Kategori
Uncategorized

Suedia është në një situatë shumë të rëndë. Fjalimi për Krishtlindje 2022, i Kryeministrit Ulf Kristersson:

Sot dua të flas për përgjegjësinë – por së pari për gjendjen e vendit.

Suedia është në një situatë shumë të rëndë. Më lejoni të jem i qartë për këtë.

Krahas krizës globale të klimës, ne vetë po kalojmë edhe tre kriza paralele në të njëjtën kohë.


▪️Kemi krizën e brendshme të sigurisë dhe sigurisë, me të shtëna të vazhdueshme si simptomë akute.

▪️Kemi krizën e jashtme të sigurisë me luftën e agresionit të Rusisë kundër Ukrainës si rrezik imediat.

▪️Dhe ne kemi krizën energjetike dhe një situatë të vështirë ekonomike.

🔻Vitet në vazhdim mund të jenë më të vështirat ekonomikisht për vendin tonë që nga kriza e viteve ’90 dhe kriza financiare.

Dhuna vdekjeprurëse me armë po thyen rekorde të tmerrshme dhe është në një masë të madhe një krizë suedeze krejtësisht e vetëshkaktuar. Asnjë vend tjetër në BE nuk i afrohet niveleve tona.

Nga 1 janari deri më 15 dhjetor, 60 persona janë vrarë dhe 104 janë plagosur – në 378 të shtëna suedeze. Në Danimarkë janë vrarë katër, në Norvegji katër dhe në Finlandë dy.

Është një zhvillim kaq i tmerrshëm sa është i vështirë për t’u pranuar. Vriten dhe plagosen kryesisht shumë të rinj. Janë edhe shumë të rinj ata që vrasin dhe plagosin.

Pothuajse gjithmonë në kuadrin e bandave të organizuara kriminale. Pothuajse gjithmonë me një prejardhje të huaj.

Dhuna me armë zjarri ndodh shpesh në mjedise publike dhe krijon pasiguri dhe mungesë lirie – mbi të gjitha për 500,000 njerëz që jetojnë në zona të cenueshme sociale.

Dhe kërcënon aftësinë e shtetit për të menaxhuar detyrat e tij më themelore.

Shpërthimi i gazsjellësit Nord Stream jashtë Bornholmit. Sulmet e IT që godasin Suedinë çdo javë. Fuqitë e huaja që duan të na dobësojnë.

Kriza energjitike dhe situata e vështirë financiare ndihet në çdo familje.

Çmimi i energjisë elektrike është shumë i lartë.

Inflacioni është në nivele që nuk janë parë në dekada.

Normat e interesit rriten me çdo mbledhje të bankës qendrore.
Rimëkëmbja që e gjithë bota dëshironte kur u qetësua pandemia është ndërprerë.

Rritja do të ngadalësohet ose do të bëhet negative, papunësia do

Unë thashë në fushatën zgjedhore se ndryshimi është absolutisht i nevojshëm – por gjithashtu se ndryshimi është i mundur. Katër partitë e bashkëpunimit që tani kanë një shumicë në Riksdag – dhe që qëndrojnë pas qeverisë së re – kanë lënë mënjanë dallimet e njohura të opinioneve për të qenë në gjendje të fokusohen në zgjidhjen e problemeve vërtet të mëdha të Suedisë. Vitet e pushtetit gjithnjë e më të dobët të qeverisë kanë mbaruar. Ne do të zbatojmë një ndryshim paradigme në politikën suedeze.

Të dielën e kaluar unë dhe qeveria kishim punuar saktësisht dy muaj. Dhe sigurisht të gjithë e kuptojnë se ju nuk keni kohë për të zgjidhur problemet që janë zhvilluar gjatë më shumë se tetë viteve në vetëm tetë javë.


Në këta dy muaj kemi përgatitur reformat, të cilat në vitet e ardhshme do të nisin sistematikisht përmes vendimeve në qeveri dhe Riksdag. Një qeveri kompetente jo vetëm që duhet të ketë idetë dhe të dijë se çfarë do, por duhet të njohë edhe zanatin politik. Dhe duhet të jetë në gjendje të punojë së bashku për të arritur diçka. Përndryshe, nuk do të ketë asnjë ndryshim.

Gjatë 100 ditëve tona të para, ne do të ndërmarrim hapa konkretë në rrugën drejt dëshmitarëve anonimë, zonave të vizitave, më shumë burgjeve, rritjes së dënimit për bandat kriminale, rritjes së shkëmbimit të informacionit midis autoriteteve dhe shumë më tepër.

Siç thamë, në fushatën zgjedhore.
Një mbrojtje e fortë që mbron lirinë e Suedisë dhe Evropës është, ashtu si policia dhe gjykatat, një detyrë thelbësore shtetërore.

Prandaj, ne po rrisim ndihmat për Ukrainën, ushtarake, humanitare dhe ekonomike – ashtu siç thamë para zgjedhjeve.

Qeveria vendosi kohët e fundit për një paketë shumë të madhe suedeze mbështetëse për Ukrainën, më e madhe se të gjitha ato të mëparshme së bashku.

