Kategori
Uncategorized

How did Britain hide its treasure from the Nazis? Sie fshehu britania thesarin e saj nga nazistet ?

Top secret

The monumental plan to save Britain’s most valuable cultural treasures from the Nazis and bury them in north Wales remained an official secret for decades.

For four years the hills of Manod, near the slate mining town of Blaenau Ffestiniog, became the hidden underground home for nearly 2,000 of the world’s greatest artistic masterpieces.

The specially built buildings sheltered the National Gallery’s collection, with some additional works from the Royal Collection and other leading British museums and galleries. The paintings are worth billions of pounds in today’s money.

A race against time

Countries occupied by Germany during World War Two lost some of their greatest works of art to the Nazis.

Thousands of paintings were stolen from Russia, Poland, Italy, France and Greece in an attempt to fulfil Hitler’s quest to create a ‘super museum’ in his home town in Austria. For Britain it was now a race against time to protect its heritage from the threat of both invasion and bombs.

Adolf Hitler in 1939
1 October 1939 – Adolf Hitler (C) with his general staff including Heinrich Himmler (L) and Martin Bormann (R) in Poland. Within three months of occupation, the Nazis had looted Poland’s most important artworks and shipped them to Germany.1 OF 6
German troops march into Prague during the invasion of Czechoslovakia
Hitler and other Nazi figures standing in front of the Eiffel Tower in Paris.
A US soldier inspects priceless art taken from Jews by the Nazis
Reichsbank weatlh, SS loot and paintings being stored in an underground vault
US soldiers recovering looted paintings in Germany

Who do you think you are kidding, Mr Hitler?

On 29 August 1939, a carefully conceived plan for the evacuation of the precious National Gallery collection swung into action and pictures were secretly moved to various temporary locations around Wales including the National Library of Wales and Penrhyn Castle.

By 1940 German air raids had begun in earnest and, although far from London, the buildings offering shelter to the paintings were not immune to Hitler’s bombs.

The director of the gallery, Kenneth Clark, was under pressure to ship them to Canada but feared the masterpieces could end up on the sea bed. Churchill agreed, saying: “Hide them in caves and cellars, but not one picture shall leave this island.”https://emp.bbc.co.uk/emp/SMPj/2.32.13/iframe.htmlRare archive film courtesy of the National Gallery shows how masterpieces were secretly moved from London. Image: Bonifazio di Pitati’s Madonna and Child being loaded into a van bearing a 1939-1940’s advertisement for Knight’s Castile soap.

The road to north Wales

The discovery of a vast abandoned slate quarry beneath a mountain in Manod, north Wales, was to provide the perfect hideaway.

Work began immediately and explosives smashed through 5,000 tons of rock to make the entrance tunnel large enough.

The interior of the quarry was enormous, with huge cavernous rooms – one was so big it was named ‘The Cathedral’. Several brick bungalow-style buildings were constructed inside, with electricity and air conditioning to protect the works from variations in humidity and temperature.https://emp.bbc.co.uk/emp/SMPj/2.32.13/iframe.htmlIn 1941 the National Gallery collection was rounded up from various temporary homes in Wales. The journey wasn’t easy. Vehicles had to navigate a mountainous single-track road to reach the entrance. Archive courtesy of the National Gallery.

WW2: Si e fshehu Britania thesarin e saj nga nazistët?

Mëson BBC> Burimet e Mesme> Histori KS3 / Histori GCSE> Lufta e Dytë Botërore – Konflikti global më shkatërrues në historinë njerëzore
Sekreti kryesor

Plani monumental për të shpëtuar thesaret më të vlefshme kulturore të Britanisë nga nazistët dhe varrosjen e tyre në veri të Uellsit mbeti një sekret zyrtar për dekada.

Për katër vjet kodrat e Manodit, afër qytetit të minierave të rrëmujave të Blaenau Ffestiniog, u bënë shtëpia e fshehur nëntokësore për gati 2,000 nga kryeveprat më të mëdha artistike në botë.

