Kategori
Uncategorized

ȄSHTȄ KOHA TȄ JEMI TȄ BASHKUAR DHE JO TȄ NDARȄ.

Shkaku ȅshtȅ se ndonjȅ pȅrfaqȅsues i huaj i akredituar nȅ vend dhe ndonjȅ institucion ndȅrkombȅtar nxituan tȅ uronin fituesin.

-Pȅr kȅtȅ arsye kȅrkohet dorȅheqja e kryetarit tȅ Partisȅ me justifikimin se nuk arriti tȅ fitonte zgjedhjet, duke e lidhur me njȅ preçedent tȅ para 13 viteve kur kryetari i partisȅ qȅ qeveriste vendin dhe administronte zhvillimin e zgjedhjeve dha dorȅheqje pas humbjes.

-Duket qȅ rasti nuk ȅshtȅ i njȅjtȅ.

-Kam shkruar disa postime nȅ FB pȅr kȅtȅ situatȅ duke shprehur mendimin se mȅ parȅ tȅ analizohen shkaqet e “humbjes” dhe tȅ metat e drejtimit nga ana e kryetarit tȅ partisȅ dhe mȅ pas tȅ kȅrkohet zȅvȅndȅsimi i tij , nȅqoftȅse ai ȅshtȅ shkaku i humbjes.

Dr.Vili Minarolli/Ish antar i Kryesisȅ tȅ PDSH
Ish Kryetar i Degȅs tȅTiranȅs

Nȅ PDSH po zhvillohet njȅ fushatȅ pȅr zgjedhjen e Kryetarit tȅ partisȅ, njȅ muaj pas ditȅs tȅ votimit dhe pa u pȅrfunduar proçesi i çertifikimit tȅ zgjedhjeve nga KQZ.

Shkaku ȅshtȅ se ndonjȅ pȅrfaqȅsues i huaj i akredituar nȅ vend dhe ndonjȅ institucion ndȅrkombȅtar nxituan tȅ uronin fituesin. Pȅr kȅtȅ arsye kȅrkohet dorȅheqja e kryetarit tȅ Partisȅ me justifikimin se nuk arriti tȅ fitonte zgjedhjet, duke e lidhur me njȅ preçedent tȅ para 13 viteve kur kryetari i partisȅ qȅ qeveriste vendin dhe administronte zhvillimin e zgjedhjeve dha dorȅheqje pas humbjes. Duket qȅ rasti nuk ȅshtȅ i njȅjtȅ. Kam shkruar disa postime nȅ FB pȅr kȅtȅ situatȅ duke shprehur mendimin se mȅ parȅ tȅ analizohen shkaqet e “humbjes” dhe tȅ metat e drejtimit nga ana e kryetarit tȅ partisȅ dhe mȅ pas tȅ kȅrkohet zȅvȅndȅsimi i tij , nȅqoftȅse ai ȅshtȅ shkaku i humbjes.Kryetari Basha iu drejtua KK me njȅ pyetje tȅ thjeshtȅ: “Nȅqoftȅse ju mendoni se zgjedhjet janȅ humbur, unȅ jap dorȅheqje, por nȅqoftȅse zgjedhjet janȅ vjedhur , atȅhere tȅ gjithȅ bashkȅ tȅ evidentojmȅ masakrȅn zgjedhore dhe pastaj tȅ merremi me veten tonȅ”.

Pavarȅsisht se asnjȅ nuk u shpreh pȅr humbjen e zgjedhjeve, KK i partisȅ vendosi qȅ PD tȅ fillonte fushatȅn pȅr zgjedhjen e kryetarit tȅ partisȅ ose rikonfirmimin e atij qȅ ȅshtȅ nȅ detyrȅ.

Megjithatȅ secili nga kandidatȅt ka tȅdrejtȅn e tij dhe nȅ fund edhe unȅ si antar i thjeshtȅ i PD do i uroj pȅr fitoren e tij.

Nga sa kam dȅgjuar , tȅ gjithȅkandidatȅt e rinj parashtrojnȅ , atȅ qȅ e quajnȅ platformȅ dhe ka tȅ bȅjȅ me drejtimin e partisȅ nga ana e tyre.

PD do i duhet tȅ ndeshet pȅrsȅri me kundȅrshtarin e tij politik, i cili tashmȅ ka krijuar njȅ makineri tȅ frikshme elektorale, pasi ka futur nȅn sqetullȅn e tij çdo segment tȅ shtetit, me anȅ tȅ sȅ cilȅs arrin tȅ fitojȅ çdo zgjedhje dhe tȅgjunjȅzojȅ çdo kundȅrshtar.

