Kategori
Uncategorized

Freedom House: Qeveria e Ramës ka shkatërruar rregullat e demokracisë

– Një ndër sfidat më të mëdha për demokracinë në Shqipëri ishte anashkalimi i çdo procesi demokratik dhe fakti që qeveria qeverisi me drekrete që ndryshonin çdo ditë.

Ka dalë raporti më i fundit i `Freedom House`, për situatën globale të demokracisë dhe të Pandemisë, ku mes vendeve të tjera trajtohet edhe Shqipëria.

Gjetjet janë të rënda dhe mes të tjerave theksohet, se një ndër rreziqet më të mëdha për demokracinë në Shqipëri ka qenë mënyra se si funksionon qeveria shqiptare. Sipas raportit ajo anashkalon çdo proces të demokracisë dhe shtetit të së drejtës dhe merr vendime që gati ndryshojnë çdo ditë.

Gjithashtu në këtë raport theksohet se këto veprime të qeverisë nuk mund sfidoheshin nga e Drejta, pasi Gjykata e Lartë dhe ajo Kushtetuese nuk funksionojnë.
Ndërsa flitet për fuqinë e pakufishme të qeverisë shqiptare mbi çdo institucion, Freedom House, ngre alarmin se qeveria, e cila që më parë ishte dominuese dhe e pa sfiduar u fuqizua edhe më shumë gjatë pandemisë.

Disa nga gjetjet kryesore të raportit për Shqipërinë janë:

– Një ndër sfidat më të mëdha për demokracinë në Shqipëri ishte anashkalimi i çdo procesi demokratik dhe fakti që qeveria qeverisi me drekrete që ndryshonin çdo ditë.

– Gjykatat ishin mbyllur dhe masat e qeverisë nuk mund të sfidoheshin apo apeloheshin, ndërsa Gjykata Kushtetuese dhe ajo e Lartë janë jofunksionale.

– Policisë iu dha më shumë pushtet e kompetenca për gjobëvënie dhe arrestime ndaj qytetarëve që shkelnin karantinën dhe masat kufizuese.

– Qeveria, e cila që më parë ishte dominuese dhe e pasfiduar, u fuqizua edhe më shumë gjatë pandemisë.

– Grumbullimet dhe protestat nuk lejoheshin dhe kishte raste kur njerëzit u hetuan për postimet e tyre në Facebook, gjë që nuk kishte ndodhur më parë.

– Probleme pati dhe me qasjen në informacion dhe me transparencën e llogaridhënien e qeverisë ndaj qytetarëve.

w Some of the main findings of the report for Albania are:

  • One of the biggest challenges for democracy in Albania was the bypassing of any democratic process and the fact that the government ruled with decrees that changed every day.
  • The courts were closed and government measures could not be challenged or appealed, while the Constitutional Court and the Supreme Court are dysfunctional.
  • The police were given more power and authority for fines and arrests of citizens who violated quarantine and restrictive measures.
  • The government, which was previously dominant and unchallenged, became even stronger during the pandemic.
  • Gatherings and protests were not allowed and there were cases when people were investigated for their Facebook posts, which had not happened before.
  • There were problems with access to information and with the transparency and accountability of the government to the citizens.

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Google

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Google. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s