Kategori
Uncategorized

Shpëto jetë/Cilat janë simptomat dhe si infekton covid-19?

Cilat janë simptomat e covid-19?

Marre nga

http://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/fragor-och-svar/

Sëmundja është tek shumica e njerëzve një infeksion i rrugëve të frymëmarrjes dhe një sërë simptomash mund të shfaqen. Nuk mund të vendoset vetëm në bazë të simptomave nëse është covid-19 ose infeksion tjetër. Kjo kërkon një provë që është analizuar në laborator.

Ndër simptomat e raportuara janë kryesisht:

  • kollë
  • ethe
  • crregullime të frymëmarrjes
  • coryza
  • kongjestion i hundës
  • dhimbje të fytit
  • dhimbje koke
  • të përzier
  • dhimbje të muskujve dhe nyjeve

Një person që vuan nga covid-19 mund të shfaqë një ose më shumë nga këto simptoma. Shtë mjaft e zakonshme të humbasësh sensin e erë, dhe kështu shijen, për një kohë të shoqëruar me infeksionin e traktit të sipërm respirator. Diarreja është përmendur gjithashtu.

Shumica e njerëzve marrin siklet të butë që mund të vijnë gradualisht, dhe kjo shkon vetvetiu me vetë-kujdes në shtëpi. Disa sëmuren rëndë, për shembull, me vështirësi në frymëmarrje dhe pneumoni.

Lista e simptomave mund të rregullohet më pas. Ne azhurnojmë informacionin mbi covid-19 pasi shtohen njohuri të reja mbi sëmundjen, në literaturën shkencore dhe / ose nga OBSH.

Koha nga infektimi për t’u sëmurë (periudha e inkubacionit) vlerësohet të jetë 2-14 ditë, shumica prej tyre sëmuren pas rreth 5 ditësh.

Shtë shumë e rëndësishme të qëndroni në shtëpi kur ndjeheni të sëmurë. Nëse nuk jeni në gjendje të kujdeseni vetë në shtëpi, telefononi 1177 për këshilla mjekësore.

Farë e dallon covid-19 nga gripi sezonal?

Shtë e vështirë të krahasosh një sëmundje krejt të re, siç është covid-19, me gripin sezonal. Për ta përmbledhur, mund të themi, bazuar në ato që dimë sot, se ato janë të ngjashme në shumë mënyra me simptoma të ngjashme. Shumica e njerëzve sëmuren butësisht, por një grup i vogël sëmuret me një sëmundje shumë të rëndë dhe vdekjet ndodhin si për gripin sezonal ashtu edhe për atë të 19-të.

Në të kundërt, covid-19 do të prekë ndjeshëm më shumë njerëzit në një popullsi ku po përhapet. Përhapja e shpejtë dhe e gjerë e infeksionit është për shkak të faktit se askush në popullatë nuk ka qenë në gjendje të zhvillojë imunitet (një mbrojtje) kundër këtij varianti të ri të virusit. Do të shihni më shumë njerëz të sëmurë dhe më shumë njerëz që kanë nevojë për kujdes spitalor.

Gripi sezonal, i cili përsëritet çdo vit, nga ana tjetër, ka qarkulluar në shoqëri për një kohë të gjatë. Prandaj, mbrojtja ndaj varianteve të ndryshme të virusit të gripit është ndërtuar në popullatë. Përveç kësaj, ka vaksina dhe ilaçe për gripin sezonal

Si infekton covid-19?

Koronavirusi (SARS-CoV-2) që shkakton sëmundjen covid-19 infekton kryesisht njerëzit përmes një të ashtuquajturi infeksion pikimi. Kjo do të thotë, infeksioni transmetohet në mukozën e syve, hundës ose gojës nga pikat që përhapen në ajër kur një person i sëmurë kollitet ose teshtit. Pikat bien shpejt nëpër ajër dhe zakonisht arrijnë jo më shumë se një metër.

Virusi mund të transmetohet edhe përmes sipërfaqeve të kontaminuara, të ashtuquajturat infeksione të kontaktit indirekt. Prandaj, nuk mund të përjashtohet që ndotja të ndodhë edhe nga objektet. Sidoqoftë, ende nuk është e qartë se sa kohë virusi mund të mbijetojë në sipërfaqe dhe objekte. Materialet dhe kushtet si lagështia, temperatura dhe rrezet e diellit ndikojnë në sa kohë mbijeton virusi. Studimet e vazhdueshme mund të tregojnë nëse shpërndarja nëpër sipërfaqe dhe objekte ka ndonjë domethënie për përhapjen e covid-19.

