Kategori
Uncategorized

Ambasadori Arvizu.

Kategori
Uncategorized

Kombi shqiptar Imazhi im, nga Dr,Astrit Memia

Kombi shqiptar Imazhi im, nga Dr,Astrit Memia

Udhëtimi biblik i shqiptarëve në rrugëtimin e tyre të lirisë dhe mbijetesës

“Shqiptarët që prej më se kater mijëvjetësh jetojmë në trojet e tyre në Evropën Juglindore; Historia, trashëgimia, humanizmi, iluminizmi, toleranca shoqërore, familjare, etnike, fetare, bashkëjetesa e bashkëveprimi ndërshqiptar, brendashqiptar dhe jashtëshqiptar, rajonal e më gjerë vazhdojnë të tregojnë se shqiptarët janë një komb me virtyte të rralla.”

Nga DR. ASTRIT MEMIA

A ka qenë vërtetë një udhëtim biblik, udhëtimi i shqiptarëve në rrugëtimin e tyre të dritës dhe të mbijetesës? Këtë na e dëshmojnë peripecitë e fatit tonë si komb. Shqiptarët që prej më se kater mijëvjetësh jetojmë në trojet e tyre në Evropën Juglindore; Historia, trashëgimia, humanizmi, iluminizmi, toleranca shoqërore, familjare, etnike, fetare, bashkëjetesa e bashkëveprimi ndërshqiptar, brendashqiptar dhe jashtëshqiptar, rajonal e më gjerë vazhdojnë të tregojnë se shqiptarët janë një komb me virtyte të rralla.

Që në lashtësi tek shqiptarët tipari i tolerancës, i harmonisë dhe i bashkëjetesës fetare e etnike, dhe pavarësisht pushtimeve të njëpasnjëshme që tashmë i dimë secili prej nesh arritën të ruajnë genin shqiptar të paprekur. Solidariteti, harmonia, miqësia, lidhjet e mirëkuptimit, bashkëpunimit, bashkëveprimit, falja pas drejtësisë, martesa mes konfesioneve të ndryshme ruajtën etnicitetin e shqiptarit, por një ndikim të madh ka patur edhe forca e institucioneve si: fjala e dhënë, nderi, miku, besa, burrëria, veti të karakterit tij dhe kuptimi heroik i jetës. Me shumë rëndësi ka qenë dhe është familja që konsiderohet e shenjtë, e tek familja dashuria, afërsia, barazia përbejnë identitetin kulturor që më pas hyjnë në universialitetin kulturor të njeriut. Ndaj ne themi me bindje se Shqiptarët janë njerëzit më miqësorë, paqedashës, paqebërës dhe më mirënjohës në botë, prandaj ato janë sjellë si qytetarët më të mirë të Europës. Këto i dëshmon historia dhe vetëm nëse kthejmë kokën e vështrojmë mund të kujtojmë se;

-Pellazgët ishin zotëruesit shpirtëror, moral, kulturor, të qiellit, tokës dhe hapësirës së tyre (qielli, uji, toka, ajri)?

-Garda Pretoriane ishte iliro-dardane?

-Në Dradani në shekullin e III-të pati kushte dhe mundësi të kishte sinagogë, po ashtu dhe në shekullin e IX-të në Sarandë?

-Lisi, logu, kroi, onomatopetë (fjalët njërrokshe,- fosilet e para të inteligjencës dhe kujtesës njerëzore për të komunikuar dhe për të krijuar komunitet), lindën ndër trojet tona?

-Justiniani lindi në Dardani dhe ai qe ndër “juristët” e parë ndër zhvillimet europiane që themeloi dhe ngriti në shërbim të njerëzve të Drejtën?

-“Atleti i Krishtit”, nderimi më i lartë në historinë e Krishtërimit dhe të Papatit të Romës, qe një shqiptar si Skënderbeu dhe jo nga një vend tjetër?

-Në Iliri erdhi Shën Pali në shekullin e I-rë?

-Në trojet arbnore dhe ato shqiptare nuk kishte skllevër?

-Shkodra është njëri nga metropolet më të vjetra të njerëzimit, jo vetëm në Ballkan, por në Europë, një qytetërim mbi 15 mijë vjeçarë?

-Në Rosuj, Shoshan, Skavicë, Sinë dhe Koman ka qytetërim para-romak e Helen, mbi 5000 vjeçarë?

-Papa Klementi, një iliro-shqiptar, u bë Papat në Vatikan?

-Statutet e para të qytetërimit (ai i Shkodrës dhe i Drishtit) dhe kodikët, lindën në Shkodër dhe në Berat?

-Shekulli I XX-të nxori dy shembuj të shkëlqyer (nobelistë të shpirtit dhe shkencës), për botën e qytetëruar, Nënë Terezën dhe Ferid Murat, që ishin shqiptarë?

-Tek shqiptarët kishte më shumë hebrej se çdo vend tjetër, gjatë Luftës së Dytë Botërore, dhe nuk u vra asnjëri prej tyre (shpëtoi dhe Ajnshtajni i famshëm)?

Kjo kronologji dëshmon për shpirtmadhësinë, inteligjencën dhe kulturën shumëdimensionale që kanë patur dhe kanë shqiptarët si komb dhe pikërisht këtë mision ka “Imazhi Shqiptar” me gjithë shtrirjen e tij kudo ku ka shqiptar, ruajtjen dhe nxjerrjen në pah të vlerave kombëtare, shpirtërore dhe kulturore që na bëjnë të jemi një popull i veçantë në gjithë botën, por edhe një ndër kombet që dinë të shohin përpara dhe arrijnë suksesin, por gjithnjë duke i mbështetur këmbët në tokën e tyre me shumë krenari.

Në vitin jubilar të 100 vjetorit të Pavarësisë së Shqipërisë do të realizojmë Turneun e Festivalit të 10 ndërkombëtar të Imazhit Shqiptar në botë, vit i cili ka filluar që sivjet me Festivalin e nëntë Ndërkombëtar dhe do të vazhdojë qarkimin e tij nëpër qytetet shqiptare si; Shkodër, Ulqin, Prizëren, Preshevë, Korçë, Janinë, Shkup e Prishtinë. Dhe nëpër botë në; Bruksel, Francë, Gjermani, Itali e Amerikë, me moton “shqiptarët e bashkuar në europën e bashkuar” pastaj do të mbahet dhe java e “Imazhit shqiptar” në nëntor në kryeqendrën e kombit më të vjetër të Ballkanit ilirik, në Tiranë nën slloganin: “Kombi shqiptar Imazhi im”, ku do të realizohet, konkurrimi me vlerësime “Jam Shqipëri” në; politikë, shkencë, drejtësi, diplomaci, pikturë, poezi, video – klipe, spote televizive dhe dokumentar, muzikë e kërcim, në suazën e Festivalit të dhjetë ndërkombëtar që do përfundojë me një mbrëmje gala ne Pallatin e Kongreseve që t’i kthejmë vlerat e munguara të imazhit shqiptar dhe identitetit kombëtar.

*Autori është kreytar i Forumit Imazh & Media

Kategori
Uncategorized

Corriere Della Sera: Italian border police,in pursuit of drug Albanian Adriatic Sea.

Corriere Della Sera:  Italian border police,in pursuit of drug Albanian Adriatic Sea.

Kategori
Uncategorized

Albania:Socialist protesters facing police

Albania:Socialist protesters facing police

Kategori
Uncategorized

Defencenet: E.Venizelos committed to Albania’s EU and these “exchange” does not approve the agreement EEZ?

The Greek geopolitical portal, Defencenet.gr, calls Athens to block Albanian Eu perspective, since the country does not respect the Maritime Borders..

In a new national “Waterloo” leads the country E.Venizelos who supported the integration of Albania into the EU without the necessary exchange of ratification of the known 2009 agreement by which the Karamanlis government had delimit the EEZ with the Albanian state.

Then the agreement was not accepted by the Constitutional Court of Albania, after Toure pressures and interventions.

Once dozen times Athens has committed publicly via FM E.Venizelou usual suspect that in June Tirana will get the status of candidate country to the EU, in the neighboring Foreign Minister Ditmir Bushatti asked on 28 May by prosecutor to investigate whether there is an offense of treason by Lulezim Basha who negotiated the 2009 agreement on maritime zones!

This means that the Albanian government not only does not intend to ratify the agreement by Parliament, but not even want to be complemented by a protocol, such as Athens sought to close pending.

The Greek government, therefore, has publically committed to advance the European perspective of Albania, is now trapped, while many European countries was negative in giving status of candidate country to Albania now have a coalition in favor of following the “diligent” efforts of the Greek Foreign Ministry.

The commission recommends to grant Albania candidate status for accession to the EU, said European Commissioner for Enlargement Stefan Fule.

“Based on our findings, we affirm without any doubt and without any condition or reservation recommendation be given to Albania status of candidate country,” said Fule speaking from Tirana.

Albania has asked to receive the status of candidate country since 2009.The tense political situation, however, the lack of measures against corruption and crime and a weak judicial system of the country, stood constricts the European course of Tirana.

And today, as in 2009, diplomatic sources “see” manipulation of the Albanian government of Turkey, which affects the same Prime Minister Eddie Rama.. He did not know then that Turkey is behind the “curtain” undermine the agreement, and that essentially Edi Rama act as mouthpieces of Ankara? Why then pledged without having imposed the legitimate interest of the State to enter Albania in the EU, with our own blessings?

He understood the E.Venizelos that is Greek FM? Because until now is the best FM all countries have opposing interests of the Greek state. Needless to say that this sea area believed to have rich deposits of hydrocarbons.

Kategori
Uncategorized

Drugs Made In Albania. The police decided Flags, we place where aircraft sat drugs

Drugs Made In Albania. The police decided Flags, we place where aircraft sat drugs

Kategori
Uncategorized

Made In Albania:European Commissioner,Stefan Fule. candidate status Albania,and 200 million euros of cezit Czechoslovakia. 

Made In Albania:European Commissioner,Stefan Fule. candidate status Albania,and 200 million euros of cezit Czechoslovakia. 

Kategori
Uncategorized

Produkt,Made In Albania. Cocaine and members of parliament Albanian

Produkt,Made In Albania.   Cocaine and  members of parliament Albanian

Kategori
Uncategorized

Made In Albania. A member of the cartel after 250 kg Kokaine.

Made In Albania. A member of the cartel after 250 kg Kokaine.

Kategori
Uncategorized

250 kg KOKAINE DREJT SHQIPERISE.

250 kg KOKAINE DREJT SHQIPERISE.

250 kg KOKAINE DREJT SHQIPERISE.

Sasia rekord kapet në Mal të Zi-

250 kg kokainë në banane, drejt Shqipërisë. Sasia rekord kapet në Mal të Zi- VIDEO+FOTOPODGORICË- Në portin Bar të Malit të Zi është sekuestruar sot një sasi rekord kokaine që kishte si destinacion Shqipërinë. Bëhet fjalë për 250 kilogramë kokainë e cilësisë së lartë, që do vinte në Shqipëri, e fshehur në kutitë e bananeve.

Policia malazeze e Portit në Bar bën me dije se, ka konfiskuar sot sasinë e drogës, të fshehur në kutitë e bananeve që vinin nga Ekuadori.

Droga është gjetur në një nga tre kontejnerët që sillte banane nga Ekuadori drejt Shqipërisë. Duke përdorur një skaner, oficerët e policisë doganore kanë zbuluar kokainën e fshehur poshtë dyshemesë prej druri të kontenierit. Mësohet se droga ishte e ndarë në 223 pako. Vlera e llogaritur e shitjes së drogës arrin deri në 12.5 milionë Euro.

Edhe gjermania ‘Bild’, shkruan për sasinë më të madhe të drogës të kapur ndonjëherë në Malin e Zi. Të njejtat burime saktësojnë se bëhet fjalë për substancë “jashtëzakonisht të pastër”.

Për sasinë më të madhe të kokainës së pastër, të kapur në historinë e Malit të Zi, sic shkruajnë mediat malazeze ka folur edhe Drejtori i Autoritetit të Doganave, Vladan Jokoviç, i cili u shpreh se kontenieri është dërguar nga kompania “Vimticorp SA”, nga Ekuadori, ndërsa marrësi ishte kompania shqiptare ‘Rrapo’, shkruan ‘Vejesti’. Sipas tij, droga u zbulua në një kontroll rutinë nga zyrtarët e departamentit të luftës kundër kontrabandës.

Sipas regjistrit zyrtar të Shqipërisë, ‘Rrapo’ është një kompani e regjistruar në mars të vitit 2013 nga Nazike Rrapij. Kompania u krijua për të importuar fruta, dhe sipas regjistrit kjo është dërgesa e saj e parë.

Ajo që dihet është se bananet kishin si destinacion Shqipërinë, ndërsa ende nuk saktësohet se ku do shpërndahej kokaina e pastër pasi të mbërrinte në Shqipëri.

ANTIDROGA KONTROLL NË MAGAZINAT E KOMPANISË “RRAPO”

Ora:22:33- Duke marrë shkas nga përfshirja e kompanisë “Rrapo”, si një nga marrësit e dërgesës së kontejnerit me banane ku u gjet sasia e kokainës, Antidroga shqiptare ka kryer një kontroll në magazinat e saj që ndodhen në autostradën Fier-Lushnje, në afërsi të fshatit Vajkan. Ekspertët e kontrollit po kryejnë verifikimin e dokumentacioneve të kësaj kompanie, për të parë dhe hetuar nësë ajo është e përfshirë në trafikun e drogës apo jo.

Ndërkohë, bëhet me dije se policia ka nisur të marrë në pyetje punonjës dhe drejtues të firmës. Mësohet se Kompania “Rrapo” ishte themeluar më datën 18 mars dhe regjistruar pranë QKR në 20 mars të vitit 2013, me një kapital fillestar prej 100 mijë lekësh të reja.

Kategori
Uncategorized

Albanian parliament Half of MPs gangësterë .

Albanian parliament Half of MPs gangësterë .

MBERRIN MIKU, STEFAN FULE:

Gjysma e deputetëve gangësterë të parlamentit shqiptar me gjimnaz, dhe diploma fallco me 5000 euro.

22 vjet më parë, në zgjedhjet e 1992, Parlamenti prej 155 deputetësh kishte 21 profesorë doktorë, 71 pedagogë dhe dy persona pa diplomë, një prej të cilëve Sabri Godo, i cili, gjithashtu, kishte më shumë kulturë se 95 për qind e Parlamentit të sotëm.

Sot është skandal, 17 deputetë të Kuvendit të Shqipërisë janë me diploma të universiteteve të Struges dhe Tetovës, vetëm me sistemin e parë, pa bërë ndonjë master të mëtejshëm.

Por paradoksi thellohet edhe më shumë, kur 21 deputetë nuk japin asnjë informacion mbi arsimin e tyre dhe shumë të tjerë kanë paraqitur diploma universitetesh modeste. Të shkolluar në Universitet private në Shqipëri.

Dhe tani baballaret e kombit.
Duke pritur dhuraten e premtuar nga evropa (bujare).Njesoj si macoket e rrugeve, peshkun e hedhur. A nuk ngjasojne me keta macoke ngjyra ngjyra, qeveritaret politikanet dhe deputetet tane te nderuar ?!
Duke pritur dhe u mburrur me…..ato c`ka kane mbetur ne varke,te sjella me (bujari) nga miqte tane.
“Cironka” Sic i thone Korcaret.

“Per boset tane politikane”.

Shume krenare por te dhjere,
keshtu keni qene nga here.
Si macoket rrini e prisni,
C`thote evropa hani dhisni.

Porsi ujin qe pret misri,
Edhe blini edhe shisni.
Ne sy shihni Stefan Fulen,
Si zambaku sheh zymbylen.

Si Ed Rama si Berisha,
Pijne qumesht ne a`to cica.
Vec per ta ka buallica,
Rrofte e qofte katovica.

Amanet la rahmet-liu,
Qe PD-ne ta marre Saliu.
Dhe PS-ne ta marre Fatosi,
Njesoj qumeshti edhe kosi.

Si viktimat si xhelati,
Ne are njesoj prashit shati.
Rrofte e qofte demokracija,
Ne evrope hyn shqiperia.

Dhe macoket rrine e presin,
Duke ngrene ate qe dhjesin. 

Kategori
Uncategorized

ALBANIA_____Incredible images of ’97! Opinion – Imazhet e pabesueshme te ’97! (13 mars 2014)

Kategori
Uncategorized

On the fourth day of hunger tent 14 former persecuted: “Yes provoke us”

On the fourth day of hunger tent 14 former persecuted: “Yes provoke us”

Në ditën e katërt në tendën e urisë 14 ish të përndjekur: “Po na provokojnë” 31.05.2014 9:22 Përditesuar: 31/05/2014, 12:22

Tirane- Alim Sofija dhe Gjet Ndoji i janë bashkuar çadrës së grevës së urisë e cila prej katër ditësh është ngritur pranë godinës së ish të përndjekurve politikë, 50 metra larg Parlamentit.
Sofija është nga Kukësi ndërsa Ndoji është nga Lezha.
Sot në ditën e katërt të grevës gjëndja shëndetësore e ish të përndjekurve që kanë hyrë në grevë urie që prej 28 majit është rënduar. Ndërsa në tendë numri i ish të përndjekurve që po vazhdojnë grevën ka shkuar në 14.
Një grup mjekësh qëndron në dispozicion të tyre.
Ndërsa shprehen të vendosur për të vazhduar grevën e urisë për plotësimin e kërkesave të tyre, thonë se po provokohen nga disa persona.
Një incident i tillë ndodhi rreht orës 09:15 minuta kur pati një konflikt verbal mes grevistëve dhe disa personave të tjerë që ishin jashtë çadrës.
Por konflikti zgjati vetëm pak minuta ndërsa ndërhyri policia për të larguar personat që ishin afër grevës.
Hoxha: Veliaj, zymbyl të mos vazhdojë më me intriga
Fatmir Hoxha drejtuesi i grevës u shpreh se personat kanë qëllim të prishin grevën janë ish agjentë të sigurimit. Ndërsa i bëri thirrje Veliajt të mos vazhdojë më me intriga.
“Neve i presim provokimet sepse është gjallë diktatura. Ata janë njerëz të sigurimit të shtetit kundër grevës.
Nuk kemi ardhur për qëllime personale. Erjon Veliaj të mos hedhë akuza. I them Zylmbylit të mos vazhdojë intrigat.
I pyetur që sipas Veliajt nëna dhe daja i tij kanë marrë të gjitha paratë e kompensimit Hoxha tregoi librezën ku sipas tij janë marrë vetëm 1 milionë e 700 mijë lekë.

Në ditën e katërt në tendën e urisë 14 ish të përndjekur: “Po na provokojnë”

Kategori
Uncategorized

Boxing in the Albanian Parliament.

Kategori
Uncategorized

Violence in the Albanian Parliament.

Kategori
Uncategorized

Albanian parliament Ilir Meta vs Jozefina Topalli Ilir Meta VS Jozefina Topalli (parlament)

Kategori
Uncategorized

Azem hajdari shot up in parliament

Kategori
Uncategorized

SAIMIR LARTI: HELMIMI I DJALOSHIT QË RRËZOI BUSTIN E ENVER HOXHES NË KORÇË MË 20 SHKURT 1991

SAIMIR LARTI: HELMIMI I DJALOSHIT QË RRËZOI BUSTIN E ENVER HOXHES NË KORÇË MË 20 SHKURT 1991

Namil Larti 

ShareThis

 

Nga Urim Gjata

 

Bashkëshortët, Larti nga fshati Bulgarec i rrethit të Korçës janë të mjaft të moshuar. Po mbushen 23 vjet që djali i tyre nuk jeton më, Saimir Larti. Vrasja u bë më 17 shtator të vitit 1991 nga ish-Sigurimi i Shtetit.
Ende dhe sot mbas kaq vitesh ideatorët dhe autorët e kësaj vrasje makabre nuk janë zbuluar ashtu siç nuk janë zbuluar edhe vrasësit e kushëririt të tij Shkëlqim Agolli, ish drejtues i SHIK-ut në Vlorë.

I ati i tij Namiku me një zë që i dridhet tregon: 

-Si zakonisht kthehesha nga puna i lodhur në orët e mbrëmjes, duke ju afruar shtëpisë shoh të gjitha dritat ishin ndezur dhe një grumbull njerëzish ishin pranë shtëpisë time. Menjëherë diçka të keqe mendova, gjunjët mu prenë dhe i gjithë trupi po me dridhej.

Ç’të kish ndodhur vallë me familjen time?!

Si tingull i hidhur një kujë grash dilte prej shtëpisë. Mendova se gruaja e sëmurë kishte vdekur. Të shumta ishin hallet që kishim kaluar bashkë. Që nga dita në pushtet kishin ardhur komunistët, kurrë nuk kishim pasur një ditë të gëzuar. Internimet dhe arrestimet nuk kishin të sosur.
Për sistemin ne ishim armiq. Fjala Kulak na ndiqte si hije nga pas. Kur u afrova dikush më mbajti nga krahët dhe më tha: -Mbau Namik vëllai.

-Sytë e mij nuk dinin ku të ndalonin. Përpara më del gruaja me djalin tjetër Drinin. Saimiri baba, Saimiri. Bota mu rrotullua! Dy ditë më parë kisha folur me të. Mirë jam më tha baba mos u bëni merak. Diçka mu shkëput nga zemra, sytë po më errësoheshin, shume halle me kishin zënë dhe i kisha duruar,por kjo jo nuk mund te durohej dot.
Kush te vrau o bir i babait kush. Cila dore e zeze ishte ajo qe te ndoqi pas. Bir qe nuk te mbrojta dot. Lajmi i vdekjes  kishte hyrë në shtëpinë e Namikut, ndërsa arkivoli qëndronte larg, në Iraklis një lagje periferike të Athinës. Si mund të kishte vdekur kështu, kaq pa pritur?! Mos e kishin marre vesh gabim kete lajm.Ai uk kishte vuajtur kurrë nga ndonjë sëmundje. ‘Mos e keni marrë vesh gabim?’, pyeta me një shpresë të venitur, duke shpresuar se dikush nga ata që ndodheshin aty do të më thoshte, ‘Po, Namik, t’i ke të drejtë, lajmi nuk do të jetë i saktë’.

Pyeta dhe ngula vështrimin tim te të gjithë. Por askush nuk foli. Djali im kishte vdekur. Gratë dhe vajzat qanin me kuje ndërsa burrat i kishin sytë të mbushur me lot. Përpiqeshin të mbanin veten, por nuk mundeshin”, vijon rrëfimin e tij tragjik Namiku. Për vdekjen e Saimirit, pronarja greke e Saimirit, Katerina, kishte vënë në dijeni Ambasadën Shqiptare në Athinë dhe lajmi kishte mbërritur zyrtarisht në Korçë dhe prej andej në Bulgarec. Gruaja, që nga dita që Saimiri iku në Greqi nuk fjeti dot asnjë natë. ‘Kam frikë për Saimirin’, më thoshte gjithnjë ajo, njerëzit e Sigurimit do ta gjejnë edhe atje”, vazhdon NamikLarti. “Saimiri u nis për në Greqi natën e 28 majit të vitit 1991, bashkë me disa shokë të tjerë dhe hynë në tokën greke. Nuk mund të qëndronte në fshatin Bulgarec.

Ai kishte qenë një nga drejtuesit e rrëzimit të monumentit të diktatorit Enver Hoxha në Korçë.

Ishte 20 shkurti i vitit 1991, ishim në shtëpi kur dëgjuam lajmin se në Korçë ishte rrëzuar monumenti i diktatorit. U ndjeva i ngazëllyer. ‘E rrëzuan monumentin e diktatorit’, i thashë gruas dhe dola jashtë për të marrë vesh nëse këtë gjë e kishin marrë vësh edhe të tjerët. Befas u kujtova se atje, në Korçë ishte dhe djali im, Saimiri. Që nga dita kur në skenë kishte dalë studentët e dhjetorit, Saimiri ishte i pranishëm në çdo lëvizje demokratike.

Kishte qenë në Korçë dhe në 30 dhjetor të vitit 1990, kur kishte ardhur dhe Sali Berisha për krijimin e degës së Partisë Demokratike. Kishte qenë edhe nismëtar i krijimit të seksionit të PD në Bulgarec, së bashku me Arben Malon, Ali Agollin, Tomor Zotbejasin, etj. Gjatë rrëzimit të monumentit ishin plagosur shumë të rinj. Policia kishte tentuar disa herë t’i zmbrapste, por turma nuk tërhiqej.  Thuhet se do të arrestohen gjithë ata që ishin në ballë të turmës, Sigurimi i Shtetit i ka filmuar të gjitha.

Mbas mesnatës do të fillojnë arrestimet. Që të gjitha këto më bënë të nisesha për në Korçë. Desha të dija se çfarë po ndodhte me djalin tim, Saimirin”, kujton për parandjenjat e këqija babai i Saimirit, Namiku. U nisa menjehere ne korce,tek shpia e vellajt. Saimri ishte aty, së bashku me kushëririn e tij Oliver Lartin. Im bir ishte pak më mirë, por Oliveri, ishte i gjakosur. Kishte plagë në të gjithë trupin. ‘U përballëm me policinë më treguan ata të dy, pati shumë të plagosur. Policia qëllonte me armë dhe godiste me të gjitha mjetet, por ishte e pamundur që të na ndalonte. I hodhëm kavon prej çeliku në qafë dhe pas kësaj e rrëzuam shtatoren famëkeqe.

E tërhoqëm zvarrë nëpër rrugët e Korçës. ‘Ishte një festë e madhe, baba’, tha, Saimiri. Dëgjoja dhe gëzohesha, por tashmë kisha frikën e djemve. ‘Thuhet se në mesnatë do të fillojnë arrestimet’, u thashë të dy djemve, Saimirit dhe Oliverit, por ata nuk donin ta besonin. ‘Tashmë komunizmi u shemb, askush nuk do të guxojë të na bëjë keq’, po më shpjegonin ata”,Por ato që thuheshin kishin qenë të vërteta.

Pas mesnatës nisën arrestimet.
Njerëzit e sigurimit trokisnin portë më portë dhe arrestonin të gjithë ata që i kishin hedhur kavon në fyt diktatorit. I merrnin zvarrë i rrihnin dhe i torturonin. Nëpër rrugë dëgjoheshin të shtëna armësh. Keshtu qe atë natë qëndruam aty. Të nesërmen unë dhe vëllai im, Seiti i fshehëm të dy djemtë në një vend të sigurte.
Mengjesi i 21 shkurtit,kishte terbuar  njerëzit e sigurimit dhe bashkpuntoret e tyre. Rrëzimi i monumentit ishte rrëzimi i tyre. Në fshatin Bulgarec ishin mbledhur mjaft komunistë. Po krijoheshin shoqatat e vullnetarëve të Enverit. Zerat e tyre te cjerre filluan te bertasin neper rruget e fshatit duke u nisur drejt Korçës. ‘Parti- Enver, jemi gati kurdoherë’. ‘E duam Enverin’. ‘Enveri është i gjallë’. ‘Saimir kulakun në litar’, ‘Saimir kulakun në litar’. ‘Nuk i varëm atëherë, por do t’i varim tani’. ‘Në litar të gjithë kulakët’. Situata ishte tepër e vështirë.

Vullnetarët e Enverit ishin shfaqur gjithandej. Një grua bërtiste, ‘Japim edhe nderin, por nuk japim Enverin’. Një lukuni të çmendurish dhe spiunësh vërtiteshin nga të gjitha anët”, kujton më tej Namik Larti. gjithë jetën kam punuar si minator në gurore Sekretari i partisë më tha, ‘Yt bir na ka nxirë faqen të gjithëve. Ai së bashku me të tjerët, kanë rrëzuar monumentin e udhëheqësit tonë të dashur Enver Hoxha. Për këtë arsye, ne kërkojmë nga ty, Namik, të marrësh portretin e Enver Hoxhës dhe bashkë me të tjerët ta ngresh lart, atje ku ka qenë monumenti i Enverit. Kjo do të ketë një domethënie të madhe. Vërtet e rrëzoi i biri, por e ngriti i ati. Do të jesh i nderuar Namik. Shembullin tënd do të ndjekin të gjithë’.

Ai mori portretin dhe ma afroi te dora.

U zmbrapsa një hap. ‘Të lutem i thashë, mos ma afro atë portret, ‘Ai njeri, mua nuk më ka dashur për 50 vjet me radhë, ndaj edhe unë nuk e kam dashur kurrë.  Pas kësaj dola nga zyra, ndërsa jashtë dëgjoja ulërimat e lukunisë së çmendur që thërriste, ‘Japim edhe nderin, por nuk japim Enverin’.
Tashmë isha i sigurt se njerëzit e Sigurimit do të hakmerreshin ndaj nesh. Të gjitha këto më vinin ndërmend kur dëgjoja gratë që qanin në shtëpinë time dhe thoshin, ‘Të vranë o Saimir, të vranë o bir’”, vijon Namiku.Nga kercenimet e shumta, vendosëm që Saimirin ta dërgonim në Greqi, me qëllim që të ishte sa më larg njerëzve të sigurimit. Që nga dita e shembjes së monumentit spiunët ishin në kërkim të djemve tanë. Saimiri kaloi kufirin dhe pastaj udhëtoi drejt Athinës. Ne rrinim me gjak të ngrirë. Prisnin një haber prej tij.
Kaluan mjaft ditë, kur ai na mori në telefon dhe na tha se kishte mbërritur në Athinë. Kishte filluar punë si kamerier në një lokal në lagjen ‘Iraklis’ të kryeqytetit. Tha gjithashtu se pronarët i kishte të mirë. U gëzuam pa masë. Tashmë ai kishte shkuar shumë larg nga syri i njerëzve të ish-sigurimit, por ishim gabuar. Ata të gjenin në çdo cep të botës që të ishe. E porositëm të na merrte vazhdimisht në telefon dhe ai e mbajti fjalën.
Na telefononte shpesh. Kur mori lekët e para, na i dërgoj në shtëpi. Më pas na dërgoi edhe një magnetofon. Përpiqej të na ndihmonte se në të vërtetë ishim shumë të varfër. Gjithçka kalonte mire. Edhe dy-tre ditë, para se të merrja vesh lajmin e vdekjes së djalit, kisha folur në telefon me të”, tregon Namik Larti. “Por tashmë ai nuk ishte më i gjallë.

Si ishte e mundur vallë?!.

