Kategori
Uncategorized

Prandaj, disa enë gjaku janë “jashtë” lëkurës .

Zemra është një stacion pompimi

Zemra pompon sasi të mëdha gjaku nëpër trup gjatë ditës.

Një person i rritur ka 5-6 litra

gjak , dhe ky pompohet nëpër trup, ekuivalente me 7000 litra në ditë!

Arteriet dhe venat

Ekziston një sistem i veçantë tubash në trup, si për sistemin limfatik ashtu edhe për gjakun.

Por le të qëndrojmë te enët e gjakut.

Tubat që bartin gjakun nga zemra jashtë në trup quhen arterie dhe përmbajnë gjak të freskët dhe të kuq që duhet të dërgojë oksigjen në të gjitha indet në të gjithë trupin, deri në cepin dhe cepin më të vogël.

Këto tuba janë të vendosura thellë në trup dhe ekstremitete, të mbrojtura mirë.

Rruga e kthimit për gjakun është nëpërmjet venave, të quajtura gjithashtu venat grumbulluese, të cilat mbledhin dhe transportojnë këtë gjak blu të varfër me oksigjen përsëri në zemër.

Ndërsa arteriet janë të vendosura vetëm në thellësi, gjaku venoz shkon në dy drejtime;

pjesërisht paralel me arteriet, dhe pjesërisht gjaku venoz e gjen rrugën e tij direkt nën lëkurë, në venat grumbulluese të cilat i shohim si sythe blu lëkundëse, zakonisht në skajet e krahëve dhe këmbëve.

Pse?

Po, sepse këto kanale të jashtme grumbulluese lëshojnë nxehtësi, dhe për këtë arsye janë të rëndësishme për rregullimin e temperaturës së trupit.

Fitnes

Me siguri e keni parë në lidhje me stërvitjen, që enët blu të gjakut në lëkurë bëhen të qarta dhe ngrihen nga lëkura.

Jeni ngrohur dhe vapa duhet të largohet nga trupi juaj, përndryshe do të vdisni nga mbinxehja!

Me pompimin e shumtë të muskujve për një periudhë të gjatë kohore, edhe venat grumbulluese shtyhen fjalë për fjalë nga jashtë, në të njëjtën kohë ato duhet të kullojnë masën e rritur muskulore, e cila ka nevojë për shumë gjak.

Nëse venat e qarta janë një ideal bukurie, njësoj si tatuazhet, nuk do të them asgjë, por në çdo rast janë një efekt anësor i shumë pompimit dhe fitnesit.

Plakja

Pjesa më e madhe zbret me lëkurën pas tre muajsh.

Lëkura gradualisht bëhet më e hollë dhe kur indi lidhor vazhdimisht humbet elasticitetin e tij, venat bëhen gjithnjë e më të dukshme, veçanërisht në pjesën e pasme të duarve dhe këmbëve.

Kujt nuk i kujtohet të jetë ulur në prehrin e gjyshes apo gjyshit kur ishte fëmijë dhe të pyeste se për çfarë shërbenin linjat blu në lëkurë?

Është e pamohueshme koha dhe prishja e trupit që tregon gjuhën e tij të qartë.

Përveç kësaj, dielli shkakton lëkurë të hollë, dhe për rrjedhojë venat më të qarta, veçanërisht pjesa e rrezatimit që përdoret në solariume, e ashtuquajtura dritë ultravjollcë e tipit A (UVA).

Venat me variçe

Kur venat mbingarkohen, shfaqen

venat me variçe .

Pastaj valvulat në venat grumbulluese dështojnë dhe gjaku ruhet në venat në fund të trupit, larg zemrës, zakonisht në kofshët.

Ne marrim një kolonë gjaku në këmbë dhe presioni është më i lartë në fund.

Variçet rëndohen nga puna sedentare, aktiviteti i pakët fizik, obeziteti dhe mpiksjet e mëparshme të gjakut në ekstremitete.

Një rol të rëndësishëm luajnë edhe faktorët trashëgues.

Venat me variçe

Anneli Moholt Doktor /

Çfarë janë venat me variçe?

