Kategori
Uncategorized

BE po injoron zërin e popullit Iranian, ajo nuk duhet të çertifikojë presidentin e ri të Iranit.

Letter to Borrell regarding Iran

Dear High Representative/Vice-President,

We, Members of the European Parliament, note with concern and regret the decision of the European Union to be represented by Enrique Mora, Deputy Secretary General and Political Director of the European External Action Service, at the inauguration of the incoming Iranian president Ebrahim Raisi. Sending such senior representation to the inauguration of a president with such a dark record, at this sensitive time, contradicts European commitments to uphold and stand up for human rights.

President Raisi was shepherded into office through a sham election, boycotted by millions of Iranian citizens, which was intended to reinforce conservatives within the Iranian regime and deny any real choice to the people of Iran. He has an appalling record of personal responsibility for the most heinous of human rights abuses. Raisi earned his reputation as the ‘Hangman of Tehran’ for his role in the execution of thousands of political prisoners and opponents in the late 1980s. He is personally sanctioned by the US government for his actions. More political opponents have been executed during his tenure as head of the judiciary which began in 2019, including wrestler Navid Afkari and journalist Ruhollah Zam.

It is hardly fitting to honour President Raisi’s inauguration with the presence of one of the EU’s most senior diplomats. It seems even more incongruous given Mr. Mora’s senior role in coordinating the nuclear talks in Vienna. His presence risks giving the impression that the EU’s overwhelming concern is the nuclear agreement, to the point of ignoring severe Iranian human rights abuses. While mass protests against the regime are taking place across Iran, the EU comes across as ignoring the voice of the Iranian people.

Moreover, it comes across as ignoring Iran’s violent and destabilizing regional policies. The inauguration occurs just days after British, US and Romanian governments unequivocally blamed Iran for a murderous drone attack on the Mercer Street, a civilian ship navigating international waters off the coast of Oman, which killed two European citizens a British and a Romanian.

It is time for the EU to send a clear message to Iran that Europe will not turn a blind eye either to human rights abuses or acts of terror and piracy, and that Iran will face consequences for its actions. Honouring the inauguration of the ’Hangman of Tehran’ only serves to encourage such behaviour. 

Your sincerely,

MEP David Lega
MEP Carmen Avram
MEP Anna Fotyga
MEP Antonio Lopez-Isturiz White
MEP Bert-Jan Ruissen
MEP Petras Auštrevičius
MEP Andrey Kovatchev
MEP Lucas Mandl
MEP Tomáš ZdechovskyLetter-to-HRVP-Borrell-regarding-IranLadda

https://davidlega.eu/2021/08/09/letter-to-borrell-regarding-iran/?fbclid=IwAR0DR4MMMI3brSThYcRijhjvJvK3MMx7N-1CGAoe1GNYUd1klFg5NSDzSCQ

Letër Borrell në lidhje me Iranin
I nderuar Përfaqësues i Lartë/Nënkryetar,

Ne, Anëtarët e Parlamentit Evropian, vërejmë me shqetësim dhe keqardhje vendimin e Bashkimit Evropian për t’u përfaqësuar nga Enrique Mora, Zëvendës Sekretar i Përgjithshëm dhe Drejtor Politik i Shërbimit Evropian të Veprimit të Jashtëm, në përurimin e presidentit të ardhshëm iranian Ebrahim Raisi. Dërgimi i një përfaqësimi të tillë të lartë në inaugurimin e një presidenti me një rekord kaq të errët, në këtë kohë të ndjeshme, bie ndesh me angazhimet evropiane për të mbështetur dhe mbrojtur të drejtat e njeriut.

Presidenti Raisi u fut në detyrë përmes një zgjedhjeje të rreme, të bojkotuar nga miliona qytetarë iranianë, e cila kishte për qëllim të forconte konservatorët brenda regjimit iranian dhe të mohonte çdo zgjedhje të vërtetë për popullin e Iranit. Ai ka një rekord të tmerrshëm të përgjegjësisë personale për abuzimet më të tmerrshme të të drejtave të njeriut. Raisi fitoi reputacionin e tij si “Xhelati i Teheranit” për rolin e tij në ekzekutimin e mijëra të burgosurve politikë dhe kundërshtarëve në fund të viteve 1980. Ai është sanksionuar personalisht nga qeveria amerikane për veprimet e tij. Më shumë kundërshtarë politikë janë ekzekutuar gjatë qëndrimit të tij si kreu i gjyqësorit i cili filloi në vitin 2019, përfshirë mundësin Navid Afkari dhe gazetarin Ruhollah Zam.

Nuk është aspak e përshtatshme të nderohet përurimi i Presidentit Raisi me praninë e një prej diplomatëve më të lartë të BE -së. Duket edhe më e paqëndrueshme duke pasur parasysh rolin e lartë të zotit Mora në koordinimin e bisedimeve bërthamore në Vjenë. Prania e tij rrezikon të krijojë përshtypjen se shqetësimi dërrmues i BE -së është marrëveshja bërthamore, deri në pikën e injorimit të abuzimeve të rënda iraniane të të drejtave të njeriut. Ndërsa protestat masive kundër regjimit po zhvillohen në të gjithë Iranin, BE duket se po injoron zërin e popullit iranian.

Për më tepër, ajo vjen si injorim i politikave rajonale të dhunshme dhe destabilizuese të Iranit. Inagurimi ndodh vetëm disa ditë pasi qeveritë britanike, amerikane dhe rumune fajësuan pa mëdyshje Iranin për një sulm vrasës me dron në rrugën Mercer, një anije civile që lundronte në ujërat ndërkombëtare në brigjet e Omanit, e cila vrau dy qytetarë evropianë një britanik dhe një rumun.

Tani është koha që BE -ja t’i dërgojë një mesazh të qartë Iranit se Evropa nuk do t’i mbyllë sytë as për shkeljet e të drejtave të njeriut, as për aktet e terrorit dhe piraterisë, dhe se Irani do të përballet me pasoja për veprimet e tij. Nderimi i inaugurimit të “Xhelatit të Teheranit” shërben vetëm për të inkurajuar një sjellje të tillë.

Sinqerisht nga ana juaj,

Eurodeputeti David Lega
Eurodeputetja Carmen Avram
Eurodeputetja Anna Fotyga
Eurodeputeti Antonio Lopez-Isturiz White
Eurodeputeti Bert-Jan Ruissen
Eurodeputetja Petras Auštrevičius
Eurodeputeti Andrey Kovatchev
Eurodeputeti Lucas Mandl
Eurodeputeti Tomáš Zdechovsky

Letër-HRVP-Borrell-në lidhje-IranLadda

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s