Në të njëjtën kohë, ne po forcojmë shumë aftësitë tona mbrojtëse, për të përmbushur objektivin e NATO-s për dy për qind të PBB-së, jo më vonë se 2026.

Duhet të forcohen të gjitha degët e mbrojtjes, si dhe mbrojtja civile. Suedia është një vend i teknologjisë së lartë dhe ne po ndërtojmë një mbrojtje të teknologjisë së lartë.

Ne po përgatisim rolin e Suedisë si një anëtare e re e NATO-s. Ne jo vetëm që kërkojmë mbrojtje së bashku, ne duam gjithashtu të ofrojmë një mbrojtje të përbashkët.

Ne ndjekim një politikë ekonomike të përgjegjshme për të frenuar inflacionin. Ne forcojmë thelbin e mirëqenies, mbrojmë rrjetat e sigurisë sociale dhe një fond të fuqishëm të sigurimeve shoqërore.

Ashtu siç e thamë edhe në fushatën zgjedhore, ne mbrojmë linjën e punës dhe idenë bazë që kushdo që mundet duhet të mbështesë veten.

Do të kthehemi gjatë mandatit me reformat borgjeze të cilat rrisin më tej forcat shtytëse për punë, që ulin taksën mbi kursimet dhe punën edhe për pensionistët, si dhe ulin kostot e punësimit për të papunët afatgjatë.

Dhe gjëja afatgjatë ndoshta më e rëndësishme për prosperitetin tonë: një mjedis shkollor më i sigurt dhe një fokus i qartë në njohuritë në shkollë.
Ne kemi filluar punën e madhe për rindërtimin e një furnizimi të fuqishëm me energji, të cilin politika e papërgjegjshme energjetike e ka çmontuar, veçanërisht gjatë tetë viteve të fundit.

Qeveritë kuq-jeshile çmontuan fuqinë bërthamore që duhej të kishin zhvilluar: së pari, në 2015 dhe 2017, dy reaktorë në Oskarshamn u mbyllën.

Më pas, dy në Ringhals u mbyllën në 2019 dhe 2020. Qeveria e mëparshme ndaloi gjithashtu investimet e planifikuara në dy reaktorë të rinj në Ringhals.


Suedia tani ka vetëm gjashtë reaktorë të mbetur, por ne mund të kishim 12 dhe një sistem energjie shumë më të qëndrueshëm me çmime më të ulëta dhe emetime më të ulëta klimatike.


Çështja e energjisë ka paralizuar qeveritë suedeze që nga vitet 1980, por tani ka një shumicë në Riksdag për një ndryshim paradigme edhe në politikën energjetike. Ne do të zbatojmë reforma që ofrojnë kushte të mira afatgjata për investime në energjinë e re bërthamore.

Ashtu siç kemi thënë para zgjedhjeve. Ne jemi shumë pozitivë për përparimin e javës së kaluar për fuqinë e shkrirjes në SHBA. Dhe investimet në erë dhe diell do të vazhdojnë.


Në të gjithë Evropën, furnizimi me energji tani po riorganizohet. Në vitet ’70, heqja qafe e naftës ishte një çështje ekonomike. Pastaj kishte një pyetje për klimën. Tani është edhe çështje e politikës së sigurisë.

Çështja e klimës fillon dhe përfundon me politikën energjetike.

Kjo është arsyeja pse ne – ashtu si Danimarka dhe Gjermania – i bashkojmë këto çështje në super departamentin e ri të përbashkët. Suedia duhet të bëhet edhe një herë lider në zgjerimin e energjisë pa fosile, si atë që mund të planifikohet ashtu edhe atë që varet nga moti. Autoritetet do të ngarkohen me fillimin e kapjes së dioksidit të karbonit dhe marrjen e iniciativave të gjera për efikasitetin e energjisë.

Si kryetar i ri i BE-së nga 1 janari, Suedia do të bëjë gjithçka që mundemi për të bashkuar Evropën për të marrë drejtimin në ndryshimet klimatike.

Një ditë më parë, një hap i madh u ndërmor duke zgjeruar sistemin e tregtimit të emetimeve të BE-së. Vendosja e një çmimi për emetimet e dioksidit të karbonit është një politikë vërtet efektive klimatike. Nëse BE mund të bashkëpunojë për reduktimin e emetimeve klimatike fillimisht me Shtetet e Bashkuara dhe më pas me Indinë dhe Kinën, atëherë politika klimatike do të bëhet vërtet globale.

E gjithë kjo është përgjegjësi e shtetit dhe qeveria ime do të bëjë të pamundurën për ta menaxhuar atë.
Por “përgjegjësia” është shumë më e gjerë se kaq. Shoqëria është më e madhe se shteti. Përgjegjësia personale e shumë njerëzve është të paktën po aq e rëndësishme në kriza sa ajo e shtetit. Politikanët shumë rrallë flasin për të


Lufta e agresionit të Rusisë kundër Ukrainës ka bërë që miliona njerëz të largohen nga vendi i tyre dhe dhjetëra mijëra prej tyre janë këtu në Suedi, në përputhje me direktivën e BE-së për zhvendosjen masive.
Kriza ekonomike në të cilën po shkojmë do të krijojë papunësi dhe do të detyrojë individë dhe familje të tëra të marrin vendime të vështira.
Përgjegjësia për individin është e rëndë – por ne shpesh e marrim atë, në fakt pothuajse gjithmonë.