Nuk ia lejoj vetes as tȅ mbȅshtes as tȅkritikoj veprimet e Kryetarit L.Basha pȅr drejtimin e partisȅ.Nganjȅherȅ kam dashur t’i jap ndonjȅ mendim(jo kȅshillȅ) duke i shkruar personalisht, si njȅ detyrim thjesht moral dhe pa patur asnjȅ pretendim qȅ t’i merrte nȅ konsideratȅ. Por duke i ndjekur ngjarjet dhe veprimet nga jashtȅ, jo gjithnjȅ kam miratuar veprimet e tij.Pȅr shȅmbull nuk e kuptova krijimin e Kȅshillit pȅr pȅrzgjedhjen e kandidaturave pȅr deputetȅ, duke i lȅnȅ shkak zgjedhjeve preferenciale dhe eleminimeve subjektive, kur ekzistojnȅ strukturat pȅrgjegjȅse sipas statutit . Nuk gjej asnjȅ justifikim nȅvendimmarrjen e tij duke shmangur strukturat pȅrkatȅse, siç ishte hartimi i listȅs tȅ deputetȅve nȅ zgjedhjet e vitit 2017 me persona qȅ jo vetȅm ranȅ preh e joshjeve nga ana e kundȅrshtarit politik dhe u bȅnȅ njȅsh me tȅ nȅ veprime tȅhapura antikushtetuese, por u evidentuaredhe pȅr njȅ formim tȅ mangȅt moral, intelektual dhe kulturor. Shprehja e lirȅ e mendimit nȅ forumet e partisȅ, dȅgjimi dhe marrja nȅ konsideratȅ e tyre edhe kur janȅ tȅ ndryshme nga mendimi i kryetarit, respektimi dhe zbatimi e rregullave , mbledhja e forumeve sipas statutit,sigurojnȅ funksionimin e brendshȅm tȅ demokracisȅ nȅ parti.

Pa dashur ta justifikoj zotin Basha, unȅ pȅrsȅri po i kthehem problemit qȅ ka tȅ bȅjȅ me pyetjen qȅ shtrova mȅ sipȅr. Kȅto ditȅ tȅ fushatȅs pȅr kryetar kam dȅgjuar qȅ e pȅrbashkȅta e tyre ȅshtȅkritikat ndaj veprimeve dhe vendimeve tȅkryetarit nȅ detyrȅ. E drejta e tyre. Duhet të vihen nȅ dukje tȅ metat dhe gabimet pȅr tȅ dhȅnȅ siguri pȅr mos pȅrsȅritje nga ai qȅdo tȅ zgjidhet. Po nga asnjȅ nuk kam dȅgjuar si do tȅ vepronte ai ose ajo po tȅishin nȅ atȅ rol.Sepse vitin tjetȅr nȅzgjedhjet e rradhȅs secili prej tyre mund tȅndodhet nȅ tȅ njȅjtat pozita.

Unȅ do tȅ shpreh mendimin tim pȅr disa nga ato “gabime” qȅ pȅrmendin konkuruesit e tjerȅ.

Zoti Basha kritikohet pse braktisi Çadrȅn dhe pranoi bashkȅadministrim ezgjedhjeve nȅ vitin 2017, ndȅrkohȅ qȅkishte deklaruar se zgjedhje me E.Ramȅn kryeministȅr nuk do tȅ bȅnte. Me sa mȅkujtohet atȅ kohȅ pati njȅ angazhim tȅmadh ndȅrkombȅtar qȅ opozita tȅ merrte pjesȅ nȅ zgjedhje, si detyrim i funksionimit tȅ njȅ shteti pluralist. Emisarȅt e ndryshȅm ndȅrkombȅtargarantuan pȅr zgjedhje tȅ drejta, ndoshta ushtruan edhe presion ndaj kryetarit pȅr ta konsideruar mospjesmarrjen si njȅstandart jo demokratik dhe e “detyruan” Kryeministrin tȅ lȅshonte disa ministri, si shprehje e tolerancȅs nga ana e tij.

Ndȅr to edhe Ministrinȅ e Brendshme , por jo Drejtorin e Pȅrgjithshȅm tȅ Policisȅ, siç bȅri edhe sȅ fundi kur e largoi ministrin Lleshaj, pȅr “tȅ ulur gjakrat”, por jo tȅshkarkonte atȅ qȅ ishte pȅrgjegjȅsi kryesor i vrasjes tȅ njȅ tȅ pafajshmi nga ana epolicisȅ. Dhe pasqyra mȅ e qartȅ e atyre zgjedhjeve ishte dosja 339, pȅr tȅ cilȅn heshtȅn jo vetȅm garantuesitndȅrkombȅtar pȅr zgjedhje normale, por edhe organet ligjzbatuese tȅ “Drejtȅsisȅ tȅreformuar”. Kjo ishte garanci pȅr deformimin nȅ zgjedhjet e ardhshme.

