Kategori
Uncategorized

Bota e Vikingëve – 10 vende treguese …

Interesi për epokën e vikingëve është vetëm në rritje, dhe vitet e fundit paraardhësit tanë janë parë në një sërë përshkrimesh pak a shumë realiste në film dhe televizion. Por edhe në realitet, ka shumë për të zbuluar: gurë unikë rune, vende misterioze adhurimi, fshatra të rikrijuar vikingësh dhe muze me thesare bujare. Bashkohuni me botën e vikingëve!

1. Muzeu i Foteviken – jetoni si viking

Epoka e Vikingëve zgjati nga fillimi i shekullit të nëntë deri në mesin e shekullit të 11-të – 250 vjet të cilat sot duken si disa nga më emocionueset në historinë nordike. Një kohë kur vikingët nga vendet nordike zbuluan Amerikën, tregtuan me pjesë të mëdha të Rusisë së sotme dhe Perandorisë Bizantine edhe më të largët, u nisën dhe plaçkitën Ishujt Britanikë dhe Francën, ndër të tjera, dhe lanë gjurmë në gjithçka që nga Kostandinopoja. dhe Sicilia në Grenlandë dhe Newfoundland në SHBA.

Nëse doni të hyni të gjithë brenda dhe të jetoni jetën vikinge, nuk ka vend më të mirë në ish-mbretërinë e Vikingëve që sot përbën vendet nordike sesa muzeu i Foteviken, pikërisht buzë detit ku Falsterbonäset del në Sound. Fjala muze tingëllon si çdo gjë tjetër veçse lavdëruese, por kjo është pikërisht ajo që po ndodh këtu. Askund tjetër në Suedi nuk mund të shkosh aq larg në jetën e vikingëve sa këtu. Foteviken është një përpjekje për të krijuar një fshat viking “të vërtetë” të përshtatur nga palisada. 

Një ditë në muzeun e Foteviken është paksa si një udhëtim mijëravjeçar në kohë.

Një ditë në muzeun e Foteviken është paksa si një udhëtim mijëravjeçar në kohë. Foto: Johan ÖbergNdani foton në Pinterest

Qindra të cilët janë të përfshirë në biznes me të vërtetë bëjnë gjithçka për të jetuar sa më shpejt që të jetë e mundur. Ashtu si ndërtimi i shtëpive siç bënin vikingët, duke gatuar mbi një zjarr të hapur, duke fjetur në kokat prej druri të mbuluara me kurthe kafshësh, duke u veshur me rroba prej liri dhe leshi dhe – shumë shpesh – duke bërë rroba, produkte ushqimore, bizhuteri dhe gjëra të tjera në stilin viking. Kur flisni me hardhucat – ose rigjeneruesit siç dëshiron t’i quajë muzeu – ju habiteni se sa seriozë janë të gjithë me stilin e jetës së tyre vikinge. Shikoni kalendarin e faqes në internet kur mund të shihni zejtarë në punë, të merrni pjesë dhe të mësoni vetë ose të shihni kur është koha për tregun njëjavor të vikingëve të kësaj vere, i cili tërheq shumë “vikingë” nga e gjithë nordikët dhe nga vendet baltike si Polonia dhe Gjermania. 
fotevikensmuseum.se

Treguesi jashtë çadrës së tij vikinge gjatë javës së tregut të Foteviken.  Fshati është pjesërisht i rrethuar nga pallate dhe nga një kullë e lartë vrojtimi ju keni një ide të mirë për çdo "armik" & quot;  do të afrohej.