Shumica dërrmuese e fëmijëve braktisin shkollën fillore me nota kaluese. Një shumicë dërrmuese e të gjithë të rinjve nuk kryejnë krime dhe pothuajse të gjithë marrin një punë pas shkollës së mesme ose pas arsimit të lartë. Dhe shumë kanë sukses në jetë, pavarësisht kushteve mjaft të këqija.

Shumica dërrmuese kanë shanse të mira jete në Suedi.

Falas, profesional, po lider në botë, parashkollor, shkollë fillore falas, gjimnaz falas dhe arsim universitar pa pagesë me mundësinë e studimeve po aq falas jashtë vendit.

Është një traditë e mirë suedeze e barazisë: kushte të përbashkëta – por përpjekja duhet të jetë e juaja.

Nuk duhet të ketë shkolla të këqija. Ashtu siç kemi thënë para zgjedhjeve. Por përgjegjësia për shkollën është më e gjerë se kaq dhe nuk bie vetëm mbi sistemin shkollor dhe stafin e shkollës.
-Çdo student duhet të marrë përgjegjësinë e tij për studimet e tij, të mësojë me zell dhe përpjekje gjuhë, matematikë, histori dhe kimi. Të gjithë e dinë se nuk është e lehtë – derisa të bëhet e lehtë. Të gjithë e dinë se nuk është gjithmonë aq argëtuese – derisa të bëhet argëtuese.
-Nxënësit kanë gjithashtu përgjegjësi ndaj njëri-tjetrit, të ndihmojnë ata që nuk munden ose nuk guxojnë, fqinjët dhe miqtë kanë përgjegjësi të ndihmojnë fëmijët dhe të rinjtë kur gjërat janë të vështira në jetë, të pyesin kur diçka duket se nuk shkon, për të mos mbyllur vetëm derën.
-Prindërit duhet të marrin përgjegjësinë që fëmijët të shkojnë në shkollë, të sillen në shkollë dhe të kontrollojnë nëse ata mësojnë atë që duhet të bëjnë në shkollë. Nuk është as e lehtë. Ndoshta është më e lehtë të drejtosh një vend sesa të rritësh fëmijë. Por përgjegjësia prindërore është absolutisht e nevojshme. Dhe pothuajse të gjithë e marrin atë.

Është bërë një shprehje simbolike e detyrës dhe patriotizmit. Por në një shoqëri vërtet të fortë, ne marrim përgjegjësi për njëri-tjetrin, ndihmojmë njëri-tjetrin, mbështesim njëri-tjetrin. Ka të bëjë me konsideratën, mes njerëzve.


Ka të bëjë gjithashtu me marrjen e përgjegjësisë për qëndrimet e dikujt. Të vazhdojë të sfidojë normat shkatërruese që kufizojnë lirinë e njerëzve në jetën e përditshme. Të shohin të drejtën e grave për liri dhe zgjedhjet e tyre të jetës në të njëjtën mënyrë si
Por edhe për të drejtën e secilit për të dashur kë të dojë; për të drejtën e fëmijëve për të qenë ndryshe pa u ngacmuar. Dhe që të dy gratë dhe burrat, nënat dhe baballarët, së bashku dhe individualisht të marrin përgjegjësinë për fëmijët dhe shtëpitë – dhe për fëmijët e njerëzve të tjerë.

Këtu të gjithë kemi përgjegjësi për shoqërinë e civilizuar.
Stafi i shkollës dhe punonjësit socialë janë punonjës të rëndësishëm dhe dua t’ju falënderoj për kontributin tuaj. Pa ju nuk do të kishte funksionuar kurrë. Por puna më e rëndësishme parandaluese kundër krimit kryhet në shtëpi, në miqësi, në prindër, në vëllezër e motra dhe nga familja dhe miqtë, nga shoqatat dhe bizneset dhe kryhet çdo ditë, rreth orës në një mënyrë që bën një ndryshim. Gjithashtu dua t’ju falënderoj sinqerisht për kontributin tuaj.


Kriza e jashtme e sigurisë ka të bëjë gjithashtu me përgjegjësinë e shumë njerëzve

Vajzat e mia janë dy nga mijëra të rinj që tani e marrin atë përgjegjësi – në T2 në Skövde dhe në Regjimentin e Komandës në Enköping.


Shumë njerëz do të duhet të lëvizin, të jenë larg, t’i nënshtrohen trajnimeve të vështira dhe në fund të jenë të përgatitur për të sakrifikuar gjithçka. Nga ushtari i Gardës së Brendshme te piloti luftarak, nga gjuajtësi te kapiteni i nëndetëses, nga komandantët e grupeve të rëndësishme te gjeneralët, kërkohet e njëjta gjë: përgjegjësi dhe ndjenjë detyre, përndryshe nuk do të funksionojë. Dua t’ju falënderoj për kontributin tuaj.

Pas pushtimit rus të Ukrainës, mbi 27,000 njerëz aplikuan për Gardën Suedeze të Shtëpisë pranverën e kaluar.

