Kategori
Uncategorized

Former OSCE Ambassador Calls for War Crime Investigations into Serbian President


Former OSCE Ambassador Calls for War Crime Investigations into Serbian President

Former OSCE Ambassador Calls for War Crime Investigations into Serbian President

William Walker, former head of the OSCE Kosovo Verification Mission (KVM), has called for war crime investigations into Serbia’s President Aleksandar Vucic. He has also questioned the timing and motive of , the announcement of the war crime indictment against President Thaci.

Walker, who witnessed one of the most brutal massacres of the Serbian regime in Kosovo, the Reçak massacre that left 45 Albanian men and boys killed and their bodies thrown in a ditch, spoke to Kosovo’s public broadcaster RTK on Thursday.

He said that Vucic is also responsible for war crimes in Kosovo because he was Milosevic’s minister of information. 

“He was a minister in a government that ordered the Serbian security forces to do what they did in Kosovo during 1998-99, a result of which was also the Reçak [massacre],” Walked stated.

In January 1999, Walker went to the scenewhere dead bodies lied, and stated that the massacre was “a crime against humanity”.

Vucic, Milosevic’s Minister of Information, has denied the massacre ever took place, and accused Walker of fabricating it: “It was all fabricated by that global fraudster, scammer and swindler, Walker”.

The massacre was one of the factors that led to the 1999 NATO bombing campaign which ended the bloody two-year war between Kosovo and Serbia.

Walker said he was “disappointed” and “somewhat alarmed” that prosecutors in The Hague will investigate only alleged crimes committed by Albanians.  

”Lately I have been very disappointed and somewhat alarmed because I think the Special Prosecutor’s Office having only the mandate to look at the Albanian side, the Kosovo side of the violence that took place, I find it a very unequal operation. Yes, there were war crimes committed, certainly, during and after the war, but in my opinion the vast majority of those we committed under the guidance and governance of Belgrade, not of the KLA,” he stated.

He said the timing and the motive of the announcement of indictment against Thaci by the Specialist Chambers was questionable.

Illiam Walker, ish-kreu i Misionit të Verifikimit të OSBE-së në Kosovë (KVM), ka bërë thirrje për hetime të krimit të luftës tek Presidenti i Serbisë Aleksandar Vuçiç. Ai gjithashtu ka vënë në dyshim kohën dhe motivin e shpalljes së aktakuzës për krimin e luftës kundër Presidentit Thaçi.

Walker, i cili ishte dëshmitar i një prej masakrave më brutale të regjimit serb në Kosovë, masakrës së Reçakut që la 45 burra dhe djem shqiptarë të vrarë dhe trupat e tyre të hedhur në një hendek, foli të enjten me transmetuesin publik të Kosovës.

Ai tha se Vuçiç është gjithashtu përgjegjës për krimet e luftës në Kosovë sepse ai ishte ministri i informacionit i Millosheviçit.

“Ai ishte një ministër në një qeveri që urdhëroi forcat serbe të sigurisë të bëjnë atë që bënë në Kosovë gjatë viteve 1998-99, një rezultat i së cilës ishte edhe Reçak [masakra],” tha Walked.

Në janar të vitit 1999, Walker shkoi në vendin e ngjarjes, ku kufomat e gënjyer, dhe deklaroi se masakra ishte “një krim kundër njerëzimit”.

Vucic, Ministri i Informacionit i Millosheviçit, ka mohuar masakrën e ndodhur ndonjëherë, dhe akuzoi Walker për sajimin e tij: “E gjitha ishte sajuar nga ai mashtrues, mashtrues dhe mashtrues global, Walker”.

Masakra ishte një nga faktorët që çuan në fushatën e bombardimeve të NATO-s më 1999, e cila i dha fund luftës së përgjakshme dy-vjeçare midis Kosovës dhe Serbisë.

Walker tha se ishte “i zhgënjyer” dhe “disi i alarmuar” që prokurorët në Hagë do të hetojnë vetëm krimet e pretenduara të kryera nga shqiptarët.

“Kohët e fundit unë kam qenë shumë i zhgënjyer dhe disi i alarmuar sepse mendoj se Zyra e Prokurorit Special që ka vetëm mandatin të shikojë palën shqiptare, palën kosovare të dhunës që ndodhi, e konsideroj një operacion shumë të pabarabartë. Po, ka pasur krime lufte të kryera, sigurisht, gjatë dhe pas luftës, por për mendimin tim shumica dërrmuese e atyre që kemi kryer nën drejtimin dhe qeverisjen e Beogradit, jo të U KK-së, ”tha ai.

Ai tha se koha dhe motivi i shpalljes së aktakuzës kundër Thaçit nga Dhomat e Specialistëve ishte i diskutueshëm.

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Google

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Google. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s