Kategori
Uncategorized

Rama ka krijuar një katastrofë politike për të ardhmen e Shqipërisë .

Situata problematike ku Rama dhe qeverisja e tij e ka vendosur Shqipërinë, mund ta dërgojë vendin drejt një katastrofe. Ky është mendimi i ekspertit dhe këshilltarit ekonomik pranë CDU-së gjermane, Martin Henze.

Në një intervistë për gazeten “Shekulli”, Z. Henze përshkruan zhvillimet e fundit në Shqipëri dhe keqfunksionimin e reformës në drejtësi.

Pyetja e parë ka të bëjë me Greqinë. Pse shqetësohet Berlini?

Në Jug-Lindje, problemi i nxitur nga mosmarrëveshja midis Greqisë dhe Turqisë, ushqehen nga ëndrra e zgjerimit të territorit. Të gjitha shtetet mund të tregojnë për vëllezërit e “pashlyer” ose të bëjnë pretendime historike për territore përtej kufijve të tyre. E shihni, ne kemi parë shumë zhvillime problematike në këtë evolucion. Luftërat Ballkanike të 1912,1913 nuk ishin vetëm prologu i betejave gjigande gjenocidale të Luftës së Parë Botërore, fashizmit dhe komunizmit vijues, gjithashtu sulmi ndaj Kroacisë në 1992/1999 dhe mbi Kosovën, përpjekja e gjenocidit ndaj popullsisë shqiptare, por mbi të gjitha operacionet ushtarake për të përfunduar projektin kombëtar serb, ishin në djep të ndihmës së Gjermanisë.  Ju gjithashtu mbani mend, deri në vitin 1995 operacioni i shërbimit sekret grek EYP – organizata nëntokësore Mavi. Në prill 1994, një komando Mavi sulmoi një garnizon kufitar shqiptar dhe vrau dy ushtarë. Kjo vrasje, e parë si një fener për “luftën e armatosur” kundër “kolonizimit” të Epirit të Veriut, shkaktoi një krizë shqiptaro-greke që nuk u zgjidh.

Në Janar 2010, Gjykata Kushtetuese Shqiptare anulloi traktatin mbi caktimin e zonave ekonomike detare midis bregdetit jugor të Shqipërisë dhe ishullit grek të Korfuzit, i cili ishte nënshkruar nëntë muaj më parë. Pasi socialisti Rama zëvendësoi qeverinë demokratike pro-evropiane, ai tani, përsëri, bazuar në një marrëveshje të vitit 1990 të qeverisë komuniste Hoxha, përfundoi një marrëveshje me Greqinë dhe caktoi territorin kombëtar në një shkallë masive. Në këtë kontekst të mosmarrëveshjes ende të pazgjidhur midis Turqisë dhe Greqisë, organizata socialiste Rama tani ka dhënë tokën kombëtare, me sa duket pa një ekzaminim neutral të së drejtës ndërkombëtare të situatës aktuale ligjore dhe depozitave të mundshme të lëndës së parë, pse? Përveç kësaj, administrata Rama ka frikë se nuk do të rizgjidhet më 25 Prill 2021, prandaj kjo është ndoshta përpjekja e pafuqishme për të kërkuar aleatë. Sidoqoftë, në Evropën Juglindore të sotme, shtetet e së cilës janë të gjitha anëtare të Bashkimit Evropian ose aspirojnë të bashkohen me BE, pretendimet territoriale janë bërë anakronike përballë partnerëve të BE. Kjo për faktin se, për shkak të hapësirës së vetme ekonomike dhe Shengenit, nuk ka nevojë për konflikte të tilla kufitare. Edhe Rama duhet ta dijë këtë. A nuk dëshiron ai që Shqipëria të bëhet anëtare e BE? Duket kështu. Por ëndrrat dhe traumat e vjetra janë ende të pranishme si një hije që do të bjerë mbi këtë proces.

Deti territorial grek me shtrirje të kufizuar?