I njëjti numër njerëzish zakonisht aplikojnë për dhjetë vjet. Tregon se sa i fortë është vullneti për t’u mbrojtur në shoqëri. Ne do të ndërtojmë mbi këtë. Ukraina ka treguar se sa e rëndësishme është me mbrojtjen civile, që e gjithë popullata të përfshihet dhe të organizohet.


Unë do të doja të shihja një diskutim të gjerë edhe këtu në shtëpi rreth asaj se si ne mund ta mbrojmë më së miri dhe së bashku vendin tonë në një mënyrë që përfshin të gjithë, një detyrë e plotë mbrojtëse e gjallë për të gjitha gratë dhe burrat e rritur. Që ne të krijojmë njëkohësisht një lidhje të përbashkët dhe një përvojë të përbashkët të një përgjegjësie të përbashkët për vendin tonë, mendoj se është gjithashtu e rëndësishme. .
Ne duhet të ndërmarrim hapa drejt një mbrojtjeje shumë më të gjerë të të gjithë shoqërisë. Dhe pastaj duhen shumë të tjera. Prandaj, tani është duke u zhvilluar një punë e rëndësishme në Zyrën e Qeverisë për të shqyrtuar të gjithë çështjen e detyrës civile krahas rekrutimit thjesht ushtarak. Qeveria do të kthehet në vitin e ri. Jam i bindur se kjo është shumë e rëndësishme.

Kriza energjetike dhe situata e vështirë ekonomike do të thotë që e gjithë shoqëria tani duhet të përshtatet shpejt me një ekonomi të re globale.

Qeveria ime do të bëjë maksimumin për të lehtësuar përshtatjen, por vendimet e rëndësishme në fund i përkasin shumë njerëzve.

Papunësia mund t’ju kërkojë të lëvizni ose të vazhdoni arsimimin tuaj. Mund të jetë një vendim i vështirë për të çrrënjosur fëmijët dhe familjen ose për të hyrë në një profesion krejtësisht të ri. Kjo kërkon guxim dhe përgjegjësi personale.


Është gjithashtu përgjegjësi e individit të ndryshojë konsumin e energjisë elektrike, të zvogëlojë konsumin dhe të investojë në efiçencën e energjisë, qelizat diellore dhe teknologjinë e pompës së nxehtësisë. Dhe ne do ta marrim.

Veçanërisht familjet në Suedinë jugore e kishin reduktuar aq shumë konsumin e energjisë elektrike, sa që rreziqet e ndërprerjeve në sistemin suedez të energjisë elektrike do të ishin edhe më të mëdha.
Suedezët e jugut nuk pritën që ta bënte dikush tjetër, por përgjegjësinë e morën vetë. Shteti nuk do t’ju lërë vetë ..

Mbështetja e premtuar për çmimin e energjisë elektrike për familjet do të paguhet në shkurt dhe një mbështetje e veçantë është në rrugën e saj për rrjetin e gazit të Suedisë Perëndimore. Ashtu siç kemi thënë para zgjedhjeve, asnjë qeveri nuk mund të mbulojë të gjitha çmimet e larta të energjisë elektrike. Por ne do të bëjmë më shumë.

E ardhmja është më e errët se më parë.

Jam i bindur se të gjithë janë të përgatitur të marrin përgjegjësi.

Shteti do të marrë pjesën e tij, unë si kryeministër do të marr timen dhe jam i sigurt se populli suedez do të marrë të tyren.
Ne e kemi bërë këtë në të kaluarën dhe e kemi arritur në të kaluarën.

Në çdo krizë, ne e kemi ndërtuar vendin më të fortë, më të lirë dhe më të mirë për të jetuar.

Dhe në çdo krizë, individët kanë marrë përgjegjësi – për veten dhe të tyren, për fqinjët dhe miqtë, për kolegët dhe qytetarët, për vendin e tyre dhe për idealet e tyre. .

Por edhe për të lehtësuar shqetësimin dhe për të rritur lirinë për njerëzit në vendet e tjera.

Nuk ka qenë kurrë e lehtë, por vullneti për të marrë përgjegjësi ka qenë gjithmonë aty. Fuqia kur shumë marrin përgjegjësinë ndryshon rrjedhën e historisë dhe e ndërton Suedinë më të fortë.


Dimrin e kaluar lexova librin e fundit të Kerstin Ekman, Löpa Varg. Një mjeshtër lojërash, i cili kishte punuar në Agjencinë e Domainit gjatë gjithë jetës së tij, ka një krizë ekzistenciale kur, në kalimin e tij të gjuetisë, sheh një ujk në anën tjetër të moçalit, në hapësirën midis një kaçubeje dëllinjë dhe një pishe të rrëgjuar. Ai humbet epërsinë e tij para kafshës dhe përfundon në frikë dhe ankth para gjithë lojës dhe të gjitha pemëve që ka prerë.
Në mënyrën e saj tipike, Kerstin Ekman sillet rreth një prej pyetjeve më të mëdha të kohës sonë – si duhet të jetojnë njerëzit me pjesën tjetër të gjallesave, rreth çështjeve fatale të klimës dhe mjedisit. Libri është ushqim për të menduar për të gjithë ne që marrim përgjegjësinë për pylltarinë, diversitetin biologjik dhe ruajtjen e gjahut. Ajo është nga Sörm, por shkruan kaq bukur për borën, pishat, skajin e pyllit dhe mbrëmjen e pranverës në Norrlandin e poshtëm.
Por si lexues, shumë shpejt lidheni me një person tjetër në libër.