E njȅjta histori nȅ zgjedhjet lokale tȅvitit 2019.Opozita , por edhe populli tashmȅ ishin tȅ bindur se partia shtet do i tjetȅrsonte me tȅ gjitha mȅnyrat vullnetin e zgjedhȅsve, prandaj ishte e vendosur tȅmos merrte pjesȅ nȅ zgjedhje dhe kishte siguruar mbȅshtetjen popullore pȅr protesta.

Opozita i kȅrkoi popullit ( jo vetȅm demokratȅve) tȅ refuzontepjesmarrjen nȅ farsȅn e zgjedhjevemoniste tȅ tipit tȅ kohȅs tȅ diktaturȅs .Votimi u refuzua masivisht dhe sot kemi njȅ pushtet lokal copȅ copȅ qȅ ka si funksion tȅ vetȅm shpȅrndarjen nȅ mȅnyrȅpreferenciale tȅ asistencȅs sociale pȅr njerȅzit e varfȅr. Por edhe e pȅrdorur si bastion manipulimi pȅr çfardo proçesizgjedhor.

Ç’farȅ do kishin zgjedhur  si veprim  kandidatȅt e sotȅm pȅr kryetar nȅ rastin e kȅtij kȅrcȅnimi nȅ emȅr tȅ njȅ institucioni kaq tȅ lartȅ dhe tȅ rȅndȅsishȅm ?

Tashmȅ ishte krijuar bindje e palȅkundur se me kȅtȅ parti shtet nuk ishte e mundur qȅ vullneti politik i votuesve tȅmos deformohej. Mbȅshtetja qȅ i jepej partisȅ shtet nga ndonjȅ pȅrfaqȅsues diplomatik apo organizȅmndȅrkombȅtar,mungesa e vullnetit pȅr tȅdȅnuar parregullsitȅ e zgjedhjeve tȅkaluara, gllabȅrimi nȅ dritȅ tȅ diellit i tȅgjitha institucioneve kushtetuese dhe jo, tregonte njȅ ambjent jo tȅ duhur pȅr tȅrealizuar zgjedhje normale nȅ vend. Nga ana tjetȅr Shqipȅria nȅ raportet ndȅrkombȅtare dhe organizmat qȅmonitoronin plotȅsimin e kushteve pȅr hapjen e negociatave me BE, prezantohej si njȅ narko shtet, qȅ drejtohej nga njȅautokrat qȅ i kishte gllabȅruar tȅ gjitha institucionet ligj zbatuese, qȅ funksiononteprej disa viteve pa gjykatȅ kushtetuese dhe tȅ lartȅ, me njȅ parlament formal dhe antikushtetues ( nȅ kushtetutȅ parlamenti funksionon me 140 deputetȅ), qȅmiratonte çdo projekt tȅ qeverisȅ jo vetȅm pa u diskutuar, por edhe pa u lexuar nga ligjvȅnȅsit, me njȅ sistem drejtȅsie ku u ricikluan pothuaj tȅ gjithȅ pȅrfaqȅsuesit e drejtȅsisȅ tȅ kohȅs tȅ diktaturȅs,qȅ kishin dhȅnȅ dȅnime nȅ cȅnim tȅ lirive dhe tȅdrejtave tȅ njeriut, me njȅ polici qȅbashkȅpunonte hapur me krimin e organizuar, ku krimi i organizuar kishte fushȅ tȅ lirȅ veprimi nga mbȅshtetja e politikȅs, ku vetȅ kodi zgjedhor kishte hapsira pȅr manipulim dhe deformim tȅvotȅs dhe shumȅ mangȅsi qȅ nuk krijonin asnjȅ mundȅsi pȅr zgjedhje normale.