Të gjitha çështjet e vështira dhe tepër komplekse, të cilat duhet të zgjidhen vetëm në një tryezë negociuese neutrale, për këtë kohë dhe një procedurë e rregullt është e nevojshme dhe gjithashtu pranimi i popullsisë duhet të gjendet, përndryshe konflikti do të vazhdojë të ekzistojë. Negociatat e ardhshme të Shqipërisë me BE janë momenti i duhur për të zgjidhur çështje të tilla. Për t’iu referuar marrëveshjeve të vjetra komuniste nga 1990, të cilat sigurisht janë edhe juridikisht të parëndësishme, nuk ndihmon në këtë çështje, gjithashtu organizata Rama ka hequr dorë nga një pozicion interesant negociues i Shqipërisë ndaj BE pa ndonjë arsye. Duhet të gjendet një zgjidhje afatgjatë që është e zbatueshme për të dy kombet dhe nuk krijon probleme shtesë që ushqejnë konfliktin midis Turqisë dhe Greqisë.

Zgjedhjet politike do të mbahen në Shqipëri në Prill. Por ka ende shumë probleme, të tilla si ligji për lirinë e medias, reforma në drejtësi dhe Komisioni i Venecias. Cilat janë problemet kryesore që duhet të zgjidhen?

Bashkimi Evropian bazohet në vlera të përbashkëta, të cilat përfshijnë të drejtat themelore, demokracinë dhe shtetin e së drejtës, si dhe shtypin dhe zgjedhjet e lira. Ato janë themeli i shoqërive tona dhe identiteti ynë i përbashkët. Praktikisht e lidhur me këtë është edhe zona ekonomike. Sundimi i ligjit dhe një ekonomi e lirë janë modeli i suksesshëm i më shumë se 70 viteve të paqes dhe prosperitetit në Evropë. Gjykatat e pavarura dhe funksionale që garantojnë mbrojtjen e të drejtave themelore dhe lirive civile, një shoqëri civile aktive dhe media të lira dhe pluraliste janë të domosdoshme për një demokraci të fortë, ashtu si zgjedhjet e lira.

A është kjo e gjitha?

Jo, një përbërës thelbësor i sundimit të ligjit janë njerëzit. Sepse njerëzit duhet të besojnë dhe të pranojnë shtetin e së drejtës. Pa besim, pa pranim në shtetin e së drejtës dhe organet e shtetit, asnjë shtet nuk mund të funksionojë. Shembulli më i mirë i kësaj është Shqipëria. Reforma ligjore ka shkatërruar më tepër besimin dhe pranimin e popullatës shqiptare, një shtet policor është krijuar në hijen e reformës ligjore. Besimi dhe pranimi mund të ndërtohen vetëm përmes zgjedhjeve demokratike duhet të rikthehen përsëri dhe për këtë nevojitet një ligj zgjedhor, sipas standardit të BE, i cili nuk ekziston aktualisht.

A është kjo edhe pikëpamja e Komisionit të BE-së?

Von der Leyen më bën përshtypje gjithnjë e më shumë me angazhimin e saj. Mendoj se pas viteve të angazhimit politik në Gjermani, ajo tani ka gjetur fatin e saj të vërtetë. Evropianët mund të jenë krenarë që kanë një Presidente kaq të talentuar dhe njëkohësisht njerëzor të Komisionit në Bruksel. Udhëzimet politike të von der Leyen përcaktojnë synimin për të krijuar një mekanizëm shtesë dhe gjithëpërfshirës të sundimit të ligjit si një bllok i rëndësishëm ndërtimi i angazhimit të përbashkët të BE-së dhe shteteve anëtare për forcimin e sundimit të ligjit. Mekanizmi është hartuar si një cikël vjetor për të promovuar shtetin e së drejtës dhe për të parandaluar shfaqjen ose përkeqësimin e problemeve. Fokusi i tij është në përmirësimin e të kuptuarit dhe ngritjen e vetëdijes për problemet dhe zhvillimet e rëndësishme në fushat që kanë një ndikim të drejtpërdrejtë në mbështetjen e shtetit të së drejtës – sistemin gjyqësor, kornizat anti-korrupsion, pluralizmin dhe lirinë e medias, dhe aspektet e tjera institucionale që lidhen me sistemin. të kontrolleve dhe ekuilibrave. Duke identifikuar sfidat, shtetet anëtare ndihmohen të gjejnë zgjidhje për të mbrojtur sundimin e ligjit së bashku dhe me mbështetjen e ndërsjellë nga komisioni, shtetet e tjera anëtare dhe palët e interesuara siç është Komisioni i Venecias. Shqipëria e ka ndjerë këtë, që nga viti 2014 Shqipëria pritet të përmbushë kriteret e Kopenhagenit dhe që nga fillimi i vitit 2019 15 kritere shtesë para se të fillojnë negociatat. Ram ka krijuar një katastrofë politike për të ardhmen e Shqipërisë.