Pylltari nuk është vetëm.

Ai jeton në një dialog të vazhdueshëm me partneren e jetës, bashkëshorten, e cila e ndihmon tani kur është në krizë. Ajo thotë diçka të rëndësishme për ne njerëzit. Pas gjithë punës dhe ngjarjeve të jashtme qëndrojnë marrëdhëniet mes njerëzve, të cilët ndihmojnë njëri-tjetrin gjatë jetës. Mund të jenë vëllezër e motra, miq, partnerë të jetës, prindër, fëmijë dhe të zellshëm në kongregacione dhe shoqata.

Që mbështesin njëri-tjetrin, që rregullojnë gjërat, që rritin fëmijët së bashku, që largojnë vetminë në errësirën e Krishtlindjeve.
Ju jeni gjëja më e rëndësishme në shoqërinë tonë.

Ju jeni gjëja më e mirë për Suedinë.

Tani dua t’ju uroj një Krishtlindje të gëzuar dhe një pushim të merituar të Krishtlindjeve për të gjithë nxënësit e shkollave. Në vitin e ri ne hedhim hapa të rinj., Secili – dhe së bashku. Faleminderit .

Ulf Kristerssons jultal 2022

Idag vill jag tala om ansvar – men först om tillståndet i landet.

Sverige befinner sig i ett mycket allvarligt läge. Låt mig tala klartext om det. Utöver den globala klimatkrisen så går vi själva genom tre parallella kriser samtidigt.
Vi har den inre säkerhets- och trygghetskrisen, med ständiga skjutningar som ett akut symptom. Vi har den yttre säkerhetskrisen med Rysslands anfallskrig mot Ukraina som den omedelbara faran.
Och vi har energikrisen och ett svårt ekonomiskt läge. Åren framöver kan bli de ekonomiskt tuffaste för vårt land sedan 90-talskrisen och finanskrisen.
**
Det dödliga skjutvapenvåldet slår förfärliga rekord och är i hög grad en helt självförvållad svensk kris. Inget annat land i EU är i närheten av våra nivåer. Från den 1 januari fram till den 15 december har 60 personer dödats och 104 skadats - i 378 svenska skjutningar. I Danmark har fyra dödats, i Norge fyra och i Finland två.
Hittills i år har lika många skjutits ihjäl i Södertälje som i hela London. Det är en utveckling så förfärlig att den är svår att ta in. Främst mycket unga personer dödas och skadas. Det är också mycket unga personer som dödar och skadar. Nästan alltid inom ramen för organiserade kriminella gäng. Nästan alltid med utländsk bakgrund.
Skjutvapenvåldet sker ofta i offentliga miljöer och skapar otrygghet och ofrihet – allra mest för de 500 000 personer som bor i socialt utsatta områden. Och det hotar statens förmåga att sköta sina mest grundläggande uppgifter.
Den yttre säkerhetskrisen drabbar allra mest Ukraina, efter Rysslands anfall den 24 februari. Den ukrainska militären och civilbefolkningen lever i ett krigstillstånd som många hoppades aldrig skulle återkomma i Europa – med skyttegravar, terrorbombningar och massdeportationer. Men Ukrainas folk visar också varje dag vad fria människor kan göra.
Ryssland har skapat en mycket större konflikt – mot väst och hela det demokratiska Europa. Vårt säkerhetspolitiska läge är det sämsta sedan andra världskriget. Vi kan inte heller utesluta risken att konflikten sprider sig ytterligare. Och på flera vis är Sverige redan inne i det man kallar gråzons-krigföring: Sprängningen av Nord Stream-rören utanför Bornholm. IT- attacker som drabbar Sverige varje vecka. Utländska makter som vill försvaga oss.
Energikrisen och det svåra ekonomiska läget känns hemma hos varje hushåll. Elpriset är skyhögt. Inflationen ligger på nivåer som ingen har upplevt på decennier. Räntorna tickar uppåt för varje centralbanksmöte. Den återhämtning som en hel värld längtade efter när pandemin ebbade ut är avbruten. Tillväxten kommer att bromsa in eller bli negativ, arbetslösheten kommer att stiga.