Treguesi jashtë çadrës së tij vikinge gjatë javës së tregut të Foteviken. Fshati është pjesërisht i rrethuar nga rrethimi dhe nga një kullë e lartë roje e keni një ide të mirë nëse do të afrohej ndonjë “armik”. Foto: Johan Öberg

2. Mbretëria e runes – merrni një raund rune

Në Runriket rreth Vallentunasjön në Täby dhe Vallentuna, ka një bollëk mbetjesh vikingësh si një rrugë mijëravjeçare dhe një gjykatë unike. Përveç kësaj, shumë gurë mbresëlënës rune. Ju mund të ndiqni një rrugë të sinjalizuar mirë drejt nëntë kujtimeve të rëndësishme të Vikingëve të përshkruar në faqen e internetit – një udhëtim prej 40 km që mund ta bëni me biçikletë, me makinë ose me autobus lokal. Në bibliotekën kryesore të Täby, takoni gruan vikinge Estrid Sigfastdotter, të rikrijuar në dyll. Mbetjet e saj janë ndoshta më të vjetrat e Suedisë të identifikuara me siguri. Ajo ishte gjyshja e fermerit të madh Jarlabanke, i cili kishte ngritur shumë gurë rune. 

Në bibliotekën kryesore të Täby, mund të takoni gruan vikinge Estrid Sigfastdotter, të rikrijuar në dyll.  Runestone me pikërisht kryqin që shumë qindra vjet më vonë u bë një simbol i komunës Täby.

Në bibliotekën kryesore të Täby, mund të takoni gruan vikinge Estrid Sigfastdotter, të rikrijuar në dyll. Runestone me pikërisht kryqin që shumë qindra vjet më vonë u bë një simbol i komunës Täby.Ndani foton në Pinterest

Në fshatin e kishës Täby është ura e Jarlabanke, e ndërtuar mbi një ligatinë. Një e treta e rrugës është restauruar. Disa kilometra në veri, gjykata e rrethit Arkils tingstad është e përshtatur me gurë rune. Shumë nga fermat në zonë mbajnë ende emrat e tyre Viking. Ashtu si Fällbro, ku një gur i fuqishëm trekëndor mbetet aty ku u ngrit në një vend varrimi. Në Risbyle në anën perëndimore të liqenit, ka mbetje të një porti dhe dy gurë të mëdhenj rune – njëri me kryqin që është bërë stema komunale e Täby. 
runriket.se

Fällbrostenen qëndron pikërisht aty ku ishte ngritur, pranë fermës Fällbro, e cila është ende një fermë aktive sot.

Fällbrostenen qëndron pikërisht aty ku ishte ngritur, pranë fermës Fällbro, e cila është ende një bujqësi aktive sot. Foto: Johan Öberg

Ferma e Gune – vizitoni një fermë vikingësh

Të kuptosh se si jetuan vikingët një mijë vjet më parë nuk është gjithmonë aq e lehtë. Ferma e Gune në Upplands Väsby në veri të Stokholmit është një përpjekje serioze – dhe ajo që i takon vizitorët është një jetë fshatare e organizuar mirë. Sepse edhe pse vikingët njihen për udhëtimet e tyre tregtare dhe për grabitjen e trenave, shumica e fermerëve ishin me kohë të plotë – ose ndërmjet udhëtimeve të tyre. Ferma është ndërtuar në zona të vërteta vikingësh, pranë një varrimi, por është një kopje e një ferme që u gërmua përpara ndërtimit të një autostrade në Upplands-Bro. 

Në fermën e Gune, si klasat e shkollës ashtu edhe vizitorët e zakonshëm marrin një pasqyrë të jetës së përditshme të epokës së vikingëve.

Në fermën e Gune, si klasat e shkollës ashtu edhe vizitorët e zakonshëm marrin një pasqyrë të jetës së përditshme të epokës së vikingëve. Foto: Johan ÖbergNdani foton në Pinterest