A duhet BE të vendosë kushte kaq të vështira?

Po sigurisht. Kjo është një procedurë normale, ne evropianët nuk kemi nevojë të flasim me qeveri anti-demokratike, të korruptuara. Pse duhet të promovojmë qeveri anti-demokratike, t’u japim atyre paratë tona të taksave ose t’i pranojmë ato në BE? Në këtë drejtim, kriteret e vështira duhet të plotësojnë së pari vendet e interesuara. Prandaj reforma ligjore në Shqipëri. Problemi i vetëm është, rezultatet e reformës ligjore janë një dështim i plotë, qeveria aktuale Rama është përgjegjëse nga njëra anë, por edhe disa ambasadorë në Shqipëri dhe këshilltarë ndërkombëtarë të kualifikuar keq nuk ishin shumë të dobishëm.

A ekziston shteti i së drejtës në Shqipëri?

Jo, Shqipëria nuk është një shtet i së drejtës që nga viti 2018, nuk ka gjykata më të larta funksionuese, ekzekutiv i korruptuar, shembulli më i mirë është pushtimi i Gjykatës së Lartë, gjithashtu ajo në thelb ende nuk po funksionon dhe për këtë arsye Shqipëria nuk ka një demokraci parlamentare. Shqipëria ka një qeveri anti-demokratike, autokratike që po përpiqet të vendosë një diktaturë autoritare në Shqipëri.

Si arrini në këtë supozim?

