Kategori
Uncategorized

Zgjedhjet në Shqipëri/ Eksperti gjerman pranë CDU: Shqipëria në thelb është e falimentuar, ja si dilet nga kriza

Albania before the Election

Unfortunately, we increasingly observe that the rule of law does not exist in Albania since 2018 and as a result human rights cannot be protected in Albania.

Zgjedhjet në Shqipëri/ Eksperti gjerman pranë CDU: Shqipëria në thelb është e falimentuar, ja si dilet nga kriza 

Situata në të cilën ndodhet Shqipëria 8 javë para zgjedhjeve është katastrofike. Me një bilanc negative në ekonomi dhe më të drejtat kushtetuese të cilat nuk funksionojnë, e bëjnë atë vendin e rrezikuar në Europë.

Këtë mendim ka eksperti gjerman i çështjeve ekonomike pranë CDU-së, Martin Henze. Në një intersitë për gazetën ‘Shekulli’, Henze tregon mënyrat dhe mjetet se si mund të dilet nga kriza e rëndë.

Intervista e plotë

Henze, ju jeni evropian, një gjerman dhe një nga të paktët njerëz në Gjermani që e njihni situatën politike dhe ekonomike në Shqipëri. Sa të rëndësishme janë personalisht demokracia, sundimi i ligjit dhe vlerat demokratike?

Për mua, demokracia është forma më e mirë ligjore që mund të ketë një shtet dhe ekonomia. Ekonomia jonë ka nevojë për sundimin e ligjit, siç mund ta shihni në Gjermani. Ne bëjmë biznes fantastik në ekonomi, punonjësit po shkojnë shumë mirë, vështirë se ka të papunë, të gjithë janë anëtarë të sigurimit shëndetësor shtetëror. Gjithçka është falas. Gjermania ka një nga sistemet më të mira shëndetësore dhe sociale në botë dhe pse, kush paguan për të? Ekonomia dhe kjo bëhet në një shtet kushtetues. Që demokracia të funksionojë në të vërtetë, është e rëndësishme që të gjithë të jenë të përkushtuar ndaj saj: Të gjithë duhet të respektojnë vendimet e shumicës dhe qeveria duhet të respektojë të drejtat e pakicave. Në demokracinë tonë, respekti për pakicat organizohet përmes kompromiseve midis shumicës dhe pakicës në vendimet politike. Të drejtat e njeriut zbatohen në mënyrë të barabartë për çdo qenie njerëzore, kudo në botë dhe plotësisht të pavarur nga origjina, gjinia dhe pikëpamja e botës. Ata na japin të gjithëve liritë individuale dhe na mbrojnë nga veprimet arbitrare të shtetit. Të drejtat e njeriut janë një nga arritjet më të rëndësishme të civilizimit. Mizoritë e kryera nga bashkatdhetarët e mi në gjysmën e parë të shekullit të 20-të i kanë treguar të gjithë botës se sa e rëndësishme është të mbrohen të drejtat e qytetarëve kundër dhunës së shtetit dhe arbitraritetit. Pothuajse saktësisht 72 vjet më parë, për të krijuar një bazë për këtë mbrojtje, u nënshkrua Deklarata Universale e të Drejtave të Njeriut. Kjo u pasua 70 vjet më parë nga Konventa Evropiane për të Drejtat e Njeriut, e cila bëri të mundur që qytetarët e shteteve nënshkruese të padisnin qeveritë e tyre për të drejtat e njeriut. Prandaj, të drejtat e njeriut janë shumë të lidhura me sundimin e ligjit që siguron mbrojtjen e tyre. Fatkeqësisht, ne gjithnjë e më shumë po vërejmë se sundimi i ligjit në Shqipëri nuk ka ekzistuar që nga viti 2018 dhe si rezultat të drejtat e njeriut nuk mund të mbrohen në Shqipëri. Shoqëria civile dhe shtypi janë nën presion të veçantë në Shqipëri, ata janë nën mbikëqyrje të inteligjencës, shprehja e lirë e tij në shtyp është e komplikuar, presioni ekonomik ushtrohet nga qeveria. Njerëzit paqësorë në Shqipëri vriten në rrugë nga oficerët e policisë pa arsye, siç ndodhi disa javë më parë, demonstruesit paqësorë plagosen vazhdimisht nga përdorimi masiv i gazit gjatë demonstratave paqësore dhe sistemi i drejtësisë nuk reagon si duhet. Një gjendje e papranueshme.

