Kategori
Uncategorized

Nafi Çegrani: Testamenti im ! & My Testament !

Ti di, biro, shko. Por ki kujdes se ai Shërbim i ha njerëzit natën!,,

Dhe me të vërtetë ashtu ndodhi, nëntoka kriminale të cilët ishin forcë mbi forcë, Shtet mbi shtet të atij Shërbimi, ma hëngrën kokën mua, dhe hëngrën shumë koka të tjera në gjithë botën komuniste, sidomos populli Shqiptar ishte dhe mbeti viktimë, kurban në Gadishullin e Ballkanit, pikërisht nga projektet më të ndryshme antikombëtare që u hartuan në Moskë ose Beograd, dhe u egzekutuan nga UDB-a famoze (qoftë edhe gjatë periudhës së Informbyrosë, kur Rankoviqi hapi Goli Otokun) ose gjatë vënies së diktaturës Ushtarake në Kosovë apo edhe më vonë gjatë diferencimit mes shqiptarëve, gjë e cila, mjerisht, vazhdon edhe sot e kësaj dite, të hahen koka njerëzish të pa fajshëm, nga klane njerëzish të prishur që punuan në ato shërbime birokratike ku jepeshin urdhëra dhe bëheshin plane të fshehta, duke vazhduar të keqpërdorin njohuritë e tyre me mjete dhe metoda të sofistikuara në dëm të popullit të vet për përfitime kriminale dhe karieriste.

Nga  Nafi  Çegrani 

Çegran, 27 dhjetor 2019

 Me të drejtë do të pyesin të gjithë ata që më njohin dhe ata që nuk më njohin, se çka ka ndodhur me Nafi Çegranin që pikërisht në këtë kohë doli me një deklaratë të tillë dhe me një Testament të qëlluar?!

Përgjigjen e kësaj pyetje e keni në vijim të kësaj letre publike.PROMOTED CONTENT

Kjo deklaratë e hapur, si Testament imi, ka për qëllim vetëdijësimin e rinisë Shqiptare të gjeneratave të tashme dhe brezave të ardhshëm, me paralajmërimin për fundin e mashtruesve në emër të kombit, fesë, humanizmit dhe fshehjes së tyre prapa Kuranit, Biblës dhe Flamurit tonë kombëtar.

Lufta e dyte botrore sa po kishte përfunduar, skamja, mjerimi, analfabetizmi, dhe prapambeturia ishin evindente në çdo pore të jetës së Shqiptarëve në këtë cep të Ballkanit.

Të moshuarit bisedonin se ka ndryshuar koha, se ka ardhur një njeri i madh nga Rusia me emrin Tito, me ideologji kominterniste dhe se nuk njef fe, do i prishe Kishat dhe Xhamiat, me zor do na i merr fëmijët në shkollë…

Plakat me një fjalë thonin: u prish dynjaja! U lindëm, u rritëm, u shkolluam dhe punuam, krijuam me dijen apo mos dijen tonë, me dekada zhvilluam veprimtari e debate të shumta gjatë viteve të rrënuara, rreth fesë, për mohimin apo pranimin e Zotit, dhe ajo që ishte më me rëndësi esenciale kuptuam se jemi në terrin e mos dijes kombëtare, të një zhgënjimi kolektiv dhe se nuk jemi të barabartë me kombet tjera të atij regjimi dhe shteti të formuar komunist pas luftës në Jugosllavinë titiste.

Kjo ndodhi edhe në Shqipëri dhe gjetiu në trojet etnike shqiptare në dekada. Më të moshuarit kënaqeshin dhe lavdronin Titon që ka sjell shumë bukë, sepse kishin kaluar kohë të vështira në të kaluarën. Por, nuk vonoi, edhe regjimi komunist shpiku jetën ,,kolektive,, dhe shteti ua merrte drithin e bukës nga hambarët, miellin nga magja, krerët e bagëtive dhe shumë familje hiqnin të zitë e ullirit dhe duronin për kafshatën e gojës.

Kurse rinia ishte e dehur me parullat e Vëllazrim Bashkimit me të gjithë popujt e Jugosllavisë dhe më gjërë, gjetiu ku shtriheshin kufijtë e shteteve komuniste. Nisën të bëheshin edhe martesa të ,,përziera,,…Në atë kohë dhe në rrethana të tilla edhe unë u shkollova dhe u plotsua andrra ime që të bëhesha mësues fshati…

(Por, edhepse ende i ri, edhe jeta më dukej me kontrastet e veta: gjyshin e kisha ballist, babain veteran të Frontit të Sremit dhe… bindjet e mia ecnin me egon time, ashtu siç ecte njeriu rugës së vet, ose i ndjek të afërmit e tij, ose ata që i ka takuar rastësisht në vegjëli dhe që i kanë lënë mbresa në memorien e tij si njerëz të mëdhej të idealit dhe diturisë, të mençur, të denjë dhe të drejtë, madje edhe të devotshëm duke filluar nga prindërit, mesuesi, hoxha, burrat trima, pleq të mençur në oda burrash dhe njerëz të veshur me pushtet, si gjithmonë rinia nga ata bën përvetësimin e rregullave fetare dhe morale njerëzore, dhe të gjitha ato fenomene janë më efikase se sa mësimi teorik në jetën e njeriut, në kushte dhe rrethana të caktuara.

Duke përvetsuar këshillat e më të vjetërve, dhe duke respektuar njeriun e mirë, human dhe të moralshëm, me veti njerëzore, me virtyte të duhura dhe të çmueshme si shqiptar, trim, i besës e fisnik, burrë me veti morale të larta dhe i vërtetë, i pastër para ndërgjegjes, vehtes, para Zotit dhe njerëzve, kaloja në fazën e pjekurisë dhe burrërisë.

Megjithatë më duhet të falnderoj Zotin e Madhërishëm, që njeriu i mençur nuk mbetet gjithmonë me përshtypjet fëmirore, por me pjekurinë e tij dhe grumbullimin e njohurive dhe informacionit që posedon, ndryshon bindjet, ndaj të kaluarës së tij, ndaj mësuesit, hoxhës dhe shumë figurave që ia krijuan ëndrrat dhe i ka pas idol ose i ka adhuruar në rini, dhe gjersa hapëron në binarët e jetës, nis të bën dallimin mes kontrasteve të jetës, shoqërisë, të gjeneratave dhe burrave të vërtetë dhe atyre injorantëve dilenxhi që kanë luajtur role të ndryshme (si në teatër) për të lënë mbresa të thella tek rinia se kinse ata ishin të vërtetit, siç ua impononte ideologjia moskovike.

Unë personalisht ëndërroja të bëhesha mësues (ose gazetar, sepse i adhuroja shkrimet), dhe ia arrita qëllimit, por shumë shpejtë, ndoshta nga naiviteti ose nga besimi i madh në parullat e Vëllazrim Bashkimit me ideale që të mashtronin, bëra hapin e guximshëm që ta leja ditarin dhe punën e shejtë të mësusesit, ika si era me acare akulli duke u punësuar në rradhët e Shërbimin Sekret Jugosllavë të asaj kohe që në popull quhej: UDB ! (Por, që kjo më vonë më kushtoi shumë shtrejtë dhe e pagujta çmimin më të lartë në jetën time me burgosje dhe dënim me vdekje-pushkatim… Deshi Zoti e mbeta gjallë!).

