Kategori
Uncategorized

Krimineli i bandës “Nur”: “Shkoni në varrim, kërkoni falje për pikëllimin, hakmerreni dhe vazhdoni”

PËRDITËSUAR NË 08:26 PUBLIKUAR 06:20Nga njëra anë: kriminelë bandash që mund të vrasin ose vriten në çdo kohë.
Nga ana tjetër: njerëz që arma kryesore kundër dhunës së bandave është kokëfortësia.
Vetëm këtë vit kanë ndodhur mbi 40 të shtëna me armë.
Bashkohuni me ne në projektin Trefas i cili përpiqet të ndalojë tjetrin

Blindat janë tërhequr poshtë. Dera është e mbyllur. Në dëborë, njerëzit vrapojnë përpara pa e ditur se çfarë po ndodh brenda një dhome anonime në katin e parë të një bashkie në Stokholm.

Në tryezë është një dosje me rreth 50 të rinj, të cilët rrezikohen të vriten ose të vriten brenda disa javëve të ardhshme. Më i riu është 14 vjeç. 29-ta më e vjetra, e cila është e vjetër në një botë ku shumë nuk presin të mbijetojnë ditëlindjen e tyre të 25-të.

Të gjithë burrat janë të lidhur me rrjetet kriminale në zonën Järva në Stokholm. Këtu, nëntë vrasje dhe katër vrasje në tentativë kanë ndodhur në vitin 2021, shumica e tyre të pazbardhura. Në krye të disa vrasjeve gati-gati që policia ndaloi në kohë.

Rreth tavolinës janë Elin Månsson me përvojë të gjatë nga shërbimet sociale, Shqipe Neziraj që punon me dezertorët, Jörgen Larsson që ka parë shumë djem në Järva të rriten dhe të shkojnë drejt e në bandat, dhe rreth 20 kolegë të tjerë nga qyteti i Stokholmit. , Shërbimi Suedez i Burgjeve dhe Provës. Së bashku ata e quajnë veten Trefas dhe përpiqen me forca të përbashkëta të ndalojnë të shtënat, edhe pse nuk kanë veshur jelek sigurie apo pistoletë.

Arma e tyre më e rëndësishme është durimi.

E gjelbër për ata që ulen të sigurt. E verdha për ata që do të dalin së shpejti. Dhe e kuqe për ata që mund të vrasin ose të vdesin brenda dy javësh. Çdo të premte tjetër, një grup i quajtur Trefas mblidhet për të identifikuar kriminelët dhe për të provuar të ndalojë të shtënat përmes përpjekjeve individuale. Celulari i koordinatores Elin Månsson është vendosur në modalitetin e heshtur, por pulson pandërprerë ndërsa takimi është në zhvillim e sipër. Mund të jetë çdo gjë, nga kolegët që duan të fusin diçka, deri te një kriminel që nuk mund ta durojë më. Kur telefonon nga një numër i fshehur, ajo kurrë nuk e di se çfarë të presë.
E gjelbër për ata që ulen të sigurt. E verdha për ata që do të dalin së shpejti. Dhe e kuqe për ata që mund të vrasin ose të vdesin brenda dy javësh. Çdo të premte tjetër, një grup i quajtur Trefas mblidhet për të identifikuar kriminelët dhe për të provuar të ndalojë të shtënat përmes përpjekjeve individuale. Celulari i koordinatores Elin Månsson është vendosur në modalitetin e heshtur, por pulson pandërprerë ndërsa takimi është në zhvillim e sipër. Mund të jetë çdo gjë, nga kolegët që duan të fusin diçka, deri te një kriminel që nuk mund ta durojë më. Kur telefonon nga një numër i fshehur, ajo kurrë nuk e di se çfarë të presë. Foto: Lotta Härdelin

Çdo të premte tjetër , ata takohen dhe i renditin individët, siç quhen kriminelët, sipas ngjyrës. E gjelbër për ata që janë të sigurt, që do të thotë burg ose jashtë vendit. E verdha, për ata që janë të sigurt për momentin, për shembull në paraburgim. Dhe e kuqe për ata që rrezikojnë të përfundojnë në një gjuajtje brenda dy javësh, përpara ose pas këmbëzës.

Është një industri me pritshmëri të ulëta. Sa herë që shkrehet, tingëllojnë celularët e Trefasgruppen dhe pyetja “a ishte ndonjë prej yni?” shpesh merr përgjigjen “po”.

Trefazore është një lloj qendre ndërlidhëse që ndan informacionin dhe lidh një sërë masash për të provuar të motivojë kriminelët të heqin dorë. Problemi më i madh nuk janë burimet.

Fakte. Trefas

Trefas filloi në vitin 2019 si një projekt bashkëpunues midis Autoritetit Policor, Shërbimit Suedez të Burgjeve dhe Provës dhe Qytetit të Stokholmit në zonën Järva në veriperëndim të Stokholmit.

Në vitin 2021, Trefas filloi gjithashtu në Söderort në jugperëndim të Stokholmit.

Qëllimi është parandalimi i dhunës vdekjeprurëse me masa konkrete dhe të individualizuara. Masat emergjente janë gjithashtu pjesë e një strategjie afatgjatë për të reduktuar numrin e fëmijëve dhe të rinjve të rekrutuar në rrjetet kriminale.

Trefas nuk duhet të ngatërrohet me aktivitetet e dezertorëve, por Trefas mund të mbyllë atje kriminelët që janë gati të braktisin.

– Ne punojmë me target grupin më të vështirë që ekziston. Shumica nuk duan të marrin ndihmë, ndaj është e rëndësishme të jeni këmbëngulës dhe të përpiqeni t’i motivoni që të ndryshojnë stilin e jetës. Nëse dëshironi, shoqëria është këtu, thotë koordinatorja Elin Månsson.