Nȅkȅto kushte kur rrezikoheshin pȅrsȅri zgjedhjet, futet nȅ lojȅ pȅrfaqȅsuesja e Presidentit tȅ SHBA-sȅ dhe pȅrfaqȅsuesi i BE. Ata dolȅn nȅ rolin e garantit ose mȅshqip i dhanȅ besȅn opozitȅs shqiptare qȅdo tȅ siguronin tȅ gjitha kushtet pȅr zgjedhje normale.Ȅshtȅ e njohur nocioni i Besȅs pȅr ne shqqiptarȅt si njȅ normȅ shumȅ e rȅndȅsishme morale, qȅ nuk mund tȅ shkelet. Aq mȅ shumȅ kur kjo garanci jepej nga pȅrfaqȅsues i njȅ vendi qȅ pȅr çdo shqiptar ȅshtȅ simbol i demokracisȅ dhe drejtȅsisȅ.Dhe u sajua i ashtuquajturi Kȅshilli Politik pȅr hartimin e njȅ kodi zgjedhor qȅ do tȅ garantontȅzgjedhje normale. ( Nuk e pȅrmend zgjedhje tȅ lira dhe tȅ ndershme se pȅr ato as qȅ bȅhet fjalȅ).

PD filloi pȅrgatitjen pȅr zgjedhjet duke i kushtuar kujdes zgjedhjes tȅkandidatȅve pȅr deputetȅ, duke caktuar sidrejtuesit politik tȅ qarqeve njerȅz me integritet moral dhe me eksperiencȅpolitike dhe duke krijuar njȅ koalicion tȅgjȅrȅ me parti tȅ djathta dhe tȅ qendrȅs, pȅr tȅ maksimalizuar votȅn . PD nuk bȅri koalicion para zgjedhor me LSI-nȅ dhe unȅ e quajta veprim shumȅ tȅ drejtȅ dhe logjik.

Fushata e kryetarit Basha pȅr mendimin tim ishte njȅ fushatȅ shumȅpaqȅsore, aspak negative, bashkȅbiseduese me qytetarȅt, qȅ ngjallte shpresȅ dhe mobilizonte antarȅsinȅ e PD dhe tȅopozitȅs pȅr njȅ fitore tȅ saj.

Por me sa duket gjithçka luhej nȅprapaskenȅ.

Ndȅrsa Kȅshilli politik vazhdonte punȅn me pengesat qȅ paraqisnin herȅ pas here pȅrfaqȅsuesit e pushtetit, pȅrfaqȅsuesja e Presidentit amerikan deklaroi publikisht se i kishte kȅrkuar Kryeministrit nȅ detyrȅ qȅ nȅ qeverinȅ e ardhshme tȅ mos e pȅrfshinte deputetin Tom Doshi si antar kabineti. Ȅshtȅ i njohur fakti se Tom Doshi ndonȅse i zgjedhur deputet qȅ nga viti 2005 dhe madje nȅzgjedhjet e vitit 2013 apo 2017 edhe drejtues politik i qarkut tȅ Shkodrȅs, asnjȅherȅ nuk ka qȅnȅ antar i kabinetit tȅzotit Rama dhe nuk ȅshtȅ bȅrȅ publike ndonjȅ dȅshirȅ apo ambicje e tij pȅr tȅqȅnȅ ministȅr nȅ kabinetin e Kryeministrit Rama. Tom Doshit, si njȅ biznesmen i madh i ka interesuar tȅ fitojȅ tendera publikȅ qȅ i ndan qeveria pȅr klientȅt e saj, siç ȅshtȅ edhe vete zoti Doshi dhe leje ndȅrtimi pȅr tȅ ndȅrtuar pallate dhe qendra biznesi. Kȅtȅ kusht tȅ ambasadores unȅ e lexova si njȅ liçencȅ pȅr kreun e qeverisȅpȅr tȅ pȅrdorur çdo mjet dhe formȅ pȅr tȅfituar zgjedhjet dhe pȅr tȅ qeverisur vendin edhe pȅr njȅ mandat tȅ ri.

Dhe ai i pȅrdori tȅ gjitha format antiligjore dhe anti demokratike me tȅ cilat rezultoi fitues dhe ambasadorja e shpalli fitues ende pa dalȅ rezultati zyrtar. Pȅr mendimin tim zgjedhjet ishin pȅrfunduar pa u bȅrȅ votimet dhe dita e votimin ishte thjesht formale dhe njȅ fasadȅ pȅr vȅzhguesit e huaj dhe deklarata qȅ u lexua tȅ nesȅrmen ndoshta edhe mund tȅ ishte eparapȅrgatitur.

Nȅn trusninȅ e pȅrfaqȅsues tȅPresidentit tȅ SHBA-sȅ dhe nȅ rezidencȅn e saj, antarȅt e Kȅshillit Politik firmosȅn njȅ marrȅveshje qȅ do tȅ funksiononte si Kod Zgjedhor duke patur miratimin e tȅgjitha forcave politike. Pȅr ironi tȅ fatit marrȅveshja u pȅrshȅndet nga eprori mȅ i lartȅ i ambasadores nȅ DASH dhe nga zyrtarȅt e lartȅ tȅ BE.