Venat varikoze ndodhin kur venat – një lloj ene gjaku, e cila shtrihet pak nën lëkurë – zgjerohen dhe shpeshherë bëhen më të përdredhur. Variçet kanë ngjyrë blu ose vjollcë të errët dhe shfaqen si ënjtje lokale ose gunga në lëkurë. Shpesh mund të shihni se ka enë gjaku që kanë një ose më shumë sythe. Venat varikoze ndodhen më shpesh në viç dhe mund të shfaqen edhe në kofshë.

Çfarë ndodh në trup?

Enët tona të gjakut përbëhen nga arterie që bartin gjakun e pasur me oksigjen nga zemra në inde. Venat janë enët e gjakut që e çojnë gjakun përsëri në zemër. Kur gjaku duhet të pompohet përsëri në zemër, për shembull nga këmbët, gjaku duhet të shkojë lart drejt zemrës – prandaj vena punon kundër gravitetit për të transportuar gjakun prapa. Venat dhe trupi kanë disa mekanizma për ta bërë këtë.

Ndër të tjera, venat kanë valvula që hapen në mënyrë që gjaku të rrjedhë drejt zemrës, valvulat do të mbyllen në mënyrë që gjaku të mos rrjedhë prapa. Kur valvulat në vena dobësohen dhe nuk funksionojnë siç duhet, gjaku do të jetë në gjendje të rrjedhë prapa dhe të mbetet në vena. Gjaku që qëndron në venë ushtron presion mbi enët e gjakut, gjë që bën që enët e gjakut të zgjerohen dhe mund të shtrembërohen dhe lëkunden dhe zhvillohen venat me variçe.

Çfarë janë venat me variçe?

Venat varikoze ndodhin kur venat – një lloj ene gjaku, e cila shtrihet pak nën lëkurë – zgjerohen dhe shpeshherë bëhen më të përdredhur. Variçet kanë ngjyrë blu ose vjollcë të errët dhe shfaqen si ënjtje lokale ose gunga në lëkurë. Shpesh mund të shihni se ka enë gjaku që kanë një ose më shumë sythe. Venat varikoze ndodhen më shpesh në viç dhe mund të shfaqen edhe në kofshë.

Çfarë ndodh në trup?

Enët tona të gjakut përbëhen nga arterie që bartin gjakun e pasur me oksigjen nga zemra në inde. Venat janë enët e gjakut që e çojnë gjakun përsëri në zemër. Kur gjaku duhet të pompohet përsëri në zemër, për shembull nga këmbët, gjaku duhet të shkojë lart drejt zemrës – prandaj vena punon kundër gravitetit për të transportuar gjakun prapa. Venat dhe trupi kanë disa mekanizma për ta bërë këtë.

Ndër të tjera, venat kanë valvula që hapen në mënyrë që gjaku të rrjedhë drejt zemrës, valvulat do të mbyllen në mënyrë që gjaku të mos rrjedhë prapa. Kur valvulat në vena dobësohen dhe nuk funksionojnë siç duhet, gjaku do të jetë në gjendje të rrjedhë prapa dhe të mbetet në vena. Gjaku që qëndron në venë ushtron presion mbi enët e gjakut, gjë që bën që enët e gjakut të zgjerohen dhe mund të shtrembërohen dhe lëkunden dhe zhvillohen venat me variçe.

Ku në trup?

Venat varikoze më së shpeshti shfaqen në këmbë, mundësisht në pjesën e pasme ose të brendshme, dhe ato mund të shfaqen deri në kofshë.

Kur njerëzit flasin për venat me variçe në gjuhën e përditshme, ata shpesh flasin për venat me variçe që merrni në viçat/kofshët tuaja.

Venat varikoze mund të shfaqen edhe në vende të tjera të trupit, për shembull në ezofag, por kjo shpesh lidhet me sëmundje të tjera dhe ky artikull do të trajtojë venat me variçe në këmbë.

(1, 2)

Shkak .

Shkaku i venave me variçe është, siç u përshkrua më sipër, dobësia ose dëmtimi i valvulave të venave që bën që gjaku të mbetet në venë në mënyrë që ena e gjakut të zgjerohet dhe të bëhet më e përdredhur.

