgjikë, ku u zgjodh në kryesinë e degës e më lart në OKLL dhe pëlqehej si politikan i regjur, me humorin e veçantë.

Tjetri “shumë i pikëlluar” për vdekjen e Zogut ishte Andon Konomi nga Zagoria, i arratisur në Greqi, ku u torturua, se nuk pranoi të nënshkruante deklaratën për “Vorio Epirin”, duke u thënë se “ika të shpëtoja kokën e jo të shes Shqipërinë”, por u internua në ishullin Siros, ku ishin edhe komunistët grekë, ishull i tmerreve ku u bë turbekuloz. Iku në Belgjikë, ku punoi në një fabrikë birre, ku për ironi të fatit siç tregonte vetë kullufiste rreth 32 krikëlla me birrë në 24 orë. Për qëndrimin e tij atdhetar në Greqi u zgjodh ministër i oborrit mbretëror si i vetmi ortodoks. Ai i thoshte vetes e të tjerëve: “jam mbretëror hamall” se merrej me arkat e birrës gjithë ditën në fabrikë, pa gjetur punë tjetër për moshën e tij.Kur më tregonin të dy shenjat e torturave në trup bërë nga grekët në Llavrio, kampin e Athinës etj. mendoja se si kishin shpëtuar pa u sakatuar nga trupi e mendja dhe pa tradhtuar veten si atdhetarë në ato kushte fashistizimi të tërbuar antikomunist e antishqiptar. Ata nuk donin t’i kujtonin ato ngjarje, por nderi e lavdia i duroi sa ishin gjallë. “Bota e lirë” nuk shkruan për këto egërsi se donin t’i bënin kavie t’u shërbenin pa asnjë kusht njerëzor!

Le të kthehemi te ceremonia e vdekjes së Zogut… Si merreshin vesh agjentët tuaj pa u diktuar nga njerëzit e Zogut?

Sekreti i këtyre dy burrave flinte gjetkë: të dy ishin bashkëpunëtorë të zbulimit shqiptar, njeri i dërguar nga ne, Isufi si edhe mik i mirë e pronar i deshëve për mikun mbret, kurse tjetri, Andoni, i kapur e bërë bashkëpunëtor i zbulimit në 1959 në Bruksel, të cilin e pata studiuar për një kohë të gjatë.

Të dy i ishin hapur njeri tjetrit dhe vepronin në mirëkuptim të plotë për kryerjen me sukses të detyrave atdhetare kombëtare kundër tradhtarëve, që donin të rrëzonin pushtetin popullor. Po si u dolën aq lotë atë ditë që vdiq Ahmet Zogu, sa nuk shihnin as mirë miqtë rreth e rreth? Pa le kur morën fjalën e lamtumirës, iu çirrej zëri, ngashëreheshin dhe lotët vu e vu, që i fshinin me shami të bardha, por edhe hundët e gjora.

Miqtë as kuptuan hiç se shamitë e tyre të bardha me lotët çurg vinin nga qepët e bekuara që i kishin shtrydhur në shami në mëngjes për këtë lojë madhështore në këtë ceremoni historike! U habitën edhe legalistët e graduar nga Isufi (Cufja shkurt) me këtë “dashuri” të tij për mbretin në mërgim e në parajsë tashmë. Pasi derdhën aq lotë, kur pushuan në banesën e vet, derdhën edhe po aq lotë me gazin e madh, që po u zinte frymën, se ia dolën komedisë si artistë të shquar dhe se patën edhe mjaft lavdërime nga shumëkush atje dhe më vonë, duke mbetur në historinë e legalistëve kavie në vite kundër atdheut e kombit. Ja pra një histori e rrallë argëtuese apo jo ?!

Më thatë se keni edhe histori të tjera…

Po. Po iu tregoj edhe një tjetër që lidhet prapë me oborrin mbretëror. Në tetor 1975 princi Leka Zogu, i vetëshpallur në prill 1961, u martua, me miratim të kryesisë së Legalitetit e të Abaz Kupit. Dasma u bë me bujë të madhe në Madrid të Spanjës, si edhe fejesa më parë, dhe martesa, me pjesëmarrje të shumtë të gazetarëve të huaj, përfaqësuesve diplomatikë perëndimorë, mbretër në fuqi e në mërgim, veç të arratisurve legalistë, kosovarë e nga diaspora ekonomike. Po në këtë dasmë bëri bujë “mbretërori hamall”,

Andon Konomi,i cili ishte i veshmbathuri më i shquar, me frak, papijon, borsalinë e dorashka, dy-tre unaza floriri në duar, ora që vezullonte dhe këpucë të zeza me llustër, trupmesatar i shëndoshë, që sillej andej këndej në sallone, duke përshëndetur me buza gaz e shkelje syri të njohurit e të pa njohurit atje. Shumë kureshtarë pyesnin: po kush qenka ky, zotëri, më shik këtu? Andoni dëgjonte dhe mezi mbante gazin dhe lëvizte për t’u dukur më i hareshëm në këtë dasmë historike, të princit, me gruan sa gjysma e tij si shtat.

Bashkëpunëtori im nga Burgajeti, që e kish tundur në djep që kur lindi Leka dhe e shoqëronte sa u bë lis, më thoshte: “Leka me trup është si mal, po nga mëndja në hall”!Bashkëpunëtori im kuzhinier ishte më i thekur kur më fliste për të e zakonet ( veset ) e tij. Leka i buzëqeshte Andon Konomit se ishte mik i parapëlqyer i të atit për humorin e mënçurinë, megjithëse Andoni edhe e voli jo pak edhe në Madrid, ku takonte edhe mbretëreshën Geraldinë, e cila e simpatizonte goxha zotin Konomi. Pastaj Leka kontrabandisti iku në Rodezi e Afrikën e Jugut, ku e gjetën demokratët tanë në vitet ‘90.

Këta bënë sikur nuk dinin për përgojimet e tij si kontrabandist armësh në Tailandë në 1977, nga ku e shpëtoi CIA dhe për dëbimin në 1978 nga Spanja për veprime të paligjshme në vend e jashtë tij etj. Edhe A. Konomin e kthyem pranë familjes, e rehabilituam. Unë kalova një natë të paharruar në shtëpinë e tij në Zhej të Zagorisë, ku ishte gati tërë fshati në një ceremoni urimi.

Kategori
Uncategorized

Zoti e bekoft familjen Krasniqi dhe kolonelin madheshtor.

Ministri i pare i luftes Kol.Ahmet Krasniqi, një profesionalist i artit dhe doktrinës luftarake.

Nga major Nazif Ramabaja

Zevendesi i kol. Tahir Zemajt dhe komandant i njësive operative të Lugut të Baranit, thotë se Kosova dhe institucionet e dala nga votat e popullit kanë përgjegjësi dhe obligim shtetëror institucional të bëjnë zbardhjen e rrathanave të atentatit të kryer ndaj një ushtaraku dhe ministri të Mbrojtjes të Republikës së Kosovës-FARKUT.

Vetem atëherë do të flejë i qetë shpirti i tij në amshim dhe Kosova do e kryej obligimin e vetë shtetëror”, thotë Ramabaja.

Ramabaja që së bashku me eprorë të tjerë kanë dhënë betimin para kolonel Krasniqit, e po ashtu personalisht ishte pjesë në ditën e dytë të takimit në Osllo, thotë se pas bisedimeve dhe rënies në ujdi-marrëveshjes në mes Ministrit të Mbrojtjes (Krasniqit) dhe Adem Demaqit po të funksionalizohej dhe zbatohej në përpikëri ajo marrëveshje, bilanci i rrjedhave dhe zhvillimeve luftarake do të ishte sikurse i Betejës së Logjës dhe luftës së Koshares.

“Do të ishim shumë më mirë të organizuar, të faktorizuar dhe të unifikuar. Me këtë fitorja do ishte më e lehtë dhe më meritore dhe tani s’do bënim fjalë, që edhe 22 vite pas vrasjes së Ahmetit, Kosova të mos e ketë ushtrinë e vetë FARK-un një forcë mbrojtëse siç referohej Ahmeti në atë kohë”, thotë Rambaja për “Zëri”.

Vrasja e kolonel Krasniqit, ai thekson se ishte humbje e madhe për Ministrinë e Mbrojtjes, FARK-un, si dhe për tërë Kosovën. “Humbëm një profesionalist të artit dhe doktrinës luftarake, një patriot dhe njeri të devotshëm të çështjes shqiptare, me këtë akt barbar humbëm të gjithë, madje edhe ata që e bënë ekzekutimin, por edhe ne që ishim të lënduar rëndë”.

Ramabaja thotë se së bashku me kolonel Tahir Zemaj kishin marrë aprovimin nga ish presidenti Ibrahim Rugova në propozimin e tyre që ia kishin bërë atij)Rugovës), për kthimin e eshtrave të Ahmetit në mënyrë shtetërore. “Por, me vrasjen e Zemajt rrethanat për kthimin e eshtrave të kolonelit u zbehën”, thotë ai duke apeluar tek qeveria që të bëjë tash kthimin e eshtrave.

Krasniqi ministri unifikues, vrasja humbje për Kosovën

Ahmet Krasniqi me propozimin e eprorëve ushtarak caktohet koordinator i të gjithë ushtarakëve me pëlqimin dhe firmosjen e tyre të cilët vepronin në grupe punuese në Zvicër,Gjermani, Sloveni, Koaci, Suedi..,etj.

“Caktohet koordinues për formimin e shtabit suprem dhe Ministrisë së Mbrojtjes së Republikës së Kosovës. Konsultimet janë bërë me Bujar Bukoshin, i cili e ka bërë nënshkrimin e emërimit të Ahmet Krasniqit personin përgjegjës për formimin e shtabit Suprem dhe Ministër i Mbrojtjes së Republikës së Kosovës”, thotë Ramabaja për “Zërin”, por qe e beri publike vetem kur u egzekutua ne atentatin e 21 shtatorit te v. 1998.

Pas kësaj, ai thotë se Ahmet Krasniqi me Agim Mehmetin nisen për në Oslo 21-22 maj për të biseduar me Adem Demaqin i cili ishte përfaqësues politik i UCK-së, informon Adem Demaqin dhe bien dakord për : Formimin e shtabit të përbashkët me qender në Tiranë, Njohja e të gjitha njësive që vepronin në Kosovë, Emërimi i tyre i përbashkët UÇK dhe stema e saj, Të gradoheshin dhe të plotësoheshin me oficer profesionist ato njësi për të krijuar hierarkinë ushtarake dhe institucionale, Ekzistimi i dy fondeve paralel, Çdo informatë apo komunikatë shtypi do të kalonte nëpërmes shtabit në Tiranë, Të sigurohej komandimi i të gjitha njësive me oficer profesionist.