E kishin vrarë…? Por deri atë çast askush nuk kishte thënë se në trupin e Saimirit ishin gjetur shenjë plumbash apo thike. Por edhe vdekja natyrale ishte e pabesueshme. Ai nuk kishte vuajtur kurrë nga ndonjë sëmundje. Të gjitha këto i mendoja ato çaste, kur njerëzit që vinin për të më ngushëlluar më pyesnin, se si kishte ndodhur vdekja e djalit, por unë nuk kisha asnjë përgjigje. Nuk dija asgjë”, tregon më tej për orët e pritjes së trupit pa jetë të djalit të tij, Namiku.”Djali na erdhi në arkivol ditën e nesërme.
E nxora nga arkivoli dhe e kontrollova në të gjithë trupin. Nuk kishte asnjë shenjë. Vërtet kishte vdekur Saimir Larti?”.”Edhe pse kishin kaluar disa ditë nga ceremonia e varrimit, gjendja në familje ishte mjaft e rënduar. Ime shoqe, Pranvera, vajza Mirela dhe djali im i vogël, Drini që në atë kohë ishte vetëm 14 vjeç po përjetonin ditë të vështira. Në të njëjtën gjendje ishin dhe gjithë të afërmit tanë. Askush nuk besonte që djali ynë të kishte vdekur. Atë e kishin vrarë, por si, në ç’mënyrë? Ne nuk kishim asnjë shpjegim. Shpirtrat tanë nuk po gjenin dot qetësi, ashtu siç nuk kanë gjetur as edhe sot e kësaj dite. 40 ditë pas vdekjes së djalit nisa të hetoja. Mora në telefon pronaren greke të djalit, Katerinën, e cila e njihte mirë edhe gjuhën shqipe. Ajo dinte diçka, por jo shumë. Vdekja e djalit kishte qenë tepër misterioze. Në lokalin e Katerinës, ku Saimiri punonte si kamerier, kishin hyrë dy veta. Ishin të rinj. Pa pretenduar për moshën e tyre të saktë, Katerina tha se duhej të ishin rreth të 30-ve. Dy njerëzit që hynë në lokal flisnin shqip. Që në momentin e parë u përpoqën të hiqeshin si patriotë.
Për Saimirin ata dy persona misterioze ishin të panjohur. Saimir nuk kishte më shumë se 4 muaj në Athinë dhe njohjet e tij ishin të pakta.. Veç kësaj, ai nuk largohej kurrë nga lokali, me përjashtim të rasteve të rralla kur takohej me të afërmit e tij nga Bulgareci. Në sjelljen e dy të rinjve kishte diçka të rreme, veçanërisht përpjekja për tu hequr si patriotë.. Aty u njohën me Saimirin. ‘Unë di shqip, tha Katerina dhe dëgjoja gjithçka flisnin ata, por më pas u ulën në një nga tavolinat e lokalit. Për sa kohë, ata dy njerëz qëndruan aty, ndoqa çdo lëvizje të tyre. Nuk e di pse pata përshtypjen se ata të dy nuk ishin njerëz të mirë. Gjatë kohës që qëndruan të tre bashkë, njëri prej dy të ardhurve, nxori paketën dhe i zgjati një cigare Saimirit, ky i fundit e mori dhe e ndezi. Doja t’i thosha Saimirit që të mos e pinte atë cigare, por atë çast nuk mundesha. Të gjitha këto ia thashë më vonë, duke e porositur të mos merrte asgjë nga njerëz që nuk i njihte.
Pas këmbimit të cigareve, dy njerëzit e panjohur u larguan nga lokali. Nuk vonoi shumë, tha Katerina dhe Saimiri po ndihej keq. Pati një marrje mëndësh, pak më vonë i shpërtheu një hemorragji që nuk kishte të ndalur. Ra nga tavolina. Dukej qartë se diçka kishte ndodhur me të. E mora dhe e çova me urgjencë në spital. Pas ndihmës mjekësore që mori aty, Saimiri nisi të ndihej më mirë. Nuk deshi të qëndronte më në spital. U kthye përsëri në lokal, por edhe të nesërmen dukej mjaft i lodhur. Megjithatë nuk mund të them se u ankua, sepse nuk ishte njeri që ankohej. Pas dy-tre ditëve ai vdiq. Nuk e di si ndodhi, ai punoi deri në mbrëmje, pastaj shkoi në dhomën e tij, e cila është brenda lokalit ku punonte dhe u shtri për të fjetur. Vetëm në mëngjes vura re se ai nuk po delte në punë. Shkova e shqetësuar në dhomën e tij, por atje gjeta një trup pa jetë.
Saimiri kishte vdekur. Nuk jam e sigurt të them se në çfarë ore ka ndodhur kjo. Fill pas kësaj vura në dijeni njeriun e afert  të Simirit, Arben Malon që punonte në Athinë , por ndërkohë lajmërova dhe Ambasadën Shqiptare në Greqi. Nuk mund të bëja dot më shumë, dhe çfarë mund të bëja?’. Kjo ishte historia e treguar nga Katerina”, kujton rrëfimin e pronares së djalit Namik Larti. “Arkivolin e tim biri e solli Arben Malo, i cili është i afërmi ynë së bashku më dy të tjerë. Arbeni tha se Saimiri duhej të kishte vdekur pas mesnate, pasi ai e kishte marrë në telefon në orën 00.00 të natës dhe Saimiri i kishte thënë se ndihej mirë dhe nuk kishte asnjë shqetësim. Gjithsesi djali ynë kishte pasur një vdekje tepër misterioze. Malo bashkë më të tjerët kishin shkuar dhe në Ambasadën Shqiptare në Athinë për të kërkuar ndihmë në transportin e trupit pa jetë të Saimirit, por ambasadori u ishte përgjigjur prerë. ‘Hidheni ku të doni, ne nuk kemi asnjë përgjegjësi për të. Ai ishte emigrant i paligjshëm’. Të gjitha këto dhimbjen e papërballueshme na i bënin edhe më të madhe”, shprehet jo pa zemërim Namik Larti.”Gjithsesi nuk mund të hiqja dorë nga gjetja e të vërtetës për vdekjen e djalit.

Fillimisht iu drejtova Ministrisë së Jashtme, ku m’u desh të shkoja disa herë me radhë në pritje të një përgjigjeje. Kur kishte kaluar mjaft kohë mora përgjigjen se ‘Saimir Larti ishte vrarë nga njerëz të Drejtorisë së dytë të Sigurimit të Shtetit. Ky grup, më thanë, ka vrarë dhe martirët e 2 prillit në Shkodër. Saimir Larti është vrarë për motive politike’. Të njëjtën përgjigje mora edhe më vonë nga të gjitha institucionet ku u drejtova për të kërkuar ndihmë në zbardhjen e vrasjes së djalit.
Më premtuan se do t’i kapnin autorët e vrasjes së djalit tim, por kjo deri më sot nuk ka ndodhur. Tashmë kanë kaluar shumë kohë, por unë di se në atë grup vrasësish ka pasur njerëz edhe nga rrethi i Korçës. Nuk është çudi që nga të njëjtët njerëz të jetë vrarë edhe Shkëlqim Agollin, drejtuesi i SHIK-ut në Vlorë gjatë trazirave të vitit 1997, i cili u gjet i vrarë në rrethana tepër misterioze në Greqi. Gjithsesi ende kam shpresa se autorët e vrasjes do të dalin para drejtësisë. Në përvjetorin e 5 të rrëzimit të monumentit të diktatorit, Presidenti i Republikës së Shqipërisë, Sali Berisha e dekoroi Saimirin me medaljen ‘Martir i Demokracisë’.. Tashmë këshilli i Qarkut Korçë ka bere miratimin për shpalljen e Samir Lartit, ‘Dëshmor i Atdheut’.

Megjithatë çdo ditë pres të dëgjoj emrat e vrasëse të djalit tim”, shprehet Namik Larti. Historia e familjes Larti Familja patriotike, që u persekutua historikisht nga regjimi Zanafilla e familjes ;Larti, vjen nga fshati Kolanec i rrethit Korçë. Më pas katër vëllezërit, Ismaili, Avdyli, Pashoja dhe Ahmeti, që në atë kohë mbanin mbiemrin Bazelli u vendosën në fshatin Maliq. Që të gjithë ishin patriotë. Një pjesë e tyre do të shpërnguleshin në fshatin Bulgarec, me mbiemrin Larti, duke theksuar kështu origjinën e tyre.

Ismaili njihet si nismëtar i hapes së shkollave shqipe, në krahinën e Gorës ndërsa Pashoja, si luftetar per liri,komandant cete ne gore,ai se bashku me  Ismailin kishin luftuar kundër osmanllinjëve. Ai ishte bashkëluftëtar i Themsistokli Gërmenjit dhe miku i tij. Fetah dhe Ibrahim Kodra, të afërm të familjes Larti, ishin korrierë të Themistokli Gërmenjit nga Korça në Vlorë. Deri para pushtimit nga Italia, Pashoja kishte qenë oficer i ushtrisë shqiptare. Së bashku me djemtë e të vëllait të tij Ahmetit iu desh të luftonte kundër pushtimit Italian.

Që nga viti 1939 ai u vu në krye të çetës nacionaliste të Gorës. Nuk pranoi kurrë të bashkëpunonte me komunistët. Kjo gjë iu kërkua edhe në vitin 1943, por ai përsëri nuk pranoi. Me krijimin e Ballit Kombëtar, Pashoja bashkohet me Baba Zylfon dhe Sabri Panaritin, duke krijuar kështu çetën e tij. E arrestuan në vitin 1945, ku e torturuan mizorisht në birucat e sigurimit.

E dënuan me vdekje.

Kur po e çonin në “Tebojë” të Korçës, para skuadrës së pushkatimit, pak më tej Varreve të Francezëve ai u thirri të afërmeve të tij që po e ndiqnin nga larg, ‘Mos pini kafe për mua por nxirrni karamele, sepse shumë shpejt do të vijë dita që komunizmi do të përmbyset’.Bashkë me Pashon u dënua edhe nipi i tij Asim Bazelli. Të njëjtin fat do të kishte edhe nipi tjetër Karafil Larti, gjyshi i Saimir Lartit. U dënua sepse u kishte thënë partizanëve se tashmë që vendi ishte çliruar, Shqipëria duhej të mbështetje tek Anglo-Amerikanët. Më pas u arrestua, Petrit Bazelli, Skënder Nevruz Malo, i cili u çmend në burg dhe përfundimisht e çuan në psikiatrinë e Elbasanit po kaq tragjike qe edhe jeta e Skënder Malos, njeri i këtij fisi, i cili desh të arratisej nga reparti ushtarak 2200 (repart i punës së detyruar) në Dushk të Lushnjes, por më të mbërritur në fshatin Rajcë shumë afër me Qafën e Thanës e kapën.

Nga torturat dhe vuajtjet u çmend. Petrit Bazelli u arrestua krejt pa pritur në vitin 1980 dhe u dënua me 10 vjet burg, për agjitacion dhe propagandë. Kur u krijuan kooperativat, njerëzve të fisit Larti (Bazelli) u thanë, ju do të futeni në kooperativë, por nuk jeni si njerëzit e tjerë, sepse ju jeni kulakë. Ju nuk keni të drejtë as të zgjidhin dhe as të zgjidheni. Të gjitha këto do të merrnin fund vetëm pa shembjes së regjimit diktatorial të Enver Hoxhës.””””””””””””””””””””””””””””””””””””

Boy who ‘poisoning toppled the bust of Enver Hoxha KORITSA on February 20, 1991

Spouses, High Bulgarec village of Korca district are quite elderly. 23 years have already elapsed since their son is not alive, Saima High. The murder took place on 17 September 1991 by the former State Security. And still today, after so many years of originators and perpetrators of this macabre killings are not discovered as not discovered his cousin killers Shiny Agolli, former head of the NIS in Vlora.

His father Namiku with a voice that trembles shows:

-As usual tired back from work in the evening, offering you all see the house lights were turned on and a bunch of people were at my house. Immediately I thought something bad, just cut off your knees and look at the whole body trembled. What had ever happened to my family? As the sound of bitter weeping women out of a house. I thought that the sick woman had died. Many were concerns that had been together. Since the day the Communists came to power, had never had a happy day. Deportations and arrests did not end. For the system we were enemies. The word kulak as shadow chasing us from behind. When I approached someone held me by the arms and said Mbau Namik-brother.

My eyes did not know where to stop. Woman comes forward with another son Drin. Saimiri dad, Saimiri. MU rrotullua world! Two days ago I spoke with. ‘m Good dad told me do not worry. Something just disengage from the heart, eyes being more obscured, the more trouble I had taken, and the patient, but it can not not resented. Who killed the son of the father who. What was it black hand that followed after. Son of protection can not. The news of the death had entered the house Namikut, while staying away from the coffin, Iraklis in a suburb of Athens. How could he die so suddenly so? Do not mistake this had learned uk lajm.Ai had never suffered from any disease. ‘Do not you have found a mistake?’, Asked with a faded hope, hoping that someone from those who were there would say, ‘Yes, Namik, you are entitled to, the news would not be accurate ‘. I asked my face and stabbed all. But no one spoke. My son was dead. Women wail and weep with men had eyes filled with tears. Trying to keep himself, but could not “, following his tragic story Namiku. For saimiri death, the Greek owner of Saimiri, Catherine, had notified the Albanian Embassy in Athens and the news had officially arrived in Korca and from there to Bulgarec. The woman, from the day that Saimiri fled to Greece could not sleep any night. ‘I fear for saimiri’, she always told me, the Security people will also find there “continues NamikLarti. “Saimiri left for Greece night of May 28, 1991, together with some other friends and went into Greek territory. Can not stay in the village Bulgarec. He had been one of the leaders of the overthrow of dictator Enver Hoxha monument in Dam. It was February 20, 1991, were at home when we heard the news that Korca was overthrown dictator monument. I felt excited. ‘The monument toppled dictator’ and told my wife and I went out to find out if this thing had put the others. Suddenly I remembered that there was Korce and my son, Saimiri. Since the day when the scene had students come December, Saimiri was present in any democratic movement. Had been in Korca and 30 December 1990, when he came and Sali Berisha to establish a branch of the Democratic Party. There was also the initiator of establishing DP Bulgarec section, along with Arben Malon Ali Agoli, Tomor Zotbejasin, etc.. During the fall of the monument were injured very young. Police had attempted several times to de-ter, but the crowd was not withdrawn. Will reportedly arrested all those who were at the forefront of the crowd, the State Security has filmed all. Will begin after midnight arrests. Since all these made me left for Korca. I wanted to know what was going on with my son, saimiri, “recalls the bad premonitions saimiri father, Namiku. I left immediately korce, to defaming vellajt. Saimri was there, along with his cousin Oliver High. My son was a little better, but Oliver was bleeding. Had sores all over the body. ‘I confronted the police told me they both had a lot of injuries. Police shoot guns and hit by all means, but it was impossible to prevent us. I threw them Kavon steel neck and tore down the statue after the infamous. The retreated dragged through the streets of Korca. ‘It was a great holiday, dad’, said, Saimiri. I listened and rejoiced, but now I fear the boys. ‘It is said that at midnight will begin arrests’, I said to the two boys, Saimiri and Oliver, but they do not want to believe. ‘Already communism collapsed, nobody will dare to harm us’, they explained me, “But they that were spoken were true. After midnight arrests began. People on port security gate and knocking arrest all those who had cast Kavon dictator throat. I took the beat and dragged tortured. Across the street heard gunshots. So that night we stayed there. The next day me and my brother, Seiti two boys hid in a safe place. Morning of 21 February, security had mad people and their collaborators. Collapse of the monument was their fall. In the village had gathered enough Bulgarec communists. Associations are created Enver volunteers. Their strident voices cried in the streets of the village starting to Korca. ‘Party Enver, are almost always’. ‘We want Enver’. ‘Enver is alive’. ‘Samir kulakun rope’, ‘Saima kulakun the rope’. ‘I do not hang then, but now we hang them’. ‘The rope all kulaks’. The situation was too difficult. Enver volunteers were displayed everywhere. A woman shouted, ‘We give the honor, but do not give Enver’. A kennel bouncing lunatic and spies from all sides, “recalls further Namik High. All life I worked as a miner in quarry party secretary told me, ‘Your son has blackened the face us all. He, along with others, have fallen monument of our beloved leader Enver Hoxha. For this reason, we request you, Namik, take the portrait of Enver Hoxha and with others to lift up, where the monument was Enver. This will have a great significance. Indeed overturned son, but his father raised. Will be honored Namik. Your example will be followed by all ‘. He took the portrait and brought my hand. He recoiled a step. ‘Please I said, not my portrait around it,’ man, I do not loved for 50 years, so I have not ever loved. After that I came out of office, while outside heard screams of mad lukunisë calling, ‘We give the honor, but do not give Enver’. I was already sure that people will avenge Security against us. All these would come to mind when I heard women crying in my house and said, ‘The killed o Saima, the murdered son’ “, following numerous threats Namiku.Nga, Saimiri decided to send in Greece, in order to was as far as the insurance people. Since the day of the demolition of the monument spies were looking for our boys. Saimiri crossed the border and then traveled to Athens. We stayed with frozen blood. Wait a clue from him. Spent quite a day, when he took us on the phone and told us that she had arrived in Athens. Had started work as a waiter in a local neighborhood ‘Iraklis’ capital. Also said the owners had better. I rejoiced exceedingly. Already he had gone too far from the eye of former security people, but we were wrong. They found in every corner of the world that you were. And we ordered take us constantly on the phone and he kept his word. We often call up. When the money got the money, send us home. Then he sent us a tape. Trying to help us that we were actually too poor. Everything good passing. Even two-three days before me to hear the news of the death of the boy, had spoken on the phone with, “says Namik High. “But now he was no longer alive. How possible it?!. They had killed …? But until that moment had said no body had been found sign saimiri bullet or knife. But even natural death was unbelievable. He had never suffered from any disease. All these thought those moments, when people came to comfort me asking me how the boy had been dead, but I had no answer. I did not know anything, “further demonstrates hours waiting for the lifeless body of his son, Namiku.” Coffin boy came to us the next day. I pulled out of the coffin and checked throughout the body. There was no sign. High Saima really died? ‘. “Although the last few days had funeral, family situation was very grave. My wife, Spring, Mirela girls and my little boy, M. who was then only 14 years old were experiencing difficult days. In the same condition they were and all our relatives. No one believed that our son had died. He was killed, but how, in what way? We did not have any explanation. Our spirits can not find rest, as they have not found even today. 40 days after the death of the son I started looking into. Greek land owners called my son, Catherine, who knew well the Albanian language. She knew something, but not much. The boy’s death was more mysterious. In the premise of Catherine, where Saimiri worked as a waiter, came two. Were young. Without claiming for their exact age, Catherine said that should have been about 30s. Two people who entered local speak English. Since the first moment tried posed as patriots. For saimiri those two mysterious persons were unknown. Saima had no more than 4 months in Athens and his acquaintances were few .. In addition, he never left the premises, except for rare cases when he met his relatives from Bulgarec. In bringing the two teenagers had something fake, especially to try to remove as patriots .. It was introduced to the saimiri. ‘I know English, said Catherine and hear everything they talked, but then sat on one of the bar tables. For how long they stayed there two people, followed their every move. I do not know why I had the impression that they were both good people. While three stayed together, one of two newcomers, took the package and took a cigarette saimiri, the latter took it and lit. Saimiri like to say that cigarettes do not drink it, but that moment could not. All these he said later, by order not to take anything from people who did not know. After the exchange of cigarettes, two unknown men left the bar. Not much later, said Catherine and Saimiri was feeling bad. Dizziness made a little later blew a hemorrhage that did not stop. Fell from tables. It was obvious that something had happened. I took and brought them to the hospital urgently. After medical aid got there, Saimiri began to feel better. Did not want to stay longer in hospital. Reverting back to the local, but also seemed very tired the next day. However I can not say that complained because there was a man who complained. After two-three days he died. I do not know how it happened, he worked until evening, then went to his room, which is inside the shop where he worked and was laid to sleep. Only in the morning I noticed that he was not at work delta. Concerned went in his room, but there I found a lifeless body. Saimiri was dead. I’m not sure to tell what time it happened. Immediately the man informed him close to Simirit Arben Malon working in Athens, but while inform-and Albanian Embassy in Greece. Can not do much anymore, and what can I do? ‘. This was shown by the story of Catherine, “recalls the owner’s son’s confession Namik High. “My son’s coffin brought Arben Malo, who is our neighbor along with two others. Raymond said Saimiri should have died after midnight, after he had got on the phone at 12:00 at night and Saimiri had said he was feeling well and had no concern. However our son had a rather mysterious death. Malo along with others had gone and the Albanian Embassy in Athens for help in transporting the lifeless body of Saimiri, but the ambassador had answered cut. ‘Throw where you want, we have no responsibility for it. He was an illegal immigrant ‘. All these unbearable pain made us the most, “said Namik not without excitement High.” However can not give up on finding the truth about son’s death. Initially turned to the Foreign Ministry, where I had to go several times waiting on a response. When enough time had passed that I answer ‘High Samir was killed by people second Directorate of State Security. This group, they said, and martyrs killed April 2 in Shkodra. High Samir was killed for political reasons’. I got the same response later from all institutions where I headed for help in solving the murder of the boy. Most promised to catch the perpetrators of the murder of my son, but to date this has not happened. It has been too long, but I know that in that group of killer there were people from the district of Korca. No wonder that the same people have been killed and Shiny Agoli, NIS leader in Vlora during the riots of 1997, who was found murdered in mysterious circumstances in Greece too. Anyway I still hope that the perpetrators of the murder will be brought to justice. In the 5th anniversary of the fall of the dictator’s monument, the President of the Republic of Albania, Sali Berisha saimiri medal awarded ‘Martyr of Democracy’ .. Already Korce County Council has made approval for declaration of SIMIRE High, “Martyr of the Nation ‘ . Yet every day I expect to hear the names of the killer of my son, “said Namik High. High family history patriotic family, who were historically persecuted by the regime of family origins, High, comes from the village of Korca district Kolanec. Then four brothers, Ismail, AVDYLI, Pasho and Ahmad, who at that time bore the surname Bazelli Maliq settled in the village. Since all were patriots. Some of them will move into the village Bulgarec High surname, highlighting the origin of tyre.Ismaili opener known as the initiator of Albanian schools, in the province of Gora and Pasho as fighter for freedom, commander çeta in gore, he together with Ishmael had fought against osmanllinjëve. He was a comrade of Themsistokli Germenj and his friend. Fetah and Ibrahim Kodra family relative High, were couriers Themistokli Germenj from Vlora, Korca. Until the invasion of Italy, had been Pasho Albanian army officer. Along with sons of his brother Ahmad had to fight against the Italian occupation. Since 1939 he was put in charge of nationalist çeta Gora. Never refused to cooperate with the Communists. This was asked in 1943, but he again refused. With the creation of the National Front, Pasho join Baba Zylfon and Sabri Panarit, creating his çeta. The arrested in 1945, where cruelly tortured in the dungeons of insurance. The condemned to death. When they led to “Tebojë” Korca, before the firing squad, a little further Graves French he called his relatives who were followed from afar, ‘Do not drink coffee for me but pull candy, for soon will be a day that communism would be reversed ‘. Along with Pasho was also sentenced his nephew Asim Bazelli. The same fate would have another nephew Carnation High, High Saima grandfather. He was convicted because he had already told the partisans that the country was liberated, Albania had the support to Anglo-Americans. Was subsequently arrested, Petrit Bazelli Skender Nevruz Malo, which was maddening in prison and eventually led to the Manchester psychiatry is so tragic that the life of Skender Malos, this family man, who had escaped from a military unit in 2200 (forced labor ward) in Oak Lushnja, but most arrived in the village very close Rajcë Thana neck caught. Torture and suffering was maddening. Petrit Bazelli was unexpectedly arrested in 1980 and sentenced to 10 years in prison for agitation and propaganda. When cooperatives were created, people tribe High (Bazelli) said, you will enter into cooperative, but not as other men are, because you’re kulaks. You do not have the right either to settle or to select. All these could end only saw the fall of the dictatorial regime of Enver Hoxha.

 

Kategori
Uncategorized

police violence against anti-Communist Former Political Prisoners ALBANIA covered by the hunger strike. Get destabilization of the country road.

English police violence against anti-Communist Former Political Prisoners 
ALBANIA covered by the hunger strike. 
Get destabilization of the country road. 

Former perndiekurit launch a hunger strike in support of the parliament 

After the strike was taking place next to the prime ministry of state administration dismissed. Today began a hunger strike in support of the next parliament, with other civic and other application. 
This hunger strike is being developed by former political prisoners. 

Clashes, violence, shock and delay, between state police, the deputy of the Albanian parliament and former political prisoners who are organizing a hunger strike on going to their requirements right, left in limbo by the new government and Rama. Former political prisoners before the elections totally joined the Socialist Party campaigning for its victory total, with the promise of the coming renaissance that will power compensation to once and for all closing forever this wound Albanian society. 
Eleven months but after that the Socialist Party took power has not indemnified or even a former convicted of conscience, and those who received a check banking have not received even a single penny, because banga not pay. 
ALBANIA Covered by The Hunger Strike. 
Get the destabilization of the country road. 

Former perndiekurit launch a Hunger strike in support of the parliament 

After the Strike Was taking place next to the prime minister of State Administration Dismissed. Today a Hunger Strike in Bega support of the next parliament, with civic and Other Other application. 
This Hunger Strike is Being Developed by Former Political Prisoners. 

Clashes, violence, shock and delay, Between state police, the Deputy of the English parliament and Former Political Prisoners Who are organizing a Hunger Strike on going to theire Requirements right, left in limbo by the new government and Rama. Former Political Prisoners Before The Elections totally joined the Socialist Party campaigning for Its total victory, with the promise of the coming Renaissance That Will Power Compensation them once and for all closing forever this wound English Society. 
That eleven months but after the Socialist Party took power has not indemnified or Even a Former Convicted of Conscience, and Those WHO Have Received a check banking swimming Received Even a single penny, not pay Because desks. 

Kategori
Uncategorized

Prime Rama does not Allow Parliament to investigate the crime Ties.

Prime Rama does not Allow Parliament to investigate the crime Ties.

Rama does not allow Parliament to investigate the crime ties.

Former Prime Minister Sali Berisha has challenged Prime Minister yesterday asking Rama to accept the establishment of a parliamentary inquiry committee, which will highlight all links with criminal networks Rama, ranging from band Kavaja Road. “If you do not bring evidence before the Prosecutor, I do not impinge on Parliament Hall”, was issued to challenge Rama Berisha.
Berisha said that the opposition would not take part in the committee that raised the majority unconstitutional, urging Rama to observe the Constitution and the decisions of the Constitutional Court, which means that most of the committee up to the opposition and that will highlight each connection Rama criminal networks, ranging from band Kavaja Road. The former head of the government said that if these are not true, he would be liable. “It does not shock me out this issue on the country’s Constitution, which provides in Article 77 establishing parliamentary committees of inquiry. Asking where the hell bravery and terror law is like asking squared circle. Friend in question, if maintains, accept the determination of the Constitution. I am the MP, the Constitution has given me the right as parliamentary investigation. The law has forced me to afford the results of this investigation lead Prosecutor General and I promise that I will do this, that will draw in the sunlight of his links with the mafia. Yes there are more mafia act than to send Secretary General to the President of the Republic of mafia and make blackmail. Hence, there is a determination Constitution, the commission of inquiry. The Constitutional Court has a definition which in Albanian law, European and wherever it meets constitutional prerogatives, meets the Constitution. In parliamentary investigative commissions, says GJ.K., most belong to the opposition. If you’re a coward with bunny in the abdomen when picked up fear and dread I do not know that, Wise. You have given no minister to explain before the Commission on Security and funny came here and was done talking to mosquitoes and back commanded blocking airports. You are ridiculous and cowardly who commanded men and women to sit here 8 hours of discussion and keep in office minister not to come here. And lifted Commission, unconstitutional and unconstitutional s’marrim part in committee. Apply the Constitution, implement the decisions of the Constitutional Court. Most committee regards the opposition and guarantee that every link will show off yours. Ranging from street gang ties Kavajes. If you are not absolute truths bear responsibility, “said Berisha.

Meta is afraid of the truth

In yesterday’s parliamentary session, former head of the government of Sali Berisha has asked the speaker to accept Ilir Meta said that once the current prime minister Rama. Testifying by video that said Meta for Rama, Sali Berisha has challenged both co to set up a parliamentary commission of inquiry to bring to light all their theft and if does not infringe on the Parliament. But before that Meta is drawn. Berisha said that the speaker Meta afraid of the truth and that is able to organize everything to save the truth. Berisha has further ordered the country’s achievements in government by the Democrats. “This was testified to what Mr. Meta said and read it not for the other to another friend Rama. I say once again, create a parliamentary commission of inquiry and if I do not show off before Albanians sunlight your theft of what to charge, I do not override this Parliament, this is it. Know how are you or not, you went from the truth as the devil incense, you fear it, you are able to organize everything just to be saved truths. They regard the party made possible NATO membership of Albania, about the party they made possible the abolition of visas, they respect the party made possible visit in November older people of this land, they regard this party made possible positive report on visas twice, on the status of the block you. These links, which the party had contributed historical and essential to the independence of Kosovo and its recognition, about the party they were safer tekstyra defense and national interest, they made about the party that in many aspects Albania move faster than ever in its history.

Rama in a year governance, zero investment

Addressing to Rama Berisha stressed that in a year he government has done nothing for the Albanians, unlike the time when the ruling was right. “Today is doing a year in government, not you able to tell a kilometer to build, do not you able to tell an open job, you’re not good to show a new school building, you’re not good to show a build center for seniors. To date they have showed Albanians his office, the Vice Prime Minister and your walls. Albania is today is limited to eight working offices, which have existed for all, with an excellent view of employing digital system, built by the Swedish government with its money. They have links to Albania to build roads in these years more than the entire region to get together by the European Commission. They have done this about Bangladesh over a period range from 4.8 percent to go on the internet on 60 percent of its use. You do not know what the new computer because the new psychological imagine not let new computer that works, they made them sit about 3 to 8 times phone tariffs and extends throughout the country. They made about Albanians to study in their high schools who will now return to confine your ancestors and from 12 students to one thousand inhabitants Albania have 50 students to one thousand inhabitants. They made about Albania for four years to get over 1 million, over $ 1 billion investment, those connections became more arid that Albania is today a country of two major projects in Europe today, TAP and cascade Devolli before you announce the election of giant rogue world in hydropower construction. They certainly can not regard solve everything, but mbidyfishuan salaries and pensions and made Albania the only country that did not fall into recession in eight years. If you do not know what the recession, you do not know what is economic growth, you can not hook two words with substance, of course you only fight that denies all this. You talked yesterday about technological Bathore at a time when in your mind you have a sick fog. You try to trample one of the greatest successes. I know what the message coming or not, tell the man that now are in the pocket computer, “said Berisha.

