Kategori
Uncategorized

Masat e fshehta shtrënguese për të ndaluar dhunën e bandave

Hetimi pranon se ka nevojë që të lejohet përdorimi i mjeteve të fshehta të shtrëngimit për qëllime parandaluese më shumë se sot.
Kjo në sfondin që krimi në grup, i cili kërcënon shoqërinë, është bërë gjithnjë e më i gjerë.
Policia duhet të lejohet të përdorë mjete të fshehta shtrëngimi për qëllime parandaluese për të parandaluar, ndër të tjera, vrasjet në grup, sugjeron një hetim qeveritar.  Ministri i Drejtësisë Gunnar Strömmer (M).  Policia duhet të lejohet të përdorë mjete të fshehta shtrëngimi për qëllime parandaluese për të parandaluar, ndër të tjera, vrasjet në grup, sugjeron një hetim qeveritar.
Ministri i Drejtësisë Gunnar Strömmer (M).
“Propozimet e paraqitura janë në thelb të mira në gjithçka.

– Janë duke u ndërmarrë hapa të rëndësishëm në hetim.
Ajo që bëhet fjalë është se policia dhe prokurorët duhet të kenë akses në të njëjtat mjete që ka Policia e Sigurisë kur bëhet fjalë për, për shembull, krime terroriste ose spiunazh, por në raste të mirëpërcaktuara – duhet të jenë krimet dhe njerëzit më të rëndë. të cilët lëvizin në mjedisin kriminal të bandës, thotë
Gunnar Strömmer
.
Krimet e mbuluara janë të tilla si vrasje, rrëmbim, shpërthime dhe vepra të rënda të drogës.

Duhet të jetë grup

Propozimi i hetimit, i cili paraqitet në një raport të ndërmjetëm, do të thotë se policia do të lejohet të përdorë, për shembull, përgjime sekrete dhe leximin e të dhënave sekrete nëse vlerësohet se ekziston një rrezik i konsiderueshëm i krimit të rëndë.

Mbikëqyrja duhet t’u drejtohet njerëzve brenda një grupi ose organizatash të dyshuara për përfshirje në krim.

Hetimi vlerëson se masat shtrënguese parandaluese janë efektive për parandalimin e krimeve të rënda në një mjedis bande, si p.sh. të shtënat me bandat.

“Ka një kulturë të heshtjes që mund të kapërcehet me masa shtrënguese parandaluese, thotë hetuesi Inger Söderholm.

Informacioni në një fazë të hershme është dëshmuar gjithashtu të jetë vendimtar në parandalimin e krimeve të rënda, thotë ajo.

Gjithnjë e më pak autorë mund të lidhen me të shtënat me bandat.

Sipas direktivës së hetimit, përqindja është ulur nga 56 përqind në 2005-2012 në 25 përqind në 2013-2017.

Të moderuarit kanë kritikuar prej kohësh qeverinë e mëparshme se ka bërë shumë pak kundër bandave.
Tashmë në tavolinë ka propozime për përgjime parandaluese.
Ministrja e Drejtësisë thekson se të moderuarit e kanë ndjekur çështjen që nga viti 2018.
– Ne jemi refuzuar gjithmonë në Riksdag për këtë çështje.
Në orën e njëmbëdhjetë, ky hetim u shtua.
Natyrisht, pasi të jetë bërë, ne do ta përdorim rezultatin nëse mendojmë se është i mirë.
Hetimi u krijua nga qeveria e mëparshme kuq-jeshile dhe në marrëveshjen Tido katër partitë e djathta deklarojnë se hetimi duhet të marrë direktiva të reja.
Por tani nuk është e sigurt se është e nevojshme, sipas Gunnar Strömmer.
– Do të shohim nëse hetuesi, përmes propozimeve që po parashtrohen, mbulon aspekte shtesë që ne i kemi sjellë në këtë.
Shefi i Policisë Kombëtare Anders Thornberg do të donte të shihte që përgjimet parandaluese të mund të zbatoheshin më shpejt se sa ishte planifikuar: “Unë e di se çfarë instrumenti i mirë mund të jetë,” thotë ai.Foto: Johan Nilsson/TT

Rreziqet e privatësisë !
Lejimi, për shembull, i përgjimit të fshehtë dhe i mbikëqyrjes së fshehtë me kamera për qëllime parandaluese përfshin rreziqe të privatësisë.
– Por ka edhe obligim që shteti të mbrojë qytetarët, thotë Inger Söderholm.
Strömmer nuk shqetësohet për rrezikun e privatësisë, por thekson se bëhet fjalë për krimet më të rënda që duhet të lidhen edhe me kontekstet kriminale të bandave.
Policia ka deklaruar për hetimin se llogaritet se mjetet e fshehta parandaluese të shtrëngimit mund të përdoren në rreth njëqind raste në vit.

Bast për policinë !
Ardalan Shekarabi, zëdhënës i politikës kriminale për S, thekson se qeveria tani duhet të investojë edhe në polici.
– Është pika boshe në marrëveshjen e tyre.
Edhe pse është jashtëzakonisht i detajuar në fushën e politikës kriminale, çështjet e policisë bien në sy nga mungesa e tyre, thotë ai.

– Duhet të jetë përgjegjësi e qeverisë, pjesërisht që policia të ketë kushtet e duhura, pjesërisht të punojë me çështjen e burimeve, por edhe që policia dhe kërkimi të afrohen më shumë që të rrisim efikasitetin e hetimeve penale

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s