Kariera ime në këtë Shërbim delikat dhe të komplikuar inteligjent përfundoi pikërisht ashtu siç më këshilloi babai im i ndjer, rrahmet i pastë shpirti, kur i tregova për dëshirën time të punsohesha në atë Shërbim, më shikoi si me bisht të syrit dhe si me ngadalë u përgjegj: ,,Ti di, biro, shko. Por ki kujdes se ai Shërbim i ha njerëzit natën!,, Dhe me të vërtetë ashtu ndodhi, nëntoka kriminale të cilët ishin forcë mbi forcë, Shtet mbi shtet të atij Shërbimi, ma hëngrën kokën mua, dhe hëngrën shumë koka të tjera në gjithë botën komuniste, sidomos populli Shqiptar ishte dhe mbeti viktimë, kurban në Gadishullin e Ballkanit, pikërisht nga projektet më të ndryshme antikombëtare që u hartuan në Moskë ose Beograd, dhe u egzekutuan nga UDB-a famoze (qoftë edhe gjatë periudhës së Informbyrosë, kur Rankoviqi hapi Goli Otokun) ose gjatë vënies së diktaturës Ushtarake në Kosovë apo edhe më vonë gjatë diferencimit mes shqiptarëve, gjë e cila, mjerisht, vazhdon edhe sot e kësaj dite, të hahen koka njerëzish të pa fajshëm, nga klane njerëzish të prishur që punuan në ato shërbime birokratike ku jepeshin urdhëra dhe bëheshin plane të fshehta, duke vazhduar të keqpërdorin njohuritë e tyre me mjete dhe metoda të sofistikuara në dëm të popullit të vet për përfitime kriminale dhe karieriste.

Kam shkruar libra, kam zhvilluar debate, kam komentuar, dhe jam deklaruar disa herë publikisht për përjetimet e mia në radhët e makinerisë së quajtur UDB, dhe deri në burgosjen time, madje edhe të lirisë sime e cila erdhi bashkë me shëmbjen e sistemit komunist. Por, ajo që është me rëndësi se në këtë letër të hapur, që ua lë si Testament, dua të deklaroj publikisht atë që ma thotë mëndja dhe ndërgjegja ime, pra, duke qenë se isha viktimë,

kërkoj falje ndaj popullit tim, jo se kam bërë ndonjë krim apo të kem qenë pjesë e ndonjë krimi, por vetëm nga fakti për kohën dhe ato ca vite që si shqiptar kam punuar në Shërbimin sekret të ish Jugosllavisë. Ndërgjegjja paraqet ndjenjën më të pastër të njeriut që e lidh me veprimet pozitive, vlerësimet dhe gjykimet e fenomeneve në ambientin ku jeton dhe kushtet që e rrethojnë… Sepse, njeriu normal ka edhe etikë, moralin, guximin, dinjitetin e tij, që e shtynë nga brendia shpirtërore dhe afshi, dhe e kërkon dhe thotë atë që duhet thënë ndaj prindërve, familjes, fisit e sidomos popullit që i takon me gjuhë dhe gjak, nëse do të mbetet faqebardhë me zhvillimin e ndërgjegjes në aspektin fizik dhe si qënie biologjike e pastër, e sidomos nëse e beson Zotin dhe ballafaqohet me të vërtetën e tij, me qëllim që të vetëdijesohet se një ditë patjetër duhet ta kalon Urën e Siratit ! Aty mëdyshje nuk ka…

Së pari këtë që shkruaj si Deklaratë-Testament me kërkim falje ndaj popullit dhe Kombit tim e bëj në emrin tim personal dhe njëherit, i kisha lutur të gjithë ata të cilët punuan dhe vepruan në suazat e shërbimeve sekretejugosllave të UDB-së ose KOS-it ushtarak, e që ende janë gjallë, mos ngurojnë, qofshin në Maqedoni, Kosovë, Shqipëri dhe kudo të veprojnë me forcën e ndërgjegjës hapur, duke kërkuar falje në baza të reales nga populli për gabimet eventuale, sepse ajo është akt njerëzor. Të kërkojnë falje botërisht, sepse kjo është formë morale, etike dhe humane, për të reflektuar pozitivisht dhe që të prodhojnë shpresa të vërteta dashamirësie mes njerëzve, për ecjen e brezave për një jetë më të begatë e të lumtur, që reflektojnë drejtësi dhe humanizëm, nëse duam që ta ruajmë integritetin si njerëz të pastër dhe me shpirt të çiltër.

***
Pavarësisht se u mbushen mbi 30  e sa vite nga shëmbja e  sistemi komunist, nuk do mend, se projektet dhe pasojat e Shërbimit të UDB, ( apo edhe të KOS-it famkeq) në mesin e popullit Shqiptar ende janë evidente, prandaj dua që t’ua themë disa fjalë rinisë shqiptare, për rolin që kanë dhe zhvillimet që bëjnë shërbimet sekrete në një shtet apo shoqëri, si dhe mundësitë e pa shfrytzuara të rinisë sonë, sidomos tani pas tranzicionit dhe me ardhjen e demokracisë, e në veçanti në lirinë e tanishme në Shqipëri, me pavarësinë e Kosovës, sepse kuadrot profesioniste janë të nevojshme dhe të domosdoshme për të ec përpara në një jetë më të begatshme dhe me standarde e prosporitet, të ëndërruar nga gjeneratat e më hershme.

Këtë e them, sepse, duke marrë parasysh se unë në kohën dhe rininë time kam qenë një nga kuadrot e shumta profesioniste të asaj kohe që kemi punuar si persona zytar të zgjedhur në Shërbimin e famshëm të UDB-së Jugosllave ku kam vepruar me përgjegjësi të plotë morale dhe në saje të dispozitave ligjore, dhe mbetem me bindje se përvoja ime dhe njohuritë e shumta që posedoj nga sferat e asaj veprimtarie të ndërlikuar inteligjente, me këtë rast u drejtohem rinisë Shqiptare me disa këshilla qëllimmirë duke dhënë edhe një pasqyrim të shkurtër të rolit të Shërbimeve sekrete në zhvillimin e një shoqërie demokratike dhe me standard europiane për një të ardhme më të denjë e më të mirë. Sepse, Siguria është një qëllim themelor për të gjitha shtetet në marrëdhëniet globale plitike, diplomatike, ekonomike dhe ushtarake në botën bashkëkohore. Rëndësia e shërbimeve të inteligjencës është njohur prej shekujsh, dëshira dhe nevoja për informacion të drejtë, të qëlluar dhe relevant, ka qenë konstante, por me kalimin e kohës dhe zhvillimet në shoqëri kanë ndryshuar të gjitha format e veprimit dhe organizimit në mënyrë permanente.

Shërbimet e inteligjencës – prodhojnë analizë në fusha relevante që lidhen me sigurinë kombetare, japin paralajmërime të hershme lidhur me krizat e mundshme, i shërbejnë menaxhimit të krizave kombëtare dhe ndërkombetare duke ndihmuar në qartësimin e qëllimeve të armiqve të tanishëm dhe të atyre potencialë, informojnë me qëllim të planifikimit të mbrojtjes dhe operacioneve ushtarake kombetare, politike, diplomatike, ekonomike etj., duke mbrojtur sekretet si të burimeve ashtu edhe të aktiviteteve të tyre dhe të agjensive të tjera shtetërore dhe mund të veprojnë fshehurazi për të ndikuar në rezultatin e ngjarjeve në të mirën e popujve dhe të intersit kombetar.

Dallimi në mes shërbimeve sekrete që veprojnë në botë (apo shërbimeve sekrete që vepruan në botën komuniste, siç ishin KGB-ja ruse, UDB-a jugosllave, SIGURITATTE rumune e Çausheskut, apo edhe Sigurimi komunist i Tiranës, nuk do mend, se me zhvillimet e reja, me ardhjen e demokracisë, shërbimet sot kanë dallime me ato të hershmet sikur nata me ditë. Sidomos nga aspekti i veprimeve me kompetenca profesioniste dhe humane, me të gjitha normat dhe standardet e drejtësisë njerëzore, kur dihet se dikur, shërbimet e shteteve komuniste, ishin xhelatë dhe hije të netëve të thikave të gjata ndaj popullit të vet që ua futnin tmerret në asht, ose masakruan e dëbuan me miliona njerëz nëpër kazamate burgjesh, siç i çoi Rankoviqi në Goli Otok, apo siç bëri KGB-ja duke i çuar në pakthim në Siberi…

Çdo shtet serioz në botë ka shërbimet e veta sekrete, në rradhët e të cilve rekruton njerëz të zgjedhur, psikofizikisht të shëndosh dhe inteligjent, i trajnon ata, i paguan dhe u garanton shumë privilegje, me qëllim stimulimi për të kryer punën e tyre si zyrtar në mënyrë sa më perfekte.
Në fund të Luftës së Dytë Botërore, Gjermania u nda në katër zona ushtarake, franceze, britanike, amerikane dhe sovjetike, po ashtu edhe qyteti i Berlinit. Nga viti 1945 deri në vitin 1961, rreth tre milion njerëz shkuan nga Gjermania Lindore dhe Berlini Lindor në perëndim. Muri u ndërtua për të ndalur largimin e gjermano-lindorëve, duke u bërë kështu katraurë dhe simboli i mungesës së lirisë së tyre.