Si e shpjegoni këtë gjendje?

Në Shqipëri, proceset që filluan në fillim të viteve 1990 për transformimin demokratik të sistemit politik, ekonomik dhe territorial shqiptar nga një shtet komunist në një sistem demokratik, ishin tepër komplekse. Është shumë mbresëlënëse që, pavarësisht nga këto probleme, qeveritë shqiptare arritën të zhvillojnë shoqërinë dhe ekonominë shqiptare deri në vitin 2013, dhe megjithë shumë pengesa, pati shumë suksese dhe përmirësime për njerëzit dhe integrimin në Perëndim. Situata u vështirësua më 1992 nga Serbia agresore. Serbia destabilizoi Ballkanin për tetë vjet, strukturat shtetërore të sapo instaluara u neutralizuan përsëri dhe sollën shumë vuajtje dhe vdekje në popullatat shqiptare dhe kroate, detyruan urrejtjen midis grupeve etnike dhe dëboi qindra mijëra shqiptarë në botë. Unë mendoj se shumë evropianë, por edhe OJQ-të dhe ambasadat në Tiranë, deri më tani e kanë parë këtë proces transformimi në rajon, veçanërisht në Shqipëri, shumë të njëanshëm, mbi të gjitha në kontekstin e evropianizimit, dmth miratimin e rregulloreve evropiane, dhe kanë injoruar për një kohë të gjatë dhe për këtë arsye interpretojnë gabimisht strukturat e thella politike që janë shfaqur gjithashtu në Shqipëri gjatë proceseve të transformimit. Prandaj nuk është rastësi që në këtë situatë, për shkak të një analize të gabuar, perëndimi mirëpriti zgjedhjen e autokratit aktual Rama në 2013. Si rezultat, që nga viti 2013, sundimi i ligjit dhe demokracia janë bërë jofunksionale, një parti, organizata Rama dhe shokët e saj, kanë kapur pushtetin, zgjedhjet e paligjshme lokale janë mbajtur në 2019, zgjedhjet e fundit parlamentare në 2017 u manipuluan masivisht nga anëtarët e partisë në pushtet, në bashkëpunim me mjedisin kriminal. Shqipëria sot është një shtet policor, unë nuk shoh përgjegjësi për kombin shqiptar me organizatën Rama, popullata nuk ka të drejta, ata nuk mund të mbrojnë të drejtat e tyre njerëzore, qeveria Rama bën atë që dëshiron. Kjo është situata në 2021, 8 javë para zgjedhjeve të ardhshme të përgjithshme. Por, ne kemi shpresë, opozita e bashkuar do të fitojë zgjedhjet e përgjithshme 2021 sipas vlerësimit tonë dhe ajo ka besimin tonë të plotë.

Pse?