Këtu, studiuesit jetojnë jetën vikinge me rroba të përjetshme të bëra prej liri dhe leshi – shpesh së bashku me klasat e shkollës. Ndërmjet prillit dhe tetorit, ferma është gjithashtu e hapur për vizitorët e zakonshëm, të cilët mund të shkojnë në kuzhinë ku gatuhet shpesh ushqim i vërtetë, të takojnë derrat me baltë në një gardh të thjeshtë, të shohin njerëz që punojnë në farkëtarin e Vikingëve dhe të vendosen në shtëpinë e tyre të banimit. shtretërit përgjatë mureve atje pothuajse mund të besohet se vikingët kanë fjetur një natë më parë. Shumë gurë rune janë zhvendosur në një moment – kjo nuk vlen për bllokun lëvizës në pyll nga Edssjön, katër kilometra nga ferma e Gune. Një linjë e rëndësishme shkoi këtu dhe ata që kaluan bllokun lëvizës mund të shihnin dy gdhendje të mëdha runike ku, ndër të tjera, tregohet për Ragnvald, i cili shkoi në Kostandinopojë dhe u bashkua me rojën e perandorit. 
upplandsvasby.se/gunnes-gard.html

Dikush pothuajse mund të besojë se vikingët sapo janë ngritur nga shtretërit e tyre në fermën e Gunne.

Dikush pothuajse mund të besojë se vikingët sapo janë ngritur nga shtretërit e tyre në fermën e Gunne. Foto: Johan Öberg

4. Uppåkra – sekretet e qendrës së kultit

Uppåkra jashtë Lundit është për një vizitor të zakonshëm pak “të gjitha ose asgjë”. Nëse thjesht ecni vetë, turneu virtual në kopjen e një shtëpie kulti është më i miri, por aty ku komuniteti i madh si qyteti dhe vendi i kultit ishin rreth vitit 100 deri në fund të viteve 900, mund të shihen vetëm fusha rrotulluese. . Pra, ajo që duhet të bëni është të bashkoheni në një turne udhërrëfyes. Pastaj fushat marrin jetë dhe ju ofrohet një histori magjepsëse për një nga vendet më të rëndësishme historike të vendit – një vend kulti që u zhduk shpejt në të njëjtën kohë kur Lundi u themelua në fund të epokës së vikingëve – treguar nga arkeologët që kanë gërmuar këtu. 

Arkeologu Elias Astour është një nga udhërrëfyesit që i jep jetë vendit kult Uppåkra, pak jashtë Lundit.

Arkeologu Elias Astour është një nga udhërrëfyesit që i jep jetë vendit kult Uppåkra, pak jashtë Lundit. Foto: Johan ÖbergNdani foton në Pinterest

Në një turne me guidë do të mësoni rreth gjetjeve unike dhe se si punojnë arkeologët e sotëm. Krejt ndryshe nga dikur, kur njerëzit më së shumti kërkonin thesare – tani historitë e fshehura të përditshme të shtresave kulturore janë më të nxehta. Por edhe sot mund të gjeni thesare, dhe objektet më të bukura kanë seksionin e tyre në muzeun historik të Lundit që ia vlen të shihet. Këtu shohim me sytë tanë objekte nga e gjithë Evropa dhe Azia që kanë përfunduar në Uppåkra. Tregtia botërore nuk është me të vërtetë asgjë e re. 
uppakra.se, historiskamuseet.lu.se

Thesaret që arkeologët gjetën në Uppåkra mund të shihen në muzeun historik të Lundit - duke përfshirë gota qelqi që udhëtonin larg nga Azia.

Thesaret që arkeologët gjetën në Uppåkra mund të shihen në muzeun historik të Lundit – duke përfshirë gota qelqi që udhëtonin larg nga Azia. Foto: Johan Öberg

5. Ferma Kata – gjetja unike e Varnhem

Kohët e fundit në vitet 2005–2006, muzeu i Västergötland gërmoi një kodër pranë kishës së manastirit dhe rrënojave të manastirit të Varnhem dhe gjeti rrënojat e një prej kishave të para prej guri të njohura të Suedisë, një kishë e vogël ferme e epokës vikinge që ndoshta ishte ndërtuar rreth vitit 1040, e cila është rreth njëqind vjet pas varreve më të vjetra të njohura të krishtera, në Varnhem. Brenda kishës janë gjetur edhe gjurmë të një kishe prej druri të fundit të viteve 900. 

Kështu mund të jenë dukur kisha prej guri dhe paraardhësit e saj prej druri.