Fraud, Rama loop in throat

Former Prime Minister Berisha said that Rama can not fool me dot Albanians after his scams will become the loop in the throat. “Just one thing, deceived in the most unimaginable, were the Albanians that will make free health service, was the that would legalize all constructions that are free and only rises Hoxha will not touch a flat palegalizuar was the Albanians that will cut 20 percent of the price of energy by removing VAT, were the Albanians that will remove the tax on circulation, but I can not say this, not because he did not know, I knew 100 times better than you but I can not hear those voices that you hear. I will not ever face to go out to the Albanians. Be sure that every day I will raise up thy face from megamashtruesi to Albanians, every day continues surrounds from a square to another by Albanians say that you have free legalization, but who remembers that entices you, who thinks he cheats? What reminds you what reminds Albanians? Or was more vote and now claims to trample. Ever it can not be done, that megamashtrimet your loop will be made in the throat. If it holds, that it holds a holds s’ta is your job, you will not say that word, everyone understand what the word is, but it keeps the bid to create the commission of inquiry, of confirming ties, t ‘The prosecutor bring in, otherwise I do not come on in this room, “he said.

Kategori
Uncategorized

U.S.: Our messages, ears that do not want to hear. Director for Central and South American Department of State, Jonathan Moore said yesterday the Minister of Defence, Kodheli that “messages of the United States have fallen in ears that do not want to hear”. Kodheli met yesterday with a senior officer of the Department of State in Budva during an international meeting. Moore’s statement was made in the context of the approaching date for obtaining candidate status in the EU for Albania. “As for the status of candidate country, this is an issue that concerns the interests of both our countries, as a member of NATO. This message we have given and in Tirana, but our messages can not say that they have fallen on deaf ears, but ears that hear not, “said Moore Moore emphasized that the U.S. attaches great importance to the rule of law and encourages efforts to achieve common goals. “We fully support you in your efforts to protect the dignity and honor of the Armed Forces.” While Moore has not përsëiritur mnesazhet that handing over recent fortnightly times, his statements are clear. On February 1, Moore stated that “Fighting corruption is not to say that those who have the power today to complain about those who had power before. Fighting corruption and rule of law konsolidosh done through increasing charges by prosecutors, if necessary to raise charges. There must be purely to blame predecessors “. Moore said a few months ago that this should be done by raising the issues of legal and judicial institutions. “In Albania there are many skilled prosecutors and judges and they can deal with cases submitted to them, or when the prosecution raises. But these issues should not be discussed only in the political arena. ” Moore said that, while the rule of law will be built, but that initial steps be taken. He cited as a concern for Albanians and the international community, Lazaratin, saying the state should put the entire territory under control. “The important point that was highlighted by peaceful and democratic transition, is that there is no role only the government but also the opposition, then to find ways to support the process rather than just trying to provide support to EU , to which they do an effective job, but to emphasize ways of cooperation “. He said that the present government, while in opposition, not always supported steps to be taken by Parliament. “Today’s opposition has promised to support the necessary steps to Parliament. It must continue. The government must find a way to cooperate with the opposition, to strengthen the message, not seen as a party or coalition against another.

Figurë

Kategori
Uncategorized

Braho: Himara, a single administrative unit, there is a danger of union with Greece

Braho: Himara, a single administrative unit, there is a danger of union with Greece.
Spartak Braho :
Himara , një njësi administrative e vetme , ekziston rreziku i bashkimit me Greqinë .
E enjte, maj 22, 2014

Spartak Braho, Kryetar i Komisionit të Sigurimit në Kuvendin e Shqipërisë , ka deklaruar në Komisioni Parlamentar të Reformës territoriale.
Se ” Në rast se Himara , del si një entitet i veçantë , atëherë ekziston një mundësi që nesër , ata bashkohen me Greqinë ” .

Shihni vidjon e me poshteme duke klikuar mbi foton poshte.
“”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””
SManalysis
TOP Analysis, Prognoses and News about Greek – Albanian Relations and the Region.

Thursday, May 22, 2014
Braho: Himara, a single administrative unit, there is a danger of union with Greece.

Spartak Braho, Chairman of the Security Committee in the Albanian Parliament, declared in Territorial Reform Parliamentary Committee that “in the event that Himara, emerges as a separate entity, then there is a possibility that tomorrow, they join to Greece”.

Kategori
Uncategorized

Missing Monuments of Democracy.

Urim Gjata: Monumentet e munguara te Demokracise
Nga Urim Gjata

 Viti i zi i 1997 ishte futur si nga me tragjiket te dhimshem dhe te mbrapshte.Vit i cili vuri ne diskutim fatet e demokracise dhe te kombit.I kompozuar si nje revolucion vonuar Komunisto_socialist i vonuar,ku e ashtuquajtura revolta e popullit ndaj humbjes ne firmat piramidale sherbeu si alibia e te majteve, e mbeshtetur nga qarqe te caktuara anti shqiptare.
Djegja e shqiperise dhe fillimi i serise tragjike te vrasjes se demokrateve,persekutimit dhe goditjes se tyre nepermjet terrorit psikologjik,ndjekjes,burgosjes ketheu ate pranvere nga me te hidhurat dhe me te dhimshmet.
Te majtet te ardhur ne pushtet nepermjet tytave te armeve,mbeshteteshin fuqimisht nga te vetquajtura Komitetet e Shpetimit Kombetar,te cilat nuk ishin gje tjeter vecse grupime te militanteve te kuq,fanatike te verber te cilet kishin nje urrejtje patologjike ndaj demokracise dhe PDse.
Keto kontigjente drejtoheshin nga ish punonjes te sigurimit te shtetit–oficere ne lirim,njerez cinike dhe kriminele.pjesa tjeter e ketyre kontigjenteve perbehej prej hajutesh ordinere,vrases dhe njeres te korruptuar te cilet per ti shpetuar drejtesise  i shihnin keto komitete si vende mjaft te sigurta per te mbrojtur veten.
Jugu i vendit ishte tereisht nen kontrollin politik te partise socialiste dhe njerezve te saj ku nga nje grup njerezish dhunohej cdo gje qe ishte demokratike dhe kishte lidhje me PDne.
Ne Vlore Sarande,Lushnje,Permet,Pogradec ishin djegur komisarjatet.Berat,Gjirokaster,Fier,Vlore ishin djegur arshivat e hipotekave.
Ne vlore ishin vrare dhe persekutuar punonjesit e sherbimit informativ,ku njgjarja me makabre u realizua nga Luiza Hozha nje militante sadiste dhe kriminele qe lyente buzet me gjakun e oficerit Lek Coku.
Gjithashtu ne Cerrik do te kryhej nje masaker tjeter tragjike ne vrasjen e punonjesve te Gardes se Republikes.
Djegja barbare e ketyre djemve te rinj ne detyre tregoj kulmin e egersise barbare te Komunisteve–socialiste qe te etur per pushtet e kerkonin kete me cdo lloj cmimi.
            
Sali Martini–42 vjec efektiv i gardes se Republikes se Shqiperise.
 
Halit Hazhiaj–27 vjec —————————— Te gjithe te vrare nga kri
                                                          minelet ne Cerrik
bashkim Mella 21 vjec——————————–
 
Besnik Syla 21 vjec——————————
 
Qemal mamati 25 vjec————————–
 
Petrit Gjonaj 22 vjec————————-
 
Ne keto dite trazirash Garda e Republikes ishte e vetmja strukture shteterore qe nuk u shperbe,megjithe  veprimet e ketij reparti nuk mbeti pa u pergojuar me djallezi nga partia Socialiste,duke e penalizuar shpesh me fyerje dhe poshterime publike dhe nepermjet shtypit.
Pra kjo sindrome qe kerkonte te krijonte Partia Socialiste me Gramoz Rucin.Partia Social Demokrate me Skender Gjinushin,se Garda e Republikes po perdorej per te shtypur rebelimin nga Presidenti  Sali Berisha ishte viktimizimi i saj perballe rebelimeve te armatosura te krimineleve komuniste..Ne ditet e para te marsit ne Garden e Republikes u mobilizuan vullnetarisht disa forca me qellim qe te mos shperbehej nje nga repartet me autoritare te shtetit demokratik qe ishte goditur pabesisht dhe ne menure te organizuar nga bandat e kuqe social-komuniste rrebele.
Nga kjo strukture dinjitoze dolen djemte e pa vdekshem qe dhane jeten ne njgjarjet e cerrikut.
Fahri Metalia njeriu i cili mori dy plumba dhe pa se si po i vriteshin shoket e tij tregon.
22maj 1997 marrim urdherin qe trupat te behen gati per sherbim.
Komisariati i Elbasanit ishte qelluar.Ne me autoblindat ne rimorqator u nisem nga rruga e Durresit,dhe repartet speciale u nisen nga Krraba per tu takuar ne Elbasan.Ne kete operacion ishin te gjithe funksionaret e larte te Ministrise se Brendeshme te asaj kohe, ku u vendos qe reparti i motorizuar i Gardes se Republikes se bashku me disa forca te RENEAS do qendronin nekomisariatin e Elbasanit,dhe diten e neserme do niseshim per ne Cerrik,sepse dhe atje posta e policise ishte marre nga disa njeres te armatosur.
Aty u vendos qe ne krye te operacionit te ishte shefi i komisariatit Agron Koliqi se bashku me specialistet e policise kriminale te Elbasanit.
Kur arritem ne Cerrik u dislokuam 500 metro ne dalje te Cerrikut,gjate rruges gjithshka ishte normale njerzit na pershendesnin dhe i pershendesnim,ne largesine 200-300 metra larg dislokimit degjojme te shtena dhe zhurmen e nje transportuesi qe u ndez per te levizur,ne nuk po arrinim te lidheshim me transportuesin e blinduar.Forcat e dislokimit na lajmeruan se nje nen oficer ishte qelluar nga nje snaiper ne koke dhe po e dergonin urgjentisht ne spital,nisemi menjehere dhe ne.Ne kohen qe transportuesi kalon godinat dy kateshe prane kinemase,pa pritur fillojne te shtenat nga kinemaja dhe pallatet pese kateshe.Vepruam si te mundnim dhe me nje megafon ju beme thirrje atyre te kinemase te ndalonin zjarrin dhe me te vertete ata e ndaluan.
Ne ate kohe po vjen drejt nesh dhe nje transportues tjeter i blinduar, ndersa transportuesi tjeter sapo kish mbrritur tek spitali ishte sulmuar nga persona te armatosur me qellim qe ta rrembenin port nuk arriten dot.Ne kethim ne mes pallateve pese kateshe sulmohet perseri me nje bresheri e pa find plumbash.
Nje dore mjeshteri qellon me antitank piken e vdekur te transportuesit,depozitene karburantit.Situata u rendua ne menyre dramatike dhe te pa parashikuar.Nga transportuesi qe ishte mbuluar nga flaket filluan te dalin nenoficeret gjashte te paret qe u futen me shpejtesi ne ne zinxhiret e transportuesit per tu mbrojtur nga plumbat.Nje pjese e tyre kishin filluar te digjeshin nga rrobat dhe po perpiqeshin ti shuaniun me zhavor qe ndodhej aty prane.Kater nga nenoficeret qe munden te dilnin nga transportuesi i blinduar shpetuan dhe jane gjalle.Nderkohe nje tjeter predhe antitank qellon nje kjoske rreze pallatit dy katesh dhe nenoficeret qe ishin nen transportues filluan te teriqenAgim Biberi,Azem Rusta,sali Martini,Besnik Syla,Besim Pali dhe nje tjeter.
Sali Martini ne tereqje e siper kishte marre plage per vdekje dhe vdiq ne krahet tane.
I thoni Nanes se plumbin e kam marre mire.
Besnik sula djaloshi 21 vjecar leshohet si shqiponje mbi transportuesin e blinduar qe po digjej hap kapakun e shoferit qe kishte mbetur brenda,njerr shoferin dhe e drejton nga ana e kundert e pallateve pesekateshe kurse per vete  djaloshi shqiponje Besnik Sula qellohet me bresheri nga ana e pallateve pese kateshe dhe mbetet i vdekur ne vend.
Me shpresen per ta shpetuar leshohet drejt plumbave Metalia por dhe ky merr plumbin ne krah.Perballe qellonte me snaiper nje djale i beshem me floke te gjata,Shoket furen per te shpetuar Metaline por ne tereqje e siper dhe ky merr plumbin tjeter ne kembe.Se bashku me Metaline plagosen dhe trmbedhjete oficere dhe nen oficere.
Njgjarja sa vinte dhe po merrte permasa dramatike dhe te pa perashikuara.lidhemi me komisariatin e Elbasanit duke ju kerkuar te na dalin perpara nga rruga e Peqinit pasi kemi shume te plagosur.
Per te evituar gjakderdhjen e metejshme te gjitha forcat te cilat nuk kishin ndonje objekt goditje nuk u futen ne qytet.
Ashtu te traumatizuar,te gjakosur,te vrarene shpirt,por me kurajo dhe guxim,u teroqem se bashku me forcat qe erdhen ne ndihme
            
Dhimbja Akuzon
 
+Njgjarja e Cerrikut eshte me e renda qe ka ndodhur ne muajte e rebelimit te zi.
+Pse nuk pyeten personat qe kane nxjerre nga transportuesi i blinduar trupat e djegur te dy gardisteve.Cilet jane keta persona?
+Cilet ishin fotoreporteret qe bene fotografite e para,si u gjetn aty kaq shpejt dhe kush i njoftoi.
+Ne cilen familje u mbajten peng dhe kush i fotografoi dy nenoficere te policise se gateshme te Saukut.
+Armatimi qe ishte vendosur mbi pallatin pesekatesh,i cili eshte i fotoggrafuar,kujt i perkiste dhe kush e kishte vendosur aty?
     
Shoqeruesit e Rexhep Mejdanit
 
+duhet te hetoen ata njeres qe shoqeruan Rexhep Mejdanin ne fushaten elektorale dhe kryetari i PSse ne Cerrik Bici
+Te pyeten gazetaret dhe njerezit qe i shoqeruan per tju bere fotografi ushtarakeve te vrare.
+Te pyeten banoret e pallatit pesekatesh nga erdhi goditja.
+Kush ka qene pronari i fugonit “Ford”me targe {EL-05 31}.
+Kush u lidh me radio nga Elbasani?Cfare u komunikua?Kush i shqiptoi fjalite ogurzeza “Do ja u rregullojme neser qefin gardisteve”
Ate njgjarje,sa tronditese dhe aq te dhimshme nuk mund ta harrojme.Shqiperia ishte goditur dhimshem.
Vrasja e gjashte djemve te mrekullushem,te pa fajshem dhe aq me teper profesioniste,te organizuar ne formacionin shteteror per te mbrojtur shtetin.
E pra drejtesia duhet te flase,asnjehere nuk eshte vone per te vene gjerat ne vendin e duhur

*Mbeshtetur ne kujtimet e protagonisteve Fari Metalia dhe Vasil Tabaku {Monumentet e munguara te demokracise}

Kategori
Uncategorized

Crime communist kills Director of Prisons Bujar Kaloshin.

AI ISHTE BUJAR KALOSHI

 

Nga Urim Gjata

 

  Koha e vrenjtur ate mengjes ndjente ne vetvete nje peshe te rende,peshe te cilen askush nuk mund ta mbante me.

Peshen e nje atentati djallezor,kriminal,mizor ndaj nje pishtari te vlerave te demokracise.

Po ate mengjes te vrenjtur te 26 Korrikut 1996 krismat e dores se gjate,dores se vjeter te pergjakur me gjakun qindra e qindra bijve me te mire te kombit,do te ngrihej perseri mbi nje pishtar.

Nje vrasje gjakftohte e llogaritur dhe studiuar mjaft mire

Dora e zeze kishte kohe qe priste e fshehur ferrave dhe vrimave te zeza.

Dora e zeze rganizonte kobin e shqiperise, ajo nuk mund te duronte dot me. Ata qe i vrau burgosi interrnoi,atyre qe nuk ju la gje pa bere i kishin marre pushtetin.

Dora e zeze gjakatare dinte ta merrte dhe ta mbante pushtetin vetem me gjak te paster Shqiptari,dhe sot ata e kishin hedhur ne koshin e plerave.

Bushtra e zeze nuk e duronte dot me.Kelyshet e saj me jarget leshuar vertiteshin vetem ne erresiren e nates, dita i verbonte.Bushtra i mblidhte naten ashtu e terbuar ulurinte me zerin e saj te cjerre te plakur por me hakmarrese se kurre,ashtu e kerrusur me e zeze se nata jepte vendimet e saj.

Froni i dikurshem e kishte hedhur tutje askush nuk i lutej me, askush nuk i kerkonte me meshire,askush s/mendonte me per te, dhe kjo e tmerronte me shume se vetmija. Ajo qe dikur ishte mbreteresha sot rrinte vetem me qente e saj jargamane.Hakmarrja ishte e vetma shprese.Hakmarrje kerkonte,hakmarrje ndaj atyre qe ju vrau dhe ju shkaterroj gjithshka,hakmarrje ndaj bijve te ketij vendi, atyre qe i kishin marre pushtetin dhe e kishin lene te vetmuar ne strofullen e saj.

Urdherat e saj zbatoheshin me perpikmeri,urrejtja dhe vrasjet ishin e vetmja shprese e saj,ajo urdheronte dhe kelyshet e saj ju zinin prite bijve te demokracice.

Kjo ishte hakmarrja e tyre. Hakmarrje per Drejtesi?

Jeta e ish Drejtorit te Policise Financiare, Drejtorit te Burgjeve, Pishtarit te Demokracise, Nderit te Kombit, Bujar kaloshit do te nderpritej pikerisht prej kesaj dore vrastare.   Hakmarrja per Drejtesi.

Bujar Kaloshi nje prej pinjolleve me ne ze kaloshet e Dibres, i lindur dhe rritur me traditat me te mira atdhetare,atje ku nuk duhej te lindte dhe te rritej i interrnuar ne kampet famekeqe te diktatures  ne Grabian te Lushnjes,me nje jete plot gjurme dhimbjeje  qendrese, sakrifica dhe perpjekje.

Nje jete per demokracine.

Por jeta nuk matet me vitet qe jeton,mund te jetosh dhe 100 vjet dhe  te mos besh asgje.Mund te jetosh pak dhe te besh shume

Ky ishte Bujar kaloshi njeriu qe la emer ne demokraci,ai ishte misherimi i njeriut te vuajtur,njeriu qe dinte te falte,njeriut qe gjithe jeten ja kushtoj demokracise.

Askush nuk mund ta besonte,askush nuk mund ta imagjinonte,qe Bujar kaloshi nuk do ishte me mes shokesh e miqsh,mes familjes se tij te dashur mes prinnderve te tij te vuajur gjithe jeten burgjeve dhe interrnimeve.Askush nuk do e besonte qe dora e gjate e (hakmarrjes per drejtesi)dora e e gjate e sigurimit te shtetit do godiste kaq mizorisht mbi Bujar Kaloshin.

Gjithshka e thurur dhe realizuar,me mjeshteri,gjithshka e thurur dhe e realizuar me djallezi.Kishte kohe qe kjo dore e e pergjakur me krime fshihej vrimave te errta dhe priste ashtu sic priste gjithmone trimat ne bese.

Dhe zeri i nenave vajtonte bijte e saj me te mire dhe koha e vrenjtur leshonte pikat e saj te shihut. koha vajtonte.Por kush mundej te ndalte doren vrastare qe kishte vite dhe vite qe vriste pabesisht ne prite,bijte e kesaj toke. Hakmarrja per kohen e permbysur, nga bijte e gjakatareve kishte kohe qe kishte nisur.

Si mund ta duronin kriminelet birin e kulakut armikun e partise atij qe vetem shpirtin nuk ja kishin marre dot ti permbyste nga pushteti.Si mund ta duronin pinjollin e trimave te Dibres nipin e Llan kaloshit ne kuvendet e medha Dibrane, luftetare kuner pushtuesve osmane,serbe e malazeze te interrnuar prej vitit 1945 ne te gjitha kampet  plot 46 vjet interrnime,te drejtonte ne nje shtet demokratik.

Ata kishin vite qe e kishin vene ne shenjestren e tyre.

Ai bashke me shoket e tij i kishte rrezuar ata nga froni diktatorial,ai ishte nje nga inicuesit e krijimit te deges se PDse ne Lushnje,nje nga aktivistet e saj me te mire.

Ai ishte vetvetja.I pervuajtur i perndjekur por me dinjitet.

Ai ishte Bujar kaloshi.

 

Urimgj@Yahoo.gr

Kategori
Uncategorized

Written by Rexhep POLISI Tuesday, 20 May 2014 00:26.

Vetëm gjatë 24 orëve të fundit janë sekuestruar 1.6 ton drogë nga Shqipëria në Itali dhe në Greqi.  Policia italiane sekuestroi të dielën 1 ton drogë, ndërsa dje ka zbardhur detajet e operacionit antidrogë. Bëhet e ditur se, karabinierët italianë kanë bërë të mundur të dielën sekuestrimin e rreth 900 kg marijuanë të tjera në Fiumicino.

Ndërkohë, është bërë e mundur dhe arrestimi i dy shtetasve italianë, përkatësisht I.A, 35 vjeç dhe C.M, 37 vjeç, të cilët kishin fshehur drogën në garazhd. Detajet e operacionit janë bërë publike nga e përditshme “La Republica”, ku saktësohen detajet e bllokimit të një sasie prej 1 ton  marijuanë.
Sipas informacioneve, mësohet se droga është transportuar nga Shqipëria përmes detit, pasi është gjetur prezencë e rërës së lagur. Mësohet se, vlera e drogës arrinte në shifrat e 1 milion eurove. E gjithë vepra kryhej në një zonë të qetë të Fiumincino, në një kompleks të madh ndërtesash, mes qindra garazheve nëntokësore, ku u kontrolluan nga policia rreth 80 të tillë. Zbulimi i kësaj ngarkese të madhe droge, ku dy ditë më parë u gjetën 1 ton hashash, ka çuditur një pjesë të madhe njerëzish, pasi kjo cilësohej si një zonë tepër e qetë.
Sipas policisë, kjo ishte një zgjedhje tipike, e studiuar nga vetë trafikantët, për të realizuar ngarkim-shkarkimet. Ndërkohë, në artikull tregohen dhe detaje të mbështjelljes së drogës, e cila ishte paketuar në forma të ndryshme, duke u gjetur dhe rënë e lagur, metodë kjo për t’i rezistuar ujit. Sasi e madhe e drogës së kapur, sipas policisë italiane, mendohet të jetë veprimtaria e një organizate kriminale në nivel ndërkombëtar, për të cilën hetimet po vijojnë.
Autoritetet italianë kanë ngritur alarmin për trafikun në rritje të drogës nga Shqipëria drejt Italisë. Tonelata marijuane janë kapur në disa operacione, ndërsa kanali i Otrantos është cilësuar së fundmi edhe si autostrata e drogës. Para dy javësh, policia italiane sekuestroi 1.4 ton marijuanë që kishte mbërritur nga Shqipëria në Portin e Barit. Financierët e Portit të Barit si dhe zyrtarë nga Shërbimi Doganor pas një kontrolli brenda portit për mallrat që vinin nga Europa Lindore gjetën 1350 kg marijuanë të ndarë në 1200 pako të fshehura në thasë çimentosh. Një 55-vjeçar, shoferi i automjetit, ka rënë në pranga të policisë italiane. Ngarkesa vinte nga Porti i Durrësit. Sipas autoriteteve italiane, sasia e madhe e lëndës narkotike ishte destinuar për tregun italian dhe kapte vlerën e 14 milionë eurove.

700 kg drogë nga Shqipëria drejt Gjermanisë, bllokohet në Selanik

Rreth 700 kg drogë që kishte hyrë nga Shqipëria në tokën greke dhe kishte si destinacion Gjermaninë, u sekuestrua dje në mëngjes në Selanik. Policia greke bëri të ditur se, bllokoi një furgon tip frigorifer, brenda të cilit u gjet 691 kilogramë lëndë narkotike, si dhe vuri në pranga dy persona.
Sipas policisë greke, lënda narkotike ishte fshehur në pjesën e sipërme të një furgoni frigorifer, i cili kishte kaluar një ditë më parë në pikën kufitare të Kapshticës. Në vazhdim, kamioni u ngarkua me fruta në Follorinë dhe kishte destinacion Gjermaninë. Për fshehjen e gjurmëve, trafikantët e kishin paketuar lëndën narkotike me shtresë të posaçme izoluese prej alumini, madje kishin marrë dhe masat që droga të ruante edhe lagështirën e duhur.
Në cilësinë e provës materiale u sekuestrua kamioni, ndërsa për dy drejtuesit e tij, një shtetas shqiptar 41-vjeçar dhe një grek 54-vjeçar, u dha masa e arrestit burg pa afat. Lajmi është bërë i ditur nga mediat greke, sipas të cilave droga u gjet e fshehur në çatinë e një kamioni frigorifer, ndërsa mësohet se preardhja e saj ishte nga Shqipëria dhe kishte si destinacion Gjermaninë.
Trafiku i drogës nga Shqipëria drejt Greqisë është kthyer në një shqetësim për autoritetet e shtetit fqinj. Vetëm në dy muaj, në bazë të statistikave janë futur në Greqi mbi 8 ton drogë nga Shqipëria. Prej gjashtë muajsh, trafiku i drogës nga Shqipëria vazhdon pa ndërprerje drejt Greqisë, ndërsa ky është rasti i dytë që trafikantët e përdornin Greqinë si tranzit për ta kaluar drogën nga Shqipëria për në Gjermani.
Pak ditë më parë, media gjermane publikuan një lajm për sekuestrimin e 5.6 ton marijuane që ishte futur nga Shqipëria në Gjermani përmes Greqisë. Trafikantët e kishin paketuar drogën në kuba dhe tonelatat e saj i transportonin përmes blloqeve të granitit. Hetuesit në Bavari dhe Sachen-Anhalt, pas një hetimi prej 6 muajsh kanë shkatërruar një rrjet ndërkombëtar të drogës, falë një pune të rafinuar. Tetë të arrestuar, anëtarë të bandës mes 30 dhe 49 vjeç kanë kontrabanduar një sasi të madhe prej 5.6 ton marijuanësh, një shifër rekord kjo në vitet e fundit. Shtatë nga të arrestuarit ndodhen tani në paraburgim. Të gjithë kanë qendruar të heshtur përballë akuzave.
Kryetari i Grupit të Përbashkët të Hetimit në Mynih, Jurgen Thiel, foli për zbulimin më të madh të drogës në 20 vitet e fundit në Bavari. Sasia e drogës është trafikuar nga bandat në Shqipëri drejt Gjermanisë, Holandës dhe Italisë. “Sasia është e njëjtë me sasinë e marijuanës që është sekuestruar në gjithë Gjermaninë gjatë gjithë vitit të shkuar”, theksoi Hans Schmid nga zyra e Policisë Kriminale të Bavarisë. Vlera e sasisë së trafikuar sipas hetuesve është rreth 50 milionë euro.
Sipas hetuesve, trafiku është realizuar nga dy vëllezër shqiptarë me banim në Gjermani. Ata kishin transportuar drogën nga Shqipëria. Marijuanën e kishin fshehur në disa blloqe të posaçme graniti. Brenda blloqeve ishin futur sasitë e paketuara të marijuanës dhe ishin mbyllur në mënyrë sa ato të dukeshin si blloqe betoni.
Zyrtarët thanë se, bëhej fjalë për një kamion shqiptar. Ata sekuestruan 17 ton blloqe graniti, ndërkohë që hetimi do të zgjerohet edhe më tej. Përveç kësaj, hetuesit zbuluan edhe vendet ku mbahej e fshehur droga në të cilat ishin gjetur 374 paketa me marijuanë me një peshë prej 645 kilogramë. Sipas Kryetarit të Komisionit për hetimin e Drogës në Policinë e Sachsen-Anhalt, Sven Caroli, dy vëllezërit shqiptarë kanë qenë të dyshuar për trafik lëndësh narkotike, por mungesa e provave kishte bërë që ata të mbeteshin të dyshuar të policisë.

Drogë shqiptare kudo në Europë

Lëndët narkotike nga Shqipëria me destinacion vende të ndryshme në Europës janë intensifikuar në mënyrë të paprecedent qëkurse në pushtet kanë ardhur të majtët. Kështu vetëm ditën e djeshme në Selanik u kapën 691 kilogramë drogë që prejardhjen e kishte nga vendi ynë. Ndërkohë ditët e fundit mediat italiane shkruajtën për 575 kilogramë drogë shqiptare të kapur në Bolzano, kurse ato gjermane për 5.6 ton lëndë narkotike me prejardhje nga vendi ynë në rajonin e Bavarisë. Në lidhje me këtë situatë skandaloze dhe alarmante të narkotrafikut ka reaguar edhe Partia Demokratike.
Nëpërmjet një deklarate për mediat, deputetja e PD, Voltana Ademi ka theksuar se qeveria duke u vetëdenoncuar çdo ditë si pjesë e kartelit të drogës, nuk merr asnjë masë, nuk jep asnjë shpjegim, nuk mban asnjë përgjegjësi, por e vetmja gjë që bën është sulmi ndaj opozitës. Ndërkohë që dita-ditës kapen me qindra e mijëra kilogramë drogë shqiptare në vendet e Bashkimit Europian qeveria shqiptare çdo ditë sulmon opozitën. Deputetja demokrate theksoi se kjo vetëm sa e rëndon më shumë pozitën e Kryeministrit Rama, pasi sulmet ndaj opozitës janë shenjat e një Kryeministri në krizë. Si rezultat i vërshimit të lëndëve narkotike ngado, zgjidhja e vetme është largimi i kreut të qeverisë sa më parë.
“691 kilogramë drogë u kap sot në Selanik, që shkonte nga Shqipëria. Media italiane shkruan për 575 kilogramë drogë shqiptare të kapur në Bolzano. Media gjermane flet për 5.6 ton drogë shqiptare të kapur në rajonin e Bavarisë. Lajme çdo ditë tronditëse dhe teksa qeveria organizon konkurse për brandin e ri për Shqipërinë, në fakt qeveria po e damkos vendin tonë me një brandim tejet të rëndë, me vulën e drogës. Qeveria, duke u vetëdenoncuar çdo ditë si pjesë e kartelit të drogës, nuk merr asnjë masë, nuk jep asnjë shpjegim, nuk mban asnjë përgjegjësi. E vetmja gjë që bën qeveria në këto ditë të vështira për Shqipërinë e damkosur nga droga, është sulmi ndaj opozitës. Çdo ditë kapen qindra e mijëra kilogramë drogë shqiptare në vendet e Bashkimit Europian dhe çdo ditë qeveria shqiptare sulmon opozitën. Kjo vetëm sa e rëndon më shumë pozitën e Kryeministrit. Sulmet ndaj opozitës janë përpëlitje instinktive të një Kryeministri në krizë. Zgjidhja e vetme e krizës së madhe të drogës, është largimi i Kryeministrit një orë e më parë”, u shpreh deputetja e Partisë Demokratike Ademi.

Rexhep POLISI

Kategori
Uncategorized

GAME OF THE SOCIALIST PARTY WITH ALBANIAN pumpkins

LOJA ME KUNGULLESHKA E PARTISE SOCIALISTE.