Lufta mes superfuqive botërore gjatë gjithë atyre viteve zhvillohej nëpërmes shërbimeve sekrete inteligjente më të famshmet siç ishin KGB e Bashkimit Sovjetik, CIA amerikane dhe ajo angleze etj., bashkë me aleatët e tyre të asaj kohe.

Kjo luftë speciale e shërbimeve arritën kulminacionin gjatë Luftës së Ftohë, por që humbi peshën e vet, pas fjalimit historik që e mbajti në Berlin të Gjermanisë presidenti i SHBA-së Regan.
Regani e vizitoi Berlinin dhe i tha Gorbaçovit: ‘Hiqeni z. Gorbaçov, shembeni këtë mur! Ju zoti Sekretar i Përgjithshëm Gorbachov, nëse synoni paqen dhe begatinë për Bashkimin Sovjetik dhe Evropën Lindore, nëse synon liberalizimin, eja tek kjo portë, hape këtë dhe shëmbe këtë mur’- i tha Regani amerikan.

Në mbrëmjen e 9 nëntorit 1989, Muri prej 155 kilomerash rreth enklavës demokratike të Berlinit Perëndimor u hap. Kufiri mes Gjermanisë Lindore dhe asaj Perëndimore, ku tanket e Traktatit të Varshavës dhe NATO-s qëndruan përballë njeri tjetrit për dekada me radhë, humbi kuptimin ashtu si dhe shteti socialist i Gjermanisë.

Prej atij momenti që u rrëzua muri i Berlinit u shembën në themel edhe KGB-ja, UDB-a, Sigurimi, Siguritatte, ajo bullgare etj., dhe të gjitha shërbimet e shteteve komuniste në Evropë që ishin instrumenti më i rrezikshëm për vetë popujt që jetonin në obrellën e atyre sistemeve në emër të cilëve ishin ngritur.

Shumica e kuadrove të afta, të stërvitura dhe të pastërta pranuan rregullat e lojës demokratike dhe vazhduan të japin kontributin e tyre në demokratizimin e shteteve të tyre, duke kryer punën me nderë dhe respekt siç i ka hije një zyrtari të lartë e të rregullt të atij shërbimi inteligjent. Por, mjerisht, pati edhe të atillë që ishin të dëshmuar si gjakpirës me motive shoviniste e kriminale në ato shërbime dhe mbetën të tillë, edhepse në shpejtësi pas rrëmjes së sistemit u organizuan në grupe klanore për qëllime dhe interese të ngushta personale, për t’u pasuruar dhe për të vazhduar të ruajnë ndikimin e tyre në krye të çdo partie apo pushteti. Të tillët në klimën e demokracisë duke u fërkuar nëpër gjysmëterr, duke nuhatur anët e njëra-tjetrës apo mbajtjen e krahut të njëri-tietrit, herë me platformat e tyre, dëshirat dhe intereset, ofrohen dhe forcohen më tepër se sa duhet, dhe shtinë në dorë një pjesë të jetës publike, të diplomacisë, të shërbimeve të fshehta e sidomos të ekonomisë, ku jetojnë, që synojnë korrupsionin, shantazhet, dallaveret dhe arritën të sigurojnë benifite, marrëveshje të heshtura mes partishë apo krerësh partiak. Duke krijuar midis të dy krahëve të politikës së përditshme afatgjate ose afatshkurtër, për të mos prekur dhe zbuluar ish-agjentët e fshehtë, disa prej tyre akomba mbeten të maskuar sipas teorisë së konspiracionit udbashian, ose të mbajnë në analet e tyre kamuflimin e thellë, që do të thotë që secila palë kanë pas ose kanë pjesën e vet në këtë thesar të zi, të korrupsionit dhe krimit të organizuar.
Mua personalisht rrënimi i atij sistemi më gjeti brenda mureve të rrethuara të burgut si i dënuar me një proces fund e krye të montuar, në saje të akuzave të imagjinuara prej gënjeshtrash dhe në baza nacionale, me siguri për shkak të qëndrimeve të mia strikte si njeri që i takoja popullit tim Shqiptar.
Gjatë punës time prej ca vitesh në atë shërbim, shpejt erdha në konflikte të heshtura dhe të rrezikshme, duke u përplasur me bylykbashët ku kishin foletë e tyre në zyrat e atij Shërbimi famoz, u zhgënjeva, e paguajta shtrejtë dhe u flijova si viktimë i një shovenizmi të tërbuar antishqiptar nga ajo nëntokë kriminale që ishin Shtet mbi Shtet, forcë mbi forcë dhe pas këthimit tim nga SHBA ku isha arratisur, fill me nisjen e demonstratave në Kosovë më 1981, kurdisën akuza të trilluara dhe me ,,dëshmitarë,, të manipuluar më nxorrën para kordonit të pushkatimit.
Ishte projekt i tyre anti shqiptare!

Andaj, edhe po e shkruaj këtë Deklaratë – Testament, duke kërkuar falje publikisht nga populli im, vetëm nga fakti pse isha ca vite në rininë time si zyrtar i Shërbimit. Dhe, mendja ma thotë se duhet të jem shembull, sidomos për ata të cilët e kanë ndërgjegjen e rënduar. Ata të cilët akoma heshtin edhe pse ishin të mishëruar me politikën anti-shqiptare (e ndoshta janë edhe sot), orvaten deri në fund të jetës së tyre të bëjnë jarani dhe miqsi pikërisht me bylikbashët më anti-shqiptar dhe vazhdojnë edhe më tej si ,,udbashë,, apo ,,kodosha,, e ,,spiunë,, pa ju lëkundur  ,,qerpiku i syrit,,-siç thotë shpesh Ali Ahmeti. Ose pa iu dridhur fare një qime, edhe pse u lëkundën interesat e mbarë kombit shqiptar nga themelet, le të marrin guximin dhe hapur para popullit, miqve dhe familjarëve të tyre le ta thonë të vërtetën, se vetëm ajo është njerëzore, vetëm ai akt do të jetë i pranueshëm edhe nga njerëzit edhe nga Perëndia, e jo me heshtjen e tyre edhe të bëmat mënxyra nga më të ndryshmet, duke u munduar në mënyra më tinëzare të tyre t’i fshehin apo t’i marrin me vete në varr. Qofshin persona të kategorive të ndryshme, sepse UDB-a nuk kursente, siç përmenda më lartë, as  hoxhallarë apo priftërinj, profesora, politikanë partishë, apo lider grupesh, haxhilerë, postjerë e akademika etj.

Unë nuk dua kurrë t’i amnistoj kriminelët, keqbërësit në shoqëri as në pushtet.
Duke përcjell qe sa vite e vite aktivitetet politike dhe ceremonitë e ndryshme në media e  tv dhe masmediat e shkruara, me vjen për të vjellur kur shof shumë figura spiunesh e maskarenjësh që vishen me petkun e patriotit, ose mundohen të mbajnë në dorë Flamurin e patriotizmit (sidomos prej pas luftës në Kosovë të vitit 2001, mundohen herë duke e sharë e urryer të tjerët dhe herë duke ju futur në koqe ndonjë ,,lideri,, maskara, përreth me bashkëluftëtarët nga Kosova, Maqedonia ose edhe Shqipëria, kinse edhe këta janë patriotë, e që në fakt mbeten të dështuar dhe kanë një begraund krimi që mbajnë me vete dhe në ndërgjegjen e tyre të rënduar.