Kështu mund të jenë dukur kisha prej guri dhe paraardhësit e saj prej druri. Foto: Johan ÖbergNdani foton në Pinterest

Ishte në këto zona që Krishterimi depërtoi për herë të parë në atë që sot është Suedia – pak më shumë se 100 vjet përpara kristianizimit të Mälardalen. U bë edhe më emocionuese kur kisha gjeti edhe një varr të paprekur me eshtrat e një gruaje të quajtur – Kata. Fakti që emri i saj dihet është për faktin se aty pranë kishte një gur varri me runa, i cili shtrihej në majë të arkivolit. Ai thotë “Kättil e bëri këtë gur pas gruas së Katës, motrës së Torgil”. Sot ju mund të shikoni me përbuzje mbetjet e Katës kur kapaku i gurit të arkivolit u zëvendësua me një në xhami. 

Mbetjet e Kata-s (mbiemri nuk përdorej gjatë epokës së vikingëve) tani janë nën një kapak xhami.  Kisha me oborr të vogël pranë kishës së Varnhem në Västergötland mund të jetë dhoma më e vjetër e kishës e ruajtur në vend.

Mbetjet e Katës (mbiemri nuk përdorej gjatë epokës së vikingëve) tani janë nën një kapak xhami. Kisha me oborr të vogël pranë kishës së Varnhem në Västergötland mund të jetë dhoma më e vjetër e kishës e ruajtur në vend. Foto: Johan ÖbergNdani foton në Pinterest

Arkeologët besojnë se Kata ishte sundimtarja e fermës dhe se ajo vdiq në moshën 35-vjeçare. Përmes teknologjisë moderne mjekoligjore, pamja e saj është rikrijuar me skeletin si bazë – një grua 160 centimetra e gjatë dhe e dhimbshme ku analiza e ADN-së ka treguar se ajo kishte flokë kafe të hapur dhe sy gri-blu. Figura e dyllit mund të shihet në muzeun e qarkut në Skara. 
vastergotlandsmuseum.se

Kisha e manastirit të Varnhem - këtu është varrosur themeluesi i Stokholmit, Birger Jarl.

Kisha e manastirit të Varnhem – këtu është varrosur themeluesi i Stokholmit, Birger Jarl. Foto: Johan Öberg

6. Birka dhe oborri – qendra e pushtetit të liqenit Mälaren

Birka është ndoshta kujtimi më i famshëm i vikingëve në Suedi. Posta e gjallë tregtare në një ishull në liqenin Mälaren, i cili për 200 vjet ishte më i rëndësishmi i epokës së vikingëve dhe që nganjëherë quhet qyteti i parë i Suedisë, u braktis shpejt rreth vitit 975, kur Sigtuna aty pranë u bë një seli e rëndësishme sundimi ku, midis gjëra të tjera, është prerë monedha e parë e vendit. Nëse nuk keni varkën tuaj, janë varkat e ekskursionit të Strömma-s që aplikojnë në Björkö në liqenin Mälaren ku ndodhej Birka. Në verë, Strömma Birkaturer ka nga një varg i gjatë kalatash në Mälaren lindor, dhe ai udhëtim është një përvojë më vete. Përveç kësaj, përfshihet një turne me guidë në ishull dhe arkeologët e aftë që i udhëheqin e bëjnë vizitën shumë më emocionuese sesa nëse thjesht ecni rreth vetes, pasi asgjë që është gërmuar nga epoka e vikingëve nuk është e dukshme në peizazh. 

Anders Hesselback është një nga udhërrëfyesit në Birka që i bën vizitorët të ndjejnë krahët e historisë.