Ne qeverisjen e Rilindjes. ka ndryshuar Fazlliç, apo ka ndryshuar PS-ja?!

Mire dije, po sot a duhet qe Partia Socialiste ti kerkoje falje mikut te Argita dhe Shkelzen Berishes. Serbit, hajdutit dhe anti shqiptarit Damir Fazllicit dhe popullit shqiptar?
Kur ministri Diaman Gjiknuri deklaron se ne dhjetor 2013 eshte firmosur marveshja ndermjet qeverise shqiptare te Edi Rames dhe “kompanise kroate “Dalekovod” per te ndertuar linjen e interkonjeksionit me Kosoven.
Por ne kete deklarate z Gjiknuri harron te thote se njeri prej aksionereve kryesore te kesaj kompanie fituese te tenderit, eshte dhe bosi Damir Fazllic. Nderkohe qe qeveria shqiptare ne vend qe te kerkoje hetim per te gjtha akuzat e ngritura ndaj Fazllicit nga vete ajo, kur ishte ne opozite.Sot i jep dhe nje nga tenderat me te kushtueshem dhe me te rendesishem.
Lind pyetja:
A ka genjyer PS-ja ndaj tij para 23 qershorit? Nëse ka gënjyer, duhet t’i kërkojë falje publikut, publikisht, si dhe vete Damir Fazlliçit. Nese nuk ka gënjyer dhe e ka akuzuar ate per blerje politikanesh e kryeministrin Berisha, atehere, cilin ka blere tani Damir Fazlliç? 
Është shume e rende kjo që ka ndodhur nese duam të flasim drejt e pa hile; si mundet te firmoset një projekt i tille pa sqaruar me pare publikun, pasi edhe nese Shqipëria ka nevoje ekonomikisht per firmen e Fazlliçit, duhet që me përpara populli, edhe ai socialist, të mesojë se kush eshtë ky Damir Fazlliç, te cilin selia rozë e ka bere “te zi” dhe e ka quajtur edhe antishqiptar. Tashme ka ndryshuar Fazlliç, apo ka ndryshuar PS-ja?!

Disa nga akuzat e PS-se

17.04.2012

Edi Rama: Interpelancë me Berishën për linjën energjetike me Kosovën

“Propozoj që të përgatisim urgjent një interpelancë me Kryeministrin dhe t’ia kërkojmë të gjitha shpjegimet e nevojshme, bashkë me fillimin menjëherë nga puna për realizimin e projektit. E dimë mirë edhe sesa shumë i intereson kryeministrit interesi publik kur në lojë është uria e pashuajtshme e barkut të oborrit të tij. Ne do donim të mësonim që kjo është një tjetër histori, kur flamuri shqiptar bie në gjysmështizë dhe shtiza e flamurit të korrupsionit u ngulet Shqipërisë dhe shqiptarëve prapa shpine, për të nxjerrë përfitime parash të zeza”, – tha Rama në mbledhjen e grupit të PS-së.

5 Tetor 2008
Braçe: KryeministriBerisha të shprehet publikisht, nëse e njeh Damir Fazlliç dhe aktivitetin e tij

“A e njeh, kryeministri i Shqipërisë zotin Damir Fazlliç dhe aktivitetin e tij? Natyrisht që pres përgjigje për këtë. E njeh apo jo? Dhe në rast se po, dua të di nga kryeministri i vendit: A ka përdorur paratë publike të taksave të shqiptarëve për të paguar këtë njeri? Ne disponojmë gjithçka, këtu kam vetëm disa faqe, janë plot 800 të tilla…”, tha deputeti Erion Braçe.

7 Tetor 2008
Dade: Ndërmjetësimi elektoral i Fazlliç për PD-në në 2005

“Ndërmjetësimi elektoral që Fazlliç ka bërë për PD-në gjatë vitit 2005, është një rrethanë që tregon se si u përgatit gradualisht që në atë kohë, rrjeti korruptiv i personave dhe interesave, të cilët do të merrnin më pas në duar pushtetin politik dhe atë ekonomik. Për këtë arsye, ai që kemi sot mes nesh, është një shtet i korruptuar familjar, që gjithçka e bën përmes pushtetit okult të një grupi të ngushtë të besuarish, mes të cilëve Damir Fazlliç paska qënë mesa duket njëri ndër ndërmjetësit kryesorë financiarë…”, tha deputetja Arta Dade.

4 Dhjetor 2008
Dalipi: Serbët, këmbëkryq në ekonominë shqiptare

“Dushan Mugosha pas 60 vjetësh është ngjallur për ju, ka ndërruar emrin në Damir Fazlliç, dhe po pasurohet në mes të Tiranës….”, tha deputeti Alfred Dalipi.

7 dhjetor 2008
Balla: Tenderat e blerjes së energjisë elektrike, me Fazlliç

“Nga tenderat e blerjes së energjisë elektrike, nga të cilat një pjesë e mirë janë kryer me sekserin serb Fazlliç, Sali Berisha ka përfituar 50 milionë euro, shifër kjo e konfirmuar nga vetë sekseri në fjalë …”, u shpreh deputeti Taulant Balla.

27 shkurt 2009
Braçe:‘Rudnap’ me pronar Fazlliç mori nga paratë publike, 106 mln euro

“Përgjatë vitit që shkoi, ne provuam se kompania tregtare ‘Rudnap’, nën pronësi edhe të Damir Fazlliç, për vitin 2007 ka marrë nga paratë publike të energjisë 38.5 milionë euro. Por tani, kemi të dhëna të reja të bilancit të vitit 2008. Kompania ‘Rudnap’ ka marrë nga paratë e energjisë, për periudhën janar- shtator 67.647.000 euro… Damir Fazlliç është mik zyrtar i shpallur publikisht i administruesit ekskluziv të parave publike të shqiptarëve, Sali Berisha… Damir Fazlliç, është një biznesmen i regjistruar në agjencitë qeveritare, shërbimet ligjore, të cilat i kryen studio ‘Malltezi & Kola’…”, u shpreh deputeti Erjon Braçe.

5 tetor 2010
Gjermeni: Fazlliç në Tiranë, për ankandin e Liri Berishës

“…Mbrëmë në darkë në Hotel Sheraton është bërë një ankand ku kanë marrë pjesë njerëz të pushtetit dhe të oborrit të pushtetit. Në këtë aktivitet, janë shitur piktura të ndryshme dhe kanë marrë pjesë tri kategori njerëzish: tri kategoritë e njerëzve që sot praktikisht sundojnë, zhvatin e grabisin Shqipërinë… Kategoria e tretë qenë sekserët e familjes Berisha: Albana Vokshi, Arjan Tartari, Damir Fazlliç”, tha deputetja Eglantina Gjermeni.

Dhe komenti i fundit kur PS kish 3 muaj qe erdhi ne pushtet.
31.09. 2013
Braçe: Zaptimi serb i Porto-Romanos

Deputeti i Partisë Socialiste, Erjon Braçe, denoncoi atë që ai e quajti “zaptimi serb i Porto-Romanos”. Publikoi një dokument që e përshkruan pronën prej 80 mijë metër katrorë të “Croën Aquisitions”, kompania në pronësi të biznesmenit serbo-boshnjak, Damir Fazlliç. “Si e mori në pronësi tokën Damir Fazlliç? E bleu? Kujt ja bleu?”.

Kategori
Uncategorized

Albanian drugs

Albanian drugs

Aircraft of mosquitoes,Albanian drugs

KUR KRYEMINISTRI BETOHET PER KOKEN E MAMASE.

Historia e mushkonjave mori ere. Fatkeqesisht ato kete radhe pickuan rende qeverine,pickuan rende pa aftesine e strukturave te rendit.Demtuan rende imazhin e vendit para Qershorit dhe statusit.
Askush nuk i hyn me kesaj merseleje, me gomere dhe mushka neper male, dhe jo me Avione qe kushtojne jo pak por miliona Euro, pa patur te pakten mbeshtetien e nje polici te vetem. Ata nuk jane dikur avionet me diversante qe parashytonin naten neper malet e shqiperise,por dhe atyre dikush ju jepte nje sinjal.Por avione,ne mes te dites,ne mes te plazhit qe ngarkohen me hashash.
Vertet Z kryeminister nuk mund te kete lidhje personalisht me kete makaber. Por ai nuk mund te mbuloje dot me trupin e tij te madh gjithe strukturat shteterore.
Z kryeminister, mbrojtja me e mire e shtetit dhe strukturave shteterore eshte nxjerrja para drejtesise e bashkepunetoreve dhe e kondrabandisteve te droges, ne administrates e shtetit, ate doganore dhe policore, te vjeter dhe te rinj, te lidhur dhe bashkepunetore te krimit te organizuar.
Sesa betimi dhe perbetimi ne TV per ndershmeri dhe perkushtim ndaj atdheut dhe kombit.
U bene plot 23 vite qe shqiptaret u lodhen duke degjuar vetem betimet dhe mashtrimet per ndershmeri te politikaneve tane.

Kategori
Uncategorized

http://soseuropa.amnesty.se/?utm_source=apsis-anp-3&utm_medium=email&utm_content=unspecified&utm_campaign=unspecified&anp_mid=10935675&anp_rid=469921147

Kategori
Uncategorized

http://www.albaniadiaspora.com/2014/05/05/urim-gjata-lsi-ja-nje-dhurate-nga-perendija/

http://www.albaniadiaspora.com/2014/05/05/urim-gjata-lsi-ja-nje-dhurate-nga-perendija/

Urim Gjata: LSI-ja, nje dhurate nga Perendija!

 

 

10307405_312921982197641_679905286728296795_n

Ngjarje e jetuar.

Sapo kishim lene punen,jo pak por 24 ore,ne piken doganore.Ne mengjes na lajmerojne se ne Bilisht do vinte kryetari i Levizjes Socialiste per Integrim Ilir Meta, per te konfiguruar nje anetar te ri te tij.Qafe-lesh-lejlekun per kryetar komune brenda koalicionit.PD–LSI. Te gjithe duhet ishim ne ate takim si militante te LSI-se,e sidomos ne qe nuk ishim nga Bilishti. Qaf-lesh-lejleku sic e kishin zakon ta therrisnin banoret e zones,mandatin e kaluar kishte qene kryetar komune ne Hocisht nga Partia Socialiste. Por si dhelper e regjur duke pare eren e ndryshimeve, perplasjet me elektoratin dhe vendimin e Partise Socialiste per te mos e kandiduar me per mandat te dyte. Nje dite te bukur shkon ne Tirane dhe i kerkon Metes takim dhe kandidimin e tij ne ate komune, duke i premtuar fitoren e sigurte nen siglen e LSI-se.

U tha u be: Meta tek Berisha,Berisha therret Boden,dhe komuna do i kalonte LSI-se, a thua sikur ishte pare xhepi dhe jo vote popullore. Por e keqja nuk ishte kjo,e keqja ishte se ne ate zone per kete qafe-lesh-lejlekun nuk votonte as e majta dhe jo me e djathta,ai njeri po prist oret e fundit te mandatit te tij me turp dhe urrejtje nga gjithe komuna. Bemat e tij kishin bere ate qe kete mashtrues-karagjos te gjithe ta urrenin pa dallim partiak te majte dhe te djathte,por votat dhe komuna duheshin marre me cdo kusht. Ate e kerkonte Ilir Meta, dhe Berisha per Meten ishte gati te sakrifikonte dhe dashin e kopese, dhe jo me nje kryetar komune. Kjo dhelper e regjur e dinte mire prandaj ju drejtua Metes per te kandiduar me kete parti,aty ai e gjente veten me se miri,me ne fund kishte gjetur folene e vertete te korrupsionit dhe mashtrimit. Per votat nuk ishte me problem,votat i merrte……Ilir Meta. Po nga, dhe ku do i gjente votat do pyesni ju miq.Sepse LSI as anetare nuk kish ne Bilisht,e jo me te merrte te vetmen komune te partise socialiste ne kete rreth. I pari ne Bilisht vjen Ridvan Bode. Babai i doganiereve, tatimoreve dhe i drejtoreve te qarkut. Mbledhje dhe stermbledhje,takime mbas takimesh, ore dhe dite te tera deri sa ju (mbush) mendja te djathteve per ti a lene (dhene) komunen LSI-se.

Koalicion bertet ne takim Bode,urdher nga Berisha, komuna do i kaloje se zben dhe me fitore te thelle LSI-se. kush del kunder apo nuk punon per fitoren e tij, e di dhe fundin e vet. E ne fund te fundit cili drejtor,doganier,tatimor,polic apo punonjes administrate do linte vendin e punes,per nje komune dhe nje karagjos si ky qafe-lesh-lejleku i Hocishtit. U tha u be: Te tere ne sulm per te (fituar) komunen qe do te drejtonte LSI. Leket ishin me shumice,ato do jepeshin me marifet te pa kenaqurve dhe atyre qe nuk pranonin kete kandidat per kryetar,dogana do vihej ne dispozicion te ketij karagjozi.Urdherat e tij ndaj punonjesve te doganes me nuk diskutoheshin,ato ishin ligj per cdo kalim kondrabande qe do i sherbente fushates se ketij te fundit. komuna do merrej nga LSI me cdo kusht,ndryshe…….. Qaje moj Minushe qaje drejtor llekun.–Qaje moj Sanije ti doganierllekun. Ne tribune, Qafe-lesh-lejleku me nje buzeqeshie ironike qe nuk e fshihte i kollarisur, (I dhjere por krenar) kishte zene kreun e vendit dhe priste shefin e madh nga Tirana.Ai na shihte te gjitheve ne sy dhe dukej sikur na thoshte.He shkerdhata demokrate ku jeni, ja, ju vuri ne rresht dhe nje qafe lesh si puna ime.Ju qe nuk me kini lene gje pa bere,ju qe me kini akuzuar per korrupsion,ju qe do te me conit ne gjyq.Ja tani te rreshtuar te gjithe si qingja para meje,te urte dhe te bute te gjithe ne nje rresht .Kryetari i Qarkut,kryetari i partise,deputete te PD-se nga Tirana.Eh moj jete si qenke shkruar keshtu,vdekjen e dija por qe ti vija ne rresht para meje gjithe keta burra shteti kete jo. Pak nga pak salla po mbushej me simpatizante qe ne duar mbanin pankarta dhe flamuj te LSI-se. Por cfare me shohin syte?As vetes nuk po i besoja. Militantet e Metes ishin te gjithe anetare dhe drejtues seksionesh te Partise Demokratike ne Bilisht dhe zona per rreth. –LSI ? Lesh e Li. Asnje anetar te saj,pale me simpatizante dhe votues.Takimi ne qytet jo ne komune,sepse atje do perballeshin jo me me elektoratin (militante) te LSI-se,por me nje popull te pa kenaqur qe nuk do linte gje pa bere dhe pa thene kunder ketij mashtruesi ordiner.

Pyes mikun tim. Ore cpo behet i them,do vije Berisha apo Meta. Pse me thote. Po ja i them, ketu vetem LSI nuk ka,keta jane te gjithe njerezit tane. Shet me thote ka urdheruar shefi i madh. Duhet se zben komunen ta marri LSI,ndryshe do behet nami. Po cnam a i vrare i them,nami eshte bere nuk e shikon,ky nuk eshte takim, eshte turp.Nuk e sheh qe te tere ulin koken nga turpi mos i marre kameramani dhe dalin ne mbremje ne tv si militante te Lesh E Lise. Pak me tutje ne salle takoj kryetarin e qarkut. Po ti i them? Pusho me thote miqesisht. Koalicion. Po i them,Koalicion por jo miting per LSI,me anetaret e PD-se.Fjalen e merr deputeti thashe mos me benin syte perseri. Ai ishte deputeti i jone i PD-se Bardhi Kadilli,po ky them me vete cdo ketu ne Bilisht ky eshte ne Pogradec,Mondi Spaho qe eshte nga kjo zone nuk dukej gjekundi,si dukej nuk kish pranuar te vinte dhe te ballafaqohej me kete menxyre ne zonen e tij te vend lindjes. Takoj Kadillin mbas pak dhe perseri degjoj nga deputeti fjalen koalicion. Jashte shefi i komisariatit me gjithe policine ne gadishmeri.Koalicion me thote dhe ky.Por policia mendoj me ke do beje koalicion,me korrupsionin e qafe leshit apo me krimin. Koalicion me ke? Me veteveten. Ne te gjithe po detyrohemi te therresim LSI,e gjitha kjo per interesa te dikujt. Dhe militantet e shkrete te PD-se,qe ju kishin dhene dhe bluza te reja ndryshe nga ato bardhe e blu,qe ishin mesur te vishnin vite e vite me radhe,therrisnin dhe tundnin pankartat e LSI-se,por kur shihnin qafe-lesh-lejlekun tundenin kokat me inat.

Merr fjalen Ilir Meta: Te nderuar anetare dhe sipatizante te Levizjes Socialiste per Integrim……Ikim i them Sulkes. U dh…e muabeti, ikim dhe mos na shohi kush.U beme si Sadiku i Dibres hoxhe ne Pogradec qe ha gjashte dreka te vdekurish ne dite.Qofshin keta Myslimane apo Ortodokse. Eh koalicion koalicion.Qaf-lesh-lejleku vazhdon kryetar me votat dhe mundin e anetareve dhe simpatizanteve te PD-se. LSI ja futi PD-se, i iku ajo beri koalicion me PS-ne. Ndersa ata qe tundnin pankartat si nga PD-ja si nga PS-ja.Sot po tundin dyert dhe po matin rruget perseri. Boset e koalicionit ne qarkun e Korces? Baba Ridvani me drejtore,doganiere, sekretare, keshilltare. Kapo ne biznes, shefa apo…te cilet kaluan pak nga pak per merita te shquara ne partine e LSI-se.Aty militojne te qete duke ruajtur dhe vendet e punes.LSI-ja ju erdhi si dhurate nga perendija.Kur e drodhi Berisha dhe mori Meten ne koalicion.Kur 21 Janari dhe vrasjet ne bulevard u iniciuan vetem nga korrupsioni i Metes,e cmund te bejne horrat e vegjel qe pjesmarrjen dhe militimin e tyre ne parti e kane mjet biznesi,krimi dhe korrupsioni. Ata nuk bene asgje me teper se ate qe beri ne fillim Berisha me Meten.Koalicionin e firmosi Berisha dhe e fitoj Meta.

 

Kategori
Uncategorized

QAFA E BARIT , APO PORTA E FERRIT!

 

QAFA E BARIT , APO PORTA E FERRIT!

Urim Gjata 

 

 

Nga Urim Gjata

Te sfidoj o kriminel ” Ludovik Cali ” me azil ne Kanada.

Rrefimi i nje ish punonjesi policije ne Puke.

Shume kush ka shkruar per tmerret e diktatures,dhe pikerisht per te verteten e trajtimit dhe torturave cnjerezore ne burgjet e te denuarve politike,por ndoshta pena e tyre letrare me gjithe bukurine, nuk ka shkruar te gjithe ate te vertete te dhimeshme dhe te hidhur jo vetem per ata qe e kane perjetuar per vite e vite me radhe, por dhe per ata qe e kane jetuar ndoshta dhe ne kushte te tjera,jashte ketij rrethimi te vdekjes se ngadalte te dhjetera e qindra te denuar te ndergjegjies Sot shkruajne me dhimbje ish te denuarit.Por sot kane filluar te shkruajne dhe te krenohen dhe kriminelet,ata qe kane marre pjese ne torturimet dhe denimet e tyre.

Qafa e Barit apo porta e ferrit.

Qaf Barit, nje emer i lakuar ne shkrimet e ish te denuarve te ndergjegjies apo dhe atyre qe e kane njohur apo jetuar nga jashte. Qafa e barit nje kamp i tmerrshem perqendrimi dhe pune 24 ore ne 24 ore ne galerite e piritit te vdekjes. Qafa e Barit vendi ku per here te pare,ideali i lirise dhe demokracise, fitoj mbi diktaturen.

Ndoshta dhe bjeshket e nemuna ne thellesi te Mirdites nuk do e kishin besur kurre se ne zemren e tyre,atje ku bijte e saj mbroheshin dhe kishin folene. Do vinte nje dite qe dhe ajo do e ulte koken mbas krenarise shekullore, vendi ku trimat kishin luftuar dhe mjekuar plaget me barot,vendi ku trimat kishin folene, vendi ku cubat e malesise nuk ju dorezuan,as Turkut,as Gjermanit,dhe as Komunizmit. Do kethehej ne nje kamp tmerri, vrasjesh dhe vdekiesh,shfrytezimi dhe torturimi te ketyre bijve nga bisha e kuqe sllave . Bjeshket e nemuna,keto bjeshke me histori kishin mbajtur mbi vete ne shekuj peshen e krismave, luftes e perpjekjeve per liri. Bjeshket ishin deshmimtar i kesaj lufte te pa mposhtur per pamvaresi,i fitoreve dhe dhimbjeve pa fund. Por asnjehere deshmimtar i tradhetise, dhunimit, vdekjeve dhe vrasjeve te bijve te saj nga vete diktatura qe vetem emer tjeter nuk kish .

Qafa e Barit Nje vend mes malesh ne Tuc, prane nje rruge shume e vjeter Ilire. Nje vend qe lidhte dikur mes per mes Mirditen,Spacin me Qafe Barin,Fush Arresin,Puken .Nje vend në të cilin dikur kishin lene eshtrat ne perpiekie me malesoret e Mirdites nizamet Turq,por dhe gjithe pushtonjesit e tjere, ishte kethyer ne nje vend te mallkuar ku kesaj radhe ishin shqiptaret ata qe po zevendesonin eshtrat e dikureshme te nizameve pushtues,por keta te fundit kishin nje emer tjeter.Te denuarit e ndergjegjies,apo luftetaret e pare kunder diktatures,te etiketuar si tradhetare dhe armiq te sistemit. Qafa e Barit. Ky kamp perqendrimi me i tmerrshem se ato naziste por ne kohet e reja te socializmit, i njejte ne mos me mizor se ato , ndërtuar mes malesh në një vend tmerrësisht të thepisur ku as drita e diellit nuk shihej vec disa oreve, nje vend ku dhe zoqte ishin larguar, aty silleshin te denuarit e ndergjegjies,aty shfrytëzoheshin dhe torturoheshin jo cifutet nga nazistet,por shqiptaret nga shqiptaret. Mbi 500 të denuar te ndergjegjies me nje denim mbi 25 vite ishin grumbulluar ketu per tu shfrytezuar mizorisht ne galerite e vdekjes se Piritit,galeri qe kishin marre brenda tyre jeten me dhjetra e dhjetra nga keta shpirtera te vdekur me fytyre njeriu. Vdekja ishte e vetmja menyre e shpetimit nga vuajtjet dhe torturat cnjerezore. Aty nuk kish dallim fesh dhe krahinash, biles shqiptaret nga Kosova apo Cameria perbenin dhe pjesen me denime me te larta dhe torturoeshin me teper.