Duke qenë të kujdesshëm për të mbajtur larg njerëzve të tjerë në mjediset publike, lani duart shpesh me sapun dhe ujë të ngrohtë, kollë dhe teshtimë në rrudhat e krahut, shmangni prekjen e fytyrës tuaj (sytë, hundën, gojën) dhe qëndroni në shtëpi kur të jeni Njerëzit e sëmurë të gjithë mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut të infeksionit.

Sa është koha e inkubacionit?

Periudha e inkubacionit, domethënë periudha nga koha e infeksionit deri sa një person të shfaq simptoma, zakonisht vlerësohet të jetë 2-14 ditë. Shumica e njerëzve sëmuren rreth 5 ditë pasi të infektohen, megjithëse raste të izoluara mund të devijojnë nga këto modele.

A mund të infektohet virusi i ri i koronës disa herë?

Shtë e paqartë se sa kohë do të jeni imun. Bazuar në përvojën e kaluar, vlerësimi është se imuniteti zgjat aq shumë sa nuk do të infektoheni shumë herë në të njëjtin sezon.

A ka ndonjë grup të veçantë rreziku?

Disa grupe raportohet të kenë një rrezik të shtuar për simptoma më të rënda të infeksionit. Meqenëse virusi është i ri, ne ende nuk dimë sa duhet për cilat grupe janë në rrezik të sëmundjes së rëndë. Sidoqoftë, një rishikim i studimeve në dispozicion të covid-19 tregon se pleqëria është faktori kryesor i rrezikut dhe njerëzit mbi moshën 70 vjeç përbëjnë kështu grupin kryesor të rrezikut.

Njerëzit në moshë të lartë në ndërthurje me sëmundjet themelore, të tilla si presioni i lartë i gjakut, sëmundjet kardiovaskulare, sëmundjet e mushkërive ose diabeti janë të mbingarkuara në mesin e rasteve të rënda. Veçanërisht e prekshme nga sëmundjet serioze janë njerëzit me disa sëmundje themelore.

Ne aktualisht nuk dimë për grupe të tjera rreziku për covid-19. Shtë e mundur që njerëzit me sëmundje të rëndë në veshka, sëmundje të mëlçisë dhe njerëz me sistem imuniteti të dëmtuar pas transplantimit ose si rezultat i trajtimit mjekësor gjithashtu të kenë një rrezik të rritur të një kursi më serioz të sëmundjes. Nëse keni një sëmundje që në përgjithësi paraqet një rrezik të shtuar të sëmundjes serioze në infeksionet e traktit respirator, edhe nëse jeni më i ri se 70 vjet, duhet të këshilloheni me mjekun tuaj që shkon në lidhje me trajtimin dhe çfarë mund të bëni për të zvogëluar rrezikun që lidhet me sëmundjen covid-19.

Studimet nuk tregojnë se personat me astmë, ose sëmundje të veshkave janë grupe rreziku për covid-19, megjithatë, është e paqartë se në çfarë mase janë studiuar këto grupe dhe kështu është e vështirë të përjashtohet plotësisht që njerëzit me këto sëmundje nuk kanë ndonjë rrezik të rritur.

Informacioni i ri shtohet vazhdimisht dhe Autoriteti i Shëndetit Publik monitoron zhvillimin dhe azhurnon informacionin e tij sipas njohurive më të fundit në dispozicion.

A shkakton pirja e duhanit një kurs më të rëndë të sëmundjes në covid-19?

Gjendja e njohurive në lidhje me lidhjen midis pirjes së duhanit dhe sa seriozisht sëmureni në covid-19 është ende e paqartë. Studimet e disponueshme tregojnë se njerëzit që pinë duhan ose që kanë pirë duhan janë të mbipopulluar në mesin e rasteve të rënda të covid-19. Studimet janë të pakta dhe me cilësi të pasigurt, kështu që nevojiten më shumë njohuri.

