Kategori
Uncategorized

Gatishmëria e Suedisë po përshtatet për t’u përballur me më të keqen – luftën, urinë dhe varrezat masive

Linku. https://www.expressen.se/nyheter/sveriges-beredskap-stalls-om-for-att-hantera-det-varsta-krig-svalt-och-massgravar/

POLICIA E SIGURIMIT

Ka pasur një ndryshim historik në gatishmërinë suedeze – pas dekadash paqeje si pikënisje, Suedia po përgatitet seriozisht për një luftë që do të godasë vendin. Ndryshimi përfshin një reformë gjithëpërfshirëse të gatishmërisë që prek rreth 60 autoritete. Të paktën 27 miliardë dollarë në vit do të nevojiten në investime, njoftoi MSB të hënën. Në të njëjtën ditë që shteti fqinj Norvegjia vendosi të rrisë gatishmërinë një hap.

Një përshkallëzim i mëtejshëm nuk mund të përjashtohet dhe mund të ndodhë shumë shpejt, tha Lena Hallin para rreth 40 krerëve të autoriteteve që janë mbledhur për të planifikuar bashkëpunimin e ardhshëm me Forcat e Armatosura Suedeze.

Kreu i shërbimit të inteligjencës ushtarake, Must, gjeneralmajor Lena Hallin, e përshkroi më herët në tetor situatën në zonën e afërt si më të rëndën që nga vitet 1980, me një tablo kërcënimi që është më komplekse sesa gjatë Luftës së Ftohtë.

Civilët mund të bëhen objektiva në Suedi

Lufta në Ukrainë, ku popullsia civile, spitalet dhe infrastruktura janë objektiva të drejtpërdrejta të sulmeve të Rusisë, ka treguar brutalisht dobësitë edhe në mbrojtjen civile suedeze. Përfundimi është se nuk është më e mundur të supozohet se ndiqen ligjet e luftës, popullsia civile mund të jetë objektiv edhe në Suedi. 

Që nga 1 tetori i këtij viti, Suedia ka dhjetë sektorë gatishmërie që duhet të forcojnë qëndrueshmërinë civile në funksione të rëndësishme shoqërore. Çdo sektor drejtohet nga një autoritet përgjegjës. 

Ndarja e re është mirëpritur, por në të njëjtën kohë, disa autoritete shprehin shqetësimin se vetë riorganizimi do të jetë një sfidë shtesë në një situatë sigurie tashmë nën presion, ku vendi duhet të përgatitet edhe për anëtarësimin e ardhshëm në NATO. Kjo duket qartë nga raportet që autoritetet e urgjencës i kanë dorëzuar qeverisë se si po ecën puna. 

Expressen ka shqyrtuar raportet, të cilat janë kryesisht konfidenciale. Informacioni për dobësitë e shoqërisë është ndër gjërat më sekrete të disponueshme, por mes vijave të kryqëzuara duket se disa autoritete shohin se Suedia është larg objektivave të gatishmërisë.

Qeveria e mëparshme nuk ka vepruar sipas propozimeve

Säpo është një nga autoritetet që beson se vetë reforma sjell sfida të mëdha. Se çfarë do të thotë anëtarësimi i mundshëm në NATO duhet të sqarohet shpejt, shkruan Säpo në raport. 

Shoqëria duhet gjithashtu, sipas Säpo, të bëjë të qartë se si duhet të menaxhohet siguria e furnizimit në nivel kombëtar, rajonal dhe lokal. Dhe si duhet të zhvillohen prioritetet në një situatë krize kur burimet e kufizuara shoqërore kërkohen nga shumë njerëz në të njëjtën kohë – diçka që do të paraqesë “sfida të mëdha” sipas Säpo. 

Tashmë në maj, MSB paraqiti një raport të parë me rekomandime për qeverinë e asaj kohe se si të forcohej mbrojtja civile dhe kërkoi 6.2 miliardë dollarë kontribute shtesë për buxhetin e 2023. 

MSB propozoi disa vendime konkrete të qeverisë, duke përfshirë që autoritetet duhet të ngarkohen me përgatitjen për një situatë kur produkte të rëndësishme duhet të racionalizohen. Dhe si do të rifutet detyra civile në të gjitha pjesët e saj sipas ligjit për detyrën e mbrojtjes totale. Të sigurojë disponueshmërinë e personelit në shërbimet e urgjencës, kujdesin ndaj fëmijëve dhe kujdesin mjekësor në rast rreziku të luftës dhe luftës.