Deri më 21 qershor, Ramabaja thotë se janë bërë përgatitjet dhe pastaj formimi dhe betimi i brigadave 134, e kompletuar me ushtarë dhe epror profesionistë me komandant kol. Tahir Zemajn dhe bërthama e brigadave 131,133 me epror për tu kompletuar pas hyrjes në Kosovë me ushtarë.

“Qëllimi ynë kryesor është që populli i Kosovës të ketë një forcë mbrojtëse profesionale, e cila do të jetë garantuese e sigurisë e të gjithë banorëve të saj. Ushtria e fortë Kosovare do të ndikoj edhe në rrafshin ndërkombëtar si faktor stabiliteti në Ballkan”, citon Ramabaja, të ketë thënë Krasniqi.
Vrasja e Ministrit te Mbrojtjes te Republikes se Kosoves eshte vrasje makabre e Cila u porosit nga kuzhinat serbe, por qe u mundesua dhe realizua pas takimit te Kretes Nano-Millosheviq me 4 mentor 1997, ne te cilin takim kerkesa e Millosheviqit ndaj Nanos ishte qe mos te lejonet perfshirja e eproreve shqiptar ne lufte dhe me qdo kusht e menyre te pengohet.
Ne kete takim Fatos Nano nuk kishte pranuar te bisedohet ne mes te dy delegacioneve, por vetem ai koke me koke me Millosheviqin duke deklaruar: ”Nuk ka gje, le te me akuzojne mua si tradhetar”.

Kjo vrasje makabre duhet te lidhet me akuzat e qeverise Nano per rremujen e 14 shtatorit te v. 1998 pas vrasje se nismetarit te demokracise Azem Hajdarit duke i akuzuar presteret e FARK-ut se gjeja kishin mare pjese ne rrezimin e qeverise Nano.
Qarmatimi i tij dhe vendbanimit te Ministrit Krasniqi 3 dite para se te egzekutohej nga forcat e rendit te policise se shtetit ishte parapregaditje per kryerjen e aktit qyqar dhe kriminal.

Heshtja e Fatos Klosit me preteks se ska asnje informate dhe ska qka te thote e thellojne dyshimin edhe me teper, se shteti shqiptar, pra Sherbimi informativ kombetar dhe strukturat kriminale jane te implikuara ne kete vrasje makabre.
Kriminelet si dorasit ashtu edhe urdherdhenesit duhet te dalin para drejtesise per te mare denimen e meriterar.

Kete duhet ta inicoje shteti shqiptar si dhe institucionet e shtetit te Kosoves ne menyere qe drejtesia ta thote fjalen e fundit ku do te jete si sadisfakcion per familjaret, ne kollegiet, farefisin dhe mbare shoqerine e shpyrti i kolonelit te pushon i qete ne amshim.
Zoti e bekoft familjen Krasniqi dhe kolonelin madheshtor.

Poezi kushtuar Heroit të Kosovës Kol.Ahmet Krasniqi.

Nga major Nazif Ramabaja:

Burrë i urtë dhe bujar
I vendosur e atdhetar
I kalitur Kombëtarisht
I pregatutur ushtarakisht.

Ishte trimi nga Kosova
Që luftoi në trojet tona
E lindi nëna n´dritë e qiti
Kët vigan nga Zhilivoda.

Ju bashkua shokëve t´vjeter
Për liri tha do fali jeten
Ahmeti ishte lulja e fisit
Bashkëveprimtar i Metush Krasniqit.

Kur erdhi koha me veprue
Dha kushtrimin me u bashkue
Lidhi fjalën dhe dha besen
Për mëmëdhe të gjithë do vdesim.

Dha betimin me ushtar
T´gjithë dot jemi n´vi të parë
Në Tropojë u dha betimi
Të bashkuar do vijë clirimi.

Formoj bataljone dhe Brigada
Kështu kërkuan dhe lypi plejada
Si Minister formoj ushtrinë
Me zot e flamur n´Kosovë të hyjë.

Por shtatori i 98´-tës
E zë kobi i sjellur prej Kretës
N´mes Tiranës që kishte për mall
U pushkatua ky atëdhetar.

Dora e krimit arrijti qëllimin
Me pushkatue Ahmet trimin
Shqiptaria do të nderoj
Kurrë për jetë s´do të harrojë.

Kategori
Uncategorized

Partitë e reja të sponsorizuara nga pushteti,me ish zyrtarë të PD, si qen sulmi kundër vetë PD.

Red Varaku.

Antiopozitarizmi, fenomeni më i neveritshëm që kemi trashëguar nga komunizmi

Një nga gjërat më të shëmtuara dhe të neveritshme që kemi trashëguar nga regjimi komunist në kulturën tonë politike është antiopozitarizmi ose përpjekja për të asgjësuar kundërshtarin politik.

Të gjithë e dimë që gjatë regjimit ky fenomen prodhoi vrasjen, persekutimin dhe internimin e mijëra burrave, grave dhe fëmijëve.

Për të realizuar sulmin ndaj kundërshtarëve politikë regjimi përdorte mekanizmin e luftës së klasave si dhe kishte ngritur në këmbë një aparat shumë të sofistikuar të shërbimeve të fshehta.

Ndërsa, për të shpëlarë trutë e qytetarëve dhe justifikuar krimet, regjimi kishte ngritur dhe përdorte një armatë të tërë intelektualësh, shkrimtarësh, artistësh, komedianësh.

Përmes armës më të fortë të shpëlarjes së trurit kinostudios “Shqipëria e Re” dhe radiotelevizionit kombëtar shqiptar, kjo armatë , nuk ndaloi së argumentuari “të drejtën” e tyre për të bërë genocid mbi ata qytetarë shqiptarë që nuk e aprovonin qëndrimin e tyre politik.

Ndërkohë, opozitën e vërtetë regjimi e kishte zevendesuar me një opozitë fasadë që asokohe njiheshin si Bashkimet Profesionale, Fronti Demokratik , Organizata e Gruas dhe Rinisë Komuniste etj.

Kështu pra antiopozitarizmi ishte kthyer në kulturën kryesore që mbizotëronte në Shqipëri për 50 vjet dhe në shtyllën kryesore të propagandës që mbante në këmbë regjimin më të egër mbase në botë.

Ndaj, jo rastësisht dhe Rama si trashëgimtar i denjë i atij regjimi, që e njeh mirë fuqinë e antiopozitarizmit, e riktheu sërish atë si taktikë politike, që në thelb synonte asgjësimin e opozitës dhe jo rastësisht më vonë ajo u kthye në një projekt politik shtetëror të mirëfilltë.

Nën kujdesin personal të tij, prej tetë vjetësh opozita dhe kryetari i saj po sulmohet barbarisht nga mediet pranë qeverisë, ndërsa po krijohen parti të reja, që me privilegjet e një partie opozitare të emëruar nga pushteti, synojnë të helmojnë frymën opozitare për të demoralizuar kështu mbështetësit e opozitës .

Gjithashtu, po me frymëzim të Ramës, në përpjekjen për demoralizimin e opozitës mediat anti-opozitare të sponsorizuara nga kryeministri po luajnë një rol të pazëvendêsueshëm.

Nëpërmjet dy tezave të tij kryesore të cilat e paraqesin opozitën si të pafuqishme dhe e barazvlerësojnë atë me qeverinë, ajo ia pati dalë të ndjellë dëshpërim dhe të demoralizojë jo pak kampin opozitar.

Në fakt opozita e ka vuajtur jo pak indiferencën që mbjell në shoqëri antiopozitarizmi dhe këtë e has në shumë biseda me miq, të cilët kanë rënë prè e këtyre taktikave.

Përdorimi pabesisht i ish-figurave të saj publike si qen sulmi kundër saj, ia ka dalë ta mbajë të mpirë opinionin publik dhe të shfokusojë jo pak vëmendjen e qytetarëve.

Në këtë kuptim, krijimi i partive të reja të sponsorizuara nga pushteti, përdorimi si qen sulmi i ish-zyrtarëve të PD kundër vetë PD, përdorimi i mediave si hanxhar kundër opozitës është një ogur shumë i keq për shoqërinë shqiptare.

Kjo dëshmon një të vërtetë shumë të hidhur,që dëmi që ka shkaktuar regjimi në strukturën tonë shoqërore dhe politike është i parikuperueshëm. Ringjallja e këtij fenomeni dëshmon që ne, jo vetëm nuk e kemi fituar betejën kundër monizmit politik, por jemi seriozisht të kërcënuar dhe rrezikuar me rikthimin e tij sërish si sistem.

Ndaj ,nuk duhet të ketë asnjë kompleks në denoncimin, përballjen dhe demontimin e këtij fenomeni si dhe në trajtimin me neveri dhe pa asnjë mirëkuptim të këtyre individëve.

Kjo qasje, jo vetëm që ndihmon në ndërgjegjësimin e shoqërisë për dëmet që sjell ky fenomen në strukturën tonë shoqërore, por është edhe një shërbim i jashtëzakonshëm ndaj demokracisë dhe vlerave perëndimore ku ne duam të aderojmë.

Kategori
Uncategorized

SHELQI, FSHATI QË E SHUAJTI MAFIA KOMUNISTE

Xhafer Sadiku

Mund ta kesh të mprehtë lapsin, të ftohtë gjykimin e të pasur informacionin, e prapë e ke të vështirë të shkruash për këtë fshat të vogël në zonën e Dëshnicës, në Përmet.
Me vetëm 20 e ca familje, raporti i regjimit komunist me këtë fshat ka qenë ndër më të egrit. Gjatë gjithë periudhës që ata sundojnë vendin, nuk bënë asnjë investim në të mirë të banorëve të fshatit.

Regjimi investoi dhunë dhe terror për të shkatërruar njerëzit, familjet dhe vetë natyrën e bukur të fshatit.
Kështu, nga 74 familje që u cilësuan kulakë në 104 fshatra të rrethit të Përmetit në 1951, 3 ishin nga ky fshat. Nga 544 familje dhe ente fetare që iu shtetëzuan bagëtitë pa shpërblim në tërë Shqipërinë , në 1949, 2 ishin nga ky fshat.

Një e treta e banorëve të fshatit nuk kishin të drejtë të vazhdonin studimet e larta dhe një e katërta ishte listuar si kontigjent “armik” nga Sigurimi i shtetit.