Politikisht, opozita e bashkuar në Shqipëri është, sipas vlerësimit tonë evropian, përfaqësimi i vetëm i interesave të kombit shqiptar që politikisht mund të arrijë ta çojë Shqipërinë në BE. Ne besojmë se Shqipëria ka potencial të bëhet Zvicra e Ballkanit, ata thjesht duhet ta dëshirojnë atë. Anëtarësimi në BE është një “zgjedhje civilizuese” për kombin shqiptar dhe konsensusi midis elitave demokratike, kozmopolite, shqiptare, por jo midis organizatës Rama. Zgjedhjet në 25 prill 2021 janë gjithashtu një zgjedhje nëse Shqipëria dëshiron të bëhet anëtare e BE-së apo jo. Për ne evropianët, vetëm opozita shqiptare është bileta për në BE. Problemet sot janë pothuajse të njëjta si në 1992. Sistemi ligjor: jofunksional. Dhe ekonomia i nënshtrohet një presioni të konsiderueshëm korrupsioni për shkak të interesit privat dhe monetar të ekzekutivit Rama. Nuk është ekonomia ajo që është e korruptuar, është ekzekutivi që e bën atë të korruptuar, ne nuk duhet të ngatërrojmë viktimën dhe autorin e veprës. Ata që duan të ndërtojnë dhe të bëjnë biznes me shtetin në Shqipëri, që nuk është keq në vetvete, janë të ekspozuar ndaj korrupsionit shtetëror. Shqipëria është një nga vendet më të korruptuara në botë sipas standardeve ndërkombëtare. Kush udhëheq ekzekutivin, organizatën Rama. Si rezultat, kjo organizatë Rama ka krijuar një mjedis ekonomik në Shqipëri që është optimal për të, pse duhet të lejojë ndryshime? Shteti aktual është për sa i përket një suksesi të administratës Rama, ata po bëjnë biznes të mirë dhe shoqëria civile po paguan për të. Ne themi në Evropë, Rama, kjo nuk është mënyra për të vazhduar tani. Kjo është një arsye pse organizata Rama po nervozohet, kërcënon dhe fyen BE-në.

Po liria?

Me një hap të madh drejt kapitalizmit në Shqipëri në 1992, njerëzit gjithashtu prisnin “liri pozitive” – ​​domethënë më shumë se “liri negative” nga shteti shtypës – domethënë të kesh punë, të jetosh me dinjitet, të kesh mundësi të përjetosh lumturinë dhe të jenë në gjendje të financojnë arsimimin e fëmijëve të tyre. Me fjalë të tjera, ka të bëjë gjithashtu me shtetin e mirëqenies, d.m.th. të jesh në gjendje të jesh i lumtur si person, si familje në Shqipëri. Megjithatë, kjo ishte pothuajse e pamundur në 10 vitet e para të proceseve të transformimit deri në 2010, sepse rritja ekonomike në Shqipëri u bazua për një kohë shumë të gjatë në kosto të ulët të prodhimit, kryesisht përmes pagave të ulëta, dhe luftërat në Ballkan ishin faktorë përcaktues për zhvillimi negativ, dhe megjithatë, prosperiteti në rritje u zhvillua. Deri në vitin 2013, sistemi ekonomik dhe shoqëror shqiptar u zhvillua relativisht shpejt, duke rezultuar në vitin 2014 në BE që i ofron Shqipërisë mundësinë e anëtarësimit në BE. Ky ishte rezultat i politikave shqiptare nga 1992-2013. Një arritje mbresëlënëse, nëse kujtojmë pikënisjen në 1992 dhe problemet e shumta në vitet ’90. Unë mendoj se të gjithë kombet e tjerë në botë nuk do të kishin bërë më mirë. Por, që nga fillimi i qeverisë Ram në 2013, Shqipëria ka zbritur, ky është problemi kryesor.

Në mungesë të sundimit të ligjit në Shqipëri a është e mundur rritja ekonomike?

Jo, nuk është e mundur. Realiteti konfirmon analizën time. Thjesht shikoni përreth Shqipërisë në 2021; vetëm mjerim, vdekje nga Corona, njerëz të ikur me valixhet e tyre, shumë të papunë. Për shkak të mungesës së gjykatave supreme dhe për shkak të ekzekutivit të korruptuar Rama, mungesës së ndarjes demokratike të pushteteve, nuk ka pasur siguri ligjore në Shqipëri që nga viti 2017. Kushdo që investon dëshiron të bëjë një fitim. Kjo duhet të mbrohet nga të drejta të sigurta dhe të përcaktuara mirë. Pronësia e pasigurt për shkak të mungesës së gjykatave dhe një ekzekutivi të korruptuar mund të bëjë që kompanitë ose individët privatë të mos lejohen të mbajnë fitimet e tyre ose të detyrohen t’i dorëzojnë një pjesë të tyre ekzekutivit të korruptuar. Si rezultat, të ardhurat e shtetit po shemben hap pas hapi në Shqipëri, asgjë nuk funksionon më. Ekonomia juaj në Shqipëri aktualisht mbështetet kryesisht nga paraja e zezë dhe ndihma ndërkombëtare, në thelb Shqipëria është e falimentuar. Sektori prodhues është i papërfillshëm, investimet e huaja janë pothuajse zero, investimet nga diktaturat e tjera dhe shtetet e policisë, të tilla si Kina dhe Turqia, ekzistojnë, por janë joefektive për shtetin komb shqiptar dhe joproduktive për anëtarësimin e ardhshëm në BE. Meqenëse investimi i tillë duhet të paguhet me varësi.