Ajo vendos dosjen dhe kutinë e saj në tavolinë dhe i kërkon policisë Jörgen Larsson të vizatojë pamjen më të fundit të situatës. Kush po lufton kundër kujt, kush ka dalë nga burgu në një konflikt që është përshkallëzuar, kush ka marrë një kërcënim më të keq? Besnikëria midis atyre që e quajnë veten vëllezër ndryshojnë me shpejtësi.

Tani për tani ka një shans për të bërë një ndryshim. Disa kriminelë bandash mund të dënohen pasi policia ka thyer telefonat e tyre të koduar dhe rreth 20 persona janë arrestuar. Është një mundësi e artë për t’i arritur ato.

“Ne punojmë me target grupin më të vështirë që ekziston, por nëse doni të largoheni nga krimi, ne jemi këtu. Ne kurrë nuk e mbyllim derën”, thotë Elin Månsson, koordinatore për Trefas.
“Ne punojmë me target grupin më të vështirë që ekziston, por nëse doni të largoheni nga krimi, ne jemi këtu. Ne kurrë nuk e mbyllim derën”, thotë Elin Månsson, koordinatore për Trefas. Foto: Lotta Härdelin

Pak orë më parë , të shtënat e fundit u bënë lajm botëror. Nils Grönberg, reperi Einár, u qëllua për vdekje në skajin tjetër të qytetit. Elin Månsson vjen duke hipur prej andej – për të njëjtin mëngjes filloi një tjetër Trefasgrupp në lagjen e fëmijërisë së Einár. Një grup që tani ka një fillim të shpejtë.

Fakte. Järva dhe Söderort u goditën rëndë nga të shtënat

Gjithsej 342 të shtëna kanë ndodhur në Suedi gjatë vitit 2021.
46 persona janë qëlluar për vdekje, nga të cilët 23 në rajonin e Stokholmit.
Nga këto, 9 vrasje kanë ndodhur në zonën e Järvës

Järvafältet është një zonë e gjerë në veriperëndim të Stokholmit që u ndërtua në vitet ’60 si pjesë e programit milion. Këtu janë rrethet Rinkeby, Tensta, Husby, Kista dhe Akalla. Tre të parat klasifikohen si zona veçanërisht të cenueshme, që do të thotë se policia ka vështirësi në përmbushjen e misionit të saj.

Söderort është një zonë e vendosur në jugperëndim të Stokholmit dhe përfshin rrethet Enskede-Årsta-Vantör, Farsta, Hägersten, Älvsjö, Skarpnäck, Skärholmen dhe Älvsjö. Këtu ka disa zona vulnerabël, për shembull Älvsjö, Bredäng dhe Östberga, të cilat karakterizohen nga statusi i ulët socio-ekonomik ku kriminelët kanë ndikim në komunitetin lokal.Trego më shumë 

Në jug të Stokholmit, ekziston rrjeti Älvsjön, i cili përdor stacionin e trenit të udhëtarëve për të shpërndarë drogë në çdo gjë, nga periferitë e cenueshme deri te zonat e pasura të banimit. Këtu është edhe Dalennätverket, e cila është një nga disa bandat me të cilat ishte i lidhur Nils Grönberg. Dhe pastaj është krimineli i rëndë Östberganätverket, drejtuesi i të cilit është një burrë 34-vjeçar që jeton në krye të një ndërtese dhjetëkatëshe pranë sheshit. Nga atje lart, ai kontrollon djemtë e tij që vrapojnë, të cilët, në mes të parashkollorëve dhe dyqaneve, mbajnë shënim se cilat makina po afrohen. Dy nga vëllezërit e 34-vjeçarit tashmë janë vrarë dhe së fundmi ai jeton me identitet të mbrojtur dhe fle në adresa të ndryshme. Në Trefasgruppen, ai është shënuar me të kuqe.

Por më pas është edhe një person krejtësisht tjetër në radarin e grupit që ngjall shpresë. Është një i ri në zonën e Järvës që policia Jörgen Larsson e ndoqi për disa vite dhe dëshiron të përpiqet ta arrijë. Ky do të ishte një sukses i madh. Ndoshta mund të shpëtojë edhe jetë. A do të ketë sukses?

Nur ka vëllezër dhe miq që studiojnë, punojnë ose luajnë futboll. “Është një gjë që njerëzit nuk e kuptojnë, se ne kemi edhe jetë të zakonshme. Shokë të zakonshëm. Jo të gjithë janë kriminelë. Ka nga ata që gjuajnë dhe nga ata që janë të sjellshëm.”
Nur ka vëllezër dhe miq që studiojnë, punojnë ose luajnë futboll. “Është një gjë që njerëzit nuk e kuptojnë, se ne kemi edhe jetë të zakonshme. Miqtë e zakonshëm. Jo të gjithë janë kriminelë. Ka nga ata që gjuajnë dhe nga ata që janë të sjellshëm.” Foto: Lotta Härdelin

Nur nuk del kurrë derisa të ketë kontrolluar nëse është e sigurt. Së pari, këmbësorët në periferi, siç i quan ai të rinjtë, duhet të hipin në skuterat e tyre elektrike, të kapin çelësat që ai hedh poshtë dhe të kontrollojnë portën e tij. Të rinjtë hyjnë nga çdo drejtim që të mos pushkatohen në të njëjtën kohë nëse ka armik brenda hyrjes. Kur Nur merr miratimin, ai përqafon nënën e tij dhe zbret poshtë.

“Shpresoj që të vini në shtëpi sonte,” thotë ajo. 
Shpresoj, thotë ajo. Jo “Shihemi”.

Kriminelët e bandave jetojnë si në shoqërinë e tyre, thotë Nur, me vlera dhe rregulla krejtësisht të ndryshme.

– Keni ëndërruar të bëheshit gazetar. Unë jam për të luajtur futboll dhe për t’u bërë kriminel. Kur jam arrestuar dhe liruar, kthehem vetëm në botën që kam dhe që e njoh më mirë. Dhe vazhdon, thotë ai.

