Kategori
Uncategorized

Mitologjia Ilire, Thana dhe Vidasi .

ILLYRIAN MYTHOLOGY -THANA AND VIDASI

An Illyrian godly couple, which is depicted on several monuments made by the ILLYRIANS. Four votive altars with inscriptions dedicated to this couple were found in todays Croatia and Bosnia and Herzegovina. The names of these gods are Illyrian names. Thana is a goddess with attributes of Diana.

Vidasi has the attributes of the god of forests, pastures and springs, of the Roman Silvanus. The reliefs of these deities of this cultic binomial are true works of Illyrian art; they have Illyrian clothing and a characteristic local style.

At the Tršćenica site in the Split plain, two fragmentary stone reliefs were discovered; one with a depiction of Vidas (Silvanus), and the other with the image of his female godess Thana (Diana). Both monuments are preserved in the Archaeological Museum in Split.

If we add to these monuments an inscription dedicated to nymphs from Pojišan of Split, then a fragment of a relief from Duplančić’s court in Lučac, showing half-naked nymphs with shells and a shepherd’s crook (pedum) belonging to Vidas (Silvanus), as well as a relief depicting Thana (Diana), also from Lučac, it can be concluded that Thana and Vidasi (Diana and Silvanus) along with nymphs were very popular in the Split area, certainly long before construction of Diocletian’s Palace in Split.

In the photo a votive relief of Thana and Vidasi (Diana and Silvanus) found in Opačići near Glamoč in Bosnia and Herzegovina.

MITOLOGJIA ILIRE

THANA DHE VIDASI

Një çift i perëndishëm ilir, i cili paraqitet në disa monumente të punuara nga ILIRËT. Në Kroacinë dhe Bosnje-Hercegovinën e sotme u gjetën katër altarë votive me mbishkrime kushtuar këtij çifti. Emrat e këtyre perëndive janë emra ilirë. Thana është një perëndeshë me atributet e Dianës.

Vidasi ka atributet e perëndisë së pyjeve, kullotave dhe burimeve, të Silvanit romak. Relievet e këtyre hyjnive të këtij binomi kulti janë vepra të vërteta të artit ilir; kanë veshje ilire dhe një stil karakteristik vendas.

Në vendin Tršćenica në fushën e Splitit, u zbuluan dy relieve guri fragmentar; njëra me një përshkrim të Vidas (Silvanus), dhe tjetra me imazhin e perëndeshës së tij femër Thana (Diana). Të dy monumentet ruhen në Muzeun Arkeologjik në Split.

Nëse u shtojmë këtyre monumenteve një mbishkrim kushtuar nimfave nga Pojišani i Splitit, atëherë një fragment relievi nga oborri i Duplançiqit në Luçac, ku shfaqen nimfa gjysmë të zhveshura me guaska dhe një kërrabë bariu (pedum) që i përkasin Vidas (Silvanus), si. si dhe një reliev që përshkruan Thana (Diana), gjithashtu nga Luçaci, mund të konkludohet se Thana dhe Vidasi (Diana dhe Silvanus) së bashku me nimfat ishin shumë të njohura në zonën e Splitit, sigurisht shumë kohë përpara ndërtimit të Pallatit të Dioklecianit në Split.

Në foto një reliev kushtimor i Thanës dhe Vidasit (Diana dhe Silvanus) i gjetur në Opaçiqi afër Glamocit në Bosnje dhe Hercegovinë.

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s