Kategori
Uncategorized

Kanceri i stomakut: simptomat, trajtimi dhe shanset e shërimit.

Kanceri i stomakut është një nga shkaqet më të zakonshme të vdekjes së tumorit. Po sqarojmë për adenokarcinomën.


Kanceri i stomakut
Edhe pse kanceri i stomakut është një lloj mjaft i rrallë i kancerit, ai është ende një nga shkaqet më të zakonshme të vdekjes së tumorit.


Tabela e përmbajtjes
Çfarë është kanceri i stomakut?

Ekzistojnë tumore të ndryshme malinje që mund të formohen në stomak. 95 përqind e këtyre zhvillohen në mukozën e stomakut dhe e kanë origjinën në indin gjëndëror. Quhet adenokarcinoma. Shumica e burrave dhe grave në dekadën e shtatë të jetës sëmuren me kancer në stomak, me burrat që preken më shpesh sesa gratë. Në to, kanceri i stomakut është sëmundja e shtatë më e zakonshme e tumorit, tek gratë e nënta më e zakonshme.
Megjithëse sëmundjet e reja vjetore në Gjermani kanë rënë për disa vite dhe sipas Institutit Robert Koch në vitin 2014 vetëm rreth 15,000 njerëz u sëmurën, kanceri nuk duhet të nënvlerësohet, pasi është ende një nga kushtet më të zakonshme të tumorit. Nëse adenokarcinoma e stomakut zbulohet shumë vonë, shërimi është i vështirë.

Për cilat arsye i atribuohet një kanceri në stomak?

Deri më sot, shkaqet e sakta të kancerit të stomakut nuk janë sqaruar shkencërisht. Sidoqoftë, disa faktorë rreziku mund të favorizojnë shfaqjen e kancerit të stomakut. Kështu, pacientët të cilët tashmë kanë vuajtur nga një inflamacion i mukozës së stomakut, pa dashje vuajtur nga bakteri Helicobacter pylori, bëjnë pjesë në grupin e rrezikut. Për shkak të infeksionit Helicobacter, mukoza e stomakut është dukshëm më e ndjeshme ndaj formimit të qelizave të degjeneruara.
Faktorë shtesë të rrezikut mund të gjenden në zakone të caktuara të ngrënies dhe të jetesës.

Kështu, rreziku i zhvillimit të kancerit të stomakut rritet nga:

🌑Konsumi i rregullt i ushqimeve të forta të kripura ose të tymosura.
🌑Konsumi i ushqimeve të pjekura në skarë ose të skuqura, në të cilat nitrati shndërrohet në nitrite. (Nitrosaminë)
🌑Rritja e konsumit të alkoolit dhe cigareve
🌑Konsumi i ushqimeve të nxehta
🌑Mungesa e proteinave dhe vitaminave
🌑Konsumi i mykrave që prodhojnë aflatoksina.
🌑Përveç kësaj, më tej, sëmundjet gastrike të lidhura pjesërisht gjenetikisht ose operacionet e mëparshme mund të rrisin rrezikun e kancerit.

Simptomat: Si shfaqet kanceri i stomakut?

Ngjashëm me karcinomën e pjesëve të tjera të trupit, fazat e hershme të kancerit të stomakut shkaktojnë pak ose aspak simptoma. Për këtë arsye, sëmundja zakonisht njihet vetëm shumë vonë, gjë që ka një efekt negativ në shanset e shërimit.
Ankesat fillestare janë zakonisht shumë të veçanta dhe mund të tregojnë shumë sëmundje të ndryshme të stomakut. Sidoqoftë rekomandohet të konsultoheni me një specialist në rast të ankesave të përsëritura në pjesën e sipërme të barkut për të sqaruar shkaqet e mundshme. Simptomat e mëposhtme mund të tregojnë kancerin e stomakut:

Ndjenja e presionit në pjesën e sipërme të barkut
Ndjenjë e plotë
Të përziera, të vjella
Depresioni
Humbja e oreksit
Gëlltitja e ankesave
Humbje e padëshiruar e peshës
Mbeturinat e performancës
Era e gojës
Gjak në jashtëqitje
Nuk e pëlqen mishin
Intolerancë e re (p.sh. nga kafeja, pemët, alkooli)
Formimi i ujit të barkut
Sugjerim: Sigurisht, simptomat e mësipërme mund të jenë gjithashtu shenja të një sëmundjeje tjetër të stomakut ose intolerancës shumë më të rrezikshme. Sidoqoftë, në rast të simptomave ekzistuese të kësaj natyre, duhet të konsultoheni me një mjek për arsye sigurie. Sepse gjithnjë e mbani mend: Kanceri i stomakut, i cili zbulohet në një fazë të hershme, ka shanse dukshëm më të mira për shërim.

Stomak irritues: Kjo është për shkak të shqetësimit të stomakut

Si trajtohet kanceri i stomakut?