Por nga propozimet e majit, asgjë nuk është bërë ende realitet, sipas drejtoreshës së përgjithshme të MSB Charlotte Petri Gornitzka. Këtë ajo e thotë menjëherë pasi ka dorëzuar në Qeveri pjesën e dytë të raportit me propozim masat. 

MSB shkruan se 27 miliardë do të nevojiten në vit gjatë një faze fillestare prej disa vitesh për të rikthyer në këmbë mbrojtjen civile. Një pjesë e madhe e parave do të shkojnë për bashkitë dhe rajonet që janë përgjegjëse, ndër të tjera, për shërbimet e urgjencës dhe kujdesin shëndetësor.   

– Është rasti që gjendja e gatishmërisë është diçka që ne e kemi çmontuar në Suedi dhe të cilën tani duhet ta rindërtojmë në një mënyrë moderne, thotë Charlotte Petri Gornitzka.

Këtë herë, megjithatë, nuk bëhet fjalë për ndërtimin e rezervave të mëdha ushqimore, por më shumë për sigurimin e aftësisë për të prodhuar mallra të rëndësishme.

– Ka nevoja shumë konkrete që duhen për të prodhuar ushqime dhe ilaçe dhe e kemi pasur të qartë se mund të kushtojë më shumë.

– Suedia është një vend që funksionon mirë, ne ndihmojmë njëri-tjetrin, kemi një sistem vullnetar që funksionon kur duhet vërtet. Por ne duhet të identifikojmë dobësitë dhe të ndërtojmë qëndrueshmëri dhe të marrim lartësinë për gatishmërinë për luftë dhe lartësi, thotë Charlotte Petri Gornitzka.

700 sugjerime

Përpara raportit të ndërmjetëm në maj, MSB kishte marrë mbi 700 propozime për masa për rreth 70 autoritete. Ndër propozimet janë investime në energjinë rezervë dhe furnizim të fuqishëm me karburant, sensorë për të zbuluar përpjekjet e ndërhyrjeve dixhitale në infrastrukturën kritike, zgjerimi i pikave të sigurisë bashkiake ku publiku mund të kërkojë mbrojtje, furnizimi me ushqim duke përfshirë ujin. 

Mirëmbajtja e vonuar në infrastrukturën e rëndësishme nuk përfshihet në investimin miliardarë, është një kosto përveç asaj që u prezantua të hënën. 

Sipas Charlotte Petri Gornitzka, në të ardhmen do të kërkohet gjithashtu që çdo qytetar të marrë përgjegjësinë për gatishmërinë e tij. 

– Nëse mund t’ia dilni vetë sot, duhet të vazhdoni të merrni përgjegjësinë për situatën tuaj edhe në luftë, në mënyrë që mbështetja e shoqërisë të përdoret kryesisht për më të dobëtit. 

Një nga dobësitë e Suedisë është furnizimi me ushqime. Llogaritjet e bëra nga Agjencia Suedeze e Ushqimit në emër të qeverisë tregojnë në tre skenarë se si do të ndikohej popullsia e Suedisë nëse furnizimi me ushqim do të zvogëlohej me 25, 50 ose 75 për qind. 

Tashmë në skenarin e parë, ekziston një shqetësim i madh në mesin e popullatës, disponueshmëria e ushqimit do të jetë më pak se nevoja dhe disa do të humbin peshë dhe do të vuajnë nga mungesa e vitaminave dhe lëndëve ushqyese të rëndësishme, shkruan Agjencia Norvegjeze e Ushqimit.

Hap pas hapi – nëse ushqimi zhduket

Në rast të përgjysmimit të furnizimit me ushqim, shoqëria do të vuajë nga “ankthi dhe stresi shumë i madh” tashmë pas disa javësh. Nëse situata vazhdon për tre muaj ose më shumë, një pjesë e madhe e popullsisë do të ketë shumë pak ushqim dhe rrezikon nga uria, sipas raportit “Ushqimi në gatishmëri të lartë”.

Nëse ushqimi reduktohet me 75 për qind, banorët e vendit do të jenë të pafuqishëm tashmë pas një deri në katër javë, dhe nëse një situatë e tillë krize vazhdon për tre muaj ose më shumë, një pjesë e madhe e popullsisë do të vdesin nga uria, sipas Suedisë Food. Agjencia.