Dhe tani? Zgjedhjet parlamentare janë në 25 Prill, çfarë duhet të ndodhë që Shqipëria të ketë një të ardhme?

Ne evropianët presim, nëse do të vazhdojmë të ndihmojmë, që kombi shqiptar do të votojë qeverinë ekzistuese. Mjaftueshem eshte mjaftueshem. Situata aktuale, ofendimet dhe shpifjet e vazhdueshme të evropianëve nga qeveria e paaftë Rama janë të papranueshme, mosrespektuese. Kjo qeveri nuk ka arritur asgjë. Përkundrazi, sistemi ligjor është jofunksional, lufta kundër pandemisë është një katastrofë, ekonomia po bie, pranimi në BE është një perspektivë e largët, pse: paaftësia e administratës Rama për të përmbushur kriteret e BE.

Që do të thotë?

Opozita duhet të jetë në qeveri. Opozita e bashkuar, e udhëhequr nga PD, ka konceptuar një koncept të një Marrëveshje të Re, së bashku me ne, për të gjithë sektorët: shoqërinë, arsimin, ekonominë, politikën e jashtme, ligjin dhe sigurinë e brendshme. Konceptet janë në përputhje me strukturat evropiane dhe buxhetet financiare, kështu që një transformim shumë i shpejtë në BE duhet të jetë i mundur në 5 vitet e ardhshme. Qëllimi duhet të jetë që Shqipëria të jetë një anëtare e plotë e BE në 2025. Ne mendojmë se kjo është e realizueshme, me opozitën, nën udhëheqjen e Lulzim Bashës, nuk është aq e komplikuar, populli shqiptar duhet të vendosë më 25 Prill çfarë duan ata. Rama, Balla dhe Veliaj janë një ndalim për ne.

Kjo do të thotë që Shqipëria ka nevojë për rritje masive ekonomike?

Kjo është shumë e thjeshtë. Shqipëria ka nevojë, siç thashë, për një marrëveshje të re, një ndryshim thelbësor politik dhe ekonomik. Rritja është një term teknokratik në ekonomi. Është e gjitha ose asgjë. Rritja për Shqipërinë nuk është pilula që shëron gjithçka. Por rritja nuk është e mirë për natyrën në planin afatgjatë, apo jo? Mund të ndodhë që njerëzit përreth jush nuk mendojnë se është mirë, por globalisht tregon se njerëzit duan më shumë konsum. Unë them që rritja nuk do të thotë të harxhojmë gjithnjë e më shumë burime. Në fakt, ne po konsumojmë gjithnjë e më pak.

Kjo më befason …

Për një kohë të gjatë, ne e morëm të mirëqenë që rritja ekonomike dhe konsumi i burimeve ishin të lidhura. Por tani ne shohim se një përzierje e kapitalizmit dhe progresit teknologjik çon në konsumimin e gjithnjë e më pak lëndëve të para në vendet e pasura. Shikoni kanaçet për pije: Me kalimin e kohës, konsumi i materialeve ka rënë gjithnjë e më shumë. Modelet e para peshonin akoma 85 gram, por deri në 2011 pesha ishte zvogëluar në vetëm 12,75 gram. Ekonomia e shekullit 21 është e gjelbër dhe dixhitale. Kjo gjithashtu do të çojë në mundësi të mëdha në Shqipëri.

Ju besoni te forcat e tregut, por edhe te taksat. Si duhet të vendosen ato?