Nga tre shtyllat e Këshillit të Evropës, sundimi i ligjit është elementi kryesor. Komisioni ka hartuar një mjet operativ për të vlerësuar shkallën e pajtueshmërisë me sundimin e ligjit në një shtet të caktuar, dhe kjo çoi në zhvillimin e listës së kontrollit të sundimit të ligjit, e cila bazohet në pesë elementet thelbësore të sundimit të ligjit dhe zbërthehen në pyetje të hollësishme. Këto elemente thelbësorë janë: Siguria ligjore, përfshin mundësinë e pranimit të ligjit. Ligji duhet të jetë i sigurt, i parashikueshëm dhe i lehtë për t’u kuptuar. Siguria ligjore nuk ekziston në Shqipëri që nga viti 2018, sepse nuk ka gjykata supreme dhe një parlament antikushtetues, përveç kësaj ekziston një ekzekutiv i korruptuar dhe për këtë arsye i neutralizuar dhe pushteti i 4-të, vihet masivisht nën shtypje nga qeveria aktuale Rama. Elementi i dytë është parandalimi i abuzimit të pushtetit, domethënë mbrojtja nga arbitrariteti, me kusht që kompetencat diskrecionare të zyrtarëve të mos jenë të pakufizuar dhe të rregullohen me ligj. Meqenëse nuk ka siguri juridike, arbitrariteti në Shqipëri nuk ka kufij. Ne e kemi parë këtë shumë mirë me bllokimin jokushtetues, total, me PPP-të e korruptuara ose me ndërhyrjen e dhunshme kundër demonstruesve paqësorë në 2019 dhe 2020. Elementi i tretë është barazia para ligjit dhe mosdiskriminimi: Barazia para ligjit është ndoshta parim që mishëron më së shumti konceptin e shtetit të së drejtës. Barazia para ligjit aktualisht mungon në Shqipëri, pasi nuk ka gjykatë që mund të sigurojë siguri juridike në shkallën e fundit. Një kriter tjetër është qasja në drejtësi. Kjo qasje kërkon ekzistencën e një gjyqësori të pavarur dhe të paanshëm dhe të drejtën për një gjykim të drejtë. Pavarësia dhe paanësia e gjyqësorit janë thelbësore për perceptimin publik të gjyqësorit dhe kështu për realizimin e formulës klasike se “drejtësia jo vetëm që duhet të bëhet, por duhet parë se duhet të bëhet”. Aksesi në drejtësi është gjithashtu inekzistent në Shqipëri; ose gjykatat janë hequr, të tilla si Gjykata Kushtetuese ose Gjykata e Lartë, ose oficerët e policisë dhe juristët e hetuar në mënyrë kritike duhet të ikin në vendet e tjera të Evropës. Shtypi është i frikësuar. Ne mund ta shohim këtë shumë mirë në ligjin anti-demokratik të shtypit 2019/2020. Presidenti juaj i Republikës dhe më pas Komisioni i Venecias refuzuan këtë projektligj anti-demokratik të shtypit. Tani, pak para zgjedhjeve parlamentare të 2021, qeveria po përpiqet të anashkalojë Komisionin e Venecias dhe Presidentin, ata aktualisht po përpiqen të përshtatin ligjin penal në përputhje me rrethanat dhe të ushtrojnë presion indirekt mbi shtypin përmes këtij sektori, i cili natyrisht ka të ngjarë të ndikojë në lirinë e zgjedhjeve parlamentare të vitit 2021. Ky është realiteti në Shqipëri në 2021.

Pra, Shqipëria nuk është një shtet kushtetues?

Shqipëria nuk është një shtet kushtetues sipas kritereve të Komisionit të Venecias. Vetëm kjo gjendje, për të cilën është përgjegjëse vetëm qeveria Rama, do të thotë që çdo veprim nga qeveria është ligjërisht joefektiv dhe do të thotë që bisedimet për t’u bashkuar me BE nuk mund të zhvillohen aktualisht. Shqipëria ka nevojë për një qeveri të re, një tjetër. Ne mendojmë shumë për opozitën e bashkuar, këta janë patriotë të vërtetë që e duan vendin e tyre, popullin tuaj, evropianët e vërtetë që duan të sjellin së bashku sundimin e ligjit, demokracinë dhe mbrojtjen e mjedisit dhe rritjen ekonomike. Pra, parti të denjë.

Partitë e reja janë formuar në javët e fundit, ky është një sukses apo jo?

Veliaj dhe Rama janë gjithmonë të angazhuar. Ka 5 parti të reja të formuara në Shqipëri. Përpjekja për të përçarë opozitën dhe për të zvogëluar shanset e tyre për sukses është e dukshme. Ne e dimë diçka të tillë nga koha e komunizmit; në RDGJ kishte gjithmonë, përveç partisë komuniste, parti të tjera që shfaqeshin të vetë-mjaftueshme për botën e jashtme, por financoheshin nga brenda dhe nën kontrollin e qeverive autokratike. Ne vetëm mund të paralajmërojmë popullin shqiptar që të mos mbështetet në parti të tilla. Shqipëria nuk ka më kohë për eksperimente. E ardhmja e kombit shqiptar është në rrezik. Populli mund ta shohë këtë shumë mirë në dështimin e plotë të qeverisë Rama dhe dështimin e plotë të parlamentit shqiptar në luftimin e pandemisë së Covid-19. Shumë shqiptarë kanë vdekur të cilët nuk do të duhej të vdisnin nëse do të kishte pasur një menaxhim profesional të pandemisë. Në vend të kësaj Kryeministri Rama tallet. Nuk ndodhi, një dështim i tmerrshëm i këtyre njerëzve.