Anders Hesselback është një nga udhërrëfyesit në Birka që i bën vizitorët të ndjejnë krahët e historisë. Foto: Johan ÖbergNdani foton në Pinterest

Nga ana tjetër, ekziston një muze i vogël i bukur me një ekspozitë të mirë për varrin e pakrahasueshëm me një luftëtare që ka rezultuar të jetë një grua dhe një fshat i vogël i bukur vikingësh, duke përfshirë një numër varkash vikingësh. Fshati është i banuar nga vikingët e harlisur gjatë verës. Nuk duhet humbur as ushqimi i restorantit i frymëzuar nga vikingët. Në Adelsö (e cila mund të arrihet me makinë dhe traget falas) është Hovgården, i cili së bashku me Birka ka qenë një vend i trashëgimisë botërore që nga viti 1993. Hovgården ishte selia e krerëve vikingë që sundonin Birka. Vetë naosi është zhdukur prej kohësh, por ka tuma varrimi dhe gurë rune. 
birkavikingastaden.se

Në Birka ka një numër kopjesh të varkave të epokës së vikingëve.  Muzeu i Birkës ka modele të shkëlqyera që tregojnë se si dukej plastika e gjallë e tregtisë një mijë vjet më parë.

Në Birka ka një numër kopjesh të varkave të epokës së vikingëve. Muzeu i Birkës ka modele të shkëlqyera që tregojnë se si dukej plastika e gjallë e tregtisë një mijë vjet më parë. Foto: Johan Öberg

7. Uppsala e Vjetër – vend mitik i flijimeve

Uppsala e Vjetër është pa dyshim vendi më i famshëm i adhurimit të epokës së vikingëve në Suedi, i rrethuar nga një mori mitesh dhe pretendimesh fiktive gjatë mijëra viteve të fundit. Tre tumat e fuqishme të varrimit, plus shumë varre më të vogla, magjepsin dhe ia vlen të vizitohen pavarësisht nga stina. Uppsala e Vjetër zakonisht vihet në dukje si vendi ku vikingët u kristianizuan përfundimisht, që do të thotë se epoka e vikingëve përfundoi. Para kësaj, ritet fetare dukeshin krejtësisht të ndryshme. 

Pavarësisht gërmimeve, nuk dihet se kush është varrosur në tumat e larta të varrimit të Uppsalës së Vjetër.

Pavarësisht gërmimeve, nuk dihet se kush është varrosur në tumat e larta të varrimit të Uppsalës së Vjetër. Foto: Johan ÖbergNdani foton në Pinterest

Gjerman Adam i Bremenit përshkroi ritet makabre në librin e tij 1075 – ai tregon për sakrifica të shumta njerëzore, gjak në lumenj dhe kufoma të varura në pemë. I gëzuar, por studiuesit e sotëm dyshojnë në atë që ai shkroi kur ai vetë nuk ishte kurrë atje, por donte të përhapte krishterimin dhe t’i vinte johebrenjtë në ditë të këqija. Një tjetër pamje të paktën po aq interesante e vendit të kultit është dhënë në muzeun pranë tumave të varrimit. Këtu bazohen gërmimet arkeologjike. Disa nga tumat e varrimit u hapën që në shekullin e 19-të dhe gjurmët e një shtegu rituale u gjetën së fundmi. 

Një vizitë në muzeun që është ngjitur me tumat e varrimit në Uppsala e vjetër është një domosdoshmëri nëse jeni të interesuar për Epokën e Vikingëve.  Ndër të tjera, këtu zbardhen edhe shumë mite.

Një vizitë në muzeun që është ngjitur me tumat e varrimit në Uppsala e vjetër është një domosdoshmëri nëse jeni të interesuar për Epokën e Vikingëve. Ndër të tjera, këtu zbardhen edhe shumë mite. Foto: Johan ÖbergNdani foton në Pinterest

Kisha pranë tumave të varrimit ishte një nga të parat e Uppland dhe më herët shumë më e madhe se sot, por pjesët u shkatërruan kur peshkopi u zhvendos në Uppsala. Mos e humbisni gurin e hollë që është ngjitur me tulla në murin e kishës.
destinacionuppsala.se

8. Äskekärrskeppet – anija e vetme vikinge e ruajtur në Suedi

Në Roskilde, Danimarkë, ka disa anije vikinge në një muze pranë fjordit, dhe në Oslo ka edhe më të ruajtura dhe jashtëzakonisht ia vlen të shihen anije vikinge nga Oseberg dhe Gokstad, plus një anije tjetër prej së cilës ka vetëm pjesë. Përveç kësaj, këtu shfaqen objekte të panumërta unike, si slita të gdhendura, karroca me rrota druri, vegla, enë kuzhine, armë dhe koka dragoi të gdhendura që mbetën në anije kur varroseshin gjatë ceremonive mortore. Së bashku, të gjitha objektet ofrojnë një pasqyrë magjepsëse se si jetonin të pasurit në kohën e Vikingëve. 