Galerite e piritit. Nje varr i hapur,disa kilometra ne thellesi te malit Tuc,aty ku te denuarit e ndergjegjies kocke e lekure me pak rroba ne trup punonin me tre turne,por per ata qe nuk realizonin normen turrni ishte dy fish.Ata duhej te ketheheshin perseri mbas 8 oreve ne galeri per te plotesuar normen qe nuk kishin mundur ta realizonin ne tete oret e punes ne turrnin e tyre. Shfrytëzimi dhe dhunimi barbar nga drejtuesit dhe policet e burgut ishte i pa mëshirshem,duart dhe brinjet e thyera ndaj cdo te denuari rebel nga gardianet e burgut nuk perbenin me ngjarjen e dites. Ato ishin thjesht rutine e punes ditore ne keto kampe shfarosese,kampe ku gjeten vdekjen me qindra e qindra te denuar,por dhe qe trupat e tyre u zhduken dhe nuk ju dorezuan kurre familjes se tyre dhe mbas mbarimit te denimit megjithese te vdekur. Trupat pa jetë të të burgosurve varroseshin fshehurazi në një kodër që ndodhej mbi kampin perballe,aty zhdukej gjithshka,aty zhdukeshin torturat thyerjet e kockave,aty zhdukej uria,pa barazia,tortura,dhimbja,familja,gjithshka,aty ishte fundi i vuajtjeve,aty ishte shpetimi nga kethetrat e diktatures. Ne kushte te rrepta sigurie mbas shume rrethimesh me ushtare speciale te MB, kampi ne vetevete ishte i rrethuar dhe me tre rreshta telash me gjemba, me lartësi mbi 4 metra ku rreshti i mesit ishte i gjithi me rrymë elektrike dhe pjesa në mes telave ishte e minuar, kjo bente ate qe as dhe zoqte te mos kishin mundesine e depertimit brenda tij. Mbi 20 kulla vrojtimi me prozhektore dhe mitraloz, te dukeshme dhe te pa dukeshme në lartësi mbi 5 metra ku ushtarët ishin të pajisur me të gjithë llojet e armatimit te sigurise, kampit i shtohej dhe ne krye te kodres si ciban reparti special ushtarak i ministrise se brendeshme me forca speciale te batalionit te sigurimit te gateshme te nderhynin ne cdo moment. Vec te denuarve shqiptare ne kete kamp shfarosjeje ishin shume shqiptarë te Kosovës patriote te arratisur nga Serbija,regjimi shqiptar ata i dënonte si agjentë të Serbisë UDB per akte terroriste. Por ne fakt ata ishin njerëz nga me të pa fajshmit,qe kishin vene koken ne rrezik duke u larguar nga Sebia drejt Shqiperise meme. Në letrat që ju dërgonin familjes ata me dhimbje u shkruanin atyre që të mos vini kurrë në Shqipëri sepse do të burgoseshin, dhunoheshin dhe denoheshin pa faj si ata . Por fatkeqesisht në të vërtetë ato qindera letra të shkruar ndër vite nuk mbërritën asnjëherë në duart e të afërmve te tyre, ato letra të dhimbjes shpirtërore i përvetësonte shefi i sigurimit të burgut, komandanti Ludovik Cali, dhe drejtori i përgjithshëm i burgjeve Edmond Caja.Ne baze te atyre letrave ata denoheshin dhe ridenoheshin perseri.Këta të burgosur që 90% e tyre ishin njerëz me shkollë dhe intelektualë të mirëfilltë ishin kthyer me detyrim thjesht në robotë të cilët ditë e natë punonin pa e kuptuar se po plakeshin dhe po vdisnin duke pritur si shpetim vetem vdekjen, sepse vitet e burgut nuk mbaronin,ato shtoheshin sa here i vinte fundi nje denimi per te marre nje tjeter. Gjysmë të zhveshur, me rrobat e burgut shumë herë me barkun bosh, futeshin në minierë duke u shfrytëzuar si kafshe për të realizuar normën e vendosur nga komanda, norme e cila ishte e papërballueshme dhe per nje puntor civil dhe jo me per nje njeri gjysem te vdekur. Ata që nuk kishin mundësinë të realizonin normën, i priste Pashku i zi. Pashku i Zi: Kështu e thërrisnin kriminelin nga Fushe Arresi,apo kriminelin tjeter, Nikolla nga Iballa, kriminele me uniforma policije keta benjamine te Ludovik Calit,keta kriminele me një dru në dorë thyenin kockat e këtyre njerëzve të kthyer në kufoma sapo dilnin nga galerite e punes. Britmat dhe dhimbjet nuk kishin te sosur, kriminelet me uniforme godisnin ku mundeshin,në kokë, ne duar,ne trup, duke nxjerre epshin e tyre të shfrenuar mbi këta njerëz të pa mbrojtur dhe në moshë të thyer. Gjaku rridhte kudo në dhomën e sajuar me derrasa te xhelatit, siç quhej nga te gjithë. Por nuk mbaronte me kaq. Mbas punës te lodhur pa buke liheshin në shi dhe në dëborë duke ju nënshtruar nga komanda një kontrolli çnjerëzor, c`veshia lakuriq nen preteksin e kontrollit special te perditshem mbas daljes nga galerite disa ore mbaronte me renien e te fiktit te disa te denuarve cdo dite,radhe qe vazhdonte dhe ne mencen e bukes ku Nikolla i Iballes i nxirrte disa here hga buka jashte keta njeres viktime te diktatures,ju derdhte dhe ushqimin,i mbante dhe me ore te tera me nje kembe apo dhe duke i detyruar per ti bere masazh ketij dhe Ludovik Calit brenda ne dhomen e mjekut ne kamp. Kalvarit të mundimeve të tyre nuk ju shpëtonin as familjarët, të cilët megjithëse vinin nga larg dhe rrugën e bënin me këmbë prej 18 kilometrash, nga Fushe Arresi,ose rralle here mbi karrocerine e kamionave me debore,sepse shoferet ishin te urdhëruar të mos merrnin asnjë prej këtyre familjareve megjithëse kishin dhe fëmijë të vegjël me vete. Me ore te tera familjaret dhe femijet,prisnin jashte ne te ftohte dhe ne acarin e debores me ore te tera per të takuar të dashurit e tyre. Femija baben,nena djalin,gruaja burre ziun.Te gjithe dridheshin ne deboren dhe acarin e maleve te Tucit ne Mirdite.Qëllimisht atyre Ludovik Cali takimin ja u realizonin në mbrëmje,vetem e vetem qe ata te kalonin perseri nje nate te tmerreshme ne debore jashte mes malesh ne Qafe bari,mundesia per tu kethyer ishte zero,pra ju duhej dhe nje nate jashte ne debore perpara se te merrnin rrugen e kethimit,nje nate mes ulerimave te ujqeve,ushtareve,te ftohtit,dhimbjes dhe frikes se perdhunimit. Nga ata policet kafshe, me fytyre njerezore.Nga ata qe shikonin grate e zeza qe vinin te shihnin burrat,vellezerit,baballaret.Nga ata qe me porosi te shefit te tyre Ludovikut. Dhunuan dhe Perdhunuan me fuqine e diktatures ato gra fat zezat qe ……………mbeten ne duart e tyre……………Keta bastarde,njerez pa moral,kriminele ordinere, felliqesira me uniforme policijene kampin e Qafe barit Po Po nga ata bastarde me uniforme policije, u dhunuan ne emer te ligjit,atje mes malesh ku dhe ariu ka frike te jetoje.Atje ku dhe zoti kishte frike te afrohej,atje ku per qef te komandant Ludovikut te denuarit kishin ndertuar dhe nje palester,dhe fushe vojlebolli me parket, kolltuk me rrota per krye kurven e Burgut,Ludovik Calin.Atje ku beheshin dhe masazh po nga keta te denuar komandantit te lodhur nga torturat qe ju bente ketyre njerezve viktima Atje ku dhimbja bashkohej me pafuqesine. Te sfidoj ty kriminelin Ludovik Cali dhe Edmond Caja ju dhe bastardet e tuaj shefa apo zvendesues,per ato qe ke bere,te sfidoj dhe te dal balle per balle.Ne qofte se ish te denuarit politike nuk kane fuqi,jam une ai qe te sfidoj dhe te akuzoj balle per balle ty Qen i pa bese.Shefin e sigurimit,apo ke harruar mor bastard i diktatures,te gjitha ato dhunime cnjerezore qe ju ke bere ketyre njerezve te pa mbrojtur viktima te diktatures komuniste. Ushqimet qe me fukarallek dhe mundim silleshin nga familjaret, mbasi perziheshin dhe vidheshin nga duart e palara qellimisht te policeve te zgjedhur nga komanda, gjysma ketheheshin mbrapsh dhe nje pakice ju jepej ketyre kufomave njerez,rrobat jo e jo duhej te vdisnin ashtu sic ishte urdheri ne te ftohte,duhej te ishte fat i madh qe polici te lejonte ndonje rrobe per trupat e tyre Vuajtjet nuk mbaronin me kaq,sigurimi i shtetit kishte futur oficerët e tij në burg si të dënuar për të kontrolluar dhe raportuar cilindo fatkeq që pëshpëriste ndonjë fjalë kundër regjimit komunist dhe për ta ridënuar përsëri atë fat zi duke i futur lakuriq në birucë në mes të dimrit te egër ku temperaturat arrinin në shumë gradë nën zero. Me javë të tëra këta të dënuar ushqeheshin vetëm me një tas supë të prishur në ditë dhe me shkopin e gomës që nuk ju ndahej para supe dhe pas saj. Me më 20 maj 1984 regjimi u trondit,te denuarit e ndergjegjies,te vdekurit per se gjalli akoma nuk kishin vdekur.Ata si nje vullkan shperthyen duke sfiduar diktaturen,dhimbjet dhe torturat cnjerezore.Ata me cdo mjet kerkonin te shembnin diktaturen,megjithe se te ndare nga bota brenda telave ata tronditen nje sistem te tere.Ai mengjez grumbulloi te gjithe bashkvuajtesit e diktatures,nuk ish i pa qellimshem.rrahja dhe tortura para syve te tyre te dy shokeve te tyre beri qe grupit te pare te vogel ti bashkohen me shpejtesi te gjithe. Thirrjeve te para ju bashkuan furishem me zerat e tyre te gjithe te denuarit. Poshtë komunizmi. Poshtë diktatura. Poshtë diktatori. Liri demokraci.Flamuri kuq e zi per here te pare valevitej ne duart e tyre pa yllin si simbol te bollshevizmit dhe diktatures. Thirrjet jemi shqiptarë, nuk e duam komunizmin, nuk e duam diktaturen nuk e duam diktatorin! Duam lirinë, duam demokracinë po mbushnin me jehonen e tyre bjeshket e malesise. Në ballë të turmës së të dënuarve qëndronin Tom Ndoj, Sokol Sokoli, Petrit Bazelli, Anastas Dhami, Nue Pisha, Kosta Gjordemi etj. Të cilët me zërat dhe fuqinë e tyre tmerruan kriminelët e diktaturës, qe te zverdhur si mehit nuk dinin çfarë të bënin. Ata qe i dhunonin cdo dite fluturuan mbi telat me gjemba si frikacake te ndyre qe ishin,ne largimin e turpshem te tyre nga brenda kampit, forca te shumta i mbronin nepermjet bresherise se plumbave nga jashte. I tmerruar me pistolete ne dore, komandanti i burgut Ludovik Cali, jepte urrdhëra sa majtas djathtas. E vetmja fjale e tij ishte zjarr mbi armiqte e popullit dhe te partise sapo te prekin telat.Forcat ushtarake te kampit por dhe ato te ardhura me shpejtesi nga Puka dhe Tirana me helikopter rrethuan komplet zonen, snaiperët zunë pozicionet ne te gjitha pikat kryesore,a thua kishin te benin me ndonje bande te armatosur apo me disa njerez gjysem te vdekur qe therrisnin brenda telave, liri demokraci. Ushtarake të zverdhur dhe të tmerruar me gishtin ne kembez, prisnin urdhërin për të qëlluar mbi këta njerëz brenda rrethimit cnjerezor, Nga Tirana me helikopter vjen dhe drejtori i përgjithshëm i burgjeve Edmond Caja, i njohur mirë nga të dënuarit si ish drejtor i ketij kampi famekeq per krimet e tij. Zeri i tij nepermjet autopolantit nga elikopteri kerkonte ndalimin e revoltes,por a mund nje bastard te ndalonte me keta njerez te lire,me te lire ne shpirt se ata qe ishin jashte telave me gjemba. Pa pritur, nga helikopteri, zeri i cjerre i Edmond Cajes jep urdher Zjrrrrrrrrrr mbi armiqte,zjarrrrrrrrrrrrrrrrrr,dhe krismat filluan te shtohen pak e nga pak.Zjarr kunder nje turme te pa armatosur brenda telave me gjemba,zjarr ndaj disa njerezve kocke e lekure qe kerkonin lirine,zjarr kunder bash atdhetareve te tyre. Zjarr kunder atyre qe ishin lene brenda rrethimit per disa dite pa uje pa buke. Sokoli bertet i pari: Largohuni vellezer, futuni në kapanone, largohuni nga sheshi, na futën në grackë.,po na vrasin largohuni.Por tashme ishte shume vone ,sheshi i burgut kish filluar te merrte ngjyren e kuqe.Të plagosur hiqeshin zvarre. Britma nga të katër anët, “Mos, mos qëlloni vellezer,mos qelloni, jemi vëllezër mosss. Jemi shqiptarë,mos na vrisni mosssssss mossss mossss.Por kush mund te degjonte me. Ludovik Cali rremben automatikun e nje polici dhe nga taraca e oficerit te rojes, harxhon gjthe karikatorin drejt grupit te te denuarve. Nga elikopteri hapet zjarr pa pushim,nga kodra perballe gjithashtu. Pak nga pak thirrjet per ndime dhe britmat brenda rrethimit po mbuloheshun nga zhurma e armeve pa pushim. Kishte edhe nga ata police apo ushtare që kur dëgjuan thirrjet ulën armët dhe nga sytë e tyre filluan të binin lot,lote por asgje me teper nuk kishin se cfare te benin.Ndryshe do te ishin dhe ata pjese e atyre qe bertisnin per ndime brenda telave te pa mbrojtur. Zëri i çjerrë i Edmond Cajes nga helikopteri bërtiste, “Zjarr, zjarr!”Zjarr bertiste dhe komandanti i burgut Ludovik Cali,po po zjarr. Midis britmave dhe te plagosurve qe teriqeshin zvarre duke sfiduar vdekjen nje grup te denuarish si Petrit Bazelli u futën për të ndihmuar mes plumbave, për tu ardhur në ndihmë shokëve të tyre të mbetur në shesh, Anastasi, Nuja, Toma,Kosta. Minoritari Thoma Jergolati hapi lavanterinë për të strehuar shokët e plagosur.Mjeku i kampit, Serbi Drang Vujoshevi dhe ky një i dënuar politik, mundohej të mjekonte sa të mundej për të shpëtuar nga vdekja viktimat e kësaj masakre të paparë dhe dëgjuar ndonjëherë. Ato pak lule te fillim Majit brenda rretimit te kampit,qe keta njerez i uisnin cdo dite filluan te skuqen tani me gjakun e tyre.Kriminelet me uniformen e shtetit nuk pyesnin me,ndaj armiqve te partise ishte derdhur jo vetem urrejtja dhe druri por tanime dhe plumbat pa kursim. Dhe me ne fund u hapen dyert e rrethimit,i pari Ludovik Cali,shefi i Sigurimit te kampit,dhe me pas me njehere krimineli Edmond Caja filluan te qellojne me cizmat e meshinit me thumba hekuri mbi viktimat gjysem te vdekur te shtrire ne sheshin e kampit.Bastardet me uniformen e policise Kola,Prenga,Marashi,Ahmeti,Bastriu te shoqeruar nga te tjeret filluan te thyejne kockat e te denuarve. Masaker,nje masaker e pa pare.Kriminele dhe viktima,kriminele te armatosur deri ne dhembe dhe viktimat lakuriq,pa buke pa uje pa mbrojtje. Masaker kundrejt vellezerve te tyre te pa mbrojtur,masaker kunder njerezve kufoma. Zinzhiret e qenve te policise dhe telat me gjemba u vune menjehere ne pune.Gjithe te dënuarit me plage dhe pa plagë u lidhën kembe e duar me zinxhirë, ndërsa qentë e kufirin ndërsuleshim mbi trupat gjysmë të vdekur duke i copëtuar me ore te tera.Rreth e rreth malet ishin mbushur me forca ushtarake qe nuk lejonin askend te afrohej dhe shikonte cfare ndodhte. Dita e neserme do te ishte me makaber mbas asaj te pares.Te lidhur me zinxhire,te torturuar cnjerezisht,pa gjume,pa buke,pa uje zvarre pjesemarres ne shesh per te pare ate cka do i priste dhe ata. Mbas nje torture cnjerezore te denuarin Tom Noin e vendosin mbi dy trupa pishe dhe krimineli Ludovik Cali e thyen ne mes duke i sjelle nje vdekje makabre. ndersa shokun e tij heroin Nue Pishen mbas torturave e denuan me vdekje,duke e pushkatuar diten tjeter. Ne mes te kampit i lidhur Anastas Dhami nga Pogradeci provonte nje tjeter torture c´njerezore,drejtori burgjeve Edmind Caja se bashku me Ludovik Calin,ne mes te sheshit me pinca i shkulin mustaqet.Thirrjet dhe dhimbjet e Anastasit mbuloheshin nga te qeshurat dhe jarget e krimineleve me uniforme. Thoma Jergolati i thyen kemben,dike e trodhen,po po te gjitha u zhvilluan ne kampin e Qafe Barit dhe ne birucat e policise.Moisi Miraka kaloj muaj ne spital nga dhuna cnjerezore se bashku me disa te tjere. Mbi 30 veta u ridënuan dhe i nisen drejt burgut të Burrelit. Petrit Bazellin dhe Anastas Dhamin megjithe se me brinje te thyera e priste biruca, te lidhur këmbë e duar duke ju neneshtruar torturave c`njerëzore,si Petritin kaluan ne tortura afersisht gjithe kampim.Por spiunet e sigurimit,ordineret,njerz te hurit dhe litarit te futur qellimisht mes ketyre heronjve ju dha nje shperblim,si cdo spiuni. Kampi per disa jave ju nënshtrua një represioni cnjerëzor. Të gjithë të dënuarit i linin cdo dite me dhe pa rroba dhe me orë të tëra jashtë,familjet per disa muaj nuk lejoheshin me te vinin dhe te takonin njerezit e tyre.Birucat dhe shkopi i gomes ishte buka e perditeshme e ketyre njerezve viktima brenda rrethimit me tela Perseri këta vuajtës të burgjeve të diktaturës dinë të falin dhe falën, ata që i torturonin tmerrësisht,dhe pse ju shkaterruan jeten. Falen kriminelët qe ju morën vitet me te bukura të rinisë, ju shkatërruan familjet e tyre, të afërmit e tyre pësuan injorime dhe dhunime,falen dhe perseri falin. Por falja e tyre po kethehet ne dhimbje dhe gangrene per demokracine,sepse ata qe i spiunuan,ata qe ju dolen deshmimtare neper gjyqe ,ata qe i denuan,ata qe i dhunuan. Sot pa turpesisht po drejtojne politiken shqiptare. Prandaj mirë do të ishte që dosjet të hapen. Jo për hakmarrje, por për të mësuar të vërtetën dhe ata që i kanë duart me gjakun e njerëzve të pafajshëm të mos na qeverisin dhe udhëheqin sot edhe nesër. Klithmat,gjaku dhe dhimbja e Qaf Barit akoma nuk kanë pushuar,dhe nuk do te pushojne kurre. Të pushkatuarit nuk do te prehen të qetë, përderisa ata qe i spiunuan,denuan dhe i pushkatuan.Ata qe ju shkaterruan ëndrrat rinore,sot po mbrohen me imunitete dhe pozita te ndryshme, bredhin e kapardisen me shoferë dhe makina të paguara nga xhepat e familjeve shqiptare. Pra dosjet duhen hapur, jo për të dënuar njeri, jo për tu hakmarrë ndaj personave që shkaktuan tragjedi dhe dhimbje, por të paktën për të bërë një akt moral drejtësie pa gjyqe. Viktimat e dënuar apo të pushkatuar nga urdhërat e tyre nuk kthehen më, të pushkatuarit e Burrelit, Spaçit dhe Qaf Barit nuk ngjallen me, të mbyturit në kënetën e Maliqit nuk do të rikthehen. Shumë prej tyre vini nga familje të shquara kombëtare, ishin intelektualë të shquar që kishin mbaruar edhe studimet në perëndim Prandaj zotërinj deputet e pushtetarë bëjeni të paktën akt moral të pastërtisë. Hapini dosjet pa frikë që ta shikojmë njëri-tjetrin drejtë në sy pa urrejtje,napni dosjet dhe te pastrojme me ne fund morrin e kuq Serb.Hapni dosjet qe njerezit te flene rehat.Hapni dosjet qe shpirterat e te pushkatuarve te pushojne qetesisht. Hapni dosjet mor Qener hapni dosjet,ne mos sot neser do te ndodhe.

Kategori
Uncategorized

Figurë

Kategori
Uncategorized

1966772_292207347602438_1822240769_n.jpg

1966772_292207347602438_1822240769_n.jpg.

Kategori
Uncategorized

1011044_10201699887235168_2135745470_n.jpg

Kategori
Uncategorized

1926876_296098173880022_800483906_n.jpg

Kategori
Uncategorized

1966772_292207347602438_1822240769_n.jpg

Kategori
Uncategorized

Jo faljen e detit.

Kategori
Uncategorized

Babezia e Oligarkeve.

Figurë

Kategori
Uncategorized

Endangering the lives of Albanian police minister.

http://www.index.al/index.php/lajme-sot/aktualitet/14-lajme-sot/aktualitet/13590-vizita-ne-tropoje-rrezikohet-seriozisht-jeta-e-ministrit-tahiri

Kategori
Uncategorized

QAFA E BARIT , APO PORTA E FERRIT!Qafa AND BART, APO DOOR AND FERRITE!

QAFA E BARIT , APO PORTA E FERRIT!

Urim Gjata 

ShareThis

 

Nga Urim Gjata

Te sfidoj o kriminel ” Ludovik Cali ” me azil ne Kanada.

Rrefimi i nje ish punonjesi policije ne Puke.

Shume kush ka shkruar per tmerret e diktatures,dhe pikerisht per te verteten e trajtimit dhe torturave cnjerezore ne burgjet e te denuarve politike,por ndoshta pena e tyre letrare me gjithe bukurine, nuk ka shkruar te gjithe ate te vertete te dhimeshme dhe te hidhur jo vetem per ata qe e kane perjetuar per vite e vite me radhe, por dhe per ata qe e kane jetuar ndoshta dhe ne kushte te tjera,jashte ketij rrethimi te vdekjes se ngadalte te dhjetera e qindra te denuar te ndergjegjies Sot shkruajne me dhimbje ish te denuarit.Por sot kane filluar te shkruajne dhe te krenohen dhe kriminelet,ata qe kane marre pjese ne torturimet dhe denimet e tyre.

Qafa e Barit apo porta e ferrit.

Qaf Barit, nje emer i lakuar ne shkrimet e ish te denuarve te ndergjegjies apo dhe atyre qe e kane njohur apo jetuar nga jashte. Qafa e barit nje kamp i tmerrshem perqendrimi dhe pune 24 ore ne 24 ore ne galerite e piritit te vdekjes. Qafa e Barit vendi ku per here te pare,ideali i lirise dhe demokracise, fitoj mbi diktaturen.

Ndoshta dhe bjeshket e nemuna ne thellesi te Mirdites nuk do e kishin besur kurre se ne zemren e tyre,atje ku bijte e saj mbroheshin dhe kishin folene. Do vinte nje dite qe dhe ajo do e ulte koken mbas krenarise shekullore, vendi ku trimat kishin luftuar dhe mjekuar plaget me barot,vendi ku trimat kishin folene, vendi ku cubat e malesise nuk ju dorezuan,as Turkut,as Gjermanit,dhe as Komunizmit. Do kethehej ne nje kamp tmerri, vrasjesh dhe vdekiesh,shfrytezimi dhe torturimi te ketyre bijve nga bisha e kuqe sllave . Bjeshket e nemuna,keto bjeshke me histori kishin mbajtur mbi vete ne shekuj peshen e krismave, luftes e perpjekjeve per liri. Bjeshket ishin deshmimtar i kesaj lufte te pa mposhtur per pamvaresi,i fitoreve dhe dhimbjeve pa fund. Por asnjehere deshmimtar i tradhetise, dhunimit, vdekjeve dhe vrasjeve te bijve te saj nga vete diktatura qe vetem emer tjeter nuk kish .

Qafa e Barit Nje vend mes malesh ne Tuc, prane nje rruge shume e vjeter Ilire. Nje vend qe lidhte dikur mes per mes Mirditen,Spacin me Qafe Barin,Fush Arresin,Puken .Nje vend në të cilin dikur kishin lene eshtrat ne perpiekie me malesoret e Mirdites nizamet Turq,por dhe gjithe pushtonjesit e tjere, ishte kethyer ne nje vend te mallkuar ku kesaj radhe ishin shqiptaret ata qe po zevendesonin eshtrat e dikureshme te nizameve pushtues,por keta te fundit kishin nje emer tjeter.Te denuarit e ndergjegjies,apo luftetaret e pare kunder diktatures,te etiketuar si tradhetare dhe armiq te sistemit. Qafa e Barit. Ky kamp perqendrimi me i tmerrshem se ato naziste por ne kohet e reja te socializmit, i njejte ne mos me mizor se ato , ndërtuar mes malesh në një vend tmerrësisht të thepisur ku as drita e diellit nuk shihej vec disa oreve, nje vend ku dhe zoqte ishin larguar, aty silleshin te denuarit e ndergjegjies,aty shfrytëzoheshin dhe torturoheshin jo cifutet nga nazistet,por shqiptaret nga shqiptaret. Mbi 500 të denuar te ndergjegjies me nje denim mbi 25 vite ishin grumbulluar ketu per tu shfrytezuar mizorisht ne galerite e vdekjes se Piritit,galeri qe kishin marre brenda tyre jeten me dhjetra e dhjetra nga keta shpirtera te vdekur me fytyre njeriu. Vdekja ishte e vetmja menyre e shpetimit nga vuajtjet dhe torturat cnjerezore. Aty nuk kish dallim fesh dhe krahinash, biles shqiptaret nga Kosova apo Cameria perbenin dhe pjesen me denime me te larta dhe torturoeshin me teper.

Galerite e piritit. Nje varr i hapur,disa kilometra ne thellesi te malit Tuc,aty ku te denuarit e ndergjegjies kocke e lekure me pak rroba ne trup punonin me tre turne,por per ata qe nuk realizonin normen turrni ishte dy fish.Ata duhej te ketheheshin perseri mbas 8 oreve ne galeri per te plotesuar normen qe nuk kishin mundur ta realizonin ne tete oret e punes ne turrnin e tyre. Shfrytëzimi dhe dhunimi barbar nga drejtuesit dhe policet e burgut ishte i pa mëshirshem,duart dhe brinjet e thyera ndaj cdo te denuari rebel nga gardianet e burgut nuk perbenin me ngjarjen e dites. Ato ishin thjesht rutine e punes ditore ne keto kampe shfarosese,kampe ku gjeten vdekjen me qindra e qindra te denuar,por dhe qe trupat e tyre u zhduken dhe nuk ju dorezuan kurre familjes se tyre dhe mbas mbarimit te denimit megjithese te vdekur. Trupat pa jetë të të burgosurve varroseshin fshehurazi në një kodër që ndodhej mbi kampin perballe,aty zhdukej gjithshka,aty zhdukeshin torturat thyerjet e kockave,aty zhdukej uria,pa barazia,tortura,dhimbja,familja,gjithshka,aty ishte fundi i vuajtjeve,aty ishte shpetimi nga kethetrat e diktatures. Ne kushte te rrepta sigurie mbas shume rrethimesh me ushtare speciale te MB, kampi ne vetevete ishte i rrethuar dhe me tre rreshta telash me gjemba, me lartësi mbi 4 metra ku rreshti i mesit ishte i gjithi me rrymë elektrike dhe pjesa në mes telave ishte e minuar, kjo bente ate qe as dhe zoqte te mos kishin mundesine e depertimit brenda tij. Mbi 20 kulla vrojtimi me prozhektore dhe mitraloz, te dukeshme dhe te pa dukeshme në lartësi mbi 5 metra ku ushtarët ishin të pajisur me të gjithë llojet e armatimit te sigurise, kampit i shtohej dhe ne krye te kodres si ciban reparti special ushtarak i ministrise se brendeshme me forca speciale te batalionit te sigurimit te gateshme te nderhynin ne cdo moment. Vec te denuarve shqiptare ne kete kamp shfarosjeje ishin shume shqiptarë te Kosovës patriote te arratisur nga Serbija,regjimi shqiptar ata i dënonte si agjentë të Serbisë UDB per akte terroriste. Por ne fakt ata ishin njerëz nga me të pa fajshmit,qe kishin vene koken ne rrezik duke u larguar nga Sebia drejt Shqiperise meme. Në letrat që ju dërgonin familjes ata me dhimbje u shkruanin atyre që të mos vini kurrë në Shqipëri sepse do të burgoseshin, dhunoheshin dhe denoheshin pa faj si ata . Por fatkeqesisht në të vërtetë ato qindera letra të shkruar ndër vite nuk mbërritën asnjëherë në duart e të afërmve te tyre, ato letra të dhimbjes shpirtërore i përvetësonte shefi i sigurimit të burgut, komandanti Ludovik Cali, dhe drejtori i përgjithshëm i burgjeve Edmond Caja.Ne baze te atyre letrave ata denoheshin dhe ridenoheshin perseri.Këta të burgosur që 90% e tyre ishin njerëz me shkollë dhe intelektualë të mirëfilltë ishin kthyer me detyrim thjesht në robotë të cilët ditë e natë punonin pa e kuptuar se po plakeshin dhe po vdisnin duke pritur si shpetim vetem vdekjen, sepse vitet e burgut nuk mbaronin,ato shtoheshin sa here i vinte fundi nje denimi per te marre nje tjeter. Gjysmë të zhveshur, me rrobat e burgut shumë herë me barkun bosh, futeshin në minierë duke u shfrytëzuar si kafshe për të realizuar normën e vendosur nga komanda, norme e cila ishte e papërballueshme dhe per nje puntor civil dhe jo me per nje njeri gjysem te vdekur. Ata që nuk kishin mundësinë të realizonin normën, i priste Pashku i zi. Pashku i Zi: Kështu e thërrisnin kriminelin nga Fushe Arresi,apo kriminelin tjeter, Nikolla nga Iballa, kriminele me uniforma policije keta benjamine te Ludovik Calit,keta kriminele me një dru në dorë thyenin kockat e këtyre njerëzve të kthyer në kufoma sapo dilnin nga galerite e punes. Britmat dhe dhimbjet nuk kishin te sosur, kriminelet me uniforme godisnin ku mundeshin,në kokë, ne duar,ne trup, duke nxjerre epshin e tyre të shfrenuar mbi këta njerëz të pa mbrojtur dhe në moshë të thyer. Gjaku rridhte kudo në dhomën e sajuar me derrasa te xhelatit, siç quhej nga te gjithë. Por nuk mbaronte me kaq. Mbas punës te lodhur pa buke liheshin në shi dhe në dëborë duke ju nënshtruar nga komanda një kontrolli çnjerëzor, c`veshia lakuriq nen preteksin e kontrollit special te perditshem mbas daljes nga galerite disa ore mbaronte me renien e te fiktit te disa te denuarve cdo dite,radhe qe vazhdonte dhe ne mencen e bukes ku Nikolla i Iballes i nxirrte disa here hga buka jashte keta njeres viktime te diktatures,ju derdhte dhe ushqimin,i mbante dhe me ore te tera me nje kembe apo dhe duke i detyruar per ti bere masazh ketij dhe Ludovik Calit brenda ne dhomen e mjekut ne kamp. Kalvarit të mundimeve të tyre nuk ju shpëtonin as familjarët, të cilët megjithëse vinin nga larg dhe rrugën e bënin me këmbë prej 18 kilometrash, nga Fushe Arresi,ose rralle here mbi karrocerine e kamionave me debore,sepse shoferet ishin te urdhëruar të mos merrnin asnjë prej këtyre familjareve megjithëse kishin dhe fëmijë të vegjël me vete. Me ore te tera familjaret dhe femijet,prisnin jashte ne te ftohte dhe ne acarin e debores me ore te tera per të takuar të dashurit e tyre. Femija baben,nena djalin,gruaja burre ziun.Te gjithe dridheshin ne deboren dhe acarin e maleve te Tucit ne Mirdite.Qëllimisht atyre Ludovik Cali takimin ja u realizonin në mbrëmje,vetem e vetem qe ata te kalonin perseri nje nate te tmerreshme ne debore jashte mes malesh ne Qafe bari,mundesia per tu kethyer ishte zero,pra ju duhej dhe nje nate jashte ne debore perpara se te merrnin rrugen e kethimit,nje nate mes ulerimave te ujqeve,ushtareve,te ftohtit,dhimbjes dhe frikes se perdhunimit. Nga ata policet kafshe, me fytyre njerezore.Nga ata qe shikonin grate e zeza qe vinin te shihnin burrat,vellezerit,baballaret.Nga ata qe me porosi te shefit te tyre Ludovikut. Dhunuan dhe Perdhunuan me fuqine e diktatures ato gra fat zezat qe ……………mbeten ne duart e tyre……………Keta bastarde,njerez pa moral,kriminele ordinere, felliqesira me uniforme policijene kampin e Qafe barit Po Po nga ata bastarde me uniforme policije, u dhunuan ne emer te ligjit,atje mes malesh ku dhe ariu ka frike te jetoje.Atje ku dhe zoti kishte frike te afrohej,atje ku per qef te komandant Ludovikut te denuarit kishin ndertuar dhe nje palester,dhe fushe vojlebolli me parket, kolltuk me rrota per krye kurven e Burgut,Ludovik Calin.Atje ku beheshin dhe masazh po nga keta te denuar komandantit te lodhur nga torturat qe ju bente ketyre njerezve viktima Atje ku dhimbja bashkohej me pafuqesine. Te sfidoj ty kriminelin Ludovik Cali dhe Edmond Caja ju dhe bastardet e tuaj shefa apo zvendesues,per ato qe ke bere,te sfidoj dhe te dal balle per balle.Ne qofte se ish te denuarit politike nuk kane fuqi,jam une ai qe te sfidoj dhe te akuzoj balle per balle ty Qen i pa bese.Shefin e sigurimit,apo ke harruar mor bastard i diktatures,te gjitha ato dhunime cnjerezore qe ju ke bere ketyre njerezve te pa mbrojtur viktima te diktatures komuniste. Ushqimet qe me fukarallek dhe mundim silleshin nga familjaret, mbasi perziheshin dhe vidheshin nga duart e palara qellimisht te policeve te zgjedhur nga komanda, gjysma ketheheshin mbrapsh dhe nje pakice ju jepej ketyre kufomave njerez,rrobat jo e jo duhej te vdisnin ashtu sic ishte urdheri ne te ftohte,duhej te ishte fat i madh qe polici te lejonte ndonje rrobe per trupat e tyre Vuajtjet nuk mbaronin me kaq,sigurimi i shtetit kishte futur oficerët e tij në burg si të dënuar për të kontrolluar dhe raportuar cilindo fatkeq që pëshpëriste ndonjë fjalë kundër regjimit komunist dhe për ta ridënuar përsëri atë fat zi duke i futur lakuriq në birucë në mes të dimrit te egër ku temperaturat arrinin në shumë gradë nën zero. Me javë të tëra këta të dënuar ushqeheshin vetëm me një tas supë të prishur në ditë dhe me shkopin e gomës që nuk ju ndahej para supe dhe pas saj. Me më 20 maj 1984 regjimi u trondit,te denuarit e ndergjegjies,te vdekurit per se gjalli akoma nuk kishin vdekur.Ata si nje vullkan shperthyen duke sfiduar diktaturen,dhimbjet dhe torturat cnjerezore.Ata me cdo mjet kerkonin te shembnin diktaturen,megjithe se te ndare nga bota brenda telave ata tronditen nje sistem te tere.Ai mengjez grumbulloi te gjithe bashkvuajtesit e diktatures,nuk ish i pa qellimshem.rrahja dhe tortura para syve te tyre te dy shokeve te tyre beri qe grupit te pare te vogel ti bashkohen me shpejtesi te gjithe. Thirrjeve te para ju bashkuan furishem me zerat e tyre te gjithe te denuarit. Poshtë komunizmi. Poshtë diktatura. Poshtë diktatori. Liri demokraci.Flamuri kuq e zi per here te pare valevitej ne duart e tyre pa yllin si simbol te bollshevizmit dhe diktatures. Thirrjet jemi shqiptarë, nuk e duam komunizmin, nuk e duam diktaturen nuk e duam diktatorin! Duam lirinë, duam demokracinë po mbushnin me jehonen e tyre bjeshket e malesise. Në ballë të turmës së të dënuarve qëndronin Tom Ndoj, Sokol Sokoli, Petrit Bazelli, Anastas Dhami, Nue Pisha, Kosta Gjordemi etj. Të cilët me zërat dhe fuqinë e tyre tmerruan kriminelët e diktaturës, qe te zverdhur si mehit nuk dinin çfarë të bënin. Ata qe i dhunonin cdo dite fluturuan mbi telat me gjemba si frikacake te ndyre qe ishin,ne largimin e turpshem te tyre nga brenda kampit, forca te shumta i mbronin nepermjet bresherise se plumbave nga jashte. I tmerruar me pistolete ne dore, komandanti i burgut Ludovik Cali, jepte urrdhëra sa majtas djathtas. E vetmja fjale e tij ishte zjarr mbi armiqte e popullit dhe te partise sapo te prekin telat.Forcat ushtarake te kampit por dhe ato te ardhura me shpejtesi nga Puka dhe Tirana me helikopter rrethuan komplet zonen, snaiperët zunë pozicionet ne te gjitha pikat kryesore,a thua kishin te benin me ndonje bande te armatosur apo me disa njerez gjysem te vdekur qe therrisnin brenda telave, liri demokraci. Ushtarake të zverdhur dhe të tmerruar me gishtin ne kembez, prisnin urdhërin për të qëlluar mbi këta njerëz brenda rrethimit cnjerezor, Nga Tirana me helikopter vjen dhe drejtori i përgjithshëm i burgjeve Edmond Caja, i njohur mirë nga të dënuarit si ish drejtor i ketij kampi famekeq per krimet e tij. Zeri i tij nepermjet autopolantit nga elikopteri kerkonte ndalimin e revoltes,por a mund nje bastard te ndalonte me keta njerez te lire,me te lire ne shpirt se ata qe ishin jashte telave me gjemba. Pa pritur, nga helikopteri, zeri i cjerre i Edmond Cajes jep urdher Zjrrrrrrrrrr mbi armiqte,zjarrrrrrrrrrrrrrrrrr,dhe krismat filluan te shtohen pak e nga pak.Zjarr kunder nje turme te pa armatosur brenda telave me gjemba,zjarr ndaj disa njerezve kocke e lekure qe kerkonin lirine,zjarr kunder bash atdhetareve te tyre. Zjarr kunder atyre qe ishin lene brenda rrethimit per disa dite pa uje pa buke. Sokoli bertet i pari: Largohuni vellezer, futuni në kapanone, largohuni nga sheshi, na futën në grackë.,po na vrasin largohuni.Por tashme ishte shume vone ,sheshi i burgut kish filluar te merrte ngjyren e kuqe.Të plagosur hiqeshin zvarre. Britma nga të katër anët, “Mos, mos qëlloni vellezer,mos qelloni, jemi vëllezër mosss. Jemi shqiptarë,mos na vrisni mosssssss mossss mossss.Por kush mund te degjonte me. Ludovik Cali rremben automatikun e nje polici dhe nga taraca e oficerit te rojes, harxhon gjthe karikatorin drejt grupit te te denuarve. Nga elikopteri hapet zjarr pa pushim,nga kodra perballe gjithashtu. Pak nga pak thirrjet per ndime dhe britmat brenda rrethimit po mbuloheshun nga zhurma e armeve pa pushim. Kishte edhe nga ata police apo ushtare që kur dëgjuan thirrjet ulën armët dhe nga sytë e tyre filluan të binin lot,lote por asgje me teper nuk kishin se cfare te benin.Ndryshe do te ishin dhe ata pjese e atyre qe bertisnin per ndime brenda telave te pa mbrojtur. Zëri i çjerrë i Edmond Cajes nga helikopteri bërtiste, “Zjarr, zjarr!”Zjarr bertiste dhe komandanti i burgut Ludovik Cali,po po zjarr. Midis britmave dhe te plagosurve qe teriqeshin zvarre duke sfiduar vdekjen nje grup te denuarish si Petrit Bazelli u futën për të ndihmuar mes plumbave, për tu ardhur në ndihmë shokëve të tyre të mbetur në shesh, Anastasi, Nuja, Toma,Kosta. Minoritari Thoma Jergolati hapi lavanterinë për të strehuar shokët e plagosur.Mjeku i kampit, Serbi Drang Vujoshevi dhe ky një i dënuar politik, mundohej të mjekonte sa të mundej për të shpëtuar nga vdekja viktimat e kësaj masakre të paparë dhe dëgjuar ndonjëherë. Ato pak lule te fillim Majit brenda rretimit te kampit,qe keta njerez i uisnin cdo dite filluan te skuqen tani me gjakun e tyre.Kriminelet me uniformen e shtetit nuk pyesnin me,ndaj armiqve te partise ishte derdhur jo vetem urrejtja dhe druri por tanime dhe plumbat pa kursim. Dhe me ne fund u hapen dyert e rrethimit,i pari Ludovik Cali,shefi i Sigurimit te kampit,dhe me pas me njehere krimineli Edmond Caja filluan te qellojne me cizmat e meshinit me thumba hekuri mbi viktimat gjysem te vdekur te shtrire ne sheshin e kampit.Bastardet me uniformen e policise Kola,Prenga,Marashi,Ahmeti,Bastriu te shoqeruar nga te tjeret filluan te thyejne kockat e te denuarve. Masaker,nje masaker e pa pare.Kriminele dhe viktima,kriminele te armatosur deri ne dhembe dhe viktimat lakuriq,pa buke pa uje pa mbrojtje. Masaker kundrejt vellezerve te tyre te pa mbrojtur,masaker kunder njerezve kufoma. Zinzhiret e qenve te policise dhe telat me gjemba u vune menjehere ne pune.Gjithe te dënuarit me plage dhe pa plagë u lidhën kembe e duar me zinxhirë, ndërsa qentë e kufirin ndërsuleshim mbi trupat gjysmë të vdekur duke i copëtuar me ore te tera.Rreth e rreth malet ishin mbushur me forca ushtarake qe nuk lejonin askend te afrohej dhe shikonte cfare ndodhte. Dita e neserme do te ishte me makaber mbas asaj te pares.Te lidhur me zinxhire,te torturuar cnjerezisht,pa gjume,pa buke,pa uje zvarre pjesemarres ne shesh per te pare ate cka do i priste dhe ata. Mbas nje torture cnjerezore te denuarin Tom Noin e vendosin mbi dy trupa pishe dhe krimineli Ludovik Cali e thyen ne mes duke i sjelle nje vdekje makabre. ndersa shokun e tij heroin Nue Pishen mbas torturave e denuan me vdekje,duke e pushkatuar diten tjeter. Ne mes te kampit i lidhur Anastas Dhami nga Pogradeci provonte nje tjeter torture c´njerezore,drejtori burgjeve Edmind Caja se bashku me Ludovik Calin,ne mes te sheshit me pinca i shkulin mustaqet.Thirrjet dhe dhimbjet e Anastasit mbuloheshin nga te qeshurat dhe jarget e krimineleve me uniforme. Thoma Jergolati i thyen kemben,dike e trodhen,po po te gjitha u zhvilluan ne kampin e Qafe Barit dhe ne birucat e policise.Moisi Miraka kaloj muaj ne spital nga dhuna cnjerezore se bashku me disa te tjere. Mbi 30 veta u ridënuan dhe i nisen drejt burgut të Burrelit. Petrit Bazellin dhe Anastas Dhamin megjithe se me brinje te thyera e priste biruca, te lidhur këmbë e duar duke ju neneshtruar torturave c`njerëzore,si Petritin kaluan ne tortura afersisht gjithe kampim.Por spiunet e sigurimit,ordineret,njerz te hurit dhe litarit te futur qellimisht mes ketyre heronjve ju dha nje shperblim,si cdo spiuni. Kampi per disa jave ju nënshtrua një represioni cnjerëzor. Të gjithë të dënuarit i linin cdo dite me dhe pa rroba dhe me orë të tëra jashtë,familjet per disa muaj nuk lejoheshin me te vinin dhe te takonin njerezit e tyre.Birucat dhe shkopi i gomes ishte buka e perditeshme e ketyre njerezve viktima brenda rrethimit me tela Perseri këta vuajtës të burgjeve të diktaturës dinë të falin dhe falën, ata që i torturonin tmerrësisht,dhe pse ju shkaterruan jeten. Falen kriminelët qe ju morën vitet me te bukura të rinisë, ju shkatërruan familjet e tyre, të afërmit e tyre pësuan injorime dhe dhunime,falen dhe perseri falin. Por falja e tyre po kethehet ne dhimbje dhe gangrene per demokracine,sepse ata qe i spiunuan,ata qe ju dolen deshmimtare neper gjyqe ,ata qe i denuan,ata qe i dhunuan. Sot pa turpesisht po drejtojne politiken shqiptare. Prandaj mirë do të ishte që dosjet të hapen. Jo për hakmarrje, por për të mësuar të vërtetën dhe ata që i kanë duart me gjakun e njerëzve të pafajshëm të mos na qeverisin dhe udhëheqin sot edhe nesër. Klithmat,gjaku dhe dhimbja e Qaf Barit akoma nuk kanë pushuar,dhe nuk do te pushojne kurre. Të pushkatuarit nuk do te prehen të qetë, përderisa ata qe i spiunuan,denuan dhe i pushkatuan.Ata qe ju shkaterruan ëndrrat rinore,sot po mbrohen me imunitete dhe pozita te ndryshme, bredhin e kapardisen me shoferë dhe makina të paguara nga xhepat e familjeve shqiptare. Pra dosjet duhen hapur, jo për të dënuar njeri, jo për tu hakmarrë ndaj personave që shkaktuan tragjedi dhe dhimbje, por të paktën për të bërë një akt moral drejtësie pa gjyqe. Viktimat e dënuar apo të pushkatuar nga urdhërat e tyre nuk kthehen më, të pushkatuarit e Burrelit, Spaçit dhe Qaf Barit nuk ngjallen me, të mbyturit në kënetën e Maliqit nuk do të rikthehen. Shumë prej tyre vini nga familje të shquara kombëtare, ishin intelektualë të shquar që kishin mbaruar edhe studimet në perëndim Prandaj zotërinj deputet e pushtetarë bëjeni të paktën akt moral të pastërtisë. Hapini dosjet pa frikë që ta shikojmë njëri-tjetrin drejtë në sy pa urrejtje,napni dosjet dhe te pastrojme me ne fund morrin e kuq Serb.Hapni dosjet qe njerezit te flene rehat.Hapni dosjet qe shpirterat e te pushkatuarve te pushojne qetesisht. Hapni dosjet mor Qener hapni dosjet,ne mos sot neser do te ndodhe.