Akoma më e rëndë ishte goditja që iu dha natyrës së bukur të fshatit. Fshati që kishte mbi 500 krerë bagëti, që prodhonte afërsisht 1000 kv. rrush dhe tonelata mollë, u katandis në varfëri. Lisat që mbanin pjergullat e famshme u prenë, mollët që skuqnin vendin u thanë, koria me lisa gjethe gjerë u zhduk për tu kthyer në tokë bujqësore, por që në fakt prodhoi vetëm gjëmbaçë.
Tokat e pasura në mal u “kafshuan” nga ekskavatorët dhe dheu i tyre ngriti digën e ujëmbledhësit të Qafës së Shelqit, me të cilët ujiten tokat e Skraparit.

Megjithë se ishte një ndër dy fshatrat që përbënin kooperativën e Zhepovës, Shelqi shërbente si fushë e eksperimenteve të regjimit.
Kështu, këtu regjimi bëri tufëzimin e atyre pak bagëtive dhe lopëve që kishin fshatarët, në të njëjtën kohë kur fshatarëve të tjerë të Zhepovës, aty matanë kodrës, nuk ua morën lopët.

Njerëzit e regjimit i morën edhe ujin e fshatit dhe shumicën e dërguan në katundin përballë. Shelqit i lanë sa për të pirë. Por hallet e këtij fshati nuk u mbyllën me rënien e regjimit komunist. Në të vërtetë, pushtetin e ruajtën përsëri komunistët nëpërmjet njerëzve të tyre.

Sot, megjithëse fshati nuk ka ujë, përsëri mbrritën fadromat për të hapur kanal e shtrirë tubat për të marrë ujë për në një fshat tjetër të Dëshnicës.
Ujë nuk ka, por MAFIA do “bëjë punën” se do të marrë paratë pasi ka “fituar” tenderin. Mafia e ujësjellësave është ndër më të paskrupulltat… Ca kryetarë komunash dhe sot bashkish, që i zgjedh populli, nuk rezultuan bij të popullit, por lakej të mafies.

Ata bashkëpunuan me MAFIE-n dhe pasi u pasuruan i braktisën njerëzit e mirë të atyre viseve në varfërinë e tyre. Ata nuk kanë kurrëfarë brerje ndërgjegjie kur shikojnë se me veprimet e tyre shkretuan një fshat, që nuk e shuajtën as pushtuesit e huaj përgjatë historisë.

Banorët e këtij fshati, që janë larguar, duhet tua bëjnë të qartë mafiozëve, ato vargjet e këngës: “aty ku më lindi nëna / ku piva gjirin e thatë / atje të më vdesë zemra / Atje do të ngjallem
prapë”.


Në foto: çezmat e thara të fshatit Shelq (21.9.2020)

Kategori
Uncategorized

Nuk kemi çfarë të japim më. Jemi katandisur në një rryp toke mes detit dhe maleve”|

Akademik-Artan Fuga:

Jemi katandisur në një rryp toke mes detit dhe maleve”|

Nuk kemi çfarë të japim më

Akademiku dhe profesori Artan Fuga thotë se Shqipëria ndër shekuj është katandisur “në një rryp toke mes detit dhe maleve”.

Sindromi i Shën Naumit në shtetformimin tonë!

Mos vallë nga që jemi ngucur e struktur rreth Lanës, kemi lënë bosh territorin, kujtojmë se shteti shqiptar mund të mbahet rreth territorit të Lanës, të jetë një territor lanabregas, sikurse iu imponua Ismail Qemalit me shtetin trekëndësh Vlorë – Elbasan – Berat?

Kjo do të kishte qenë e pafalshme sidomos kur shohim pasuritë tona kombëtare në territor që shkojnë për “dhjamë qeni”. Por, sikurse e shpjegonte edhe Darvini, por jo vetëm, një organ i trupit që nuk përdoret, atrofizohet, humbet bashkë me funksionin edhe formën edhe materien e vet.

Se shumë mbahemi në poezi, mitologji, etnocentrizëm, histori se kemi qenë trima dhe kemi mbijetuar. Por, duhet parë me kujdes historia dhe faktet. Si kemi mbijetuar? Duke e rrudhur territorin tonë në administrim shtetror. Duke lëshuar territor. Është qysh në gjenezën e ndërtimit tonë kombëtar ky allishverish që mund ta quajnë të detyruar, mund ta quajmë zgjuarësi taktike diplomatike, mund ta quajmë horrllik, mund ta quajmë lënie e copave të territorit për ta shkëmbyer me njohjen e pushtetit të një pakice politike drejtuese që kështu çimenton pushtetin e vet, mund ta quajmë tragjedi fatale të historisë sonë. Quajeni si të doni, fakti mbetet aty sa një mal, sa kodra e bukur e Shën Naumit. E mësoi mbretëria këtë kur lëshonte toka. E mësoi edhe komunizmi që për motivin “quajeni si të doni” u rregullua me Titon me kushtin e lëshimit të çdo pretendimi shqiptar mbi territoret e plota shqiptare.

Trima mbase jemi, por tokat i kemi lëshuar, edhe të tjera ndofta mund të kishim lëshuar nëse në periudha të ndryshme historike, për interesat e tyre sigurisht mos kishte ndërhyrë Austro-Hungaria, Shtetet e Bashkuara, Italia, madje ndonjëherë dhe paradoksalisht edhe Serbia, madje historia do thënë sikurse është edhe Rusia (Bashkimi Sovjetik) dhe Stalini! E pabesë historia, por nuk mund të bëhet si e duam sot ne!

Jep këtu e jep atje jep katandisur në shekuj në një rryp toke mes detit dhe maleve dhe nuk kemi më çfarë japim. Nuk kemi më çfarë mirëkuptojmë. Gjeopolitikisht jemi mbledhur në këtë rryp toke të ngushtë që është toka jonë, kurse ekonomikisht jemi mbledhur buzë Lane duke ja lëshuar territorin askujt.

Kategori
Uncategorized

Psherëtim

Albert Avduli

Do nisem…
Çanta e mbushur me kujtime
Brenda saj, portofoli me grimca malli
Dy këmisha, një bluzë
Palosur brenda tre librave
Dhe një kuti me foto fëmijërie
Drejt hiçit po nisem,
në kurrkund
Askush s’më pret
Veç ëndrrës që kam mbi këpucën e vjetër
Adresa e mbërritjes
“Absurd”
I lehtë si era,
bosh pa rëndesë
Tejdukshëm në rendje
Ca pjesë të trupit
Te pragu i nisjes
Atje i kam lënë

Biletën e preva dje
Oh, pesha e qiellit tim
Qenka më e rëndë se çdo dije
Dhe s’mund të marr fluturim
Nisjen dhe biletën po i gris

Psherëtim

Kategori
Uncategorized

Avion ushtarak rus mbi bazen e Kuçoves.Narkoqeveria e Edvin Hajdutit nuk ndjehet.

Sali Berisha /

Lexoni denoncimin e oficerit dixhital.

Miq, pas publikimit si ne asnje vend tjeter ne bote, ne nje akt te hapur spiunazhi e tradhetie te listpageses mujore me emer dhe mbiemer dhe funksion e te gjithe punonjesve te sherbimit inteligjent shqiptar per llogari te vendeve armike dhe kundershtare, ky eshte skandali i dyte me i madh Edvin Hajdutit. Kjo sepse dihet se baza ajrore e Kuçoves eshte perzgjedhur nga Aleanca e Atlantikut te Veriut si nje baze e rendesishme mbeshtetese e operacioneve te saj. sb

I nderuar Dr.Berisha po ju dergoj nje info shume te rende. Që mbahet sekret nga Edvin Rama per te cilin nuk beri as dhe nje note proteste.
Avionët rus RFF 8445 dhe RFF8433 (të kamufluar si avionë ndihmash humanitare) kryejnë aktivitete spiunazhi mbi Bazën e NATO në Kuçovë.

Në fund të muajit mars 2020, në kuadër të ndihmës humanitare të ofruar nga qeveria ruse për Italinë, mbi hapësirën e territorit shqiptar kanë fluturuar 10 avionë ushtarakë, gjithsej 30 mbikalime (vajte – ardhje), që kanë transportuar personel shëndetësor dhe ndihma në pajisje e mjete mjekësore për Italinë. Për këto mbikalime janë marrë në mënyrë të rregullt edhe lejet diplomatike përkatëse nga Autoriteti i Aviacionit Civil të Republikës së Shqipërisë dhe nga Ministria e Mbrojtjes shqiptare. Procedura ka qenë në rregull dhe konform ligjeve e marrëveshjeve kombëtare e ndërkombëtare të aviacionit.

Këto avionë kanë fluturuar mbi hapësirën territoriale të Republikës së Shqipërisë në datat 22, 23 e 24 mars duke u futur në territorin shqiptar në pikën PINDO që është në zonën e Korçës, dhe duke fluturuar mbi zonat e Korçës – Beratit – Kuçovës – Fierit dhe kanë dalë nga hapësira ajrore shqiptare në pikën dalëse GOKEL, që është në grykëderdhjen e lumit të Semanit. Nga këto fluturime, 10 janë kryer (vajtje-ardhje 20 mbikalime) më 22.03.2020 dhe 5 fluturime (10 mbikalime vajtje-ardhje) e tjera janë kryer më 23 dhe 24 mars 2020.

Këto avionë ushtarakë të tipit IL – 76, gjatë mbikalimeve të tyre mbi territorin shqiptar, kanë përdorur të njëjtin rrugëkalim, duke respektuar dhe ndjekur kursin e përcaktuar të fluturimit dhe kanë shpenzuar të gjithë të njëjtën kohë fluturimi mbi territorin shqiptar që është rreth 13 minuta.

Përjashtim nga ky kurs fluturimi dhe kohë fluturimi mbi territorin shqiptar kanë bërë avionët me shenjë thirrje RFF 8445 dhe RFF 8433. Avioni me shenjë thirrje RFF 8545 mbi territorin e Beratit – Kuçovës ka bërë një dalje nga kursi i fluturimit duke bërë një kthesë të fortë në drejtim të veriut për rreth 1 (një) km dhe pas pak minutash është rifutur përsëri në kurs.

Kjo shmangie nga kursi i fluturimit është kryer mbi hapësirën e Beratit dhe Bazës Ajrore të Kuçovës, ku është planifikuar të ndërtohet një bazë ajrore e NATO-s. Ndërsa avioni me shenjë thirrje RFF 8433 e ka kryer fluturimin e tij mbi territorin shqiptar për kohën 18 minuta, duke shpenzuar 5 minuta më shumë se avionët e tjerë.

