Kategori
Uncategorized

HENZE : Rama nuk është në kontakt me realitetin, po luan kumar me të ardhmen e Shqipërisë në BE .

Cila do të jetë e ardhmja e Shqipërisë pas periudhës së pandemisë? A ka shanse Shqipëria t’i mbijetojë recesionit që e ka prekur? Si paraqitet e ardhmja politike e vendit? Këto janë disa pyetje që marrin përgjigje nga ana e këshilltarit ekonomik gjerman, Martin Henze

Erjon Dervishi

Situata e pandemisë në Shqipëri pritet të ketë një sërë efektesh anësore në të ardhmen ekonomike të vendit. Këtë alarm jep eksperti gjerman për çështjet ekonomike dhe sociale. Por sipas tij, kjo situatë mund të zbutet nëse Edi Rama largohet nga pushteti dhe zgjedhjet nuk tentojnë të vidhen. Në intervistën e dhënë për gazetën “Shekulli”, Martin Henze shpalos hapat që duhen ndërrmarë për këtë proces.

Si e shihni situatën e COVID-19 në Shqipëri, a është Shqipëria në fillim të valës së dytë?

Një valë mund të njihet vetëm në retrospektivë. Dhe nuk është asgjë e pashmangshme, diçka që derdhet mbi ne vetvetiu. Ne të gjithë jemi vala. Është ashtu si një bllokim trafiku, pjesë e të cilit është çdo shofer … Problemi specifik në Shqipëri, dua ta përqendroj përgjigjen time në dy faktorë përcaktues: Së pari, si në futboll, gjysma e parë: Janar deri në Qershor 2020, çfarë është bërë nga qeveria shqiptare. Në tremujorin e parë asgjë nuk u bë, Kryeministri Rama u tall me problemin e Covid, në tremujorin e dytë të vitit 2020 u bë një bllokim i plotë dhe tanket kundër Covid u nxorrën në rrugët e Durrësit. Cili ishte rezultati? Nga njëra anë, gjatë bllokimit të kohës, koha nuk u përdor për të siguruar një bazë për infrastrukturën mjekësore dhe të personelit, veçanërisht kujdesin mjekësor të decentralizuar. Asnjë ndihmë efektive nuk u organizua për ekonominë dhe mbrojtjen e punës. Nga ana tjetër, nuk ishte krijuar asnjë planifikim efektiv për daljen nga bllokimi dhe për kontroll të mëtejshëm të pandemisë ekonomike dhe mjekësore dhe nuk ishte vendosur ndonjë menaxhim. Cili është rezultati: Mbyllja në pranverë nuk krijoi ndonjë mbrojtje ndaj pandemisë, përkundrazi, infeksionet dhe nivelet e vdekjeve janë rritur masivisht dhe as dimri nuk ka filluar në Shqipëri.

… por çdo shqiptar ka mundësinë të vendosë se si të sillet dhe nëse sëmuret apo jo, Rama nuk është përgjegjës për shkallën e lartë të infektimit!

Sigurisht që jo çdo shqiptar mund të ndikojë në tërësi. Por nëse paralajmëroni herët që bllokimi i trafikut po ndërtohet 80 kilometra larg, mund të konsideroni marrjen e një devijimi. Kjo është përafërsisht situata e tyre në Shqipëri: Ata nuk bënë asgjë në tremujorin e parë, virusi ishte tashmë në vend dhe ishte përhapur dhe gjithashtu tani përsëri ata shohin që numri i infeksioneve në të gjithë botën rritet, përsëri është mbi të gjithë të rinjtë, të cilat sëmuren më rrallë seriozisht, por megjithatë tashmë përsëri spitalet dhe pjesërisht edhe njësitë e kujdesit intensiv, në të gjithë botën, janë të mbushura. Epidemiologjikisht virusi duhet të luftohet. Kjo fillon me testimin, testimin dhe gjurmimin e zinxhirëve të infeksionit. Ju duhet ta vini re virusin tashmë në laborator dhe jo vetëm në rrugë ose në njësinë e kujdesit intensiv, atëherë është shumë vonë në Shqipëri, me pajisjet joadekuate të klinikave, pajisjet mbrojtëse që mungojnë. Në 9 muajt e parë, vështirë se ndonjë test u krye në Shqipëri, kështu që virusi është përhapur masivisht në Shqipëri dhe është pothuajse i pandalshëm. Një dështim i vërtetë i qeverisë Rama, kjo tashmë ka shkaktuar shumë vdekje shtesë.