Është një botë e ndërlikuar ku grupe të ndryshme anembanë vendit mund të bashkëpunojnë dhe të luftojnë me njëri-tjetrin – dhe ku të gjithë mbajnë gjurmët e njëri-tjetrit.

Sapo shkrehet, tingëllon edhe në celularin e Nur-it: “A ishte i yni?”

Nur shkon në qytete të tjera dhe takon bandat e tjera në luftën për tregun e drogës. “Por nuk mund të ulesh në aeroplan dhe të shkosh rrotull e të takosh kriminelë gjatë gjithë kohës, është e lodhshme”. Kur e pyesin se çfarë fiton nga krimet e tij, Nur përgjigjet me një kundërpyetje. "Një muaj i mirë i drogës, do të thotë? Rreth nja dy qindra mijë korona."
Nur shkon në qytete të tjera dhe takon bandat e tjera në luftën për tregun e drogës. “Por nuk mund të ulesh në aeroplan dhe të shkosh rrotull e të takosh kriminelë gjatë gjithë kohës, është e lodhshme”. Kur e pyesin se çfarë fiton nga krimet e tij, Nur përgjigjet me një kundërpyetje. “Një muaj i mirë i drogës, do të thotë? Rreth nja dy qindra mijë korona.” Foto: Lotta Härdelin

Nur prej disa vitesh është pjesë e një prej rrjeteve kriminale më të dhunshme, edhe pse nuk duket në dosjen e tij kriminale. Ka krime të lidhura me drogën dhe ai është arrestuar me dyshimin për të shtëna, por nuk ka dënime për vrasje. Marrjet në pyetje japin një paraqitje të shkurtër të vuajtjeve që Nur u ka shkaktuar viktimave të tij. Një burrë që kërcënohej me vdekje nëse shkonte në polici, duhej të kërkonte ndihmë për probleme mendore.

Nur thotë se nuk e ka menduar shumë se si ndihen viktimat e tij.

– Sinqerisht nuk e di. Është e qartë se është e frikshme kur vijmë të armatosur dhe të maskuar për të kryer një grabitje p.sh. Por nuk duhet të jetë një traumë e përjetshme. Ose jam unë që më thotë të ndihem mirë me veten.

Nur u rrit në një periferi të Järvafältet me disa vëllezër e motra dhe prindër që punonin me turne. Si fëmijë, ai shkoi drejtpërdrejt nga shkolla në fushën e futbollit, por në adoleshencë e tërhiqte ajo që ai e quan aventurë, e cila e priste pikërisht jashtë derës. Djem të moshuar, vajza, shitje droge, para të shpejta dhe goditje të shpejta.

Askush nuk i bëri presion që të bashkohej. As për shkak të varfërisë, thotë ai, apo krizës së identitetit. Në vend të kësaj, ai mendoi se krimi ishte emocionues

– Çdo ditë kur dilje, ndodhte diçka e re. Ata u fshehën nga nëna e tyre, mashtruan policinë ose u arrestuan. Është si të trajtohesh në futboll, kjo ndodh. Por këtu nuk ka rregulla, thotë Nur.

Policia e zonës Malin punon në jug të Stokholmit, ku ata janë qëlluar disa herë brenda një kohe të shkurtër. Së fundmi edhe këtu nisi një grup trefazor, i cili do të tentonte të frenonte krimin e bandave. Ndonjëherë policia bën spastrime - kërkon drogë dhe armë në kënde lojërash, dhoma plehrash dhe vende të tjera fshehjeje.
Policia e zonës Malin punon në jug të Stokholmit, ku ata janë qëlluar disa herë brenda një kohe të shkurtër. Së fundmi edhe këtu nisi një grup trefazor, i cili do të tentonte të frenonte krimin e bandave. Ndonjëherë policia bën spastrime – kërkon drogë dhe armë në kënde lojërash, dhoma plehrash dhe vende të tjera fshehjeje. Foto: Lotta Härdelin

Në lidhje me një dëmtim sportiv, e ka nisur me një krim më të rëndë dhe kur i ka dalë një punë, një detyrë kriminale, e ka marrë.

– Për shembull, një vjedhje në një magazinë ose një grabitje në një këmbimore. Doja të testoja gjithçka që ishte në dispozicion dhe të merrja më shumë para.

Nur thotë disa herë se ishte zgjedhja e tij.

– Ndoshta mund të gjej një punë të rregullt. Unë kurrë nuk kam provuar kështu që nuk mund të ulem dhe të ankohem për shoqërinë.

Nur merr celularin e tij i cili është plot me aplikacione të ndryshme të koduara. Është vetë shërbimi i lajmeve i bandave ku paralajmërojnë njëri-tjetrin nëse situata fillon të nxehet. Nëse të rinjtë, këmbësorët në periferi, shohin burra të maskuar nga ekipi kundërshtar që lëvizin në zonë ose nëse dikush dyshohet se ka ndërruar anë.

– Në futboll quhet merkato, kur lojtarët ndërrojnë ekip. Është e njëjta gjë këtu. Ju duhet të dini se cilat janë blerje të reja dhe cilat janë duke u shitur. Si të mbani gjurmët? Ata informojnë njëri-tjetrin dhe diskutojnë njëri-tjetrin në videoklipe të ndryshme.

Vrasja e reperit Einár në qytetin e pasur të liqenit Hammarby tronditi shumë njerëz, por jo Nurin, i cili është vetë një kriminel. Në botën e krimit dihej se reperi kishte një çmim në kokë. Nur thotë gjithashtu se objektivat e profilit të lartë po bëhen gjithnjë e më vigjilentë dhe për këtë arsye gjuajtësi kujdeset kur i jepet rasti. “Shkon shpejt”, thotë Nur.
Vrasja e reperit Einár në qytetin e pasur të liqenit Hammarby tronditi shumë njerëz, por jo Nurin, i cili është vetë një kriminel. Në botën e krimit dihej se reperi kishte një çmim në kokë. Nur thotë gjithashtu se objektivat e profilit të lartë po bëhen gjithnjë e më vigjilentë dhe për këtë arsye gjuajtësi kujdeset kur i jepet rasti. “Shkon shpejt”, thotë Nur. Foto: Lotta Härdelin

Ai merr si shembull reperin Einár, i cili lëvizte mes disa bandave të ndryshme.