Avionët janë nisur nga qyteti i Sochit, Rusi, kanë fluturuar mbi Detin e Zi dhe deri mbi qytetin e Shkupit në Republikën e Maqedonisë së Veriut. Pastaj kanë fluturuar në drejtimin veriperëndim dhe janë kthyer mbi territorin greko-bullgar, më pas janë drejtuar e kanë kaluar mbi territorin Shqiptar, pikërisht në rrugëkalimin PINDO – Korçë – Kuçovë – Fier – GOKEL dhe më pas Itali.

Avioni RFF8433 drejtohej dhe i gjithë ekuipazhi i tij përbëhej nga ushtarakë, siç dhe është konfirmuar nga vetë autoritetet ruse dhe këta avionë të mëdhenj mund të mbajnë në bord çfarëdolloj pajisje

Kategori
Uncategorized

Presidenti Meta: Hapni listat ose largohuni!

“Hapni listat ose largohuni! – Me këtë thirrje drejtuar Kryeministrit Edi Rama dhe mazhorancës ka dalë sot, Presidenti i Republikës Ilir Meta, në një mesazh të publikuar në rrjetet sociale, për ngërçin më të ri që po shfaqet në politikë.

“Çdo manovër mashtruese që u heq të drejtën qytetarëve të zgjedhin vetë edhe deputetët, siç ju premtua, – shkruan Meta në Fb, – vetëm me qëllimin për të prishur në mënyrë të njëanshme Marrëveshjen e 5 Qershorit, do të ndëshkohet fort nga të gjithë qytetarët që prej 12 vitesh kërkojnë deputetë e jo kukulla kryetarësh.

Mos kini frikë nga hapja e listave! Hapni listat ose largohuni!” ka nënvizuar Presidenti.

Kategori
Uncategorized

Listat e hapura e vetmja alternativë demokratike për zgjedhje e qytetarëve !

Paulin Marku

Jepuni lirinë qytetarëve të vendosin përfaqësimin e tyre!

Për reformën zgjedhore si proces, partitë nuk kanë arritur të pajtohen, jo për shkak të dallimeve politike, por për shkak të kalkulimeve dhe llogaritjeve politike të mazhorancës jo përfaqësuese.
Shoqëria shqiptare, klasa politike e ndërgjegjshme dhe e përgjegjshme, për shumë arsye duhet të insistoj që sistemi i votimit me lista të hapura është alternativa e vetme për votim dhe zgjedhje përfaqësuese.

 • Një prej arsyeve se pse ky sistem është më demokratik dhe më përfaqësues, është se i siguron votuesve mundësinë që brenda listës së një subjekti politik të votohet kandidati i tij i preferuar. Me këtë, qytetarët drejtpërdrejt ndikojnë në zgjedhjen e kandidatëve në listat e ofruara nga partitë politike.
 • Kandidati i preferuar i votuesve duhet të jetë një individ që njeh mirë zonën ku kandidon, komunitetin, strukturën politike dhe anëtarësinë e saj, problematikat e njerzëve, shqetësimet, të mos jetë i përfshirë në korrupsion, trafik të paligjshëm të lëndëve narkotike apo qënieve njerëzore, figurë e pastër dhe me integritet personal, i shkolluar e me eksperiencë në fushën politike dhe administrative, i respektueshëm për komunitetin që e rrethon dhe voton.
 • Përparësi tjetër e këtij sistemi zgjedhore është se zvogëlon fuqinë e partisë që mund të jetë e centralizuar tërësisht brenda një grupi të vogël të personave që janë afër figurave kryesore politike, brenda subjektit për të caktuar renditjen e deputetëve.
 • Lista e mbyllura nuk u mundësojnë kandidatëve që krahas fushatës për partinë të bëjnë fushatë edhe individuale, nuk promovojnë profilet e kandidatëve dhe parimet e tyre dhe në të njëjtën kohë nuk i bënë ata të afërt me qytetarin.
  Ky sistem i fsheh anëtarët e listave prapa partive politike dhe nuk i nxjerr kandidatët në garë të drejtpërdrejtë me rivalët e tyre. Në këtë mënyrë, në zgjedhje votuesit votojnë jo për kandidatë të veçantë, por për subjektet politike të cilave ata i përkasin.
 • E metë e sistemit të votimit me lista të mbyllura është se kandidatët që janë pjesë e listave zgjedhore, e që janë të renditur të parët janë të sigurtë dhe nuk japin shumë produkt për të tjerët,
  ndërsa ato kandidatë që janë të fundit të listës, nuk kanë shanse që të jenë pjesë e listës se zgjedhur, kjo për faktin se mandatet e fituara nga subjekti i jepen kandidatëve duke respektuar renditjen e tyre në listën e brendshme zgjedhore të subjektit. Kjo i bënë ata të jenë pjesë e listës vetëm sa për të plotësuar kërkesën e partisë dhe si rezultat motivi i tyre për tu angazhuar për vete por edhe për partinë është i barabartë me zero.
 • Listat e mbyllura mundësojnë që fondet partiake për fushatë shpërndahen në mënyrë selektive, gjë e cila i përshtatet vetëm kreut të listës.
  Ndarja e fondeve në mënyrë proporcionale nga subjekti politikë për kandidatët, do të largonte mundësinë e financimit nga fonde të cilave nuk u dihet prejardhja, ose që kanë si burim të të ardhurave të hyrat nga veprime kriminale.
 • Çështjet më problematike që mund ta cënojnë sistemin e listave të hapura janë favorizimi i kandidatëve me fuqi të madhe ekonomike – financiare . Kandidatët me fuqi financiare dhe ekonomike, jo përfaqësues politik ,por përmes mënyrave të ndryshme, qoftë edhe duke blerë votën mund të jetë ndikues në përcaktimin e vullnetit të trupës elektorale, por kjo varet vetëm nëse lista e hapur është përfaqësuese ,legjitime dhe gjithpërfshirëse.

Jepuni lirinë qytetarëve të vendosin përfaqësimin e tyre!

Kategori
Uncategorized

Oktapodi “Rilindje” ky sekt grabitqar.

Vargjet që po thyejnë rrjetin: Pasuroi oligarkë, banditë e ofiqarë, varfëroi miletin, fakirë e qyqarë

Nje poezi e nenshkruar ne pseudonimin Hasan Z. Kamberi po qarkullon gjeresisht ne rrjetin social. E titulluar “Oktapodi Rilindje”, vargjet jane therese per Rilindjen.

Oktapodi “Rilindje” ky sekt grabitqar,
Tepër i rrezikshëm e disa vjeçar,
Pasi socialistëve u grabiti partinë,
Tentakulat e tij helmuan Shqipërinë.

Me gojën e tij plot jargë të qelbur,
Kollonat e shtetit ka shembur,
Organizatat socialiste pushtoi,
Çdo qelizë të tyre shkatërroi.

Demokracisë themelet i shkallmoi,
Në kultin e njëshit përsëri na çoi,
Pasuroi oligarkë, banditë e ofiqarë.
Varfëroi miletin, fakirë e qyqarë

Kategori
Uncategorized

“Dashuri” me Erdogan e Aliev, “shuplakë në Athinë” dhe “izolim” nga Merkel

Ramës i ka dalë boja dhe ka falimentuar plotësisht në marrëdhëniet me jashtë… :

Nga Kastriot Islami

1. Edi Rama ka dështuar në marrdhëniet me BE, më konkretisht me Greqinë e Gjermaninë… Në mënyrë të vecantë për cështjen e detit…dhe të hapjes së negociatave me BE… Ai herë është sjellë me Greqinë herë arrogant e prepotent e herë, kur është në hall të madh, lëpirës e qarraman…Me Gjermaninë, shpesh gënjështar dhe pak herë jargavitës.. Rama kujton se politika e jashtme është lojë fjalësh e batutash… dhe i trajton partnerët ndërkombëtarë si shokët kriminelë apo miqtë oligarkë…të Tiranës?!

2. Ramës i ka dalë boja dhe ka falimentuar plotësisht në marrëdhëniet me jashtë… :

• Merkel që e njeh shumë mirë e s’i vjen aspak për të qeshur më me barcaletat e tij bajate, e ka izoluar;
• Makron nuk do të mund të harrojë foton e turpshme me atlete në pallatin e tij presidencial…!
• Në Bruksel e Strasburg, liderat europianë, s’duan të takojë më kryeministrin me poturre e atlete…
• Vucic s’lë rast pa u tallur me “liderin global”…që s’merret më problemet e vëndit dhe popullit të tij…
• Në vëndin e vogël të Malit të Zi s’do të harrojnë ndërhyrjen fatkeqe…
• Në SHBA , Presidenti dhe enturazhi i tij kujtojnë ndërhyrjen e tij për të mos votuar “turpin e njerzimit”…
• Pavarësisht përpjekjeve kolosale për një foto me Putin, në Moskë e lanë pas dere “kllounin me poturre”, ndërkohë që Lavrov e nxorri për veshi jasht nga konferenca e shtypit…
• Dhe më fantastiket janë memet e tij me Llukashenkon që “cuditet sesi Rama i kërkon të moderfojë takimin e tij me opozitën…”, ndërkohë që drejtuesi i OSBE helmon opozitën e tij me gaz paralizues…

3. Të kthehemi te marrazitë e ditëve të fundit… në Turqi e Greqi…por edhe në Berlin…nga të cilat doli si rruar qethur…e më qesharak se cdo herë tjetër…Turravrapi nga takimi me Marmara me Erdogan dhe azerbaxhasin Aliev në takimin në Athinë me Mitsotaqis, që i ngjante më shumë xhirove të Tahir Bacovës me ariun Silva nëpër fshatrat e vëndit, dhe vecanërisht “shuplaka” e fortë e djegëse e Bakojanis në mes të burrave, janë fakte kokëforta që e vërtetojnë dështimin e plotë të qasjes së tij të “zero problemeve me fqinjët” rajonalë…Ndërkohë që tentativat makiavelike për tja transmetuar dështimet e tij ministrave të jashtëm, vecse e bëjnë më qesharak e të pabesueshëm…null

4. Të turpshme ishin edhe sorrollatjet e “kaporalit të Surrelit” nëpër Berlin për të siguruar një “foto” me Merkel ose të paktën një bisedë telefonike me të për ta shitur pastaj në Tiranë sic shiti foton me “gruan e Bilalit” me presidentin Obama?! Jargavitje e neveritshme qe turpëron vendin dhe shtetin shqiptar?!