Çfarë është më e rëndësishme për të luftuar një pandemi?

Ju duhet: Një qeveri që kupton dhe mund të bëjë diçka në lidhje me kontrollin e sëmundjeve ekonomike dhe mjekësore. Qeveria aktuale e Ramës, siç tregojnë 9 muajt e fundit, është e paaftë për të mbrojtur popullin shqiptar, për shkak të veprimeve të tij dhe jo për shkak të propagandës së tij. Kjo nuk ka asnjë lidhje me mungesën e parave, ata thjesht nuk mund ta bëjnë atë. Për më tepër, është e nevojshme: materiali, personeli, i cili mbrohet në mënyrë optimale ndaj virusit dhe infrastrukturës ambulante dhe stacionare jo vetëm në Tiranë, por në të gjithë Shqipërinë. Gjithashtu në këtë pikë vështirë se ka ndodhur diçka në Shqipëri, prandaj virusi po përhapet gjithnjë e më shumë. Ata duhet të përpiqen, pasi opozita ka kërkuar për muaj me radhë, të marrin teste të shpejta për Sars-CoV-2 në rrugë këtë vjeshtë nëse është e mundur – fjalë për fjalë: Unë do të doja të shihja shiritat e provës për provat e shpejta të shtrira në koshat e plehrave dhe në rrugë më vonë këtë vjeshtë, ashtu si maskat janë të shtrirë në koshat e plehrave dhe në rrugë, në mënyrë që ato të përhapen kaq masivisht në Shqipëri sa të mund të kontribuojnë drejtpërdrejt në kontrollimin e epidemisë. Jo në çdo shtëpi, por në duart e personelit të specializuar jashtë spitaleve shqiptare. Për ta bërë këtë, ju duhen teste dhe personel shtesë i kualifikuar. Problemi është, siç mund ta shohim nga 9 muajt e fundit, madje edhe gjatë bllokimit, qeveria Rama, megjithë indikacionet masive nga bashkësia ndërkombëtare dhe opozita e bashkuar, nuk e përdori kohën në pranverë dhe verë për të mbyllur boshllëqet në keqmenaxhimi i qeverisë dhe infrastrukturës shqiptare, një gabim i pafalshëm. Kjo mund të çojë në shumë të vdekur shqiptarë dhe në një kolaps të ekonomisë shqiptare.

Pasiguria më e madhe në Shqipëri aktualisht është në shkolla dhe institucionet e fëmijëve. A janë ata të përgatitur mirë për atë që mund të vijë?

Jo, nuk ka mbrojtje në të gjithë vendin në Shqipëri, veçanërisht jo për personelin. Në Shqipëri gjithashtu, një pjesë e stafit është caktuar në grupe rreziku. Problemi është paaftësia e Ramës dhe e shokëve të tij; vështirë se është bërë diçka në shkolla për t’u përgatitur për daljen nga bllokimi. Si rezultat, ata kanë humbur shumë kohë. Ne u kemi rekomanduar atyre që nga marsi që shkollat ​​duhet të qëndrojnë të hapura, por duhet të flasim për mënyrën se si mund të arrihet kjo, si mund të sigurohet shëndeti dhe siguria për mësuesit dhe detyra e kujdesit për studentët. Qeveria Rama nuk ka dëgjuar. Për shembull, duhet të sqarohet nëse studentët janë ende në një zonë të mbrojtur ligjore kur marrin me qira salla ose çadra për të siguruar më shumë distance. Ministrat, kryeministrat u zhdukën me pushime, një dështim i plotë i sistemit i qeverisë. Nuk ndihmon që ministrat të shkarkohen më pas. Rama i zgjodhi dhe duhej të vepronte vetë. Ai është ai që duhet të shkarkohet. Ata do të kenë probleme masive me hapjen e pakufizuar të shkollave, siç ka ndodhur në Shqipëri ndërkohë.