2022-12-21
*Det talade ordet gäller
*paus*
Efter åtta år med instabil regeringsmakt utan riktning, muskler och mandat; efter åtta år av tilltagande parlamentariskt kaos i svensk politik med fallna budgetar och regeringar – och efter 12 år med regeringar utan stöd av en majoritet i Sveriges riksdag – har Sverige nu fått en beslutsför regering. Som vet vad den vill och har stöd för att genomföra de reformer som krävs.
Jag sa i valrörelsen att förändring är absolut nödvändig – men också att förändring är möjlig. De fyra samarbetspartier som nu har majoritet i riksdagen - och som står bakom den nya regeringen - har lagt väl kända åsiktsskillnader åt sidan för att kunna fokusera på att lösa Sveriges riktigt stora problem. Åren av ständigt svagare regeringsmakt är över. Vi kommer att genomföra ett paradigmskifte i svensk politik.
I söndags hade jag och regeringen arbetat i exakt två månader. Och alla förstår naturligtvis att man inte på bara åtta veckor hinner lösa de problem som har vuxit fram under mer än åtta år. Men jag vill att svenska folket ska veta att vi jobbar metodiskt med ett brett reformprogram för att klara av de tre kriserna: stärka rättsstaten, stärka svensk och europeisk säkerhet och stärka energisystemet och den svenska konkurrenskraften.
Vi har i dessa två månader förberett reformerna, som under de kommande åren systematiskt ska sjösättas genom beslut i regering och riksdag. En kompetent regering måste inte bara ha idéerna och veta vad den vill – den måste också kunna det politiska hantverket. Och den måste kunna samarbeta för att få något gjort. Annars blir det ingen förändring.
Polisen får nu ökade resurser, större och fler befogenheter. Precis som vi sa i valrörelsen. Brottslingar får strängare straff. Att ta tillbaka kontrollen från kriminella gäng är vår tids största frihetsfråga, inte minst i utsatta områden. Under våra första 100 dagar kommer vi ta konkreta steg på vägen mot anonyma vittnen, visitationszoner, fler fängelser, ökade straff för kriminella gäng, ökat informationsutbyte mellan myndigheter och mycket mer. Som vi sa, i valrörelsen.
Ett starkt försvar som skyddar Sveriges och Europas frihet är precis som polis och domstolar en statlig kärnuppgift. Därför ökar vi hjälpen till Ukraina, militärt, humanitärt och ekonomiskt - precis som vi sa före valet. Regeringen beslutade nyligen om ett mycket stort svenskt stödpaket till Ukraina, större än alla de tidigare tillsammans.
Samtidigt stärker vi kraftigt vår egen försvarsförmåga, för att möta Natos målsättning om två procent av BNP, senast 2026. Alla försvarsgrenar ska stärkas, liksom det civila försvaret. Sverige är ett högteknologiskt land och vi bygger ett högteknologiskt försvar. Vi förbereder Sveriges roll som ny medlem i Nato. Vi inte bara söker skydd gemensamt, vi vill också erbjuda ett gemensamt skydd.
Vi för en ansvarsfull ekonomisk politik för att dämpa inflationen. Vi stärker välfärdens kärna, värnar de sociala skyddsnäten och en robust a-kassa. Precis som vi sa i valrörelsen så står vi upp för arbetslinjen och den grundläggande tanken att alla som kan, ska försörja sig själva.

2022-12-21
*Det talade ordet gäller
Vi återkommer under mandatperioden med borgerliga reformer som ytterligare ökar drivkrafterna för arbete, som sänker skatten på sparande och på arbete även för pensionärer, liksom lägre anställningskostnader för långtidsarbetslösa. Och det långsiktigt kanske allra viktigaste för vårt välstånd: en tryggare skolmiljö och tydligt kunskapsfokus i skolan.
Vi har påbörjat det enorma arbetet med att återuppbygga en robust energiförsörjning, som en ansvarslös energipolitik har monterat ner, särskilt under de senaste åtta åren.
De rödgröna regeringarna avvecklade den kärnkraft som de borde ha utvecklat: först stängdes 2015 och 2017 två reaktorer i Oskarshamn. Därefter stängdes 2019 och 2020 två i Ringhals. Den förra regeringen stoppade dessutom planerade investeringar i två helt nya reaktorer i Ringhals.
Sverige har nu bara sex reaktorer kvar, men vi kunde haft 12 och ett mycket stabilare energisystem med lägre priser och lägre klimatutsläpp.
Energifrågan har paralyserat svenska regeringar sedan 1980-talet, men nu finns en majoritet i riksdagen för ett paradigmskifte även i energipolitiken. Vi kommer att genomföra reformer som ger långsiktigt goda förutsättningar för investeringar i ny kärnkraft. Precis som vi sa före valet. Vi ser mycket positivt på förra veckans genombrott för fussionskraft i USA. Och investeringarna i vind och sol kommer fortsätta.
I hela Europa ställer man nu om energiförsörjningen. Att bli av med oljan var på 70-talet en fråga om ekonomi. Sen blev det en fråga om klimat. Nu är det också en fråga om säkerhetspolitik.
Klimatfrågan börjar och slutar med energipolitiken. Det är därför som vi – precis som Danmark och Tyskland – lägger ihop de frågorna i det nya gemensamma superdepartementet. Sverige ska åter bli ledande i utbyggnaden av fossilfri kraft, både sådan som är planerbar och sådan som är väderberoende. Myndigheterna kommer få uppdrag att påbörja koldioxidinfångning och ta breda initiativ för energieffektivisering.
Som ny ordförande i EU från 1 januari kommer Sverige göra allt vi kan för att samla Europa att gå i täten för klimatomställningen. Häromdagen togs ett stort steg genom att bredda EU:s utsläppshandel. Att sätta pris på koldioxidutsläppen är riktigt effektiv klimatpolitik. Om EU kan samarbeta för minskade klimatutsläpp med först USA och därefter med både Indien och Kina, då blir klimatpolitiken sant global.
* paus*
Allt det här är statens ansvar och min regering kommer att göra sitt yttersta för att klara det.
Men ”ansvar” är mycket bredare än så. Samhället är större än staten. De många människornas personliga ansvar är i kriser minst lika viktigt som statens. Politiker talar alltför sällan om det.