– Nuk duhet të kërcesh një valle që nuk e zotëron. Ai kishte një çmim në kokë, një milion korona. Zakonisht është më e ulët, rreth 700,000 korona, kështu që dikush duhet ta ketë shitur atë te dikush që i duheshin shumë para shpejt.

DN takon Nurin në një bodrum pa dritare sepse ai ka kërcënime serioze kundër tij. Ai gjithmonë duhet të mendojë se si lëviz jashtë qytetit në rast se e sheh personi i gabuar.

Shumica e kriminelëve të bandës nuk duan të flasin. Tani Nur ka zgjedhur të tregojë.

Pse?

– Sepse dua të jem i qartë se nuk është zona, Järva, ajo që është kriminale, por jemi ne. Ne jemi ai virusi i keq në shoqëri, siç thonë ata. Periferi ime është një zonë e mirë dhe i dua njerëzit atje, thotë Nur.

Megjithatë ju dhe miqtë tuaj i shkatërroni jetën e tyre. Ju kryeni krime, tërheqni policinë dhe kontribuoni që zona të lyhet me ngjyrë të zezë. Pse?

– Është tragjike që është kështu. Fqinji im që ngrihet në gjashtë çdo mëngjes për të shkuar në punë dhe të gjithë vajzat dhe djemtë që studiojnë, bëjnë gjënë e duhur. Ata duan t’i përkasin shoqërisë. Unë, nuk e di për çfarë shoqërie po flasin.

Një shikues i zi lëshon një tingull që do të thotë "vrap!" Atëherë stafi i kujdesit e di se ata duhet të shkojnë menjëherë në njësinë e traumës në Spitalin Universitar Karolinska në Solna. Viktimat e luftës së bandave vijnë këtu për të shpëtuar, nëse është e mundur. Këtë mbrëmje, një burrë i goditur me thikë është rrokullisur në stafin që është gati. Është si të shikosh një orkestër duke filluar një simfoni fati - minutat e para përcaktojnë se si do të shkojë.
Një shikues i zi lëshon një tingull që do të thotë “vrap!” Atëherë stafi i kujdesit e di se ata duhet të shkojnë menjëherë në njësinë e traumës në Spitalin Universitar Karolinska në Solna. Viktimat e luftës së bandave vijnë këtu për të shpëtuar, nëse është e mundur. Këtë mbrëmje, një burrë i goditur me thikë është rrokullisur në stafin që është gati. Është si të shikosh një orkestër duke filluar një simfoni fati – minutat e para përcaktojnë se si do të shkojë. Foto: Lotta Härdelin

Trefas filloi në vitin 2019 pasi dhuna vdekjeprurëse në Stokholm u përshkallëzua për disa vite dhe menaxhmenti i policisë i përshkroi të shtënat si një kërcënim për të gjithë Suedinë . Rrjetet kriminale depërtojnë në kompani, shoqata, autoritete dhe politikë.

Mikael Jeppsson nga qyteti i Stokholmit përshkruan përshkallëzimin.

– Njëra palë merr një jelek sigurie, pastaj e merr edhe tjetra. Armët bëhen më të ashpra, qëllojnë për të vrarë dhe tërhiqen djem gjithnjë e më të rinj.

Trefazore nuk është një zgjidhje e shpejtë, thekson ai. Jo zgjidhja e problemit të madh shoqëror. Është një përpjekje për të bërë diçka këtu dhe tani.

Në Malmö, një projekt më miqësor me titullin ka marrë shumë vëmendje. “Stop shooting” ka një modele amerikane dhe i quan kriminelët e qytetit të ashtuquajturat call in, biseda serioze në një grup ku përpiqesh t’i bindësh të duan të bëjnë një jetë ndryshe. Trefas fokusohet te individët dhe përpiqet të përshtatë masat.

Fakte. Ndaloni të shtënat

Stop shooting është një projekt që filloi në vitin 2018 si pilot në Malmö, ku bashkia, Autoriteti i Policisë, Shërbimi Suedez i Burgjeve dhe Provës dhe Këshilli për Parandalimin e Krimit bashkëpunuan.

Metoda bazohet në një model amerikan me emrin “Group Violence Intervention”.

Stop qitje do të provohet gjithashtu në Huddinge, Gothenburg, Uppsala dhe Örebro.

Një tjetër ndryshim i rëndësishëm është se nuk ka figura kryesore në Stokholm me të cilët policia mund të flasë. Është një krim i rëndë, i paorganizuar që mund të habisë edhe oficerët e policisë më me përvojë, kur miqtë e fëmijërisë papritmas ia kthejnë njëri-tjetrit.

Zhvillimi është i shpejtë dhe rilindja është e fortë. Kur vëllezërit e mëdhenj hyjnë, vëllezërit e vegjël janë gati të marrin përsipër. Sara Jogestrand punon në shërbimet sociale me grupmoshën 13–21 vjeç. Njësia është një nga të gjitha instancat me të cilat bashkëpunon Trefasgruppen. Kur ajo dikur filloi punën, ishin grabitjet që bënin të rinjtë në rrezik. Tani adoleshentët që janë në skajet e rrjeteve kriminale mund të tërhiqen në një borxh real ose fiktive për t’u paguar. Ato gjithashtu mund të porositen për të ruajtur drogë dhe armë. Madje mund të shkojë deri aty sa t’u japë atyre detyrën për të kryer një vrasje.