Subvenciononi atë që dëshironi më shumë dhe tatoni atë që dëshironi më pak. Në Shqipëri, ne taksojmë punën. Nëse e ndryshojmë atë, do të krijohen vende pune. Shqipëria ka nevojë për shumë punë, në punë qëndron e ardhmja e Shqipërisë. Prandaj, opozita ka zhvilluar një koncept të një takse të sheshtë dhe e kombinon këtë me konceptet për të mbështetur klasën e mesme dhe familjet. Ne e mirëpresim këtë, do të jetë një sukses i madh nëse Neë Deal zbatohet si duhet. Unë jam gjithashtu pro një takse për emetimet e CO2. Kapitalizmi gjithashtu ka nevojë për rregullim në Shqipëri në të ardhmen për të kontrolluar rreziqet mjedisore dhe për të mbrojtur speciet e rrezikuara.

Si duhet kuptuar kjo?

Njeriu është pjesë e mjedisit, natyra është një nga thesaret e mëdha, kryeqyteti i Shqipërisë. Natyra dhe familja janë vlerat mbështetëse të një shoqërie, ato gjithmonë duhet të mbrohen, përndryshe nuk ka të ardhme. E drejta për lumturi është një nga të drejtat kryesore të njeriut në Kushtetutën Amerikane. Ju gjithashtu duhet ta përfshini këtë të drejtë si një të drejtë themelore në kushtetutën shqiptare.

Albania before the Election

Martin HenzeDemocracy: the government of the people by the people for the people.

Mr. Henze, you are a European, a German and one of the few experts on the political and economic situation in the Balkans and especially in Albania in Germany and the EU. How important are democracy, the rule of law and democratic values for you personally?

Henze: For me, democracy is the best legal form that a state and the economy can have. Our economy needs the rule of law, as you can see in Germany. We do fantastic business in the economy, the employees are doing very well, there are hardly any unemployed, everyone is a member of the state health insurance. Everything is free. Germany has one of the best health and social systems in the world and why, who pays for it? The economy and this is done in a constitutional state.

For democracy to actually work, it is important that everyone is committed to it: Each and everyone must respect majority decisions and the government must respect minority rights.  In our democracy, respect for minorities is organized through compromises between the majority and the minority in political decisions.

Human rights apply equally to everyone, everywhere in the world and completely independent of origin, gender and world view. They grant us all individual freedoms and protect us from arbitrary state action. Human rights are one of the most important achievements of civilization. The atrocities committed by my compatriots in the first half of the 20th century have shown the whole world how important it is to protect citizens’ rights against state violence and arbitrariness. Almost exactly 72 years ago, to provide a basis for this protection, the Universal Declaration of Human Rights was signed. This was followed 70 years ago by the European Convention on Human Rights, which made it possible for citizens of the signatory states to sue their governments for human rights. 

Human rights are therefore very closely linked to the rule of law, which guarantees their protection. 

Unfortunately, we increasingly observe that the rule of law does not exist in Albania since 2018 and as a result human rights cannot be protected in Albania.

Civil society and the press are under particular pressure in Albania, they are under intelligence surveillance, expressing oneself freely in the press is complicated, economic pressure is exerted relatively quickly by the government

Peaceful people in Albania are shot in the street by police officers without reason, as happened a few weeks ago, peaceful demonstrators are continuously injured by massive use of gas during peaceful demonstrations, and the judiciary does not react appropriately. An unacceptable state of affairs. 

How do you explain this state of affairs?

Henze: In Albania, the processes that began in the early 1990s for the democratic transformation of the Albanian political, economic and territorial system from a communist state to a democratic system, “on the fly,” were incredibly complex. 

This development was made more difficult from 1992 onwards by the aggressor Serbia. Serbia destabilised the Balkans for eight years, neutralised newly installed state structures and brought much suffering and death to the Albanian and Croatian populations, forced hatred between the ethnic groups and drove many hundreds of thousands of Albanians out into the world. Under these conditions, hardly any substantial development was possible in the period between 1992-2000, which was also the Serbian goal. But the Albanians have nevertheless achieved a great deal, even in these years.

It is very impressive that, despite these many problems, the Albanian governments managed to develop Albanian society and economy until 2013, and that, despite many setbacks, there were many successes and improvements for the people and their integration into the West. A real, civilising achievement of the Albanian governments and nation between 1992 -2013.

