Kategori
Uncategorized

Hapësira si arenë e inteligjencës

Zhvillimi teknologjik në kombinim me kostot e lëshimit të satelitëve në hapësirë ka bërë që gjithnjë e më shumë aktorë, privatë dhe shtetërorë, të vendosen në hapësirë. Kjo në të njëjtën kohë me rritjen e zonave të përdorimit. Rritja e interesit për hapësirën dhe investimet e disa shteteve janë të rëndësishme për sigurinë e Suedisë dhe për mbrojtjen totale.

Ilustrimi i satelitit në hapësirë
Interesi për hapësirën është rritur ndjeshëm gjatë dekadës së fundit si nga pikëpamja komerciale ashtu edhe nga ajo ushtarake. Një pjesë e madhe e shpjegimit qëndron në zhvillimin teknik që ka mundësuar ndërtimin e satelitëve të vegjël me aftësi shumë të larta që janë me interes si për aplikimet civile ashtu edhe për ato ushtarake. Zhvillimi sjell mundësi pozitive, por në të njëjtën kohë ndikon si në kërcënimin e inteligjencës ashtu edhe në situatën e sigurisë në Suedi. Për të përmbushur këtë realitet të ri, autoritetet dhe bizneset suedeze kanë nevojë për njohuri dhe gatishmëri të shtuar. Gjithashtu kërkohet mbrojtje e përmirësuar e sigurisë në zonat e mbrojtura
aktivitetet.

Arena e ardhshme për konflikte
Nëpërmjet satelitëve, sot është tashmë e mundur marrja e njoftimeve në formën e sensorëve optikë, imazheve dhe sinjaleve të radarit, të cilat nga ana e tyre ofrojnë imazhe më të mira të pozicionit dhe material vendimmarrës. Ndërsa shoqëria bëhet gjithnjë e më e varur nga një lidhje funksionale satelitore, në të njëjtën kohë rritet cenueshmëria ndaj konflikteve që nuk duhet të ndodhin në zonën e afërt gjeografike. Një konflikt në hapësirë ​​mund të çojë në ndikimin e funksioneve themelore dhe të rëndësishme shoqërore nga kufizimi i informacionit dhe funksioneve mbështetëse, siç janë satelitët e navigimit. Satelitët e navigimit jo vetëm që ofrojnë të dhëna për GPS-të për pozicionim, por ata janë të lidhur edhe me sistemet bankare dhe telekomunikuese, ndër të tjera. Një sulm në infrastrukturën e bazuar në hapësirë ​​mund të prishë funksione të rëndësishme ose të përdoret për të monitoruar rrjedhat e të dhënave ose për të implantuar
të dhëna të rreme. Përveç kësaj, sistemet hapësinore janë plotësisht të varura nga funksionimi i infrastrukturës mbështetëse në terren, e cila rrezikon të preket nga konflikti.

Vendndodhja gjeografike e Suedisë
Suedia ka një vendndodhje të mirë gjeostrategjikisht pranë njërit prej poleve të tokës dhe në Suedinë veriore ka objekte të rëndësishme për komunikim me sisteme të ndryshme satelitore, por edhe për kontrollin dhe leximin e satelitëve. Një stacion tokësor pranë poleve bën të mundur shkarkimin dhe ngarkimin e informacionit dhe të dhënave disa herë në ditë në satelitët që ndodhen në orbitat polare dhe që mbulojnë kështu një pjesë të madhe të sipërfaqes së tokës. Vendndodhja gjeografike e Suedisë së bashku me interesin e shtuar për hapësirën dhe investimet e bëra nga disa shtete kanë
rëndësi për sigurinë e Suedisë dhe për mbrojtjen totale.