Dy anijet Viking të ruajtura më bukur në botë mund të shihen në Oslo - një përvojë që ia vlen një udhëtim.

Dy anijet Viking të ruajtura më bukur në botë mund të shihen në Oslo – një përvojë që ia vlen një udhëtim. Foto: Johan ÖbergNdani foton në Pinterest

Në Suedi, nuk janë gjetur gjetje të mëdha anijesh të ruajtura – me një përjashtim: Äskekärrsskeppet, e cila u gjet nga një fermer që në vitet 1930 po gërmonte pranë lumit Göta në veri të Goteborgut. Sot, anija Äskekärr 16 metra e gjatë është e ekspozuar në Muzeun e Qytetit të Goteborgut. Nuk është një anije e modelit që zakonisht e lidhim me udhëtimet vikinge, por një anije tregtare dhe mallrash kërcitëse, e cila sipas matjeve të qymyrit 14 është ndërtuar rreth vitit 900 dhe që arkeologët besojnë se është përdorur për gati 40 vjet. Është vlerësuar se anija Äskekärr mund të transportonte pak më shumë se 16 ton ngarkesë – një sasi e konsiderueshme mbi një mijë vjet më parë. 
goteborgsstadsmuseum.se

Anija e kënetës së kutisë në Muzeun e Qytetit të Goteborgut - anija e vetme vikinge e ruajtur në Suedi.

Anija e kënetës së kutisë në Muzeun e Qytetit të Goteborgut – anija e vetme vikinge e ruajtur në Suedi. Foto: Johan Öberg

9. Sigurdsristningen, Rökstenen, Sparlösastenen, Gotland – gurë të fuqishëm.

Ka rreth 3000 gurë rune të njohura në Suedi plus të paktën 800 gdhendje rune në vende të tjera si pllaka guri. Gjysma e gurëve rune janë në Uppland, por disa nga më emocionuesit janë diku tjetër. Ashtu si gdhendja e Sigurds në Sundbyholm në Sörmland – gdhendja më e madhe runike në botë. Këtu janë fotografitë e mbushura me aksion të marra nga historia e Sigurd Fafnesbane – me gjuetinë e dragoit, zemrën e dragoit të pjekur në skarë dhe gishtin e madh të djegur që e bëri Sigurdin të kuptonte gjuhën e zogjve. 

Detaj nga Sigurdristningen spektakolare.

Detaj nga Sigurdristningen spektakolare. Foto: Johan ÖbergNdani foton në Pinterest

Guri i tymit në kishën Rök në Östergötland, me 760 runat e tij të shkruara dendur, është teksti runik më i gjatë i njohur në botë. Ndoshta është gdhendur në fillim të shekullit të nëntë dhe tregon një histori të vështirë për t’u interpretuar, të errët për disa mbretër dhe ndoshta riprodhon pjesë të një mitologjie vikinge që ka humbur që atëherë. Kohët e fundit në dhjetor 2021, u lançua një teori krejtësisht e re, sipas së cilës teksti përbëhet nga gjëegjëza që fokusohen në “çështjet kozmike dhe problemet universale”. 

Rökstenen në Östergötland është ai me shkrimin runik më të gjatë.