Patriotët e vërtetë dhe familjet patriotike të vuajtur dhe të viktimizuar vulën e patriotizmit të tyre të denjë e kanë në sirtaret e arhivave të shërbimeve sekrete, ku bëheshin edhe plane djallëzore për çka dhe derdheshin miliona e mijëra dollarë për likuidimin e çdo koke patriotike që vepronte brenda vendit dhe në diasporën e largët, qoftë edhe në SHBA nga radhët e lobit Shqiptaro-amerikanë. Por edhe spiunët tradhtar të kombit, duket se janë peng i arkivave dhe dokumentacionit të shkruar dhe të incizuar apo fotografimi i tyre me familjen e Adem Jasharit dhe formave të ndryshme të korelacionit të komunikimit, jam i bindur se mbahen hermitikisht të mbyllura në Beograd. Nga ato baza dhe marrëdhënie disa persona ose grupe të tyre janë ngritur nëpër pozita të larta partiake, shtetërore dhe politike sidomos në Kosovë, Shqipëri dhe Maqedoni, edhe gjatë kohës së tranzicionit kanë qenë të qëllimshme dhe për interesa personale të bëmat e tyre,( qoftë se e kanë trashëguar dallaveren dhe krimin edhe nga prindi, e sot shesin mend për patritizëm, por janë të rejshëm) dhe populli me të drejtë nuk i fal, sepse koha dhe populli gjykojnë drejtë për tradhti kombëtare dhe fetare, bile ka edhe nga ata të cilët me metodën e ,,urrithit,, vazhduan t’i keqpërdorin njohuritë e thella të fituara nga ato shërbime sekrete kundër popullit të vet në trojet gjithë shqiptare.

Prandaj që në fillim e ceka se me këtë deklaratë-testament kam për qëllim vetëdijësimin e rinisë shqiptare, që të kupton rëndësinë e mirëfillt të çështjes dhe të angazhohet, për studime të thella të shkollave speciale në ngritjen profesionale që u takon dhe për ecjen e tyre të guximshme në rradhët e shërbimeve secrete ose at5yre diplomatike, duke u punsuar në to për interese dhe kauzë kombetare, e jo për karierizëm dhe benifite të kota.Sepse, unë nga mbeturinat e UDB-së, gjatë atyre viteve kam parë vetëm ndëshkime dhe viktima dhe shumë pak heroizëm ose patriotizëm. Sepse ishin lojëra të flliqura spiunimi dhe agjenture të propagandës që luhej mbi kurizin e rinisë dhe në përgjithësi të popullit shqiptarë.

Viktimat e drogës, viktimat e patriotizmit vend e pa vend, viktimat e larjes së trunit me bindje fetare të devijuara, viktimat e bajraktarizmit në fshatra, në lagje të qyteteve, viktimat e politikës për të siguruar vota e kulltuqe, si dhe shumë e shumë  lloje të viktimizimeve, për mua si njohës i thellë i atyre fenomeneve dhe lojrave të ndyra të ish UDB-së mbetemi edhe kështu siç jemi, viktimë me përmasa të Ballkanit, vetëm nga fakti i mos njohjes dhe mos pasjes së kuadrove profesioniste cilësore dhe me pergjegjsi në institucionet e shtetetit. Ose edhe për mungesë të vetëdijes sonë shqiptare si në aspektin individual njashtu edhe në atë kolektiv, për t’u përballuar me këto fenomene jetike për një popull tejet të vuajtur. E pa dituri, pa formim të duhur të personalitetit si njeri dhe intelektual, pa experience e fond njohurishë relevante nga analet e atyre shërbimeve, më kot e ke, kot je së koti edhe nëse apetitet i ke që të bëhesh një diplomat apo officer  inteligjence, çdo gjë e ke kot kur nuk je, mbi të gjitha, NJERI  me autoritet dhe moral të duhur.

Më vjen keq që Shqiptarëve po ju përsëritet historia e kohës. Kur unë isha i punësuar në radhët e UDB-s kur vetë ai Shërbim famoz përgatiste kuadro dhe rrjete infomatorësh dhe duke rekrutuar nga radhët e arsimit, kulturës, si mesuesit, gazetarët, profesorët, hoxhallarët, mjekët, biznismenët, tregëtarët, fajdexhitë, sidomos ata që ndërgjegjen e kishin të rrënduar, apo ishin individë të karierizmit ose të kapur në punët e pista brenda familjes ose rrethit ku jetonte, përdoreshin si masha të ndryshkura që e spiunonin vëllaun, familjen apo bashkëqytetarin e kombit të vet, që në shumicën e rasteve e bënin vullnetarisht pa pagesë punë volunteristi, nga mendje madhësia ose mendje lehtësia, nga karierizmi, bajraktarllëku dhe kapadaillëku i shëmtuar me një revole ,,vallter,, ose ,,parabell,, në brez dhe disa lek në xhep. Bënin jetë injorantësh, siç kemi plot shembuj edhe në Çegran dhe gjetiu në trojet shqiptare, sidomos në Kosovë.
Prandaj me këtë letër publike dua t’ua bëj me dije rinisë dhe gjeneratave të reja Shqiptare se personi zyrtar i shkolluar, i trajnuar mirë dhe që posedon vlera morale e njerëzore, si i punësuar zyrtar në shërbimet secrete, apo edhe në ato diplomatike,  dallon dhe është ndryshe nga ,,spiuni,, ose ,,kodoshi,, për të cilët kategori kam shkruar edhe herë të tjera.

Andaj ju bëj APEL gjithë brezave të rinj, që të ecni në shtigjet e arsimit dhe dijes dhe mos mbeteni pre e rrugëve kryqe në meridianet e botës duke kërkuar fatin në gurbetin e zi. Por, krahas saj, u bëj thirrje gjeneratës më të vjetër, posaçërisht gjithë atyre zyrtarëve të ish UDB-së jugosllave si në Kosovë, Shqipëri, Maqedoni, Serbi dhe Mal të Zi, të marrin guximin burërror dhe të dalin dhe të shkruajnë publikisht, për të mirën e popullit dhe Kombit, për mirëqënien e brezave që vijnë, sepse vetëm kështu mund t’a kenë ndëgjegjen të qetë dhe të pastër, dhe mëkatet mos i marrin me vete në varr.

Prandaj edhe po e nënvizoj se të gjithë spiunët,  të gjithë  ata që brez pas brezi kanë qen dhe mbeten vegla të ndryshkura në dorë të armikut shekullor të Shqiptarëve, duke  qen gjithmon kategoria më e urryer  si keqbërë ,por  që njerëzit, farefisi etj ua kanë hapur dyerë, kush nga zori e kush nga ,,hatri,, i kanë pranuar edhe në vdekje ose dasëm për të bërë qejfet e tyre shfryse,  sidomos gjatë  kohës së tranzicionit ku janë marrë me lloj lloj aktivitetesh për ta bërë të zezën e kaluar të bardhë, duke u fshehur pas kuranit, bibles, Zotit dhe Flamurit kombëtar. Ju them: ndaluni se ka ndryshuar bota  në përgjithësi  dhe për Shqiptarët në veçanti. Mjaft keni mashtruar veten dhe femijet tuaja, koha e turbullt e tranzicionit  ua ka turbulluar edhe  mendjen, sepse  pas rrëmjes së sistemit komunist prap edhe njëherë  ju ka buzqeshur fati , që të pasuroheni, të lavdëroheni, të zeni kulltuqe si karierista e të ngriheni lart në qiell me pozita të pa merituara dhe të mashtroni popullin, duke i garantuar ardhmëri të rrejshme, e që nuk ka medet as për fëmijë tuaj, sepse jetoni si parasite  mbi kurizin e Shqiptareve. Më besoni se keni gabua dhe jeni mashtrua thellë, dhe kjo është mashtrimi i madh kur mashtruesi mashtrohen veten dhe shef se ka mashtruar të tjerët dhe  familjen e vet. Dhe të gjithë ata që e kanë mbështetur dhe përkrahur mashtruesin, mbeten injorantë dhe të zhgënjyer… Unë dhe të gjithë ata zyrtarë të Shërbimit të cilët kanë qen dhe mbetur të pastër, them se kemi patur fatin apo fatkeqsinë të punojmë në ato zyra secrete të UDB-s famkeqe, dhe e di mirë se çfarë vuajtjesh dhe dhimbjesh në shpirt ju kanë shkaktuar dëshmitë e rrejshme të tajfës së spiunëve  ndjellakëqinj, duke lënë shumë nëna pa djalë, ose motra pa vëlla dhe shumë familje pa pa burra në shtëpi. Unë di mirë çdo të thotë montime rastesh, akuzash të rrejshme dhe vrasjesh , hasmëri të kurdisura nga sistemi totalitar ( dhe tani kur demokracinë tipate tillë e shndërrojnë në anarki), duke i vë në ,,shënjestër,, njerëz dhe burra patriot, qofshin edhe fetarë të ndershëm të cilët njohin veten dhe Zotin…Prandaj ju apeloj kaq hapur dhe drejtë, dhe ju them mjaftë bëtë karier e pasuri mbi gjakun e rinis Shqiptare  dhe mbi baza të krimit që nuk falet.