Kina dhe Rusia në hapësirë
Disa vende kanë ambicie të larta në fushën e hapësirës si për aktivitete civile ashtu edhe për përdorim ushtarak. Dy nga vendet që përbëjnë kërcënimin më të madh të inteligjencës për Suedinë dhe që Policia e Sigurisë e di se kanë ambicie të larta për aktivitetet e tyre hapësinore janë Kina dhe
Rusia. Ambicia e Kinës është të jetë një lider në fushën e hapësirës deri në vitin 2049, dhe tashmë është sot një nga vendet kryesore hapësinore. Programi hapësinor kinez ka një lidhje të fortë ushtarake dhe kompanitë private në aktivitetet hapësinore inkurajohen dhe mbështeten. Të gjithë qytetarëve dhe organizatave u kërkohet gjithashtu të bashkëpunojnë me agjencitë e inteligjencës kineze. Rusia gjithashtu ka njohuri dhe ekspertizë të gjerë në operacionet hapësinore dhe, ashtu si në rastin e Kinës, interesi i tyre për teknologjinë hapësinore suedeze dhe njohuritë që ekzistojnë në Suedi në këtë fushë janë të mëdha.

Illustration av satellit i rymden

Intresset för rymden har ökat markant under det senaste decenniet både ur ett kommersiellt och ett militärt perspektiv. En stor del av förklaringen ligger i den tekniska utvecklingen som har möjliggjort konstruktion av små satelliter med mycket hög förmåga som är av intresse för både civila och militära användningsområden. Utvecklingen medför positiva möjligheter men samtidigt påverkar den både underrättelsehotet och säkerhetsläget i Sverige. För att möta denna nya verklighet behöver svenska myndigheter och verksamheter en ökad kunskap och beredskap. Det krävs också ett förbättrat säkerhetsskydd i skyddsvärda
verksamheter.

Framtida arena för konflikter

Via satelliter går det redan idag att få underrättelser i form av optiska sensorer, radarbilder och signaler som i sin tur ger bättre lägesbilder och beslutsunderlag. I takt med att samhället är allt mer beroende av fungerande satellituppkoppling ökar samtidigt sårbarheten vid konflikter som inte behöver utspela sig i det geografiska närområdet. En konflikt i rymden kan leda till att grundläggande och viktiga samhällsfunktioner påverkas genom att informations- och stödfunktioner som till exempel navigationssatelliter stryps. Navigationssatelliter ger inte bara data till gps:er för positionering, utan de är också bland annat kopplade till bank- och telekomsystem. Ett angrepp mot rymdbaserad infrastruktur kan störa ut viktiga funktioner eller användas för att övervaka dataflöden eller plantera in
falsk data. Rymdsystemen är dessutom helt beroende av fungerande stödinfrastruktur på marken som riskerar att drabbas vid konflikt.

Sveriges geografiska läge

Sverige har ett geostrategiskt bra läge nära en av jordens poler och i norra Sverige finns viktiga anläggningar för kommunikation med olika satellitsystem, men också för styrning och avläsning av satelliter. En markstation nära polerna möjliggör ned- och uppladdning av information och data flera gånger per dag till satelliter som är placerade i polära banor, och som därmed även täcker en stor del av jordens yta. Sveriges geografiska läge tillsammans med det ökade intresset för rymden och de satsningar som görs från flera stater har därmed
betydelse för Sveriges säkerhet och för totalförsvaret.

Kina och Ryssland i rymden

Flera länder har höga ambitioner inom rymdområdet både för civil verksamhet, och för militär användning. Två av de länder som utgör det största underrättelsehotet mot Sverige och som Säkerhetspolisen vet har höga ambitioner för sin rymdverksamhet är Kina och
Ryssland. Kina har som ambition att vara ledande inom rymdområdet senast år 2049, och är redan idag en av de ledande rymdnationerna. Det kinesiska rymdprogrammet har en stark militär koppling och man uppmuntrar och stöder privata företag inom rymdverksamhet. Alla medborgare och organisationer är också skyldiga att samarbeta med kinesiska underrättelseorgan. Även Ryssland har omfattande kunskap och kompetens inom rymdverksamhet och precis som när det gäller Kina är deras intresse för svensk rymdteknik och den kunskap som finns i Sverige inom området stort

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s