Meqenëse këto enë gjaku shtrihen plotësisht sipërfaqësisht nën lëkurë, zgjerimi dhe rrjedha e përdredhur do të jenë të dukshme përmes lëkurës.

Ka një sërë faktorësh që rrisin gjasat e zhvillimit të gjendjes, ju mund të lexoni më shumë rreth këtyre faktorëve të rrezikut në seksionin më poshtë.

Faktoret e rrezikut .

Ka disa faktorë që rrisin mundësinë e zhvillimit të venave me variçe, disa nga këta faktorë rreziku janë:

 • Gjinia: Gratë kanë më shumë gjasa të zhvillojnë venat me variçe sesa burrat.
 • Pilula kontraceptive? Pilulat kontraceptivemund të rrisin rrezikun e zhvillimit të venave me variçe, shkaku është i lidhur me hormonet.
 • Shtatzënia .
 • Mosha: Incidenca e venave me variçe rritet me moshën. Ashtu si shumë gjëra të tjera në trupin tonë, venat tona gjithashtu konsumohen pas shumë vitesh dhe valvulat në venë do të jenë në gjendje të funksionojnë më pak në mënyrë optimale.
 • Pesha e tepërt: Pesha e tepërt mund të ushtrojë presion të shtuar në venë, gjë që mund të predispozojë për venat me variçe.
 • Mpiksja e gjakut: Venat me variçe mund të shfaqen si rezultat i mpiksjes së gjakut . Mpiksjet e gjakut janë një gjendje që prek venat e thella. (1, 2)

Gratë kanë një incidencë të shtuar të venave me variçe

Gratë kanë më shumë gjasa të preken nga venat me variçe sesa burrat. Arsyeja lidhet kryesisht me hormonet. Ndryshimet hormonale që përjetojnë gratë në jetë, si gjatë menstruacioneve , shtatzënisë dhe menopauzës , çojnë në një rrezik të shtuar të zhvillimit të venave me variçe. (1, 2)

Shtatzënia dhe venat me variçe

Ka disa faktorë që i bëjnë gratë shtatzëna më të ndjeshme ndaj venave me variçe. Shtatzënia jo vetëm që shkakton ndryshime në hormone, por gjithashtu do të bëjë që trupi të marrë një vëllim të shtuar gjaku. Rritja e vëllimit të gjakut në lidhje me shtatzëninë është absolutisht e nevojshme në mënyrë që fetusi të rritet dhe të ushqehet, por kjo gjithashtu mund të sjellë një tendosje të shtuar në venat. Përveç kësaj, mitra do të jetë në gjendje të ushtrojë presion mbi venën në legen, duke e bërë më të vështirë kalimin e gjakut.

Ndryshe nga venat me variçe që ndodhin diku tjetër në jetë, venat me variçe që shfaqen gjatë shtatzënisë mund të zhduken kur shtatzënia të përfundojë. (1, 2)

Trashëgimia

Nëse keni një histori familjare të venave me variçe, mund të keni një rrezik në rritje për ta zhvilluar vetë gjendjen. (2)

Prevalenca

Venat varikoze janë një gjendje e zakonshme, por ka dallime të mëdha në atë se sa ju shqetëson gjendja.

Simptomat

Ka variacione të mëdha në sasinë e simptomave dhe ankesave që merrni nga venat me variçe. Disa njerëz përjetojnë vetëm se mund të shohin venat me variçe, ndërsa të tjerët marrin simptoma shoqëruese. Venat e vogla me variçe shpesh shkaktojnë pak simptoma.

 • Venat varikoze të dukshme, më së shpeshti të vendosura në viç dhe mund të shfaqen edhe në kofshë.
 • Rëndim, dhimbje ose pulsim në këmbë. Venat varikoze mund të shkaktojnë një sërë ndjesish në këmbë, të tilla si një ndjenjë e rëndë, dhimbje ose pulsim. Ju gjithashtu mund të përjetoni një ndjenjë lodhjeje.
 • Butësi: Venat me variçe mund të jenë të buta.
 • Kruarje .
 • Ënjtje: Disa njerëz zbulojnë se këmbët e tyre mund të fryhen gjatë ditës, veçanërisht nëse qëndrojnë në këmbë ose ulen shumë.

