Kategori
Uncategorized

Çfarë mund të ndodhë nëse SHBA vendos një zonë ndalim-fluturimi në Ukrainë?

Nga Emma Colton

Presidenti ukrainas Volodimir Zelenski u ka bërë thirrje liderëve të Shteteve të Bashkuara dhe NATO-s të vendosin një zonë ndalim-fluturimi mbi vendin e tij teksa lufta kundër Rusisë vazhdon, duke i dhënë udhë një debati rreth pasojave që do të kishte një lëvizje e tillë. 

“Nëse do të kishte një zonë ndalim-fluturimi dhe nëse ne do ta impononim atë, kjo do të thoshte që aeroplanët amerikanë të fluturonin në rivalitet me ata rusë. Dhe do të kishim rrezikun që aeroplanët amerikanë të rrëzonin aeroplanë rusë dhe anasjelltas”, tha për Fox News Digital Dan Hoffman, ish-shef i stacionit të CIA-s në Moskë.

Një zonë ndalim-fluturimi ndalon aeroplanët nga një zonë specifike dhe shpesh përdoret mbi ndërtesa qeveritare për arsye sigurie. Ato janë vendosur edhe gjatë konflikteve për të parandaluar avionët luftarakë të sulmonin atë zonë.

Hoffman tha për Fox News se duke u kthyer mbrapsht në Luftën e Ftohtë, strategjia e SHBA nuk ka diktuar “angazhim direkt kinetik me Bashkimin Sovjetik apo me Rusinë”.

Çfarë mund të ndodhë nëse SHBA vendos një zonë ndalim-fluturimi në Ukrainë?

“Kjo do të thotë që ushtarët tanë nuk do të ngrenë armët për t’i qëlluar dhe anasjelltas”, tha.

Përkundrazi, SHBA e ka luftuar Rusinë përmes të tretëve që nga fundi i Luftës II Botërore, përfshirë edhe aktualisht, në Ukrainë. Megjithatë, një zonë ndalim-fluturimi do ta ndryshonte këtë, duke i vënë ushtarët amerikanë në konflikt direkt me rusët.

Zelenski pati një bisedë në Zoom me mbi 280 ligjvënës amerikanë të shtunën dhe iu kërkoi mbështetje ushtarake dhe ndihma humanitare urgjente, përfshirë “kontrollin e qiejve” për të luftuar Rusinë. Ai i bëri thirrje NATO-s dhe Presidentit Biden javën e kaluar për vendosjen e ndalim-fluturimit mbi “pjesë të rëndësishme” të vendit.

“E përsërisim çdo ditë: Mbyllni qiellin mbi Ukrainë”, tha Zelenski në një video të postuar në Twitter të dielën, shoqëruar me titra anglisht.

Por thirrjet e tij kanë rënë në vesh të shurdhër.

NATO dhe Shtëpia e Bardhë e kanë mohuar vendosjen e zonës së ndalim-fluturimit, teksa disa liderë amerikanë e përshkruajnë një lëvizje të tillë si shkaktare të pasojave katastrofike.

“Mënyra e vetme për të vendosur një zonë ndalim-fluturimi është duke dërguar avionë luftarakë të NATO-s në hapësirën ajrore të Ukrainës, pastaj ta imponosh atë zonë ndalim-fluturimi duke rrëzuar avionët rusë”, tha Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg. “E kuptojmë dëshpërimin, por edhe besojmë se po ta bëjmë këtë do të rrezikonim diçka që mund të përfundonte me luftë në shkallë të gjerë në Evropë”.

Zona ndalim-fluturim rrezikon një konfrontim direkt ushtarak me Rusinë. Ajo përmban mundësinë e përshkallëzimit në një luftë të tretë botërore, duke vendosur fuqi bërthamore si SHBA, Franca e Britania kundër Rusisë, një tjetër fuqi bërthamore.

Një sondazh i kohëve të fundit nga Reuters/Ipsos zbuloi se 74% e amerikanëve përmes spektrit politik e përkrahin vendosjen e zonës së ndalim-fluturimit. Por disa liderë amerikanë thonë se çështja është shumë më e ndërlikuar se sa thjesht të ndalosh avionët të fluturojnë mbi Ukrainë.

“Sikur njerëzit ta kuptonin se çfarë do të thotë, do të thotë Lufta III Botërore. Do të thotë të nisësh Luftën III Botërore”, tha Senatori Marco Rubio (PR, Florida), të shtunën, në ABC. “Nuk është ndonjë ligj që miraton dhe të gjithë duhet ta zbatojnë. Është gatishmëri për të rrëzuar aeroplanët e Federatës Ruse, çka në thelb është fillimi i Luftës III Botërore”.

Edhe Demokratët kanë dhënë alarmin për imponimin e zonës së ndalim-fluturimit, përfshirë Senatorin Chris Murphy (Connecticut).

