Kategori
Uncategorized

Psikiatri ligjor Suedes : Psikopatia, dhe 20 simptomat që e dallojnë atë

Katarina Howner, mjeke dhe specialiste në psikiatrinë dhe psikiatrinë ligjore, gjithashtu studiuese në Institutin Karolinska, sqaron terminologjinë në terma thjesht gjuhësorë.

– Zakonisht bëj kujdes që të mos flas për psikopat, por për një person që ka psikopati.

Është e rëndësishme që të mos jeni ju diagnoza, por të keni psikopati, thotë ajo.

Çfarë është psikopatia?

Psikopatia nuk ekziston si diagnozë e veçantë sipas mjetit diagnostik DSM-5, i cili përdoret në psikiatri.
Por ka diçka që quhet çrregullim i personalitetit antisocial dhe ka
çrregullim të personalitetit narcisist , shpjegon Howner.
– Nëse merrni sindromën e personalitetit antisocial dhe e lidhni atë me narcisistin, ju merrni një përshkrim të mirë të psikopatisë, thotë ajo.

🔻Psikopatia konsiderohet një çrregullim personaliteti ose një sindromë personaliteti.

Do të thotë që ju keni një sërë tiparesh problematike të personalitetit që e shkaktojnë atë për veten tuaj, dhe që shpesh çojnë në vuajtje – për të tjerët.

🔻Personat me psikopati mund të mos vuajnë vetë, por ata që i rrethojnë vuajnë shumë.

Dhe tiparet e personalitetit duhet të çojnë në një dëmtim klinik.

Një paaftësi klinike në këtë rast ka të bëjë me të pamundurën për të bashkuar jetën tuaj të përditshme.

Marrëdhëniet nuk funksionojnë dhe se keni vështirësi në menaxhimin e punës dhe të jetesës.

Tiparet e zakonshme psikopatike …

Çfarë e shkakton psikopatinë?

Kush ka psikopati?

Katarina Howner beson se kërkimet zakonisht flasin për një kombinim të gjeneve dhe mjedisit

– Ju keni lindur me një lloj dobësie dhe më pas gjatë edukimit tuaj mund të ndodhin gjëra që ju bëjnë të zhvilloheni në një drejtim ogurzi.

Se jeni rritur në kushte të vështira, ndoshta jeni ekspozuar ndaj traumave dhe dhunës, thotë Howner

– Ka shumë indikacione se njeriu mund të ketë reduktuar ndjeshmërinë shumë herët në jetë

Sa herët mund të zbulohet kjo?

Në një moshë të caktuar, fëmijët mund të sillen shumë egocentrik dhe të jenë mjaft të pavëmendshëm ndaj të tjerëve.

Është krejtësisht e natyrshme, thotë Howner.

– Por nëse keni ndjeshmëri të dobët të kombinuar me këtë çrregullim të sjelljes, është një faktor rreziku për zhvillimin e antisocialitetit dhe psikopatisë.

Kjo nuk do të thotë që të gjithë do ta bëjnë, por është një faktor rreziku.

A janë të rrezikshëm njerëzit me psikopati?

Prandaj, duhet të përfundoni kontaktin sa më shpejt të jetë e mundur.

– Si fizikisht, por mbi të gjitha emocionalisht dhe financiarisht.

Mos hyni në marrëdhënie biznesi ose një marrëdhënie dashurie me një person që dyshoni se ka këto tipare.

Atëherë vërtet e ekspozoni veten ndaj një rreziku.

Nëse e dini se personi ka qenë i dhunshëm në të kaluarën, duhet të jeni tepër të kujdesshëm.

– Jo të gjithë janë të prirur ndaj dhunës, por nëse kanë qenë të dhunshëm më parë, ekziston rreziku që të jenë sërish të dhunshëm.

Kjo do të thotë se ata mund të bëhen të rrezikshëm për ju, që mund të lëndoheni jashtëzakonisht shumë.

Si e dini nëse ky person simpatik është me të vërtetë i rrezikshëm?

Mjekj psikiatre Katarina Howner

Sa njerëz vuajnë nga psikopatia?

Është e rëndësishme të bëhet dallimi midis tipareve psikopatike dhe psikopatisë, thotë Katarina Howner.

– Kur flasim për njerëz që në sipërfaqe funksionojnë, kanë punë dhe familje, atëherë nuk flasim për psikopatinë, atëherë flasim për tipare psikopatike.

– Për sa i përket psikopatisë, ka një përqindje shumë më të madhe brenda institucioneve sesa jashtë shoqërisë.

Ka një përqindje të ulët të njerëzve që plotësojnë kriteret e psikopatisë në shoqëri.

CILI ËSHTË NDRYSHIMI MIDIS NJË PSIKOPATI, SOCIOPATI DHE NJË NARCISIST?

Cili është ndryshimin midis sociopatisë dhe psikopatisë.

📌Sipas tyre, njerëzit me sociopati kanë një ndërgjegje, por shumë të dobët, ndryshe nga psikopatia ku mungon plotësisht.

Ngjashmëria është mungesa e ndjeshmërisë për të tjerët, sipas tyre.

Në përgjithësi, Katarina Howner mendon se duhet të jeni të kujdesshëm në lidhje me fjalët.

– Është e rëndësishme të mbani mend se njerëzit ndonjëherë i bëjnë budallallëqe njëri-tjetrit, kjo ndodh.

Dikush mund të jetë i dëshpëruar, jo të gjithë ata që tradhtojnë kanë psikopati.

Jo të gjithë ata që kanë qenë në një marrëdhënie të keqe kanë narcisizëm.

Ka shumë narcisizëm në konceptin e psikopatisë;

madhështia, vetë-imazhi i ekzagjeruar, dominimi dhe mungesa e ndjeshmërisë.

– Por ajo që nuk është në konceptin narcisist është kjo me kriminalitetin dhe sjelljen antisociale, nuk lidhet me sindromën e personalitetit narcisist.

Sociopath v. Psychopath: What’s the Difference? Sociopati dhe Psikopatit: Cili është ndryshimi?https://www.webmd.com/mental-health/features/sociopath-psychopath-difference

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s