5. Piruetat e tij në marrëdhëniet ne Greqinë, në fillim të mandatit të paë, arrogant e prepotent dhe tani në fund të mandatit të dytë lëpirës e langaraq, tregojnë jo vetëm menaxhimin mediokër e të turpshëm me Greqinë me të cilën marrëdhëniet partneriale janë shumë të rëndësishme, komplekse e të komplikuara…null

6. Rama duhet të dijë shumë mirë e të mësojë se pavarësisht kujdesit/politesës që tregojnë drejtuesit e lartë grekë, së fundmi Mitostaqis, të gjithë ia njohin karakterin e tij që herë shfaqet me sjellje perverse e atipike të shoqëruara me arrogancë e kapadaillëk kur mendon se është i fortë se I duhet vetëm Erdogani, dhe herë shfaqet servil, lëpirës e jargavitës kur i duhet të marrë mbështetje nga të tjerët se është dobët…Prandaj ishte në krah të kryeministrit grek ish-ambasadorja në Tiranë, Elenin, që ia njeh shumë mirë “dhëmbë e dhëmballë” …ndërkohë që kllouni i Tiranës ishte i vetëm, i shoqëruar nga një cunak pa eksperiencë, që se vë në refene askush në Tiranë, e jo më në Athinë…

7. Edhe në Ankara, edhe në Athinë, edhe në Berlin, edhe në Paris tani e njohin shumë mirë baskebollistin që bën stërvitje në koshin e vendosur në zyrën e kryeministrit, muret e së cilës janë të veshura me zhgarravinat e piktorit pervers… Sepse marrëdhëniet me jasht nuk mund të trajtohen me batuta e barcaleta, sic i mendon ai…

8. Pas darkës me Mitsotaqisin dhe ish-ambasadoren Eleni, ajo që e la pa frymë ishte Bakojanis, ish ministrja e jashtme e Greqisë, direkte dhe fjalëpak… Ai tentoi të shpëtonte duke mbrojtur Erdoganin si mburojë por të gjithë e perceptuan si gënjeshtar…Bakojanis s’dha ndonjë provë të re, por ajo tha dicka që gënjeshtari smundi ta përgënjeshtronte, ndërkohë që e vërteta duket se do të merret vesh me vonë…Nga dëgjimi i këtyre replikave, jo vetëm grekët por edhe shumica e shqiptarëve duan të besojnë se ai që i mbushi poturret ishte Rama…

9. Qëndrimi i fundit i Ramës lidhur me cështjen e marrëveshjes së detit me Greqinë është prova më e qartë e kapitullimit të tij në marrëdhëniet me Greqinë… Sepse Rama me këtë rast provoi se nuk është në gjëndje apo nuk ka aftësitë, madje as ekipin dhe as guximin për të negociuar me palën greke qoftë edhe një marrëveshje… Ndoshta ka ndonjë arsye tjetër më të madhe që është menderosur…dhe i ka mbushur poturret…

10. Fakti i rikthimit te “pala e tretë” apo “gjykata ndërkombëtare” nëse kjo s’është një taktikë thjesht për të fituar kohë apo shtyrë marrëveshjen në “kalendat greke”…tregon dështim, dobësi, paaftësi…apo një hall shumë të madh që e ka zënë…të cilin pala greke tanimë ja njeh shumë mirë…dhe po pret që ky të nxjerrë gjuhën e të lëpihet e jargavitet…

11. Dhe më e rënda është “mbyllja e derës” nga Gjermania duke i kujtuar se ka dhunuar marrëveshjen e 5 qershorit me opozitën e vëndit të tij dhe po vazhdon me arrogancë të sillet me median si shokët e tij autoritarë me të cilët pozon i “fryrë” e prepotent… duke menduar se me pasuritë e paligjshme që zotëron dhe nën shoqërinë e krimineleëve e trafikantëve mund të bëjë cfarë të dojë me qytetarët e vendin e tij por edhe gjetiu?! Dhe harruar fatin e Gruevskit, apo humbjen “historike” të Gjukanovicit… për të mos përmendur raste më ekstreme!

Kategori
Uncategorized

Nein ! Kancelarja gjermane Angela Merkel nuk ka pranuar të takojë kryeministrin shqiptar.

Kancelarja gjermane Angela Merkel nuk ka pranuar të takojë kryeministrin shqiptar gjatë ndalesës së tij në Berlin. Bojkotit të saj i janë bashkuar dhe deputetët Wadephul dhe Krichbaum. E gjitha kjo ndodh në një moment kur pritet data e mbledhjes së qeverive të BE-së nga ku do merret vendimi për hapjen e negociatave të integrimit në BE për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut. Lajmi u bë i ditur nga Dojçe Vele. Në një interviste për DW, Rama u shpreh se nuk kishte shkuar në Gjermani të takonte kancelaren. Gazeta MAPO në vëzhgimin e saj, sjell një pasqyrë të marrëdhënieve të qeverisë Rama me qeverinë e zonjës Merkel, nga mbështetja e pakursyer e Gjermanisë deri te ftohja, që u thellua pas ndryshimeve Kushtetuese të korrikut. Pse hapja e negociatave është dështimi më i madh i një qeverie në politikën e jashtme në 30 vite pluralizëm!

Përfundimi do ketë qenë i trishtë për Edi Ramën kur Kancelarja Angela Merkel dhe dy deputetët më të rëndësishëm për integrimin në Bundestag, nuk iu përgjigjën ftesës së tij për takim. Kryetari i grupit parlamentar të Ballkanit Perëndimor nga partia CDU/CSU, Johann Wadephul dhe kryetari i Komisionit për BE në Bundestag, Günther Krichbaum, mbajtën të njëjtin qëndrim si kancelarja. Siç raporton Dojçe Vele, Rama nuk ka pasur takim me Merkel, por duket se ka shpresuar deri në fund.

Mediat pranë tij, i mëshuan fort faktit një ditë para nisjes se ai do kryente një vizitë në cilësinë e kreut të OSBE dhe do kishte një takim me kancelaren, por më vonë lajmi u modifikua. Zëdhënësi i qeverisë gjermane, do dilte në mesditë në konferencën e përditshme për shtyp dhe me një përgjigje elegante u shpreh se s’mund të konfirmonte një takim mes Merkelit dhe Ramës por “Qeveria gjermane i mbështet shprehimisht përpjekjet e OSBE-së dhe kryetarit të saj, i cili është Edi Rama për të zhvilluar bisedime në Bjellorusi”, do shprehej Steffen Shibert, zëdhënësi për shtyp i qeverisë gjermane.

****
Dihet se Rama, takimin me Merkel, nuk e donte as për krizën e Ukrainës as për rolin e OSBE në dialogim. Kancelarja gjermane e kish dhënë më parë pëlqimin e saj së bashku me presidentin Makron, por vetë Rama nuk mori përgjigje nga presidenti i Bjellorusisë Lukashenko për këtë çështje. Në fakt ai shkoi të kërkonte dhe një herë ndihmën e Gjermanisë për hapjen e negociatave, pasi gongu i mbledhjes ndërqeveritare po afrohet përherë e më shumë.

Një ndarje e Shqipërisë nga Maqedonia, do të bëjë që vendi ynë të harrohet për sa i përket procesit, dhe në këtë pikë ka mbështetjen e Gjermanisë. Por ama Shqipëria nuk e ka mbështetjen e Gjermanisë për sa i takon hapjes së negociatave, ndërsa Maqedonia është në pozita të tjera. Dy pikat më delikate, siç raporton Dojçe Vele janë Ligji Antishpifje, ndryshimet dhe ndryshimet që iu bënë Kushtetutës në lidhje me sistemin zgjedhor.

Kategori
Uncategorized

Ja si ishin Bejlerët, shtylla e Perandorisë Osmane, si krijoheshin dhe si e mbanin titullin:

Hajro Çini/

“Në Turqi çdo njeri e ka në dorën e tij për të arritur atë që dëshiron në pozitë, në të cilën ai ka lindur, ose për të rritur pasurinë e tij në jetë. Ata që mbajnë pozitat më të larta nën Sulltanin janë shumë shpesh bij të barinjve dhe, nuk kanë turp origjinën nga lindja e tyre, bile e bëjnë atë një temë mburrjeje, që arritjet e veta sa më pak tu detyrohen paraardhësve të tyre dhe aksidentit e lindjes, aq më i madh është krenaria që ata ndiejnë.

Ata nuk mendojnë se cilësitë e mira mund të fitohen nga lindja ose nga trashëgimia, por i konsiderojnë ato pjesërisht si dhuratë e qiellit dhe pjesërisht si produkt i vazhdueshmërisë së një stërvitje të mirë dhe të zellit. Ata mendojnë se aftësitë për artet, të tilla si muzika ose matematika ose gjeometria, nuk i transmetohet nga prindi tek fëmija, po ashtu ata e mendojnë që karakteri nuk është i trashëgushëm dhe se një djalë nuk i ngjan domosdoshmërisht babait të tij, por janë cilësitë hyjnore që hyjnë në kornizën e tij trupore.

Kështu, midis turqve, postet dinjitoze, zyrat dhe postet administrative janë shpërblim i aftësisë dhe meritës; ata që janë të pandershëm, dembelë, apo përtacë kurrë nuk arrijnë të vlerësohen, por mbeten në errësirë ​​dhe përbuzje.

Kjo është arsyeja pse turqit kanë sukses në gjithçka që vënë dorë dhe janë një racë dominuese dhe për ditë zgjerojnë kufijtë e sundimit të tyre.

Metoda jonë (europjane) është shumë e ndryshme; nuk ka vend për meritë, por gjithçka varet nga lindja; konsideratë e vetme që hapin rrugën drejt pozicionit të lartë zyrtar.

“The Turkish Letters of Ogier Ghiselin De Busbecq” (faqe 60)

Busbecq ka qënë ambasadori i Perandorisë Austro-Hungareze në Oborrin e Sulejmanit të Madhërishëm

Kategori
Uncategorized

Mirnjohje për mjekët dhe infermierët,por larg spitaleve tona mjerane.

Nga Albert AVDULI

Disa rreshta jo aq përciptas për sistemin mjekësor.

Sa do shkruaj më poshtë, janë përjetime të sjella korrektësisht.

Opinionet dhe konstatimet e mia nuk kanë mllef, as propogandë.

