Kategori
Uncategorized

Heronjë, Luftëtarë Të Gjallë Dhe Mirënjohje Për Shqiptarët!

Takim në SH “Nanë Tereza” në Prishtinë me 5 janar 2004, nga e majta z, Mark Nikaj, major Nazif Ramabaja dhe Zef Shala, koordinatorët e Shoqatës

QENDRA STËRVITORE USHTARAKE KOLSH (QUK), TENTIMI I RIMARRJES SË QUK NGA KUDUSI LAME DHE SEKSERËT E TIJ, LUM HAXHIU & KADRI KRYEZIU! (9)

Shkruan: Major Nazif Ramabaja

Rrustem Shala, Logjistikë- Baran, Xhemë Shala, logjistikë, Baran.

Sinan Shala, përgjegjës për siguri të Komandantit të Brigadës 131-të, i plagosur i Betejës së Loxhës, ngritës i flamurit për herë të parë në kazermën ”Adrian Krasniqi”, në Baran, më 17 korrik 1998, pjesëmarrës i Koshares.

Bekë Osmanaj, Brigada 134-Koshare.

Nikë Krasniqi, Koordinator ndërmjet subjekteve politike, ndihmues moral i luftës me kontakte të vazhdueshme me komandantin e Brigadës 131-Baran, të cilit i meti besnik gjatë dhe pas luftës si dhe institucioneve shtetërore, një falënderim i veçantë për Nikë Krasniqin nga Nepolja.

Gjon Mark Krasniqi, dhurues i veturës Patrol, për nevoja të Brigadës 131-të. 

Asim Lokaj, kartograf dhe vëzhgues i Brigadës 131-të, përgjues i komandave përmes motorolës, të cilën ia pata konfiskuar, inspektorit të policisë, i cili kishte të kryer Akademin Ushtarake, Srgjan Peroviq, si trofe lufte nga Beteja e Loxhës.

Ramiz Muriqi, themelues i shtabit në Rugovë-Mamuras.

Skender Rexhahmetaj, përgatitja e terrenit në Kosovë, për pranim pas hyrjes së Njësive Operative Brigadave 134 dhe 131, komandant Batalioni Koshare.

Rrustem Bruçi, Gjykata ushtarake, i rënë në fushën e nderit në Loxhë, Sylë Bruçi, mjek, ndihmë ushtarëve dhe komandant në Brigadën 131, kur iu kishte dehidruar trupi nga aktivitetet e stërzgjatura dhe të pa ndalshme.

Lumni Surdulli, Komandant Batalioni, Brigada134, i rënë në fushën e nderit Loxhë.

Enver Alaj, i rënë në Loxhë në fushën e nderit, një ndër ushtarët më guximtarë dhe i etur për aksione luftarake. Trimëria e tij u bë udhërrëfyes për ushtarët tjerë.

Faruk Xhemaili, i plagosur rëndë, 6 plagë, në pjesët e poshtme të trupit, këmbë dhe kofshë në Betejën e Loxhës.

Hasan Zemaj, veprimtar, Forumi Rinor i LDK-së.

Rexhë Osaj, Logjistikë, Brigada 134, dhe njësitet operative, furnizues me ushqim dhe materiale luftarake i cili udhëtonte deri në Malishevë e anasjelltas për t´ju sjellur ushtarëve zarzavate.  I vrarë pabesisht, pas luftës në Dashinovc, nga bandat e Idriz Balës ”Togeri”.

Skender Çeku, Beteja e Loxhës, luftëtar i dalluar me trrimërinë e tij ngriti moralin ushtarak referues pas Betejës së Loxhës, në komandën e brigadës 131-të Baran te komandanti i kësaj brigade.

Gani Gjukaj, Strellc-Koshare, Xhemë Berisha, Shemsije Shala (Shema), e cilau përkujdes për ushqimin e luftëtarëve në betejën e Loxhës, sbashku me vëllaun Kapllanin dhe Binak Morinën e Agim Shalën nga Duboviku, Fehmi Berisha, Ramiz Berisha, komandant i shtabi lokal, Dritan Gashi, Alush Gjoci-rashiq i vrarë në Rugovë të Hasit, Valon Gashi, Buqan i vrarë në Rugovë të Hasit, Adem Ukëhaxhaj përgaditës i terrenit për njësi operative.