Ka pas njerëz në të kaluarën, të cilët janë dëshmuar me fakte si fisnikë, trima e të denjë për burrëri dhe të vërtetë. Kariera briliante e njeriut të vërtetë në atë Shërbim si i punsuar i rregullt me të gjitha autorizimet ishte në kulmin e karrierë, u shua me pa të drejtë  me burgosje dhe shkatrimin e  jetës, kurse njerëzit e pa ciptë, me veti e karakteristika, siç i përmenda më lartë, e që nuk kanë qënë zyrtar në rradhët e  Shërbimit në fjalë në kohën moniste totalitare ose edhe më vonë, pos që  kanë qen thjesh spiunë vullnetar  dhe si të tillë vazhdojnë të bëjnë karier politike ose diplomatike edhe ditën e sodit. Kjo është mjerim e marrëzi!

Ish zyrtarët operativ që nuk janë fëlliqur gjatë viteve të rrënuara komuniste,e që kanë histori reale, janë të vetmit që dinë lojërat të cilat nëntoka kriminale udbashiane i ka zhvilluar mbi kuriz të popullit dhe është koha që të flasin hapur dhe drejtë, duke ua mbyllur gojën ish spiunëve të cilët ende, edhe pas 30 viteve mundohen ta shesin veten për burra të mirë, ,,patriot e humanistë,, fetarë të ,,devotshëm,, duke mos lënë maskë pa e përdorur për ta mbuluar krimin dhe të keqen e të kaluarës së tyre të zymtë… Prandaj, po them se kjo që shkruaj dhe lë Testament, nuk është e lidhur vetëm me të kaluarën time personale, por shpalos një pjesë të histories së armës së fshehtë e cial ëhtë marrë me rrjete kodoshësh dhe spiunësh pa hije fare dhe pa dinjitet. Jam i ndërgjegjshëm dhe shkruaj për intereset e popullit dhe kombit, sepse ka pas  edhe njerëz të denj, operativ dhe njohës të mirë të rregullave dhe sjelljeve humane në rradhët e atyre shërbimeve, por, njëkohësisht, duke mos i kursye ata që ishin me veti e karakteristika fallco, qofshin të përfshirë në ato anale edhe klerikë të ,,devotshëm,, që deri dje ishin spiunë të neveritshëm, e që i njoh me emra dhe mbiemra.

Oficerët e shërbimit sekret të ish UDB-s /SDB/ dhe KOS, në vite e dekada kanë vazhduar të udhëhiqur nga ish spiunët dhe bashkëpuntorët e fshehur  të angazhuar që i mban peng për krimet e tyre ndaj popullit të vet duke i mveshur me petkun e ,,patriotëve të medhej,, ose si fetarë të mirë dhe kombëtar, e që në fakt, pjesë e jetës së tyre kanë qenë dallaveret, intrigat, shpifjet, keqpërdorimet etj. të cilët kanë bërë edhe kontrolle postare, survejime dhe të gjitha këto, tanimë u kanë dal në Pazar. Dhe, të tillët, duke u orvatur në mënyra të ndryshme, kanë kontrolluar familje të tëra, madje duke zhvilluar edhe rrjete klanesh, organizata e institucione që për çdo ditë nga rinia shqiptare prodhojnë kriminel të rinjë dhe mbushin burgjet me fatprerë, duke i futur edhe në kurthet e drogës, prostitucionit,servilizmit, parave të pista, dhe organizatave djallzore në emër të bamirësisë të përfshirë këtu edhe qarqe të OJQ, që më në fund, janë krijuar perceptime jo reale, e që kanë rezultuar  me vrasje dhe atentate, plaçkitje në mes rrugës, në  prag të shtëpi e ku do qoftë. Këto nuk janë veti shqiptari ! Prandaj, duke u shprehur kështu, besoj se do të ngacmoj instiktin e shumë të tillëve dhe spiunëve, qofshin edhe politik, të kthehen ka populli dhe Zoti duke kërkuar hallallëkun e duhur edhe ndaj atyre që u janë në hak dhe u kanë bërë keq, ose që kanë hequr tmerre nga persekutimet që u është bërë nga diktatura, sepse ka njerëz që në të drejtë të Zotit janë dënuar me pushkatim, dhe nuk dihet as sot se cili ishte vallë ,,faji,, i tij… ose ku  i kanë varret.

Kjo vlenë për të gjithë, ata spiunë që kanë shërbyer vullnetarisht, qofshin edhe politikanë, njerëz të arsimit, hoxhallarët, profesorët, mjekët, biznismenët, tregëtarët, fajdexhitë, siç kam cekur edhe më lartë, ua them troç atyre që brenda shpirtit kanë pas (ose ende kanë) ndjenjën e smirës, intrigës, dallavereve, xhelozisë negative, hakmarrjes, dhunës, krimit, hiles etj., ndaj të tjerëve, është ves dhe veti e keqe…Por, që duhet të kërkojnë falje nga populli dhe Zoti.

Mjaftë jeni fshehur prapa fytyrës dhe famës së rrejshme, mashtruese, se Zoti din gjithçka dhe fal, por populli i cili nuk din asgjë çka ndodh pas shpinës, por një herë kur do ta kupton të vërtetën ai nuk të fal asnjëherë.

Ju përkulem dhe kam respekt vetëm ndaj atyre hoxhallarëve të paktë, ose njerëzve të mire të arsimit që me dinjitet mbajtë ditarin në dorë dhe nxorën gjenerata, për ata të cilët i qëndruan besnik fjalës së dijes dhe Zotit, për ata që duan Atdheun dhe Kombin e tyre. Kam respect ! Atyre intelektualëve që me dijen dhe pendën e tyre e përkrahën vetëm të drejtën dhe të vërtetën e hyjnishme dhe qëndruan në ballë kundër rrebesheve të kohëve të vështira, qëndruan në anën e popullit.
Prandaj, unë edhe shkruaj me ndërgjegje të pastër këtë Testament, Amanet për interese kombëtare e njerëzore, shkruaj si njeri i drejtë, si shqiptar me dinjitet dhe krenari që të kontribuoj për të vërtetën dhe humanizmin në përgjithësi.

Dhe, në fund fare: Kur të vdes mos bëni vaje dhe mos më qani!

Vdekja është një ngjarje që i takon atij që vdes dhe shtëpisë së tij. Fundja vdes çdo krijesë e gjallë që e ka falë Perëndia. Njeriu është si pema, mbinë, rritet e zhvillohet madje edhe vdes, thahet kur t’i vjen koha!