I think that many Europeans, but also NGOs and foreign embassies in Tirana, have so far viewed this transformation process in the region, especially in Albania, very one-sidedly, especially in the context of Europeanisation, i.e. the adoption of European regulations, and have long ignored and therefore incorrectly interpreted the deep political structures that have also emerged in Albania during the transformation processes.

It is therefore no coincidence that in this situation, due to a faulty analysis, the West welcomed the election of the current autocrat Rama in 2013. 

As a result, since 2013, the rule of law, democracy have been set dysfunctional, one party, the organisation Rama and his comrades, have seized power , illegal local elections have been held in 2019, the last parliamentary election in 2017 was massively manipulated by members of the ruling party, in collusion with the criminal milieu. Corruption by the government has increased massively.

Albania today is a police state, responsibility for the people and respect for the Albanian nation I see as non-existent in the Rama organisation. 

The people have no rights, they cannot protect their human rights, the Rama government does what it wants. This is the situation in 2021, 8 weeks before the next parliamentary elections. But, we Europeans have hope, the united opposition will win the 2021 parliamentary election according to our assessment and it has our full confidence.

Why?

Henze: Politically, the United Opposition in Albania is, according to our European assessment, the only representation of the interests of the Albanian nation that can politically manage to lead Albania into the EU and out of chaos. 

We believe that Albania has the potential to become the Switzerland of the Balkans, they just have to want it. Joining the EU is a “civilisational choice” for the Albanian nation and consensus among the democratic, cosmopolitan, Albanian elites, but not among the Rama organisation.  

The election on 25 April 2021 is also an election whether Albania wants to become a member of the EU or not. For us Europeans, only the Albanian opposition is the ticket to the EU.

The problems today are almost the same as in 1992, again. Legal system: dysfunctional. And the economy is subject to considerable corruption pressure due to the private, monetary interest of the Rama executive. It is not the economy that is corrupt, it is the executive that makes it corrupt, we should not confuse victim and perpetrator. Anyone who wants to build and do business with the state in Albania, which is not bad per se, is exposed to state corruption. Albania is one of the most corrupt countries in the world by international standards. Who runs the executive, the Rama organisation. 

As a result, this Rama organisation has created an economic environment in Albania that is optimal for it, why should it allow changes? The current state is insofar a success of the Rama administration, they are doing good business and civil society is paying for it. We say in Europe, Rama, this is not the way to go on now. This is one reason why the Rama organisation is getting nervous and threatening and insulting the EU.

What about Freedom?

With the leap to capitalism in Albania in 1992, people also expected “positive freedom” – that is, more than “negative freedom” from the repressive state – that is, to have work, to live with dignity, to be able to experience happiness and to be able to finance the education of their children. In other words, it is also about the welfare state, i.e. being able to be happy as a person, as a family in Albania.

However, this was almost impossible in the first 20 years of the transformation processes until 2010. On the one hand, this was due to the civil war in the Balkans and Serbia’s attempt to carry out genocide against the Albanian people, and on the other hand, economic growth in Albania was based for a very long time on low production costs, above all due to low salaries, and the wars in the Balkans were determining factors for the negative development. 

Until 2013, the Albanian economic and social system developed relatively quickly, resulting in 2014 in the EU offering Albania the possibility of EU membership. This was a result of Albanian policies from 1992-2013. 

An impressive achievement, if we remember the starting point in 1992 and the many problems in the 90s. I think that all other nations in the world would not have done better. But, since the beginning of the Ram government in 2013, Albania has gone downhill, that is the primary problem.

Lack of rule of law in Albania and economic growth, is that possible?

No, it is not possible. Reality confirms my analysis. Just look around Albania in 2021; only misery, Corona deaths, people sitting on their suitcases, many unemployed, defective infrastructures, broken schools and clinics, increasing corruption of the Rama executive, poverty. Due to the lack of supreme courts and because of the corrupt Rama executive and the lack of democratic separation of powers, there has been no legal security in Albania since 2017. 