A janë ata që e mohojnë rrezikun e virusit një rrezik për shëndetin sepse ato kundërshtojnë masat e kontrollit?

Një studim nga James Lloyd Smith tregon, duke përdorur epideminë e sars 2002 si një shembull, se dy lloje të ndryshme të masave funksionojnë mirë në kombinim: një me bazë të gjerë që duhet të ketë vetëm rreth 20 për qind efektivitet, të tilla si veshja e një maske. Përveç kësaj, një masë e shënjestruar kundër grupeve, d.m.th. përmbajtja e ngjarjeve të përhapura kur një person infekton shumë të tjerë. Ky është gjithashtu rasti me Sars-CoV-2. Kontrolli i grupeve përmes testimit falas është përgjegjësi e shtetit shqiptar dhe bashkive të kontrolluara nga qeveria e një partie, e decentralizuar, mbajtja e maskave kërkon bashkëpunimin e popullatës shqiptare, dhe funksionon edhe nëse jo të gjithë marrin pjesë.

A dilni për të ngrënë, në një restorant?

Jashtë po. Nuk mbaj mend të kem ngrënë ndonjëherë brenda muajve të fundit, ne gjithmonë kërkojmë një vend jashtë.

Dhe kur vjen dimri?

E tëra që mund të them është se do të ishte e rëndësishme të ajrosni dhe filtroni ajrin.

A është ajrimi më i rëndësishëm se larja e duarve?

Po, është, sipas të dhënave aktuale ndërkombëtare. Por formula është vendimtare: Distanca, higjiena, maskat e përditshme, testimi dhe, natyrisht, edukimi për masat.

Në Izrael, ajo filloi përsëri së pari në shkolla.

Kështu do të jetë në Shqipëri. Përmes kësaj, numrat kombëtarë të qeverisë shqiptare, qofshin tani numrat e infeksioneve apo numrin e të vdekurve nuk mund të merren seriozisht, ata janë Fake Neës, ashtu si numrat karakteristikë ekonomikë. Ditët e fundit Rama paraqiti shifra për suksesin ekonomik të qeverisë së tij, tregoi shifra për uljen e taksave. Si rezultat ai ndoshta dëshiron t’i tregojë popullit shqiptar se Shqipëria është një vend në lulëzim. Kjo mund të jetë mirë, pyetja është për kë? Sigurisht jo për popullin shqiptar

Si duhet kuptuar kjo?

Që nga viti 2013, Shqipëria ka humbur rreth 650,000 njerëz përmes ikjes ose emigrimit, pjesa tjetër e të rinjve janë bërë gati me valixhet e tyre të mbushura, vetëm Corona po i pengon të emigrojnë. Një regjistrim do të ishte i nevojshëm më së voni në 2019/Janar 2020, Rama nuk e bëri këtë, sepse atëherë rezultatet do të ishin të qarta. Ekonomia në Shqipëri është e goditur rëndë, papunësia e lartë dhe infrastruktura e dëmtuar dhe korrupsioni në rritje karakterizojnë tablonë aktuale. Sundimi i ligjit dhe parlamenti janë jofunksionale, asnjë kompani serioze ndërkombëtare nuk po investon më në Shqipëri, fillimi i bisedimeve me BE duhet të bëhet që në vitin 2014, vetëm qeveria Rama nuk ka zbatuar përgatitjet e nevojshme. Në vend të kësaj, janë mbajtur zgjedhje të paligjshme, zgjedhjet parlamentare janë manipuluar dhe tani, megjithë ekspertizën e qartë të Komisionit të Venecias, në kohën e duhur për zgjedhjet e ardhshme parlamentare, po bëhen përpjekje për të kufizuar lirinë e shtypit. Kjo është në fakt një përpjekje tjetër për të manipuluar zgjedhjet parlamentare të ardhshme 2021, si 2017, duke kufizuar lirinë e shprehjes. E dini, nuk jam i sigurt nëse Rama është ende në kontakt me realitetin, ai në të vërtetë jeton në një botë tjetër.