Ndërsa stafi i kujdesit përpiqet të shpëtojë pacientin e goditur me thikë, tre policë qëndrojnë gati në korridor. Sapo marrin dritën, fillojnë një marrje në pyetje me të në divan. Në dysheme janë çanta ngjyrë kafe ku vendosen sendet e pacientit. Është provë që mbartet.
Ndërsa stafi i kujdesit përpiqet të shpëtojë pacientin e goditur me thikë, tre policë qëndrojnë gati në korridor. Sapo marrin dritën, fillojnë një marrje në pyetje me të në divan. Në dysheme janë çanta ngjyrë kafe ku vendosen sendet e pacientit. Është provë që mbartet. Foto: Lotta Härdelin

Sara dhe kolegët e saj shpesh shohin herët se ku po shkojnë gjërat, por shumica e asaj që shërbimet sociale mund të bëjnë bazohen në vullnetarizmin. Për familjet që thonë po, ekzistojnë masa të ndryshme parandaluese: terapi familjare, grupe të ndërhyrjes sociale, persona kontaktues të kualifikuar, trajtim për abuzimin me substancat, trajnerë të rinjsh etj. Jobbtorg i bashkisë u dërgon letra të gjithë të rinjve që nuk shkojnë në shkollë të mesme dhe shkojnë në shtëpi dhe trokasin për të ofruar ndihmë për të gjetur një arsim ose një praktikë.

– Por ne duhet të sjellim familjen me vete. Fëmija nuk është një ishull i izoluar, por ata që mund të ndikojnë më shumë janë ata që jetojnë me të dhe e duan. Sfida jonë më e madhe është që prindërit nuk janë në tren. Detyra jonë është t’i shqetësojmë, t’i bëjmë të shqetësuar sa jemi ne, thotë Sara Jogestrand.

Për kriminelët mbi 18 vjeç, ka pilotët e bashkisë, persona kontaktues që bëjnë një anketë individuale dhe përpiqen të motivojnë çdo individ dhe mbështesin duke shoqëruar psikologun, klinikën e abuzimit me substancat ose Shërbimin Suedez të Punësimit Publik. Ose thjesht pini një kafe së bashku dhe flisni. Para çdo takimi bëhet një vlerësim sigurie sipas një shkalle pesëpikëshe, por ai është rregulluar pasi dhuna është përshkallëzuar. Më parë, pilotët mund të takonin pesë, ata me kërcënimin më të lartë, një milje nga zona e nxehtë ku ata jetojnë. Sot ata takohen në një komisariat.

Pacienti i sonte do të mbijetojë. Më pas, një ndihmës infermiere nxjerr kovën dhe fshin gjurmët e fundit. Një pellg gjaku në dysheme.
Pacienti i sonte do të mbijetojë. Më pas, një ndihmës infermiere nxjerr kovën dhe fshin gjurmët e fundit. Një pellg gjaku në dysheme. Foto: Lotta Härdelin

Kur fëmijët janë të vegjël dhe ende mund të ndikohen, jo të gjithë prindërit e kuptojnë seriozitetin, thotë Munira Abubaker, drejtuese e grupeve të veprimit social të Spånga Tensta. Për më tepër, ekziston një injorancë e përhapur që ngre humorin në mediat sociale ku shkruhet se shërbimet sociale marrin fëmijët muslimanë. Së fundmi, Drejtori i Përgjithshëm i Bordit Kombëtar të Shëndetësisë dhe Mirëqenies tha se po zhvillohet një fushatë shumë e pakëndshme dezinformuese.

– Kudo që shkojmë dëgjojmë se shërbimet sociale janë të liga dhe marrin fëmijë. Injoranca përhapet nga goja në gojë. Por kujdesi për fëmijët është gjëja e fundit që duam të bëjmë, thotë Munira Abubaker.

Kur fëmijët kanë rënë në dashuri me jetën gangstere dhe prindërit duan ndihmë, është shumë më e vështirë. Më pas mund të mos bëhet fjalë më për një 12-vjeçar që pinte kanabis, por për një 16-vjeçar që dyshohet për një krim të rëndë me armë.

Atëherë mund të jetë edhe tepër vonë.

Pak e vënë re derën me ngjyrë argjendi. Njerëzit kanë vendosur të kthehen në departamentin e grimit të Åhlén në vendin fqinj, ose në stacionin e metrosë. Ai që nga ana tjetër ndalon, shtyp telefonin dhe futet brenda, futet në një ashensor aq të zhvarrosur sa duket si një qendër e vogël argëtimi. Kudo spërkaten mesazhe të ndryshme dhe vështirë se është e mundur të shohësh fytyrën tënde në pasqyrë.

Në ashensor shkojnë kriminelë të rëndë që kanë vuajtur dënimin, por që janë nën vëzhgim. Ata nuk kanë zgjidhje tjetër veçse të vijnë këtu, në zyrën e Frivården në Fridhemsplan në qendër të Stokholmit. Këta burra janë njerëzit kryesorë në thyerjen e spirales së dhunës dhe Trefasgruppen po monitoron datën e lirimit të tyre. Nëse nuk kapen, rrezikojnë të kthehen së shpejti në nivelin më të lartë të krimit në grup.

Këtu, në katin e pestë, ata mund të ulen në divanin e dhomës së pritjes ku varen postera në mure: “Unë nuk dua që familja ime të ketë frikë nga unë”, thuhet në numrin e telefonit në një linjë ndihmëse. “Bëni jetën më të lehtë me aplikacionin Utsikt!”, thuhet në një tjetër poster që sugjeron një aplikacion me ushtrime relaksimi që mund t’i bëni vetë në shtëpi. Aplikacioni gjithashtu mban gjurmët e kohës në Frivården dhe është më i rëndësishëm nga sa mund të mendoni. Kriminelët duhet të mbahen të ndarë në mënyrë që të mos takohen aksidentalisht me njëri-tjetrin.