Para një jave kam shprehur mirënjohje për mjekët dhe infermierët. I qëndroj atyre përshtypjeve, por…

Gjithë çfarë dëgjojmë për sistemin shëndetësor në Shqipëri, na duket si retorikë dhe larg nesh.

Buletinet qeveritare lajmërojnë shkëlqim e modernizim dhe ne mjaftohemi me shprehjen ogurmirë “Lum ne!”.

Përvojat e miqve përcjellin trishtim dhe ne lutemi:”Do Zoti s’na çon atje!”.

Deri sa fati në dërgon në ato pavione…

Ja kështu mbërrita dhe unë një mesnatë.

Infermiere dhe mjekë të urgjencës u përfshinë në pritje, diagnostikim, ekografi, analiza.

Teksa prisja përgjigje, shkova në banjot e urgjencës.

Hyauuu, për të vjellë … Të dal? Ku të shkoj tjetër. Nevoja fiziologjike nuk planifikohen, nuk bllokohen. Zhys këpucët në atë qelbësirë. Sifoni bllokuar, uji nuk ka, kutërbim vrasës. Kjo ndodhi në spitalin më të shquar të Republikës, Ushtaraku ose Universitar i Traumës.

Dal nga banja dhe vrapoj te vend parkimi i makinave. Në veturë kam lënë alkol.

Dezinfektohem dhe me një frymë rikthehem në sallëpritjen e infermjerisë.

Doktori me fletëanalizat në dorë më sqaron se leukocitet janë kaq, zgjidhja operacioni, rrisqet etjer.

Meqë kisha një përvojë rraskapitëse me operacion identik e pyes për kontaminimin e sallës dhe sterilizimin e paisjeve.

Të jesh i qetë, më siguron ai, gjithçka e kryen firma sipërmarrëse.

Operacioni mbaron, nata dhe dita e parë duken qetë. Pastaj mbërrin temperatura e lartë për disa ditë. Vuajtja e pacientit, ankthi prindëror, pikëpyetjet e mjekut, kontot bankare te konçesionari.

Çfarë po ndodhte? Ahh, veç qelbëzohej plaga. Mjekët kanë etikë dhe sjellin shembuj se ka ndodhur, ndodh, përsëri ka gjasa etj.

Unë i bie shkurt. U infektuam nga mjetet dhe paisjet e pa pastruara. Ndoshta ky përfundim është prej njeriu profan, por duke vërejtur të gjithën, këtë mund të pohoj. Llogaritë financiare s’kam fuqi t’jua bllokoj.

Në pavion më shumë nga një javë. Periudha (që mos të quhet fantazi) 2 deri më dt 10 shtator.

Janë dhjetra dëshmitarë në atë periudhë dhe në këto që shkruaj.

Në mesnatë ndërpritej uji deri në orë 06 apo 07 në mëngjes. Kirurgji…

Mendoni se dhomat ishin me nga tre pacientë, secili prej tyre kish një kujdestar se nga operacioni kishin dalë të afërmit.

Një banjë pa ujë dhe familjarët që ngjisnin bidona 10 litrosh me uji për banjot.
Koha për higjienë maximale, koha e Covid-it.

Infermieret e përkushtuara, por të pafuqishme, mjekët roje me shqetësim në sy.
Po mjeku, mjeku kirurg, ortoped, nefrollog, kardiolog, reanimator?

Ata vraponin nga njeri pacient, te tjetri. Dukeshin dhe ishin mbartësit e shpresës dhe besimit. Në ato korridore gëlonte jeta, por si hije vërtitej dhe vdekja. Bashkë ecnin në simbiozën luftarake të përhershme në emrin e të sëmurit që çelej sa shihte bluzën e bardhë mbi krye. Mjekët tanë rrallë e humbin atë betejë, e sfidojnë fatalen.

A mjafton talenti dhe përkushtimi i tyre?

Nuk di, nuk besoj.

Mjeku, pa dashje bëhet mbartës i tipareve të qeverisë.

Kur ai vëren se investimi që ka bërë për shkollimin e tij, vlen hiç gjë krahasuar me ata që marin lekët e shëndetësisë, atëherë bie çdo betim dhe aspekt human.

Nuk të kërkon lekë, as i kalon atij aspekti, por ai ndihet i zënë në pusi midis humanizmit dhe formimit të tij në një anë dhe nevojave familjare që ka si kushdo tjetër. Në kudhrën e realitetit vihet betimi i Hipokratit dhe shembulli zhvatës i parave të taksapaguesve bashkëkombas.

Alternativa tjetër janë spitalet e luxit, privatët.

Oh, ata mund të jenë në rregull me ligjin, por shndërruar në një vatër zhvatëse.

Janë ndërtuar në Shqipëri, por për të ardhura që do ndruhej dhe qytetari zviceran, gjerman, suedez.

Spitalet private, kanë çmime, të cilat unë dhe 80% e familjeve shqiptare nuk mund t’ju afrohemi.

Ato janë në funxion të asaj pakice, që për çdo rast shkojnë edhe në klinika evropiane.
Unë jam një zë, secili nga ne e ka një përvojë në ato koridore, të gjithë mund të lëshojmë britmën alarmuese:

Vlerësoni dhe paguani stafet mjekësore.

Ktheni lekët që jua jepni miqve për konçesione dhe qoka.

Ato fonde të përdoren për paga, paisje, aparatura, infrastrukurë mjekësore!

Bëjini spitalet publike humane!

Kaq duam…

Spitalet private dhe klinikat e luxit i gëzofshi ju udhëheqës të shtrenjtë!

Shtojcë thelbësore: Ajo që po mendoni. A ju lashë gjë? Po, mor po! Nuk më pa kush nga duart jo, as më la të nënkuptuar. Me zor ju dhurova një shishe verë dhe infermieret ta blinin një shishe uji. Ju lash një të 10-tën e një nate hoteleri në spitalet private. Hallall ta kenë se qëndruan tre orë mbi trupin e tim biri dhe qindra orë mbi ballin e tij të zhuritur. Ju lash diçka që ata mos të ikin në Gjermani e Zvicër, por pamjaftueshëm për të penguar arratinë e tyre.

Po ndodh, ata po ikin për çdo javë, për çdo ditë.

Mos u habisni, kur me përparëse të bardhë do më gjeni mua në ato salla.

Qeveria mund t’i mbaj ata kirurgë duarartë këtu, qeveria mund t’më pengojë mua që mos t’ju mashtrojë me mrekullitë e pandodhura.

Gjithësesi, diçka e bukur ndodhte në atë territor me emër ushtarak, disiplinë dhe uniformë civile,dhe narkozik, brengosës dhe buzëqeshjekthyer.

Hëna që sodiste shplodhëse nga lart dhe një autobot që lante rrugicat në agun e ditës së re.

Fasada shkëlqyese që propoganda zyrtare aq shumë thekson e trumbeton.

Paçi fat miq dhe larg spitaleve tona mjerane.
Kaq!

Kategori
Uncategorized

Të fajsosh emigrantet se nuk te votojnë eshte poshtërsi.

Emigrantet kane filluar të jenë vetvetja, ata nuk votojne kelysht e ish sigurimit dhe Asfalisë .

Të fajsosh emigrantet se nuk te votojnë eshte poshtërsi.

Frekuentues apo i fshehur mbas zyrave të errta, shume herë dhe të exstremit antishqiptar në greqi, nuk do të thotë se je dikushi, je i fuqishëm, dhe i respektuar.

Ti nuk ke shtylle kurrizore.

Ti je thjesht një vemje, një zvarranik, një ligavec, që zvarritesh e zvarritesh ferrave për të mos u çuar më kurrë.

Të fajsosh emigrantet e bllokuar dhe masakruar nga te dyja anët ne kufi, se nuk respektojne paçavuret e atyre qe paguen me taksat e emigranteve, është poshtërsi.

Të fajsosh emigrantët se nuk bashkojnë zërin dhe votat , jo për të ardhmen dhe fëmijët e tyre në greqi, por politikish përkrah mafies politike që ti përfaqson, për të realizuar dëshirat dhe epshet e tua (tuajat) për “spaleta” është idhnakësi e vjetër..

Të fajsosh përsëri emigrantët që me presion (shumë herë dhe policor) heqjen e vëndit të punës, biletë falas, dhe mashtrim, me anë të të cilave ti ju vodhe voten dhe të ardhmen e familjeve të tyre në shqipëri, ështe krim.

Të fajsosh jo vetveten, maskarallëqet e tua, të kaluaren, dhe të tashmen tënde të zezë, se emigrantet nuk të votojnë si perfaqsues të tyren, jo ne instancat e larta, por as edhe si antar keshilli në nje fshat të humbur është kulmi i pabesisë dhe poshtërsisë tuaj.

Të mundohesh të mbrosh akoma mes emigrantëve, pabesinë dhe mashtrimet e nje palokryeministri, që u tall dhe tallet me emigrantët, një klase politike, jo vetëm abuzuese me voten e emigrantëve, por dhe të lidhur me krimin e organizuar, trafikun e drogës dhe pastrimin e parave të drogës, veç servil-maskarallekut, duhet të jesh dhe pjese e asaj maskarade.

Shqiptaret jane komuniteti me i madh dhe më i mirë në shtetin grek, ata janë puntore dhe familjare të rregullt.
Fatkeqësisht ata edhe sot mbas 30 vitesh në atë vënd nuk po bashkohen dot, duke mos pasur edhe perfaqsuesin e tyre legjitim në shtetin grek.

Nuk po bashkohen të zgjidhen dhe të zgjedhin të pakten një perfaqsi per te drejtat e tyre sepse nuk po i lenë maskaralleqet, poshtërsitë, klanet politike që ju përfaqsoni, dhe presionet tuaja.

Ju po i sherbeni shumë mirë klaneve antishqiptare, dhe jo bashkimit të emigrantëve atje..

Ka ardhur koha që shqiptarët duan dhe duhet të përfaqsohen me intelektualë 100 % shqiptarë ashtu siç ndihen, dhe siç kanë atësinë, jo më me interesaxhij, bixhosxhij, dhe malavita por denjësisht.

Ju po i sherbeni perçarjes së 600 : 700 mijē emigranteve shqiptarë, që ata mos kene mundesi bashkimi dhe zgjedhjes se perfaqsuesve te tyre legjitim ne bashkite, shtet dhe ne parlamentin grek.
Që ata mos kenë mundësi të kërkojnë të drejtat e tyre legjitime si taksapagues dhe qytetarë prej 30 vitesh të atij vëndi ku jetojnë.

