Kategori
Uncategorized

Këtu është marrëveshja që e lejon Suedinë në NATO

Marrëveshja e Turqisë me Suedinë dhe Finlandën shkurtimisht

• Suedia dhe Finlanda shprehin mbështetjen e tyre të plotë për Turqinë për kërcënimet ndaj sigurisë së saj dhe ndalojnë mbështetjen e organizatave si YPG, PYD dhe lëvizjen Gylen.

• Suedia dhe Finlanda bien dakord të godasin aktivitetet e PKK-së, si dhe degët e tyre dhe organizatat e tjera terroriste, sipas Turqisë. Ndërmjet vendeve do të vendoset bashkëpunim për luftën kundër terrorizmit.

• Suedia dhe Finlanda konfirmojnë se nuk ka embargo për eksportet e armëve në Turqi dhe Suedia do të përshtatë rregullat për eksportet e saj të armëve për aleatët e NATO-s.

Të inicojë bashkëpunim të zgjeruar me të gjitha nivelet e qeverisë turke, policinë dhe shërbimet e sigurisë kundër terrorizmit, krimit të organizuar dhe sfidave të tjera.

• Suedia dhe Finlanda duhet të nënshkruajnë një marrëveshje ekstradimi me Turqinë.

• Suedia dhe Finlanda bien dakord të hetojnë dhe të ndalojnë fondet për PKK-në dhe grupet e tjera terroriste.

• Suedia dhe Finlanda bien dakord të kundërshtojnë atë që Turqia e sheh si “dezinformim” dhe të parandalojnë përdorimin e ligjeve të vendeve për të tregtuar organizatat terroriste dhe për të nxitur dhunën kundër Turqisë.

• Do të zhvillohet një mekanizëm bashkëpunimi ndërmjet vendeve për të siguruar respektimin e pikave në marrëveshje.

Här är avtalet som släpper in Sverige i Nato

Här är tiopunktsavtalet som gjorde att Turkiet öppnade Natodörren för Sverige och Finland.

Turkiet tycks ha fått igenom sina krav på punkt efter punkt – gällande terrorismbekämpning, slopat vapenembargo och utlämningar.

Turkiets avtal med Sverige och Finland i korthet

Det tresidiga avtalet mellan Sverige, Finland och Turkiet omfattar tio punkter. Det har skrivits under av ländernas utrikesministrar.

• Sverige och Finland uttrycker sitt fulla stöd till Turkiet för hot mot landets säkerhet och slutar stödja organisationer som YPG, PYD och Gülenrörelsen.

• Sverige och Finland går med på att slå ned på PKK-aktiviteter, såväl som deras förgreningar och andra, enligt Turkiet, terrororganisationer. Ett samarbete kommer att knytas mellan länderna kring kontraterrorism.

• Sverige och Finland bekräftar att det inte råder något embargo på vapenexport till Turkiet och Sverige kommer anpassa reglerna för sin vapenexport till Nato-allierade.

• Inleda ett förstärkt samarbete med alla led i Turkiets regering, polis och säkerhetstjänst mot terrorism, organiserad brottslighet och andra utmaningar.

• Sverige och Finland ska teckna ett utlämningsavtal med Turkiet.

• Sverige och Finland går med på att utreda och stoppa finansiering av PKK och andra terrorgrupper.

• Sverige och Finland går med på att motarbeta vad Turkiet ser som ”desinformation” och motverka att ländernas lagar används för att marknadsföra terroristorganisationer och hetsa till våld mot Turkiet.

• En samverkansmekanism mellan länderna ska utvecklas för att se till att punkterna i avtalet följs.

Läs det fullständiga avtalet nedan.

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s