Pse mendoni se sektori ndërkombëtar në Shqipëri është më i lidhur me Ramën?

Jo, bashkësia ndërkombëtare nuk po punon me z. Balla, Veliaj, Ramën dhe shokët sepse ata e vlerësojnë ose duan ta mbështesin këtë person. Jo, bisedimet po zhvillohen vetëm sepse këta socialistë janë aktualisht ende qeveria. E shihni, ne gjithashtu flasim me shtetet komuniste të Kinës, Rusisë dhe Koresë së Veriut, por nuk kemi asnjë simpati për këto vende. Në këtë aspekt, populli shqiptar gjithashtu nuk duhet të besojë se kur evropianët ose amerikana amerikane flasin me Ramën, ne mendojmë se veprimet e tij janë të mira. Po, natyrisht, ka evropianë në Shqipëri që u afruan shumë me sistemin e Ramës dhe u përfshinë në varësi. Kjo ndodh që kur njerëzit bënë diplomaci, askush nuk është perfekt. Por, duhet të jetë e qartë për ju, ne e kemi këtë person në fokus.

Pse Gjermania ndryshoi marrëdhëniet e saj me Ramën? A mendoni se diçka ka ndodhur?

Jo, ne gjermanët mund të bëjmë dallimin shumë të mirë midis regjimit autokratik të Ramës dhe kombit shqiptar. Fatkeqësisht kemi përjetuar dy diktatura në shekullin e 20-të dhe e dimë se si këto struktura organizohen vetë. Gjermanët janë shumë të lidhur me kombin shqiptar, gjithashtu për këtë arsye ne e mbrojtëm kombin shqiptar në Kosovë në 1999, nga përpjekja e gjenocidit nga Serbia dhe bombardoi Beogradin së bashku me Britanikët dhe NATO-n dhe dërguam ushtarët tanë në Kosovë. Kjo ishte mënyra e duhur për të shkuar. Po, diçka ka ndryshuar gjithashtu. Që nga dalja e opozitës së bashkuar nga parlamenti jofunksional, politikanët evropianë dhe gjermanë kanë parë më intensivisht zhvillimin anti-demokratik të organizatës Rama dhe kanë modifikuar vlerësimin e tyre për qeverinë Rama. Kjo ishte shumë e rëndësishme, sepse në një shkallë të lartë, politika evropiane deri në atë moment ishte bombarduar me dezinformim dhe lajme të rreme rreth politikës së Ramës në Shqipëri. Kjo ka ndryshuar masivisht në 3 vitet e fundit. Një zhvillim shumë të mirë, unë e përgëzoj opozitën e bashkuar për guximin, qëndrueshmërinë dhe besimin e tyre në liri dhe integrimin në BE.

Që nga viti 2018, Komisioni i Venecias është angazhuar shumë intensivisht në fushën zgjedhore përmes krijimit të Këshillit për Zgjedhjet Demokratike, dhe në vjeshtë, Presidenti shqiptar Meta i bëri thirrje Komisionit të Venecias për shkak të veprimeve të qeverisë shqiptare Rama. Cili është vlerësimi juaj i procesit, z. Henze?

Më 5 qershor 2020, bazuar në një marrëveshje kontraktuale midis opozitës së bashkuar dhe qeverisë shqiptare në janar/shkurt, Këshilli Politik arriti një marrëveshje përparimi mbi futjen graduale të administratës zgjedhore të politizuar në përputhje me rekomandimet e OSBE/ODIHR. Partitë ranë dakord gjithashtu për të futur identifikimin elektronik të të gjithë votuesve, për të ristrukturuar Komisionin Qendror të Zgjedhjeve dhe për të formuar Kolegjin Zgjedhor të gjyqtarëve të verifikuar. Fatkeqësisht, ndryshimet në Kodin Zgjedhor u miratuan nga parlamenti në 23 korrik 2020 vetëm pjesërisht, në përputhje me marrëveshjen e 5 qershorit 2020. Megjithatë, përveç kësaj, më 30 korrik, parlamenti miratoi disa ndryshime kushtetuese të paligjshme në lidhje me sistemit zgjedhor, duke lënë bazën e marrëveshjes së 5 qershorit 2020. De facto, ajo u ndërpre. Këto ndryshime të 23 dhe 30 korrikut 2020, të palidhura me zbatimin e rekomandimeve të OSBE/ ODIHR dhe rregullimin kontraktual të 5 qershorit 2020, kërkuan ndryshime të mëtejshme në Kodin Zgjedhor, të cilat u diskutuan nga palët në Këshillin Politik, pa arritur një kompromis para votimit të parlamentit në 5 tetor 2020. Presidenti Meta ka thirrur në mënyrë korrekte Venecian pasi parlamenti jofunksional i paraqiti atij ligjin.