Çfarë tjetër mund të jetë

 • Mpiksja e gjakut: mpiksja e gjakut është një gjendje që prek venat e thella dhe mund të ketë simptoma të ngjashme me venat me variçe. Mpiksjet e gjakut janë një gjendje që duhet trajtuar shpejt, nëse dyshohet për mpiksje gjaku duhet kontaktuar menjëherë një mjek.

Mjekimi

Ka disa lloje trajtimesh për venat me variçe.

Nëse dëshironi trajtim për venat me variçe që shkaktojnë vetëm probleme kozmetike, me siguri duhet ta paguani vetë këtë trajtim, më pas trajtimi kryhet në një klinikë private. Venat varikoze që shkaktojnë simptoma dhe ankesa të vazhdueshme mund të plotësojnë kërkesat për trajtim në sistemin e shëndetit publik. Çmimet për trajtimin do të ndryshojnë ndërmjet formave të ndryshme të trajtimit dhe ndërmjet aktorëve të ndryshëm. Disa nga format e trajtimit të ofruara janë:

 • Kirurgjia: Me operacion, vena që shkakton problemet shpesh hiqet, e ashtuquajtura “zhveshje”. Kjo do të jetë në gjendje të ndihmojë si nga ana kozmetike ashtu edhe me simptoma të tjera, si rëndimi dhe dhimbjet. Ekzistojnë disa metoda aktuale të funksionimit.
 • Trajtimi me lazer nëpërmjet kateterit: Në këtë lloj trajtimi me lazer, një lazer futet në venat përmes lëkurës nëpërmjet një kateteri të vogël. Lazeri do të ngrohë venën, duke bërë që vena të mbyllet përsëri.
 • Trajtimi me lazer ose radiofrekuencë nëpërmjet kateterit: Si trajtimi me lazer ashtu edhe ai me radiofrekuencë mund të bëhet duke futur një kateter në venë përmes lëkurës. Ose një lazer ose një radio frekuencë futet në kateter. Nxehtësia nga frekuenca lazer ose radio do të bëjë që vena të mbyllet përsëri.
 • Trajtimi me laser : Trajtimi me laser mund të bëhet gjithashtu duke vendosur lazerin në sipërfaqen e lëkurës dhe duke dërguar rreze në vena. Me këtë lloj trajtimi me lazer, asgjë nuk futet në lëkurë. Trajtimi është më i përshtatshëm për venat me variçe më të vogla.
 • Skleroza: Në sklerozë, një substancë futet në venë përmes një gjilpëre të hollë që kalon nëpër lëkurë. Ilaçi shkakton kolapsin e venës. Substanca mund të jetë si në formë shkume ashtu edhe në formë të lëngshme.
 • Teknika e mikroflebektomisë/gjilpërës me grep: Disa vena varikoze që shtrihen pak nën lëkurë mund të nxirren përmes një hapjeje të vogël në lëkurë. Procedura kryhet me anestezi lokale (1, 2, 4)

Vetë-mjekimi

Ka disa masa që mund të merrni vetë për të parandaluar dhe lehtësuar problemet nga venat me variçe.

 • Çorapet mbështetëse: Çorapet mbështetëse mund të lehtësojnë simptomat në rastet e lehta të venave me variçe. Çorapet mbështetëse/çorapët e ngjeshjes do të kundërshtojnë presionin që ndodh në venë në venat me variçe dhe do të ndihmojnë enët e gjakut të kthejnë gjakun në zemër.
 • Qëndrimi ulur dhe qëndrimi në këmbë për periudha të gjata janë të pafavorshme për sa i përket variçeve.
 • Pantallonat e ngushta, veçanërisht tek gjunjët, ose qëndrimi ulur me këmbët e kryqëzuara, mund të shkaktojnë dhimbje në rritje nga venat me variçe.
 • Të qenit mbipeshë mund të përkeqësojë venat me variçe. (1, 2, 3)

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s