– See more at: http://tribunashqiptare.net/?p=22540#sthash.Bv8FVgzY.dpuf

Kategori
Uncategorized

Kategori
Uncategorized

The protagonist of the revolt forgetting Spac Ulusi Pashollari.

ULUSI REFAT PASHOLLARI.

Bmi4csNCUAA8tsbDJALOSHI QE SHPERTHEU BIRUCAT ME LEVE PER TE LIRUAR SHOKET!

I harruari protagonist i revoltes se Spacit Ulusi Pashollari.

Ec vella Ali, arritem ec dhe pak,ja arritem,arritem shpetuam blebezonte djaloshi imcak duke ndimuar shokun dhe mikun e idealit anti komunist ne rrugen e tyre pa kethim.Ne erresiren e nates Aliu ishte rrezur dhe vrare keq,ndima dhe kurajoja e Ulsit e bente shokun te mblidhte te gjithe forcat.Dymbedhjete ore qe mundoheshin ti shpetonin te maskuar neper honet e malit syrit te rojeve kufitare.Dymbedhjete ore qe terhiqte mbas vetes shokun e vrare keq,me ne fund dukej se fati po ju buzeqeshte.Perpara syve ju shfaqet piramida,arritem thote Ulsi me ne fund,cohu Ali Lika cohu, arritem te shpetojme, fituam, dhe perqafon shokun e tij.Por ky gezim dhe ky perqafim nuk do te zgjaste shume.Nje krisme arme dhe zerat e cjerre ,”Ndaloni jeni te rrethuar” shkeputen ne mes ate gezim femijeror te tyren.Hidhu Ali bertet Ulsi dhe si shqiponje fluturon ne fund te gremines.Na iku bertet duke qelluar zeri i cjerre i kapter Myfit Zagorcanit na iku, djaloshi kish fluturuar ne gremine.Ali bertet Ali kuje Aliiii dhe zeri i tij thyen heshtien e muzgetires se atij mengjezi te vrenjtur.Aliu nuk kish mundur te ndiqte me shokun e tij,mbi te ishin leshuar si bisha me dhjetra e dhjetra duar dhe trupa kufitaresh,AGBV dhe spiunesh.Ata kishin ore qe prisnin e prisnin ne heshtien e malit. Prita ndaj tyre kishte filluar me kujdes shume heret,spiuni dhe dora e zeze kishte kurdisur gjithshka. Ah Ali Ali ngasherehet Ulsi i vogel nuk te mora dot,nuk mundem dot ne fund ti gezoheshim fitores.Une ketej dhe ti ne duart e tyre. Zerri i cjerre i kapterr Myfitit vjen si oshetime ne veshet e djaloshit: Ulusi Pashollari,ne qofte se ti nuk kethehesh shoku jot do te vritet ketu para syve tane dhe te tu,kohe nuk ke, ose ketheu ose harroje shokun dhe mikun tend,ne nuk do ju bejme gje ketheu.Mbi shkemb shoku i tij i shtrire me tytat e armeve mbi koke dukej sikur i thosh ik Ulsi ik mos degjo keta bisha ikeeee.Une nuk munda te te ndjek deri ne fund Ikeee. Ulsi Pashollari koha po mbaron bertet kapteri dhe qytat e armeve filluan te godasin per vdekje shokun e tij.Britmat dhimbjes qe leshonte shoku mbas goditjeve shtazarake detyruan djaloshin imcak te kethehet.Ai vendos. Me mire te kethehem se sa te me vrasin shokun.Zeri i tij i fuqishem i beri keta bisha te dridhen.Ndaloni, mos e vrisni po kethehem dhe niset drejt tyre per te shpetuar shokun e vet,pa ditur se kete radhe rruga e tij e kethimit do te ish nje kavalar torturash,denimesh dhe ridenimesh,nje dhimbje e pa fund.

Sapo kemba e tij preku ne token shqiptare, mbi te si bisha u hodhen dhjetra duar e trupa ushtarakesh,ata kishin arritur ta shtinin ne dore kete kriminel te vogel,kete gjarper te sistemit komunist.

Djaloshi qe sfisoj ata dhe vdekjen u rikethye per te shpetuar shokun e vet,ai nuk mund te shkelte mbi betimin qe kishin bere te dy .”Gjalle a vdekur o te lire o te vdekur”Nuk do te ndahemi.

Telat me gjemba lidhen duart dhe trupat gjysem te pa jete te te dy djemloshve,a`thua kishin te benin me dy femije apo me ndonje bande te armtosur,ata u terhoqen zvarre nga vija kufitare ne malin e Thate drejt fshatit Alarup te Pogradecit,nga pas i ndiqnin qindra (fitimtare) dhe nje lukni ushtarakesh perballe dy djelmoshave qe akoma nuk kishin vene brisk ne faqe Buzet e thara per uje dhe gjaku qe ju rrithte ne fytyre dhe cdo pjese te trupit tregonte gjitheshka ishte bere mbi trupat e lidhur te tyre,gjitheshka jo njerezore.Njerezit me uniforma ushtarake ndiheshin krenare per detyren ndaj atdheut.Kushdo qe do guxonte te prekte kufijte e shenjte kete fund do te kish,ndoshta dhe me keq. E cfare ishte ne fund te fundit nje plumb per keta dy gjarperinj te vegjel,asgje. Makina e zbuluar e kufirit mori me vete dy djemte e rinj dhe grupin e ushtareve,oficereve,hetuesve dhe drejtuesve te deges se brendeshme,fytyrat e tyre te egersuara tregonin se cfare do behej se shpejti me keta dy fatkeqe.Kavalari i tyre sapo kishte filluar,telat me gjemba ishin vetem fillimi i odisese ogurzeze te tyre. Fole bertiste hetuesi ndaj nje njeriu te lidhur gjysem te vdekur nga torturat e xhelateve per dite te tera me radhe.Fole, nuk e kupton se nuk do te dalesh dot me i gjalle nga keto biruca? Tani je ne duart e mija mor kelysh i armikut, ketu as djalli vete nuk do te marre vesh se cfaredo te ndodhi me ty dhe jo me te tjeret ata miqte e tu,fole qen. Trupi i dobet filloj tju neneshtrohej torturave nga me te ndryshmet.Vezet e zjera dhe kunjat e pishave ne thonjte e djaloshit po tregonin me se miri egersine me te cilen e kishin marre kete detyre xhelatet.Urrejtja dhe hakmarrja ishin pjese e jetes se ketyre ndaj dy viktimave te radhes.Te arrestuar dhe njerezit e tjere te familjes,spiuni i fshatit kishte vepruar me se miri,ai ndihej krenar per detyren ndaj atdheut,buzeqeshia e tij nga dhembet e krrimbura dhe duart qe i dridheshin ,tregonin se sa i peshtire ishte zanati i tij ndaj fshatareve te vet.Ai ndiente gezimin e fitores mbi dhimbjet dhe plaget e dy te rinjve.Bisha kenaqej dhe dehej nga era e gjakut. Ju i nipi i armikut te popullit Bedri Pashollari,i arratisur me 1946, i kini drejtuar nje leter dhe Sekretarit te pare shokut Enver,kush ju ka mesuar,kush fshihet mbas jush,kush ja u futi ne mendie kete loje.Kush,kush,kush. Askush une jam nje djale fshati nxenes shembullor ne shkolle dhe ne jete, une vete i jam drejtuar drejtuar Enver Hoxhes ,pa ditur se po i drejohesha bishes se komunizmit,ju jeni te gjithe bisha,qelloni keshtu te lidhur sic me kini,cfare prisni me qelloni. Hetuesi i dehur vazhdonte te qellonte pa pushim ne nje trup gjysem te vdekur i lidhur dhe torturruar prej ditesh dhe netesh pa pushim,ju nipi i armikut kini kerkuar te shkoni ne shkolle ushtarake,ha ha ha qeshte krimineli me duart e ngjyera me gjakun e djaloshit .Ju gjarper kini kerkuar te futeshit ne ushtrine shqiptare,ju armiku i partise,ju gjarperinj te sistemit tone,ju. . Nje goditje shtazarake e fut perseri djaloshin ne kllapi. Para sysh i kujtohet viti 1964 se si i lindi ideja se duhej ti drejtohej shokut Enver,ndoshta ai nuk e di se une jam i pa fajshem ne fund te fundit nje femije qe sapo mbarova shkollen jam,e clidhje kam une me arratisjen e xhaxhait une dua te mesoj dua te shkoj ne shkolle. Gishtat e tij me penen shtrenguar filluan te nisnin nje leter per komandantin e pergjitheshem,leter qe do ish fillim nisja e thyerjes se enderres se tij femijerore,leter qe do e mesonte Ulsin se rruga e tij e enderruar per tu shkolluar ketu merrte fund. Por dhe te mos ishte ajo leter dicka tjeter do ja thyente enderren e tij rinore. 12 km larg ne kembe drejt postes se Maliqit,rrugen e beri me kembe por lodhjen nuk e ndiente, gezimi se dikush do e ndimonte te vazhdonte shkollen e bente te ndihej krenar. Dite mbas ditesh,priste nje pergjigje, postieri ishte i vetmi njeri qe sapo vinte ne fshat i jepte lajmin se akoma nuk ka ndonje leter per ty vogelush qe e pret me kaq anth.Dhe dita e shume pritur erdhi,pergjegjesi i vatres se kultures E Shparthi erdhi vete ne shtepi per ti lajmeruar se Ulsin e priste sekretari i komitetit te partise ne Maliq Vait Kolaneci. Ate nate nuk kish gjume, me ne fund komandanti e kish marre letren e tij,fati dukej se po i trokiste ne deren e ketij vogelueshi, si gjithe shoket e tij do te vazhdonte ne mos shkollen Skenderbej nje shkolle tjeter se zben,neser do te merrte vesh gjitheshka.

Pa gedhire me vrap mori rrugen e gjate 12 km me kembe drejt Maliqit vraponte dhe kendonte,kendonte me gezimin femijeror,ai kish nje gezim si gjithe shoket e tij do te kish mundesine te shkollohej.Nje ore para se te hapej zyra ai ishte atje jashte dhe priste ta therrisnin,priste ti buzeqeshnin dhe ti thoshin.

Djalosh shoku Enver ju ka derguar nje leter,ju do te shkoni ne shkollen e mesme,urime vogelush.Pritja dhe enderrimet nuk po mbaronin aq sa nuk e vuri re dhe shikimin e shtrember qe i dha atij sekretari i partise Vait Kolaneci ndersa ngjiste shkallet e komitetit te partise. Dikush e thirri mbas disa oresh pritjeje, ashtu me nxitim duke i kaperxyer shkallet dy e nga dy djaloshi u gjend perballe nje dere te rende,dikush e futi brenda,perballe me sekretarin shokun Vait i cili ne duart e tij qe i dridheshin mbante nje leter, ishte ajo letra qe ai vete i kish nisur shokut Enver. Nje ze i trashe rrengjethi trupin e vogel te djaloshit. Ju nipi i armikut te partise Bedri Pashollarit i jeni drejtuar shokut Enver dhe kerkoni te shkolloheni? kush ju ka mesuar, si e keni marre kete guxim,a e dini kush jeni ju mor nip armiku.Ne nuk luftuam per shkollomin tuaj, por per tju denuar te gjithe ju gjarperij armiq te betuar te partise,ti duhet te ulesh koken dhe te punosh atje ku duam ne,koka e juaj do te rrije ulur gjithe jeten perballe nesh..Djaloshit imcak me enderren e madhe per shkolle po i rrotullohej tavani, ne ate zyre te akullt dhe te zeze per te.Doli jashte pa u ndiere duke lene sekretarin te fliste akoma me vete-veten pa e pare qe djaloshi ishte larguar. Ai as vete ne moshen e tij nuk e dinte se cfare i kishin bere ketij pushteti,vinte nga nje familje e varfer fshati me dy prinder bujq. E vetmja njolle e zeze ishte arratisja e xhaxhait qe nuk kishte asnje te dhene ku dhe si jetonte. Diku aty prane i kish ardhur i jati, Xha Refati i ferkon koken dhe te dy marrin rrugen e kethimit,mos bir qaj i thote i jati nuk kemi cfare te bejme ikim dyert keta na i kane mbyllur njehere e pergjithmone. Te dy u kethyehen ne mbremje ne fshat, frika se mos kryetari i keshillit nje mik i ngushte i sigurimit te shtetit i ndiqte nga pas, ai mund tju dilte perpara dhe ti pyeste apo ti provokonte, i detyroj te futen ne fshat nga rruga e malit,eh kryetar kryetar cfare te kemi bere. Nje kove me uje e nxierr nga kllapija duke i i prere gjithe enderrimin qe nuk dinte se sa ore ishte ne kete gjendie. Tani djaloshin 17 vjecar vetem urrejtja e mbante gjalle perballe ketyre bishave me fytyre njeriu,trupi i tij ishte kethyer ne nje poligon goditjesh dhe torturash cnjerezore. Ne dera e trepallancive ne Korce,nje grua plake e kerrusur veshur me te zeza kishte dite qe nuk i ndahej asaj banese te tmerreshme per torturat qysh nga koha e Zogut,birucat e saj te nenedheshme te mbushura me uje kishin marre jetet e dhjetra dhe qindra bij nenash.Kush futej aty nuk dilte me i gjalle.Aty tani ishte locka e nenes Lekes asaj i kishin marre shpirtin dhe po ja torturonin cnjerezisht.A do te mund ti duronte torturat trupi i tij i dobet,a do e lejonin xhelatet te dilte i gjalle prej andej? Askush nuk i jepte pergjigje,askush nuk i fliste vec kapterrit te policise qe e urdheronte te largohej prej andej.Ike shtrige,qerou prej ketu,gjarperit tend ketu do ti shkulen dhembet nje e nga nje,ikeeee. Dite,jave dhe muaj te tere tortura.Por nga goja e Ulusiut dhe Aliut nuk doli asnje fjale,as per Vasfi Selamin qe ju tha rruge te mbare,as per miqte dhe shoket qe ne heshtie ju uruan rrugen e tyre,as per vellezerit dhe motrat.Ata gjithshka e mbajten mbi vete.Te pakten te tjeret te shpetojne,puna jone u pa. Kerkesa e kryetarit te keshillit G karafili beri qe gjyqi ndaj tradhetareve dhe armiqve te zhvillohej ne mes te fshatit ata duhej te diskretitoheshin ne mes te fshatit,ata dhe te gjithe armiqte qe kishin lidhje me ta,diktatura e proletariatit do te binte tmerresisht dhe mbi keta dy femije. Nje gjyq me aktore ordinere hajdute dhe kriminele,akuza te sajuara dhe te intriguara mire. Akuza ku vec arratisjes, agjitacion e prapagande do ishte neni qe do ju shtonte denimin e dhene nga prokurori.Burrat e fshatit ulnin koken perballe kesaj mizorie ndersa spiunet ngriheshin pa pushim, ata diskutonin dhe denonin dy armiqte e partise dhe pushtetit. Varja eshte pak per keta qener bertiste nje spiune duke treguar grushtin drejt dy femijeve te lidhur dhe ne sallen e inprovizuar te gjyqit ne mes te fshatit.Ore te tera deri sa partia u bind se vec gjyqit ndaj armiqve te klases ishte bere dhe nje pune e mire Agjitacioni per te frikesuar kedo qe do te mendonte te dilte kunder vijes se partise. Eleni Selenica me nje urrejtje patologjike jep vendimin e denimit. 17 vjecari Ukusi Pashollari denohet me 15 vte burg. Dhe 19 vjecari Ali Likaj me 13 vite. Nisi keshtu jeta e e veshtire e burgjeve per ta dhe familjen qe e ndiqte nga pas kudo,por as vitet e burgut dhe operativi i sigurimit nuk po e thyenin dot karakterin e Ulsit ai sa vinte burrerohej,ne dokumentat e burgut shkruhej ky i denuar eshte nje anti komunist i vendosur ky sa vjen dhe behet me i rrezikshem per shtetin tone socialist,ky nuk duhet te dali me i gjalle nga burgjet.Veprimtaria e tij nacionaliste dhe anti komuniste brenda te burgosurve ra ne sy te komandes, njerezit e saj brenda te burgosurve mbanin nen vezhgim cdo ore djaloshin e dobet por me nje guxim te celiket, Transferimet nga burgu i Elbasanit,Ballshit,Fush-Krujes nuk po thyenin dot me kete njeri.Spaci u be menjehere vendi i ri per Ulsi Pashollarin. Viti 1973 ishte viti vendimtar ku Ulesi tanime nga nje djale i ri ishte burreruar dhe formuar me se miri me ideologjine e tij antikomuniste Shoket dhe miqte e tij ishin te gjithe ata intelektuale antikomuniste te vendosur deri ne fund,ai aty brenda telave me gjemba kishte gjetur vete-veten. Ata duhej te ngriheshin kunder regjimit,ata duhej te protestonin.Zeri i tyre duhej te degjohej,bisha komuniste nuk mund te mbyste me dhe shpirtin e tyre te lire,fjala,urrejtja dhe protesta ishte e vetmia arme qe ju kish mbetur. Grupi i pare i antikomunisteve te denuar ne Spac mori drejtimin e Ulsi Pashollarit.Ata vendosen mos daljen ne pune pa ju plotesuar kerkesat e tyre,ky ishte vetem fillimi i nje revolte te heshtur qe me ne fund po shperthente me zemerim brenda telave me gjemba.Ne krye te grupit Ulsi djeg stendat e emulacionit dhe fotografine e Enver Hoxhes 12 te denuar dolen me force nga birucat duke ju bashkuar shokeve dhe revoltes e cila po rritej dhe perqafohej cdo ore e me shume nga te gjithe te burgosurit. Derdhia e ushqimit dhe mos dalja ne pune detyroi vete Kadri Hazbiun te vinte ne Spac, thote i denuari tjeter Bedri Coku,policija nderhyn forcerishte dhe merr Pal Zefin duke e torturuar,por nderhyrja e grupit te te denuarve arrin tja u shkepusi me force shokun e tyre duke e futur ne mes dhe duke rrahur policet e burgut. Gjendia sa vinte dhe po rendohej atehere u vendos qe askush nga burgu te mos dali ne pune, te gjithe duhej te perballeshim me diktaturen.Frika ishte thyer ajo nuk kishte me vend tek te denuarit,nje grup i madh shokesh mbaheshin akoma ne birucat speciale te burgut.

Ulsiu merr me vete Dashnor Kazazin dhe te dy me nje leve hekuri arrijne te kepusin drynet e birucave, duke i nxjerre jashte shoket e tyre te sakatuar me muaj ne biruca.Djaloshi 21 vjecar Skender Daja mbahej ne krahe nga shoket ai nuk ecde dot torturat me shufrat e hekurit dhe elektroshok e kishin lene gjysem te paralizuar.Krismave te armeve keta djem ju pergjigjeshin me thirrjet njerezore mos qelloni ne jemi brenda telave,ne jemi te pa armatosur mos qelloni,ne jemi vellezerit tuaj. Menjehere filluan te zevendesohen ushtaret me police dhe operativet e ardhur me urgjence.Thyet bibloteka dhe digjen librat e klasikeve te komunizmit se bashku me foton e diktatorit.

Nje carcaf i bardhe po ngjyrosej me gjakun e te denuarve per tu bere flamur,Ulsi ishte i pari qe preu doren per te ngjyrosur flamuri.Flamur me gjakun e heronjve,flamur me dhimbjen dhe fitoren mbi diktaturen.Aty po ngrihej flamuri i Gjergj Kastriotit pa yllin komunist. Piktori Mersin Vlashi realizoj ne flamurin e te denuarve stemen e shqiponjes.Gjet Kadeli dhe Ulsi Pashollari me nje shtize te gjate ngriten per here te pare flamurin kuq e zi pa yllin komunist ne katin e trete te godines se Burgut.Ky flamur ishte nje shprese per te denuarit dhe nje vdekje per sistmin dhe kriminelet qe kishin rrethuar keta njerez brenda telave Flamuri me gjakun e te denuarve pa yllin Sllav,tmerroj dhe rriti me teper urrejtjen per thyerjen e kesaj revolte me cdo mjet,rrethimet sa vinin dhe shtoheshin. Ulesiu duke vendiosur flamurin bertet me ze te larte: “Vellezer sot ketu ne Spac,ne zemren e Mirdites,ketu ku po vuajne denimin djemte me te mire te shqiperise, ne te denuarit e ndergjegjies anti komuniste po ngereme flamurin e pare shqiptar. Ky flamur eshte simbol i mijera e mijera te pushkatuarve,denuarve dhe interrnuarve nga ky regjim gjakatar”. Me 24 Maj diktatura leshoj tanket ndaj ketyre heronjve,ne gryken e Repsit shurma e tyre degjohej deri prane veshit te te denuarve,tymi qe nata ngrinin filloj te dukej me sy te lire.Tanke perballe nje grupi te denuarish te ndergjegjies,revolta duhej te stypej me cdo mjet.Tanket ishin gati te futeshin duke rrafshuar cdo gje se bashku me trupat e ketyr heronjve.Cdo gje ishte e mundur bisha e terbuar nuk pyeste me.Vec ushtareve te armatosur tanket ishin perballe ketyre heronjve te lirise.