Sipas studimeve të mëparshme, Suedia aktualisht është e vetë-mjaftueshme vetëm në drithëra, sheqer dhe karrota. 

“Suedia sot do të kishte vështirësi të furnizonte popullsinë me ushqim të sigurt dhe ujë të sigurt në rast të një gjendjeje të shtuar të jashtëzakonshme ose lufte,” shkruajnë Agjencia Suedeze e Ushqimit dhe Agjencia Suedeze Bujqësore në një studim të botuar në 2020.

Sipas Federatës Kombëtare të Fermerëve, LRF, 50 për qind e ushqimit që hamë importohet – por prodhimi suedez varet gjithashtu nga mallrat e importuara. 

– Ajo që ne prodhojmë në Suedi është, nga pikëpamja e gatishmërisë, shumë e varur nga inputet e importuara. Është lëndë djegëse, plehra, produkte për mbrojtjen e bimëve dhe deri diku fara që nuk prodhohen në Suedi. Në një situatë të përçarjes dhe krizës në botën e jashtme, ne jemi shumë të cenueshëm, thotë Palle Borgström, kryetar i LRF.

Varësia nga plehrat e importuara ndihet tashmë sot, pjesa më e madhe e plehrave komerciale prodhohej nga gazi natyror rus dhe tani ka një mungesë në tregun botëror. 

– Ka pasur një rritje të mprehtë të çmimeve me çmime tre, katër herë më të larta se ai që ishte çmimi normal më parë dhe se ka thjesht një mungesë në situata të caktuara, thotë Palle Borgström.

“Ne kemi jetuar në atë paditësi”

Ish-deputeti i moderuar i Parlamentit Björn Körlof është një nga disa debatues që kanë dhënë alarmin se gatishmëria është lënë pas dore. Gjatë viteve 1980 dhe 1990, ndër të tjera ka qenë drejtor i përgjithshëm i Agjencisë së Mbrojtjes Psikologjike, Agjencisë së Fortifikimeve dhe shef i Shërbimit Kombëtar Suedez, tani është anëtar i Akademisë së Shkencave Ushtarake. 

– Kur Bashkimi Sovjetik u shemb, atëherë ne çmontuam si mbrojtjen ushtarake ashtu edhe atë civile. Nuk do të kishte luftë. Ishte e pakuptimtë, thotë ai. 

– Ne kemi jetuar në atë paditësi, deri tani. 

Ndër të tjera, Körlof thekson mungesën e planifikimit për të evakuuar sasi të mëdha njerëzish nga zonat e prekura nga lufta. 

– Gjatë Luftës së Ftohtë kishte, ndër të tjera, plane evakuimi për pjesë të mëdha të Stokholmit që do të zhvendoseshin në Dalarna dhe Västmanland, sot nuk ka fare mundësi përkatëse, pavarësisht se një e treta e popullsisë së vendit jeton në rajonet metropolitane. 

Sipas Körlof, sot ekziston një bllokim mendor në shoqëri kundër të kuptuarit se sa serioze është situata e re e politikës së sigurisë. 

– Ekziston një ndjenjë e përgjithshme se kjo nuk prek Suedinë, por është koha që qeveria të fillojë të flasë qartë dhe të flasë se sa serioze është situata. 

Autoritetet suedeze tani po planifikojnë në mënyrë aktive për situatat më të errëta absolute që mund të imagjinohen. Askund nuk është aq e qartë sa në raportet e Bordit Kombëtar të Shëndetësisë dhe Mirëqenies. 

Si autoriteti përgjegjës për sektorin për shëndetin dhe kujdesin mjekësor, është përgjegjësi e Bordit Kombëtar të Shëndetësisë dhe Mirëqenies të ofrojë mbështetje për rajonet në punën për të rritur aftësinë për të trajtuar një fluks të papritur dhe të papritur pacientësh.