Për Frivården vijnë të dënuar që kanë vuajtur dënimin, por që janë ende nën vëzhgim. Ata ngjiten me ashensor në katin e pestë në orare të caktuara për të shmangur takimin gabimisht të armiqve.
Për Frivården vijnë të dënuar që kanë vuajtur dënimin, por që janë ende nën vëzhgim. Ata ngjiten me ashensor në katin e pestë në orare të caktuara për të shmangur takimin gabimisht të armiqve. Foto: Lotta Härdelin

Një mëngjes nëntori në 2018, ndodhi pikërisht kjo, pikërisht jashtë kryqëzimit në Fridhemsplan. Njerëzit që ishin nisur për në punë menduan se zhurma erdhi nga një aksident trafiku. Në fakt, ishte një burrë që u ndoq dhe u qëllua . Ai u arratis dhe më vonë policia gjeti armën të hedhur poshtë një makine.

Pas kësaj, Frivården forcoi sigurinë dhe rutinat.

Disa kriminelë kanë një kërcënim aq të lartë ndaj tyre saqë nuk mund të vijnë fare këtu. Ata mund të sulmohen në rrugë ose të bëjnë që ajo të bëhet e rrezikshme për të tjerët. Më pas, takimet mund të zhvillohen në mënyrë dixhitale, nëpërmjet Skype, ose në vende sekrete rreth Stokholmit që njoftohen pak më parë.

Inspektorët e provës hasin shpesh në një mur mashkulli, në formën e një krimineli bande, i cili ulet me krahët e kryqëzuar dhe i shpjegon se nuk ka nevojë për ndihmë. Mund të jetë gjithashtu dikush që mburret për kapitalin e tij të dhunshëm dhe është i lumtur të përhapë pak më shumë.

Gjithnjë e më shpesh është një burrë i ulur me një jelek sigurie me shkopinj stresi që i dridhet në fytyrë, edhe pse nuk është as 20 vjeç. 
Të rinjtë tashmë duken sikur kanë jetuar si të moshuarit.

Ulrika Palm zakonisht i kërkon burrit të ulur përballë që të mbyllë sytë. Më pas ajo fillon stërvitjen e sotme.

“Imagjinoni sikur po ecni në një rrugë pyjore. I afrohesh një përroi ku rrjedhin gjethet. Ju merrni mendimet tuaja, vendosni ato në gjethe dhe lërini të lundrojnë larg.”

Mund të jetë çdo ushtrim i ndërgjegjes, por kjo nuk ka të bëjë me luftimin e stresit në punë – por kundër impulsit për t’iu drejtuar dhunës.

Shumë kriminelë bandash që takon UIrika Palm janë rritur me dhunë dhe me mjedisin armiqësor. Ajo tregon për një burrë që u ndalua në qytet dhe reagoi ashpër. “Çfarë dreqin dëshiron?” Ishte vetëm dikush që donte t’i bënte një kompliment.

Ulrika Palm dhe kolegët e saj punojnë me programin e trajtimit të Shërbimit Suedez të Burgjeve dhe Provës, Pranimi dhe marrin njerëz të liruar që duhet të ndryshojnë modelet e tyre të zakonshme të mendimit dhe sjelljet. Pranimi nuk është vullnetar, por vendoset nga gjykata e rrethit dhe fillon me një anketë, ku ju përpiqeni të kapni personin. Përpiquni të gjeni një farë ndryshimi në një nivel personal, si p.sh. ndalimi për të zhgënjyer nënën, parandalimi i vëllait të saj të vogël që të ndjekë hapat, ose të bëhet një baba i pranishëm për fëmijët e tij.

Në të kaluarën, faza e hartës shkoi mjaft shpejt.

– Atëherë arritëm këtu ata që kishin vullnet për të ndryshuar. Tani kemi shumë që nuk janë fare aty, ndaj duhet të punojmë shumë me motivim. Bëjini ata të heqin dorë nga rojja pak madhështore dhe të fillojnë të krijojnë besim, dhe kjo mund të marrë shumë kohë, thotë Sara Ferm, kolegia e Ulrikës

Puna e madhe e policisë është gri e përditshme dhe nuk shkakton tituj, si këtu kur policët e zonës Micke dhe Malin kërkojnë nëpër një shkurre në kërkim të drogës, së bashku me dy kolegë me rroba civile. Malin ka punuar në Stokholmin jugor për dhjetë vjet dhe thotë se zona ka ndryshuar. “Dikur ishte e madhe nëse do të kishte një vrasje. Tani të gjithë kolegët janë vrarë”.
Puna e madhe e policisë është gri e përditshme dhe nuk shkakton tituj, si këtu kur policët e zonës Micke dhe Malin kërkojnë nëpër një shkurre në kërkim të drogës, së bashku me dy kolegë me rroba civile. Malin ka punuar në Stokholmin jugor për dhjetë vjet dhe thotë se zona ka ndryshuar. “Dikur ishte e madhe nëse do të kishte një vrasje. Tani të gjithë kolegët janë vrarë”. Foto: Lotta Härdelin

Ulrika Palm dhe Sara Ferm punojnë me ushtrime me role në dhomën ku i dënuari duhet të pikturojë një situatë të vështirë, të praktikojë rregullimin e emocioneve dhe të gjejë mënyra të tjera për të reaguar përveç përdorimit të dhunës dhe drogës. Ndonjëherë përfundon me një person që fluturon nga karrigia e tij dhe del në korridor, para se të qetësohet dhe të kthehet përsëri.

– Gjithë jetën i kanë thënë se kanë dështuar. Atëherë duhet të përpiqemi të konfirmojmë atë që në të vërtetë po shkon mirë, për shembull t’i rezistojmë impulsit kur një mik kriminel telefonon dhe kërkon një nder. Kur ata humbasin shpresën, ne duhet të përpiqemi ta mbajmë atë, thotë Sara Ferm.