Uji u pre,dy dite dhe pa uje,Kucedra po i ndalonte dhe ajrin, bombat kimike te hedhura ne mes te kampit po veshtiresonin frymemarrjen e ketyre njerezve viktima,pa buke pa uje dhe tani pa ajer te paster. Por as kjo nuk po i mposhte te denuarit,megjithe se forcat po i linin pak e nga pak. Kadri Hazbiu fut nje zevendes minister per te biseduar por Ulsi nuk e lejon qe ai te flasi me te denuarit, qindra forca te armatosura deri ne dhembe u futen pabesisht nga te gjitha anet e burgut.Te lidhur kembe e duar te gjithe u lane jashte ne oborrin e kampit. Bisha donte gjak,para skuadres se pushkatimit ne prani te te denuarve vrane Ajri Pashain dhe Dervish Bejkon,n dersa 38 te burgosur te tjere se bashku me Ulsin u nisen te lidhur ne Tirane ku mbas nje hetuesie te re disa muajore ju dha si shperblim dhe 13 vite te tjera denim. Se bashku me Caushin dhe Gieten i cojne ne burgun e Burrelit,deri ne vitin 1986. I pa harruari Z Pjeter Arbnori tregonte: Per vuajtjet qe qe kishin kaluar se bashku me Ulsin ne burgun e zi te Burrelit,Per Ulsin thote Pjetri.Kishim degjuar, per ate djale te imet por te pa mposhtur ne te gjitha burgjet e shqiperise,por fati e solli qe ai te vinte prane nesh ne Burrel. Ai kishte nje shpirt te celiket dhe nje kuraje te pa pare ai studionte fliste rrjedhshem disa gjuhe te huaja.Ulsiu mbante gjalle mes te denuarve shpresen e madhe te nderrimit te sistemit gjakatar,por semundia dhe torturat e vazhdueshme neper kampet e punes e kishin dobesuar dhe lodhur fizikisht,por kurre moralisht ai kishte shprese se dita e lirise po afrohej.Izolimi nga bota dhe me ne fund vdekja e diktatorit jane yje nga qielli qe po lajmerojne ardhjen e pranveres thoshte me shprese Ulsi shokeve te burgut.Por sigurimi i shtetit nuk mund ti ndahej, ai semuret perseri dhe cohet ne spitalin e Burrelit,ku nje mjeku kirurg me emrin Xhelal i kerkohet ti beje nje injeksion vdekjeprures,fatmiresisht mjeku kirurg thote Z Arbnori nuk pranoj dhe jeta e Ulesit u shpetua, ata e donin me cdo kushte te vdekur Semundia dhe 22 vitet e burgjeve kishin bere punen e tyre,ne vitin 1986 ai lirohet me kusht. Por frika ndaj tij i detyroj qe te shoqerohej nga dy punonjes policije nga Burreli ne Korce,ne vazhden e kesaj e cuan perseri ne policine e Korces per ti treguar dhe nje here vendin aty ku ish torturuar per muaj te tere cnjerezisht nga kriminelet me uniforme shteti,me vete ai kishte sjelle nje valixhe druri mbushur plot e perplot me libra dhurate nga miqte e tij neper burgje. Takimi naten vone te operativit te sigurimit te shtetit Adhurimit me spiunet e vjeter dhe te rinj ne fshat ngriti vigjilencen.Shtepia filloj perseri te ruhej naten,te gjitha levizjet e Ulsit por dhe te familjareve te tjere filluan perseri te survejohen asgje nuk kish ndryshuar ne keta njerez qe i prene ne mes te rinise jeten dhe lirine vetem e vetem se donte te shkollohej si gjithe shoket e tij . I vellai Zini Pashollari tregon ka qen data 26 dhjetor 1986 .. ishte mbazdite dimer acar. kur ai mbas kaq vitesh dhe peripecish u kethye i semure perseri ne shtepi .nete te gjata dimri, tregime , vuajtesh, te 22 vite e 75 dite burgu nga me te ndryshmet.. e perse ? Sepse donte te shkollohej. nuk i jepej e drejta per shkollim se ne kishim nje xhaxha te arratisur.Ai quhej Bedri Pashollari vellai i vogel i Babait ai ishte nje anti komunist qe nuk pranoj te rreshtohej ne forcat komuniste.Mbas clirimit Bedriu u vu menjehere ne syrin vigjilent te forcave te ndjekjes per tu arrestuar,kjo e detyroj ate si shume e shume atdhetare patriote nacionaliste te marrin rrugen e dhimeshme te arratise.Ne nje nate dimri te vitit 1946 ai iken ne arrati bashke me disa shok te tjere. Kethimi i Ulsit ne shtepi solli dhe shpresen per nje rrezim te shpejte te pushtetit te diktatures,Burgu ate nuk e kish frikesuar,burgu dhe torturat vetem se kishin forcuar me teper karakterin e tij antikomunist,ai u be nje nga nismetaret ne hedhien e bustit te diktatorit ne Korce,por dhe nje nder firmetaret e pare te krijimit te Partise Demokratike.Oratoria dhe fjalet e tij zinin vend ne zdo takim me njerzit.Por Ulsi asnjehere nuk u ankua,ai asnjehere nuk kerkoj shperblim per sherbimet e tij ndaj demokracise.Semundia dhe vuajtjet shume vjecare neper kavalarin e burgjeve bene qe ai te largohet nga kjo bote me 15 Shkurt 1995 duke lene pas nje vajze si driten e syve Jeta dhe vdekja e tij kishte nje domethenie jo vetem per ata qe e kishin njohur brenda dhe jashte burgjeve por dhe me gjere.Ai asnjhere nuk kerkoj shperblim,ai asnjehere nuk kerkoj hakmarrje.Ai kerkonte bashkimin e shqiptareve ne rrugen e demokracise perendimore.larg hakmarrjes dhe dhunes se verber. Ai erdhi dhe u largua nga kjo jete si nje Zgalem perballe dallgeve.Ulesi Pashollari ishte nje Zgalem i lirise.

Kategori
Uncategorized

urim gjata Shared publicly – 1:42 AM “Albania is a transit country for drugs” Ivanov; Albanian soldiers at risk to becouriers of Afghan heroin Director of the Federal Agency of the Narcotics Traffic Control of Russia, Viktor Ivanov at a press conference, said that Albania is a transit country for drugs and that in his opinion it is related to the geographical position of our country. Ivanov said that drugs transiting through Albania and Kosovo are being distributed in other European countries. According to him there were 375 drug suppliers that distribute drugs in Europe while adding that the danger of drugs lies with the soldiers in Afghanistan. Albanian soldiers at risk to be couriers of Afghan heroin Russian anti-drug chief, Ivanov, sends an alarm to our country Albanian soldiers in Afghanistan at risk of becoming couriers of heroin to Western Europe. The warning was given by the head of the federal service for anti-trafficking of drugs, which asked the Albanian government to make four eyes to this phenomenon. After that there were meetings with Prime Minister of the Interior and the country director of the Federal Service to Control Narcotics Trafficking of Russia, Viktor Ivanov, held a press conference, declaring that Albania risks involved in drug trafficking cartels , that export of heroin from Afghanistan to Europe. At the press conference, he said that peacekeeping forces in Afghanistan, our country may be tempted to become part of the traffic of between 400 to include Albania narkotrafikut cartels, which supply Europe and Russia. “We are dealing with the phenomenon that the troops already in Afghanistan threaten to become part of drug trafficking, to become messengers of Afghan heroin shipments to Albania. Price of heroin purchased at a thousand dollars in Afghan countries and sold in Europe with 150 thousand dollars, “said Ivanov. ################################## Viktor Ivanov. Drejtori i Agjencisë Federale të Kontrollit të Trafikut të Narkotikëve të Rusisë. “SHQIPERIA ESHTE NJE VEND TRANZIT PER DROGEN” Ushtarët shqiptarë në rrezik të jenë korrierët e heroinës afgane. ” Shqipëria është një vend tranzit për drogën ” Ivanov ; Ushtarët shqiptarë në rrezik për becouriers e heroinës afgane Drejtori i Agjencisë Federale të Kontrollit të Trafikut të Narkotikëve të Rusisë , Viktor Ivanov në një konferencë për shtyp , tha se Shqipëria është një vend tranzit për drogën dhe se sipas tij ajo është e lidhur me pozitën gjeografike të vendit tonë . Ivanov tha se droga tranzit përmes Shqipërisë dhe Kosovës janë duke u shpërndarë në vende të tjera evropiane . Sipas tij ka pasur 375 furnizuesit e drogës që shpërndajnë drogë në Evropë , ndërsa duke shtuar se rreziku i drogës qëndron me ushtarët në Afganistan . Ushtarët shqiptarë në rrezik të jenë korrierët e heroinës afgane Shefi ruse anti – drogës , Ivanov , dërgon një alarm për vendin tonë Ushtarët shqiptarë në Afganistan në rrezik për t’u bërë korrierët e heroinës në Evropën Perëndimore . Paralajmërimi është dhënë nga kreu i shërbimit federal për luftën kundër trafikimit të drogës , e cila kërkoi qeverisë shqiptare të bëjë sytë katër për këtë fenomen . Pas kësaj ka pasur takime me kryeministrin dhe Ministrin e Brendshme, drejtori vendit të Shërbimit Federal për kontrollin e narkotikëve te trafikimit të Rusisë , Viktor Ivanov, mbajti një konferencë për shtyp , duke deklaruar se Shqipëria rrezikon të përfshirë në kartelet e trafikut të drogës , për eksportin e heroinës nga Afganistani në Evropë . Në konferencën për shtyp , ai tha se mes 400 forcave paqeruajtëse në Afganistan , vendi ynë mund të joshet për të bërë pjesë e trafikut për të përfshirë ne kartelet e narkotrafikut Shqipërinë , kartele të cilat furnizojnë Evropën dhe Rusinë . ” Kemi të bëjmë me fenomenin që trupat tashmë në Afganistan kërcënojnë që të bëhet pjesë e trafikut të drogës , të bëhen lajmëtarë të dërgesave të heroinës afgane në Shqipëri . Çmimi i heroinës blihet me një mijë dollarë në vendet afgane dhe shitet në Evropë me 150 mijë dollarë , “tha Ivanov .

FigurëFigurë

Kategori
Uncategorized

Albanian secret service.Albanian military bases are being used to transport drugs.

FigurëFigurëFigurë

Kategori
Uncategorized
GREECE PRESSURING ALBANIA ON BORDER, CEMETERY 
ISSUES 

Classified By: CDA Stephen A. Cristina, reasons 1.4 (b) and (d) 

¶1. (C) Summary: The Greek government is pressuring the GOA 
to 
accept its demands in bilateral negotiations to demarcate the two countries’ maritime border. Athens is also threatening to refuse to ratify Albania’s Stabilization and 
Association Agreement with the EU over a contentious issue involving Greek military cemeteries in Albania, in what the GOA views as a repeat of Greek blackmail used against
Macedonia’s NATO membership ambitions. Talks on the cemetery Issue continue after the latest round of negotiations on September 30 ended inconclusively. End Summary.

ALBANIA: GREECE MANIPULATING BORDER DEMARCATION METHODS 
——————————————— ———- 
¶2. (C) According to Ledia Hysi, Director of Legal Affairs and Treaties at the Ministry of 
Foreign Affairs, The Albanian and Greek governments have been negotiating for several months to demarcate their maritime border. The negotiations have encountered multiple problems due to what she described as the Greeks’ “double standard” by using different demarcation methods for different portions of the coastline, while Albania uses one standard baseline demarcation system employed under existing international 
conventions. In other words, the Albanians charge the Greeks with cherry-picking the most favorable borders by using different demarcation methods for separate points of the border. During one of the recent negotiating sessions in Tirana, the Greek 
official heading the delegation gave his Albanian counterpart an ultimatum. The Greek Government would be willing to compromise on the maritime border near Corf(reportedly due to existing American military interests to build a U.S. military installation in Jale, Southern Albania). However, the Greek official warned the Albanian 
delegation to comply with their other requests and to keep “distant powers,” namely the U.S, out of the negotiations. An identical phrase was also used in a meeting in Tirana
by the Greek Ambassador during a meeting with Foreign Minister Basha. 

BEWARE OF GREEKS BEARING UNREASONABLE DEMANDS? 
——————————————— – 
¶3. (C) Another contentious issue between Athens and Tirana is Greek demands to build up to four military cemeteries in southern and eastern Albania to commemorate Greek soldiers who died in Albania fighting Italian forces in 1920. The GOA opposes the Greek proposal because it objects to Athens’ plan for foreign military cemeteries on Albanian soil that would be based on a separate religious and ethnic identity, and also for giving Athens a toehold to exercise historical Greek territorial claims to southern Albania. In spite of repeated demands by the GOA to establish an independent commission of experts to determine the issue, Athens has always maintained that the cemeteries issue is a “take it or leave it” proposition. 

¶4. (C) On September 30, Greek and Albanian negotiators met in Tirana but failed again to hash out an agreement on the cemetery issue. According to the Albanian Director General for Regional Affairs and chief negotiator, Islam Lauka, the Albanians rejected a Greek demand for four cemeteries in southern Albania, offering 
instead one cemetery in Tirana. (NOTE: The remains of British, German and most other foreign troops killed in Albania during WWI, WWII and the Balkan Wars were gathered and interred in Tirana. The remains of Italian troops were gathered and returned to 
Italy. No foreign troops have been buried in Albania “on the 
battlefield,” as the Greek government has requested. END NOTE.) 

¶5. (C) According to Lauka, after rejecting the initial Greek offer, 
the Albanian side agreed to allow one Greek cemetery in southern Albania – 
an offer Lauka characterized as a major concession, given the fact that 
all other cemeteries for foreign troops are in Tirana. The 

TIRANA 00000745 002 OF 002 

Greeks 
made a counter-offer for 2 cemeteries in the south, with an option for a third cemetery later. The GOA turned down the Greek proposal, thus ending the talks inconclusively. 

¶6. (C) Lauka noted that as it became clear to the Greek side that the talks were not going as planned, one of the Greek negotiators told Lauka that because of domestic political considerations it would be unacceptable for the Greeks “to go home empty handed.” Lauka told the Greek team that the Albanians had their own domestic political considerations to worry about as well, referring to the ethnic-Albanian Cham population 
that was expelled from Greece following WWII and has ongoing property restitution claims with the government of Greece (to be reported septel). 

GREECE THREATENS TO BLOCK ALBANIA SAA 
————————————- 

¶7. (C) During a previous round of negotiations over the cemeteries, after passing the message to keep Washington out of the negotiations, the Greeks gave the Albanians a second, stronger ultimatum. While Albania’s Stabilization and Association Agreement (SAA) with the European Union has been ratified so far by 22 EU countries, Greece is among the last three states that so far have not. The Greek Ambassador told Basha that if the GOA does not agree to Athens’ terms regarding the military cemeteries, then the Greek parliament will never ratify the SAA. He also told Basha that on the same day that Albania signs off on the cemeteries issue, the Greek Parliament will ratify Albania’s 
SAA. On the issue of the countries’ maritime border – and in spite of the fact that the Greek negotiating stance is contrary to international conventions – Athens has said 
that the border will either be agreed upon on its terms or not at all. Hysi said the Greek position was a serious threat to the long-term development of the southern coastal 
area, as it will create obstacles for tourism, transport, fishing, seabed oil and gas exploitation, and that it could even lead to territorial incidents with Greece. With 
memories still fresh over Athens’ veto of Macedonia’s NATO invitation, the GOA believes the Greek positions on the maritime border and the cemeteries issues to be serious 
threats to Albanian interests and sovereignty. 

COMMENT 
——- 

¶8. (C) The GOA at this point does not seem overly worried about Greece’s threat to block SAA ratification, apparently believing that as long as Albania continues to make a good-faith effort to continue talks the Greeks won’t want to isolate themselves 
within the EU over an issue other EU countries will likely see as minor. But in the wake of Greek success in blocking Macedonia’s NATO aspirations, the Albanians aren’t convinced either that the Greeks are merely bluffing. At this point the GOA has not asked for 
U.S. assistance or intervention with Greece, preferring to work this out with the Greeks themselves. 

CRISTINA.

 — me Marjan Gryka dhe 43 të tjerë.

 
Foto: GREQIA  PRESION SHQIPERISE.
DUAM DETIN DHE 4 VARREZA PER USHTARET GREKE NE JUG-LINDJE TE VENDIT.
NDRYSHE....................

KABLLOGRAM Sekret i Ambasades Amerikane.
Viewing cable 08TIRANA745, GREECE PRESSURING ALBANIA ON BORDER, CEMETERY

Pranoni ndertimin e 4 varrezave Greke,dhe ndryshimet ne kufirin detar. Ndryshe Greqia nuk do te ratifikoje ne parlament marveshine MSA-se.

SEKSIONI KONFIDENCIALE 01 E 02 TIRANË 000.745

SIPDIS

E.O. 12958 : Decl : 2018/10/08
Tags : PREL PGOV GR AL
TEMA : Greqia presion Shqipërise per ceshtiet e kufirit dhe varrezat.

Klasifikohen Nga : CDA Stephen A. Cristina , arsyet 1.4 ( b ) dhe ( d )

GREQIA KERCENIM DHE PRESION SHQIPERISE.

Qeveria greke po i bën presion të vazhdueshem Qeverisë shqiptare të pranojë kërkesat e saj në negociatat dypalëshe ne caktimin e kufirit detar të dy vendeve . 
Athina gjithashtu ka kërcënuar se do të refuzojë për të ratifikuar marveshien e Shqipërisë per Stabilizim Asociimit me BE-ne.
Nje çeshtje tjeter.
Ate që përfshin varrezat ushtarake greke në Shqipëri , Qeverija shqiptare e sheh si një përsëritje të shantazhit grek përdorur kundër Maqedonise për anëtarësimin në NATO.

SHQIPËRIA : Greqia kerkon manipulime kufitare me metodat e demarkacionit .

Ledia Hyri drejtore e Çështjeve Ligjore dhe Traktateve në Ministrinë e Punëve të Jashtme.
Raporton se Qeveritë shqiptare dhe greke kanë qenë duke negociuar për disa muaj resht për të caktuar kufijtë detar te tyre . Negociatat kanë hasur në probleme të shumta për shkak të asaj që ajo e përshkroi si" standard të dyfishtë " te grekëve.
Duke përdorur Metoda te ndryshme te demarkacionit për pjesë të ndryshme të vijes bregdetare , ndërsa Shqipëria përdor një bazë standarde te sistemit te demarkacionit ekzistuese ne baze te konventave ndërkombëtare . Me fjalë të tjera , Greqia kerkon qershine mbi torte. 
Greqia nuk mund ti afrohet dot Jales per shkat te interesave Amerikane aty( thuhet për shkak të interesave ekzistuese,ushtarake amerikane një instalim ushtarake amerikane në Jalën , jugore Shqipëri) .
Megjithatë , zyrtari grek paralajmëroi delegaionin shqiptar në përputhje me kërkesat e tjera të tyre dhe për të mbajtur larg " Fuqitë e largëta ", domethënë SHBA , prej të gjithe negociatave .
Një frazë identike është përdorur edhe në një takim në Tiranë nga ambasadori grek gjatë një takimi ne Ministrine e Jashtme me Ministrin Basha .

Beware e grekëve duke pasur kërkesa të paarsyeshme ?
----------------------------------------------

¶ 3 . ( C ) Një tjetër çështje e diskutueshme mes Athinës dhe Tiranës është kërkesa greke për të ndërtuar deri në katër varreza ushtarake në pjesën jugore dhe lindore të Shqipërisë per te përkujtuar ushtarët grekë që vdiqën në luftime me Forcat italiane në vitin 1920 ne Shqipëri.
QSH kundërshton propozimin grek , ajo kundërshton planin e Athinës për varrezat e ushtrive te huaja në tokën shqiptare që do të bazohet në një identitet te veçantë fetar dhe etnik , 
Qeveria Shqiptare i frikesohet kesj kerkese te dyshimte sepse.
Athina kerkon një vend për te futur kembet që të ushtrojë pretendimet historike territoriale greke për Shqipërinë e Jugut . 

¶ 4 . ( C ) Më 30 shtator , negociatorët grekë dhe shqiptarë u takuan në Tiranë , por nuk arriti përsëri të përpunojnë një marrëveshje
në çështjen e varrezave . Sipas drejtorit te përgjithshëm për Çështjet Rajonale dhe kryenegociatorin shqiptar Islam Lauka shqiptarët kundërshtuan palen greke qe kërkojnë katër varreza në jug të Shqipërisë , duke ofruar në vend të kësaj një varrezë në Tiranë . ( SHËNIM : Mbetjet e ushtareve britanik ,Trupat e huaja gjermane dhe të tjerë të vrarë në Shqipëri gjatë Luftës së Parë Botërore , Luftës së Dytë Botërore dhe nga Luftërat Ballkanike ishin mbledhur dhe varrosur në Tirane.Mbetjet e trupave italiane u mblodhën dhe u kthye në Itali .
Dhe jo varreze te trupave te huaj ne jug-lingje sic ka kerkuar qeveria Greke.

¶ 5 . ( C ) Sipas Z Lauka , pas kundërshtimeve fillestare pala shqiptare ra dakord për të lejuar një varrezë greke në pjesen jugore Shqipëri -
Kjo ofertë nga Lauka karakterizohet si një lëshim të madh te qeverise shqiptare , duke pasur parasysh faktin që të gjitha varrezat e tjera për trupat e huaja janë në Tiranë .

TIRANË 00000745 002 OF 002

Grekët bënë një kundër-ofertë për 2 varreza në jug , me një opsion për një varrezë të tretë më vonë . QSH hodhi poshtë propozimin greke , duke i dhënë fund bisedimeve pa rezultat .

¶ 6 . ( C ) Lauka theksoi se pasi u bë e qartë në anën greke që bisedimet nuk po shkonin sipas planit, një te grekeve,do të ishte e papranueshme për grekët " për të shkuar shtëpi duar bosh . 
" tha Lauka per ekipin grek që Shqiptarët kishin konsideratat e tyre të brendshme politike të shqetësohen për debimin e popullsise came etnike-shqiptare që ishte dëbuar nga Greqia pas Luftës së Dytë Botërore dhe ka në pronësi të vazhdueshëm pretendimet e kthimit
me qeverinë e Greqisë ( të raportohen septel ) .

GREQIA kërcënon të bllokojë (MSA) SHQIPERISE
-------------------------------------
¶ 7 . ( C ) Gjatë një raundi të mëparshëm të negociatave për varreza ,pas kalimit mesazhin për të mbajtur Uashingtonin jashtë
negociatave , grekët dha shqiptarëve një raund të dytë ,ultimatum të fortë ky i qeverise Greke duke kercenuar me ratifikimin e (MSA)
Ndërsa Stabilizim Shqipërisë
Asociimit (MSA ) me Bashkimin Evropian është ratifikuar deri tani nga 22 vende të BE-së , Greqia është në mesin e
tre shtetet e fundit që deri më tani nuk kanë ratifikuar . Ambasadori grek i tha Bashës se në qoftë se qeveria shqiptare nuk pranon të
Termat e Athinës ' në lidhje me varrezat ushtarake , atëherë Parlamenti grek nuk do të ratifikojë MSA-në . Ai gjithashtu tha Basha se në të njëjtën ditë që Shqipëria do nënshkruaje per pranimin e varrezave Greke. Parlamenti grek do të ratifikojë Shqipërisë
MSA . 
Lidhur me çështjen e kufirit detar të vendeve - dhe pavarësisht nga fakti se qëndrimi grek negociator është në kundërshtim me konventat ndërkombëtare - Athina ka thënë se kufiri ose do të miratohen në kushtet e saj ose do ju bllokojme te gjitha. Hysi tha se qëndrimi grek ishte një kercenim serioz për zhvillimin afatgjatë të bregdetit jugor , pasi do të krijojë pengesa për turizëm, transport , peshkimi , shfrytëzimi shtratit të detit të naftës dhe gazit , dhe se ajo mund të të çojë edhe në incidente territoriale me Greqinë . me kujtime ende të freskëta mbi veton e Athines per pranimin ne NATO-s të Maqedonisë ,qeveria shqiptare beson se pozitat greke në kufirit detar dhe çështjet e varrezave eshte serioze mbi kërcënimet ndaj interesave dhe sovranitetit shqiptar .

KOMENT
-------

¶ 8 . ( C )QSH në këtë pikë qeveria shqiptare e kercenuar nga Greket ,nuk ka kërkuar ndihmen e SHBA per ndërhyrjet me Greqinë , duke preferuar ta mbylle vete kete pune me Greket

CRISTINA.------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-Ne origjinal
C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 02 TIRANA 000745 

SIPDIS 

E.O. 12958: DECL: 10/08/2018 
TAGS: PREL PGOV GR AL
SUBJECT: GREECE PRESSURING ALBANIA ON BORDER, CEMETERY 
ISSUES 

Classified By: CDA Stephen A. Cristina, reasons 1.4 (b) and (d) 

¶1. (C) Summary: The Greek government is pressuring the GOA 
to 
accept its demands in bilateral negotiations to demarcate the two countries' maritime border. Athens is also threatening to refuse to ratify Albania's Stabilization and 
Association Agreement with the EU over a contentious issue involving Greek military cemeteries in Albania, in what the GOA views as a repeat of Greek blackmail used against
Macedonia's NATO membership ambitions. Talks on the cemetery Issue continue after the latest round of negotiations on September 30 ended inconclusively. End Summary.

ALBANIA: GREECE MANIPULATING BORDER DEMARCATION METHODS 
--------------------------------------------- ---------- 
¶2. (C) According to Ledia Hysi, Director of Legal Affairs and Treaties at the Ministry of 
Foreign Affairs, The Albanian and Greek governments have been negotiating for several months to demarcate their maritime border. The negotiations have encountered multiple problems due to what she described as the Greeks' "double standard" by using different demarcation methods for different portions of the coastline, while Albania uses one standard baseline demarcation system employed under existing international 
conventions. In other words, the Albanians charge the Greeks with cherry-picking the most favorable borders by using different demarcation methods for separate points of the border. During one of the recent negotiating sessions in Tirana, the Greek 
official heading the delegation gave his Albanian counterpart an ultimatum. The Greek Government would be willing to compromise on the maritime border near Corf(reportedly due to existing American military interests to build a U.S. military installation in Jale, Southern Albania). However, the Greek official warned the Albanian 
delegation to comply with their other requests and to keep "distant powers," namely the U.S, out of the negotiations. An identical phrase was also used in a meeting in Tirana
by the Greek Ambassador during a meeting with Foreign Minister Basha. 

BEWARE OF GREEKS BEARING UNREASONABLE DEMANDS? 
--------------------------------------------- - 
¶3. (C) Another contentious issue between Athens and Tirana is Greek demands to build up to four military cemeteries in southern and eastern Albania to commemorate Greek soldiers who died in Albania fighting Italian forces in 1920. The GOA opposes the Greek proposal because it objects to Athens' plan for foreign military cemeteries on Albanian soil that would be based on a separate religious and ethnic identity, and also for giving Athens a toehold to exercise historical Greek territorial claims to southern Albania. In spite of repeated demands by the GOA to establish an independent commission of experts to determine the issue, Athens has always maintained that the cemeteries issue is a "take it or leave it" proposition. 

¶4. (C) On September 30, Greek and Albanian negotiators met in Tirana but failed again to hash out an agreement on the cemetery issue. According to the Albanian Director General for Regional Affairs and chief negotiator, Islam Lauka, the Albanians rejected a Greek demand for four cemeteries in southern Albania, offering 
instead one cemetery in Tirana. (NOTE: The remains of British, German and most other foreign troops killed in Albania during WWI, WWII and the Balkan Wars were gathered and interred in Tirana. The remains of Italian troops were gathered and returned to 
Italy. No foreign troops have been buried in Albania "on the 
battlefield," as the Greek government has requested. END NOTE.) 

¶5. (C) According to Lauka, after rejecting the initial Greek offer, 
the Albanian side agreed to allow one Greek cemetery in southern Albania - 
an offer Lauka characterized as a major concession, given the fact that 
all other cemeteries for foreign troops are in Tirana. The 

TIRANA 00000745 002 OF 002 

Greeks 
made a counter-offer for 2 cemeteries in the south, with an option for a third cemetery later. The GOA turned down the Greek proposal, thus ending the talks inconclusively. 

¶6. (C) Lauka noted that as it became clear to the Greek side that the talks were not going as planned, one of the Greek negotiators told Lauka that because of domestic political considerations it would be unacceptable for the Greeks "to go home empty handed." Lauka told the Greek team that the Albanians had their own domestic political considerations to worry about as well, referring to the ethnic-Albanian Cham population 
that was expelled from Greece following WWII and has ongoing property restitution claims with the government of Greece (to be reported septel). 

GREECE THREATENS TO BLOCK ALBANIA SAA 
------------------------------------- 

¶7. (C) During a previous round of negotiations over the cemeteries, after passing the message to keep Washington out of the negotiations, the Greeks gave the Albanians a second, stronger ultimatum. While Albania's Stabilization and Association Agreement (SAA) with the European Union has been ratified so far by 22 EU countries, Greece is among the last three states that so far have not. The Greek Ambassador told Basha that if the GOA does not agree to Athens' terms regarding the military cemeteries, then the Greek parliament will never ratify the SAA. He also told Basha that on the same day that Albania signs off on the cemeteries issue, the Greek Parliament will ratify Albania's 
SAA. On the issue of the countries' maritime border - and in spite of the fact that the Greek negotiating stance is contrary to international conventions - Athens has said 
that the border will either be agreed upon on its terms or not at all. Hysi said the Greek position was a serious threat to the long-term development of the southern coastal 
area, as it will create obstacles for tourism, transport, fishing, seabed oil and gas exploitation, and that it could even lead to territorial incidents with Greece. With 
memories still fresh over Athens' veto of Macedonia's NATO invitation, the GOA believes the Greek positions on the maritime border and the cemeteries issues to be serious 
threats to Albanian interests and sovereignty. 

COMMENT 
------- 

¶8. (C) The GOA at this point does not seem overly worried about Greece's threat to block SAA ratification, apparently believing that as long as Albania continues to make a good-faith effort to continue talks the Greeks won't want to isolate themselves 
within the EU over an issue other EU countries will likely see as minor. But in the wake of Greek success in blocking Macedonia's NATO aspirations, the Albanians aren't convinced either that the Greeks are merely bluffing. At this point the GOA has not asked for 
U.S. assistance or intervention with Greece, preferring to work this out with the Greeks themselves. 

CRISTINA.
 
#######################
GREQIA PRESION SHQIPERISE.
DUAM DETIN DHE 4 VARREZA PER USHTARET GREKE NE JUG-LINDJE TE VENDIT.
NDRYSHE………………..

KABLLOGRAM Sekret i Ambasades Amerikane.
Viewing cable 08TIRANA745, GREECE PRESSURING ALBANIA ON BORDER, CEMETERY

Pranoni ndertimin e 4 varrezave Greke,dhe ndryshimet ne kufirin detar. Ndryshe Greqia nuk do te ratifikoje ne parlament marveshine MSA-se.

SEKSIONI KONFIDENCIALE 01 E 02 TIRANË 000.745

SIPDIS

E.O. 12958 : Decl : 2018/10/08
Tags : PREL PGOV GR AL
TEMA : Greqia presion Shqipërise per ceshtiet e kufirit dhe varrezat.

Klasifikohen Nga : CDA Stephen A. Cristina , arsyet 1.4 ( b ) dhe ( d )

GREQIA KERCENIM DHE PRESION SHQIPERISE.