Rökstenen në Östergötland është ai me shkrimin runik më të gjatë. Foto: Johan ÖbergNdani foton në Pinterest

Sparlösastenen në kishën Sparlösa në Västergötland konsiderohet se është bërë në shekullin e nëntë dhe ka gdhendje në katër anët, duke përfshirë një faqe imazhi magjepsëse, tredimensionale ku një buf lufton një gjarpër dhe një anë tjetër me një anije të madhe, një kështjellë, një viking me kalë dhe çfarë mund të jetë në të vërtetë një luan. Në Gotland ka një bollëk figurinash fantastike të epokës së vikingëve. Një e preferuar që vlen të përmendet është figurina e fuqishme e kuqe që qëndron jashtë në Muzeun Bunge – një përshkrim mijëra-vjeçar i aventurës. 
raa.se

Guri Sparlösa në kishën Sparlösa në Västergötland konsiderohet të jetë bërë në shekullin e nëntë dhe ka gdhendje në katër anët, duke përfshirë një me një anije të madhe, një kështjellë, një viking mbi kalë dhe atë që në të vërtetë mund të jetë një luan.

Guri Sparlösa në kishën Sparlösa në Västergötland konsiderohet të jetë bërë në shekullin e nëntë dhe ka gdhendje në katër anët, duke përfshirë një me një anije të madhe, një kështjellë, një viking mbi kalë dhe atë që në të vërtetë mund të jetë një luan. Foto: Johan Öberg

10. Muzeu Historik, Salla e Lashtë, Muzeu Viking – muzetë më të mirë

Mijëra thesare vikinge dhe gjetje të tjera janë gjetur në Suedi, dhe gjetjet më të mira natyrisht shfaqen në muze. Meqenëse Muzeu Historik në Stokholm inauguroi ekspozitën e re të përhershme të Vikingëve në verën e vitit 2021, muzeu është një domosdoshmëri për këdo që është i magjepsur nga Epoka e Vikingëve. Objektet – nga shpatat e fuqishme deri te bizhuteritë luksoze të grave në ar të pastër – janë absolutisht të pakrahasueshme, dhe më në fund të gjitha këtyre gjetjeve u është dhënë një kornizë që ata e meritojnë me informacione të mira dhe histori frymëzuese për jetën e vikingëve në një stil modern.

Korsi erës e erës së vikingëve në bronz të praruar dhe një thesar ari në formën e byzylykëve në Muzeun Historik në Stokholm.

Korsi erës e erës së vikingëve në bronz të praruar dhe një thesar ari në formën e byzylykëve në Muzeun Historik në Stokholm. Foto: Johan ÖbergNdani foton në Pinterest

Në Sallën e famshme Antike në Muzeun Gotlands mund të shihni disa nga sasitë e mëdha të thesareve vikinge të gjetura në ishull – mesatarisht çdo dy vjet do të gjeni një thesar më të madh argjendi dhe në mes të shumë gjetjeve të tjera, të cilat ndonjëherë janë edhe më unike. Përveç kësaj, disa nga figurat më mbresëlënëse të Gotland janë të ekspozuara në muze. 

Thesar i madh argjendi Gotland dhe një figurinë tipike Gotland nga epoka e vikingëve në muzeun e Gotland.

Thesar i madh argjendi Gotland dhe një figurinë tipike Gotland nga epoka e vikingëve në muzeun e Gotland. Foto: Johan ÖbergNdani foton në Pinterest

Disa muze të tjerë përmenden në pjesë të tjera të këtij teksti, por një muze tjetër mund të përfshihet: Muzeu i Vikingëve / Vikingaliv në Stokholm, ku arkeologët ofrojnë një turne edukativ dhe argëtues me guidë përmes ekspozitës. Vizita përfundon me një udhëtim të ngjashëm me parkun argëtues ku mund të ndjekim udhëtimin e Vikingëve të Ragnfrid në lindje. 
historiska.se, gotlandsmuseum.se, thevikingmuseum.com

Leifur është bërë prej dylli, por ende duket paksa e dyshimtë kur arkeologu Eric Östergren tregon për origjinën e tij në muzeun The Viking Museum / Vikingaliv.

Leifur është bërë prej dylli, por ende duket paksa e dyshimtë kur arkeologu Eric Östergren tregon për origjinën e tij në muzeun The Viking Museum / Vikingaliv. Foto: Johan Öberg

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s