Kategori
Uncategorized

Profesori: Varfëria në Suedi do të rritet

Varfëria pothuajse me siguri do të rritet.

Më së shumti do të jetë pasojë për ata që tashmë kanë marzhe të vogla.

Të papunët, ata me të ardhura të ulëta ose familjet me vetëm një të ardhur mund të jenë në një situatë të keqe, thotë Jan O. Jonsson, profesor në Institutin për Kërkime Sociale në Universitetin e Stokholmit, i cili ka shkruar disa libra me temën e varfërisë.

Ata që tashmë shpenzojnë pjesën më të madhe të të ardhurave të tyre për shpenzime bazë si ushqimi dhe qiraja janë në rrezik të bien në varfëri si rezultat i rritjes së inflacionit dhe normave të interesit.

– Deri më tani nuk kemi pasur lëvizje të pagave që mund të kompensojnë rritjen e çmimeve.

Ekziston një rrezik serioz në dy vitet e ardhshme që njerëzit që janë në prag të mospagimit të shpenzimeve të jetesës të bien në varfëri financiare.

Papunësia shkatërruese.

Tregu suedez i punës është deri tani i qëndrueshëm, por nëse do të kishim papunësi të lartë, kjo mund të kishte një ndikim të drejtpërdrejtë në shkallën e varfërisë.

– Ata që kanë një punë zakonisht mund të përballojnë një rritje të përkohshme të çmimit.

Por nëse njerëzit fillojnë të humbasin punën në një masë më të madhe, ajo bëhet kritike.

Nëse një familje ku dy punojnë dhe një bëhet papritmas e papunë, atëherë mund të keni probleme të mëdha për të mbajtur një familje me kredi, qira, ushqim e kështu me radhë

Sipas Jan O. Jonsson, varfëria në shoqëri shpesh rritet disa vite pasi ka filluar një recesion.

– Shumë njerëz shpëtohen nga kursimet dhe mirëqenia e tyre.

Kështu ishte gjatë krizës në vitet ’90, vetëm disa vjet më vonë që përkeqësimi i financave të familjes u bë vërtet i dukshëm.

Cila është pasoja më e madhe e varfërisë sot në Suedi?

– I sëmuri tërhiqet nga jeta shoqërore.

Ju nuk keni mundësi t’i dërgoni fëmijët tuaj në kamp gjatë verës, ju ndaloni së ftuari njerëz.

Është tërheqja nga jeta shoqërore që e bën konceptin e varfërisë aktuale edhe sot, edhe nëse personi që është i varfër sot është materialisht shumë më mirë se 100 vjet më parë.

Të qenit i përjashtuar nga shoqëria në vetvete mund ta bëjë më të vështirë daljen nga varfëria.

– Mund të çojë në sëmundje mendore dhe rrezikoni të përfundoni në një spirale ku izoloheni gjithnjë e më shumë dhe përfundoni gjithnjë e më larg nga tregu i punës.

Është shumë keq.

Teori të ndryshme .

Si të përkufizohet varfëria është një çështje e diskutueshme dhe ka shumë masa të ndryshme për të përcaktuar se kush është i varfër.

Në dekadat e fundit, koncepti i “varfërisë relative” ka qenë i zakonshëm si në Suedi ashtu edhe në BE.

Sipas kësaj mase, njeriu jeton me një standard të ulët ekonomik nëse ka të ardhura pas tatimit që janë nën 60 për qind të të ardhurave mesatare të vendit.

Sipas shifrave nga Statistikat e Suedisë, 14.7 për qind e suedezëve jetonin në varfëri relative të të ardhurave në vitin 2020.

– Besoj se kjo qasje i fryn shifrat e varfërisë dhe rrezikon të mos kapësh ata që janë vërtet të varfër.

Në kërkimin tim, unë besoj se duhet të gjenden masa relativisht të thjeshta që mund të përmbledhin varfërinë në shoqëri.

Koncepti që preferon Jan O. Jonsson quhet “varfëri absolute” ose “privim material”.

Në vitin 2020, 5.2 për qind e suedezëve jetonin në varfëri absolute dhe sipas statistikave nga BE, 1.8 për qind jetonin në privim material.

-Kjo është mënyra më klasike për të parë varfërinë.

Se bëhet fjalë për varfërinë, mungesën e ushqimit, vështirësinë në pagesën e qirasë apo pamundësinë për të shkuar në një ekskursion me fëmijët etj.

– Por pavarësisht përkufizimit, nuk do të mund të thuash kurrë se kush është i varfër.

Masa që kemi më tepër jep një pamje të shoqërisë në tërësi dhe të shpërndarë në grupe të ndryshme.

“Njerëzit bien në mes”

Si të kapërceni varfërinë në Suedi?

– Nuk është shumë e lehtë të përgjigjesh.

Fotografia ime është se ne kemi një sistem të qëndrueshëm të mirëqenies, por njerëzit janë në mes.

Nëse, për shembull, mbeteni të papunë dhe ndoshta zotëroni një apartament, nuk mund të merrni ndihmë.

Nëse më pas shisni dhe gjeni një pronë me qira që është ndoshta më e shtrenjtë, do të jetë problematike.

– Ka edhe nga ata që nuk janë shtetas suedez, si romë, që jetojnë në varfëri, por që nuk kanë të drejta.

Është e vështirë, nuk është kurrë e mundur të bëhet një sistem i mirëqenies i papërshkueshëm nga uji.

Por në thelb, unë mendoj se për sa kohë që ndihma financiare funksionon, njerëzit mund të jenë mjaft të sigurt.

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s