Disa ditȅ mȅ pas kreu i qeverisȅ edhe pse fillimisht e kishte pranuar marrȅveshjen, ia “grisi nȅ fytyrȅ” kȅtȅ marrȅveshje iniciuses tȅ “kȅshillit”dhe garante tȅ firmosjes dhe urdhȅroi parlamentin kukull tȅ bȅnte nȅ mȅnyrȅ tȅrrufeshme ndryshime Kushtetuese nȅinteres tȅ fitores sȅ tij. Pȅr çudi nuk u tha asnjȅ fjalȅ nga organizatorja dhe garantuesja e marrȅveshjes dhe institucioni drejtues i saj .

PD krijoi njȅ strukturȅ pȅr tȅ mbrojtur votȅn me persona tȅ zgjedhur, jo kriminelȅdhe as tȅ shpallur nȅ kȅrkim, por persona publikȅ me reputacion profesional dhe meintegritet. Nȅ pȅrplasjen e parȅ me krimin e organizuar qȅ po “mblidhte vota dhe votues ” pȅr partinȅ shtet para ditȅs tȅvotimit , u pa qartȅ qȅ gjithçka ishte eorganizuar dhe e mbȅshtetur nga politika pȅr tȅ mos patur asnjȅ pengesȅ pȅr tȅ“rrȅmbyer “ çdo votȅ tȅ qytetarȅve pȅr tȅcilȅt kishin informacione nga struktura tȅmirȅ organizuara se do votonin kundȅr.Grupe kriminale me persona me preçedente kriminalȅ, gjoja tȅ shpallur nȅkȅrkim, po qȅ shȅtisnin tȅ lirȅ dhe tȅarmatosur pȅrpara policisȅ tȅ shtetit, kishin marrȅ pȅrsipȅr tȅ ushtronin presion dhe terror ndaj qytetarȅve , pȅr t’i detyruar tȅ votojnȅ pȅr partinȅ shtet.

Nȅ njȅ rast tȅvetȅm, grupi i mbrojtjes tȅ votȅs njoftoi policinȅ e shtetit pȅr veprimtari tȅ njerȅzve qȅ po vepronin nȅ kundȅrshtim tȅ ligjitdhe nȅ prezencȅ tȅ 15 efektivȅve tȅPolicisȅ tȅ Shtetit ( tȅ partisȅ) qȅ qȅndruan sehirxhinj sipas urdhȅrit tȅ shefave tȅ tyre , u zhvillua njȅ betejȅ me armȅ zjarri qȅrezultoi me njȅ viktimȅ dhe disa tȅ plagosur.

Disa ditȅ mȅ parȅ kȅsaj ngjarjeje,njerȅz me preçedentȅ kriminal dhe tȅshpallur nȅ kȅrkim,por tȅ afȅrt me drejtues tȅ pushtetit lokal dhe tȅ partisȅ nȅ pushtetdhe nȅ shoqȅrinȅ e tyre, nȅ mes tȅ qytetit tȅ Kavajȅs, u futȅn nȅ ambjentet e brendshme tȅ zyrȅs tȅ PD dhe plagosȅn drejtuesin e opozitȅs nȅ detyrȅn e tij, me armȅ zjarri qȅ e mbanin pa leje .

Policia e shtetit ( e partisȅ) nuk veproi dhe garantuesit e huaj tȅ fushatȅs nuk e vunȅ re dhe “nuk patȅn asnjȅ informacion” pȅr kȅtȅ ngjarje.

Megjithatȅ edhe pas kȅsaj, strukturat e PD nȅ qarqe ishin tȅ vendosur tȅ mos lejonin format antiligjore tȅ deformimit tȅvotȅs, siç ishte blerja e votȅs me listȅpagesash, detyrimi pȅr t’u marrȅ votuesve kartat e idenditetit qȅ tȅ mos kishin mundȅsi tȅ votonin dhe pȅr t’ua dhȅnȅ ato besnikȅve tȅ tyre.