Ulrika Palm tregon për një kriminel bande që u shpërngul nga Stokholmi dhe ra në kontakt për t’i thënë se ka shkuar mirë. “Faleminderit që besove në mua”, tha ai.

Çfarë u thoni atyre që nuk mendojnë se duhet të ndihmoni kriminelët e rëndë që bëjnë kaq shumë dëme?

– Unë i kuptoj plotësisht viktimat e krimit dhe viktimat e tjera që mendojnë se “ai duhet thjesht të mbyllet”. Por një ditë ai do të dalë përsëri dhe si duam të duket atëherë?

Policia Jörgen Larsson ka punuar në Järva për shtatë vjet, zonë në Stokholm që është goditur aq rëndë nga krimi i bandave. Ai merr pjesë në Trefas dhe thotë se më të ngurtësuarit janë më të vështirët për t'u arritur. “Ata me të cilët kemi suksesin më të madh janë të rinjtë që janë rrënjosur thellë, por që nuk kanë qëlluar ende askënd”. Dhe kështu Jörgen Larsson tregon për një njeri kriminel që mund të jetë i arritshëm. “Do të ishte një sukses i madh”.
Policia Jörgen Larsson ka punuar në Järva për shtatë vjet, zonë në Stokholm që është goditur aq rëndë nga krimi i bandave. Ai merr pjesë në Trefas dhe thotë se më të ngurtësuarit janë më të vështirët për t’u arritur. “Ata me të cilët kemi suksesin më të madh janë të rinjtë që janë rrënjosur thellë, por që nuk kanë qëlluar ende askënd”. Dhe kështu Jörgen Larsson tregon për një njeri kriminel që mund të jetë i arritshëm. “Do të ishte një sukses i madh”. Foto: Lotta Härdelin

“Dreqin!” Jörgen Larsson nuk mund ta ndalojë veten, por ul ballin në tavolinë. I riu që shpresonte të arrinte disa javë më parë nuk i përgjigjet më në telefon. Si oficer policie, Jörgen Larsson e ka parë atë të rritet dhe të ndjekë slitën e jetës së tij, gjatë gjithë kohës me shpresat për ndryshim.

I riu është verbal, analitik dhe tregon dëshmi të vetëkuptueshmërisë. Ai ka potencialin për të bërë diçka kuptimplotë në jetën e tij, thotë Jörgen Larsson.

– Takojmë edhe njerëz krejtësisht të ndryshëm, vrasës me tipare psikopatike. Por ne duhet të jemi në gjendje ta arrijmë këtë djalë. Ne menduam.

Por njeriu duket se ka kaluar në ilegalitet dhe Jörgen Larsson ka një ide se çfarë ka ndodhur.

– Ai ndoshta është kthyer me miqtë e tij. Ky është një rast konkret, i dështuar. Po, në fakt godita ballin në tavolinë këtë mëngjes.

Kolegja Shqipe Neziraj thotë se është e lehtë të marrësh fajin.

– Nuk është kurrë faji ynë, por ju gjithmonë pyesni nëse do të ishte e mundur të bëni diçka ndryshe.

Kolegët përpiqen të alternojnë. Kur dikush humb zemrën, dikush tjetër duhet të jetë i fortë.

– Ju mësoni të gëzoheni për gjërat e vogla, si për shembull që kemi kaluar gjashtë javë pa u pushkatuar asnjë nga individët tanë. I jep pak hapësirë frymëmarrjeje, thotë Jörgen Larsson

Jörgen Larsson përpiqet të kapë pikat e ndritshme që ekzistojnë në fund të fundit. Dhe ai dhe kolegët e tij në Trefas po mendojnë afatgjatë. “Ditën që dikush kërkon ndihmën tonë, ne jemi këtu”, thotë ai.
Jörgen Larsson përpiqet të kapë pikat e ndritshme që ekzistojnë në fund të fundit. Dhe ai dhe kolegët e tij në Trefas po mendojnë afatgjatë. “Ditën që dikush kërkon ndihmën tonë, ne jemi këtu”, thotë ai. Foto: Lotta Härdelin

Shqipe Neziraj më parë ka punuar në kujdesin geriatrik me persona në fazat e fundit të jetës. Nuk kishte as vdekje aq prezente sa këtu.

– Më e keqja është kur dikush vdes. Kur heqim foton e tij nga piktura, zakonisht më kujtohen të afërmit, të cilët do të heqin një foto nga komodina.

Sa jetë keni shpëtuar?

Jörgen Larsson është ulur në mendime, sepse si e matni atë në këtë botë?

– Ne kishim një djalë me një kërcënim të mprehtë ndaj tij. E takuam dhe i shpjeguam situatën. Ai dëgjoi dhe qëndroi larg për pak kohë. Por tani ai po përballet me vrasje të dyfishtë në Danimarkë. Kështu që ne mund t’i kishim shpëtuar jetën, por më pas ai nxori dy të tjerë.

Nurit nuk i pëlqen kur është i qetë. Kur DN e takon përsëri, ai thotë se heshtja ndihet mashtruese.

– Nuk është qetësi, është një fazë planifikimi.

Në fakt, ai do të kishte qenë në rrugën e tij për në Dubai tani me miqtë e tij në bandë. Regjistruar në një hotel me pesë yje dhe fjeti pranë pishinës, u shoqërua me të dashurën e tij dhe bleu rroba të stilistëve pa i shikuar vazhdimisht mbi supe. Lërini të rrjedhin paratë e nxjerra nga krimi. Por do të duhet të presë. Në shtëpi ka konflikte të pazgjidhura dhe askush nuk dëshiron të largohet derisa të kërkohet hakmarrja.