Trajtimi i kancerit të stomakut varet shumë nga lloji dhe madhësia e tumorit. Përveç kësaj, është thelbësore nëse karcinoma ka formuar tashmë metastaza dhe sa shpejt dhe në mënyrë agresive po rritet tumori.
Masa e parë është zakonisht ndërhyrja kirurgjikale, në të cilën tumori dhe ndoshta nyjet limfatike ngjitur duhet të hiqen plotësisht. Tumoret më të vegjël në ditët e sotme mund të hiqen me një procedurë minimale invazive në procesin e bajpasit të stomakut. Në këtë rast, stomaku mbahet kryesisht. Nëse tumori është shumë i madh, i gjithë stomaku gjithashtu mund të hiqet (gastrektomia) dhe një stomak zëvendësues mund të formohet me një seksion të zorrëve të vogla.
Një kimioterapi mund të ndihmojë tashmë, megjithatë, edhe pas operacionit të kontribuojë në minimizimin e rrezikut të rikthimit. Nëse dhe kur bëhet fjalë për përdorim, mjeku vendos së bashku me pacientin.
Nëse tumori është i paoperueshëm dhe nuk i përgjigjet mirë kimioterapisë, shpesh përdoret terapi rrezatimi. Qëllimi është të parandalojë rritjen e tumorit, duke e zvogëluar atë dhe kështu të lehtësojë ankesat e pacientit.

Gjithashtu interesante: Çfarë mund të thotë dhimbje stomaku
A është shërimi i kancerit në stomak?

Sigurisht, shanset e shërimit varen shumë nga koha e diagnozës dhe lloji dhe madhësia e tumorit. Fatkeqësisht, në kancerin e stomakut, tumoret e vajzave formohen relativisht shpejt në organe të tjera, të tilla si në mëlçi ose mushkëri. Sidoqoftë, nëse karcinoma zbulohet herët dhe është akoma në fillimet e saj, shanset e shërimit janë shumë të mira. Pararendësit e kancerit të stomakut mund të shërohen plotësisht në pothuajse të gjitha rastet.
Sipas statistikave të përgjithshme, niveli pesë-vjeçar i mbijetesës pas operacionit është 90 për qind. Kjo do të thotë që nga 100 njerëz, kanceri i stomakut të të cilëve trajtohet në fazat e hershme, 90 ende jetojnë pas pesë vjetësh.
Nëse tumori nuk mund të hiqet plotësisht ose zbulohet vetëm në një fazë të përparuar, shanset e shërimit zhyten ndjeshëm.

Magenkrebs: Symptome, Behandlung und Heilungschancen

Jessica Jansen, Online Redakteurin

Magenkrebs gehört zu den häufigsten tumorbedingten Todesursachen. Wir klären Sie über das Adenokarzinom auf.

Magenkrebs

Auch wenn Magenkrebs eine recht seltene Krebsart ist, zählt er immer noch zu den häufigsten tumorbedingten Todesursachen.  Foto: magicmine; Eraxion / iStockInhaltsverzeichnis

Was ist Magenkrebs?

Es gibt verschiedene bösartige Tumore, die sich im Magen bilden können. Zu 95 Prozententwickeln sich diese in der Magenschleimhaut und gehen vom Drüsengewebe aus. Man nennt sie Adenokarzinome. Meist erkranken Männer und Frauen im siebten Lebensjahrzehnt an Magenkrebs, wobei Männer etwas häufiger betroffen sind als Frauen. Bei ihnen ist das Magenkarzinom die siebthäufigste Tumorerkrankung, bei Frauen die neunthäufigste. 
Auch wenn die jährlichen Neuerkrankungen in Deutschland seit einigen Jahren rückläufig sind und laut Robert Koch-Institut im Jahre 2014 nur etwa 15.000 Personen erkrankten, sollte die Krebserkrankung nicht unterschätzt werden, denn sie gehört noch immer zu den häufigsten tumorbedingten Todesursachen. Wird das Adenokarzinom im Magen zu spät erkannt, ist eine Heilung nur schwer möglich. 

Lesen Sie auch: Magenschleimhautentzündung: Die besten Hausmittel gegen Gastritis

Auf welche Ursachen ist ein Magenkarzinom zurückzuführen?

Bisher sind die genauen Ursachen von Magenkrebs wissenschaftlich noch nicht hinreichend geklärt. Einige Risikofaktoren können die Entstehung eines Magenkarzinoms jedoch begünstigen. So gehören Patienten, die schon mal unter einer Magenschleimhautentzündung, augelöst durch das Helicobacter pylori Bakterium, gelitten haben, zur Risikogruppe. Durch die Helicobacter-Infektion ist die Magenschleimhaut deutlich anfälliger für die Enstehung von entarteten Zellen. 
Weitere Risikofaktoren lassen sich in bestimmten Ernährungs- und Lebensgewohnheiten finden. So erhöht sich das Risiko an Magenkrebs zu erkranken durch:

 • Den regelmäßigen Verzehr von stark salzhaltiger oder geräucherter Nahrung.
 • Den Verzehr von gegrillter oder gebratener Nahrung, bei welcher sich Nitrat zu Nitriten umwandelt. (Nitrosamine)
 • Erhöhten Alkohol- und Zigarettenkonsum
 • Den Verzehr von zu heißen Speisen
 • Einen Eiweiß- und Vitaminmangel
 • Den Verzehr von Schimmelpilzen, die Aflatoxine bilden. 