Prandaj tashmȅ rezulton qȅ disa votues kanȅ votuar shumȅ herȅ, gjȅ qȅ ȅshtȅ e parȅndȅsishme pȅr organin e ankesave pranȅ KQZ dhe pȅr ata qȅ i mbyllȅn zgjedhjet njȅ ditȅ pas asaj tȅvotimit. U kapȅn makina qȅ shpȅrndanin ushqime nga punonjȅs tȅ pushtetit lokal, u fotografuan kryetar tȅ pushtetit lokal duke shpȅrndarȅ leje legalizimi, u evidentuan lista e pagesave qȅ u bȅnȅ nȅ prag tȅvotimeve, pȅr personat e dȅmtuar nga tȅrmeti i vitit 2019, me marrjen e premtimit tȅ votȅs,po pȅr kȅtȅ qȅllim u dyfishua pȅr disa familje tȅ pavendosura asistenca sociale, por nȅ asnjȅ rast tȅdenoncimit me fakte dhe prova nuk veproi asnjȅ organ i “Drejtȅsisȅ tȅ Reformuar”, qȅu bȅ i mundur me njȅ fond tȅtaksapaguesit amerikanȅ dhe u realizua nga fondacioni “Shoqȅria e Hapur” e multimiliarderit amerikan Soros.

Njȅ portal i pavarur, Lapsi.al, njoftoi se njȅ listȅ emȅrore me tȅ dhȅna sensitive tȅ disa qindra mijra qytetarȅve tȅ Tiranȅs, pronȅ dhe nȅ garancinȅ e shtetit, “kishte rȅnȅ nȅ duart” e partisȅ nȅ pushtet dhe me anȅ tȅ njȅ strukture tȅ super tȅ madhe qȅpaguhej ilegalisht, tȅ quajtur Patronazhistȅ,kishte pȅrpunuar nȅ mȅnyrȅfshehtȅ zgjedhȅsit dhe jepte informacione tȅ hollȅsishme mbi preferencat e tyre politike, duke shprehur mendime pȅr formȅn e presionit apo joshjes qȅ duhej pȅr t’i marrȅ votȅn. Skandali plasi dhe SPAK, organ i ri i “drejtȅsisȅ tȅReformuar” urdhȅroi pronarȅt e portalit tȅdorȅzonin tȅ dhȅnat nȅ vend qȅ tȅdrejtoheshin tek shteti qȅ i kishte dhuruarkȅto tȅ dhȅna njȅ partie politike.

Vetȅm ndȅrhyrja e Strazburgut e detyruan “Drejtȅsinȅ e Reformuar” tȅ tȅrhiqej nga ky veprimi ndaj gazetarȅvȅ, qȅ pȅrligjte antiligjin. Asnjȅ fjalȅ nga garantȅt e zgjedhjeve sikur kjo tȅ kishte ndodhur nȅnjȅ vend tȅ pazhvilluar dhe tȅ panjohur tȅglobit.PD e denoncoi dhe nuk e di se ç’do kishin bȅrȅ tjetȅr kandidatȅt tanȅ pȅr kryetarȅ tȅ partisȅ .

Ndonȅse nȅ periudhȅ pandemie e shoqȅruar me viktima tȅ panumȅrta nȅmuajt janar dhe shkurt, fushata e opozitȅs po zhvillohej me pjesmarrje masive dhe pa respektuar masat e vendosura nga Komitetit i ekspertȅve( i partisȅ shtet).

Kreu i qeverisȅ duke patur tȅ gjitha burimet e shtetit nȅ dispozicionishin , formalisht i bȅnte kȅto takimi nȅ pȅrputhje me kȅrkesat. Megjithȅ penalizimet qȅ ishin nȅ fuqi, nuk u morȅ asnjȅ masȅ pȅr tȅndaluar grumbullimet masive, ndonȅse nuk pati asnjȅ rritje tȅ numrit tȅinfektimeve. Por pȅr çudi, dy javȅ para ditȅs tȅ votimeve “Komiteti i ekspertȅve( i partisȅ)” shpalli ndalimin e ardhjes pȅr tȅvotuar tȅ emigrantȅve nga Greqia dhe Maqedonia e Veriut. Edhe kjo ishte pjesȅ e planit pȅr tȅ fituar zgjedhjet nȅ mȅnyrȅ tȅpandershme. Nȅ kȅtȅ fushatȅ nuk pati asnjȅ vizitȅ tȅ drejtuesve tȅ forcave politike sidomos tȅ partisȅ nȅ pushtet, kurzakonisht organizoheshin takime me emigrantȅve pȅr t’i ftuar tȅ votonin nȅatdhe. Si dukej partia shtet ishte informuar se emigrantȅt pȅr shkak tȅ premtimeve tȅpambajtura, nuk do votonte pȅr qeverinȅaktuale.