Nuk dua të mërzit njeri, kur të vdes, sepse vetë jeta është e vështirë për çdo kend. Sikush ka hallet e veta.Varrimi është një akt njerëzor dhe sipas traditës dhe fesë që i përkas. Ashtu më varrosni si gjithë të tjerët. Vetëm hoxha mund të thotë ndonjë fjalë për jetën dhe rritën time, nëse mendon se ka nevojë… Dua vetëm një shkrim mbi varr, që do ua lë amanet me dorën time: ,,Ju që shikoni epitafin tim, mos pandeni se një ditë nuk do të vini edhe ju këtu!,, Nuk dua lëvdata e epitafe shkrimtarësh, as për vuajtjet e mia në burgjet komuniste!

Andaj, të gjithë ju, fëmijët e mi, nipëri e mbesa, stërnipëri e breza që vini pas meje, ua lë porosi: Të mishroheni me të vërtetën dhe drejtësinë, kur është në pyetje e vërteta, mos përkrahni as vëllaun as motrën, as gjakun as fisin por thjeshtë VETËM TË VËRTETË e shejtë njerëzore që e di Zoti. Ta duani Atdheun, Tokën mëmë që u lindi, vendin dhe gjuhën tonë ta duani me shpirt e zemër gjerë në vuajtje. Sepse Atdheu është i shejtë që e lind dhe jeton njeriu…!Kjo është  e vërteta  ime! Amaneti dhe Testamenti im!

Amin!
Çegran, 27.12.2019

Nafi Çegrani , d.v.

______________

Nafi Cegrani:
My Testament!

By Nafi Cegrani

Cegrane, December 27, 2019

All those who know me and those who do not know me will rightly ask what happened to Nafi Cegrani who came out at such a time with such a statement and a fired Testament ?!

You have the answer to this question in the following letter.

This open statement, like My Testament, aims to raise the awareness of the Albanian youth of present and future generations, with the warning of the end of the deceivers in the name of the nation, religion, humanity and their concealment behind our Quran, Bible and Flag. national.
As World War II was about to end, poverty, misery, illiteracy, and backwardness were evident in every pore of Albanian life in this corner of the Balkans. The seniors used to talk that the time had changed, that a great Russian from Russia named Tito, with a Communist ideology and no religion, would ruin churches and mosques, forcibly take our children to school. the words were: the world was broken! We were born, raised, educated and worked, created with our own knowledge or ignorance, carried on decades of activities and debates over the years of ruin, about religion, about the denial or acceptance of God, and what was most essential we realized that we are in the dark of national ignorance, of collective disappointment, and that we are not equal to the other nations of that communist regime and state formed after the war in Tito’s Yugoslavia. This also happened in Albania and elsewhere in the ethnic Albanian lands for decades. The older ones enjoyed and praised Tito for bringing a lot of bread because they had had difficult times in the past. But it was not long before the communist regime invented “collective” life, and the state took their bread from barns, flour from witchcraft, heads of cattle, and many families abolished olive mourning and endured a mouthful. And youth was intoxicated with the slogans of the Brotherhood of Union with all the peoples of Yugoslavia and beyond, where the borders of the communist states lay. Mixed marriages also began to take place… At that time and under such circumstances I too was educated and fulfilled my dream of becoming a village teacher…

But while still young, life also seemed to me with its own contrasts: my grandfather was a ballerina, a veteran father of the Srem Front, and … my beliefs walked with my ego as a man walked his path, or followed him his relatives, or those he has met by chance in toddlers and who have left impressions in his memory as great people of the ideal and of wisdom, wise, worthy and just, even devout starting parents, the teacher, the henchmen, the brave men, the wise old men in the men’s chambers, and the power-clad men, as always the youth of them adopt the religious and moral human rules, and all these phenomena are more effective than the theoretical teaching of human life , under certain conditions and circumstances.

Adopting the advice of the elders, and respecting the good, humane and moral man, with human character, with proper and precious virtues as Albanian, brave, faithful and noble, a man of high moral and true character , pure before conscience, myself, before God and men, passed through the stage of maturity and manhood.

However, I must thank the Great God, that the wise man does not always remain with childish impressions, but with his maturity and the accumulation of knowledge and information he possesses, changes his beliefs, his past, his teachers, hogs and many figures who created their dreams and had an idol or adored them in their youth, and as they step into the rails of life, begins to distinguish between the contrasts of life, society, generations and true men and those ignorant delinquents who have played prominent roles. different (as in theater) to leave deep impressions on the youth as if they were the truth, as Moscow’s ideology imposed them.
I personally dreamed of being a teacher (or a journalist because I loved writing), and I achieved my goal, but very quickly, perhaps out of naivety or a great belief in Brotherhood slogans with ideals to deceive, I took the courageous step of doing so. leave the diary and the teacher’s dirty work, ran away like the ice with ice frost being employed by the Yugoslav Secret Service at the time popularly called: UDB! (But that later cost me a lot and cost me the highest price in my life with incarceration and the death penalty-shooting … I wish God kept me alive!).

My career in this delicate and complicated Intelligence Service ended exactly as my late father, the pure soul-beater, advised me, when I told him of my desire to work in that Service, he looked at me with a ponytail and slowly Answer: ,, You know, brother, go. But watch out for that Service eating people up at night !, And it really happened, the criminal underground that was force-by-force, State-by-state of that Service, ate my head, and ate many more heads around the world Communists, especially the Albanian people, were and remain victims, sacrificed on the Balkan Peninsula, precisely by the various anti-national projects designed in Moscow or Belgrade, and executed by the infamous UDB (even during the Informbyros era, when Rankovic opened Goli Otokun) or during the establishment of the Military dictatorship in Kosovo or even later during the differentiation between Albanians, which, alas, continues to this day, to eat the heads of innocent people, from the clans of broken people who worked in them bureaucratic services where orders were made and secret plans were made, continuing to misuse their knowledge with sophisticated tools and methods in d to his people for criminal and career gain.

I have written books, debated, commented, and publicly stated my experiences in the ranks of the UDB machine, and even to my imprisonment, even to my freedom which came with the overthrow of the communist system. But what is important is that in this open letter, which I leave as a Testament, I want to publicly state what my mind and conscience say to me, therefore, being a victim, I apologize to my people, not that I have committed a crime or been part of a crime, but only because of the time and the few years that I worked as an Albanian in the Secret Service of the former Yugoslavia. Consciousness represents the purest sense of man that links him to positive actions, assessments and judgments of phenomena in the environment in which he lives and the conditions surrounding him … spiritual inwardness and affection, and demands and says what to say to parents, family, tribe, and especially to the people that belong to them by language and blood, if left free from the development of consciousness physically and as a pure biological being, and especially if he believes in God and confronts his truth in order to realize that one day he must cross the Bridge of the Sirat! There is no doubt there …

First, what I am writing as a Testament Statement with a pardon to my people and Nation I do in my own name, and at the same time, I prayed to all those who worked and acted within the UDB or SOC secret services. military, and still alive, do not hesitate, be it in Macedonia, Kosovo, Albania and everywhere to act with the force of open conscience, apologizing on the basis of reality from the people for eventual errors, because it is a human act. To apologize worldwide, for this is a moral, ethical and humane form, to reflect positively and to produce genuine hopes of kindness among people, for generations to live a more prosperous and happy life, reflecting justice and humanity, if we want to preserve our integrity as a pure and honest soul.

***
Despite being over 30 years old since the overthrow of the communist system, I do not mind that the projects and consequences of the UDB Service (or even the infamous SOC) among the Albanian people are still evident, so I want to We say a few words to the Albanian youth, about the role they play and the developments that the intelligence services are making in a state or society, and the unused opportunities of our youth, especially now after the transition and with the advent of democracy, and in particular the freedom of democracy. present in Albania, with the independence of Kosovo, because professional cadres are necessary and indispensable to move forward in a more prosperous life with standards and prosperity, dreamed by earlier generations.