Außerdem können weitere, teils genetisch bedingte Magenerkrankungen oder vorausgegangene Operationen das Krebsrisiko erhöhen. 

Hier können Sie sich über die Magenspiegelung informieren: Magenspiegelung: Fragen und Antworten zur zuverlässigen Diagnose

Magenspiegelung: Fragen und Antworten zum zuverlässigen Diagnose-Eingriff - Foto: RobinOlimb / iStock

Wann ist sie sinnvoll?

Symptome: Wie äußert sich ein Magenkarzinom?

Ähnlich wie bei einem Karzinombefall anderer Körperteile verursacht auch das Frühstadium des Magenkrebses wenig bis gar keine Symptome. Aus diesem Grund wird die Erkrankung meist erst sehr spät erkannt, was sich negativ auf die Heilungschancen auswirkt. 
Anfängliche Beschwerden sind meist sehr unspezifisch und können auf viele verschiedene Magenerkrankungen hindeuten. Es wird dennoch empfohlen, bei wiederholt auftretenden Beschwerden im oberen Bauchbereich einen Facharzt aufzusuchen, um mögliche Ursachen abklären zu lassen. Folgende Symptome können auf ein Magenkarzinom hindeuten:

 • Druckgefühl im Oberbauch
 • Völlegefühl
 • Übelkeit, Erbrechen
 • Abgeschlagenheit
 • Appetitlosigkeit
 • Schluckbeschwerden
 • Ungewollte Gewichtsabnahme
 • Leistungsabfall
 • Mundgeruch
 • Blut im Stuhl
 • Abneigung gegen Fleisch
 • Neue Unverträglichkeiten (z.B. von Kaffee, Obst, Alskohol)
 • Bildung von Bauchwasser

Hinweis: Natürlich können die oben genannten Symptome auch Anzeichen für eine andere weitaus ungefährlichere Magenerkrankung oder Unverträglichkeit sein. Bei bestehenden Symptomen dieser Art sollten Sie jedoch sicherheitshalber einen ärztlichen Rat einholen. Denn bedenken Sie immer: Magenkrebst, der in einem frühen Stadium entdeckt wird, hat deutlich bessere Heilungschancen. 

Schauen Sie im Video, was sich hinter einem Reizmagen verbirgt: (Der Artikel geht unter dem Video weiter)Reizmagen: Das steckt hinter Magenbeschwerden 

Wie wird Magenkrebs behandelt?

Die Behandlung von Magenkrebs ist stark von der Art und Größe des Tumors abhängig. Außerdem ist es entscheidend, ob das Karzinom bereits Metastasen gebildet hat und wie schnell und aggressiv der Tumor wächst. 
Erste Maßnahme ist meist der operative Eingriff, bei dem der Tumor und möglicherweise angrenzende Lymphknoten vollständig entfernt werden sollen. Kleinere Tumore können heutzutage schon durch einen minimal-invasiven Eingriff im Zuge einer Magenspiegelung entfernt werden. Hierbei bleibt der Magen größtenteils erhalten. Ist der Tumor zu groß, kann auch der gesamte Magen entfernt werden (Gastrektomie) und mit einem Dünndarmabschnitt ein Ersatzmagen gebildet werden.
Eine Chemotherapie kann bereits vor, allerdings auch nach der Operation dazu beitragen, dass sich das Rückfallrisiko minimiert. Ob und wann sie zum Einsatz kommt entscheidet der Arzt zusammen mit dem Patienten. 
Ist der Tumor inoperabel und springt auch nicht gut auf die Chemotherapie an, kommt häufig dieStrahlentherapie zum Einsatz. Ziel dabei ist es, den Tumor im Wachstum zu hindern, gegebenenfalls zu verkleinern und damit die Beschwerden des Patienten zu lindern. 

Auch interessant: Was Magenschmerzen bedeuten können

Ist Magenkrebs heilbar?

Natürlich hängen die Heilungschancen stark vom Zeitpunkt der Diagnose und der Art und Größe des Tumors ab. Leider bilden sich bei Magenkrebs relativ schnell Tochtergeschwulste in anderen Organen, wie in der Leber oder Lunge. Wird das Karzinom jedoch früh entdeckt und befindet sich noch im Anfangsstadium, stehen die Heilungschancen sehr gut. Vorstufen von Magenkrebs können in nahezu allen Fällen vollständig geheilt werden.
Laut allgemeinen Statistiken liegt die Fünf-Jahres-Überlebensrate nach der Operation bei 90 Prozent. Das heißt, von 100 Personen, deren Magenkrebs im Frühstadium behandelt wird, leben nach fünf Jahren noch 90.
Kann der Tumor nicht vollständig entfernt werden oder wird er erst in einem fortgeschrittenen Stadium entdeckt, sinken die Heilungschancen allerdings deutlich.

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s