Opozita e kundȅrshtoi kȅtȅ masȅ tȅKomitetit tȅ ekspertȅve(partisȅ), qȅ mȅparȅ kishte deklaruar se ishte nȅ rolin e kȅshilluesit tȅ qeverisȅ e cila mȅ pas merrte vendimin pȅrkatȅs. Edhe nȅ kȅtȅrast garantuesit ndȅrkombȅtar tȅzgjedhjeve normale heshtȅn. Pa as mȅ tȅvoglin dyshim opozita u pre nȅ besȅ nga indiferenca dhe pse jo nga njȅanȅsia e atyre qȅ kishin dalȅ garant. E vetmja ndȅrhyrje e tyre ishte pȅrsȅritje çdo ditȅ e togfjalȅshit:”Mos e shisni votȅn.” Dhe me kȅtȅ thȅnie, dukej se plotȅsohej detyrimi i tyre si garant i zgjedhjeve. Zhvillimi i ngjarjeve tregoi se shitblerja e votȅs ishte fenomeni mȅ i pakȅt qȅ solli tjetȅrsimindhe e votȅs dhe deformimin e vullnetit tȅvotuesve.

Nuk mund ta quaj gabim tȅ kryetarit dhe drejtuesve tȅ opozitȅs qȅ u shprehȅn entuziast nȅ pȅrfundim tȅ ditȅs tȅvotimit,pȅr shkak tȅ entuziazmit dhe mbȅshtetjes mbarȅ popullorȅ qȅ patȅn gjatȅ fushatȅs. Por atȅ qȅ e shpreha si mendim mȅ sipȅr, se rezultati i zgjedhjeve ishte paravendosur, vazhdoj ta kem. E sigurtȅ qȅ kishin arritur fitoren, me tȅgjitha parregullsitȅ e vrejtura , opozita nuk e mendonte se votimet ishin mbyllur para ditȅs tȅ votimit. Megjithatȅ partia shtet, pȅr tȅ qȅnȅ e sigurtȅ e pȅrdori edhe proçesin e numȅrimit pȅr tȅ vazhduar deri nȅ fund ndryshimin e vullnetit tȅ zgjedhȅsve kryesisht duke nxjerrȅ tȅ pavlefshme njȅnumȅr tȅ paparȅ fletȅ votimi qȅ rezultonin me votȅ kundȅr. Ata zbatuan njȅ parim qȅ e ka origjinȅn nȅ shtetin e parȅ tȅdiktaturȅs komuniste: “Nuk ka rȅndȅsi si votojnȅ njerȅzit, rȅndȅsi ka kush numȅron votat.”

Kandidatȅt pȅr kryetarȅ e quajnȅ jo tȅdrejtȅ vendimin e PD dhe tȅ kryetarit Basha pse mori pjesȅ nȅ zgjedhje. 

PD nuk e mendonte se  Besa si  kod moral i shqiptarit nuk ȅshtȅ i tillȅ edhe pȅr tȅ huajt. Pȅr mȅ tepȅr nuk mendonte  se kundrejt nesh si popull qȅ kishim vuajtur njȅ nga diktaturat mȅ tȅ egra dhe ishim tȅetur pȅr demokraci, mund tȅ funksiononte  sentenca se “politika nuk ka moral”. Nȅqoftȅse PD ose opozita nuk do tȅ merrte pjesȅ nȅ zgjedhje, jo vetȅm qȅ do tȅzhgȅnjeheshin demokratȅt dhe mbarȅshqiptarȅt qȅ kȅrkonin ndryshimin, por E.Rama i kishte bȅrȅ gati disa muaj mȅparȅ partitȅ”opozitare” tȅ drejtuar nga ishnȅnkryetar tȅ PD dhe  drejtues e deputetȅtȅ saj tȅ zȅmȅruar me partinȅ qȅ u dha emȅr, qȅ t’i prezantonin zgjedhjet si pluraliste dhe me standarte pȅr ndȅrkombȅtarȅt.

Pjesmarrja nȅ zgjedhje i tregoi PD, popullit shqiptar , pȅrfaqȅsuesve tȅ huaj dhe organizatave ndȅrkombȅtare qȅ kishin dȅshirȅn tȅ shikonin ç’farȅ ndodhi realisht, se makineria e manipulimit tȅzgjedhjeve asnjȅherȅ nuk do tȅ, nuk do tȅmundȅsojȅ realizimin e zgjedhjeve nȅpȅrputhje me standartet qoftȅ edhe minimale demokratike.