Qeveria greke po i bën presion të vazhdueshem Qeverisë shqiptare të pranojë kërkesat e saj në negociatat dypalëshe ne caktimin e kufirit detar të dy vendeve . 
Athina gjithashtu ka kërcënuar se do të refuzojë për të ratifikuar marveshien e Shqipërisë per Stabilizim Asociimit me BE-ne.
Nje çeshtje tjeter.
Ate që përfshin varrezat ushtarake greke në Shqipëri , Qeverija shqiptare e sheh si një përsëritje të shantazhit grek përdorur kundër Maqedonise për anëtarësimin në NATO.

SHQIPËRIA : Greqia kerkon manipulime kufitare me metodat e demarkacionit .

Ledia Hyri drejtore e Çështjeve Ligjore dhe Traktateve në Ministrinë e Punëve të Jashtme.
Raporton se Qeveritë shqiptare dhe greke kanë qenë duke negociuar për disa muaj resht për të caktuar kufijtë detar te tyre . Negociatat kanë hasur në probleme të shumta për shkak të asaj që ajo e përshkroi si” standard të dyfishtë ” te grekëve.
Duke përdorur Metoda te ndryshme te demarkacionit për pjesë të ndryshme të vijes bregdetare , ndërsa Shqipëria përdor një bazë standarde te sistemit te demarkacionit ekzistuese ne baze te konventave ndërkombëtare . Me fjalë të tjera , Greqia kerkon qershine mbi torte. 
Greqia nuk mund ti afrohet dot Jales per shkat te interesave Amerikane aty( thuhet për shkak të interesave ekzistuese,ushtarake amerikane një instalim ushtarake amerikane në Jalën , jugore Shqipëri) .
Megjithatë , zyrtari grek paralajmëroi delegaionin shqiptar në përputhje me kërkesat e tjera të tyre dhe për të mbajtur larg ” Fuqitë e largëta “, domethënë SHBA , prej të gjithe negociatave .
Një frazë identike është përdorur edhe në një takim në Tiranë nga ambasadori grek gjatë një takimi ne Ministrine e Jashtme me Ministrin Basha .

Beware e grekëve duke pasur kërkesa të paarsyeshme ?
———————————————-

¶ 3 . ( C ) Një tjetër çështje e diskutueshme mes Athinës dhe Tiranës është kërkesa greke për të ndërtuar deri në katër varreza ushtarake në pjesën jugore dhe lindore të Shqipërisë per te përkujtuar ushtarët grekë që vdiqën në luftime me Forcat italiane në vitin 1920 ne Shqipëri.
QSH kundërshton propozimin grek , ajo kundërshton planin e Athinës për varrezat e ushtrive te huaja në tokën shqiptare që do të bazohet në një identitet te veçantë fetar dhe etnik , 
Qeveria Shqiptare i frikesohet kesj kerkese te dyshimte sepse.
Athina kerkon një vend për te futur kembet që të ushtrojë pretendimet historike territoriale greke për Shqipërinë e Jugut . 

¶ 4 . ( C ) Më 30 shtator , negociatorët grekë dhe shqiptarë u takuan në Tiranë , por nuk arriti përsëri të përpunojnë një marrëveshje
në çështjen e varrezave . Sipas drejtorit te përgjithshëm për Çështjet Rajonale dhe kryenegociatorin shqiptar Islam Lauka shqiptarët kundërshtuan palen greke qe kërkojnë katër varreza në jug të Shqipërisë , duke ofruar në vend të kësaj një varrezë në Tiranë . ( SHËNIM : Mbetjet e ushtareve britanik ,Trupat e huaja gjermane dhe të tjerë të vrarë në Shqipëri gjatë Luftës së Parë Botërore , Luftës së Dytë Botërore dhe nga Luftërat Ballkanike ishin mbledhur dhe varrosur në Tirane.Mbetjet e trupave italiane u mblodhën dhe u kthye në Itali .
Dhe jo varreze te trupave te huaj ne jug-lingje sic ka kerkuar qeveria Greke.

¶ 5 . ( C ) Sipas Z Lauka , pas kundërshtimeve fillestare pala shqiptare ra dakord për të lejuar një varrezë greke në pjesen jugore Shqipëri –
Kjo ofertë nga Lauka karakterizohet si një lëshim të madh te qeverise shqiptare , duke pasur parasysh faktin që të gjitha varrezat e tjera për trupat e huaja janë në Tiranë .

TIRANË 00000745 002 OF 002

Grekët bënë një kundër-ofertë për 2 varreza në jug , me një opsion për një varrezë të tretë më vonë . QSH hodhi poshtë propozimin greke , duke i dhënë fund bisedimeve pa rezultat .

¶ 6 . ( C ) Lauka theksoi se pasi u bë e qartë në anën greke që bisedimet nuk po shkonin sipas planit, një te grekeve,do të ishte e papranueshme për grekët ” për të shkuar shtëpi duar bosh . 
” tha Lauka per ekipin grek që Shqiptarët kishin konsideratat e tyre të brendshme politike të shqetësohen për debimin e popullsise came etnike-shqiptare që ishte dëbuar nga Greqia pas Luftës së Dytë Botërore dhe ka në pronësi të vazhdueshëm pretendimet e kthimit
me qeverinë e Greqisë ( të raportohen septel ) .

GREQIA kërcënon të bllokojë (MSA) SHQIPERISE
————————————-
¶ 7 . ( C ) Gjatë një raundi të mëparshëm të negociatave për varreza ,pas kalimit mesazhin për të mbajtur Uashingtonin jashtë
negociatave , grekët dha shqiptarëve një raund të dytë ,ultimatum të fortë ky i qeverise Greke duke kercenuar me ratifikimin e (MSA)
Ndërsa Stabilizim Shqipërisë
Asociimit (MSA ) me Bashkimin Evropian është ratifikuar deri tani nga 22 vende të BE-së , Greqia është në mesin e
tre shtetet e fundit që deri më tani nuk kanë ratifikuar . Ambasadori grek i tha Bashës se në qoftë se qeveria shqiptare nuk pranon të
Termat e Athinës ‘ në lidhje me varrezat ushtarake , atëherë Parlamenti grek nuk do të ratifikojë MSA-në . Ai gjithashtu tha Basha se në të njëjtën ditë që Shqipëria do nënshkruaje per pranimin e varrezave Greke. Parlamenti grek do të ratifikojë Shqipërisë
MSA . 
Lidhur me çështjen e kufirit detar të vendeve – dhe pavarësisht nga fakti se qëndrimi grek negociator është në kundërshtim me konventat ndërkombëtare – Athina ka thënë se kufiri ose do të miratohen në kushtet e saj ose do ju bllokojme te gjitha. Hysi tha se qëndrimi grek ishte një kercenim serioz për zhvillimin afatgjatë të bregdetit jugor , pasi do të krijojë pengesa për turizëm, transport , peshkimi , shfrytëzimi shtratit të detit të naftës dhe gazit , dhe se ajo mund të të çojë edhe në incidente territoriale me Greqinë . me kujtime ende të freskëta mbi veton e Athines per pranimin ne NATO-s të Maqedonisë ,qeveria shqiptare beson se pozitat greke në kufirit detar dhe çështjet e varrezave eshte serioze mbi kërcënimet ndaj interesave dhe sovranitetit shqiptar .

KOMENT
——-

¶ 8 . ( C )QSH në këtë pikë qeveria shqiptare e kercenuar nga Greket ,nuk ka kërkuar ndihmen e SHBA per ndërhyrjet me Greqinë , duke preferuar ta mbylle vete kete pune me Greket

Kategori
Uncategorized

DISCLOSURE:THE LOAN ALBANIA AND THE GREEK ISLAND LOST!

While Grece in 1997 had billion drachman in damaged Albania,tody the “begging”to accept the delimitation of the EEZ between us. SE

Turks and Italians ensure exchange of strategic …

In 1997, the “crisis of the pyramids” which erupted in Albania had forced the Albanian government to seek financial assistance from foreign countries to be able to rebuild the state. Greece, Italy and Turkey were among those who lent it to the Albanians huge amounts, with one major difference: the Turks and the Italians managed to ensure an exchange of great strategic importance, with the first to take control central military bases in Albania and the second to buy … an Albanian-island once belonged to Greece! -, whose position makes “regulator” for the delimitation of the Exclusive Economic Zone in the region.

Conversely, Greece, which in 1997 had lent about 58 million destroyed in Albania today, fifteen years later, the ‘begging’ to accept the delimitation of the EEZ between us to move forward on oil exploration in the Ionian Sea. Although the public has grown the view that the large “thorn” for our country is the EEZ Aegean Tariff sovereign claims put forward by Turkey, the reality is quite different, and the EEZ of the Ionian Sea in the air .

The situation in the Northern Ionian Sea, whence directly surveys by the Norwegian vessel Nordic Explorer, is extremely complex, since it is the point of a ‘clash’ of many different interests: the ever increasing demands of the Albanian Albanians strategic cooperation with the Turks and the constant pursuit of Italy to exercise influence and control are the key points of a problem that our country is now called to face.

As revealed by “Topical” Greece could have acquired lead in the North Ionian, if there were strategic planning and political vision in the recent past.

The EEZ of Greece – Albania and in the background the Turks …

Already prospecting for oil in the North Ionian have caused reactions in the Albanian Parliament, with the opposition parties to ask the Government of Albania not allow Greece to make! The issue of delineating the Exclusive Economic Zone between the two countries is in the air since 2009, and the agreement was then signed by Greece and Albania was annulled by the Constitutional Court of Albania “for technical reasons” – under the guidance of course Turkey !

While we are discussing whether and how dare we question hydrocarbons in the Aegean, the Turks have taken up battle positions … and on the western side of the country, affecting virtually decisions of Albania on the Ionian oils. In this context, Turkey did not see any good eye on the Greek-Albanian agreement on the EEZ, as well as acknowledging shelf in outlying Islands-insular complex in the northwest of Corfu consists of three inhabited islands and uninhabited islets-eight, which would be {undesirable for the Turks) preceding the Aegean.

The official position of our country, however, is that the decision of the Albanian Justice to annul the EEZ is unfounded and is an internal problem of the Albanians, having once signed intergovernmental agreement can not be renegotiated.

The former Greek island was sold to Italian

In their heterosexual neighbors maritime EEZ our Ionian, the Italians, the issue is not as “neat” as they want to show the Greek government. Although Greece has delimit the continental shelf with Italy since 1977-in fact this is the only marine area has been set-information say that Italians do not intend to rest in that agreement. So can Greece be assured that the EEZ with Italy will hacked based on the six points of the continental shelf between them, but the Italians are looking to claim a bigger piece of water.

In this respect, Italy has not hesitated to “buy” a whole island Albanian particular strategic importance as return for providing loan to Albania in 1998. Tragic irony is that the small island, which may play a catalytic role in the definition of the Greek EEZ with both countries, once belonged to our country.

The islet SASON (koi Albanians) has an area of 4.5 square kilometers and is located outside the entrance to the Gulf of Vlore, in the Strait of Otranto. Although this is a small rocky piece of land, its location is such that makes the military significance of particularly critical. Charter 1 islet located in the red circle.

The node Ionian – Otranto – Adriatic allows access to the Mediterranean and Black Sea, controlling essentially three continents. This, as is easily seen, makes it invaluable in the event of military operations in general

less area. If all of these added that the 1951 built, in collaboration with the Soviets, underground facilities for nuclear submarines of the Soviet fleet, the importance of the islet increases even more.

How we lost the island SASON

The SASON was granted to Greece by the Treaty of London (1864) together with the Ionian Islands, but be nominal reference to this: “The islands of Corfu, Kefalonia, Zakynthos, Lefkada, Kythera, Ithaca, Paxos and accessories these were combined with the Kingdom of Greece “is the exact wording. According to historical studies, this “vague” description was the fatal mistake of the then Greek leadership, which led to the definitive loss of the islet.

After the First Balkan War was decided by the Great Powers of the concession island in SASON even nonexistent state of Albania together with Northern Epirus. The government of Eleftherios Venizelos, yielding to pressure, had facilitated the granting of voting in the 1914 special law (Law 272) “conferring islet SASON at Alvanikin epikrateian” and had ordered the lowering of the Greek flag: “allows the Greek Government on at the Alvanikin epikrateian parachorisis islet SASON, Unheard interim Greek kingdom under the second article of the conferring of the Ionian Islands Treaty of London. ”

It was the first time that the assignment of national territory was a law of Greek Parliament …

The Turkish company “encirclement” of Greece

In 1997 the political impasse of the International Monetary Fund in Albania had “spawned” known “pyramids”, which offers interest up to 100% with the blessings of the state had plundered the savings of desperate citizens. The violent social uprisings that followed have led both the complete collapse of the Albanian state, the destruction of hundreds of other military installations. The Greece was then rushed to help the Albanians to rebuild the economy and their state, thus helping to restore stability in our neighborhood, without, however, to achieve strategic agreement like Italy in 1992 and Turkey in 1997.

Why the time that Greek taxpayers gave 58 million to support the Albanian economy, the Turks seize the opportunity with ‘vehicle’ IT finance the reconstruction of damaged military units had established its strategic influence in Albania. With the key “return” the naval base of Vlora (“Pasha Port”), the company “encirclement” of Greece had just begun! In Paper 2 the Gulf of Vlore is marked with a green dot

The loan of 20 billion drachmas gave Greece 1997

The government of Costas Simitis, in order to assist the economic recovery of Albania, I had progressed to 997 provide a loan of 58,694,000 euros (20 billion drachmas). The terms of the package, as in the original text is written in English, specifies the duration of twenty-five years, with a grace period of seven years and the repayment in monthly installments. This money, while intended primarily for Greek enterprises in Albania were damaged, with the assent of the Greek government had finally broken down as follows: a) 14.7 million (5 billion drachmas) programs for social infrastructure of the Albanian state b) 14.7 million (5 billion drachmas) for housing projects in Albania; c) 14.7 million (5 billion drachmas) to support the private sector, with priority given to Greek, Greek-Albanian and Albanian business interests, which were damaged during the riots of 1997 in Albania and wish to continue their activity there d) 8.8 million (3 billion drachmas) to support the balance of payments. Especially for the amount, which was disbursed directly, the agreement provided that the Albanians in Greece would pay only the interest every six months and the “principal” would be returned after twenty years (ie 2017). The Protocol on Economic Cooperation and Loan Agreement between the Republic of Albania and the Greek Republic, signed in Tirana on 15 October 1997 and 24 February 1998 respectively, then ratified by the Greek Parliament and published in the Government Gazette 274/3- 12-1998.

The Turkish financial assistance and the “return”

At the same time, Turkey rushed to help Albania, giving the financial assistance, but had a very specific purpose: to modernize the Albanian Armed Forces and the reconstruction of military facilities affected by the riots. The first money of Turkish assistance, namely a line 7 million dollars were released for the repair of the former submarine base “Pasha Limani” in the Gulf of Vlora, which separates the Adriatic Sea from the Ionian Sea, which had suffered extensive damage, followed by the reconstruction of the naval yard Durres.

The formal agreement between Turkey and Albania signed in March 1998, just weeks after the Greco-Albanian agreement to provide a loan of EUR 58 million.

How the Italians took control of the island SASON

Six months later, in November 1998, the Italians in Albania offer financial assistance worth 217 billion pounds (167 million euros), in exchange for the right to use the base of the island SASON the Italian forces, with the excuse that you have used it “to tackle illegal immigration.” The agreement provided that the Italians would finance the program of 167 million euros in the form of lower loan interest, materializing in Albania actions on security, justice, defense and development.

The Greek government had scarcely time to the subject, leaving the Italian diplomacy to succeed with extreme ease a move checkmate, which gave her control top strategic point on the Adriatic. ■ Turks and Italians ensure exchange of strategic …

In 1997, the “crisis of the pyramids” which erupted in Albania had forced the Albanian government to seek financial assistance from foreign countries to be able to rebuild the state. Greece, Italy and Turkey were among those who lent it to the Albanians huge amounts, with one major difference: the Turks and the Italians managed to ensure an exchange of great strategic importance, with the first to take control central military bases in Albania and the second to buy … an Albanian-island once belonged to Greece! -, whose position makes “regulator” for the delimitation of the Exclusive Economic Zone in the region.

Conversely, Greece, which in 1997 had lent about 58 million destroyed in Albania today, fifteen years later, the ‘begging’ to accept the delimitation of the EEZ between us to move forward on oil exploration in the Ionian Sea. Although the public has grown the view that the large “thorn” for our country is the EEZ Aegean Tariff sovereign claims put forward by Turkey, the reality is quite different, and the EEZ of the Ionian Sea in the air .

The situation in the Northern Ionian Sea, whence directly surveys by the Norwegian vessel Nordic Explorer, is extremely complex, since it is the point of a ‘clash’ of many different interests: the ever increasing demands of the Albanian Albanians strategic cooperation with the Turks and the constant pursuit of Italy to exercise influence and control are the key points of a problem that our country is now called to face.

As revealed by “Topical” Greece could have acquired lead in the North Ionian, if there were strategic planning and political vision in the recent past.

The EEZ of Greece – Albania and in the background the Turks …

Already prospecting for oil in the North Ionian have caused reactions in the Albanian Parliament, with the opposition parties to ask the Government of Albania not allow Greece to make! The issue of delineating the Exclusive Economic Zone between the two countries is in the air since 2009, and the agreement was then signed by Greece and Albania was annulled by the Constitutional Court of Albania “for technical reasons” – under the guidance of course Turkey !

While we are discussing whether and how dare we question hydrocarbons in the Aegean, the Turks have taken up battle positions … and on the western side of the country, affecting virtually decisions of Albania on the Ionian oils. In this context, Turkey did not see any good eye on the Greek-Albanian agreement on the EEZ, as well as acknowledging shelf in outlying Islands-insular complex in the northwest of Corfu consists of three inhabited islands and uninhabited islets-eight, which would be {undesirable for the Turks) preceding the Aegean.

The official position of our country, however, is that the decision of the Albanian Justice to annul the EEZ is unfounded and is an internal problem of the Albanians, having once signed intergovernmental agreement can not be renegotiated.

The former Greek island was sold to Italian.

“””””””””””””””””””””””””””””””””

 VERTETA E KREDISE GREKE DHENE SHQIPERISE NE VITIN 1997!

63a0cfe407276f9338c75767b9984c98_XL

Kostas Chardavellas

Kredija ne Shqiperi dhe humbja nga Greket e ishullit “Grek” te Sazanit!

Ndërsa Greqia në vitin 1997 kishte dhënë hua 20 miliardë dhrahmi qe kish lypur e dëmtuara Shqipëri, kjo ishte bere me qellimin për të pranuar me vone ne përcaktimin e EEZ (kufijte detare) midis dy vendeve ne veri te Jonit.

Turqit dhe italianët siguruan shkëmbime strategjike …

Në vitin 1997, “kriza e piramidave”, e cila shpërtheu në Shqipëri e kishte detyruar qeverinë shqiptare për të kërkuar ndihmë financiare nga vendet e huaja që të jetë në gjendje për të rindërtuar shtetin. Greqia, Italia dhe Turqia qenë midis atyre që huazuan me shumat me të mëdha shqiptarëve , me një dallim të madh: Turqit dhe italianët kishin arritur të sigurojnë një shkëmbim të një rëndësie të madhe strategjike, me parë për të marrë kontrollin e bazave ushtarake qendrore në Shqipëri dhe i dyti për të blej … një shqiptar-ishull dikur i përkiste Greqi -!, pozita e të cilit e bën “rregullatorin” për caktimin e kufijve të Zonës Ekonomike Ekskluzive në rajon.

Në anën tjetër, interesat Greke, e cila në vitin 1997 kishte huazuar rreth 58 milionë shkatërrohen sot në Shqipëri, pesëmbëdhjetë vjet më vonë, Përcaktimi i kufijve të EEZ midis nesh duhet të shkojë përpara në kërkimit të naftës në detin Jon. Edhe pse publiku e ka rritur pikëpamjen se pretendimet Greke po cenojne sovranitetin e vendit ne dhe EEZ e detit Jon në ajër.

Situata në Detin e Veriut Jon, prej nga do behen kerkimet direkt nga anija Norvegjeze Explorer, është jashtëzakonisht komplekse, pasi ajo është pika e një ‘përplasje’ të interesave të ndryshme: Kërkesat në rritje të bashkëpunimit strategjik te shqiptarëve me turqit dhe ndjekja e vazhdueshme e Italisë për të ushtruar ndikim dhe kontroll janë pikat kryesore të një problemi që vendi ynë duhet tani të përballet.

Siç është thënë nga “Topical” Greqia mund të kishte fituar në Jonin e Veriut, në qoftë se do kish pasur planifikim strategjik dhe vizion politik në të kaluarën e afërt.

EEZ e Greqisë – Shqipëri, dhe Turqit ne sfond …

Tashmë kërkimet për naftë në Jonin e Veriut kanë shkaktuar reagime në Kuvendin e Shqipërisë, me partitë e opozitës për ti kërkuar qeverise shqiptare të mos lejojë që Greqia te vazhdoje kerkimet! Çështja e portretizimit të zonës ekonomike ekskluzive në mes të dy vendeve është në ajër që nga viti 2009, dhe marrëveshja qe u nënshkrua pastaj nga Greqia dhe Shqipëria është anuluar nga Gjykata Kushtetuese e Shqipërisë “për shkaqe teknike” – nën drejtimin e kursit Turk !

Ndërsa ne po diskutojmë nëse dhe si do guxojme te bejne kerkime per hidrokarbure në Egje, kur Turqit kanë marrë pozicionet e betejës … dhe në anën perëndimore të vendit, që ndikojnë praktikisht vendimet e Shqipërisë në ujrat Jon. Më këtë kontekst, Turqia nuk e ka parë me ndonjë sy të mirë historine e marrëveshjes greko-shqiptar për EEZ, Gjithashtu duhet pranuar se ne kompleks ishulli verior në veriperëndim të Korfuzit përbëhet nga tre ishuj nga-tetë të pabanuara, e cila do të ishte {padëshirueshme për turqit) ta kishim .

Qëndrimi zyrtar i vendit tonë, është se vendimi i Drejtësisë Shqiptare për të anulluar EEZ është i pabazuar dhe është një problem i brendshëm i shqiptarëve,.Marrëveshje që ka nënshkrim ndërqeveritare nuk mund të negociohet.

Ish Ishulli grek i është shitur italise (Simbas autorit grek)

1044137_306393036183869_7461892321865996227_nNë fqinjët e tyre heteroseksualë Italianet marveshia detare EEZ ne Jon, nuk është ashtu sic ata (Shqiptaret) kerkojne ti tregojne qeverise Greke. Edhe pse Greqia ka caktuar kufijtë me shtetin kontinental me Italinë nga viti 1977-në fakt kjo është e vetmja zonë detare ka qenë i vendosur-informacioni ku thonë se italianët nuk kanë ndërmend për të pushuar në atë vend

Në këtë drejtim, Italia nuk ka hezituar për të “blerë” kete ishull shqiptar me rendesi krejt të veçantë strategjike si këmbim të kredise te siguruar nga Shqipëria në vitin 1998. Ironia tragjike është se ishulli i vogël, i cili mund të luajë një rol katalitik në përkufizimin e EEZ (KUFIJVE) Greke me të dy vendeve, dikur i përkisnin vendin tonë.

Sazani ishull (Sot i shqiptarëvve) ka një sipërfaqe prej 4.5 kilometra katrorë dhe është e vendosur jashtë hyrjes të Gjirit të Vlorës, në ngushticën e Otrantos. Edhe pse ky ishull është një pjesë e vogël shkëmbore i tokës, vendndodhjen e saj është e tillë që e bën me rëndësi ushtarake e veçanërisht shume kritike. (harta 1 ishull vendosur në rreth të kuq).

Ishulli i Sazanit eshte nje nyje Jon – Otranto – Adriatik lejon qasje në Mesdhe dhe ne Detin e Zi, ky ishull ne thelb ben kontrollin në tre kontinente. Kjo, siç shihet lehtë, e bën të paçmuar në rast të operacioneve ushtarake në përgjithësi.

Nëse të gjitha këtyre i shtojme se ne vitin 1951 jane ndërtuar, në bashkëpunim me sovjetikët, objektet nëntokësore për nëndetëset bërthamore të flotës sovjetike, rritet me shume rendesia per kete ishull

Si e humbem ishullin Sazan.

Sazani ju dha Greqisë nga Traktati i Londrës (1864) së bashku me ishujt e Jonit, per të qene ne referencë nominale për këtë: “Ishujt e Korfuzit, Kefalonia, Zakynthos, Lefkada, Kythera, Ithaca, PAXOS,ky “është formulimi i saktë qe ju be Mbretërisë se Greqisë. Sipas studimeve historike, nje pershkrim “i paqartë” i ishullit ishte gabim fatal i udhëheqjes atëherë greke, e cila çoi në humbjen definitive të ishull.

Pas Luftës së Parë Ballkanike nga Fuqitë e Mëdha u vendos koncesion ndaj ishullit te në Sazanit qe mos ishin nen juridiksionin e Shqiperise se bashku me Epirin e Veriut. Qeveria e Eleftherios Venizelos, u nënshtrua ndaj presionit, e cila kishte lehtësuar dhënien e votimit në ligjin 1914 në veçantë (Ligji 272) ne “dhënien e ishullit te Sazanit në Alvanikin epikrateian” (Shtetit Shqiptar)dhe kishte urdhëruar uljen e flamurit grek,dhe lagimin nga ky ishull.E gjitha kjo ne baze te traktatit te Londres. Kjo ishte hera e parë që caktimi i territorit kombëtar ishte një ligj i aprovuar ne Parlamentin Grek …

Kompania turke dhe”rrethimi” i Greqisë

Në vitin 1997 levizja politike e Fondit Monetar Ndërkombëtar në Shqipëri kishte “pjellë” të njohur “piramidat”, e cila ofronte interesa deri në 100% me bekimet e shtetit.Keshtu u plaçkitën kursimet e qytetarëve të dëshpëruar. Kryengritjet e dhunshme shoqërore që pasuan kanë çuar edhe kolapsin e plotë të shtetit shqiptar, shkatërrimin e qindra instalime të tjera ushtarake. Greqia u nxituan pastaj për të ndimuar Shqiperine,por dhe për të arritur nje marrëveshje strategjike si Italia në vitin 1992 dhe Turqia në vitin 1997.

Kur taksapaguesit grekë dhane 58 milionë për të mbështetur ekonominë shqiptare, Turqit kapën mundësinë per të financuar rindërtimin e njësive ushtarake detare të dëmtuara duke vendosur ndikimin e saj strategjik në Shqipëri.Por me kyç ishte “kthim”ne bazën detare e Vlorës (“Pasha Port”), keshtu nga Kompania Turke “rrethimi” i Greqisë sapo kishte filluar! (Në harten) 2 Gjirin e Vlorës është shënuar me një pikë të gjelbër

Greqia i dha Kredi prej 20 miliardë dhrahmi me 1997.

Qeveria e Kostas Simitis, me1997 i sigurojë një hua prej 58.694.000 € (20 miliard dhrahmi).Shqiperise. Kushtet e paketës, si në tekstin origjinal është shkruar në gjuhën angleze, përcakton kohëzgjatjen per njëzet e pesë vjet, me një periudhë mospagimi prej shtatë vjetësh dhe pagesën në këste mujore. Këto para, duke menduar kryesisht për ndërmarrjet greke në Shqipëri qe janë dëmtuar. Me pëlqimin e qeverisë greke fondi do shperndahej si vijon: a) 14.7 milionë (5 miliardë dhrahmi) programet për infrastrukturën sociale të shtetit shqiptar. b) 14.7 milionë (5 miliardë dhrahmi) për projektet e strehimit në Shqipëri. c) 14.7 milionë (5 miliardë dhrahmi) për të mbështetur sektorin privat, me prioritet të dhënë për , interesat greke-shqiptare dhe shqiptare greke të biznesit, të cilat janë të dëmtuara gjatë trazirave të vitit 1997 në Shqipëri dhe dëshirojnë të vazhdojnë aktivitetin e tyre atje. d) 8.8 milionë (3 miliardë dhrahmi) për të mbështetur bilancin e pagesave. Sidomos për shumën, e cila u disbursuar direkt, marrëveshja me kusht që shqiptarët në Greqi do të paguajnë vetëm interes çdo gjashtë muaj dhe borxhi “kryesor” do të kthehen pas njëzet vitesh (dmth. 2017). Protokolli për Bashkëpunim Ekonomik dhe Marrëveshjes së huasë ndërmjet Republikës së Shqipërisë dhe Republikës Greke, të nënshkruar në Tiranë më 15 tetor 1997 dhe 24 shkurt 1998 respektivisht, atëherë ratifikuar nga Parlamenti grek dhe publikohet në Gazetën Qeveritare 274/3- 12-1998.

Ndihma financiare turke dhe “kthimi”

Në të njëjtën kohë, Turqia nxiton për të ndihmuar Shqipërinë, duke i dhënë ndihmë financiare, por kishte një qëllim shumë të veçantë: Për të modernizuar Forcat e Armatosura shqiptare dhe rindërtimin e objekteve ushtarake për shkak të trazirave. Paratë e para te ndihmës turke, domethënë një linjë 7 milionë dollarë u levruan për riparimin e ish-bazës së nëndetëses “Pasha Limani” në Gjirin e Vlorës, e cila ndan Detin Adriatik nga Deti Jon, e cila kishte pësuar dëme të shumta, ndjekur nga rindërtimin e oborrit detare të Durrësit.

Marrëveshje formale midis Turqisë dhe Shqipërisë të nënshkruar në mars 1998, vetëm disa javë pasi marrëveshjes greko-shqiptare për të siguruar një kredi prej 58 milionë eurosh.

Si italianët moren kontrollin e ishullit Sazan.

Gjashtë muaj më vonë, në nëntor 1998, italianët në Shqipëri ofrojnë ndihmë financiare me vlerë £ 217.000.000.000 (167 milionë euro), në këmbim të të drejtës për të përdorur bazën e ishullit Sazanit forcat italiane, me arsyetim se e kene përdorur atë “për të trajtuar emigracionin e paligjshëm.” Marrëveshja me kusht që italianët do të financojë programin e 167 milionë euro në formën e interesit më të ulët të kredisë, materializuar në Shqipëri veprimeve në të sigurisë, drejtësisë, mbrojtjes dhe zhvillimit.

Qeveria greke nuk kishte fare kohë për këtë temë, duke e lënë diplomacinë Italiane me kete levizje të ketë sukses te plote ne kontrollin strategjik të saj në Adriatik. ■

Kategori
Uncategorized

Urim Gjata

Kategori
Uncategorized

Ndimes sekretari i departamentit te shtetit.

Kategori
Uncategorized

Ne aerodromin “Maqedonia” Selanik.

Takimi në Aerodromin Maqedonia Selanik i Kryetarit të PDSh, z Berisha me kryesinë e degës së PD_së, Selanik.

 

Këtë e pëlqejnë %d blogues: