Kategori
Uncategorized

Lufta bërthamore mes SHBA-së dhe Rusisë do të linte 5 miliardë të vdekur nga uria, thotë studimi

Shpërthimi i një arme bërthamore do të shkaktonte zjarre masive dhe do të injektonte blozë në atmosferë, duke bllokuar rrezet e diellit që të arrijnë në sipërfaqe dhe duke kufizuar prodhimin e ushqimit, duke çuar në vdekje, tha studimi.

“Një përqindje e madhe e njerëzve do të vdesin nga uria,” tha për Nature.com Lili Xia, një shkencëtare klimatike në Universitetin Rutgers, e cila drejtoi hulumtimin. “Është vërtet keq.”

Duke u bazuar në kërkimet e kaluara, shkencëtarët punuan për të llogaritur se sa blozë që bllokon diellin do të hynte në atmosferë nga stuhitë e zjarrit që do të ndizeshin nga shpërthimi i armëve bërthamore.

Reduktimi i dritës, ftohja globale dhe kufizimet e mundshme tregtare pas luftërave bërthamore do të ishin një katastrofë globale për sigurinë ushqimore”, thuhet në studim.

🔻Në fillim të majit, televizioni shtetëror rus transmetoi simulime të sulmeve bërthamore në Mbretërinë e Bashkuar që dukej se tregonin se sa lehtë Rusia mund ta asgjësonte atë…

’Ne duhet të parandalojmë një luftë bërthamore’

"Të dhënat na tregojnë një gjë: 

🔻Ne duhet të parandalojmë që një luftë bërthamore të mos ndodhë ndonjëherë," tha Alan Robock, një profesor i shkencës klimatike në Universitetin Rutgers dhe bashkëautor i studimit.

🔻Çdo shpërthim i armëve bërthamore që prodhon më shumë se 5 teragramë (5 trilion gram) blozë parashikohet të shkaktojë mungesë masive ushqimore në pothuajse të gjitha vendet, tha studimi.

🔻”Në skenarin ekstrem, numri i të vdekurve do të jetë popullsia e kombinuar e Shteteve të Bashkuara, Evropës, Federatës Ruse dhe aleatëve dhe shumë më tepër," tha Deepak K. Ray për revistën Newsweek.

Hulumtimi i parë në llojin e tij .


Hulumtimi është i pari i këtij lloji, sipas autorëve të studimit.

"Askush nuk e ka bërë këtë llogaritje më parë," i tha Robock Health Day News. "Askush nuk është përpjekur të llogarisë numrin e njerëzve që do të vdisnin."

Autorët e studimit vlerësojnë se ..
🔻vdekjet e shkaktuara nga uria që lindin nga një luftë bërthamore midis Indisë dhe Pakistanit mund të jenë rreth 2.5 miliardë në dy vitet pas shpërthimit të luftës;

🔻Për një konflikt bërthamor midis SHBA-së dhe Rusisë, vdekjet nga uria mund të arrijnë në 5 miliardë.

Lufta bërthamore mund të duket më pak kërcënim sesa gjatë Luftës së Ftohtë, sipas Nature.com,
🔻Por ka ende nëntë vende me më shumë se 12,000 koka bërthamore mes tyre.

”Nëse ekzistojnë armë bërthamore, ato mund të përdoren dhe bota i është afruar disa herë luftës bërthamore," tha Robock. “Ndalimi i armëve bërthamore është zgjidhja e vetme afatgjatë”.
Here’s who owns the most nukes in the world

Nuclear war between US, Russia would leave 5 billion dead from hunger, study says

“We must prevent a nuclear war from ever happening.”About 75% of the world’s population would die from hunger following a nuclear war.”No one has done this calculation before.”

As many as 5 billion people worldwide – 75% of the global population – would die from famine and hunger after a nuclear war between the U.S. and Russia, a new study says. 

The detonation of a nuclear weapon would cause massive fires and inject soot into the atmosphere, blocking sunlight from reaching the surface and limiting food production, leading to the deaths, the study said.

“A large percent of the people will be starving,” Lili Xia, a climate scientist at Rutgers University, who led the research, told Nature.com. “It’s really bad.”

Building on past research, scientists worked to calculate how much sun-blocking soot would enter the atmosphere from firestorms that would be ignited by the detonation of nuclear weapons.

“The reduced light, global cooling and likely trade restrictions after nuclear wars would be a global catastrophe for food security,” the study said.

In early May, Russian state TV broadcast simulations of nuclear attacks on the United Kingdom that seemed to demonstrate how easily Russia could annihilate that nation. As the world follows the Russian invasion into Ukraine and the horrors of war, menacing rhetoric from President Vladimir Putin continues to escalate - most recently as Sweden and […]

In early May, Russian state TV broadcast simulations of nuclear attacks on the United Kingdom that seemed to demonstrate how easily Russia could annihilate that …Show more   

DZIKA_MROWKA / GETTY IMAGES

‘We must prevent a nuclear war’

“The data tells us one thing: We must prevent a nuclear war from ever happening,” said Alan Robock, a professor of climate science at Rutgers University and co-author of the study.

Any nuclear weapon detonation that produces more than 5 teragrams (5 trillion grams) of soot is predicted to likely cause mass food shortages in almost all countries, the study said.

“In the extreme scenario the death toll will be the combined population of the United States, Europe, Russian Federation and allies and much more,” Deepak K. Ray told Newsweek magazine.

First-of-its-kind research

The research is the first of its kind, according to the study authors.

“No one has done this calculation before,” Robock told Health Day News. “No one has tried to calculate the numbers of people who would die.”

The study authors estimate that famine-induced deaths arising from a nuclear war between India and Pakistan could be in the region of 2.5 billion in the two years following the outbreak of war; for a nuclear conflict between the U.S. and Russia, famine-related deaths could reach 5 billion.

Nuclear war might seem less of a threat than it did during the Cold War, according to Nature.com, but there are still nine countries with more than 12,000 nuclear warheads among them.

“If nuclear weapons exist, they can be used, and the world has come close to nuclear war several times,” Robock said. “Banning nuclear weapons is the only long-term solution.”

Nuclear tensions between the U.S. and Russia have only escalated in recent months because of the ongoing Russian-Ukraine war. The threat of nuclear war seems especially relevant today as Russia’s war against Ukraine has disrupted global food supplies, according to the journal Nature, underscoring the far-reaching impacts of a regional conflict.

The study was published in the peer-reviewed British journal Nature Food

https://www.usatoday.com/story/news/nation/2022/08/15/billions-dead-nuclear-war-us-russia/10328429002/

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s