Ju sugjeruat që së pari të luftohen grupet e infeksioneve.

Mendoj se kjo do të ishte një qasje pragmatike ndaj pandemisë në Shqipëri. Kishta diskutuar gjithashtu në detaje për këtë me Prof. Dr. Shehu dhe miqtë politikë nga opozita e bashkuar. Një bllokim, siç është organizuar nga Rama, është një nga budallallëqet më të mëdha të 30 viteve të fundit në Shqipëri dhe nuk ka asnjë lidhje me kontrollin pandemik mjekësor, me rezultate zero, ka shkaktuar vetëm dëme mjekësore dhe ekonomike dhe ka rritur borxhin kombëtar në mënyrë të konsiderueshme. Shqipëria është katapultuar përsëri në nivelin e saj para vitit 2000. Propozimi është që ne të përcaktojmë një mënyrë emergjence në Shqipëri si një masë paraprake në rast se në një moment nuk duhet të jetë më e mundur të gjurmohen çdo rast dhe kontaktet e tij, gjë që tashmë është rasti në Shqipëri. Atëherë duhet të dini se në çfarë të përqendroheni. Kjo duhet të kombinohet me një kohë të shkurtër. Izolimi ose “koha e prishjes” dhe “testimi falas”, d.m.th. se dikush mund të kthehet në punë nëse testi PCR tregon se ai nuk është më i infektuar, edhe pse ai mbart ende disa materiale virale me vete. Personi i testuar merr një regjistrim të dixhitalizuar në pasaportën e tij të vaksinimit.

Disa njerëz në Shqipëri mendojnë se jeta jonë nuk do të kthehet më kurrë siç ishte.

Dhe të tjerët mendojnë: Kush e di nëse do të kemi ndonjëherë ndonjë vaksinë në Shqipëri.

Pra, ju jeni optimist?

Po, unë jam mjaft optimist për BE-në dhe Gjermaninë në veçanti. Në nëntor / dhjetor do të kemi një vaksinë të aprovuar në Gjermani. Por kjo është gjithashtu kryesisht për shkak të qeverisë shumë të profesionalizuar Merkel, dmth CDU/CSU, një parti motër e PD. Nga rruga, ka dy parti që bien dakord për një koalicion para zgjedhjeve përkatëse dhe bien dakord për një kandidat për kancelar. Në Shqipëri, e vështirë, qeveria Rama nuk e bën atë, prandaj, kishte rekomanduar tashmë në Mars, në interes të sigurisë kombëtare, shqiptare, që qeveria të jepte dorëheqjen dhe një qeveri të përkohshme të unitetit kombëtar, të përbërë nga ekspertë të opozitës së bashkuar dhe zbatohet qeveria. Qeveria ka refuzuar. Por, ne gjermanët nuk do t’i lëmë shqiptarët vetëm, ata mund të mbështeten tek ajo ne. Vetëm, ata kanë nevojë për një qeveri tjetër.

Çfarë duhet të bëhet tani?

Siç e thashë, këtu në veri, në bregdet, ata thonë: “Peshku qelbet nga koka. Pra: Dorëheqja e qeverisë Rama, qeveria e përkohshme dhe zgjedhjet e reja në fund të nëntorit 2020, situata është shumë serioze për Shqipërinë.

Tashmë është bërë e qartë, por çfarë duhet bërë në terma konkretë?

Unë tashmë kisha thënë diçka për këtë. Opozita e bashkuar ka hartuar koncepte të arsyeshme për luftimin e pandemisë ekonomike dhe mjekësore dhe i koordinoi ato me ekspertë ndërkombëtarë në BE.

Në terma konkretë?