Tashmë e dimë se pirja e duhanit rrit rrezikun e simptomave serioze të infeksioneve të frymëmarrjes siç është gripi.

Ndërprerja e duhanit ju jep përfitime shëndetësore pas një kohe të shkurtër. Shembuj përfshijnë rritjen e oksigjenimit, presionin e ulët të gjakut dhe funksionimin e përmirësuar të mushkërive. Nëse dëshironi ndihmë për ndalimin e duhanit, ka mbështetje në dispozicion, për shembull, në Stop-Pirja e duhanit-Line, 020-84 00 00.

Autoriteti i Shëndetit Publik monitoron zhvillimin dhe azhurnon informacionin sipas njohurive më të fundit në dispozicion.

A mund të sigurojë vaksina pneumokokale mbrojtje ndaj covid-19?

Jo, vaksina pneumokokale siguron vetëm mbrojtje kundër sëmundjeve të shkaktuara nga disa lloje të pneumokokëve. Prandaj, nuk zvogëlon rrezikun e marrjes së sëmundjes covid-19. Pneumonia, e cila gjithashtu preket nga disa sëmundje të covid-19, në këto raste shkaktohet nga koronavirusi i ri, jo nga pneumokokët.

A infekton covid-19 përmes ujit dhe ushqimit?

Nuk ka prova që njerëzit janë infektuar duke ngrënë ushqim ose duke pirë ujë. Koronavirusi (SARS-CoV-2) që shkakton sëmundjen covid-19 infekton kryesisht njerëzit përmes një të ashtuquajturi infeksion pikimi. Kjo do të thotë që infeksioni transmetohet në mukozën e syve, hundës ose gojës nga pikat që përhapen në ajër kur një person i sëmurë kollitet ose teshtit. Gjithashtu, covid-19 nuk ka të ngjarë të përhapet përmes ujit të pishinës ose ujit tjetër të banjës.

Lani duart shpesh me sapun dhe ujë të ngrohtë: para ngrënies, para trajtimit të ushqimit dhe pas një vizite në tualet. Larja e duarve mund të jetë një mundësi kur nuk keni mundësinë e larjes së duarve.

Si duhet të kujdesemi dhe të mbrojmë njerëzit që janë 70 vjeç e më të vjetër?

Shtë e rëndësishme të mbroni të moshuarit nga infektimi me covid-19. Prandaj, që nga 1 Prill, ka pasur një ndalim të vizitave në të gjitha shtëpitë e të moshuarve të vendit për të parandaluar përhapjen e sëmundjes së covid-19.

Mos keni kontakte të ngushta me njerëz që janë 70 vjeç ose më të vjetër përveç nëse është absolutisht e nevojshme. Qëndroni në shtëpi kur ndjeheni të sëmurë, edhe nëse jeni vetëm pak të ftohtë. Covid-19 mund të shkaktojë simptoma të buta të ngjashme me një ftohje, kështu që është e rëndësishme të jesh vigjilent.

Unë jam 70 vjeç, si duhet të veproj për të mbrojtur veten time kur ka një përhapje të infeksionit në komunitet?

Për të mos u infektuar, ju inkurajojmë që janë 70 vjeç ose më të vjetër për të kufizuar kontaktet tuaja të ngushta. Ju nuk duhet të shkoni me transport publik, për shembull autobus, tren, metro dhe tramvaj, të bëni dyqane ose të qëndroni në dhoma ku ka shumë njerëz në të njëjtën kohë. Në vend të kësaj, merrni ndihmën e të afërmve ose fqinjëve, për shembull, për të blerë ushqime, për të mbledhur ilaçe në farmaci ose të bëni raste të tjera.

Eshte e zakonshme të ndjeheni shqetësim, pasiguri dhe vetmia në një situatë kur ju duhet të qëndroni larg njerëzve të tjerë. Ajo që mund të bëni për ta bërë atë të ndjehet më mirë është, për shembull, të dilni për shëtitje, por mos harroni të mbani distancën tuaj ndaj të tjerëve. Qëndroni të lidhur me të dashurit dhe miqtë tuaj përmes telefonit, kompjuterit dhe mediave sociale.

Mbani në mend se kjo ka të bëjë me një kohë të kufizuar. Mundohuni të angazhoheni me ato që mendoni se janë argëtuese dhe stimuluese.

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Google

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Google. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s