Këshilla për kujdesin shëndetësor

Në raportin “Prioritetet e infermierisë në luftë dhe fatkeqësi në kohë paqeje”, personeli shëndetësor këshillohet se si të veprojë në situata ekstreme. Dhe të njëjtat parime etike që zbatohen në kohë paqeje zbatohen gjithashtu në luftë dhe në fatkeqësi në kohë paqeje.Kjo do të thotë, ndër të tjera, që spitalet nuk duhet t’i japin përparësi viktimave suedeze mbi ushtarët e armikut – të gjithë duhet të kenë të njëjtën të drejtë për t’u kujdesur.Në të njëjtën kohë ata do të detyrohen të kujdesen me racion dhe të marrin shumë vendime të vështira. Raporti përshkruan, për shembull, një sulm ajror kundër Suedisë me shumë të vdekur dhe disa qindra njerëz me lëndime të rënda dhe të rrezikshme për jetën. Në një situatë të tillë, burimet duhet të përdoren në mënyrë që të përfitojnë numrin më të madh të të lënduarve, të cilët kanë shanset më të mira për të mbijetuar, që do të thotë se njerëzit me një prognozë më të keqe mbijetese mund të mbeten pa kujdes. 

Një tjetër skenar që paraqitet është se si, pas një sulmi terrorist, personeli mjekësor detyrohet t’i lërë pacientët deri në vdekje të sigurt në një spital të djegur. 

“Duhet të bëhet një ekuilibër midis përdorimit të burimeve të nevojshme për të shpëtuar një pacient të vetëm dhe masës në të cilën ai burim mund të përdoret për të përfituar më shumë pacientë të tjerë me kushte po aq të rënda ose më të rënda,” shkruan Bordi Kombëtar i Shëndetit dhe Mirëqenies dhe përfundon skenarin:

“Shënim: Pacientëve të mbetur në situatën aktuale u jepet lehtësim simptomatik përmes analgjezisë dhe qetësimit, në mënyrë që vuajtja e tyre të reduktohet në minimum”.

Kisha planifikon për varreza masive

Kisha e Suedisë është gjithashtu pjesë e përgatitjes civile dhe është përgjegjëse në paqe dhe luftë për operacionet funerale në thelb në të gjithë Suedinë.

Ashtu si autoritetet, edhe kisha tani po punon për t’u përgatitur për të pamendueshmen. Planifikimi përfshin se cilat vende mund të përdoren për varrimin e shumë të vdekurve dhe si duhet ruajtur dinjiteti në varrosjet masive urgjente. 

– Ka pasur rekomandime që çdo drejtor funerali duhet të mbajë një rezervë toke për të përballuar atë situatë, kjo kërkesë nuk ekziston më. Por brenda Kishës së Suedisë rekomandohet ende. Ne përpiqemi të punojmë me drejtuesit që të kemi rezerva të tilla. Por është pikërisht një çështje e tillë për të cilën duhet të punojmë tani, thotë Erika Brundin, zëvendëssekretare e përgjithshme e Kishës së Suedisë. 

Tashmë në vitin 2017, FOI përcaktoi se është e rëndësishme të identifikohen paraprakisht vendet për varrezat masive që nuk rrezikojnë të ndotin burimet e ujit dhe se duhet të ketë kostume mbrojtëse për personelin e varrimit dhe transportit. Sidomos në rastet që përfshijnë kontaminim nga armët radioaktive ose kimike. 

Varrimi i shumë njerëzve ka qenë gjithashtu pjesë e aktiviteteve stërvitore për Kishën e Suedisë. 

– Në një farë mase është përfshirë në ushtrime të ndryshme, por është edhe diçka që e shohim se duhet të vazhdojmë. 

Si mendoni se ndikon në shoqëri që ne tani duhet të mendojmë të pamendueshmen?

– Njerëzit ndjejnë një shqetësim më të madh dhe ne e kemi vërejtur këtë, por edhe shumë pjesë të tjera të shoqërisë. Kisha e Suedisë është e përfshirë në shoqëri në të gjitha llojet e krizave, aksidenteve, zjarreve dhe kur njerëzit ndihen shumë keq, thotë Erika Brundin.

Ajo thekson se kisha nuk është e huaj për gjërat e tmerrshme në botë. 

 – Kisha mund të jetë një vend për biseda të tilla dhe një vend ku mund të jepet mbështetje. Si për ankthin që mund të ndjeni tani kur duhet të përgatitemi për këtë dhe kur duhet të mendojmë shumë të panjohura dhe të pakëndshme. Por edhe në një situatë të tillë ku ndodhin edhe gjërat më të pakëndshme, thotë Erika Brundin.

Expressen i ka kërkuar kryeministrit Ulf Kristersson një koment mbi pikëpamjen e qeverisë për masat e propozuara të MSB.

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s