Anyone who invests wants to make a profit. This must be protected by secure and well-defined rights. Insecure ownership due to a lack of courts and a corrupt executive can lead to companies or private individuals not being allowed to keep their profits or having to hand over part of them to the corrupt executive. 

As a result, state revenues are collapsing step by step in Albania, nothing works anymore. Your economy in Albania is currently sustained mainly by black money and international aid, basically Albania is bankrupt.

The productive sector is negligible, foreign investment is almost nil, investment from other dictatorships and police states, such as China and Turkey, exists but is ineffective for the Albanian nation state and counterproductive for future membership in the EU. Since such investment has to be paid for with dependencies.

And now? Parliamentary elections are on 25 April, what has to happen for Albania to have a future?

We Europeans expect, if we are to continue to help the country, with Europeans’ tax money, that the Albanian nation will vote out the existing government. 

Enough is enough. They have made a goat of Albania.

The current situation, the continuous insults and slander of us Europeans by the incompetent Rama government are unacceptable, disrespectful. This government has achieved nothing. On the contrary, the legal system is dysfunctional, the fight against the pandemic is a disaster, the economy is down, admission to the EU is a distant prospect, why: inability of the Rama administration to meet the criteria of the EU.

Which means?

The opposition must be in government. The united opposition, led by the DP, have conceived a concept, a New Deal, together with us, for all sectors: social, education, economy, foreign policy, law and internal security. The concepts are compatible with European structures and financial budgets, so that a very rapid transformation into the EU should be possible in the next 5 years. The goal from 26 April must be for Albania to fight covid effectively and professionally and to be a full member of the EU in 2025. We think this is feasible, with the opposition, under the leadership of Lulzim Basha, it is not so complicated, the Albanian people must decide on 25 April what they want. Rama, Ball and Veliaj are a no-go for us.

That means Albania needs massive economic growth?

That is too simple, too linear thinking. Albania needs, as I said, a New Deal, a fundamental political and economic change. Growth is a technocratic term in economics. It is all or nothing. Growth for Albania is not the pill that fixes everything, cures everything.

But growth is not good for nature in the long run, is it?

It may be that people around you don’t think it’s good, but globally it shows that people want more consumption. I say that growth does not have to mean that we consume more and more resources. In fact, we are consuming less and less.

That surprises me…

For a long time we took it for granted that economic growth and resource consumption are linked. But now we see that a mixture of capitalism and technological progress means that rich countries are using fewer and fewer resources. Look at beverage cans: Over time, the consumption of materials has decreased more and more. The first models still weighed 85 grams, but by 2011 the weight had been reduced to only 12.75 grams.

The economy of the 21st century is green and digital. This will also lead to great opportunities in Albania, they have great potentials, highly motivated Albanians in Albania and abroad, they just need to take action now.

They believe in market forces, they believe in the power of the Albanian people, but also in taxes. How should they be levied?

Subsidise what you want more of and tax what you want less of. In Albania we tax labour, that is one of the biggest stupidities of the Rama administration. If we change that, jobs will be created. So it is not complicated. Albania needs a lot of jobs, in jobs lies the future of Albania. Therefore, united opposition has developed a concept, a flat – tax and combines this with concepts to support the middle class and families and a proactive foreign policy towards the EU. 

We welcome that, it will be a very big success if the New Deal is properly implemented by the new government of the united opposition and Albania will be a full member of the EU in 2025.

I am also in favour of a tax on CO2 emissions. Capitalism also needs regulation in Albania in the future to control environmental risks and protect endangered species. The concept of the social market economy must be adapted to the challenges of the 21st century.

How is this to be understood?

We humans are part of the environment, nature is one of the great treasures of the people in Albania, it is Albania’s capital. 

Nature and family are the supporting, most important values of a society, they must always be protected, otherwise there is no future. The right to happiness is one of the primary human rights in the American Constitution, impressive. You should consider including this right as a fundamental right in the Albanian constitution, after 25 April 2021. That would be a real signal for all Albanians.

Mr Henze, thank you very much for the interview.

Info, Interview in Albanian language:

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Google

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Google. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s