Më lejoni t’ju jap një shembull tjetër: Në planin ndërkombëtar, ne kemi pasur përvojë shumë të mirë me qendra të specializuara ambulatore për Covid-19, të ashtuquajturat klinika ambulatore të etheve, pikat qendrore të kontaktit për pacientët me simptomat klasike të një sëmundjeje të frymëmarrjes. Ky është një mjet shumë i thjeshtë dhe shumë efektiv për të parandaluar që spitali ose klinika ambulatore të bëhet kanali kryesor i transmetimit. Pacienti nuk ka pse transferohet menjëherë në një vend tjetër. Kjo është një marrëzi e madhe, e cila fatkeqësisht praktikohet aktualisht në Shqipëri. Gjithashtu mbyllja e pacientëve dhe marrja e telefonave celularë kujtojnë nga koha e zezë para vitit 1989. Për shkak të etheve – praktikave trajtimi i pacientëve të tjerë nuk shqetësohet. Kapacitetet e shtratit të kujdesit intensiv nuk janë absolutisht të mjaftueshme, kështu që aktualisht shumë pacientë me sëmundje të tjera nuk janë kujdesur dhe mund të vdesin. Nuk duhet të jetë një objekt i veçantë, por mjafton që pacientët me Covid të trajtohen vetëm në ditë të caktuara të javës dhe pjesa tjetër e pacientëve në ditët e tjera të javës. Ky është një nga problemet e mëdha të Shqipërisë, gjithnjë e më shumë. Sepse nëse pacientët e sëmurë kronikë ose rastet akute nuk trajtohen për shkak të rasteve Covid, zhvillohet e ashtuquajtura dëm kolateral. Këto dëme nuk figurojnë në listat e Corona të qeverisë Rama. Në mënyrë që të parandalohet shpërthimi i numrit të infeksionit gjatë sezonit të ftohtë në Shqipëri, struktura të tilla duhet të zbatohen. Masat më të rëndësishme: Mbajtja e distancës, rregullat e higjienës, maska ​​e përditshme, testimi është sigurisht fokusi kryesor. Në Gjermani aktualisht po kryhet një vaksinim masiv kundër gripit sezonal, i cili shkakton shumicën e të gjithë pneumonisë bakteriale. Qëllimi është që kjo të jetë një mbingarkesë e sistemit shëndetësor.

Dhe qeveria Rama?

Deri më tani nuk janë marrë masa paraprake shtesë për epideminë e ardhshme të gripit. Asnjë dozë e mjaftueshme falas e vaksinave për të gjithë popullsinë në Shqipëri nuk është organizuar në rastësi të gripit dhe Covid do të zhvillohet në Shqipëri. Kjo fatkeqësisht do ta sjellë Shqipërinë në prag të humnerës. Popullata shqiptare nuk duhet ta pranojë më këtë pasivitet të qeverisë Rama.

Duket se qeveria Rama ka humbur kursin e saj për të përballuar situatën. A besoni se kjo do të çojë në një krizë të re në Shqipëri? A do të thotë kjo se është bërë gjithçka e nevojshme për të lehtësuar krizën ekonomike?

Jo, qeveria Rama nuk ka koncepte ekonomike dhe sociale. Ne e pamë këtë menjëherë pas katastrofës së tërmetit në 2019 dhe e shohim përsëri tani. Shpërndahen dhurata të vogla, të cilat përhapen nga propaganda, asgjë më shumë, një zjarr kashte i historisë shqiptare. Tani ka ndodhur një përplasje masive në pjesën e pasme. Një përplasje masive, por jo një humbje totale, po zhvillohet. Masat e bashkërenduara do të ishin të rëndësishme për të përmirësuar masivisht dhe ndjeshëm aftësinë e kreditit të kompanive. Ne kemi zhvilluar koncepte për këtë së bashku me opozitën e bashkuar.

Pasojat për kompanitë do të jenë masive?

Po, do të jetë shumë më dramatike. Ky është ndryshimi ndaj krizës financiare të vitit 2008. Tani, sektorët e lidhur me konsumatorin dhe ofruesit e shërbimeve po goditen drejtpërdrejt dhe me forcë të plotë nga sjellja e gabuar e qeverisë Rama dhe parlamentit jofunksional. Përveç objekteve të kohës së lirë dhe kompanive të logjistikës, këto janë industria e pushimeve dhe shumë sektorë të tjerë: restorante, studio fitnesi dhe operatorë kinemaje, bujqësi, universitete dhe shkolla. Por edhe linjat ajrore, hotelet dhe industria e reklamave. Në një grup të dytë ne shohim industrinë dhe rrjedhimisht edhe kompanitë e vogla. Për momentin, në Shqipëri po ndodh një efekt domino. Por ka edhe sektorë të qëndrueshëm si telekomunikacioni dhe farmaceutika.