I say this because, considering that in my time and my youth I was one of the many professional cadres of the time we worked as elected officials in the famous UDB Service where I acted with the responsibility of full of morality and due to legal provisions, and I remain convinced that my experience and the many knowledge I possess from the realms of that complex intelligent activity, I hereby approach the Albanian youth with some good advice giving a brief overview of the role of the Secret Services in developing a democratic and European-standard society for a better and better future. Because, Security is a fundamental goal for all states in global political, diplomatic, economic, and military global relations in the contemporary world. The importance of intelligence services has been recognized for centuries, the desire and need for fair, purposeful and relevant information has been constant, but over time and developments in society have changed all forms of action and organization permanently.

Intelligence Services – produce analysis in relevant areas related to national security, provide early warning of potential crises, serve national and international crisis management by helping to clarify the intentions of current and potential enemies, for the purpose of planning defense and national military, political, diplomatic, economic, etc., protecting the secrets of their resources and activities and of other state agencies and may act covertly to influence the outcome of events therein the benefit of peoples and national interest.

The difference between the intelligence services operating in the world (or the intelligence services operating in the communist world, such as the Russian KGB, the Yugoslav UDB, Ceausescu’s Romanian SECURITY, or even the Communist Security of Tirana, does not mind with developments The new, with the advent of democracy, services today are as different from the old as the day to day, especially in terms of professional and humanitarian actions, with all the norms and standards of human justice, once known as state services. Communists, they were the executioners and shadows of long knife nights against their own people who dreaded them, or massacred and banished millions of people to prison barracks, as Rankovic took them to Goli Otok, or as the KGB did to them. led back to Siberia…

Every serious state in the world has its own secret services, in which it recruits selected, psychophysically healthy and intelligent people, trains them, pays them and guarantees them many privileges, in order to stimulate them to perform their official duties. as perfect as possible.
At the end of World War II, Germany was divided into four military areas: French, British, American and Soviet, as well as the city of Berlin. From 1945 to 1961, about three million people went from East Germany and East Berlin to the west. The wall was built to stop the East Germans from leaving, making them a quadruped and a symbol of their lack of freedom.

The war between the world superpowers during all those years was fought through the most famous intelligence services of the Soviet Union, the US and British CIAs, along with their allies at the time.

This special service war culminated in the Cold War, but lost its weight after a historic speech by US President Reagan in Berlin, Germany.
Reagan visited Berlin and said to Gorbachev: ‘Remove Mr. Gorbachev, tear down this wall! Mr. Secretary-General Gorbachev, if you are seeking peace and prosperity for the Soviet Union and Eastern Europe, if you are aiming for liberalization, come to this gate, open this and remove this wall, ‘said American Reagan.

On the evening of November 9, 1989, the 155-kilometer Wall around the democratic enclave of West Berlin opened. The border between East Germany and West Germany, where the Warsaw Pact and NATO tanks stood side by side for decades, lost its meaning as did the socialist state of Germany.

From the moment the Berlin Wall came down, the KGB, UDB, Security, Security, Bulgarian, etc., and all the services of the Communist states in Europe, which were the most dangerous instrument for the very people themselves, collapsed. lived in the backyard of those systems on whose behalf they were raised.

Most capable, trained, and impeccable cadres accepted the rules of the democratic game and continued to contribute to the democratization of their states, performing the work of honor and respect that a high-ranking and dignified official would intelligence service. But, alas, there were those who proved themselves to be chauvinist and criminal bloodthirsty in those services and remained so, although in the immediate aftermath of the system collapse they were organized into clan groups for narrow personal goals and interests, to get rich and continue to maintain their influence at the head of any party or power. Such in a climate of democracy by rubbing them in half, sniffing at each other or holding each other’s arm, at times with their platforms, desires and interests, offered and strengthened more than necessary, and part of public life, diplomacy, intelligence and especially the economy where they live, aiming at corruption, blackmail, racketeering and managed to secure benefits, tacit agreements between party or party leaders. Creating between the two sides of long-term or short-term day-to-day politics, not to touch and reveal former secret agents, some of them still remain disguised under the udbashian conspiracy theory, or carry in their annals deep camouflage, meaning that each party has or has had its share in this black treasure, corruption and organized crime.
Personally, the collapse of that system found me inside the walls of the prison as doomed to a bottom-up process mounted on false imagination charges and on a national basis, probably because of my strict human attitudes. that belonged to my Albanian people.
During my years of service in that service, I quickly came to silent and dangerous conflicts, colliding with the bracelets where they had their nests in the offices of that famous Service, I was disappointed, paid dearly, and sacrificed as a victim of one. rampant anti-Albanian chauvinism from that criminal underground that was State upon State, force upon force, and after my return from the United States where I escaped, starting with demonstrations in Kosovo in 1981, fabricated accusations and manipulated “witnesses”. they put me in front of the firing pin.
It was their anti-Albanian project!

So I’m also writing this Testament Statement, publicly apologizing to my people, just because I was a few years in my youth as a Service Officer. And my mind tells me that I have to be an example, especially to those who have a heavy conscience. Those who are still silent even though they were embodied in anti-Albanian politics (and probably are today), try until the end of their lives to make jarani and friendship exactly with the most anti-Albanian bullybashas and continue as, , ibad, or, “spy,” and “spies” without wavering “eyelashes” – as Ali Ahmeti often says. Or without shaking their hair at all, even though the interests of the entire Albanian nation were shaken off the foundations, let them take courage and openly tell the truth to their people, friends and family, that only it is human, only that act will be acceptable to both men and God, not to their silence and to various ways of doing things, trying in their most insidious ways to hide or take them to the grave. Be it people of different categories, because the UDB spared, as I mentioned above, no hooligans or priests, professors, party politicians, or group leaders, pilgrims, posters, and academics.

I never want to forgive criminals, wrongdoers in society or in power.
Watching for years and years of various political activities and ceremonies in the media and TV and mass media, I come to vomit when I see many figures of spies and masquerades dressed in patriot clothes, or trying to hold the flag of patriotism in their hands. (especially after the 2001 war in Kosovo, they sometimes try to hate others and sometimes put masquerades on their “leaders” around Kosovo, Macedonia, or even Albania, as if they were patriots, who in fact remain unsuccessful and have a wealth of crime that they carry with them and in their aggravated conscience.

The true patriots and the patriotic families who suffered and victimized have the stamp of their worthy patriotism in the drawer of the secret service archives, where devilish plans were made and millions and thousands of dollars were shed for the liquidation of every patriotic head operating inside. country and in the distant diaspora, even in the US from the ranks of the Albanian-American lobby. But even the traitorous spies of the nation, appear to be hostages of written and recorded archives and documentation or photographing them with the family of Adem Jashari and various forms of communication correlation, I am convinced that they are kept hermetically sealed in Belgrade. From those bases and relationships some persons or groups of them have risen to high party, state and political positions especially in Kosovo, Albania and Macedonia, even during the transition period have been deliberate and for personal interests their deeds ( that they inherited rape and crime from their parents, and nowadays they think of patriotism, but they are young) and the people rightly do not forgive them, because time and people judge rightly for national and religious betrayal, even some of them who by the “hate” method continued to abuse the profound knowledge gained by those secret services against their own people in all Albanian lands.

Therefore, from the beginning I stated that with this testament statement I aim to raise the awareness of the Albanian youth, to understand the real importance of the issue and to engage, for in-depth studies of special schools in their professional development and for their progress. courageous in the ranks of the secrets or diplomatic services, employing them for national interest and cause, not for vain careers and benefits. For I, from the waste of the UDB, have seen only punishment and casualties during those years. and very little heroism or patriotism. Because they were spying games and propaganda agendas played on the curiosity of the youth and the Albanian people in general.