Dhe çfarë bën Komisioni i Venecias tani?

Raporti përfundimtar i Komisionit të Venecias mbi ndryshimet kushtetuese dhe ndryshimet në ligjin zgjedhor përmban një total prej 11 rekomandimesh. Opinioni nuk merrej me kushtetutshmërinë e ndryshimeve në Kushtetutë, Komisioni i Venecias nuk është një zëvendësues për një Gjykatë Kushtetuese, kjo është një çështje kombëtare dhe duhet të jetë detyra e Gjykatës Kushtetuese Shqiptare sapo të jetë përsëri në funksion.

Por akoma nuk ka një gjykatë supreme plotësisht funksionale, apo jo?

Situata e pakënaqshme në lidhje me gjykatën kushtetuese të munguar kritikohet me të drejtë masivisht nga Komisioni i Venecias. Kërkon që kjo gjendje e punëve të mos çojë në një bllokim të plotë të të gjitha aktiviteteve legjislative. Komisioni kërkon që organizata Rama, në mungesë të një Gjykate Kushtetuese, duhet t’i kushtojë vëmendje të kujdesshme kushtetutshmërisë së procedurës që ndjekin dhe ligjeve që ata propozojnë për miratim dhe më në fund të miratojë. Komisioni arrin në përfundimin se procesi i miratimit të ndryshimeve kushtetuese ishte jashtëzakonisht i nxituar dhe se ndryshimet kushtetuese të organizatës Rama dhe parlamentit shqiptar shkelin rregullat më themelore të legjislacionit demokratik, madje duke supozuar se tema e ndryshimeve ishte diskutuar më parë me -opozitën parlamentare.

A duhet kuptuar kjo si kritikë ndaj qeverisë shqiptare Rama dhe parlamentit?

Po, nuk ka pasur kurrë një ndërhyrje kaq masive dhe të drejtpërdrejtë nga Komisioni i Venecias që nga fillimi i tij. Kjo tregon se organizata Rama ka dalë jashtë vlerave ndërkombëtare – rendit. Një ndalim për çdo integrim të Shqipërisë në BE.

Dhe si i justifikon Komisioni kritikat e tij?

Në një demokraci kushtetuese, nuk ka të bëjë vetëm me pajtueshmërinë zyrtare me procedurat që lejojnë shumicën të qeverisë, por edhe me konsultimin dhe një shkëmbim kuptimplotë të pikëpamjeve midis mazhorancës dhe opozitës. Bëhet fjalë për pranimin dhe besimin në sistemin shtetëror. Një procedurë e tillë nuk është zhvilluar në Shqipëri, madje as me temën e ndryshimit kushtetues.

Dhe tani?

Komisioni i Venecias dhe ODIHR u bëjnë thirrje forcave politike të Shqipërisë – si brenda ashtu edhe jashtë parlamentit – të sigurojnë funksionimin normal demokratik të institucioneve në vend në interes të popullit shqiptar. Ata kujtojnë se angazhimi politik për të zbatuar plotësisht ligjet zgjedhore me mirëbesim është një element themelor i një reforme zgjedhore të suksesshme. Ai rekomandon që të gjitha autoritetet të angazhohen në dialog konstruktiv për të zbatuar ligjin dhe ndryshimet kushtetuese në kohën e duhur. Deri më sot, ne nuk kemi parë ndonjë përgjigje të vërtetë, të besueshme nga organizata Rama ndaj këtij raporti.