2022-12-21
*Det talade ordet gäller
Vår tid präglas av uppbrott och omvandling. Många människor kommer från andra delar av världen och kämpar för att hitta fotfäste i ett nytt land, i ett nytt bostadsområde och på en ny arbetsmarknad.
Rysslands anfallskrig mot Ukraina har fått miljoner människor att lämna sitt land, och tiotusentals av dem är här i Sverige, i enlighet med EU:s massflyktsdirektiv.
Den ekonomiska krisen vi är på väg in i kommer att skapa arbetslöshet och tvinga enskilda människor och hela familjer att fatta svåra beslut.
Ansvaret för den enskilde är tungt – men vi tar det ofta, faktiskt nästan alltid.
Ta till exempel det viktiga ansvaret för att stoppa nyrekryteringen till kriminella gäng, vilket i hög grad handlar om skolan. De allra flesta barn går ut grundskolan med godkända betyg. En förkrossande majoritet av alla ungdomar begår inte brott och nästan alla får jobb efter gymnasiet eller efter högre utbildning. Och många lyckas bra i livet, trots rätt dåliga förutsättningar.
De allra flesta har goda livschanser i Sverige. Avgiftsfri, professionell, ja världsledande, förskola, avgiftsfri grundskola, avgiftsfritt gymnasium och avgiftsfri universitetsutbildning med möjlighet till lika avgiftsfria utlandsstudier. Det är en god svensk tradition av jämlikhet: gemensamma förutsättningar – men ansträngningen måste vara din egen.
Min regering kommer att ta stora initiativ för att ytterligare förbättra chanserna för alla elever genom att öka den statliga styrningen i skolan och stärka likvärdigheten i skolsystemet. Det ska inte få finnas några dåliga skolor. Precis som vi sa före valet. Men ansvaret för skolan är bredare än så och faller inte bara på skolsystemet och på skolans personal.
Varje elev måste ta sitt eget ansvar för sina studier, för att med flit och ansträngning lära sig språk, matematik, historia och kemi. Alla vet att det inte är lätt – tills det blir lätt. Alla vet att det inte heller alltid är så roligt – tills det blir roligt.
Elever har också ett ansvar för varandra, att hjälpa den som inte kan eller inte vågar, grannar och vänner har ansvar för att hjälpa barn och ungdomar när det är svårt i livet, att fråga när något verkar vara fel, att inte bara stänga dörren.
Föräldrar måste ta ansvar för att barnen går i skolan, sköter sig i skolan och kontrollera att de lär sig vad de ska i skolan. Det är inte heller lätt. Det är nog lättare att leda ett land än att uppfostra barn. Men föräldraansvaret är helt nödvändigt. Och nästan alla tar det.
En berömd president i USA sa ”fråga inte vad ditt land kan göra för dig, fråga vad du kan göra för ditt land”. Det har blivit ett symboliskt uttryck för pliktkänsla och patriotism. Men i ett riktigt starkt samhälle tar vi ansvar för varandra, hjälper varandra, stöttar varandra. Det handlar om omtanke, människor emellan.
Det handlar också om att ta ansvar för sina attityder. Att i vardagen fortsätta utmana destruktiva normer som begränsar människors frihet. Att se kvinnors rätt till frihet och egna livsval på samma sätt som mäns.