Dikur dhe pse me shume veshtiresi, ekzistonin aktivistet, atdhetarët, miqte e paster të nje miqesie mes dy popujve tanë.

Ekzistonte një Lidhje shoqatash.

U hapen falas klasa te gjuhes shqipe, filluan aktivitetet dhe protestat për të drejtat e emigranteve dhe kunder reacizmit .

Ju e shkatërruat sepse nuk e uzurpuat dot, Lidhjen e shoqatave shqiptare në greqi.

Ja se si ishte lidhja e shoqatave shqiptare dikur ne greqi.

Ju shkatërruat dhe ato përpjekje titanike te saj ne mbrojtje te emigranteve (ne ato kushtet e fillimit )…

Veç mos harro :

Bëj sa të duash poshtërsi, futu dhe zyrave sekrete në polici….

Tunde sa të duash pasaporten greke, ( se e di si e ke marrë) por po ta kujtoj që kurrë mos harrosh se….

Greku ka një shpreje.

“Alvane, Alvane … Elinas dhen tha gjinis pote”

Ndrro kombësi dhe emer, tëndin dhe te gjyshit ne varr.

Grek smund të bëhesh kurrë.

( Kurre ske per tu zgjedhur, as të zgjedhesh perfaqsues të komunitetit shqiptar, por dhe si shqiptar në administraten dhe parlamentin Grek)

Kurre deri sa ti të ndergjegjesohesh dhe pranosh vetveten, vendin dhe origjinën tënde, të mesosh se duhet te ngrishesh te protestosh per te drejtat e tua.

Kurrë deri sa të ndërgjegjësohesh se e para është jeta, është familja, se i pari është fëmija, jo partia…

Kurrë deri sa të ndërgjegjësohesh se në krye dhe në drejtimin e atij komuniteti shqiptaresh atje nuk duhen më bixhosxhij spiunë, ish, dhe malavita, por të rinj të shkolluar atje. Të rinj që dinë të mbrojnë denjësisht interesat e tyre dhe të bashkatdhetarëve të tyre, kudo që jetojnë dhe veprojnë….

Ja ku kanë katandisur emigrantet, si ne perfaqsi, ashtu dhe te perfaqsuar.

Kategori
Uncategorized

First Illyrian War: Roman Republic’s First Military Engagement in Eastern Adriatic

Some content on this page was disabled on September 23, 2020 as a result of a DMCA takedown notice from Kreshnik Xhabrahimi. You can learn more about the DMCA here:

https://en.support.wordpress.com/copyright-and-the-dmca/

Kategori
Uncategorized

1966/Një fotografi gjyqi në Shkodër

Muhsin Muka në gjyq

Muhsin Muka në gjyq

Nga Kastriot Dervishi

Në Shkodër u arrestuan shtetasit:

🌕 Muhsin Elez Muka (65 vjeç, arrestuar më 3 maj 1966),

🌕 Brahim Isa Tepelia (49 vjeç, arrestuar më 3 maj 1966),

🌕 Hajdar Sadik Meta (33 vjeç, arrestuar më 3 maj 1966),

🌕 Hamza Selim Cungu (48 vjeç, arrestuar më 7 maj 1966),

🌕 Faik Qazim Hoxha (36 vjeç, arrestuar më 4 qershor 1966),

🌕 Hafiz Sabri Idriz Koçi (45 vjeç, arrestuar më 4 qershor 1966),

🌕 Hodo Isuf Sokoli (36 vjeç, arrestuar më 4 qershor 1966).

-Goditja e këtij “grupi” bëhej në kuadër të planeve të regjimit për luftën kundër fesë. Akuzat kryesore ishin ato që kishin të bënin me nenet 72 (sabotimi), 73 (agjitacioni e propaganda) dhe 64 (tradhtia ndaj atdheut) të Kodit Penal.

Proces gjyqësor u zhvillua në sallën e Shkollës Pedagogjike duke iu dhënë një rëndësi e madhe për mjetet propagandistike të regjimit. U realizuan disa foto, gjë që ishte shumë e rrallë për atë kohë.

Me vendimin nr.34, datë 10.9.1966 Gjykata e Qarkut Shkodër, i deklaroi dhe i dënoi:

– Muhsin Muka dhe Brahim Tepelia me vdekje (varje në litar),

– Hajdar Meta me vdekje (pushkatim), – Hamza Cungu dhe Faik Hoxha me 25 vjet burgim;

– Hafiz Sabri Koçi me 22 vjet burgim, Hodo Sokoli me 16 vjet burgim.

të gjithëve iu konfiskohej pasuria.

Vendimet u lanë në fuqi, por me vendimin nr.143, datë 30.9.1966, Kolegji Penal i Gjykatës së Lartë, Hajdar Metës ia ktheu dënimin me 25 vjet burgim. vendimet me vdekje nuk u ekzekutuan në litar, por me pushkatim.

Kategori
Uncategorized

Jo vetëm qytetari, por dhe efektivat e ndershme të policisë së shtetit, ndihen të rrezikuar nga elemeti kriminal.

Pa rend dhe siguri s’ka të ardhme për secilin nga ne, jashtë çdo bindje politike!

Nga Paulin Marku/

Rendi dhe siguria shqetësim i madh për shqiptarët!

Rendi dhe siguria është kthyer sot, krahas gjendjes ekonomike dhe varfërisë që po rritet çdo ditë, duke trokitur çdo familje shqiptare ,si çështja kryesore që shqetëson shoqërinë shqiptare, bizneset, dhe partneret tanë ndërkombëtare.

Aksidente ,vrasje, grabitje, drogë, përdhunime, grabitje me maska në qendra qytetesh dhe në mes të ditës, vjedhje të banesave në mënyrë masive po ndodhin kudo në çdo qytet dhe në çdo fshat.
Biznesi dhe biznesmenet janë vënë në qendër të vëmendjes dhe goditjes nga grupe të ndryshme, të cilët ndoshta edhe me mbeshtetje e suporte politike.
Reformat dhe ndryshimet e shpeshta në strukturat e rendit nuk kanë sjellë shumë ndryshim në përmirësimin e sigurisë dhe rendit në vend, për jetën e qytetarëve të thjeshtë të cilët ndjehen ende të pa mbrojtur nga shteti i tyre.
Nuk më duken normale daljet televizive të këtyre drejtuesve të lartë të policisë duke permendur suksese, arritje kur situata konkrete në terren është krejt ndryshe, ndërkohë që qytetarët kërkojnë zgjidhje për ta rikthyer vërtet Shqipërinë në një vend normal e me standarte të larta ,rregulli e sigurie.
Ndryshimet e shpeshta strukturore, emërimet jashtë kritereve dhe aftësisë, politizimi i organeve të rendit krijon fushë të gjerë veprimit dhe shtimit të krimit dhe pasigurisë në vend.
🌕 A janë të sigurtë efektivat e policisë që punojnë në terren për të raportuar tek eprorët e tyre ?
🌕 A ruhet ky informacion nga këto eprorë ,apo ndodh e kundërta?
🌕 A ndihen të rrezikuar efektivat e ndershme të trupës policore nga elementët keqbërës?
🌕 A ka raste kur vetë punjonësit e policisë bashkëpunojnë me këto element me rrezikshmëri shoqërore dhe ligjore?
🌕A trajtohen në mënyrë të barabartë qytetarët nga punjonjësit e rendit?
🌕 A kanë besim qytetarë të informojnë strukturat e rendit apo heshtin nga frika e mosbesimit?


Secili duhet të mendojë jashtë politikës se ky vend është i shqiptarëve dhe u perket vetëm atyre.

Pa rend dhe siguri ska të ardhme për secilin nga ne, jashtë çdo bindje politike.

Me respekt P.M

Kategori
Uncategorized

Ti nuk je kryeministri jonë !

Kryetari i Partisë Socialiste të Shqipërisë z. Edi Rama, duhej pritur në Athinë, me protesta!

Eduart Tafaj.

Aktivist i emigracionit ne Greqi.

Kryetari i Partisë Socialiste të Shqipërisë z. Edi Rama, duhej pritur në Athinë, me protesta!

🌚- E para, sepse flet si kryeministër, dhe vetëm i tillë nuk është për emigrantët në Greqi.
🌚- E dyta, nuk ka as më të paktën akses, në të drejtat e shtetasve shqiptarë ndaj qeverisë pritëse Greke.
🌚- E treta, ishte ky si kryeministër, i vendit me të degraduar nga instancat apo rregullatorët shtetëror, që duhej të administrojnë lëvizjen vajtje – ardhje të shtetasve Shqipërisë në Greqi. Gjë që solli tragjedi, në pikën doganore Kakavijë, në 13, 14, 15 dhe 16 gusht 2020.
..
– Komuniteti i emigrantëve, për fat të keq tonin, është jashtë çdo strukture organizative.

– Si komunitet, nuk mundi të protestonte paqësisht ndaj këtij personi, që nuk mundet të na përfaqësojë.
– Nuk mundet të flasë si kryeministër, kur në këtë vend jetojnë 500 apo 600 mijë shtetas shqiptarë, totalisht të asimiluar brenda një dekade!
– Nuk mund të flasë si kryeministër, kur janë qindra jetë të humbura shtetasish të tij!

Rama nuk mund të flasë si kryeministër, kur ka me mijëra shtetas të cilët nëpërkëmben, edhe nuk ju japin djersën e ballit – të drejtën elementare të mbijetesës, PENCIONIN!

Ndaj nuk je kryeministri Im!

Kategori
Uncategorized

Ambasadoret Shqiptare ne kampet e refugjateve.

Janë ambasadorë edhe pse nuk janë të akredituar si të tillë nga Shteti Shqiptar.

Ata bëjnë punën më mirë, pa pagesë dhe korrupsion.

Udhëtojnë me shpenzimet e tyre, nuk kanë letra kredenciale, apo valixhe diplomatike, nuk kanë marrë udhëzime nga kryeministri, ministër i jashtëm, apo titullarë të lartë të Shtetit.

Nuk i pret askush atje ku shkojnë dhe nuk gëzojnë imunitet diplomatik.

Por gjithsesi ata janë “ambasadorë”

Ata , si askush tjetër, përcjellin mesazhet e vërteta të vendit të tyre, në vendet ku “i zë nata”

Ata janë “të vërtetë” për vërtetësinë e këtyre mesazheve, krejt më ndryshe nga ato të të qeverisë, mediave të paguar, apo ambasadorëve të dekretuar dhe të paguar të Shtetit.