Ndërtesat e ndërtuara posaçërisht strehuan koleksionin e Galerisë Kombëtare, me disa vepra shtesë nga Royal Collection dhe muzetë dhe galeritë e tjera kryesore britanike. Piktura vlen miliarda paund në paratë e sotme.
Një garë kundër kohës

Vendet e pushtuara nga Gjermania gjatë Luftës së Dytë Botërore humbën disa nga veprat e tyre më të mëdha të artit te nazistët.

Mijëra piktura u vodhën nga Rusia, Polonia, Italia, Franca dhe Greqia në përpjekje për të përmbushur përpjekjen e Hitlerit për të krijuar një ‘super muze’ në qytetin e tij të lindjes në Austri. Për Britaninë ishte tani një garë kundër kohës për të mbrojtur trashëgiminë e saj nga kërcënimi i dyndjes dhe bombave.
Adolf Hitler në 1939
1 Tetor 1939 – Adolf Hitler (C) me stafin e tij të përgjithshëm përfshirë Heinrich Himmler (L) dhe Martin Bormann (R) në Poloni. Brenda tre muajve të okupimit, nazistët kishin plaçkitur veprat më të rëndësishme të artit në Poloni dhe i dërguan në Gjermani.

1 E 6
Trupat gjermane marshojnë në Pragë gjatë pushtimit të osekosllovakisë

Hitleri dhe figura të tjera naziste që qëndrojnë përpara Kullës Eifel në Paris.

Një ushtar amerikan inspekton artin e paçmuar të marrë nga hebrenjtë nga nazistët

Reichsbank weatlh, plaçkë SS dhe pikturat që ruhen në një kasafortë nëntokësore

Ushtarët amerikanë që rikuperojnë piktura të plaçkitura në Gjermani

Kush mendon se po tallesh zoti Hitler?

Më 29 gusht 1939, një plan i konceptuar me kujdes për evakuimin e koleksionit të çmuar të Galerisë Kombëtare u hodh në veprim dhe fotografitë u transferuan në fshehtësi në vende të ndryshme të përkohshme përreth Uellsit, përfshirë Bibliotekën Kombëtare të Uellsit dhe Kalanë e Penrhynit.

Deri në vitin 1940 sulmet ajrore gjermane kishin filluar me seriozitet dhe, megjithëse ishin larg Londrës, ndërtesat që ofronin strehim për pikturat nuk ishin imune ndaj bombave të Hitlerit.

Drejtori i galerisë, Kenneth Clark, ishte nën presion për t’i dërguar në Kanada, por kishte frikë se kryeveprat mund të përfundonin në shtratin e detit. Churchill u pajtua, duke thënë: “Fshehini ato në shpella dhe bodrum, por asnjë fotografi nuk do të largohet nga ky ishull.”

Mirësjellja e rrallë nga filmi arkivor i Galerisë Kombëtare tregon se si kryeveprat u zhvendosën fshehurazi nga Londra. Imazhi: Madonna dhe Fëmija i Bonifazio di Pitati duke u ngarkuar në një furgon që mban reklamën e viteve 1939-1940 për sapunin e Knight’s Castile.
Rruga për në veri të Uellsit

Zbulimi i një gurore të gjerë të braktisur pllakë poshtë një mali në Manod, në veri të Uellsit, ishte për të siguruar një strehë të përsosur.

Puna filloi menjëherë dhe eksplozivët u shkatërruan përmes 5.000 tonë shkëmb për ta bërë tunelin e hyrjes mjaftueshëm të madh.

Brendësia e gurores ishte shumë e madhe, me dhoma të mëdha shpella – njëra ishte aq e madhe sa u quajt “Katedralja”. Disa ndërtesa të stilit bungalot me tulla u ndërtuan brenda, me energji elektrike dhe ajër të kondicionuar për të mbrojtur punimet nga ndryshimet në lagështi dhe temperaturë.

Më 1941 koleksioni i Galerisë Kombëtare u rrumbullakos nga shtëpi të ndryshme të përkohshme në Uells. Udhëtimi nuk ishte i lehtë. Automjetet duhej të lundronin në një rrugë malore me një shteg për të arritur në hyrje. Mirësjellje arkivore e Galerisë Kombëtare.

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Google

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Google. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s