Drug victims, victims of patriotism country-by-country, victims of deviant religious beliefs, victims of town-by-town deprivation, victims of politics to secure votes and grazing, and many more of victimization, to me as a profound connoisseur of those dirty UDB phenomena and games we remain as we are, a victim of the Balkan dimension, only because of the lack of recognition and lack of quality and responsible professional staff in the state institutions. Or even for the lack of our Albanian consciousness, both individually and collectively, to cope with these vital phenomena for an extremely suffering people. Without knowledge, without proper human and intellectual training, without relevant experience and knowledge from the annals of those services, you are in vain, in vain even if you have the appetite to become a diplomat or intelligence officer, everything is in vain when you are not, after all, a MAN with proper authority and morals.

I am sorry that the history of the times is being repeated to the Albanians. When I was employed by the UDB when that famous Service itself was preparing staff and networks of informants and recruiting from the ranks of education, culture, such as teachers, journalists, professors, pilgrims, doctors, businessmen, merchants, moneylenders, especially those who were conscientious, or were individuals of careerism or caught up in the dirty work within the family or district where they lived, were used as rusty masks to spy on the brother, family or fellow citizen of their nation, who in most cases voluntarily doing voluntary work voluntarily, out of size or ease of mind, out of career, ugly-looking and ugly capricious with a “walter” or “parabell” pistol in his belt and some money in his pocket. They lead lives of ignorance, as we have many examples in Cegrane and elsewhere in the Albanian lands, especially in Kosovo.
Therefore, with this public letter, I would like to inform the youth and the new generations of Albanians that an officially educated, well-trained and moral and humane official, as an official employed in the secular or diplomatic services, is distinguished. and it is different from “spy” or “codename” for which I have written other times.

So I urge all the younger generations to walk the paths of education and knowledge and do not fall prey to the cross roads in the meridians of the world seeking fate in the black gurbet. But besides that, I urge the older generation, especially all those former Yugoslav UDB officials in Kosovo, Albania, Macedonia, Serbia and Montenegro, to take courage and go out and write publicly about the good of the people and of the Nation, for the well-being of generations to come, for only so can their consciences be quiet and pure, and sins not carried away to the grave.

That is why I am pointing out that all spies, all those who have been generations of dogs and remain rusty tools in the hands of the centuries-old enemy of the Albanians, have always been the most hated category of evildoers, but that people, kin etc have them. open doors, whether by force or by “hatri”, have even admitted to death or wedding to make their pleasures, especially during the transition period where they have been engaged in all sorts of activities to make the past black. white, hiding behind the Koran, Bible, God and National Flag. I say to you: stop that the world has changed in general and for Albanians in particular. You have deceived yourself and your children enough, the turbulent times of transition have also clouded your minds, because after the overthrow of the communist system you have once again had the chance to become rich, to be praised, to grow up as a careerist and rise to the top. Heaven with unworthy positions and deceiving the people, guaranteeing them a false future, which does not even mean for your children, because you live like parasites on the curiosity of the Albanians. Believe me you were wrong and deeply deceived, and this is the great deception when the deceiver is deceiving himself and the boss that he has deceived others and his family. And all those who have supported and supported the impostor remain ignorant and disappointed … I and all those Service officials who have been and remain clean say that we have had the fortune or misfortune to work in those UDB secrete offices. notoriously, and I know well what suffering and pain in your soul have caused you by the false testimonies of typhoid spy typhoid, leaving many mothers without a son, or sisters without a brother, and many families without husbands at home. I know all too well what it means to mount cases, false accusations and murders, hatreds pervaded by the totalitarian system (and now that democracy is turned into anarchy), by targeting patriotic men and women, even honest religious people who know themselves and God … That is why I appeal to you so openly and honestly, and tell you quite a bit about the blood and blood of the Albanian youth and the unforgivable crime.

There have been people in the past who have proven themselves to be noble, valiant, and worthy of manhood and truth. The brilliant career of the true man in that Service as a regular employee with all the powers was at the height of his career, he was unjustly extinguished with imprisonment and the destruction of life; mentioned above, who have not been officials in the service in question in totalitarian monist times or even later, but have simply been voluntary spies and as such continue to pursue political or diplomatic careers even today. This is misery and stupidity!

Former operatives who have not been filthy during the ravaged Communist years, who have a real history, are the only ones who know the games that the Udbashian criminal underground has played on the people’s curiosities and it is time to speak openly and honestly. the mouths of former spies who still, after 30 years of trying to sell themselves to good, religious, “patriots and humanists,” pious religions, leaving no mask behind to cover up the crime and evil of their gloomy past… So I’m saying that what I write and leave out of the Testament is not only related to my personal past, but it reveals a part of the history of the secret weapon that has been dealt with by shady coders and spies. without dignity at all. I am conscious of and write about the interests of the people and the nation, because there were also decent, operative, and well-versed people in the ranks of those services, but at the same time not sparing those who were themselves fake characteristics, whether included in those annals and the “pious” clergy who until now were despicable spies, whom I know by names and surnames.

Former UDB / SDB / SOC intelligence officers, for years and decades, have continued to be led by former hired spies and hired collaborators who hold hostage their crimes against their own people by wearing “great patriots” or as good and national religious, and in fact, part of their lives have been rogues, intrigues, slanders, abuses etc. who have also done postal checks, surveys, and all that, and have now gone to the bazaar. And, trying in different ways, they have searched entire families, even developing clan networks, organizations and institutions that every day from the Albanian youth produce young criminals and fill prisons with welcome, introducing even in the traps of drugs, prostitution, slavery, dirty money, and devilish organizations in the name of charity including NGO circles that have finally created unrealistic perceptions that have resulted in murders and assassinations, robberies in in the middle of the road, on the doorstep of the house and wherever it may be. These are not Albanian properties! Therefore, in saying so, I believe that I will harass the instinct of many such and spies, whether political, to return the people, and God, seeking the proper reverence even to those who are avenging and doing wrong, or who have removed the horrors of the persecutions perpetrated by the dictatorship, because there are people who in the right of God have been condemned to death, and it is not known today what his “guilt” was … or where they were buried.

This applies to everyone, those spies who have served voluntarily, be it politicians, education people, pilgrims, professors, doctors, businessmen, traders, moneylenders, as I have said above, I say to those who have had in their souls ( or still have) feelings of jealousy, intrigue, rage, negative jealousy, revenge, violence, crime, hatred, etc., against others, is a vice and an evil trait … But they must apologize to the people and God.

You are hiding behind a false, deceptive face and fame, that God knows everything and forgives, but the people who know nothing behind their backs, but once they know the truth, they will never forgive.

I bow down and have respect only to those few hijarians, or to the good people of education who dignely held the diary and brought generations, to those who remained faithful to the word of knowledge and God, to those who love the Fatherland and Nation. them. I have respect! Those intellectuals who, with their knowledge and pen, supported only the divine right and truth and stood in the face of the downpours of difficult times, stood on the side of the people.
Therefore, I write with a clear conscience this Testament, Amanet for national and human interest, I write as a righteous man, as an Albanian with dignity and pride to contribute to truth and humanity in general.

And, finally at all: When I die don’t make oils and don’t cry!

Death is an event that belongs to the one who dies and to his home. After all, every living creature God has forgiven dies. Man is like the tree, sprouts, grows and even dies, withers when the time comes!

I don’t want to bother anyone when I die, because life itself is difficult for anyone. Someone has their own problems. Burial is a human act and according to tradition and religion I belong. Just bury me like everyone else. Only hoxha can say a word about my life and my adult, if she thinks she needs it… I just want a tombstone that will leave my trust in my hand: “You who see my epitaph, do not think that one day you will not come here too! ,, I don’t want writers’ praise and epitaphs, not even for my suffering in communist prisons!

Therefore, all of you, my children, grandchildren, great-grandchildren, and generations behind me, command you: To embrace truth and justice, when the truth is at stake, support neither brother nor sister nor blood. nor the tribe but simply the ONLY TRUE human being that God knows. To love the Fatherland, the native Earth that was born, to love our country and our language with a soul and a heart full of suffering. Because the Homeland is the birthright of man and he lives …!
This is my truth! My faith and testament!

Amen!
Çegran, 27.12.2019

Nafi Çegrani, d.v.

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Google

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Google. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s