Janë këta ambasadorët e vërtetë të Shqipërisë që i tregojnë botës se vinë nga një vend dhe një shtet, edhe pse në Europë, edhe në vitin 2020 ende gjithë ditën mungon jo vetëm siguria e jetës, por dhe uji i pijshëm;

Një vënd, ku për një copë bukë, vidhen pusetat e kanalizimeve, edhe të kryeqytetit, apo që një racë banorësh jetojnë duke rrëmuar në kazanët e plehrave;

Eshtë një vend ku pensionet janë kaq të ulta saqë ndjehesh më mirë të mos i hysh llogarisë se si do të jetohet me to.

Ku njerëzit ende blejnë ushqime “me listë” dhe ndihma sociale është vetëm për “bukë me domate” dhe jo më të paguash edhe energjinë elektrike vetjake.

Ku fëmijët për të qenë në shkollën e tyre të fshatit, ku “të vjen për të qarë”, shpesh udhëtojnë më shumë orë sa ç’udhëtojnë qeveritarët e këtij vendi për të qenë në kryeqytetet dhe qytetet e Europës.

Ku taksapaguesit çdo vit paguajnë shpërdorimet dhe pa-aftësitë e administratës shtetërore.

Ku po të ra një hall, më shumë dërrmohesh nga mosmundësia e zgjidhjes së tij se sa nga vetë halli.

Ku krimi dhe korrupsioni qeveritar ka zënë për gryke shtetin.


Ku droga kultivohet si ne vënd të duhanin dikur.


Ku policija merr pjesën e saj për cdo rrënjë hashashi.


Ku ministri i rendit sillet si gangëster me qytetarët, dhe bashkpuntor apo mik me kultivuesit e droges dhe kriminelët.

Ku banditët, trafikantët e drogës apo mishit te bardhë kane zaptuar gjithshka ne ate shtet, dhe jo vetëm, por ata tani janë deputetë, ministra, kryetarë bashkish, drejtorë drejtorish ne ministri apo në polici.

Ku jeta e një bagëtie është më e shtrenjte se jeta e një qytetari.

Që është një vend, edhe i çuditshëm madje, ku numërimi i parasë nuk bëhet, si kudo në botë, me atë çka shkruhet në kartëmonedhë, apo në monedhën metalike, por me dhjetëfishin, edhe pse të gjithë e dinë se kjo s’është aspak e vërtetë.

Këto mesazhe, por edhe shumë-e-shumë të tjerë, i përcjellin botës ambasadorët e vërtetë të Shqipërisë-

Azilkërkuesit shqiptarë në kto vite janë ata që, realisht dhe me guxim, po bëjnë që “bota” të mos kujtojë më që “Shqipëria” është ajo çka fsheh politika shtetërore , por dhe ambasadorët e tyre atje .

Respekt për misionin e azilkërkuesve shqiptarë, e këtyre ambasadorëve të vërtetë të Shqipërisë!

Kategori
Uncategorized

Athine, Rama takoj koordinatorët e fushatës elektorale të Partisë Socialiste Athinë e Greqi, dhe me stafin e kompanisë Top Line e cila tradicionalisht kryen dhe transportin falas të votuesve të majtë drejt Shqipërisë sa herë që ka votime.

𝐒𝐪𝐚𝐫𝐢𝐦 𝐫𝐫𝐞𝐭𝐡 𝐯𝐢𝐳𝐢𝐭𝐞̈𝐬 𝐬𝐞̈ 𝐤𝐫𝐲𝐞𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐢𝐭 𝐄𝐝𝐢 𝐑𝐚𝐦𝐚 𝐧𝐞̈ 𝐀𝐭𝐡𝐢𝐧𝐞̈.

Deklaratë e Kryesia e komunitetit Shqiptar në Greqi ish FSHSH Greqi.

🌚 _Takimi në fakt u zhvillua me koordinatorët e fushatës elektorale të Partisë Socialiste Athinë e Greqi, dhe me stafin e kompanisë Top Line e cila tradicionalisht kryen dhe transportin falas të votuesve të majtë drejt Shqipërisë sa herë që ka votime. Mesa duket takimi ishte për startimin e fushatës elektorale.

Të nderuar bashkatdhetarë, aktivistë, anëtarë të shoqatave që aderojnë në “Komunitetin Shqiptar në Greqi” (ish-FSHSHG).


Bordi drejtues ndoqi me shumë vëmendje vizitën e kryeministrit shqiptar në Greqi, të parën në thuajse 8 vjet qeverisje! Në kuadrin e forumit të “Economist” u hodhën hapa të rëndësishëm, si për integrimin e atdheut tonë në familjen europiane, ashtu dhe për mbajtjen e ekuilibrit në marrëdhëniet bilaterale mes dy vendeve fqinje, që për ne janë dy vendet tona.


Ndërkaq, ne u interesuam vazhdimisht për një takim, akoma dhe të shkurtër, me përfaqësues të komunitetit emigrant.

Duke qenë tepër të vetëdijshëm se koha ishte e kufizuar, por edhe përgjegjës për situatën e rrezikshme nga covid-19, do të mjaftoheshim me shumë pak përfaqëues e do të siguroheshim se do të respektoheshin të gjitha masat mbrojtëse.


Të jeni të bindur se ne do informonim të gjithë anëtarët, shoqatat aderuese si dhe aktivistët për një takim të tillë, sapo të konfirmohej, për të vendosur së bashku përfaqësimin.


POR, por, komuniteti shqiptar në Greqi NUK kishte kurrë një takim me kryeministrin! AS ishte takim me emigrantët që jetojnë e punojnë në Greqi takimi i sotëm i mesditës së 16 shtatorit. Dhe në komunikim me Ambasadën na u bë e qartë se në axhendën e Kryeministrit nuk kishte një takim të tillë.

Takimi në fakt u zhvillua me

Mesa duket takimi ishte për startimin e fushatës elektorale.
Këtë, madje, e konfirmuan hapur nga kjo strukturë shumë anëtarë e aktivistë që u interesuan për këtë aktivitet.


Jo, kryeministri Edi Rama nuk u dha aspak shansin bashkatdhetarëve emigrantë të flisnin!

Ose, akoma më keq, kryeministri kujtonte se takonte përfaqësi, por përfaqësuesit e tij në Greqi “e mashtruan”, pak e vështirë për të qenë e vërtetë.

Së fundi, për të luftuar disinformimin që bëhet në kurrizin tonë ju ftojmë ta shpërndani këtë informacion në lidhje me këtë injorim të hapur dhe shfrytëzim të përsëritur të emrit e kontributit tonë, nga pala e shtetit shqiptar.

Përzemërsisht,
Kryesia e “Komunitetit Shqiptar në Greqi”, ish-FSHSHG

Kategori
Uncategorized

Berisha: Çfarë di unë për vrasjen e Ali Ukës, Ahmet Krasniqit, Ilir Konushevcit dhe zhdukjen e Remzi Hoxhës

Ish-kryeministri Sali Berisha komentoi në emisionin Rubikon të Adriatik Kelmendit disa vrasje dhe zhdukje të bujshme, duke nisur nga Ali Uka, Ahmet Krasniqi, Ilir Konushevci dhe Remzi Hoxha.

“Vrasja e Ali Ukës ka ndodhur në fillim të shtatorit. Ai punonte në Gazetën Shqiptare. Unë u përpoqa të mblidhja informacion. Më thanë që ka pasur shok dhome Hashim Thaçin.

Kaq di për historinë e tij.

Ahmet Krasniqi është eliminuar me ndërhyrjen e Fatos Klosit. Ai shoqërohej me dy oficerë të SHIK. Ata kanë qenë aty. Me 90 përqind, vrasësit i ka zgjedhur SHIK.

Ai ishte në mbrojtje dhe mbikëqyrje të plotë të SHIK.

Për Ilir Konushevcin, di që ka qenë një histori parash. Nuk e di a ka pasur apo nuk ka pasur. Kanë ndodhur vrasje pas vrasje. Që të kem siguri në dorasin, nuk kam. Nuk kam dijeni nëse është i implikuar shërbimi shqiptar.

Mundet grupe rivale, ose mundet për grabitje parash,” tha Berisha.

“Për herë të parë çështjen e Remzi Hoxhës ma ka ngritur Adem Demaçi. Më ka thënë se filani është zhdukur. Unë kam thirrur të gjithë: policinë, shërbimin, prokurorin dhe u kam dhënë porosi të bëjnë gjithçka për gjetjen e tij. Më vonë mediat shkruajtën që është i implikuar në atentatin ndaj Gligorovit. Nuk kemi pasur informacione. Më pas kanë shkruar se ka qenë i përfshirë në atentat ndaj meje. Në asnjë mënyrë,” tha Berisha.

Sipas tij, lajmet se ai është zhdukur pasi kishte dijeni për një takim të tij me Arkanin janë fabrikime.

“Kur doli problemi mbrapa, Fatos Klosi, kundërshtar për vdekje, dy vite rresht nuk ndërmori asnjë hap për të zbardhur të vërtetën. Zero.

Ai kishte njerëzit, mund t’i arrestonte dhe të sqaronte. Pasi ikën njerëzit, filloi procesi.Nuk besoj që ai të jetë gjallë, por më bënte përshtypje që familjarët e tij e ngrinin çështjen gjithmonë në prag të zgjedhjeve,” tha Berisha.

Kategori
Uncategorized

Na rrufsh o nalt’gjatsia jonë me shpurën Mov!

Émigracioni i emigrantëve shqiptarë, në Greqi eshtë katastrofë!

Eduart Tafaj Aktivist ne emigracion /

Jetojnë në delir…
Janë integruar plotësisht, sa ju duhet të falënderojnë Zotin Ed Rama, çdo zbardhje dite.
🌑-Janë OK, në shkolla e Universitete.. Ç’pret të shtoj mo mik :
🌑-gjuha shqipe, respektohet aq shumë, sa s’duhet ta flasësh.
🌑-Jane mijëra fëmijë, që marrin nënshtetësinë Greke, dhe do Zoti sprovojne të bëjnë ndonjë shaka me duar, se hahahaha përfundojnë n’ listën e zezë.
🌑-Na rrufsh o nalt’gjatsia jonë me shpurën Mov!

Do ja dalim se jemi shqiptarë!
Aman, vetëm mos hidhni takimin me kryetarin tuaj.
Lavdi PKKK…

Kategori
Uncategorized

Emigrantë jemi të destinuar të jemi analosomesh… (riciklueshem)… Me vjen keq.

Aktivisti i emigracionit Eduart Tafaj /