 Imer Ahmetaj, komandant Batalioni Brigade, 134-të Prapaqan, Hajdar- Hari Bajraktari, kontrubues për çështje ushtarake,urë lidhëse për informimin e tërheqjes së njisiteve operative, ndërmjet  komandantit, Tahir Zemaj dhe Richard Hollbrooke, Rrustem Geci, ndihmues i luftës, Qaush Shala, Mustafë Krasniqi, Esat Ademaj, komandant  Bataljoni III-të, dhe zëvendës komandant  i Brigadës 131-të Loxhë-Kolsh, Astrit Ademaj,brigada 131-të luftëtar i dalluar në Jasiq mbrojtja e Junikut dhe Koshare, Fak Sefaj, ndihmë të ikurve, nga zonat e luftës lëshoi shtëpinë për familjet e të plagosurve siq ishte, një nënë e plagosur, nga bombardimet dhe granatimet serbe, me dy fëmijët e saj, nga Dobërdoli tash Lugmiri Hyra……., nënë e një komandanti të Koshares, i cili se pa të arsyeshme pas luftës ta vizitojë këtë familje, në shenjë falenderimi dhe respekti që treguan ata, për kujdesjen ndaj nënës së tij dhe ta sheh me sy të vet se ku ëhtë mjekuar dhe trajtuar plagët e nënës, gjatë luftës, kësaj radhe do e kursej s´do ja permendi emrin, por ai e di vet për kë bëhet fjalë…!

Zymer Sefaj, vozitës i Komandantit të Brigadës 131 dhe siguri personale i cili u mobilizua nga dita e parë e arritjes së Brigadës në Lug të Baranit. Si vozitës duke dhënë në përdorim për nevoja të Brigadës Kombin me vlerë 25.000DM, si dhe vëllëzërit Sylë e Maxhun Sefaj, të cilët e ndihmuan luftën me furnizim armatimi, mjete transportuese, mjete materiale e Para, në shumë, mbi 42.000DM, duke i llogaritur edhe dy kombibusat.

Sadri Vishaj, i rënë në Bogiqe, gjatë vëzhgimit së bashku me shpetim Bobin dhe Xhevat Sejfijajn këta dy të fundit shpallen dëshmorë nga organizata e veteranëve të luftës së UCK-së, ndërsa Sadriu anashkalohet,pse kush po i ndajka dëshmorët?, Rifat Morina, pranë shtabit të brigadës 131-të, Baran nga Loxha ish ushtar i imi nga Ajdovqina e Sllovenisë.  Pasi ka dëgjuar për emrin tim pas Betejës së Loxhës, ka ardhur dhe është mobilizuar në Brigadë e kam marë për punë shtabore.

 Farush Thaçi, përgjegjës për artileri-brigada 134-të, Loxhë-Koshare, Gjon Krasniqi, Hysen Krasniqi, Agim Krasniqi-dhurues i kompjuterit dhe pompes së benzinës për nevoja të brigadës 131-të ushtar imi nga Ajdovshqina, Resmije Ademaj, infermiere,Loxhë, Dr.Shehrije Sadrijaj, mjeke Prapaqan, Bashkim Bala, Brigada ”Mërgimi”i vrarë pas luften në Dashinovc nga Idriz Gashi ”Togeri”, Sadik Musa, Brigada ”Mërgimi”i vrarë pas lufte në Dashinovc nga bandat e Idriz Gashi ”Togeri” Burim Gashi-përgjegjes sigurie, Gani Gjukaj, Brigada 134 nga Strellci i ulët, Agim Osdautaj, Rashit Mustafa-Karadaki br. ”Skenderbeu”, Faton Krasniqi, Agim Zeneli.

Sebahate Tolaj, përgjegjëse për logjistikë për njësitet operative, Kosovë-Koshare.

Shpend Shala qendra stërvitore ushtarake Babinë dhe shoqërues i kolonelit nëpër takime komunash në Kosovë, Zyrën amerikane dhe tubime në Zvicër, Fadil Haderxhonaj, Komandant Bataljoni Brigada 134-dhe pas formimit të brigadës ”Mërgimi” në Mamuras nga kolonel Tahir Zemaj, Fadili emërohet komandant i brigadës 134 në Koshare, e jo Salih Cekaj-pse, dokumenti i emrimit lëshuar nga Halil bicaj egziston në arkivën e Ministrisë së Mbrojtjes së Republikës së Kosovës (FARK)???Loxhë-Koshare.