“Mendoj se duhet të jemi të qartë se nuk do të hyjmë në luftë me Rusinë, do të ishte fillimi i L3B dhe do të tërhiqte gjithë Evropën në një luftë shumë më të gjerë”, tha Murphy në Fox News Sunday.

Zelenski iu përgjigj shqetësimeve të tilla të hënën duke thënë se avionët rusë që bombardojnë vendin e tij, përfshirë shkollat, duhen rrëzuar për të shpëtuar jetë.

Disa senatorë, si Demokrati Joe Manchin, kanë dhënë sinjale se ky opsion megjithatë duhet të mbetet në tryezë, ndërsa ish-Komandanti Suprem i NATO-s, Gjenerali i Forcës Ajrore të SHBA Philip Breedlove, tha se një zonë ndalim-fluturimi humanitare do të lejonte kalimin e trenave të ndihmave dhe kujdesin për të plagosurit.

Hoffman thotë se SHBA mund të ofrojë ndihmë për Ukrainën, duke ndaluar eksportin e gazit dhe naftës ruse dhe duke i dhënë Ukrainës sisteme të mbrojtjes ajrore dhe raketa anti-tank.

FoxNews-Përgatiti: SYRI.net

“The only way to establish a stop-flight area is sending NATO fighter jets into the Ukrainian airspace, then impose that stop-flight area by overthrowing Russian aircraft,” NATO Secretary General said, JENS STOLTENBERG.

“WE UNDERSTAND DESPAIR, BUT WE ALSO BELIEVE THAT DOING TO DO THIS WOULD AT RISK SOMETHING THAT COULD END WITH WAR-SCALE WAR IN EUROPE.”

By Emma Colton –

Ukrainian President Volodymyr Zelensky has called on US and NATO leaders to impose a no-fly zone over his country as the war against Russia continues, paving the way for a debate on the consequences of such a move. .

“If there was a no-fly zone and if we imposed it, it would mean that American planes would fly in rivalry with the Russians. “And we would have the risk of American planes crashing Russian planes and vice versa,” Dan Hoffman, former head of the CIA station in Moscow, told Fox News Digital.

A no-fly zone prohibits aircraft from a specific area and is often used over government buildings for security reasons. They have also been deployed during conflicts to prevent fighter jets from attacking the area.

Hoffman told Fox News that going back to the Cold War, the US strategy did not dictate “direct kinetic engagement with the Soviet Union or Russia.”

What could happen if the US imposes a no-fly zone on Ukraine?

“This means that our soldiers will not raise their weapons to shoot them and vice versa,” he said.

On the contrary, the US has fought Russia through third parties since the end of World War II, including currently, in Ukraine. However, a no-fly zone would change that, putting American soldiers in direct conflict with the Russians.

Zelenski had a conversation in Zoom with over 280 US lawmakers on Saturday and asked for military support and urgent humanitarian assistance, including “control of the skies” to fight Russia. He called on NATO and President Biden last week to impose a no-fly zone over “important parts” of the country.

“We repeat it every day: Close the skies over Ukraine,” Zelenski said in a video posted on Twitter on Sunday, accompanied by English subtitles.

But his cries have fallen on deaf ears.

NATO and the White House have denied establishing a no-fly zone, with some US leaders describing the move as having catastrophic consequences.

“The only way to establish a no-fly zone is to send NATO fighter jets into Ukrainian airspace, then impose that no-fly zone by shooting down Russian planes,” he said. Jens Stoltenberg. “We understand the despair, but we also believe that doing so would jeopardize something that could end in a full-scale war in Europe.”

The no-fly zone risks a direct military confrontation with Russia. It contains the possibility of escalation into a third world war, deploying nuclear powers like the US, France and Britain against Russia, another nuclear power.

A recent Reuters / Ipsos poll found that 74% of Americans across the political spectrum support the establishment of a no-fly zone. But some US leaders say the issue is far more complicated than simply banning planes from flying over Ukraine.

“If people only knew what World War III meant,” he said. “It means starting World War III,” Senator Marco Rubio (PR, Florida) told ABC on Saturday. “It is not a law that is approved and everyone must implement it. “It is a readiness to shoot down the planes of the Russian Federation, which is essentially the beginning of World War III.”

Democrats have also sounded the alarm about imposing a no-fly zone, including Sen. Chris Murphy (Connecticut).

“I think we need to be clear that we will not go to war with Russia, it would be the beginning of the L3B and it would pull the whole of Europe into a much wider war,” Murphy told Fox News Sunday.

Zelenski responded to such concerns Monday by saying Russian planes bombing his country, including schools, should be shot down to save lives.

Some senators, like Democrat Joe Manchin, have signaled that this option should nevertheless remain on the table, while former NATO Commander-in-Chief, US Air Force General Philip Breedlove, said a humanitarian no-fly zone would allowed the passage of aid trains and care for the injured.

Hoffman says US could provide assistance to Ukraine by halting exports of Russian gas and oil and providing Ukraine with air defense systems and anti-tank missiles

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s