2022-12-21
*Det talade ordet gäller
Men också till allas rätt att älska vem man vill; till barns rätt att vara annorlunda utan att trakasseras. Och till att både kvinnor och män, mammor och pappor, tillsammans och var för sig tar ansvar för barn och hem – och för andras ungar. Här har vi alla ett ansvar för det civiliserade samhället.
Skolpersonal och socialsekreterare är viktiga medarbetare och jag vill tacka för er insats. Utan er hade det aldrig fungerat. Men det viktigaste förebyggande arbetet mot kriminalitet utförs i hemmet, i kamratskap, i föräldraskap, i syskonskap, och av släkt och vänner, av föreningar och företag och det utförs varje dag, dygnet runt på ett sätt som gör skillnad. Jag vill uppriktigt tacka också för er insats.
Den yttre säkerhetskrisen handlar också om de många människornas ansvar. Vi stärker försvaret, men utan personal har vi inget försvar. Under de kommande åren måste tiotusentals människor i vårt land säga ja till att göra sin värnpliktsutbildning, säga ja till att ta ansvar för en grupp eller pluton, för ett fartyg eller ett stridsfordon. Mina egna döttrar är två av tusentals ungdomar som nu tar det ansvaret - vid T2 i Skövde och på Ledningsregementet i Enköping.
Många människor kommer att behöva flytta, vara borta, gå svåra utbildningar och ytterst vara beredda att offra allt. Från hemvärnsoldaten till stridspiloten, från skyttesoldaten till ubåtskaptenen, från de viktiga gruppbefälen till generalerna, krävs samma sak: ansvar och pliktkänsla, annars går det inte. Jag vill tacka för er insats.
Efter Rysslands invasion av Ukraina sökte i våras över 27 000 personer till det svenska hemvärnet. Det är lika många som brukar söka på tio år. Det visar hur stark försvarsviljan är i samhället. Det ska vi bygga vidare på. Ukraina har visat hur viktigt det är med det civila försvaret, att hela befolkningen engagerar och organiserar sig.
Jag skulle vilja se en bred diskussion även här hemma om hur vi bäst och tillsammans kan försvara vårt land på ett sätt som involverar alla, en levande totalförsvarsplikt för alla vuxna kvinnor och män. Att vi samtidigt skapar ett gemensamt kitt och en gemensam upplevelse av ett gemensamt ansvar för vårt land, tror jag också är viktigt. .
Vi behöver ta steg mot ett mycket bredare försvar av hela samhället. Och då behövs många fler. Nu pågår därför ett viktigt arbete i Regeringskansliet för att se över hela frågan om civilplikt bredvid den rent militära värnplikten. Regeringen återkommer på det nya året. Jag är övertygad om att detta är väldigt viktigt.
Energikrisen och det svåra ekonomiska läget gör att hela samhället nu snabbt måste anpassa sig till en ny global ekonomi. Min regering kommer att göra sitt yttersta för att underlätta anpassningen, men viktiga beslut ligger ytterst hos de många människorna. Arbetslöshet kan kräva att man flyttar eller vidareutbildar sig. Det kan bli ett svårt beslut att rycka upp barn och familj eller att våga sig ut i ett helt nytt yrke. För det krävs mod och eget ansvar.
Att ändra sin elkonsumtion, sänka förbrukningen och investera i energieffektivisering, solceller och värmepumpsteknik är också den enskildes ansvar. Och vi tar det. Om inte

2022-12-21
*Det talade ordet gäller
hushållen i särskilt södra Sverige hade minskat sin elförbrukning så mycket hade riskerna för avbrott i det svenska elsystemet varit ännu större.
Sydsvenskarna väntade inte på att någon annan skulle göra det, utan de tog eget ansvar. Staten lämnar er inte ensamma. Det utlovade elprisstödet till hushåll betalas ut i februari och ett särskilt stöd är på väg till västsvenska gasnätet. Precis som vi sa före valet, kan ingen regering täcka alla höga elpriser. Men vi kommer att göra mer.
*paus*
Kriminaliteten, kriget och den svåra ekonomiska situationen gör att många känner oro och ovisshet. Framtiden är mörkare än den var förr. Jag är övertygad om att alla är beredda att ta ansvar. Staten ska ta sitt, jag som statsminister ska ta mitt och jag är säker på att svenska folket kommer att ta sitt. Det har vi gjort förr och klarat av förr.
I varje kris har vi byggt landet starkare, friare och bättre att leva i. Och i varje kris har enskilda tagit ansvar - för sig och de sina, för grannar och vänner, för arbetskamrater och medborgare, för sitt land och för sina ideal. Men också för att lindra nöd och öka friheten för folk i andra länder. Det har aldrig varit lätt, men viljan att ta ansvar har alltid funnits där. Kraften när många tar ansvar ändrar historiens gång och bygger Sverige starkare.
Förra vintern läste jag Kerstin Ekmans senaste bok, Löpa Varg. En jägmästare som hade arbetat på Domänverket i hela sitt liv får en existentiell kris när han på jaktpasset ser en varg på andra sidan myren, på skarsnön mellan en enbuske och en förkrympt tall. Han förlorar sin överhöghet inför djuret och hamnar i vördnad och ångest inför allt vilt och alla träd som han har fällt.
Kerstin Ekman kretsar på sitt typiska sätt kring en av vår tids stora frågor – hur människan ska leva med resten av det levande, kring ödesfrågorna klimat- och miljö. Boken är en tankeställare för alla oss som tar ansvar för skogsbruk, biologisk mångfald och viltvård. Hon är sörmlänning men hon skriver så vackert om snön, tallarna, skogsbrynet och kvällen om våren i nedre Norrland.
Men som läsare fäster man sig snart vid en annan person i boken. Jägmästaren är inte ensam. Han lever i en ständig dialog med sin livskamrat, sin fru, som hjälper honom nu när han är i kris. Det säger något viktig om oss människor. Bakom allt arbete och yttre händelser finns relationer mellan människor, som hjälper varandra genom livet. Det kan vara syskon, vänner, livskamrater, föräldrar, barn och eldsjälar i församlingar och föreningar. Som stöttar varandra, som plåstrar om, som uppfostrar barn ihop, som driver bort ensamheten i julmörkret.
Ni är det allra viktigaste i vårt samhälle. Ni är det allra bästa med Sverige.
Nu vill jag önska er en riktigt god jul och ett välförtjänt jullov för alla skolelever. På det nya året tar vi nya tag., Var och en - och tillsammans.
Tack!

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s