Sadri Selca, shef i zbulimit dhe kundërzbulimit-Baran-Babinë.

Izet Beqiraj, skuadërkomandant pjestar i frontit të Koshares, Ali Ivaja-Koshare, Luigj Imeri-shtabi i repartit Kolsh mbrojtja nga afër nga armët e ftohta dhe ato të zjarrit siguria personale gjatë stërvitjeve, Halil Ahmeti-Kolsh, Haxhi Krasniqi-skuadër-Kolsh, Ibrahim Gashi, veprimtar dhe i burgosur politik, Musa Dragaj komandant Batalioni, 2 Brigada 131-të, Shaban Dragaj, Brigada 134, Naim Krasniqi, Magjun Hysenaj, Lah Zhuti, Abedin Rrustemaj, Komandant  Kompanie-Kolsh, trajnues i ushtarëve sipas planprogramit intenziv për aftësimin e tyre trejavor, Bajram Stojkaj, komandant batalioni Brigada 134-Loxhë, Besim Gashi, komandant i policisë ushtarake në br 131-të Baran-Loxhë, Demë Gashi, komandant i shtabit lokal Baran, Esat Berisha, Naim Hysenaj, kontribues mbishkrimi në kazermn ”Adrian Krasniqi”, Isuf Hakla, komandant i policisë ushtarake brigada 134 dhe pjesëmarrës në frontin e Koshares, i vrarë pas luften në një atentat sbashku me Sebahate Tolajn më 24 nëntor 2003 në deturë pjesëtar të shërbimit policor të Kosovës, Sadik Muriçi, Ismet Çeku, njësitet guerile 1991, bashk me Salih Çekajn, Brigada 134, Petrit lokaj, Agim Zeneli nga Këpuzi, Shefqet Gjoci, Qazim Gashi, Mujë Dervishaj, Gjelil Krasniqi, Gazmend Gjoci, Elmi Krasniqi, Arsim Hysenaj, Arianit Krasniqi, Ahmet Isufi, Ahmet Thaçi, Shyqeri Spahiu-logjistikë pranë MB,  Ramë Idrizaj, Vesel Muriqi, Selver Nuhiu ndërlidhës anëtar i këshillit koordinues për Zvicer që nga formimi i tij, Armend Agolli-doki ndihmë të plagosurve në fronntin e Koshares spitali ushtarak, Agron Salihaj, Albert Hyseni, Bekim Krasniqi, Gani Morina, Gjemë Dervishaj, Imer Gashi, Halil Margataj, Musa Rexha- Logjistikë zyra e Qeverisë, Nazmi Musa-Komandant i MT për Kamenicë, Gjilan, Viti, Novobërdë , Mujë Berisha, Nazmi Gashi- vëzhgues, Ragip Kastrati, i cili mobilizoi autobusin gjatë intervenimit të Brigadës për mbrojtjen e Nepoles, në sulmin e forcave serbe të 2-4 gushtit 1998, i cili iu shkatërrua nga forcat serbe,iu dogj i tëri, dhe u bë shkrum e hi. 

Ramadan Gashi, përgjegjes për Skuadrën e Minahedhësve 60-80mm, Sadik Krasniqi, Tal Ibrahim Krasniqi-mobilizoi veturën mercedes 240, Osman Jasiqi, i cili na strehoi në shtëpinë e vet gjatë hyrjes dhe përfundimit të fazës së dytë sipas urdhërit operacional të marrur nga kolonel Ahmet Krasniqi, Halil Rexhahmetaj, Enver Cakolli, Bejtush Maliqi, Binak Rexha, skuadërkomandant Kolsh-Koshare, Dr. Ryve Loshaj, kryeshefe e Spitalit Ushtarak në Rashiq, Agim Zeneli nga Këpuzi, Nezir Gashi, i persekutuari politik i ”Goli Otokut“ komandant i shtabit lokal Graboc, dhe të gjithë komandantët e shtabeve lokale të fshatrave në zonën përgjegjëse të brigadës 131-të.

               Rashiq, Kryshec, Turjakë, Kodradiq, Raushiq, Loxhë, Graboc, Lugmir, Baran i Epërm, Baran i ulët,  Qallopek, Kosuriq, Llugagji, Buqan, Kamenicë, Gllogjan i Pejës, Nepole, Këpuz, Qeskovë dhe Bokshiq, Jabllanicë e Leshanit, shtabi lokal ”Iliria” Sverkë, ”Bota sot” Prishtinë, Zürich dhe Neë York, SHH ”Nanë Tereza” Prishtinë”.        