Sidomos ndërmarrjet e vogla dhe të mesme janë të shqetësuar nëse do të mbijetojnë nga Corona.

Sipas analizave tona, kompanitë më të mëdha në Shqipëri kanë filluar të zgjerojnë ndjeshëm jastëkun e tyre të kapitalit pas krizës financiare dhe e kanë dyfishuar atë në shumë raste, përveç kësaj, natyrisht, në sasinë e konsiderueshme të parave të zeza. Ne gjithashtu shohim se si një masë paraprake, shumë kompani tani po tërheqin linjat e tyre të kreditit pranë bankave për të forcuar pozicionin e tyre të parave të gatshme dhe për të pasur kapitalin e nevojshëm të punës në rast se kërkesa rritet përsëri. Kompanitë më të vogla rrallë kanë jastëkun e nevojshëm të kapitalit për t’i mbijetuar një krize të tillë. Programet efektive të ndihmës, të cilat duhet të ishin vendosur në Shqipëri që nga marsi nuk janë në dispozicion. Ne do të shohim një rritje masive, të dukshme të shkallës së falimentimit midis bizneseve shumë të vogla, të vetëpunësuarve dhe bizneseve familjare në sektorin e shërbimit dhe konsumatorit, pavarësisht kësaj. Shpesh këto kompani nuk janë shumë të njohura me marrëdhëniet me autoritetet dhe bankat. Kjo pastaj do të shkaktojë gjithashtu një efekt domino, me bankat dhe të ardhurat nga taksat dhe do të rritet në një krizë financiare në Shqipëri.

A do të jetë viti i shkretë viti i tanishëm?

Kjo nuk mund të parandalohet më. Ekonomia globale është e infektuar. Ne presim një recesion shumë të rëndë në pjesë të mëdha të botës. Sidomos në vendet si Shqipëria, e cila ka gjithashtu një qeveri dhe parlament joefektiv, prandaj duket shumë e zezë.

Çfarë prisni posaçërisht për Shqipërinë?

Ekonomia shqiptare ishte tashmë shumë e dobët në tremujorin e parë dhe do të bjerë me një përqindje mesatare dyshifrore – shuma në vitin 2020 dhe do të përjetojë një recesion të thellë. Sidoqoftë, ne tashmë jemi shumë më optimistë për vitin e ardhshëm dhe presim që ekonomia të rritet përsëri nëse ka një ndryshim politik. Duhet të parandalohet ekonomikisht që të ndodhë një zhvillim në formatin L, d.m.th. që kriza ekonomike të bëhet një gjendje e përhershme. Ka nevojë për një format U në zhvillimin ekonomik. Pastaj Shqipëria 2021/2022 mund të kthehet hap pas hapi në nivelin e fillimit të vitit 2020. Kjo është e mundur vetëm me krerë të rinj dhe një qeveri të re. Qeveria aktuale dhe përfaqësuesit në parlamentin jofunksional kanë shkatërruar Shqipërinë, ata duhet të dërgohen në shtëpi.

Ka tashmë zëra që bëjnë thirrje për t’i dhënë fund masave së shpejti për të mbrojtur ekonominë – për të mbrojtur bizneset dhe vendet e punës. Debati po intensifikohet rreth pyetjes: Vdekja apo Leku?