Dhe mund tȅ vazhdoja me shumȅargumenta tȅ tjera, por le t’ja lȅmȅ atyre qȅme guxim dhe vendosmȅri po vazhdojnȅ tȅdenoncojnȅ masakrȅn zgjedhore qȅ iu bȅjo vetȅm opozitȅs, po edhe qytetarȅve tȅvendit tonȅ. Mendoj po ashtu se ofertat pȅr bashkȅqeverisje janȅ konsumuar tashmȅdhe janȅ thjesht gracka tȅ partisȅ shtet pȅr tȅ ulur efektin negativ tȅ zgjedhjeve tȅmanipuluara. Sipas asaj qȅ u tha njȅ ditȅpas ditȅs tȅ votimin pȅr rezultatin e zgjedhjeve pa pȅrfunduar proçesi, rezulton qȅ PS i ka fituar zgjedhjet, ka numrin e nevojshȅm tȅ deputetȅve pȅr tȅ formuar qeverinȅ dhe ȅshtȅ fare pa kuptim dhe pa njȅ preçedencȅ nȅ politikȅn ndȅrkombȅtare tȅ bashkȅqeverisjes me opozitȅn. Nȅ rast tȅ mos marrjen parasysh tȅ parregullsive , siç edhe po rezulton me qȅndrimin e njȅanshȅm tȅ institucionit tȅKAS-it, opozita , pavarȅsisht se i konsideron kȅto zgjedhje antiligjore dhe vullnetin e votuesve tȅ deformuar, ȅshtȅ e detyruar tȅ marrȅ pjesȅ nȅ parlamentin e ardhshȅm pȅr tȅ bashkȅbiseduar me qytetarȅt qȅ e votuan , por jo vetȅm si edhe pȅr tȅ pȅrmbushur detyrimin e saj demokratik tȅ oȅrfaqȅsimit politik tȅgjysmȅs tȅ popullsisȅ tȅ vendit. Por pa hequr dorȅ nga angazhimi i saj pȅr tȅorganizuar protesta paqȅsore si dhe tȅgjitha format ligjore dhe tȅ domosdoshme tȅ funksionimit tȅ njȅ shoqȅrie demokratike.

Kjo ȅshtȅ arsye qȅ u shpreha se fushata pȅr zgjedhjen e kryetarit ishte shumȅ e parakohshme dhe panevojshme dhe njȅ mȅnyrȅ e kamufluar e nxitur nga partia shtet pȅr tȅ kaluar nȅ heshtje atȅ qȅndodhi nȅ tȅ vȅrtetȅ me votimet e fundit.Nȅ vend qȅ antarȅsia dhe strukturat e partisȅ tȅ merren me zgjedhjen e kryetarit,pȅr tȅ kȅnaqur tekat dhe ambicjet e sȅmura tȅ disa ish drejtuesve karieristȅ,tȅ nxitur edhe nga instiktet e hakmarrjes qȅ gjithnjȅ e kanȅ parȅ partinȅ si njȅ mjet pȅr pȅrfitime personale dhe poste tȅpamerituara, ajo duhej tȅ fokusohej nȅ njȅangazhim tȅ plotȅ, pȅr tȅ pȅrballuar tȅkeqen e pȅrbashkȅt nȅ evidentimin dhe denoncimin e asaj makineri qȅ ka krijuar partia shtet pȅr tȅ fituar çdo proçes zgjedhor. Cilido nga kandidatȅt, qȅmendon se mund tȅ drejtojȅ PD, do tȅndeshet njȅ ditȅ me kȅtȅ makineri dhe do jetȅ nȅ tȅ njȅjtȅn pozitȅ si edhe kryetari aktual.

Tȅ nderuar kandidatȅ pȅr kryetarȅtȅPD, ȅshtȅ koha pȅr bashkim dhe jo ndarje.Prandaj ndȅrpriteni kȅtȅ farsȅzgjedhore tȅ nxitur nga ata qȅ duan ndarjen dhe zvogȅlimin tonȅ.Kam bindjen dhe sigurinȅ e plotȅ qȅantarȅsia e PD, e pjekur politikisht, do ju jetȅ mirȅnjohȅs pȅr veprimin tuaj.Nȅtȅ kundȅrt do tȅ keni vetȅm ndȅshkimin e saj.

Partia nuk ȅshtȅ pronȅ e kryetarit, ȅshtȅ pronȅ e atyre qȅ i japin frymȅ dhe jetȅ, e antarȅsisȅ tȅ saj. Partia demokratike lindi si njȅ forcȅ e lirisȅ dhe demokracisȅ nȅ kȅtȅ vend dhe do tȅ mbetet si e vetmja shpresȅ pȅr tȅ realizuar kȅto aspirata mbarȅpopullore.

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Google

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Google. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s