            Me mirënjohje u nderuan edhe pjesëtarët e Brigadës “Mërgimi” dhe pjesëmarrësit në homazhe dhe në Akademinë përkujtimore për kolonel Tahir Zemajn, mbajtur në Prishtinë më 4 janar 2004, nën Patronazhin e Presidentit Ibrahim Rugova.

            Burhan Jahiu, njëri ndër bashkëpunëtorët më të afërt dhe më të besueshëm të kolonel Tahir Zemaj i cili i qëndroi afër dhe e përcolli në çdo takim mbrenda e jashtë Kosove, Astrit Zemaj, nipi i kolonelit Tahir Zemaj pjesëtar i brigadës ”Mërgimi” dhe përcjellës i kolonelit, por edhe i imi posaqërisht me rastin e varrimit të Presidentit Rugova s´bashku me ushtarin Mustafë Shalën, Valdet Sinanaj, Enver Kurtulaj, Mustafë Shala, Cufë Kurtulaj, Zenun Lulaj, Imer Elezaj, Muahmet Bruçi, Avdyl Bruçi, Reshat Beqiraj, Muhamet Sadikaj, Hamit Binakaj, Bashkim Tahiraj, Arben Shala, Vëllaznim Nitaj, Elez Bacaj,  Ardian Baraj, Bekim Rabushaj, Sanush Hylaj, Nebih Binakaj, Demë Shala, Bekim Berisha, Mehdi Berisha, Riad Shala, Islam Tetaj, Sadik Berisha, Petrit Bajraj, Sami Berisha, Valdet Dukaj, Enver Kapitaj, Fatmir Hasanmetaj, Rasim Bojkaj, Astrit Shabanhaxhaj, Besnik Çekaj, Shpend Kurmehaj, ismet Gërvalla, Sajmir Idrizaj, Selman Gecaj,  Brahim Berisha, Ahmet Kapitaj, Agim Bajramaj, Elbasan Ukaj, Halit Shala, Gon Ukaj, Fehmi Shala, Azem Ukaj, dhe Fatmir Zekaj.

Majori Nazif Ramabaja i dha mirënjohje SHH “NanëTereza“, për kontributin e dhënë gjatë luftës.

            Ndihmat që solli SHH “Nanë Tereza” gjatë luftës, ishin të një rëndësie të veçantë për banorët dhe për njësitë operative, në atë gjendje shtetrrethim dhe lufte.    

            Kjo vizitë është bërë të nesërmen pas mbajtjes së akademisë përkujtimore për, kolonel Tahir Zemajn, mbajtur nën patronazhin e presidentit Rugova. 

            Këtë vizitë e bëra bashkë me bashkëpunëtorët tim për diasporë, Mhill dhe Rrok Berishën, shef i informimit i njësive operative në Lugun e Baranit-Baran brigada 131-të, të cilëve u ndamë mirënjohje për kontributin e dhënë për popullatën e Lugut të Baranit dhe për njësitet operative gjatë kohës së luftës.

            Nikoqir të këtij takimi ishin koordinatorët e kësaj shoqate, Mark Nikaj dhe Zef Shala të cilëve u shpreha falenderimin e veqantë për ndihmesën e kësaj shoqate dhe anëtarëve të saj duke ju bërë të ditur se këto ndihma kishin një rëndësi të veçantë për banorët e Lugut të Baranit dhe njësitet operative, në atë gjendje shtetrrethimi.  

            Ndërkaq, koordinatorët e shoqatës në fjalë, z. Mark Nikaj dhe z. Zef Shala, më njoftuan se në atë kohë lufte ishin shpërndarë mbi 430 konvoje me ushqime, veshmbathje, batanije, sfunxherë etj.

            Siç u shprehën ata, së paku çdo konvoj ka pasur mbi 200 tonë mallë. Në vazhdim, u njoftuam prej tyre se, gjatë luftës, janë vrarë mbi 245 anëtarë të kësaj shoqate, kurse 40 sish, janë zhdukur. Ata, po ashtu, bënë të ditur se shoqata ka pasur edhe 96 ambulanca, nga të cilat janë furnizuar me medikamente të gjitha spitalet ushtarake në Kosovë.

Për këtë ngjarje më 7 janar kishte raportuar në Media gazetari Nazmi Lukaj.

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Google

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Google. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s