Ne duhet të zbatojmë parimet humanitare në Shqipëri. Por: Ata gjithashtu duhet të normalizojnë jetën publike në Shqipëri sa më shpejt të jetë e mundur. Për këtë qëllim, të gjitha dyqanet që duan të rihapin duhet të testojnë rregullisht fuqinë e tyre të punës me Covid-19. Nëse punonjësit rezultojnë pozitiv, një karantinë është e nevojshme, siç ka qenë deri më tani. Sidoqoftë, kjo i jep dyqanit një afat të qartë kohor – për shembull 10 ditë – dhe më pas ka nevojë për mbështetje të qartë dhe të fortë financiare nga shteti shqiptar për periudhën e karantinës së rregulluar nga shteti shqiptar. Nëse testi është negativ, ai mund të rihapet menjëherë, por me rregullore të veçanta të higjienës. Shteti shqiptar duhet të sigurojë gjithashtu mbështetje financiare për ndërmarrjet e vogla. Për shkollat ​​dhe universitetet ju nevojiten programe të veçanta mbështetëse të shtetit, vetëm atëherë është i mundur një kontroll efektiv i pandemisë. Këtu ata mund të mësojnë nga Koreja e Jugut dhe Gjermania.

Kjo do të kërkonte qindra mijëra pajisje provë për ekonominë

Fillimi i ri i ekonomisë shqiptare, veçanërisht turizmi, por edhe sektorë të tjerë, qëndron dhe bie me kapacitetin e disponueshëm të mjeteve provë, maskave mbrojtëse dhe aparateve të frymëmarrjes. Në rast dyshimi, qeveria duhet të krijojë kushtet e nevojshme, edhe me masa shtrënguese. Tani është koha për të vepruar shpejt dhe me përqendrim në mënyrë që treni ekonomik të rikthehet përsëri. Të marrësh dhe jo në planin afatgjatë anën e historisë që do të vijë, sepse atëherë të gjithë të rinjtë do të largohen.

Po në lidhje me situatën politike në Shqipëri?

Jo mirë. Shqipëria aktualisht po luan kumar me të ardhmen e saj në BE. Sjellja e qeverisë Rama ndaj Greqisë është e papranueshme. Mbi të gjitha, Greqia është anëtare e BE. Përpjekja e përtërirë e Ramës për të bërë favoritin me Turqinë nuk është kurorëzuar me sukses. Midis Gjermanisë dhe Turqisë ekziston një partneritet i veçantë për mbi 100 vjet, z. Rama duhet ta dijë këtë. Në këtë aspekt, nuk ndihmon nëse ju, Kryeministri, përpiqeni të përmirësoni statusin e tij duke luajtur këto lojëra dhe duke luajtur BE dhe Turqinë kundër njëri-tjetrit, sepse negociatat për të ashtuquajturën Minin Schengen, dmth bashkëpunimin me Serbinë dhe Rusinë, duke anashkaluar Kosovën, nuk kanë ecur ende.

Po tani?

Sundimi i ligjit, demokracia, respekti për sovranin, d.m.th. populli shqiptar dhe mbrojtja e tij nga qeveria nuk jepen. Ne gjithashtu gjithnjë e më shumë kemi përshtypjen se Rama nuk po përpiqet as për anëtarësimin e Shqipërisë në BE. Në thelb, është e kuptueshme që kjo në të vërtetë do të ishte vetëvrasja e përbashkët e organizatës së tij dhe luftëtarëve të saj. Një demokraci lulëzon me ndryshimin e rregullt të qeverisë dhe udhëheqësve politikë, në mënyrë që ata të mund të përmbushin gjithashtu 15 kriteret e BE për hapjen e bisedimeve të pranimit. Çfarë në të vërtetë nuk është aq e komplikuar

Ata luajnë futboll dhe janë një tifoz të apasionuar i FC Bayern dhe kanë premtuar të bashkë-organizojnë një ndeshje miqësore midis gjermanëve dhe shqiptarëve. A ka shpresë edhe atje?

Në të vërtetë ekziston, futbolli është një nga pasionet e mia. Sigurisht, Shqipëria dhe Gjermania janë kombe të mëdha futbolli dhe nuk duhet të harrojmë as Skocinë. Kur shohim dritë në horizont me Covid dhe kur normaliteti politik të jetë kthyer në Shqipëri, atëherë ne do ta bëjmë atë. Por ende nuk ka asnjë arsye për të festuar.

One reply on “HENZE : Rama nuk është në kontakt me realitetin, po luan kumar me të ardhmen e Shqipërisë në BE .”

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s