Dhe nëse shteti shqiptar nuk e bën këtë?

Atëherë nuk mund të ketë zgjedhje demokratike në Shqipëri më 25 Prill 2021.

A është kjo e gjitha?

Epo, mjafton, apo jo? Nëse nuk ka zgjedhje demokratike, sigurisht që Shqipëria nuk do të bëhet anëtare e BE në dekadat e ardhshme. Faji për këtë qëndron vetëm tek organizata Rama dhe shokët e tij nga partia në pushtet, të cilët duket se duan të mbajnë status quo-në e Shqipërisë, si një shtet Narco. Komisioni ka qenë shumë specifik për çështjen e shtetit të së drejtës dhe rregullave themelore demokratike në zgjedhjet në Shqipëri. Është thënë e gjitha, qeveria shqiptare duhet t’i kthehet marrëveshjes së 5 qershorit 2020, ndryshimet kushtetuese janë të papranueshme, ky është rezultati i vlerësimit të Komisionit të Venecias.

Sa herë Komisioni i Venecias ka dhënë mendime për Gjermaninë?

Asnjëherë. Deri më tani nuk ka pasur kërkesa për ta bërë këtë. Përndryshe, Komisioni do të njihej në Gjermani.

Dhe cili është hapi tjetër në Shqipëri?

Kombi shqiptar duhet të vendosë tani vetë nëse dëshiron të ketë një të ardhme, në mënyrë që edhe fëmijët shqiptarë të qëndrojnë në Shqipëri, atëherë kombi duhet të sjellë një ndryshim politik përmes zgjedhjeve, pra të zgjedhurit e bashkuar të opozitës. Ose, nëse nuk e dëshiron atë, shqiptarët duhet të zgjedhin administratën ekzistuese dhe shkatërrimin kombëtar. Supozoj se do të ketë një ndryshim thelbësor të qeverisë në Shqipëri në 25 Prill 2021. Opozita e bashkuar do të organizojë qeverinë. Ai gjithashtu ka mbështetjen e plotë dhe vetëm atë, të partive të njerëzve evropianë. Ky bashkim politik është bileta e Shqipërisë për në BE. Zgjedhjet në Prill 2021 do të jenë zgjedhje të drejtuara për të ardhmen e Shqipërisë. Siç e dini, BE do të mbështesë masivisht Shqipërinë në vaksinimin kundër COVID. Kritikat e përsëritura të Ramës ndaj BE-së nuk kanë asnjë bazë dhe janë propagandë e pastër me synimin për të shkëputur vëmendjen nga dështimet e tyre. Shqipëria tani duhet të krijojë një menaxhim pandemik dhe të instalojë një strukturë vaksinimi. Ju nuk keni nevojë për një kryeministër që fluturon për në SHBA në kurriz të taksapaguesve shqiptarë dhe evropianë për të organizuar vaksinat atje. Një teatër i turpshëm, të cilin Rama e bën atje. Me siguri ai tashmë është vaksinuar.

Dhe si e shihni zhvillimin e ardhshëm të Shqipërisë?

Unë mendoj se Lulzim Basha do të bëhet Kryeministër i Republikës Shqiptare në 25 Prill 2021. Si rezultat i këtyre zgjedhjeve, ne shumë shpejt do të jemi në gjendje të mirëpresim Shqipërinë në Evropë, ekonomia shqiptare do të integrohet në BE, ne Gjermanët dhe Evropianët do të mbështesin Shqipërinë shumë intensivisht në integrimin e saj dhe, për të mos harruar, Komisioni i Venecias nuk do të jetë më i nevojshëm në Shqipëri. Opozita e bashkuar do të sigurojë liri, prosperitet dhe paqe midis kampeve politike, është bileta për në BE. Shqipëria ka potencialin të bëhet Zvicra e Ballkanit.

Intervistoj Erjon Dervishi /

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s