Nur përpiqet të mbrojë nënën e saj me gënjeshtra, por ajo e ka kuptuar. “Mami mund të pyesë nëse duhet të qëndrojë në dritare për tre ditë dhe të më mbajë nën sy, nëse situata është e nxehtë”, thotë Nur.
Nur përpiqet të mbrojë nënën e saj me gënjeshtra, por ajo e ka kuptuar. “Mami mund të pyesë nëse duhet të qëndrojë në dritare për tre ditë dhe të më mbajë nën sy, nëse situata është e nxehtë”, thotë Nur. Foto: Lotta Härdelin

Pak ditë më vonë qetësia prishet. Oficeri i policisë Andreas Gran, i cili është pjesë e Trefasgruppen-it të sapofilluar në Stokholmin jugor, merr celularin e tij dhe ngrihet shpejt nga karrigia. Më pas ai kthehet dhe ndërpret intervistën me DN.

– Jam tmerrësisht i trishtuar, por duhet ta marr këtë, thotë Andreas Gran dhe zhduket.

Nuk kalon shumë kohë para se edhe Nur të mësojë atë që sapo ka ndodhur. Një drejtues bande është qëlluar me armë zjarri në një hotel në mes të nxitimit të Krishtlindjeve. Sipas policisë, nuk ka asnjë të dhënë që të ketë lidhje me grupimin e Nur-it, por lajmi për të shtënat e fundit po përhapet me shpejtësi në botën e krimit.

– Në mes të qendrës së qytetit. Tani nuk mund të takoheni më në Stokholm, tani mund të takoheni në Alingsås! thotë Nur.

Burri që u qëllua u nënshkrua në hollin e Hotel Fridhemsplan, i cili ndodhet përballë zyrës së Frivården. Ishte kreu i bandës në Östberga. Ai që ishte shënuar me të kuqe në Trefasgruppen

Gjashtë nga miqtë e Nur pushojnë në varrezat myslimane në Stokholm. Të rinjtë që vdiqën në luftën e bandave. “Ne shkojmë më shumë në funerale sesa në festa ditëlindjesh. Në çdo rast, ndihet kështu.”
Gjashtë nga miqtë e Nur-it pushojnë në varrezat myslimane në Stokholm. Të rinjtë që vdiqën në luftën e bandave. “Ne shkojmë më shumë në funerale sesa në festa ditëlindjesh. Në çdo rast, ndihet kështu.” Foto: Lotta Härdelin

– Atje, atje, atje, atje, atje dhe atje.

Nur qëndron në varrezat myslimane dhe tregon se ku janë miqtë e tij. Emra që bëhen një rrjedhë pa fytyrë në raportimin e lajmeve në një luftë bandash që duket se nuk mbaron kurrë.

Nur është i ri por flet për vdekjen sikur të ishte një lojë kompjuterike. Diçka e pashmangshme që ndodh herë pas here.

A do të kapen ndonjëherë emocionet?

– Ndoshta. Është shumë e rëndësishme që të mos e lejoj për sa kohë qëndroj në këtë mjedis. Shkoni në varrim, kërkoni falje për pikëllimin, hakmerreni dhe vazhdoni.

Herën e parë që vdiq dikush, pranon ai, u trishtua dhe u dëshpërua. Ai atëherë ishte adoleshent dhe viktima nuk ishte thjesht një shok, por një pjesë e tij.

– Ne morëm të njëjtën frymë. a e kuptoni?

U bë një pikë kthese. Së shpejti Nur mbajti armë për herë të parë dhe konfliktet u çuan në një nivel të ri që ai nuk e sheh fund. As kur qëndrojmë në një varrezë të ftohtë mbi trupat e të rinjve.

Vetë Nur ka kaluar disa vite burg dhe thotë se dënimet më të larta nuk do ta ndalin dhunën.

– Është marrëzi, tashmë ka jetë. Të gjithë e dinë. Nuk dua të luaj me top, por nuk është e vështirë atje. Ju rrini, studioni dhe merrni shumë mbështetje. Jo, gjithçka ka të bëjë me marrëdhëniet tuaja familjare atje. Ju mund të keni një vajzë që ju mungon, një nënë që doni ose një kushëri me të cilin dëshironi të jeni. Kjo është ajo që mendon kur rri ulur për një kohë të gjatë.

Nur është musliman, por nuk shkon në xhami, do të ishte hipokrizi. “Ka ndodhur aq shumë sa nuk e di nëse mund të falem, kështu që do të ndihesha thjesht si të mashtroja Zotin. Nuk ka rëndësi nëse jeni ju që shtypni butonin e diafragmës, nëse nuk e ndaloni, jeni fajtor. Muslimanët nuk guxojnë të qëllojnë me njëri-tjetrin, është mëkat”, thotë ai.
Nur është musliman, por nuk shkon në xhami, do të ishte hipokrizi. “Ka ndodhur aq shumë sa nuk e di nëse mund të falem, kështu që do të më dukej sikur të mashtroja Zotin. Nuk ka rëndësi nëse jeni ju që shtypni butonin e diafragmës, nëse nuk e ndaloni, jeni fajtor. Muslimanët nuk guxojnë të qëllojnë me njëri-tjetrin, është mëkat”, thotë ai. Foto: Lotta Härdelin

Nur nuk e di se çfarë do ta bënte të ndalonte, dhe ai arsyetoi për një kohë se do të ishte mirë të mund të bënte një shëtitje në natyrë, ndoshta të kishte fëmijë një ditë. Një ëndërr tjetër është të rifilloj futbollin.

– E dua futbollin, ku askujt nuk i intereson nëse gjykoheni apo nga vini. Është thjesht një top. Një siguri. Atëherë më duhet të mbaroj me këtë fije.

Por Nur thotë se ai nuk është ende atje. Dhe më pas ai tregon për një telefonatë që ka marrë herën e fundit që u ndalua, nga policia që e kërkonte të largohej.

– Por nuk është asgjë për mua, është vonë, thotë Nur.

Dhe më pas ai shpjegon se biseda erdhi nga Jörgen dhe kolegët e tij.

Shënimi: Nur është një emër fiktiv. Që kur është bërë raportimi, Frivården është zhvendosur në ambiente të reja

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s